Borzalmas körülmények között segítenek a magyar orvosok az idomeni menekülteken
2016. március 24. írta: Redakció

Borzalmas körülmények között segítenek a magyar orvosok az idomeni menekülteken

idomeni.jpg

Rühösek, koszosak, ápolatlanok az idomeni sátortábor menedékkérői az ott tapasztalható embertelen körülmények és folyamatos esőzés miatt. Schuler Zsófia, a Magyar Vöröskereszttel a helyszínen segítő magyar gyerekorvos a Mandinernek mesélt a görög-macedón határnál lévő tábor mindennapjairól, a leggyakoribb betegségekről, a népek közti feszültségekről.

„Hány orvos van a táborban? Elegendő orvos van ott?

Négy szervezet volt kint, hogy ellássa az orvosi ügyeletet. Az Magyar Vöröskereszt február 19. óta van kint, a második csapatba már az Osztrák Vöröskereszt is delegált egy orvost, az Orvosok Határok Nélkül, a Médecins du Monde és a görög Praxis. Huszonnégy órás orvosi ügyeletről van szó, egy ellátó csapat mindig ott volt, de előfordult olyan is, hogy párhuzamosan dolgoztunk.

Nem mondom, hogy elég orvos volt a helyszínen, az ellátási idő végére nálunk is többször ott maradt húsz ember, akinek már nem tudtunk segíteni − ők a következő csoporthoz mentek. Amikor két orvos csapat dolgozott egyszerre, akkor is folyamatosan jöttek betegek. A mi hatfős csapatunkban két orvos volt, a görög Praxis egy orvossal és egy nővérrel dolgozott, az Orvosok Határok Nélkülnél több is.

Milyen a táborban élők általános egészségügyi állapota?

A higiéniás körülményeknek és időjárási viszonyoknak megfelelő. Vagyis rossz. Olyan betegségeik voltak, amik abból adódnak, hogy nincs hol kezet mosniuk, fürdeniük, mosakodniuk, ruhát mosniuk. Rühösek, koszosak, ápolatlanok voltak, fejtetűt is találtunk. Aki látta az Idomeniről készült képeket, látta, hogy ez egy sátortábor a sárban. Folyamatosan esett az eső, nagyon hideg volt éjszaka, 10 foknál biztosan nem volt melegebb. Nem a saját hibájukból betegedtek meg.

A gyerekeknél milyen betegségek voltak?

Gyomor- és bélrendszeri problémák a kézmosás és a higiénia hiánya miatt, valamint légúti megbetegedések a hideg időjárás következményeként. Volt persze más is: fájó láb és az úttal járó kisebb sérülések.

Mi volt a legmegdöbbentőbb, amivel találkoztál?

A legmegdöbbentőbb ezeknek az embereknek a türelme. Ahhoz képest, amilyen helyen és állapotban voltak, teljesen normálisan, emberien, kedvesen és jól viselkedtek, amikor bejöttek hozzám a rendelőbe. Persze volt egy kis tolongás is, ami abból adódott, hogy ők sokan voltak, mi meg kevesen. Folyamatosan dolgoztunk, de nem tudtunk mindenkit egyszerre ellátni, ebből volt feszültség.”

Bukovics Martin interjúját Migráció.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr988523010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.03.24. 16:04:08

Innen úgy tűnik, sem az EU, sem a görögök nem állnak a helyzet magaslatán.

(Minden, amcsi filmben van egy szőrös orvos, aki Afrikába jár vezekelni bűneiért, ide -úgy látszik- nem jutott belőlük.)

I_Isti 2016.03.24. 21:02:38

@Bell & Sebastian: Na és az leesett, hogy a zsindex-nek csúfolt index.hu ma -- mintegy a purim alkalmából -- kettő esetben tett ki iszlám propagandista blogbejegyzést a címlapjára?

Bell & Sebastian 2016.03.24. 23:00:11

@I_Isti: Erről a hírportálról fel sem tételezem, hogy antiszemita lenne. Vagyis: egymás iránti rajongásuk a családban marad.

Az iszlám expanziójának oka a releváns. ... Végső oka: maga az iszlám. Ami nóvum, az a bamba és gyaur, európai birka, aki önként teszi a nyakát a kőre.

gyalog.galopp 2016.03.27. 06:46:16

@Bell & Sebastian:

Nemcsak az orvosok hiányoznak, míg mirólunk rutinból gyártották , gyártják a híreket, a görögökről valahogy nagyon gyéren áramlik. Ez a bambaság nem természetes állapot, az iszlám expanziója és az uralkodó média vaksága mögött nehéz nem észrevenni a kapcsolatot.

tevevanegypupu 2016.03.27. 09:31:45

Mindenhol borzalmas körülmények között az ilyen táborokban..de orvosok határ nélkül szervezete máshol is életveszélyben, nem csak a higiéniai szempontok alapján..

2016.03.27. 09:43:11

@gyalog.galopp:

A görögök jelenleg havi 50.000 érkezőt helyeznek és látnak el.

data.unhcr.org/mediterranean/country.php?id=83
további részletes adatokhoz link az oldalon.

ez nem iszlám expanzió, mint ahogy a 2millió román sem orthodox, és a v4 eredetű 4millió migráns sem katolikus terjeszkedés.
süti beállítások módosítása