Miért van szükség az aranytartalékra?
2016. március 17. írta: Redakció

Miért van szükség az aranytartalékra?

aranytartalek.jpg

Vendégszerzőnk, Szabó Gergely (Pénzriport) írása

 

A minap arról írtam, miként teremtettek pénzt Kossuth Lajosék a szabadságharcos kormány számára 1848-49 során. A történet ma is tanulságos, hiszen az ország pénzügyi tartalékai feletti ellenőrzés a mai korban is stratégiai jelentőséggel bír.

Magyarország jelenleg közel 10 ezer milliárd forint, 1 millió forint/fő devizatartalékkal rendelkezik. Ez a devizatartalék szinte teljes mértékben az eurózóna országainak államkötvényeiben van. Ezek az államkötvények euróra vonatkozó követelések a kibocsátó állammal szemben. Ezeket az államkötvényeket nyugati jegybankok, elszámolóházak, bankok őrzik a magyar jegybank számára.

A nemzetközi pénzügyi helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan. Az eurózónás államadósságok jelentős része jó eséllyel vagy nem lesz kifizetve, vagy csak elinflált értéken lesz kifizetve. Tovább bonyolítja a helyzetet: nem egyértelmű, hogy az eurózóna szétesése esetén milyen pénznemben kerülnek kifizetésre az egyes adósságok.

Az viszont szinte biztosra vehető, hogy egy nagy tabula rasa, egy esetleges újrakezdés esetén a fejlett országok olyan megoldást fognak alkalmazni, amellyel a veszteséget inkább más országokra terhelik. Akárcsak háborús konfliktus esetén, pénzügyi vita kiéleződése esetén is kiszolgáltatott helyzetben van az az ország, amelynek nincs ellenőrzése pénzügyi tartalékai felett.

*

Hogyan lehet csökkenteni az ingatag nemzetközi pénzügyi rendszer iránti kitettséget? A jelenlegi pénzügyi rendszerben minden pénzügyi eszköz, valamilyen más szereplővel szembeni követelés. Így minden pénzügyi eszköz értéke az adós fél teljesítésétől függ. Ezzel szemben a nemesfémek szépsége többek között abban rejlik, hogy ezek nem valaki mással szembeni követelések, hanem önmagukban képviselnek értéket.

Magyarország jelenleg az összes devizatartalékának mindössze 0,3%-át tartja nemesfémben. Az ország 3 tonna aranytartalékkal rendelkezik, ez egy mintegy fél méter élű kockányi aranynak felel meg.

Ez a mennyiség régiós összehasonlításban is igen alacsonynak mondható: Ausztria 280, Románia 104, Lengyelország 103, Bulgária 40, Szlovákia 32, Csehország 13 tonna aranytartalékkal rendelkezik.

A 2008-as pénzügyi válság, illetve az arra adott válaszok – laza jegybanki politika, köztük megugró jegybanki pénzteremtés – újra előtérbe hozta az aranytartalékok jelentőségét. A tartalékok mennyiségén túl, azok fizikai hollétére is egyre nagyobb figyelem irányul.

A lakosság számára meglepetés volt az a felismerés, hogy a legtöbb ország aranytartaléka nem országon belül van, hanem elsősorban New Yorkban, a New York FED-nél, valamint Londonban, a Bank of Englandnál. További újdonság volt az a hír, hogy több ország az aranytartalékát „kikölcsönözte”.

*

1971 előtt az arany a nemzetközi pénzügyi elszámolások eszköze volt. Az elszámolások egyszerű kivitelezése érdekében jó választásnak tűnt az aranykészleteket a legfőbb pénzügyi központokban tartani. A pénzügyi rendszerben betöltött központi szerepen túl New York és London biztonságos tárolási helyszínnek tűntek.

Amennyiben az ország az aranytartalékát csak őrizteti, úgy ez folyamatos költséggel jár. Ennek kiküszöbölésére jöhetett az az ötlet, hogy az arany ne heverjen parlagon, hanem az ország kölcsönözze ki azt. A legtöbb ország belement abba, hogy az aranytartalékát kölcsönadja, a fizikai arany tulajdonától megváljon és helyette jövőbeni aranykövetelésre tegyen szert.

A kölcsönügylet szépséghibája, hogy ezzel az ország kockázatot vállal: amennyiben az aranyat kölcsönbe vevő bank csődbe megy, úgy az ország bottal ütheti tartalékai nyomát. Így járt Portugália, amikor a Drexel Burnham Lambert bankház 1990-ben bekövetkezett csődjekor 17 tonna aranyat veszített el.

A kockázatok felismerésével, valamint a közvélemény fokozódó nyomása miatt Németország, Ausztria, Hollandia és Belgium is az elmúlt években úgy döntött, hogy hazaszállíttatja aranytartalékának egy részét. Az aranykészletek biztonságával kapcsolatos aggodalmakat fokozta, hogy a tartalékok kikérése nem bizonyult zökkenőmentesnek.

Németország megdöbbenve tapasztalta, hogy a New York FED – biztonsági okokra hivatkozva – nem engedélyezte tartalékainak részletes leltározását. Amikor pedig Németország az aranytartalékai egy részének hazaszállítása mellett döntött, akkor a FED a szállítást csak hét év alatt vállalta. A FED tovább borzolta a kedélyeket azzal, hogy 2013-ban, az első évi szállításkor Németország nem a saját sorszámozott aranytömbjeit kapta vissza, hanem újraöntött tömböket.

*

A történelmi és jelenkori tapasztalatok alapján biztonságosabbnak tűnik, ha az ország a tartalékait legalább részben nem más országgal, intézménnyel szembeni követelésekben tárolja más országban, hanem kézzel fogható formában, otthon.

A biztonságot tovább fokozhatja, ha az ország nem csak központilag, hanem szétszórva is tartalékol: az állam támogathatja, hogy a lakosság széles körben jelentősebb mennyiségű nemesfémre tegyen szert.

Az állam eltörölheti a nemesfémek felértékelésére vonatkozó árfolyam-nyereségadót, valamint az ezüstre vonatkozó ÁFA-t, és akár lehetővé teheti, hogy a nemesfémek a pénzforgalom részét alkossák. A szétszórt nemesfém-tartalékolás hozzájárulhat a felhalmozott értékek biztosabb védelméhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr788487228

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabó Gergely: Miért van szükség az aranytartalékra? 2016.03.17. 09:26:01

Magyarország jelenleg 3 tonna aranytartalékkal rendelkezik, ez egy mintegy fél méter élű kockányi aranynak felel meg. Ez a mennyiség régiós összehasonlításban is igen alacsonynak mondható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér_Lala 2016.03.17. 08:46:56

Ez egy mindenestől meghekkelt rendszer. (Hogy a kecske őrzi a káposztát ?)
Nincs itt semmi látnivaló kérem, haldjanak tovább !

tommybravo 2016.03.17. 10:51:38

Tehát egy olyan eszközbe kellene fektetnie az MNB-nek, aminek az árfolyama az elmúlt 10 évben több száz százalékos kilengést produkált. Gratulálok, ez aztán a biztos befektetés!

(2006-ban kb. 600 USD volt egy uncia, 2011-ben 1800, ma kb. 1200 forrás: www.nasdaq.com/markets/gold.aspx?timeframe=10y# )

kerekes pereces 2016.03.17. 11:03:01

Az arany árfolyama és értéke is olyan, mint a pénzeké.
Csak azért ér sokat, mert azt mondjuk, hogy sokat ér.

Magának az aranynak valódi, hasznos felhasználása egyféle van: elektronikai érintkezők védelme korrózió ellen. És oda nem kell sok belőle.

Valamint aranyból relatíve sok van ám. Iridiumból és palládiumból például nagyságrendekkel kevesebb van, és hasznosabb anyagok.

Attól, hogy valami kézzel fogható, még nem lesz önmagában értékes.

2016.03.17. 11:19:08

Urak.

Orbán vigyorog, jól halad a propaganda.

Ti itt lassan ráfordultok a világösszeesküvésre, közben kilopja a szemeteket is.

Az arany nem megoldás, hanem probléma. Ha forintot lop el akkor, letiltod. Ha kastélyt lop el akkor elveszed. Ha aranyat lop el akkor eltűnik.

Az aranytartalék nem nektek jó, hanem akinek hozzáférése van.

A pénzügyi rendszer ellenőrizhető, végigkövethető, utólag visszacsinálható folyamatok sora.

Az arany pont ellenkezője, mindig is a dirty business része volt.

sok sikert hozzá.

Pelso.. 2016.03.17. 11:31:51

" lakosság széles körben jelentősebb mennyiségű nemesfémre tegyen szert" A lakosság, hát persze.

Egyébként az ún. szétszórt nemesfém tartalékolás (ne nevezzük másképp, áá, ne) az ország számára miért biztonságos?

Zb74 2016.03.17. 13:32:56

@tommybravo: Az arany is csak áru, folyton változik az ára-árfolyama - ezért teljes hülyeség aranyban tartani egy ország tartalékait.

Robinzon Kurzor 2016.03.17. 13:55:40

"Az ország 3 tonna aranytartalékkal rendelkezik, ez egy mintegy fél méter élű kockányi aranynak felel meg."

Ez jóval kevesebb, mint amennyi a Kelly, BaziJoe és Csodabogár által szervezett magán hadműveleti egység égisze alatt veszítette el közvagyon jellegét.

OkoskaTo:rp 2016.03.17. 15:27:20

Azért mókás, hogy a FED (ami elvileg nem is teljesen állami intézmény) biztonsági okokra hivatkozva nem engedi meg egy államnak, hogy megtekintse annak *saját* tulajdonát.

Hasonlóan mókás a 7 éves visszaszállítási határidő. Egy rendes bank, ha a követelést nem tudja azonnal teljesíteni, csődöt köteles jelenteni. Vagy az őrzésre átadott tárgyat nem tudja azonnal visszaadni, akkor sikkaszt (sajátjaként kezeli).

Amúgy meg javaslom a szerzőnek az alaposabb olvasást a témában. Az arany nem mindenható, és az árfolyama ugyanúgy manipulatív lufiknak van kitéve, mint kb. bármi másnak. Ráadásul azt is a dollárhoz kötve jegyzik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.17. 15:29:42

akkor most szerzünk aranyat gyanúsan drágán (a nemzet nevében), az árfolyamhaszon egy habonyista offshore cégben landol. utána az aranyrudakat szépen lassan trombitarézzel helyettesítjük, majd ha kiderül, baloldali provokációnak állítjuk be. ennyike.

2016.03.17. 15:52:25

@csentecsa:

1., A magyar aranykészletet az antall kormány adta el, a fideszes surányi irányítása alatt. Mellesleg horn (közgazdász végzettségű volt) kifejezetten ellene volt, szóval köszöntsd szépen az emlékét.

2., "totális összeomlás" esetén az aranyat az lopja el aki a leggyorsabb, lásd líbia 140 tonna aranyának eltüntetése. Ukrajnából is eltűnt egy éjszaka alatt 40 tonna.

3., ha meg nincs baj akkor én jobban bízok a németek igéretében hogy majd kifizetik a tartozásukat, mégha objektív okok miatt késhetnek is, mint az orbán banda szavában hogy megvédik az aranytartalékot (is).

pitcairn2 2016.03.17. 16:02:00

@tommybravo:

"Tehát egy olyan eszközbe kellene fektetnie az MNB-nek, aminek az árfolyama az elmúlt 10 évben több száz százalékos kilengést produkált. Gratulálok, ez aztán a biztos befektetés!"

az elmúlt 100 év kapcsán azonban ez volt legkonzervatívabb és legbiztonságosabb befektetés...

és ezen a ponton még csak nem is tértünk ki az aranytartalék történelmi vonatkozásaira

pitcairn2 2016.03.17. 16:04:27

@tommybravo:

máskülönben nem kell messze menni a jó példáért...

Austria Proudly Shows Off The 15 Tons Of Gold It Repatriated From London
www.zerohedge.com/news/2015-12-12/austria-proudly-shows-15-tons-gold-it-repatriated-london

az osztrák nemzeti bank még egy kisfilmet is készített a jeles eseményről...

Die österreichischen Goldreserven
Oesterreichische Nationalbank
www.youtube.com/watch?v=yT_lz4-sR8I

pitcairn2 2016.03.17. 16:05:39

@kerekes pereces:

monetáris vonatkozásban az arany értéke a fiat pénzekbe vetett hit függvényében változik

pitcairn2 2016.03.17. 16:06:55

@260:

"Az arany pont ellenkezője, mindig is a dirty business része volt."

dirty business-t bármivel lehet csinálni...

pitcairn2 2016.03.17. 16:08:10

@Pelso..:

valószínűleg sokkal biztonságosabb a jegybanki tartalékolásnál

pl. az MNB aranykészleteiről is kb. annyit lehet tudni, hogy most valahol Londonban vannak...

pitcairn2 2016.03.17. 16:10:39

@csentecsa:

a II vh után a Bretton Woodsi- rendszer keretében Londonban koncentrálták a tagállamok aranytartalékát, onnan manipulálták az árfolyamot

London Gold Pool
en.wikipedia.org/wiki/London_Gold_Pool

oszt a manipuláció 1971 után összeomlott és az arany ára 35 USD-ről 850 USD-re ment fel 9 év alatt

Alick 2016.03.17. 16:17:49

@260: az aranyat legalább nem lehet nyomdagéppel sokszorosítani, ahogy ezt manapság a tengerentúlon teszik a petrodollárral... ki tudja, meddig?

"A pénzügyi rendszer ellenőrizhető, végigkövethető, utólag visszacsinálható folyamatok sora."

Amíg meg nem jelenik egy azzal ellentétes, kompetens akarat... vagy:

www.imgbase.info/images/safe-wallpapers/tv_movies/fight_club/42756_fight_club_end_explosions_fight_club.jpg

Alick 2016.03.17. 16:20:17

@260: "totális összeomlás" esetén az aranyat az lopja el aki a leggyorsabb"

Ez maximálisan alátámasztja az arany értékmegőrző jellegét. :)

2016.03.17. 16:24:10

@pitcairn2:

Az összes érték közvetítő instrumentum követett és elekronikusan rögzített a mozgásuk.

Az arany ujraolvasztáskor elveszíti az azonosíthatóságot.

Amíg orbán nem fér hozzá addig nem tud kalandokba keveredni, a szövetségesek ellenőrzés alatt tartják. Elég baj az hogy az mnb-t elfoglalták, most már lehetőségük van a forint készpénzmozgás eltakarására.

MACISAJT 2016.03.17. 16:24:57

"Magyarország jelenleg az összes devizatartalékának mindössze 0,3%-át tartja nemesfémben. Az ország 3 tonna aranytartalékkal rendelkezik, ez egy mintegy fél méter élű kockányi aranynak felel meg.

Ez a mennyiség régiós összehasonlításban is igen alacsonynak mondható: Ausztria 280, Románia 104, Lengyelország 103, Bulgária 40, Szlovákia 32, Csehország 13 tonna aranytartalékkal rendelkezik."

Köszönhető surányinak és bandájának.
Akik úgy adták el az ország aranytartalékát hogy nyoma sem maradt...

MACISAJT 2016.03.17. 16:28:29

A minimális szintre csökkentés Surányi György jegybankelnöksége alatt következett be, ekkor főleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért. A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott devizáé. Később az amerikai valuta értékének romlása miatt a jegybank fokozatosan áttért a dollárról az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenéséből adódó veszteségek ellen. Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban – az arany drágulása miatt – több milliárd dolláros veszteséget okozott.

A 62 tonna eladott arany akkori és mostani ára között unciánként 520 dollár a különbség, vagyis jóval több, mint a dupláját érné most a készlet. Az eladás azonban nem csak az árfolyam-különbözet miatt, hanem azért is hibás döntésnek számít, mert az egyes országok a stabilitás és az értékálló biztonság miatt döntenek az aranybefektetések mellett. Az arany értéke ugyanis abban rejlik, hogy a külföldi értékpapíroknál lényegesen kevesebb kockázatot rejt, és vészhelyzet esetén bármikor készpénzzé váltható, sőt kölcsön felvételekor fedezetként is szolgálhat.

pitcairn2 2016.03.17. 16:35:38

@260:

"Az összes érték közvetítő instrumentum követett és elekronikusan rögzített a mozgásuk. "

megfelelő felkészültséggel minden rendszert ki lehet játszani...

"Where's Our $100 Million?" - Furious Bangladesh Holds Fed Responsible For Historic Theft
www.zerohedge.com/news/2016-03-09/wheres-our-100-million-angry-bangladesh-holds-fed-responsible-historic-theft

2016.03.17. 16:55:31

@pitcairn2:

Majd meglesz.
Nem 100millió hanem 80, abból 50 már megvan.

pitcairn2 2016.03.17. 16:55:37

@tommybravo:

jut eszembe a mi szempontunkból inkább HUF-ban kéne nézni az arany árát:)

goldprice.org/charts/history/gold_all_data_o_b_huf.png?0.12224962667679207

pitcairn2 2016.03.17. 16:57:18

@260:

különben ez "biztos sötét dolgokhoz" kell mém kb. a nyugati klasszikus liberális jogelvekkel megy szembe

lásd ártatlanság vélelme...

2016.03.17. 17:03:05

@pitcairn2:

orbán meg az ártatlanság?

aleb19 2016.03.17. 17:17:37

@csentecsa: igen a FED nevu maganbank barmit megtehet

2016.03.17. 17:22:10

"A 2008-as pénzügyi válság, illetve az arra adott válaszok – laza jegybanki politika, köztük megugró jegybanki pénzteremtés – újra előtérbe hozta az aranytartalékok jelentőségét. A tartalékok mennyiségén túl, azok fizikai hollétére is egyre nagyobb figyelem irányul."

Ennyi?
Csak mert, ha évtized(ek) telik két ilyen válság közt, azért kár aranyat felhalmozni.
De, ha mondjuk fel kell, akkor menyit is kellene? És mire is lenne jó?

aleb19 2016.03.17. 17:26:52

a FED maganbank alakitja az USA gazdasagpolitikajat is...sikerult keresztul vinni akaratukat Obama elnokkel szemben a newdeal jellegu elnoki gazpol helyett es a helikopterpenz valosult meg es valahogy a gazdagok gazdagabbak lettek mindenki mas karara

aleb19 2016.03.17. 17:31:55

@MikeBoy: "kár aranyat felhalmozni.
... És mire is lenne jó?"

egyreszt diverzifikacio masreszt az arany ertekallo az euro viszont az ECB szandekos penzhigitasa miatt folyamatosan ertektelenedik

Cs 2016.03.17. 18:42:23

Azért jó lenne képbe kerülni a dalvizatartalék fogalmával, az nem a párna alatt tartott dugi pénz, amit el lehet költeni. Nem valós pénztartalék, csak fizetőeszköz tartalék.

Zanzásítva, hogy mi ez. Ez olyan külföldről, kishazánkba került pénz (pl túristák beváltják, külker többlet, EU támogatás, stb) amiért a lánc legvégén a MNB Forintot ad. Magyarul a pénz értéke benne van a magyar gazdaságban, mint forint (elköltötte pl a turista, amikor fizetett a gulyásért, a szakács meg ebből kapott fizetést forintban), a devizatartalékot elkölteni bármire Magyarországon ugyanaz, mintha a MNB fedezetlen pénzt nyomna. A devizatartaléknak egedül külföldön van valós értéke és csak a külföldön megteremtett hasznának van valós értéke Magyarországon.
Ezért nincs semmi értelme a devizatartalékot az aranytartalékkal együtt emlegetni. Az arany az valódi tartalék. Az aranyhoz ha devizáért veszed, akkor az értékének megfelelő forintot ki kell vonni a gazdaságból, visszatenni a MNB-ba, magyarul ki kell fizetni forintban.

2016.03.17. 19:25:58

@Cs:

>>...mintha a MNB fedezetlen pénzt nyomna.

Már amennyiben az igéret lehet fedezet.
Mert lehet, de .... És ezért prüszkölnek a goldbug-ok.

Az mnb tulajdonú aranytartalék nem pénzkivonás, az mnb nem része a gazdaságnak.
Ha letéti vagy betéti arany, akkor pénzkivonás és kifejezetten előnyös mert kivonja a szükségtelen pénzeket.

>>Nem valós pénztartalék, csak fizetőeszköz tartalék.
Mivel teljesen konvertibilis a forint, tökmindegy hogy valuta- deviza- arany- egyéb igéret- vagy akár halcsont, amíg a tartaléknak nevezett valaminek valós forgalmi értéke van.

Afrika steht an der Elbe 2016.03.17. 19:40:43

Az azért jó vicc, hogy az amcsik szépen ellopták a németek aranyát.

Cs 2016.03.17. 19:42:43

@260: A forint konvertibilitásnak nincs köze a devizatartalékhoz belföldi értéktelenségéhez. Külföldön van értéke.

A tartaléknak meg az az értelme, hogy el lehessen költeni belföldön is, ha a szükség úgy hozza. Tökmindegy, hogy trükközöl a devizatartalék átváltásával aranyra, azt onnan vissza devizára, azt megint forintra. A vége ugyan az, fedezetlen pénznyomtatás, túl sok pénz, infláció.

része a gazdaságnak. A tartaléknak pont az a lényege, hogy el lehessen költeni! Ahogy bekerül a forint értéke

Afrika steht an der Elbe 2016.03.17. 19:50:53

@260:
Fideszes a Surányi. Öregem, te valószínűleg Drábikon is túlteszel.

Phteven 2016.03.17. 19:51:58

"Egyébként az ún. szétszórt nemesfém tartalékolás (ne nevezzük másképp, áá, ne) az ország számára miért biztonságos? "

Azért, mert amíg külföldön van, addig nehezebben lopja el a kormány. Mondjuk azon is csodálkozom, hogy eddig nem sajátították ki pártcélokra.

Afrika steht an der Elbe 2016.03.17. 19:59:00

@Phteven:
Ja. A Orbán helyett ellopják az amerikaiak. Lásd: német aranytartalék.

2016.03.17. 20:02:58

@Afrika steht an der Elbe:

Surányi és orbán csak 2000 ben veszett össze.

Google a barátod, kulcsszó:

"széchenyi terv 2000" vagy "első széchenyi terv"

megtisztelő volt a figyelmed és okos hozzászólásod.

Ladislav 2016.03.17. 20:18:40

@Robinzon Kurzor: Nekem is ez ugrott be elsőnek. :))

pitcairn2 2016.03.17. 20:41:35

@260:

általánosságban értettem, ami pedig az MNB-t illeti, még mindig jobb ha műkincs és ingatlan helyett aranyat vesz

az ugyanis totál egyértelmű történet (lásd világpiaci árak)

a műkincsekkel és az ingatlanokkal sokkal jobban lehet játszani

pitcairn2 2016.03.17. 20:42:21

@MikeBoy:

miből gondolod, hogy véget ért a "2008-as" válság?

pitcairn2 2016.03.17. 20:44:08

@aleb19:

miből gondold azt, hogy Obama elnök valaha is "szemben állt" a FED-el? :)

vezér01 2016.03.17. 20:47:40

@csentecsa: Igen. Ezek bármit megtehetnek. Kadhafi ezredes okos volt,mert az olaját és földgázát dollár helyett aranyért értékesítette. De mégis buta volt,mert az aranyat az USA - FED széfjeiben őriztette. Aztán kinyírták, és Líbia aranyáról már senki sem beszél.

pitcairn2 2016.03.17. 20:49:37

@Phteven:

attól tartok, hogy félreértetted a posztot, a "szétszórt" nemesfém tartalékolás alatt a lakossági aranyvásárlás ösztönzésére utalt a szerző

amit pl. Kínában fejlesztettek tökélyre

ami a külföldön tartott jegybanki aranyat illeti azt kb. egy kalandregény visszahozni onnan

az osztrákok eddig vmi 15 tonnát kaptak vissza a 200 tonna Londonban tartott aranyukból...

pitcairn2 2016.03.17. 20:51:52

@vezér01:

ha a New York FED-nél tartotta volna az aranyát még ma is kiskirály lenne Líbiában:)

vezér01 2016.03.17. 20:55:43

A II.Világháborút követő szuperinfláció miatt a pénz semmit se ért,de akinek volt egy aranylánca és egy harapófogója, az kimehetett vele a piacra és a láncból lecsípett aranyért már kapott egy tyúkot.

vezér01 2016.03.17. 21:00:24

@pitcairn2: Gondolod ? Kiskirály volt,míg Amerika "arab tavasz" fedőnevű akciója során meg nem lincselték.

pitcairn2 2016.03.17. 21:00:59

@vezér01:

réz, alumínium, nikkel és ezüst érmékkel jobban jártál

azok sem vesztették el az értéküket

az arany egyszerűen túl drága efféle pitiáner tranzakciókhoz

pitcairn2 2016.03.17. 21:02:56

@vezér01:

ha követte volna a szaúdi királyi családot és a J.P. Morgan-él bankol sohasem került volna sor ezekre a sajnálatos eseményekre:)

J.P. MORGAN CELEBRATES 80 YEARS
IN THE KINGDOM OF SAUDI ARABIA
www.jpmorgan.com/global/detail/1398669184407

elemes 2016.03.17. 21:28:21

@260:

" A magyar aranykészletet az antall kormány adta el, a fideszes surányi irányítása alatt. "

untrue.

elemes 2016.03.17. 21:30:15

Az írást egyébként nehezen tudom értelmezni, inkább irodalmi értéke van, mint közgazdasági.

elemes 2016.03.17. 21:34:08

@260:

"Surányi és orbán csak 2000 ben veszett össze. "

98 áprilisában, amikor a választások előtti tévévitában Horn Gyula elővette Surányi "elemzését" a fidesz választási programjáról -- az akkori jegybankelnök leszedte a keresztvizet a fideszről.

Ez egyrészt unfair volt, mert *csak* a fidesz programját fikázta és *csak*Hornnak küldte meg az eredményt, másrészt az MNB mint állami intézmény elnökeként ezt nem tehette volna meg. Nem csoda, hogy Orbán a választásokat követően Surányi vérét akarta. Szerencsére nem kapta meg.

elemes 2016.03.17. 21:36:08

@aleb19:

"az arany ertekallo"

az elmúlt tíz évben az arany legkisebb és legmagasabb árfolyama között az eltérés HATSZOROS.

kurvára értékállló.

Afrika steht an der Elbe 2016.03.17. 21:39:54

@260:
Ja, értem. Ezen az alapon tehát teszem azt, én addig náci vagyok, amíg össze nem vesztem Hitlerrel.

pitcairn2 2016.03.17. 21:43:56

@elemes:

a fiat pénzekkel összevetve masszívan értékálló...

Major currencies in terms of gold (index 1900=100)
socioecohistory.files.wordpress.com/2010/01/currencies_in_terms_of_gold_from_1900.jpg

PS. az euró esetében valószínűleg az "előd" valutákból képzett "kosárral" kalkuláltak

pitcairn2 2016.03.17. 21:45:33

@pitcairn2:

bár jobban megnézve 1999 előtt a DM-el kalkuláltak az euró helyett

elemes 2016.03.17. 21:51:09

@Afrika steht an der Elbe:

Surányi és Orbán tényleg jó viszonyban voltak, de a 98-as történet már csak az utolsó szög volt a korsóban: már akkor kezdtek elhidegülni, amikor 92-ben Suárnyi aláírta a "demokratikus chartát", amivel az szdsz lényegében kiengedte a szocikat az erkölcsi karanténből.

elemes 2016.03.17. 21:55:31

@pitcairn2:

Nem hiszem, hogy a fixa ideáid kapcsán most fogjuk a döntő csatát megvívni. Az arany "értékállóságát" a hozzá kapcsolódó érzelmek adják, meg a szép csillogása.

Volatilis befektetésekben utazók számára az arany "menekülési" pont, ezért aztán rettentően ingadozik az árfolyama. Annyit mondhatunk róla biztonsággal, hogy a mai árfolyam ötödénél rosszabb nem lesz pár éven belül. Akinek ez a stabilitás elég, annak "értékálló."

elemes 2016.03.17. 21:59:42

Az MNB az aranytartalékát egyébként 1989 december és 1990 április között adta el a Németh kormány utaítására, a befolyó pénzből törlesztették a lejáró adósságot, mert addigra a devizatartalékok elfogytak.

1990 májusában az Antall kormány úgy vette át az országot, hogy devizatartalék nulla, aranytartalék nulla, stratégiai olajtartalék pedig a Varsói Szerződésben tilos volt.

1994-ben a szociknak stabil devizatartalékkal (ami kb háromhavi importot fedezett), és megépített, részben feltöltött stratégiai olajtárolókkal adták át az országot. Horn , a "közgazdász", muhaha, nem is csinált semmit majd egy évig, csak visszaállította a volt MSZMP vezetőktől 91-ben elvett kiemelt nyugdíjakat és az apparátcsikokat rakosgatta vissza a 90-ben elvesztett pozíciókba.

káposzta 2016.03.17. 22:00:58

@pitcairn2:
Öhm. Kurvára nem.
200 éves időtávon 10.000 dollárból:
- Aranynál 26,000 dollár,
- Részvénynél 5,6 MILLIÁRD dollár lett.

90 éves időtávnál 1$-ból:
- Arany esetében 4$,
- Részvények esetében 406$ lett.

Be kéne már lassan fejezni az arany imádatát. Az arany csak egy fém, amit kivesznek a földből, és szép ékszereket lehet belőle csinálni. Az a jegybank, amelyik televásárolja a Dagobert-bácsi széfjét arannyal, egyszerűen FOGYATÉKOS.

2016.03.17. 22:05:14

@elemes:

orbán 2000 ben vett teljes fordulatot.

Otthagyta a liberális internacionálét és elkezdett mindenben a saját feje után menni. surányi azért hagyta ott mert pénzosztogatással kezdett jobboldalt- és új elitet építeni.

A fordulat éve 2000.

pitcairn2 2016.03.17. 22:13:49

@káposzta:

először is az aranyat nem a részvényekkel, hanem a fiat pénzekkel kell összevetni, az a rokon kategória

másodszor is - mivel erősen túlzol - kapsz egy "aranysúlyban kifejezett" Dow grafikont a tisztánlátás végett

1900-2016 DJIA in gold grams
pricedingold.com/charts/DJIA-1900.pdf

harmadszor pedig kapsz egy grafikont a Dow és a Barron aranybányász indexek kapcsolatáról, ami igen szemléletesen tükrözi azt, hogy az utóbbi 94 évben az aranybányász-szegmens kenterbe veret a Dow Jones indexet... (nem is kicsit...)

1920-2015 Barron gold mining index and DJIA indexed/ CinC (Currency in circulation)
www.gold-eagle.com/sites/default/files/lundeen101313-7.jpg

2016.03.17. 22:14:59

@pitcairn2:

Miből gondolod, hogy volt? :D ;)

2016.03.17. 22:16:29

@aleb19:

Nem a kérdésre válaszoltál.
"menyit is kellene? És mire is lenne jó? "

mire lenne jó = mit kezdesz vele?

2016.03.17. 22:20:07

@Afrika steht an der Elbe:

surányi a fidesz bankárja volt, amíg kezelhető volt orbán.

Valami történt 2000-ben vagy közvetlen előtte ami miatt orbán megváltozott.

2016.03.17. 22:27:37

@pitcairn2:

"a fiat pénzekkel összevetve masszívan értékálló..."

Csak ez az összevetés egy közgazdaságtani abszurdum.
A pénz ugyanis inflálódik és kamatozik is egyben, míg az arany nem.

pitcairn2 2016.03.17. 22:30:38

@MikeBoy:

inkább az "közgazdaságtani abszurdum" amiket összeirkálsz...

elemes 2016.03.17. 22:31:08

@260:

Biztosan érdekes (mi történt 2000-ben), de Orbán 98-ban a választások után azonnal páros lábbal ki akarta rúgni Surányit amiért a tévévitában, élőben kínos helyzetbe került. Sokan győzködték (Urbán, Chikán, Járai stb), hogy küszöbön áll az orosz államcsőd, ami durván megrángatja a magyar gazdaságot -- ha még a jegybankelnököt is kirúgja, nagyon könnyen az oroszok után ugorhatunk.

Surányi ezért, és csak ezért maradt MNB elnök 2001-ig.

elemes 2016.03.17. 22:33:01

@260:

semmi különös nem történt 2000-ben. a fidesz akkor már régóta feszegette a libintern határait, egyszercsak kiléptek, de ez volt nem akkora esemény.

elemes 2016.03.17. 22:35:07

@260:

Az MNB az aranytartalékát 1989 december és 1990 április között adta el a Németh kormány utaítására, a befolyó pénzből törlesztették a lejáró adósságot, mert addigra a devizatartalékok elfogytak.

pitcairn2 2016.03.17. 22:35:23

@elemes:

" ezért aztán rettentően ingadozik az árfolyama."

mihez képest "ingadozik rettentően" az árfolyama?

"Annyit mondhatunk róla biztonsággal, hogy a mai árfolyam ötödénél rosszabb nem lesz pár éven belül"

ha "rettentően ingadozik" az árfolyama akkor hogy lehetsz ebben ennyire biztos?

ennyire erővel akár ötször magasabb is lehet az árfolyama a mostaninál pár éven belül...

(abban a "valamiben" meghatározva...)

Krisz11 2016.03.17. 22:35:53

Az egyetlen igazi pénz az arany. Ezt két híres svájci alapkezelőtől is hallottam nyilatkozatban.
Másrészt annak a néhány agymosott ballib vadbaromnak mondom, aki ezt nem érti, hogy nézzék már meg hogy a nálunk ezerszer nagyobb pénzügyi kultúrával rendelkező Svájc mennyi aranyat tart.

pitcairn2 2016.03.17. 22:39:13

@Krisz11:

speciel a monetáris történelem szempontjából az ezüst number 1 árupénz, bár az a demonetizálása óta még az aranynál is sokkal volatilisabb

és persze a réz, a nikkel, az alumínium, a vas és a platina monetáris szerepéről se feledkezzünk el

elemes 2016.03.17. 22:39:49

@Krisz11:

Nem hiszem el, hogy nullánál több svájci alapkezelővel vagy beszélőviszonyban.

pitcairn2 2016.03.17. 22:40:32

@MikeBoy:

a kommented még ennyit sem érdemelt:)

pitcairn2 2016.03.17. 22:42:59

@elemes:

ezen a ponton idézzük fel azt, hogy Svájc 1999-ig marad aranystandardon:)

Swiss Narrowly Vote to Drop Gold Standard
Published: April 19, 1999
www.nytimes.com/1999/04/19/world/swiss-narrowly-vote-to-drop-gold-standard.html

elemes 2016.03.17. 22:43:04

@pitcairn2:

"mihez képest "ingadozik rettentően" az árfolyama?"

Mit akarsz vásárolni? Na ahhoz képest.

"ha "rettentően ingadozik" az árfolyama akkor hogy lehetsz ebben ennyire biztos?"

ekkora sávban ingadozott az elmúlt néhány évtizedben :-) fel - le - fel - le - fel, most épp lefele indult. aki tőkeáttétellel vett aranyat, annak most ég a nadrágja.

2016.03.17. 22:45:01

@pitcairn2:

Vicces fiú vagy, de ettől még rettenetes baromságot írtál.
Ha hülyeség amit írtam, nyilván néhány mondat ezt kifejteni, hát lássuk közgazdász KOLLÉGA! ;)

elemes 2016.03.17. 22:45:09

@pitcairn2:

őszintén leszarom a svájci aranystandardot, viszont (te vagy az aranyfetisiszta) 1999-ben vajon miért adták fel? a szabadkőműves gyíkemberek megdumálták az SNB-t?

Krisz11 2016.03.17. 22:46:17

@MikeBoy:
" abszurdum. A pénz ugyanis inflálódik és kamatozik is egyben, míg az arany nem. "

Nem abszurdum, a világtörténelemben kivétel nélkül minden belső érték nélküli "fiat" pénz csődbe ment rövid idő alatt.
A dollár 40 éves tündöklése (miután levették az aranyalapról) ritka kivétel, amiben nyilván szerepet játszik, hogy a világ legnagyobb gazdaságának pénze, valamint egyúttal világpénz is.
De ennek ellenére sem fogja tudni a végtelenségig a sorsát elkerülni.

elemes 2016.03.17. 22:46:26

@MikeBoy:

pitcairn más értelemben használja a közgazdasági kifejezéseket, nehéz vele beszélgetni :)

elemes 2016.03.17. 22:47:30

@Krisz11:

de a pénz belső értéke az áru, amit kaphatsz érte :-)

azok a pénzek mentek csődbe, amelyeknél eltűnt az érte kapható árufedezet.

tlantos 2016.03.17. 22:48:23

@kerekes pereces: pont ez az en velemenyem is.
Szamomra pont 0 erteke van az aranynak. Ékszernek nem kell, befektetésnek meg szar (ma megveszem, holnap 30% bukoval vissza is valtjak).

elemes 2016.03.17. 22:49:12

no mindegy, a poszt alapvetően egy szűk aranyfetisiszta rétegen számára (és csak számukra) értelmezhető, kicsit csodálkozom, hogy a Mandiner helyt adott neki, ha a védőoltás-ellenes meg nem-volt-holdraszállás hivők is írnak majd, akkor felrakom a mandinert a router feketelistájára, nehogy véletlenül rákattintsak.

Krisz11 2016.03.17. 22:51:12

@elemes:
"Nem hiszem el, hogy nullánál több svájci alapkezelővel vagy beszélőviszonyban."
Nem szívesen válaszolok fogyatékosoknak, de nyilatkozatot felvételről is lehet meghallgatni.
Marc Faber vagy Felix Zulauf neve neked meg nyilván nem mond semmit.

2016.03.17. 22:52:16

@pitcairn2:

Leírom a lényeget, hátha megérted.
Ha mondjuk az arany 100 éves értékálóságát vizsgálod, ahhoz veszel egy aranytömböt és elrakod egy széfbe 100 évre.
Mást ugye nem tudsz vele kezdeni.

És azt te azt mondod, hogy ezt az értékállóságot a pénz értékállóságával veted össze.
Tudjuk, hogy a pénz jellegzetessége az infláció. Az aranyé igen? NEM!
Azonkívül áruld már el nekem, hogy ki az, aki 100 évre (vagy akár 10-re) széfbe rak pénzt csak azért, mert az értékálló befektetés??

Krisz11 2016.03.17. 22:53:35

@elemes:
"de a pénz belső értéke az áru, amit kaphatsz érte :-)"

Akkor oktatok: A pénz belső értéke azt jelenti, hogy államilag garantált módon aranyra. ezüstre, földre, stb váltható.

2016.03.17. 22:56:29

@Krisz11:

Te most az a pitcairn2 vagy?
Mert akár igen, akár nem, akkor a kérdésem, hogy mire reagáltál?
Függetlenül attl, hogy rettenetes baromságot írtál, a feltevés ez volt:

""a fiat pénzekkel összevetve masszívan értékálló..."

Csak ez az összevetés egy közgazdaságtani abszurdum.""

AZT ÍRTAM: AZ ÖSSZEVETÉS EGY ABSZURDUM.
Nem azt, hogy melyik az értékállób, a jobb vagy rosszab vagy melyik csődöl be, hanem azt, hogy ÖSSZEVETNI ABSZURDUM!
Lásd meg a különbséget, ha képes vagy rá.

pitcairn2 2016.03.17. 22:56:33

@elemes:

"ekkora sávban ingadozott az elmúlt néhány évtizedben :-) fel - le - fel - le - fel, most épp lefele indult. aki tőkeáttétellel vett aranyat, annak most ég a nadrágja. "

még mindig nem mondtál semmi konkrétat, de gondolom a jó öreg USD-re gondolsz...

kapsz is ennek kapcsán egy grafikont

1920-2015 - Currency in circulation, Dow Jones, gold and silver indexed
1.00 = January 1920
c3352932.r32.cf0.rackcdn.com/content/pic4e8e10e34687b9dfe5fc1f9007b7c751.gif

2016.03.17. 22:58:33

@Krisz11:

"Akkor oktatok: A pénz belső értéke azt jelenti, hogy államilag garantált módon aranyra. ezüstre, földre, stb váltható. "

Hát nem kellene, mert ez rettenets nagy baromság.
A pénznek ugyanis NINCS belső értéke! :DDD

pitcairn2 2016.03.17. 23:00:05

@elemes:

"most épp lefele indult. "

speciel 2011 augusztusában indult lefelé és ez már igen hosszú és mély negatív korrekció az arany piac történetét tekintve...

Gold"s longest bear markets
thedailygold.com/wp-content/uploads/2015/12/Dec302015Goldbears.png

Krisz11 2016.03.17. 23:00:52

@MikeBoy:
"Tudjuk, hogy a pénz jellegzetessége az infláció."

Ezt mégis kikkel tudjátok?! Csak mert full baromság, azt megsúghatom.
A pénz egyedül akkor inflálódik, mikor többet nyomtatnak belőle, mint amennyire az áru forgalom lebonyolításához szükség van. Van egy képlet is erre, de most inkább nem jövök elő vele.

Krisz11 2016.03.17. 23:02:58

@MikeBoy: "Hát nem kellene, mert ez rettenets nagy baromság. A pénznek ugyanis NINCS belső értéke! :DDD"
Csak a mai pénznek nincs belső értéke, ostoba. De ez nem volt az esetek többségében így, régebben.

pitcairn2 2016.03.17. 23:04:10

@MikeBoy:

"Tudjuk, hogy a pénz jellegzetessége az infláció"

erre kéne reagálnom? ez komoly?:)

2016.03.17. 23:06:45

@Krisz11:

Figyelj ide Krisz!
Válaszolj! A pénz jellegzetessége az infláció IGEN/NEM!
Erre válaszolj! (MERT AZT NEM ÁLLÍTOTATM TE NAGYON HÜLYE, HOGY A PÉNZ ÉJJEL NAPPAL INFLÁLÓDIK, HANEM AZT, HOGY AZ INFLÁCIÓ A JELLEGZETESSÉGE SZEMBEN AZ ARANNYAL),
Aztán válaszolj arra, hogy az arnya tud-e inflálódni vagy sem? IGEN/NEM!
NOS? :DD

Féfri vagy?
Csak azért, mert a férfiak jellegzetesége a merevedés.
Ezzel talán azt állítom, hogy minden férfinak éjjel napal áll a farka, mint a cövek,te nagyon okos, te?

pitcairn2 2016.03.17. 23:07:00

@elemes:

fentebb már több alkalommal kifejtettem, hogy én inkább réz, vas, nikkel, alumínium, platina és ezüst "fétisiszta" vagyok:)

kapsz is néhány konkrét linket a kommentjeimhez

mandiner.blog.hu/2016/03/17/miert_van_szukseg_az_aranytartalekra/full_commentlist/1#c29798554

mandiner.blog.hu/2016/03/17/miert_van_szukseg_az_aranytartalekra/full_commentlist/1#c29799202

2016.03.17. 23:07:52

@Krisz11:

"Csak a mai pénznek nincs belső értéke, ostoba"

Hülyegyerek! Ezekről a pénzekről beszélünk, ha nem vetted volna észre. :DDDD

pitcairn2 2016.03.17. 23:08:20

@Krisz11:

a monometallikus aranystandard a fiat money rendszer előszobája volt

pitcairn2 2016.03.17. 23:09:15

@elemes:

ellenben egy hozzád hasonló propaganda-huszárral felettébb könnyű:)

Krisz11 2016.03.17. 23:10:47

@MikeBoy:
"A pénz jellegzetessége az infláció IGEN/NEM!"
Maximum a jegybanki politika jellegzetessége lehet, hogy a pénzt inflálják, de nem magáé a pénzé. Választás kérdése.

2016.03.17. 23:11:56

@pitcairn2:

Miért, mit reagálmál rá?
Hogy nem igaz?
Csak mert az arany nem tud inflálódni, de a pénz igen.
Mindkettő tény.
És mivel a pénz inflálódik, vagyis elveszti az értékét, ezért alapvetően nem használjuk abból a célból, hogy értékálló.
Ugye milyen érdekes ez?

Krisz11 2016.03.17. 23:12:15

@MikeBoy:
Ne próbáld menteni a menthetetlent.

pitcairn2 2016.03.17. 23:12:24

@elemes:

az árupénz sohase ment csődbe, max manipulálták egy kissé az árfolyamát

értsd fiat pénzzel licitáltak rá és fedezet nélküli árujegyeket bocsátottak ki, az általad felhánytorgatott volatilitás ma is leginkább ehhez kapcsolódik

2016.03.17. 23:12:47

@Krisz11:

Ne beszélj már mellé, mert kurvára unlak!

pitcairn2 2016.03.17. 23:13:57

@tlantos:

"Ékszernek nem kell, befektetésnek meg szar "

amikor az átlagember így vélekedik akkor kell aranyat venni...

és akkor kell menekülni az aranypiacról, amikor a jónép sorban áll az aranycsecsebecsékért...

pitcairn2 2016.03.17. 23:14:55

@elemes:

imádom amikor efféle "kommentekkel" bohócot csinálsz magadból:)

2016.03.17. 23:15:05

@Krisz11:

Figyellj ide!
Abban a táblázatban csupa olyan pénz van, ami inflálódik.
Ez nem menthetetlen, hanem tény.
ÉS MOST MEG FOGSZ LEPÓDNI, DE GYAKORLATILAG NINCS OLYAN, PÉNZ, AMI NEM INFLÁLÓDNA! Mondj egyet!!

elemes 2016.03.17. 23:17:10

@pitcairn2:

"az árupénz sohase ment csődbe"

Jaj, dehogynem. pl. amikor gabona volt az árupénz: felették az egerek. Az arany nem árupénz, ipari nyersanyag, néhány praktikus tulajdonsága (nem rozsdásodik, könnyen megmunkálható, ritka) és a közmegegyezés folytán használtáj egy időben pénzként.

Elmúlt, mint a kanócos puska. Relikvia.

pitcairn2 2016.03.17. 23:17:56

@MikeBoy:

nem teljesen baromság, mivel az árupénznek nem-monetáris értéke, azaz használati értéke is van

persze abban igazad van, hogy ez a használati érték is külső tényezőkhöz, jelesül szubjektív fogyasztói értékítélethez kapcsolódik

elemes 2016.03.17. 23:18:14

@Krisz11:

"Marc Faber vagy Felix Zulauf neve neked meg nyilván nem mond semmit."

De igen, csak azt nem hiszem, hogy beszélgettél velük.

elemes 2016.03.17. 23:20:55

@pitcairn2:

ebben a társaságban ez bóknak számít.

elemes 2016.03.17. 23:23:44

@pitcairn2:

"még mindig nem mondtál semmi konkrétat"

honnan tudjam ÉN, hogy mit akarsz vásárolni TE?

számodra egy befektetés (pl arany) értékét az mutatja, hogy a megkívánt fogyasztási vagy (másfajta) befektési javakból mennyit kaphatsz az aranyadért. Budapesti lakásban számolva pl. nem ötszörös hanem csak kb négyszeres, de brent nyersolajban mondjuk tíznél többszörös.

pitcairn2 2016.03.17. 23:23:50

@elemes:

"pl. amikor gabona volt az árupénz: felették az egerek. Az arany nem árupénz, ipari nyersanyag, "

szóval a gabona volt árupénz, de az arany csak ipari nyersanyag

ez egyre jobb:)

pitcairn2 2016.03.17. 23:26:00

@elemes:

"Elmúlt, mint a kanócos puska. Relikvia. "

amikor a "szakértők" effélékkel szédítik a jónépet akkor az álmoskönyv szerint hatalmas rali jön az aranypiacon

Krisz11 2016.03.17. 23:26:00

Az biztos, hogy dollár és euró deviza tartalékok mellett legalább 50%-ban aranyban kellene az államnak tartalékot felhalmozni. Akkor stabilabb, biztonságosabb országban élnénk.
Itt egy lista az egy főre jutó aranytartalékokról, bár 2010-es:
www.prudentinvestor.com/2010/11/list-of-per-capita-official-gold.html

pitcairn2 2016.03.17. 23:28:16

@MikeBoy:

"ÉS MOST MEG FOGSZ LEPÓDNI, DE GYAKORLATILAG NINCS OLYAN, PÉNZ, AMI NEM INFLÁLÓDNA! Mondj egyet!! "

az aranybányászat miatt természetesen az aranykészletek is "inflálódnak", de ebbe az "inflációba" egy kissé többet kell beleinvesztálni mint a papírpénzgyártásba...

Krisz11 2016.03.17. 23:29:35

@elemes:
"Jaj, dehogynem. pl. amikor gabona volt az árupénz: felették az egerek. Az arany nem árupénz, ipari nyersanyag, néhány praktikus tulajdonsága (nem rozsdásodik, könnyen megmunkálható, ritka) és a közmegegyezés folytán használtáj egy időben pénzként."

Jóember, inkább olvass el egy könyvet a pénz történetéről, vagy legalább a wikipédia szószedetet.

2016.03.17. 23:31:22

@Krisz11: @pitcairn2:

"Maximum a jegybanki politika jellegzetessége lehet, hogy a pénzt inflálják, de nem magáé a pénzé. Választás kérdése."

NEM!
Mikor a modern pénzt kitalálták, akkor pontosan tudták, hogy:
1. inflálódni fog
2. gazdaságilag az a jó, ha inflálódik
3. makrogazdasági szempontból szükség van/lehet ennek a felügyeletére és/vagy szabályozására. Többek közt ezért lettek a jegybankok és ezért van monetáris politika is.

pitcairn2 2016.03.17. 23:32:27

@elemes:

egy pillanatig nem vitattam azt, hogy rendkívül befolyásos szereplők aktívan destabilizálják a nemesfémpiacot...

mandiner.blog.hu/2016/03/17/miert_van_szukseg_az_aranytartalekra/full_commentlist/1#c29799382

aki egy __kissé__ foglalkozott a témával a tisztában van azzal, hogy - rövid és középtávon - pontosan emiatt lehet hatalmasat nyerni, ill. hatalmasat bukni pl. az aranypiacon

Dow to Gold Ratio - 100 Year Historical Chart
www.macrotrends.net/1378/dow-to-gold-ratio-100-year-historical-chart

egy normális jegybank azonban nem rövid és középtávon gondolkodik...

2016.03.17. 23:33:07

@pitcairn2:

Az aranypénz inflálódott, mert elkopott a használat során ;)

pitcairn2 2016.03.17. 23:33:22

@MikeBoy:

"2. gazdaságilag az a jó, ha inflálódik"

mármint annak aki az új pénzt kapja...

pitcairn2 2016.03.17. 23:35:17

@MikeBoy:

a köznapi forgalomban meglehetősen ritkák voltak az aranyérmék

az inkább a réz és az ezüst területe volt...

2016.03.17. 23:38:04

@pitcairn2:

"egy normális jegybank azonban nem rövid és középtávon gondolkodik..."

Na látod ez nagyon igaz.
De ez a tény, még nem támasztja alá, hogy aranyból fel kellene halmozni nagyon sokat. Azt sem, hogy ne kellene, de azt sem, hogy igen.

2016.03.17. 23:44:09

@pitcairn2:

Nem, ez mindenféleképpen így van.
Ha ugyanis a jövőbeni pénz ugyan annyit ér, mint a mai (ha többet, akkor még rosszabb), akkor az azt eredményezi hosszútávon, hogy ha te kölcsön adsz nekem, és én ugyan azt viszadom neked, akkor te nullszaldóban vagy, de nekem meg lett pénzem a semmiért?

2016.03.17. 23:45:19

@MikeBoy:

Mármint a kölcsön idejére lett pénzem ofc.

2016.03.17. 23:46:35

@elemes:

Ezt a hazugságot erőlteted, idézlek:

>>Az MNB az aranytartalékát 1989 december és 1990 április
>>között adta el a Németh kormány utaítására,

ez pedig az mnb beszámolója:

"A nemzetközi tendenciákkal összhangban az MNB 1990-ben úgy döntött, hogy az aranytartalékokat a technikailag szükséges minimális szintre csökkenti, tekintettel arra, hogy pénzügyi piacokon az arany szerepe, jelentősége folyamatosan csökken. Ennek megfelelően aranykészletét az 1989. évi 65 tonnás szintről 1990 májusa és 1991 februárja között 8 tonnára
csökkentette."

www.mnb.hu/letoltes/fbjelentes-hu.pdf 39. oldal

pitcairn2 2016.03.17. 23:49:26

@MikeBoy:

a forgalomban lévő pénzmennyiség inflálása piactorzító hatásokkal együtt járó burkolt redisztribúció

2016.03.18. 00:04:17

@pitcairn2:

Az inflálás és az inflálódás nem ugyan az.
A pénz akkor is inflálódik, ha egyébként a monetáris politika nem akarja inflálni.

Egyszerűen azért, mert a pénz a jövőben kevesebbet ér, mint most. Mégpedig azért ér kevsebbet, mert a mostani pénz tud pénzt termelni míg el nem érjük a jövőt, de a jövőbeni pénz nem tud pénzt termelni visszamenőleg.

Persze a pénzt inflálhatjuk is, de az más tészta.

elemes 2016.03.18. 00:31:06

@260:

nem nyert, egyrészt, 1989-ben döntötték el, másrészt az MNB adatbányájából egyszer előkerestem a nemzetközi tartalékok állományi adatait - 89 december és 90 április között ment el az arany, 90 májusra már csak a töredéke maradt.

itt van az MNB táblázata, "állományok" fülnél megtalálod a részleteket az "arany" sorban:

www.mnb.hu/letoltes/fm1990eur-hu-1.xls

elemes 2016.03.18. 00:35:36

konteó-hegyek :-)

a mandiner megy a kukába.

2016.03.18. 01:09:50

@elemes:

Akkor az mnb hazudik.

komolyabban:

valami hasonló lehetett:
az aranyat átszállították az imf-hez mint zálogot, aztán az új kormány meg eladta.

elemes 2016.03.18. 01:30:46

@260:

Ez a szöveg a "felügyelő bizottság munkájáról" 2000-ben készült. A nemzetközi tartalékok / állományi adatok meg azóta ott vannak, mióta az MNB-nek létezik saját veboldala (kb 1997)

2016.03.18. 02:05:51

@elemes:

Az fb jelentés a kontroll. Hogy esetleg politika lenne benne? passz....

De nagy az esély hogy az arany letéti ideje a hunyó. Esetleg swap volt, aztán eladták.

Phteven 2016.03.18. 06:37:01

@pitcairn2: Egy korabbi kerdesre valaszoltam, csak nem nyomtam meg a Valasz erre gombot, hanem csak ideztem a szovegbol.

Fairy4 2016.03.18. 07:38:30

"A nemzetközi pénzügyi helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan. Az eurózónás államadósságok jelentős része jó eséllyel vagy nem lesz kifizetve, vagy csak elinflált értéken lesz kifizetve."

WTF???
Ez nagyon, nagyon, nagyon meredek. Ezek után erős kétségeim vannak, hogy érted, amiről írsz, vagy nem hajt-e valamiféle hátsó szándék (pl. aranykötvényeket akarsz eladni).

káposzta 2016.03.18. 07:52:12

@pitcairn2:
Amiket itt felhoztál, nem változtatja meg azt a tényt, hogy az arany egy értelmetlen, középkori szar és semmilyen komoly portfólióban nincs helye.

A jegybanki aranytartalék meg leginkább csak egyre jó: ha sok van belőle, akkor a sok idióta, akik szerint a papírpénz és a számlapénz az ördög találmánya, és csak az arany az eggggggyetlen és igazzzzy pénz, az este kiverhesse magának a szép aranytömbökre gondolva.

$pi$ 2016.03.18. 08:02:51

@káposzta: "A jegybanki aranytartalék meg leginkább csak egyre jó: ha sok van belőle, akkor a sok idióta, akik szerint a papírpénz és a számlapénz az ördög találmánya, és csak az arany az eggggggyetlen és igazzzzy pénz, az este kiverhesse magának a szép aranytömbökre gondolva. "

Ja, nem jó semmire, aztán mégis minden ország spájzol valamennyit. Amikor meg háború van az első, hogy a bankjegyek meg a virtuális számlapénz az értékét veszti az állam meg szalad a piacra az aranytartalékával, hogy fegyvert meg élelmiszert vegyen belőle.

De tulajdonképpen a fegyver meg az élelmiszer sem ér semmit, az egyikkel csak lövöldöznök, a másikat meg úgyis megeszik, ugye? :)

2016.03.18. 08:37:34

@$pi$:

Nem kell ahhoz háború, elég a válság is.
De a nagy probléma az, hogy az-az eszköz (pl. arany), ami jó válság idején, az rossz akkor, amikor nincs válság (ez mondjuk elég nagy trivia).
Vagyis, ha sok aranyat halmozol fel, akkor lehetőleg imádkozz egy válságért, háborúért, mert különben megszívtad....

Amikor érvelsz, akkor annak legyen értelme:
"Ja, nem jó semmire, aztán mégis minden ország spájzol valamennyit"
Fogadjuk el ezt érvként. De azt is természetesen, hogy az arany annyira jó a semmin kívül, amennyit spájzolunk belőle.
Mennyit is? Úgy 10 Mrd ft értékben. Az mennyi a magyar gazdaságnak? Kerekítési hiba. Azt hívhatjuk gyakorlatilag a semminek is.

pitcairn2 2016.03.18. 08:55:44

@Fairy4:

ez sajnos 100%-ban reális + az első formális adósságleírás is megvolt már (a görögöknél), aminek nyomán Ciprus is csődbe ment...

www.zerohedge.com/news/2016-01-06/revisiting-greatest-crash-history

aleb19 2016.03.18. 08:56:09

@Fairy4: szerintem te nem erted- amit ideztel, az egy hosszutavon esetleg bekovetkezo valoszino tortenes...

amit a szerzo nem emlitett az, hogy az ECB mostansag nagy mertekben higitja az eurot ezert az MNB euro kotvenyei honaprol honapra kevesebbet ernek ezert szinte minden megoldas /pl:arany,mukincs, ingatlan/ jobb megoldas mint az euroban valo tartalekolas

pitcairn2 2016.03.18. 08:56:29

@káposzta:

az "okos" ömlengésed aranypiaci ralit indikál...

pitcairn2 2016.03.18. 08:59:05

@MikeBoy:

anno a Magyar Nemzeti Bankba csak fizikai arannyal szállhattál be részvényesként...

ihol lenne egy 25 aranykoronáról szóló MNB részvény a 20-as évekből...
majt.elte.hu/Tanszekek/Majt/Magyar%20JogtorteNET/kepek/mnb.jpg

tudod a papírkorona hiperinfláció idejéből...

pitcairn2 2016.03.18. 09:00:20

@aleb19:

a műkinccsel és az ingatlannal vitába szállnék... nem kéne efféléket vennie egy jegybanknak...

sas70 2016.03.18. 09:08:23

"Az eurózónás államadósságok jelentős része jó eséllyel vagy nem lesz kifizetve, vagy csak elinflált értéken lesz kifizetve. "
Ezt honnan veszed? Akkora az infláció? Bezzeg a forint az stabil? Óriási marhaságokat sikerült összehordani és óriási blőd következtetéseket levonni belőle.

aleb19 2016.03.18. 09:09:38

@pitcairn2: a szandekosan folyamatosan gyengitett devizaknal dollar, yen vagy euro barmi jobb

pitcairn2 2016.03.18. 09:13:21

@MikeBoy:

idővel te is meg fogod érteni...

pitcairn2 2016.03.18. 09:15:20

@sas70:

kisebb mellénnyel ha lehet...

káposzta 2016.03.18. 09:17:42

@$pi$:

Jah, amikor háború van. Hát, ha 1936 lenne, én is venném az aranyat. De most 2016 van, nem lesz megint második világháború, már másfajta háborúk vannak. Vagy bombákat hajigálnak a nagyvárosokra (megbaszhatjuk az aranyunkat), vagy jönnek a drónok/helikopterek/kislétszámú csapatok (nem hiszem hogy az arany megvéd tőlük), vagy széthackelnek minket (nem hiszem hogy egy nagy aranytömb hatásos ellenük). Vagy megint jönnek az oroszok, és megint kirabolnak minket - ebben az esetben én minél kevesebb aranyat adnék nekik :)

Egyébként ahogy MikeBoy is rámutatott, egy nagy rakás arany is csak kerekítési hiba, még egy kis ország büdzséjében is. De rendben, tegyük fel, van 100 tonna aranyunk, az is csak 100,000,000 x 10k HUF = ezermilliárd forint. Sok mindent nem tudsz venni belőle...

aleb19 2016.03.18. 09:17:53

@sas70: te beszelsz marhasagot es latszik,hogy penzugyi kerdesekben fogalmatlan vagy... ugyanis nem csak az inflacio ertektelenithet el egy devizat

ez a baj a bolcseszbufeszakosokkal ,megtanultak irni es csak nyomjak a hulyesegeket, feligazsagokat

$pi$ 2016.03.18. 09:24:23

@káposzta: "De most 2016 van, nem lesz megint második világháború, már másfajta háborúk vannak."

Pár hónapja adta el Ukrajna az aranytartalékát, mert "másfajta" háborúk vannak.

Amúgy mindegy milyen a háború, nem feltétlen kell világháborúnak lennie ahhoz, hogy az aranytartalék mentse ki az országot a bajból.

2016.03.18. 09:26:41

@pitcairn2:

Te figyelj már ide!
Nem azt nem értem, mit írtál, azt nem tudom, miért írtad? :D
Tudod van az a mondás, hogy néma gyereknek.... ;)

$pi$ 2016.03.18. 09:29:40

@káposzta: "De rendben, tegyük fel, van 100 tonna aranyunk, az is csak 100,000,000 x 10k HUF = ezermilliárd forint. Sok mindent nem tudsz venni belőle..."

Annak idején tudod miért írtuk alá a Trianoni békeszerződést? Mert jött a tél és vele az éhínség. Az élelmiszersegélynek a békeszerződés aláírása volt a feltétele.

Ezermilliárd forintból szerintem ki tudna húzni egy telet az ország.

De persze jogos, hogy sokkal fontosabb helye is van annak a rengeteg pénznek minthogy aranyban álljon egy pincében. Amíg nincs nagy baj...

2016.03.18. 10:14:40

@aleb19:

" te beszelsz marhasagot es latszik,hogy penzugyi kerdesekben fogalmatlan vagy... ugyanis nem csak az inflacio ertektelenithet el egy devizat"

De igen, mert az infláció az maga a pénz elértéktelenedése, csak más szóval kifejezve. :DDDD
Még mielőtt el kezdenéd kifejteni. Értem, mire akartál célozni (árfolyam), de nagyon nem sikerült azt leírnod. ;)

sas70 2016.03.18. 11:17:34

@aleb19: "nem csak az inflacio ertektelenithet el egy devizat"
Micsodát? Remek, te pénzügyi zseni! Ugye te is Matolcsynál tanulsz?

sas70 2016.03.18. 11:46:27

@$pi$: Annyiból nem sokáig húznánk, nem, hogy egy telet kibírjunk!

vezér01 2016.03.18. 14:04:11

@pitcairn2: Ma pitiáner tranzakció,1945-ben az életet jelentette Budapesten. Ha Kadhafi követi a szaudi uralkodót és marad a dollár alapú olajpiacnál,még ma is kiskirálykodna Libiában és Obama se találna semmi kivetni valót a demokráciájában.

pitcairn2 2016.03.18. 14:23:14

@vezér01:

jobban jártál akkoriban a pengő __Érmékkel__

azokat is elfogadták, elvégre __fém__ volt bennük...

az arany sohasem volt releváns az efféle tranzakciókban

ezért írtam fentebb vmelyik kommertársnak azt, hogy

"a monometallikus aranystandard a fiat pénz előszobája volt"

$pi$ 2016.03.19. 09:01:53

@sas70: "Annyiból nem sokáig húznánk, nem, hogy egy telet kibírjunk! "

Tehát az aranytartalék jó dolog, sok kell belőle... ezt akartad mondani? :)
süti beállítások módosítása