Pukli nyuszi esete a vadászpuskával
2016. március 16. írta: Stumpf András

Pukli nyuszi esete a vadászpuskával

pukli_istvan.jpg

Mintha valami sorozatot néznék. Régóta. A forgatókönyvíró ennyi idő után nem talál újabb fordulatos eseményeket, konfliktusokat, megismétli hát a már látottakat újonnan érkezett szereplőkkel. Egyszer működött, hát biztos lesz élvezeti értéke most is. Ilyen érzésem volt tegnap. A régi történet, régi és új szereplőkkel, de csakis a régi szerepekkel.

Mintha csak 2012-t írnánk. Az egyik szereplő nem is változott: Orbán Viktor. Kezében ott a szablya, amely most is Brüsszelre mutat. Bejött akkor és be fog jönni most is. Az apropó éppen más, idén nem a bankadót fenyegeti a „nem Moszkva”, hanem már egész Európát a migránsügy miatt, de a fő gonosz szerepét minek újraosztani?

Ami nem romlott el, azon nem kell változtatni – szép, konzervatív alapgondolat. Még akkor sem kell tehát, ha épp pont nem Brüsszel tehet a töketlenkedésről és a migránshelyzet félrekezeléséről, sokkal inkább a nyugati nemzetállamok, elsősorban pedig maga a Bundesmutti.

„Nem fogjuk hagyni, hogy ránk erőltesse kozmopolita bevándorláspolitikájának keserű gyümölcseit, nem fogunk bűnözést, terrorizmust, homofóbiát és zsinagógákat gyújtogató antiszemitizmust importálni Magyarországra...”

Nos, ez inkább Merkelnek szól, mint Brüsszelnek – az viszont mégsem lenne kifizetődő, ha a német gazdaságtól ezer szálon függő ország miniszterelnöke nyíltan Európa erős asszonyával hadakozna. Úgyhogy marad Brüsszel, szimbólummá stilizálva, függetlenül attól: éppen a gyengesége, hatásköreinek hiánya okozhatta, hogy nem volt képes mondjuk egységes európai határvédelemre. Mindegy, a szabadságharcos beszéd kelendő portéka, ráadásul mikor lenne stílszerűbb, mint a szabadságharc ünnepén? A szóhasználat is ügyes, Orbán európai értékeket véd, még a homofóbiát elkerülendő veszélyforrásként jelöli meg, szóval egyfelől nagyon píszí, másrészt azért a tusnádi beszédek hagyományát követve ad csámcsogni valót Gréczy Zsoltnak is, hadd hiszterizálódjonak és hitlerezzenek a ballibek – annál inkább elszigetelik magukat.

*

És itt jön a még durvább déja vu. Az Orbánnal szemben felvonuló tegnapi tömegekben. Röviden: itt az új Milla. Hogy a mostani élharcos Juhász Péter lesz-e majd vagy Bajnai Gordon, az még nem látszik, Pukli Istvánnak mindenesetre kinézhet egy önkormányzati képviselőség, ennyi benne van. Tegnapi teljesítménye alapján több nincs.

Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére! Egy nagy, nemzeti ellenállási ebédszünet! A kormányfő bizonyára ki is szórta már a kukoricát, készül is rátérdepelni, hogy ezt elkerülje.

A követelés ugyanis, Puklié, ennyi.

Jó lenne persze, ha Orbán menesztené az oktatási államtitkárt meg Balog minisztert, de ez mellékes szinte, amolyan vágy csupán. A lényeg, a kemény követelés nem más, mint hogy Orbán Viktor kérjen bocsánatot. Bocsánatot! És hogy miért? Hát mindenért. A megalázottak és alávetettek szenvedéseiért. Amiért Hókuszpók csúnyán szorította és meg akarta enni Törpillát, például. Aztán: Hófehérkével is mit össze nem gonoszkodott a mostohája! Ideje lenne a bocsánatkérésnek, valóban.

És ne csak Orbán kérjen bocsánatot! Kérjen Áder János is. Ő is mindenért, természetesen.

Ilyen, amikor a nyuszi kezébe kerül a vadászpuska. Látja a nyuszi, hogy két csöve van a fegyvernek, végre nála van, erdők jóságos istene, mennyit várt rá a nyuszi! Gondolja hát, hogy itt a nagy alkalom, egy lövéssel majd rögtön kettőt terít le. Ez csak balul sülhet el.

Zárójel: Áderra felesleges lövöldözni, főleg az után, hogy az elnök éppen múlt héten mutatta meg: a magyar demokratikus berendezkedésben a ballib oldal részéről sajnos sokszor nyálasan ajnározott, a jobboldalon pedig még sajnosabban sokszor lesajnált, a valóságban azonban kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok ma is megvannak. Már ha valaki komolyan veszi a feladatát. Áder komolyan vette, az Alkotmánybíróságra passzolta a posta- és az MNB-törvényt. Köszönet elvileg nem járna érte, hiszen csak tette a dolgát, ma viszont, amikor a főnökhöz való lojalitás minden másnál fontosabb szemponttá lépett elő a kormánypárti potentátoknál minden szinten, mégis jár.

Úgyhogy innen is: köszönet Áder Jánosnak az egy hete meghozott döntésért.

*

Puklira visszatérve: lehet, hogy van valami mesterterve a nagy tanárvezérnek, sőt, talán éppen másik hősünktől, Orbán Viktortól leste el a nevetségesnek látszó ultimátum műfaját. Azt ugyanis az akkor éppen ellenzéki vezér vezette be, majd' tíz éve. Emlékszünk, ugye? Hetvenkét órás ultimátum Gyurcsánynak, hogy márpedig mondjon le. Akkor is az volt a kérdés, hogy oké, de ha nem, akkor mi lesz? Nyilván semmi.

Nem is lett semmi. Látszólag. Csak éppen összezárta az akkori koalíciót a csúfos kudarcra ítélt Gyurcsány mögött, megágyazott a négy évvel későbbi kétharmadnak. Orbán messzire lát. Stratégiája is van, nem csak taktikája.

Puklinál egyik sem látszik. Ami csak azért baj, mert a kormány oktatásügyi barmolásai után nem ártott volna, ha van erő – a kormány mint tudjuk, anélkül nem mozdítja füle botját se –, amely képes hatni. Az erő kell, a tömeg szükséges, de nem önmagában való szuperség az, hanem eszköz. Ahhoz mondjuk, hogy határozottan és eredménnyel képviselhesse az álláspontját a tanárszakma az ágazatot érintő tárgyalásokon. Csakhogy azokon Pukli nem kíván részt venni. Ő mondaná meg inkább, ki legyen a miniszter, ki az államtitkár, akkor esetleg elmegy és tárgyal. Na most, hogy ki a miniszter, azt egészen természetes módon a miniszterelnök mondja meg, nem pedig én vagy Pukli István.

Egy konkrét ügy (annak idején a sajtószabadság, most az oktatásügy) harcosából wannabe-kormányfővé válni: ez tényleg nem más, mint a négy éve már látott Milla-sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr608487006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stumpf András: Pukli nyuszi esete a vadászpuskával 2016.03.16. 15:13:10

Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jean Sol Partre 2016.03.22. 10:52:32

@grundigg: mert a hatóságok manapság csak úgy fellépnek Rogán ellen. Ne röhögtess.
A nyilvánosság pedig nem háborodik fel semmin, megjelent volna egy cikk, hogy Rogán zsarol, de mivel bizonyíték nincs, le is szarja mindenki. Vagy ha mégsem, akkor Rogán nyilatkozik, hogy a vállalkozó többet akart, vagy bármi és az ügy lezárva. Ennél sokkal nagyobb ügyekben sem ér semmit a nyilvánosság, ki fog utcára menni egy belvárosi vállalkozóért?
Rogánról meg mindenki tudja, hogy piszkos ügyei vannak, és még ahol bizonyítékok is vannak ott sem lép fel sem a hatóság, se a nyilvánosság nem mozgatja a füle botját sem.

A srácnak nincs vaj a fején, de többet ér a nyugalma, mint egy sikeres üzlet.

maroz 2016.03.22. 10:52:34

@grundigg: Erről a nyilvánosságról mondanál nekem pár szót? Tévékettő, vagy mire gondolsz? Írjon Szanyinak? Érdekelne, hogy amikor konkrétan kéne valamit ajánlj mi lenne az.

2016.03.22. 10:53:51

@grundigg:
Juhász Péter sem ér semmit sem a nyilvánossággal Rogán ügyeinél. Ezeket a solgokat pontosan azért lehet csinálni, mert a lakosság butább része csak legyint, hogy mások is loptak.

Jean Sol Partre 2016.03.22. 10:58:06

@maroz: logikusan hangzik amit mondasz, talán igazad is van. Sajnos, ha szokásomhoz híven a megoldást keresem, nem látok semmit, csak egyéni szinten, elhúzni innen be a centrumba.

maroz 2016.03.22. 10:59:58

@grundigg: A gondolkodás szerint alapból vaj van a fején. Vizsgáld meg, hogy ma (megafaszomat ma, évtizedek óta) milyen attribútumokat társítanak az emberek úgy általában a "vállalkozó"-hoz. Kérj meg egy unatkozó szociálpszichológust, hogy idézzen neked pár attitűdkutatást arról, hogy hogyan viszonyul az átlagember a vállalkozóhoz.

Hidd el, szar az az alapállás, amikor valaki azzal kell kezdje, hogy belvárosi vállalkozó vagyok, de tisztességes. A közvélemény erre azt válaszolja, hogy ugyan már, olyan nincs. A nyilvánosság ellenséges, a hatóságok szart se érnek, bizony, ma ésszerű stratégia megköszönni a kiosztott lófaszt és udvariasan elsomfordálni. És tudod mi a vicces? Hogy a nyilvánosságot még ez sem érinti meg különösebben. Ja, ilyen az élet, mondják, és már térdelnek is le szopáshoz, mert a nagy büdös valóság az, hogy nem csak a belvárosi vállalkozó szopik, hanem a nagy többség is, csak ennek nincs ma hírértéke.

maroz 2016.03.22. 11:01:53

@nagybalfasz: És az okosabb része mit csinál? Mit csinálhat? Tudom, van az a vélemény, hogy menjen el szavazni, de én nem osztom, mert nekem mindegy, hogy nem az egyik, hanem a másik elitfrakció kúrja szét a társadalmat.

2016.03.22. 11:28:45

@maroz:
Mondjuk az sem mindegy, és a lényegi különbséget már leírtam én is és mások is.

Másrészt minderről nincsen értelme beszélni addig, amíg a lakosság nagyobb része támogatja azt a kádárista, versenyellenes politikát, aminek nevében mindezek a mutyik megvalósulhatnak. A Fidesz a legőszintébb párt, pontosan azt csinálja, amire felhatalmazták. A trafikmutyi és más területek lenyúlása nem bug, hanem feature, és ha van is aki túlzásnak tartja időnként, pont a belterjes, oldjuk meg okosban társadalom igényeit elégíti ki ez is.

Fejben kellene változni, és akkor politikai alternatívája is lesz a mutyizmusnak.

2016.03.22. 11:41:55

@Jean Sol Partre: "mert a hatóságok manapság csak úgy fellépnek Rogán ellen. Ne röhögtess."

Kibicként lehet így szellemeskedni a mandineren, de kicsit másképp néz ki a dolog, ha tétje is van a számodra. Hogy egy elég hülye példával éljek, ha egy vezető fideszes politikus éjjel rádtörné az ajtót, összeverne, megerőszakolná a feleséged, távozáskor pedig magával vinné a kocsikulcsodat és a bankkártyádat, akkor előadnád ezt a dumát az asszonynak? Hogy "ne röhögtess, úgyse csinálnak semmit"? Vagy azért csak megpróbálkoznál egy feljelentéssel, és még talán az indexnek vagy az rtl klubnak is írnál, hátha érdekli őket a sztorid? (Persze nem a te sztorid fogja érdekelni őket, hanem a vezető fideszes politikusé.)

Nekem nincs politikusos példám, de van ismerősöm, aki bérelt egy üzlethelyiséget. Mikor meghirdették árverésre, megjelent nála egy kigyúrt, kopasz "vállalkozó" és közölte, hogy ha az ismerősöm fizet neki egy bizonyos összeget, akkor ő nem indul az árverésen, és biztosítja, hogy akkor semmi akadálya nem lesz az ismerősöm tulajdonszerzésének. Az ismerősöm (ő sem egy forradalmár típus) elküldte a kedves édesanyjába a kigyúrt, kopasz "vállalkozót", aki többet nem jelentkezett. Az ismerősömnek az üzletét sem gyújtották fel, és még az árverésen is ő nyert. Persze azt is csinálhatta volna, hogy kicsenget egy csomó lóvét, aztán névtelenül rinyál az interneten, hogy milyen szörnyű világban élünk, nincs mit tenni.

@nagybalfasz: "Juhász Péter sem ér semmit sem a nyilvánossággal Rogán ügyeinél."

Nem azért kellett volna a nyilvánossághoz fordulnia, hogy kitörjön a forradalom, hanem azért, mert állítólag megfenyegették. Ebben az esetben a nyilvánosság a legjobb garancia arra, hogy ne történjen vele semmi.

maroz 2016.03.22. 11:46:45

@nagybalfasz: Mit értesz verseny alatt?

maroz 2016.03.22. 11:52:45

@grundigg: Engem megvettél, mondd hát, hogy hol a nyilvánosság.

Amúgy meg ha éltél volna ilyesmiben, akkor tudhatnád, hogy ez nem így működik. Sajnos a buta filmek téves elképzeléseket ültetnek el az emberek fejében, ugye a zsaroló az soha nem egy nyeszlett, göthös tanácsi alosztályvezető, hanem egy kopasz, kigyúrt, miközben a valóságban pedig. És azt is tudhatnád, hogy potens zsaroló nem úgy zsarol, ahogy a filmekben az impotens. No meg azt is tudhatnád, hogy ma (és persze mindig is, de ez most mellékes) a hatalom bármit megtehet, mert a hatalmat csak a hatalom ellenőrzi, azaz saját maga. Nincs ellensúly, nyilvánosság, mondod, oké, de mondjad akkor konkrétan is: hová, konkrétan kihez fordulhat az, akit mondjuk a hatalom szopat és milyen reményekkel?

2016.03.22. 13:17:01

@grundigg:
"Nem azért kellett volna a nyilvánossághoz fordulnia, hogy kitörjön a forradalom, hanem azért, mert állítólag megfenyegették. Ebben az esetben a nyilvánosság a legjobb garancia arra, hogy ne történjen vele semmi."

Azzal is pontosan ugyanazt lehet elérni: semmit. Pl. a szoftveres zsarolós ügy is országosan felkapott volt, mégsem védte meg az illetőt, éa utána engedett a csávó a zsarolásnak. Ha a nagyobb, országos hírű ügyekben is bárkinek az üzletét ki lehet csinálni, akkor mit ér a nIlvánosság? Még le is járatnak a pártállami médiában, hogy nagypapád ávós volt, ha igaz, ha nem, ha így próbálkozol.

Jean Sol Partre 2016.03.22. 14:00:22

@grundigg: nem történt volna vele semmi. Csak jön a tűzoltóság, ellenőrzi és hibát talál. Közben megérkezik a NAV és óriási kutakodás után hibát talál. Aztán a köjál, a kéményseprők, a vízművek, gázművek és a faszom tudja mi, aztán még a szerződésében is hibát találnak, aztán felemelik tízszeresére a bérleti díjat, a gatyáját kifizeti adminisztrációra, igazolásokra, minden ideje erre megy el, ráadásul híre is megy, bezáratják egy időre... És még ha igaza is volt, az ügyfélkör huss, elillan. Ez ellen semmit nem ér a nyilvánosság, minden törvényes, a rendőrség tehetetlen.

Megsúgom, Putyin ugyanezt csinálja, működik ott is.

2016.03.22. 14:26:34

@Jean Sol Partre:

Ja kérem, hát akkor nem egyről beszélünk. Én ebbe, hogy "én ismerek belvárosi vállalkozót akihez bementek Rogán emberei, végülis kedvesek voltak, kapott 2 hetet, hogy lelépjen és átadja a boltot." valami erőszakot, testi épség, család, egyéb elleni fenyegetést értettem, és nem azt, amit most írsz.

Ehhez nem kell Rogán Antal, ehhez elég egy lakó a társasházból, akinek nem tetszik a boltod, vagy egy konkurens üzlet, aki hetente felnyom mindenféle hatóságoknál. Aki ettől előre megijed anélkül, hogy bármi történt volna, az ne is vállalkozzon.

A te ismerősödtől nem vettek el semmit, akkor vettek volna el, ha a felsorolásod nem a fantázia terméke lenne, hanem abból bármi is megvalósult volna. Legalább addig várhatott volna, míg tényleg becsöngetnek a tűzoltók. Így viszont egyszerűen önként és dalolva odaadta az üzletét másnak. Mert itt kérem nincs mit tenni, ez egy ilyen ország.

faviccek.hu/halallista.html

Jean Sol Partre 2016.03.22. 14:40:08

@grundigg: "Ehhez nem kell Rogán Antal, ehhez elég egy lakó a társasházból, akinek nem tetszik a boltod, vagy egy konkurens üzlet, aki hetente felnyom mindenféle hatóságoknál. Aki ettől előre megijed anélkül, hogy bármi történt volna, az ne is vállalkozzon."

Ha a szomszéd fenyegette volna meg, akkor ő is csak röhög az egészen. De Rogán embere fenyegette meg, az nem a fantázia terméke.

2016.03.22. 15:27:18

@grundigg:
Ja, csak ha a szomszéd jelenti fel, akkor azok a hatóságok vagy nem jönnek ki, vagy tessék-lássék módon vizsgálnak. Ha viszont Rogán szól...

Nem veréssel kell fenyegetnie, akinek a hatalom van a kezében, vannak rá jobb módszerek.

maroz 2016.03.22. 16:42:25

@nagybalfasz: Ki versenyez kivel? Miért jó nekem a piaci verseny, és mi az? Amikor a hazai kiskereskedelmi forgalom 57%-án hat darab multi osztozik az piaci verseny? És az jó nekem? Mégis, miért?

2016.03.22. 17:38:22

@maroz:
Erről beszéltem.

2016.03.22. 17:43:28

@maroz:
Amúgy inkább piaci verseny, ha 6 milti versenyez, mint az állami, illetve haverok kezébe adott monopóliumok, amiket az elvtársak építenek.

Amúgy mióta érv a nem elég hatékony verseny arra, hogy ne legyen verseny? Ha nem elég hatékony a verseny, akkor normálisabb helyeken az állam úgybavatkozik be, hogy élénkítse, nálunk úgy, hogy megszűntesse.

maroz 2016.03.22. 18:19:25

@nagybalfasz: Én egy állampolgár vagyok. Én nem számítok? Az már fel sem merül, hogy akár én is versenyezhetnék?

Mióta érv az, hogy inkább az egyik basszon meg mint a másik azzal szemben, hogy inkább ne basszon meg senki? Épeszű versengés az, amikor a seggbekukiért hajtok tudatosan?

A verseny egy eszköz. Miért jó nekem, átlagembernek a verseny?

2016.03.22. 22:19:27

@maroz:
Te is ugyanúgy versenyzel, attól függetlenül, hogy alkalmazott vagy vagy vállalkozó, illetve ezek milyen szintjén vagy.

A verseny valóban csak eszköz, csak nincs jó alternatívája. Időnként szükséges lehet a beavatkozás, de ahol nincs verseny, ott nincs alkalmazkodás, nincs fejlődés.

2016.03.22. 22:24:39

@maroz:
Amúgy mit értesz az alatt az állapot alatt, hogy egyik se basszon meg? Érdekes, engem egyik multi sem basz meg, amikor vásárolok egy multinál, vagy dolgozok egy multinál, vagy magyar kisvállalatnál, vagy bármi másnál, akkor köztünk üzlet jön létre, amely lehet mindkét félnek is előnyös. Én fizetek a boltban, ők adnak valamit érte. Ha nem vagyok elégedett, megyek máshová.

És ha már a kereskedelmet hozod szóba, kurvára nem igaz, hogy nem volt fejlődés az elmúlt évtizedekben. Bár kinek mi, az idősebb generáció még azt szereti, ha ismeri a boltost, trécselhet vele, kiválogatja neki a szebb húsokat a hentest, stb., stb. De ez egyre kevésbé lesz így, akkor is, ha a Fidesz meg akarja fordítani az időt, nem fog sikerülni.

maroz 2016.03.23. 06:27:51

@nagybalfasz: De mi az a "verseny", könyörgöm???

Ha én egy furkósbottal végigkergetlek az utcán, és akkor nyersz, ha élve a végére érsz, akkor az verseny? Ha túléled, akkor boldog vagy, mert győztél és dicsőíted?

maroz 2016.03.23. 07:09:48

@nagybalfasz: "Érdekes, engem egyik multi sem basz meg"

Oké, de én nem a pszichológusod vagyok, miért kéne engem kiemelten érdekeljen, hogy neked olyan percepciód van, miszerint téged nem basz meg? Egyrészt ez nem igaz, másrészt pedig azt kérdeztem tőled, hogy nekem miért jó a multik versenye, abban az értelemben "nekem", hogy egy átlagembernek. Miért jó a magyar társadalomnak (olyan saccra tízmillió "én") a multik versenye?

Mit értesz fejlődés alatt?

Messzi Vetek 2016.03.23. 08:09:37

@maroz: azt a folyamatot, aminek a végén egy marad. gondolom.

maroz 2016.03.23. 08:39:34

@Messzi Vetek: Vagy negy. Mert az mar nem egy. Ha negy maradt, akkor a kiszorult tiz- es szazezrek tapsolnak, hurra, a verseny jo, a verseny ertunk van, de jo is nekem, Taktaharkany-alson, hogy en is versenyezhetek, illetve gyakorlatilag nem versenyezhetek, de JOGOM van versenyezni, csak hat en inkabb ulok a tanyam udvaran a locan es vakarom a tokeim. En vagyok a hibas Magyarorszag "leszakadasaert", engem terhel a felelosseg, amiert a globalis versenyben a kornyezo orszagok "elhuznak mellettunk", es meg sorolhatnam az osszes tobbi neoliberalis mantrat napestig, de minek. A verseny jo, ma ez erosebb dogma, mint az, hogy Allah mindenhato.

2016.03.23. 09:04:24

@maroz:
Jajj, neoliberális, a faszom. Az a baj, angyon jól ismerem az összea újkommunista eszmét, amely könnyen táptalajt talál itthon, nem kell részletezned.

Nem arról van szó, hogy vakarod a tököd vagy nem. Hanem arról van szó, hogy itt mindenki az államtól várja a mannát, ha meg mégis vállalkozásba kezd, akkor az állam ne engedje, hogy a multi vag, egy fejlődőképesebb magyar cég konkurenciát állítson. Minden menjen belterjesen, aki a hentes a városban, annak az unokája is hentes lesz, minden kiszámítható, fejlődés ne legyen. Ilyen társadalmat szeretne a magyarok butábbik fele.

2016.03.23. 09:10:19

@maroz:
Először is mint írtam, nem csak multik versenye van. Nyilván mindig vannak ágazatok, ahová nehezebb belépni, mert tőkeigényes vagy K+F igényes, stb., stb. De mint írtam, még alkalmazottként is versenyzel. Ha nincs verseny, az emberek élnek a langyos szocializmuaban, nem tanulnak, nem fejlesztik a tudásukat, dolgoznak a bebetonozott munkahelyükön, stb. Most eltekintve attól, hogy kurvára nem motiválja az átlagembert sem a középszerűség, az átlagembernek is jó, ha vannak, akik fejlődnek, attól, hogy a szomszéd tehene megdöglik, valójában neked is rosszabb lesz, és ez fordítva is igaz hosszútávon.

Átlagemberként az újkomcsi gazdaságpolitika .ellett azt fogod látni, hogy a világ elhúz mellettünk, ha neked ez jó, akkor hajrá, de ne csodálkozz, hogy nem csak mosogatni mennek el Londonba az országból, hanem a legjobbak is.

Messzi Vetek 2016.03.23. 09:33:17

@nagybalfasz: feltételezve, hogy állításai valósak, valamint a társadalmi berendezkedésre rácsodálkozva két logikus konklúzió-variáns adódik: egyfelől, lehet, hogy a magyarok butábbik fele kevesebben van, mint az okosabbik és ezért nem áll fenn az a helyzet, amit ők szeretnének - jó demokráciában ez azt jelenti, hogy nincs okunk aggodalomra, a progresszió győzedelmeskedik. most is - folyamatosan.
másfelől az is lehet, hogy mégsem olyan demokratikus ez az egész és igazából csak azt esszük mindannyian, amit adnak. és még tapsolunk is ehhez! pontosabban maguk: a magyarok okosabbik fele.

2016.03.23. 09:38:54

@Messzi Vetek:
Itt nem az a kérdés, hogy ki a butább, és ki az okosabb. Hanem hogy szocializmust vagy kapitalizmust építünk. De hiába építünk szocializmust, nem fog működni, tehát hiába szavaz rá a többség, mert ők is megszívják. Idővel vagy belátják, hogy rossz az irány, vagy még jobban leszakadunk.

2016.03.23. 09:45:44

@Messzi Vetek:
A másik, hogy nem az a lényeg, hogy Fidesz, MSZP, Jobbik, stb., stb. Hanem hogy miért szavazunk egyikre vagy másikra. A pártok ehhez alkalmazkodnak. Ha ingyensörrel lehet szavazatokat szerezni, azt fogják ígérni, sőt erőn felül igyekszenek is megvalósítani, ha hatalomra jutnak, merr meg akarják tartani a hatalmat. Pl. mielőtt a Fidesz piacellenes lett volna, már évekig mentek a mai nézetei kocsmai szinten a lakosság köreiben, a Fidesz csak beállt ezen nézetek mögé. Az oktatás dettó, lehet, hogy vannak hangos hangok, hogy kompetencia alapú oktatás, kevesebb magolás, gondolkodásra késztetés, érdeklődés felkeltése, de kocsmai szinten ezeket nyugati huncutkodásnak tekinti a nép, bezzeg mi magyarok annyi Nobel díjast adtunk, és a mi poroszos, lexikális tudásra építő oktatásunk a tuti, csak a libsik lezüllesztették. Kb. ezt gondolja az átlagember, így nem csoda, hogy a Fidesz mögé állnak. A tüntetőkkel egyetértők többsége is a poroszos oktatást erőltetné, a baja csak az, hogy fejetlenség van a KLIK körül.

Messzi Vetek 2016.03.23. 10:12:08

@maroz: ebben a játékban - a végén - csak egy maradhat, mint a hegylakóban. még akkor is, ha sokszor aztán úgy tűnik, mintha kettő lenne (vagy négy). így a verseny illúziója tovább él. (ennek olyan praktikus előnyei is vannak (maradva a cégvilágban), mint a szakszervezetek ellehetetlenítése, sőt(!): az iparági alkalmazottak egymás ellen uszítása. multinacionális cégeknél erre tréningek vannak, naponta két perc gyűlölet a kompetítor ellen. hát hisz' ezért tartjuk a háert meg a belsőkomot. még az is adott, hogy hogyan képviseljük kenyéradónkat a szociális médiában. tiszta vicc.).
a többiben egy húron pendülünk.

Messzi Vetek 2016.03.23. 10:22:37

@nagybalfasz: hát pont arról értekezünk itt - ha jól értem -, hogy ez a baj: nem építünk mi itt lófaszt se'.
valakik építenek itt valamit - ami nem tűnik annyira jónak.

hogy egy (mára már) klasszikust idézzek:
és akkor megy a sok cső, keresztül-kasul a gyárba', megy a csőben szomorúan a kőolaj... én elismerem, hogy finomodik a kőolaj, de ami a legvégén kigyön: az azért még nagyon rossz.

maroz 2016.03.23. 11:25:25

@nagybalfasz: Mit ertesz azon, hogy neoliberalis a faszod? Mit ertesz te neoliberalis alatt? Mi koze mindennek a kommunizmushoz?

Milyen jol mukodik amugy a neoluberalis propaganda. Tobbszor, tobb embernek is mondogattam mar itt, hogy mennyire sematikus es ideologikus a neolib gondolkodas: uzembiztosabban mukodik, mint egy kolaatumata: bedobom azt, hogy egyenlotlenseg es igazsagtalansag, megnyomom a gombot es valaszkent visszajon a komcsizas. Erre lettek a neoliberalis ideologikus tudat hordozoi kondicionalva es megbizhatobban mukodnek, mint Pavlov kutyaja. Nagyon szomoru ez, mert ezzel valojaban az eremi diskurzusok elott zarjak le az utat: komcsi, az meg rossz, fujjj, helyette mondjuk el imamalomszeruen a "verseny jo"-mantrat. Ugy unom ezt az egeszet, hogy nagyon.

gyalog.galopp 2016.03.23. 11:40:28

@maroz:

Ahol a magát baloldalinak mondó párt a hiperláncok vasárnapi hasznáért népkampányol, közben basztatja az orbándiktátort, mért nem segíti a hazai vállalkozókat pl. a tejtermelőket, majdugyanezzel a levegővétellel oligarcházik egyet, ott te még min csodálkozol?

maroz 2016.03.23. 16:08:35

@gyalog.galopp: Akarja-e ön, a baloldal pártjának a támogatója aláírni azt a népszavazási kezdeményezést, amelyik a vasárnapi munkavégzést tiltó törvényt töröltetné el?

A fejadag csökkentéséért majd négy év múlva petíciózunk.

Fogott rajtunk a kínai átok: érdekes időkben élünk. Tényleg nem érdemes ma már semmin se csodálkozni. Különösen nem érdemes azon, ahogyan a kisember a milliárd dolláros tőkéssel azonosul, és engedelmesen mondja, mondja, mondja, komcsiz, ehh...

Jean Sol Partre 2016.03.24. 12:06:41

@maroz: ez a verseny dolog akkor is nehéz. Hogy jó vagy rossz, az nyilván attól függ, mi a cél és milyen körülmények között folyik.
A kiküszöbölése nekem nagyon nehéznek tűnik, nem csak azért, mert ma ez a kulcsszó mindenre, mindenkinek erre jár az agya, hanem mert szerintem valamennyire az ember alaptermészetéhez is tartozik, amit akkor valahogy semlegesíteni kell.
Azt már kezdem érteni, miért ellenzed, de nem látszik egyszerűnek a megoldás.

gyalog.galopp 2016.03.24. 12:35:37

@Jean Sol Partre:

Konkrét példa a hazai tejtermelőké. A multi láncok szlovák tejjel lenyomták a felvásárlási árakat, a szlovákokét a lengyellel szokás lenyomni, hogy a lengyelt mivel nyomják le nem tudom, de talán meg kéne nézni , mi van a dobozban.

Fatornyos kisfalumban nemrégen még járt egy bocibocitarka dallamkürtös kis furgon friss pasztőrözetlen tényleg friss tejet árulva. Ebből , aki még nem felejtette el, tejfölt, túrót is tudott készíteni ( a vajat, azt azért már nem ).
Az egész hálózat úgy ahogy volt eltűnt, kihalt. Egyrészt az emberek úgy hozzászoktak a fehér színű víz tejként történő fogyasztásához, hogy az egyébként zsírcsökkentett, de még mindig tejnek mondható folyadékkal nem nagyon tudtak mit kezdeni, főleg tárolni, másrészt teljesen elveszítették a kerláncok fehér színű vizével az árversenyt.
Na most , hasonlót éltek át a ny.- európai államok kistermelői a 60-70-es években, de néhány hangos hepajkodás után őket a gazdag állam tudta , tudja kompenzálni.
A kérdés továbbra is az, kik versenyezhetnek, kivel?

Jean Sol Partre 2016.03.24. 14:20:37

@gyalog.galopp: mondom, érteni értem, szokásomhoz híven a megoldáson törném a fejem, és (szokásomhoz híven) nem jut eszembe semmi okos.

Robinzon Kurzor 2016.03.24. 17:20:56

@gyalog.galopp:

A szolvák tej mitől olcsóbb, mint a magyar?
A lengyel mitől olcsóbb, mint a szlovák?

Ausztriában is van verseny, mert nem csak egyféle tej van a bótban, de vidéken (nagy síterepek környéke) csak osztrák tejet láttam (Billa, Spar).
Meg tejbegyűjtő kamiont és a porták elé kirakott fém kannákat-tartályokat.

Ők mit és miért csinálnak másképp, és Magyarország (mindenkori) kormányát mi akadályozza meg abban, hogy mi is ezt tegyük?

Bell & Sebastian 2016.03.24. 17:34:28

Az ideológiailag elmaradott tehén az oka.

Nem érti meg, hogy számára csak a kiadás a fontos (a tőgyin), Gulyás törpnek meg a bevétel (a fodrászán keresztül, vagy ki ez a haramia-pofa, aki mindent megnyer, indulás nélkül).

gyalog.galopp 2016.03.25. 11:05:18

@Robinzon Kurzor:

Bár már följebb megmondtam, de neked elismétlem, az állami támogatás az oka.
Nálunk ma 50-60 Ft a tej felvásárlási ára, támogatás nincs hozzá. Ebből az 50-60 Ft-os tejből lesz vaj, túró tejföl, mindenféle tejtermék a maradékból meg kb 200 Ft-ért 1 l tej boltokban.
Nem számolom ki neked mennyibe kerül egy liter tej előállítási költsége, de hidd el jóval többe, mint 1 liter ásványvízé...

Robinzon Kurzor 2016.03.25. 12:13:12

@gyalog.galopp:

És máshol (Ausztria, Szlovákia stb.) van állami támogatás?
Ha igen, nálunk miért nincs?
Vagy meg kell várni, még Mészáros Lőrinc beszáll a tejbizniszbe is, és akkor majd lesz?

gyalog.galopp 2016.03.25. 12:30:22

@Robinzon Kurzor:

na, meg is van a szoclib választási programja:

Támogatjuk a tejtermelőket, kivéve mészárost, támogatjuk a tanerő egyéni tanterv és tankönyv elképzeléseit, megduplázzuk az egészségügy bérezését, újra cseréljük az elavult berendezéseket, szabad utat engedünk a hiper láncok kereskedésének, nem basztatjuk a bankokat, 10%-ra csökkentjük az áfát...
mi van még? akármi, de azt is...

Robinzon Kurzor 2016.03.25. 16:27:54

@gyalog.galopp:

Miért, akkor mégsem kellene támogatni a tejtermelőket?

maroz 2016.03.25. 21:22:54

@Jean Sol Partre: Nincs megoldás, mert nincs az emberi életnek értelme. Ha lenne, lenne.

2016.03.26. 02:03:59

@Jean Sol Partre:

azt se feledjük, hogy ez nem fekete-fehér.
nyilván a verseny nem kiküszöbölhető, de ebből még a kapitalizmus sem feltétlenül következik, vadkapitalizmus meg pláne nem.
viszont ez sem rajtunk múlik, nincs befolyásunk semmire.

maroz 2016.03.26. 06:21:42

@WiteNoir: A verseny egy konstrukció, tehát kiküszöbölhető. Sőt, teljesen ésszerű kiküszöbölni, csak hát ugye az indoktrináció azt mondatja velünk kapásból, hogy "nyilván" nem kiküszöbölhető.

maroz 2016.03.26. 11:17:42

@Jean Sol Partre:

index.hu/belfold/2016/03/25/orszagos_iskolaigazgato-konferencia_a_tanarsztrajk_ellen/

"A Nemzeti Alaptanterv kérdései kapcsán a miniszter azt mondta: világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk."

Ez az, amit én vitatok. Ez, ha jobban megfigyeljük egy verseny-konstrukció: azért kell nekem, magyar kisembernek többet dolgozni, mert a világ elvárása ez. Ki nem mondott rész: aki nem dolgozik többet, az veszít a versenyben.

Ez, tudom, hogy utálod, de nem más, mint a neoliberális populizmus zászlóshajója. Azt már elmondtam, hogy neoliberális alatt én nem valamiféle kulturális maszatolást értek buzika-homofil koordinátarendszerben, hanem egy olyan ideológiát, amelyiknek a célja egy olyan világrendszer, ahol az államok és egyéb civil közösségi entitások nem korlátozhatják, illetve 2.0-ás változat: alárendelődnek a globális tőkekoncentrátumok érdekeinek.

Innen lenne érdemes kritikailag lebontani a "verseny" fogalmát. Ki is versenyez és kivel? Hol a start és hol a cél? Ki a bíró? És még sorolhatnám. No meg magát a "verseny" fogalmát is érdemes lenne jó sok pálinka mellett átrágni, mert ha jobban megnézzük, akkor a verseny sem egy létező valami, hanem pusztán egy emberi, gondolati konstrukció, és mint olyan sokkal érdekesebb, mint ha azt hinnénk tévesen, hogy egy objektív valóság. Persze mindehhez munkahipotézisként el kell fogadni, hogy létezik egy olyan valóságmagyarázat, amelyiket durván strukturális konstrukcionizmusnak neveznék, hiszen mindaz, amiket mondtam érdemben csak ebben a keretben értelmezhető. És igen, ebben a keretben nem csak értelmezhető, hanem akár cáfolható és elvethető is. Más keretbe áthelyezve sajnos értelmezhetetlenné válik, így sajnos nekem ragaszkodnom kell az állításaim eredeti kereteihez, ami manapság elég nehéz vitapozíció, de hát ne rinyáljak, én választottam.

Jean Sol Partre 2016.03.28. 18:17:37

@maroz: olvastam a hírekben, fel is bosszantott rendesen.
Neoliberalizmus ide vagy oda, ezzel (hogy többet kell dolgozni) nem értek egyet. Illetve manapság nálunk azért kell többet dolgozni, mert kicsi a fizetés, de semmilyen más ok nem igazolja. Még a verseny is csak annyit igényel, hogy hatékonyabb legyen a munka, nem hogy több. No meg ott a sok munkanélküli, minek kellene többet dolgoznia annak, aki dolgozik?

"ha jobban megnézzük, akkor a verseny sem egy létező valami, hanem pusztán egy emberi, gondolati konstrukció"
Az is, amikor a hím a kiválasztott nőstényért verseng? Amikor az egyetlen oázis tavának birtoklása a kérdés?
Erről az izmusról mondhatnál még pár dolgot, szép a neve :)

maroz 2016.03.28. 19:09:11

@Jean Sol Partre: Romániában mindeközben a négynapos munkahétre gyúrnak:

www.maszol.ro/index.php/gazdasag/62069-a-kepvisel-haz-targyalja-a-negynapos-munkahet-lehet-seget

Amikor a hím kiválasztja a nőstényt (csak fél füllel hallottam, hogy mintha mégsem a nőstény választana, de ez mellékes) az a valóság. Csinálnak mindenféle dolgokat, amelyeknek egy részét mi, emberek megfigyelünk és próbálunk értelmezni. Alkotunk egy modellt, megkonstruáljuk a versenyt: azt feltételezzük, hogy a hímek versenyeznek a nőstényért. Ez nagyjából a konstrukcionalizmus: a valóság megismerése során modelleket alkotunk és elhisszük, hogy azok helyesen írják le a valóságot.

Miközben persze az sokkal bonyolultabb, mint hogy a "verseny" nevű konstrukciónkkal üzembiztosan leírható lenne, csak hát ugye ez egy roppant egyszerű modell, ami jó erősen beégett a gondolkodásunkba, ezért hajlamosak vagyunk minden további kritika nélkül a modellt száz százalékban megfeleltetni a valóságnak. Ez aztán visszaüt, mert az egyszerű analógiák (két szarvas gyepálja egymást, miközben a csaj rebegteti a szempilláit) kiterjesztve már roppantul problémássá válnak, hiszen amint ezeket az analógiákat elkezdjük az emberre is alkalmazni menten megfeledkezünk arról, hogy az ember az üzekedő szarvas értelmében nem természeti lény, ráadásul a barmokhoz képest el tudja saját magát és a saját jövőjét gondolni, ami visszahat a cselekvésére, így az ember esetében a "verseny" egy társadalmi konstrukcióvá válik, és belátható, hogy nem egy természeti valóság, hiszen csak akkor működik a dolog, ha van ember, aki elhiszi azt, hogy "verseny" van.

Ez a hit hozza aztán létre a struktúrát, amire és amiben a konstrukció hatni fog. A "verseny" nevű konstrukció létrehozta azt a társadalmi berendezkedést, amelyikben a roppant kevesek által irányított óriásentitások mindenféle elvont szempontok alapján "versenyeznek" egymással, miközben a nagy többségnek a saját életakarásait alá kell rendelnie ennek a számára amúgy téttel nem rendelkező "versenynek". A létrejött struktúra olyan borzasztó erős, hogy még akkor is képes fennmaradni és fenntartani a konstrukciót (esetünkben a "verseny"-t) amikor az már egy inadaptív, mondhatni öngyilkos stratégiává vált. Egy rideggé vált struktúrával az a baj, hogy ha jön egy kanyar, akkor nem fog hajlani, hanem törni. Én egy ideje hallom a recsegést, szerintem idő kérdése, és mások is fogják, persze mire megyünk vele, de ez más kérdés.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.03.28. 23:10:56

@maroz: Mindeközben egy másik bolygón(sajnos nem) széplelkű nemzettársaink imígyen fejezik ki a nép(ek) iránti hő szeretetüket:

firestarter-18.blog.hu/2016/03/27/videki_husvetolas_kalmieknal

Tudod, maroz, elég régen olvaslak téged, kíváncsi volnék arra, hogy ez a fajta attitüd, amely a fent linkelt olvasmányból kitűnik, reád milyen hatást gyakorol.
Mert énbennem valami feneketlen gyűlölethullámot indított el. Meglehet, a majdnemkész írásomat is át kell fogalmazzam emmiatt.

Szindbad 2016.03.28. 23:22:14

@maroz: "Ez a hit hozza aztán létre a struktúrát"

De hát nem a hit hozza ezt létre, hanem az a tapasztalat, hogy ez működik, és jók a középtávú tulajdonságai.

Szindbad 2016.03.28. 23:25:33

@Mihint: Pedig teljesen ártatlan, ha gyűlöletet érzel, az belőled fakad. Tessék többet szexelni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.03.28. 23:29:54

@Szindbad: Ej Utazó, azt már régen tudom, hogy a gyűlölet belőlem fakad. Azt is tudom, hogy ezen a 6 nem segít. Az jobban érdekelne, hogy vajh mi ennek az igazi oka?
Miért gondolom úgy vajon, hogy a méltatlan fikázás nem viszi előbbre a világot például?

maroz 2016.03.29. 06:51:21

@Mihint: Eléggé realisztikus olvasmány, körülbelül a gyerekkorom, mínusz a finomságok hatvan százaléka. Hülye helyzetben vagyok, mert hirtelen nem értem, hogy mi az az attitűd, aminek az olvasmányból ki kéne tűnnie és rám hatást kéne gyakorolnia.

maroz 2016.03.29. 06:56:06

@Mihint: "Azt is tudom, hogy ezen a 6 nem segít."

Ad analogiam: a demokrácia minden problémájára megoldás a még több demokrácia! Lehet, hogy a mennyiséggel van baj? ;))

gyalog.galopp 2016.03.29. 08:04:55

@Mihint:
Nem tudom, mit akarsz írni, de ha emiatt a faszság miatt megváltoztatod, akkor a faszság győzött, ennek ugyanis pont ez a célja. Provokálás, indulatkeltés , majd jön a " na ugye megmondtam " élmény és elégedett röhögés.

@maroz:
Ugye nem kérded komolyan, mi benne a bicskanyitogató?

maroz 2016.03.29. 09:05:43

@gyalog.galopp: Kismillió dolgot magam is meg tudnék fogalmazni, de vessetek bátran a mókusok elé: most tényleg nem veszem le, hogy ti mire gondoltatok.

gyalog.galopp 2016.03.29. 09:55:45

@maroz:
Csak annyit segíthetek, írjál valami hasonlót a hanukáról, meg fogsz világosodni.

maroz 2016.03.29. 11:31:23

@Mihint: @gyalog.galopp: Így már értem. :)

A szöveg amúgy érdekes, tudásszociológiai elemzésre méltó, hiszen kiolvashatjuk belőle azt, hogy hogyan gondolkodik egyik habitus a másikról. A szerző finoman elhatárolódva, kurziválva mutatja be egy, a sajátjához képest alantasabbnak ítélt habitus életvitelét, gondolkodását, ügyesen elkerülve azt, hogy reflektálnia kelljen arra, hogy miért is van ekkora különbség habitus és habitus között, mi ennek az oka. Nagyon elegáns lenézéssel mutatja be a ma még névvel sem illethető osztályt, de ami számomra feltűnő, hogy a lenézésen túl akad egy nagy adag hitelesség is, és pont ez lehet a baj.

Az a baj, hogy igen, ma ez a fajta habitus és a hozzá tartozó viselkedés, amit a posztban elitke olyan finom elhatárolódással leír ez ma a hétköznapjaink meghatározó része, nagyon sok ember él így, és amit a liberális képtelen elfogadni az az, hogy nem azért élnek így ezek az emberk, mert így gondolkodnak, hanem azért gondolkodnak így, mert így élnek. Miközben az, hogy így kénytelenek élni nem az ő döntésük volt, többnyire meg sem kérdezik őket, vagy ha mégis, akkor minek.

Ha valaki meséket szeretne hallani arról, hogy miként alakul a gondolkodás egy olyan közegben, ami úgy jött létre, hogy parasztokat kitéptek a földjükből gyökerestül és egy urbanizációjában visszabutított városba helyeztek és nem sajnálja a pénzt egy átlagosnál valamivel jobb kávéra az keressen meg. A disznóvágás bukolikája a panelrengetegben, a lépcsőház előtt performálva megvolt valakinek? ;)

Szóval most már érteni vélem a felháborodásotokat, és az jogos is, az én figyelmem az terelte el, hogy a szöveg meglepő pontossággal mutatott be elit szemmel egy nem-elit habitust, és ez ma ritkaság. Ma az elitre inkább az a jellemző, hogy észre sem vesz semmilyen más, a sajátjától eltérő habitust, élethelyzetű embert. Kasztosodott a társadalom. Ehhez képest pozitívum, hogy valaki legalább látja...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.03.29. 11:48:00

@gyalog.galopp: Általános negatív világtrendekről írok, és ez kimaradt. Amúgy pedig igazad van.
@maroz: Az a fő gondom az ilyesfajta írásokkal, hogy azon túl, hogy létező dologról ír - ez nem kétséges - a rosszindulat nyálában van forgatva benne az igazság. És nem kéne úgy feltüntetni, mintha ez volna az (magyar)emberek alaptermészete, mert azért ez sem igaz, ráadásul durván általánosító. Sok mindenre meg lehet az embereket tanítani ugyanis, és szép lassan, óvatosan a gondolkozásmód is változtatható. A tömény fikázás pedig önmaga durva karikatúrája, kontraproduktív, és számomra pluszban még dühítő is;-)
A "még több demokrácián" sokáig röhögtem, kösz :)

gyalog.galopp 2016.03.29. 13:01:53

@maroz: @Mihint:

A történet még állatorvosi lónak is hiteltelen, abszurd, kifejezetten rosszindulatú. Az égvilágon semmi mást nem szolgál, mint a szerző önigazolását, önfényezését. Bicskanyitogatás helyett én inkább arra gondolok, milyen mentális nyomorban élhet az a szerencsétlen, akinek ilyen önigazolásra van szüksége, üres , kiéget cinizmus, sorstalanság.
Lehetett volna humoros, szatirikus , de ehelyett festett magának egy ronda képet, hogy utálkozni tudjon.

Ellocsoltam már pár üveg Krasznaja Moszkvát, de szottyos hidegtállal, mennyezetről is zsír csöpögő konyhával és " – Egyetek még, mindjárt kész a kirántott hús, oldalas, natúrszelet, kordonblő, stefánia, rántott csirke, nyúlpaprikás nokedlival! " abszurd menüvel még sehol sem találkoztam, se puccos, se csóró helyen a háziasszony hétfőn már semmit nem főzött, merhogy azt már nem illett, stb, stb...

Jean Sol Partre 2016.03.29. 14:02:34

@Mihint: kár ezt reklámozni is. Minek olvas ilyet?

Jean Sol Partre 2016.03.29. 15:25:21

@maroz: " Csinálnak mindenféle dolgokat, amelyeknek egy részét mi, emberek megfigyelünk és próbálunk értelmezni. Alkotunk egy modellt, megkonstruáljuk a versenyt"

Nem csak _elnevezzük_ versenynek? És amikor emberek küzdenek egymással (nőért vagy férfiért)? Az nem verseny? Vagy amikor csak több akar lenni de legalább többnek látszani mint a többiek? Ezeket hogyan neveznéd? És miben különböznek attól a versenytől ami társadalmi konstrukcióvá vált?

Messzi Vetek 2016.03.29. 16:22:31

@Mihint: @gyalog.galopp: @maroz: szerintem túlgondoljátok. én úgy gondolom, hogy a kis Ádi szimbolizálja a szerzőt és 20-30 évvel ezelőtt (leginkább '90-es évek első fele) történtek vele ezek, vagy hasonlók. felidézte és összegyűjtötte egy kínos csokorba.
retrospektív írás, nem real-time.

maroz 2016.03.29. 18:01:45

@Mihint: Az, hogy mennyire jellemző és mennyire nem sajnos zömmel csak tippelgethető, mert tudtommal nem nagyon vannak ilyen kutatások. Pedig érdekes lenne, én például ünnepek környékén kíváncsian szoktam lesni a boltokban hogy miket pakolásznak az emberek a kosaraikba az ünnepre való tekintettel. @gyalog.galopp: kolléga is leginkább a személyes élményei alapján tartja hiteltelennek a történetet, aminek ugye megvan az a korlátja, hogy egyénként lehet vagy háromszáz emberrel kapcsolatunk, és akkor ugye mi vagyunk a világ közepe, szerintem ennek a tizede a jellemzőbb.

@Messzi Vetek: is arra tippel, hogy emlékekből építkezik az írás, retrospektív, és könnyen meglehet, hogy igaza van, mert végső soron én sem tudok mást mondani, mint azt, hogy nekem bizony ma is vannak a leírtakhoz hasonló élményeim, és mivel körülbelül valami hasonlóban nőttem fel így számomra elsőre fel sem tűnt, hogy mi a kiakasztó ebben az írásban, elmeséli az életem, mondd már. De hangsúlyozom, az én megfigyeléseim is nagyon korlátozottak és fogalmam sincs, hogy szabad-e és ha igen mennyire általánosítani.
Ha lenne tisztességes társadalomtudomány, akkor valószínűleg többet tudnánk, de nincs.

Viszont ha egy gondolatkísérlet erejéig eltekintünk attól, hogy az írás túlzó és túláltalánosító és csak azt nézzük, hogy egy magasabb osztályhelyzetű ember viszonyul egy alacsonyabbhoz akkor is találunk érdekes megfigyelnivalókat. A lenézés gondolom nyilvánvaló, és joggal demhedtetek fel rajta, de vajon az a fajta gondolkodás, miszerint ezek az emberek "taníthatóak", tehát atyai szeretettel és türelemmel "felemelhetőek" mihozzánk az vajon nem kelt a megsegítettekben ugyanúgy ellenérzést? Nem tudom a kérdésre úgy általában a választ, de bennem, akit sűrűn és sokszor az atyai szeretet hiányával igyekeztek "felemelni" bizony erős ellenérzést keltett.

Ráadásul ez a tanítás, szimbolikus felemelés nem is működik, hiszen a gondolkodás léthez kötött, és ha nincs érdemi változás az adott életszférában akkor a tanítás sem ér semmit, hiszen milyen már az a minta, amit az ember ha megpusztul sem tud követni. Össze van minden kibaszottul keveredve, ma pont Kiskőrösön döntött le a lábamról a függőség és a jónevű Petőfi kávéház úgyszintén jó fekvésű teraszán hörböltem a presszót, miközben a mellettünk lévő asztalnál meghatott turisták ették a ház szendvicsét, amihez egy nagy tányérban kihoztak egy csomó Univeres tubust: Flekken fűszerkeverék, Piros Arany, nyomja rá a turista a szendóra, háttérben Petőfi szülőháza, a kávézó előtetőjének friss rézlemezezését halkan elkezdi csámcsogni a patina, teremtődik a hagyomány, cirkalmas hungarische mintákkal:

www.univer.hu/hu/termekeink/magyar_izek/fuszerkeverekek.html

Fintorogjak? Minek? A turistáknak szemmel láthatóan tetszett. Nehéz ügy ez.

maroz 2016.03.29. 18:18:23

@Jean Sol Partre: Az, hogy elnevezzük alap, mindent elnevezünk, hülye mánia, azt hisszük, hogy aminek nevet adtunk azt értjük és uraljuk, ezért aztán például pont a leggyakoribb betegségünknek ("faszom tuggya mi van velem, csak szarul érzem magam") nincs is neve, miközben ezer névvel illetik a szakemberek.

Szóval rámondjuk, mert mibe fáj, nem dől ránk látványosan semmi, pedig akár dőlhetne is, mert ha jobban megnézzük, akkor nem biztos, hogy a "verseny" leírás adja vissza legpontosabban a valóságot.

Írod, hogy küzdünk egymással a nőstényért és ez verseny lenne. Hát ne basszál már ki velem, ha tényleg így lenne, ha tényleg küzdenénk és versenyeznénk, akkor naponta négyszer-ötször kopulálnánk, változatos nőstényekkel. Most vagy én csinálok valamit rosszul, vagy a világ nem vesz tudomást arról, hogy versenyben állnánk a nőstényekért, de nekem finoman szólva sem jön össze ez a napi négy-öt, pláne nem különböző nőstényekkel! Majd, a következő életemben, amikor baknyúl leszek a Sasadi Téesz melléküzemágában, de addig miben is versenyzünk, miért és kikkel???

Akkor lenne verseny, ha menne a cerkánk a feromon után, és az agyunk legfeljebb követő üzemmódban utána, de piszkosul nem így van, hanem bizony nagyon erős társadalmi konstrukciók határozzák meg azt, hogy mit kell nekünk arról az élményről gondolnunk, amit egy ellenkező (megengedő környezetben: vagy azonos) nemű egyéntől kapunk vagy kaphatnánk. Már abban erősen be vagyunk folyásolva, hogy miként képzeljük el az élménypartnert, és az, hogy a partner valamint mi is úgy nézzünk ki, ahogyan a mainstream gondolkodás szerint ki kell néznünk behoz egy csomó egyéb tényezőt is a képletbe, ami már durván túlmutat azon, hogy nőkért vagy férfiakért küzdünk.

Amikor valaki több akar lenni az pláne nem a versenyről szól, hiszen nem versenyezni akar, hanem többnek lenni. Hatalmat, hegemóniát akar, nem versenyt.

Gondolj bele, hogy ma elvileg a nőkért vetélkedünk, de nem baszunk, hanem velünk basznak ki, mert ahelyett, hogy tényleg a nőkért vetélkednénk ledolgozunk egy fél életet, hogy legyen egy olyan sportkocsink, amiről elhitették velünk, hogy a nőkért való küzdelemhez elengedhetetlen. Make love, not economy, a lószarba már! ;)

gyalog.galopp 2016.03.29. 20:56:44

@Messzi Vetek:

Ha a szerző a kis Ádi, akkor nagyon szar gyerekkora lehetett.
Az írás egy mentálisan zakkant ember írása, most elolvastam másodszor is, de most sem találtam benne egyetlen pozitív, de még semleges utalást sem semmire. A környezet, amit meglát, megfog, rálép minden szar, büdös, ronda, émelyítő, visszataszító, beleértve a jelent és a jövőt is.
Ez amennyiben visszaemlékezés, akkor ez nem élmény, hanem életérzés. De ez nem visszaemlékezés, ahhoz túl sok logikai bukfenc van benne.
Nézzünk néhányat: Az ócska gáztűzhely fölött lévő modern elszívót, ami nincs bekötve sehova. Honnan tudja, hogy nincs bekötve, egyébként a szénszűrőt nem nem is kell, azért találták ki. Nincs az az elmebeteg háziasszony, aki húsvéti vendégjárásra pörköltet készít nokedlivel, ahol a tavalyi légypapír még a mennyezeten van, ott tuti nem kell levenni a cipőt senkinek, de a konyhába, húsvétkor egyébként se kell levenni senkinek.
Az a helyzet kérlek szépen, hogy a szerzőkém meglátott egy hidegtálakkal terített asztalról készült fotót, eszébe jutott néhány sztereotípia a vidékről és rittyentett egy húsvéti aktuálist.

@maroz:
Nem az számít hány embert ismerek, hanem az, hogy a kultúrát ismerem, annak pedig semmi köze a leírtakhoz.
Húsvét természetesen ok az ivásra, de nem ez volt a célja. Az ember került kellemetlen helyzetbe, el kellett menni nemszeretem helyekre , de hagyjuk, azt a funkcióját már úgyis régen elveszítette.

Jean Sol Partre 2016.03.29. 21:55:09

@maroz: "de addig miben is versenyzünk, miért és kikkel???"

Nyilván nem arra gondoltam, hogy folyamatos versny van minden nőért, hanem amikor kiszemeled azt a nőt, akivel élni/kopulálni/bármit akarsz, és van más férfi aki szintén rá pályázik, akkor küzdesz érte, azaz (az én fogalmaim szerint) versenyzel érte.
De valószínűleg akkor mást értünk a verseny szó alatt (is), nem csak társadalmi konstrukció értelemben (az alatt én nem értek semmit), hanem az ilyen életközelibb köznapi értelemben is.

Amúgy meg dehogynem, baszunk, pedig még sportkocsim sincs :)

maroz 2016.03.30. 09:18:45

@Jean Sol Partre: A verseny, mint konstrukció:

inforadio.hu/hir/tudositoink/nem-a-genek-az-elet-sokkjai-okozzak-a-depressziot-809253

"Az elmebetegségeket általában az élet megrázkódtatásai, például a gyerekkori bántalmazás és zaklatás vagy a munkahely elvesztése okozza - állítják amerikai kutatók. Közben túl sok pénzt költenek el a genetikai és biológiai okok kutatására - panaszolták fel brit pszichológusok."

A társadalmaink súlyosan traumatizáltak, és nehéz lenne azt állítani, hogy ebben nincs komoly szerepe a "verseny" nevű konstrukciónak. Miközben ugye a tudomány látszatra azért versenyez, hogy minél jobb megoldásokat találjon a problémánkra, azaz lehet megnyugodni. Hát, nem annyira. Ha jobban mögé nézel, akkor azt is láthatod, hogy itt különböző kutatóhelyek és ágazatok versengenek egymással a forrásokért, és mindenki tolja a saját nünükéjét, a cél a minél több kutatási forrás. Majd szépen belehúznak a genetikában érdekeltek is és kihoznak egy még látványosabb tanulmányt, ami azt fogja bizonyítani, hogy újabb másfél milliárd dollárt kell önteni a genetikai kutatásokba.

A pszichológiai bizniszben érdekeltek azt nyomatják, hogy a társadalmaink hibás működése okozta traumákat ráolvasással kell gyógyítani, míg a drogosok a gyógyszert és persze belengetve a genetikai piszkálgatásokat tartják üdvözítőnek. Folyik közöttük a verseny, jajj, de jó, miközben két dolog egyáltalán nem jelenik meg a diskurzusban: egyrészt ha már tudjuk, hogy a társadalom hétköznapi, átlagos működése traumatizálja a polgárokat akkor miért is nem magát a működést tesszük egészségbarátabbá, másrészt pedig mi lesz az átlagemberrel mindaddig, amíg folyik ez a számára valójában tök érdektelen verseny. Beledöglik, mondd már.

Jean Sol Partre 2016.03.30. 09:51:37

@maroz: ezt a részt értem, ahol az én kétségeim vannak, az az emberi természet. Mit tudunk a verseny helyett ajánlani, ami védettebb az emberi természet (önzés, irigység, nagyravágyás, ...) ellen? Ami a szolidaritást ösztönzi? A verseny nyilván nem ilyen, nem is erre találták ki, és ez is vele a baj.

maroz 2016.03.31. 09:23:58

@Jean Sol Partre: Amiről azt gondoljuk, hogy az az "emberi természet" az vajon tényleg az, vagy inkább olyan viselkedés- és viszonyulásminták, amelyeket a "verseny" eredményezett?

Olyant, hogy "emberi természet" elég nehéz értelmezni, illetve abból a hibás megközelítésből nehéz, hogy a viselkedésünk az valamiféle "emberi természet"-dologból következne, önzők, irigyek, satöbbik vagyunk genetikailag és emiatt az atavisztikus örökségünk miatt viselkedünk rútul egymással. Ráadásul nem is túl izgalmas, mert mi van akkor, ha rámondjuk, hogy hát igen, ganyé állatok vagyunk, oszt jónapot? Sokkal érdekesebb az, hogy milyen élethelyzetben, milyen társadalmi berendezkedésben jelennek meg ezek a rútságok, és ha arra jutunk, hogy az "emberi természet" különböző környezeti feltételek között különbözőféleképpen manifesztálódik, akkor azt is fel tudjuk ismerni, hogy a "rossz természet" jellemzően szűkösség és súlyos egzisztenciális bizonytalanság idején jön elő, sokszor igen durván.

Kérdezed, hogy mi ösztönözné a szolidaritást. Nézd inkább úgy, hogy mi akadályozza. Olyan szépen, logikusan végig lehet vinni: mi kell a szolidaritáshoz? Elsősorban az, hogy ismerjem a másikat, ismerjem azokat, akikkel szolidárisnak kéne lennem. Konkrétan is és a gondolkodásukat is. Nem tudok empatikus lenni olyasvalakivel, akit nem ismerek. De nem tudnak az emberek egymással foglalkozni, mert nincs rá idejük, nem engedi meg a verseny. Ráadásul a specializáció miatt nem is találkoznak érdemben egymással különböző munkakörökben dolgozó emberek, így esély sincs, hogy egymás élethelyzetét megismerjék. Suba a subával, guba a gubával, és ha alaposabban utánanézel, akkor azt láthatod, hogy az elit ugyan összejár és pláne a fiatalok bulikáznak ezerrel, de ezek is inkább az élményfogyasztásról, annak intenzitásáról szólnak, és nem a beszélgetésről, viszont ezzel szemben az ország túlnyomó többségében mindenki ül magányosan a szobájában. Negyven felett meg pláne. Szóval a verseny tagadása már egy jó lépés a szolidaritás irányába, hiszen ha felhívom a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek akadályai a szolidaritás létrejöttének akkor legalább tudjuk, hogy mi a baj. Tehát aki szolidaritást szeretne az ne szeresse a versenyt, mert ezzel már előbbre vagyunk.

tarackos 2016.03.31. 18:17:14

@maroz: ezt pl. tokre el tudom fogadni de ez nem arra valasz mi legyen verseny helyett hanem arra mivel lehet csokkenteni a verseny negativ hatasait. Verseny ettol meg lesz.

tarackos 2016.03.31. 18:29:10

@Jean Sol Partre: A verseny is az emberi termeszet resze, nem lehet helyettesiteni, inkabb ki kell hasznalni.

maroz 2016.03.31. 18:31:06

@tarackos: Mint ahogy bűnözés is mindig lesz. Nem igazán szokott az a kép jól kinézni, amelyikről egy nagyon erős radírral nagyonhatározottan kitörölnek valamit. De nem is ez a kérdés, hiszen ha most mind a hatan megegyeznénk itt, hogy ne legyen verseny, hanem helyette legyen tejbegríz akkor mi van?

Van verseny, ez a verseny leírható többféleképpen, például a neoliberális ideológia fogalomtárával de leírható baloldali, kritikai purgáláson átesett fogalmakkal is, és elmondható, hogy ez a verseny mit okoz az egyénnek és a társadalomnak, valamint egyre inkább arról is feltétlenül szólni kell, hogy mit okoz a globális ökoszisztémának, mert hamarosan ez lesz a szűk keresztmetszet.

Ami nekem nem túl rokonszenves az a verseny neoliberális populista megközelítése, úgyismint istenítése. Illetve ami nem rokonszenves az az, amikor nem fogadják el, hogy nekem szabad másféleképpen is viszonyulnom a versenyhez, például akár utálhatom is, a szent progressziót halálosan veszélyeztetve.

tarackos 2016.03.31. 18:31:49

@tarackos: ok, az osztonzest segiti, megint feluletes voltam...)

tarackos 2016.03.31. 19:11:59

@maroz: Sztem a bunozes is a termeszet resze gondolj pl. a kakukkra vagy a pinvingre, ami prustituciora is hajlando a feszekert.

Szerintem pont abba a hibaba esel amibe a szeljobb. Elmondhatod a velemenyed, utalhatod a versenyt, de nem varhatod el, h elfogadjak. Velemeny teren is verseny van.

maroz 2016.03.31. 20:06:25

@tarackos: A bűnözés is egy konstrukció: vannak normák és vannak egyedek, akik nem követik a normát. Azért lesz mindig bűnözés, mert normák is mindig lesznek és mivel a normák sokszor még szándék esetén is nehezen követhetőek így mindig lesznek olyanok is, akik normát szegnek, azaz bűnöznek. Még egy apácazárdában is.

Én nem eshetek abba a hibába, mint a szélsőjobb, mert a szélsőjobb az egy ideológia, míg én nem vagyok az. A többi hülyeség, szót sem érdemel, ki a franccal vitázol, ki a franc az, aki elvár és hasonlók, nem tudom. Egy biztos, hogy én veled nem versenyzek, mint ahogy másokkal sem.

Jean Sol Partre 2016.04.01. 10:06:51

@maroz: "a szent progressziót halálosan veszélyeztetve"

nyilván ez a következő fogalom, ami definíció után kiált, mit nevezünk progressziónak? Mi a cél, ahová jutni akarunk?

tarackos 2016.04.01. 11:23:19

@maroz: A bunozesnel vegul is errol van szo.

Itt akkor nem tudom mire gondoltal de ha a mondjuk azt feltetelezem, h most a neolib normak a tarsadalmi normak akkor aki ettol el akar terni, maskeppen viszonyul, az mondhatni bunozik es ezt szankcionaljak igy vagy ugy? :)

En arra gondoltam, elvileg elhetsz ugy ahogy akarsz, viszonyulhatsz ahogy akarsz azert retorzio nem erhet de kritizalhato, mint barmi mas. Bar az elozo bekezdes alapjan lehet ez csak elvilg, a gyakorlatban pedig nem feltetlen mukodik.

maroz 2016.04.01. 11:24:41

@Jean Sol Partre: Ugye? Mondom én, hogy ezt nem lehet megkerülni. Sőt, hogy érdemben ezzel kéne kezdeni. Kik vagyunk, mik a céljaink, hová akarunk eljutni. Próbáltál már ezeken rágódni háromezer méter fölött? Alkalmasabbak a perspektívák. ;)

maroz 2016.04.01. 11:26:54

@tarackos: Pontosan így van, deviáns és a társadalom szankcionálja. Addig szekálja, míg vagy feladja és konformizálódik vagy belehülyül és karfiolként él tovább.

Jean Sol Partre 2016.04.01. 12:55:40

@maroz: "Kik vagyunk, mik a céljaink, hová akarunk eljutni"

"Amikor betesznek a Turbomixerbe, mindössze egyetlen
rövid pillantást kapsz a teremtés elképzelhetetlen
végtelenségéből. Valahol az egészben van egy icipici
jelzés, egy mikroszkopikus pettyen elhelyezett
mikroszkopikus petty, amelyen ez áll: „Ez vagy te.”"

tarackos 2016.04.01. 13:29:36

@maroz: Nem lett tole jo kedvem. Igazabol mindig elhittem liberalis tarsadalmi ideat, hogy elhetsz ahogy akarsz amig nem serted a masik uilyen szabadsagat. Viszont ha bunozes mindig lesz akkor nem is lehet olyan tarsadalom amiben ne lennenek deviansok. Akkor viszont az a merce, h melyikben jobb tobb embernek? Talan nem veletlen magyarazzak mostanaban egyre tobben, h ez liberalis demokracia plusz lib/neolib gazdasag hozta el a paradicsomot? :)

maroz 2016.04.01. 14:00:59

@Jean Sol Partre: Sebaj, hozzáduzzad a hemoglobin. :)

maroz 2016.04.01. 14:05:49

@tarackos: Igen, mint mindig. Illetve mikor mi, láthattuk már, hogy változatosabbnál változatosabb ideológiák ígérik a paradicsomot, az oldszkúl egyházi eszkatológiai intézmények kutyafaszák ahhoz képest, amit ma a neoliberális populizmus ígér, de hát hallottunk mi már másmilyent is, a nagyon öregek többfélét is, oszt paradicsom meg seholse.

Aztán ugye ismert a menetrend: először ígérik, utána nagyon erősen ígérik, majd már nem ígérik, hanem elvárják az egyéntől, hogy felismerje, miszerint ő immáron a létező rendszerek legjobbikában él. Most valahol az erős ígéret és a gumibotos elismertetés között lehetünk, félúton. Globalice, mert az az érdekes, az van ránk hatással, nem a budapesti marhaterelés.

2016.04.01. 14:43:44

>>Most valahol az erős ígéret és a gumibotos elismertetés
>>között lehetünk, félúton.

nekem úgy tűnik hogy a gumibot már rég munkában, a pártok-nav-tek-média papjai egymillió elmenekültet okoztak, és további 4 millió ember életlehetőségeit korlátozza, egy apartheid rendszert hozva létre.

maroz 2016.04.01. 15:12:20

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Igen, ez az optimista változat, de szerintem ez még nem az igazi gumibotos, lesz az ennél még explicitebb is.

tarackos 2016.04.01. 16:05:51

@maroz: Globalice nem tudom mennyire ervenyesek ezek. Globalice nem neolib van hanem szimpla kereskedelem, a tarsadalmak sztem negyede sem liberalis demokracia. Persze ettol meg lehetunk ebben a fazisban de globalice idotavban sztem evtizedes leptekben lehet becsulni mennyi idobe telik fazist valtani. En X-es generacio vagyok de mar tudomasul vettem, h orokul kell hagynom.

maroz 2016.04.01. 16:51:21

@tarackos: Nem neolib van, mert te azt mondod, ugye? Persze nem tudod mit jelent a fogalom, de ettől még tudod, hogy nem az van, hanem szimplán kereskedelem van, mert ha nem szimplán lenne akkor duplán lenne és akkor ugye vagymiatököm.

Úgy unom én már ezt, olyan rettenetesen, hogy nagyon. Muszáj ennyire seggfejnek lenni? Oké, ikszes generáció, de azoknak kötelező?

tarackos 2016.04.01. 18:10:19

@maroz: Miert, ugy adtam elo magam, mintha a globalice bolcsek kove lennek? Ha nem, akkor mi a peroert ezzel vitatkozol? Epp az elobb szintetizaltuk a tarsadalmom mukodeset, amikor a gazdasagot egyszerusitettem le meg lemesz parasztba?

Amugy sztem Te is X-es vagy csak Te az eleje en meg a vege. Szoval ovatosan facepalmal.

maroz 2016.04.01. 18:22:51

@tarackos: "Globalice nem neolib van hanem szimpla kereskedelem,"

Tudod mit jelent az, hogy neoliberális?

Mit jelent az, hogy ikszes? Tényleg nem tudom.

tarackos 2016.04.01. 20:27:56

@maroz: Ne csukloztass hanem ertelmezd mar nekem globalice a decentralizaciot, az allami szerepvallasat csokkenteset a megszoritast meg a tobbit, globalice intezmenyek nelkul, mert en nem tudom.

Lokalice szabalyoznak, vamokkal meg ket - meg tobboldalu egyezmenyekkel. Neolib globalice mikor még az eu meg az usa között sincs szabadkereskedelmi egyezmény? Az eu meg egyébként is szociális piacgazdaság?

Ha egyszer leulsz ilyen global arcokkal egy asztalhoz akkor latod mi mozgatja oket: a szamukra legjobb cserearany es pont leszarjak milyen gunyaban kell ezert viritaniuk meg h kivel.

Pont amire az elobb jutottunk, a modus operandi nem valtozik. Ebben sincs uj. Sztem.

Az X-t meg tudod, a 1960-80 között születettek.

tarackos 2016.04.01. 21:14:06

@tarackos: Zarjuk le a bunozes temanal, abban egyetertettunk. Globalice meg nem tudom mit akartam mondani, de mar kedvem sincs kovetni majd beszelunk errol maskor. Legjobbakat!

maroz 2016.04.01. 22:28:48

@tarackos: Felmondtad a mantrát. Ezerszer hallottam. Közben meg azt sem tudod, hogy mi az a világrendszer-elmélet. Na, mindegy.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.06. 22:16:43

@Jean Sol Partre: Eszembe sincs reklámozni, csak szembejött, ennyi.

@Messzi Vetek: Retrospektívnek azért elég masszív, főként a szándékosan túltolt intenciókkal szvsz.

@maroz: Hát így is lehet nézni, de inkább nem ;-)
ps. dolgozom rajta. Múlt héten kifutottam az időből, ezen a héten meg hazajönnek a gyerekek pár napra. Félig szűrt hülyeséget meg csak nem tennék közzé, elég a tudatosan benne maradt :) Nehéz szülés ez.
süti beállítások módosítása