Amerikai freak show − Trump vs Sanders?
2016. január 25. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Amerikai freak show − Trump vs Sanders?

trump_sanders.jpg

Képzeljük el, hogy Magyarországon egy milliárdos Torgyán és egy politikusnak álló TGM mérkőzik meg egymással az ország vezetéséért. Igen, ezek azért távoli és kissé sántító párhuzamok, de körülbelül tényleg ilyesmi figurák, egy jobboldali populista hordószónok és egy doktriner baloldali tör elő az amerikai elnökválasztás előfutamában az ottani jobb- és baloldalon. Jó ez az amerikaiaknak − és a világnak?

Persze,  mindig csak ez a nyafogás az amerikai elnökválasztás kapcsán! Hosszú hónapokkal ezelőtt, amikor ugyan még a jelenleginél is nyitottabb volt a verseny, sokan vizionáltak egy újabb Clinton vs Bush meccset 2016 őszére, Hillary Clinton és Jeb Bush meccsét. Az elmúlt negyed évszázad legendás amerikai dinasztiái mérkőznének meg újra a vezető világhatalom elnökségéért? Ne már! − hallatszottak a sóhajtások a fehér galléros elemzőktől a hírfogyasztó, politikarajongó talpasokig, úgy vélve, hogy a jól ismert Hillary és Bushék ifjabb csemetéje közötti választás meglehetősen sivár és unalmas kampányt hozhat majd magával.

Nos, azóta lefolyt némi víz a Potomacon. Elsősorban a republikánus oldalon, de immár a demokratáknál is változnak az erőviszonyok. Az elnökválasztási show csak most indul be igazán, és hogy állnak a jelöltek az első igazi, Iowa-béli megmérettetés előtt? Egyértelműen a bombasztikus kijelentéseiről ismert Donald Trump vezet a republikánus oldalon a mérsékeltebb vetélytársai előtt; míg a demokratáknál nagy döbbenetre több közvélemény-kutatásban is átvette a vezetést a magát szocialistának valló Bernie Sanders az előzetesen és nagy hírveréssel biztos végső befutónak hitt Hillary Clintonnal szemben. Trump a New Hampshire-i előválasztás közvélemény-kutatásaiban is toronymagasan vezet a többi republikánus előtt, csakúgy, mint Sanders Clinton előtt a demokrata oldalon.

Lehet, hogy végül egy Bush és egy Clinton sem fog szerepelni az amerikai elnökválasztáson? És helyettük Trump és Sanders lesz a két befutó? Annyi bizonyos: Trump maga a megtestesült republikánus paródia, míg Sanders egy jól megrajzolt demokrata karikatúra. Két túlrajzolt karakter. Unalmas kiszámíthatóság helyett jön a szórakoztató freak show?

*

Donald Trumpot nem kell különösebben bemutatni az olvasóknak: évtizedek óta mozog az amerikai nyilvánosságban a veterán New York-i ingatlanmágnás. A 69 éves Trump nagypályás üzletember volt világ életében, felhőkarcolókat és szállodákat épített, kipróbálta magát a szórakoztatóiparban és a pénzügyi szektorban is; volt, hogy földbe csapódott, de újra talpra állt, és közben elfogyasztott pár kelet-európai modell feleséget. Pályafutása során többször váltott pártszimpátiát a demokratáktól a republikánusokig, majd vissza; miközben mindkét párt politikusait is finanszírozta − beleértve jelenlegi ellenfelét, Hillary Clintont is.

Trump most épp amerikai elnök szeretne lenni, republikánus színekben; hát eljátssza, hogy republikánus elnökaspiráns. Teljes hévvel el is játssza: úgy ostorozza az amerikai elitet a hétköznapi választók előtt, mintha nem lenne annak tagja. Úgy tolja a populizmust, ahogy a csövön kifér: rájátszik a választók minden félelmére és reményére, kétbites üzenetekben szól mindenkihez és szól be mindenkinek. Tökéletes hordószónok. A legtipikusabb amerikai figurák közé tartozik: hatalmas az arca, nagy a szája, végtelenül leegyszerűsítve beszél mindenről, buldózerként megy keresztül mindenen és mindenkin, ha az érdekei úgy kívánják. Láthatóan kifejezetten élvezi, ha sértegethet vagy felidegesíthet másokat.

A cowboy mentalitású, csillagos-sávos zászlót és bibliát lobogtató, republikánus pénzember karikatúráját róla mintázhatnák. És a recept működik: hiába voltak, vannak mértékletesebb, hitelesebb republikánus jelöltek, a Trump-show lemossa őket a pályáról, mind a médiában, mind a közvélemény-kutatásokban. 

*

És mi a helyzet az amerikai baloldali-liberális oldalon? Hillary Clinton végső demokrata elnökjelölti, sőt elnöki befutását már sokan előre elkönyvelték. A több évtizede politizáló, férje, Bill Clinton oldalán világhírnévre szert tett Hillary most újra nekifutott az elnökjelöltségi versenynek. Mivel formális és informális hálózatai révén az amerikai közélet egyik legfontosabb szereplőjéről van szó, aki nézeteivel és üzeneteivel el tudja foglalni az amerikai progresszív mainstream centrumát, meglehetősen kényelmesen, az amerikai liberális média kifejezett jóindulata mellett indulhatott el kampányával Mrs Clinton. Az e-mail botrányába azonban erősen belegabalyodott, és ugyan ha mindent megvizsgálunk, továbbra is ő számít a demokraták legesélyesebb elnökaspiránsának, nem lehet kizárni egy olyan pillanatot, amikor hirtelen tömegek − és háttérguruk  jutnak arra a következtetésre, hogy a királynő valójában meztelen, a Clinton-kampány pedig összeomlik.

Az például egy izgalmas pillanat, hogy az első valódi előválasztások előtti közvélemény-kutatások között van olyan, amely népszerűbbnek hozta ki Clintonnál Bernie Sanders vermonti szenátort, aki pedig eredetileg egy szórakoztató, doktriner radikális baloldali/liberális figurának tűnt a centristább, mainstreamebb, vagyis az amerikaiak többsége által esetleg elfogadhatóbb Hillary mellett.

Ha Trump egy republikánus karikatúra, akkor Bernie Sanders egy igazi baloldali-liberális demokrata sűrítmény. Lengyel zsidó emigráns családba született 1941-ben a New York-i Brooklynban. Chicagóban járt egyetemre, fiatal korában benne volt a hatvanas évekbeli ellenzéki mozgalmak sűrűjében, a szocialista ligától a polgárjogi mozgalmakon át a vietnami háború elleni tömegtüntetésekig, élt egy izraeli kibucban és jelen volt Martin Luther King legendás „I have a dream” beszédénél is. Sanders később belevágott a nagypolitikába is: a szocializmus említésétől is hidegrázást kapó amerikai közéletben büszkén nevezte magát szocialistának, így választották az Amerika leginkább progresszívnek tartott New England régiójában fekvő Vermont államban előbb polgármesternek, majd végül szövetségi képviselőnek is.

A magát továbbra is szocialistának nevező Sanders 2006-tól már szenátorként dolgozik a washingtoni Kongreszusban. Politikusként keményen kiáll az összes progresszív ügy mellett: támogatja a melegjogokat, az abortuszt, a klímaváltozás, a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni fellépést, az általános társadalombiztosítást, a megemelt minimálbért, a magasabb adózást; miközben ellenezte és ellenzi az USA legtöbb háborús akcióját, a terrorizmus elleni fellépés kapcsán hozott törvények egész sorát. Sanders végső soron az általa rajongott skandináv szociáldemokrata modellt szeretné megvalósítani a tökéletesen eltérő modell alapján működő Amerikában − miközben Amerika épp a jelenlegi berendezkedésének köszönheti sok évtizede tartó világhatalmát, mostani fejlettségét és állandó megújulási, fejlődési képességét. Ha Trump az amerikai buldózer, akkor Sanders az amerikai csiga, aki, ha nyerne, szándékai szerint valószínűleg még Obamánál is jobban visszahúzná Amerika csápjait a kontinensnyi ország csigaházába.

Ha jön a freak show és a végén tényleg Trump és Sanders mérkőzik meg egymással az amerikai elnökségért, akkor először is bekészíthetjük a popcornt meg a kólát, aztán pedig izzadva foghatjuk a karfát, hogy melyikük fut be végül és mire számíthatunk azután, hogy egyikük elfoglalja a karosszékét az Ovális Irodában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr968301984

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Amerikai freak show − Trump vs Sanders? 2016.01.25. 10:52:02

Egy jobboldali populista hordószónok és egy doktriner baloldali tör elő az amerikai elnökválasztás előfutamában az ottani jobb- és baloldalon. Jó ez az amerikaiaknak − és a világnak?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2016.01.25. 10:37:23

Bizonyos felfogások szerint Trump = Orbán.

Bell & Sebastian 2016.01.25. 10:44:39

@Szindbad: Tök a trumf. A mienk a biankó lap, amit Piatnik adott. Azt ír rá, amit csak akar, úgy is mindent visz.

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2016.01.25. 11:02:49

Meglehetős szimpátiával viseltetek Trump iránt. Véletlenül sem gondolom azt, hogy ő lenne az ideális államférfi, tisztában vagyok az ellenszenves vonásaival (tegyük hozzá: a sajtó azért mindent megtesz azért, hogy besározza), kételyeim afelől, hogy mennyire meggyőződéses a konzervativizmusa (a melegházasság, a vallási szabadság vagy az abortusz kérdését pl. nemigen érinti a kampányában, bár rendszeresen hivatkozik a keresztény gyökereire, nemrég pedig megjelentetett egy írást, amiben pro-life álláspont mellett foglal állást). Mindazonáltal Trump iszonyatosan szórakoztató,

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2016.01.25. 11:04:08

@batiszkáf: és valószínűleg pont egy ilyen figurára van szükség a tomboló PC-terror korában.

batiszkaf.blog.hu/2015/12/23/oda_690

Mezőbándi 2016.01.25. 11:05:17

Az izolacionista politika hagyományosan kifejezetten republikánus igény volt, főleg a két világháború között. Pontosabban a republikánus szavazóbázis egy tradicionalista részének igénye.

Robinzon Kurzor 2016.01.25. 12:48:48

Borat szerint -- és ő aztán büfé az ilyen dolgokban -- Trump nem egy valós személy, hanem egy Sacha Baron Cohen nevű színész által kitalált fiktív karakter.

www.youtube.com/watch?v=hcH0gPaMay8

bispora 2016.01.25. 13:41:52

Amerikában a politikai elit és a média által közvetített hamis PC kép a világról mára került olyan távol a valóságtól, hogy azt már az átlagszavazó számára hitelesen nem lehet fedő helyzetbe hozni.
Trump remek érzékkel kezdte feszegetni a PC világ korlátait: rasszista és idegenellenes beszólásaira a pollokból láthatóan nagy a fogadókészség. És van valami sajátos, értékelhető humora is- pár beszólása bizonyítékként:
-“I will build a great wall – and nobody builds walls better than me, believe me – and I’ll build them very inexpensively. I will build a great, great wall on our southern border, and I will make Mexico pay for that wall. Mark my words.”
-“Our great African-American President hasn’t exactly had a positive impact on the thugs who are so happily and openly destroying Baltimore.”
-“When Mexico sends its people, they’re not sending the best. They’re not sending you, they’re sending people that have lots of problems and they’re bringing those problems with us. They’re bringing drugs. They’re bring crime. They’re rapists… And some, I assume, are good people.”
-“It’s freezing and snowing in New York – we need global warming!”
-“I have never seen a thin person drinking Diet Coke.”
-"I am pro-life, I am against gun control."
-“My fingers are long and beautiful, as, it has been well documented, are various other parts of my body.”

Zb74 2016.01.25. 16:55:48

"politikusnak álló TGM"

Vótmár.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.25. 18:01:04

freak show... hmm... amikor a parlamenti folyosón a képviselők az index legegyszerűbb kérdésére is dadognak valami orbitális hüjjjeséget?

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.25. 18:21:25

freak show II:

trump kókemény bizniszemberként és nem közpénzharácsolással lett milliárdos

sanders burlington polgármestereként nem csak eltartott ujjal humanizált a kávézóban, hanem ugyancsak felvirágoztatta a várost

bárcsak ilyen paródiáink lennének idehaza jobb/bal oldalon

Pelso.. 2016.01.25. 18:51:27

Nana.
Nálunk a közpénzharácsolás érdem és hagyomány. Trump meg kizsákmányolta a népet, biztos valamelyik gonosz multi hasznára és a newjork-telavivi neolibsik parancsára.
Városok nálunk jobban virágoznak, az M1-en is megmondták.

bispora 2016.01.25. 23:34:53

@batiszkáf:
Kösz, ez tényleg jó volt!

2016.01.26. 03:29:03

Jó estét.

A bush clinton volt az igazi freak show. Mindkettő atlanticionista militarista kötődésű. Amíg a csatlósok finanszírozták a háborúkat addig megfeleltek, de saját pénzből csak távvezérelt elszórt bombázásokra telik, jönnek a rezsicsökkentett idők. Érdemes megnézni a mostani elnöki szakértők listáját, már 11 (askenázi) zsidó felügyeli az államapparátust, nincs további kalandozás.

Trump a netes trollok eredménye, szerintem orosz vagy kínai szervezésű, az "alternatív" média az ő területük. A teljes usát széttrollkodják a sokmilliónyi önkéntes segítségével, miért pont az elnökválasztás maradna ki?

A cikkben nem illett volna a demokratákat baloldali-liberálisként emlegetni, náluk nincs se bal se liberális. A választék neocon vagy neolib.

Szerintem bloomberg lesz a befutó. Konzervatív, zsidó, milliárdos, tagja a money power bandának.

valamint trump nincs ott davosban és nem volt ott a bilderberg gyűlésen sem. Márpedig pofavizit és akkreditáció nélkül nincs kinevezés, emlékszik még valaki a szíjjártó izraeli útjára vagy obama davosi bemutatkozására?
Teszem még hozzá hogy a jelenlegi legnagyobb hatalommal rendelkező személy kifejezetten trump ellenes, így én személy szerint nulla esélyt adok a fickónak.

Az elektronikus szavazatszámlálásról és a szavazólapok azonnali megsemmisítéséről ne is beszéljünk.

Veder1 2016.01.26. 07:33:10

szvsz le van jatszva az egesz, es igen, Clinton vs. Bush lesz vegul. A tobbit csak elrettento peldakent, agyugolyonak toltak be a penzugyi korok.

Veder1 2016.01.26. 09:26:20

@Vödör: marmint agyugolyo tolteleknek

Pan Modry 2016.01.26. 10:46:30

Azert itt alljunk meg egy szora...

Bernie Sanders hosszu ideje aktiv politikus, gyakorlo politikuskent igenis ert el eredmenyeket Vermont-ban (es itt most nem politikai ertelemben vett eredmenyekrol beszelek, hanem real eredmenyekrol...).

En szemely szerint nem orulnek nagyon Trump gyozelmenek, nekem o tul kiszamithatatlan, Sanders-nek a legjobbak a real ertelemben(nem politikai ertelemben) megvalosult eredmenyei.

Attol tartok hogy egy Sanders Trump parharcbol az elvakult keresztenyek miatt Trump jonne ki gyoztesen. Szerintem egy Clinton Trump-bol meg Clinton. Viszont ha Ted Cruz behuzna a republikanusok tamogatasat, akkor teljesen neutralis szemszogbol figyelnem a dolgokat (lehet ez lenne a legjobb)

Es meg nem is beszeltunk Michael Bloomberg-rol, aki fuggetlenkent lehet elindul, akkor egyertelmu hogy Bloomberg moge allnek be. Sanders mellett real ertelemben o nevezheto sikeres politikusnak. (Es o meg amellett sikeres uzletember is ami Sanders-rol nem mondhato el, es habar neki is voltak taplosagai a multban, de nagysagrendekkel nagyobb, profibb uzletember mint Trump.)

Potyka Kálmán 2016.01.26. 11:02:49

Kovács László-Orbán

Egyébként 2002-ben ténylegesen ez volt a felállás (csak Medgyessy-t leigazolták "nyertes"-nek, hogy ne Kovács legyen az)

Alick 2016.01.26. 11:32:16

@Robinzon Kurzor: szerintem Biff Tannen II. :)

Brix 2016.01.26. 12:17:19

Legyen Trump az USA elnöke! Végre, egy szókimondó , kemény, de egyben szórakoztató politikus. Obama alatt nem sikerült jól kezelni a világot veszélyeztető problémákat, Trump ígértet tett, hogy leszámol az ISIS-el, és keményen fellép a nyugati világot veszélyeztető iszlamizációval szemben. De, a legfontosabb , hogy Trump a kulturális marxizmus nagy ellensége, ami reménykeltő azoknak , akiknek elegük van az álszent, hazug, képmutató, " politikailag korrekt" világból...

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.26. 12:31:58

"Képzeljük el, hogy Magyarországon egy milliárdos Torgyán és egy politikusnak álló TGM mérkőzik meg egymással az ország vezetéséért."

Ezért frankón fizetnék is, hogy megnézhessem.

tevevanegypupu 2016.01.27. 10:36:42

Amerikának lehet, hogy jót tenne Trump egy szezonra..hogy a világnak is..hát tökmindegy ez utóbbi szempontból ki lesz az elnök.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.29. 17:35:44

Trumpról egy érdekes írás ("Heti Ann Coulter" kommentrovat):

www.anncoulter.com/columns/2016-01-27.html

Tényleg, a Mandinernek van Ann Coultere? Nem ártana.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.29. 17:38:51

@Pelso..: városvirágzás? hmm... sanders a maga kis pofészkéből 3 ciklus alatt az usa egyik top 10 legélhetőbb városává fejlesztette burlingtont, míg mondjuk demszky 20 éves világvárosépítése hümmmm valahol a hunvald-hagyó tengely mentén elsikkadt.

Pelso.. 2016.01.29. 19:39:52

@Herr Stacheldraht Leger: Az virágzik, amire mondják, ők. Különben is, a helyzet stabil.

Herr Stacheldraht Leger 2016.01.29. 20:30:47

@Pelso..: nem kell aggódni. ha sikerül napi 20-ról napi 200-ra növelni a klintonnénak küldött mószeroló leveleket, akkor biztos megindulnak a b-24 gépek és elég lesz a szárszói üdülő nyugágyából végiglesni a felcsúti stadion porrá bombázását.
süti beállítások módosítása