Köln: az integráció kudarcáról és a migrációt követő nihilről
2016. január 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Köln: az integráció kudarcáról és a migrációt követő nihilről

welcome.jpg

Düsseldorfi koncertlátogatók willkommenskultúrája, még ősszel

A Kölnben és más városokban, európai országokban történt, migránsok általi erőszakoskodások kapcsán valláskritikus szekuláris mozgalmárok és idegenellenes jobboldali radikálisok is keresik a választ, no meg a felelősöket, hogy miért is történhettek meg ezek a tűrhetetlen cselekmények a civilizált Európa (poszt)modern nagyvárosainak kellős közepén. Ki ezt, ki azt tartja felelősnek a történtekért: vannak, akik szerint az iszlám fanatikus hálózatok keze van a dologban, hogy ilyesfajta provokációval szítsák a feszültséget az európai őslakosok és a migránsok és migrációs hátterűek között − ami elősegítené utóbbiak iszlamista radikalizációját −; mások meg egyszerűen azt mondják, az arabok, azok ilyenek és kész. Egyik oldalnak sincs igazsága, noha a történtek valóban mind az elkövetők eredeti vallási világára, mind származásukra visszavezethetők. 

De hogy megértsük, mi és miért is történt, ne az elkövetők gyökereire koncentráljunk, hogy kik voltak és honnan jöttek; hanem arra, hogy hol vannak most és mit vesztettek el útközben.

*

Természetesen nem tudom kizárni jelenlegi ismereteink alapján, hogy iszlám fundamentalista provokátorok vagy éppen idegen hatalmak ügynökei is voltak, vannak közöttük. Az egész migráció kapcsán sokan szeretik visszavezetni a komplett jelenséget egy szem ágens tevékenységére, legyenek azok a zsidók, az amerikaiak, a szaúdiak, vagy éppen személyesen Vlagyimir Vlagyimirovics. Naná, hogy egyik totális leegyszerűsítés sem igaz. És nem tudom azt se elképzelni, hogy egy darab külső motiváló erő játszott volna szerepet a szilveszterkor Kölnben és szerte Európában történtekre.

Ez az egész tragikus szilveszteri eseménysorozat pont hogy nem az elkövetők vallási fundamentalizmusából adódott, és nem is kizárólag abból, hogy ők arabok/észak-afrikaiak. Tűrhetetlen magatartásuk éppen az eredeti vallási/erkölcsi parancsaik, viselkedési szabályaik negligálásából, nemismeretéből indult.

Ezek a kölykök, főleg, ha friss migránsok, éppen kiszabadultak, kiszabadulóban vannak a hagyományos társadalmaikból és azok szabályrendszereiből. Ha meg sokadik generációs bevándorlók, akik a nagyvárosok szakadt peremkerületeiben járnak az iskolák meg a munkahelyek mellé, akkor az látszik, hogyan akadtak meg félúton őseik, szüleik kultúrája és életmódja és az új haza (ideiglenes tartózkodási hely) világa és szokásai között, sem ide, sem oda tartozva. A kulturális és szellemi, lelki senki földjén, a nihilben.

Nem csak a multikulti, az integrációs erőfeszítések is kudarcosak Európában. Meglepődtünk?

*

A liberális mantra, hogy majd egy-egy jó kis integrációs kurzus megoldja a problémát, mélységesen lenéző, hadd ne mondjam, rasszista felfogás a migránsok milliós tömegével szemben. A kívánatos integráció nem egyszerűen azt jelenti, hogy valaki egy vizsgán felsorolja az alapvető emberi jogokat és megtanulja Németország tartományainak nevét.

A befejezett integráció komplett személyiségcserét jelent, csak erről nem beszélnek eleget. Különösen a harmadik világból érkezett, képzetlen, tájékozatlan tömegek esetében. Nem csak néhány álllampolgársági lecke bemagolásáról van szó, hanem arról, hogy adja fel mindazt, amit az élet rendjéről, férfiakról, nőkről, gyerekekről, társadalomról, az emberek egymás közötti viszonyrendszeréről, a politikáról, hatalomról, jogok és kötelességek rendjéről és mindezeken túl a hitről, saját hitéről gondolt. Vagyis cseréljen személyiséget.

Belegondolnak a könnyelmű integrációzók, hogy milyen súlya van mindennek, hogy mennyire, de mennyire nehéz dolgot kívánnak a migránstól? Amikor az emberek általában még a cigiről vagy a csokievésről is nagy erőfeszítésekkel tudnak csak lemondani? 

Aki integrációt követel, az ne hippis, világbékés optimizmussal nézzen szembe annak kihívásaival. Ne ajándék sütivel vagy Welcome és Willkommen táblák lengetésével tudja le a feladatot. Azzal ugyanis nem lesz megoldva semmi. Gondoljon inkább vérre, verítékre, könnyekre. 

A könnyek mondjuk már meg is jelentek, Kölnben szilveszter éjszaka, vagy talán minden éjjel a szerte Európában eldugott, hírekben manapság nemigen szereplő menekültszállásokon.

*

A szilveszterkor a migráns és migrációs hátterű fiatalemberekből kiszakadó frusztráltság magyarázata: így csapódik le náluk a hitetlennek és erkölcstelennek tartott Európa általuk egyszerre áhított és megvetett szabad(os)sága. Piálnak, vedelnek és csajoznak, legalábbis próbálnak így tenni. Kontrollálatlan részegség és kontrollálatlan erőszakoskodás lesz a vége, hiszen sem a piálást, sem a csajozást nem tehették így meg Afganisztánban, Szíria-hátsón, Eritrea-külsőn, és így tovább.

És mivel a vallási-erkölcsi szabályaik alól kiszabadultak, viszont nem ismerik, nem értik, nem fogják fel a szekuláris viselkedési normákat és a nyugati, világi társadalmak megfoghatatlan emberi jogokon alapuló nemi egyenlőségét és toleranciáját, kiszabadul belőlük az ösztönlény. Főleg, ha tömegben csinálják, alkoholizált állapotban, fiatal, nőtlen, magányos, kiéhezett fiúk és fiatalemberek. Főleg, ha nem találkoznak a hatóságok erélyével, ha úgy érzik, büntetlenül azt csinálhatnak, amit akarnak.

S mivel új tartózkodási helyükre úgy érkeztek, hogy hét határon át, jellemzően papírok nélkül, netán hamis adatokat behazudva, illegálisan keresztültörtettek több országon, hogy végül tapsviharban, sütivel fogadják őket és az új lakhelyük első embere mosolyogva fotózkodjon velük, hát eléggé megalapozottan érzik azt, hogy övék a világ és azt tehetnek, amit akarnak.

Eléggé törvényszerű volt, hogy mi lesz mindezek a következménye. És igen, sokan megmondták előre, hogy ez lesz. És Köln még csak az új fejezet, az akciók és reakciók kezdete, nem a vége.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr918264060

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Köln: az integráció kudarcáról és a migrációt követő nihilről 2016.01.12. 09:52:01

Nem csak a multikulti, az integrációs erőfeszítések is kudarcosak Európában. Meglepődtünk? Köln még csak az új fejezet, az akciók és reakciók kezdete, nem a vége.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bispora 2016.01.13. 10:39:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A 444-en egészen más értelmezési keretet kínálnak a felületes olvasónak. Nézd csak meg, milyen képpel jelenítik meg a migránsokat a cikkben: ezek a nyári, friss, arab "menekültek".
Azaz lazán összemossák a muszlim szemetet, pl a vietnámi, vagy gondolom az ukrán (kárpátaljai magyar!)
migránsokkal- + a MENA és SS-afrikai populáció legjobb képességű, magyar egyetemen diplomázott szeletével.

GNDL 2016.01.13. 10:41:04

@Ad Dio: „2 féle adófizető polgár van”

Szerencsére ennél többféle van... még a „családos, gyermekeket vállaló” közt is van pár „apró” különbség, például vannak azok a szülők, akik kifejezetten családalapítás céljából vállalnak gyermeket anyagi és egzisztenciális lehetőségükhöz mérten, tehát _felelősen_, és vannak (többségükben) azok, akik csak és kizárólag az állami támogatásokért... aztán más adófizetők pénzéből gyártják a következő közmunkás/ingyenélő generációt.

„gyermekvállalás és nevelés hasznos a társadalom és a gazdaság számára”

Részben. Mert jelenleg ugye a fiatalok nagy része eleve külföldre készül, a másik nagy része pedig köszönhetően a trehány oktatási rendszernek és a gazdaság versenyképtelenségének haszontalan képzettséggel és digitális analfabetizmussal potenciális eltartottnak készülődik...

Egészen más szemléletre lenne szükség, és ez az elmúlt több mint két évtized családtámogatási rendszereinek sikertelenségéből nyilvánvalónak kellene lennie... ugye hiába verik el az adófizetők pénzét családtámogatásnak nevezett szocialista osztogatásokra, szavazatvásárlásokra, a magyar népesedés egyre hitványabb, és a gazdaság teljesítőképességén sem látszik ezeknek a „programoknak” bármiféle eredménye. Mert ha az a kölök felnő, és kiváló szakképesítést szerez, és aztán a munkájával/adójával elősegíti az ország épülését, akkor én azt mondom tömjék meg közpénzzel a szüleinek a bukszáját, ne legyen anyagi gondjuk soha semmire az életben. Na de ezt akkor még nem tudjuk, hogy az a kölök közmunkás lesz, vagy feltalálja a rák ellenszerét, így ha „nem válik be” az adófizetők „befektetése” a kölökbe, jelenleg nincs olyan intézmény, amely visszakövetelje az adófizetők feleslegesen kidobott pénzét a feleslegesen támogatott szülőktől...

„gyermekvállalás gazdaságilag nehezebb életforma mint a gyermeket nem vállalóké”

Talán ideje lenne elkezdeni végre azon dolgozni, hogy Magyarországon egyetlen becsületes munkával megkeresett egyetlen tisztességes fizetésből ne jelentsen anyagi gondot senkinek, akár egyedülállóként is nevelni legalább egy gyermeket, nagyjából két évtizeden át, bármiféle állami támogatás nélkül. Nem olyan nagy kérés ez... :)

„különbség az a jobb és baloldal között, hogy a jobboldal ezt elitista módon teszi, míg a baloldal alanyi jogon, nem kötve azt semmiféle feltételhez”

Más az értékrendünk, szerintem az, hogy valaki képes gyermeket nemzeni és világra hozni, semmiféle képzettséget, semmiféle rátermettséget, semmiféle komolyabb megerőltetést, mondhatni „teljesítményt” nem igényel. Márpedig jelenleg se szeri se száma ezeknek a szerinted „jobboldali” támogatásoknak. Az szja adókedvezményként adott támogatást még el is fogadnám, ha csak az lenne, és az is bizonyos jövedelemhatárt és eltartottak számát figyelembe véve (és nem pont a minél több gyermek annál több támogatás elve mentén, hanem kicsit racionálisabban, szigorúbban véve).

Én mint egy másik fajta jobboldali az ország jelenlegi helyzetében, amikor csak és kizárólag rekord adó- és járulékterhekből képes hitvány szinten fenntartani magát az állam, inkább óvszert osztanék „magadnak szülj ne az államnak” szlogenekkel: jóval olcsóbb, jóval hatékonyabb, az így felszabaduló „családtámogatási” forrásokat pedig inkább a középkorba visszaadóztatott munkaadók adóterheinek csökkentésére fordítanám. :)

GNDL 2016.01.13. 10:43:15

@Ballib Cenzúra: „Bezzeg a régi szép időkben...”

Amikor legalább két tucattal kevesebb adónemet kellett fizetni?! Hát igen, ma olyan „jól teljesít” az állam, hogy jóval több adót kell fizetnie mind a lakosságnak, de legfőképp a vállalkozásoknak, mint a 7%-os recesszióban vergődő válságos időkben... ha lehet ez a legegyszerűbb cáfolata annak, hogy bármi is „jobban teljesítene” manapság. :)

Ad Dio 2016.01.13. 10:43:24

@Exploiter:

Számomra a jobboldal alapvető jellemvonása az, hogy nem tekint az emberiségre mint egységes/egységessé teendő masszára, hanem nézőpont szerinti felosztásokat alkalmaz. Ezen nézőpontok szerinti felosztást a megfigyelő szempontjából értékkülönbségként is tekinti. Ezt a megkülönböztetést elfogadja és támogatja.

A legtöbb ember nem jobb és nem baloldali, mert ezek szélsőségek. Én a mai magyar (európai) társadalomban jobboldali vagyok, mert úgy vélem, a kívánatos egyensúly a mai állapottól inkább jobbra lenne. Azt hiszem az USA-ban "baloldali" lennék anélkül, hogy fejet vagy hitet cserélnék.

Ezért mondom, hogy ahhoz hogy jól tudjam érezni magam egy erőpolitikát folyató birodalomban már nem vagyok eléggé jobboldali.

Btw Kína jelen pillanatban sem nem jobb sem nem baloldali, merthogy ezek a kategóriák igazán csak demokráciában értelmesek. Az USA vagy épp a klasszikus Róma viszont véleményem szerint _egyértelműen_ jobboldali.

Ad Dio 2016.01.13. 10:53:06

@GNDL:

"Más az értékrendünk, szerintem az, hogy valaki képes gyermeket nemzeni és világra hozni, semmiféle képzettséget, semmiféle rátermettséget, semmiféle komolyabb megerőltetést, mondhatni „teljesítményt” nem igényel. "

Büntetlen előélethez, meglévő tőkéhez, normális adózási mentalitáshoz és jó törlesztői magatartáshoz is köti a törvény a feltételeket. A gyermeknevelés "minőségével" szemben ugyebár a fasiszta rendszereket kivéve nemigen szoktak kikötéseket tenni. Ha esetleg ebben az irányban indulnál el, az levezet Európa térképéről...

Ad Dio 2016.01.13. 10:54:30

@GNDL:

"Talán ideje lenne elkezdeni végre azon dolgozni, hogy Magyarországon egyetlen becsületes munkával megkeresett egyetlen tisztességes fizetésből ne jelentsen anyagi gondot senkinek, akár egyedülállóként is nevelni legalább egy gyermeket, nagyjából két évtizeden át, bármiféle állami támogatás nélkül. Nem olyan nagy kérés ez... :)"

Oké, gondolkodjunk rajta! Várom az ötleteidet :-).

omdG....

Ad Dio 2016.01.13. 10:55:45

@GNDL:

"Talán ideje lenne elkezdeni végre azon dolgozni, hogy Magyarországon egyetlen becsületes munkával megkeresett egyetlen tisztességes fizetésből ne jelentsen anyagi gondot senkinek, akár egyedülállóként is nevelni legalább egy gyermeket, nagyjából két évtizeden át, bármiféle állami támogatás nélkül. Nem olyan nagy kérés ez... :)"

Oké, gondolkodjunk! Várom az ötleteidet :-)...

omdG....

high up! 2016.01.13. 10:56:00

@bispora:

te, a német integráció bukását a te iskolai végzettséges statisztikáddal bizonyítani kissé dilettáns dolog. A te török statisztikád az összes törökre vonatkozik, még jó hogy magas a Nyócc osztáyt sem végzettek aránya, amikor a 70-es és 80-as években segédmunkára lett behíva a sok millió. Még csoda, hogy nem a diplomások rohantak túlélésért gyári összeszerelö melósnak Stuttgartba?

Oszt aztán most te meg ehhez a sok milliós számhoz méred, hogy de kevés a dipósok meg érettségizettek aránya. Hát ez egy frankó statisztika, ehhez hasonlókkal mutatják, ki hogy Lopbánisztánban szinte már nincs is munkanélküli, mindenki foglalkoztatott.

noch dazu: a szakmunkások aránya, különösen a 40 év alatti generációban, hol van a statiszikádban? Ha török szakmunkás vagy Németo-ban, akkor az azt jelenti, hogy csődöt mondott az integráció?????

FOLYTASSUK!

Ad Dio 2016.01.13. 10:56:48

@GNDL:

"a magyar népesedés egyre hitványabb"

Elárulnád ez alatt mit értesz?

Ad Dio 2016.01.13. 10:58:17

@GNDL:

"Mert jelenleg ugye a fiatalok nagy része eleve külföldre készül, a másik nagy része pedig köszönhetően a trehány oktatási rendszernek és a gazdaság versenyképtelenségének haszontalan képzettséggel és digitális analfabetizmussal potenciális eltartottnak készülődik..."

Halvány önellentmondást sem érzel ebben a szövegben? Nyugaton megfelelnek idehaza meg nem? :-DDD

high up! 2016.01.13. 11:01:59

@Ballib Cenzúra: "Bezzeg a régi szép időkben, mikor 140.000 bruttó felett, már második kulcsot is kellett fizetni."

az a múlt, a jövő pedig az, hogy havi 500 ezer felett be kell vezetni a 25%-os SZJA kulcsot, 800 ezer felett a 35%-osat és 1 millió felett meg a 42%-os kulcsot. Ha már a németeknél is ez van, akor miért mentse ki magát az arányosabb közteherviselés alól a magyar felső 3% magának 15%-kal?

FOLYTASSUK!

GNDL 2016.01.13. 11:07:00

@Ad Dio: „gyermeknevelés "minőségével" szemben”

Hát ezért kellene újragondolni az alapjaitól ezeket a családtámogatásokat, mert jelenleg, és ez megy évtizedek óta, nem igazán látszik a „még több közpénzt a gyermekeseknek” programok eredménye... sőt, egyre kevesebb adófizetőnek jelent egyre nagyobb megterhelést...

„Várom az ötleteidet”

Keresd elő a Fidesz-KDNP 2010-es, és egyben utolsó hivatalos programját. Ha azt kezdik el végrehajtani a 2010-es kormányváltás után a radikális baloldali ámokfutás helyett, ma a maradék V3-mak is annektálni szeretnék magukat Magyarországhoz. :)

„Elárulnád ez alatt mit értesz?”

Azt, hogy hiába a rekord állami támogatások, a népesség egyre csak fogy, fiatalok nagy része nem is Magyarországon képzeli el jövőjét.

„Nyugaton megfelelnek idehaza meg nem?”

Nyugaton van lehetőség, Magyarországon ahol lehet csak akadályt gördít az érvényesülés, vállalkozás és öngondoskodás elé az állam. Aki teheti, és akinek minimális képzettsége/rátermettsége is van, az húz el innen... lásd a képzett munkaerő általános hiányát országszerte.

Ad Dio 2016.01.13. 11:11:55

@GNDL:

:-/

No... Akkor most próbálj meg ne mellébeszélni, hanem mind a 4 problémára egyenesen felelni.

Nem célom az időmet szlamabáb-érveléssel tölteni.

GNDL 2016.01.13. 11:16:06

@Ad Dio: „most próbálj meg ne mellébeszélni”

Vagyis írjak olyat ami neked is tetszik?! :) Ez nem így működik... szerintem elég világosan fogalmaztam fentebb, de ha szerinted nem így sikerült, akkor kérdezz bátran. :)

Ad Dio 2016.01.13. 11:17:16

@GNDL:

Fogalmazni világosan, csak a. nem a problémára b. tárgyszerű tévedéssel. Esetleg adatok ;-)...

Jean Sol Partre 2016.01.13. 11:29:44

@GNDL: "Más az értékrendünk, szerintem az, hogy valaki képes gyermeket nemzeni és világra hozni, semmiféle képzettséget, semmiféle rátermettséget, semmiféle komolyabb megerőltetést, mondhatni „teljesítményt” nem igényel"

ez persze nem értékrend kérdése, neked simán fogalmad sincs, mit igényel az, ha gyereke van az embernek :)

Mr. Rustical 2016.01.13. 11:32:25

Ez mind rendben, én csak azt nem értem, hol itt a gond.

A kölni polgárok megválasztották a polgármester asszonyt, kifejezetten azért, mert megígérte, hogy ez fog történni.

A német törvényhozás megtiltotta a rendőröknek, hogy menekültekkel szemben eljárjanak, és azt is megengedi nekik, hogy kisebb bűncselekményeket elkövessenek. Kitoloncolás csak a nagyobb bűncselekmények elkövetőire vár.

Nyilvánvaló az a többségi szavazással megerősített politikai szándék, hogy a migránsok toleranciával találkozzanak, akkor is, ha éppen kicsit kieresztik a gőzt. Ennek a többségi akaratnak a szociológiai háttere is nagyjából adott, hiszen a választottak és a választók szavazók nem veszélyeztetett: nincsenek gyerekeik, vagy ha igen, nem foglalkoznak velük.

Minden politikai döntésnek vannak nyertesei és vesztesei. A tömeges migráció támogatásának nyertesei lesznek a német nyugdíjasok és középkorúak, már akkor is, ha a migránsok 25%-át sikerül munkába állítani. A vesztesek a fiatalok és a gyerekek, főleg a nők, mert nekik kell majd szembenézni a maradék 75% frusztrációjával. De a gyerekeknek nincs szavazati joguk, a fiatalokat meg könnyű megvezetni néhány síró gyerekes képpel.

Szóval ez így teljesen rendben van, mi a gond?

bispora 2016.01.13. 11:36:15

@GNDL:
"Talán ideje lenne elkezdeni végre azon dolgozni, hogy Magyarországon egyetlen becsületes munkával megkeresett egyetlen tisztességes fizetésből ne jelentsen anyagi gondot senkinek, akár egyedülállóként is nevelni legalább egy gyermeket, nagyjából két évtizeden át, bármiféle állami támogatás nélkül. Nem olyan nagy kérés ez..."

A probléma ezzel az, hogy az életszínvonal szakadék attól még meglenne a szingli és a gyerekvállaló között- ami a fő oka annak, hogy a nyugati társadalmakban 1.0-ás az adófizető, normakövető réteg TFR-je.
A fidesz tulajdonképpen jó irányba mozdult el, amikor a két- háromgyerekesek lakhatásának olcsóvá vagy ingyenessé tételével jelentkezett. Én azonban ezt máshogy csináltam volna: lett volna egy kikötés arra nézve, hogy csak legalább érettségizett, vagy szakmával rendelkező házaspárok kaphassák az "ingyen lakást" melyet azonban valójában ki kellene fizetni tíz év haladék után a szülők adójából jóváírva, három gyereknél az eredeti lakás ár harmadát, kettőnél a felét, egynél a háromnegyedét kifizetve. Ha ez a törlesztés nem jönne össze nyugdíjig, akkor a lakás állami tulajdonba kerülne.
Ezzel egy meritokrata szabályozási elem kerülne a támogatásba, mert való igaz, hogy az adófizetésre képtelen réteg számának bővített újratermelése nem érdek- ott enélkül is megvan a három királyfi-vagy vajdafi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.13. 11:37:25

@Mr. Rustical:

"A kölni polgárok megválasztották a polgármester asszonyt, kifejezetten azért, mert megígérte, hogy ez fog történni. "

Szerintem nem választották volna meg, ha a nyakonszúrás szimpátia-szavazatait nem söpörhette volna be.

Valahogy úgy, ahogy anno valószínűleg Horn sem lett volna miniszterelnök (vagy nem akkora többséggel), ha nem éri a baleset.

GNDL 2016.01.13. 11:39:21

@Jean Sol Partre: Nem, tényleg, mesélj... sikeres, munkahelyteremtő vállalkozást könnyebb ma Magyarországon létrehozni, vagy gyermeket vállalni?! :)

Jean Sol Partre 2016.01.13. 11:42:38

@GNDL: miért kell összehasonlítani bármivel? A kijelentésed sem tartalmazott ilyet, csak azt mondtad, se rátermettséget, se erőfeszítést :)

steery 2016.01.13. 11:46:10

Ez mind nagyon szép és jó, csak egy baj van vele. Az európaiak nem mondhatják azt a bevándorlóknak, hogy bocsi srácok, de most gyorsan teljes személyiségcserét kell végrehajtanotok és mindent, amit eddig tanultatok, dobjatok ki szépen a kukába és vegyétek át a mi dolgainkat. Mert különben nem integrálódtok és visszazavarunk benneteket (hová?). Egyrészt, mert rengetegen vannak. Ki fogja nekik megtanítani az új személyiségjegyeket? És mi alapján? Melyik személyiséget? Hisz ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk Eutropában. És addig, amíg az átprogramozásuk tart, mit csinálunk velük? Hová tesszük őket? Ki tartja el őket? És összeegyeztethető az európai mentalitással az, hogy a szabadságjogok nevében agymosásnak vessük alá a hozzánk érkező parasztokat? Rájuk nem vonatkozik a szabadság? És utána hogy fogunk nekik otthont, munkát biztosítani? Van ennyi üresen álló ház egész Eutropában? Munkahely? Mikor több millió munkanélküli van az Unióban?
Akárhogy nézem, ez a buli csakis polgárháborúval, üldöztetéssel és népirtással fejeződhet be, a legjobb esetben is. És az Unió széthullásával, 1-2 éven belül.

GNDL 2016.01.13. 11:47:04

@bispora: A „saját lakással” való „röghöz kötés” helyett inkább a bérlakásépítésre kellett volna ráállni, ami így nem csak az építőipar hosszabb távú jövőjét és fejlődését biztosította volna, de a munkahelyteremtést is élénkítette, elősegítette volna a munkavállalók mobilitása.

Az nem megoldás, hogy évtizedekre eladósítják a lakosságot egy „saját lakás” megvásárlásával, és odacövekelik őket egy bizonyos régióba, ahol lehet, hogy lesz megfelelő munkalehetőség a következő 18-20 évben amíg a gyerekek felnőnek... de lehet, hogy nem. Inkább az azonnali és megfizethető lakhatást kellene megoldani országszerte...

Jean Sol Partre 2016.01.13. 11:47:46

@bispora: az ötlet nem rossz. Annyit módosítanék, hogy én nem a szülő végzettségéhez/teljesítményéhez kötném, hanem ahhoz (nem tudom, hogyan lehet ezt jól), hogy a gyereket kell taníttatni, valahogy azt kéne mérni, bele mennyit invesztálnak a szülők. Hisz tulajdonképp a támogatás miatta van, nem a szülőért. Az a fontos, hogy belőle mi lesz, a szülőn már nem sokat változtathatunk.

bElannaTorres 2016.01.13. 11:50:08

@BéLóg: :D ez jó :D
de ha valaki már annyira kanos, hogy utcán teper le vadidegen nőt, arra nem tudom mennyire hat.. Komolyan azt se tudhatják, hogy a nőnek épp megvan e a menstruációja, most akkora poén vérben turkálni?
nem értem meg sose tudtam ennyire az ösztönök szintjén létezni.
valami nincs rendben velük szerintem, bár lehet tényleg csak az amiben felnőttek, de nem hiszem hogy csak az. Valahogy nem tudom elhinni, hogy csak nevelés és "kultúra" (ehh ez túl szép szó) kérdése.

elég fontos szerintem, hogy nem dolgoznak. Mindig azt mondom aki dolgozik nap mint nap, az már más ember lesz, mintha minden nap otthon döglene. Ezért se szabad úgy beengedni mindenféle népséget, hogy nincs nekik azonnali képzés és munka.

high up! 2016.01.13. 12:17:52

@bispora:

te Fritz, nézd mit találtam a német integráció kudarcáról: az olaszok iskolázatlansága, illetve a diplomások és érettségizettek "alacsony" aránya, szinte pont annyi, mint a törököké. De a görögek se állnak fényesebben.

www.welt.de/politik/deutschland/article7222075/Tuerken-sind-die-Sorgenkinder-der-Integration.html

Hábammeg, akkor ha a te genetika =IQ fejletség elméletedet erre alkalmazom, akkor abból az következik, hogy

Az olaszok és görögök genetikai alávalók, az alacsony iskolázatlanságuk ezt fényesen bizonyítja. 80 körüli egy átlagolasz, átlaggörög IQ-ja.

Ha meg a te integráció= iskolai végtettség elméletedet erre alkalmazom, akkor abból meg az következik, hogy

Az olaszok és görögök integrálása a német társadalomba megbukott!

Végkövetkeztetés: megbukott az olaszok és görögök (gy.k: EU-s népek) egymással élésének a multikultija, megbukott az olaszok és görögök integrálási kísérlete a német társadalomba,

ergo: ezek az integrálhattatlan és más kútúrájú olaszok, görögök, takarodjanak ki Németországból, ezek fenyegetik a keresztény Európát (is)!

na ennyi eszed van neked a Mengelei alapokon nyugvó szobatudósságoddal.

FOLYTASSUK!

Ad Dio 2016.01.13. 12:24:56

@GNDL:

Van még lejjebb...

"inkább a bérlakásépítésre kellett volna ráállni,"

Állami vagy magán tulajdonú bérlakásokat látnál szívesen. Ha válaszolsz, elmondom mit mondana rá GNDL ha a Fidesz ötlete lenne :-DDD.

Ad Dio 2016.01.13. 12:32:43

@Jean Sol Partre:

Taníttatáshoz lehetne kötni, de az folyamatos kontrollt jelentene, ami drága és nehézkes. Ráadásul borzasztóan támadható (fasizmuuuuuuuus!).

A büntetett előélet, a fennálló adótartozás és a nem fizetett hitel elég jól megszűri a jelentkezőket.

GNDL 2016.01.13. 12:42:30

@Ad Dio: „Állami vagy magán tulajdonú bérlakásokat látnál szívesen.”

Ha osztrák mintára a „közhasznú bérlakás-építési programot” elkezdenék megvalósítani, azzal kiegyeznék. :) Állami támogatás + tartományi támogatás + magánbefektetés, modern technológiák használatával alacsonyabb fenntartási költségű/környezetkímélő lakások építése/felújítása, és dübörög az építőipar is, amellett, hogy az elérhető lakhatás megoldott egy életre szóló eladósodás nélkül. :) De egyébként is jellemző Nyugat-Európára, hogy a középosztály egy nagy része ilyesféle bérlakásokban él saját ingatlan helyett (amit egyébként is csak a felső-középosztály, vagy a „felsőtízezer” engedhet meg magának).

Bár ehhez Magyarországon a politikai elit hozzáállásán is változtatni kellene, mert nálunk az állami támogatásokat az aktuális kormányok korrupt gazdasági holdudvara tenné zsebre, majd hitvány minőségű de méregdrága lakásokat kezdenének építeni/felújítani, ami így egyáltalán nem hozná a kívánt eredményt... lásd mondjuk az ócsai szellemfalut, sikerült az isten háta mögött budai luxusingatlan árban felhúzni az igazán „elrettentő példát”. :)

„Van még lejjebb”

Hát igen, ami Európában egyébként bevált és jól működő dolog, az Magyarországon ugye elképzelhetetlen... :)

Ad Dio 2016.01.13. 12:50:10

@GNDL:

No még egyszer:

Állami vagy magán tulajdonú bérlakásokat látnál szívesen?

GNDL 2016.01.13. 12:56:40

@Ad Dio: Mondom „osztrák minta”... van állami támogatás, ahhoz a helyiek is hozzáadják a saját forrásaikat (tartományi támogatás), majd ebből „közhasznúvá” minősített gazdasági társaságok végzik el a kivitelezést és a bérbeadást. Így tudják „relatív” alacsonyan tartani a bérleti költségeket, és még így is rekord nyereséges a szektor (bár a „közhasznú” gazdasági társaságoknak a profit egy nagy részét vissza is kell pörgetniük a bizniszbe, de még így is megéri nekik).

Ad Dio 2016.01.13. 13:01:00

@GNDL:

Nagyszerű. Tehát végső soron nem állami tulajdonban épülnek...

Akkor GNDL kifogása az volna, hogy: ez csak a gazdagokat teszi még gazdagabbá, a szegényeket szegényebbé.

+

"Bár ehhez Magyarországon a politikai elit hozzáállásán is változtatni kellene, mert nálunk az állami támogatásokat az aktuális kormányok korrupt gazdasági holdudvara tenné zsebre, majd hitvány minőségű de méregdrága lakásokat kezdenének építeni/felújítani, ami így egyáltalán nem hozná a kívánt eredményt... lásd mondjuk az ócsai szellemfalut, sikerült az isten háta mögött budai luxusingatlan árban felhúzni az igazán „elrettentő példát”. :)"

:-)))

GNDL 2016.01.13. 13:10:34

@Ad Dio: „végső soron nem állami tulajdonban épülnek”

A konkrét tulajdon a kivitelező és bérbeadó „közhasznú” gazdasági társaságoké, de módjával támogatva, hatékonyan szabályozva (és felügyelve) van a dolog az állam részéről... pont annyira, hogy működőképes legyen a projekt.

„ez csak a gazdagokat teszi még gazdagabbá, a szegényeket szegényebbé”

Hát ilyen baloldali bullshittet tőlem biztosan nem olvashattál, és nem is olvasnál soha. :)

Fentebb már leírtam, hogy ez így nem csak a munkaerő mobilitását segítené elő a munkahelyteremtés megkönnyítése szempontjából, nem csak az azonnali és megfizethető lakhatást oldaná meg nagyobb befektetés és egy életre szóló eladósodás nélkül, de jót tenne az építőiparnak is. Valamint _mindenki által elérhető_, szemben a fideszes, vagy anno a szocialista „ötletezésekkel”... ugye... :)

Jean Sol Partre 2016.01.13. 13:26:33

@Ad Dio: lehet, a lényeg, hogy így tudatosítani az emberekben.
Általában is, én viszonylag keveset adnék közvetlenül a szülők kezébe, inkább az óvodákra, az oktatásra és általában a közvetlenül a gyereknek "járó" szolgáltatásokra költenék. Hogy mindegy legyen, hova születik, legyen esélye normálisan felnőni.

A jelenlegi "családbarát" politika sajnos eredménytelen, leginkább azért (szerintem), mert nem erre koncentrál.

Ad Dio 2016.01.13. 13:28:44

@GNDL:

"Fentebb már leírtam, hogy ez így nem csak a munkaerő mobilitását segítené elő a munkahelyteremtés megkönnyítése szempontjából, nem csak az azonnali és megfizethető lakhatást oldaná meg nagyobb befektetés és egy életre szóló eladósodás nélkül"

Írtad is, írod is. Meg azt is leírtad, hogy mi lenne a kritikád ha a Fidesz ötlete lenne.

Annak pedig hogy miért nálunk van tulajdonosi rendszer és miért nem nyugaton, az oka merőben közgazdasági jellegű. Nagyjából 3 tényező adja az alapját: lakásárak-hitelköltség-lakbér.

bispora 2016.01.13. 13:42:16

@high up!:
Köszönöm az anyagot, nem tudom mennyire mélyedtél bele, mert alapvetően a jelzett nemzetek közül a cikk is a törököket emeli ki, mint akiknél az integráció nem igazán sikeres (pl 20%-uk nem tud németül, míg a lengyelek tizede, az olaszok huszada ilyen).
Akkor kezdjük a mengelés résszel. Rindermann 2015-ös anyagából idecitálnám a cikkben említett etnikumok-nemzetek átlag intellektus értékeit:
-lengyel:97,2
-olasz:97,62
-görög: 95,65
-szerb:92,18
-török: 89,2

Az anyagod szerint a törökök erősen felülreprezentáltak az analfabéták között több mint 7 százalékkal és 15%-uk Hartz IV szociális hálón függő, utánuk a görögök következnek 7,6%-al. Azt érdekes módon nem említetted, hogy a lengyelek a vizsgált etnikumok közül a legképzettebbek: kétharmaduk legalább érettségizett vagy szakmunkás, a törököknél ez 15,9%.
A török nők 70%-ának nincs szakmája.
A bemutatott iskolázottságot mutató táblázat alapján a görögök és olaszok valóban kilógnak, mert nem reprezentálják a forrásország oktatási mutatóit- őszintén szólva eléggé hihetetlen adatok. Ennek nyilván valamilyen mintavételi anomália az oka- lehet dél-olasz vendégmunkások nagy száma, vagy ilyesmi, mert Olaszországban az intellektusban egy jelentős észak-dél irányú különbség van (kb 6 IQ pont)
A táblázattal együtt is a publikációkban látható átlagintellektus adatok szépen rímelnek a cikkben olvasottakra és alátámasztják azt, hogy miért a törököket tekintik a szerzők a legintegrálatlanabbaknak.
No most a törökökhöz képest a szírek-pakik-irakiak-afgánok kognitív képessége majd SD értéknyire van a törökökétől, ami félelmetes jövőt jelez így a cikkedet olvasva.

drive.google.com/file/d/0B3c4TxciNeJZX0FHTnpiV3JPZDA/view?pref=2&pli=1

bispora 2016.01.13. 13:43:49

@bispora:
Helyesen:
"Azt érdekes módon nem említetted, hogy a lengyelek a vizsgált etnikumok közül a legképzettebbek: kétharmaduk legalább érettségizett vagy szakmunkás, a törököknél ez 25,9%."

Ad Dio 2016.01.13. 13:57:50

@GNDL:

"Fentebb már leírtam, hogy ez így nem csak a munkaerő mobilitását segítené elő a munkahelyteremtés megkönnyítése szempontjából, nem csak az azonnali és megfizethető lakhatást oldaná meg nagyobb befektetés és egy életre szóló eladósodás nélkül"

Jobboldali liberálisként ez a gondolat sem tetszik. Ugyanis míg az emberek a hitelükben voltaképpen befektetést képeznek, addig a bérleti szemléletben ilyen nem történik. A társadalmunk sajátos előnye származik az olcsó munkából: a magántulajdonú ingatlanok nagyobb száma. ezek az ingatlanok önmagukban is befektetések, de idővel más befektetések megvalósításának is fedezeti feltételei lehetnek.

GNDL 2016.01.13. 14:24:32

@Ad Dio: „az oka merőben közgazdasági jellegű”

Manapság egyrészt a hitvány bérek, az ország hitvány termelékenysége, régiós versenyképtelensége, és így a „nem igazán fizetőképes kereslet” nem csak erre nyomja rá a bélyegét, de a „saját tulajdonú ingatlan” erőltetésének túlnyomórészt politikai okai voltak, és vannak ma is... röviden: szocializmus. :) Ugye amikor a 90-es években az egykori „tanácsi bérlakásokat” elkezdték a piaci ár töredékéért kiszórni a prolinak, többnyire olyanoknak, akik képzettségük és munkájuk alapján a büdös életben nem jutottak volna saját tulajdonú ingatlanhoz.

„míg az emberek a hitelükben voltaképpen befektetést képeznek, addig a bérleti szemléletben ilyen nem történik”

Ja, Magyarországon a lakáscélú hitelezés egy igazi sikertörténet... csak ezer milliárdokat buktak a hitelfelvevők és a pénzintézetek az elmúlt években, családok ezrei mentek tönkre, ugyan, ez semmiség... :)

Jelenleg az ország észak-keleti régiójában rekord a munkanélküliség, míg a nyugati régiókban rekord a szakképzett munkaerő hiánya. Az észak-keleti régiókban iszonyat pénzeket öl az állam közmunkások + munkanélküliek szociális támogatására, a nyugati megyékben pedig iszonyat adó- és járulékbevételektől esik el a betöltetlen állások miatt. Lose-lose szitu. Ellenben ha az észak-keleti régiókból a szakképzett (vagy képzettebb) munkaerő mobilizálható lenne a nyugati régiókba, mindezt azonnal és különösebb lakossági befektetés, valamint egy életre szóló elköteleződés (hiteltartozás) és megerőltetés nélkül, akkor itt kevesebbet kellene költeni szociális támogatásokra, ott meg jönnének az adóbevételek. Ez már nem annyira lose- és win szitu. :) Persze ezzel még nem lenne megoldva az észak-keleti régiók felzárkóztatása, de az egy másik történet... bár biztosan lenne arra is példa, hogy az észak-keleti régiókban is megnőne a befektetési kedv, ha arrafelé is épülnének ilyesféle közhasznú bérlakások.

GNDL 2016.01.13. 14:33:30

@Jean Sol Partre: „én viszonylag keveset adnék közvetlenül a szülők kezébe”

Azt amiről beszéltek tulajdonképpen azzal (is, többek közt) lehetne „nem fasiszta” módon ösztönözni, hogy a felnevelt és kitaníttatott és munkát vállaló gyermek a saját tb. vagy nyugdíjjárulékaiból valamiféle adókedvezményként felajánlhat a nyugdíjkorhatárt elért szüleinek egyfajta „nyugdíj kiegészítést”, ami minél magasabb a keresete, így a járulékai (tehát valószínűleg jól képzett és versenyképes szakmája van), annál többet jelent szüleinek idősebb korukra.

Így a szülő már valóban tekintheti egyfajta „jövőbe való befektetésnek”, hogy minél jobban kitaníttassa, életre nevelje azt a kölköt... akár még annak kárára is, hogy mondjuk „háziasszonyként” a gyermeknevelés miatt jó pár évet, akár évtizedet is ki kell hagynia a munkából.

De ennek a dolognak egyik alapfeltétele tényleg az lenne, hogy Magyarországon ne jelentsen (a jelenlegihez fogható) anyagi gondot egyetlen becsületes munkával megkeresett egyetlen tisztességes fizetésből felnevelni legalább egy gyermeket...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.13. 14:50:32

@Mr. Rustical:

"A tömeges migráció támogatásának nyertesei lesznek a német nyugdíjasok és középkorúak, már akkor is, ha a migránsok 25%-át sikerül munkába állítani."

Egy fenét. Ők a másik 75% segélyét finanszírozzák az adójukból. De inkább még azt sem. Na meg nem lesz az 25%.

Ad Dio 2016.01.13. 15:20:11

@GNDL:

"a „saját tulajdonú ingatlan” erőltetésének túlnyomórészt politikai okai voltak, és vannak ma is... röviden: szocializmus. :)"

Öööö... nem. Adj már össze 2+2-t... leírtam a tényezőket. OmdG...

"Ja, Magyarországon a lakáscélú hitelezés egy igazi sikertörténet... csak ezer milliárdokat buktak a hitelfelvevők és a pénzintézetek az elmúlt években, családok ezrei mentek tönkre, ugyan, ez semmiség... :)"

Ugyanazokat az ezermilliárdokat bukta volna az ország akkor is, ha befektetői kézben vannak a lakások, csak akkor mindenki szívott volna, nem csak az aki felelőtlenül vette volna fel a kölcsönt. Ugyanis a veszteségeit a befektető a bérlőkkel fizettette volna meg. Gondolkodj kérlek picit mielőtt írsz. OmdG 2....

A hsz-od többi része olyan zagyva mese, amit először ujra kellene fogalmaznod érthetően.

Ami a lényeg: a mobilitás messze nem csak a lakásokkal függ össze. Praktikusan végiggondolva: szerinted hány albérlet van bejelentve? Elmondom: nagyon kevés. Ha valaki menni akar, megy ma is. Kiadja albérletbe a lakását "feketén" és gyí. Nem ez fogja vissza az embereket. Ez mese habbal.

Ad Dio 2016.01.13. 15:21:26

@GNDL:

"Azt amiről beszéltek tulajdonképpen azzal (is, többek közt) lehetne „nem fasiszta” módon ösztönözni, hogy a felnevelt és kitaníttatott és munkát vállaló gyermek a saját tb. vagy nyugdíjjárulékaiból valamiféle adókedvezményként felajánlhat a nyugdíjkorhatárt elért szüleinek egyfajta „nyugdíj kiegészítést”, ami minél magasabb a keresete, így a járulékai (tehát valószínűleg jól képzett és versenyképes szakmája van), annál többet jelent szüleinek idősebb korukra."

Az első jó meglátásod ma! Ezzel maximálisan egyet tudnék érteni.

Ad Dio 2016.01.13. 15:23:37

@GNDL:

"De ennek a dolognak egyik alapfeltétele tényleg az lenne, hogy Magyarországon ne jelentsen (a jelenlegihez fogható) anyagi gondot egyetlen becsületes munkával megkeresett egyetlen tisztességes fizetésből felnevelni legalább egy gyermeket..."

Én nem egyet nevelek, hanem sokat. És egy vállalkozásból megélünk. Nem vagyok szuperman, szóval simán utánam lehet csinálni. Tippeket is tudok adni :-).

GNDL 2016.01.13. 15:43:58

@Ad Dio: „leírtam a tényezőket”

...és akkor most kötelezően egyet kellene értenem?! :) Vagy hogy működik...

„Ugyanis a veszteségeit a befektető...”

Na de ácsi, itt arról lenne szó, hogy ne legyen veszteséges a dolog, mert akkor megette a fene... és nem is az, Nyugat-Európában a közhasznú/szociális bérlakásépítések menő, prosperáló szektorok. Persze „válságtól” is függ a dolog, recesszióban, pénzügyi gondokkal küszködve lehetnek problémák a finanszírozással/kereslettel, de hát a problémák azért vannak, hogy kezeljék azokat. :) A legutóbbi válságot is elég jól átvészelték, sőt, az adott ország kilábalását is nagyban segítették ezek a projektek...

„Gondolkodj kérlek picit mielőtt írsz.”

Ezt én is mondhatnám. Azért mert nem értesz egyet velem, nem azt jelenti, hogy nem is gondoltam át a véleményem. :) Ráadásul az, hogy a bérlakásépítés jót tenne az országgal több szempontból is, nem az én véleményem, hanem nagyjából a „szakmáé”... bár tudom, a „szakma” véleménye általában a legkevesebbet éri ma Magyarországon. :)

„valaki menni akar, megy ma is”

Ja, meg van aki bár menne, de a havi legfeljebb nettó 120 ezres fizetése miatt nem fog tudni kifizetni 80-100 ezreket havonta egy a családjának is megfelelő bérlakásra + két-három hónap kaucióra 160-300 ezret... plusz aztán a havi rezsi... és még egy falatot nem ettek... :) Ezeknek a közhasznú bérlakásoknak az az egyik előnye, hogy hosszú távú programok keretein belül építik/újítják fel a lakásokat, tehát nem azonnali megtérülésre játszanak, olyan technológiával dolgoznak amelyek olcsóbbá teszik a fenntartást (rezsi, ugye), és így a jó munkásemberek elérhető áron hozzájutnak bárhol, bármikor.

Valamint persze, elég komoly a feketézés a lakásbérléssel kapcsolatban is Magyarországon, talán azt is ideje lenne „kifehéríteni”... és nem feltétlenül online pénztárgéppel, mert hiába van online, ha így se, úgy se ütik bele a forgalmat. :)

„Az első jó meglátásod ma”

Volt több is, de neked csak ez tetszik. :)

„Én nem egyet nevelek, hanem sokat. És egy vállalkozásból megélünk.”

Nem rólad volt szó, hanem az általános magyarországi helyzetről. :) A nettó átlagkeresetek az egyik legalacsonyabbak az uniós tagállamok közt Magyarországon, az ezért végzett munkaidő az egyik legmagasabb, a gyermeknevelés pedig nem igazán az „olcsóbb hobbik” egyike... Mint ahogy már azt is említettem, a „zsák pénzt hozzávágunk a gyermekvállalókhoz” nem működik, ezzel nem nő a gyermekvállalási kedv, ezzel nem lehet a népesedési problémákat orvosolni, és erre 25 évnyi bizonyítékom van... :) De ugye mi szükséges a gyermekvállaláshoz?! Biztos, stabil munkahely, tisztességes megélhetés, elérhető és megfizethető fedél ugye, az otthon melege, mindemellett versenyképes gazdaság, hatékony egészségügy és oktatás, és többek közt de nem utolsó sorban kiszámítható nyugdíj. Ha ez így ebben a formában a tanulni/dolgozni vágyó állampolgárok számára elérhető lenne, a gyermekvállalási kedv is nőne automatikusan...

Ad Dio 2016.01.13. 15:48:15

@GNDL:

" „leírtam a tényezőket”

...és akkor most kötelezően egyet kellene értenem?! :) Vagy hogy működik..."

A matematika nem igényli az egyetértésedet. Voltaképpen a belátás benned hoz létre elmozdulást :-D.

szil_ 2016.01.13. 15:55:33

@GNDL: A gyermekvállalás legnagyobb korlátozója éppen a kiszámítható nyugdíj.
Vesd csak össze a világ országainak népesedési statisztikáját azzal, hogy van-e nyugdíjrendszer adott országban vagy nincs.

GNDL 2016.01.13. 16:09:18

@Ad Dio: „matematika nem igényli az egyetértésedet”

Gondolom ha megkérdezném, hogy a „lakásárak-hitelköltség-lakbér” megjegyzésnek mi köze ebben a tekintetben matematikához, akkor tudnál rá kielégítő választ adni... vedd úgy, hogy megkérdeztem. :)

Addig is: index.hu/gazdasag/2011/ingatlan/berlakas

„... több szociológiai kutatásból kiderül az is, hogy a magyarok a nyugati átlagnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a saját ingatlannak. Generációk óta él a hit, hogy csak a saját lakás az, ami biztos.

A saját lakás vágya méltó kormányzati támogatásra talált a rendszerváltás után: a bérlakáspiac fejlesztése háttérbe szorult a saját lakás vásárlására ösztönző programokkal szemben. A kilencvenes években az önkormányzati lakások rendkívül kedvező áron való kiárusítása, majd a 2000-es években beinduló államilag támogatott lakáshitelezés egyre több embert tett lakástulajdonossá. A lakásvásárlási trend a 2003-tól felpörgő, olcsónak tűnő devizahitelekkel folytatódott, ez nem csak a költségvetési pénzeket felemésztő kamattámogatott hitelt, de a lakásbérlési kedvet is leváltotta.”

Ad Dio 2016.01.13. 16:11:15

@GNDL:

„Ugyanis a veszteségeit a befektető...”

"Na de ácsi, itt arról lenne szó, hogy ne legyen veszteséges a dolog, mert akkor megette a fene..."

Te a hitelezés veszteségeiről írtál (2006-2010).

:-/

„Gondolkodj kérlek picit mielőtt írsz.” még 1x

Ad Dio 2016.01.13. 16:14:04

@GNDL:

"Ráadásul az, hogy a bérlakásépítés jót tenne az országgal több szempontból is, nem az én véleményem, hanem nagyjából a „szakmáé”... bár tudom, a „szakma” véleménye általában a legkevesebbet éri ma Magyarországon. :)"

Senki nem vitatja. Csakhogy Te a saját lakás HELYETT és nem MELLETT képzeled el a dolgot. EZT vitatom. Nem is kicsit.

Ad Dio 2016.01.13. 16:16:39

@GNDL:

"Ja, meg van aki bár menne, de a havi legfeljebb nettó 120 ezres fizetése miatt nem fog tudni kifizetni 80-100 ezreket havonta egy a családjának is megfelelő bérlakásra + két-három hónap kaucióra 160-300 ezret... plusz aztán a havi rezsi... és még egy falatot nem ettek... :) "

Az alapproblémád az volt, hogy "ha évekre leköti magát egy házhoz, nem tud mozogni".

Innentől:
- van egy háza
- kiadja a1 összegért
- beszedi az 3 x a1-et kaukcióban
- kivesz egy házat ahol akar a2 (hasonló ház hasonló összeg) összegért
- kifizeti 3 x a2-t

...

Ad Dio 2016.01.13. 16:19:06

@GNDL:

"Nem rólad volt szó, hanem az általános magyarországi helyzetről. :)"

Full átlagos pógi vagyok. Amit csinálok simán utánam lehet csinálni. Nem akkora ügy. Jobb-liberálisként hiszek a kapitalizmus nyújtotta piaci esélyben.

Ad Dio 2016.01.13. 16:22:45

@GNDL:

"„... több szociológiai kutatásból kiderül az is, hogy a magyarok a nyugati átlagnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a saját ingatlannak. Generációk óta él a hit, hogy csak a saját lakás az, ami biztos."

Ez nem csak idehaza létező "hit". Dolgoztam egy időben Svájcban. Ott is így vélik. Csak persze ott kevesebben engedhetik meg maguknak.

A bérlakás nem ördögtől való, de jelen viszonyaink közt csak a saját tulajdonú lakások mellett semmint helyett.

GNDL 2016.01.13. 16:45:16

@Ad Dio: „a hitelezés veszteségeiről írtál”

Kronológiai sorrendben: említettem, hogy a bérlakásépítés egyébként egy fasza dolog, Európában dübörög a szektor, Magyarországon is ideje lenne már belefogni. Te erre említetted, hogy a saját tulajdon kontra bérlakás jelenségnek Magyarországon közgazdasági jellegű okai vannak, és egyébként is a lakáshitelezés is egyfajta befektetés. Mire én említettem, nem cáfolva hogy közgazdasági jellegű okai _is_ vannak, de legfőképp és túlnyomó részt politikai okai vannak a saját tulajdonú ingatlan erőltetésének, majd emlékeztettelek, hogy egyébként milyen faszán is lett vége ennek a Nagy Lakáshitelezési Őrületnek Magyarországon, mint befektetésnek. Mire te felhoztad, hogy majd a befektető is a veszteségeit a lakásbérlőkre fogja hárítani. Mire én megjegyeztem, hogy ez a vitának ezen a részén már tök irreleváns. Most meg nem érted, miért vitted félre a vitát. :)

Tehát én már nem csak azt ajánlanám, hogy gondolkozz mielőtt választ írsz, de memóriazavaraid kiküszöbölése érdekében talán olvasgass visszafelé is, hogy tulajdonképpen miről vitázunk éppen. :)

„Te a saját lakás HELYETT és nem MELLETT képzeled el a dolgot”

Nem, engem nagyjából nem érdekel, hogy amíg valakinek van rá pénze (és nem szocialista állami osztogatás kedvezményezettje), addig milyen ingatlanokat vásárol, és mennyit. De az államnak nem a saját tulajdonú ingatlan vásárlását kellene támogatnia közpénzekből, hanem az olyan megoldásokat, amelyek több okból is segíthetik Magyarország különböző problémáinak kezelését, megoldását...

„Innentől: - van egy háza - kiadja a1 összegért”

Igen, a példámban szereplő borsodi családfő biztosan ki tudná adni olyan áron a pecóját, amiből Nyugat-Magyarországon megfelelő lakást tud bérelni munkavállalás érdekében. :) Azért a dolog nem feltétlenül ilyen egyszerű...

„Full átlagos pógi vagyok.”

A „full átlagos pógi” ma Magyarországon legfeljebb 100-140 ezer nettót keres napi 10-12 óra munkával, vagy közmunkás havi 52 ezer nettóért. Te meg egész nap itt lopod a napot munkaidőben, velem együtt... nem, mi nem vagyunk „full átlagos pógik”. És mindjárt megyek veszek egy üveg bort úgy 3-4 ezerért, mert tegnap benyeltem az egészet ami volt. A „full átlagos pógi” meg a seggét veri a földhöz örömében a havi 2-3 ezres spórolást eredményező kommunista rezsiharc miatt... :)

„Jobb-liberálisként hiszek a kapitalizmus nyújtotta piaci esélyben.”

Ja, abban én is, csakhogy Magyarországon szocializmus van. :)

„Dolgoztam egy időben Svájcban. Ott is így vélik. ... persze ott kevesebben engedhetik meg maguknak”

Pont nem: www.resourceinfo.hu/hu/cikk/resource/31375.html

„Németországban – Ausztriával és Svájccal együtt – gyakorlatilag a bérlakás­rend­szer a lakáspiac alapja. ... Németország, Ausztria, illetve Svájc abból a szempontból is különleges helyzetben van, hogy nincs olyan szoros összefüggés a háztartások jövedelmi helyzete és a saját tulajdonú vagy bérlakás választása között, azaz a bérlakáspiacra Európán belül itt a legkevésbé jellemző a szociális szegregáció.”

„jelen viszonyaink közt csak a saját tulajdonú lakások mellett semmint helyett”

Szerintem meg az állam ne saját tulajdonú ingatlan vásárlását támogassa, hanem kezdjen végre komoly bérlakás-építési programot megvalósítani. Az erre fordított közpénzekből a bérlakásépítéssel jóval szélesebb körben, és jóval komolyabb problémákat tudna megoldani...

Főleg akkor ne támogasson az állam saját tulajdonú ingatlan vásárlásokat, amikor nyilvánvalóan nem teheti meg.

Ramil Safarov 2016.01.13. 16:50:22

"A liberális mantra, hogy majd egy-egy jó kis integrációs kurzus megoldja a problémát,"

Az integraciot mar a hatarnal kene kezdeni. Mindegyik kecskebaszonak adni egy korant, hogy szarjon bele, hannyja le, es a lapokkal torolje ki a segget, majd egesse el az egeszet. Ezt persze fullhd-ben feltolteni a jutubra. Es amelyik erre nem hajlando az elso felszolitasra, vagy nem eleg lelkesen csinalja az takarodhat vissza iszlamiaba megdogleni.

Ad Dio 2016.01.13. 17:10:03

@GNDL:

"Kronológiai sorrendben: említettem, hogy a bérlakásépítés egyébként egy fasza dolog, Európában dübörög a szektor, Magyarországon is ideje lenne már belefogni. Te erre említetted, hogy a saját tulajdon kontra bérlakás jelenségnek Magyarországon közgazdasági jellegű okai vannak, és egyébként is a lakáshitelezés is egyfajta befektetés. Mire én említettem, nem cáfolva hogy közgazdasági jellegű okai _is_ vannak, de legfőképp és túlnyomó részt politikai okai vannak a saját tulajdonú ingatlan erőltetésének, majd emlékeztettelek, hogy egyébként milyen faszán is lett vége ennek a Nagy Lakáshitelezési Őrületnek Magyarországon, mint befektetésnek. Mire te felhoztad, hogy majd a befektető is a veszteségeit a lakásbérlőkre fogja hárítani. Mire én megjegyeztem, hogy ez a vitának ezen a részén már tök irreleváns. Most meg nem érted, miért vitted félre a vitát. :)"

"Ja, Magyarországon a lakáscélú hitelezés egy igazi sikertörténet... csak ezer milliárdokat buktak a hitelfelvevők és a pénzintézetek az elmúlt években, családok ezrei mentek tönkre, ugyan, ez semmiség... :)"

...

Ad Dio 2016.01.13. 17:11:20

@GNDL:

"Nem, engem nagyjából nem érdekel, hogy amíg valakinek van rá pénze (és nem szocialista állami osztogatás kedvezményezettje), addig milyen ingatlanokat vásárol, és mennyit. De az államnak nem a saját tulajdonú ingatlan vásárlását kellene támogatnia közpénzekből, hanem az olyan megoldásokat, amelyek több okból is segíthetik Magyarország különböző problémáinak kezelését, megoldását..."

Ebben nem értünk egyet. De mivel ezt semmivel nem támasztottad alá, én hitnek veszem.

Ad Dio 2016.01.13. 17:12:55

@GNDL:

"Igen, a példámban szereplő borsodi családfő biztosan ki tudná adni olyan áron a pecóját, amiből Nyugat-Magyarországon megfelelő lakást tud bérelni munkavállalás érdekében. :) Azért a dolog nem feltétlenül ilyen egyszerű..."

Ki kötelezte rá hogy ott vegyen ingatlant? Én ha ott élnék sem ott építkeznék a csokból. A gondolkozás alól senki nincs felmentve.

Ad Dio 2016.01.13. 17:18:18

@GNDL:

"Szerintem meg az állam ne saját tulajdonú ingatlan vásárlását támogassa, hanem kezdjen végre komoly bérlakás-építési programot megvalósítani. Az erre fordított közpénzekből a bérlakásépítéssel jóval szélesebb körben, és jóval komolyabb problémákat tudna megoldani..."

Ha az állam maga építené, akkor esetleg még ülhetne is a dolog, de nem úgy ahogy azt felvezetted. Ha a rendszernek profitot kell termelnie, akkor sehogy sem jön ki a matek.

"Főleg akkor ne támogasson az állam saját tulajdonú ingatlan vásárlásokat, amikor nyilvánvalóan nem teheti meg."

Tudod mennyi többletforrása maradt tavaly a költségvetésnek a tervezetthez képest?

GNDL 2016.01.13. 18:05:22

@Ad Dio: „mivel ezt semmivel nem támasztottad alá”

Mármint hogy a bérlakás-építési program Európában menő üzlet, és a hazai szakmai képviseletek is hiányolják ezt az egymást váltó kormányzatok programjából?! Mind a két általam fentebb idézett linken ugyan ezt említik, és ők is linkelik az egyik szakmai oldalt. Tessék kicsit többet olvasni abban a témában, amiben éppen vitázol... :)

„Ki kötelezte rá hogy ott vegyen ingatlant?”

A példámban mondjuk maga a „szükség”... :)

„az állam maga építené”

Az állam legfeljebb megbízást ad... az a legsötétebb szocializmus, amiben az állam „maga épít”...

„a rendszernek profitot kell termelnie”

Termel is. Lásd a nyugati példákat. Nem a meleg vizet kell feltalálni, vagy a kereket, csak a működő mintákat átvenni... ezt jelentené maga az „európai felzárkózás” is tulajdonképpen.

„mennyi többletforrása maradt tavaly a költségvetésnek a tervezetthez képest”

Ha rosszul (ebben az esetben alul)tervezik az adóbevételeket, az nem „többletforrás” hanem „számítási hiba”... esetleg a szokásos „trükkök százai”... Majd meglátjuk, hogy valóban „többletforrásról” van-e szó, ha rövid időn belül, mondjuk már az első negyedévben változik mondjuk az eü. és az oktatás eléggé forráshiányos helyzete... jelenleg ugyanis pont ennek a két ágazatnak a szakmai érdekképviseletei nincsenek túlságosan megelégedve, és ennek nem kevés hangot is adnak.

GNDL 2016.01.13. 18:06:27

@Ad Dio: „mennyi többletforrása maradt tavaly a költségvetésnek a tervezetthez képest”

Esetleg kifizethetnék a minisztériumi intézmények közel (vagy több mint) 30 milliárdos közüzemi tartozásait végre... :)

Ad Dio 2016.01.13. 18:57:13

@GNDL:

Marad még belőle azután is ;-).

Ad Dio 2016.01.13. 19:44:51

@GNDL:

"Ha rosszul (ebben az esetben alul)tervezik az adóbevételeket, az nem „többletforrás” hanem „számítási hiba”..."

Ha az IMF számai szerint számoltak volna, akkor 3x ennyi lenne a többlet. Merthogy ezt így hívják: többlet. Elhiszem hogy idegenül cseng, 2002-2010 közt nemigen találkoztunk a fogalommal :-/.

GNDL 2016.01.13. 19:50:01

@Ad Dio: Mondom, idén az első negyedévben ki fog derülni, hogy pontosan mi ez: számítási hiba (nem ez lenne az első), valóban többletbevétel, vagy ami valószínűbb, a szokásos "trükkök százai"... :)

annamanna 2016.01.14. 04:09:56

@Doomhammer: Remélem, hamarosan meglátjuk ezt:

"És látám, hogy az ég megnyílt, és ímé vala egy fehér ló, és a ki azon ül vala, hivatik vala Hívnek és Igaznak, és igazságosan ítél és hadakozik.
És az ő szemei olyanok, mint a tűzláng; és az ő fején sok korona; az ő neve fel vala írva, a mit senki nem tud, csak ő maga.
És vérrel hintett ruhába vala öltöztetve és a neve Isten ígéjének neveztetik.
És mennyei seregek követik vala őt fehér lovakon, fehér és tiszta gyolcsba öltözve.
És az ő szájából éles kard jő vala ki, hogy azzal verje a pogányokat; és ő fogja azokat legeltetni vasvesszővel; és ő nyomja a mindenható Isten haragja hevének borsajtóját.
És az ő ruháján és tomporán oda vala írva az ő neve: királyoknak Királya, és uraknak Ura."

Nzoltan 2016.01.14. 06:30:25

@GNDL: Nem fizetünk több adót. Csak vannak akik többet fizetnek. Főleg azok, akik azelőtt szinte semmit. Viszont többnyire ők vették igénybe az anyagi támogatásokat.

Nzoltan 2016.01.14. 06:48:56

@high up!: Nem KELL. Egyáltalán miért kellene a magyar adórendszernek bármiben is hasonlítani a németre? A gazdaság és annak szereplői teljesen másképp viszonyulnak egymáshoz. Az adórendszernek a magyar viszonyokhoz kell igazodnia es nem a külföldhöz. De tulajdonképpen mindegy is, mert a mostani adórenndszer népszerűbb az előzőnél. Legalábbis a 2014-es választási eredmények ezt igazolják.

BéLóg 2016.01.15. 01:34:20

@high up!: Barom! Aki egymilliót keres és ebből 160ezret fizet adóba, az pontosan TÍZSZER többet fizet a közösbe, mint aki csak százezret keres és az adója 16ezer.
Milyen jogo követelnél te vagy bárki attól MÉG TÖBB pénzt, aki így is többszörösét fizeti?
Igen, épp a mocsokbal volt az, akiknél a valóban dolgozó automatikusan a 32%-os adósávban találta magát, aztán még mert qrva gazdagnak momndták, még 4% SZOLIDARITÁSI pótlékot is kiróttak rá.
Aztán eltörölték az összes adókedvezményt (pl. családi), így akinek NEM VOLT jövedelme, az levonhatta (sic!), akinek meg nem, az nem.
Rohadtak.
Ha egy kereső, akár férfi, akár nő ELTARTOTTA a nem kereső otthon lévő párját 2+ gyerekkel, a KERESŐ nem kaphatott kedvezményt, csak a pénztelen (!) házastárs.
Szemetek voltak, csakúgy mint te is.

BéLóg 2016.01.15. 01:43:18

@bElannaTorres: Azt a viccet ismered, hogy leég egy ház a nyomornegyedben és számtalan bevándorló leli tragikus körülmények közt a halálát. A PC riporter kérdőre vonja a tűzoltóparancsnokot, miért szerepel a híradásokban csupa színesbőrű áldozat mikor a házban fehérek is laktak. A parancsnok mondja, hát igen, a földszinten volt egy muszlim család négy feleséggel és 12 gyerekkel, ők úgy tűnik segítségre vártak és nem tudtak kimenekülni.
Az elsőn élő fekete családot minden jel szerint alvás közben érte a tragédia.
A másodikon élő 12 tagú roma család minden bizonnyal a nagy füst és a zavar miatt nem találta meg a kivezető utat.
Na de mi történt a tetőtérben élő 6 gyerekes fehér családdal? -- kérdezi a riporter.
Azt még nem tudjuk, de úgy tűnik a szülők dolgoznak, a gyerekek meg bölcsiben, oviban és iskolában vannak.

BéLóg 2016.01.15. 01:49:25

@Mr. Rustical: Barátom! Többszázezer Európában szocializált, fiatal SPANYOL munkavállaló van MUNKA NÉLKÜL, képzett, iskolázott, mobilis, és LÓFASZT nem kellenek egyetlen kurva német gyárnak sem.
Angliából britek menekülnek Ausztráliába, Új Zélandra, spanyolok meg (É/D Amerikába), mert nem kapnak munkát.
Megmondanád hogy a 3,14csába lennének nyelvet nem beszélő kecskepásztorokból és Kalasnyikovlengetőkből, akhbározó tömegekből, nőket tapizó begerjedt senkiházikból ADÓFIZETŐ munkás, mi?
Te sem leszel már hüjjébb assz'em.

Messzi Vetek 2016.01.15. 18:31:56

csak nekem gyanús az az opció, hogy amúgy ezek a bevándorlók (fiatal, egészséges, könnyen fanatizálható, gyökértelen férfiak) nem munkásnak, hanem (német) katonának lettek idevándoroltatva?

BéLóg 2016.01.15. 23:24:56

@Robinzon Kurzor: Gondolom elolvastad. Mit gondolsz róla?
Mert szerintem ez a világ egyik legaljasabb szerecsen, azaz bocs, muszlimmosdatása! Egyébként azt tervezem, ha BÁRHOL szóvá teszik hogy a fidesz lop (hiszen LOP), szimplán beteszem ezt a velejéig aljas cikket.
Hiszen mivel MÁSHOL IS lopnak, mi köze a Nagy Büdös Fidesznek bármilyen lopásokhoz?
Lefordítva muzulmán nyelve, mivel ÁLLÍTÓLAG máshol is buzergálják a nőket, miért is kéne fellépni az ellen, ha ezt:
Nagy tömegben,
azonos szociális körből származó,
nagyjából azonos korú,
teljességgel azonos vallású,
jól körülhatárolható népcsoport,
egy erősen koncentrált időintervallum alatt,
stb. stb. stb. stb.
követik el?

A cikk szerzője és minden muszlimmosdató látványosan átugorja azt, hogy az iszlám vallásban a nőknek lófasz joga sincsen, már ami a szexet illeti. Az egyetlen feladata hogy a férfinak ÁLLANDÓAN rendelkezésére álljon. A férfi ezen túl több nőt is magához vehet és persze igen sok helyen még kötelezően meg is csonkítják a nőket.
De a legnagyobb aljassága a mosdató bagázsnak, hogy elfelejti hozzátenni, hogy az iszlámban feltüntetett kevéske, nőknek megadott jog KIZÁRÓLAG muszlim nőkre vonatkozik!
A muzulmánoknak az európai hitetlen (!) vagy éppen keresztény nők szimplán KURVÁK, akikkel HITÜK szerint azt csinálnak amit akarnak.

Ez utóbbi a szemetebb dolog, amit ez a cikk teljességgel elhallgat.
De legalább egy kicsit ébredeznek a németek a kölni éjszakából:
index.hu/kulfold/2016/01/15/kitiltottak_a_migransokat_egy_bonnhoz_kozeli_uszodabol/

Lesz ez még ennél durvább is!

Robinzon Kurzor 2016.01.16. 13:52:02

@BéLóg: "A muzulmánoknak az európai hitetlen (!) vagy éppen keresztény nők szimplán KURVÁK, akikkel HITÜK szerint azt csinálnak amit akarnak."

Az EU-ban él kb. 20 millió muzulmán.
Ezt eddig vajon miért nem tudták?

BéLóg 2016.01.16. 21:30:11

@Robinzon Kurzor:
Ha te nem tudod, én segítek.
1. VAN mit veszteniük.
2. Adott helyen kisebbségben vannak.
3. Annyira muszlimok mint amennyire te (már ha megkereszteltek) keresztény vagy.
4. SZEKULARIZÁLT muszlim országból jöttek.
5. EGYMÁST irtják (siíta-szunnita)
6. MÉG nem érzik magukat fölényben.
7. Csupán TÁMOGATJÁK a radikálisokat (szállás, pénz, transzport) mint a párizsi esetben.
8. MÁS országban aktivizálódnak.
9. ....
10. ....
....
99. ....
Gondolom érted.

Tudod minden ember tele van herpesz szimplex vírussal. Akinek egészséges az immunrendszere, azon nem jön ki a BETEGSÉG. Akivel egy kicsi probléma is van (allergia, egyéb gyöngítő betegség, láz, satöbbi), azon kitör. Kérdezd meg bőrgyógyászodat, háziorvosodat.
Tudod ha a Kölnisch Fingers feltalálói kerülnének valódi többségbe, ELSŐ dolguk lenne (mint atálibok tették) a NORMÁLIS (de szerintük természetesen hittagadó) muszlimok kiirtása, mondjuk mobil daruval nyilvános akasztással, nőknek minden hivatás és jog megvonással, satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Tudod, a szegény kolerát mindenki utálja, pedig sokezer ember akár húszmilliószám is lenyelheti azt és semmi baja nem lesz... Mégse javaslom neked hogy próbáld ki te is ilyen immunis vagy-e vagy sem.
Itt a Wikiről egy infó:
hu.wikipedia.org/wiki/Kolera

Robinzon Kurzor 2016.01.21. 18:13:34

@BéLóg:

Pontokba szedve cáfolod saját magad, de nem biztos, hogy ez feltűnt neked.

Robinzon Kurzor 2016.01.21. 18:18:03

@Disznóvári:

Ezek szerinte te legalább felfogtad ... csak ezt nem tudod feldolgozni.

És ezt a magad sajátos módján tudatod a világ közvéleményével.

BéLóg 2016.01.21. 23:16:54

@Robinzon Kurzor: Egyáltalán nem értettél meg és ez viszont teljes mértékben feltűnt nekem.
Tudod, él a szervezetedben többmillió komoly betegséget okozó baktérium meg vírus, de lehet egész életedben nem leszel tőlük beteg, mert az IMMUNRENDSZERED jól működik.
Angela merkel új Németországában a társadalmi immunrendszer SÚLYOSAN meggyengült. Ezért ma már akár EZER ember is fenekestül képes felforgatni egyetlen rövid éjjel az egészet.

Robinzon Kurzor 2016.01.21. 23:55:14

@BéLóg:

Csak két állítást kell még bizonyítanod ahhoz, hogy egyáltalán foglalkozni lehessen a kommenteddel:

1. A biológiai modell érvényes arra is, amire te használod.

2. Németország jelenleg éppen fenekestül fel van forgatva és ezt ezer ember vitte véghez egyetlen rövid éjjel.

BéLóg 2016.01.22. 02:12:45

@Robinzon Kurzor:
1. Bizonyítva van.
Kinyitod a szemed és látod.
Járkálsz a világban és átéled.
Megvizsgálod a környezetedet és rájössz.
Meghallgatsz okos embereket és elfogadod az ő véleményüket.

2. Igen.
Azt hiszem az hogy fegyverrel járkáltak migráncsot keresni Kölnben elég bizonyíték? Hogy a rendőrök a NÉMETEKET vízágyúzták a migráncsok meg szelfiztek meg röhögtek miután KIENGEDTÉK őket a rendőrségről.
Hogy a Kölnisch Fingers az új frissítő a német nőknek, mert a Kölnisch Wasser már kiment a divatból és különben sem lehet vele bedugni a testnyílásokat.
Hogy Pegidáék disznózsír-spray előállításába fognak invesztálni mert ez az EGYETLEN dolog amitől ezek tényleg beszarnak. (Se Isten, se ember, se törvény, se Nnkisem :-)

Egyébként jelzem, nem azért írok hogy NEKED vagy bárkinek BEBIZONYÍTSAK bármit. te azt hiszel amit akarsz.

De azért csaxólok hogy a Kaporszakállú Öregisten Wakonda Dödpa járt nálam, megtapogatam, szakállát megszagoltam, HIDD EL minden valós volt és Ő mondta nekem hogy nyugodt lehetek a biológiai példa felől, mert az a társadalomra éppúgy érvényes.

Ha pedig még ENNEK sem hiszel, hogyan segítsek rajtad?

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.01.23. 00:27:24

@BéLóg: Komolyan gondolod, hogy ezzel a nyomorék szellemi éhenkórász patkánnyal meg tudsz értetni valamit is?
Egy olyan ostoba fasszal, aki összehasonlításképpen a magyar futballhuligánokat (jól bevett magyargyalázó sablon; mintha a brit és francia futballhuligánok nem lennének jóval rasszistábbak, mint a magyarok) hozza fel példának?
Hány százaléka is a magyar lakosságnak (vagy ha nagyon szigorúak vagyunk, Budapest lakosságának) futballhuligán?
A most beözönlött kölni migránsok hány százaléka vett részt a szilveszteri zaklatásokban?

Ezek a faszok még háromig sem tudnak számolni, annyira szét vannak csúszva, mert a hazugságokkal jól körülkerített kis világképük összeomlott. (Ezért persze átkozódnak, szitkozódnak, mint azt már megszoktuk tőlük. És ha száz érvvel szemben van egy nevetséges ellenérvük, azt hiszik, hogy nekik van igazuk. :) )

BéLóg 2016.01.23. 00:49:18

@Disznóvári: Köszönöm a tanácsot és a biztatást, de nem lévén hittérítő nem nagyon izgat hogy ki mit kezd azzal amit ÉN beírok.
Így vagy úgy, egyszer mindenki szembesül a valósággal. Mindenki a maga életéért felel elsősorban.

BéLóg 2016.01.23. 09:18:29

@Disznóvári: Tudod néha én is teljesen megdöbbenek ezen!

BéLóg 2016.01.23. 13:18:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem meg azért mert az perzsa (iráni) találmány és mostanában kicsit több gondjuk van ezzel a siíta hatalommal mint egyébként.
Ugye a sakk matt az perzsául úgy hangzik hogy "sah mat" és annyit tesz, a király halott...

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, a béke vallásának követői nem a zsidókat, pláne nem e keresztyéneket, de még csak nem is a gyaurokat irtják a leghatékonyabban, hanem EGYMÁST. Tisztán a béke vallásának egyenes folyományaként Moh, a medikus vitán felül hitelesített parancsai szerint, Allahnak minden szempontból tetsző módon.
Még lyó hogy az a zsidó próféta, Józsué [A név eredete (C) Biff evangéliuma] megmondta:
"Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét?"
Mt. 7,16

Robinzon Kurzor 2016.01.23. 22:08:54

@BéLóg:

Magyarul össze-vissza beszélsz, és igényed sincs ennél többre.

Mondjuk a fenekestül felforgatásnak tényleg van némi nyoma: a DB pár napja bejelentette, hogy -- mivel kevesebb hó esett az előrejelzettnél -- feloldják az elővigyázatosságból elrendelt 200 km/h-s sebességkorlátozást.
Lehet, hogy tényleg elment az eszük?

BéLóg 2016.01.23. 22:45:30

@Robinzon Kurzor: ...mondod te. De én legalább nyitott szemmel járok nem pedig vakon és sötétbe'.
Márpedig ha neked a sötétség a fény, milyen lehet maga a sötétség?
De sajnos ez is egy idézet, viszont passzol hozzád.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.24. 11:30:27

Megy nagyban a szerecsenmosdatás. Most egy másik hír kapcsán olvasom, hogy állítólag nem is igaz, hogy a német rendőrség a szilveszteri kölni bűncselekmények kapcsán titkolta a bűnözők származását:

"Ez a vád már a kölni szilveszteri támadások kapcsán is felmerült, mondván, a rendőrség nem adott tájékoztatást arról, hogy az elkövetők észak-afrikaiak és más arab migránsok voltak. (Ez ugyanakkor már egy január 2-i rendőrségi közleményben szerepelt, ami akkor csak a helyi hírekbe került be)"

Forrás: index.hu/kulfold/2016/01/24/berlin_orosz_migracio_nemi_eroszak/

Érdekes, nem tudtam, hogy a német rendőrség a hivatalos közleményeit a faszbukon teszi közzé.

Arról nem is beszélve, hogy a média is mélyen hallgatott a dologról, az újságírók biztos nem olvassák a rendőrség hivatalos facebook-közleményeit. Vicc az egész.

Robinzon Kurzor 2016.01.24. 11:30:36

@BéLóg:

Bélám, közöttünk nem az a különbség, hogy te látsz és meg nem.
A dolog úgy áll, hogy én is látok-- csak nekem a szemem mögött agyam is van ... és veled ellentétben nem félek használni.

Az, hogy "nyitott szemmel jársz", meg gondolkodás nélkül elhiszel bármit, parancsszóra rettegsz a kívánt ellenségtől stb. az nem igazol, nem bizonyít semmit.
Max. rólad állít ki bizonyítványt.

BéLóg 2016.01.24. 15:20:06

@Robinzon Kurzor: ...mondja ezt egy vakember. Hát ez marha jó vicc!

ÉPP az a baj hogy te AZT HISZED látsz miközben nem, ezért hát teljességgel igaz, hogy ha benned a fény sötétség, mekkora lehet maga a sötétség?

Figyelj! Segítek. Nézz tükörbe és kérdezd meg:
Egy tök hülye ember BEISMERTE valaha hogy ő tök hülye?
Ha a válasz nem, na AKKOR kezdjél el gondolkodni.
Ha a válasz igen, akkor még magadnak is hazudsz.

Azok egyébként akik MÁSOKRÓL állítanak ki bizonyítvány olyanak, akik soha életben nem néznek tükörbe. Esetedben tükör nem nagyon lehet otthon, de valami szép festmény egy ideális állapotról, na ez lehetséges hogy van.

Bell & Sebastian 2016.01.25. 10:39:50

@BéLóg: Hja, már Freiburg sem a régi, ha jövőre csak hátul szállhatnak buszra. Mióta meghalt Mandela (sokáig nem akart), már az apartheid sem a régi.

Ideje egy jó jeltolmács után nézni, mert gyászolás lesz.

Robinzon Kurzor 2016.01.25. 12:23:48

@BéLóg:

És mindez rád nyilván nem vonatkozik.
Hiszen te nem csak hiszed, hogy látsz, hanem tényleg látsz, amiről te saját magad biztosítottad saját magad, tehát igaz ...

Nem baj, legalább vicces vagy ... manapság már az is valami.

BéLóg 2016.01.25. 19:24:03

@Robinzon Kurzor: Te bazsajogsz itt nekem, hallod-e? Tessék rendesen köpködni, különben én sem tudok semmi rosszat írni rólad. Afenébe!@Bell & Sebastian:
Újabb, és újabb, és újabb....
index.hu/kulfold/2016/01/25/halalra_keseltek_egy_sved_menekulttabori_dolgozot/

Robinzon Kurzor 2016.01.25. 20:43:53

@BéLóg: "Tessék rendesen köpködni..."

Azt egy másik ablaknál lehet igényelni.

annamanna 2016.01.26. 17:44:29

Bécs, 2016 január, levélrészlet:

"Még nem döntöttem, hogy hova utazom az idén, de már tervezem, bár egyre szűkül a kör, ahova utazni lehet. Mindenütt zavargások, túristák öldöklése, terror minden mennyiségben és rengeteg probléma! Azt mondták a tévében, hogy lehet, hogy néhány év múlva a túrizmus teljesen meg is szűnhet.
Esténként már sehova nem lehet mászkálni, az újság írta, hogy a nők egyedül nem lehetnek biztonságban (mit csinál az a nő, aki este 10-kor végez a munkahelyén? Minden nap taxival menjen haza?), nappal is megtámadják már az embereket, utcán, földalattiban, mindenhol! Egész nap szirénáznak a rendőrautók! (A nyáron még a mentőautók szirénáztak egész nap a nagy hőség miatt!)
Szóval nem olyan már az élet Bécsben, mint régen volt, amikor éjszaka is bárhonnan hazajöhettem, soha nem kellett félnem. Annyi ember van a városban, mint még soha eddig! És minden nap történik valami szörnyűség, másról sem írnak az újságok.
B. sem szeret már itt (a múltkor egy sofőrt lőttek meg, ott dolgozott, ahol B.), aztán valamelyik nap kívülről lőttek rá egy buszra, a minap pedig egy nőre fogtak pisztolyt hátulról a Metróban, délután, ezer ember szeme láttára. Aznap délután 5(!) órát le volt zárva egy metro-szakasz.
Még szerencse, hogy már nem kell dolgoznom járni, én is mindig éjszaka mászkáltam haza a munkahelyeimről, holt fáradtan, ez most elképzelhetetlen lenne, ebben a bizonytalanságban."
süti beállítások módosítása