Boszorkány a Lövérekben – A soproni Bolondvár
2016. január 10. írta: pelikán*

Boszorkány a Lövérekben – A soproni Bolondvár

bolondvar.jpg

A rendes év végi – ezúttal Sopront célzó – túra tervezése közben vettem észre a térképen a Braun Nándorról elnevezett magaslat közelében bizonyos Taródi-vár körvonalait. Többször jártam már erre, eddig mégsem nem tűnt fel és most sem illett a képbe. Vár a Lövérekben? Az egykori gyümölcsös, ma családi házas övezetben?

A megfejtés felülmúlta a várakozásaimat. A Taródi-vár nem rom, nem is valami kuruc reliktum, hanem abszolút 20. századi építmény. Feltehetően a legfiatalabb várunk; Taródi István középkor- és kastélymániás gyűjtő építette a saját kezével 1957 és 2007 között.

dsc_2711.JPG

dsc_2696.JPG
A soproni Pongrácz István a környék legérdekesebb figurája lehetett. Szobafestőként dolgozott, évtizedekig gyűjtött és kutatott, hogy megvalósíthassa álmát: egy valódi várat Sopron külterületén. Végül 50 éven át szinte minden nap épített valamit rajta, állítólag 150 vasúti kocsira való követ és téglát építve a falakba. Az építmény nagyjából 4000 négyzetméter alapterületű, és minden van benne, ami egy igazi várhoz szükséges: kapu, bástyák, kút, tömlöc, függőhíd, tágas termek kandallóval. Persze nincs, már nem is lesz készen; a mester 2010-ben meghalt, utódai csak állagmegóvást végeznek.

tarodi_istvan.jpg

Taródi István (forrás)

A Taródi-vár lebilincselő hangulatú hely, teljesítménynek pedig egészen elképesztő, hiszen nem díszletnek épült, a belső terei belakhatók, van konyha, lépcső, kovácsoltvas csillárok világítanak, Taródi úr még értékes antik bútorokat és szőnyegeket is összeszedett, hogy minden működjön.

dsc_2706.JPG
dsc_2704.JPG
A boszorkánykilátóból pedig, ahová a múzeumból lehet feljutni, pazar látvány tárul a környékre. Készült boszorkányos szélkakas is.

dsc_2705.JPG
A soproniak hívják Bolondvárnak is ezt a helyet, és ha akarom, ez stimmel is, hiszen normális ember nem emel több ezer négyzetméteres, függőhidas középkori várat a telkén. Ugyanakkor Taródi úr az egyik legnagyobb építő, akivel – mondjuk úgy – posztumusz megismerkedtem az utóbbi időben. Aki a könyéken jár, nézze meg a várát!

(A Taródi-vár megközelíthetőségéről Nádasdi Szabó Zoltán írt korábbi blogbejegyzésében.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr418226150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitcairn2 2016.01.10. 20:03:51

lenyűgöző, nem is beszélve arról, hogy a jelek szerint ez is illegális vállalkozásként indult:)

youtu.be/ulBfSb6n8lQ?t=25

a "do it yourself" építészet jeles reprezentánsa!

döbbenetes, hogy mire képes egy elszánt szobafestő!

annamanna 2016.01.11. 04:07:02

Ez a legklasszabb antikomcsi magatartás, amiről csak hallottam. Ahogy a komcsik bebetonozták a hatalmukat az orosz katonasággal, és elkezdték a maguk "ezeréves birodalmát" építeni, ez az ember elkezdett úgy tenni, mintha egyáltalán nem is hallott volna Marxról meg osztályharcról meg május egyről meg a világ proletárjairól.
Sokkal jobb ellenállás volt ez, mint ez: "Néhány évtizede az orosz Venedikt Jerofejev és a magyar Hajnóczy Péter saját alkoholizmusát rendszerkritikává stilizálta, a kivonulás, a tiltakozás gesztusává." divany.hu/stilfuresz/2016/01/07/emberszag_mamorosan_es_jozanul/

Kukorelly Endre mondta, hogy ők az Örley kör megalapításával tettek úgy, mintha nem lenne kommunizmus, mintha szabadon élhetnék az életüket; Ottlik Géza az Iskola a határon c. regényben erre a célra egy "kockás füzetet" ajánlott, tehát valóban csak a belső ellenállás, szellemi emigráció jelenthetett kiutat a komcsi agymosás ellen; és ezt a szellemi ellenállást Taródi István brilliánsan megoldotta.

(Hozzáteszem: azért a szellemi ellenállás az ország legnagyobb részének szintén sikerült; háztájival, popzenével, focival, barkácsolással, bármivel. Valószínűleg kevés ember akadt az országban, akiket a komcsi ideológia valóban megfertőzött. A mostani manipuláció sokkal hatásosabb).

gyalog.galopp 2016.01.11. 08:38:16

Nehéz nem észrevenni már a bejáratnál a falba épített sírköveket, az építmény egy jó részét megközelíteni sem szabad az omlásveszély miatt. Kíváncsi lennék az építési dokumentációkra.

Maga a teljesítmény valóban lenyűgöző, de csak az.
A soproniak talán nem véletlenül nevezik "bolondvárnak".

drbuboo 2016.01.11. 11:00:05

Az öreg sajnos nem kímélt más, tényleg régi épületeket, hogy a sajátját építse. Állítólag a bánfalvi öreg, műemlékvédett vízimalom felét elhorda, és beépítette, így az öreg malom gyakorlatilag helyrehozhatatlan állapotba került.

Régen minden rendezvényen lehetett látni az öreget a városban, szamárháton, maskarában, mint igazi várúr jelent meg, mindenki ismerte, és tisztelte, de sokan inkább csak úgy, mint ahogy a bolondokat tisztelni szokás.

Egy párszor voltam a várban, van egyfajta varázsa, tulajdonképpen megrendített, amikor legutóbb megtudtam, hogy az öreg meghalt...

pajaci 2016.01.11. 11:07:52

Ez semmi, a menőbbek stadiont, meg kisvasutat építenek a kertjük végébe :-)

hívőlélek 2016.01.11. 11:51:24

@pajaci: no de azok a "menőbbek" nem a saját pénzükből építik! ...úgy könnyű ha lopja az egészet.

pajaci 2016.01.11. 11:59:53

@hívőlélek: Ejnye! Hogy lehet ilyet gondolni!

hívőlélek 2016.01.11. 12:23:52

@pajaci: gondolni??? Mit nem lehet? .... de ha egyszer lopja akkor minek nevezzem? .... mondjam tulipánozásnak?

micsoda? 2016.01.11. 13:52:23

Annak idején amikor épült, az újságok fényképpel dokumentálták a hírt.
Kár lenne érte ha tönkre menne, az emberi akaratot, teljesítményt illusztrálja. Remélhetőleg az önkormányzat sem feledkezik meg erről, és támogatja a fennmaradását.

gyalog.galopp 2016.01.11. 14:31:43

@micsoda?:

Úgy gondolod, mint a sziszifuszi munka műemlékét?

Guild 2016.01.11. 15:03:17

A fantasztikus nagynéni című filmben szerepelt Bolondvár néven.

A csapos közbeszól 2016.01.11. 15:34:38

@gyalog.galopp:

Én valamikor 77 vagy 78 tavaszán jártam arrafelé. Akkor még a város egyes pontjairól is látni lehetett, és egy kisebb gyalogtúrával közelítettük meg a "várat".

Amikor 2011 környékén Sopronban jártunk már úgy kellett keresgélni, mert a környező épületek miatt már alig lehetett megtalálni.

Úgy gondolom, lehet hogy egyeseknek inkább sziszifuszi műemlék, ketteseknek antikomcsi emlékmű, másoknak a kitartás emlékműve, pedig szerintem ez valójában az Önmegvalósítás egy példája, csak akkor tájt amikor id. Taródi úr ezt elkezdte nem igazán voltak komoly lehetőségek.

Különösen ha figyelembe vesszük, hogy Soporon sokáig a nyugati határsávon belül volt. Akinek ez nem mond semmit, azoknak ajánlani tudom a következő filmeket:
www.youtube.com/watch?v=LBRJzpOzaFE
www.youtube.com/watch?v=U_7y9n-owJQ

De visszatérve a várra, ez szerintem egy kortörténeti "dokumentum" és mint ilyen a város része. Maga részéről sajnálnám, ha lebontanák vagy lepusztulna.

gyalog.galopp 2016.01.11. 17:02:11

@A csapos közbeszól:

Én kb 2010 körül néztem meg, mégpedig azért, mert valamikor a 70 -es években láttam róla egy kisfilmet a TV-ben.
A teljesítmény szó szerint lenyűgözött. Valóban nem lehet sziszifuszinak nevezni, mert hát ez nem büntetésből épült, hanem saját elhatározásból, akaratból, tehát az építmény lehet az akarat diadala is.
A sziszifuszi jelzőt én a végeredmény miatt használtam, nekem ez volt a benyomásaim konklúziója, másnak meg más. ( mondjuk az antikomcsit én se értem :))
Nem bántam meg, hogy megnéztem, senkit nem szeretnék lebeszélni róla, hogy megnézze, sőt ajánlani tudom. A sorsát a soproniaknak kell eldönteni, az építmény az, aminek ők látni akarják.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.01.11. 17:40:15

Hmmm.. az öreg csak a köveket hordta össze, mások a stadionjukat a mi pénzünkből.

micsoda? 2016.01.11. 17:42:10

@gyalog.galopp: Lehet, hogy sok- sok év múlva a "sziszifuszi munka" érték lesz. ( a vár építését sem ilyen jelzővel illettem)
A lábunkat már nem használjuk (autó helyett, mozgó járda) talán a kezünket még igen, de az is lehet, gondolattal irányítjuk az okos telefont:-)

pelikán* 2016.01.12. 14:58:24

@halaloszto: Nem, de kösz, nem is tudtam róla!

annamanna 2016.01.13. 01:17:35

@gyalog.galopp: "mondjuk az antikomcsit én se értem :)"

Igazad van, ezt visszavonom, mert ha valaki 1957-től úgy építhetett Magyarországon illegálisan egy 4000 nm alapterületű várat, hogy sírköveket meg műemlék szélmalmot bontott/lopott el hozzá, akkor neki igencsak jó kapcsolatai voltak az elvtársakkal. Akkor nem lógott ki az országot uraló hülyék közül.

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: Stadiont? Talán francia reneszánsz kastélyt akartál mondani, nem? 444.hu/2016/01/07/kilog-tiborcz-penztarcaja-a-turai-kastelyt-megszerzo-ceghalobol

444.hu/2016/01/08/az-egyutt-vagyonosodasi-vizsgalatot-kezdemenyez-orban-rahel-es-tiborcz-istvan-ellen
süti beállítások módosítása