Miképpen nézzünk magunkra, ha egy országban élünk?
2015. december 23. írta: Redakció

Miképpen nézzünk magunkra, ha egy országban élünk?

obstrukcio.jpg

Vendégszerzőnk, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása.

 

Tíz jó tanács a legkülönbözőbb ideológiák képviselőinek

  1. Válasszatok életszerű kiindulópontokat magatoknak! Induljatok ki abból, hogy egy országban éltek, s bár az egység, a konszenzus szép és jó dolgok, az egymással való egységre, megegyezésre jelenleg nincs esélyetek. Ne ijedjetek meg e felismeréstől, s ne keressétek máris, hogy ki miatt nem lehet egységre jutni.

  2. E tárgykörben tartsátok szem előtt Bibó István gondolatát, aki szerint 1945 után kár lett volna (kár volt) egységet hazudni. Ma is épp így kár. Helyesebb, ha beletörődtök: egymástól eléggé elkülönültetek az elmúlt 25 évben. Tegyetek kísérletet megérteni, miért különültetek el egymástól. Ez a tudás egy majdani közeledés megindításához segítségetekre lesz.

  3. Nem azért nem tudtok megegyezni egymással, mert rossz emberek vagytok. Hanem azért, mert egyelőre túl nagy a kihívás, s eddig nem találtatok ellenszert a liberális demokrácia egyik fő ellentmondásának feloldására. Ez az ellentmondás: papíron elismerjük a szabadságot, ugyanakkor ha a másik a miénkétől eltérő módon akar szabad lenni, azt már nem olyan nagyon tudjuk elismerni.

  4. Rossz válasz, ha a szabadság korlátai miatt magát a liberális demokráciát kárhoztatjátok vagy vetitek el. A liberális demokráciával vannak persze bajok, de ezzel is érdemes lesz egyszer megismerkedni. Ha megértitek, hogy a liberális demokrácia és a szabadság valódi kiteljesedése összefügg, nagy lépést tesztek előre.

  5. Viszont semmiképpen se pusztán egyéni szabadságot értsetek a szabadság fogalma alatt. Egy sportriporter azt mondta a minap: közszabadságok, közösségi adakozások dolgában érdemes lenne tanulni Amerikától. Olykor tanuljatok sportriporterektől.

  6. Gondolkodjatok el továbbá más témákon is. Például arról, kellőképp felkészítettétek az embereket a demokráciában való létezésre. De kezdjétek magatokon: értitek-e a demokráciában élés egyik legfontosabbikát, a demokráciára nevelést? Hallottatok-e erről egyáltalán? S tudjátok-e, hogy a számunkra mintát jelentő nyugat-európai országok felemelkedéséhez – sok más mellett persze – ez volt az egyik kulcs? Ha erről (valljátok be magatoknak) nem sokat tudtok, akkor, nosza, kezdjetek bele.

  7. Hogyan képzelhetitek akár egy pillanatra is, hogy a demokrácia iránt elkötelezett emberek nélkül bármilyen politikai kísérlet tartósan sikeres lehet? Az emberi elkötelezettségekbe való befektetés nélkül a véletlenre bízzátok a demokráciát. Ne csodálkozzatok hát, ha a magyar demokrácia szerfölött ingatag lábakon áll.

  8. Irtóra figyeljetek oda ellenfeleitekre. Ne csak azért, hogy a nap 24 órájának minden másodpercében jól lebunkózzátok egymást. Hanem azért, mert ellenfeleitektől a nap 24 órájában akár tanulhattok is. Nem beszélve arról, hogy ez által magatokat is jobban megérthetitek. A politika elfajulásának egyik fő oka, amikor az ember magát nem érti. Olvassátok el, mit mond a világhírű zongorista és karmester, Daniel Barenboim: „a politikai gondolkodásban is teret kellene nyernie a gondolatnak, hogy ha nincs benned valami a másikból, nem tudsz igazán kiteljesedni”. Nem lehet, hogy kiteljesedési problémáitok vannak?

  9. Higgyetek az igazatokban, de ne higgyetek abban, hogy ami nem a ti igazatok, az már nem is lehet igazság. Tartsátok szem előtt Blaise Pascal mondatát: „A tévedés sosem az igazságellentéte, hanem az ellentétes igazság elfelejtése”.

  10. Sose gondoljátok, hogy bármit is megoldottatok. Véssétek az eszetekbe, amit egy 19. századi liberális, John Stuart Mill mondott: „Az emberiség tévedéseinek jó része azon szerencsétlen hajlamából származik, melynél fogva oly tárgyról, mely már nem kétséges, többé nem is akar gondolkodni.”

Csak kétségeink – és gondolkodnivalóink – vannak.   

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr498193378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.12.23. 11:39:14

@Csizmadia Ervin:

Ez egy ordas nagy zagyvaság!

Ez akár Orwell 1984-éből is lehetne idézet!:-D

"Nem azért nem tudtok megegyezni egymással, mert rossz emberek vagytok. Hanem azért, mert egyelőre túl nagy a kihívás, s eddig nem találtatok ellenszert a liberális demokrácia egyik fő ellentmondásának feloldására. Ez az ellentmondás: papíron elismerjük a szabadságot, ugyanakkor ha a másik a miénkétől eltérő módon akar szabad lenni, azt már nem olyan nagyon tudjuk elismerni. Rossz válasz, ha a szabadság korlátai miatt magát a liberális demokráciát kárhoztatjátok vagy vetitek el. A liberális demokráciával vannak persze bajok, de ezzel is érdemes lesz egyszer megismerkedni. Ha megértitek, hogy a liberális demokrácia és a szabadság valódi kiteljesedése összefügg, nagy lépést tesztek előre."

És mi a megoldás? Az "újbeszél" és a duplagondol"?:-D

A lezárás pedig maga az önkény apoteózisa!

"Sose gondoljátok, hogy bármit is megoldottatok. (...) Csak kétségeink – és gondolkodnivalóink – vannak."

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.12.23. 14:20:23

@bbjnick:
ez a pöcs egy demokrata. tehát idióta.
csak egy hétre adnák a kezemre! :)

hívőlélek 2015.12.23. 14:30:26

@jose maria padilla: pöcsöt a kezedbe! .... nem egyet de százat? Miért mi vagy Te - fura fiú?

tevevanegypupu 2015.12.25. 14:20:25

Miért kell egység. Nem kell.És fogadja el a nyavalya amit más gondol, nem fogadom el, nem is érdekel..már azzal nagy szívességet teszek ha meghallgatom,erre amúgy is kevesen képesek.

indatyrell 2015.12.25. 20:23:46

Ha ez a cikk csupán ennyi és ilyen színvonalú hozzászólásokat tudott kiváltani a Mandiner törzsközönségéből, akkor a szerkesztőségnek le kellene vonnia a konzekvenciát és szép csendben lehúzni a rolót. Semmi értelme ezt folytatni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.12.25. 21:16:21

@indatyrell:

Attól, hogy te nem érted, ez a cikk még nem lesz színvonalas:-)

indatyrell 2015.12.26. 22:20:46

@bbjnick: Köszönöm a véleményemet megerősítő hozzászólást.

Pelso.. 2015.12.27. 09:11:55

@indatyrell: Miért kellene lehúzni? Funkcionál feladatai és céljai szerint....:)

Imrebá 2016.01.02. 18:59:46

@indatyrell:

A hozzászólások szinvonaláról nem a szerző és nem is a házigazda tehet.

A kommentelők.
Nem a szerző feladata, hogy gondoskodjon a bloggerek intelligenciájáról, jólneveltségéről.
Ehhez a poszthoz fel kell nőni.
Ne csüggedjen, menni fog.
bbjnicknek is.
Forza.

jetilovag 2016.01.02. 19:07:32

"Miképpen nézzünk magunkra, ha egy országban élünk?"

Jó szemmel.
süti beállítások módosítása