Így keletkezett a magyar államadósság
2015. december 18. írta: Redakció

Így keletkezett a magyar államadósság

fekete_janos.jpg

Fekete János az elmaradt kézfogás pillanatában

Vendégszerzőnk, Szabó Gergely (Pénzriport) írása

 

Kádár Fekete hitele

A magyar államadósság keletkezése (1973-1989)

A rendszerváltás környékén vitatéma volt, hogy mitől nőtt meg az ország adóssága ennyire. Néhány kritikus szerint a növekedést nem a reálszféra, hanem a pénzügyi szféra okozta. Azonban ezek a vélemények nem voltak részletesen alátámasztva, illetve leginkább le lettek söpörve.

Az általánosan elfogadott nézet máig az, hogy a 1973-as olajárrobbanás miatt megnőttek az olajárak, az ország cserearányai romlottak, viszont a Kádár-rendszer mindenáron el akarta kerülni a kiigazításokat, ezért a külföldi kölcsönök felvételét választotta. Ráadásul épp ekkor az olajexportáló országok megnövekedett bevételei miatt dollár likviditásbőség volt a világpiacon, amely kereste a helyét.

A Pénzriport legfrissebb, 55 oldalas tanulmányában az 1973-1989 közötti időszak államadósság növekedésének okait elemeztük részletesen. Megjelöltük a számításhoz felhasznált az összes adat forrását. Az egész számítás nyomon követhető lépésről lépésre. A tanulmány elérhető itt.

Az eredmények alapján a jelenleg elfogadott narratívából szinte semmi sem igaz.

A „Kádár-rendszer túlfogyasztása” nem volt több, mint közel 0,5 milliárd dollár. A túlfogyasztás kamataival együtt is nagyjából 4 milliárd dollár lehetett.

Az igazán nagy tétel az árfolyamveszteség volt, amelynek mértéke közel 10 milliárd dollárt tett ki. A jegybank a lehető legszerencsétlenebb módon választotta meg az eladósodás devizáját:

  • 1973 és 1980 között a svájci frank volt a meghatározó – amelynek árfolyama két és félszeresére erősödött a dollárhoz képest;

  • 1981 és 1984 között a dollárban felvett adósság aránya nőtt – viszont ebben az időszakban a dollár trendszerűen erősödött;

  • 1985-től a japán jen és német márka súlya nőtt – ezek árfolyama megduplázódott néhány év alatt.

Amit a közgazdaság-történeti könyvek 1973-1979-es „első eladósodási hullámnak” illetve 1985-1987-es „második eladósodási hullámnak” neveznek, az nem más, mint a svájci frank, illetve a japán jen erősödési hulláma a dollárhoz képest.

Bár nincs jelentősége az adósságnövekedés szempontjából, de a „világgazdasági dollár likviditásbőség” narratíva sem tűnik helyesnek, tekintve, hogy a '70-es években az adósság döntő részben svájci frankban volt.

Sőt, végül már abban sem vagyunk annyira biztosak, hogy a „cserearány-romlás” bármilyen hatással lett volna az eladósodásra.

Magyarországra az olajár emelkedés valójában csak 1975-től jött be, mivel a KGST-piacokon nem érvényesült azonnal a világpiaci árváltozás. Így elgondolkodtató, hogy az adósság miért kezd el robbanásszerűen nőni már 1974-ban.

A külkereskedelmi egyenlegeket szemügyre véve azt láttuk, hogy épp azokban az években ugrik meg a hiány, amikor a legnagyobb árfolyamveszteségek voltak: 1978-ban és 1986-ban. Ráadásul ezekben az években nem volt magasabb az olajár sem. Az a gyanú merült fel bennünk, hogy a jegybank külkereskedelmi hiánynak könyvelte el az árfolyamveszteségek egy részét. Ez egyelőre egy feltételezés, amelynek szeretnénk részletesen utánajárni, és kérni az 1978-as és 1986-os folyó fizetésimérleg-adatok felülvizsgálatát. Ha a gyanúnk beigazolódik, az egyúttal azt is jelenti, hogy az egész időszak alatt semmilyen túlfogyasztás nem volt, sőt, az ország külkereskedelmi többletben volt.

Miért van az egésznek ma jelentősége?

A mai államadósság egy dolgozóra vetítve közel 6 millió forint. Az állomány nagyobb része valójában a rendszerváltáskori állományra vezethető vissza. Azaz a mai államadósság leginkább a rendszerváltás előtti jegybank rossz devizaválasztásának „köszönhető”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr328179242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.12.22. 16:56:00

@Pelso..: Azért én kiegészíteném azzal, hogy amióta létezik a "kapitalizmus" (értsd elsősorban az állítólag közmegegyezéssel elfogadott általános értékmérő: a pénz), azóta múlhatatlan vágya mindenféle jöttmentnek az, hogy sok pénzzel sok hatalmat és befolyást gyakoroljanak. Mindenféle "marxista" materiális központú berendezkedésnek (ne röhögjetek, a kapitalizmus is az) szükségképpen ez a vége: nem a "valódi" érdemek döntenek a hatalom gyakorlásáról. Miért? Pénzt, azt lehet szerezni, mindenféle szörnyűséges módon, azonban rátermettséget, jellembéli és szerzett vezetési tapasztalatokat nem, vagy csak "fáradságos" módon, ami egy pénzközponti világban versenyhátrányt jelent.
Ne vitázzatok már olyan sokat ;-) mert akkor nekem semmi mondanivalóm nem marad.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.12.22. 17:13:19

@maroz: Ne légy ilyen feldúlt, a töprenkedés mindig mellékhatásokkal jár együtt ;-)

barker 2015.12.22. 17:42:57

@maroz:
Ki az a másik idióta, egyébként ha ez zavar amit kétlek legyél igényes a válaszaiddal. Nem kell mindenkinek válaszolni ,vagy pörölni, velem se.Miért kéne mindenkit ismerned ahhoz,hogy válaszolj. Nem a személyed ad vitára okot, hanem amit sokszor válaszolsz.Pedig rád se kéne pörölni mert az is csak egy vélemény amit te írsz.Látod ezért nincs örök barátság sem, pár perc alatt fel lehet rúgni a nézetek miatt.

Balt 2015.12.22. 20:52:41

@teetotaler: Nem olvastad a cikket, mi?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.12.22. 22:16:15

@maroz: Nehéz, nehéz. Mintha nem ugyanabba a kórterembe osztottak volna be minket :) ülünk a székecskénken, és néha nem ugyanazt mondjuk. Olyan nagy dolog ez?
:-)

maroz 2015.12.23. 05:27:21

@Mihint: Így nem lenne az, de most képzeld el úgy, hogy a kórterem a vasúti sínen van és én látom, hogy robog felénk a tehervonat, de a többi bolondnak hiába csápolok, ők azzal vannak, hogy a tehervonat jó dolog, mert az akár ajándékot is hozhatna. Na, mindegy, végső soron az összeomlás az úgysem kerülhető el, és tényleg tök fölösleges egy-két balliberális bendőtónin idegesítenem magam, amikor ők úgyis csak mint tömeg relevánsak, egyéniségük annyi, mint a gombostűnek.

maroz 2015.12.23. 08:43:16

@Mihint: Egyébként igen, sajnos ez egy nagyon nagy dolog.

"A gondolkodási irányzatok sokfélesége mindenekelőtt olyan korszakokban nem válhat problémává, amelyekben a világkép belső egységét társadalmi stabilitás alapozza meg és garantálja. Amíg a szavak azonos jelentése, az eszmék levezetésének azonos jellege a csoport valamennyi tagjában gyermekkortól fogva bevésődik, addig egy ilyen társadalomban nem létezhetnek divergáló gondolkodási folyamatok."

De ma léteznek:

"Viszonylag pontosan ki tudjuk mutatni azokat a tényezőket, amelyek óhatatlanul mind több embert kényszerítenek arra, hogy ne pusztán a világ dolgaira, hanem magára a gondolkodásra reflektáljanak, éspedig nem annyira a magábanvaló igazságra, mint inkább arra a nyugtalanító tényre, hogy ugyanaz a világ különböző megfigyelőknek különbözőképp jelenhet meg."

"Manapság képesek vagyunk annak felmutatására - mégpedig valamely általános és formális elemzésnél pontosabban -, hogy a figyelemnek milyen társadalmi és szellemi helyzetben kellett szükségképp eltolódnia a dolgokról az egymás ellenében törekvő véleményekre, innen pedig a tudattalan gondolati motivációkra."

Szóval én Mannheim után hajlamos vagyok nagyon erős jelentőséget tulajdonítani a véleménynek. Az ugyanis minden berögzült elképzelés ellenére nem az egyéné, hanem a csoporté, ő azt csak továbbadja mechanikusan. Ma sajnos véleménymonopólium van, és ha jobban megnézzük, akkor vagy mindenki ugyanazt mondja vagy nem mond semmit.

A neoliberalizmus nem úgy érte el, hogy megakadályozta a divergáló gondolkodási folyamatok kialakulását, hanem úgy, hogy a szavak jelentését megszüntette, az eszmékről a figyelmet átirányította az élményekre, és azzal a populista üzenettel, hogy minden vélemény a gondolkodás szempontjából is egyenértékű elérte azt, hogy ma kereteink sincsenek eszmékről, vagy bármiről beszélgetni, ami nem élmény.

Luhmann szerint élménytársadalom vagyunk, erre alapozott egy egész világrendszer-modellt, ami majdnem jó, csak túl óvatos, és nem veszi figyelembe, hogy technológiai élménytársadalom vagyunk. Az élmény az isten, azért mindent feláldozunk, a szavakat, a fogalmakat, a tiszta gondolkodást, az eszméket, istent, a saját húgunkat, bármit. És akinek ez nem tetszik, az le van szarva, vélemény-vélemény, szépen, liberálisan.

Pelso.. 2015.12.23. 09:51:10

@Mihint: A kiegészítés OK.
Arra viszont kifejezetten kíváncsi lennék, hogy mondjuk megkérdezett ezer főből ugyan hány akarna rátermettséget, jellembéli és szerzett vezetési tapasztalatokat szerezni pénz helyett.

Pelso.. 2015.12.23. 10:09:45

@maroz: Fenti konstelláció alapján elkerülhetetlen a gondolat: jelenlegi hatalom a tőke által vezérelt neoliberális (gazdaság)politikát folytat. Ugyan esze ágában sem lenne, csak áldozattá vált a sziszifuszi harcban, még sajnálom is ezért.

maroz 2015.12.23. 10:20:27

@Pelso..: Van tíz süldőd. Kiéhezteted őket, majd ráereszted mind egy négy malacra méretezett vályúra. Viselkedni fognak, megjósolhatóan. Mondd azt ezután, hogy a süldő a hibás. Miért nem áll szépen sorba, miért nem osztja el a tíz malac a négy süldőre jutó moslékot, miért nem viselkednek ugyanúgy, ahogyan az a dán süldő, ahol négy malacra tíz adag moslék jut plusz malacjóléti szolgáltatások.

Orbán, bazd meg, ő a hibás. Imádkozni kéne valami kibaszott jézuskához, hogy világosítsa már meg, tegye jó emberré, láttassa be vele, hogy jó ez a neoliberális diktatúra, csak jól kell csinálni, és Orbán azért csinálja rosszul gyerekek, mert Orbán gonosz! Csúnya, gonosz bácsi, de ha a jézuska megturbózná valami lightos lézerkarddal, akkor minden jó lenne! Annyira unom már ezt, hogy behalok.

hívőlélek 2015.12.23. 14:21:52

@maroz: Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája. ...ezt Én is unom. ....mert ezek szét lopnak mindent!

maroz 2015.12.23. 14:34:35

@hívőlélek: Csúnya-csúnya gonosz Orbán bácsi, de majd jön Vitéz Lejszló és palacsintasütővel jól ellátja a baját!

hívőlélek 2015.12.23. 14:39:36

@maroz: Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája

Pelso.. 2015.12.24. 08:52:31

@maroz: Bele ne halj.
Dehogy hibás, a töketlen ellenzéknek, főleg a liberálisoknak van kétharmada 2010 óta, olyan klientúra rendszert építettek ki, hogy még szegény OV-t is markukban tartják.

Szindbad 2015.12.24. 22:28:33

@maroz: Megélhetési bűnözéssel érvelsz? A szegénység nem ment fel a törvények betartása alól. Másrészt Orbán az elit, neki és a haverjainak igen szép, méretes vályú jutott, ne mond, hogy ők nem férnek hozzá.

KissGecihuszár 2015.12.25. 11:11:57

Azért azt nehogymár kitaláljuk, hogy "kádárapánk" ,illetve tervhivatal, az akkori pénzügy minisztérium, MNB "nagyágyúi" a nettó zsidó izraeli állampolgár feketepatkánnyal az élen quasi ártatlanok Hazánk súlyos eladósításában, minek következtében pl. a '82-es IMF csatlakozásunk előtti időszakban volt, hogy !3 napi!, azaz három napi valutatartaléka volt az országnak. Igenis '74-től kezdve újabb és újabb kölcsönöket, hiteleket vettek fel (ahelyett, hogy ezen hitelekkel a zömében elavult, jelentős energia és nyersanyagigénnyel, épp ezért gazdaságtalanul termelő nagyvállalatok termelésének korszerűsítésére használták volna fel, nos ehelyett inkább újabb panelnyomortelepek építésére és egyéb ún. "közérzetjavító" intézkedésekre -mint pl. a vállalhatatlanul alacsony árak további mesterségesen alacsonyan tartására- mentek ezen súlyos deviza milliárdok el, meg a cocom miatt zömében csak Magyarország által beszerezhető nyugati csúcstechnológiai eszközök Rubelért történő, "érdekes" USD/RUB árfolyamon elszámolt KGST partnereknek történő továbbértékesítésére), zömében sajnos magánbankoktól, mert még abban is sík hülyék (vagy tán direkt csinálták, ki tudja??) voltak, hogy államokkal szemben adósodjanak el, mint ahogy pl. a Lengyelek tették, akik ugye a rendszerváltást követően (náluk ugyanis valóban RENDSZERT váltottak!) úgy intettek be a komcsik által felvett hitelek, kölcsönök visszacsengetésére, ahogy azt kell, mi pedig -főként, hogy a gazdasági kérdésekben (is) sík hülye antall még ki is jelentette, hogy "egy úriember visszafizeti a hiteleit", ezért még az egész konkrét hitelelengedést felajánló NSZK-nak is megköszöntük, de nem kértünk belőle, a '91-ben 1%-os USD kamattal 10MRD USD-t ajánló Japánnak pedig dettó megköszöntük, de azt sem kértük, mondván "megállunk mi már a saját lábunkon" a zömében horror kamatozású CHF, GBP, DEM hiteleinkkel, melyek jelentős része kiváltható lett volna a Japán által adott 10MRD USD-vel. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elmúlt 40 év "mainstream" közgáz "apostolai" szinte egytől egyig mind hazaárulók voltak, mert olyan fenntarthatatlan gazdasági útirányt rajzoltak fel, melynek teljesen nyilvánvaló következménye lett az a fajta összeomlás, aminek következményeit soha nem fogjuk kiheverni!

Pelso.. 2015.12.26. 18:16:32

@Szindbad: Nem hát. A hatalom birtoklóinak és gyakorlóinak privilégiuma a törvények megsértése következmények nélkül. A hagyományaink köteleznek, na.

@maroz: Igen, volt. Sebaj, a tartalomtól függetlenül sokszor kell sulykolni, - csak tudnám, hol-mikor tapasztaltam ezt.
Nézd csak, a hazai liberálisok megint kifosztanak bennünket a gonosz multi hasznára:

index.hu/gazdasag/2015/12/24/otmilliarddal_tolja_meg_a_kormany_a_boscht/

maroz 2015.12.26. 18:24:21

@Pelso..: "a hazai liberálisok"

Olyan vagy, mint a párttitkár az immprilizmussal. Leírni úgy-ahogy le tudod, de érteni már nem érted. Te ezért rajongod, a műbőrkalapos ezért utálta.

Lassan tényleg rosszabbak vagytok érvelésben, mint egy üzemi párttitkár 1989-ben. Elvtársi és szent együgyűség. Na, mindegy, legyinteni kell, ez van.

Pelso.. 2015.12.26. 18:34:04

@maroz: simán revideálom az álláspontom, amennyiben elárulod: ha ez esetben nem ők, akkor kik?

maroz 2015.12.26. 18:43:14

@Pelso..: Dehogy revidealod, ne arcoskodj mar. Van egy karcos lemezed, Orbanahibas, es kintornazol veszettul. Kar beled minden szo, a multik aranyosak, a fejlettnyugat a baratunk, a kapitalizmus jo, orbanahibas, ugyis ezek jonnek vissza, akkor meg minek?

Pelso.. 2015.12.27. 16:24:37

@maroz: " jelenlegi hatalom" - ezt írtam fentebb, de nyugodtan süsd rám az orbánozás bélyegét, elfér.

Nem aranyosak a multik, csak üzletről van szó, semmi, semmi több.
A Nyugat s mi szerintem nem akarunk/ nem kell egymás barátai lenni. Érdekek és lehetőségek vannak porondon, mely utóbbiakat hozzánk hasonló státuszú országok sajnos nálunk ügyesebben használtak fel és ki, nagyarc és pávatánc helyett.

maroz 2015.12.27. 16:44:21

@Pelso..:Okos ember vagy, Dezső bátyám, jól megmondtad, egészség! Ja, és vesszen Orbán, éljenek a cukiaranyos multik, a kapitalizmus, és dögöljön meg a magyarok 85%-a, akik nem értik meg, hogy a bendőtóniknak igenis jó a kapitalizmus, mert havi 800 euróért igenis finom dolog a multik faszát szopni a marketingosztályon. Elmondtad, ami a lényeged, most már akár békén is hagyhatnánk egymást...

Szindbad 2015.12.28. 00:50:18

@maroz: hát, ha innen kivonulnának a multik, akkor ez az ország kb éhen halna. Ide munkakultúrát, teljesítményszemléletet a multik hoztak.

maroz 2015.12.28. 05:26:19

@Szindbad: Lassan összejön belőletek egy teljes rabszolgakórus. :))

Szindbad 2015.12.28. 09:43:34

@maroz: nézz csak körbe, mi van itt azóta, hogy hivatalosan útáljuk a multikat. A magyar gógyi kitermelte a mr. Twenty percenteket. Szerintem ismered a magyar modellt, a projekt pénzek 20-30%-át lenyúlja a politikus, 20-30%-át a projekt vezető cég, a kivitelezés megtörténik 20%-ból, természetesen alibiből. Ezt bírta összehozni a magyar gógyi. Ez most a hivatalos magyar modell. Azok a mérnökök, akik érzékenyek a minőségre, undorodnak ettől. Egy multinál egy magyar mérnök legalább minőséget tud letenni az asztalra.

Pelso.. 2015.12.28. 13:13:56

@Szindbad: Fő gond kivonulás esetén: egy ellenségképpel kevesebb. A havi utálat mennyiségnek állandónak kell lennie, nem csökkenhet, különben sokan rosszul érzik magukat.

@maroz: A 800 euronál jóval kevesebbért nagyon sokan gürcölnek a közszférában, valamint hazai tulajdonú vállalkozásoknál (utóbbiaknál jó esetben bejelentve), beszéld beléjük, hogy ez számukra megfelelő.
Akár.

maroz 2015.12.28. 13:33:37

@Szindbad: @Pelso..: Egymással tegyétek, míg el nem élveztek kölcsönösen. Unom a rabszolgakórust.

Szindbad 2015.12.28. 19:58:26

@maroz: A korrupció MINDIG a politika felelőssége.

Bell & Sebastian 2015.12.28. 23:09:47

@maroz: Ez most felért egy tökön rúgással, rögtön kiköpte a pirítósát velőscsonttal.

(Tele hazudozta a fejeket, lelkeket és szíveket, csakúgy, mint a keresztapja.)

Szindbad 2015.12.29. 00:18:43

@maroz: De ha érted ezt a közhelyet, akkor miért idézted a cikket? A kapitalizmus alakalmazkodik a helyi szabályokhoz, ellenpeldanak nézd meg mi van Szingapúrban.

maroz 2015.12.29. 05:18:37

@Szindbad: Te még a faéket sem érted. Még az alapvető fogalmak jelentésével sem vagy tisztában. Úgy dől belőled a balliberális, hogy öröm nézni.

Értsd már meg, úgy unlak, mint öreg sakál a dögöt. Semmi fogalmad semmiről, de mondod a magadét. Én a jövőben balliberálist már csak akkor szeretnék hallani beszélni, amikor a fogaiért könyörög.

maroz 2015.12.29. 05:34:02

@Bell & Sebastian: Azon röhögök, hogy ezeknek a ballibsiknek az apja ugyanígy védte a rendszert, ugyanezekkel a szavakkal. A rendszer jó, csak az emberekkel van baj. Bajusz József meg is mondta: van ember, van probléma, nincs ember nincs probléma.

És az utópiában is ugyanazt mondják, szinte ugyanazokkal a szavakkal. Most nem jó, de nem a rendszer miatt, hanem mert nyugaton a helyzet fokozódik, de ha lesz igazi libera..., ööö, na, ez azért akkor egy kicsit más volt, szóval ha lesz igazi kommunizmus, akkor majd! Addig nem annyira, de ez az emberek miatt van, a rendszer, elvtársak, a rendszer az kiváló!

Lassan már azt kell gondoljam, hogy ez valami apakomplexus. Tisztelgés a családfő, a jólét megteremtője előtt: ha már feláldozta magát, ha már azért a kibaszott kispolgári illúzióért egész életében "Barna Nyelv"-díjas komcsiseggnyaló volt, akkor adjunk az emlékének azzal, hogy mi meg a másik valagot ajnározzuk.

A lényeg itt is, ott is ugyanaz: kimosakodott, felkapaszkodott, házicselédnek befogadott niggerek nyalják a gazdáik seggét, istenítik őket és a saját fajtájukat alázzák, okolják a kudarcért, miközben nem is ismerik a saját népüket, mert a nagy-nagy megvetéstől és az eléjük vetett csontok marcangolásától erre nem marad idejük. Én tényleg akkor szeretnék legközelebb a balliberálisokra figyelni, amikor könyörögnek, hogy legalább mutatóba hadd maradjon meg két foguk. Maradjon, vagy sem, balliberális vonatkozásban ez az egyetlen dilemma, ami izgat.

Szindbad 2015.12.29. 06:23:47

@maroz: Szingapúrban nincsen liberalizmus, baloldaliság még úgyse. A gyűlölet nem jó tanácsadó, nem szép, hogy olyan helyzetben szeretnél tudni, ahol a fogaimért könyörgöm.

Szindbad 2015.12.29. 06:40:10

@maroz: Ez nem utópia, írtam már, hogy vesd össze Kelet vs. Nyugat-Németországot, vagy Észak- vs. Dél Koreát, ahol még kultúrális kūlönbségek sem voltak, pusztán a rendszer működése döntött.

maroz 2015.12.29. 07:54:50

@Szindbad: Miert erdekelne engem, hogy te mit irsz? Meggyozodtem rola hogy totalisan fogalmatlan vagy es csak a balliberalis okorseg dol beloled. Hulyesegeket irsz, es hivatkozol ra. Egyetlen okot mondj, amiert nekem oda kene figyelnem arra, hogy te mit irtal mar.

Bell & Sebastian 2015.12.29. 10:10:07

@maroz: Nagyon egyszerű az egyenlet, a neo-liberalizmus levakarhatatlan, mert egyenlő, a globalizmussal, vagyis: az óriásvállalatok hegemóniájával.

Ez (a neo-libsizmus) afféle méreg, amitől elkábul a patkány, hogy egészben nyelhesse le a kígyó.

Az a legszebb az egészben, hogy a kígyó sziszegése (akire nem hat) a patkányoknak.

maroz 2015.12.29. 11:04:48

@Bell & Sebastian: Az átkosban jobb volt, mert ott szinte konszenzusközeli megegyezéssel (legalábbis nálunk) mindenki szarnak mondta azt a rendszert, ami szar volt. Pláne a végefelé.

Ezzel szemben ma az a konszenzus, hogy a neoliberalizmus jó. Ha ezt a kommunizmus el tudja érni, akkor ma is veres csillag lenne Orbán fején, bóbitának.

Bell & Sebastian 2015.12.29. 11:48:37

@maroz: Na, amikor még nem vált el a szar a májától, az jobb volt? Amikor Fekete János felcsatolt bennünket a fejőgépre, onnan fordult tragédiába és kezdtek evolválódni az őskomcsik liberálissá, egyazon úr szolgájaként és félretolták Kádárt, a hasznos hülyét, hogy végre rátérjünk a leplezetlen pornográfiára.

Nemtom, mi van most Orbán fején, de mintha mindkét csillagot már levette volna.

maroz 2015.12.29. 12:23:21

@Bell & Sebastian: Annyiban volt jobb, hogy volt egy egységes kisemberi konszenzus arról, hogy a rendszer szar. Nekem akkor nem volt olyan élményem, hogy a kisember a korabeli közösségi felületeken (kocsma, üzemi öltöző, stb.) olysmit mondott volna, hogy a rendszer jó. Még a párttitkár is csak a liturgián mondta azt, magánemberként már ő is szidta.

Úgy képzeld el a bosszúságomat, mint ha 1985-ben minden kocsmában azt hallottad volna, hogy a kádári rendszer alapvetően jó, a kommunizmus nyerő jövőkép, persze vannak kisebb hibák, de ha majd nem lesznek akkor jó lesz. Oké, a központi narratíva ez volt, de a kisember akkor még simán tudta a frankót. Ma a 600 euróból eltartott kisember lazán képes azonosulni a milliárdos, arctalan tőkével, és amíg megvan a 600 euró addig ő lesz a neoliberalizmus felrobbanthatatlan pillére.

Bell & Sebastian 2015.12.29. 13:20:44

@maroz: Nagyon fontos hogy tudjuk, a tudat állapota a nem mindegy, azaz: azóta sokat finomodott az agymosás technikája, minőségben és mennyiségben. Ha már a pornót szóba hoztam, Kádárnál még elszedték a határőrök az ilyesmit, vagy legalábbis a felét. Aztán, pár év múlva feltűntek a standokon, benzinkutakon és a kifőzdében, ebédidőben szólt a Günther spritzen!

Nem lesz így jó, gondoltam magamban, mint Stirlitz, ha ilyen gyorsan sikerült alulmúlni Appelékat a kultúrá(latlanság)ban. Öt év és jönnek a köcsögök. Így is lett.

Egyszerű cserekereskedelem ez: üdvösséget pénzre, csak itt nem kapunk, hanem adunk érte valamit, mondjuk a fizetésünk háromnegyedét, az úgynevezett "szabaccság" -ért, hogy kapjunk helyette mindennapi, betevő nóroxaájt, ami ugyan lopott és nem ehető, de a kondát boldogíccsa.

Okosan ki van ez találva.

Erre mondtam, hogy a keresztényietlen gój a legbutább, attól elvehetik mindenét, még azt sem veszi észre, csak hogy tovább hempereghessen jó disznó módjára a pocsolyájában.

Nyilvánvaló, hogy az, aki zongorára vágyik, annyi pénzt akar, hogy fussa belőle. Akinek mp3 is elég, az megveheti magyar fizetésből.

Ebből az következik, hogy mindenkinek a magáét szánják, magyaroknak ennyit.

És benyelik, szó nélkül. Elhiszik a köré kerített dumát is hozzá.

És mindez miért? Kötöttek egy üzletet, ugyebár, viselik a következményét, míg meg nem halnak. Másik meg támad belőlük - egyelőre.

Ezt nevezzük szoft-tömeggyilkosságnak, hiába no, a marxizmus is sokat fejlődött, Marx már nem is kell bele, 1 db megváltó / ország bőven elég.

Szindbad 2015.12.29. 14:38:29

@Bell & Sebastian: Valójában ti hoztok pusztulást, annyi gyűlölet van bennetek, ami öt Kádár rezsimet is megtöltene.

Pelso.. 2015.12.29. 16:03:17

@Bell & Sebastian: Olyan is akad, hogy zongorára vágyik valaki, aztán megkapja, meg ám:

index.hu/belfold/2015/12/29/300_millio_euro_hitelt_vett_fel_budapest/

Bell & Sebastian 2015.12.29. 17:12:42

@Szindbad: Házipatkány visszaszól, meglepő, mi?

Bell & Sebastian 2015.12.29. 17:16:06

@Pelso..: Ezen én is meglepődtem. Talán jut belőle Festung Budapest emlékműre. Vagy ez a hitel már puszta magában is az.

Pelso.. 2015.12.29. 17:52:01

@Bell & Sebastian: Maga viharedzettebbnek tűnik valóságtéren a többinél, így hát meglepődtem, hogy meglepődött.
Mindegy, a pénznek csak és csak akkor van szaga, ha előtte segget törölnek vele, de majd kiszellőzik.
Az indoklás szinte Kafkai régiókba sodorja a boldog, de hülye közönséget: mint kiemelkedő szerep a saját források megmozgatásában....:)

Szindbad 2015.12.29. 18:02:56

@Bell & Sebastian: Hát ez viszonylag gyorsan eszkalálódott.

Bell & Sebastian 2015.12.29. 19:58:48

@Pelso..: Gazdálkodni kéne megtanulni, csak az előtt komoly akadály tornyosul, a negyedére vágott bér. Ezért hát marad a hitel. És a negyedére vágott bér.

@Szindbad: Ha vernek valakit, az egyoldalú verekedés újmagyarul. Mondhatjuk, kiújult a fojtogatás, vagy abba sem maradt.

Kórus: - Hogy az a kib... zs... Orb... zs... stb. !

Pelso.. 2015.12.30. 07:51:47

@Bell & Sebastian: Gazdálkodni igen, a költségvetésben. Meg a 8000 mrd-s EU-s forrásból, ami 2014 és 2020 között jön. Meg feleannyit lopni mindnek.

Bell & Sebastian 2015.12.30. 09:26:01

@Pelso..: De én tényleg azt gondolom, hogy piaci áron kellene adni a buszjegyet (a fejlett Nyugaton sem így van) és annyi pénzt az embereknek, hogy ki tudják fizetni. Mivel ez sosem jön össze, mindnyájan fizetjük a pöstiek kedvtelését, amire nincsen pénz.

Viszont van hitel. Rendkívül kifinomult formája a vámszedésnek még ott is, ahol nincsen semmiféle határ.

maroz 2015.12.30. 10:18:42

@Bell & Sebastian: A hitel csak növekedés árán fizethető vissza. Van-e ma vita arról, hogy a növekedés az tetsző-e Istennek*? Hát arról, hogy a növekedés ilyen áron tetsző-e Istennek*?

*bármely elfogadott bírával behelyettesíthető

Bell & Sebastian 2015.12.30. 11:34:52

@maroz: Maradéktalanul egyetértünk. Hogy aztán mi a büdös francért toporgunk egy helyben, az már képezheti vita tárgyát.

Mitől nő majd Tarhálós Pista bevétele, amiből visszafizeti? No, ez az a pont, ahol vackorba harap a renccer.

Pelso.. 2015.12.30. 12:25:35

@Bell & Sebastian: Sima matek szempontjából rendben. Politikai szempontból viszont egy ilyen lépést senki sem tudna/akarna elfogadtatni a néppel, még az esetleges egyidejű jövedelem emeléssel párhuzamosan sem.

Bell & Sebastian 2015.12.30. 17:19:19

@Pelso..: Ettől kiméra _minden_ renccer, valahol meg van hekkelve még az amcsi is. A miénk meg mindenhol.

Addig értem, hogy kineveljük a nemzet Dagobertjeit, arra kell a pénz. Majd beengedünk (úgyis addig erőltetik) 100 db 100-szor akkora kacsát és várjuk, hogy a mieink győzzenek.

Az osztozkodás igazságosságán lehet összeveszni, miközben a rabigába hajtás a pénzszivattyúzással rendelületlenül megy tovább, és porlunk, mint a tenderes autópálya.

Nem akar ez nekem összeállni sehogy sem, még rövidtávon sem, nemhogy utána.

Pelso.. 2015.12.30. 17:40:37

@Bell & Sebastian: Csakhogy itt túl sok volt a Dagobert, mondjuk csak 90' óta, mindenhonnan. Kinevelni tudtunk ennyit, eltartani kétséges és kockázatos, - mármint nekünk.
A körön belülieknek összeállt: minél többet, minél gyorsabban, utánunk az özönvíz.
Ja, tudja mi akar lenni a mai gyerek, ha felnő? Igen, Dagobert.

Bell & Sebastian 2015.12.30. 19:25:03

@Pelso..: Inkább abban látom a problémát, hogy az ebül szerszett lóvéval nem tudnak itt mit kezdeni (vagy nem mernek), ezért viszik ki külföldre.

Kádár forogna a sírjában, mert nála alap volt, hogy itthon kell elkölteni. :)

Semmi látszatja a gazdaságon ezeknek a körmön font umbuldáknak, azon felül, hogy övék a magyar adósság, többet nem is kell indulni választáson.

A közjót -nem mellékesen- telibe szarták, nehéz erre árnyaltabb kifejezést találni. Plusz a fociőrület és minden likba bevilágítás, hol lehet még 5 forintot zsebre vágni? Nemzeti Dohánybegyűjtő.

maroz 2015.12.30. 19:55:51

@Bell & Sebastian: Valójában a ballibsiket ez nem érdekli. Ők meg se akarják hallani azt, hogy itt azért nincs pénz, mert a kibaszott big-dagobertek elviszik. Itt hagynak egy marék csontot, nesztek, marakodjatok rajta az államotokkal, és a ballibsi vakegér azt látja, hogy hát az államka nem prosperál, mert ellopják, hallatlan.

Annyira sötét idióták, hogy fel sem fogják, miszerint a német államtól arányaiban ugyanannyit lopnak el, mert a lopás az alap, csak a különbség annyi, hogy a német állam egy magas összegről indít, és ha annak lopják el a 40%-át a megmaradó még így is éppen pont elég.

A hazai ballibsi tipikus kimosdatott nigger. Akik itt nyígnak, hogy ma a kapitalizmus az valójában lopás azok a tolvajok junior partnerei. Ott húzzák a belüket a multinál és bő nyállal szopják a kapitalizmust, mert szájon kenik őket havi 600 euróval. Ők azok, akik lényegében véve fenntartják a rendszert, a sok apró junior partner, miattuk tud a multi lopni és pofátlanul kizsákmányolni, mert ők elhitték azt, hogy Isten megdöglött, a törvényeinek annyi, és az élet célja az élményfogyasztás. Ha ennek az az ára, hogy egy országot nyomorba kell dönteni, akkor készséggel nyomorba döntik és mivel rosszat tettek vele ezért halálosan utálni fogják.

Érdek, nem más. A balliberális kimosdatott nigger érdeke, hogy ez a rendszer fennmaradjon, mert elhitették vele, hogy ha ő többé nem ábrándozhatna egy polgári életről, akkor vége lenne a világnak. Emiatt vitaképtelenek, hiszen ki a fene lenne képes arra, hogy felismerje és beismerje, miszerint nem másban van a probléma, hanem benne. Miatta baszódott el a világ, és miatta fogunk remélhetőleg minél hamarosabban Mad Max sorozatokat eljátszani élőben.

hívőlélek 2015.12.30. 21:07:26

@maroz: "A balliberális kimosdatott nigger érdeke, hogy ez a rendszer fennmaradjon, mert elhitették vele, hogy ha ő többé nem ábrándozhatna egy polgári életről, akkor vége lenne a világnak. Emiatt vitaképtelenek, hiszen ki a fene lenne képes arra, hogy felismerje és beismerje, miszerint nem másban van a probléma, hanem benne. Miatta baszódott el a világ, és miatta fogunk remélhetőleg minél hamarosabban Mad Max sorozatokat eljátszani élőben" -ez a maroz verzió.

"Maroz kimosdatott nigger érdeke, hogy ez a rendszer fennmaradjon, mert elhitették vele, hogy ha ő többé nem ábrándozhatna egy polgári életről, nem mondhatja meg a tuttit akkor vége lenne a világnak. Emiatt vitaképtelenek, hiszen ki a fene lenne képes arra, hogy felismerje és beismerje, miszerint nem másban van a probléma, hanem benne. Miatta baszódott el a világ, és miatta fogunk remélhetőleg minél hamarosabban Mad Max sorozatokat eljátszani élőben."
-és ez meg a B verzió.
.

hívőlélek 2015.12.30. 21:08:21

@maroz: ...ja és boldogan éltek mig meg nem haltak.

Bell & Sebastian 2015.12.30. 23:24:26

@maroz: Bocs, de a régi haverek közt hánykolódtam, Feljelenteléknél. Orvos is van köztük, aki ránézéssel műt? Mert minden más igen, bírótól a vérig sértett egyetemi tanárig. Láttam én már hülyét Summa Cum Laudéval a téeszcsében, no de ennyi még a sertés kombinéba se fért volna be.

maroz 2015.12.31. 04:57:33

@Bell & Sebastian: Orvos kizárt dolog, mert az valahol a dolgok mélyén mégiscsak egy szakma, és ha már manapság olyan nagy elvárásaink nem lehetnek a művelőivel szemben, de valami azért mégiscsak maradt.

Egy csúcsmatematikust úgysem ért senki, ez egy ilyen műfaj, tehát matematikus lehet közöttük. Bíró is lehet, pláne ha már öregkorára brokkolivá hülyült, mert a bírót sem értik az emberek. Egyetemi tanár pláne, attól még az értelmes nézést sem várják el. És így tovább, évtizedekig kitartott háttéremberek, akikre ma már a saját mispóchéja sem kíváncsi, mert elfogyott a della, szóval lehet sokféle frusztrált és elbaszott ember ott, de olyan, aki mondjuk egy fecskendőt szakszerűen kézbe kéne vegyen nem lehet, mert az lebukna.

Az a szomorú, hogy ezek az emberek 25 éven keresztül (apuka szolgálati idejét nem számolom ide) mereven elhitték és elhitették egymással, hogy ebben a kibaszott provinciában ők a minőség, ők az érték, ők az élet, a világmindenség és még a negyvenkettő is. Aztán apránként kiderült, hogy meztelenek, ez a kiderülés óriási traumát okozott nekik, az értelmesebbje és a fiatalabbja neki is látot megreformálni a belvárosi liberálist, lást Kettős Mérce, Dinamó, úgyismint progresszív, modern, baloldali, feminista, zöld és ki tudja még milyen akármi, az öregebbje és a hülyébbje pedig nyomatja ilyen zárványokban, mint az én egykori blogom.

Bosszantó, meg ugye vannak, akiknek az igazságérzete is háborog, de valójában lényegtelen aspektus, hiszen még ez a vergődés, meg a halvaújraszületés sem az ő "érdemük", már rég eltűntek volna a picsába, ha nem tolja beléjük a fejlettnyugat milliárdszám a pénzt. De tolja, és a probléma ez, nem az, hogy pár elbaszott agyú nyugger egy szaros blogon csattogtatja a háromperhármas méretű protkóját.

Szindbad 2015.12.31. 08:01:21

@maroz: hát jól el tetszett kommunistázódni. Pedig nem úgy volt, hogy még a kommunista börtönöket is megjárta annak idején? Ha tényleg ezt akarja, toborozzon embereket, indítson osztályharcot, írtsa a kulákokat.

maroz 2015.12.31. 08:25:03

@Szindbad: Te még a langyosvizet sem érted, azért vagy junior partner. Tényleg kár beléd minden karakter.

Bell & Sebastian 2015.12.31. 09:17:02

@maroz: Tudja, Bereményinek van egy sora Sartre korából, hogy tükörben csodálta ön-önmagát. Itt is van.

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/11276/cseh-tamas/a-hatvanas-evek-zeneszoveg.html

Nagyon visszaataszító tud lenni a műveltséggel és identitással kérkedés, ha amúgy semmi értelme. Az utolsó áldozatukkal egyébként is lukra futottak.

Ez pontosan olyan, mint amikor a partizán invalidusok elrecsitálják a fényes szeleket, fingással.

A paródia paródiája - maga a való. (matematikailag)

Bell & Sebastian 2015.12.31. 09:25:42

@Szindbad: Az nem zavar, hogy elszegődött kontrabasszusnak a kórusba, mert olyannak is lennie kell (utalva az emlékezetes kikacsintásra a Mennyei királyság -ból). Az zavar, hogy magát ez nem zavarja.

Becsülje már meg magát kicsit, hanta-boy!

Szindbad 2015.12.31. 11:34:39

@maroz: Megérteném, ha a kapitalizmus vs. kommunizmus vita mondjuk nyolcvan évvel ezelőtt zajlana, de hát 2015 van, és ki vannak próbálva. A kapitalizmus működik, a kommunizmus nem. Ezért nem értem, hogy miért akarod mégis lebontani a kapitalizmust.

Bell & Sebastian 2015.12.31. 11:39:40

@Szindbad: Csak addig akarja lebontani, míg ki nem egyenlítődnek a futóverseny esélyei. Ez eddig rendben is van.

Mert ez így, ebben a formában, hogy márpedig ti biciklivel mentek, nagyon nem kóser.

maroz 2015.12.31. 11:46:44

@Bell & Sebastian: Jelezném, hogy ez a baromság, hogy az általam felvetettek egy kommunizmus-kapitalizmus vita lenne csak a junior partnerek fejében létezik, mert elhelyezték oda kirobbanthatatlanul.

Ha a 600 eurós kiscsicska nem nyígna, mint anyja Grisa alatt akkor lehetne támadni a neoliberális kapitalizmust. De nem lehet, mert őt arra kondicionálták, hogy amennyiben valaki szóvá meri tenni, hogy a globális nagytőke tréfli azt le kell kommunistázni.

Ezeknek még annyi eszük sincs, hogy felismerjék, miszerint ma én vagyok a kulák és ők a kisbéren tartott macskajancsik. Majd marha lennék pont magamat basztatni, és a hozzám hasonló kisegzisztenciákat. Akiket, hozzám hasonlóan hazabasz a multinacionális nagytőke, de erről ma nem lehet beszélni, mert azon pillanatban odaesz a fene pár 600 eurón tartott multicsicskát és nyomatja a kamanyizmus-lemezt.

Bell & Sebastian 2015.12.31. 14:18:15

@maroz: Közben átfogalmaztam magamban a tercelhető alaptézist, amit vízválasztónak gondolok.

- A szegénnyel és butábbal azért nem baszunk ki, mert tiltja egy belső gátlás.
- Ezeket kitömni pénzzel és erőszakkal taní-tani sem kell.
- Ahogy esik - úgy puffan, csak nekem a lóvét!

Ebbe a háromszögbe kiválóan elhelyezhető mindenki és minden párt.

Jean Sol Partre 2016.01.04. 11:35:48

@Bell & Sebastian: és miért nem kap inkább mindenki biciklit?

Szindbad 2016.01.04. 22:05:50

@maroz: www.youtube.com/watch?v=XwyMDlTrNWY

A kapitalizmus a legjobb formájában. Egy szaros játék végtelen kreativitást hoz ki nagyon sokakból. Ilyet álmodtam Magyarországra, de sajnos egy generáción belül biztos nem lesz ilyen. Igen, köszönhetően Orbánnak. Semmilyen autoriter rendszer nem képes a "cukorpumpát" ilyet tökéletesen működtetni.

És ezt nem képes belátni semelyik ideológia vezérelt bölcsész, fogalmuk sincs a működéséről. Ez alkotás. Ez létrehoz valamit, ami érték. Ez NEM zéró összegű játék. Ez nem arról szól, hogy elveszek valamennyit a másiktól, és a másiknak annyival kevesebb lesz. Ez a kapitalizmus legjobb formája. Ettől lesz gazdag egy nemzet.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 09:01:10

@Doomhammer: "Az adósságot nem a magyarság vette fel, hát nem is a magyarságnak kell visszafizetni."

1. Akkor ki vette fel?
2. Ki élete fel?

Mert ugye a hetvenes évek elején kezdték adni a 3 %-os kamazotású lakásépítési hitelt, amit mai napig nem ismert pontosan, hány család vett igénybe ( legalább is nem publikált ). Arról sincs pontos adat, hogy mennyien nem fizették vissza ( mert azért akkor is akadtak, akik elkezdték az építkezést, és félbe hagyták, majd a 90-es években kellett rendezni az adósság sorsát. Ilyen hitelezés mellett ünnepelték, hogy felépült egymillió lakás. 3 /-os kamattal.
Arról nem is beszélve, aki azt gondolja, a gazdaságra nem hat károsan a 30 évi futamidejű, 3 %-os hitel mellett a lakossági jövedelmek növekedése + a devizahitel kamatnövekeséde, az vak.

Vajon miért is emelték fel a kamatot a rendszerváltás uátn, és miért is csökkentették a lakáshitel lehetőségeket? Nem kell itt minden féle manipulációra gyanakodni az ország eladósodása terén, mert csak annyi történt, hogy az ország többet fogyasztott, mint amennyit termelt, és a lakosság a növekvő jövedelemből nem vállalt nagyobb részt.

Én a hetvenes évek elején termelő üzemben dolgoztam ( nem hivatalban, melynek a szellemi terméke ma beszámít a gdp-be ), és bizony előfordult, hogy az exportra gyártott termékért nem kapot az állam annyit, mint amennyibe az előállítása került, de mivel azért adtak dollárt, kénytelenek voltak ennyiért eladni. Ezek a veszteségek ma már nem valószínű, hogy kimutathatók, de az állam eladósodottságához nagyban hozzájárultak. Ráadásul minden vállalat állami volt, és sok kicsi sokra megy.

Egy akármilyen vállalkozás ma is csődbe jut, ha olcsóbban tudja a termékeit eladni, mint amennyiért megtermeli. Okos vállalkozó ezt a folyamatot figyeli és megpróbálja elkerülni. A magyar állam nem volt okos gazda, ezért lett a rendszerváltás, amit sokan csak gazdasági téren szerettek volna, de ma már úgy néz ki ez sem sikerült tökéletesre, mert megyünk hátra, mint a rák.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 09:08:12

@maroz: "A lényeg itt is, ott is ugyanaz: kimosakodott, felkapaszkodott, házicselédnek befogadott niggerek nyalják a gazdáik seggét, istenítik őket és a saját fajtájukat alázzák, okolják a kudarcért, miközben nem is ismerik a saját népüket, mert a nagy-nagy megvetéstől és az eléjük vetett csontok marcangolásától erre nem marad idejük. Én tényleg akkor szeretnék legközelebb a balliberálisokra figyelni, amikor könyörögnek, hogy legalább mutatóba hadd maradjon meg két foguk. Maradjon, vagy sem, balliberális vonatkozásban ez az egyetlen dilemma, ami izgat."

Engem meg az a dillema foglalkoztat ( izgatni más szokott ), hogy a jobbkonzervatívkeresztény oldal miért nyal segget? Mert a látszat szerint nagyon megy nekik. Sőt tán még jobban is, mint a ballibsinek tituláltaknak.

Pelso.. 2016.08.16. 09:44:28

@Bell & Sebastian: Gyanítom, hallott róla: újabban az ebül szerzett lé jelentős mennyisége gyorsan kiadható külföldi ingatlanokba áramlik, ügyfélkörként az ottani középosztály célozva. Kockázat nélküli, hosszú távú befektetés, nem pedig itthon valami vállalkozás, precíz üzleti terv, piackutatás, alkalmazottakkal kínlódni, járulék fizetés, brrrr...

maroz 2016.08.16. 10:02:02

@látjátok feleim szümtükkel: A hatalomért, miért.

Valamire való gyarmatosító kapásból megosztja a lokális elitet, mert annál nincs felemelőbb érzés, mint amikor versenyben nyalják az ember seggét.

Az általad jobbkonzervatívkereszténynek nevezett oldal a hozzá passzolóbb és nem mellékesen működőképes stratégiát választotta: kurucosra vette a figurát, biokertészes beütéssel.

Gondolom a kurucost nem kell elmagyaráznom, rázzák a halódó nyugat felé a fokost, eljárják a labancnak a harci táncot, miközben a közönség tapsol-csujogat.

A biokertész ami magyarázatra szorul. Arról annyit kell tudni, hogy éjszaka permetez.

Össze tudod te ezt rakni, nem is mondom tovább. ;)

maroz 2016.08.16. 10:07:04

@látjátok feleim szümtükkel: Itt egy érdekes áttekintése az eladósodás problematikájának, ajánlom figyelmedbe:

fordulat.net/pdf/21/F21_Eber_adossag_recenzio.pdf

maroz 2016.08.16. 10:54:22

@maroz: "Mindaddig, amíg a munkások és parasztok a második gazdaságban próbáltak többletjövedelemre
szert tenni ahelyett, hogy a „Szolidaritás” lengyel útját követve a rendszer ellen szerveződtek volna, nem jelentettek veszélyt a Kádár-rendszerre. Mindaddig, amíg a formálódó értelmiségi ellenelitek [...] el voltak vágva a munkásoktól, addig nem zavartak sok vizet. Mindaddig, amíg nem egy alulról jövő, széles társadalmi bázisú, népi elkötelezettségű tömegmozgalmat szerveztek, hanem „a szabadság
kis köreinek” Bibó-reneszánszát építve előbb csak a csehszlovák Charta 77-tel nyilvánítottak szolidaritást, alternatív életformát alakítottak ki, emlékkötetet szerkesztettek, majd szamizdatokat terjesztettek, lakásszemináriumokat, repülőegyetemeket és házibulikat szerveztek, életformájukat univerzalizálva az önszerveződő „civil társadalom” morális erejének
győzelmében bíztak, addig az állambiztonság által féken tarthatók voltak. Nem voltak
veszélyesek a Kádár-rendszerre."

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 10:56:22

@maroz:

Köszi, de minek ezt elolvasni?

Én már akkor benne éltem abba, amit a szerző most ( gyerekemkorúként ) vélni lát. Más dolog benne lenni és onnan látni, mint visszafelé kacsingatni.

A szerző azt innen nem látja, hogy amikor ő még halvány álom sem volt, a szülei korosztályának értelmiségi rétege azért káromkodott, mert tanult 5-6-7 évet egyetemen, és a kezdő fizetéséből 24-25 évesen alig futotta a megélhetésre. Ugyan akkor a vele azonos korú szakmunkásnak már családja, saját háza, autója is volt. Igaz, hogy a szakmunkás 17 éves korától már keresett, és aki jó szakember volt, az sokkal gyorsabban előre jutott anyagilag, mint a sokkal többet tanult diplomások. Igaz, a diplomások többségének is jutott a külföldi hitelekből épült panelokban 2-3 szobás (50-60 négyzetméteres ) bérlakás. Ezekről a sajtó sem sokat írt, írásos anyagok nem adják vissza azt, amit azok láttak és tapasztaltak, akik benne voltak. Ezért sántít minden fajta írásos dokumentáció, mert a valót egyik sem adja vissza. Sőt én az adatok hitelességében sem hiszek, mert láthatjuk most is azt mondanak, ami nekik szép és jó ( lásd a Hofi féle koca statisztikát ), közben meg az ember ha kimegy az utcára , teljesen mást lát.

272_1 (törölt) 2016.08.16. 11:11:53

@látjátok feleim szümtükkel:

>>Köszi, de minek ezt elolvasni?

még csak 11 de már tied a mai leghülyébb hozzászóló díj. gratula.

#you've_just_made_my_day

maroz 2016.08.16. 11:12:51

@látjátok feleim szümtükkel: Azért, mert valószínűleg nem éltél benne mindenben. Felteszem például, hogy Kádár nem vont be téged az IMF-tárgyalásokba és szerintem Fekete Jánossal sem voltál olyan napi kapcsolatban, hogy képben legyél a hiteltárgyalásokkal.

De azért is érdemes elolvasni, mert akkor tényleg el tudod dönteni, hogy visszaadja-e a valót, vagy sem. Te a valóságnak egy meghatározott részében éltél, és meggyőződésem, hogy nem volt rálátásod az akkori valóság bizonyos, nagyon is meghatározó részére. A szerző ezt az általad jó eséllyel nem ismert részt próbálja meg rekonstruálni, és bízz bennem, elég sok öreg, akkor, abban a korban élt emberrel beszélgetett el ahhoz, hogy megírja (megírják, mert kollektív munka terméke) az általam elolvasásra ajánlott írását.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 11:13:30

@maroz:

Ja, és senki nem mondja, de az tényaz, hogy volt a kádárizmusban is, munkanélküliség. Nem az utcán, hanem a gyárkapun belül jelentkezett. Ezt is láttam közelről. Nem volt baj, ha ittasan ment dolgozni, lógott, aludt munakidő alatt, de teljes volt a foglalkoztatás, és aki nem a munkahelyen lógott, az bizony közveszélyes munkakerülő volt. Ezt hozta vissza a fidesz a közmunka formájában. A röhögéstől még az oldalam is fáj, amikor azt látom, hogy a falusi közmunkás az út szélét kaparja közmunkában ötöd-hatod magával. Régen erre voltak a közútkezelőknek vagy a településeknek utcaseprői, útkaparói. Egyesével, esetleg párban. Rendes fizetésért. Erről sem írnak a statisztikák, és a mai egyeteni adjunktusok sem tudják, mert nincs honnan elolvasni. Csak bele kell gondolni, mibe került a látens munkanélküliség akkor az állami költségvetésnek.

Szóval az, hogy nem fogyasztottunk túl, nem igaz, mert közben fillérekért vettük az állami könyvkiadó által kiadott könyveket, ingyen jártunk bölcsödébe, óvodába,
iskolába, sőt még egyetemre is, potom pénzért nyaraltunk, tankönyv szintén potom pénzét jutott a tanulókhoz. Egészségügy ingyenes volt a hatvanas évek vége fel már a tsz tagoknak is, nyugdíjat fizettek annak, akinek meg volt a jogosultsága. Olcsó volt az utazás, szórakozás. Ezek mind a túlköltekezés árán voltak olcsók. Ezt igazolja az a gyakorlat, amit szintén nem lehet írásokból kiolvasni, hogy sokan az olcsó hitellel megszerzett és lelakott ingatlanukat nem felújították saját erőből, hanem eladták, és újabb olcsó hitellel vettek új ingatlant. De az is tény, hogy akinek sikerült új autóhoz jutni, az 3-5 év alatt össze tudta rakni a következő új autó árát és a régit majdnem az új árában el tudta adni. Ez mi, ha nem az állam túlköltekezése, mert ugye az autót is állami vállalat értékesítette, gondolom nem a reális pici áron ( zömében szocialista piacról érkeztek az autók ). Mert ugye volt a Kgst a maga irányított árrendszerével.

maroz 2016.08.16. 11:25:52

@látjátok feleim szümtükkel: Szóval nem olvasod el, de tudod, hogy nem írja meg a valót, azaz te úgy is tudod, hogy "senki nem mondja", hogy el sem olvasod azt, amit mondanak.

Mindent tudsz, tehát rám már semmi szükséged. Félreértettem, azt hittem, hogy amikor megszólítasz tényleg kérdezel, elnézést, immáron megértettem, hogy te saját kútfőből táplálkozol, kizárólagosan. Vannak itt még páran ilyenek, és akkor mi van.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 11:28:17

@maroz:

Attól, hogy az IMF tárgyalásokra nem hívtak meg, még túlfogyasztott a magyar társadalom. Nem a tárgyalásokon múlt, és nem rajtam, meg a magyar jelenlévőkön. Ha nem veszik fel a hiteleket olyan feltételekkel, amilyenekkel adták, akkor nincs túlfogyasztás. Egyrészt mert nem adták volna a hitelt, másrészt nem tudták volna itthon olcsón szétosztani. De gondolom, akkor nem lett volna piac sem, ahová el lehetett volna adni a magyar termékek azon részét, amiből devizára tett szert az állam.

Egyébként meg a Kádár is kijelentette egyszer, hogy csak azt tudjuk megenni, amit megtermelünk. Netán ő is érezte, hoyg túlzabáljuk magunkat?

Egyébként a mai magyar állam is annak a gödörnek az irányába kerekezik, amelyikből 90-ben reményekkel telve kimásztunk, mert az állami túlfogyasztás sajnos most is divatos tevékenység.

Ezekről a témákról és nem öreg emberekkel, hanem a benne élő emberekkel beszélgettem. Nem ultólag, az emlékezet szépülésével, hanem anno.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 11:30:25

@maroz:

Nincs semmi, nem is nagyon vártam választ, csak azt írtam le, hoyg az az utólagos értékelés, hogy nem, fogyasztott túl a kádári rendszer, nem igaz. Mutathatnak bármit a számítások.

maroz 2016.08.16. 11:36:05

@látjátok feleim szümtükkel: Leírtad, marhaság, leszarom, egyéb???

Ennyi kibaszott zsenit, nem is tudom, hogy miért nem vetnek ki rátok adót. Zseniadó a mindentjobbantudókra, akik megmondják a frankót, farzsebből, mert ők benne éltek a korban, tmk-lakatosként. Visszafizethetnénk belőle duplán a hitelt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.16. 11:37:12

@az igazmodó juhász:

Nem azt mondtam, hogy ne olvasd el, én a magam részéről nem tartom szükségesnek. De ha egy mai fiatal egy ilyet elolvas, akkor készpénznek is veszi, mert nem tudja belőle kiértékelni, hogy ez a valóságnak csak egyik nézete. Lehet más oldalról is látni, és talán sokkal reálisabban is. Tudod a kádári rendszerben hasonlóan egyoldalú írásokkal már elég jól tudtak kábítani. Tízből meg tizenegyet akkor sem lehetett fogasztani.
Részemről a túlfogyasztás vitatása volt a téma. Ezt az igazmondó juhásznak látnia kellene.;D

maroz 2016.08.16. 12:26:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ugyan, hol vagy te egy Alexhez képest... :)

Jean Sol Partre 2016.08.16. 22:47:52

@maroz: kibaszott történészek, mit tudhatnak azok ha ma élnek és nem régen?

maroz 2016.08.17. 06:09:25

@Jean Sol Partre: Ők még csak-csak, na de az archeológusok! Hogy a korai bronzkorban az emberek így meg úgy. Hát egy nagy szart, azt! Meg kell kérdezni azokat, akik akkoriban éltek, nem a régészek egyoldalú írásait olvasni!

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.17. 07:50:21

No tudóskáim ezt ki mondta?

"Ferenc pápa elsősorban a segítségre szoruló, üldözött emberről beszél, "mi elsősorban az otthonainkat fenyegető migránsáradatról. Egyik vélemény sem kizárólagos, de mindegyik hangsúlyos." Ugyanannak a kihívásnak két veszélyéről van szó. Önmagában mindegyik indokolt, de a másik teljes kizárásával nem lehet hiteles – fogalmazott Harrach Péter, aki attól tartózkodott, hogy megmondja, melyik a jó válasz."

ÉS ezt?

"Azt gondolom, hogy minőségi, szeretetteljes és boldog életet csak olyan országban lehet élni, amely a tisztelet kultúráján alapszik, következésképpen a tisztelet hangján beszél. Magyarországnak annak a helynek kell lennie, ahol _mindenkit_ tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják és az iszlámot, a muszlimok, arabok civilizációs gyökereit is rendkívül nagyra értékelik. Az iszlám egy nagy lelki és szellemi építmény, amely nélkül a világnak azon a részén sem béke, sem boldogság, sem kiegyensúlyozott emberi élet nem jöhetne létre. Ezért számunkra az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket. És nem szégyellünk időnként tanulni sem tőlük."

Tudjátok, van egy régi-régi magar mondás, én is az öregektől hallottam, miszerint tanulj tinó, ökör lesz belőled.:Ö

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.17. 07:54:01

Ja, és azt tudjátok, hogy mi a libsibolsi szó magyar jelentése? Kérdezzétek az őskövületeket! Ö
süti beállítások módosítása