Európa dekódolása
2015. december 05. írta: Redakció

Európa dekódolása

terrorizmus.jpg

Vendégszerzőnk, Békés Márton történész írása.

 

„Ha ismered az ellenségedet és ismered önmagad, tiéd lesz a győzelem.” (Szun-ce: A háború művészete)

 

Azt állítom, hogy Európa jelenlegi helyzetéhez jelentősen hozzájárult, hogy elbizonytalanította magát. A ránk jellemző európai kulturális kódok és viszonyítási pontok felszámolásával eleve hátrányba kerültünk. Kettős problémával nézünk szembe a jelenleg lappangó háború pszichikai frontján: ellenségeink túl magabiztosak, mi viszont nagyon is bizonytalanok vagyunk. Előbbi nehezen befolyásolható, utóbbiról viszont mi magunk tehetünk. Változtatni tehát ezen lehet.

A háborús győzelem jelentős részben önismeret kérdése. Fel kell tennünk és meg is válaszolnunk a következő négy kérdést, hogy átlássuk, milyen információ-hiánnyal küszködünk. Az egyik póluson az Iszlám Állam áll, a másikon az Európai Unió:

  1. Mit tud magáról az ISIS? – Mindent, emellett eltökélt és határozott.

  2. Mit tudunk róla mi? – Nem eleget.

  3. Mit tudunk mi magunkról? – Egyre kevesebbet, kultúránk elbizonytalanodott, identitásunk meggyengült.

  4. Mit tud rólunk az ISIS? – Sokat, főleg gyengeségeinket ismeri.

*

is4.jpg

Egyik barátom azzal álmodott, hogy az Iszlám Állam Toyota Hiluxai a Krisztina körúton járőröznek. Ez valójában az ellenség álma. Az irracionális fantázia és a mindennapi (tele)valóság bizarr keveréke arról tanúskodik, hogy a „jelenvaló veszély” (Norman Podhoretz) átjutott a tudat küszöbe alatt. Az ellenség immár valóban „belül van” (Böcskei Balázs). Belül, azaz Európa határain belül, kultúránk szétroncsolt szövetének gyenge szálacskái között, elménk tudattalan részében. A határok átjárhatósága a terror elkövetőire is vonatkozik, a „tőke szabad mozgása” (mint az egyik európai „érték”) a szaúdi befektetésekkel együtt érkező imámok fizetésére is érvényes.

A halálkalifátus videóit és képeit szánt szándékkal úgy készítik, hogy leginkább ránk legyenek hatással. Az Oszama bin-Laden-féle VHS-en terjesztett, szemcsés, hosszadalmas, arab nyelvű átkozódásokat tartalmazó felvételek helyett itt látványos, rövid, feszesen vágott, angol nyelvű, érzékekre ható, de mindenekelőtt brutálisan realisztikus és realisztikusan brutális klipekről van szó. Az ezredforduló al-Kaida-videói statikusan „beígérték” a terrort, napjaink ISIS-videói viszont működés közben mutatják be azt.

A nyugati vizuális kultúrához hiánytalanul igazodó és persze saját, közel-keleti közegében is fogyasztható, HD-kamerával felvett, lassított felvételekkel és nyomatékos fenyegetésekkel tarkított klipek a terror audiovizuális menedzsmentjének új korszakát jelzik. Nincs szétesett, dropos videószalag, helyette bármilyen internetes platformon gyorsan terjeszthető, félreérthetetlen erődemonstráció zajlik. A terror brand-építésében az Iszlám Állam nem csak, hogy élen jár (érdemes összehasonlítani PR-termeit az al-kaidás al-Nusra Front nem túl látványos videóival), de az exploitation-mozikhoz hasonlóan „kizsákmányolja” az egyes témákat azzal, hogy profin rendezett toborzó-anyagaiban minden olyan attribútumot felsorakoztat, amely a terror bizarr vonzását sugározza (fegyverek, kaland, legyőzhetetlenség, kérlelhetetlenség). Az ISIS ijesztő sivatagi show-jában minden valóságos, tényleg megtörténik. A propagandánál már csak a megvalósulás rémisztőbb.

*

Gamification – így nevezzük azt, amikor az Iszlám Állam a könnyebb azonosulás, a nyelvi és érzelmi kódolás elősegítése és a népszerűségszerzés érdekében úgy készíti el videóit, mintha azok a Call of Duty világában játszódnának: tankra szerelt GoPro-kamera, harctéri drónfelvétel, videójátékokhoz hasonló szűrők és effektek, X-Box-grafika. „Jobb, mint a játékban” – mondta harctéri tapasztalatairól egy Nagy-Britanniából érkező dzsihadista. Ezzel szemben mi azt mondjuk a merényletekre, támadásokra, hogy „olyan volt, mint a filmeken.”

Mindez komoly percepciós szakadékot jelez, amelynek mentális következményei sem maradnak el. A dzsihád-dizájn túlfényezett harctéri fotókból, az ég felé mutató mosolygó szakállas férfiakból, AK-kontúrokból és fekete zászlókból áll. A Paradicsomban való találkozóra invitáló szépiás fotók mellett legalább annyi, ha nem több olyan kering, amely igazi életet, kalandot, közösséget és célt kínál. De a toborzóvideók tulajdonképpen nem is vallásháborúra hívnak fel, hanem egy sikertelen és haszontalan élet eldobására. Jellemző felirat egy képen: „Néha a legrosszabb múltú emberek írják a legszebb jövőt.”

A felvételeken ábrázolt explicit brutalitás annyira nyílt, leplezetlen, számunkra szokatlan, hogy a képsorok sokkoló hatása bénultsággal és zsigeri lefagyással jár. A líbiai Iszlám Állam-vilajet által forgatott videón például etióp keresztényeket fejeznek le, máskor tankkal hajtanak végig hadifoglyon vagy autó után kötik őt. A ketrecben élve elégetett jordán pilóta és a felgyújtott kurd szabadságharcosok mellett a sharia ezer évvel ezelőtti szabályai szerinti lefejezések, végtagcsonkítások, kövezések, keresztre feszítések és épületről való ledobások (ez a homoszexuálisok büntetése) láthatóak a videókon és képeken. A gyilkosságok nyílt ábrázolása számunkra sokkoló, Rakkában és az elfoglalt szíriai, iraki területeken mindennapos. Kérdés, hogy kinek szól az üzenet? Egyfelől azoknak, akiket katonai és politikai szempontból meg akarnak félemlíteni a térségben (a cél: hódoljanak be, dezertáljanak, harci moráljuk romoljon). Másfelől azoknak, akik csatlakoznának hozzájuk, hogy érezzék: „köztünk lehetsz valaki”, „állj közénk”. Harmadrészt viszont nekünk. A videók kialakítása arról tanúskodik: az Iszlám Állam tudatos stratégiát alkalmaz arra, hogy az európai közvéleményt sokkos állapotban tartsa.

*

is3.jpg

A fragmentált identitású, vallási, családi és kulturális hovatartozásában bizonytalan, szociokulturális közegét maga mögött hagyó második-harmadik generációs, bevándorló családból származó fiatalok számára már sem az iszlám nem jelent erkölcsi hálót, sem az európai kultúrkör (ez nem más, mint a zsidó–keresztény kultúra és annak szekularizált öröksége, valamint a görög–római gondolati-intézményi hagyomány) nem ad fogódzót.

Előbbi, vagyis a muszlim előírások betartása többnyire a kontinensre először érkező (nagy)szüleik számára sem volt már elsődleges, akik viszont még kaptak valamit Európától: jobb életet, szociális hálót, munkát, tartást, valahová tartozást, szemben posztkoloniális – maghrebi, közel-keleti – hazájukkal, ahol zűrzavar, polgárháború, diktatúra és szegénység uralkodott.

A második-harmadik nemzedék számára ez már nem eredmény, nem kihívás, maximum alanyi jogon járó juttatás, annak is kevés. A posztmodern korszak legkevésbé sem ironikus vonása, hogy az algériai és marokkói bevándorlók leszármazottai olyan tanokhoz térnek vissza (legalábbis a szavak szintjén), amelyeket már nagyapáik sem követtek odahaza. Sokan vannak, akik öröklött kultúra híján az iszlámmal a szélsőséges értelmezés formájában találkoznak először. A szalafista fundamentalizmus és a dzsihád-turizmus ebből a szempontból inkább digitális cseppfertőzés útján terjedő vírus, mintsem a muszlim előírások maradéktalan európai betartását követelő mozgalom. Ettől persze még veszélyesebb és (kulturális, nemzetbiztonsági, katonai) felderítése is nehezebb. Mit tehet egy francia társadalomba már integrálódott apa, aki a ’90-es évek afganisztáni/algériai/palesztin iszlamizmusa elől menekült, s most azzal szembesül, hogy fia Szíriába ment harcolni ugyanezért?

Utóbbi probléma, vagyis az európai kultúra elbizonytalanodása kézzel fogható, le nem tagadható. Nem csak az uniós vezetők tehetetlenségéről, cselekvésképtelenségéről, koncepciótlanságáról és generális alkalmatlanságáról van itt szó (a szíriai bombázásokat nemzetállamok végzik, tehát a klasszikus antiliberális realista iskola szerint mennek végbe), hanem a kulturális önfelszámolás félreérthetetlen szimbólumairól. Bár, ha jobban belegondolunk, ez a folyamat már nem is csak jelképes. A tényleges, fizikális önfelszámolás Európa kulturális dekódolásával egyszerre zajlik. Három példa következik:

  1. Tavaly Brüsszelben a Molenbeek melletti történelmi belváros főterén nem állítottak karácsonyfát, mondván, az sérti a szomszédban lakó muszlimok érzékenységét.

  2. Felröppent a hír, hogy Norvégiában az egyházakat felkérték, hogy amennyiben menekülteket fogadnak be, takarják le a keresztény jelképeket, mert azok zavarhatják a többségében muszlim migránsokat. (A hírt azóta cáfolták, de a jelenség jellemző, és az is, hogy minden további nélkül el tudjuk hinni, hogy már itt tartunk.)

  3. Olaszországban egy iskolaigazgató betiltotta a karácsonyi ünnepséget és a karácsonyi dalokat, méghozzá az intézmény kulturális sokszínűsége hivatkozva.

Tegyük világossá: a keresztény jelképek csupán két csoport szemét csípik: a vahabita Sharia4Belgium mozgalomét és a hozzá hasonló csoportokét, valamint a hiper-PC európai liberálisokét. Utóbbiak eszmei eredői között sok mindent megtalálunk (északi-európai „lélek-welness-ben” utazó protestantizmus, pacifizmus, emberi jogi doktrinerség, multikulturális szemlélet, kulturális relativizmus), de mindennek alaphangja mégis a világ veszélyességéről való szándékos tudomást nem vétel.

Miután Európa önnön maga mozdítja el és számolja fel az identitását jelző és meghatározó elemeket, sem az asszimiláció elvárásai nincsenek tisztázva, sem a belső kohézió nem biztosított. Valójában a menekültek sehol sem kérték a keresztény jelképek eltávolítását és a karácsony megünneplése sem sérti őket. (Furcsa helyzet lenne, ha Kairóban elhallgatna a müezzin, nehogy felzaklasson katolikus menekülteket.) Ez a fajta kéretlenül követelőző Willkommenskultur a rossz lelkiismeret torz kompenzációja, amely fakadhat a kolonizációból, a globális egyenlőtlenség iránt érzett felelősségből, vagy bármilyen más lelkiismeret-furdalásból. De végeredményben nem más, mint önfeladás.

*

Brüsszel a „diszkurzív demokrácia” gyakorlatában odáig ment, hogy a párbeszéd görcsös követelése közben nem maradt mondanivalója. Az EU előbb önmaga mondott le arról, hogy hozzá asszimilálódjanak a földjére belépők; s most már azt is veszélyben forog, hogy azt meg lehessen különböztetni, mi az európai és mi nem az. Így a bevándorló háttérrel rendelkezők és a mostani migránsok számára új hazájukban még kevesebb kulturális fogódzó lesz, amely saját identitásuk megélését is elbizonytalanítja majd. Arról nem is beszélve, hogy ők már kész – gyakran a hazaihoz hasonló integrációjú – muszlim hálózatokba érkeznek, amelyek a mecsetek, halal mészárszékek, fodrászatok, könyvesboltok és élelmiszerüzletek otthonosságával (és elzártságával) veszi körül őket. Gyakori, hogy az újonnan érkezők figyelmeztetik az évtizedek óta itt élőket: ne igyanak alkoholt, a nők ne járjanak dolgozni és takarják el a hajukat, akár arcukat is.

Az előbbiek folytán jöhetett létre az az elsőre logikátlannak tűnő állapot, hogy a párizsi merénylet végrehajtói közül többen – ez sok Nyugatról az Iszlám Államhoz csatlakozóra is elmondható – fiatalabb korukban, vagy a merényletek idején is nem-muszlim életmódot folytattak. A hirtelen megtérések és a neofiták buzgalma mellett határozottan jelen van tehát az a jelenség is, hogy a fundamentalista tanok nevében elkövetett merényletek végrehajtóinak életmódja valójában nem felel meg annak a szélsőséges Korán-értelmezésnek, amelyet magukénak vallanak. Ez pedig még nehezebbé teszi az ellenség megnevezését és beazonosítását, és arra enged következtetni, hogy a puszta vallási fanatizmuson túl valami más probléma is van. S akkor még nem választottuk szét azt, hogy hol végződik a homegrown terrorizmus és hol kezdődik a terroristák Európába exportálása. Lehetséges, hogy az iszlám radikalizációja mellett a radikalizmus iszlamizációjáról is szó van.

Félve vonjuk le azt a következtetést, hogy ha Európa ebben a konfliktusban bármiben hibás, akkor önképe, önismerete és öntudata feladásában biztosan az.

*

is2.jpg

A történelem nem ismétli önmagát, de tanulni lehet belőle. A véletlen, a nem várt, az esetleges, az egyszeri és a banálisan ostoba események számtalanszor módosítják a mégoly briliáns terveket, de bizonyos törvényszerűségek mégiscsak érvényesülnek. Ilyenek a következők is, főként konfliktushelyzetben: 

  1. Az ellenség pontos és önmagunk helyes ismerete a győzelem alapfeltétele.

  2. A harcmező ismerete felér a győzelem felével.

  3. Védhető területet feladni stratégiai hiba.

  4. A jól szervezett hadsereg felülkerekedik a szervezetlenen.

  5. Aki a szabályokat diktálja, előnyben van.

  6. Az önvédelmet gátló tényezők az ellenség kezére játszanak.

  7. A rejtőzködés/álcázás taktikai előnyt biztosít.

  8. A morálisan gyengébb hadsereg veresége valószínűbb.

  9. A pszichikai megfélemlítés ellen közös mítoszok kellenek.

  10. A demográfiai többlet helyet keres magának.

Ebből kell kiindulni az elkövetkezőkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr388139414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér_Lala 2015.12.05. 09:51:54

Jó írás. Szépen összefoglalja az elemeiben többször elmondottakat. Talán egyet hangsúlyoznék jobban:
A neolibsizmus nem csak a társadalmak önazonosság tudatát teszi tönkre, hanem - és ez ugyanolyan fontos - a már betelepültek belső ellenséggé válásának is döntő oka, mert légüres térbe kerülnek, nincsenek pozitív, követendő mintáik és a társadalom értékvesztése folytán nincs érték és hagyomány amihez igazodhatnának. Vagyis nincs mihez integrálódni, az integráció szándékát sem követelik meg. Így sem az iszlám eredeti értékeit, sem a befogadó társadalmak értékeit nem követik (legfeljebb mazsolázva a számukra előnyös részeket). Ez pedig lumpenizálódást és végletes befolyásolhatóságot eredményez. A befolyásolás pedig éppen a nyugat átlátszó színházát (akciófilmek hősei, videojátékok, stb.) módszereit használja, más célok érdekében.
Hogy mik ezek a célok (nem az iszlám radikalizmus. mert az csak a szinház része), kinek áll valójában érdekében ? Ez a zavaros része a dolognak.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.12.05. 10:04:39

Az ISIS kialakulása a közel-keleti konfliktus eredménye, ami a neokohn amerikai külpolitika következménye.

neokohn külpolitka: Minél nagyobb a káosz a közel-keleten, annál jobb. Nincsenek hatalmi centrumok amelyek esetleg megtámadhatnák izraelt/támogathatnák a palesztinokat, az illető államok egyébként is polgárháborúval vannak elfoglalva, stb.

Ahol huzamosabb ideig káosz uralkodik ( különösen ha a népesség egyébként hagyománytisztelő) csak idő kérdése hogy megjelenjen egy fanatikus szervezet amely azzal kampányol hogy visszaállítja a régi rendet, mert ugye a probléma forrása hogy letértünk az igaz útról, amelyet még mohamed vagy akárki jelölt ki nekünk. A népesség eredendően hajlik arra hogy elfogadja a fanatikusokat, mivel ők rendet ígérnek, szemben a polgárháborúval. Az átlagembernek az számít hogy a fegyverropogásnál minden jobb, az nagyjából mindegy hogy ezt milyen csomagolásban kapja. Később jön rá hogy nem ilyen lovat akart, de akkor már késő.

Mielőtt az usa szétkúrta volna közel-keletet, szekuláris diktatúrák voltak, amelyek nagyjából biztosították a modus vivendit az eltérő kultúráknak, amíg azok nem követeltek politikai önállóságot. Aztán a szabadság demokrácia és a sokszinűség nevében középkori szélsőfanatikus terrorszervezeteket hoztak létre ill. támogattak. A diktatúra megdőlt/ hatalma háttérbe szorult, csak ami utána jött, tízszer rosszabb lett.

Mindegy, mert izrael érdekét ez szolgálja. Az ISIS szunnita, izrael főbb ellenségei pedig a siíták (Irán, Hezbollah), amíg egymást gyilkolják, addig sem a palesztinokat támogatják.

A polgárháborúk keltette bevándorlás pedig pluszpont, hiszen minél több a bevándorló és a terrormerénylet a nyugaton , annál jobban lehet a cionistáknak arra apellálni hogy "veszélyes a helyzet, gyertek haza Izraelbe". win-win.

Amíg amerika támogatja izraelt, addig káosz lesz a közel-keleten. Ha pedig amerika kiesne a sorból,még mindig ott van a izraeli atomarzenál, amivel nyomást lehet gyakorolni. Akár Európa felé is, lásd sámson-opció.

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.12.05. 11:15:59

Békés ismét kitűnő írásban világítja meg a történések lényegét.

"Tegyük világossá: a keresztény jelképek csupán két csoport szemét csípik: a vahabita Sharia4Belgium mozgalomét és a hozzá hasonló csoportokét, valamint a hiper-PC európai liberálisokét."

Alain Finkielkraut francia filozófus L'identité malheureuse című, nagy vihart kavart könyvében mutat rá a különös szövetségre, ami az integrációt elutasító muszlim közösségek és a posztmodern liberalizmus közt fennáll. Utóbbiak tagadják, hogy létezhet akármilyen közös, a közösség minden tagja által tiszteletben tartott értekrend, ebből adódóan még "a szekularizációt is szekularizálni akarják", vagyis eltörölni azt a köztársasági-patrióta szellemiséget, ami a századfordulós kulturkampf során kivívta állam és egyház végleges szétválasztását, s ami a modern Franciaország eszmei alapja volt. Kétségbe vonják egy ilyen eszmei alap meglétének jogosságát, mivel az egyéni identitások megsértését látják benne. Ezzel természetesen a muszlim szélsőségesek kezére játszanak, akik emberi jogaikra hivatkozva tagadják meg a beilleszkedést. Az ábrándokat kergető liberálisok ezzel persze saját bukásukat készítik elő, de hát tudjuk, hogy a logika nem az erősségük.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.12.05. 11:30:03

@Tündér_Lala:
így van. egy tisztességes muzulmán nem integrálódhat szakállasnő társadalmakba. ha az egyház ledobáltatja a buzikat a háztetőkről, akkor lesz mihez igazodni.

Pelso.. 2015.12.05. 13:01:04

@batiszkáf: Szerencsére nálunk van mindenki által tiszteletben tartott értékrend, pl. a hazai morális állapotok, ugyebár.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.12.05. 13:27:30

@Pelso..:

"Ha fontosak neked a nők jogai, akkor ne ölelgesd az asszonykövezésből migrált afgánt. Utasítsd el, mert ha olyan liberális nő vagy - nyugodtan lehetsz: ez itt Európa - aki szombatonként akár több, vagy más cerkáját is bekapja egy jól sikerült házibuli után, akkor a jelenlegi életformádra nagyon veszélyes lesz, ha az asszonykövező afgánt ölelgeted. (Sic!)
Forrás: kuruc.info/r/7/151263/

"akár több vagy más cerkáját bekapja"

Itt a nagy K betűs értékrend kéremszépen. A mandikonzik meg a "hallgat mint szar a gazban" c. némajáték-előadást játsszák.

hívőlélek 2015.12.05. 13:55:27

@Tündér_Lala: pont mint a 900-as évek Európája. A beözönlő magyar hordáknak több száz év s számtalan véres leszámolás kellett hogy európaiakká váljanak - részben. Szerintem a muzulmánoknak nem kell olyan sok idő. ...őnekik már vannak európai gyökereik.

I_Isti 2015.12.05. 13:56:25

@Nemzetstratégia: "Az ISIS kialakulása a közel-keleti konfliktus eredménye, ami a neokohn amerikai külpolitika következménye."

Az usa csak kb 1776 óta létezik, az iszlámban meg folyamatosan a kezdeteitől fogva, 1400 éve felbukkan az a radikális értelmezés, ami az emberek lefejezésében, rabszolgakereskedelemben, terrorizmusban, és más hasonló barbár dolgokban manifesztálódik.
(Erről mondjuk elődeink tudnának mesélni, milyen világ volt az, mikor jött a török, és elrabolta a lányokat, asszonyokat, a gyerekeket rabszolgának, a férfiakat meg lemészárolta.)

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.05. 14:04:27

"A jól szervezett hadsereg felülkerekedik a szervezetlenen."

ja, az elméletben. csak aztán marcikám, nézd mán meg mi is volt az ábra amottan lent afganisztántól irakig: a teljes műszaki és logisztikai fölénnyel rendelkező orosz/amerikai csapatoknak kicsorbult a bicskája a túlnyomórészt ad-hoc akciózó, több, egymással is marakodó frakcióra és klánra oszló helyi mucsahédiken. aszinkron hadviselés címszó alatt található a lexikonban.

ilyen esetekben, amikor noch dazu összemosódik a rosszul felcímkézett ellenség és a helyi lakosság... a fene szervezett hadseregek csak akkor és addig vannak nyerő helyzetben, amíg mindent agyonnapalmoznak ami él és mozog (vö: gewaltsame befriedung, népirtás meg egyéb antigenfista huncutságok). ezt persze manapság mainstream nagyhatalom nem vállalhatja be, innen meg ugye ismerős a forgatókönyv: sokéves maszatolás és homokbombázás után nulla pacifikéjsön.

a feladványt többé-kevésbé vérfürdőmentesen a status quo döntően helyi szereplős újrarendezésével matekozhatod ki kettes alá szintre, vagy sehogy.

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.12.05. 14:43:56

@Pelso..: Esküszöm, nem értem, hogy ezzel mit akar mondani. Segítsen!

hívőlélek 2015.12.05. 14:51:25

@I_Isti: az ISIS az gyakorlatilag 1100 óta létezik. Elődjeik az asszaszinok voltak.

legeslegujabbkor 2015.12.05. 14:59:41

@batiszkáf:

"eltörölni azt a köztársasági-patrióta szellemiséget, ami a századfordulós kulturkampf során kivívta állam és egyház végleges szétválasztását, s ami a modern Franciaország eszmei alapja volt."

Posztmodern liberalizmus lassan már anarchizmus.

Azért képzeljük el, hogy létezik keresztény egyház nélkül is társadalomba beilleszkedni tudó író-olvasó ember

hívőlélek 2015.12.05. 15:09:04

@legeslegujabbkor: Ahogy a kereszténységnek és az iszlámnak is ugyan úgy a liberalizmusnak is számtalan áramlata-irányzata van. Azonban a liberalizmus az egyedüli amely nem pusztított el 10 és 100 milliókat ... a liberalizmus egy békés ideológia az emberi gondolkodás - attitűd csúcsa, az emberi faj fennmaradásának záloga. Sajnálatos de az összes többi ideológia képes lenne kiírtani az emberiséget és saját magát is a földről.

legeslegujabbkor 2015.12.05. 15:27:16

@hívőlélek:
Nem vitattam sosem, hogy a liberalizmus kihasználja azt az alapvető emberi tulajdonságot, hogy különbek legyünk másoknál, akár tudásban, akár teljesítményben, néhány társadalomban meg gonoszságban, mikor mivel lehet sikereket elérni.

hívőlélek 2015.12.05. 15:34:40

@legeslegujabbkor: gonoszságban???? ....csak 1 azaz egy példát kérek amikor a liberalizmus gonoszabb volt mint a kereszténység vagy a kommunisták ...vagy a nácik ... vagy bármely illiberálisabb alakulat!

legeslegujabbkor 2015.12.05. 15:40:31

@hívőlélek: Nem azt mondtam, hogy gonoszabb.
Egy lehetőséget írtam, mert ideig-óráig bárki megszerezheti a hatalmat vagy közérdeklődést egy alapvetően támogató közegben.

pitcairn2 2015.12.05. 15:54:48

@hívőlélek:

és a modern liberalizmusnak már semmi köze sincsen a klasszikus értelemben vett liberalizmushoz...

Bell & Sebastian 2015.12.05. 16:04:29

Fontossági sorrend

Azt sem sokan tudják, hogy a II. VH befejezése után az amcsik a saját megszállási övezeteikben a fegyveres kommunistákat kezdték irtani, például Olaszországban és Görögországban.

Amihez felhasználták az akkor már hadifogoly, harcedzett németjeiket. Akik saját egyenruhájukban és visszakapott fegyvereikkel, vállukat az amcsik vállának vetve...., még vagy másfél évig, '45 után.

A délszláv háború hírhedt orvlövészei közül mennyi volt a kőgazdag turista, aki csak befizetett egy szafarira? Felvitték őket egy magaslatra jó kilátással, lepuffantották a kontingenst, mire észbekaptak alant, már ki is menekítették a büszke stüszit.

A posztból ami kimaradt:

- célok tisztázása
- szövetségi rendszerek ennek alárendelése

Tegye fel az a kezét, aki tisztán látja a célt és meg is tudja mondani, ki érte / ki ellene?
Na ugye.

Szindbad 2015.12.05. 16:28:17

"Mit tudunk mi magunkról? – Egyre kevesebbet, kultúránk elbizonytalanodott, identitásunk meggyengült."

Szokásos bölcsész faszságok, remélem nem fizetett propaganda, de nem lepődnék meg.

hívőlélek 2015.12.05. 16:30:53

@pitcairn2: Miért milyen az a modern liberalizmus? .... és a "modern" kereszténységnek mennyi köze van Jézus tanításaihoz??? Milyen keresztényi elveket vall Erdő és Kiss-Rigó úr amikor megtagadja Jézust .... vagy a győri plébános aki a latrok mellett kampányol Isten házában?

Pelso.. 2015.12.05. 17:34:54

@batiszkáf: A filozófus hölgy célzott társadalom kritikát fogalmazott meg. Párhuzamosan én is, kiterjesztve egészre, arra utalva, hogy nálunk sincs egységesen elfogadott és támogatott társadalmi értékrend. (az elit, kiváltképp a politikai által kreáltakat hagyjuk, esetükben másfajta értékről beszélhetünk)

TG69 2015.12.05. 18:00:17

Mi van Bekes otthon nem voltak olomkatonaid :-). Vicces vehemenciaju poszt erokultuszhivoknek. Ti hulyebbek vagytok mint elsore gondoltam. De csak igy tovabb...

Pelso.. 2015.12.05. 18:04:26

@Szindbad: Nem olyan rossz a helyzet. Pl. a kbt. legutóbbi módosítása (a hozzátartozós) kifejezetten identitásunk megerősítése céljából készült. Meg hogy még többet tudjunk magunkról, - komolyan gondolom.

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.12.05. 18:10:00

@Pelso..: Finkielkraut férfi. A posztmodern liberalizmus egyes tendenciáit vette górcső alá, arra hívva fel a figyelmet, hogy nem lehet az egyén jogainak nevében aláásni azokat az értékeket, melyek egy társadalmat (hovatovább egy nemzetet, hogy ezzel az inkorrekt kifejezéssel éljek) összetartanak. Egyfajta közös értékrendnek mindenképpen léteznie kell, különben a társadalom szétesik.

Pelso.. 2015.12.05. 18:17:11

@batiszkáf: Bocs, benéztem. Pontosan, a szétesés folyamata. Itt is, ott is. Bár okok, azok mértéke, közvetlen hatások megítélése rendkívül szubjektív.

hívőlélek 2015.12.05. 18:22:44

@batiszkáf: közös értékrend a jelen Magyarországában NINCS! S ez független a liberalizmustól. Nincs nemzeti minimum! .... s ebből adódóan sajnos már nincs nemzet sem amit holmi pozitív értékrend összetartana.
Itt folytonos kiegyezések vannak ... ha te elnézed hogy lophatok akkor Én is elnézem vagy elnézzem hogy lophass akkor is ha esetleg Én nem is akarok lopni? A Te komcsid csak akkor huuu ha az én komcsim neked nem felel meg, DE HA AZ ÉN KOMCSIM "ÚRI" EMBER AKKOR A TIÉD IS ÉS EGY MA SZÜLETETT BÁRÁNY IS.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.05. 18:59:15

@Herr Stacheldraht Leger: a szovjeteknek leginkább az amerikai haditechnikával ellátott "mucsahedineken" csorbult ki a bicskája és a saját gazdasági válsága vetett véget a konfliktusnak. Ha nincs a peresztrojka és az önfeloszlató reforméhség akkor Afganisztán szépen integrálódott volna a Szovjetunióba, ahogy Tibet Kínába.

A nyugatiaknak az álszent propaganda az egyetlen gyenge pontjuk. Az asszimetrikus hadviselés még valamennyire igaz koncepció, de azt elhinni, hogy egy eltökélt hadsereget megállít, hatalmas ostobaság és hazugság.

Ha ugyanis világos a cél, és minden áron győzni akar az erősebb fél, akkor nincs az az asszimetrikus hadviselés ami megállítja. Ha az amerikaiak is úgy viszonyulnak a tálibokhoz, pastukhoz, mint azok egymáshoz akkor gyorsan vége lesz a dalnak. Lásd minden egyes gyarmati háború.

Nagyon tehetséges hadvezérek és jó terepviszonyok és sok hiba az ellenség részéről az egyetlen recept ahogy győzni lehet az erősebb, szervezettebb féllel szemben.

Különben egyszerűen az egyik félnek elfogynak a katonái. Az amerikai neokonok egyszerűen hazudtak a népnek és azt mondták, hogy az arabok fel akarnak szabadulni. Ha most valaki elhinné, hogy például itt Magyarországon diktatúra van és szétbombázná a városokat, halomra ölné az embereket, majd mint elnyomott kisebbségből, kiállítaná Farkas Flóriánt diktátornak, vajon a nép hős megmentőkként fogadná őket?

Mert ez volt az egyetlen tévedés. Hogy az arabok, pastuk és a többiek bizony nem kértek abból a torz, gyarmati "demokráciából" amit nekik elvittek és az őrült fanatikusok a marxista, mecsetrobbantó kommunistákból sem kértek.

A katonai konfliktusokat nem nyerték meg. Minimális károkat tudtak csak okozni és azt is csak azért mert viszonylag kesztyűs kézzel bántak a lakossággal.

Egy háború az háború. Kegyetlen, emberek halnak meg ott, épp ezért Lee tábornok szavait és logikáját követve adott a megoldás, hogy ne háborúzzunk ha nem muszáj. Ne akarjunk rendszereket döntögetni és igazságot tenni, ha nem vagyunk istenek. Más dolog megvédeni egy kis országot vagy népet egy nagyobb aggressziójától és esetleg segíteni a függetlenségüket és az elszakadást. És nagyon más távolról gombvezérléssel bombázni egy országot, hatalomra segíteni a nép szemében illegitim vezetőket, erőszakkal beiktatni egy rendszert, majd elvárni, hogy a helyiek fenntartsák maguktól a rendszert és hálásak legyenek.

Az iraki HÁBORÚ hatalmas siker volt. A nemzetépítés katasztrófa. Az afganisztáni háború is sikeres volt. Meghalt a sok talibán, de a helyzeten ez nem segített. Ha teszemazt az amerikaiak célja a terület kolonizálása lett volna, akkor ezek a háborúk remek nyitánya lettek volna a totális uralomnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.05. 19:03:21

"Valójában a menekültek sehol sem kérték a keresztény jelképek eltávolítását"

"a keresztény jelképek csupán két csoport szemét csípik: a vahabita Sharia4Belgium mozgalomét és a hozzá hasonló csoportokét, valamint a hiper-PC európai liberálisokét."

Így igaz, ebből is az derül ki, hogy az egész felhajtás a keresztény jelképek, szokások és ünnepek eltörlése érdekében igazából a mai liberalizmus végső támadása a kereszténység megmaradt romjai ellen - egyben pedig az európai népek kultúrája ellen, amelynek egyik alapvető forrása a kereszténység.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.05. 19:14:08

@hívőlélek: ez éppúgy hazugság, mint hogy a kereszténység nem pusztított el embereket.

Liberális országok voltak azok az európai országok, amik az afrikai gyarmatosítást intézték, a liberális párt utódja vezette itthon, Magyarországon és hasonlóképp a legtöbb európai országban harcba a nemzeteket az első világháború idején, nem faji, nem vallási, hanem az akkori liberális nemzetfelfogás szerint.

A liberális értékrend akkori megnyilvánulása eredményezte, hogy az angol király nem a dinasztiájához volt hű, hanem a brit érdekekhez, hasonlóképpen a németeknél, és ez robbantotta ki az első világháborút.

De gondolom most majd megint jön a a mismásolás és hazudozás. A keresztesek rossz keresztények, Sztálin nem igazi elvhű kommunista, Lenin az eszme elárulója és őt is csak jégre vitték a hadikommunizmussal, az első liberálisok nem voltak igazi liberálisok, a mostani liberálisok az igazi liberálisok és a Putyin elleni agitáció valamint a muzulmán bevándorlás buzdítása is csak a nagyobb jó érdekében történik, ahogy a fegyveres beavatkozás sürgetése Ukrajnában, Szíriában, a szír lázadók felfegyverzése egy gonosz, elnyomó rezsim ellen történt és a többi és a többi.

Hazugságok.

A liberalizmus is csak egy modell, lehet szeretni, lehet ellenezni, de nem csodaszer a társadalom minden bajára. Igazság szerint ahogy a marxizmus felett is, a liberalizmus felett is eljárt az idő és ideje lenne már a tényleges emberi természetre, a játékelméletre és más valós alapokra épített ideológiával előjönni, mint a doktríner liberalizmust vagy éppen szocializmust és humanizmust erőltetni a végtelenségig.

A valóság és a tényleges haszon a fontos, nem pedig egy elvont modell.

csak egy néző 2015.12.05. 19:44:03

Ezek a "bátor" véglények is addig olyan bátrak, amíg fogságba nem esnek, akkor már vinnyog a féreg.

www.youtube.com/watch?v=WxEcLew60cQ&feature=youtu.be

Hidvégi Mihály 2015.12.05. 19:46:15

Ostobaság ilyet írni, hogy Európa bajban van. Ezt csak Orbán szeretné sugallni hülye magyaroknak, hogy tudjon uralkodni rajtuk még kicsit, mindig csak egy napot kér az Úrtól, csak egy napot adj még uram hadd lophassak még.

Fészkes fenét.

Európa erős. Erős, mert szabad, mert gazdag, mert erkölcsös. Mert oda mennek emberek a jobb élet reményében s az oda menők erősítik. Hülyeség, hogy gyengítik, az iszlám hitűek is erősítik, OK, van köztük pár gyilkos hajlamú, de köztünk magyarok között is vannak ilyenek, ez nem hit kérdése.

Magyarország gyenge, mert innét elmennek emberek, s mert alávetett egy zsarnoknak aki kihasználja országát, amennyire csak tudja.

Pelso.. 2015.12.05. 20:09:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: E helyzet tarthatatlan, nyilván harcolni kell, ugye. Tehát le kell írni naponta ezerszer: mindenért a liberalizmus (vagy az állítólagos liberalizmus) a hibás. Aztán másnap még a nap is szebben süt.

hívőlélek 2015.12.05. 20:13:51

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Tévedsz ! Nem a liberalizmus robbantotta ki a világháborúkat s nem a liberalizmus folytatott gyarmatosító háborúkat. a gyarmatosító háborúk eredete az a kereszténységnek és a keresztény egyháznak köszönhető. lásd a keresztes háborúkat, az új világ pápa általi fölosztását s az ebből fakadó keresztény katolikus érdek sérelmeket. A VI. Sándor? által meghúzott spanyol- portugál érdekszféra határokat. Az hogy az évszázadok múltával más nemzetek is bejelentkeztek az teljesen független a liberalizmus bármely ágától is.
Hogy lehetne liberálisnak nevezni a császári Németországot vagy a Habsburg Birodalmat vagy az orosz cár birodalmát ....vagy a japán császárságot? .... az hogy a nemzetközi finánc tőke érdeke volt egy egy háború kirobbantása az nem kérdés ...De ez mögött a pénztőke mögött jó ideig ott volt maga az egyház és ott van ma is. ...s persze ott volt a feudális monarchiák pénz éhsége is. EZEK MIND FÜGGETLENEK VOLTAK A LIBERALIZMUSTÓL! Természetes és törvényszerű hogy a liberalizmus megjelenése után ez a finánc tőke mivel befektetési lehetőséget látott a liberalizmusban ugyan úgy szolgálatába szegődött mint a feudális monarchiáknak vagy dél-amerikai kis diktatúráknak is. Te kevered és sokan szándékosan össze is mossák a liberalizmust és a finánc tőke tevékenységét.
Ez azért lehetséges mert a tőke számára jobb megtérülési lehetőséget teremt ma már a liberalizmus mint egy feudális vagy diktatórikus berendezkedés. s innen eredeztethető az a szemben állás, támadás amely az úgy nevezett diktatórikus vagy illiberális államok felől érik a liberalizmust.

Bell & Sebastian 2015.12.05. 21:32:26

@hívőlélek: Neo-liberális nihilről van itt szó, ami értéktagadás / értéktelenség elsősorban.

Miután kidobta az ablakon a hagyományt, megy utána a törvény és nem marad semmi, mint reguláló hatalom. Ebbe a vákuumba igyekszik beletolakodni mindenki, az illiberális is, ami csak módosult neoliberalizmus és nincsen mögötte semmi.

A orosz birodalomépítés mindennek nevezhető, de illiberálisnak semmiképpen, köze nincs az Orbán-féle szájjal mást mondáshoz és enyves kézzel ellenkezőjét csináláshoz.

Talán csak annyi a plasztikus különbség, hogy onnan (most és egyelőre) csak mérsékelt sikerrel lehetséges pénzt szivattyúzni Amerikába, ám mégis bőven elég ahhoz, hogy az Ördög Birodalmának bélyegezze a Hülyék Államegyesülete.

Bell & Sebastian 2015.12.05. 21:44:44

@Hidvégi Mihály: Rajtad nem segítek, mert beleragadtál egy kényszerképzetbe. A helyzet az, hogy Orbánnak úgy van igaza, hogy közben lopik. Bizonyára kettő van belőle, vagy minimum skizofrén. Hogy melyik énje mire aktiválódik, az is sejthető.

Amit észrevett (a Nagy Felismerés): őtőle senki se véd meg bennünket, se a magyar demokrácia, sem az Unió, sem Amerika.

Az első, adandó alkalommal ki lehet szavazni a villából, de addig még áthúzza a maradékot Svájcba.

Az utódja próbálkozhat a pusztában tarhonya vetéssel, ahogyan az apáink, az apáink apja, az apáink apjának az apja...

A helyes következtetés az:
hogy az Orbánbasi -féléket is a neolibsik varrták a nyakunkba és ameddig nem kezd neolibsiket akasztgatni, addig marad, amíg csak akar és azt csinálhat, amit csak úri kedve diktál neki.

Blogger Géza 2015.12.05. 21:46:34

@Hidvégi Mihály: Az EU talán soha nem volt olyan gyenge, mint most, lásd: www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujfajta_keritest_ajanl_egy_szakerto_veszni_hagyna_schengent.606711.html

Te összekevered a gazdagságot az erővel. Nagy hiba.

pitcairn2 2015.12.05. 22:15:52

@Blogger Géza:

a politikai centralizáció elmélyítéséhez külső fenyegetés kell

régi recept ez...

persze az már egészen más kérdés, hogy megéri e efféle homályos fenyegetések kapcsán tovább __monopolizálni__ a politikai kompetenciákat az EU-ban...

pitcairn2 2015.12.05. 22:18:20

@Hidvégi Mihály:

egy pillanatig se zavarjon, hogy az életedet befolyásoló törvényeket már fő profilban Brüsszelben írják és Strasbourg-ban fogadják el

itthonra pusztán már csak a jogharmonizáció feladata maradt

pitcairn2 2015.12.05. 22:19:08

@Hidvégi Mihály:

különben ez nem hitkérdés hanem illegális határátlépés

Hidvégi Mihály 2015.12.05. 22:22:57

@Bell & Sebastian: Hogy a lófaszba lehetne úgy igaza, hogy közben lopik!

Jegyezd meg barátom, hogy vagy erkölcsös valaki s nem lop, s eben az esetben még igaza is lehet. Nem kell feltétlen igaza legyen, de lehet.

Ám! Ha valaki lopik, annak a kurva életben nem lehet igaza. Orbánnak sosem lehet igaza, soha semmiben, mert egyik nap á-t mond, másik nap b-t, harmadik nap c-t. S közben lop, csal, hazudik. Ostoba gazember. Meg az is, aki ezt nem látja.

Hidvégi Mihály 2015.12.05. 22:24:14

@Blogger Géza: A gazdag erős, a szegény gyenge. Ennyi. A többi marhaság.

Hidvégi Mihály 2015.12.05. 22:26:18

@pitcairn2: Örülnék, ha nem Orbán hozná a törvényeimet, mert ez a marha akármilyen nemzeti lófasznak is hazudja magát, egy ostoba fajankó, lopó gazember. Örülnék ha rám Merkel törvényei vonatkoznának, meg persze örülnék ha erre a marha Orbánra is.

Hidvégi Mihály 2015.12.05. 22:30:57

@Bell & Sebastian: Most veszem észre az utolsó mondatodat. Orbánt is a ballibsik akasztották a nyakunkba.

Hát, hacsak nem úgy, hogy mind az elődei, a szocik, a szadeszesek mérhetetlen hozzá nem értéssel kormányoztak, szintén lopva.

Mi, szegény magyar nép (én ugyan nem, mert tudtam már 2009-ben, hogy Orbán egy szar geci), szóval szegény megvezetett magyar nép választotta meg ezt a lószart. S tévedsz, nem addig marad Orbán a nyakunkon, amíg el nem kezd akasztani ballibsiket, hanem addig, amíg mi magyar nemzet ehhez asszisztálunk.
Én azért nem adok már olyan sok időt neki. Sokan látják már, hogy elcseréltük a szart a húgyra.

Blogger Géza 2015.12.05. 22:51:49

@Hidvégi Mihály: Aki buta, az buta. Ennyi. A többi marhaság.

pitcairn2 2015.12.05. 22:53:48

@Hidvégi Mihály:

mivel az EU-ban élsz nem Orbán hozza a törvényeidet...

ez lenne az EU...

élvezd!!!

pitcairn2 2015.12.05. 22:58:25

@Hidvégi Mihály:

A jogharmonizáció Magyarországon
www.parlament.hu/biz37/eib/link1/jogharm.htm

az itteni "diktatúra" kb. az EU-s jogszabályokat tudja átültetni a magyar gyakorlatba...

és persze mindent meg lehet támadni az Európai Bíróságon...

Az Európai Unió bíróságának magyar vonatkozású döntései

birosag.hu/nemzetkozi-ugyek/eub-magyar-von-dontesei

Bell & Sebastian 2015.12.05. 22:59:31

@Hidvégi Mihály: A franc se akar a barátod lenni. Hogy hogyan működik egy zsi-ci Mischling agya, arról ha tapasztalásunk van is, még nem derül ki semmi.

Horváth István belügyminiszter védence, ez a kis pötzsch, alaposan megnőtt Jutta Müller kezében.

Mióta tételezzük fel Vitéz Lászlóról, Hakapeszi Makiról, Furfangos Frigyesről vagy Süsüről, hogy önálló szemilyiségek?

Ezeket mind Kemény Henrik mozgatta, adott hangot a szájukba, Süsü esetében a szöveget nem. (Hogy Josi Barat mozgatta volna, az kamu.)

Teccik érteni, hogyan van ez?

Rozsgyi 2015.12.06. 01:32:06

@Bell & Sebastian: most látom, hogy Horváth még él, 80 éves.

hívőlélek 2015.12.06. 04:12:29

@Bell & Sebastian: Nincs olyan hogy neo liberális nihil. ....csak nihil van. ....mert ha van neoliberális akkor van keresztényi nihil (lásd erdő és Kis Rigó urak, Balázs plébánost, Pröhle és Balog urakat), van nemzeti sőt nép nemzeti nihil is vagy polgári nihil vagy konzervatív nihil és a többi - szórakozásból éhező gyermekekkel, a 47 ezerből is meglehet élni szociális hálóval, a ne mi ( hanem a nekünk jattoló birkaszart is ellopó) lopjunk-nyerjünk a legtöbbet filozófiával, a gyógyszer és orvos nélküli egészségüggyel, a bunkókat nevelő KLIKK-el mert a kémia tudománya nélkül is lehet bárki államtitkár.
....csak nihil van ha már annyira jelzőt szeretnél tenni eléje akkor csak emberi nihil van ...itt a Kárpát medencében magyar (emberi) nihil. S ez az emberi és magyar nihil tette nyakunkra az orbánbasi féléket! .... csak magunknak köszönhetjük nem holmi külső hatalomnak. ....hogy dögöljön meg a szomszéd tehene ha már nekünk nincs vagy megdöglött - mert ilyen a mai magyar lélek amire lehet építeni aláírás gyűjtést sőt még egy illiberális nihilista Orbániát is.

Hidvégi Mihály 2015.12.06. 07:38:49

@Bell & Sebastian: Ha nem akarsz a barátom lenni, hát ne legyél. Pedig barátságos ember lennék, ha nem bántanak, te tudod...

Nem értem mit akartál mondani. Nem tudnál esetleg egyenesebben fogalmazni? Szépen, magyarul.

Hidvégi Mihály 2015.12.06. 07:46:34

@pitcairn2: Igen, az Unió jogharmonizációt kért, úgy lehettünk tagjai. S ez biztosan sikerült is, többé-kevésbé.

Manapság Orbán s körei sokat emlegetik az Unió gyengeségét, a migráció kapcsán. Ez nem igaz, az unió a humanista értékeket fontosnak tartja (fontos is!), s a humanizmusa miatt nézik gyengének.

Nem igaz, ez épp az erejét mutatja.

Abban már tényleg gyenge, hogy Orbán mindent megtesz annak érdekében (sőt megtett, mert itt Magyarországon a demokrácia már a múlté), hogy a hatalmát alantas eszközökkel is fenntartsa. S ezt az Unió szemmel láthatólag tényleg nem tudja kezelni, az EU. bürokratái ehhez asszisztálnak. Régen ki kéne vágni minket az Unióból, egy olyan demokratikus és békés társaságban a mai Magyarországnak semmi keresnivalója.

S akkor látnánk csak igazán mire képes Magyarország, mit ér. Látnák tisztán, jó-e nekünk Orbánbasi?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 09:31:58

@Hidvégi Mihály:

Imádom az olyan egyszerű lelkeket, mint amilyen te vagy. Gondolkodnod sem kell, minden gondolatodat - akaratán kívül persze - Orbán Viktor irányítja: mindig pont az ellenkezőjét akarod, mint Orbán Viktor. Észre sem veszed, te igazából egy akarat nélküli báb vagy, akit Orbán Viktor mozgat, miközben épp az ellenkezőjét képzeled magadról.

:DDD

üveges csirkeszem (törölt) 2015.12.06. 09:43:31

Kedves Torténész úr!
A Daesh katonák, nem olyan elkötelezett harcosok ahogy a videók bemutatják. Fegyvertelenek, sérültek, civilek, újságírók, gyerekek és nőkkel szemben nagyon megy a terror. Velük szemben nagyon terroristak, de abban a pillanatban ahogy komoly katonai erővel szembesülnek menekülnek mint a nyulak. Egyáltalán nem jól szervezettek, nem rendelkeznek stratégiával, és csak a média, a youtube, twitter által mutatják magukat erősnek, jelentős hatalmi tényezőnek. Persze stratégia lehet a vég nélküli öldöklés is, de ez huzamosabb időn keresztül felőröl minden embert, a pszichopatákat is. Értem ezalatt hogy mentálisan összeomlanak, rövid időn belül. Vagy öngyilkos merenylők lesznek belőlük ezután, vagy renegat csoportok tagjai, de ez már nem egy hadsereg csak egy pár tízezer racionalitasat veszített kósza elmebeteg akik csak portyaznak. Nyilvan veszélyesek, de nem tekinthetők ütőképes hadseregnek.
Amióta pedig az oroszok beszálltak a háborúba azóta pedig egyre több a dezertőr is. En úgy látom a média az ami veszélyes nem a Daesh. A Daesht meg fogják állitani. A baromságaik, az eszme, a tartalom viszont a vilaghálon marad, hozzáférhetően, több évtized múlva is. Az Internet az ami miatt nem lehet majd teljesen kiírtani ezt a beteg gondolkodást, fanatizmust, újra es újra elő for törni, emberek életét tönkre téve.

Hidvégi Mihály 2015.12.06. 10:11:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, tudom magamról, hogy egyszerű lélek vagyok. Ám a másik dologban tévedsz.

Engem nem ez a marha irányít. Engem az irányít, amit valamikor a szüleimtől, nagyszüleimtől, tanáraimtól, szomszédaimtól, öreg barátaimtól - de biztosan mástól is, pl. a Szabad Európa rádiótól, az Amerika Hangja rádiótól, de a Himnuszból, a Szózatból úgyszintén - tanultam. Van egy szilárd értékrendem, engem ez irányít.

S ebbe éppen nem fér bele az ilyen szélkakas, mint Orbán, mert amit tesz, mindennel szembekerült azzal, amit tanultam. Ugyanígy nem fért bele az, amit Gyurcsány végzett. Ez van. Észre fogom venni, ha visszaköszönne egyszer az, amiben hiszek, de erre vajmi kevés esély van. Az élet már csak ilyen, tudod, kutyából nem lesz szalonna.

Lehet bennem van a hiba

Conchobar 2015.12.06. 10:20:12

@Hidvégi Mihály: "Régen ki kéne vágni minket az Unióból, egy olyan demokratikus és békés társaságban a mai Magyarországnak semmi keresnivalója." - Maga az Unió valóban békés, de az Uniót alkotó (vezető) országokról ez nem mondható el. Szinte nincs a Földnek olyan zuga, ahol ne avatkoznának be katonailag (az USA csalósaként). És nem is demokratikus. Azt a berendezkedést nem nevezhetjük demokráciának, ahol (immáron nem Isten, hanem a nép akaratára hivatkozva) a politikai elit a nép véleményét, akaratát figyelmen kívül hagyva a saját kénye-kedve, rögeszméi szerint vezeti az adott országot. Ez a nyugaton (is) honos berendezkedés jobbára csak külsőségekben haladja meg a népi demokráciának elkeresztelt diktatúrát

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 10:32:36

@Hidvégi Mihály:

Lehet, hogy tévedek, hiszen nem ismerlek, csak a kommentjeid alapján alkotok véleményt. MÁrpedig legtöbbször Orbánnal szemben határozod meg magad, ami mégis engem támaszt alá. De tévedhetek.

"az ilyen szélkakas, mint Orbán, mert amit tesz, mindennel szembekerült azzal, amit tanultam."

Ettől még nem lesz szélkakas. Sőt még attól sem, hogy pár dologban szembefordult saját korábbi véleményével. A politika - de a saját életünk is - sajnos már csak ilyen dolog, időnként szemebülünk azzal, hogy tévedtünk, megváltoztak a körülmények stb. Az is lehet, hogy az sem mind hibátlan, amit tanultál.

Conchobar 2015.12.06. 10:38:32

"Örülnék ha rám Merkel törvényei vonatkoznának, meg persze örülnék ha erre a marha Orbánra is." - Ezen könnyen tudsz ám változtatni. Nemcsak a szíreket, téged is biztosan engednek letelepedni Németországon. Ami meg a marha Orbánt és körét illeti, hazudnak is, lopnak is, de ezzel együtt most ők kellenek a magyar választóknak. Én ugyan nem szavaztam rájuk (és nagy valószínűséggel nem is fogok soha), de én tiszteletben tartom a többi magyar választó döntését. Nem látom értelmét annak, hogy (Fidesz-ellenes) permanens választási kampányban vegyek részt

Hidvégi Mihály 2015.12.06. 11:19:27

@Conchobar:

De Uram, mit keressek én Németországban? Az nem az én hazám, tudod, a nagyvilágon e kívül nincsen számomra hely, hagyjam itt azt a földet, ahol a nagyszüleim, az összes ősöm nyugszanak, mondjak le arról, hogy a gyerekeim itt boldoguljanak, mondjak le arról, hogy a körülöttem lévő elesett embereknek valaha jobb sora legyen?! Soha, akkor inkább a halál számomra, én innét nem tágíthatok, elárulnám összes tanáromat, összes barátomat, hogy gondolhatod ezt épp ésszel, hogy én, vagy bármelyik ide született ember távozzon egyetlen gonosz ember miatt?
Tartsam tiszteletben a választók döntését? Mikor hazugsággal hintették tele a szemüket? Mikor szirénhangokkal mérgezik a lelküket? Nem vagy te túlontúl opportunista? Itt nem egy legális hatalom ellen küzdök (még ha úgy is tűnik legálisan szerezték hatalmukat, s küzd más gondolkodó ember is), hanem egy hazug, erkölcstelen, semmilyen morális elvet tiszteletben nem tartó gonosz ellen.

Hidvégi Mihály 2015.12.06. 11:23:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Természetesen változhat a véleményünk, módosulhat. De ez naponta nem mehet. Mindig azt pofázza, amit épp a legcélravezetőbbnek lát annak érdekében, hogy ne a valódi problémák uralják a közéletet. A napi gyűlöletkeltésről minden s mindenki ellen, aki kicsit is veszélyes rá, erről már ne is beszéljünk.

Ez az ember úgy borzalom, ahogy van. Egy zseni amúgy, egy negatív zseni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 11:26:32

@Hidvégi Mihály:

"Az nem az én hazám, tudod, a nagyvilágon e kívül nincsen számomra hely, hagyjam itt azt a földet, ahol a nagyszüleim, az összes ősöm nyugszanak, mondjak le arról, hogy a gyerekeim itt boldoguljanak"

Hm. Azt viszont örömmel hagynád, hogy velünk szemben ellenséges, a kultúránkkal szemben intoleráns, idegen kultúrájú népek árasszák el a hazánkat?

Csak mert Orbán ezt nem akarja, te ezt akarod?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 11:27:51

@Hidvégi Mihály:

"Természetesen változhat a véleményünk, módosulhat. De ez naponta nem mehet."

Orbánnál naponta változik? Talán alátámasztanád példákkal?

Conchobar 2015.12.06. 12:13:10

@Hidvégi Mihály: "Mikor hazugsággal hintették tele a szemüket? Mikor szirénhangokkal mérgezik a lelküket? Nem vagy te túlontúl opportunista?" - Az egyáltalán nem opportunizmus, ha én el tudom fogadni mások döntését. Az se opportunizmus, hogy tudomásul veszem, a világ nem fekete-fehér, nem vagyok egy mindenen átlátó világ-okosa, és másik ember se egy megvezetett hülye. Vedd már tudomásul: a másik ember is mérlegel. És ha a többség úgy látja, hogy a negatívumai ellenére is kívánatos az Orbán-garnitúra az ország vezetésére, akkor méltósággal könyveld el, hogy a te választásod, a te kedvenceid alulmaradtak

hívőlélek 2015.12.06. 12:18:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Orbán Viktor volt már hithű kommunista (KISZ) volt liberális (Otto Lamnbsdorf és Soros György kegyence) volt kisgazda (Torgyán seggnyalója) volt nép-nemzeti Dávid Ibolya szépfiúja, volt ilyen olyan kisegyház hívője, volt demokrata, volt keresztény, volt fülke forradalmár, volt eu párti, volt valamikor talán tisztességes ember talán a születése pillanatában.

...de ma csak egy szerencsétlen jellemtelen tolvaj korrupt miniszterelnök. Andy Vajna és Habony Árpád csicskása, Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor seggtörlője. .... akinek majd valamikor a fentiek dobnak egy kis koncot.

Hidvégi Mihály 2015.12.06. 12:25:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, nem kellene, hogy más kultúrájú, más identitású emberek tömegével árasszák el Európát. De az is biztos, hogy aki menekült, annak segítséget kell adni.

Tehát a legjobb az lenne, ha a szíriaiak maradnának Szíriában. Ehhez az kellene leginkább, hogy Oroszország e támogassa Asszadot, ehhez az is kellene, hogy Orbán se támogassa Oroszországot jelenleg, ne támogassa Putyint aki agresszorként viselkedik Szíriában is, Ukrajnában is. Barbár agresszorként.

Fel szokott merülni, hogy az USA jól tette-e amit tett a Közel-Keleten? Igen, jól tette, az USA és Putyin Oroszországát nem lehet egy lapon emlegetni. Ha hihető ha sem, az USA ott szokott beavatkozni, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget, emlékezzünk csak, hogy a szerbeket is ők kezdték el bombázni amikor azok barbár módon irtották a horvátokat, muszlimokat a volt jugó területén. Biztosan követtek el hibát az USA katonai, sőt politikai emberei is, de a szándék mindig a humánum volt. Ezzel szemben Putyinnak úgy kell a háború, mint éhes embernek a falat kenyér, anélkül elzavarnák, mint nálunk Orbánt, ha nem riogatná az embereket mindig azzal, hogy Magyarország veszélyben van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 12:47:13

@Hidvégi Mihály:

"Tehát a legjobb az lenne..."

Szerinted. Mások szerint nem. Szerintem sem.

"Ha hihető ha sem..."

Te még abban is hiszel, hogy a gólya hozza?

hívőlélek 2015.12.06. 12:52:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: melyiket kell neked bizonyítani? Te nem itt éltél a Zemút 25 évben? Orbán KISZ-tag és talán még KISZ titkár is volt, sőt a komcsi rendszerben társadalmi kapcsolat (az olyan elvhű nem pénzért besúgót jelent) ....majd Soros György kivitte liberális eszméket tanulni s kapott némi zsebbe pénzt s lett Ifjú kommunista helyett ifjú liberális s akkor Otto Lamsdorf kiemelte a szarból s megtette valami alelnököcskének .... de ezek történelmi tények s ha nem hiszed járj utána.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 15:25:17

@hívőlélek:

"talán még KISZ titkár is volt"

Most akkor TALÁN vagy történelmi tény?

"a komcsi rendszerben társadalmi kapcsolat (az olyan elvhű nem pénzért besúgót jelent)"

"ezek történelmi tények s ha nem hiszed járj utána."

Értelek, szóval szerinted történelmi tény, hogy OV besúgó volt...

"melyiket kell neked bizonyítani?"

Ha mér megkérdezel: Azt bizonyítsd, hogy besúgó volt.

hívőlélek 2015.12.06. 15:50:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én hiszek Simicskának ebben az ügyben. ugyan is róla jelentett/spicliskedett/ besúgott. ....közvetett bizonyíték az ügynök törvény elmismásolása és a környezetében megjelent III/ akárhányasok. Tasnádi államtitkár és a többi.
...mert örök igazság nem elég tisztességesnek láttatni annak is kellene lennie.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 16:23:15

@hívőlélek:

Egy sértett volt haver vádja neked bizonyíték? Van neked fogalmad a vád és a bizonyíték közötti különbségről?

"melyiket kell neked bizonyítani?"

Ne a vádat ismételgesd, hanem mutass bizonyítékot! Mutasd be Orbán beszervezési papírjait, mutass meg egy Orbán által írt besúgói jelentést, vagy a bírósági ítéletet arról, hogy Orván besúgó volt.

pitcairn2 2015.12.06. 18:03:37

@Hidvégi Mihály:

az "Orbanbasi" által életbe léptetett alaptörvény szerint az Európai Bizottság és Európai Parlament már __közvetlenül__ is alkothat jogszabályokat a magyar állampolgárok számára...

azaz ilyen esetben már a jogharmonizáció is okafogyottá vált...

ihol lenne a pontos idézet:

"E) cikk (3) Az Európai Unió joga - a (2) bekezdés keretei között - megállapíthat általánosan kötelező magatartási szabályt."

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100425.ATV

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.06. 19:28:46

@hívőlélek: Szerecsenmosdatás és hazugság.

Nagy Britannia és a császári Németország is a kor legliberálisabb országai voltak. Az Amerikai Egyesült Államok is és Európa is mind a mai napig a liberalizmus nevében engedélyezett olyan üzleti politikát aminek az árnyoldala az gyarmati sorba taszított országok népességének elnyomása volt, kizsákmányolás és politikai elnyomás és gyilkosságok üzleti érdekek nevében.

Ha azt állítod, hogy a liberalizmust csak a második világháború után találták is fel, majd még tovább hazudozol és kizársz a modern Európán kívül minden országot, még az Amerikai Egyesült Államokat is, akkor egyszerűen hazug vagy.

A gyarmatosítás második hullámát igenis liberális hatalmak követtél, alkotmányos monarchiák, köztársaságok, liberális pártok irányítása alatt.

Lehetne ugyanígy mondani, hogy de hány embert öltek meg a keresztesek MOSTANÁBAN? És a válasz semennyit. De a liberális rendszerek még mindig kizsákmányolnák kiszolgáltatott országokat, népeket; nem véletlenül indult a fair trade mozgalom.

Az akarja minden áron eltorzítani a valóságot és elhitetni az ideológiájáról, hogy eltörli a kapzsiságot az önérdeket és Tiszta Erkölcsöt hoz a világba, aki úgy gondolja, hogy az egyetlen esélye a meggyőzésre a hazudozás.

A gyarmatosítás nem volt valamiféle szörnyű bűntett, amit ártatlanok ellen követtek el, de sok embert tett tönkre, sok országot, népett nyomorított meg, így érthető módon indulatokat kavar.

A liberalizmus sem egy vérgőzös eszme, ahogy a kereszténység sem az. De a liberális országok, liberális emberek tetteit felmenteni vagy "no true scotsman" érveléssel kijelenteni, hogy nem voltak liberálisok a liberálisok egy bizony hazug, aljas, megtévesztő retorika.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.06. 19:37:37

@hívőlélek: a "finánctőke" pedig olyan kapcsolatban áll és állt a liberalizmussal, mint a munkásosztály a szocializmussal és feudalizmus a nemesi rendekkel.

Ezt tagadni megintcsak hazugság. Minden amit előböfögtél pontosan egy vonalon van a Lenin, Sztálin, Pol Pot, Mao mind-mind nem voltak kommunisták, talán Sankara még belefér, esetleg Castro, de ők is határeset és az IGAZI kommunizmus még sosem lett megvalósítva.

És persze tudjuk, hogy csak Teréz Anya és Böjte Csaba voltak igazi keresztények, mert amint valakiről kiderül, hogy milyen "hibákat" követett el, akkor abban a pillanatban ő már nem szocialista, nem keresztény, nem liberális. Mert nem az az érdekes, hogy maga a rendszer a valóságban hogy működik, hanem egy ostoba játék olyan nyomorult alakoknak, akik önmagukat egy eszme szolgai kiszolgálójává teszik és innentől kezdve a célkuk a sérthetetlen Ideológia védelme.

A liberalizmus nem volt rossz rendszer és a császári Németország egy hatékony állam volt, a Monarchia is az adott körülmények között jól működő ország volt. Megvoltak a saját hibáik is, ahogy a liberalizmus árnyoldala, hogy a szabad polgárok, hogyan uszítottak ősi királyságokban a Rendszer ellen és ültettek diktátorokat a hatalomra, hogy utána kihasználják az ott élőket a haladás és a szabad világ nevében.

murcielago 2015.12.06. 20:05:14

Tök jó cikk, ismét.

„Valójában a menekültek sehol sem kérték a keresztény jelképek eltávolítását és a karácsony megünneplése sem sérti őket.”

Annyira akarta az európai politikai elit az új progressziót, a „rohanunk a forradalomba” ethoszát, hogy észre se vette, hogy egy olyan intakt kultúrát/vallást importál, amelynek nincsen szüksége a mostani európai elitre.

pitcairn2 2015.12.06. 20:08:51

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

a liberalizmus ugyanúgy egy eszme mint a kereszténység

ennyi

és mivel a többé-kevésbé liberális rendszerek eszméletlen __fejlődést__ eredményeztek, ezért az ilyen rendszerek __hátán__ létrejövő államok lettek a leghatalmasabbak és a legerősebbek

mondjuk a birodalomépítés már masszívan illiberális gyakorlat volt, de ettől még megtörtént

pitcairn2 2015.12.06. 20:13:43

@hívőlélek:

a gyarmatosító háborúkhoz pusztán mohóság és hatalomvágy + megfelelő __anyagi eszközök__ kellenek...

mivel a többé kevésbé __liberális__ rendszerek eredményezték a legnagyobb __anyagi jólétet__ ezért paradox módon a legmohóbb imperialista rendszerek is ezekhez a társadalmakhoz kötődnek...

pl. lásd a Brit Világbirodalmat vagy az I. és a II. világháborút finanszírozó USÁ-t...

ennyi...

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.06. 20:32:01

@pitcairn2: de ugyanígy lehet mondani, hogy a birodalomépítés masszívan idegen a keresztény mentalitástól, vagy hogy a kommunizmus nem arról szól, hogy a Belső Párt dőzsöl, míg a plebsz szenved

pitcairn2 2015.12.06. 20:46:18

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

a birodalomépítés a __hatalomhoz__ kötődik

ismered az alábbi mondást?

"Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men, even when they exercise influence and not authority"

Lord Acton
oll.libertyfund.org/quote/214

pitcairn2 2015.12.06. 20:53:35

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

A liberalizmus mindössze úgy lép be a fenti képletbe, hogy __óriási anyagi eszközöket__ ad a kvázi-liberális társadalom élére telepedő hatalmi elit kezébe...

elvégre a liberális rendszerek __anyagi__ értelemben masszívan felülmúlnak minden konkurens rendszert...

pl. az I vh-ban az antant hatalmakat leginkább J.P Morgan által összehozott bankkonzorcium finanszírozta...

en.wikipedia.org/wiki/J._P._Morgan,_Jr.#World_War_I

a II. vh során is az USA finanszírozta a szövetségeseket...
en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease

az 1920-as években az USA egymagában a globális GDP 1/4-ét képviselte...

www.advisorperspectives.com/newsletters13/images/52-3-fig4.gif

pitcairn2 2015.12.06. 20:56:32

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

jav.: a fenti ábra szerint csak az 1/5-ét

pitcairn2 2015.12.06. 21:04:47

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

ihol lenne egy kitűnő ábra erről:

1-2008 History of world GDP
www.ritholtz.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/GDP-History.gif

az 1 vh hajnalán az USA már egymagában gazdagabb volt mint a britek és a németek együttvéve

az "illiberális" rendszerek pedig már vmikor a XIX. folyamán eltűntek a süllyesztőben...

minél liberálisabb volt az adott rendszer annál __gazdagabb__ volt

ergo

háborús helyzet esetén annál nagyobb erőforrásokat tudott mozgósítani

és a XX. század tömegháborúiban ez volt a legfontosabb

hívőlélek 2015.12.07. 03:00:04

@pitcairn2:

A pápa szerint az Úr a migránsokkal van.

Ferenc pápa az Európába érkező menekültekhez intézte első karácsonyi üzenetét. Az egyházfő szavait együtt hallgatták bevándorló családok, helyi lakosok és ferences szerzetesek Assisiben. A pápa szerint az egész világnak példát kellene vennie a dél-olaszországiak szolidaritásáról.

Azt mondom minden migránsnak, emeljétek fel fejeteket, az Úr veletek van!
- idézte Ferenc pápa Lukács evangéliumát. Ezzel a római katolikus egyház feje az Európába érkező migránsokhoz intézte első karácsonyi üzenetét.

Jean Sol Partre 2015.12.07. 09:51:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem tudom, volt-e besúgó, de hogy besúgókat véd és takargat, plusz alkalmaz, az biztos.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.12.07. 10:18:57

„Mit tud magáról az ISIS? – Mindent, emellett eltökélt és határozott.”

Valóban, többek között azt is, hogy a lelkük mélyén csorog a nyáluk az európai jóléti modellért és valójában egy nagy baszott kisebbségi komplexus kiélése az egész dzsihádosdi.

De ha egy ilyesmit egy ún. konzervatív gondolkodó elismerne, saját bullshitjeivel is szembe kellene néznie, mármint hogy tényleg annyira szar dolog-e ez az annyit szajkózott „elbizonytalanodott kultúrájú, meggyengült identitású” Európa.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.12.07. 11:33:03

Amúgy ebben a bejegyzésben (is) úgy tükröződik a konzervatív közgondolkozás, mint cseppben a tenger.

Tisztelt ún. „jobboldali gondolkodó” barátaink imádnak klisékben gondolkozni: az európai az fehér, heteró, boldog házasságban él, és minden vasárnap elmegy templomba, bezzeg a liberális az drogos, buzi és a romkocsmák mélyén található, a közel-keleti bevándorló az muszlim, burka alatt tartja a négy feleségét és terrorista, az afrikai viszont fekete és hosszú a farka, a tudós pedig kecskeszakállat visel és pápaszemet.

Ha mégis kiderül, hog az európai kultúra mibenlétét nem lehet faék-egyszerűségű sztereotípiával a helyére tenni, akkor mindjárt identitásvesztésről, kulturális bizonytalanságról beszéltek. Pedig lehet, hogy egyszerűbb kifejezés lenne a pluralizmus, vagy az annyira gyűlölt multikulturalitás.

Továbbra is azt mondom, kedves feleim, hogy számotokra valóban Trianon volt a létező legnagyobb tragédiák egyike, de nem azért, mert elvették tőletek szép Erdélyországot. Hanem azért, mert ETNOKULTURÁLIS NEMZETÁLLAMMAL MARADTATOK. Így halvány lila dunsztotok sincs arról, milyen az, ha egy nyelvnél többet kell beszélni, egynél több kultúrában kell otthonosnak lenni. Magyarán, ha valami megzavarja az akolmelegeteket és valami változás következik be vagy idegen behatás ér, máris pánikszerűen fújjátok az identitásvesztés riadóját.

Egyike azon pillanatoknak, amikor tényleg büszke vagyok a kisebbségi mivoltomra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.07. 11:58:18

@hívőlélek:

Na mi van, még mindig keresed bizonyítékot arra, hogy Orbán besúgó volt?

Nem lehet, hogy simán csak egy kicsinyes rágalmazó vagy?

Jean Sol Partre 2015.12.07. 12:32:00

@kesztió: "Egyike azon pillanatoknak, amikor tényleg büszke vagyok a kisebbségi mivoltomra."

ez is egy identitás, csak talán nehezebb elveszteni :)

közösperonos átszállás 2015.12.07. 17:31:22

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Sztálin mondjuk tényleg kurvára nem volt kommunista (lehet, hogy tizenhat évesen az volt, de nyilván nem erről van szó). Ami semmit nem mond sem a kommunizmusról, sem Sztálinról, annál többet viszont arról, aki a kettő viszonyát bedobja egy egyikről sem szóló vitába.

közösperonos átszállás 2015.12.07. 18:41:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Itt ugye ő hozta az állítást meg mindjárt az ellenpéldát is, így azért kicsit más a felállás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.07. 18:47:05

@közösperonos átszállás:

Nem olvastam az ő kommentjét, csak a te válaszodat. Most elolovastam, így tényleg más.

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.07. 20:21:25

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:

nomármost az aszimmetrikus hadviselősdi az épphogy arról szól, hogy egyáltalán nem kell látványosan megállítani a nagy hadseregeket, jöjjenek csak - majd agybajig partizánkodják őket. ezért lett bukta afganisztán, irak, szomália stb. nem megszerezni, megtartani lehetetlen (már ha ugye nem népirtásban utazol)

és ahogy a mócsinghedineknek is tolt csúzlit az usa anno a szovjetek ellen, itt is lesz mindig egy ellenségem ellensége a barátom típusú jóakaró valahonnan PLUSZ ott van az a kellemetlen effekt, hogy dolgozik a szent mumus dzsihód filozófia: idegen betolakodók ellen trendi mártírkodi, azaz ismét itt az aszinkron hadviselés alapvonása, jöjjön csak az ellenség, enélkül úgyis unalmas a partizán élete (ami mócsinghedéknél lájfsztájl önmagában).

szóval ha a hadművelet célja csak úgy az isis kergetés nato módra önmagában, akkor epic fail, iraki kaland reloaded. majd ha sikerül eldönteni, hogy a térséget felosszák a környező hatalmaknak, vagy kanyarítsanak belőle egy kurdisztánt, akkor lesz a pacifikálásban közvetlenül érdekelt és helyileg beágyazott spíler.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.07. 23:58:10

@Herr Stacheldraht Leger: egyik helyről sem űzték ki az amerikaiakat. Egyik helyen sem vették át a hatalmat még amerikai uralom alatt. Egyeik helyen sem okoztak igazán nagy károkat az amerikai hadseregnek.

A "nem népirtásban utazol" rész pedig pontosan az, amit mondtam.

Jugoszlávia a második világháború vége felé? Igen. Szicília a középkorban többször is? Igen. Ezek igazi győzelmek, mert felőrölték az ellenséget és végül átvették a hatalmat.

Nagy nehezen vietnámot is be lehetne sorolni, de ez egy baromság. Azt hirdetni, hogy ez egy katonai siker egy hatalmas baromság és igen félrevezető.

Mind Irakban, mind Afganisztánban minimálisak voltak az amerikai veszteségek és a hadsereg igencsak képzett volt az asszimetrikus hadviselésben.

Újra és újra felmorzsolták a terroristákat, elpusztították a bázisaikat.

Katonai szinten minden értelemben győztek. A kormányzásra voltak csak hagymázas ötleteik. De az amerikai haditechnikán nem tudtak felülkerekedni a lázadók. Akárhányszor próbálkoztak, mindannyiszor véresen szétverték őket. Csak persze ha az afgán terrorista tucatjával hullik az senkit nem érdekel, alig hír. Az álszent retorika pedig nem engedte beismerni, hogy az afgánok maguk nem kérnek az amerikai rendszerből, nagy többségük maga akar olyan társadalomban élni, amilyenben.

Megdőlt az elnyomó rezsim, az emberek mégsem siettek a demokrácia és a nyugati civilizáció karjaiba. Jobb esetben csak a saját kis anyagi megélhetésükkel törődtek, rosszabb esetben gyűlölték az idegen hódítókat, akik romhalmazzá lőtték az országukat, idegen idológiát és az ellenséges törzseket segítették hatalomra.

Ha az amerikaiak maradni akartak volna, akkor maradtak volna. A probléma az állandóan lebegő határidő volt, amikorra át kell adni az országot az inkompetens helyieknek és az álszenség, hogy habár a kutya nem hívta őket, mégis el kell adniuk, hogy mennyire humánusak és tulajdonképpen a helyiek, legalábbis a "normálisak" szeretik őket.

Minden gyarmatosításnál fordítva csinálták régebben. A helyieknek kellett az alkirályok kegyeiért versenyezni és küzdeni az egyenjogúságért, az önrendelkezésért, ami jutalom volt a hűségért és az anyaországnak fizetett javakért.

Herr Stacheldraht Leger 2015.12.08. 04:36:43

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: no-no, a minden szinten nyersz katonailag vállveregetés akkor áll(t volna) fönn, ha vége szakad a titóista talibánok csipkelődésének - nem sikerült. hiába csapták le őket újra-újra, az insurgencia ment tovább rutinosan és a költséges megszállósdi végével ripsz-ropsz ott volt a vákumot betöltő következő master of chaos. másodszorra is ismételném, ez az aszinkron hadviselősdi a party crashingről szól és nem a vendégek ajtó elől elzavarásáról, nincs döntő csata a mező közepén. a mostani anti-isis mutaványnál is csak arról szól a túlfizetett pentagoni profik terve, hogy menjünk oda és vágjuk őket fejbe, majd csak lesz valahogy - de konkrét rendezési terv, pláne a helyieket érdekeltté tevő nem igazán látszik. legalább a lőszergyárak jól járnak.

bpe 2015.12.08. 15:26:01

"A halálkalifátus videóit és képeit szánt szándékkal úgy készítik, hogy leginkább ránk legyenek hatással."

aham, hát, ezt én értem, ez egy ilyen szándék, más kérdés, h pusztán az a tény, h a szerző/média/publikum ezekhez az agyagokhoz/forrásokhoz ilyen könnyedén hozzájut, az vajon mi..

az IS propagandáját (vagy egy részét) se perc alatt le lehetne radírozni a netről (oké, h újraírják, de ettől még van/lenne mozgástér bőven..), ha lenne rá szándék (google?), csak hát látványosan nincs.

szal, lehet itt esztétizálni, meg agyalgatni hatásmechanizmusokon, csak amíg a szerző ilyen klassz cikket ír ebből, vmelyik banlieue-ben más meg másra jut, és nekiindul, hátha belőle is lesz news, inshallah..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.08. 19:10:37

@bpe:

"z IS propagandáját (vagy egy részét) se perc alatt le lehetne radírozni a netről"

Ezt komolyan gondolod? Még viccnek is rossz. Internet != Google.

bpe 2015.12.11. 03:26:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

oké, nem értesz hozzá, vanilyen. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.11. 09:25:13

@bpe:

Kiskócsag, ha te komolyan azt hiszed, hogy bármilyen anyagot "seperc alatt le lehetne radírozni a netről", akkor te nagyon komoly kognitív diszfunkcióval küszködsz.

bpe 2015.12.11. 17:16:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

ó, asszonyom, 20+ éve foglalkozom ezzel, szal, sztem ne menjünk ebbe most bele..

érdekes egyébként, h ön egyre rövidebb passzusokat idéz a posztomból, egészen fura önigazolási/érvelési technika. ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.11. 19:15:54

@bpe:

"ó, asszonyom, 20+ éve foglalkozom ezzel, szal, sztem ne menjünk ebbe most bele.."

Ha ennek ellenére komolyan hiszed,. amit írtál, akkor a szakma legrosszabb képviselője vagy.
süti beállítások módosítása