Fantasztikus a magyar határkerítés, Amerikában is ez kellene! – A Blackwater alapítója a Mandinernek
2015. november 22. írta: Redakció

Fantasztikus a magyar határkerítés, Amerikában is ez kellene! – A Blackwater alapítója a Mandinernek

erik_prince.jpg

„Fantasztikus ötlet a magyar határkerítés. Gratulálok Magyarországnak, hogy kiáll a nemzeti szuverenitásáért!” – mondja Erik Prince, az amerikai hadászati világ egyik nagyágyúja. A volt elitkommandós és vagyonos üzletember a Blackwater nevű, kritikusai szerint magánhadseregként működő híres-hírhedt cégével támogatta az amerikai hadsereg és diplomácia közel-keleti akcióit. A Mandinernek adott interjúban büszkén megvédi eddigi tevékenységét és mesél a CIA-hoz fűződő kapcsolatairól is. A libertárius nézeteket és katolikus hitet valló, hétgyermekes Erik Prince szerint az Iszlám Állammal „veszett kutyaként” kéne bánni, a migrációs hullám pedig igenis megállítható. El is mondja, hogyan. Interjúnk.

Az 1969-es születésű Erik Prince egy holland ősökkel rendelkező, vagyonos michigani családból származik. Édesapja a semmiből teremtett egy hatalmas sikert befutó autóipari céget. Prince ugyanakkor a katonai pályát választotta: előbb az amerikai Navy SEAL elitkommandósa lett, majd megalapította Blackwater nevű biztonsági cégét, amely óriásira duzzadt és megkerülhetetlen jelentőságű lett a kétezres évek közel-keleti háborúiban az amerikai hadsereg és diplomácia oldalán. A CIA-val is kapcsolatban lévő Prince és cége aztán a politikai és jogi támadások kereszttüzébe került, az üzletember és katonai guru végül eladta vállalatát. Jelenleg világ körüli logisztikai cégét építi, eddigi pályafutását pedig a most magyarul is megjelent, Amerika szolgálatában című könyvében írja és védi meg. Erik Prince Budapesten, a Mandiner szerkesztőségében adott interjút, még a párizsi merényletek előtt.

„A közel-keleti válság egyik folyománya az Európába áramló migránsok tömege. Mit gondol erről a jelenségről és az arra adott európai válaszokról?

Azt látom, hogy az elmúlt napokban újra a régi szabályokhoz próbál visszanyúlni Európa, hogy újra az első uniós tagállamba érkezve nyújtsák be a migránsok a menedékkérelmet. Veszélyes Európa számára, ha továbbra is korlátlanul engedi a migrációt. Hatalmas problémáknak ágyaznak meg a következő öt-tíz évre, ha most nem tudják kezelni a válságot. Szerintem a líbiai migrációs problémát nagyon gyorsan meg lehet oldani.

A haditengerészetre gondol?

Ahogy ezt most Európa kezeli a haditengerészetével, az egy rossz és kontraproduktív gyakorlat. Annak a migrációs útvonalnak a legveszélyesebb szakasza a Földközi-tengeren való átkelés. A tengerjog alapján az uniós hajókra felvett migránsokat rögtön az európai partokra kell vinni, hogy menedékkérelmet nyújthassanak be. Beszéltem a máltai parti őrség embereivel, ők úgy segítenek a migránsoknak, hogy Olaszország felé irányítják őket tovább. Az embercsempészek úgy indulnak északnak, át a tengeren, hogy megvan nekik az olasz parti őrség elérhetősége: tudják, kit kell hívni és kitől kell segítséget kérni... A földközi-tengeri menekültválság megoldása az, hogy Líbia déli határait kell lezárni a Szahara közepén. A migránsok nem tudnak ott gyalogolni, túl nagyok a távolságok és túl ridegek a körülmények. Újra ki kell nyitni a dél-líbiai légi bázisokat, fel kell állítani egy kis felügyeleti kapacitást helikopterekkel, nagyrészt líbiai erőkkel és egy pár tanácsadóval – nagyjából úgy, ahogy Afganisztánban csináltuk. Ezzel el lehet vágni az embercsempészek útját, megállítva a migrációt. Ha ezt három-négy hétig folyamatosan csinálnák, letartóztatva és börtönbe zárva az embercsempészeket, megsemmisítve a járműveiket, a migránsokat ott táborban tartva, majd visszaküldve őket az országaikba, nos, akkor nagyon gyorsan le lehetne zárni ezt a migránshullámot.

És mit lehetne csinálni a balkáni útvonallal, ami Magyarországot is érinti?

Először is Görögországgal kell együttműködni, hiszen a migránsok ott jönnek keresztül a tengeren vagy a szárazföldön át. Meg kell erősíteni a határőrséget, agresszívabban kell elvágni az embercsempészek útját: ezt a hullámot is meg lehet állítani. De a probléma gyökere, még egyszer, az Iszlám Állam. A Líbián át érkezők nagy része gazdasági menekült: látják az Európa nyitott kapukat hirdető politikájában rejlő lehetőséget és rohannak érte. A Közel-Keleten viszont az Iszlám Államot kell felszámolni a migránshullám megszüntetése érdekében.

Magyarország idén kerítést épített a déli határaira a migránshullám feltartóztatása érdekében. Mit gondol erről?

Szerintem ez egy fantasztikus ötlet. Gratulálok Magyarországnak, hogy kiáll a nemzeti szuverenitásáért! Bárcsak az Egyesült Államok is bevezetne egy hasonló politikát a határai biztosítására!

De az Egyesült Államok déli határa jóval védettebb, mint az Európai Unióé.

Tízezrek tudnak akadálytalanul átkelni az Egyesült Államok határain minden évben.

Európába idén sokkal többen, tízszer-hússzor ennyien jöttek át.

És ez az ijesztő dolog: senki nem tudja, pontosan hányan jöhettek.”

Rajcsányi Gellért és Balogh Ákos Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr28098116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.11.22. 17:38:17

A BW az amcsi hadsereg monopol-alvállalkozója, minden olyasmit intéz, ami nem szorosan vett katonai feladat, például hadianyag mozgatás, körlet építés, védelem, üzemeltetés, étkezés, egyebek, háborús helyszíneken természetesen talpig fegyverben.

A problémák akkor kezdődtek (a félkatonai szervezettel), amikor olyanok haltak meg, akiknek nem kellett volna és olyanok maradtak életben, akiknek illett volna elpatkolni. Önjáróvá lettek, röviden.

Egy idő után olyan megbízásokat is teljesítettek, amit a politika adott ugyan, de a nyilvánosság előtt letagadhatta, ha balul sült el.

Ha nálunk létezne ilyesmi, ők építették volna a kerítést, közben halomra lőve egypár belopakodót.

Nem baj, tanácsadónak ez is jó lesz.

legeslegujabbkor 2015.11.22. 18:48:31

@Bell & Sebastian:
Ezzel az erővel E.T. is adhatna tanácsokat.

Építsük meg a Kínai Nagy Falat Líbiában, közben bombázzunk szét minden járművet, amivel közlekedni lehet, és az emberek megmenekülnek.

Ugyanilyen jó móka lesz a Földközi tengeren hajókra lövöldözni.

gyalog.galopp 2015.11.22. 19:04:19

Aszongya, liberális eszméket vall, tehát szarik a jogra.

Erről jut eszembe, hogy lehet valaki liberális és joguralomhívő egy személyben?

Bell & Sebastian 2015.11.22. 20:07:13

@gyalog.galopp: Az amcsi liberó olyan, mint a szovjet óriástörpe, csak két .asza van.

@legeslegujabbkor: Vannak fenn a Tetubin olyan szkeccsek, ahol páncélautóval löki le a benszülötteket az útról a felvezető BW -s, miközben jókat röhögnek rajtuk.

De a taszári vendégfellépésük is emlékezetes nyomot hagyott egypár, kaposvári orcán.

legeslegujabbkor 2015.11.22. 20:10:08

@Bell & Sebastian:
Lehet majd szelfizni az árokbalőtt menekültek mellett.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2015.11.22. 21:22:28

Medgyessy Péterrel is lesz nagyinterjú a mandin? Nem állítom, csak kérdezem. Nem kéne már rehabilitálni azt a szegény embert?

Bell & Sebastian 2015.11.22. 22:58:34

@Kettes: Elvégre csak jót akart, mint a Sport szeletes raszta-csávó. Legyen francia nagykövet, Becsületrendje megvan hozzá. Útelágazódás és a Fidesz.

Bell & Sebastian 2015.11.22. 23:00:51

@legeslegujabbkor: Egyelőre úgy tűnik, az ostoba Merkel a nagyobb veszély mindenkire. Vagy a tartótisztje.

Herr Stacheldraht Leger 2015.11.22. 23:29:09

veri gúúúd ez a keritésh, wondeful a prájm miniszter, én lenni szintén veri gúd mint a finkelstein, közbeszerzés plíííz! stadionőrzés alszó ákcepted.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.11.23. 08:33:09

amerikában is ez KELLENE?!?!

most is van mexikó felé, nem???

István Tamasi 2015.11.23. 09:25:58

Az USA, a Blackwater és a Navy SEAL a fejük búbjáig benne voltak és vannak - mint a háborúk kirobbantói és üzemben tartói - azokban a háborúkban amelyek elől ez a menekültáradat elindult.

I_Isti 2015.11.23. 10:25:30

@István Tamasi: Ja, nagy igazságot mondtál ezzel. És akkor mi van?

I_Isti 2015.11.23. 10:48:31

Egyébként addig jó a világnak, amíg ilyen fickók vannak! Nagyjából ezerszer világosabban fogalmazza meg a helyzetet, mint egy európai politikus.

István Tamasi 2015.11.23. 11:29:57

@I_Isti:
Az van, hogy tisztán kell látni kik a menekültáradat tényleges okozói és így könnyebb lesz megtalálni a megoldást is a menekültáradat megállítására.

Jean Sol Partre 2015.11.23. 11:30:00

@I_Isti: "a Blackwater ... a fejük búbjáig benne voltak és vannak - mint a háborúk kirobbantói és üzemben tartói - azokban a háborúkban "

" nagy igazságot mondtál ezzel"

"Egyébként addig jó a világnak, amíg ilyen fickók vannak! "

te kinek drukkolsz?

I_Isti 2015.11.23. 13:13:54

@Jean Sol Partre: Nézd, ezt a fickót beledobták egy 15 méter mély medencébe összekötözött kézzel-lábbal. A következő lehetőségei voltak:
1) belefullad (minden kiképző profi elsősegélynyújtó, és búvárok vigyáznak rá, de azé' összekötözött kézzel-lábbal semmi nem életbiztosítás abban a medencében...)
2) a saját pánikját legyőzve lemerül az aljára, és felrúgja magát a felszínre levegőt vesz, és ezt addig ismételgeti, amíg el nem jut a medence másik végéig.

Aki ezt utána tudja csinálni, az tud valamit.

Igen, én neki drukkolok. Ez van.

Jean Sol Partre 2015.11.23. 13:53:20

@I_Isti: _neki_ én is drukkolok. De más dolog neki drukkolni, meg más dolog a világnak, és azt mondani, addig jó amíg ilyenek vannak. Egy szuper ügyes manus, aki szakmája szerint háborút csinál, biztos ez kell nekünk?

Robinzon Kurzor 2015.11.23. 17:35:39

@I_Isti: "egy 15 méter mély medencébe összekötözött kézzel-lábbal"

Hát, annak az aljáról max. a Chuck Norris tudná felrúgni magát ... csak mondjuk neki nincs rá szüksége, mert ő a vízből is ki tudja vonni a zogszigént.

Pelso.. 2015.11.23. 20:30:25

@I_Isti: Nem a szabaduló művésszel, hanem a cégvezetővel és a szakértővel készült az interjú. Tud valamit, de nem a medencés mutatvány miatt.

Herr Stacheldraht Leger 2015.11.23. 22:53:36

@Kettes: veled is lesz nagyinterjú, meg rehabizáció. csak dobd fel szépen az Elekótya haverodat és csiribá, máris te leszel a sajátjóvincsenzó, aki valójában mindig is csak belülről bomlasztotta a progressziót.

gyalog.galopp 2015.11.24. 07:06:08

@Herr Stacheldraht Leger:

Nem te vagy az egyetlen, aki nem érzékeli a két fogalom között rejlő implicit ellentmondást.

I_Isti 2015.11.24. 09:42:37

@Robinzon Kurzor: Lehet, hogy nem 15 méter mély volt a medence, hanem csak 3 méter.

I_Isti 2015.11.24. 09:46:06

Ja, és. Ha én újságíró lennék, és egy ilyen kategóriájú fickóval beszélhetnék, akkor megkérdezném tőle, hogy
1) mit tud a Magyar Honvédségről, 2) mennyire tartja felkészültnek, 3) mennyire alkalmas az ország védelmének ellátására, 4) mennyire alkalmas a jelenlegi nato feladatainak ellátására.
Mivel nem politikus, ezért nem kellene hímeznie-hámoznia amikor ezekre a kérdésekre válaszol...
(És lehet, hogy meglepő dolgokat is tudott volna mondani... :D )

Herr Stacheldraht Leger 2015.11.24. 16:29:49

@gyalog.galopp: jajj, te kis csintalan palacsinta... ha aszondtad volna, hogy a két szó közt ellentmondás van, még stimmelne is szűkebb lexikológiai értelemben, de szavak mögötti két fogalom a legkevésbé sem feszül egymásnak, pláne nem angolszász felfogás szerint. tessék csak szépen elolvasni és megérteni a fentebb linkelt cikket, nyugodtam akár a bővebb inglis változatát. persze nincs kizárva, hogy az utóbbi többszáz év állam- és jogtudománya látja rosszul és te vagy helikopter, de én ezt erősen kétlem.

gyalog.galopp 2015.11.24. 16:41:07

@Herr Stacheldraht Leger:

liberális, tehát szabad, nem korlátozott, a joguralom a szabadság korlátozása

De , ha kirakod logónak a kínai orosz, indonéz, usa, hottentotta, stb zászlót, az valószínűleg szabaddá tesz ,majd egyszer, talán okossá is, kissé.

Herr Stacheldraht Leger 2015.11.24. 17:20:21

@gyalog.galopp: legkedvesebb blogbutuskám, harmadszorra is ismétlem, hogy olvasd el szépen a linkelt cikket. a "liberális" szó szerinti jelentése más tészta, mint a mögöttes jogi-politikai fogalom (arról nem is beszélve, hogy az a jobbos nemzeti liberálistól a progballibsiig terjedhet, de minden esetben a /fékellensúlyozgatós/ joguralom az ideája, mivel felfogása szerint az garantálja a szabadságot a személyi önkényuralommal szemben.)

de nincsenek illúzióim, csapkodod a popsidat továbbra is a padlóhoz. további jó önégetést, soraidat olvasva hátha elmegy még a blekkvóteres ipsének is a kedve, hogy fullretardokkal bizniszeljen :)

gyalog.galopp 2015.11.24. 18:07:58

@Herr Stacheldraht Leger:

Kedves mester, elárulom neked, hogy számomra áttörést hozott a talán 2002-es közgazdasági Nobel nyertese, egy pszichológus.
A vásárlói szokásokat boncolgatta pszichológusként, de ezt egy közgazdasági lapban publikálta, saját bevallása szerint soha nem foglalkozott a közgazdasággal, nem is ért hozzá.
Egyébként nagyon okos dolgokat írt, bár egy részét a marketingesek már vagy száz éve gyakorolták, minden faxni nélkül.

Neked is azt javaslom, szakadj el a sablonoktól, akár még Nobelt is kaphatsz érte.

gyalog.galopp 2015.11.25. 06:59:43

@Herr Stacheldraht Leger:

köszi, ez jó, különösen így reggel, már jól indul a napom
Látod tudsz te, ha egy kicsit odafigyelsz, és hajnalban jobban fog az agyad.

annamanna 2015.12.04. 00:48:35

"A PSD, a privát biztonsági szolgálat, a Blackwater és más szervezetek egyfajta magánhadseregként működnek. Az iraki háború kezdetekor 400 ezer zsoldos szolgált a Közel-Keleten a közel harminc cég valamelyikénél. Közülük a Blackwater volt a legnagyobb, 1997-ben alapította egy volt haditengerész. Megalakulása óta több százmilliárdos szerződést kapott az amerikai külügyminisztériumtól és a Pentagontól."

"- Meggyűlt a bajom a törvénnyel, nincs mit tagadni ezen. Tizenévesen benne voltam néhány stikliben, amikor bekerültem az éjszakába. Előbb a társaimat csukták le, majd a főnökömet is. Amikor szétesett a banda, elgondolkodtam: kell ez nekem? – idézte fel a férfi.

2003-at írtak, ekkor vonult be Irakba az amerikai hadsereg. Zoltánt megbabonázta egy híradóbejátszás: civil ruhás embereket látott katonai felszereléssel. Nem a hadseregnek, hanem nemzetközi vállalatoknak dolgoztak háború és terrorizmus sújtotta területeken. Amerika alvállalkozásba adta a háborút.

Nagyon sokat lehet itt keresni. Az újoncok kezdő fizetése 2 ezer dollár, csaknem 600 ezer forint, sokéves gyakorlat után 6-8 szoros is lehet a fizetés. De ennek ára van."

www.blikk.hu/aktualis/krimi/terroristk-ellen-kzd-a-magyar-zsoldos-az-iraki-pokolban/gkzpr89
süti beállítások módosítása