Lengyelország választ: jön az „orbánista” fordulat?
2015. október 25. írta: Redakció

Lengyelország választ: jön az „orbánista” fordulat?

szydlo_kopacz.jpg

Három nő és egy punk rocker vezeti a négy legnagyobb politikai erőt a vasárnapi lengyel választási csatába, miközben új kihívók színesítik tovább a politikai palettát. Vajon csak kirakatemberek ők? Kik állhatnak a háttérben? Vereséget szenvedhet a liberális jobboldal, győzhet a konzervatív Jog és Igazságosság – de még nem biztos, hogy kormánytöbbséget is tudnak majd szervezni. Jaroslaw Gizinskit, a lengyel Wprost hetilap külpolitikai szerkesztőjét, a Heti Válasz publicistáját kérdeztük a lengyel választás hátteréről. Interjúnk.

A vasárnapi lengyel választás előtti utolsó, október 22-23-án készült IBRIS közvélemény-kutatás szerint a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) 37 százalékkal győzhet, míg a most kormányzó jobboldali liberális Polgári Platform (PO) csak 22 százalékra számíthat. A rocker Pawel Kukiz listája a felmérés szerint 10, az egyesült baloldal 9, a liberális Nowoczesna közel 8, míg az agrárius Lengyel Néppárt 5,5 százalékot szerezhet. Megközelítheti a parlamenti küszöböt még a botrányhős Janusz Korwin-Mikke pártja is. 

„Milyen társadalmi hangulatban kerül sor a lengyel választásra? A sikeresebb évek után növekszik az elégedetlenség? Az emberek már változást akarnak?

A Polgári Platform gyengülésének fő oka az, hogy a gazdasági növekedés nem volt eléggé érezhető a kisember számára, amiből az a tanulság, hogy a makroökonómiai siker még nem minden. Ezen kívül már túl sok volt a botrány, a politikusok eltávolodtak a választóktól. Az emberek a változásra szavaznak, bár nem biztos, hogy a PO-t felváltó PiS valóban képes teljesen új minőséget létrehozni. Ezek a pártok közös, szolidaritásos tőből nőttek ki és sok tekintetben hasonlóak. Még az sem zárható ki, hogy a választások után egyik-másik PO-s képviselő a PiS-be vándorolhat át egy-egy jó poszt reményében (mint ahogy ez fordított irányban is történt).

Gyökeres, magyar típusú változások talán nem várhatók, mert ehhez alkotmányozó többségre lenne szükség, erre azonban nincs kilátás. A konzervatív, nemzeti politika azonban megerősödhet, aminek a következményei például a külpolitikában lehetnek majd érezhetőek, ahol a PiS nagyobb önbizalmat és jobb érdekérvényesítést ígér a választóknak.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr548018227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.10.25. 08:58:19

A lengyelek életkedve még nem ment el teljesen, mert szaporodnak. Jó lenne még egy törp a frontba, mire kitör a verekedés, nagy kár, hogy anglomán mind - jobb híján.

Pelso.. 2015.10.25. 09:25:54

@Bell & Sebastian:Csak szeretne anglomán lenni. Sajnálom őket, soha nem volt egy elismert csapat. Ugyanakkor Brzezinski-ből jól jönne még pár tucat.

Bell & Sebastian 2015.10.25. 11:13:45

@Pelso..: Nagyon nincsen más, ha a SZU rágta jobbról, ők meg balról haraptak egy falatot. Bár egy dagadt, brit szivar is alaposan átverte őket, azért történtek velük csodák is, gondolok itt arra, mikor előkerült a lendzel statisztikából pármillió feláldozat.

Most Amerika szereti őket (mint medve-hashajtót), mert mindig a legtávolabbi hülyegyerek a legkedvesebb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.25. 13:27:16

A lengyelek nagyon jól tudják, hogy bár egy kicsit messzebb vannak a frontvonaltól, de az újkori népvándorlás őket is fenyegeti és az ő keresztény identitásuk is igen gyorsan elmerülhet a muszlim áradatban. Ezért kell beállniuk a sorba és ezért lesznek tagjai annak az új európai erőnek, amelyet Orbán Viktor vezet. Tudja ezt a lengyel nép és eszerint fog szavazni. Nem akarják, hogy Lengyelországból is menekülttábor legyen.

Bell & Sebastian 2015.10.25. 17:20:11

@Doomhammer: Erre való az ukrán korridor: hogy megakadályozza a télakolást Sorstalan György zöldséges kertjéből.

Szalámi-taktika.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.25. 17:31:03

@Bell & Sebastian:
Én nem fogadnék az ukránokra olyan nagy tételben. A lengyeleket igenis fenyegeti, hogy VALAKIK hoznak egy döntést és az újkori népvándorlás célországává válnak - akár jöhetnek a muszlim migránsok rejtélyes fehér buszokkal Ukrajnán keresztül is. Nagyon okosan szavaztak a lengyelek keresztény identitásuk elvesztése ellen és sorakoznak fel egy olyan európai vezető mögött, aki ez ellen meg tudja őket védeni. Orbán Viktorról van szó.

Herr Schnitzel Lutscher 2015.10.25. 17:34:52

orbánista? nem keleti széllel operál a lengyel unorthodoxia... hanem kóóókemény atlantista.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.25. 17:45:32

@Herr Schnitzel Lutscher:
Éppen most ismerték fel a lengyelek, hogy az "atlantizmus" pusztulásba viszi a fehér ember civilizációját és vele Lengyelországot. Ezt a lengyelek se akarják. Sokáig tartott, de rádöbbentek, hogy az "atlantista" vezetőik el akarják árasztani Lengyelországot muszlim migránsokkal, hogy ilyen módon törjék meg a "túl erős" lengyel keresztény hagyományt.

A megoldást csak egy erős Európa hozhatja el, amelyet homályba burkolózó oligarchacsoportok helyett egy erős vezető irányít. Ez az erős vezető végre meghallgatja az európai emberek szavát és az ő akaratuknak megfelelően irányítja Európát, véget vetve a '68-as balliberálisok véleménydiktatúrájának. Végre igazi sajtószabadság lesz, tehát nem csak a politikailag korrekt vélemények jelennek majd meg az európai sajtóban, hanem azokat is, amelyeket évtizedekig eltitkoltak a politikailag korrekt '68-as balliberálisok. Ilyen európai formátumú vezető egy van most Európában: Orbán Viktor.

Pelso.. 2015.10.25. 18:09:21

@Doomhammer: Ha fehér emberé ma még nem is, de az örök kompetens vendéglátós már tudja, hogy az európai civilizáció megszűnőben van.

www.origo.hu/itthon/20151024-taxisblokad-menekultek-ugynokugyek-boross-peter-interju.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.25. 18:39:01

@Pelso..:
A fehér ember civilizációja az európai ember civilizációját jelenti, ez tudományos tény. Ha Európa többé nem képes bővített újratermelésre demográfiai szempontból, akkor az olyan civilizációs vívmányokat, mint az olasz reneszánsz vagy az európai futballhagyomány a kipusztulás fenyegeti.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.25. 20:09:29

@Bell & Sebastian:
Ha maga ezt viccnek tartja, akkor maga is része annak az összeesküvésnek, ami az európai fehér ember elpusztítására szőttek. Mondja, magának nem barna vagy fekete bőre van?

Silcon 2015.10.25. 20:13:37

@Doomhammer: a lengyelek Tuskkal az élen egyedül akartak odacsüccsenni a nagyok asztalához, csak épp kiröhögték őket. A nagy igyekezet miatt viszont hanyagolták a V4-et, mert az olyan kisstílű dolog. Pedig a V4-el a hátuk mögött már nehezebb lenne lepattintani őket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.25. 20:23:58

@Silcon:
Főként, hogy a lengyelek és a V4 más tagjai ugyanazt akarják. Pontosabban ugyanazt NEM akarják: nem akarják, hogy más civilizációs hátterű új népvándorlók vegyék el a munkahelyeket, hozzák be a multikulturalizmust és a politikai korrektséget Közép-Kelet Európába. Ha svédeknek jó, hogy tömegesen erőszakolják meg a svéd nőket a más kulturális hátterű bevándorlók, az az ő dolguk. Ránk ne erőltessék a '68-as gondolkodást, a melegházasságot, a genetikailag módosított élelmiszereket, a járványokat, a mecseteket, a terrorizmust. Nagyon úgy tűnik, a lengyelek egyetértenek velünk végre. Az 38 millió emberrel erősíti az erős Európa táborát.

Bell & Sebastian 2015.10.25. 21:37:39

@Doomhammer: Részlegesen és nyáron a bal karom barna, de bizomyára fekete felületek is akadnak, ha érdekli. Érdekli?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.25. 21:39:29

@Bell & Sebastian:
Sejtettem. Maga egy kripto-multikulturális. Már régóta figyelem magát és mostanra érett bizonyossággá a gyanú.

Felszólítom, hogy hagyjon fel a magyarság létalapjaiban való furkálódással.

Bell & Sebastian 2015.10.25. 22:53:18

@Doomhammer: A furkálódáshoz -hálózatkieséskor, ami Mo. -on sűrűn van és sok embernél- amerikáner kell. Fel tudok mutatni egy svájcisapkát, svédfogót és franciakulcsot, vasárnap cigánypecsenyét, de amerikánert, azt nem. Anélkül meg bajos.

Egyszer kezeltek sárgasággal is, de csak gyomorrontás volt a napközis madártejtől. Fura egy randa betegség lehet ez, mert több áldozatot szedett a konyhás nénik családjából, mint az iskolában és oviban végösszesen.

Silcon 2015.10.26. 19:12:33

@Doomhammer: mi errefelé egy kis fáziskésésben vagyunk, a multikulti próbaverziójából is kimaradtunk, most meg már multi- (vagy transz-?) nacionalista országképet vetítenek elénk. Mivé lesznek így a skót és egyéb nációkról szóló viccek? Amennyire meg tudom tippelni, a többség nem szereti a nagyfokú, gyors társadalmi változásokat. Az ilyen-olyan forradalmakat sem a lakosság bő kétharmada szokta véghezvinni (fülkeforradalom nem ér). Itt is működik valamiféle "tehetetlenségi erő".

Merkellel meg az a gondom, hogy nem mondta ki, hogy ez bizony egy *hosszú folyamat* lesz, nem máról holnapra fognak integrálódni (ha fognak), hanem bizony évtizedes léptékben kell gondolkodni. Az is működhet, mint amit a Szaúdiak csinálnak. Jöhetsz, dolgozhatsz, akár az utódaid is dolgozhatnak itt, de ha valami stiklin kapunk, repülsz haza. Több generáció után sincs állampolgárság. Ez viszont nagyon nem PC.

Bloodscalp 2015.10.26. 19:29:53

@Doomhammer: jól mondod! Vagy adjuk oda a lengyeleknek(perszonálunióval?), hiszen egy nő nem képes irányitani, ez egyértelmű, elhomályosítják az érzelmei, vagy egyenesen küldjük ki örökösen Brüsszelbe, soha többet ne is lássuk.
süti beállítások módosítása