„Most a legjobb élni!” Egy optimista konzervatív a Mandinernek
2015. október 21. írta: Redakció

„Most a legjobb élni!” Egy optimista konzervatív a Mandinernek

tim_montgomerie.jpg

Soha nem éltek ilyen sokan ennyire jól a történelem során, mint manapság; pesszimizmus helyett ezért az optimizmust ajánlja mindenkinek, még a konzervatívoknak is Tim Montgomerie angol publicista, aki a Danube Institute vendége volt Budapesten. A Magyarországgal szimpatizáló Montgomerie szellemes „tízparancsolatot” is megfogalmazott a konzervatívok számára: szerinte soha nincs végső győzelem a politikában, de nem is a politika a legfontosabb az életben. Tudósításunk.

Mit jelent a konzervativizmus a 21. században? Erről a témáról nyit előadássorozatot a Budapesten működő Danube Institute. Az első előadást Tim Montgomerie brit publicista, a Conservative Home nevű portál alapítója és a The London Times szerzője tartotta. Montgomerie „The Good Right: The moral power of conservatism” (A jó jobboldal: a konzervativizmus morális ereje) című könyve a következő hónapokban jelenik meg.

Tim Montgomerie előadásában szellemes „tízparancsolatot”, pontosabban jótanácsot fogalmazott meg a konzervatívok számára, amelyekben néha szembe is ment a nemzetközi konzervatív jobboldal alapvetéseivel, mondhatni, közhelyeivel is.

Ne a múltról merengjünk pesszimistán, nézzünk optimistán a jövőbe! Nagyjából ez Tim Montgomerie első „parancsolata". Megérti, hogy például Magyarországon a közelmúlt történelme nagyon sok drámai fejleménnyel járt, és persze most is rengeteg gond van a világban, mint az iszlám terrorizmus, a migrációs hullám vagy a nyugati világban a család intézmények a szétesése; de szerinte ennél nagyobb gondokat is megoldott már a emberiség. Ugyan nevetve azt mondta, szívesen maradna a nyolcvanas évek thatcheri korszakában vagy Anglia futballvilágbajnoki címének megszerzésekor 1966-ben, de Tim Montgomerie szerint ha végigtekintünk a történelmen, megállapíthatjuk, hogy egyszerűen most a legjobb élni. „A fáraók és a királyok nem éltek olyan jól, mint most mi.” Elég csak az egészségügyi ellátásra vagy a boltok kínálatára gondolni, meg arra, hogy manapság naponta sok tízezer ember emelkedik ki a legmélyebb szegénységből, szerte a harmadik világban. „A tömegek mindig panaszkodnak, de mindig is a »megcsináljuk«emberek formálták a világot, gondoljunk csak Churchillre vagy Reaganre.”

A Mandiner kérdésére, hogy nem paradoxon-e a konzervatív optimizmus, Montgomerie azt válaszolta: nem az, mert szerinte az olyan konzervatív alapértékek, mint a család intézménye, a jog uralma, a nemzetállamok modellje, ma is léteznek, és ha jól működnek, ezek a siker alapjai. 

A publicista felidézte, hogy Orbán Viktor 2014-es tusványosi beszédét hallgatva teljesen egyetértett vele, amikor a nyugati kapitalista rendszer hibáit sorolta. „De nem a nagyobb állam a megoldás, a szabad versenyt szabadabbá, nem pedig korlátozottabbá kell tenni” – tette hozzá Montgomerie. Szerinte szabadabb versenyre, kevesebb monopóliumra, az állam és a gazdasági szféra erősebb szétválasztására van szükség, és súlyosabban kell büntetni a fehérgalléros bűnözőket is.

Tim Montgomerie egyébként szimpatizál Magyarországgal a határzár ügyében, ahogy Ausztrália is egy követendő példa szerinte. „Minden ország maga döntsön arról, kit enged be a saját területére. Őszintének kell lenni a saját népünkkel és a migránsokkal szemben is. A teljesen szabadjára engedett migráció káoszt szül.”

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr148009041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2015.10.21. 11:36:54

„szabadabb versenyre, kevesebb monopóliumra, az állam és a gazdasági szféra erősebb szétválasztására van szükség, és súlyosabban kell büntetni a fehérgalléros bűnözőket”

Ezt legszívesebben beleégetném a félkegyelmű fideszesek retinájába, hogy mindig előttük legyen, egészen pontosan mi a különbség köztük, radikális baloldali kádárista faszok, és a jobboldali konzervatívok között... :)

Helyes Írás 2015.10.21. 11:55:33

A mostani a valaha volt világok legjobbika, mert szabad vagyok, van elég pénzem és kemény a farkam.

Kb. ennyit ér ez a fajta "konzervatív" bölcselkedés.

2015.10.21. 12:57:59

@GNDL:
a kapitalizmusban előbb-utóbb minden monopolizálódik. az egy monopoly játék. államkapitalizmusban állami és tőkepiaci monopóliumok vannak. és most államkapitalizmus van.

GNDL 2015.10.21. 13:03:43

@unionista᠍᠍: Ha már „kapitalizmus”, akkor benne kellene lennie a „profitnak” is... ellenben lásd az állami vállalatokat, masszívan veszteséges a többségük. Inkább szocializmus van és tervgazdálkodás...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.10.21. 13:08:37

@GNDL:

Kiknek a szabad piaca? A világ piacait uraló 17 multicég szabad piaca vagy a globalizációt megelőző szabad piac, ahol a vállalkozások védelmében a tröszt-ellenes törvények (az USÁ-ban és Nyugat-Európában is) még azt is előírták, hogy ha volt két céged és az egyikkel megbízást szerettél volna adatni a másiknak, előtte a megbízást meg kellett pályáztatnod a szabad piacon. Ugye, hogy nem mindegy!

telkoe 2015.10.21. 13:09:25

@GNDL: Ez a szivesen beleegetes a kulonbseg a kinjaban habzo szajjal ugato komcsi pribek es a tisztesseges emberek kozt.

GNDL 2015.10.21. 13:13:40

@bbjnick: A kisebb-nagyobb hibái ellenére még mindig a nyugati kapitalizmus az, ami működik... elemezzen bármit ennek ellenkezőjéről Béla a „nemzeti” hírtévén. :) Magyarországról pedig különösen érthetetlen ennek a rendszernek a kritikája, hiszen még ki sem próbáltuk...

@telkoe: Tisztességes emberek, mint... ööö... a korrupt posztkommunista közpénztolvaj fideszes politikai „elit”?! :)

telkoe 2015.10.21. 13:27:20

@GNDL: Kb barki, akinek az ervrendszere nem azon alapul hogy szembeegetesrol pofazik a kis fotelecskeje komfortjabol. Mondjuk ooo.... pl nem olyan mint a hozzad hasonlo kivenhedt komcsik.

kalhana 2015.10.21. 13:41:14

Van benne sok érdekes és jó dolog, de egyszer megtanítanám neki, hogy milyen a jó élet.

GNDL 2015.10.21. 13:47:16

@telkoe: „akinek az ervrendszere nem azon alapul hogy szembeegetesrol pofazik”

Tehát téged a „beleégetném a retinájába” zavar, nem az, hogy szerintem a Fidesz-KDNP és szavazóik „kádárista faszok”... úgy tűnik akkor ez utóbbival te is egyet értesz, mivel ezzel kapcsolatban egy szavad sem volt. :)

„hozzad hasonlo kivenhedt komcsik”

Valószínűleg fiatalabb vagyok nálad, úgyhogy lehetnél kicsit tisztelettudóbb is, mivel „mi” tartjuk el a magadfajta rezsiharcos és közmunkás élősködőket... :) Még egy ideig, de egyre kevesebben maradunk a folyamatosan leszakadó balkáni koszfészketekben...

Imrebá 2015.10.21. 14:01:23

Tim úr és csapata.

Bell & Sebastian 2015.10.21. 14:08:48

Ehhez nincsen is kedvem hozzászólni, vigyori-tabletta hatása alá kerülhetett tisztességtelen szerző tán.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.21. 14:17:41

"Soha nem éltek ilyen sokan ennyire jól a történelem során, mint manapság; "

Persze, de ez nem fenntartható, mert megesszük a bolygót és ez atomháborúhoz vezet.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/12/zseb.html

Ezt mondaná egy igazi konzervatív és nem egy ilyen kriptoliberális birodalmi bérenc.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.10.21. 14:18:34

@GNDL:

"A kisebb-nagyobb hibái ellenére még mindig a nyugati kapitalizmus az, ami működik..." --- írod.

Ha az kisebb-nagyobb, de a működést érdemben nem befolyásoló hibának számít, hogy a globalizáció (pontosabban: a globalizmus) effektíve felszámolja a szabad piacot, akkor igazad van... [........../.]

Serathis 2015.10.21. 15:12:59

Na akkor most szétválasztás vagy szabályozás? Beleszoljon az állam a szabadpiacba, vagy hagyja hogy a dolgok a maguk módján menjenek? Lásd: pl USA távközlési piac.

telkoe 2015.10.21. 15:35:01

@GNDL: Tehát téged a „beleégetném a retinájába” zavar, nem az, hogy szerintem a Fidesz-KDNP és szavazóik „kádárista faszok”... úgy tűnik akkor ez utóbbival te is egyet értesz, mivel ezzel kapcsolatban egy szavad sem volt. :)

Ez csak azt jelenti, hogy kezdesz lassan rajonni milyen kinos hogy a felsobbrendu okoskodasod alol ilyen feltunoen kilog hogy mekkora surmo fasz vagy es megprobalsz terelni. Ez meg a lathatoan szereny kepessegid tukreben is gyengecske teljesitmeny.

„mi” tartjuk el a magadfajta rezsiharcos és közmunkás élősködőket... :)

Ha meg jol emlekszem az atutalt es egyeb modon fizetett adoimra akkor ujfent csak arra tudok gondolni, hogy kinodban ujra legbolkaptt hulyesegekkel probalsz terelni. Ezt sajnos csak a kommer hulyegyerek korokben dijjazzak.

GNDL 2015.10.21. 16:18:49

@telkoe: „es megprobalsz terelni”

Ja... egyből gondoltam, hogy a látszat ellenére már megint én. :)

„az atutalt es egyeb modon fizetett adoimra”

Ezt ugye nem tudjuk ellenőrizni, tehát bármit állíthatsz, olyan lesz mint a „nemzeti” konzultáció eredménye... :)

Egyébként kösz, hogy elhoztad ide közénk a fideszes kommunista rezsifórumok meghitt és intellektuálisan túlfűtött hangulatát, igazán „magasröptű” vitát lehet veled folytatni... :)

vizipipa 2015.10.21. 17:52:03

@GNDL:

„az atutalt es egyeb modon fizetett adoimra”

Ezt ugye nem tudjuk ellenőrizni, tehát bármit állíthatsz
---------------------

Persze ez jól ellenőrizhető, nemde?

"Valószínűleg fiatalabb vagyok nálad, úgyhogy lehetnél kicsit tisztelettudóbb is, mivel „mi” tartjuk el a magadfajta rezsiharcos és közmunkás élősködőket"

Bell & Sebastian 2015.10.21. 17:54:34

.@GNDL: Esetleg ha valami konkrétumot is lehetne, nem csak mindig váladékot.
Bár, annak megvan az a veszélye, hogy gyorsan leverik, esetleg pont olyanok, akik szintén nem Orbán szentképe alatt hajtják álomra terembúrájukat.

Szóval, ki legyen a Haza megmentője? Éliás? Tóbiás? Dödöle?

GNDL 2015.10.21. 18:44:05

@vizipipa: „Persze ez jól ellenőrizhető, nemde?”

Könnyebben. :)

@Bell & Sebastian: „Esetleg ha valami konkrétumot is lehetne”

Mire?! A barátnőd ostobaságaira?! Ennél többet nem tudtam kihozni belőle, pedig rajta voltam... :)

GNDL 2015.10.21. 18:47:41

De látom az orbánista kemény mag megint csak a körítésre bírt ráugrani, azzal nagyon nem tudnak mit kezdeni, hogy ők nem jobboldaliak, főleg nem konzervatívok, hanem kádárista kommunista söpredék...

Ha nem azt írom, hogy „beleégetném a retinájukba”, hanem hogy „beleverném a fejükbe”, az is csak egyfajta „költői kép” lenne, hiszen persze, hogy egy ujjal nem nyúlnék az emberszabású fideszes élőlényekhez, ha bajuk esne a végén még olyan büntetést kapnék miattuk, mintha egy jó magyar embert bántottam volna. :)

Bell & Sebastian 2015.10.21. 20:08:58

@GNDL: Csak a mami és a papi kedvéért. Különben nem veszem be.

Bell & Sebastian 2015.10.21. 20:15:53

@GNDL: Tőlem akár a fitymájukra is tetoválhatod -ha egyáltalán van nekik-, úgy 30 ezer kéjsikolyból meg is úsznád. Csakhogy itt nem erről van szó, hanem agyatlan berzerkedésről. Az meg tudjukkik -re jellemző.

GNDL 2015.10.21. 22:31:19

@Bell & Sebastian: „itt nem erről van szó, hanem agyatlan berzerkedésről”

Vagyis?! A fenti poszt kapcsán, az általam felvetettek kapcsán, vagy minek kapcsán van „berzenkedés”?

Én azzal nyitottam, hogy idéztem a fickó fenti posztban is említett gondolatait, majd megjegyeztem, hogy ha ő lenne a „jobboldali konzervatív”, és így gondolja, nem mellesleg én is egyet értek az idézettekkel, akkor a Fidesz-KDNP és politikusaik Orbántól kezdve a „legaljadékabb” talpasaikig és a rezsiharcos posztkádári szimpatizánsaik egészét tekintve a mérce másik oldalán vannak, mindennel szemben ami jobboldali és/vagy konzervatív... :)

De egyébként az egész gondolatmenete szimpatikus a fickónak, mert valóban a jobboldaliaknak és konzervatívoknak kedveset mond (más dolog, hogy nem ismeri Orbán elvtársat, posztkommunista utódpártját és korrupt haverjai, csak annyit, amennyit a sajtóban olvas róluk). A baj csupán az, hogy Magyarországon nincs jobboldali, nincs konzervatív, hanem csak a baloldal és annak különböző formái vannak a balközép liberálistól a radikális baloldali populistáig, és sajnos a balszélen jelenleg nem az egyéb eddig ismert szocialista formációk vannak, hanem a Fidesz-KDNP... a szavazóikkal. Thürmert és munkáspártját is porig alázva radikális nyugat-, multi-, vállalkozó- és befektetőellenes retorikával... és az intézkedéseikről nem is beszélve.

Aztán volt még kérdés, hogy „ ki legyen a Haza megmentője”... hát, haver, rossz híreim vannak. :) Hiába tűnne most fel egy valódi jobboldali, polgári, konzervatív politikai szervezet (egyébként honnan a faszból tűnhetnének fel, mikor a jelenlegi posztkommunista politikai elit fiatalabb alternatívája már külföldön dolgozik és eszükbe sincs hazatérni), amely zászlajára tűzné egyrészt a rendszerváltás befejezését, másrészt az ország gazdaságának, pénzügyeinek rendbetételét, hogy ne legyen annyira könnyen vehető egyszerű akadály a magyarországi munkavállalás helyett a külföldi munkavállalás, esélyük sem lenne választást nyerni. Az MSZP-DK fogatlan kádárista prolijaik mellett jelenleg a Fidesz-KDNP fogatlan kádárista prolijai utasítanának el legjobban egy jobboldali politikai szervezetet. :)

Hacsak nem pusztul ki egycsapásra a jelenlegi korrupt posztkommunista politikai elit, Orbánt és szarházi korrupt politikai kalandorait is beleértve, Magyarországnak esélye sincs kitörni a szocializmusból, ebbe fog belefulladni... A nyugat haldoklik, a kapitalizmus válságban van, a gonosz imperialisták csak kizsákmányolják az országot?! Bazmeg, Magyarország gazdasága jelenleg csak az agyon támogatott multikból és az uniós forrásokból áll, ha a nyugati kapitalizmus elkezd majd kifújni, azt ti itt Magyarországon kurva hamar észre fogjátok venni, ugyanis ennek a mélyrepülésnek már a legelején megszűnik létezni az ország. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.10.21. 23:02:46

Az "optimista konzervatív": oximoron. "Derűs", talán.

Pelso.. 2015.10.22. 10:11:17

Azért ebből össze lehetne ollózni egy kis rádiókabarés műsort.
Mandiner kérdésére meg: Mo.-n nem, mert nálunk nem létezik sem konzervativizmus, sem optimizmus.
süti beállítások módosítása