Michael Walsh: A marxisták tehetnek a Nyugat válságáról
2015. október 05. írta: Redakció

Michael Walsh: A marxisták tehetnek a Nyugat válságáról

michael_walsh.jpg

A Nyugat válságát az a „démoni” gondolkodás okozza, amely a kulturális marxizmust képviselő, Nyugat-gyűlölő frankfurti iskola, s Lukács György és társai eszméiben található – állítja legújabb könyvében Michael Walsh. Az amerikai szerző Budapesten adott elő a Danube Institute meghívására: szerinte az „új nihilisták” meg akarták szabadítani minden elnyomástól a társadalmat, de csak új poklot és gyökerektől elszakított létezést teremtettek milliók számára.

Miután kiderült, hogy a marxizmus gazdasági elképzelései megvalósíthatatlanok, a kulturális marxizmus kezdett hódítani nyugaton az 1. világháború után – vélekedik Walsh. A frankfurti iskola jellemzően zsidó származású értelmiségi köreinek (Horkheimer, Adorno, Marcuse) előfutárai között sorolja fel Hegelt és Marxot, valamint Lukács Györgyöt, a magyar marxista filozófust és a tanácsköztársaság biztosát és olasz megfelelőjét, Antonio Gramscit is. Gramsci és Lukács meglátták: a kulturális marxizmus működhet, és a munkásság helyett az értelmiséget vették célba. Walsh szerint Milton Elveszett paradicsoma és Goethe Faustja azok a művek, amelyek a nyugati, európai-amerikai civilizáció alapművei, amelyekben benne van minden erkölcsi és politikai dilemmánk. De ez a nyugati civilizáció Lukács György számára olyasvalami volt, amitől meg kell menteni az embereket. Walsh szerint a nyugat egzisztenciális krízisét is a frankfurti iskola okozta. „Európa aludni tért, majd halottként ébredt fel. A marxisták ráébredtek a lehetőségeikre és a kultúrában támadtak” – fogalmaz az amerikai író.

Walsh úgy látja: a második világháború után az ezen iskolát képviselő, „vicces külföldi akcentussal” rendelkező, emigráns professzorok „démoni” gondolatai megfertőzték Amerikát is, s elterjedt a mindent megkérdőjelező, mindent kritika tárgyává tevő „kritikai gondolkodás”. Ez a „közép-európai nihilizmus”pedig azóta is hódít az egyetemi campusokon. A 2. világháború után a szociális igazságosság és egyenlőség víziója jelent meg, azt ígérve, hogy megszűnik a félelem és eljön a földi mennyország. De a nemzetközi baloldal csak poklot tudott teremteni, emberek milliói haltak meg a kísérletekben. Az amerikai írónak feltűnt az is, hogy a baloldali filozófusok és társadalomalakítók műveiben mennyi gyűlölet van a fennálló társadalmi, kulturális és civilizációs keretek ellen. „Ma sincs happy end, meg kell harcolni velük” – mondja Michael Walsh. Az amerikai szerző a libertárius Ludwig von Misest is idézi, aki úgy fogalmazott:„Liberálisnak és demokratának mondják magukat, de el akarják törölni a szabadságot és diktatúrát akarnak”. A frankfurti iskola képviselői és utódaik fel akarták szabadítani a tömegeket a keresztény gyökerű Nyugat öröksége alól. El is érték, hogy az új nemzedékek kontextusok, kapaszkodók nélkül éljenek, „vakon”. „De nem szabad feladni, folytatni kell a harcot” − fogalmaz Walsh.

Szilvay Gergely tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr757893682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.10.05. 14:17:28

Jó interjú, egy dolog viszont nagyon fájt, ugyanis úgy néz ki, hogy a szerző nem nézett utána a fogalmaknak.
"... s elterjedt a mindent megkérdőjelező, mindent kritika tárgyává tevő "kritikai gondolkodás"." valamint "A kritikai gondolkodás számára – állítja az amerikai író – az a kiindulópont, hogy semmi sem valódi a világon, minden csak illúzió, minden társadalmi konstrukció."

A kritikai gondolkodás egyszerűen az, hogy minden kinyilatkoztatásról megkérdezzük, hogy miért igaz, és bizonyítékokat követelünk arra. Ez nem valami baloldali ármány, eredete Szókratészig nyúlik vissza és a tudományos gondolkodás alapja: www.criticalthinking.org/pages/a-brief-history-of-the-idea-of-critical-thinking/408 Amivel a szerző keveri az a posztmodernizmus: www.britannica.com/topic/postmodernism-philosophy , ugyanis ebben szerepel az a kritérium, hogy minden társadalmi konstrukció.

chrisred 2015.10.05. 16:11:12

@stoic79: Röviden: ez a Michael Walsh igen egyszerű léleknek tűnik a leírás alapján, Kantot és Hegelt is behajítaná a szemeteskosárba Lukács György miatt.

Bell & Sebastian 2015.10.05. 16:11:25

Marxizmus tőmondatban: A tőke azért jó, mert rossz.

A revelatio személyes (két ember közötti) kontakt és természetfeletti igazságok megismertetését célozza.

Fordítva: ha személytelen és természeti törvényekre irányul > nem kinyilatkoztatás.

Ugyanakkor, ha a marxizmust a kabbalán alapuló miszticizmusnak tekintjük, mint posztmodern vallás-pótlékot, még mindig hiányzik belőle a személyesség feltétele, az egyéni megvilágosodás, aminek forrása a Tőke kellene, hogy legyen, apostolai: Marx, Engels, Lenin, ... Lukács és számos epigonja, Heller nyanya, a kis gyújtogató, gyufaárus lányka.

Ha a gazdasági marxizmus befuccsolt (csak úgy, hagyják burjánzani, mint a televényt, azaz összehordott giz-gazt), a teológiai (ami inkább inverze az isteninek, azaz ördögtől való), ugyan mitől működne úgy, hogy jobbá is teszi a világot?

Lássuk végre be: a zsidó dögvész legvirulensebb formája a marxizmus.

maroz 2015.10.05. 16:36:58

Van annak egy diszkrét bája, amikor a libertáriusok beszélnek a marxizmusról. Akit érdekel, az hallgassa meg őket, pont annyira hiteles, mint egy elkötelezett vegántól véleményt venni a csülköspacalról. :))))

Pelso.. 2015.10.05. 18:29:37

Tehát ma mégsem a libsibolsik?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.10.05. 19:30:00

Miért pont az a szerencsétlen Lukács György lett a fôgonosz? Boldogabb vidékeken a nevét sem ismerik. Bármely hollywoodi filmes megmondja, hogy ismeretlen fôgonosszal nem lehet a szuperhôsfilmet eladni. Egy fôgonosznak már a nevétôl össze kell rezzenjen a nézô. Lukács Györgyön csak röhögni lehet.

Egy kémfilm-paródiához tudom Lukács Györgyöt elképzelni. Nagy jóindulattal.

Imrebá 2015.10.06. 09:08:09

Vals Miska bácsi bűnbakja.

IdomitottFoka 2015.10.06. 09:55:40

Jó a komcsik ellen harcolni. Ennél könnyebben már csak dodókkal szemben lehetne síkra szállni. Tiltakozunk a mexikói földrengés ellen!

Jean Sol Partre 2015.10.06. 09:59:44

@Pelso..: mindenképp a zsidók, de ma ez a csoportjuk a soros.

P.S.: Soros, érted ;)

Imrebá 2015.10.06. 12:31:06

„De nem szabad feladni, folytatni
kell a harcot” − fogalmaz Walsh.

Csak a fejét, meg ne sántuljon.

miles_Christi 2015.10.06. 13:14:27

@Bell & Sebastian: belátjuk.
DE!: Mi az, hogy zsidó dögvész? Mitől pont zsidó?Teljesen világos, hogy a zsidók miért olyan tömegben képviselik magukat az ilyen világfelforg akarommondani világjavító eszmék szószólói és prófétái közt. Azért, mert nem kötődnek sehova. A zsidóság nekik rég nem vallás, ezek ateisták. Jehovát ugyanúgy nem tisztelik, mint Jézust, ezeknek tökmindegy.

Ha viszont nem vallás alapján zsidók, akkor mi alapján?Nem németek, angolok, magyarok, oroszok, mittudomén, mert magukat másnak, kívülállónak érzik, tudják. Az adott ország, ahol születtek, éltek, jobbára csak szülőföld, de nem HAZA. Talán heimat, de nem Vaterland. Tudom, hogy népszerűtlen dolog Hitlert idézni, de más nem jut eszembe, aki ugyanilyen találóan megfogalmazta ezt a közhelynek ható igazságot: ezeknek mindegy, hogy Berlin vagy London, ma itt, holnap ott. Mindenütt otthon vannak, de nem tartoznak sehova. Amíg nem volt Izrael állam, addig volt valamiféle talán romantikus elvágyódás a mitikus Ígéret Földje után, de ma már az sincs. Aki akarja, nyugodtan költözhet Izraelbe, dehát nem ott születtek, általában a nyelvet sem beszélik. Ráadásul akkor szembe kéne nézni az igazsággal, a realitással.

Ezek világpolgárok, akik mindenütt otthon akarnak lenni, és ha a világ mindenütt más, akkor az zavaró. Nem akarják hogy legyen magyar, német, angol, orosz, timbuktui, vagy akármilyen identitás. A kényelmes langyos posvány kellene.
Ettől lenne zsidó a marxista dögvész?

annamanna 2015.10.07. 03:36:22

Ilyen az, amikor egy zenekritikus filozófusnak álmodja magát.

Imrebá 2015.10.07. 05:58:30

@Doomhammer: szül.
Löwinger
György
Bernát

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2015.10.09. 14:41:05

Nem a marxizmus a baj, hanem az, hogy a libbant balosokat áthatja a torz verziója, és megpróbálják összetenni a liberalizmussal. Miután ez lehetetlen, kijön a polkorrektség, mindkettő értelmetlen verziója. Ráadásul ez önveszélyes is mindenki ellen, aki maga nem követi e vallást.
süti beállítások módosítása