Orbán Balázs: A migráció hazánk és Európa legfontosabb sorskérdése lesz
2015. szeptember 24. írta: Redakció

Orbán Balázs: A migráció hazánk és Európa legfontosabb sorskérdése lesz

orban_balazs.jpg

Migrációkutató Intézetet hoz létre a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium. Az alapítók szerint a jelenlegi migrációs hullám Európa és Magyarország legfontosabb sorskérdése lesz, ezért van mit kutatni a témában. Orbán Balázs, az intézet vezetője szerint nagy a kihívás, de nem olyan bonyolult a megoldás: aki valóban menekül, annak segíteni kell; aki pedig nem menekül, csak új életet akar kezdeni, az ne induljon el azelőtt, mielőtt szabad jelzést kapna. Interjúnk.

„Mi lehet magyar, illetve európai szempontból a jelenlegi ismeretek, jelenlegi állás szerint a legjobb megoldás a válságra?

Rengeteg olyan nemzetközi hírű tudós van, aki a néhány évtizede Európában zajló eseményekkel összefüggésben a civilizációk közötti konfliktus aspektusára hatására hívja fel a figyelmet. Én úgy gondolom, hogy történelmi távlatból nézve ezeknek a tudósoknak sajnos igazuk van, ennek így nagyon nem lesz jó vége. Fiatal jogászként mégis inkább csak arra venném a bátorságot, hogy alacsonyabb absztrakciós szinten fogalmazzak meg véleményt: Úgy látom, hogy most olyan jogi válsághelyzettel állunk szemben, amelyet a következetlenségünknek köszönhetünk.

A második világháborút követően a nemzetközi jog, majd később az EU és a benne lévő tagállami szabályok is egy olyan jogi rezsimet adtak ki végeredményben, amelyik nem képes egyértelműen meghatározni, hogy ki az, aki nemzetközi védelemre szorul, és ki az, aki csak jobb életet akar élni, és a célországban való tartózkodásának legalizálása érdekében kér menedékjogot. 

Ezt a józan ésszel jól megfogható megkülönböztetést a jelenlegi jogi rendszer nem képes érvényesíteni. És miért is lenne képes? Olyan szabályaink vannak, amelyek az ellenkező irányba hatnak. Eklatáns példa, hogy a kérelmezőnek először el kell érnie azt a területet, ahol véglegesen maradni szeretne. Nem nyújthat be kérelmet addig, míg fizikailag oda nem ér. A saját szabályainkkal arra kényszerítjük tehát őket, hogy elinduljanak. Miért csodálkozunk akkor, ha nem csak a menekülők, hanem a bevándorlók is ezt az utat választják. Ráadásul a bevándorlást alapvetően támogató országnak nagyon nagy eséllyel adtak valakinek státuszt, míg mások nem. A ’90-es években ugyanannak a szomáliai népcsoportnak Kanada 81 %-ban adott menedékjogot, míg az Egyesült Királyság 0,4 %-ban. 

Szerintem nem olyan bonyolult a megoldás, csak a sok zavaró tényező miatt nehezen látunk tisztán: aki valóban menekül, annak segíteni kell; aki pedig nem menekül, csak új életet akar kezdeni, az ne induljon el azelőtt, mielőtt szabad jelzést kapna. Ha ezt mégis megteszi, ne kaphasson legális státuszt utána. A menekülőket átmeneti időszakra mindenkinek be kell fogadnia, és ehhez mindenki nemzetközi segítségre jogosult, a bevándorlók befogása viszont minden ország szuverén döntése. Ha ezeket az alapvetéseket lefektettük, csak annyit kell mondanunk, hogy minden olyan megoldás jó, ami ebbe az irányba húzza a szekeret.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr877818814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2015.09.25. 04:21:48

"migrációtörténet nélkül a folyamatszerűség nem érthető meg."

Ehhez pár adalék: menekültnek minősíthető-e az az ember, aki azt állítja magáról, hogy őt Poszeidón üldözi? Ezt tette ugyanis Odüsszeusz, és ilyen ürügyet kitalálva képes volt húsz évig utazgatni a Földközi-tenger partvidékén, nem gumicsónakkal, hanem katonákkal megrakodott hadihajóval!
Ééééés..... a hadihajót, tele katonával, bárhol befogadták, ellátták (civilek, sőt nők!), volt, ahol egy kerek évig hesszeltek.
Ilyenek ezek a mediterrán helótagecik.

A másik: cigány gyerek mondta nekem, hogy épp náluk van vki az ország túlfeléből (vagy távoli rokonuk, vagy csak ismerős), a kissrác azt mondta: "Amíg nálunk van, olyan, mintha családtag lenne."
Ilyenek ezek az indusgecik.

Ez is migrációtörténeti csemege: egy 14. sz-i legenda alapján készített svéd film: www.port.hu/szuzforras_jungfrukallan/pls/w/films.film_page?i_film_id=2395
Én biztos utánanéznék a svéd lélektannak, ha már úgyis minden mindennel összefügg.

Ez is migrációtörténeti csemege: "Siralmas most a helyzet Magyarországon / Isten irgalmazzon a szegényeknek, akiket kiperzseltek / össze-vissza menekülnek / szerte az országban / azt sem tudják, hova / sok asszony és gyerek / sírnak és jajgatnak szívettépőn / És olyan sok a gyilkolás és rablás / mert mindenki ezt teszi, aki teheti / a magyarok ( úgy mint a törökök / üldöznek mindenkit / Nekem is elvették a lovamat / kabátomat és fegyveremet, csak az ingemet hagyták meg / És ha kúthoz érkeztünk és húzni akartunk belőle / a magyar asszonyok megtagadták tőlünk a vizet annyira kiéheztünk / hogy a mezőn a pocsolyából ittuk a vizet / míg csak nem értünk Németországba. Item vagy háromszáz landsknecht is volt ott / akik a maguk költségére, mentek le oda / annyiba se vették őket, mint a kutyát / ahogy ma megérkeztek / másnap már a csatába kellett menniük / és az ágyúkhoz rendelték őket / fizettek nekik valami kis zsoldot / nem hiszem, hogy egy is megmenekült közülük / mert ha egy megmaradt volna / azt a magyarok ütik agyon. Egyébiránt a magyar királynak jórészt német nemes urai vannak az udvarában / és jó német fegyveresei / vértesei és mások / háromszázan lehettek / ezekkel tartott a csatában / De senki sem tudja, mi lett vele / Azt hiszem, hogy néhány magyar megölte és elrejtette / mert a török nem találta meg."

"Köztudomású volt a táborban / hogy a török császár két pénzzel teli hordót / küldött néhány magyar úrnak / hogy segítsék be Magyarországra / ezért írta meg a magyar királynak, hogy maradjon nyugton / minek szólítaná hadba a népét / hiszen ő megvett egy országot, és most meg akarja nézni és el akarja foglalni"
mult-kor.hu/cikk.php?id=5564

Ez is migrációtörténeti csemege:
"Mikor a két angyal estére Sodomába jutott, Lót Sodoma kapujában űl vala, és a mint meglátá őket Lót, felkele eléjök, és arczczal a földre borúla.
És monda: Ímé én Uraim kérlek, térjetek be a ti szolgátok házához, és háljatok ott, és mossátok meg lábaitokat; reggel korán felkelhettek és indulhattok útatokra. Azok pedig mondának: Nem, hanem az utczán hálunk meg.
De nagyon unszolá őket, és betérének hozzá, és bemenének az ő házába; ő pedig szerze nékik vendégséget, és pogácsát is süte, és evének.
Lefekvésök előtt a város férfiai, Sodoma férfiai körűlvevék a házat, ifja, örege, mind az egész község egytől egyig.
És szólíták Lótot, mondván néki: Hol vannak a férfiak, a kik te hozzád jövének az éjjel? Hozd ki azokat mi hozzánk, hadd ismerjük őket.
És kiméne Lót ő hozzájok az ajtó eleibe, és bezárá maga után az ajtót.
És monda: Kérlek atyámfiai, ne cselekedjetek gonoszságot.
Ímé van énnékem két leányom, a kik még nem ismertek férfiat, kihozom azokat ti hozzátok, és cselekedjetek velök a mint néktek tetszik, csakhogy ezekkel az emberekkel ne csináljatok semmit, mivelhogy az én hajlékom árnyéka alá jöttenek.
Azok pedig mondának: Eredj el innen. Ismét mondának: Ez egy maga nálunk a jövevény s ő szabja a törvényt? Majd gonoszbul cselekszünk veled, hogy nem azokkal. És reá rohanának a férfiúra, Lótra, felette igen, és azon valának, hogy betörik az ajtót.
De kinyújták azok a férfiak kezeiket, és bevonák Lótot magokhoz a házba és bezárák az ajtót.
Az embereket pedig, kik a ház ajtaja előtt valának, vaksággal verék meg kicsinytől nagyig, annyira, hogy elfáradának az ajtó keresésében." (1. Móz. 19:1-11)

"Ímé, ez volt a vétke Sodomának, a te öcsédnek: kevélység, eledel bősége és gondtalan békesség volt nála és leányainál, de a szűkölködőnek és szegénynek kezét nem fogta meg.
És felfuvalkodának s cselekedének útálatosságot előttem, és elveszítém őket, mikor ezt megláttam." (Ez. 16:49-50)

2Móz 12,49 Egy törvénye legyen az ott születettnek és a jövevénynek, a ki közöttetek tartózkodik.

2Móz 22,21 A jövevényen ne hatalmaskodjál, és ne nyomorgasd azt, mert jövevények voltatok Égyiptom földén.

2Móz 23,9 A jövevényt ne nyomorgasd; hiszen ti ismeritek a jövevény életét, mivelhogy jövevények voltatok Égyiptom földén.

annamanna 2015.09.25. 05:27:36

A fent említettekből vegyük csak ezt a rövid kis mondatot: 2Móz 12,49 Egy törvénye legyen az ott születettnek és a jövevénynek, a ki közöttetek tartózkodik.

Ha a jövevény köztünk tartózkodik (tartózkodna) (mármint az EU-ban), milyen törvények vonatkoznának rá?
Hogy például saját magát kell fenntartania, a saját munkája után. ("Nincs ingyenebéd!")
Mi szükséges az EU-ban ahhoz, hogy valaki munkát vállaljon?
Megfelelő szakképesítés, és persze megfelelő nyelvtudás.
Ezen kívül az adott ország szokásaihoz, erkölcséhez, kultúrájához való lojális alkalmazkodás.
Ahhoz, hogy valaki ehhez alkalmazkodni tudjon (például hogy Németországban reggel 6-ig a tulajdonosnak el kell takarítania a havat a háza elől), az szükséges, hogy ezekkel tisztában legyen, tehát szüksége van országismeretre.

Ha nincs nyelvismerete, szakképesítése, országismerete, meg kell tanítani rá. Még azelőtt, hogy megengedik neki, hogy az EU területén olyan életet élhessen, mint a "bennszülöttek".

Hol lehet ezt megtanítani neki? A Limbóban, a zárt táborban, ahonnan addig nem jöhet ki, amíg mindezt el nem sajátította.

A 'limbo' érdekes szó, a Mátrix és az Eredet c. filmek használták a Váró megnevezésére, de a Limbo valójában nem 'waiting hall', hanem a 'pokol tornáca'.

"Mobil is an anagram for "limbo"" matrix.wikia.com/wiki/Mobil_Avenue ez mondjuk azért érdekes megjegyzés, mert a csehek zárt táborba zárták a migránsokat, ahol elvették tőlük a pénzüket és a mobiljaikat, amit persze azok igencsak zokon vettek.

Persze ennek nyomán másra is juthatunk: a mobillá vált migránsok, akik a mobiljaikba kapaszkodnak, a freedom földjére igyekeznek, de akárhogy is, mindenképpen csapdába esnek, ha nem úgy, ahogyan azt én leírtam (a zárt táborral, ahol tanulniuk kellene, mert ha ezt nem vállalják, akkor menjenek haza, ne legyen belőlük élősködő);
tehát ha nem így, akkor meg beszorulnak a Balkánra, és Vae victis:
"gall hadsereg tönkreverte Róma csapatait az alliai csatában, majd kifosztotta a védtelenül maradt várost. A fellegvárba szorult római védők közt éhség, az ostromlók közt éhezés és járvány dúlt, így mindkét fél szerette volna befejezni a harcot."
hu.wikipedia.org/wiki/Vae_victis_(sz%C3%A1ll%C3%B3ige)

Integráció nélkül nem lehet integrálni.
Anélkül csak azt mondhatnánk: Múkoggy!!!
De az emberek nem varázsigék, ráolvasások alapján működnek, hanem azt fogják csinálni, amit MEGTANULTAK, amit MEGTANÍTOTTAK NEKIK.
Tehát az embereket TANÍTANI kell.

Senki sem GENETIKAI alapon viselkedik másként, mint az európaiak, hanem mert máshol nőtt fel, másképp szocializálódott.
Az európai no-go zónákba szorult gettólakók sem tudták elsajátítani az európai normákat, mert ha anélkül lökik nekik a segílyt, hogy elvárnák a kellő szakismeretet, nyelvtudást, európai kultúra ismeretét, ha ezekből nem muszáj levizsgázni, mégis jön a suska, akkor nem is fogják elsajátítani azt.

A probléma fő forrása az európai politikusok motvációrendszere, akik mindenkit csak lefizetni igyekeznek, ahelyett, hogy tanítanák.

Mindenki figyelmébe ajánlom a következő vicces kis jelenetet: www.facebook.com/Orbita92.9FM/videos/883082595052782/?pnref=story

Puskával lövöldözni a majmok is tudnak, de embereket tanítani nem!
Majmokat a határra, embereket az iskolába!
Az a baj, hogy abban a rendszerben, ahol a tudatlanság erő, ezt épp fordítva képzelik!

www.kisalfold.hu/gyori_hirek/mintha_a_kelly_hoseibe_csoppentunk_volna_500_amerikai_katona_50_stryker_es_dorgo_fegyverek_gyorben_-_kepgaleria/2445479/

"Colleen Bell: a NATO történelmi mérföldkő a béke szavatolásában (....) A NATO történelmi mérföldkő a béke szavatolásában: mind Magyarországnak, mind nekünk közös érdekünk ennek a megőrzése" - mondta Colleen Bell."

Jelszavaink valának: "A béke háború, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő!"

Végül: érdekes újragondolni ezt a kis dalocskát a migránsok szempontjából: migránsok és a Limbo: www.youtube.com/watch?v=haPLxloxnCU

annamanna 2015.09.25. 07:02:14

"Rengeteg olyan nemzetközi hírű tudós van, aki a néhány évtizede Európában zajló eseményekkel összefüggésben a civilizációk közötti konfliktus aspektusára hatására hívja fel a figyelmet."

Tegyük fel, hogy ez így van, és itt a "kereszténység" és az "iszlám" küzdelme zajlik (most ne foglalkozzunk azzal, ez milyen ordító baromság).

Ha az egyik oldalon állnak a "keresztények", akkor hogy létezik, hogy Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere is arra hivatkozik, hogy ő keresztény hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/auschwitzhoz-hasonlitotta-a-szerb-hataron-epult-keritest-a-polgarmester-volt-fideszes-orszaggyulesi-kepviselo/ és Orbán Viktor is arra hivatkozik, hogy ő keresztény (sőt a kereszténység védőbástyája), és mégis totálisan szembemegy egymással az, amit mondanak.

Ebből csak az következik, hogy az egyik igazat mond magáról, a másik pedig hazudik magáról.

Aki igazat mond magáról, az valószínűleg igazat mond a körülötte levő világról is; aki pedig hazudik magáról, az hazudik a körülötte levő világról is!

"Orbán önmagát úgy állítja be, mint aki az iszlám invázióval szemben megmenti Európa úgynevezett keresztény civilizációját, de rendszere menekültek ezreit hagyta mezőkön és utcákon éjszakázni, kényszerrel nyomorúságos menekülttáborokba terelt embereket, valamint vízágyút és könnygázt vetett be a szerb határon a Magyarország által felállított szögesdrótkerítésnél gyülekező menekültek ellen.

Az európai civilizáció talán valóban veszélyben van. De pont Orbán és rezsimje jelenti a veszélyt"

"Orbán rendszerének idegengyűlölő retorikájával és a menekültekkel szembeni ellenséges hozzáállással Orbán ezeket az értékeket gúnyolja ki, és más kelet-közép-európai országok kormányait is arra bíztatja, hogy kövessék példáját."
hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/az-europai-magyar-problema-orban-viktor-csufot-uz-az-europai-uniobol-a-foreign-affairs-irasa/

Azt a kérdést, hogy ki mond igazat és ki hazudik önnön keresztény mivoltáról, roppant könnyű eldönteni, csak meg kell nézni, mit ír a Biblia!

Orbánnak először a világ összes Bibliáját el kellene égetnie, valamint az összes többi könyvet is, ahol hivatkoznak a Bibliára, továbbá az összes olyan könyvet is, amit áthat a Biblia értékrendje (pl. Victor Hugo: Nyomorultak), mielőtt azt állíthatná, hogy ő keresztény.

Ha itt létezik küzdelem, az a moralitás és az amoralitás közt zajlik.

24.hu/kulfold/2015/09/23/ime-angelina-jolie-meseje-az-isis-rol/

Ha viszont a civilizációk közti küzdelmen mást értünk, nem vallási aspektust, akkor pedig - Fogadj be, Európa!

www.youtube.com/watch?v=2Jaqw41Yquo

(A szöveget nem csak a magyarokra, pláne a kivándorolt magyarokra, hanem a muszlim migránsokra is érthetjük).

Jean Sol Partre 2015.09.25. 12:38:36

@annamanna: " menekültnek minősíthető-e az az ember, aki azt állítja magáról, hogy őt Poszeidón üldözi?"

attól függ, üldözi-e Poszeidon

picur3ka 2015.09.26. 03:18:03

De remek hülyeségekről vitáznak még mindig. Ki hülye gondolta valaha, hogy menekültek?

annamanna 2015.09.26. 22:45:26

@Jean Sol Partre: Az jobb replika lett volna, hogy attól függ, miért üldözi Poszeidón.
A mostani migránsok közül sem lehet tudni, pontosan mi elől futnak.
Mondok egy példát: Nigella Lawson vmelyik őse, egy askenázi zsidó ember Hollandiában élt, ahol ellopott egy táskát, és az igazságszolgáltatás elől átmenekült Angliába. Tehát menekült volt, de a kérdés az, hogy mi elől menekült?
A táskalopás vicces és hihetetlen indítéknak számít ma a számunkra, mert itt kvázi az egész nyugdíjkasszát is el lehet lopni bármiféle következmény nélkül.
Vagy, Odüsszeusz sztorijára visszatérve, aki Poszeidón szemében nyilván háborús bűnösnek számított (mivel Poszeidón a trójaiaknak drukkolt); akár azt is mondhatjuk, hogy a háború utáni náci menekültek esetében, akik letelepedtek Argentínában, nem annyira az számít, hogy őket üldözték, hanem hogy miért üldözték.

A következő sztori pedig jóval túlmegy a Bicskére irányított menekültvonatok átverésén. Vendégbarátság rulez, avagy itt is az számított, hogy a menekült pontosan miért menekül:

"És monda Debora Báráknak: Kelj fel, mert ez a nap az, a melyen kezedbe adja az Úr Siserát! hisz maga az Úr vezet téged! És alájöve Bárák a Thábor hegyéről, és a tízezer ember ő utána.
És megrettenté az Úr Siserát minden szekereivel és egész táborával fegyvernek élivel Bárák előtt, anynyira, hogy Sisera leugrott szekeréről, és gyalog futott.
Bárák pedig a szekereket és a tábort egész Harósethig, a pogányok városáig űzé, és Siserának egész tábora elhulla fegyvernek éle miatt, még csak egyetlen egy sem maradt meg.
Sisera pedig gyalog futott Jáhelnek, a Keneus Héber feleségének sátoráig, mert béke volt Jábin között, Hásor királya között, és a Keneus Héber háznépe között.
És kiméne Jáhel Sisera elé, és monda néki: Jőjj be Uram, jőjj be hozzám, ne félj! És betére ő hozzá a sátorba, és betakará őt lasnakkal.
Az pedig monda néki: Adj kérlek innom egy kis vizet, mert szomjúhozom. És megnyita ez egy tejes tömlőt, és ada néki inni, és betakará őt.
És az annakfelette monda néki: Állj a sátor ajtajába, és ha valaki jőne és kérdezne, és ezt mondaná: Van-é itt valaki? mondjad: Nincsen!
Ekkor Jáhel, a Héber felesége vevé a sátorszöget, és pőrölyt vőn kezébe, és beméne ő hozzá halkan, és beveré a szöget halántékába, úgy hogy beszegeződék a földbe. Amaz pedig nagy fáradtság miatt mélyen aludt vala, és így meghala.
És ímé, a mint Bárák űzve keresné Siserát, Jáhel kiméne elébe, és monda néki: Jöszte és megmutatom néked az embert, a kit keressz. És beméne ő hozzá, és ímé Sisera ott feküdt halva, és a szög halántékában."

A következő sztoriban is fontos, hogy a menekült pontosan miért menekül:
www.biblia.hu/biblia_k/k_6_9.htm

Tehát, ahogy látod, ezek "megélhetési menekültek" voltak. Nem a rosszindulat vezette őket, hanem annak a józan belátása, hogy semmi esélyük ellenállni, a túlélésük érdekében pedig az egyetlen reális választás az, ha átállnak, és mivel ezt úgyse fogják elhinni nekik, hát csalnak.

Egy valamennyire hasonló csalásra épülő menekültsztori: www.biblia.hu/biblia_k/k_9_27.htm
A folytatása: www.biblia.hu/biblia_k/k_9_29.htm

Tehát a sztori itt is az, hogy a menekülők a saját ellenségeikhez menekültek át, mert csak az biztosíthatta a túlélésüket, és annak érdekében, hogy befogadják őket, hazudtak magukról.

Szimpla megélhetési menekültek befogadása az a történet, amikor a hét éves éhínség miatt Egyiptomba mentek Jákób fiai, ott letelepedtek és olyan elképesztő módon elszaporodtak, hogy végül a fáraó drasztikus módszerrel próbálta megállítani a további népességrobbanást, és elrendelte minden héber fiúcsecsemő leölését. Amikor Egyiptomba érkeztek, hetvenketten voltak, amikor Mózes vezetésével elhagyták Egyiptomot, akkor a sztori szerint 2 millióan voltak, persze sok egyiptomi is csatlakozott hozzájuk, tehát ez nem pontos szám, de mindenképpen megdöbbentő. Ezt a szaporulatot 3-400 év alatt érték el (a pontos időt nehéz kiszámolni, mert az egyik helyen 430 év van megadva az egyiptomi fogság idejének, de egy másik helyen a 430 év Ábrahámtól Mózesig számít, tehát csak hozzávetőlegesen lehet mondani, hogy 3-400 év alatt szaporodtak el ilyen brutálisan).
Figyelemreméltó, hogy később soha nem fenyegette őket a népességrobbanás, úgyhogy a népességrobbanás nem természetes jelenség, sokkal inkább a rabszolgaság következménye. Mivel a rabszolga nem saját maga gondoskodik a saját megélhetéséről, számára tökmindegy, hogy az uraság hány éhez szájat etet, az legyen az uraság gondja, úgyhogy nem fogja korlátozni önnön termékenységét, hanem belead apait, anyait.
Amikor Kánaánban már saját magukról kellett gondoskodniuk, eszük ágában sem volt, hogy túlszaporodjanak.

Összességében nekem az a véleményem, hogy nem az számít, valaki miért érkezik valahová, tehát mi az indítéka, menekült-e vagy bevándorló, és ha menekült, akkor miért menekül, miért üldözik, ennél sokkal fontosabb az, hogy képes-e beilleszkedni oda, ahová érkezik.
Megbecsüli-e magát, és megbecsüli-e a befogadóit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.09.26. 22:56:27

@annamanna:
"Tehát menekült volt, de a kérdés az, hogy mi elől menekült? "

1956-ban a forradalom alatt kinyitották a börtönöket, hogy a politikai foglyok kiszabaduljanak. Így szabadult ki Gérecz Attila, a forradalmár költő. Azonban így szabadult ki jó pár köztörvényes, akik érthető módon nem akarták megvárni, hogy a visszaérkező kommunisták újra bezárják őket, az ideiglenesen őrizetlen műszaki határzáron ("vasfüggöny") keresztül - külföldre szöktek. Egy kevésbé hangsúlyozott momentuma az '56-os magyar menekültkérdésnek, hogy a magyar menekültek között felül voltak reprezentálva a közönséges bűnözők a lakosságátlaghoz képest. Mégis, ezzel együtt az USA-ban azt gondolják, hogy az '56-os bevándorlók hulláma volt az egyik legértékesebb emberanyag, amit az USA valaha is kapott. Azzal együtt is, hogy sokukat tanítani kellett, hiszen Magyarországról még úgy léptek le, hogy a felsőfokú tanulmányaikat éppencsak elkezdték, vagy el sem kezdték.

annamanna 2015.09.27. 00:28:56

@Jean Sol Partre: Amúgy azon sem árt elgondolkozni, hogy mi mit tennénk hasonló esetben.
Én valószínűleg már a legelején megpróbáltam volna lelépni Szíriából, hiszen mire ott kitört a balhé, addigra felégett Líbia, Egyiptom, Irak, szóval semmi jóra sem lehetett számítani. Sőt, én már az arab tavasz előtt megpróbáltam volna normálisabb, élhetőbb országot keresni.
De ha ezt nem tehettem volna meg, akkor megpróbáltam volna a lehető legkevesebb befektetéssel megúszni.
Olyat egészen biztosan nem csinálnék, hogy több évet lazán eltöltök egy pokoli helyen, és csak akkor mozdulok, amikor az embercsempészek tízszeres felárral elszállítanak Európába, gumicsónakon! Úgy, hogy nem hozhatok magammal szinte semmit; úgy, hogy semmit nem tudok arról, mit fogok magammal kezdeni Európában, úgy, hogy nem tudok európai nyelven beszélni, nincs megfelelő szakképesítésem, nem ismerem az ottani szokásokat, és talán nem is vagyok hajlandó oda beilleszkedni.

Annak biztosan nem látnám értelmét a magam részéről, hogy azért menjek oda valahová, hogy ott kolonc legyek mások nyakán. Hogy csak problémát okozzak, de mások ne várjanak tőlem semmi jót.

A mások iránti tisztelet nélkül lehetetlen a hosszú távú együttélés. www.antalffy-tibor.hu/?p=17586
Ez itt konkrétan iskolai sztori, és én is emlékszem arra, amikor általánosban valaki kihajította a szendvicsét a kukába, nemhogy az osztály, de talán az egész iskola előtt le lett szidva. Hogy merészeli valaki kidobni azt az ételt, amire a pénzt a szülei keresték meg, és amit az anyja csomagolt el neki? Hogy meri így semmibe venni a szülei erőfeszítéseit? Ezt az egész iskolának végig kellett hallgatnia, és mindenkinek ehhez tartania magát.

Olyan sok esetben érzékeltetik a migránsok azt, hogy nagy ívben leszarnak minket és hülyének néznek, ami valóban gyomorforgató.
Persze az európai politikusok is azt érzékeltetik, hogy hülyének néznek minket.

Mert ha tisztelnének MINKET, az EU lakosait, akkor a migránsokat ZÁRT TÁBOROKBA zárták volna, és nem eresztik rá őket az EU-ra.
Erre millió okuk lett volna, hiszen az egész migráció embercsempészek által van szervezve, tehát eleve bűnözőkön keresztül folyik, és így tovább, a nemlétező papíroktól kezdve a tömegverekedéseken át a vonatok kővel dobálásáig vagy a buszok lefosásáig minden jogalapja meglett volna az EU-nak arra, hogy a migránsokat szigorúan elkülönítse a helyi lakosságtól, ZÁRT TÁBORBAN.

Ha ezt nem tették meg, azzal csakis minket sodortak veszélyes, sőt életveszélyes helyzetbe, tehát a saját polgári lakosaik ellen követtek el nagyon súlyos bűnöket, azok ellen, akik az adóikból fenntartják azt az államot, ami nem hajlandó megvédeni a saját lakosait, annál serényebben rémisztgeti.

annamanna 2015.09.27. 00:29:28

@Doomhammer: A magam részéről ezt kötve hiszem. Olyan iszonyatosan sok ember menekült az évszázadok alatt az USA-ba, hogy lehetetlen, hogy abból pont az 56-os magyarok lettek volna a legértékesebbek. Mégis kik gondolják ezt az USA-ban? És pontosan miért?
Mi van, ha én meg azt mondom, a legértékesebb emberanyaguk az lett volna, akiket voltak szívesek kiirtani?
Vagy mi van azzal a másfélmillióval, aki József Attila versében kitántorgott? Mi van a nácik elől elmenekülő európai (jórészt zsidó) értelmiséggel?

Az ötvenhatos magyarok eleve kevesen lehettek, hiszen összesen "csak" 200 ezer ember hagyta el az országot, és őket sok ország között osztották el, tehát az USA-ba eleve csak tíz-húszezer ember kerülhetett (pl. a Corvin-közi parancsnok hu.wikipedia.org/wiki/Pongr%C3%A1tz_Gergely#1956_ut.C3.A1n )

Ha van forrás arra, hogy az ötvenhatosok voltak a legértékesebbek, annak csak az lehet az oka, hogy őket lehetett a legjobban felhasználni hidegháborús kémkedésre, bár én még abban sem vagyok biztos, hogy erre pont a magyar kivándorlók lettek volna a legalkalmasabbak.

Bár ahogy most nézem, az Amerikai rapszódia nem pont 56-osokról szól www.port.hu/amerikai_rapszodia_an_american_rhapsody/pls/fi/films.film_page?i_film_id=44491&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_where=2&i_topic_id=2 de a szereplői ahhoz közeli időben vándoroltak ki. Valahogy nehéz elképzelnem a film után, hogy ők lettek volna az USA legértékesebb emberanyaga.

Kérdés, mennyire becsüli meg az USA a saját emberanyagát. Nekem nem úgy tűnik, hogy különösebben sokra becsülné a saját polgárait, annál inkább úgy tűnik, hogy a lakosság nagy részét semmibe veszik. Ez meglátszik az oktatás és az egészségügy színvonalán, a fegyverek szabad vásárlásán, a börtönbe zártak hatalmas mennyiségén, a walmart-népe videók groteszk látványán és még sok egyében.

Tehát ha egy ország, ami nem különösebben becsüli meg a polgárait, azt állítja, hogy a legértékesebb emberanyaga az ötvenhatos magyar kivándorlók, akkor ez most jót jelent vagy rosszat? Én nem szeretném, hogy olyan hatalom becsüljön nagyra, ami egyébként rengeteg embert meggyilkolt a föld kerekségén, rengeteg embert letiport és szétzúzott. Biztosan nem tartanék igényt a nagyrabecsülésükre.

Vegyük például Norvégiát, ahol - nekem úgy tűnik - jobban megbecsülik a saját lakosságot. Ők biztosan nem mondják azt, hogy az ötvenhatos magyar migránsok a legjobb emberanyaguk; ők szerintem azt mondják, hogy a saját népük, a norvég az, ami számukra a legértékesebb. És miért? Csak.
Az USA vajon miért állítja azt, hogy az ötvenhatos magyarok a legértékesebbek? Miért nincs ott senki, akit értékesebbnek tarthatnak? Talán mert az USA csak azt nézi, kiről mennyi bőrt húzhat le, és lehet, hogy az ötvenhatos magyarokat lehet a legjobban kihasználni (bár még ezt sem hiszem, számomra értelmezhetetlen ez a kijelentés).
süti beállítások módosítása