Nincs európai álom, nincs semmi − Migráció és mi IV.
2015. augusztus 29. írta: Redakció

Nincs európai álom, nincs semmi − Migráció és mi IV.

migrans_3.jpg

Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken keresztül olvashatók.

*

Nincs európai álom, nincs semmi

Stefano Bottoni,  az MTA Történettudományi Intézet főmunkatársának írása

 

Úgy tűnik, hogy a mostani menekültáradat kapcsán elfelejthetjük nagyjából mindazt, amit a tankönyvekben tanultunk.

1) Ez a vándorlás rendkívül szervezett, szinte semmi nem véletlen benne. Olyan, mint egy szörnyen hosszú, fárasztó, költséges és szomorú interrail. Minden határátlépés, minden etap ki van taposva, Törökországtól egészen Németországig. Jellemző, hogy a minapi osztrák tragédiáig (ötven halott egy ideiglenes magyar rendszámú, szlovákiai cégtől származó, román állampolgárságú személy által Kecskeméten kiváltott teherkocsiban) a balkáni útvonalat mindenki sokkal biztonságosabbnak találta, mint a rövidebb, de rendkívül veszélyes tengeri utat Líbiától Olaszországig. Attól tartok viszont, hogy a helyzet eszkalálódásával fel kell készülnünk hasonló esetekre, mert a migránsok egyetlen célja Magyarországon keresztül átutazni, bárhogyan és bármi áron.

2) Nekem úgy tűnik, hogy a szírek, afgánok, pakisztániak esetén a politikai (háború, polgárháború, ISIS) és a gazdasági motiváció sok esetben egyszerűen szétválaszthatatlan. Ezért sem tudunk mit kezdeni azzal a zavarba ejtő jelenséggel, hogy sok migráns jelentős pénzösszeggel rendelkezik, és az egész út bizonyíthatóan sok ezer euróba kerül. A Röszke határában lomizó magyarok és cigányok látványa, akik a bevándorlók által hátrahagyott, gyakran jó cuccokat kutatják, majd eladják, az, hogy is mondjam? − különös érzéseket kelt. Ilyet sem láttunk még talán a második világháború végén lomizhattak így szovjet területen a menekülő német lakosság vagy a megölt német katonák használható cuccai között.

3) Nem láttunk még olyan tömeges bevándorlást, melynek célja nem a letelepedés, hanem a több európai államon való gyors áthaladás és egy harmadik országba történő bejutás. Első látásra az is meglepő, hogy a schengeni övezethez tartozó Görögország állami szervei közvetlen segítséget nyújtanak a tiltott határátlépéshez, amikor átsegítik a tömeget a szomszédos Macedóniába. Világos, hogy ezzel szemben a dublini szerződésben foglalt kötelezettségek életszerűtlenek és tömegesen átjátszhatók. Ha a magyar hatóságok nem vesznek ujjlenyomatot a határon, megszegik kötelezettségüket és ellenőrizetlenül engednek be több ezer, több tízezer embert. Ha pedig megteszik − akár erre kényszerítve a rejtőzködni vágyókat −, fennáll a veszély, hogy a menekülteket nem fogják máshol befogadni, magyarán itt ragadnak, akaratuk ellenére. Természetesen közös európai hadsereggel, közös külső határvédelemmel egészen másképp lehetne kezelni (nem megoldani!) a válságot, de erről a máskor oly közlékeny európai vezetők inkább hallgatnak.

4) A migránsok fenntartóztatása, megállítása szintén életszerűtlen megoldás. Nem ide jöttek, nem áll szándékukban itt maradni. Erőszakos megállításuk, esetleges őrizetbe vételük ellenszenvet fog kelteni külföldön, és tovább súlyosbítja majd a hazai börtönök túlzsúfoltságát. Ezt minden gondolkodó ember belátja; jó lenne, ha ez a racionális érvelés elérné a magyar kormányzati szervek ingerküszöbét is. Azonban a gyarmati múlttal rendelkező nyugat-európai országok azon vezető politikusai és értelmiségijei, akik évtizedekig bátorították vagy tűrték a harmadik világból történő tömeges betelepedést − gyakran a helyiek rosszallása mellett −, akik értelmiségi körökben és kormányzati szinten ideológiai szintre emelték a bevándorláspártiságot, hogy ezzel kompenzálják a tragikus munkaerőhiányt és a demográfiai veszteségeket; most tartsanak önvizsgálatot és döntsék el, mit is akarnak valóban. Rajtuk múlik Európa sorsa, nem Orbán Viktor kerítésén vagy a menekülteket pénzért szállító kelet-európai csempészmaffiákon. 

Tavaly többen kifogásolták a „Várva várt Nyugat” című könyvem utolsó fejezetében kifejtett nézeteket a bevándorlásról és a demográfiai kérdésről, mint összeurópai kibeszéletlen problémákról. Őszintén sajnálom, de attól tartok, hogy nem tévedtem és addig lesz igazam, amíg az európai elitek nem kezdenek el komolyan gondolkodni azon, hogy mi lett az európai egység álmából, és milyen Európát fogunk átadni gyermekeinknek, unokáinknak. Olyan emberek áradnak hozzánk, akiknek vallási, kulturális és/vagy szocializációs háttere egyszerűen inkompatibilis azzal a posztmodern, szekularizált és libertárius életmóddal, amit ha tetszik, ha nem a nyugati ember magáévá tett és adottnak tekint.

Akármilyen népszerűtlen ezt most kimondani, miközben családok ezrei kelnek útra jobb életre és biztonságra vágya, ezek a menekültek, akik nagy többségükben nem szír mérnökök és orvosok, hanem „csak” szegény emberek, soha nem lesznek a német, francia vagy svéd társadalom szerves részei. Őket mindig és mindenütt bevándorlónak, másodrendű polgárnak, „vendégnek” fogják tekinteni.

Nincs európai álom, sem állam, sem egységes vízió.

Nincs semmi.

Csak az értelmetlen drótkerítések és a védekező nemzetállami reflexek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr287738728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.08.29. 08:43:41

Az önvédelem jogát elvitatni bárkitől jól ismert zsidó szokás.
A poster maga írja le, hogy az eu impotens és cselekvésképtelen.
Ha ez így van - márpedig így van- akkor marad az önvédelem azoknak, akiket magukra hagytak.
Ennek kapcsán pedig csak egy szaros zsidó "nemzetállamozik".
Ha nem tűnt volna fel, ez - még - Magyarország.
A magyarok országa, nemzetállam bizony, még ha olyan os, amilyen. De a miénk.

gmihaly 2015.08.29. 08:45:03

"Tetszik tudni, az úgy kezdődött, hogy Móricka visszaütött". Lásd: Európa 2 "világháborúja", az "elbambult" Oroszországgal, mint keleti "szomszéddal" és a "Nagy Háború" után a Curzonök és hasonszőrű mákvirágok tobzódása, akik aztán jól el is rontották az "új világrendet". Ezt az alapostan odakozmált főztöt kell most megennie haszonélvezőnek és kárvallottnak egyaránt.

GNDL 2015.08.29. 09:35:20

„ezt minden gondolkodó ember belátja ...” vs. „ jó lenne, ha ez a racionális érvelés elérné a magyar kormányzati szervek ingerküszöbét is”

Tessék kicsit komolyabban venni... a „gondolkozás” és a „racionalitás” a Fidesz-KDNP kormányban?! :) Ha van benne lenyúlható közpénz akkor nyomokban lehet megjelenik, bár példát most hirtelen nem tudnék felhozni, de egyébként csak a lenyúlható közpénz határozza meg a kormányzati intézkedéseket, nagyjából a 2010-es kormányváltás óta.

„Olyan emberek áradnak hozzánk, akiknek vallási, kulturális és/vagy szocializációs háttere egyszerűen inkompatibilis azzal a posztmodern, szekularizált és libertárius életmóddal, amit ha tetszik, ha nem a nyugati ember magáévá tett és adottnak tekint.”

Ebbe azért mélyebben leáshatnánk, mert lásd például a Fidesz-KDNP-MSZP-DK szavazótáborát, ezek ”kulturális és/vagy szocializációs háttere egyszerűen inkompatibilis” nem csak az európai/nyugati életmóddal, de gondolkozásmóddal is... említett politikai szervezetek politikusairól nem is beszélve. Ráadásul ezek milliónyian vannak, míg a Magyarország területén áthaladó százezernyi menekült/bevándorló közül ha fél tucatnyian maradnának is Magyarországon, szerintem sokat mondok... :)

Bell & Sebastian 2015.08.29. 09:52:55

Alapvetően szeretem az olaszokat, kivéve, amikor nem. Például jó tíz éve tűnt fel, hogy elárasztották a dél-amerikaiak, akiket nem nehéz kiszúrni úgy másfél kilométerről. Nem (csak) azért mert subaszőnyeg van a nyakukban és pikula szájukban, inkább azon okból, hogy lófaszt se csinálnak, azon felül, hogy tekergetik a lyányokat, aminek azok módfelett örülnek.

Eszembe is jutott, mi ez itten, hogy inkává akarják átképezsi a sforzásokat, északon? Pedig ebben az időben még a vicces kedvű Benito volt a partizano, vagy legalábbis hasonlított rá.

Szóval, ne mondja nekem azt senki, főleg ne egy olasz, hogy mindez (bevándoroltatás) előzmények nélkül való.

Igazán megoszthatná velümk a tapasztalatait (vagy egy német / osztrák / francia / spanyol / angol) arról, nekik eddig mennyire jött be a mutatvány?

Gondolom: pont annyira, mint turistának a pusztában egy kacsatojásos-szalmonellás fagyi.
Nem elég, hogy nincs hova leguggolni, kér belőle repetát.

Folyjon a másik gatyaszárban is!

Bell & Sebastian 2015.08.29. 09:56:43

őket -lemaradt, átképezni

Conchobar 2015.08.29. 10:46:26

"Erőszakos megállításuk, esetleges őrizetbe vételük ellenszenvet fog kelteni külföldön, és tovább súlyosbítja majd a hazai börtönök túlzsúfoltságát." - Kit kell érteni 'külföld' alatt? A nyugat-európai liberális/bevándorlópárti megmondóembereket? A kibocsátó országokat? Nem gondoljuk tán komolyan, hogy Nyugat-Európa lakossága vágyik ezekre a jövevényekre?

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.08.29. 11:01:32

A matematikában az egyenlet megoldásának lényeges lépése az egyszerűsítés. A bevándorlók tömeges megjelenésének ügye is átláthatóbb, ha elvégzem az egyszerűsítést, és a leglényegesebb kérdéseket teszem fel.
Kik éljenek Európában, Magyarországon? Kik gondozzák a régiek hagyatékát? Ők, vagy mi? Kikben van nagyobb hajlam az európai értékek megőrzésére? Éljünk békében, nyugalomban, vagy viseljük el a ránk rontó afrikai hordák tagjainak egyszerű észjárásából fakadó következményeket?
patak.blog.hu/2015/08/28/kesztyus_kezzel_166
patak.blog.hu/2015/08/26/a_galamb_459

Amok 2015.08.29. 12:01:35

@GNDL: "Ebbe azért mélyebben leáshatnánk, mert lásd például a Fidesz-KDNP-MSZP-DK szavazótáborát, ezek ”kulturális és/vagy szocializációs háttere egyszerűen inkompatibilis” nem csak az európai/nyugati életmóddal, de gondolkozásmóddal is.." - ez a szavazótábor nagyjából az egész magyar nép, kivéve a nem szavazókat,Jobbikra szavazókat, és határon túliakat. És úgy gondolom, hogy mi teljesen kompatibilisek vagyunk az európai életmóddal és gondolkodásmóddal (bármit is jelentsen az), hiszen 11 évszázada itt élünk Európa közepén, ahogy élünk és gondolkodunk az ab ovo európai élet és gondolkodás.
Ja, hogy nem pont olyan mint a brit, vagy a francia, vagy pedig az értelmiségi megmondóemberek által elvárt? Hát nem, megvannak a maga specifikumai, ami nem baj.

De hogy rájöjj, mennyivel hasonlóbb a brithez vagy a franciához, mint bármi máshoz, ahhoz elég körülnézni egy kicsit a közel-keleten.

GNDL 2015.08.29. 12:12:44

@Amok: „ez a szavazótábor nagyjából az egész magyar nép”

A jelenlegi állás szerint a Fidesz-KDNP-MSZP-DK szavazói a választópolgárok kb. egyharmadát teszik ki. A legnagyobb tábora évek óta (45-50%) a bizonytalanoknak/pártot nem választóknak van...

„és határon túliakat”

Na ők aztán szarnak bele magasról, nagyjából 2.2 millió határon túli magyar él jelenleg a Kárpát-medencében, azok közül pár százezren jelentkezhettek egyszerűsített állampolgárságért (amely egyszerűsített állampolgárok egy nagyobb része a semjéni elcseszett állampolgárság-biznisz miatt sosem volt magyar, inkább román/ukrán/orosz/szerb maffiózó), és ezek közül állítólag kb. 100 ezren adtak le érvényes szavazatot a tavalyi kékcédulás választáson... ez kevesebb mint 5%.

„mi teljesen kompatibilisek vagyunk az európai életmóddal és gondolkodásmóddal”

Erre csak akkor jössz rá, hogy mennyire nem így van, ha eltöltesz pár hónapot mondjuk külföldi munkával egy Nyugat-európai államban. :)

Bell & Sebastian 2015.08.29. 12:55:18

@GNDL: Nyehehe, mert a 67% igaz magyar már alig győzi kivárni, hogy a lányát allahmán vegye el, oszt ríhasson a kommandónak, hogy hozzák vissza az unokát.

Mondjuk az igaz, hogy a magyart munkabírásáért tartják Nyugaton, nem a nézeteiért.

Ilyen szempontból -alapvetően nem libsi, kemény jobber- valában nem cserélhető fel szabadon egy kábszeres, nyugati köcsöggel, aki még arra is képtelen, hogy nyolckor felvegye a munkát. Mert arra tart sklávokat, hogy ezt megtegyék helyette, ő dolga a hátán hentergés világos nappal, szoros barátságban a Facebookjával.

GNDL 2015.08.29. 12:59:46

@Bell & Sebastian: „a 67% igaz magyar már alig győzi kivárni, hogy a lányát allahmán vegye el”

Egy nagyobb részük tervezi a kivándorlást, vagy már kivándorolt... ha már az egymást váltó posztkommunista korrupt kormányok képtelenek rá, hát akkor egyénileg zárkóznak fel Európához. :)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.29. 13:52:37

"Olyan emberek áradnak hozzánk, akiknek vallási, kulturális és/vagy szocializációs háttere egyszerűen inkompatibilis azzal a posztmodern, szekularizált és libertárius életmóddal, amit ha tetszik, ha nem a nyugati ember magáévá tett és adottnak tekint."

Hűamindenségit, épp ennyire találó személyleírás Orbán Viktorról és az úgynevezett nemzetikereszténydemokrata sleppjéről? Nem vagy semmi, Stefano!

Amok 2015.08.29. 14:30:02

@GNDL: „Erre csak akkor jössz rá, hogy mennyire nem így van, ha eltöltesz pár hónapot mondjuk külföldi munkával egy Nyugat-európai államban. :)"

Nem azt mondtam, hogy a nyugat-európai életmóddal, és gondolkodásmóddal vagyunk kompatibilisek, hanem az európaival. Ugyanis abba ab ovo beletartozunk mi is, ugyanúgy mint a többi közép-európai ország, és a Balkán is. Ja, és semmi sem unalmasabb, mint a folyamatos, lenéző európázás.

Ugyanis Európa nem csak Nyugat-Európa. És az életmód, illetve a gondolkodás sokkal több, mint a munkamódszer, vagy morál, nem lehet arra redukálni.

Amúgy volt szerencsém nyugaton és a Balkánon is dolgozni több időt, személyes tapasztalatom van több nép munkamoráljáról és módszeréről Hollandiától Indiáig.

Bell & Sebastian 2015.08.29. 15:40:18

@GNDL: Sejtem én, hogy mi bajod, de vérgőzös fejjel szinte valószínűtlen használható következtetésekre jutni.

Bell & Sebastian 2015.08.29. 15:45:26

@kesztió: Mióta egyenlő kormányorbán az orrára húzott elvekkel? Ha a rendszerhiba a tudományos libsizmus, amiben éppen evickél a többiekkel.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2015.08.29. 15:57:13

@Bell & Sebastian: Bazmeg, szerencsétlen Orbán pont elveszítette az orrát (mások ugye a fejüket szokták, hehe), és mire megtalálta, már rég rá voltak húzva az elvek! Mit tehet ő erről, szegény feje! (Vagy orra?)

Bernard 01 2015.08.29. 17:47:47

Nem kellenek ide szóvirágok, finomkodó intellektuálisnak tűnő eszme futtatások, mondjuk ki nyíltan: ezek nem menekültek, hanem 90%-ban az ISIS által pénzelt fiatal férfiak, akiknek feladata Európa ellepése, majd a megengedő törvényekre hivatkozva egybefüggő kolóniák kialakítása, templomok építése, és ezek után az őslakosság terrorizálása. Mint ez Francia Országban, és Angliában is már megtörtént. Az Iszlám nem egyeztethető össze az Európa által létrehozott közel egységes kultúrával. Ergó: soha nem szabad megengedni, hogy tömegesen letelepedjenek, és utána ránk támadjanak a vallásukra hivatkozva.

bispora 2015.08.29. 19:07:38

Mindeközben amerikában a következő választások legesélyesebb republikánus jelöltje, Trump a következő pontokat fogalmazta meg a bevándorlás kérdése kapcsán:

1. A nation without borders is not a nation. There must be a wall across the southern border.
2. A nation without laws is not a nation. Laws passed in accordance with our Constitutional system of government must be enforced.
3. A nation that does not serve its own citizens is not a nation. Any immigration plan must improve jobs, wages and security for all Americans.

www.donaldjtrump.com/p..

picur3ka 2015.08.29. 23:00:05

@bispora:

Rossz hír. Mindenki az anarchizmust vitatja, mint létező valót. Én már évek óta vicceltem erről, csak reméltem, hogy vicc marad. De itt van élőben.

I_Isti 2015.09.01. 08:42:35

@bispora: Lazán Trump-ra szavaznék, ha pártot szervezne Magyarországon!
süti beállítások módosítása