Az emberség a megoldás − Migráció és mi V.
2015. augusztus 29. írta: Redakció

Az emberség a megoldás − Migráció és mi V.

migrans_5.jpg

Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken keresztül olvashatók.

*

Az emberség a megoldás

Babarczy Eszter eszme- és művészettörténész, szerkesztő, egyetemi oktató írása

 

Nem kétséges, hogy komoly probléma az Európába irányuló migráció. Ha a bevándorlás problémáját akarjuk megérteni, célszerű kicsit korábban kezdeni. A nyolcvanas évektől kezdve több ország – főként Németország – bevándorlással kezelte a demográfiai válságot, amely szintén minden európai országot sújt. Egyre több idős embert, nyugdíjast kell eltartania egyre kevesebb aktív, dolgozó polgárnak, és ez nagyon megterheli a jóléti rendszert. Tehát – miközben igyekeznek Európában gyerekvállalásra is buzdítani – bizonyos értelemben rászorultak a bevándorlókra, akik fiatal munkaerőként hozzájárultak a rendszer fenntarthatóságához.

Önmagában Magyarországon eddig a bevándorlás nem okozott gazdasági vagy társadalmi problémát, annak ellenére, hogy még a határon túli magyarokkal kapcsolatban is, akik a bevándorlók legnagyobb részét kitették, voltak fanyalgó hangok (ha valaki a munkahelyét félti vagy nem örül, hogy drágábbá válnak a lakások, simán „lerománozza” a határon túli magyart is Kelet-Magyarországon). A nem-magyar bevándorlók, kínaiak, törökök nagyon jól beilleszkednek a magyar gazdaságba és olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek nélkül sokan már az életüket sem tudnák elképzelni (olcsó kínai bolt, kínai büfé; giroszos és kebabos).

Nyugat-Európában a bevándorlók gyermekeinek egy részét nem sikerült megnyugtatóan integrálni. Nem elsősorban kulturális feszültségekre gondolok, mert ezek nem nagyok – ellentétben a „keresztény Európa végét” beharangozók nézeteivel –, hanem arra, hogy a fiatalok egy része nem tud teljesíteni az iskolarendszerben, gettósodó helyeken él, nem kap munkát; és mivel nem köti hála a befogadó országhoz, hiszen már ott született, dühös és elégedetlen. Ez nyilván egyre rosszabb bizalmatlansági spirálhoz vezet.

*

A bevándorló-ellenesség eredetileg főként kis, frusztrált csoportok sajátossága volt, mivel a gazdaságok többségét valójában nem terhelte meg a bevándorlás. Ez most megváltozik, hiszen a migráció nagyon felgyorsult és egyetlen állam sincs felkészülve rá, hogy menekültek százezreit „processzálja”: helyezze el, vizsgálja a kérelmüket, gondoskodjék az ellátásukról, míg nem dolgozhatnak.

Ezért érthető, hogy amikor a háború sújtotta területekről elindul egy olyan migráció, amely megállíthatatlannak tűnik, az európai államok némelyike – többsége – konokul elzárkózik az elől, hogy új migránsokat fogadjon be, még akkor is, ha civilizált országokban a menekülteket megilleti a védelem. Ugyanakkor egyes országok – például Skócia, de Németország is – még mindig „rászorulnak” a bevándorlókra a népességfogyás miatt. Nagy-Britannia azért nem szívesen fogad újakat a közhangulat nyomásán túl, mert 2004 után – ellentétben Németországgal, amely 2011-ig még védte a munkaerőpiacát – Angliába sok százezer gazdasági migráns érkezett, főként Kelet-Európából (a legtöbben Lengyelországból, de mára a magyarok száma is magas). Olaszország ugyanakkor – a leggyorsabban öregedő állam Európában – több migránst tud „felvenni”.

Az nyilvánvaló, hogy Magyarország nem célpontja a migránsoknak, tekintve a magas magyar munkanélküliséget és a nehéz nyelvet. Nem ide tartanak, hanem Németországba, Svédországba és Nagy-Britanniába. Ennek ellenére a beérkezők „processzálása” nagyon nagy terhet jelent egy kis országban − ahogy a környéki kis államokban is −, és minden kisebb állam, amely az EU-n belül az első fogadó állam (például Görögország, amelynek amúgy is van elég baja) megpróbálja „tovább tolni” a migránsok tömegeit.

Rövid távon elkerülhetetlen, hogy Magyarország − és a hasonló helyzetben lévő államok – felkészüljenek a menekültek fogadására, elhelyezésére és kérelmük elbírálására. Ez még munkahelyeket is teremthet! A magyar állam tehát az első hetekben rendkívül cinikusan viselkedett, amikor a magyarok körében igyekezett szimpátiát keresni egy kifejezetten undorító kampánnyal, ahelyett, hogy ebből a majd' kétmilliárd forintból felkészült volna arra, hogy a menekülteket úgy helyezze el, hogy minimalizálja a konfliktusok és kényelmetlenségek esélyét. Nem a magyar belpolitika sajátossága egyedül, hogy a migráns-kérdésből olyan ügyet csinál, amellyel támogatást próbál szerezni; de hogy ilyen kampányt az egyébként is elég erős támogatással rendelkező kormány vigyen, az példátlan − még ha érthető is, hogy a Fidesz tart attól, hogy a Jobbik „ellopja” a témát.

Hosszabb távon az EU-nak ki kell alakítania egy egységes és végrehajtható politikát. Erre egyelőre csak Angela Merkel tett kísérletet, és hogy a népesség-arányos elosztás lesz-e a megoldás, nem tudjuk. Vannak államok, amelyek nem tudnak vagy nem akarnak a belpolitikai nyomásnak ellenállni, különösen Nagy-Britannia, így hosszú harc elé nézünk sajnos. Sajnos azért, mert mindez nem állítja meg a menekülők áradatát. A magyar '45-ös és '56-os menekülteket sem állította meg a gondolat, hogy esetleg nem látják őket szívesen – csak odáig láttak, hogy el akarnak menni, és a legfőbb akadály a határ legyőzése volt. Utána ezekben a szabad és gazdag országokban majd lesz valami – gondolták −, és igazuk is volt.

*

A menekültek kérdése nem is csak az EU problémája – itt egy globális problémáról van szó: amíg a forrás-országokban nem csillapodik a káosz és a háború, addig lesznek menekültek. Hogy ezeket a polgárháborúkat és egyéb háborúkat hogyan lehet felszámolni, nehéz kérdés, mivel az iraki és afganisztáni háború óta nyilvánvaló, hogy egy ideiglenes külső beavatkozás nem hoz eredményt. Egy hosszú távú megszállás viszont nehezen igazolható, költséges, emberi életeket veszélyeztet és komoly mértékű segélyezés nélkül így sem garantálja a tartós békét. Az Egyesült Államok Obama alatt elsősorban egy helyi erőt próbál találni, amelyet azután támogathat abban, hogy konszolidálja az országot – egyelőre nem sok sikerrel.

Az Európának legkényelmesebb megoldás nyilván az volna, ha a menekülteket a Közel-Keleten tudnák ellátni, európai és amerikai támogatással, ha ott adnák le menekült-kérelmüket, és az európai államok kisebb csoportokban és lassan engedhetnék be őket. Ez rendkívül sok pénzbe kerül, és valószínűleg nem megy helyi katonai jelenlét nélkül – az ENSZ-békefenntartókat pedig felejtsük el, legjobb esetben is impotensek, rosszabb esetben bűnöző bandák vannak köztük. Hogy mi az a megoldás, amivel helyben – Szíriában, Irakban, Afganisztánban, Jemenben, Líbiában stb. – létre lehet hozni a megfelelő táborokat, nem tudom. El kell fogadnunk azt a lehetőséget is, hogy az EU nem képes megállítani középtávon sem a menekülést.

Magyarországot ez a krízis elsősorban azért fenyegetheti, mert a nagyobb európai államok jelenleg képtelenek megegyezni egymással. Eddig azonban, ha jól tudom, mindössze kétszáz ember kapott itt menedékjogot, tehát a tényleges „bevándorlók” száma, írd és mondd, kettőszáz. Ez azért nem fenyegeti a magyar kultúrát vagy gazdaságot. Éppenséggel – tekintve például az orvoshiányt vagy a munkaerőhiányt egyes műszaki területeken, és a gyors magyar öregedést – még profitálhatunk is a képzett migránsok munkájából. A magyar egészségügyi ellátásban jelenleg is nagyon sok közel-keleti orvos dolgozik – többek között a volt Fidesz-képviselő Daher Pierre −, és nem tudok róla, hogy valaki ezt nehezményezte volna.

Ami az iszlám fundamentalizmustól való félelmet illeti, látnunk kell, hogy Magyarország nem volt és nem is lesz célpont. Bár a terroristák egy része valóban a Közel-Keletről, Pakisztánból vagy Bangladesből bevándorolt és állampolgárságot kapott ember volt, mások illegálisan csúsznak át a határon, ismét mások pedig a célországokban eredetileg nem is muszlim családban nevelkedtek és ott tértek be. A jelenleg menekülők többsége radikális iszlamisták elől menekül; természetesen lehet köztük néhány radikális, de őket egy gondos feldolgozás során kell kiszűrni. A menekülteket ugyan kirekeszthetjük, de ha egy radikális iszlám szervezet terrorcselekményt kíván elkövetni valahol, azt meg tudja szervezni menekültektől függetlenül – megállításuk a célországok együttműködő titkosszolgálatainak a feladata. Magyarország titkosszolgálatai nyilván értékes információkkal szolgálhatnak ebben a küzdelemben.

*

Még egy rövid kritika.

Szíriára a magyar sajtó alig fordított figyelmet az elmúlt négy évben (2011 óta tart a polgárháború!), mivel a menekülteket addig milliós létszámban felvették a szomszédos államok. Ezek az államok valóban „megteltek”, Jordánia vagy Törökország nem tud több migránst ellátni. Nem most kéne tehát észbe kapnunk, és nem is sértődhetünk meg, amiért a megindult menekültáradat útja Magyarországon át vezet. Ha valaki figyelte a Közel-Kelet vagy az afrikai polgárháborúk eseményeit, nem lehet most megdöbbenve. Aki az életét félti, menekülni fog, és aligha tekintheti magát kereszténynek az, aki inkább halálra ítélné őket, hogy némi kényelmetlenséget megússzon itthon. A menekülttáborok építése és fenntartása kényelmetlenség, pénzbe kerül, de az EU boldogan kifizeti.

Arra jelenleg semmi bizonyíték nincs, hogy a menekültek „bűnöznek” – egyetlen ilyen esetről sem számolt be a sajtó. Érthető azonban, hogy ha egy tömeg kétségbeesett emberrel rosszul bánnak, ha nem kapnak élelmet, ha túlzsúfolt és rossz higiéniás körülmények között kell hónapokig élniük, ha bűnözőnek tekinti őket a környezetük, akkor nem lesznek hálásak, és ez hosszú távon valóban vezethet konfliktusokhoz.

Az egyetlen megoldás tehát az, ha emberségesen bánunk velük, emberi körülmények között várhatják ki a kérelmeik elbírálását. Mindeközben pedig gondolhatunk arra is, hogy Magyarország a képzett – vagy itt továbbképzett – bevándorlókkal, ha nem hirtelen tömegben zúdulnak ránk, jól jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr437738880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyalog.galopp 2015.09.05. 17:52:54

@Jean Sol Partre:

Na látod, folyamatosan fordítva ülsz a lovon és nem érted a körülötted lévőket.

Nem nekem kell megmagyarázkodnom a plakátkampány miatt, hanem annak, aki nem tartja be az azon lévő figyelmeztetéseket.
Honnan a bánatból tudjam, hogy az a menekült mért érkezik ide papírok nélkül, mért jobb neki a szögesdrót alatt átbújni, mint regisztrálni, mért jobb neki levegőtlen kamionban megfulladni, mint kivárni a regisztrációt?
Baszki menj oda és kérdezd meg tőlük mért hülyék?
Állítólag napok , hetek óta kutyagol, akkor pont z a pár napos teljes ellátás melletti regisztráció borítja ki?
Most te tényleg nem tudsz gondolkodni, vagy csak bosszantani akarsz?
Esetleg utána néznél az ide vonatkozó jogszabályoknak, vagy szimplán nő helyett az orbánozásra izgulsz?

Ember, a saját adóforintjainkat basszuk el a semmire, itt nem orbánozni kell , nem róla van szó! Ezt mért nem számolod át lélegeztető gépre, vagy vasárnapi tízóraira az éhező gyermekeknek?

Jean Sol Partre 2015.09.05. 19:35:30

@gyalog.galopp: "Nem nekem kell megmagyarázkodnom a plakátkampány miatt, hanem annak, aki nem tartja be az azon lévő figyelmeztetéseket."

az ultrákra gondolsz? De szerinted konkrétan a menekülteknek készültek a plakátok az állatkertnél, Rákospalotán és más, menekültek által frekventáltan hanyagolt helyeken? Hülye-e vagy?

hvg.hu/itthon/20150905_Prohle_Gergely_a_plakatkampany_gyuloletke

Jean Sol Partre 2015.09.05. 19:37:43

@gyalog.galopp: amúgy valamit félreértettél, én nem azt mondtam, hogy a menekültek hülyék, hanem azt, hogy az hülye, aki azt várja tőlük, hogy 6000km után mindenféle értelmetlen vaktérkép segítségével segítség és értelmes tájékoztatás nélkül odabumlizzon valami táborba, mikor egyszerűen elvonatozhat Ausztria felé.

Nyilván te érted a világot magad körül, csak valami másik világban élsz.

picur3ka 2015.09.06. 00:20:19

@murcielago:

Nem tudom, mi a zavar abban, hogy:

válogatás - nemzeti döntés
Ez elég világosan két külön dolog, nem?

"Schengenről még maga mondta, hogy nincs összefüggése a menekült-válsággal."

Nem ezt mondtam, hanem hogy Schengennek semmi köze a menekült definíciójához és hogy hova, s miként kerülhet. Íme, ezt mondtam, amit itt maga is ír:

"korábban mindig nemzeti hatáskörben döntöttek a bevándorlás kérdésben. Még az 56-os magyar disszidenseket is összegyűjtötték ausztriai táborokban, és csak azokat engedték tovább, akiket (mai szóval) átvilágítottak, és akikre konkrétan, országra bontva megvolt, hogy befogadják és munkát (esetleg titkosszolgálati munkát) tudnak adni neki."

Ma is ez a törvény. Az EU törvénytelenül jár el. Cameron nem.

picur3ka 2015.09.06. 00:21:49

@picur3ka:

Meg Orbán sem akar, csak nem hagyják neki.

annamanna 2015.09.06. 10:22:36

@Jean Sol Partre: "nem tudom, gyalogoltál-e már sokat, utaztál-e már 6000km-t úgy, hogy otthon kellett hagynod a házad, a hazád. És úgy, hogy az út nagy részét gyalog teszed meg, stoppal, vagy embercsempészek zsúfolt járművein."

Na ép ez az, megragadtuk a dolog lényegét.
Gondolkozzunk el az utazáson.
Mint tudjuk, Szíriából a polgárháború miatt több millióan menekültek el a környező országokba.
MIVEL?

Gyalog mentek? NEM! Tekintve, hogy családok, gyerekek, öregek mentek, cuccokat vittek.
Roppant egyszerű a válasz: saját gépkocsival!
Ha az nem volt, akkor a szomszéd, családtag gépkocsijával, vagy busszal, teherautóval, esetleg vonattal.
Fizettek miatta egy fillért is embercsempészeknek? NEM!

Amikor 56-ban 200 ezer ember elmenekült, hogyan tették?
Lefizettek embercsempészeket, akik átszállították őket a határon? NEM!
Mivel kevés embernek volt saját gépkocsija, így a legtöbben gyalog mentek és stoppoltak. Legalábbis aki a családunkból elment, az gyalog indult el, aztán felvette egy teherautó, aztán Győrben elfogták őket az ávósok és bevitték egy laktanyába vagy hova; de még voltak a városban felkelők, akik tűzharcba keveredtek az ávósokkal (és meg is haltak), és a menekülők tovább tudtak állni. Pontosan nem tudom a sztorit, de nagyon megrendítő, hogy emberek azért áldozták az életüket, hogy mások leléphessenek az országból. Én biztosan nem haltam volna meg emiatt.

A lényeg, hogy az emberek vagy saját erejükből, vagy önkéntes összefogással mentek el innen 56-ban és Szíriából a környező országokba is. Senki nem nyerészkedett a másikon.
A mostani migránsoknak vannak gépjárműveik.
Miért nem azzal jönnek ide?
Ha Törökországban, Jordániában, Libanonban több millióan vannak menekülttáborokban, akkor legalább a török-bolgár vagy török-görög határig saját kocsival vagy összefogással, teherautóval, busszal, vonattal el tudnak jönni, és fordulni. Akkor nem több ezer kilométert kellene gyalogolniuk. Azért ez a több ezer kilométeres gyaloglás nagyon erős muhaha.
Ha ezek bármilyen távolságra is valóban gyalogolnának, nem zsúfolódtak volna be ÖNKÉNT 71-en egy levegőtlen teherautóba. Nem dekkoltak volna napokig vagy hetekig a Keletiben. Nem mennek ezek sehová gyalog, max pár kilométert tesznek meg lábbuszon Horgostól Ásotthalomig.

Amint látjuk a képeken (pl. 444-ben levő képsorokon), Macedónián is vonattal utaznak át, engedik őket; vagy egyenesen buszra rakják őket és átviszik az országon; Szerbiából maguk a rendőrök hozzák át őket buszokkal, tehát engedik őket; Magyarországról is vonattal utaznak tovább, mert engedik őket; Ausztrián is vonattal utaznak át, lazán átengedik őket; és se Bulgáriában, se Görögországban nincs olyan erős határ, amin ne tudnának keresztülmenni, tehát valójában egészen Magyarországig el tudnának jönni saját gépkocsival vagy valamilyen saját összefogással.

Egyáltalán nem kéne fizetniük embercsempészeknek. Minek fizetnek nekik? Miért van szükségük rájuk? Minek ülnek bele gumicsónakba a tengeren, aztán meg sírnak, hogy meghal a 3 éves kisgyerek?
Miért fizetnek ki eszméletlen pénzeket embercsempészeknek?

Megmondom, miért - mert ők FOGYASZTÓK.
Egyszerűen megvásárolnak egy szolgáltatást.
Az embercsempészek pedig eladják nekik a szolgáltatást.
Ha nem vennének igénybe embercsempészeket, akkor nem volna ÜZLET.
Egy hatalmas biznisznek vagyunk a szemtanúi és balek résztvevői.

A valós menekülés esetén az emberek szívesen segítenek egymásnak, sok az önkéntes, ahogyan azt a magyarokon is látjuk: nagyon sok önkéntes segít, mert úgy gondolja, erkölcsi kötelessége segíteni a menekülőknek. Valós menekülés idején nem fordulnak százezrek vagy milliók embercsempészekhez. De most igen.

alfahir.hu/ko_toroczkai_vs_zsohar_amit_kepvisel_azt_abszolut_nem_tisztelem
Ezt a videót csak addig néztem, amíg Toroczkai azt nem mondja, hogy nulla darab olyan valós menekült jön Magyarországra, aki valóban az életét menti (ez a mondat még az első percben elhangzik). És ez így is van - ezek az emberek egyáltalán nincsenek valós életveszélyben.

Viszont valósan agresszívek: alfahir.hu/buszra_tamadtak_a_migransok_roszken

Valahol Európában: www.facebook.com/video.php?v=1483638728594320&set=vb.1483452691946257&type=2&theater

De mindegy is, hogy mit gondolsz róluk, a lényeg, hogy Orbán világosan megmondta: szeptember 15-től itt "új időszámítás jön": www.hirado.hu/2015/09/04/hallgassa-itt-eloben-a-miniszterelnoki-interjut/
Ami egészen konkrétan azt jelenti, hogy lőni fogják őket.
Akár agresszívek, akár szelídek, akár bűnösök, akár ártatlanok, itt tűzparancs lép életbe és lövetés.

És ezt még a 444 is ELŐRE TUDJA: 444.hu/2015/06/17/bevandorlok-bere/
Bede júniusban írt arról, hogy ha kerítés lesz, akkor lövetés lesz.

annamanna 2015.09.06. 11:00:19

@Jean Sol Partre: Azt is tudják, hogy Izraelből származik a projekt: 444.hu/2015/09/03/izraeltol-kerhetett-tanacsot-keritesugyben-a-magyar-kormany/
Gondolom, Pintér is oda ment most "nyaralni", azaz tanácsokat kérni. Ha itt arabokat lőnek, az Izraelnek nyilván nincs ellenére.

A nagyon durva oroszok csak eddig jutnak az illegális migránsok ellen: www.facebook.com/amerikaihirhatar/videos/1638470589734196/?__mref=message_bubble
Pedig Oroszországban sok millió illegális bevándorló él, nagy részük muszlim: kitekinto.hu/eia/2011/01/25/milyen_problemakkal_kuzd_a_vilag_legnagyobb_orszaga/3/#.Vev6NdLtlBc
"Oroszország területén becslések szerint 12-14 millió külföldi állampolgár él, akik közül több mint 8,8 millió illegálisan tartózkodik az országban."

A fidesz már 2006-ban is lövetni akart, tehát ez az ötlet nem is most merült fel először a részükről:
"Fidesz képviselői – akik most a 2006-os jogsértések felelőseinek üldözőiként és szabadságharcos forradalmárként állítják be magukat – a tévéostrom másnapján azt rótták fel az MSZP-s vezetésnek, hogy a karhatalom miért nem verte le durvább, kevésbé liberális módszerekkel a felkelőket. Sőt, azok után, hogy Petrétei József elmondja, hogy – bár egy figyelmeztető lövéssorozat volt – azért nem használtak fegyvert a tüntetők ellen, mert „ha a rendőrség a fegyverét használja, akkor több halálos áldozattal kellene most, ma szembenéznünk”, a Fidesz képviselője mégis a vért hiányolja. Nyitray András, a Fidesz országgyűlési képviselője, a bizottság tagja ugyanis a jegyzőkönyv szerint azt rója fel a rendészeti miniszternek, hogy a rendőrök miért nem használhatták a fegyverüket a tüntetőkkel szemben. Értik, ugye? A tévéostrom másnapján, 2006. szeptember 19-én a Fidesz képviselője a titkosított ülésen azért hibáztatja az MSZP-s vezetést, mert az nem lőtt éles lőszerrel a tömegbe. Ma pedig ugyanez a Fidesz kéri számon az akkori vezetésen, hogy miért lőtt gumilövedékkel a tüntetőkre. Micsoda gusztustalan, hazug álszentség ez?" kuruc.info/r/7/74812/

Sőt, az elfogadott törvény szerint nem csak a migránsokat lőhetik, hanem bárkire rátörhetik a lakást, ha feltehető, hogy migránsokat rejteget. És kiről nem tehető fel? Gyakorlatilag bármikor, bárkihez bemehetnek fegyveresek, hogy ott migránsok után kutassanak, és ha az illető ellenáll, akkor akár fegyvert is használhassanak ellene.
Tehát ez afféle szükségállapot miatt bevezetett diktatúra lesz, ha jól értem.

Ha bekövetkezik, akkor érdemes megfontolni, hogy érdemes-e a migránsokért akár az életedet is kockára tenni. Szerintem nem érdemes, én 56-ban sem kockáztattam volna az életemet másokért. Azt mondod, félek - szerintem van mitől tartani.

Szerintem nem érdemes Gyurcsány lazaságát követni: www.facebook.com/577057608989203/photos/pb.577057608989203.-2207520000.1441516990./1114829675211991/?type=1&theater

Gyurcsánynak jó oka van arra, hogy menekülteket vigyen haza. A neje annak köszönheti az életét, hogy annak idején, a német megszállás alatt az Apró családot elbújtatták. Méghozzá nem akárki: Horthy egyik minisztere, Zsindely Ferenc. A Szakasits-családot is Zsindelyék bújtatták, tehát Schiffer András is nekik köszönheti az életét. Azért ez szerintem különös. Miért pont Horthy minisztere tette ezt? Zsindely Ferencnek nem voltak zsidó barátai, ismerősei? De, biztos, hogy voltak. Akkor miért nem azokat bújtatta? A komcsi vezetőket talán személyesen ismerte? Biztos, hogy nem. Akkor miért őket bújtatta el? Pont azokat, aki az akkori rendszer szemében a legnagyobb felforgatók voltak? Ezt biztosan utasításra csinálta Zsindely, de ugyan ki utasíthatta Horthy miniszterét? Ezen érdemes elgondolkozni, és összevetni Dániel Gyurcsányimádó Péter szoborrongálásával és alijázásával.
Zsindelyéket a háború után kitelepítették, de nagy szerencséjük volt, mert nem a Hortobágyra kerültek egy tyúkólba, hanem valaki szerzett nekik egy házmesterlakást, oda mehettek megöregedni és meghalni. Zsindely felesége szerint Apróné nagyon hálás volt, amiért megmentette a családja életét, tehát úgy vette, hogy Apróék hálája miatt van nekik ilyen jó soruk, még nyugdíjat is kapnak!
Nyilván ez a hálaérzet vezeti az Apró unokát is arra, hogy felszabadítson a menekülteknek egy fürdőszobát meg két szobát.

annamanna 2015.09.06. 11:00:53

@Jean Sol Partre: "A menekült akkor hőzöng, amikor becsapják. Nem azzal, hogy mégsincs kánaán, hanem azzal, hogy nem tájékoztatják, amikor elindul a vonat de nem oda megy ahová kell, amikor megveszi a jegyet aztán nem használhatja és talán vissza se kapja az árát."

A menekült elvileg itt nem vehet jegyet! Mert ha vehetne, akkor a saját gépkocsijával is ide utazhatott volna! Miért nem azzal jött? Ha arról tudja, hogy nem jöhet be vele, akkor hogy képzeli, hogy a vonatra felszállhat? Amikor világosan tudja azt is, hogy táborban kellene maradnia, amíg elbírálják a mendékkérelmét?

"Jelen pillanatban a magyar állam kevésbé megbízható partner, mint az embercsempészek. Ez van."

Azért ne hülyéskedjünk már. Egészen addig a pillanatig, amíg valóban nem kezdik lőni őket (és ez még mindig csak a lehetséges jövő, de nem megvalósult valóság), addig a magyar állam miatt itt EGYETLEN MENEKÜLT SEM HALT MEG!
Csak az embercsempészek miatt!!
A magyar állam eddig csak hozta-vitte, etette, itatta, elszállásolta a táborokban (már úgy, ahogy), és regisztrálta (már úgy, ahogy) őket, de egyelőre még egyetlen embernek sem görbült meg a haja szála sem a magyar állam miatt!!!

Bár az igaz, hogy komolyan tartok attól, mi lesz abból, ha kiadják a tűzparancsot, és nem csak én, hanem pl: mandiner.hu/cikk/20150904_eotvos_karoly_intezet_a_menekultugyi_valsaghelyzet_bevezetese_az_alkotmanyossag_kiiktatasahoz_vezethet

De ez még nem valóság.
A valóság jelen pillanatban az, hogy az embercsempészek miatt már sokezer migráns meghalt, de a magyar állam miatt még senki, sőt nagyon sok segítséget kaptak, még akkor is, ha kaphattak volna többet.

De JOGUK semmire sincs, és követelőzni pedig egyáltalán nem követelőzhetnek, mert illegálisan tartózkodnak itt, összevissza hazudoznak magukról, összetépik a papírjaikat, ellenállnak a regisztrációnak, kitörnek a táborból, nem engedelmeskednek a rendőröknek, eldobálják a kaját, vizet, ruhát, amit kapnak, hőzöngenek Pest belvárosában, autópályán gyalogolnak stb, úgy viselkednek, mint akik bevásárolták magukat az unióba, és most követelik a jussukat.
Rengeteg pénzt fizettek egy szolgáltatásért, és most lesik, hol ez a szolgáltatás.
De semmiféle szolgáltatásra nem jogosultak, ők jelen pillanatban törvénysértők, ezért össze kéne őket fogdosni és zárt táborba szállítani.
Ha az EU ezt tenné, azonnal leállna az utánpótlásuk, és ezt te is tudod, mert abszolút nem hajlandóak táborban lenni.
Miért nem? Mert nem az életüket mentik!!!

"Vagy Orbánnak? Hisz ő megtehetné."

Miért tehetné meg? Nem teheti meg, hogy megöljön. Jelen pillanatban még demokrácia van, semmilyen joga sincs Orbán Viktornak arra, hogy megöljön.
De ha katonai diktatúra lesz, akkor sem lesz rá joga. Egyrészt, mert nem adok rá jogalapot, másrészt, mert ő is csak azt teheti, amit felülről megengednek neki. Ha Isten megengedi, hogy megölhetnek, akkor megölhetnek, de ha nem, akkor nem. Minden embernek van szellemi védelme, és először annak kell valamiért félreállnia, hogy a fizikai személyhez hozzáférhessen egy gyilkos erő. Persze ezt megkísérteni nem lehet ("ugorj le a templom tetejéről, Isten angyalai úgyis megmentenek" - mondta a sátán Jézusnak). De bízni lehet benne.
Persze, ezzel együtt is tartok tőle, hogy mi lesz, ha a katonák lőhetik a menekülteket.

Végezetül megismétlem, amit már írtam: mindenkinek van egy helye a világban. Ahol a helye van, ott van dolga is, feladata. Az a feladata, hogy az a helyzet, amiben van, őmiatta jobb legyen és ne rosszabb. Ha ezt a feladatát betöltötte, akkor továbbléphet, egy másik helyre, ahol másik feladat várja, aminek a lényege szintén az, hogy az a helyzet őáltala jobb legyen és nem rosszabb. Ez a dolgunk a világon. Amíg valahol nem értük el, hogy miattunk jobb legyen egy helyzet, hogyan is mehetnénk onnan tovább?
Például Jézus szülei is elmenekültek Egyiptomba. Amikor elindultak, addigra már teljesítettek egy feladatot, miattuk egy bizonyos helyzet megoldódott, tehát továbbléphettek egy másik helyzetbe.

Én már jó párszor észrevettem azt, életem során, hogy mindig akkor léptem tovább valahonnan, amikor már sajnáltam. Amíg szerettem volna kilépni egy adott nehézségből, addig nem sikerült, csak amikor az egész már nem is volt fontos, már ott sem akartam hagyni. Na, akkor tovább kellett menni. Mivel ez többször is megismétlődött, rá kellett jönnöm, nem véletlen, hanem egy mintázat, egy "alapprogram". Amíg rosszul érzem magam egy adott szituációban, addig ott javítani kell valamit. Egészen addig kell eltűrni, és próbálkozni a javításával, amíg sikerül valahogy jobbá tenni, és már nem érzem rosszul magam tőle. Ha ez a pillanat elérkezik, akkor jöhet egy új helyzet (ami eleinte szintén nehéz). Az élet tehát nem egy idilli állapot kimaxolása, hanem nehézségből nehézségbe való ugrás. Amíg benne vagyok egy problémában, addig rossz, sőt lehet kifejezetten gyötrelmes, fájdalmas, kínos is. Ha véget ér, és továbblépek, utólag visszanézve már látom, hogy hasznos volt.

annamanna 2015.09.06. 11:07:08

@Jean Sol Partre: És vajon a migránsok tömege azért hagyta ott a hazáját, mert miatta ott már jobbá lettek a dolgok, és nyugodt szívvel továbbállhat, hogy új feladatokat, terheket vállaljon, és ez a sok százezer ember mind az EU-t akarja jobbá tenni? Ezt a feladatot "dobta nekik a gép"? Hirtelen, egyszerre sok százezer embernek az EU-n akadt javítanivalója? Mert miattuk az eredeti országuk már flottul működik?

Egyetlen migránsról tudok, aki miatt jobbá lesznek azok a helyzetek, amikbe kerül - és ez Aziz, aki Pesten lazán életet mentett. Most börtönbe került Németországban, de nem féltem - bizonyára ott is ki fogja találni, hogyan tehet valami jót. Ja igen, és rajta kívül még azok az afrikai menekültek is, akik se szó, se beszéd, megrohantak egy lerobbant kocsit, és megjavították, a tulajdonos csak lesett, hogy mik vannak.
A többi várja a sültgalambot, a szolgáltatást, amiről meg van győződve, hogy neki jár. A német munkanélküli segélyt, az ingyenlakást stb.
Azok az emberek, akik nem hajlandóak megoldani a problémákat maguk körül, nem problémamegoldók, hanem probléma generálók. Ott is problémákat hoznak létre, ahol addig nem volt probléma. Az ilyen emberek hangosan követelik, hogy mások oldják meg az ő problémáikat is. Ha nehézzé válik egy helyzet, inkább felveszik a nyúlcipőt. Vajon melyik csoportba tartoznak a migránsok?
Nem akarom elítélni őket, mert mindenki menekülni akar egy nehéz helyzetből (az is, aki végül marad), és még az is lehet, hogy sok menekülés jobbá tesz egy helyzetet máshol.
De legyen például egy 1913-ban Magyarországról az USA-ba kivándorolt család példája: Kecse Nagy Sándor feleségével és két lányával dobbantott az Újvilágba; a dédunokája Kesha, egy énekes sztár. Szerintem rémes. Hiába híres és tehetséges, szerintem jobb lett volna neki, ha itthon nő fel, minthogy ilyen elfajzott szörnyella legyen belőle, és szaporítsa a semmirekellő celebek sorát. Amúgy a rokonai 100 évvel később pontosan ugyanabban a házban élnek, ahonnan 100 éve Kecse Nagy Sándor elvonult. Kesha pedig képes volt letolvajcigányozni őket, egész pontosan azt állította, hogy ő tolvaj magyar cigányoktól származik. Ez persze hazugság, de ennyit egy amcsi celeb mentalitásáról.
Ugyanakkor, ellenpéldaként Erich Kastnert említem, aki akkor sem menekült el Németországból, amikor a szövetségesek bombázásai tűzgolyóvá tették Drezdát (ahol Erich Kastner szülei is éltek). Azt mondta: hová mennék? Német vagyok, ez a hazám.
Ezek megfontolandó dalok, még akkor is, ha nem pont így mondanám, és főleg nem pont ilyen szellemi háttérrel:
www.youtube.com/watch?v=IC53QRC-jjw
www.youtube.com/watch?v=RYL4N32G4Qs

Ez talán közelebb áll hozzád: www.youtube.com/watch?v=slmGSEXqIdE

Vagy legyen pl Károly herceg példája, aki sorra veszi a házakat Erdélyben, és azt állítja, szívesen lemondana az angol trónról a románért cserében. Mégis hogy gondolja ezt? Angliában már minden probléma meg van oldva? Anglia már földi paradicsom lett, és lehet jönni keletre, problémákat megoldani? Nekem úgy tűnik, Károly a saját családja problémáival sem képes megbirkózni, azt nem tudja elérni, hogy láthassa a saját unokáját, ha pedig így van, akkor hogy akar egy másik ország fölött királykodni?

Nem mondom, hogy könnyű azon a helyen élni, ahonnan ezek az emberek eljöttek. De ahogy látom a képeken, videókon, csupa életerős, egészséges, jóltáplált, rendezett, divatos, sok esetben nyelveket beszélő és a legmodernebb kütyükkel felszerelt fiatalokat látok, akik valahonnan csak előteremtették a pénzt eddig is arra, hogy jóltápláltak és divatosak legyenek, tanuljanak, nyugati nyelveket beszéljenek. A gyerekek a Keletiben Tom és Jerryt akartak nézni - mert ismerik, hozzá vannak szokva. Van tévé, videó, számítógép a környezetükben, amin keresztül gond nélkül felszívták eddig is a nyugati médiakultúrát. Mégis hol? Ezek a kisgyerekek nem is éltek még a polgárháború előtt. Egyszerűen nem éltek akkora nyomorban és kilátástalanságban, nem voltak annyira fenyegetve, ami indokolná, hogy nekik a világon sehol máshol se legyen jó, csak Germanyban. Ők sehol máshol sem szabadok a világon, csak Germanyban.

Egy érdektelen indexes videón már az osztrák rendőrökkel szemtelenkednek, egy másikon látszik,
hogy vonulás közben lazán elhajigálják a palackjaikat. Egy valami azonban biztosan nem látszik rajtuk: a halálfélelemtől való megszabadulás öröme. Nem valami sok hála, öröm, boldogság látszik rajtuk, de még csak szorongás se. Viszont az elvártnál jóval több bennük a magabiztosság és düh.

Jean Sol Partre 2015.09.06. 12:29:12

@annamanna: valami nagyon furcsa világnézeted van, vannak dolgok amiket nem tudsz elképzelni és aztán ezekből levezeted hogy akkor ki micsoda és miért.

Miért ne lehetne lehetséges, hoyg egy háború kellős közepén senkinek nincs a családból és a környezetedből olyan kocsija amivel tudnál menni. Hogy a picsába stoppolsz egy nagycsaláddal 6000km-t? Főleg ha sietsz hisz háború van.

A többi összeesküvéselméletet meghagyom másnak, neked csak azt mondom, próbáld meg magad beleképzelni a másik helyzetébe, de ne csak a gondolatokat, hanem a körülményeket is, amik közt ők voltak-jönnek-vannak. Nézegess képeket pl. Innen jönnek, innen kéne stoppolniuk: kep.cdn.index.hu/1/0/471/4715/47153/4715302_c5f2d90fbde73a8cee46924f91ef034b_wm.jpg

Fogyasztók, ja.

annamanna 2015.09.06. 13:08:47

@Jean Sol Partre: "Miért ne lehetne lehetséges, hoyg egy háború kellős közepén senkinek nincs a családból és a környezetedből olyan kocsija amivel tudnál menni."

Két okból.
1. már több millióan elmenekültek a környező országokba. Nők, öregek, gyerekek, cuccok. Ehhez gépjárművek kellettek. Rendelkeznek gépkocsikkal, civilizált ország.

2. akik ide jönnek, láthatóan nem sanyarú kecskepásztorok, hanem a jobb módú rétegek, a középosztály. Tehát ők vagy a családtagjaik olyan gazdasági tevékenységet folytattak, amiből olyan jövedelem származott, amiből telt az ideútra, a divatos ruhákra, az almás mobilra, a nyelvtanulásra, az állítólagos diplomára. Ahhoz, hogy valaki jövedelmező tevékenységet folytasson, manapság gyakorlatilag kötelező a gépjármű.
Ha nem is mindenkinek van, de akkor is mindenkinek elérhető a teherautó, vonat vagy autóbusz. Ezek rendelkezésükre állnak Törökországon belül is. Nem Macedónia az első ország, ahol már lerakták a vasúti síneket és utakat építettek. Nem gyalogoltak ezek sehol.

"Nézegess képeket"

Mivel van szír rokonom, évek óta figyelem, mi folyik ott, évek óta látok ilyen képeket. Kösz a linkedet, de biztos vagyok benne, hogy többet láttam nálad.

A kitartásról pedig még pár dolog.
Vegyük az oroszokat.
1. permanens elnyomásban élnek, sokan gyűlölik Putyin cárt, illetve akik gyűlölik, azokat mások gyűlölik.
2. mostoha az időjárás, folyton hideg van.
3. a sok alkesz miatt még az utcán is életveszélyes közlekedni.
4. de ez még semmi, mi volt akkor, amikor felrobbant a csernobili reaktor - mi lett volna, ha mindenki elmenekül? Ehelyett vagy százezer ember odavonult önként meghalni. Ha nem hozták volna rendbe azt a tragikus bajt, amit NEM ŐK OKOZTAK, hanem ők is csak az áldozatai voltak mások hülyeségének, akkor talán most mi sem írhatnánk a számítógépen, mert egész Európa kihalt volna.
5. a világháborúról nem is beszélve. Ha akkor több millió orosz nem halt volna meg, mi lenne ma Európából?

Minden vacak körülmény ellenére is, Oroszországban is élni kell, meg kell oldani a dolgokat.
Vagy nézzük a skandinávokat: valójában elég szegényes és hideg, sanyarú helyen laknak, de igyekeztek kihozni belőle, amit lehet.
Európa gazdag országai nem a legjobb természeti adottságú helyen vannak. De megtanultak azzal gazdálkodni, amijük van. Nem léptek le jobb helyekre.

Amikor több ezer évvel ezelőtt Ábrahám és az unokaöccse, Lót pásztorkodott a pusztában, Lót már nem akart a nagybátyjával maradni, otthagyta és keresett magának egy jobb helyet. Sikerült is eltrafálnia Sodomát, ott telepedett le a pusztaság helyett. Ábrahámnak később alkudoznia kellett Istennel, hogy kimenthesse a kénköves pusztulásból. Nem biztos, hogy mindig a civilizáltabb, gazdagabb hely a jobb választás.

Amikor volt a ruandai mészárlás, minden fehér elmenekült. Egyetlen adventista fickó maradt. Egymaga több emberéletet megmentett, mint az egész Egyesült Államok. Utólag azt mondta, nagyon szégyelli a hazáját.

Természetesen nem voltam olyan helyzetben, mint a szírek, tehát akár ne is mondjak semmit. De nagyon sokszor éreztem már rosszul magam és sokszor fantáziáltam arról, hogyan tudnék elmenni abból a helyzetből, amiben voltam. De soha nem sikerült elfutnom a nehézségeim elől, mindig szembe kellett néznem velük. Természetesen nem aknavető meg ágyú volt a nehézség, az elől biztos én is elfutnék. Viszont abban az egyben mégis biztos vagyok, hogy mielőtt az ember otthagy egy helyzetet, előbb meg kell próbálni valahogy a dolgokat rendbe hozni. Legalább egy kicsit legyen jobb miattam, mint nélkülem lenne.

Láttam egy angol filmet, ami Indiában játszódik, Keleti nyugalom volt a címe, és az indiai főszereplő fiúnak ez volt a filozófiája: minden jó, ha a vége jó; tehát, ha valami nem jó, akkor még nincs vége!
A sztori is nagyrészt arról szólt, hogyan lehet bizonyos helyzeteket rendbe hozni (persze a filmvásznon minden nagyon könnyen megy, úgyhogy ott persze sikerült is).

Nagyon úgy tűnik, hogy a szírek problémáját az égvilágon senkinek sem akarózik megoldani; és ha ők is elfutnak, akkor hogy fog megoldódni az egész?
Meg úgy általában a világ problémái hogy oldódnak meg, ha egyszerűen mindenki felkerekedik, és elindul oda, ahol szerinte jobb élni?

A Kis herceg meséje arról szól, hogy a kis herceg azt gondolta, az ő bolygóján szomorú és magányos az élet, hát elindul körülnézni, hol lenne jobb.
Sok helyet látott, sok emberrel találkozott, és a végén hazament.

A Tékozló Fiú története pedig maximálisan erről szól: www.youtube.com/watch?v=pdeYty9pI7k

Szóval mindegy most már, ha eljöttek, itt vannak, majd csak lesz valami; még mindig nem fulladt az egész bele a vérontásba, ma még jó a helyzet.
De tényleg jobban tennék, ha minél többen, minél előbb hazamennének.
A nem szírek pedig pláne.

Az ókori birodalmaknak bevett módszere volt a lakosságcsere, egész népek rabszolgának elhurcolása, a szülőföldről való elszakítása. Ha ilyen történik százezrekkel, milliókkal, az sohasem jó, és mindig a hazatérés a jó.

Jean Sol Partre 2015.09.06. 13:30:38

@annamanna: a szír rokonod miért nem megy vissza harcolni az ISIS ellen?

annamanna 2015.09.06. 14:24:18

@Jean Sol Partre: Ő már nagyon régen itt él, lassan nyögdíjas lesz, és sose volt katona. A rokonaihoz se járt vissza, és szerintem a többi magyarországi arabbal se tartja a kapcsolatot. Természetesen nem is muzulmán, ateista. Még csak nem is néz ki arabnak.
És leginkább, már följebb írtam: amikor én először láttam ('90-ben talán), akkor a szemében olyan félelem volt, ami európai emberek szemében nincs. Ő egy nagyon szegény családból való ember, valószínűleg sok elnyomást látott. Szerintem a migrációs dolgokba se folyik bele. (Vagy ki tudja, nem tartjuk a kapcsolatot).

Szerintem ő tényleg komolyan úgy döntött, hogy ide tartozik és nem oda, és ehhez tartja magát.
De ehhez előbb megtanult magyarul, elvégezte az orvosi egyetemet, letett két szakvizsgát, plusz fogtechnikusit; megnősült, magyar kórházakban dolgozott, felnevelt és iskoláztatott két magyar gyereket, megvásárolt és felújított magyar házat. Nem vált el, ma már ez is erény.
Ha minden itt született magyar miatt ennyivel előrébb lenne az ország, akkor nem itt tartanánk.

Azt viszont te is nyilván elfogadod, hogy ha egy tömegben több százezer arab áramlik ide, akkor ők tömegesen nem ezt az utat fogják bejárni, mint a rokonom egyszál maga.
Lesznek, akik feltalálják magukat, mint Aziz, de a többség (99%-uk) sajnos nem.

Amúgy ezen a közömbösségen először akkor hökkentem meg, amikor a délszláv háború után voltunk már, konkrétan tudtam, hogy van egy doki, aki annyira a határ mellett született, hogy előbb tudott horvátul mint magyarul, de a füle botját se mozgatja, hogy valami segélyszervezettel átmenjen segíteni. Nem tartozik rá, neki ott van dolga, ahol dolgozik, azt a feladatot is el kell látnia valakinek. És ez egy védhető álláspont, mert egyébként tényleg nagyon jó orvos.

Én sem mentem a migránsokat segíteni. Bár elég lelkesítő volt az ötlet, mert már tudom, milyen az, amikor az ember felpörög, úgy érzi, most fúúú de marha jót csinál; de egyrészt csinálhatok még jobbat, lehetek még hasznosabb, mintha szendvicset kenek meg kávét töltök araboknak; másrészt minek stréberkedek? Már gyűjtöttem elég jó pontot az üdvösséghez, miért ne hagyjam, hogy mások is jót tehessenek? Miért ne pörögjenek fel mások is attól, hogy segítenek?

Most találtam, érdekes:
"Arra buzdítok minden kedves Olvasót, hogy ne foglalkozzon a világ hisztijével, inkább ültessen a kertbe egy fát, gondozza a rózsabokrokat, főzzön valami finomat, kedveskedjenek pajkosan egymással, és tegyék rendbe az otthonukat. Ettől jobb lesz a világ, értékesebb lesz az élet. Viszont ha bosszankodnak, pánikba esünk, akkor legfeljebb csak idegesebb lesz a világ.
Ha azt mondanák, hogy itt a világ vége, akkor is szépen megöntözném a virágaimat és ebéd közben megnevettetném a gyermekeinket, mert a jó Isten ezt a feladatot bízta rám, és mert talán a friss virágok között, derűs együttlétben a világvége is elviselhetőbb lesz." Böjte Csaba

Miért írja ezt? Mert ott van dolgunk, ahol épp vagyunk, az a dolgunk, ami épp ránk van bízva. Ha épp ott vagy, ahol tudsz segíteni, és épp meg tudod tenni, hogy segítesz, akkor csináld meg. De ha nem vagy ott, és nincs lehetőséged részt venni benne, akkor az nem a te dolgod.

Ezek az emberek ott voltak Szíriában, ahol lehetett volna tenni valamit. De eljöttek, és a mi segítségünket kérik. Miért az menjen oda őhelyettük, aki nem is volt ott, és egyáltalán semmiféle lehetősége sincs tenni az ISIS ellen?

És bocs, de ott polgárháború volt, azaz a lakosság egyik része rátámadt a kormányra és a lakosság másik részére; ez az örvény hozta elő az ISIS-t. Nem a nácik rohanták le őket, és az iszlám Állam nem is az égből pottyant le.

A mi részünkről egy fajta segítség lenne jogos, amit senki sem akar megcsinálni: a zárt táborokban való elszállásolás.
Sem a munkanélküli járadék és ingyenlakás, sem a lövetés nem jogos, de az EU eközött a szélsőségek között hányódik, pedig mindkettő jogtalan, mert mindkettő támadás az EU polgárai ellen.
A lövetés persze milliószor rosszabb, mint a segély, mert azonnal terror- és háborús helyzetet teremt, tehát azonnal beránt minket is az ISIS-sel való hadakozásba. Nem is kell majd odamennünk, mert Orbánék itt nyitnak frontot. Úgyhogy hamarosan mi is harcolhatunk az iszlám Állam ellen, és még csak utaznunk sem kell hozzá.

Bell & Sebastian 2015.09.06. 14:26:44

Milyen érdekes, hogy az izraelieknek Európáról az írás a falon jut először az eszükbe, a németeknek meg az kellene, Hitler színzsidó SS-divíziókkal regulázta egykoron a nem baráti arabokat.

Szép-szép, hogy veled vagyunk Szíria, mint egykoron Vietnámmal, amely okból még bélyeget is vettünk úttörő korunkban, mint ahogyan az is, elvárjuk, hogy meghaljanak érettünk is úgy, hogy közben a kezünk tiszta maradhasson.

De hol van ilyenkor Amerika? Aki zsebrevágja a hasznot a végén és az a pár pénzeszsák, aki kiagyalta az egészet: hogyan lehetne egymással halomra lövetni a túl szapora arabokat?

Van itt baj, bőven.

annamanna 2015.09.06. 14:40:06

@Bell & Sebastian: alfahir.hu/amerika_nem_ker_a_migransokbol

@Jean Sol Partre: még annyit, hogy az ukránok dettó: régóta maguknak kavarták a szart. Pláne a galíciaiak jeleskedtek ebben.
Namost, ha ők is százezrével idemenekülnek, mert ők áldozatok, miközben magukkal hozzák a galíciáner mentalitásukat, az egészen remek lesz.
Egy kis adalék a mentalitásukhoz: www.youtube.com/watch?v=CfniVZhs3Lk
Na ilyenből lesznek a polgárháborúk, meg a milliónyi menekült. És ezt mégis ki rendezze el helyettük? Nem lehet kívülről megoldást találni rá.

annamanna 2015.09.06. 15:58:09

@Jean Sol Partre: "valami nagyon furcsa világnézeted van"

Ezt megpróbálom újra. Azt gondolom, a legfontosabb, hogy tudd, ki vagy, hol van a helyed a világban, és mi a feladatod. Ahol vagy, ott légy hű; ami a tiéd, ahhoz légy hű; ami a te dolgod, azt csináld meg.
Ne nyújtsd ki a kezed arra, ami nem a tiéd. Ne akard elvenni a másiktól azt, ami nem a tiéd. Se a jót, se a rosszat, se a jutalmat, se a kínt, se a munkát, se a pihenést.

Ha más helyén állsz, ha más munkáját végzed, ha más életét éled és nem a sajátodat, akkor nem lesz erőd és lehetőséged arra, hogy megéld a saját életedet, megtudd, ki vagy te és mi a tiéd.

Persze az élet nem áll meg, mindig tovább folyik; tehát ha egy dolgot elvégzett valaki, ha megtanulta azt, amit épp meg kell tanulnia, akkor továbbmehet.
Ahogyan tudjuk, hogy az iskolában egymásra épülnek a tudnivalók (jó esetben), és a sulit nem lehet a végén kezdeni, így van az életben is. Nem lehet kihagyni a lépéseket, nem lehet elbliccelni valamit azzal, hogy az unalmas meg fárasztó, és a következő szinten nagyobb jutalom vár, mert aki így tesz, az nem fogja tudni megbecsülni a következő szintet sem, nem fog tudni bánni vele, nem fogja tudni gyarapítani, csak tönkretenni és elveszteni azt, amire jogtalanul nyújtotta ki a kezét.
Tehát: aki a kicsit nem becsüli, az a sokat nem érdemli. Vagy ahogy Jézus mondta: ha a másén hűek nem voltatok, ki bízná rátok azt, ami a tiétek? (Tehát először van a szolga vagy beosztott, utána jön a tulajdonos szintje).

Nézd Böjte atyát: ő sem rohant sehová, hogy feladatot találjon magának. Elég volt körülnéznie ott, ahol élt, a feladat szembejött vele.
Persze vannak esetek, amikor valaki jól teszi, ha messzire is elmegy egy feladatért; de az ilyen ember egészen biztosan otthon már felkészült arra, hogy messze idegenben is helyt tudjon állni. Otthon is sok feladatot elvégzett már.

Jézus tálentumos példázatában vannak, akiknek a gazda egy, másoknak kettő vagy öt tálentumot ad. És az az érdekes, hogy aki két vagy öt tálentumot kap, azok gyarapítják, mire a gazda hazajön; de aki csak egyet kap, az elássa azt.
Miért ad egyeseknek több tálentumot a gazda? Mert valószínűleg valamikor ők is egyet kaptak, és már megtanultak azzal az eggyel úgy gazdálkodni, hogy több legyen belőle. Ezért, amikor többet bíznak rájuk, azt is gyarapítják.

Ennek az a tanulsága, hogy mindig épp arra kell figyelni, épp azzal törődni, arra vigyázni, ami éppen van.
Ha most nem figyelek arra, amim van, ha most nem vigyázok a dolgaimra, ha most nem végzem el a feladataimat, akkor mégis hogy gondolom, hogy majd holnap, jövőre sikerülni fog? Hogy gondolom, hogy arra majd vigyázni fogok, amit ahelyett kapok, amit most elpocsékoltam?
Aki a saját cuccait eldobálja, aztán a segítőktől kapott ételt és ruhát eldobálja, az hogy lenne képes a németektől kapott munkanélküli segéllyel jól gazdálkodni?

Annyira mohón csörtet a német jólét után, hogy észre sem fogja venni, amikor ledurrantják a magyar határon. És akkor már nem csak a nike cipőjét és adidas melegítőjét fogja elhagyni, hanem az életét is.

A világunk arra épül, hogy mindig mások mondják meg, mit csináljunk, más osztja be az életünket, mások gazdálkodnak velünk, mintha csak a tulajdonuk lennénk. Az emberekben általában nem épül ki az önuralom és a felelősség; ehelyett kiépül a behódolás és a kötelességtudat. Ezek megtévesztően hasonlóak, mégis gyökeresen mások.

Amíg nem tudom, hol vannak a határaim, amíg nem tudom, ki vagyok és mi az enyém, amíg mindig összekeverednek a dolgaim másokéval, addig nem fogok tudni nemet mondani arra, amire nemet kell mondani, és nem tudok igent mondani arra, amire igent kell mondani.

Az alapvető életfeladat tehát az autonómia megtanulása.
A liberalizmus is erről beszél, de az a jogok felől közelít és követelőzik. Pedig az autonómiát nem a kikövetelt jogok felől lehet elérni, hanem az elvégzett feladatok felől, amiken hűséges voltam.
Minél inkább arra koncentrálok, amit meg kell tennem, annál inkább rájövök, hol húzódnak a határaim, és mások határai, és annál inkább képessé válok arra, hogy betartsam (vagy adott esetben meghaladjam) a határaimat.

És ugye milyen érdekes, hogy a mostani migránshelyzetet úgy is meg lehet fogalmazni, hogy idejön egy rakás HATÁRSÉRTŐ.
Sok dologgal lehet őket mentegetni, de alapvetően akkor is igaz, hogy ezek az emberek nem akarják betartani a határokat.
Az sem akarja betartani a határokat, aki le akarja őket lövetni. Az sem akarja betartani a határokat, aki elfordul tőlük, pedig épp segíthetne. És az sem, aki rózsaszín szemüvegen át ártatlan barikáknak látja őket.
Ahhoz, hogy helyesen láthassuk a migránsok problémáját, meg kell tanulnunk betartani a saját határainkat; akkor fogjuk tudni felismerni azt, hogy hol vannak az ő határaik.
Persze ez a helyzet mégiscsak kitűnő alkalom minden résztvevő számára, hogy megtanulja felismerni és tiszteletben tartani a határokat.

Szerintem piszok nehéz megtanulni betartani a határokat, de itt a remek alkalom a tanulásra.

Jean Sol Partre 2015.09.06. 15:59:33

@annamanna: mno.hu/magyar_nemzet_magazin/felrazni-a-tollparnat-1303061

Amúgy egy civilnek elkezdeni harcolni az ISIS ellen egyenlő az öngyilkossággal, ezt talán sejtheted. Az ember már csak a családja miatt sem vállal be ekkora marhaságot.

Szerinted az embereknek csendesen kell tűrni mindent amit diktatórikus vezetőik tesznek, nyilván. Ha fellázadnak, akkor dögöljenek meg, hanem minden úgy sikerül ahogy szeretnék.
Az ISIS nem a civil lakosság hibájából jött létre és nyilvánvalóan gazdag támogatói vannak a környező arab országokból, nem olyan egyszerű a helyzet mint ahogy mondod.
Az ukrán helyzetet hasonló, csak ott a kedves Putyin használta ki a helyzetet némi haszonszerzésre.
Igazán igazad van, szerencsétlen polgárok maradjanak otthon és ülessék meg magukat aztán a családjukat csak azért, hogy az európai keresztényeket ne zavarják. Bazdmeg.

Jean Sol Partre 2015.09.06. 16:07:51

@annamanna: azt hiszem, nekem ennyi elég volt belőled. Szánalmas ahogy addig próbálod csűrni csavarnia a szavakat, hogy ne kelljen se segítened, se együttérezned, se akár csak megértened a dolgokat.

Te beszélsz arról, hogy ezek fogyasztók és csak a javakért jönnek ide, miközben te rugózol az eldobott adidasokon. Az adidas csak egy tárgy, sehol sincs az értéke amikor az életed és a családod a tét, de te másra se tudsz gondolni, mint hogy eldobálták a rohadékok.
Menj, szedd össze a nikekat és adidasokat és érezd jól magad velük, majd te megbecsülöd őket.
Neked eddig érnek a határaid és kész.

annamanna 2015.09.06. 16:34:46

@Jean Sol Partre: Elolvastam a cikket, mit basszak meg, drágaságom?

Te talán most ébredsz, de én, mint írtam már, évek óta kapok "agyfaszt" azoktól a borzalmaktól, amik az arab tavasz miatt történtek, nem csak Szíriában. Például sokáig néztem, amikor Kairóban lézerrel ünnepelték a "felszabadulást"; na utána nem sokkal hullák garmadája következett. Vagy beleégett a retinámba egy líbaiai kép: elfogtak egy rakás embert, beterelték egy gumiraktárba, és az egészet rájuk gyújtották. Ami maradt belőlük, annak a fotója bejárta a netet. A szétégett koponyák szétnyílt csontjai. Inkább nem sorolom, nem most ébredek rá, drága, hogy mi folyik az arab világban.

Sőt,még korábban, egyszer beszélgetés közben azt találtam mondani, talán az lenne a megoldás, ha az összes palesztint befogadnánk, az izraeliek meg csak tartsák meg azt, amiért annyira erőlködtek, és legyenek boldogok vele.

De egy dolog magamban háborogni, és egy másik dolog cselekedni.
Én biztosan nem tudok semmit tenni az ISIS ellen, és te sem, akármilyen nagy is a szád.
Az ISIS ellen azok tudnak tenni, akik ott vannak. Ha nagyhatalmak beavatkoznak, az az ő dolguk, azok biztosan nem mi vagyunk. É ahogy látom, ha egy nagyhatalom beavatkozik, a helyzet csak még rémesebb lesz, mint volt; ezen elsősorban az USA-t értem, másodsorban Törökországot.
Oroszországról nem hallottam, hogy bármiben is rontott volna a szírek helyzetén, sőt; a szír kormány nagyon is számít az oroszok segítségére az ISIS ellen.
Az USA-ra és a törökökre viszont nem lehet számítani, Izraelről nem is beszélve, mert ezek gyakorlatban az ISIS-t segítik.
Hiába szidod a kedves Putyint, még Ukrajnával kapcsolatban sincs igazad, mert nem Putyin kavarta a szart, hanem saját maguk, és már nagyon régóta. Olvasd el ezt a cikket, egy kárpátaljai magyar írta, még az egész balhézás kitörése előtt: www.karpatalja.ma/karpatalja/nezopont/a-lojalis-pragmatikusok-csak-elni-akarnak/
Semmi köze Putyinhoz annak, amit ezek már nagyon régóta nyomnak.

Ugyanígy az arab országok problémái is alapvetően belső problémák.
Ha százezrével megszállják az EU-t csak viszik magukkal a problémáikat.
Ha nagy tömegben mennek valahová, semmiféle indíttatásuk nem lesz ahhoz, hogy alkalmazkodjanak.
Most is lehet látni, hogy a legminimálisabb dologban sem hajlandóak alkalmazkodni. Nem és nem és nem! Mindenki úgy ugráljon, ahogyan ők fütyülnek, minden úgy történjen, ahogyan ők akarják, mert különben dühbe jönnek!!
Most lehet látni, hogy ebből soha nem lesz integráció.

Egyet lehet tenni: akik ide menekülnek, biztonságosan elkülöníteni az uniós polgároktól, ZÁRT TÁBOROKBAN, ahonnan hazatérhetnek, amikor csak akarnak, de onnan tovább nem mehetnek.

Ha ezt nem érted, azzal nem vagy egyedül, mert senki sem akarja megérteni.

Hát majd lesz helyette új időszámítás és éles lövedék, szeptember 15-től.

A golyó is véget vet ennek, nem mondom, de nem kellett volna eddig eljutni, ha tudnánk, HOL A HATÁR.
Hát majd megtanuljuk, a magunk kárán: www.youtube.com/watch?v=n-IsfHrBwZY

annamanna 2015.09.06. 16:46:56

@Jean Sol Partre: Hűha! Íme Kalkuttai Teréz Anya magyar hangja. Lefogadom, még őt is lenyomod irgalmasságban. Humanistább lehetsz még a Jóistennél is, javaslom, a túlvilágon szervezz tüntetést a pokol tüze ellen, mert micsoda kirekesztés! De legjobb lesz már most rágyúrni az Utolsó Ítélet elleni tüntire! És visszamenőlegesen kérd számon az özönvizet, a bábeli zűrzavart, a babiloni fogságot, ja és ne feledkezz el a buzik elutasításáról és a más vallásúak kirekesztéséről sem! Hogy a válás, gruppenszex, pedofília, közeli rokonokkal és állatokkal való közösülés tilalmáról már ne is beszéljek. És így tovább, írj egy jó hosszú litániát, és szervezz sereget tüntetőkből, akikkel megostromlod az eget, és jobb belátásra téríted a Jóistent. Te igazabb vagy nála is, erről soha ne feledkezz meg. Benned nagyobb a szeretet, téged maximum Ferenc pajtás múlhat felül és Klárika. Na meg Vadai Ágnes, a maga szerény lehetőségeivel.

picur3ka 2015.09.06. 18:06:53

Nehéz eldönteni Annácska, hogy maga nem tudatosan topikrombol-e.

Bell & Sebastian 2015.09.06. 20:15:52

Nemtom, min tört ki a parasztgyalázat, de az egyrészt nem járja, hogy boldog-boldogtalan idecsörtet lóvéért, mert ő _menekült_, de az sem, hogy terelgetjük itt őket jobbra-balra őket, mint a marhacsordát.

Valamiért úgy érzem, Orbánt szerint ez megéri, mert legalább kimaradunk a belhepajból, ami garántáltan bekövetkezik az ún. befogadóknál.

Csakhogy a libsik ezt majd addig élezik, amíg be nem adjuk a derekunkat. Ami öngól, hiszen a kedves menekült oda méne, miután felvették a klubba, ahová úri kedve tartja.

Orbánnak most jobb a lapjárasa, erre fel az eszeveszett vernyákolás és össztűz rája.

Ám eddig még senkit nem vertek / öltek itt meg, nem halt éhen / szomjan, aránylag jól elvolt, ahhoz képest ahogy előtte.

Mondd, mi kéne még? Harangzúgás, virágeső és halleluja nem lesz. Libsisütkerezés mikor lesz? Mert arra nagyobb kereslet lenne.

Bell & Sebastian 2015.09.06. 20:35:35

Sorry, de a lényeg lemaradt. Ha komolyan vette volna magát ez az uniónak csúfolt gittegylet, már akkor elkezdte volna a felkészülést a legrosszabbra, amikor az USA szabadjára engedte a kettős ügynökét (mert izraeli-amerikai felforgató) és elkezdett eszkalálódni a helyzet.

Ha mi akkora emberbarátok vagyunk, mint amilyennek Merkel láttatja magát, másként teszünk, mert minden eszközünk megvan arra, hogy például fél Szíriát evakuáljuk egy zárt zónába és etessük őket.

De hogy önként engedünk utat a betegségnek, ömlenek be a potenciális vírushordozók, az vagy nagyfokú ostobaságra vall, vagy közeledik az űrhajó, ami elvisz mindenkit, a kollektív öngyilkosság után.

Szerintem itt Európa csak végrehajtója egy ördögi tervnek, amit az Orális Iroda agyalt ki.

Aki megkapta a drótot, kihúzza a belét belőle, aki pedig onnan kapja a zsoldját, mint például a német-osztrák-francia-olasz-spanyol-stb. főgeci, az nem azt kérdezi, hogyan fesse be az eget, hanem azt, hogy milyen színűre?

Hogy ehhez azért kell a bealtatott keresztények jámborsága is, ez nem vitás!

murcielago 2015.09.06. 21:12:52

@picur3ka:

O.K.
De akkor mégiscsak el van szúrva valami Schengenben, hiszen Cameron törvényesen és elegánsan tud eljárni, mi nem.

Ugye most már kialakult egy akut helyzet, amit alkudozással, meg kvótákkal esetleg le tud kezelni az EU. De sokkal több ember fog jönni, ezért szerintem a hosszabb távú megoldás az Unión kívüli tábor, amiben kitűzhetik az EU-s zászlót , (a védelmet természetesen holland kontingens látná el…).

Persze rengeteg pénzbe kerülne, de mi a francért harácsolták össze a gazdagságukat, ha a saját védelmükre nem akarnak fordítani.

Én attól tartok csak akkor lesz komoly megoldás, ha valahol elszabadulnak az indulatok, mert hiszen ez az igazi (csak nem a publikumra tartozó) cél, addig ugyanígy fog menni.

murcielago 2015.09.06. 21:41:22

@Bell & Sebastian:

"Van itt baj, bőven. "

Hajjaj...!
Az orosz helyettes külügyi szóvivő a napokban pl. kifogásolta az "illegális migráns" kifejezést.

Lehet, hogy ez nekem rögeszmém lesz, de mindenből azt olvasom ki, hogy azt várják (a külvilág) az Uniótól, hogy építsen táborokat és finanszírozza.

Vagyis nem néhány(sok-sok-sok) disz-migránst Berlin sétálóutcáiba, persze busásan ellátva pénzzel, hanem a többi milliónak ellátás és fedél valahol...

Bell & Sebastian 2015.09.06. 23:06:31

@murcielago: Az orosz propaganda mostanában kimaradt, de jogos az elvárása arról, hogy mindenki egye meg a főztjét, legfőképpen az, aki hülye.

Mert bizonyára még KGB -s korában megfigyelte, hogy az nyer, akinek bőséges tartalékai vannak a hátországban, elsősorban emberanyagból és ezek megfelelően motiváltak territóriumuk védelmében.

Közben tápol, mint az állat és röhög. Minden oka megvan rá.

annamanna 2015.09.07. 02:43:29

@picur3ka: neked elég két szót megjegyezni: ZÁRT TÁBOR, a többit ne olvasd el, mert a sok olvasás árt a szépségednek.

@Jean Sol Partre: mire megy el az embercsempészeknek adott pénz? m.mandiner.hu/cikk/20150906_migracio_az_iszlam_allamot_is_gazdagitja_az_embercsempeszet

A vízbe fulladt 3 éves kisfiú apja 4 ezer eurót fizetett az embercsempészeknek a gumicsónaktúráért; ennyi pénzért meghaltak a gyerekei és a felesége. Állítása szerint Törökországban dolgozott, de nem tudott megélni belőle. Egy másfajta nézőpontból a sztorit, ez a háttérinfó is érdekes: csak a férfin volt mentőmellény. www.facebook.com/titkolthirek/photos/a.283013548459093.63092.167654416661674/927419240685184/?type=1

Nézd meg legalább ezt az egy kis mozdulatot, bele a híradó kamerájába: www.facebook.com/norbert.puskas.77/videos/1148970678465209/?__mref=message
(a migráns torokelvágást imitál stb).

De van tovább is: www.facebook.com/laszlo.toroczkai/posts/468779283303370

adatlistazo.hu/menekultlazadas/

annamanna 2015.09.07. 02:49:14

Talán nem véletlen, hogy az osztrákoknak nem kellenek az egyedülálló férfiak: index.hu/belfold/2015/08/31/menekultek_bevandorlok_krizis_percrol_percre/az_osztrakok_csaladokert_jottek_akar_ures_kocsival_is_visszamennek_ha_kell/

mondtam, hogy semmi sem lesz elég, most már Németország sem elég jó!!! - hu.euronews.com/2013/10/16/ehsegsztrajk-a-nemet-menekulttaborok-embertelen-korulmenyei-miatt/

agysebészek: 444.hu/2015/09/06/elkepeszto-felvetel-biatorbagyrol-egy-vonat-majdnem-atszaguldott-egy-csapat-menekulton/

német tisztaság: www.mindenegybenblog.hu/fiuk-lanyok-velemeny/brutalis-allapotok-a-zsambeki-lehajtonal

adatlistazo.hu/migransbusz/ az őket szállító buszt nemes egyszerűséggel lefosták

A határok meghúzásának ez egy szép példázata:

"Akkor hasonlatos lesz a mennyeknek országa ama tíz szűzhöz, a kik elővevén az ő lámpásaikat, kimenének a vőlegény elé.
Öt pedig közülök eszes vala, és öt bolond.
A kik bolondok valának, mikor lámpásaikat elővevék, nem vivének magukkal olajat;
Az eszesek pedig lámpásaikkal együtt olajat vivének az ő edényeikben.
Késvén pedig a vőlegény, mindannyian elszunnyadának és aluvának.
Éjfélkor pedig kiáltás lőn: Ímhol jő a vőlegény! Jőjjetek elébe!
Akkor felkelének mind azok a szűzek, és elkészíték az ő lámpásaikat.
A bolondok pedig mondának az eszeseknek: Adjatok nékünk a ti olajotokból, mert a mi lámpásaink kialusznak.
Az eszesek pedig felelének, mondván: Netalán nem lenne elegendő nékünk és néktek; menjetek inkább az árúsokhoz, és vegyetek magatoknak.
Mikor pedig venni járnak vala, megérkezék a vőlegény; és a kik készen valának, bemenének ő vele a menyegzőbe, és bezáraték az ajtó.
Később pedig a többi szűzek is megjövének, mondván: Uram! Uram! nyisd meg mi nékünk.
Ő pedig felelvén, monda: Bizony mondom néktek, nem ismerlek titeket.
Vigyázzatok azért, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok, a melyen az embernek Fia eljő."

És egy versrészlet:

"Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,
a meg nem gondolt gondolat,
belezabál, amit kifőztünk,
s emberből emberbe szalad."

murcielago 2015.09.07. 08:25:23

@Bell & Sebastian:
A világ többi része, akik nem a NATO, szvsz úgy látja, hogy ugyan az EU nem bombázott Szíriában (sőt, N.o. mostanában páncéltörő rakétákat küldött a kurdoknak, míg T.o. katonai támogatását finoman szólva kevésbé forszírozza), de szimbiózisban él az USA-val, tehát az erkölcsi felelősség közös. (Ráadásul Francia-ország aktív szerepet is játszott Líbia bedöntésében.)

Jelenleg az oroszok nem elleneznének egy az észak-afrikai partok körül vont katonai embercsempész-tilalmi zónát, de ez persze nem érdekli Európa fura urait, legalábbis mély hallgatás van a témáról.

Valószínűleg arról ábrándoznak, hogy Kelet-Európában tarthatják a nekik nem kellő bevándorlókat (olcsón, majdnem ingyér’). Csak ez sem a bevándorlóknak, sem a kelet-európaiaknak nem tetszik.

Bell & Sebastian 2015.09.07. 09:10:39

@murcielago: Ezzel kellett volna kezdeni, menekültbankkal. Hiszen úgyis ez lesz a vége.
___

És azt hogyan képzelik -erőszak nélkül-, hogy akarata ellenére itt tartunk mondjuk tízezer embert úgy, hogy uniós jogon kijárnak teázni? Majd Bécsben kérik ki, oszt ugyanott vagyunk.

Jean Sol Partre 2015.09.07. 09:31:27

@Bell & Sebastian: franc tudja, én úgy látom, nem jó idő ez az időhúzó taktikázásra, mert az események elhaladnak mellettünk, nekünk meg csak a romok és a szemét marad.
Sokkal inkább arra törekednék, hogy használjuk ki jobban és alakítsuk a magunk kedvére amíg és amennyire csak lehet, mert az áradat jön és megállítani úgysem lehet, legalábbis egyedül biztosan nem.

Bell & Sebastian 2015.09.07. 10:21:33

@Jean Sol Partre: Azért nem mindegy, kinek tapossák le a virágoskertjét.

murcielago 2015.09.07. 10:54:13

@Bell & Sebastian:

lehet, hogy igaza van @picur3ka-nak, és mégsem olyan okos ez a Tante…? igaz, hogy a bukszája meg tele van…
:)

gyalog.galopp 2015.09.07. 11:25:45

@murcielago: @Jean Sol Partre:

Az első fecske, ezt a hírt vártam:

24.hu/fn/gazdasag/2015/09/07/ezert-kellenek-a-menekultek-a-mercedes-gyarnak/

Annak a német tőkének, amelyik Merkelt pajzsra emelte és ott tartja, kellenek a menekültek, nem csak Németországban, hanem a perifériákon a keleti államokban is.

A menekült áradat viszont belpolitikai viharokat okoz, ami az épen funkcionáló politikusok székébe fog kerülni.
Na innen a kettős beszéd és a hezitálás.

A németek már küldenék haza a bosnyákokat, mert megjött az uj, olcsóbb munkaerő, majd küldeni fogják haza a magyarokat, lengyeleket, cseheket is.

Az igazi gebasz akkor lesz, mikor a német tulajdonú cégek HR-esei szírek, afgánok lesznek, mondjuk a kecskeméti, győri gyárakban is.

Aszem már eléggé nyilvánvaló, hogy a kvóta rendszer nem menekült , hanem munkaerő elosztás, mert ungyan mi a fenével lehetne a menekültet helyben tartani, munkahely nélkül.

Jean Sol Partre 2015.09.07. 11:29:31

@Bell & Sebastian: lehet, egy kis virágoskert áráért később többet kaphatunk, vagy kevesebbet veszíthetünk.

Bell & Sebastian 2015.09.07. 11:40:16

@murcielago: Összezavarták az ellenkező értelmű parancsok, mert olyan nincs, hogy hejdenagy keresztény is vagyok meg liberó. Azokat farizeusoknak hívják, elég régóta.

@Jean Sol Partre: Ne félj, csak higgy!

Jean Sol Partre 2015.09.07. 11:44:55

@gyalog.galopp: és meglátod, mégis ők fognak jól járni, mert ők azon törik a fejüket, mi hasznuk lehet belőle. Leszarom Merkelt, bukjon, ha úgy alakul, nem hullajtok könnyet egy politikus után sem. A német gazdaság viszont ebből is jól fog kijönni.

Ellentétben velünk, ahol lehet, Orbán ezután is megtartja a hatalmát (és lesznek akik tapsikolnak is majd ennek), de az ország (neki köszönhetően) ebből is szarul fog kijönni. Megkapjuk a resztlit aztán bajlódhatunk vele.

Jean Sol Partre 2015.09.07. 11:49:18

@Bell & Sebastian: amikor a gyerekeim azt mondják a Mission Impossible közben, hogy "ez semmi, ezt apa is bármikor megcsinálná, ha mi bajban lennénk", akkor nem hiszem, hogy félnem kéne bármitől is :)

gyalog.galopp 2015.09.07. 12:17:34

@Jean Sol Partre:

Ebből csupán egyetlen dolog nyilvánvaló, hiába a németek iparkodása, .... már többször bizonyították, hogy teljesen alkalmatlanok Európa vezetésére.
Az az ország, amelyik ilyen helyzetbe hozza a szövetségeseit, partnereit tartsa magát távol a kormányrúdtól.

Egyedül az angolok tudnák vezetni Európát, de ők leszarják. Az angoloknak több száz éves tapasztalatuk van abban, hogy meddig lehet elmenni.
A németeknek több száz éves tapasztalatuk van a szűklátókörű pökhendiségben, uralkodni soha nem tudtak, legfeljebb kihasználni.

murcielago 2015.09.07. 13:24:50

@gyalog.galopp:

Azért csak óvatosan a vállalati hírekkel, azok nem auditáltak, nem hiszem, hogy tömeges lesz ez a Daimlernél.…

Egy ekkora vállalatnál sokféle munkakör van. Biztos van, amit be tud tölteni egy friss bevándorló. Bár a HR-hez (és általában a vezetői szintekhez)a kvalitáson kívül a tulajdonos(ok) bizalma is szükséges szerintem, ami vagy van, vagy nincs. Ha megvan, akkor mindegy a származás.

Vegyük hozzá ezt a nem friss, de fontos hírt is a témában: vilaghalo.info/v/titkosszolgalatok-markaban-az-egesz-media/

A kettős beszéd és a hezitálás témájában egyetértek, a „jaj de nagy befogadókvagyunk” műsor mellett a népszerűségüket is meg akarják őrizni.

Jean Sol Partre 2015.09.07. 13:31:21

@gyalog.galopp: "Az az ország, amelyik ilyen helyzetbe hozza a szövetségeseit, partnereit"

Félreértés, mi magunkat hoztuk ilyen helyzetbe.

Nyilván kapunk utasításokat Merkeltől, de egyrészt már azok is azért kötelezőek mert ezekért cserébe védi a "renitens" húzásainkat, másrészt úgy hajtjuk végre az utasításait, hogy abból belpolitikai hasznot próbálunk húzni, azaz szarul.

Jean Sol Partre 2015.09.07. 13:41:39

@annamanna:
Utoljára egy kis olvasnivaló:
www.globoport.hu/131499/miert-most-jonnek-a-migracios-valsag-okai-kilenc-pontban/

Mentőmellény állítólag a kisfiún is volt, de mivel nagy volt rá, lecsúszott róla.

annamanna 2015.09.07. 15:14:25

@Jean Sol Partre: a család Törökországban élt már, tehát már nem voltak életveszélyben. A fickó dolgozott, bár szerinte nem keresett eleget, Európában többet kereshetett volna.
Azért mégis volt négyezer eurója (!) amit embercsempészeknek adott, hogy gumicsónakba üljenek, és Törökországból Görögországba menjenek!
Gondolkozzál már, Törökországból Görögországba minek kell gumicsónakon menni? Felül egy vonatra vagy buszra, és elmegy a határig. Mennyibe fog ez neki kerülni? A négyezer euró töredékébe! Sőt valószínűleg kocsija is volt, vagy ha nem neki, akkor egy rokonnak, barátnak, ismerősnek - abba szépen beülnek és elautókáznak a határig, a rokon-barát-ismerős meg visszaviszi a kocsit. Mennyibe kerül ez? A négyezer euró töredékébe! És szárazföldön közlekedik, egy normális országban, ahol nincs háború.
Miért ment mégis gumicsónakon? Hogy ne lehessen tudni, hogy Törökországból jön! Hogy úgy tűnjön, valami távoli háborús országból menekül! Hogy szerencsétlennek nézzen ki! Pedig volt négyezer eurója arra, hogy utazgasson. Négyezer euróért valami luxusútra is befizethetett volna, de nem, neki gumicsónak kellett!
És ha nincs elég jó mentőmellény gyerekeknek - miért nem vásárolt nekik ő maga? Majd elindul legközelebb! A feleségének sem volt, az pedig nem kisgyerek!
Nem látott semmit, csak a pénzt. A mohósága vitte sírba a családját.
Az a pénz pedig, amit az embercsempészeknek kifizetett, megy az Iszlám Állam fenntartására!

Ezt a banzájt meg kell állítani, ennek semmi értelme. Ez az ember áldozat, hiszen gyászol, elvesztette a családját; csakhogy a saját hibájából, ezért bűnös is.
Ahogyan sokezren mások.

Síneken ugrálnak át, autópályákon rohangálnak keresztül, mintha ez az egész csak egy videójáték lenne.
Egyáltalán nem úgy viselkednek, mint akik HOZZÁSZOKTAK A VESZÉLYHEZ, hanem úgy, mint az idióta, neveletlen gyerekek.

Háborús körülmények között az ember megtanulja azt is, hogy a fertőzések, járványok veszélyesek, ezért a bomló dolgokat el kell tüntetni. Ezek meg lefossák a buszt? Minden buszban volt magyar újságíró, ha valaki angolul szól, hogy álljanak meg, mert vécézni kell, megálltak volna. Egyébként is, rendszeres időközönként biztosan megálltak.

A szemét szétszórása is tiszteletlenség, pofátlanság. Állítólag a szegedi önkéntesek megunták utánuk szedni a rengeteg szemetet, úgyhogy most már mindig beállítanak egy menekült gyereket, hogy szedje össze a szemetet. Azért az is jellemző, hogy csak gyereket kérhetnek meg erre, felnőtt nem lenne hajlandó rá.

Én azt látom, hogy
- a magyar kormány rendkívül felelőtlen, pökhendi, pimasz, ellenséges
- és a menekültek is rendkívül felelőtlenek.

Egyáltalán nem úgy viselkednek, mint akik megbecsülik magukat, az életet, nem érzik magukat életveszélyben, mintha legalábbis valami játszótérre szabadultak volna be, ahol mindent szabad, és minden értük van, és ők vannak a középpontban, mindenki őket figyeli, és ez de izgi.
Aki munkás életre készül, aki ide dolgozni jön, az nem úgy viselkedik, mintha ez valami kempingezés lenne, hanem igyekszik jó benyomást kelteni (nem szemetel, nem randalírozik, nem mutogat, nem hajigálja el el az ételt, amit kap, nem bánik felelőtlenül a pénzzel).
Biztosan sokan vannak köztük ilyenek is, csendesek, meghúzzák magukat.
De egy részük legfeljebb a Való Világban állná meg a helyét.

Egyébként így néz ki a magyar parlament egy ülésnap után: faszkivan.blog.hu/2009/01/08/tisztelt_haz
Máshol a parlamenti női vécéről cikkeztek: www.origo.hu/itthon/20131014-a-vece-helyes-hasznalatara-tanitjak-a-noket-a-parlementben.html

Ezek után nincs mit csodálkozni a migránsokon. www.facebook.com/157908150939890/photos/pb.157908150939890.-2207520000.1441631204./955672064496824/?type=1&theater
Amilyen egy ország, olyan migránsokat érdemel, lehetne mondani; de attól még, hogy a magyar politikusok is felelőtlenek meg szemetelnek, és a migránsok is felelőtlenek és szemetelnek, még senki sem mentesül a felelősség alól.

Aki magát veszélybe sodorja, az másokat is veszélybe sodor.
A kurd férfi veszélybe sodorta magát is, a családját is; aki vonatokra ugrál, autópályákon rohangál keresztül, vasúti síneken fekszik keresztbe, embercsempészek autóiba ül bele, gumicsónakázik a tengeren, megfelelő mentőmellény nélkül stb, az magát is, másokat is veszélyeztet.

Ilyen előzmények után nem tudnak integrálódni, nem lehet ráereszteni őket Európára; ha menekülnek, akkor zárt menekülttáborokban lehet őket elhelyezni!

Ha az életüket mentik, akkor ott maradnak.

Ha nem akarnak táborban maradni, mert nem is voltak életveszélyben, akkor pedig menjenek haza!

Miért nem bírja megoldani ezt az egyszerű problémát az Unió?
Orbán meg lövetni fogja őket, mert totálisan felelőtlen.

gyalog.galopp 2015.09.07. 15:40:41

@Jean Sol Partre:

Szóval, szerinted Orbán migráns ellenes hecckampánya annyira felbőszítette a migránsokat, hogy már az is elindult az aktuális élőhelyéről, akinek ez idáig esze ágában se volt, és természetesen csak azért is a pengés dróton kaszabolják magukat?

Mivel ez így történt nekünk kötelességünk lenne, naponta egy kb 1000 fős összkomfortos tábort létrehoznunk teljes ellátással, orvosi felügyelettel miegymással.

Természetesen te vállalnád önkéntesként a takarításukat, mert a jelek szerint erre maguktól nem hajlandóak.

Szóval hajrá, szívesen olvasom az élménybeszámolódat a szemétszedésről, összeszart járművek takarításáról miegymásról.

annamanna 2015.09.07. 16:21:12

@Jean Sol Partre: ja igen, és akkor még azt a szót nem írtam le, hogy lusta. A magyar kormány az, leginkább Balog Zoltán Emberi Erőforrás Miniszter, aki tképpen ez az egész ügy legnagyobb felelőtlen felelőse, mert gondolom, hozzá tartozna a migránsok ellátása. Ő az, aki egész idő alatt gyakorlatilag a kisujját sem mozdította meg.
És hogy a menekültek mennyire szorgalmasak, arra most perpill nem is vagyok kíváncsi, mindenesetre nem nyugati kényelmet szoktak emlegetni, még akkor sem, ha nyugaton a legkényelmesebb élni.

Állam vs. civil önkéntesek, egy random cikkből:

"Évtizede önkénteskedőktől hallottam, hogy annyi segítséggel, felajánlással, lelkesedéssel és aktivitással még soha nem találkoztak, mint most. Magyar civilek a szabadidejükben konkrétan egy teljes ellátórendszert létrehoztak, és az egészségügytől a tájékoztatáson át a gyerekek szórakoztatásáig mindent megcsináltak a saját erejükből, az állam bármiféle segítsége nélkül. Másfél hete, amikor késő este kimentem megnézni egy menekültekkel teli vonat érkezését a Nyugatiba, azt láttam, hogy felsorakoznak a rendőrök, majd azok vezetője kiszól az egyik önkéntesnek, és tőle kérdezi meg, hogy mi fog történni. (Ide tartozik, hogy a magyar rendőrök döntő többsége, akikkel eddig találkoztam ebben a helyzetben, kifejezetten jól végzi a munkáját. Az, hogy milyen utasításokat kapnak, már más kérdés.) Ez csak egy példa, nap mint nap van ennél számtalan jobb.

Amikor a menekültek arról beszélnek, csak a kormánnyal van bajuk, a magyar embereket nagyon szeretik, az nem csak a szokásos udvariaskodás. Minden okuk megvan mindkét dologra.

Egy további csavar az egészben pedig, hogy mit is akar a kormány belpolitikailag ezzel az egésszel? Azt a történetet elhitetni, hogy Orbán Viktor az egyedüli, aki tesz valamit Európa nagy ügyében. Csak éppen a tényleges munkát egyáltalán nem az állam végzi. Hanem kicsoda? A kormány és szavazóik nagy része által leköpött civilek, akik munkája nélkül sokkal nagyobb lenne a baj."
444.hu/2015/09/05/5-dolog-amit-megtanulhatunk-a-menekultvalsagbol/

Mellékesen pontosan Balog minisztériumához tartozó területek azok, amikben a legnagyobb fejlesztéseket kéne csinálni, de nem csinálnak semmit: www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_bajba_kerult_orban_kifut_az_idobol.602500.html
"Nem fogtak bele az oktatás, az államigazgatás és az egészségügy reformjába."

Egy másik közös probléma a butaság, ami a magyar kormányra és a menekültekre is jellemző lehet: 444.hu/2015/09/07/szijjarto-a-legnagyobb-osztrak-lapban-hazugozza-az-orbant-hazugozo-osztrak-kancellart/

Az erőszakosságból, butaságból, lustaságból egy álomvilág épül, ahol mindig nekem van igazam.
És ha ez az álomvilág összecsattan a valósággal, akkor az nagyon fáj: 444.hu/2015/09/06/nagyon-kemenyen-osztja-orbant-az-angolszasz-sajto-is/

Namost az erőszakos, lusta és buta álomvilág egyrészt jellemző a kormányra, másrészt jellemző a menekültek egy jó részére is. Azt lehet látni, hogy aki ebbe belemerül, az rá akarja erőszakolni a maga igazát a külvilágra.
Nem érdemes ábrándokat kergetni velük kapcsolatban. Aki beugrik a krokodilok mellé a vízbe, mert azok milyen cukik, az hülye.
A hippikommunák nem működtek, mert attól, hogy peace and love, az emberek még nem fognak tudni közösséget fenntartani.
A közösség fenntartásához számolni kell a veszélyekkel, ismerni kell az embereket, nem lehet mindent szabadjára hagyni.
Cserdiben nincsenek szabadjára hagyva az emberek, a közösség működik, és van peace and love, csak a maga helyén és nem összevissza.
Úgyhogy én azt mondom, a menekültkérdés egyetlen lehetséges megoldása a zárt tábor. Onnan esetleg lehet integrálódni, de annak közbeiktatása nélkül életveszélyes bárkit is Európára engedni.

Jean Sol Partre 2015.09.07. 17:06:00

@gyalog.galopp:
"Szóval, szerinted Orbán migráns ellenes hecckampánya annyira felbőszítette a migránsokat, hogy már az is elindult az aktuális élőhelyéről, akinek ez idáig esze ágában se volt, és természetesen csak azért is a pengés dróton kaszabolják magukat?"

Nem tudom, miből vontál le ilyen következtetéseket, semmi hasonlót sem mondtam. Sőt, a téma sem ez volt. Vagy olvasni nem tudsz, vagy terelsz.

Jean Sol Partre 2015.09.07. 17:15:38

@annamanna: "Magyar civilek a szabadidejükben konkrétan egy teljes ellátórendszert létrehoztak, és az egészségügytől a tájékoztatáson át a gyerekek szórakoztatásáig mindent megcsináltak a saját erejükből, az állam bármiféle segítsége nélkül. Másfél hete, amikor késő este kimentem megnézni egy menekültekkel teli vonat érkezését a Nyugatiba, azt láttam, hogy felsorakoznak a rendőrök, majd azok vezetője kiszól az egyik önkéntesnek, és tőle kérdezi meg, hogy mi fog történni. (Ide tartozik, hogy a magyar rendőrök döntő többsége, akikkel eddig találkoztam ebben a helyzetben, kifejezetten jól végzi a munkáját. Az, hogy milyen utasításokat kapnak, már más kérdés.) Ez csak egy példa, nap mint nap van ennél számtalan jobb"

Ez az egyetlen hozadéka az ügynek ami abszolut sikertörténet és aminek nagyon örülök. Megjelentek az igazi civilek (az önkéntesek és az adományozók mind) és megmutatták, hogy hogyan kell ezt csinálni. Szervezni, tájékoztatni, adakozni, segíteni, szolidárisnak lenni. Ilyenkor azt gondolom, van még remény.

gyalog.galopp 2015.09.07. 17:18:02

@Jean Sol Partre:

Figyelj a mondatom végén kérdőjel van, az elején meg " szerinted" , akkor szerinted hol van itt a részemről következtetés, vagy terelés.

Mivel csak azt írod, hogy orbánorbánorbán és semmi konkrétum, rákérdeztem, hogy Orbán mely intézkedése válthatta ki azt a helyzetet, hogy pl. ma hajnaltól egy 5 ezer fős migráns kontingens tart a magyar határ felé Szerbián keresztül?
Aztán egy 18 ezres csomagot adnak fel hamarosan a görögök, ezt már valószínűleg azért fogjuk kapni, mert az Orbán beszólt a németeknek.

Szóval a kérdés, Orbán mely intézkedése, kijelentése okozza ezt a hatványozódó migráns inváziót?

picur3ka 2015.09.07. 19:03:52

BBC főhírként ment, majd megkeresem:

Mami - a bevándorlók elfoglalják és átalakítják Németországot a következő években.

Na?

picur3ka 2015.09.07. 19:06:22

@gyalog.galopp:

Ugyan, ne bohóckodjunk. Nem fognak ők sem kevesebbért dolgozni, mint amennyiből az adott országban meg lehet élni. Sőt, sokuk haza is akar pénzt küldeni.

Dolgozni pedig sokaságuk egyáltalán nem fog.

gyalog.galopp 2015.09.07. 19:13:54

@picur3ka:

Azé ezt gondold át még egyszer, hagy ne hozzam má ide az élménybeszámolókat.

picur3ka 2015.09.07. 20:53:46

@gyalog.galopp:

Ne hozd ide. Ideig-óráig, illegálisan, mondjuk Mo. egy eléggé törvénytelen hely, de általában, Európa-szerte, ez marhaság.

Az persze elképzelhető, hogy a TTIP-pel együtt minden állami kontrolt át tudnak hágni a cégek, mindenütt.

Egyéként nem látom a munkaerőt ezekben a népekben, az a probléma megmarad.

picur3ka 2015.09.07. 20:54:57

@picur3ka:

Bocsánat, kimaradt megannyi betű, osszátok be!

gyalog.galopp 2015.09.07. 22:45:02

@picur3ka:

hogy te, vagy én mit látunk, az egy dolog , de aki a passzátszelet fújja másként látja

mno.hu/gazdasag/bloomberg-a-penzugyi-osszeomlas-elkerulesehez-szukseg-van-a-migransokra-1303351

a németeknél is megy fekete, meg a szürke minden árnyalata, de ők ezt másként kezelik, mint, ahogy a korrupciót is másként nevezik

Jean Sol Partre 2015.09.07. 23:04:40

@gyalog.galopp: "Szóval a kérdés, Orbán mely intézkedése, kijelentése okozza ezt a hatványozódó migráns inváziót? "

Szerinted az okozza? Szerintem egyik sem. Az árvizet sem ő okozta, de az megoldódott szerencsésen. Ezt se ő okozta, viszont megoldani sem tudja. Te meg hülyeségeket kérdezel, ha nem vetted volna észre. Igyekszel ostoba kérdésekkel elterelni a témát attól, hogy válaszolnod kéne. Te dolgod, az már úgyis kiderült, hogy nem tudsz, innen csak csevegünk.

picur3ka 2015.09.07. 23:50:50

@gyalog.galopp:

Egy darab állás nincs, ezek pedig egy deka nyelvet nem beszélnek, ez marad egyelőre a tényállás.

@Jean Sol Partre:

"Szerinted az okozza? Szerintem egyik sem. Az árvizet sem ő okozta, de az megoldódott szerencsésen. Ezt se ő okozta, viszont megoldani sem tudja."

Ebben igaz van. Reménykedem, hogy valamit tud csinálni vele.

annamanna 2015.09.08. 04:46:59

@Jean Sol Partre: @picur3ka: Ezt kettőtöknek, mert mindkettőtöket érdekelnek a civilek.
A civilek és a sajtó: 444.hu/2015/09/07/magyarorszag-kormanya-ellen-lazitanak-a-migranssegitok/

Miközben: 444.hu/2015/09/07/ossztuzet-zuditott-orbanra-a-nemzetkozi-sajto/

És: 444.hu/2015/09/07/orban-viktor-legujabb-a-uzenete-a-migransoknak-ne-gyertek/

"„Nekem ne mondja senki, hogy külföldön nincs irányított újságírás” – mondta Orbán"
"„Nem vádolok senkit, hogy személyesen irányítja, csak azt akarom mondani, hogy hosszú időn át lehetséges olyan politikát folytatni megtámogatva újságírással, amit a nép nem támogat, de ott sem lehet örökké” – magyarázta el az összeesküvés-elméletét Orbán, aki szerint ez nálunk kevésbé lehetséges, kisebb a tűréshatára a népnek, hamarabb be kell építenünk a politikába a nép követeléseit. De ott is előbb-utóbb meg kell hallani a nép szavát, ez csak idő kérdése – ígérte."
"a nyugaton a közvéleményt az irányított sajtó tükrözi nap, mint nap."

Ezekből a következőt lehet leszűrni:
1. Orbán tart a sajtótól
2. kész válasza van a számára negatív sajtóra, úgyhogy azt picit sem veszi figyelembe - ezzel kapcsolatban szerintem roppant érdekes, hogy az Ulfkotte szöveg a hitgyülis hetekben jelent meg: www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201410/tudom_kik_sarozzak_magyarorszagot
A Heteket irányító Morvai Péter alapból vevő minden hülyeségre és összeesküvéselméletre, de most külön érdekes, hogy Orbán kimondatlanul, de elég egyértelműen Ulfkottéra hivatkozik, akit a Hetek dobott be a köztudatba.
Annyit tudok, hogy egyrészt a hitesek álláspontja a bevándorlókérdésben színtiszta orbánizmus: gepnarancs.hu/2015/09/megdobbento-az-atv-tulaj-hitgyulekezetes-nemeth-sandor-fejtegetese-a-menekultekrol/
Másrészt Németh Sanya Ferenc pápát is a keblére ölelné, szerinte "nem ő az antikrisztus". Ferenc pápa véleménye pedig nagyon érdekesen függ össze Orbán és Balog Zoltán semmittevésével:
"„Ebből a szempontból nagyon bölcs, amit a katolikus egyház a napokban mondott” – mondta, ugyanis szerinte nyilvánvaló, hogy ha a terheket a magánszemélyek vállalják, azzal gazdaságilag nem árt, sőt talán használ is, de ha ezt az államoknak kell viselniük, megváltozik a költségvetés aránya, ami könnyen gazdasági katasztrófát okozhat. Ezért a katolikusok bölcsen mondják, hogy nem az államnak, hanem az egyháznak kell kötelességet vállalnia."

- ezen azért álljunk meg egy percig, mert annyira hajmeresztő kijelentés Orbán részéről. Most nem akarok részletesen belemenni, miért, de szerintem nyilvánvaló, mennyire abszurd.

Harmadrészt azt is lehet tudni a netről, hogy mind Németh Sanya, mind Orbán a B'nai B'rith zsidó-USA szabadkőműves páholy tagjai (a cikk címe: A Sátán szolgái - szabadkőművesség a mai Magyarországon)

Tehát alapból ennyit Orbán és a sajtó viszonyáról: a nyugati sajtót pénzhatalmak irányítják, 90%-ban szembemegy a nyugati országok polgárainak véleményével, ezért nem hiteles, nem szabad hallgatni rá.

És akkor most visszatérve a kezdetre, a civilek és a sajtó viszonyára:
"A magyar kormánnyal szembeni nyomásgyakorlást kér az európai parlamenti képviselőktől az levélvázlat, amit a MigSzol nevű, menekülteket segítő civil szervezet javasol európai polgároknak elküldésre. A szervezet szerint ez az, amivel a legkönnyebben segíthetnek a menekültek jogainak tiprása miatt aggódó európaiak a válsághelyzeten.
A szervezet szerint azért kell nyomást gyakorolni a magyar kormányra, mert nem tett szinte semmit a humanitárius válság enyhítéséért, és sérti az európai értékeket, különösen a most elfogadni tervezett törvényekkel."

Tehát gyakorlatilag a civilek maximálisan "Orbán kottájából játszanak", és bebizonyítják, hogy igaza van, hiszen nyomásgyakorlásra kérik fel a nyugati sajtót; ez pedig csak azt jelentheti, hogy mind a sajtó, mind a civilek valamiféle rejtett pénztőke irányítása alatt állnak, és szembemennek az európai polgárok 90%-ának az érdekeivel és véleményével.

Ennél nagyobb öngólt nem is rúghattak volna ezek a civilek, ennél nagyobb baromságot nem is tehettek volna, mint ezt.

És ez még akkor is baromság, ha történetesen Orbán nem pont a nyugati sajtó irányítottságáról pofázott volna.

Alapból elítélem a mások háta mögé bújást, a manipulációt, a nyomásgyakorlást, a bújtatott szövegeket, az őszintétlen tekergést, a hazudozást, a képmutatást, az okkultista utalgatásokat.
Van szabályos küzdelem és van szabálytalan. Ezek a szabálytalan küzdelem elemei.
Az odáig oké, ha a civilek azt csinálják, amit jónak gondolnak; ha többet tesznek, mint amennyi elvárható lenne tőlük.
Az is oké, ha valaki elmondja a saját véleményét, joga van hozzá. Pláne akkor, ha mögötte tettekkel is tudja bizonyítani, hogy igaza van.
A civilek szavaiban pont azért van erő, mert a saját tetteik állnak a szavaik mögött, tehát a tettek és a szavak egymást erősítik, egymással összhangban állnak.

Ezzel annyi erőt tudnak kifejteni, amennyi tőlük telik, annyit tudnak elérni, amennyi tőlük telik. És ezt nem kell lekicsinyellni.

annamanna 2015.09.08. 05:39:59

@Jean Sol Partre: @picur3ka: De meg kell elégedni vele, tudni kell azt mondani, hogy ennyit tehettem, rajtam ennyi múlik, ezt diktálta a lelkiismeretem, szerintem így vagyok becsületes. És ezzel befejeztem, amit a magam erejéből tudtam tenni a migránsválság megoldásáért, azt megtettem. Örülök magamnak, elégedett vagyok magammal, a többi nem rám tartozik. Ha ebből katasztrófa lesz, az nem az én hibám, mert én mindent megtettem azért, hogy ne legyen katasztrófa.
Ilyeneket ki kell tudni mondani.
Van, ami meghaladja az erőmet, a lehetőségeimet, a képességeimet; van, ami már nem rajtam múlik, nem az én dolgom.
Mindent az égvilágon nem rendezhetnek el a civilek, mindenért nem lehetnek ők a felelősek, nem szabad olyan felelősségeket felvállalniuk, ami nem rajtuk múlik, nem szabad olyasmibe belefolyniuk, ami nem az ő dolguk! Nem manipulálhatnak senkit, pláne nem a kormányfőt!
Ha elmondják a saját véleményüket, az oké, abban van is erő jócskán. Ez nem manipulálás.

De a migránsok FELNŐTT EMBEREK, akik alapvetően a saját életükért felelősek, a saját bőrüket viszik vásárra, nem lehet őket dedósként kezelni és tutujgatni, a valagukat is kinyalni, és az ő érdekükben LÁZÍTANI!

És felteszem, ezt nem is minden migránssegítő találta ki, hanem közülük csak egy-két fontoskodó seggfej.

Tehát - a migránsok alapvetően a saját életükért felelősek.
A civilek is a saját életükért felelősek, nem a migránsokért;
az uniós állampolgárok is a saját életükért felelősek, és nem a migránsokért;
a nyugati sajtó a civilek manipulációra való felszólítása nélkül is negatívan ír Orbánról, de ilyen levelek után még inkább irányítottnak fog tűnni, tehát egyre kevésbé lesz hiteles.
Főleg, ha ilyenekkel nyomják tele:
nemzeti.net/brutalis-horror-fantasyt-adott-elo-harom-migrans-3396644.html
kuruc.info/r/6/147834/
vagy ha a szír kisfiú fotója az, ami mindent visz: diplomaci.blog.hu/2015/09/07/velemeny_nincs_olyan_hogy_nem_lattad_a_sziriai_kisfiu_fotojat

Tehát a magyar civilek (nem a migránsok), arra akarják rábírni a nyugati sajtót (nem a migránsokat és nem a magyar kormányt), hogy gyakoroljon nyomást az EUs állampolgárokra (nem a migránsokra és nem a magyar kormányra), hogy azok gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra.

Ez kész téboly, mert az ügy valós szereplői a migránsok és a magyar kormány.
Ebbe másokat belerángatni úgy, hogy azok nyomást gyakoroljanak erre meg arra, bármi, csak nem egészséges dolog.
Miért nem bízzák a civilek az ügy további lefolyását magukra a migránsokra? Miért akarnak ebbe olyanokat is belerángatni, akiknek ehhez semmi köze sincs?

Ez itt például nem manipuláció, hanem valós cselekedet: nol.hu/belfold/az-ensz-megunta-orbanek-toketlenkedeset-1561663

Az ilyenekben van erő, ez VALÓSÁG. A civilek segítő munkájában is van erő, az is valóság;
de a manipuláció nem valóság, abból csak egy eltorzult, kifordított elmemátrix jöhet létre, amiről tök jó Inception filmet lehet csinálni, de az nem valóság.

Ha a civilek túltolják a dolgot és eltúlozzák a maguk fontosságát, és azt képzelik, hogy ez az egész ügy csakis rajtuk múlik, és mindent az égvilágon nekik kell megoldaniuk, és mindent nekik kell levezényelniük, kontrollálniuk, akkor valóban bajba fognak kerülni, és ha bajba kerülnek, akkor előre sajnálom őket.

Mindenkinek van egy határa, ameddig elmehet.
A migránsoknak is be kéne tartaniuk azt a határt, ameddig elmehetnek, a civileknek is fel kellene ismerniük, hogy hol van a kompetenciájuk határa, a sajtónak is, és a kormánynak is.
Ha összekeverednek a felelősségek és eltorzulnak a határok, abból biztosan baj lesz.

Följebb ezt már idéztem, de megint:
"Arra buzdítok minden kedves Olvasót, hogy ne foglalkozzon a világ hisztijével, inkább ültessen a kertbe egy fát, gondozza a rózsabokrokat, főzzön valami finomat, kedveskedjenek pajkosan egymással, és tegyék rendbe az otthonukat. Ettől jobb lesz a világ, értékesebb lesz az élet. Viszont ha bosszankodnak, pánikba esünk, akkor legfeljebb csak idegesebb lesz a világ.
Ha azt mondanák, hogy itt a világ vége, akkor is szépen megöntözném a virágaimat és ebéd közben megnevettetném a gyermekeinket, mert a jó Isten ezt a feladatot bízta rám, és mert talán a friss virágok között, derűs együttlétben a világvége is elviselhetőbb lesz." Böjte Csaba

Tudni kell, mi a mi dolgunk, és azt elvégezni, nem kell mások helyett élni, mások feladatát a magunk vállára venni, mások helyett felelősséget vállalni és elvinni a balhét.
Mert ha így teszünk, pont a saját életünkről csúszunk le.

Orbán hajmeresztően cinikus, amikor szinte kötelességévé teszi a civileknek, hogy a saját pénzükön tartsák el a migránsokat, mert az állam, szegény, ebbe tönkremenne, de a civilek játszva kirázzák a kisujjukból az ellátást.
Emögött Balog állhat, akinél lustább, semmirekellőbb faszkalap már csak Tömjén Zsóti. Orbán két balkeze, a két vallási szélhámos. Esznek, alszanak, böfögnek, ezen túl nem tudom, még mivel töltik a napjaikat. A két Pata Pál (na meg Erdő se semmi).

annamanna 2015.09.08. 07:07:40

@gyalog.galopp: "Szóval hajrá, szívesen olvasom az élménybeszámolódat a szemétszedésről, összeszart járművek takarításáról miegymásról."

www.facebook.com/msnsanmey/photos/a.310143962364864.73756.292284297484164/1038568672855719/?type=1&theater

gyalog.galopp 2015.09.08. 08:40:19

@picur3ka:
Ugye most nem arról értekezünk, hogy ennek a bloomberg baromságnak mi a realitása és kinek a számára?

Az autópályákon gyaloggaloppozó Merkel fotókat lobogtató migránsok is tényállás, nem halucináció.

gyalog.galopp 2015.09.08. 08:43:45

@Jean Sol Partre:

Bevallom valóban terelni szerettem volna a kérdéseimmel, mégpedig az ok-okozati összefüggések mentén vissza az okig.

Nem sikerült, de hát tudod az az 5 perc..... :)

Jean Sol Partre 2015.09.08. 08:55:08

@gyalog.galopp: tudod a probléma megoldásához nem az vezet, hogy megállapítjuk, hogy nem mi tehetünk róla. Ezt már a 8 éves fiam is tudja, lassan fel kéne nőni nektek is.

Jean Sol Partre 2015.09.08. 08:58:51

@picur3ka: az új "plakátkampány" értelmes kezdeményezésnek tűnik. Talán összekapják magukat.

murcielago 2015.09.08. 11:38:57

@picur3ka:

„Nem ezt mondtam, hanem hogy Schengennek semmi köze a menekült definíciójához és hogy hova, s miként kerülhet”

Én változatlanul úgy gondolom, hogy Schengennek komoly köze van a mostani válsághoz. Mivel nincsenek belső határok, de a menekült-jogért folyamodókkal mindenképpen (!) foglalkozni kell, (és, rögeszmém: nincsenek az Unió fennhatósága alatt álló Union-kívüli táborok sem,) ezért a beengedett menekültek szabadon mozoghatnak, mintha uniós polgárok lennének (holott nem azok).

De nem is lehet országokra/ba lokalizálni/terelni őket, mivel ugye nincsenek belső határok, vagyis úgy mozognak, azt csinálnak, amihez kedvük van.

Ilyen állam biztosan nincs a Földön még egy az Unión kívül.

De mindegy is, mivel ha az uniós vezetők most nem rukkolnak elő egy vadi új javaslattal, heteken belül összeomlik a Schengeni egyezmény.

Küldök Magának egy erős idegzetűeknek szánt videót (Magáról úgy vélem, erős idegzetű…:)) (Jó a zenéje!)

www.youtube.com/watch?t=75&v=LSYdxggXrUw

Jean Sol Partre 2015.09.08. 12:17:34

@murcielago: Amerikában a rendőr nem üldözheti a bűnözőt a másik államban, megáll a határnál. Kivéve persze a szövetségieket. Vannak furaságok máshol is.

picur3ka 2015.09.08. 12:31:15

@gyalog.galopp:

Hát, ezzel érveltél...

Viszont, vigyázz, kész, tűz: megin beszívott egy német politikus. És ezt mondta: Németország évi félmillió menekült befogadására képes.

picur3ka 2015.09.08. 12:58:25

@murcielago:

A Schengen okozta problémák akkor sem változtatják meg a menekült definícióját és a vonatkozó törvényeket.

Ez történik egyébként az USA - Kanada átjárható határon. Itt szöknek a kanadai álmenekültek át az USA-ba. Ehhez nem kell Schengen, csak egy könnyű határ és az, hogy nincsenek őrizetben.

Törvénysértés történik végig. Ezeket a népeket nem lehetne beengedni, több ponton. Biztonságos ország Törökország. Már írtam ezt. Ezen túl nem menekült.

Ha az lenne, tegyük fel, pl. az olaszoknál, akkor itt marad, míg elbírálják. Viszont ehhez az olasz államhoz kell kérelmet beadnia. Na innen van a gubanc. Dublin, nem Schengen. Nem harmonizál a külön állam fogalmával, azt az EU-val helyettesíti.

S akkor nem akarják, hogy továbbengedje az adott állam, viszont a határok átjárhatóak és lecsukni nem lehet. Ugyanakkor ragaszkodik a visszatoloncoláshoz és át nem engedéshez. Ezt csak úgy lehetne, ha nem az EU-hoz adhatna be menekültkérelmet.

Természetesen összeomlik, mert a határvédelmét egyedi államokra hagyja. Innentől mindenki maga van. S más kiút nincs, mint határzár. De már késő. Vagy 20 ezren tombolnak Leszboszon. Nógrády a tavaszra még többet jósol. Marha Hende nem végezte el a feladatot. Októberben akarnak összeülni.

Majd később megnézem.

gyalog.galopp 2015.09.08. 13:06:11

@picur3ka:

a politikus piával vigyázni kell,a sógoroknak is volt egy politikusuk, aki részegen fának ment az autójával

nem féltem a németek a vér nem válik vízzé, a helyzet egyre fokozódik, a következő migráns hullám durva lesz

murcielago 2015.09.08. 15:18:51

@picur3ka:

„Biztonságos ország Törökország.”

– ez egy jogilag helytálló érv, de az Unió nem alapozhatja csak erre a bevándorláspolitikáját (most tekintsünk el attól, hogy a T.o.-i táborokban újabban félig-meddig éheznek a menekültek – ugye a donorok is kapnak utasítást valahonnan, de ettől is tekintsünk el.), mivel ennél többet kell tennie: MINDEN hozzá benyújtott kérelmet meg kell vizsgálnia.

De alapvető hiba volt a regisztrálásnak, a kérelem benyújtásának helyszínére az Unió periféria országait kényszeríteni, mivel onnantól nem biztosítható a kontroll (az Union belüli szabad mozgás miatt) Ezt tükrözi a magyar szept. 15. utáni (kicsit kétségbeesett ötletnek tűnő) „zsáktrannzit” kisérlet is.

http://vs.hu/kozelet/osszes/osszeallt-a-kep-mi-lesz-a-menekultek-sorsa-jovo-hettol-0907#!s0

A Schengeni elvek miatt (amiket maastrichtieknek nevezünk) lényegében megszűnik a kontroll lehetősége a periféria-ország számára azok felett, akik beléptek. (szabadon elhagyhatja a számára kijelölt helyet és más országba távozhat, akkor hogyan felelhet egy ország joghatósága azért a személyért)

A visszatoloncolás, és át nem engedés eleve elkerülhető lenne, ha lenne uniós befogadó tábor az unió területén kívül, ezt valamiért kispórolták.

@Jean Sol Partre:

„Amerikában a rendőr nem üldözheti a bűnözőt a másik államban, megáll a határnál.”

– valami hasonló történik itt is, csak nem üldözés, hanem kíséret. A bevándorlók megtagadják a regisztrációt, és/vagy kitörnek, elindulnak gyalog, erre a rendőrök kísérni kezdik őket, hogy egyrészt védjék őket, másrészt menetközben rábeszéljék az együttműködésre. Ez folyik a határig, onnantól az osztrák rendőrök csinálják ugyanezt.

murcielago 2015.09.08. 15:21:05

@murcielago:
link:
http://vs.hu/kozelet/osszes/osszeallt-a-kep-mi-lesz-a-menekultek-sorsa-jovo-hettol-0907#!s0

picur3ka 2015.09.08. 16:27:31

@murcielago:

A menekült meg a bevándorló az két külön dolog. Így, ahogy van, bevándorlási kérelmet adhat be(jelenlegi törvényeknek valószínűleg a többség sehol nem fog megfelelni), s okmányokkal oda utazik, ahova akar.

Menekült, jogilag, csak az első biztonságos országban létezik. Innen nem adhat be menekült kérelmet Németországba, mondjuk. A németek kormányközi szerződéssel átvehetnek a törököktől menekülteket, mint harmadik ország, amint azt Cameron teszi.

A többiben egyetértünk végre.

Azt hiszem, már említettem, hogy az EU-n kívüli táborok tervére mind Marokkó, mind Tunézia beintett a tavasszal, aztán tolták Szíjjártó arcába meglepetésére, hogy mink fogjuk majd fogadni őket.

Rosszul írtam Nógrádi nevét.

Ez a link nem fog működni.

murcielago 2015.09.08. 17:43:16

@picur3ka:

"A többiben egyetértünk végre." - ne örüljön korán...:)

A bevándorló statisztikai fogalom, mindenki bevándorló, aki nem az adott országban született, de állandó jelleggel ott él.

„A németek kormányközi szerződéssel átvehetnek a törököktől menekülteket, mint harmadik ország.”

– azért ezt Maga sem tartja életszerűnek szerintem, hogy egy ilyen súlyos, akut válságban ez elvárható és megkövetelhető.

Egyébként is ezzel a biztonságos harmadik ország szomszédokkal rendelkező országok kivonnák magukat abból, hogy egy menekült (egy személy!) az ország területét elérve menedékjogot kérhessen. Azért ez nagyon ellenkezne a menedékjog intézmény egészével.

Vagy küldje el postán? És ha nem tud írni?

Én egyébként Tunézián, Marokkón kívül hallottam Ukrajnát, meg Izlandot is (bár ez utóbbi nem hiszem, hogy komoly). De nem ez a lényeg szerintem, hanem az, hogy politikai akarat nincs. Itt feljebb már beraktam egy linket, miszerint egy milliárdos a magánvagyonából akarja létrehozni ezt a tábort, amire a hatalmas és gazdag Unió sajnálja a pénzt.

murcielago 2015.09.08. 21:42:02

@acces denied:

Azért persze ez nem tábor és 11 ezer más lépték, mint 160, ha egyáltalán lesz ennyi önkéntes jelentkezés Izlandra, meg az izlandi nyelv megtanulására. Persze, ha van jelentkező, működhet a dolog, személyes szintű, intenzív foglalkozás (amit család családnál vendéglátás eredményez) csodákat tud produkálni.

Nyugaton ez egyébként is divat, hogy vadidegen családhoz mennek el nyaralni, amit persze köv. évben viszonoznak.

access denied 2015.09.08. 22:15:58

@murcielago:
izland ezzel az aránnyal világbajnok lesz, 300k lakos összesen. Inkább valami vérfrissítés szaga van, nagyon rájuk fér, erőltetett bevándorlás volt eddig is.

Remélem nem egy újabb beszálló a közel-keletért vetélkedőbe. Úgy tudtam hogy érvényes az 1300 éves megállapodásuk, miszerint a balti tengertől északra ők, délre a zsiványok kereskednek.

murcielago 2015.09.08. 22:48:26

@acces denied:

De a magyarokkal is lehetett valami megállapodásuk, mert a viking és magyar kalandozások lényegében egyszerre folytak és soha, véletlenül sem zavarták meg egymást a portyában.

A törzsek, ha kellett, komoly diplomáciát tudtak felmutatni.

picur3ka 2015.09.09. 00:04:11

@murcielago:

"A bevándorló statisztikai fogalom, mindenki bevándorló, aki nem az adott országban született, de állandó jelleggel ott él."

Is. Meg jogi is. Létezik bevándorlási kérelem. Nem véleményemet írom igazándiból, csak valamelyest...

"„A németek kormányközi szerződéssel átvehetnek a törököktől menekülteket, mint harmadik ország.”

– azért ezt Maga sem tartja életszerűnek szerintem, hogy egy ilyen súlyos, akut válságban ez elvárható és megkövetelhető."

De nagyon komolyan így kellett volna az embercsempész bűnözői ágazat felfuttatása helyett. Ebből nagyon sok probléma lesz még.

"Egyébként is ezzel a biztonságos harmadik ország szomszédokkal rendelkező országok kivonnák magukat abból, hogy egy menekült (egy személy!) az ország területét elérve menedékjogot kérhessen. Azért ez nagyon ellenkezne a menedékjog intézmény egészével."

Nem értem. Ezt nem mi döntjük el. Előszedem a törvényt, ha akarja. Nem emlékszem a részleteire. De megőrzik, amíg a célország fogadja vagy sem. Tehát nyilván levélben, stb.

"Én egyébként Tunézián, Marokkón kívül hallottam Ukrajnát, meg Izlandot is (bár ez utóbbi nem hiszem, hogy komoly). De nem ez a lényeg szerintem, hanem az, hogy politikai akarat nincs. Itt feljebb már beraktam egy linket, miszerint egy milliárdos a magánvagyonából akarja létrehozni ezt a tábort, amire a hatalmas és gazdag Unió sajnálja a pénzt."

Hallani sok dolgot lehet, nem mindnek van bármi értelme, vagy gyakorlati jelentősége, legyen az Ukrajna, Izland vagy az egyiptomi burzsuj.

Egyelőre, ha a német politikusok tényleg beviszik ezt a sok embert(10 000-nél lebénulnak), balhé lesz, szerintem.

Görögöknél áll a bál, csak a média mellőzi. Magyar Adolffal foglalkozik. Németbe is protestelnek a békés migránsok, hogy ők svédbe akarnak menni.

Bukta, vér és izzadság szag terjeng egyelőre.

annamanna 2015.09.09. 01:10:10

@murcielago: "egy milliárdos a magánvagyonából akarja létrehozni ezt a tábort, amire a hatalmas és gazdag Unió sajnálja a pénzt."

Nagyon helyes, létre kellene hoznia, és mindenkit odairányítani.
Meg lehet majd figyelni, hány menekült örül neki, és hányan fanyalognak.
Akik örülnek, azok megérdemlik, azok valós menekültek. Akik nem, azok meg takarodjanak haza.
Most már Germoney se elég jó, mert freedom!

Az európai államok nem valami serények a polgáraik megvédésében; úgy tűnik, mindenképpen szükség van/lesz az egyéni találékonyságra. Ez egy pár évvel ezelőtti mandi-cikk:
mandiner.blog.hu/2008/07/03/veszelyes_uborkaszezon

Irénke, a röszkei Rambó nagyon hatékony a maga eszközeivel;
a civil önkéntesek is nagyon hatékonyan akadályozták meg idáig a totális káoszt és esetleges komoly zavargásokat.

Nagyon úgy tűnik, hogy az állami szervezetek, mind keleten, mind nyugaton bemondják az unalmast, a lovak közé vetik a gyeplőt, és az embereknek szükségük lesz arra, hogy egyénileg is megtalálják a kiutat a káoszból, mint mondjuk a Tizedes vagy özvegy Varsányiné.
A Tóték drámája is kezd aktuálissá válni, mert az arról szól, hogy a hivatalos állami szervezetbe vetett bizalom mennyire csalóka. Az őrnagy nem képes megvédeni Gyulánk életét, teljesen értelmetlen erre számítani.
Vagy mondok még jobbat: Oz, a nagy varázsló is arra tanított, hogy mindenkinek saját magának is megvan az a képessége, amit Oztól próbált megkapni.

A migránsok azt az álmot kergetik, hogy majd a nagy Oz kielégíti a kívánságaikat. De nem fogja, mert mindenki csak maga képes elérni a maga álmait.
Az egyiptomi milliárdos, vagy egy másik német milliomos, aki mentőhajót vásárolt a Földközi-tengerre, azt teszi, amit azok az emberek tesznek, akik már megtanulták Oz leckéjét, hogy saját maguk is képesek tenni azért, amit el szeretnének érni.
Csak azok a migránsok tudnának együttműködni az adakozó milliárdossal (vagy tulajdonképpen bárkivel), akik hajlandóak arra, hogy maguk is tegyenek a céljaikért.

Akik viszont direkt igyekeznek bajba sodorni magukat, mert úgy gondolkoznak, hogy ha mások látják rajtuk, mennyire szánalmasak, akkor majd megsajnálják és kisegítik őket a bajból - nos, ezeken az embereken képtelenség segíteni. Teljesen mindegy, mennyit tesznek értük, ők akkor is bajba keverednek, hogy fenntarthassák a szánalmasság imázsát, vele az állandó rászorultság benyomását, és így hozzájuthassanak a permanens segélyhez. Nekik soha nem lesz jó semmi.
Persze mindenkit lehetne zárt táborban tárolni, akár képes fejlődni, akár nem. Ott legalább bajt nem okoz.

annamanna 2015.09.09. 01:26:05

@picur3ka: "A menekült meg a bevándorló az két külön dolog."

Ezek üres fogalmak, a gyakorlatban nincs hasznuk.
A gyakorlatban az számít, hogy ki képes együttműködni, integrálódni, egy társadalom hasznos tagjává válni, és ki nem.
Pl. Aziz, az életmentő afgán fiú egészen biztosan képes rá.
A zárt tábor azért lenne jó, mert egy átmeneti idő alatt meg lehet figyelni mindenkinek a viselkedését. Aki a táborban arra törekszik, hogy ott neki is és másoknak is jó legyen, aki igyekszik fenntartani a rendet és tisztaságot, aki segíteni a tábor működését, az a táboron kívüli világban is megállja a helyét, mindegy, hogy eredetileg migráns volt vagy menekült.

Aki viszont a táboron belül balhés, mások terhére van, hátráltatja a dolgokat, beleakaszkodik másokba, koszos és lusta, azt tilos kiengedni onnan, és az is teljesen mindegy, hogy eredetileg migráns vagy menekült.

A válogatáshoz muszáj a ZÁRT TÁBOR, hosszú ideig, több hónapig vagy akár egy évig is, hogy biztosan el lehessen dönteni, az illető megérdemli-e azt, hogy az Unió integrálja.
Aki bent közveszélyes, azt meg börtönbe kell csukni vagy haza kell zavarni.

Több hónap vagy egy év alatt valami alap konyhaangolt meg lehet tanítani, felmérni, ki mihez ért, viselkedési kultúrát stb-t tanítani, amiket Böjte Csaba javasolt.

Pintérék olyasmiről regéltek, hogy rekreációs meg sportolási lehetőségeket kell nekik biztosítani, hát egy lófaszt; ha ide túlélni vagy szimplán csak dolgozni jöttek, akkor ez nem jutalomnyaralás.

1000000%, hogy ha zárt táborokba lennének zárva, az áradat csodálatos módon egyik napról a másikra megszűnne, nem kellene kínlódni az embercsempész bandák felszámolásával, mert senki sem venné igénybe a szolgáltatásaikat.

Mielőtt dalt kérnél, nóta: www.youtube.com/watch?v=aSzCcUutsTg

murcielago 2015.09.09. 21:48:00

@picur3ka:

Nekem az nem világos, hogyha Maga szerint csak államközi megállapodással vehet menekülteket magához N.o.jogszerűen, akkor a gyakorlatban hogyan tud teljesülni N.o, esetben a menekültjog azon alapesete, hogy bárkinek, aki eléri egy ország területét jogában áll menekültjogért folyamodnia abban az országban. (hogy megkapja, vagy nem, az más kérdés).

Ha lezárnák a magyar, görög stb. határokat, akkor el sem juthat N.o.-ig, hiszen azt mondják neki: maga biztonságos országból jött, tehát nem menekült. Úgy tudom a magyar határon nem kaphat átutazó vízumot sem (ez is egy hiányossága a rendszernek.)

Azért az elég furcsán venné ki magát, hogy a Föld egyik leggazdagabb országa át sem vesz egyéni menekültjogért folyamodó kérelmeket, csak azért, mert az illetők nem tudnak átjönni a szomszédain.
Persze ezek elméleti esetek, a válságot kell sürgősen megoldani, és a gyakorlatban.

Köszönöm, miattam ne keressen tv-szövegeket, kicsit nekidurálom magam, én is meg tudom keresni azért.

Ennyire nem utálhatja a Muttit, hogy arra kényszerítené, Erdogánnal boltoljon…Erdogánból még az oroszok is kiszálltak a gázukkal, pedig milyen szépen indult az a történet is…:)

murcielago 2015.09.09. 22:41:51

@annamanna:

Összefoglalóan én úgy látom, a valódi menekültek áramlása már évek óta folyik a mediterránumon keresztül északi irányba, de elviselhető mértékben. Valamennyi idegen génre szüksége is van az egészséges populációknak. Erre történt egy titkosszolgálati rászervezés és a dolog kezelhetetlenné, öngerjesztővé vált. Először az uniós intézmények mondtak csődöt, majd az uniós vezetők is. Semmi politikai törekvés nem látszik zárt táborok kialakítására, sem az Unión kívüli nyitott táborok létrehozására. Ezek nélkül az áradat nem állítható meg.

(Amikor 1953-ban a koreai háborúban Kína bejelentette, hogy egymillió önkéntest átdob a határon, Mc Arthur tábornok azt írta az elnökének, ha egymillió embert meg akarnak állítani, be kell vetni az atomfegyvert. Erre az amerikaiak gyorsan beismerték a döntetlent. Egymillió embert akkor sem lehet megállítani, ha induláskor fegyvertelenek, mert bármi lehet fegyver, és megszerzik a valódi fegyvereket.)

picur3ka 2015.09.10. 02:08:22

@murcielago:

Nógrádi is aszonta máma(tegnap már), mint én: "mindenki jogot sért".

Legálisan át tudnak menni, mindenki oda utazik, ahova akar, ha van útlevele. Vagy mondjuk, kivéve, ha háborús bűnös, terrorista, stb.

Ezek mind illegálisak és embercsempésztek, ez a cucc velük. S nem menekültek, hanem csempészett gazdasági migránsok.

Ezért nem áll, amit mond, maga menekültekben gondolkodik. Nyilván van olyan, csak ahhoz menekültnek kell ténylegesen lenni, s törvény szerint igazolni kell tudni nagyon, hogyan és miért került, kellett kerülnie illegálisan az adott országba.

A Muttit én annál sokkal jobban rühellem, most veszejti el egész Európát.

Egyébként, itt az USA finanszírozás feketén-fehéren:

www.state.gov/j/prm/releases/docsforcongress/231817.htm

annamanna 2015.09.10. 02:12:58

@murcielago: Ez csőd vagy direkt játszma?
Én inkább azon csodálkozom, hogy eddig nem jöttek. Évek óta valami hihetetlen iszonyat folyik ott, valóban elképesztő borzalmak történnek. És nem jöttek, nekem ez volt a furcsa.
Arra gondoltam, hogy az USA olyan sikeresen tette bizalmatlanná őket a nyugati világ iránt, hogy talán azt hiszik, bárki idejön, azonnal terroristának bélyegzik* és meghurcolják, úgyhogy az USA és az EU számukra tabu. Csak ezzel tudtam magyarázni, miért nem jöttek.

(* Pl. Gyurcsány, aki ebben a videóban már "barátaim"-nak hívja őket: videa.hu/videok/hirek-politika/gyurcsany-ferenc-roszken-mZGcVb685gBKuSTK pár évvel ezelőtt még kijelentette, hogy minden arab terrorista.)

Nekem az is furcsa volt, hogy évekkel ezelőtt láttam az "Európa 2029-ben" c. videót: www.youtube.com/watch?v=ZE8rGXEP73s A készítői azt állítják, a V4 országok mentesek lesznek a muzulmán bevándorlóktól. Honnan tudják, hogy 2009-hez képest 20 év múlva milyen politika fogja uralni a V4 országokat?

Mit ad Isten, nem kellett hozzá húsz év, hogy a rémálom kezdjen alakot ölteni; és hat évvel később egész konkrétan a V4 országok mondják azt, hogy nekik egy bevándorló se kell; miközben a nyugati országok pont olyan lelkesek, mint a videón bemutatott baloldaliak, akik összefognak a muzulmánokkal Európa tönkretételében.

Azért azt nem hiszem, hogy az EU vezetői, Juncker és Merkel ennyire humanista hippik volnának. Azt már sokkal inkább, hogy ez egy sátáni mesterterv.
Vajon mi a célja? Nyilván Európa megtörése, megalázása, megsemmisítése.
Na persze "Mihály folyamatba tétele" már régóta zajlik. (Ez egy Tömörkény novella címe, de most megnéztem Mihály arkangyalt a wikin, és azt mondom: huh: hu.wikipedia.org/wiki/Mih%C3%A1ly_arkangyal 9
Sőt, megnéztem Európa védőszentjét is, és megint azt mondom, huh: mult-kor.hu/cikk.php?id=10251 mivel Ratzinger nem véletlenül választotta a Benedek nevet, és nem véletlenül mondta azt 2013-ban, hogy nem bírja tovább; akármilyen indítékból is mondta, akkor is érdekes, hogy pont akkor kezdődött nagyobb ütemben a bevándorlás).

Miért célpont Európa?
Ennek csak egyik oka a kereszténység; az európai kereszténységgel már régóta "foglalkoznak", és nagyon hatékonyan semmisítik meg az Istenbe vetett hitet. Az istenhit kiirtásához nincs szükség Európa elfoglalására, sőt az invázió esetleg vallásos fellendüléssel is járhat. Ráadásul a kereszténység a többi földrészen legalább olyan erős, ha nem erősebb és elevenebb, mint Európában.

Szerintem Európa inkább azért cél, mert a polgárai nagyon öntudatosak. Szabadok, liberálisak, jogaik vannak, erős a civil kontroll az állam felett. A nők egyenrangúak a férfiakkal. Ez nem a kereszténységből következik, ez magából Európából következik.

Egyszer olvastam egy nagyon érdekes cikket: www.okotaj.hu/szamok/33-34/ot33-15.htm
A lényege, hogy egy adott természeti környezet a maga sajátos feltételeivel befolyásolja a rajta lakó nép mentalitását; ezt a szöveg az oroszokon keresztül bizonyítja be, meglehetősen jól.

Mivel elég hihető, hogy ez valós összefüggés, ezért érdemes átgondolni Európa földrajzi adottságait. Földrajzi-éghajlati szempontból Európa nagyon szerencsés. Minden tekintetben rendkívül alkalmas az emberi életre, méghozzá olyan életre, ahol viszonylag könnyű az EGYÉNI BOLDOGULÁS. Európában nincs túl nagy szükség a társulásra, a közösségnek való alávetésre, egyszerűen földrajzi okokból (és hozzáteszem: egész Európában leginkább a Kárpát-medencének vannak rendkívül szerencsés adottságai).
Európában sokezer évre visszanyúló tapasztalat az egyéni boldogulás lehetősége, a közösség háttérbe szorulása az egyén jelentősége mögött. Ennek következménye az erős öntudat (ld pl görög-perzsa háborúk), a viszonylag gyenge államok (Németország és Itália egységesítése csak a 19. sz. második felében következett be); az erős civil kontroll (francia sztrájkdivat), a férfi és nő egyenjogúsága (skandináv feminizmus); a liberalizmus, a szabadság, a biztonság stb. Noha európaiak előszeretettel tartottak rabszolgákat más földrészeken, de Európán belül nagyon hamar kiment "divatból" a rabszolgatartás. Az egyéni kezdeményezőkészség miatt erős volt az innováció, gyorsan pörgött a fejlődés; viszonylag alacsony fokú koncentráció mellett is hatalmas technikai fejlődést volt képes produkálni a földrész. Ez azért érdekes, mert eleve az államiság egyik célja az anyagi javak koncentrációja, ami képes felpörgetni a technológiai fejlődést; ezt lehet látni a legkorábbi államalakulatok létrejötténél: elképesztő innovációt hoztak létre, miközben kegyetlen módon koncentrálták az anyagi javakat. De ezek a korai civilizációs központok sorra kifújtak, megmerevedtek, leálltak a fejlődéssel, mert hiába voltak képesek hatalmas mennyiségű javat elsajátítani, ha az egyéni innováció hiányzott.
Az európai emberek tehát nehezen tehetők szolgává, kevésbé kegyetlenek stb, és ennek a viselkedésnek nem vallási okot tulajdonítok.

annamanna 2015.09.10. 03:19:15

@murcielago: Ez egy több ezer éves viselkedésmód, aminek a gyökere az, hogy Európa tág teret biztosított az egyéni boldogulásnak, tehát az egyéni autonómiának.
Persze, tudom én, hogy ez csak egy elvont modell, amit a gyakorlatban millió ellenpélda cáfol.

Én most a férfi-nő viszonnyal próbálom bizonyítani, hogy az állításom mégis helyes.
Tehát azt állítom, hogy a férfi-nő viszony is alárendelődik az általános társadalmi viszonyoknak (amint azt már Illyés Gyula is megírta az Egy mondatban). Tehát ahol az általános emberi viszonyok elnyomóak, ott a nemi viszonyok is elnyomóak lesznek; ahol az általános társadalmi viszonyok inkább mellérendelőek, egyenrangúak, ott a férfi és nő is egyenrangú lesz.
Az alá-fölé rendelődő, elnyomásra épülő nemiséget nevezzük most patriarchális családmodellnek. Azt látjuk, hogy Európa leghagyományosabb, legpatriarchálisabb családmodelljét Olaszország produkálja, ahol a legrégibb hagyománya van a birodalmi gondolkodásnak, ahol a legnagyobb volumenben alkalmaztak rabszolgákat, tehát ahol több ezer évre nyúlik vissza az elnyomás, a hatalomnak való erős kiszolgáltatottság.
Ennek több ezer éves múltja van, és máig megőrződtek a nyomai a magánéletben.
A másik európai példa erre a modellre a cigányság, ami Indiából származik, ahol több ezer évvel hamarabb volt államiság, mint Európában. A cigány magánéletben is egy több ezer éves minta őrződött meg.

A germán törzsi egyenrangúság továbbélésének, vagy egyáltalán, az egyéni autonómia szerepének tulajdonítom azt, hogy 500 évvel ezelőtt Luther Márton felesége egy szökött apáca lett, aki szekerezett, sört főzött, panziót vezetett, konyhakertet művelt, felnevelt 16 gyereket (ebből 6 saját, a többi elhalt rokonoktól átvett), nem volt hajlandó a Luthernek való alázatos alárendelődésre, annyira nem, hogy Bibliát csak akkor olvasott, ha Luther fizetett érte, ami azért rendkívül vicces.
Akárhogy is, Katharina von Bora nem lett megkövezve, senki nem nevezte "feminista boszorkánynak", amiért áthágja a nők számára érvényes viselkedés határait. Valószínűleg nem ment szembe a saját kora nőideáljával.
Német nők nélkül nem lett volna német gazdasági csoda; ugyanez érvényes a skandináv államok kiugróan jó gazdasági teljesítményére, és ugyanígy a nők eltérő társadalmi helyzetét is okként látom az indiai és kínai gazdaság különbsége mögött. Ahol a nők is részt vesznek a termelésben, ott a férfiak is jobban hajtanak; ahol a nők nem részei a férfivilágnak és a termelésnek, ott a férfiak is jobban elülnek a babérjaikon.
A nők pedig akkor kerülnek társadalmon kívüli helyzetbe, ha az adott társadalom általános viszonyai durván elnyomóak.

Az a közel-keleti térség, ahonnan most a menekültek megrohamozzák Európát, épp a civilizáció bölcsője, már ha civilizáción az államiságot értjük. Tehát a Közel-Kelet a legkorábbi államok területe, és elég egyértelmű, hogy a nemi viszonyok tekintetében talán itt a legrosszabb a helyzet. A magánéletben tehát sok ezer évig képes megőrződni egy minta, ahogyan azt Olaszország kapcsán is már említettem.

Tehát a világ azon részéről, ahol az emberek a leginkább ledarálhatók, ahol a legkevésbé számítanak, ahol a legősibb a diktatorikus elnyomás történelmi hagyománya, az ott szocializálódott, az ottani hagyományokat magukba szívott tömegeket valakik most rányomják Európára, szinte seperc alatt.

És az európaiak azon része, ami a legerősebben őrzi a liberális hagyományokat, mindezt örömmel fogadja, pontosan a maga liberális, az egyén méltóságát dicsőítő logikája miatt.

Tegnap a Faló cikk alatt már elsütöttem ezt a képet: www.facebook.com/AGYASZTALTV/photos/pb.276724268269.-2207520000.1441845841./10153608996098270/?type=3&theater
Nem csak azért, mert vicces, hanem mert komolyan gondolom, hogy tényleg kifejezi a helyzetet.
Hiába képes valaki megőrizni egy kényes egyensúlyi helyzetet; a saját ereje csak arra elég, hogy ezt az egyensúlyt fenntartsa, innen nem tud segíteni annak, aki zuhanni kezd. Ha megpróbál segíteni, csak ő maga is utánazuhan. Egy vékonyka lécen egyensúlyozva nem lehet megtartani egy másik testet.

A jelenlegi európai civilizáció képtelen arra, hogy kisegítse a zuhanó muzulmán világot. Katonailag is képtelen rá, tehát nagy állami szinten sem tud segítséget nyújtani; és ha egyénileg befogadja az onnan menekülő százezreket vagy milliókat, és face to face néznek szembe egymással az emberek az utcán, a boltokban, esetleg a munkahelyeken, akkor ott is képtelen lesz az európai értékrend átadására. Csak arra képes, hogy utánazuhanjon.

Zárt átnevelő táborokkal, lassan, óvatosan megoldható volna a probléma.
De elég nyilvánvaló, hogy akik ezt a tervet a háttérben kiagyalták, nem megoldani akarják a fennálló problémákat, hanem újabbakat generálnak hozzá. Ahol még nincs probléma, oda csináljunk egy jó nagy rakással; nyissuk meg a pokol száját.

Persze a legjobb eredményeket még így is a liberális hagyományokhoz való ragaszkodással lehet elérni, és ezt az elmúlt hónapok eseményei remekül megmutatták.

annamanna 2015.09.10. 04:40:22

@murcielago: A hipokrita egyházak kimutatták a foguk fehérjét a rideg elutasítással, közönnyel; eszükbe sem jutott a lélekmentés, a hatalmas lehetőség a térítésre, vagy legalább a jótékonyságra.
Az államot nem minősítem, mert megtette már az európai sajtó.
Akik a káoszt idáig (rendkívül hatékonyan) megfékezték, azok pont a liberális elveket valló önkéntesek.
Csak az egyéni méltóság tiszteletben tartásával lehet a haragot kordában tartani. És hogy ez így van, arra Orbán cigányokat megvető kiszólása miatti düh is jó példa. Gondolom, nem véletlen kiszólás volt, hanem tudatos problémagenerálás. Ahogyan a semmittevés is tudatos szarkavarás.

Tehát én úgy gondolom, az európai szabadelvű, egyéni kezdeményezésre, egyéni innovációra, egyéni autonómiára épülő civilizációs hagyományokat nem szabad feladni, és nem szabad valamilyen más stratégiától jobb eredményt várni.

Ezért is említettem feljebb a Tizedes és özvegy Varsányivé példáját, meg Irénkét, a röszkei határvadászt. Ez egy sikeres stratégia, és semmi értelme feladni.

Van egy játékelméleti alapja is annak, hogy egy játékos attól várhat a legjobb eredményt, ha ragaszkodik az eddigi stratégiájához, feltéve, hogy minden játékos ugyanígy tesz. Ha változtat a maga stratégiáján, azzal nem kerül nyerőbb helyzetbe. Ezt Nash-egyensúlynak nevezik: hu.wikipedia.org/wiki/Nash-egyens%C3%BAly

Bár én csak ennyit tudok róla, mint amit a wiki ír, tehát lehet, hogy félreértem; de azt gondolom, ebben a kiélezett helyzetben az emberek már nem tudnak különösebben megváltozni, tehát nagyjából mindenki önmagát adja, és nincs is értelme változtatni.
Tehát az EU adja az eddig formáját, és igyekszik az eddigi stratégia szerint liberális lenni; a migránsok sem bújnak ki a maguk bőréből, és nyilván úgy viselkednek, ahogy azt az eddigi életük alapján megszokták. Sőt, az egyéni beszivárgás stratégiája is megszokott a részükről, ezt akár Budavár 1541-es elfoglalásáig is visszavezethetjük.
Ugyanakkor mégis igaz rájuk, hogy majdnem 100%-uk nem azét jött ide, hogy egyénileg boldoguljon, hanem azért, hogy egy állam segítsen rajtuk. Az egyéni boldogulás nem tartozik a megszokott stratégiáik közé, még akkor sem, ha most egyénileg vándorolnak a világban. De akkor sem önmaguktól várják a megoldást, hanem rajtuk kívül álló, nagyobb szervezetektől.

Ferenc pápa irgalomra és könyörületre vonatkozó felhívása sem tér el attól, ami a katolikus egyháztól elvárható.

Akik viszont most nagyon más stratégiát követnek, az egyrészt a magyar állam, másrészt a magyarországi egyházak.
A magyar állam 500 éve nagyobb szövetségi rendszerek, birodalmak alávetett tagja, és hozzászoktunk, hogy hozzánk képest nagyobb hatalmak alárendeltjei legyünk, és úgy ugráljunk, ahogy mások füttyentenek. 500 éve mindig igazodtunk az elvárásokhoz. Sőt - már István is igazodott a nálunk nagyobb európai hatalmak elvárásaihoz, tehát alávetette magát és az országot az európai normáknak, értékrendnek. Így éltünk itt túl 1000 évet!
Az európai elvárások, normák elfogadása olyan evidencia volt, hogy az EU sajtója most nem is tud mit kezdeni azzal, hogy Orbán keleti mintákhoz fordul, kelt felé nyit (és ezzel nyugat felé zár), az EU-val úgy viselkedik, mint egy veszett, hamis eb, ellenáll a közös döntéseknek, és merőben más stratégiát követ.
Hogy Erdő és Kiss-Rigó stb felülbírálják a pápát, és az ellenkezőjét mondják, mint az, azt pedig nyilvánvalóan nem kell ecsetelni, hogy mennyire más stratégia, mint amit eddig követtek.

Az önkéntes civilek azok, akik most ragaszkodnak az európai hagyományokhoz, tehát olyan stratégiát követnek, amilyen az európai norma, és ezt Juncker totál világosan el is mondta: az európai ember ideálja a menekülteket segítő önkéntes.

Tehát szerintem a civilek jól teszik, ha ragaszkodnak az európai hagyományokhoz.
Különös módon Novák Előd is beállt önkéntesnek: www.facebook.com/novakelod/posts/887049188044390?__mref=message
Ahogyan Lévai Anikó is.
Dariush, az afgán fiú, aki 15 évesen egyedül jött ide és itt egyedül feltalálta magát, most állampolgárságot kapott. Ilyen az európai hagyomány, ő valóban európaivá vált.
Az egyéni méltóság feladása nem igazán európai hagyomány. Szerintem az európaiságon most nem érdemes változtatni. Persze úgyis a végén derül majd ki, hogy egy adott helyzetben mit volt érdemes megtenni és mit nem.

Mármint a végén derül majd ki, hogy Orbánnak és a magyar egyházak vezetőinek érdemes volt-e stratégiát váltaniuk, vagy nem (szerintem nem!!!)

annamanna 2015.09.10. 05:03:51

@murcielago: Még annyi, csakhogy rövidre zárjam az elejét - végül is mindegy, hogy az EU számára ez direkt kifundált csapdahelyzet, és a vezetői tudatosan töketlenek, vagy egyszerűen valóban elszabadultak a dolgok, és az EU vezetői valóban képtelenek összeszedni magukat és képtelenek jó ötleteket megvalósítani.

Ha megőrzik az európai normákat, értékeket, akkor olyan túl nagyot nem bukhatnak, mint Hitler, aki feladta az európai elveket, és kelet felé nyitott, egészen az indiai okkultizmusig nyúlva.

Ha Orbán feladja az európaiságot, és keleti mintára óhajt vezérkedni, akkor óriásit fog bukni. Hogy erre mi mennyire megyünk rá, azt nem tudom, Németország nagyon ráment Hitlerre.
A magyarországi egyházi vezetők túlvilági bukása egyértelmű. A számonkéréskor az lesz nagyon megbüntetve, aki tudta, mit kell tennie, de nem tette. Aki tudatlanul volt engedetlen, kevésbé lesz megbüntetve, mint aki tudatosan állt ellene Isten parancsainak.

@picur3ka: erősen mondogatják, hogy az áradat azért indult meg, mert a törökök megelégelték a náluk táborozó kétmillió menekültet: hir.ma/kulfold/megvan-mar-hogy-kik-engedtek-rank-a-hatalmas-menekultaradatot/565858

„Megteltek a táborok, Törökország nyugatra tolja a szír menekülteket Dél-Törökországnak elege van a szír menekültekből, a határokat zárják, és nyugatra hajtják őket”. Ha lenne ötezer dollárom, két perc múlva már itt sem lennék” – fogalmaz az atlatszo.hu.

Szíriában pedig ez a helyzet: shoebat.com/2014/12/02/just-came-muslims-conduct-mass-beheading-session-create-huge-puddle-blood/

murcielago 2015.09.10. 11:22:20

@annamanna:

„Ez csőd vagy direkt játszma?”

Jó kérdés. Ami most történik Európával (mesterségesen előidézve), az spontánul is bekövetkezne, csak nem most, hanem később. Az összes jövővel foglalkozó mainstream forgatókönyv számol azzal, hogy milliók fognak megindulni életösztöntől hajtva Európa felé, azért, mert szülőhelyükön nincs iható víz és elegendő élelem. Ez még nem az az áradat, de az EU már ettől is becsődölt (kis rásegítéssel…)

„Én inkább azon csodálkozom, hogy eddig nem jöttek.”

Itt lehet, hogy túlkombinálsz, eddig is jöttek, csak mennyiségük, ütemezettségük nem (nagyon) haladta meg Európa felszívó-képességét. Igaz, hogy már százas nagyságrendben vannak no-go zónák, de ettől még a többi területen működnek a dolgok.

„Európa 2029”

- szerintem is jó ez a dátum, egy-két év ide, vagy oda…okkult jövőlátás…

„Azért azt nem hiszem, hogy az EU vezetői, Juncker és Merkel ennyire humanista hippik volnának. Azt már sokkal inkább, hogy ez egy sátáni mesterterv. Vajon mi a célja?”

Én se tudom a titkosszolgálati akció elindítóinak céljait. Azt feltételezem, hogy nem Európa teljes kicsinálása a céljuk, hanem vagy a meggyengítése, vagy pedig valami változás kikényszerítése az itteni politikai-gazdasági rendben, (vagy az elitben)…

„Szerintem Európa inkább azért cél, mert a polgárai nagyon öntudatosak. Szabadok, liberálisak, jogaik vannak”

Sokan leírták már, hogy a mai világban (ismét) a középosztály a fő veszélyeztetett, a "célpont"...

„500 évvel ezelőtt Luther Márton felesége egy szökött apáca lett, aki szekerezett, sört főzött, panziót vezetett, konyhakertet művelt, felnevelt 16 gyereket (ebből 6 saját, a többi elhalt rokonoktól átvett)”

Ezt nem ismertem, köszi, most végre megértettem, miért vannak a reformált keresztény ágazatokban lelkésznők…

„Ahol a nők is részt vesznek a termelésben, ott a férfiak is jobban hajtanak; ahol a nők nem részei a férfivilágnak és a termelésnek, ott a férfiak is jobban elülnek a babérjaikon.”

Ez lényegében szerintem a református és katolikus közötti különbség a családmodellekben, szociológiában. A progresszió, a modernitás mondani sem kell melyiket favorizálta. Szemügyre véve a mai skandináv valóságot, tehát a mostani végeredményt, nehéz elhinni, hogy tényleg ezt akarták volna…

„És az európaiak azon része, ami a legerősebben őrzi a liberális hagyományokat, mindezt örömmel fogadja, pontosan a maga liberális, az egyén méltóságát dicsőítő logikája miatt.”

Így van. A mai európai politikai elit nem képes elszakadni a liberalizmustól, bármilyen fajta és bármilyen súlyosságú válságot is kell kezelnie. Mint a mostani menekült-válság ezt jól szemlélteti. A kérdés csak az mikor lépik, vagy lépték már át a racionalitás határait, az elszakadás a valóságtól nem lehet következmények nélküli.

„A hipokrita egyházak kimutatták a foguk fehérjét a rideg elutasítással,”

Szerintem ők a korlátlan befogadás mellett vannak, hasonlóan a liberálisokhoz. A Biblia alapján ez érthető, egy átlag paptól, vagy Ferenctől nem várható el, hogy megértse a hatalmi játszmákat, a titkosszolgálati módszereket.

„ebben a kiélezett helyzetben az emberek már nem tudnak különösebben megváltozni”

Nem tudtak a rómaiak sem megváltozni, amikor az ellen már a Servius Tullius által épített kapukon dörömbölt. Tök furcsa viszont, hogy Forum Romanumon álló Ianus-templom kapuit, amit hagyományosan csak békeidőben lehet bezárni, most a római szenátus utasítására (harmadik alkalommal a mostani olasz köztársaság történetében) mégis bezárják.

Wishful thinking?

murcielago 2015.09.10. 12:55:14

@annamanna:

Érdekes ez a modern európai lelki alkat: a Jobbik miatt lekapcsolják a Colosseum világítását (2013-ban), amikor százezerszámra közelednek a migráncsok, bezárják a Ianus-templom kapuit…ja és előírják, hogy milyen görbülettel növekedhet az uborka…

annamanna 2015.09.14. 03:51:35

@murcielago: "Az összes jövővel foglalkozó mainstream forgatókönyv számol azzal, hogy milliók fognak megindulni életösztöntől hajtva Európa felé, azért, mert szülőhelyükön nincs iható víz és elegendő élelem"

Szerintem az ilyen jövőképek azzal számolnak, hogy
1. még működik a globális ipari termelés
2. aminek a központja nem Európában van, tehát a szennyezés nem az EU-t sújtja.
Tehát a mainstream jövőképek az aktuális jelenből indulnak ki, de mi van, ha ez a jelen úgy változik, hogy leáll a globális ipari termelés? Akkor leáll a globális közlekedés is, az internet és mobiltelefonhálózat, a televíziózás, a bankok és bankkártyarendszerek stb, nagyon megnehezedik a kapcsolattartás és a távoli helyekről való hírszerzés, a pénzhez jutás, viszont a vizek rövid időn belül megtisztulnak (pl Detroit élővizei, amik a General Motors miatt szörnyen szennyezettek voltak, mára annyira megtisztultak, hogy simán lehet bennük fürödni, és nyilván halak is vannak újra; ugyanez lejátszódott a nyugat-európai folyókkal is korábban).
Tehát ha a közlekedés, a kapcsolattartás, a pénzhez jutás megnehezedik, és bizonytalanná válik, hogy a távoli helyeken mi várja az odautazót, akkor a vándorlási kedv igencsak leapad. Ha ráadásul megjavul a helyi vizek, levegő és föld minősége, akkor az életfeltételek is kiszámíthatóbbak.
Arról nem is beszélve, hogy az ún. népességrobbanás jelensége sem természetes, mármint természeti népek ezt nem ismerik, ez az iparosodó társadalom mellékterméke lehet inkább, és ha az ipar valamiért leáll, akkor a népességrobbanás is megszűnik.
Tehát szerintem lehetnek egészen más jövőképek is, én egészen másra számítok.

Amire én számítok, tehát ami szerintem várható, az elsősorban az állami rendszerek totális bezuhanása. Gyakorlatilag most az látszik, hogy mind a magyar állam, mind az EU kvázi működésképtelenek, teljes a káosz, a bénultság, a zűrzavar; olyannak tűnnek, mint a 102 éves öregember, akinek már fáj minden nap, és alig várja, hogy meghalhasson.
Az államiság számára már nincs megújulás, szerintem az állam, mint társadalomszervező erő a végét járja, és elsősorban ez fog megváltozni, másfajta társadalomszervezet alakul ki az állam helyén.

Ha az államnak vége, azonnal vége a pénzgazdálkodásnak is, mert a pénz az államból következik.
Ha a pénzrendszernek vége, azonnal vége a globális iparnak is, a globális közlekedésnek, a globális médiának, az internet- és mobilhálózatnak, a bankoknak és bankkártyáknak, az állami segélyrendszernek stb.
Ha ez történik, az emberek nem fognak útra kelni, mert nem tudják, hová mennek, nem tudják, ott mi vár rájuk.
Ezt a hatalmas vándorlási hullámot nem a háború, inkább a televízió, az internet, a mobiltelefon, a bankkártya!, az occó kínai ruházat, a globálisan egyforma coca cola stb gerjesztette és tartja életben.
Ezek nélkül nem működne!

"Azt feltételezem, hogy nem Európa teljes kicsinálása a céljuk, hanem vagy a meggyengítése, vagy pedig valami változás kikényszerítése az itteni politikai-gazdasági rendben, (vagy az elitben)…"

Azt feltételezem, hogy az "elit" megpróbálja Európát is valami diktatúrába kényszeríteni. Talán már erre való kísérlet volt a náci 1000 éves birodalom álma és a internacionalista kommunizmus kísérlete, de mindegyikkel csak részsikereket értek el, volt annyi tartalék az európai emberekben, amivel kibújtak a diktatúra alól.
Szerintem most is bőven van ennyi tartalék, egyszerűen nem tud működni semmiféle orwelli agymosás.
Például a kommunista ideológia nem tudom, kinek az agyát mosta át, mert azt gyanítom, még a párttagok is röhögtek rajta.

Mindenesetre a káoszkeltés, terrortámadások, gazdasági csőd, létbizonytalanság stb mind bevált eszközök arra, hogy a lakosság önként alárendelje magát a Diktátornak, aki majd megvédi gyermekeit.
Az USA-ban is rengeteg szabadságjogot korlátoztak 9/11 után. Erre nagyon sok jel utal, tehát ez elég nyilvánvaló "titok".
De azt is látom, hogy piszok erős a civil ellenállás, a civil öntudat, és ez olyan izmos, amivel semmiféle diktátor nem fog elbírni.
Orbán a múltkor már azzal kezdett egy sajtótájékoztatót, hogy "Vannak még itt ellenzékiek?" - de csalódni fog, ha azt képzeli, beszüntetheti az ellenzékieket, mert azok minden rögből kikelnek, mint ahogyan a történelem során eddig mindig is így történt.

A szél sok új magot
Sodort az út felé
Üzeni én vagyok
Akit kivágtatok
És bennem minden él
Egyetlen magból most gyönyörű erdő
Ébrednek az alvók, mert rengeteg felnőtt
Az egy helyén és ő is köztük él
www.youtube.com/watch?v=usqesN0g_-o

"most végre megértettem, miért vannak a reformált keresztény ágazatokban lelkésznők…"

Nem hiszem, hogy ennek Katharina von Bora az oka. Ő teljesen fölöslegesnek tartotta a Biblia olvasását, és ez elég poénos húzás Istentől, már ha felteszem, hogy ő szerezte Luther és Katharina házasságát, és nem csak a szél sodorta össze őket.
Ennek inkább talán a 20. sz-i feminizmus lehet az oka, esetleg az amerikai neoprotestáns mozgalmak lelkisége, de konkrétan nem tudom.

annamanna 2015.09.14. 04:37:30

@murcielago: "Ez lényegében szerintem a református és katolikus közötti különbség a családmodellekben, szociológiában."

Nem gondolom, szerintem ennek sokkal mélyebb gyökerei vannak.
Szerintem ez is az állammal függ össze. Hogy rövid legyek: az államiság kezdete az, amikor a katonai arisztokrácia elválik a közemberektől, föléjük emelkedik, és a külső ellenség valamint a belső rend fenntartásának címén adót szed, közmunkákat szervez, elnyomja a közembereket.
Sajnos nem olvastam el Platón Állam c. művét, de azt tudom, hogy nagyon hamar rátér az elmélkedés arra, hogy milyennek kell lenniük az "őrök"-nek, tehát a katonai arisztokrácia tagjainak milyen erkölcsi nívóval kell(ene) rendelkezniük.
Az állam a katonai arisztokrácián alapul, ami elnyomja az alattvalókat. Az állam egy elnyomó erőszakszervezet. A katonai arisztokrácia tagjainak az élete megváltozik, másképp fognak élni, mint a közemberek. Először is, a katonák az uralkodó kíséretéhez tartoznak, mobilabbak a köznépnél, nincs olyan állandó lakhelyük, ahol mindig biztosan otthon vannak. Egyébként is kiszámíthatatlanabb az életük, hiszen aki fegyvert fog, annak fegyvertől kell pusztulnia. Harmadrészt az erkölcsi elveiket is ki kell kapcsolniuk, a lelkiismeretüket elhallgattatniuk, etikailag eltompulniuk, ahhoz, hogy megfeleljenek a katonai követelményeknek. Tehát jóval gátlástalanabbak, durvábbak, mint egy átlagember. Ugyanakkor az anyagi erőforrásokhoz sokkal nagyobb arányban jutnak hozzá, mint egy közember, tehát a gátlástalan durvaságuk jóléttel párosul.
Ez a kombináció pedig elképesztő hatással van a két nem viszonyára, teljesen átrendezi az erőviszonyokat. A jómódú, de gonosz és erőszakos katonának nem olyan feleség kell, mint egy közembernek.

A közember házassága arra alapul, hogy a két fél együtt húzza az igát, megosztják a terheket, hogy fenn tudják tartani magukat. A közember a szorgalmas és hűséges, megbízható nőt fogja preferálni, akire számíthat, és ezért cserébe ő is megbecsüli, tiszteletben tartja asszonyát, nagyjából ennek a mintájára: biblia.hu/biblia_k/k_20_31.htm
A Derék asszony dicsérete 3000 éves szöveg, nagyon hasonló korban és történelmi szituációban keletkezett, mint Homérosz eposzai, amikor éppen kialakulófélben volt az államiság, és még erősek voltak a törzsi társadalom emlékei. Homérosznak van egy nagyon hasonló, erőteljes nőalakja, mint Salamon Derék asszonya, és ez a nő nem más, mint Pénelopé.
Salamon király volt, és Homérosz szerint Pénelopé is királyné, de milyen birodalma van? Ithaka egy félreeső kis sziget, ahol a "királyi udvar" maximum a tyúkudvar, Odüsszeusznak semmiféle elnyomó szervezete nincs, amivel bárkit is elnyomna. Van egy nagyobb méretű parasztgazdasága és csóközön, ő inkább egy régi értelemben vett törzsfő, és nem új értelemben vett államfő. A felesége keményen dolgozik, egyedül is fenntartja az életet, esze ágában sincs a férjét bárki másra lecserélni, próbál racionális döntéseket hozni, kitartó, szorgalmas stb. Az állami rendszerben így viselkedik a közember és felesége.

Homérosz még egy nőideált vázol fel, ez szép Heléna, a spártai uralkodó felesége. Spárta már abban az időben is az egyik legfontosabb görög államnak számított, a spártai királynak Ithakával ellentétben komoly udvara volt, állami bevételekkel, fegyveres arisztokráciával, elnyomott alattvalókkal.
Heléna ennek az újfajta állami ideálnak megfelelő nő. Mit tudunk meg róla? Hogy szép. Csinál valamit? Nem. Lehet rá számítani? Nem. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy fogadás tárgya, tehát TÁRGYIASUL, egyszerűen alkusznak rá, csereérték. HASZNÁLJÁK, mint egy tárgyat. Fogják és elviszik. Helénát őrizni kell, el kell dugni a világ elől (Pénelopét nem kellett őrizni, őt senki sem bírta elmozdítani a helyéről, úgy odagyökerezett, mint a nászi ágyuk, amit Odüsszeusz faragott ki egy kivágott fa törzsökéből). Helénát viszont a dugdosás és őrzés ellenére sem lehet megtartani, elszáll, mint egy hajó a szélben. Önként dönt erről? Nem tudni, Helénának mintha egyáltalán nem lenne saját szabad akarata; bezzeg Pénelopénak nagyon is van!

Az újonnan létrejövő államok kialakuló katonai arisztokráciájának Helénák kellettek, ez a nőtípus tehát kibújt a földből. A katonai arisztokráciának olyan nő kell, akinek nincs különösebben erős akarata, nincs tartása, nincsenek erkölcsi kifogásai, aki nem állít korlátokat, nem mondja meg, hogy mit helyesel és mit nem. Akin szexuálisan le lehet vezetni a feszültséget és aki eltűri a durvulást. Mindezért cserébe bőségesen el van látva, anyagilag elkényeztetve, nem kell a saját önfenntartásáról gondoskodnia, mert arról a katona bőségesen gondoskodik.
Talán beugrik erről egy idei sikerfilm, ha nem, akkor nekem igen: ez a Szürke 50 árnyalata. Persze mondhatom úgy is, hogy ez a bűnöző és kurvájának viszonya.
Ez gyakorlatilag a patriarchális családmodell. Eleinte az uralkodó osztály tagjaira volt jellemző, d az idők során lassan leszivárgott a társadalom minden rétegébe.

annamanna 2015.09.14. 05:28:54

@murcielago: Hogy ez a leszivárgás biztosan így van, arra jó példa a kínai nők lábelkötésének hagyománya. Az elkötött lábú nő nem tud dolgozni, ezt a kínt tehát csak olyan nő tudja elviselni, akit eltartanak. Nyilván valamiféle "erényöv" is egyben, hiszen nagyon megnehezíti a mozgást és szökést. Eleinte csak az uralkodó osztály nőinél alkalmazták, de idővel egyre lejjebbi rétegeknek is megjelent, mint az anyagi bőség jele, tehát valamiféle perverz státusszimbólum; csak a legszegényebb nők maradtak ki belőle, akik biztosan nem tehették meg azt, hogy ne dolgozzanak szorgalmasan.

A patriarchális nőideál tehát a kitartott nő.
Az otthon falai közé zárt, oda eldugott, elrejtett, letakart, féltékenyen őrzött nő. A házi kurva.
www.youtube.com/watch?v=Wwt64BaP_yI
Nő = szex. A nő szónak más tartalma nincs, a nőnek más dolga nincs, a nőből MÁSRA NINCS SZÜKSÉG, a nőből a szexen túl semmi más nem érdekes, a nő a szexen túl másra nem való, a kapcsolat egydimenzióssá válik.

Hosszabb időtávban a nő jó még szülőanyának is; emiatt a patriarchális rendszerekben mindig sok a gyerek (az állam az iparosítással is összefügg, de ez most nem érdekes). Ja meg hát főz is a nő, ugye, tehát a patriarchális nőideál a kurva mellett az ANYA, a nagy konyhával, aki a család összetartója. Ilyen az olasz mamma, a jiddische máme, a katolikus Szűzanya stb; az ilyen rendszerekben nagyon erős az anyakultusz, ami eleve felkelti a gyanút, hogy a patriarchátus egyben matriarchátus is.

Hogy a patriarchátus egyben matriarchátus is, az azért biztos, mert ha a feleség csupán házikurva, akkor egyrészt könnyen lecserélhető, helyettesíthető, egyszerre több is lehet belőle; másrészt nem nyújt lelki támaszt, nem ad tanácsokat, nem szab korlátokat, hiszen a kapcsolat csupán egydimenziós. Azt a lelki igényt, szükségletet, amit a feleségnek kellene betöltenie, a patriarchális férfi az anyjától kapja meg. Már csak azért is az anyjához fordul tanácsért és támogatásért a patri. férfi, hogy a nője felé fenntarthassa a felsőbbrendűség látszatát. A nő felé nem mutathatja magát gyengének és esendőnek, mert félnie kell a nőtől, aki bármilyen gyengeséget ellene fordíthat és kihasználhat (a Pénelopé- vagy derék asszony-féle mintában a nőnek esze ágában sincs a férje ellen fordulni, hiszen egymás közt mindent megbeszélhetnek, a nő meg van becsülve, és nem kell sunyi módon hátbatámadnia az "urát").
A patriarchális férfi viszont mindettől fél, neki csak az anyjától nem kell tartania, felé lehet gyönge és esendő, tőle kaphat védelmet és támaszt és biztonságot és tanácsot és segítséget; tehát a patriarchális férfi életének legfontosabb nője az anyja.
Ugyanakkor a patriarchális anya legfontosabb férfija is a fia. Aminek logikusan az az oka, hogy a patriarchális kapcsolatban élő nő elnyomott, lenézett, bántalmazott, nem képes erős határokat húzni a férjével szemben, nem képes nyílt érdekérvényesítésre, mindig van benne hiányérzet, elhagyatottság, magány, szorongás, amit csak a gyerekeivel kapcsolatban tud oldani, a gyerekeivel szemben lehet szabad és erős. Tehát a gyerekei felé vezeti le a lelki hiányérzetét, a szeretetre való szükségletét; másrészt azt is hamar felismeri, hogy a férfi durvaságával szemben egyedül a fiúgyerek erejét állíthatja, tehát a gyerekét használhatja pajzsként, testőrként, a fia képes az apa agresszióját megfékezni (legalábbis egy bizonyos kor után). Tehát az anyának elemi érdeke, hogy a fiúgyerekkel klikket hozzon létre a férjjel szemben, a fiút titkos szövetségesként használva a férfi ellen. Ezt leginkább úgy érheti el, ha a fiút sem korlátozza, hanem hízelgéssel magához vonja, és abszolút támogatásáról biztosítja.
Az ilyen módon felnőtt fiúnak aztán esze ágában sincs az anyával való lelki kapcsolatot lecserélni egy másik nőre, mert anyuval sokkal könnyebb, meghittebb, otthonosabb fenntartani a lelki köteléket, mint egy másik nővel kiépíteni azt, már csak azért is, mert egy másik nő könnyen követelményeket állíthat, korlátozhat, kifejezheti a nemtetszését, nem lesz olyan hízelgő véleménye, mint az anyának stb; úgyhogy pillanatok alatt eljutunk az Oidipusz-komplexusig, ami az egész emberi történelmet végigkísérte és végig mérgezte.

Ezzel szemben áll tehát az erős férfi-nő szövetség, aminek a nő egyenrangú és megbecsült tagja.
A katolikus egyház patriarchális nőideálja, versus a protestáns nőideál ebbe az ősrégi különbözőségbe maximum csak úgy kapcsolódik be, hogy a katolikus egyház mindig is erősebben kötődött az államhoz, az uralkodó elithez, tehát az uralkodó elit családi mintája jobban befolyásolta a katolikus egyház által közvetített, szentesített családi mintázatot, mint a protestáns egyházét.
A protestantizmus eleve a germán világban alakult ki, a birodalmi gondolkodással szemben a mai napig erősebben megőrizte a törzsi egyenrangúság mintázatát.
Marxnak is volt olyan modellje, amiben az ázsiai és antik termelési módot szembeállította a germán mintával.

annamanna 2015.09.14. 06:03:32

@murcielago: A germánoknál eleve földtulajdonosnak kellett lennie valakinek, hogy a közösség tagjává legyen, míg az előzőkben fordítva, tehát az egyén csak egy közösség tagjaként lehet földbirtokos. Ha pedig így áll a helyzet, akkor a közösség felette áll az egyénnek, a közösség vezetőinek nagyon sok lehetősége és joga van az elnyomásra.
Ha viszont az egyén eleve tulajdonosként lesz tagja a közösségnek, akkor az egyén jogai és céljai fontosabbak a közösségnél, tehát egy ilyen rendszerben erős a civil kontroll és viszonylag gyenge az uralkodó elit; egy ilyen közegben a nő is sokkal inkább megőrzi a férfival való egyenrangú társ szerepét, és éppen ezért nagyon nem véletlen, hogy a germán társadalmak a feminizmus fő bástyái is. Nyilván ez a germán hagyomány tükröződik a protestáns lelkésznők gyakorlatában is.

Namost, ha van valami rejtett célja annak, hogy most a közel-keleti migránsok áradatát szinte napok alatt rázúdítják a germán társadalmakra, az egyrészt tuti a germán nőideál elsöprése, a férfival egyenrangú nő példájának kiirtása, és a patriarchális minta totálissá tétele.

Én meg vagyok arról győződve, hogy a patriarchális minta rossz és beteg és romlott. És arról is meg vagyok győződve, hogy ez a minta összefügg az államisággal, de szerintem az államiság már nem fog tudni főnixként feltámadni haló poraiból, hanem közel van a végleges kinyiffanáshoz.

Azt természetesen világosan lehet látni a magyar politikai elitben, hogy amelyik párt az erős államot preferálja, az egyben a patriarchális családmodellt is preferálja.
Ebből pedig számomra egyenesen következik, hogy ugyanez az elit, amelyik szavakban hevesen küzd a muzulmán áradat ellen, és szavakban Európa keresztény kultúrájának megőrzéséért aggódik, a valóságban mást sem szeretne, minthogy a muzulmánok ráerőltessék a germán országokra a maguk patriarchális viszonyait, és elsöpörjék a nők egyenrangúságát.
De ez nem fog sikerülni, mert közben a muzulmánok nagyon szeretnének megszabadulni a saját hagyományaiktól, és elsajátítani az európai szabadabb mintákat. A muszlim férfi is tudja, hogy sokkal könnyebb egy olyan nővel kezdeni, akit nem muszáj eltartania a szexért cserében. Úgyhogy minek legyen olyan hülye, hogy csak azzal szexel, akit el kell tartania, ha Európában ezt nem muszáj? Ennyit azért felérnek ésszel, úgyhogy lefogadom, hogy sokkal inkább ők szeretnék átvenni a nyugati mintákat, mintsem a saját nyűgüket ráerőltetni a germánokra. Eszükben sincs nőket szexért kitartani, ha nem muszáj.
Már csak azért sem fog ez sikerülni, mert közben a mamik otthon maradtak. A mami pedig a patriarchális rendszer legfontosabb eleme, nélküle nem működik, mert ha az anya nem áll a férfi háta mögött, akkor a férfi kénytelen-kelletlen, de rá fog fanyalodnia arra, hogy megbízzon a feleségében; ha pedig megbízik benne, akkor meg is becsüli, ha megbecsüli, akkor nem nyomja el, ha nem nyomja el, akkor nincs patriarchális rendszer. Ugyanis a patriarchális rendszer valójában matriarchátus, azaz anyajogú rendszer, aminek a legfontosabb összetevője az anyós.

Mivel pedig most a fiatal férfiak egyedül áramlanak ide, erős anyagi és anyai háttér nélkül, ezért képtelenek lesznek félreállítani a germán feminizmust, sokkal inkább ők fogják átvenni annak a mintáját.

"A mai európai politikai elit nem képes elszakadni a liberalizmustól"

Szerintem Európa egyik lényege a liberalizmus, ettől nem lehet elszakadni, és nem is tartom szükségesnek. Szerintem az fog bukni, aki elszakad Európa szellemi örökségétől, és Európát Ázsiává próbálja tenni. Nem fog neki sikerülni, legfeljebb, ha egész Európa elsüllyed a tenger fenekén, mint valami posztmodern Atlantisz. Amíg Európa fennmarad, addig Európa marad, és nem lesz belőle Ázsia.
www.youtube.com/watch?v=MyzkeHEzFXU

annamanna 2015.09.14. 08:32:55

@murcielago: Hah, ezt még megjegyzem :) Milyen kis finom háttérigazolása annak, amit eddig írtam, ez a Bogár László-idézet, frissen és ropogósan innen a mandiról: "Igazán végzetessé teszi mindezt, hogy a látszat ellenére a nyugati ember önmaga és a világ felszámolásának nem főszereplője, hanem inkább csak szánalmas báb­figurája. Ötszáz éve brutális rablóként elkezdte kifosztani a szakrális felelősségére bízott világot, ma pedig saját magát számolja fel tehetetlen és szaporodásra képtelen hedonizmusával. Ebből a csapdából kellene végre kiutat találnia." mandiner.hu/cikk/20150914_bogar_laszlo_hiszteria

Mivel Bogár úr az uralkodó elit egyik pregnáns ideológusa, így szavai az uralkodó politikai osztály akaratát tükrözik.
Vajon mi történt 500 évvel ezelőtt Európában?
Az történt, hogy egy Luther Márton nevű szerzetes a Biblia alapján kőkeményen szembement a katolikus egyház dogmáival, és a német uralkodó osztály mögé állt, megtörve ezzel a katolikus egyház egyeduralmát az emberi lelkek fölött.
Meghirdették az egyéni hit elsőségét a szervezett egyháznak való alárendelődéssel szemben. Lefordították a Bibliát nemzeti nyelvekre, hogy mindenkinek lehetővé tegyék az Istenről való ismeretek megszerzését, kihagyva a klérust, mint tanító hivatalt. Visszaadták az egyén méltóságát.

500 éve visszaszorult az a totális hatalomra való törekvés, ami egyszerre tartja markában az emberek materiális és szellemi valóságát (ami a radikális iszlám számára most is napi rutin).
Úgyhogy (legalábbis szerintem) az az elit, ami a reformációt nem bírta kiheverni, most az iszlámot hívta segítségül, hátha azzal együtt meg lehetne törni az egyénieskedő protestáns Európát.

Perszepersze az elit egy része azért halált megvető bátorsággal küzd a muszlimok ellen, hehe. Annyira, hogy most már az embercsempészet is szabadon folyik. De pedig nagyon fenntartjuk ám a rendet! Mi, Európában egyedül! betartjuk a törvényeket, hahaha.

"4. Magyarország megszűnt Röszke határában

Ugyanezek a rendőrök pedig nemcsak, hogy óriási munkát végeznek. Sokan közülük dühösek, amiért menekülteket kell őrizniük, miközben tőlük néhány száz méterre konkrétan megszűntek a törvények. A Röszke melletti két benzinkútnál ugyanis esténként teljesen nyíltan zajlik az embercsempészet. Ezt a videót szerda este készítettük: www.youtube.com/watch?v=uaoMxY7gbfA

Azóta sokat romlott a helyzet, péntek estére az egyik kút előtt már nagydarab, kopasz emberek álltak, akik nem engedték be azokat, akik nem tetszettek neki. Az üzlet folyamatosan pörög, aki valahogy eljut odáig a mezőn keresztül, itt a regisztrációt kikerülve kaphat fuvart. És bőven lehetnek ilyenek, mert a Blikk csütörtöki cikke szerint egy banda főnöke óránként akár 750 ezer forintot is kereshet. A jelenség persze nem új, embercsempészek korábban is működtek (elég a 71 halottal járó esetre gondolni).

De ez egészen bizarr, hogy Magyarország legjobban biztosított mezejétől néhány kanyarra teljesen nyíltan és zavartalanul működik a csempészpiac.
Úgy, hogy nyáron még Orbán Viktor is arról beszélt, az embercsempészekkel szállunk szembe a plakátkampánnyal.

Török Gábor vetette fel nemrég, hogy lehet-e államnak nevezni, ami nem ellenőrzi a határait. Legalább ilyen fontos, hogy lehet-e államnak nevezni, aminek egyes részein teljesen nyíltan nem érvényesek a törvények." 444.hu/2015/09/13/otdolog-roszke/

murcielago 2015.09.14. 15:53:52

@annamanna:

„, de mi van, ha ez a jelen úgy változik, hogy leáll a globális ipari termelés?”

- ez az elképzelés nem tudom, hogy utópia, vagy disztópia, de a több mint 7 milliárdos létszámot csak a jelenlegi ipari termelési módszerekkel lehet fenntartani. Ha ez leállna (termonukleáris háború, kőolajkészletek kimerülése, vagy klímakatasztrófa következtében – ezek a legvalószínűbb okok), a túlélőknek a XVI. szd.-i termelési módszerekhez kellene visszatérniük. Sok helyen ez nem, is lenne gond, mert még a kőkornál tartanak…

„Ha az államnak vége, azonnal vége a pénzgazdálkodásnak is, mert a pénz az államból következik”

– én személyesen nem hiszek sem az állam elhalásában, sem abban, hogy felesleges. Sőt, a majdani civilizációs összeomlások erősödő veszélye közepette megnő a jelentősége.

Mai kap. = a pénz világuralma, a pénz az, az eszköz, amely nagyobb teljesítményre ösztönzi az emberiséget. A növekedési paradigmán a kapitalizmuson belül nem lehet változtatni szvsz, viszont véges rendszerben nem lehet végtelen növekedés. (A szép lassú, zökkenőmentes visszatérés a fenntartható növekedéshez szerintem sajnos illúzió, lesz ilyen fordulat, csak éppen drámai).

„.a muzulmánok nagyon szeretnének megszabadulni a saját hagyományaiktól, és elsajátítani az európai szabadabb mintákat.”

-ez az egyik nagy liberális tévedés, hogy ilyen szempontból az egyes népek, vallások egyformák lennének, egy kaptafára húzhatók, és csak át kéne gyűrni őket egy masszává.. A muzulmánok egészen más, elutasító viszonyban vannak az európai kultúrába történő beolvadáshoz, sokkal inkább, mint pl. a kínaiak. Ráadásul Európában az egész kevésbé sikeresen folyik, mint az USA--ban.

Ha pedig egyszerre tömeges a más kultúrájúak beáramlása (mint most) nem fog el sem indulni az asszimiláció.

Az asszimiláció hosszú és nem mindig eredményes folyamat. A liberálisok azt hiszik, ha ők érzik a befogadás érzelmét, akkor ez kölcsönös. Azonban ez nem így van egyáltalán, legalább annyi az esélye az elutasításnak.

Nemcsak arról van szó,hogy hitetlennek tartják Európát, hanem a társadalmi hiarerchia hiányában gyengeséget látnak. Stb.

„ha van valami rejtett célja annak, hogy most a közel-keleti migránsok áradatát szinte napok alatt rázúdítják a germán társadalmakra, az egyrészt tuti a germán nőideál elsöprése” – érdekes gondolat…:) Egy mesterségesen előidézett muzulmán keresztény összecsapásról írt már A. Piké közel 150 éve (nem beszélve most a civilizációs összecsapások mai elméleteiről).

Tk. egy sokkhatás éri most az öreg kontinenst. Ennek lehet egy pozitív hatása, ha ki tudna fejleszteni magában egy olyan védekező képességet, amivel ellent tudna majd állni egy mainál nagyobb inváziónak is. És a nők helyzete sem romlana egyáltalán…

Márha optimizmus…

annamanna 2015.09.15. 03:34:03

@murcielago: "a több mint 7 milliárdos létszámot csak a jelenlegi ipari termelési módszerekkel lehet fenntartani."

Ezek a termelési módszerek az államokból következnek, és ha azok nem lennének, akkor lehet, hogy valami teljesen új, most még előre nem látható és nem tudható szervezeti formák alakulnának ki. Amik lehet, hogy hatékonyabbak lennének, tehát egyáltalán nem gondolom, hogy a kőkorba hullanánk vissza a mostani termelési módszerek nélkül.
Inkább ahhoz tudnám ezt hasonlítani, hogy a Wright-fivérekkel egy időben az USA kormánya egy nagy csapatot bízott meg a repülőgép kifejlesztésével; rengeteg pénzt adtak a csapatnak, óriási hírverés volt körülöttük, a legválogatottabb mérnökök és tudósok dolgoztak egy teamben, de sehová sem jutottak.
A bicikliboltos Wright-testvéreknek se pénze, se komoly tanulmányi háttere nem volt, mégis ők találták fel a repülőt.
Valószínűleg sok hasonló példa van arra, hogy komoly technikai előrelépéshez, felfedezéshez nem a mainstream tudományos és technikai elit vezetett, hanem ellenkezőleg - szinte azok ellenében kellett küszködni a felfedezés elfogadtatásáért (mint pl. Semmelweisnek).

Nézd meg most a migránskérdést: ezek az emberek kiszakadtak egy szervezett világból, egy államból, mert az állam összeomlott a fejük felett, és ők ott találták magukat a senki földjén.
Erre fogják magukat, és anélkül, hogy erre bárkitől is engedélyt kértek volna, csak úgy maguktól átcsörtetnek országokon, kontinenseken. Mi egy szervezett világból nézve el sem hisszük, hogy ezt csak úgy maguktól találták ki, mi innen nézve az őket felhasználó háttérszervezetet találgatjuk, szervezetek titkos céljait keressük, hiszen szervezetlenül lehetetlenség bármire is eljutni; a mi szervezett világunk szabályai szerint csak szervezetten működnek a dolgok. De mi van, ha mégse? Tehát mi van, ha valóban csak a káosz irányítja őket, nem egy titokzatos háttérszervezet.
Annyit biztosan látunk, a mi jól szervezett világunkból is, hogy akiknek az irányítás lenne a feladatuk, azok sorban becsődölnek, minden egyes országban, a hivatalos irányítás eddig minden egyes országban csak káoszba és zűrzavarba torkollott, és eddig sehol sem bírták kezelni azt a tömeget, ami totálisan szervezetlenül, kaotikusan, irányíthatatlanul áramlik a világban.
Viszont azonnal felbukkantak a semmiből az egyéni megoldások, amik remekül működnek: akár Irénkére gondolok, az önkéntes migránsvadászra, akár a civil segítőkre, akár a cigány/bolgár/ukrán/afgán embercsempészekre - amint igény mutatkozott rájuk, azonnal kibújtak a földből, és a maguk szempontjából roppant hatékonyan teszik a dolgukat, különösebb szervezés és irányítás nélkül.
Miközben az állam teljesen kaotikus, az EU tanácskozik, az egyházak töprengenek, hogy akkor ez most mi; aközben az egyének hihetetlen energiákat mozgósítottak, és majdhogynem az államok nélkül lezavarják az egész népvándorlást.
Az államok és a nagy szervezetek recsegnek-ropognak, nem tudják, mit csináljanak; ez az egész azt mutatta meg, hogy az állami rendszeren túl is van rendszer; van valami mintázat és rendszer a teljes fejetlenségben, zűrzavarban, káoszban is. Legalábbis sokkal inkább, mintsem azt képzeltem volna idáig.
Engem nagyon meglepett, hogy az emberek ennyire hatékonyak, segítőkészek, és nem csak várnak arra, hogy valaki csináljon valamit, hanem saját maguktól megindulnak és csinálnak dolgokat, nem pusztán sápítoznak, hogy másoknak mit kéne csinálniuk, hanem nagyon komolyan odateszik magukat.
Ez számomra egészen meghökkentő, és nagyon nagy reménységre ad okot, arra vonatkozóan, hogy ha az állami rendszer összeomlana, az emberiség akkor is feltalálná magát, és egyáltalán nem gyilkolná le mindenki a saját szomszédait.

"én személyesen nem hiszek sem az állam elhalásában, sem abban, hogy felesleges. Sőt, a majdani civilizációs összeomlások erősödő veszélye közepette megnő a jelentősége."

Keresztény szemszögből nézve a föld jogos királya Isten, Jézus Krisztus. Bárki, aki az Ő helyét bitorolja, csakis illegális, jogtalan úr lehet, aki csak addig "cincoghat", amíg "haza nem jön a macska".
Persze a Bibliának legendás az államnak való alárendelődést, behódolást hirdető tanítása, és erre nagyon sok gyakorlati példát is mutat, pl az egyik leghíresebb története Józsefről szól, aki remekül együttműködött az egyiptomi fáraóval, tehát minden gond nélkül alárendelődött neki (pedig nyilván a fáraó nem volt egy humanista széplélek).

A Biblia állammal kapcsolatos tanításának nagyon érdekes oka van - a Szentírás állandóan ismétlődő logikája szerint a rosszon, a másén, a kevésen is hűségesnek kell lenni, hogy az ember kiérdemelje az igazit, az övét, a jót. Tehát először van egy rossz ószövetség, utána jön a jó újszövetség; először van egy esendő, romló világ, utána jön egy jó, romolhatatlan világ; először adják fel a rossz bort, és utána a jót.

annamanna 2015.09.15. 04:10:23

@murcielago: Ez újra és újra és újra megismétlődik a szövegben, így ebbe a sorba illik bele az is, hogy a Biblia elvárja a híveitől, hogy amint az tőlük telik, rendeljék magukat alá az állami hatalomnak.
De ezt nem azért mondja a Biblia, mintha az állami hatalmat különösebben jónak tartaná; sőt nagyon régóta be van ígérve, hogy "hazajön a macska", és szétzavarja az egereket, tehát előbb-utóbb Jézus átveszi a maga valós és igaz királyi hatalmát és uralmát a földön.

"Mai kap. = a pénz világuralma, a pénz az, az eszköz, amely nagyobb teljesítményre ösztönzi az emberiséget."

A pénz nagyon érdekes ösztönző. A pénz a kívánság helyén áll, és arra ösztönzi az embereket, hogy pénzért kielégítsék mások kívánságait. A pénz azt mutatja meg, ki mennyit ér; a pénz hatalmat ad arra, hogy az akaratomat rákényszerítsem másokra.

Van másféle ösztönző is, és erre megint a migránskrízist tudom példának hozni: megjelenik az országban egy nagy rakás idegen, és azonnal cselekvésre késztetnek másokat. Pedig nem fizetnek, sőt, még azok áldoznak rájuk a maguk erőforrásaiból, akik ugyanakkor az idejüket és munkájukat is rájuk szánják.
A migránsokat segítő emberek miét nem várnak el fizetést a maguk munkájáért? Azért nem, mert egyrészt meg vannak győződve arról, hogy amit csinálnak, arra szükség van, másrészt azért nem, mert nem pénzbeli jutalomban részesülnek. A jutalmat tekintve nem arra gondolok, hogy mások megdicsérik őket, mert nem feltétlenül kapnak dicséretet. Hanem arra a jó ÉRZÉSRE, ami elborítja és felpörgeti őket, ami arra készteti őket, hogy másnap is folytassák, sőt még jobban belevessék magukat a segítésbe, még többet tegyenek, mint tegnap. Az az érzés, amit jutalmul kapnak a segítők, nem más, mint az elégedettség, az önbizalom, a magabiztosság, a potencia érzése; ez pedig ahhoz vezet, hogy a cselekvő átéli a maga autonóm hatalmát, azt, hogy nem függ a környezetétől.

Ez pontosan ugyanaz az érzés, amit a gyerekek élnek át nap mint nap, a növekedés és tanulás során. A kisgyerekeken megfigyelhető a gyakori feldobottság és önbizalom: nagyon szívesen dicsekednek azzal, hogy épp mire jutottak, mit tudnak rajzolni, hogy tudnak biciklizni stb, és elég gyakran kérik a felnőttek figyelmét, hogy bemutathassák nekik a produkciójukat, amire épp roppant büszkék.
Ez a fajta önbizalom, elégedettség tartja fenn azt a növekedési, tanulási spirált, ami nélkül a gyerek megállna a fejlődésben. Az első pár évben nagyon intenzív ez az érzés, és emiatt a gyerek növekedésének üteme folyamatos.
Az iskolában azonban ezt a belső elégedettséget gyorsan átveszi a külső elismerés, a jegyekkel való jutalmazás, ami miatt a gyerek nem éli át a belső magabiztosságot, csak a felnőttek elvárásainak való kiszolgáltatottságot, és éppen ez vezeti bele később a pénznek való alárendelődés világába, tehát abba az életbe, ahol a saját érdeklődését háttérbe szorítva és elnyomva, a saját céljait elfelejtve már csak azért létezik, hogy mások elvárásainak, kívánságainak megfeleljen.

Amíg a belső elégedettség vezeti, tehát a cselekvése jutalma a saját önbizalma, addig elégedettségről elégedettségre jut. Az ilyen állapotban a gyerek átéli a bőséget, a potenciát, hiszen mindig egy olyan szintet halad meg, ami már eleve elégedettséggel töltötte el. Tehát mindig a bőségből jut a még nagyobb bőségbe.

Amikor viszont jegyekért vagy pénzért dolgozik, akkor a saját elégtelenségével szembesül, az állandó hiánnyal, hiszen egyrészt amit tesz, azt valójában nem is saját maga miatt teszi, hanem csak azért, mert elvárják tőle, és akik elvárják, azok megígérik, hogy cserébe olyan erőforrásokat biztosítanak a számára, amikkel a maradék pici idejében szabadon rendelkezhet, amikkel majd VALÓBAN él, mert amit jegyekért és pénzért csinál, az nem a 100%-os valóság, az valamiféle furcsa virtuális világ, amihez neki nincs is túl sok köze, ez csak egy álom, amiből akkor ébred fel, amikor vége a munkaidőnek (vagy a sulinak).
Persze a "valódi" élet a legtöbb esetben már olyan picire zsugorodik, hogy másra sem elég, mint a másnapi pénzért való munkavégzéshez szükséges felkészülésre, tehát a pénzét szinte 100%-ban a saját munkaereje fenntartására kénytelen fordítani, és semmiféle bőséget vagy elégedettséget nem él át.

Ha a pénzért munkát vállaló nem éli át a bőséget, vajon átéli-e az, aki pénzért munkát végeztet vagy szolgáltatást vesz igénybe?
Nem, mert a pénzért ő is a saját hiányérzetét akarja betölteni. Tehát a kiindulópontja nem a potencia érzése. A gyerek kiinduló érzése önnön potenciája; innen indul, és ide érkezik, egy magasabb szinten, mint ahonnan indult. A civil segítők kiinduló érzése a potencia; eleve ezt élik át, és a munkavégzésük után is ide érkeznek, egy magasabb és erősebb szinten, mint ahonnan indultak.
De aki pénzért másokat dolgoztat vagy szolgáltatást vesz igénybe, az azt éli át, hogy neki mi hiányzik, mi nincs. Ez a kiindulás; és mivel mások végzik el a munkát, nem ő, ezért ő maga nem élheti át a saját potenciáját, tehát a végére is csak a hiányérzet marad

annamanna 2015.09.15. 04:49:04

@murcielago: A pénz tehát egy állandósult hiányérzetet konzervál. Persze ez a hétköznapokban nem feltűnő; de ha megszűnne a pénzrendszer, akkor rögtön kiderülne, hogy pénz nélkül lehetetlen lenne embereket olyan munkára hajtani, amit azok csak a pénz reményében végeztek el.
Pénz nélkül minden emberhez önmagához kerülne vissza a döntés joga arról, hogy mit akar kezdeni a saját erejével, idejével, mit tart a maga élete szempontjából fontosnak és hasznosnak.
És egészen biztos vagyok benne, hogy ilyen rendszerben megnőne a szerepe az autonóm potencia átélésének, tehát amikor az ember csakis azért tesz meg valamit, mert egyszerűen elégedett lesz tőle.
Ha semmiféle más jutalmat nem kapok a munkámért, csak a saját elégedettségemet, akkor nyilvánvaló, hogy arra törekszem, hogy minél több olyan tevékenységet végezzek, amik miatt elégedett lehetek magammal.

Azt gondolom, nem kell különösebben ecsetelni, hogy milyen pszichés változásokkal jár az, ha az ember gyakran átéli a magával való elégedettséget. Nem éppen rossz változás ez, tehát az elégedettség és magabiztosság picit sem ugyanaz, mint a pökhendi beképzeltség, sőt annak valójában a fordítottja.
Ahhoz tudom hasonlítani, hogy a Gladiátor c. filmben Maximus elégedett volt a saját teljesítményével, Commodus pedig beképzelt volt. Nagyon nem ugyanaz a kettő.

Aki elégedett magával, azt nehéz irányítani, vegzálni, manipulálni, az orránál fogva vezetni, kihasználni, megalázni, vele erőszakoskodni, mert arra törekszik, hogy a maga ura maradhasson, ne legyen kiszolgáltatva másoknak.
Aki viszont elfelejtette a magával való elégedettség érzését, az már nagyon nehezen talál vissza hozzá, annak számára a másoknak való kiszolgáltatottság nyújt biztonságot, és ha saját magának kell döntéseket hoznia, akkor fél; ezért igyekszik visszamenekülni a szolgai alárendelődés állapotába, mert számára csak az otthonos, csak ott érzi biztonságban magát, ahol mások mondják meg neki, hogy mit csináljon. Nagyon nehéz innen váltani.

A másoknak való alárendelődés mindig úgy működik, mint a pénzjutalom, tehát a másoktól jövő jutalom az mindig pénz, mindig valamilyen hiányt kompenzál (és legtöbbször valamilyen hiányt teremt).
Az önuralom mindig elégedettséghez vezet, és segít átélni a bőséget és potenciát.

Ebből pedig az következik, hogy pénzre egyáltalán nincs szükség az emberi világ fenntartásához. Az emberiség nemhogy remekül meglenne pénz nélkül, hanem csak úgy lenne meg remekül; azaz a mostani anomáliákat pont azzal lehetne kiküszöbölni, ha nem lenne pénz. Pénz nélkül is tudnák az emberek, hogy mit csináljanak, és ráadásul még örömüket is lelnék abban, amit tesznek.

"A növekedési paradigmán a kapitalizmuson belül nem lehet változtatni "

A növekedési paradigma gyakorlatilag az egyre nagyobb hiányérzet paradigmája. Ha a hiányérzet megszűnik, a növekedési paradigma is füstté válik.
A növekedési paradigmán belül nem lehet átélni az elégedettséget; az viszont régi bölcsesség, hogy "Fiam, tanuld meg: az elég több, mint a sok!"
Amikor valamiből elég van, abból nem kell több. Az elég viszont ritkán objektív fogalom, nagyon sok benne a szubjektív elem. Minél kevesebbre mondom, hogy elég, annál kevésbé fenyeget a túltermelési válság.

A többit majd még folytatom; nekem is nehéz azt mondanom valamire, hogy elég :)

annamanna 2015.09.15. 05:04:55

@murcielago: Annyit azért még csak hozzáteszek, a pénzről, mint a kívánság kielégítésének eszközéről: erre megint a migránsok szolgáltatnak remek példát.
Ugyanis ők olyan emberek, akiknek elegendő pénzük volt arra, hogy finanszírozni tudják az EU-ba való áramlást.
Miért jöttek az EU-ba? Mert megkívánták az itteni életszínvonalat (mármint azt az életszínvonalat, amit ők eus életszínvonalnak képzelnek): Magukra néztek, és azt mondták: nekem ez nincs, de kell, hát megveszem pénzen; kifizetem a révészt, bejutok az EU-ba és hozzájutok az ottani zséhez. Mert én is úgy kívánok élni, mint ők.

Szükségük volt arra, hogy ide jöjjenek? Nem, nem volt szükségük rá, csupán kívánságuk volt rá; és közülük azok tudják kielégíteni ezt a kívánságot, akik elegendő pénzzel rendelkeznek. De ez nem egy életszükséglet. Ezért állhatott elő az a groteszk helyzet, hogy úgy válogatnak az EU országai között, mintha a boltban válogatnának a ketchupok között. Azt az országot akarják kiválasztani, amelyik reményeik szerint eléggé megfelel a kívánságaiknak.
A pénz mindig a kívánságot táplálja, és a kívánság kielégítésére való.

A mostani migránsvándorlást nem a háború idézte elő, hanem leginkább a bankkártyarendszer.

murcielago 2015.09.15. 14:19:26

@annamanna:

„az állami rendszeren túl is van rendszer; van valami mintázat és rendszer a teljes fejetlenségben, zűrzavarban, káoszban is. Legalábbis sokkal inkább, mintsem azt képzeltem volna idáig”

– persze (most nem érintve a transzcendens vonatkozásokat), a kapitalizmus. Ragyogó hatékonysággal működik még ma is, ha felmerül az igény, egyből embercsempész bandák jönnek létre, ma már a titkosszolgálatok nem mérgezett golyóstollal operálnak, hanem 12 E EUR-val, a lövészárkok helyett pedig proxy-háború és cyber-hadviselés folyik, amikben fizetett polgári alkalmazottak dolgoznak, és így tovább.

Az önzés ás a pénz a leghatékonyabb hajtóerők, de valamennyien tudjuk, a világ nem egypólusú. A (valódi) civilek képzik a másik pólust (ahogy a XIX. szd.-ban mondták, a nép).

„ha az állami rendszer összeomlana, az emberiség akkor is feltalálná magát, és egyáltalán nem gyilkolná le mindenki a saját szomszédait.”

– biztos, hogy feltalálná magát, de sajnos figyelembe kell venni, hogy a városi sok-millió ember szupermarketekből étkezik, ahová benzin felhasználásával érkezik az élelmiszer és hálózati energia-függő a világítása, fűtése és egész napi neten-lógása. Emellett biztonságát az állam (virtuális) gumibotja (erőszakszervezet) garantálja.

Ha ezek az ellátó/szolgáltató-rendszerek megsemmisülnének (lásd. előző hozzászólásomban írt okok alapján), nagyon valószínű a Hollywood-i zombi-világ hirtelen valóságossá válása. Persze - talán - újra létrejönnének azok a centrumok, ahol az ember le tudja küzdeni a zombi-világ törvényeit, azaz a történet kezdődne elölről….

„Hanem arra a jó ÉRZÉSRE, ami elborítja és felpörgeti őket, ami arra készteti őket, hogy másnap is folytassák, sőt még jobban belevessék magukat a segítésbe, még többet tegyenek, mint tegnap.”

– igen, én is próbáltam detektálni ezt a jelenséget, akár, mint az európai, akár mint a liberális gondolkodás kritikáját (wishful thinking, Colosseum elsötétítése, Ianus-templom kapujának bezárása, stb..) Én nem tudtam kiolvasni olyat a Bibliából, hogy ne csak a másik orcánkat tartsuk oda a pofonnak, hanem tegyünk úgy, mintha hitelt adnánk a gonosz érveinek, de belül magunkban mégse..

Lefordítva mai nem-példázatos nyelvre: ha egy szír házát lebombázzák, akkor ó menekült, találkozik, tegyük fel valakivel, aki 12 E EUR-t és és információkat ad neki, hogy el tudjon jutni N.o.-ba (még azt is feltehetnénk, hogy rövid dzsihádista kiképzést kap, de ne bonyolítsuk túl..). Mindent egybevetve ő az EU-ban minek számít?

Ezt a problémát az új magyar szabályozás is érzékeli, amikor úgy szabályoz, hogy nem számít az illegális határátlépés, ha az illető haladéktalanul jelentkezik a hatóságoknál. ( A Bibliához hasonlóan: nem számít az elkövetett bűn, ha őszinte és mély a megbánás…)

„aki pénzért másokat dolgoztat vagy szolgáltatást vesz igénybe, az azt éli át, hogy neki mi hiányzik, mi nincs. Ez a kiindulás; és mivel mások végzik el a munkát, nem ő, ezért ő maga nem élheti át a saját potenciáját, tehát a végére is csak a hiányérzet marad”

– ja, de nem szabad elfelejteni, hogy a kapitalizmus fejlődése nem állt meg az amerikai (és európai) középosztály felemelkedésével és tündöklésével, tovább folytatódott a tőkekoncentráció. Ekkora vagyon (ami mára koncentrálódott) már nem tud fogyasztásban manifesztálódni (, még 15 év és termelésben sem), viszont hatalmas lehetőségek nyílnak a hatalom és még több hatalom megszerzésére általa.

„igyekszik visszamenekülni a szolgai alárendelődés állapotába, mert számára csak az otthonos, csak ott érzi biztonságban magát, ahol mások mondják meg neki, hogy mit csináljon.” – tévelygő báránykák…„akárki, aki az Ő helyét bitorolja, csakis illegális, jogtalan úr lehet” – ma kezdődik a zsidó újév a megtérés, bűnbánat és a megbocsátás jegyében. „a rosszon, a másén, a kevésen is hűségesnek kell lenni, hogy az ember kiérdemelje az igazit, az övét, a jót” – reméljük ezt József is még így gondolja. a fáraóra vonatkoztatva.
süti beállítások módosítása