Azt mondták, menjek az LMP-be a mániámmal – Kis Diána a Mandinernek
2015. augusztus 14. írta: Redakció

Azt mondták, menjek az LMP-be a mániámmal – Kis Diána a Mandinernek

kis_diana.jpg

„Azt mondták, hogy ezzel a szociális mániámmal az LMP-ben lenne a helyem.” Megfogadta a javaslatot. Az LMP képes szavazókat elszívni a Fidesztől, egy élő bizonyítékot legalábbis találtunk erre. A téma nem a földön hevert, hanem a fűben ült – az ökopárt alapítványának Felsőtárkányban tartott nyári táborában. Kis Diána a Fidelitas aktivistája volt, de egyre kevésbé értett egyet a kormány politikáival; így váltott és LMP-s lett, most a párt társelnökének, Szél Bernadettnek az asszisztense. „A köz javát szolgáló nagy tervek megvalósítása helyett a Fidelitasban is az lett a cél, hogy mindenki kapjon valami pozíciót vagy trafikot” – mondja az ifjú szociálpolitikus, aki elmeséli azt is, hogy a tavalyi kampányban hogyan segítette a Jobbik az LMP-t. Interjúnk.

„Az LMP-ben, ahogy eddig látom, rengeteg eszme és világnézet megfér, nincs kötelező szemellenző. Én, ha kell, akkor szociáldemokratának vallom magam – persze nem a Schmuck Andor-i értelemben. Ebben nyilván benne van a tanulmányaim hatása is. A Fidelitasban is szóvá tették annak idején, hogy a „tátikára” járok, hogy ott mossák az agyam, azért lettem ilyen. Csak hát úgy éreztem, hogy amit az egyetemen hallok, közelebb áll az igazsághoz, mint a Fidelitas-mentalitás.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr97705414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.08.14. 10:50:07

Besenyőék brandje a háromkerekű kretén, aki többször él. A stumpfolás -mint ige-, köztisztasági vonzatának kiteljesítéséhez szükség lenne még egy seprőre, amit bálamadzagon viselne az alsógatyája gumipertlijének helyébe fűzve és mintegy maga után húzva, tenne eleget jószolgálati küldetésének. Csak a sarkon befordulásoknál kellene arra vigyáznia, be ne verjen 4-5 Nikont a japán turisták popájájába.

Korunk legfontosabb vívmánya, hogy mozgalmárkodással is lehet kalácsot keresni. Régebben maximum egy vajaskiflit, ezért dolgozni is kellett mellette.

Hogy mi ebből a tanulság? Gedeon bácsi a nők bálványa és minden nő vagy festi magát, vagy a haját, de leginkább mindkettőt. A gyufafejű szinte biztosan cigó, a szőke nem mindenhol barna és így tovább.

Mit kompenzál vajon? Ez érdekelne, ha már egyszer Hartáról ment fényhozónak Pöstre.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.14. 10:54:41

Azért sz.r érzés lehet ha ezt egy ex bajtárs mondja ki, mi?

" A nagy, köz javát szolgáló tervek megvalósítása helyett a Fidelitasban is az lett a cél, hogy mindenki kapjon valami pozíciót vagy trafikot."

S=klogW 2015.08.14. 11:37:31

@doggfather: sose volt bajtárs:

a kis balos az lmp helyett a fidesz-ifikhez állt be a karrier reményében

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.14. 11:45:37

@doggfather: Rég nem az a kérdés, hogy a Fideszben a pozíció, a trafik és az állami megrendelés lett-e a cél, hanem hogy nem az volt-e mindig is. A következő kérdés pedig az, mikor és hogyan lehet majd ezért őket megbüntetni, de anélkül, hogy visszajöjjenek a ballibek. Lehet, hogy soha - nyilván erre játszanak.

murcielago 2015.08.14. 12:12:15

„hogyan segítette a Jobbik az LMP-t” – erről már korábban is csiripeltek a pesti utcán, úgy átszik újra szonda-téma…

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.08.14. 12:13:02

Miért nem a szocikhoz? Ők sokkal érzékenyebb szociálisan, mint amilyen az LMP valaha is lesz.

murcielago 2015.08.14. 12:22:59

@Doomhammer:
"Miért nem a szocikhoz? "
Az lehet, hogy túl nagy ugrás lett volna (kevésbé hiteles)

Lakimi 2015.08.14. 12:30:30

@murcielago:
Vagy esetleg a szocik nem tartoznak a Fidesz-Jobbik-LMP üzleti csoporthoz, annyira meg nem hülyék, hogy a konkurrenciához küldjék holmi szociális érzékenység miatt.

S=klogW 2015.08.14. 12:34:23

@Doomhammer: @murcielago:

ott most nem lehet karrirert csinálni
az nem mutat most jól a szíví-ben

murcielago 2015.08.14. 12:52:03

@Lakimi: @S=klogW:
Az hogy az LMP-hez küldték/vagy ment, azt jelenti szvsz, hogy az LMP-t akarják egy kicsit szociálisan érzékenyebbé tenni (talán egy kevéssel). Ez elzárná a Jobbikot, hogy bal felé terjeszkedjen. Az Mszp-t meg amúgyis törzsszavazói tartják életben, ez a képviselő neki aligha jelentene sokat.

Bell & Sebastian 2015.08.14. 13:34:52

Valamikor az ilyenekre létezett a „tudományos hülyegyerek” definíció, ami az életképtelenséget takarta - alapvetően.

Zsúrpubi Stumpfon vagy a szőke Anti Zyklonon meg sem lepődöm.

De hogy Ergé felült ennek a hülye Kakukkmarcinak, élvezettel olvasgatja, magyartalan, veretlen és helytelen írású, semmitmondó sorait, az egy magát újságírónak tartó, cicavíziókban zúzó, népszerű, másik zsúrpubitól kimeríti a magát tudományosnak láttató hülyegyerek fogalmát.

Csak fel ne jelentsem valami fideszes gázborz-fórumon, mert már úgy megnéznék egy egyenlőtlen, sportszerűtlen és héroszmentes küzdelmet a bolhacirkuszban.

Robinzon Kurzor 2015.08.14. 14:27:53

@Holger Hartland:
"hanem hogy nem az volt-e mindig is"

Székház, Fico Kft., 1992-93.

"mikor és hogyan lehet majd ezért őket megbüntetni, de anélkül, hogy visszajöjjenek a ballibek"

Semikor és sehogyan.
Az optimista forgatókönyv valamiféle kiegyezés, a jelenleg partvonalra szorított (vagy a megvezetettből majd ezután ellenállóvá átképződött), nyugatosabb fideszesek és a vállalhatóbb (csak mérsékelten vállalhatatlan) "ballib" erők között.
Egyfajta új rendszerváltás, amivel esetleg megpróbálhatjuk újra latin keresztény modellt.
Ha nem sikerül, akkor marad a balkáni-moszkvai vonal, lényegében mindegy, hogy konkrétan milyen pártok (oligarchák) uralma alatt.

Viszont amíg nyitva a határ nyugat felé, az mindig könnyebb út lesz, mint nekiveselkedni a szarkupac ellapátolásának.

murcielago 2015.08.14. 15:02:32

Hát nem tudom, hogy a kiegyezés a „nyugatos” fidesz és a „ballib” között egyáltalán reális-e. Ez a Fidesznek teljes arcvesztéssel járna. De az igazi kérdés, az, hogy aki csalódott az orvoslátogatói díjat bevezetni szándékozókban is, és a nemzeti trafik rendszert létrehozókban is, az most kire szavazzon?

murcielago 2015.08.14. 15:18:33

@Bell & Sebastian:
És szegín Besenyő Pista bácsi mostmán kire szavazzon? Ha má a stumpfokban sem lehet bízni, egyáltalán véve. No meg, aztán Margit néni, nekije is van szavazatja.
:)

Bell & Sebastian 2015.08.14. 17:23:01

@murcielago: Nem Pista az agyalágyult, hanem Boborján értett megint valamit nagyon félre. Ergé lehetett volna a fény az éjszakában, ha nem kezd el dekázni. Mindenki azt ír, amit csak akar, mert ráér rajta gondolkodni, volt is nem egy, jól sikerült bemozdulása, hol balra, hol jobbra.

De élőben csapnivaló és mindig ott lebeg a kérdés:
- Ahhoz képest, hogy mi lehettem volna, mi lett mára belőlem?

Ha a kivénhedt vörös ördögnek ennyi volt a vezeklése (a bűneiért), még nagyon olcsón megúszta.

És ami nyilvánvaló: még mindig nem ért semmit az egészből. Egy ilyen hólyagot piedesztálra tenni (mint K.) - sokkal több, mint hiba! Bűn.

Bell & Sebastian 2015.08.14. 18:09:26

@murcielago: Fogós kérdés, mint a rétesliszt. Mivel az ereszdmeg nem sikerült Orbánnak, megint eredmeg jön, nem húzdmeg. Hogy ki fogja végrehajtani?

Nem mindegy, de másodlagos. Még annyi jelentősége sincs, mint az Illés / Omega dillemának.

De ha farvizen akarja húzatni magát, nem árt a befutóra tenni. Nyilván jómagam erős felindulásból elküldöm ezeket.

Bell & Sebastian 2015.08.14. 18:12:27

jav.: ereszd meg és dilemma

Robinzon Kurzor 2015.08.15. 01:24:47

@murcielago: "Hát nem tudom, hogy a kiegyezés a „nyugatos” fidesz és a „ballib” között egyáltalán reális-e. Ez a Fidesznek teljes arcvesztéssel járna."

Egyrészt alapvetően személyekről van szó, nem szervezetekről, másrészt eleve olyan személyekről, akiknek ez a jelenlegi (2010 utáni) Fidesz már maga az arcvesztés (pl. amelyik naiv módon azt ígérte, hogy az elsőnek, aki a közösből lop, levágják a kezét), tehát ők ebből kifejezetten pozitívan jönnének ki, harmadrészt pedig nem, ez egyáltalán nem reális.

Más lehetőség viszont nincs, illetve ami van, az a teljes leszakadás és perifériára szorulás pályája.

maroz 2015.08.15. 06:33:48

@murcielago: Én már eleve azt sem értem, hogy miért akar szavazni? Ezt is talán érdemes lenne egyszer alaposabban végiggondolni...

maroz 2015.08.15. 06:43:41

Amúgy meg ez a legszebb az egészben:

"Innen már egyenes útja volt Szél Bernadett titkárságára, vagy nehéz volt megszerezni a munkát? Mégiscsak a Parlamentben dolgozik, az ország közepén úgy, hogy éppen csak befejezte az egyetemet.

Szinte véletlen, hogy így lett. Miután júliusban megkaptam a szociálpolitikusi diplomámat is, szóltam Dettinek és Schiffer Andrásnak, hátha tudnak valamilyen civil szervezetet, ahol dolgozhatnék. Mivel az őszi félévben gyakornokként bizonyítottam, felajánlották ezt az állást."

Ez a "szinte véletlen". Na, ez a tátika hatása.

Még a tojáshéjjal a seggén, a diplomáján meg se száradt a tinta, aztán sétálgat nagy töprengve, hogy itt ez a szociálpolitikusi felkenésem, mi a frászt kezdhetnék vele, battyog súlyosan leszegett fejjel a Kossuth téren, kinyílik egy ablak, bekiált: jónapot, Kis Diána vagyok, akadna számomra itt valami állás? Nahát, jöjjön be, teljesen véletlenül akad, mikor tudna kezdeni?

Ha tényleg igaz, hogy munkáscsaládból jött, akkor körülbelül itt, ezzel a véletlenezéssel szakadtak el végleg azok a gyökerek, ha voltak egyáltalán.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.08.15. 07:35:03

"Az LMP-ben, ahogy eddig látom, rengeteg eszme és világnézet megfér"

persze, amíg még nincsenek kormányon. így több szavazót tud szerezni a posztkomcsi siffer és a félhülye szélberni.

az meg egyértelmű hogy az lmp jobb választás, mint a primitív fidesz, ma már csak a prolik fideszesek

maroz 2015.08.15. 09:55:37

@tesz-vesz: Valójában az lmp-ben annyi az eszme, mint abban a bizonyos kakaóstekercsben az indukció. Allűrök, kulturális cicaharcok, a semmi intenzív lengetése, divatos toposzok kritikátlan továbbmondása, de hogy eszme? Pláne rengeteg! Pláne világnézet!

murcielago 2015.08.17. 13:27:14

@Bell & Sebastian:
Hát ha ugyanarra gondolok, amire Maga (!?), egy házon belüli nagyjavítás/fődarab-csere az (ezerszer elátkozott) liberalizmus/túl sok az állam fordulathoz vezethetne csak (persze kis magyar fordulat formájában).

Mit lehet erre mondani? Amikor a Mandíneren – ami ugyebár a fiatal konzervatív nemzedék legkiválóbbjainak blogjaként van kikiáltva - sűrűbben fortyog a gazdasági neo-liberalizmus, mint az Egyetemen…

Szavazza meg, akinek ez tetszik…

murcielago 2015.08.17. 13:29:09

@maroz: @Robinzon Kurzor: @tesz-vesz:

Egy jobber valószínűleg nem talál semmi szimpatikusat az LMP-ben. A (Mo.-i értelemben) baloldali, vagy liberális azért szerintem nem felejti el, hogy Schiffer intakt tudott maradni akkor, amikor a permutálódó balliberális pártok épp mélyre ásták magukat. Most az a helyzet, hogy a mélyre ásás tovább folytatódott a menekült-kérdésben, amiben Sch. A. tudomásom szerint bölcsen hallgatott.

Persze a gazd-pol.-jukról nemigazán lehet tudni konkrétumot. De ha a centrum tovább megy jobbra (erre van tkp. esély), én Schiffer helyében balra lépnék.

maroz 2015.08.17. 13:56:22

@murcielago: Pedig a programjuk is érdekes. A "zöld munkahely" például egy olyan tanulmányra alapoz, amire a kormány is. Milyen kár, hogy a tanulmány akkora egy marhaság, hogy csilingel a kanyarban.

murcielago 2015.08.17. 14:17:59

@murcielago:
Ja egy fontosat elfelejtettem, egy kérdés, ami parlamenti, vagy népszavazási, vagy közbeszédi szinten szinte nem is létezik:

mandiner.hu/cikk/20150109_elutasitja_az_unio_szabadkereskedelmi_megallapodasat_az_lmp

(Ezt mondják politikai kurázsinak.)

murcielago 2015.08.17. 14:28:28

@maroz:
Ne abbólj indulj ki szerintem, hogy a ma funkcionáló dolgok mindig funkcionálni fognak. Mindig lesz az ATM-ben pénz, mindig tele lesznek a boltok, az autópályák, stb.

Persze az LMP nem egy prepper-párt, én sem mondom, de a zöld gondolatkör akkor lesz népszerű, amikor a kapitalizmus, hogyismondjam, kicsit gyengélkedni kezd majd, a korábbi gyengélkedéseinél jobban.. Vagy akkor vége lesz a világnak? Szerintem nem.

Megelőzi a korát. Ez végülis nem jópont egy politikusnál, de nem is a legrosszabb.

maroz 2015.08.17. 15:09:30

@murcielago: Én ennél a mostani "zöld gondolatkör"-nél kapitalistább, elitistább valamit súlyosan tudatmódosult állapotban sem bírok elképzelni...

És hát igen, _ennek_ a zöld gondolatkörnek lesz vége akkor, ha a kapitalizmus lábon lövi saját magát menekülés közben, és nekem ez a mostani zöldmese picit sem fog hiányozni.

Szindbad 2015.08.17. 16:23:57

@murcielago: Mikor fog gyengélkedni a kapitalizmus?

murcielago 2015.08.17. 16:37:19

@maroz:
Mondtam én, hogy a "zöld" ideológia jelenleg nem népszerű (csak majd lesz...)...

Biztos vagy benne, hogy ez az ideológia elitista? Valóban a gazdag országok engedhetnek meg ilyen "nagyon soká megtérülő" beruházásokat (pl. szélerőmű, stb) maguknak. De a tőkeigény nélküli ökológiai gazdálkodás teljesen tradicionális vidékeken (ahová a tőke soha be se tette a lábát!) ősidők óta folyik, ezt nyilván tudod. Az alapelvek pedig ugyanazok.

Nem a kapitalizmusból adódik az ökologikus szemlélet (sőt, egyáltalán nem), hanem a kap. által létrehozott tőke fordítható - elkötelezettség esetén - öko-gazdálkodásra.

murcielago 2015.08.17. 16:55:41

@Szindbad:
Nos, a kapitalizmus akkor fog "kicsit" gyengélkedni, amikor a folytonos, megállás nélküli fejlődését jellemző legfontosabb indexeit ábrázoló görbék (egy főre jutó termelés, kóolajkitermelés, stb) EGYSZERRE fognak inflexiót mutatni (növekedésből csökkenésbe átcsapni). Ez a Római Klub korábbi álláspontja szerint 2030-ra, leutóbbi jelentésük szerint 2050-re várható. (Természetesen a számok tendenciákat jeleznek, valamint a globális felmelegedés, ill. egy termonukleáris háború jelentősen befolyásolhatja azokat.) Van más adata?

maroz 2015.08.17. 16:55:55

@murcielago: Ennek a mostani zöld ideológiának nincs semmi értelme, hiszen valójában nincs is benne semmi zöld és a kapitalizmusban nem is lehet. Bármilyen öko-probléma elvérzik a növekedési paradigmán, és azon, hogy ma mindennek árujellege van.

Amiről én beszélek az a kutatás-fejlesztési irányok, ezeket határozza meg úgy a kapitalizmus, hogy az sem a környezet sem az emberek 90%-ának nem jó, nem érdeke. És ez ugye érthető is, hiszen a tőkének a profit az egyedüli értelmes cél, így a kutatások is arra fognak menni, hogy minél több profitot hozó fejlesztések legyenek.

Bármilyen ökologikus személet csak a kapitalizmus ellenében gondolható el. Csak hát ugye ki meri ma elgondolni azt, hogy a problémáink gyökere maga a kapitalizmus?

maroz 2015.08.17. 16:57:16

@Szindbad: Állítólag 2008-tól...

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 17:09:39

@maroz:

a zöld ideológia mindössze a szocializmus újracsomagolása

a többségnek már nem vonzó a régi körítés, arról többé-kevésbé már mindenki tudja, hogy nem kóser:)

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 17:15:00

@murcielago:

a "kapitalizmus" a magántulajdon szentsége adódik

a környezetszennyezés pedig magántulajdon elleni agresszió...

minél inkább garantálod a magántulajdon szentségét annál kisebb és __drágább__ lesz a környezetszennyezés, lásd __szennyező fizet elv__, ami egyébként nagyon régi jogelv, nem mostanában találták ki...

az un. "free market environmentalism" különben erre épül

Free-market environmentalism
en.wikipedia.org/wiki/Free-market_environmentalism

a szennyező fizet elv különben már a római jogban is jelen volt, idézet Pallas nagy lexikonából:

"5. Cautio damni infecti, amelynek értelme az, hogy mindenki birtokát oly karba köteles helyezni, s oly karban tartani, hogy a szomszédok biztonságát ne veszélyeztesse, ellenkező esetben a származható kárért felelős, s óvadékadásra is kötelezhető"
mek.oszk.hu/00000/00060/html/097/pc009766.html#10

mindössze ezt kéne érvényesíteni...

nem pedig kismillió oldal jogszabályt írni...

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 17:16:46

@Szindbad:

a jelenlegi vegyes gazdaságban már nagyon rég gyengélkedik...

Vegyes gazdaság
hu.wikipedia.org/wiki/Vegyes_gazdas%C3%A1g

elvégre ez fő profilban már inkább szocializmus

murcielago 2015.08.17. 17:21:08

@maroz:
Filozófiai értelemben valószínűleg igazad van. És mégis léteznek sikeres „öko” projektek, ahová a szükséges tőkét környezetromboló/kizsákmányoló hagyományos tőkés termeléssel hozták létre.

Ugyanígy folynak nem profit-célú kutatások is, „hagyományosan” létrehozott tőkét beinvesztálva.
Ha pénzed van, a kapitalizmusban te vagy a király, akár a kap. lerombolásán is dolgozhatsz, miért ne, ha megfizeted…

Hogy ez a rendszer most a végéhez közeledik, avagy sem, abban nincs egyetértés.

murcielago 2015.08.17. 17:28:16

@pitcairn:
„a környezetszennyezés pedig magántulajdon elleni agresszió” – szelíden ellentmondanék, a környezetszennyezés elsősorban
- tisztázatlan tulajdonú területek (senki földje),
- közterület,
- más tulajdona ellen irányul.
Ezt mindennapi tapasztalatok alapján, nem tud. írások alapján állítom. (Persze van olyan ember, aki a saját tulajdonát szennyezi el, de nem ez a jellemző.

murcielago 2015.08.17. 17:32:52

@murcielago:
Másrészt a szennyezés az éjjel, vagy senki nem látta, vagy aki látta, elfelejtette elv alapján és nem jogelvek alapján történik.

maroz 2015.08.17. 18:29:44

@murcielago: Persze, nem is lehetne azt elképzelni, hogy ne legyenek olyan projektek is, amelyek nem a profitot célozzák, csak ugye ott van az, hogy ezek a projektek az összeshez képest annyira elenyészőek, hogy bátran kerekíthetjük nullára a hatásukat.

Mindenesetre a neoliberális kapitalizmusnak mintha mostanság visszanyalt volna a fagylalt, így ha abban nem is nagyon lehet reménykedni, hogy maga a kapitalizmus még a mi életünkben megdöglend az azért eléggé valószínű, hogy a neoliberális változata nem, vagy csak nagyon súlyos költségek árán húzza tovább. Mostanra érik be a '90-es évek deregulációjának és liberalizációjának a "haszna", és ezt a neoliberális kapitalizmus már a struktúrája miatt sem fogja tudni kezelni.

Csak hát ugye nehezen megy az elengedés, lám a brit Munkáspárt is eljutott oda, hogy ami van az nem jó, de attól már nem tud elszakadni, hogy hülyeséget óhajtson: legyen minden ugyanúgy, ahogyan hetvenes évekig volt. Az emberarcú kapitalizmusra manapság nem igazán van esély.

murcielago 2015.08.17. 19:09:30

@maroz:
Valóban a mai kapitalizmusnál a legszembetűnőbb, ha lehet így mondani, a származékos piacok kemény elszakadása a valóságtól, amit a dereguláció tesz lehetővé, és a legutolsó (2008-as) válságot is előídézte (tényleg vége van már?).

Bármilyen furcsa, ez tk. a kapitalizmus színtiszta innovációja: olyan ügylet-formákat talál ki, amelyek azelőtt soha nem léteztek. És ha a bizalom nem inog meg, hatalmas profitok keletkeztek volna és a virtuális derivatívák világa még pörgősebb lenne…

Én egyébként nem a kockázati piacot, ill. a pénzügyi aktívák túlértékelését tartom a kap. „sírásójának”/”fenyegető veszélynek” (nézőpont kérdése), hanem a tulajdonkoncentrációt (ami szükségszerűen hatalomkoncentrációhoz vezet) és a hitelpénz-rendszer kamatrabszolgasághoz vezető vonásainak erősödését. Ezek a jellemzők szvsz túlléptek egy racionális határon.

De lehet, hogy csak én látom így (nem vagyok szelvényvagdosó, sajnos).

maroz 2015.08.17. 20:31:16

@murcielago: Ráadásul ennek a nagyon koncentrálódott hatalomnak még formailag is semmiféle demokratikus kontrollja, hála a deregulációnak.

Azt mondják, hogy 2008-ra egy olyan válság borult rá, amit az okozott, hogy a kapitalizmus Pénz-Javak-Pénz ciklusa már 2008 előtt kifulladt, és elkezdődött a Pénz-Pénz ciklus, és hogy ez a ciklus még mindig tart, tehát 2008 nem "a" válság volt, csak egy ciklus kezdete.

Ezzel a P-P ciklussal az a legnagyobb baj, hogy nagyon sokan kiszorulnak a buliból, és leginkább azok, akik addig a javakat előállították, bérmunkásként. Csak ugye ez a világrendszer hármas tagoltsága (centrum-félperiféria-periféria) miatt fokozatosan fog felszivárogni, és aki vet egy pillantást az uniós országok munkanélküliségi rátáira, az talán már érzékel valamit ebből a ciklusból, ennek a ciklusnak a sajátosságaiból.

És akkor ugye itt a fejtörő: minden vagyon, ezáltal minden hatalom azon kevesek kezében koncentrálódik, akik a jelenlegi világrendszer fenntartásában érdekeltek, akiknek pedig a megváltoztatása lenne jó semmijük sincs, teljesen eszköztelenek. Na jó, az arab világban mintha nem lennének eszköztelenek, de ez se akkora öröm.

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 23:12:50

@murcielago:

ez semmiben sem mond ellen annak amit fentebb állítottam elvégre a "free market environmetalism" mozgalom kulcsgondolata a tulajdonjogok letisztázása

en.wikipedia.org/wiki/Free-market_environmentalism

különben kitűnően látod a környezetszennyezés elsősorban ott "durvul el", ahol az adott területnek nincs valódi gazdája

ahol van valódi "gazda", ott, ha állam bácsi a mitikus közérdekre hivatkozva nem lép közbe, pillanatok alatt következménye is lesz a környezetszennyezésnek...

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 23:15:49

@maroz:

speciel a legvadabb környezetrombolás köztudottan az un. kommunista rendszerekben következett be...

pedig ott aztán nem játszott túlzottan nagy szerepet az un. "profitmotívum"...

pitcairn (törölt) 2015.08.17. 23:20:09

@maroz:

a hatalom és vagyonkoncentráció különben szintén az un. "kommunista" rendszerekben jutott el a csúcsra

pl. a SZU-ban lényegében néhány tucat ember döntött a stratégiai kérdésekről, ergo ők birtokolták a valódi tulajdonosi kompetenciákat

(az un. "állami" tulajdon lényegében az államot irányító elit tulajdona...) ,

az állampolgárnak hazudott rabszolgáknak nem volt különösebb beleszólásuk ebbe

a SZU-ban nagyobb volt a tényleges hatalom és vagyonkoncentráció mint a cári Oroszországban (pedig az sem volt piskóta...)

maroz 2015.08.18. 06:25:04

@pitcairn: Az volt ám az igazi világ,
amikor szerb-targonca hordta az ánizsos szekercét,
amikor hat muttyóért lehetett kapni nyolc berendát,
amikor rezesbanda járta városszerte,
s a zöld ólommadár is megpikkelyesedett a deres majálistól.

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 08:42:29

@maroz:

a helyedben én inkább a kolimai aranybányákkal példálóznék...

azokkal, ahol a szovjet GULÁG rabszolgák termelték az aranyat a moszkvai pártarisztokrácia Wall Street-i és londoni cimboráinak...

(és persze kegyetlenül pusztították a környeztet is, de ilyen apróságokkal most ne foglalkozzunk...)

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 08:45:34

@maroz:

művelődj...

en.wikipedia.org/wiki/Kolyma#Emergence_of_the_Gulag_camps

ez kb. az embertelen kizsákmányolás csúcsa volt...

murcielago 2015.08.18. 08:48:28

Ki hitte volna valaha, hogy a kap. szép új világunk feelingjét negyvenéves S. Gy. alkotásokkal fogjuk tudni érzékletesebbé tenni...

maroz 2015.08.18. 09:30:08

@pitcairn: Amikor egy végtére jött két vágta,
s a piros csikók, a kis aranyos mende-mondák,
úgy csónakáztak a látóhatárban, mint boltos uramnak
a mészáros szakadék.
Amikor egy rend ruhával két posztó dolmányt suvickozott a "Napoleon" fogadó öreg cégtáblája.
Amikor a "csitri csempék" aranyvasárnapon töltött káposztába gubbasztották a varjúsültet; s a
kis cipók az aranytelkes özvegyénél jázmint szaporítottak,
amikor a tavaszi madárcsicsergés az öreg ólomkereskedő tábornoki nadrágján is megalvadt,
zsúpfedeles bajuszán kiolvasztotta a vert-ezüst szelencét.

maroz 2015.08.18. 09:38:45

@murcielago: Pályát választottam. Nem lehetek birkanyíró. Csak birkának feleltem meg. Türelem, birka, türelem!

Amúgy meg azért kezdtem el SGY-t idézgetni, mert pitcairn kollégának teljesen mindegy, hogy mi az input, belőle úgyis mindig ugyanaz jön ki, így inkább idézgetek, annak több az értelme. :)

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 09:44:48

@murcielago:

én meg esetleg a "Gulág szigetvilág" című opuszból idézhetnék a kommunista kollégának:)

maroz különben mindössze kis fogaskerék az oligarchák gépezetében

a neoliberális világrend lényegében hozzá hasonló IQ-fighter-ekre épül:)

murcielago 2015.08.18. 12:03:42

@pitcairn:
Már bocs, de azzal, hogy lekommunistázol, oligarchia-hívőzöl, IQ-fighterezel vkit, pont az érdemi vitát akadályozod meg, persze lehet, hogy ez is a célod. Az érdemi vita negligálása pont a diktatórikus szituációk és személyiségek jellemzője. Ráadásul egy blogon, amit ugye a vita tesz szórakoztatóbbá.

Vagy Te olyanokkal szeretsz beszélgetni, akik szerint jaj, de jó a piac, jaj, de tökéletes a kapitalizmus…?

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 12:07:44

@murcielago:

speciel a "kapitalistázást" ő kezdte, érdemi vitára pedig 100%-ban alkalmatlan

aki olvassa az tisztában van ezzel:)

maroz 2015.08.18. 12:28:20

@murcielago: Ez is:

"Fiatalok, tiétek a jövő... úgy volt, hogy a miénk lesz."

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 13:27:01

@murcielago:

speciel az én "jóslatom" beteljesülésére se kellett sokat várni...

mandiner.blog.hu/2015/08/17/megszolal_a_harminc_alatti_magyarorszag_osszkep_az_ezredvegi_nemzedekrol/full_commentlist/1#c27822316

néhány napon belül a harmadik vitapartnerét minősíti vita-képtelennek pusztán ezért mert az néhány egyszerű kérdéssel megakasztotta a "remek gondolatmenetét"

murcielago 2015.08.18. 13:27:13

@maroz:
Tényleg vitaképtelen vagy:) ? Szerintem tedd azt, hogy időnként engedsz a másik fél érveinek (mint amikor nővel játszik meccset az ember, időnként engedi nyerni…)

Talán ezzel Te is gazdagodsz, más tanácsra pedig nincs szükséged, szerintem.

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 13:32:06

@murcielago:

@maroz:

inkább válaszolja meg a Jean Sol Partre kérdését...

murcielago 2015.08.18. 13:37:04

@pitcairn:
Jó, kicsit karcosabb a stílusa, de a vélemények pluralizmusa a lényeg szerintem. Ennél sokkal durvább dolgokat is olvastam a Mandin…

maroz 2015.08.18. 13:37:33

@murcielago: Nem nagyon látom, hogy mitől gazdagodhatnék. A kapitalizmus harcimarcijainak a sematikus gondolkodását már elég jól ismerem, őszintén meglepne, ha tudnának nekem bármi újat és érdekeset mondani.

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 13:41:43

@maroz:

ja, mert neked olyan "komplex" gondolkodásod lenne...

pitcairn (törölt) 2015.08.18. 13:42:41

@murcielago:

ebben teljes mértékben egyetértünk

murcielago 2015.08.18. 13:58:32

@maroz:
Vagyis nem zártad ki, hogy esetleg meg tudsz lepődni..:) Én azt szeretném, ha maradnál, számomra sokkal érdekesebb blog lenne, ha a Te véleményed is képviselve lenne benne.

maroz 2015.08.18. 14:38:53

@murcielago: Persze, hogy nem zártam ki, hiszen ha kizárnám, akkor a megismerés elől zárnám el magam.

És eszem ágában sem volt elmenni, miért is tenném, de ez még nem jelenti azt, hogy olyan párbeszédeket is kötelességem lenne folytatni, amely számomra nem nyújt semmit.

Most gondold el ezt irl: szívesen ülnél egy asztalnál egy kocsmában és diskurálnál olyanokkal, akik akkor is lehülyéznek, személyeskednek, beszólnak, ha te erre semmi okot nem adtál? Nálam ez a mérce: olyannal fórumon sem beszélgetek, akivel a fórumos viselkedése alapján irl sem beszélgetnék szívesen. A "beszélgetést" úgy értsd, hogy nem folytatnék vele érdemi diskurzust, legfeljebb köszönök neki, megkérdem, hogy hogy szolgál az egészsége és szidom az időjárást, de beszélgetni egy olyannal, aki állandóan beszólogat? Ehhh...

murcielago 2015.08.18. 16:26:36

@maroz:
O.K., teljesen megértelek

én is hamar lettem már itt sztálinista hazugsággyárostól a sátánistán keresztül fekete mágusig sok minden (ezek egyrésze becsomagolva), pedig elhiheted, hogy óvatosan fogalmazok (nálad óvatosabban…)

megengedem, hogy kételkedjenek bennem (Kipling nyomán)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.08.25. 20:12:50

@maroz: hát igen, okosakat mondanak. már amikor sikerül. néha azért kiderül hogy milyen buta ez a szélberni, kgb-s ügy.
süti beállítások módosítása