Az év riportja: El Camino de Balkan
2015. augusztus 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Az év riportja: El Camino de Balkan

el_camino_de_balkan1.jpg

Végre.

Van egy egyelőre névtelenségbe burkolózó magyar újságíró, aki a hónapok óta tartó menekültmizéria közepette fogta magát, és belevágott egy pofonegyszerű, de annál több kalandot, kihívást és veszélyt jelentő ötlet megvalósításába. Lement Görögországba, hogy végigcsinálja a migránsokkal az utat a görög határtól Magyarországig, sőt, rajtunk keresztül Bécsig, a menekültek által áhított Nyugat kapujáig.

Az El Camino de Balkan néven futó cikksorozat egy hete indult el az Átlátszón, de most volt alkalmam elolvasni az eddigi bejegyzéseket és falom a sorait. Naiv rácsodálkozás avagy menekültfóbiás jajveszékelés helyett megírta, milyen is a menekültáradat nagybetűs, kőkemény valósága.

Következzen pár idézet az út során eddig született tudósításokból, de nagyon is érdemes elolvasni az egészet! Szerintem eddig ez az év riportja.

*

„Amikor egy héttel ezelőtt átléptük a görög-macedón határt Evzoninál, és indultunk tovább dél felé, vagy tíz kilométer után láttuk meg az első csoportot. Dél volt. Az autó műszerfalán a hőmérő 37 fokot mutatott. Aki legelöl jött, annak furcsán feldagadt az arca, széleseket lépett, húzta a bal lábát. Vagy tízen jöttek mögötte. Többségében férfiak, néhány asszony, egy gyerek. A másik csoport az autópálya mellett a fehér leanderek árnyékában ült. Egymásnak adták a vizes palackot. A harmadik csapatban csak hárman voltak. Fiatal fiúk, kis hátizsák mindegyiken, leszegett fejjel mentek előre a perzselő hőségben. Nekik még harminc kilométer volt hátra a határig. Holnap én is elindulok. A kétségek számosak, kevés a támaszték.” (Indul az El Camino de Balkan)

*

„Az elhagyatott úton pár kilométerre a macedón határtól, egy bokor mellett állt, rajta egy akkurátusan összetekert hálózsák. Egy babakocsi volt. Először bele sem mertem nézni, Mert ugye mi van ha? Üres volt. Ott hagyták. Eddig tartott, innen már ölben is megteszi. Három kilométerre voltam Idomentől. Attól a falutól, amely a menekültválság Észak Görögországi központja lett. A nemzetközi vasutvonal utolsó görög állomása van itt, a sínek átfutnak a határon és, ott a túloldalon egy híd könnyíti meg az illegális határátlépők dolgát. Nem kell a folyón való átkeléssel bajlódni. Hat kilométert gyalogoltam a 1-es főúttól. Az első menekült csoport Idomenitől párszáz méterre lépett elő a naprafogó táblából. Afgánok voltak, vagy huszan. Fiatal srácok, gyerekek és asszonyok. – Kabul, Herat, Mazar i Sharif – összegezte az egyikük a honnan jöttetekre a választ. És persze Németországba mennek.

Idomeniben egy görög meg egy grúz állt a pult mögött a helyi kocsmában. Egy szódát kértem. Nincs nekik semmi bajuk a menekültekkel, magyarázta a görög. Naponta legalább húsz busz érkezik a szaloniki buszpályaudvarról. Lerakják a menekülteket a falu határában és már indulnak is vissza. Gyors fejszámolás. Ötvennel szorozva az legalább ezer ember. Itt Idomeniben. (...) A sínek túloldalán a konkurencia. Ott fagylatot is árulnak. Itt a vége Görögországnak. Egy fél focipályányi területen vagy háromszáz menekült áll. Egy macedón rendőr próbál rendet tenni. Egy sátor és egy Land Rover, meg négy rendőr. Ők itt élet halál urai. Az egyikük valami papírt oszt. Az embereket húsz-harminc fős csoportokra osztották. Így, kontrolláltan engedik őket át Macedoniába. (...) Gevgelijából kifelé a városból vezet egy híd a semmibe. Átkelünk rajta. A város felőli oldalon egy zsákutca-tábla nyomatékosít, meg egy mérsékelten büszke hirdetmény: a híd az Európai Unió Szomszédsági Programjának keretében épült. Gondolom egy macedón csókos nagyot kaszált rajta. Minden más bagatel.” (Hangulatjelentés Gevgelijából)

*

„Mire megérkeztünk Gevgelijába, már minden talpalatnyi hely az állomás környékén foglalt volt. Menekültek a peronon, az állomás épületén az árnyékában, mindenhol. A Vöröskereszt önkéntesei épp egy földön fekvő férfinek emelgették a lábát, aki láthatóan eléggé eldobta magát. – Három hónapja csináljuk. Minden áldott nap – mesélte Kristian, az egyik önkéntes. Napi kétszer osztanak élelmiszer csomagokat, vizet egész nap és persze ellátják a sérüléseket, segítenek azokon, akik rosszul vannak. Meg, ugyan néha maguk sem hisznek a szemüknek, az extrém ügyeket is kezelniük kell. – Néhány napja egy pakisztáni ember felmászott a vonat tetejére a nagyfeszültségről akarta tölteni a telefonját. Hát persze, olyat kapott, hogy megégett a keze, meg leverte őt a 25 ezer Volt ide a peronra. De túlélte. Kristian szerint most már van valami rendszer, de másfél hónapja még a bokrok közt, meg a kukoricásban ment a kergetőzés. Akkor nagyon sok volt a sérült.

A menekültjárat szerelvényét néhány perccel délután öt előtt tolták be az állomásra. A peronon vagy ezer ember várt. Amikor megáll a vonat, egyszerre indultak el. Ilyenkor megszűnik a szolidaritás. Mindenki magáért lesz felelős. Itt mindenkinek dolga van, igyekszik, hátha még időben odaér, nehogy már ezen múljon az utolsó tartózkodási engedély. Amikor megállt a vonat, mindent – köztük engem is – elsöprően tört ki a káosz, amelyben pillanatok alatt estek szét és alakultak új szövetségek. Te feltolsz engem az ablakon át, én meg majd felhúzlak téged. Gyerekek veszítették el szüleiket, és szaladgáltak sírva a peronon. Aztán amikor a szerelvény minden képzeletet felülmúlóan megtelt, kialakult a status quo – én megyek, te maradsz. Állható helyet foglalt, aki feljutott, összerázódott a tömeg a vonaton, a peronon maradtak beletörődtek sorsukba, elcsendesedett minden. A gyerekek megtalálták szüleiket, betuszkolták őket az ablakokon keresztül. Még futottak egy kört a macedon árusok, víz, cola, “one Euro”. Bezáródtak az ajtók, és az átláthatatlanul mocskos ablakok mögött egységes masszává olvadtak az arcvonások. A menekültjárat elindult a gazdag világ felé.” (Vonattal és busszal Skopjébe)

*

„...volt időm végiggondolni az előző esti beszélgetésemet a Balkan Insight tulajdonosával, Chris Delisioval. Szerinte a macedónokat nem nagyon izgatja maga a menekültválság. A házi feladat adott: minél szervezettebben és gyorsabban keresztülnyomni őket az országon. Még az EU megalázó kilencvenezer eurós menekültügyi támogatásához is képesek voltak jó pofát vágni. – Miközben EU-s országok milliókat kapnak rendkívüli alapokból, a macedónoknak kiszúrták a szemét ezzel a pénzzel. Persze a macedon ellátórendszer lepukkant és kiskapacitású, de ha kritizálnák őket, akkor még mindig elővehetik Borisz Trajkovszkij volt macedón elnök bon mot-ját, amit még 1999-ben a Szerbia elleni NATO-háború idején mondott a svédeknek, akik megszólták az akkor éppen négyszázezer koszovói albán gondját viselő macedón kormányt: el lehet vinni őket Svédországba, válaszolta Trajkovszkij, és ezzel le is zárta az ügyet. Többet nem basztatták. Így van ez most is. A rendszer akadozik, de nincs is nagyon szükség rá. Macedónia csak egy állomás.

Az afgánok, úgy nyolc kilométernél bukkantak elő az autópálya másik oldalán lévő árokból. Én bal oldalon mentem, rettegve attól, hogy egy kamionos éppen akkor alszik el, amikor mellém ér. Amikor megláttak, az egész csapat megindult keresztbe. Másztak, tornásztak keresztül a vaskorlátokon. Kilencen voltak, és egyikük sem beszélt angolul. Csak azt hajtogatták: asyl, asyl. Gondoltam Presevoba, a legközelebbi menekültközpontba igyekeznének, így mutattam nekik, jöjjenek velem. Az sosem derült ki, hogy kerültek az autópályára, én viszont így érkeztem meg Presevoba kilenc afgánnal a hátam mögött.” (Macedónia és Szerbia határán)

*

„Belgrád csak egy megálló. Kaotikus és rendezetlen. Csak egy megálló. A buszpályaudvar környéki parkokat átvették a menekültek. Szemben a pályaudvarral, és egy háztömbbel arrébb két parkban is arra várnak, hogyan indulhatnak tovább. A Vajdaság északi városaiba tartó buszokra napokra előre eladták az összes jegyet. Várni kell hát. (...)

Olyan ez a menekültválság belülről, mint valami élő organizmus. Kapuk, lehetőségek zárulnak be, és nyílnak újak. A görög rendőr nagyot sóhajtott, amikor arról beszélt, hogy a bolgárok kerítést építettek, és ezzel átterelték a menekülteket a görög szigetekre. Így lett kidobott pénz a görög-török határon felhúzott kerítés. A görög partiőrség úgy tesz mintha, de valójában megadták magukat. A problémát Törökország felé sem nagyon vetik fel a görögök. Tarthatnak attól, hogy újra kinyílik a török partokhoz közeli szigeteknél a kontinentális talapzatról meg a halászati jogokról szóló vita. Így fogják, áthajózzák a menekülteket Athénba, onnan meg tolják őket északra. Macedónia egy ideig megpróbálta feltartóztatni a menekülthullámot. Kergették a határt illegálisan átlépőket a hegyek között, aztán feladták. Most rendőrök asszisztálnak a belépő és a kilépő határokon a határsértéshez. Egyetlen céljuk van, minél gyorsabban keresztültolni az országon az áradatot. Attól persze tartanak, hogy egyszer valahol bedugul a rendszer, és fogalmuk sincs, akkor mi lesz. Most azonban ez van. Gyorsan menjen mindenki a dolgára. A szerbek már idegesebbek. A magyar határra épülő kerítés komoly dilemma. Merthogy most a cél ugyanaz, mint ami a balkáni út délebbi országaiban. Áttolni a tömeget, nem zavarni az útjukat mindenféle bürokratikus varázslatokkal.” (A belgrádi közparkok tele vannak menekültekkel)

*

„Már közel jártam a faluhoz, amikor három idős hölgy tekert el mellettem biciklivel. – Jó napot kívánok – köszöntem rájuk. Meglepődhettek, mert egy sem köszönt vissza. – Hát ezek már magyarul is beszélnek – ennyit hallottam, ahogy a lassan távolodó csapat megbeszélte felbukkanásomat.

Már majdnem a Martonos táblánál jártam, amikor egy aranyszínűre fényezett Opel Kadett állt le mellettem. Két roma család ült benne. A férfiak elől, két asszony kisgyerekekkel hátul. A jobboldalról az egyik férfi kiszállt, és széles mozdulatokkal mutatta, üljek be, elvisznek. – Hova gondolod, hogy beüljek. Hát tele van az az autó – mondtam.  – Jaj testvérem, hát te magyar vagy? – Az. – Én csak gondoltam, csinálok egy kis pénzt, de téged ingyen is elviszlek. Tivadar vagyok, – mutatkozott be. (...)

Aztán szépen csendben kezd besötétedni. A szakállas int, indulunk. Gyorsan összekapja magát mindenki, és elindulunk észak felé a folyó mellett. Aztán a vezetők mutatják, hogy hol kell kimenni az erdőből. Még mindig a töltés jobb oldalán, de már kinn az erdőből, elkezdik hajtani az embereket. Futás, futás, mutatják. Vagy kétszáz métert futunk. Férfiak húzzák az asszonyokat maguk mögött, gyerekek ölben. Aztán a gát tetején lévő figyelők jeleznek, mindenki fel a gátra. Futva. Már indulnék le a másik oldalon, amikor az egyik figyelő odajön.

– Hungary, go! – és mutat Szeged felé a töltésen. Ott maradok állva, miközben a másik két csapat is elfut mellettem, a kukoricás és a napraforgó tábla között egy, a gáttal párhuzamosan futó földúton indulnak ők is Gyálarét felé. Néhány perc múlva teljesen besötétedik. Bekapcsolom a telefont, hogy nagyjából tudjam, hova kell mennem. Gyálarét egy kilométer. Már égnek az utcai lámpák. Aztán jön egy autó, reflektora már messziről látszik. Vagy húsz méterre előttem megáll, megfordul, és elindul a vissza. Egy fehér Lada Niva. A franc se érti ezt. Néhány perc múlva újra feltűnik a reflektor a távolban. Ekkor lemegyek a gát mellé. Közel a kukoricáshoz. Ha ugyanazok jönnének vissza, akkor biztos nem baráti a szandék. Kicsit kezdek paranoiás lenni. A gát legaljából látom, hogy egy rendőrautó hajt el mellettem. Verik a port. Sietnek. A gyálaréti buszfordulóban ér véget a kaland. Ülök a megállóban, és várom, hogy egy szegedi barátom megérkezzen egy életmentő palack vízzel.” (A szerb-magyar határon mindenki fizetős)

*

Bónusz: a hiánypótló munkát végző, egyelőre névtelen magyar újságírót egy magyar kommentelő feljelentené a magyar rendőrségnél. „Természetesen jelentem az esetet az Országos Rendőr-főkapitányság részére, hogy fokozottabban ellenőrízzék a déli határt. Neked meg azt javaslom, tégy le erről az őrült kísérletről, mert megütöd a bokád”fenyegeti a kommentelő a riportert. Így kapja meg végül az igazi magyaros stichjét ez a globális válságról szóló riport.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr137703172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.13. 12:18:08

"Igazi magyaros stichjét"? Menj a picsába.

Steve the Great 2015.08.13. 12:39:55

@Holger Hartland: Na, miért? Igazi komoly névtelen levelet küldött az ORFK-nak, géppel írva. Ősi hagyományt elevenített fel ezzel.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2015.08.13. 12:51:16

@Holger Hartland: akinek a riport olvasása közben az jut eszébe, hogy felnyomja a szerzőt a rendőrségnél, na az egy tipikus magyar állatfajta, a 20. században elég gyakori volt az előfordulásuk

Szindbad 2015.08.13. 13:07:05

@rajcsányi.gellért (ergé): magyar állatfajta? Szerintem ez nem fajhoz kötődik.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.13. 13:09:35

"Borisz Trajkovszkij"

Helyesen: Borisz Trajkovszki.

states1 2015.08.13. 13:26:07

És most akkor mi van? Kit a faszt érdekel, hogy kerültek ide? Az érdekel, hogy hívatlanul itt vannak, az én adómból zabálnak, isznak, böfiznek, mossák fel a fekáliát utánuk, az én adómból kezelik a nyavalyáikat, fertőtlenítik a környezetet, amit lepusztítanak, ésatöbbi, ésatöbbi. Hívatlan vendégnek az ajtón kívül a helye. Ez egy 10 milliós ország, amelyiknek megvannak a saját nem kevés gondja, baja, nem vállalhatja fel Afrikáét, mert akkor Afrika sorsára jut. Takarodjanak!

S=klogW 2015.08.13. 13:26:28

@rajcsányi.gellért (ergé): ha már állatfajozol,

akkor te egy barom vagy

nem, nem azzal van gond, h egy firkász ilyet csinál (bár azért szeretném látni a bizonyítékait) és beszámol, hanem azzal amit pl. te is csinálsz ennek kapcsán:

Rácsodálkozás? Eddig sem gondolta, hogy nászutazás eljutni ázsiából vagy afrikából embercsempészekkel.

1. MIÉRT NEM HIVATALOS ÚTON JÖNNEK? MERT PÉNZÜK, ÚGY TŰNIK, LENNE akár repcsire is ülni. A Balkánt hetek alatt végiggyalogolni, fuvarokat, csempészeket fizetni nem olcsóbb a repjegynél.

2. Nekünk elsősorban a SAJÁT ÉRDEKEINKET ÉS KÖTELEZETTSÉGEINKET kell figyelembe venni, nem a migránsokét.

S=klogW 2015.08.13. 13:40:18

@S=klogW: hav.: Eddig sem gondolta senki, hogy ...

3. Mo-ra NEM ÉRKEZIK Szerbia felől SEMMILYEN MENEKÜLT:
Szerbia egy békében élő, szekuláris, demokratikus ország. Aki onnan továbbáll, az nem lehet menekült semmilyen tekintetben.

GNDL 2015.08.13. 13:42:58

@S=klogW: „MIÉRT NEM HIVATALOS ÚTON JÖNNEK?”

Azokban a háború sújtotta országokban ahonnan a menekültek többsége érkezik gyakorlatilag semmiféle közigazgatás, önkormányzatok, kormányhivatalok nem léteznek, nem beszélve egyéb infrastruktúráról, mondjuk repülőjegy-értékesítéshez szükséges informatikai rendszerekről.

„Szerbia egy békében élő, szekuláris, demokratikus ország.”

A vajdasági magyarok is sokat tudnának mesélni erről...

P.Guszti 2015.08.13. 13:52:38

Végigolvastam az eredeti beszámolót. Azt kell mondjam, hogy elég gyenguska írás, nem sokat lehet megtudni belőle.

S=klogW 2015.08.13. 13:56:47

@GNDL:

Törökországban, Libanonban, Jordániában, Iránban, Tunéziában, Algériában, Egyiptomban van működő állam meg reptér.

A délvidéki magyarok menekülnek?

GNDL 2015.08.13. 14:08:34

@S=klogW: „van működő állam meg reptér”

Amit az adott állam polgárai biztosan remekül ki tudnak használni, de hivatalos okmányok, vízumok, beutazási engedélyek nélkül egy menekült ott sem megy semmire...

„délvidéki magyarok menekülnek?”

Magyarellenes falfirkák, plakátok, atrocitások, megkülönböztetés... gondolom csak addig számítanak magyarnak a vajdasági magyarok amíg leszavaznak levélben a Kedves Vezetőre.

S=klogW 2015.08.13. 14:13:41

@GNDL: "de hivatalos okmányok, vízumok, beutazási engedélyek nélkül egy menekült ott sem megy semmire"

akkor hivatalosítsa magát ott

GNDL 2015.08.13. 14:30:41

@S=klogW: „akkor hivatalosítsa magát ott”

Ahol már eleve több millió menekült tartózkodik, legfőképp azok, akiknek nincs pénzük Európáig eljönni... nem is értem, miért nem te vagy a külügyminiszterünk, annyira képben vagy. :)

S=klogW 2015.08.13. 14:36:44

@GNDL: "Ahol már eleve több millió menekült tartózkodik"

Ha onnan továbbjön, már ne akarja magát menekültnek beállítani.

GNDL 2015.08.13. 14:38:56

@S=klogW: „ne akarja magát menekültnek beállítani”

Ja, csak kampányolnak... rohadékok... amit a tévében láttál a szíriai bombázásokról az meg biztosan csak CGI... :)

Leskelődő 2015.08.13. 14:44:36

@rajcsányi.gellért (ergé):
"na az egy tipikus magyar állatfajta, a 20. században elég gyakori volt az előfordulásuk "

Ezt mint szakmaiságára kényes, általánosításoktól, minősítgetésektől tartózkodó, magyar újságíró mondod?

Sajátságos.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.13. 15:01:58

@rajcsányi.gellért (ergé): Ember, vedd már észre magad. Ez az "igazi magyar stich", ami a "tipikus magyar állatfajtából" árad, pont annyira nem kóser szöveg, mint ha mondjuk az Ulpius Ház könyvkiadót ügyesen csődbe vivő, majd a hitelezők elől eltűnő tulajdonos kapcsán elkezdenél egy kicsit zsidózni. Ugyanaz a logikája. "Ugyanaz a bűz". :)))

S=klogW 2015.08.13. 15:26:21

@GNDL: szíria és mo. között van pár békés ország

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.13. 15:41:18

@S=klogW:

Mert a légitársaság köteles ellenőrizni, hogy az utasa rendelkezik-e a célországba bejutást engedélyező okmánnyal. Ha véletlenül mégis elszállít ilyen jogosultsággal nem rendelkező utast, azt aztán köteles a SAJÁt költségén visszaszállítani, plusz büntetést fizetni.

Azaz pl. ha egy magyar állampolgár Budapest-Moszkva repülőjegyet vesz, a repülőtéren kérni fogják, mutassa be az orosz vízumát. Ha ilyene nincs, nem engedik felszállni a gépre.

picur3ka 2015.08.13. 16:13:17

Jak.

1. Átlátszó. Hatalmas pofátlan rágalmazó hazugságon, a lakosság gátlástalan dezinformálásán rajtakapódott menekültsimogató blog. Egy nagyon komoly helyzetben.

2. Dög unalmas, se eleje, se vége írás. Feladtam.

3. „Természetesen jelentem az esetet az Országos Rendőr-főkapitányság részére, hogy fokozottabban ellenőrízzék a déli határt."

Hogy miért, azt ebből nem tudjuk meg. De nyilván az adott állampolgár úgy gondolja, hogy a hatóságokra tartozó dologra derült fény. Ha bcs-ről lenne szó, az teljesen normális dolog.

"Neked meg azt javaslom, tégy le erről az őrült kísérletről, mert megütöd a bokád”

Ez nem feltétlen fenyegetés, hanem óva intés is lehet ám. Egy hiteltelen blogtól ilyen maszatolós, nem világos információt bűnrészesség készpénznek venni.

Konklúzió, ami 'a nem tudjuk, hogy tény-e' részből következik:

"Így kapja meg végül az igazi magyaros stichjét ez a globális válságról szóló riport."

Na, nem itt írt, talán Turul(?) esetleg egy cikket arról pár éve, hogy jelentsünk be minden bcs-t?

De fogadjuk el igaznak, amit a szöveg szuggerál, hogy az illető feljelenti az újságírót riportkészítésért. (mi a vád????????????????????)

Nem. Elnézést, fokozott határőrizetet fog kérni.

Na akkor ugye, ezt a magyar spicli fajtajelleget érdemes lenne megvizsgálni, legalább pár példa erejéig a 20. századi Mo. történetét illetően. Szívesen állok a kutató rendelkezésére személyes élményeimmel az általam eddig ismert besúgók fajtajellegét illetően.

De talán történelmi, politikai példák (Strassbourg, Tavaris riport, 104 értelmiségi, stb.) előtt illene részleteiben tisztázni ezt az egy Szabó Pál hozzászólót legalább.

vizipipa 2015.08.13. 16:16:02

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

És ez ugye a vonatnál is így van?

Mert a konkrét állítást kijavítani, meg általánosan mellébeszélni, az nem ugyanaz.

@rajcsányi.gellért (ergé): ha olvasni is tudsz olvasd el mit mondott erről a feljelentgetésről Karsai. Nem a volt battonyai polgármester, hanem a szegedi történész. Lehet, nem illik a sztereotípiáid közé, de attól még igaz.

S=klogW 2015.08.13. 16:46:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: értem én

a migránsok ha idáig akarnak migrálni, szerezzék be a megfelelő okmányokat

aszekelyek 2015.08.13. 16:52:58

@rajcsányi.gellért (ergé): megkérlek szépen, ne magyarozzál.A secus, a stazi, és a többi , ugyanez a speciálisan kitenyésztett, alkat, mely bárhol megtalálható , effélére szocializált , maximum ex szocis mentalitású... Nem kell magyarozni sem. Puszi :P

picur3ka 2015.08.13. 16:56:54

@vizipipa:

Az a fószer, amelyik feljelentette történész kollegáját Strasbourgban?

aszekelyek 2015.08.13. 16:58:04

beszélt erről a rohattorbán:), hogy a mások mulasztásai... Igen. valami vicces létszámot kültek a mi kedves únióbeli barátaink, azokból a célországokból. A szétjárt lábúakkal még együtt is érzek. A kilátástalanság és a célnál az elutasítás , így együtt sok is lesz. Az kitűnt Schultz szavaiból is EP elnök szocika ., hogy ezt a nekezen hihetően nem direkt semmittevésüket mire is akarják felhasználni, ha majd a helyzet odáig jut. Mások is beszéltek már arról.. Vannak ennek is vámszedői, és költségviselői de érdekes módon a hasznát a dolognak nem azok látják, akik költenek is rá... Az a sötét gyanúm nekem. értsd migráns és Hungary..

aszekelyek 2015.08.13. 17:11:47

@picur3ka: ott már tényleg a röhögés jött rám, hogy jelenti az országos Főkapitánynak. Mintha az nem tudna mindenről.... Az álinkognitós , édespici álmigránsról is.
Sztem ő nem követ el semmit. Még azt is el tudom képzelni , megvannak a vízumai..., ahová kell. Ő ugyanúgy vegyül, mint anno ügynökék,..

Nem is kuriózum. Van másik olyan újságíró is, nem ő az egyszem ,.. csak szólok. Kizárt , hogy a mandi nem tud erről. csak nem olvasok jobban keresztbe, mint ők:)
No de átlátszóék célközönségének ugye ez kell... Átlátszó olvasótáborára gondolok. Sztem ez a feljelentős geg is oda van inkább szánva.... El tudom képzelni , ahogyan a figurákból , Gálvölgyi körzeti megbízotti stílusúakból , , elégedett sóhaj tör fel az atléta alól : " Hálisten , akkor ez meg fel is lesz jelentve. " Nem látok olyat sehol , hogy a fikciós elemek kizártak.. :)
Kb olyan , mint az összes " reality show",.. van benne azért nem spontán elem is bőven. Azt is értem , mit élvez annyira aki közreadta a kis részeket.

aszekelyek 2015.08.13. 17:17:54

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: ez azért is érdekes , mert a csehek szedegették lefelé a Magyarország felől feléjük , vonaton utazókat. Únión kívüliektől .Aztán küldtek pár sátrat.

Bell & Sebastian 2015.08.13. 17:24:02

Hábazmeg, aki azt elhiszi, hogy a magyar feljelentgetős népség, amikor pont itt tárgyaltuk többször is, hogy ez egy városi legenda, az hülye.

Nagyon értelme sincsen a jelentgetésnek, akár névvel - akár név nélkül, mert úgyis csak abból lesz ügy, amit éppen kitennének a vitrinbe.

Maga az írás sem nagy durranás, érdeklődve várom az Ugyanez, de visszafelé -című folytatást.

Nézzetek inkább RT -t, (Russia Today), létezik már németül is az angol verzió mellett, no, abban aztán vannak csodák! Ha már borzongani szeretel.

picur3ka 2015.08.13. 17:25:32

@aszekelyek:

Nem szoktam olvasni, annyira nem tudhatom, de értem, mit mondasz, simán belefér, igen.

A vicc, ami komoly esete, csak sajnos, valóságként terjed el. És annak is szánják gyakorta.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.13. 18:08:24

@S=klogW:

Ha ez olyan könnyű lenne, eleve Svédországba utaznának.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.08.13. 18:13:49

@rajcsányi.gellért (ergé):

Mit tudtál meg ebből a cikksorozatból, amit eddig nem tudtál? Mennyivel vitt közelebb a történések megértéséhez?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2015.08.13. 18:29:34

@bbjnick: pl. az, az eddigi szikár infók és fotelből írt háttérelemzések olvasása helyett innentől képszerűen előttem van mostantól, hogyan, milyen körülmények között is történik a migránsok vonulása a görög tengerparttól a magyar déli határig. persze egy hasonlóan részletes cikksorozatot elolvasnék arról is, hogy mondjuk egy afgán hegyi faluból vagy Dél-Szudánból hogyan jutnak el Thesszalonikiig.

Bell & Sebastian 2015.08.13. 18:57:44

@rajcsányi.gellért (ergé): Nem ez volt a kérdés. Ezért nullpontos a válasz.

2015.08.13. 19:38:27

Az kiderült, hogy szar nekik, mondjuk ezt eddig is tudtuk.
Az a baj annyian vannak, hogy szar lesz lassan nekünk is.
Kár, hogy nem mondjuk az oroszokhoz mennek vagy valahová ahová nem akarok tartozni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.08.13. 21:01:18

@rajcsányi.gellért (ergé):

" Így kapja meg végül az igazi magyaros stichjét "

ilyen általánosítással kezdődött a numerus clausus is.
igazi zsidóskodás ugye komcsinak, meg hazaárulónak lenni...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.08.13. 21:02:38

@Holger Hartland: nem veszi észre magát...

ő nem olyan "emberfajta", ő csak egy fényképész lenne egy ideális világban, azoktól ne várjunk sokat

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.08.13. 21:04:43

@S=klogW:

"Szerbia egy békében élő, szekuláris, demokratikus ország. Aki onnan továbbáll, az nem lehet menekült semmilyen tekintetben. "

ez milyen igaz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.08.13. 21:12:17

@GNDL: Amit az adott állam polgárai biztosan remekül ki tudnak használni, de hivatalos okmányok, vízumok, beutazási engedélyek nélkül egy menekült ott sem megy semmire."

persze papírok nélkül nehéz, nem kéne eldobálni a papírokat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.08.13. 21:13:03

@GNDL: már rég nem szíriáról beszélünk, de ne zavarjon

Conchobar 2015.08.14. 10:25:33

Egyszer már átéltünk egy hasonló, ám jóval kisebb migrációs áradatot. Akkoriban, azon migránsok/menekültek közül is sokan választották a zöldhatár, de még többen a célország magyarországi nagykövetségét. Aztán Németh-kormány egyszercsak engedte őket. Ezek az újkeleti migránsok viszont messze elkerülik a nyugati országok (törökországi, közel-keleti stb.) nagykövetségeit, helyette éjszaka, embercsempészeket fogadva, lopva osonnak határokon át. Egy biztos, ezekből a migránsokból nem lesznek európai törvénytisztelő polgárok

Citromka1 2015.08.14. 10:34:19

Ha majd nekünk, magyaroknak kell menekülni, akkor leszek kíváncsi erre a sok embertelen szószólóra! Hogy fognak futni,törtetni, lelökni a vonatról a másikat,mégha gyerekes anya is, csak ő,csak ő jusson fel! Hogy fog az ausztriai táborban mesélni mindent, hogy ő volt az , aki ellenállt,akit üldöztek, akinek menekülnie kellett, hogy életben maradjon! Hogy fogja eltenni láb alól a sorstársát, hogy megszerezze a pénzét, iratait, utolsó csomag ennivalóját, utolsó palack vizét! Magyarok,ehhh.... tényleg, a magyarnál rondább állatfajta nem él a földön! Embertelen, önző, kisstílű,szívtelen nemzet.

Conchobar 2015.08.14. 10:46:26

@Citromka1: "Ha majd nekünk, magyaroknak kell menekülni, akkor leszek kíváncsi erre a sok embertelen szószólóra!" - Mi ez a baromság? '56-ban ugyanezt csináltuk: voltak néhányan, akik benne voltak a harcokban és menekülniük kellett, ám a nagy többség csak a jobb élet reményében kelt útra (Puskást és Kocsist követve), nomeg azért mert a zavaros időkben a kutya se őrizte a határt

Conchobar 2015.08.14. 10:54:46

@Citromka1: "Magyarok,ehhh.... tényleg, a magyarnál rondább állatfajta nem él a földön!" - Nem baj, hogy buta balek vagy, ha ellensúlyozza a dolgot, hogy te jószívű, emberséges és nagyvonalú személynek véled magad. Ha egy életerős rabló toppan eléd és pénzt követel, te lásd úgy a dolgot hogy ő csak egy vak koldus, akin megesett a te lágy szived

Citromka1 2015.08.14. 11:34:51

@Conchobar: " '56-ban ugyanezt csináltuk" Valóban. És úgy bántak velünk, mint mi most a menekültekkel.

Citromka1 2015.08.14. 11:38:57

@Conchobar: Más egy rabló, más egy menekült. Két teljesen más dolgot ne hasonlíts össze. Buta balek vagyok? Lehet, hisz itt vitázok ilyen okos, emberséges emberekkel! Pedig tudom a törvényt: Idiótával ne vitatkozz, mert lehúz a saját szintjére és legyőz a rutinjával .

Conchobar 2015.08.14. 13:19:13

@Citromka1: "És úgy bántak velünk, mint mi most a menekültekkel." - Nem, úgy bántak velünk, mint ahogy mi bántunk a lengyel menekültekkel (1939 és 1944 között). Ráadásul azok a lengyelek valóban menekültek voltak, és őket nem a jobb élet reménye hajtotta Angliába (hanem az, hogy ott harcolhatnak a hazájuk felszabadításáért, Anglia maradt jövendő hazatérésük reménysége)

Conchobar 2015.08.14. 13:20:22

@Citromka1: "Más egy rabló, más egy menekült." - Hát ezt mondom én is (lásd a föntebbi, lengyel menekültekről szóló kommentemet)

Veridicus76 2015.08.14. 13:21:38

@rajcsányi.gellért (ergé): " akinek a riport olvasása közben az jut eszébe, hogy felnyomja a szerzőt a rendőrségnél, na az egy tipikus magyar állatfajta, "

Ez tipikus magyarellenes rasszista fröcsögés. Echte szélsőséges SZDSZ-es tempó. Menj a picsába!

Conchobar 2015.08.14. 13:23:50

@Citromka1: "Pedig tudom a törvényt: Idiótával ne vitatkozz, mert lehúz a saját szintjére és legyőz a rutinjával ." - Te ugye nem csak jószívű, emberséges és nagyvonalú személy vagy, hanem ráadásul még kurva okos? Meg kéne köszönnöm, hogy leereszkedsz hozzám, idiótához, ugye?

gyalog.galopp 2015.08.14. 15:21:57

@rajcsányi.gellért (ergé):

" Így kapja meg végül az igazi magyaros stichjét ez a globális válságról szóló riport."

Vegyün egy példát, Te a Mátráról szeretnél gyönyörű természeti fotókat készíteni. A sétaúton látsz egy döglött csigát, amit a hangyák egyéb rovarok cincálnak szét, lefotózod és közlöd a képet "A Mátra" címen.

Na most ugyanezt csináltad az általad év riportjának feltüntetett cikksorozattal is. Én nem akarok belemenni a te magyarokról alkotott képzeteidbe, a te dolgod.
Az aránytévesztés viszont nálad, újságírónál szakmai kompetencia kérdés.

picur3ka 2015.08.14. 16:34:34

@Citromka1:

Jak. Mosd ki szád, lúggal.

picur3ka 2015.08.14. 16:35:47

@Conchobar:

Vigyázzon a szórendre! Nem mindegy: kurva okossal vagy okos kurvával vitatkozni vagy alkudozni.

picur3ka 2015.08.14. 19:11:44

Azt sikerült már kideríteni, hogy mivel és miért kívánta az állampolgár állítólag feljelenteni?

Vagy csak így elhintjük, mint egyet az Átlátszó aljas hazugságai közül?

gyalog.galopp 2015.08.14. 19:27:26

@picur3ka:
Örültem volna, ha ergé riportjából átjön valami provokáció, irónia, gúny, de nem jött át, és úgy látom másnál sem. Biztos mi vagyunk a hülyék, mert szembe megyünk az autópályán, az egy szem ergének.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.08.15. 00:23:39

@picur3ka: Én nem jelentettem föl senkit, és nem is adtam infókat, hogy kinek melyik kommentje "perképes".

hengerfül 2015.08.15. 00:26:41

@states1: Embertelen, undorító hozzáállás, szégyenteljes hozzászólás! Elkeserítő, hogy vannak ilyen emberek!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.08.16. 15:55:52

ó, gellért, mekkora egy nyálas buzi vagy! az írások szarok, és annyira igazak mint kácsor álriportjai.
süti beállítások módosítása