Nem vagyok én olyan nagy libsi! – Lovasi András a Mandinernek
2015. augusztus 11. írta: Redakció

Nem vagyok én olyan nagy libsi! – Lovasi András a Mandinernek

lovasi_andras_1.jpg

A popzene él és virul, csak éppen kihalt belőle a rakendroll – mondja Lovasi András a Mandinernek. A Kiscsillag énekesével a politikai elit lesújtó állapotáról, a művészvilág meg nem értett zsenijeiről és a magyar nép meg nem valósult álmairól is beszélgettünk. Lovasi szerint a székelyek normálisak, a bevándorlók megállíthatatlanok, a multikulti megbukott, a melegházasság kapcsán pedig azt mondja: „a házasságból ne csináljunk már viccet”. Szóba került persze a Kispál és a Borz utóélete is. Lovasi kezdi nem érteni a mai tizenévesek valóságát, de hozzáteszi: „a popzene nem bácsik iránymutatása alapján alakul, hálistennek”. Nagyinterjúnk.

„Most nyáron még az ideiglenes határzár témája is bekerült a koncertrepertoárba.

Az adta magát, hiszen van egy dalunk, amelyben egy budai villa négyméteres kerítésén átrepül valaki a szerelméért. Erre építenek egy négyméteres kerítést. Ilyen labdát egyszerűen nem lehet nem lecsapni. Amúgy a már említett Ollé, ollé-ban is van szögesdróton túli világ. Hiába na, a jövőbe látok. Szerintem egyébként is jó, ha a popzene reagál a valóságra. Miért ne tegye? Miért legyen píszí? Orbán és a Jobbik nem píszí, nekik megengedjük, hogy ne legyenek azok, de a kultúra szereplőitől elvárjuk, hogy rettentő függetlenek legyenek, ne legyenek rosszban senkivel és sokat mosolyogjanak.

Úgy érzi, nem szabad véleményt nyilvánítania?

Szabad, csak nem éri meg.

Így is, úgy is libsi marad, nem? Már ami a skatulyát illeti.

Én akkor voltam libsi, amikor még a Fidesz is az volt. Igaz, nem követtem őket oda, ahova mára eljutottak. Az igazat megvallva én is abba a tömegbe tartozom, amely jelen pillanatban csak indulatból képes politizálni. Nincsenek különösebb referenciáim, megoldóképleteim. Ez a helyzet, amely kialakult, egyébként valószínűleg összejött volna más szereplőkkel is. Valószínűleg ez a nép, vagy a nemzet, vagy emeszpésen szólva a lakosság termeli ki ezt az elitet, a mi reflexeink, a családi tragédiánk és a Kádár-érában tanult kisszerűségünk következménye, hogy nem tudunk olyan életet élni, amilyet álmodunk magunknak, s hogy ezeket a figurákat raktuk magunk fölé.

Nyilván igen, de mi ezzel a baj?

Az, hogy erre az elitre valójában nem sok szükség van. A mai információs társadalomban simán működtethetnénk például közvetlen demokráciát a képviseleti helyett. Meg lehetne oldani, hogy van egy köztársasági elnök, aki képviseli az államot – vagy inkább egy király, ha már választani lehet –, és van egy döntés-előkészítő csoport; de arra a típusú politikai elitre, amely leginkább a saját hosszú távú uralkodásának biztosításával van elfoglalva, nincs  szükség.

Közvetlen demokrácia? Jönne is a halálbüntetés rögtön…

Ha a cserepes megoldáshoz térnénk vissza, attól még lehetne alkotmányunk és betarthatnánk a nemzetközi szerződéseket is.

Tényleg ön az utolsó forradalmár a városban? Ilyesmit ugyanis csak forradalommal lehet keresztülvinni.

Az biztos, hogy az elit nem fogja leváltani magát. Inkább játssza a szerepét, paravánt képez a valóban zajló történések előtt, úgyhogy ezt kell elfogadni. Azt, hogy irányított kérdésekkel zajló konzultációk lesznek eladva demokráciaként.

Egy utálható hatalom rakendroll-szempontból még jó is, nem?

Nem utálom én a hatalmat. A Fidesz elmúlt öt éve sem fekete vagy fehér. Van néhány ügy, amelyre azt mondtam, hogy na, ez jó. Például a pálinka törvény, mindjárt az elején. Akkor még reménykedtem.  A hosszú távú folyamatok, az új földbirtokrendszer kialakítása, a vagyon újbóli elosztása a lojálisak között viszont szerintem hosszabb távon olyan béklyóba zárja majd az országot, amelyből nem tudunk kitörni. A képességes embereket ugyanis idővel teljesen felváltják a lojális emberek. A kettő persze egyszerre is lehet igaz, de a fontossági sorrend látszik: ha valaki híján van a képességnek, de lojális, jöhet. Ha képessége van, de nem lojális, nem jöhet. Ha lojális, akkor azért néha elnézik neki, hogy ért is hozzá.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr807698128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.11. 13:38:32

Az interjú eleje még egész jó, de amikor stumpf politizál az valami katasztrófa. Mondjuk esetében mindig az.

Bell & Sebastian 2015.08.11. 14:33:47

Hamis a baba.

@doggfather: Nyilván bekávéztak, a ferde fotókból ítélve.

Bell & Sebastian 2015.08.11. 19:20:44

Plágium az egész, a Sirály például hangra egyezik az ErschoSSene Duden: Mein Stuhlgang kommt nie -című számával.

kerekes pereces 2015.08.11. 23:59:37

„a házasságból ne csináljunk már viccet”
Ugye ő a válást is tiltaná, és az újraházasodást? Mert az az, ami viccet csinál a házasságból. Amikor valaki azt mondja, hogy na akkor most mi életünk végéig együtt leszünk, aztán egyszer csak szeretnének nyomni egy Cancel gombot.

annamanna 2015.08.12. 05:21:49

ez a részlet nem rossz (szódával elmegy):

"Népvándorlást még nem állított meg senki. A valódi gondot nem tudják megoldani.

Ha meg sem próbálják, az jobb?

Annál, ahogy most próbálják, lehet, hogy jobb lenne. Ezek a gesztusok még rosszul is elsülhetnek. Ezek az emberek, akik özönlenek Európába, menekülnek valami elől, s az a valami minden bizonnyal ide fog érni valamilyen mutációjában. Akkor sülhet el rosszul a mai kampány. Jól látszik, hogy amint a keresztény Európa megy össze, nyomul be a helyére valami keleti, eddig itt idegen kultúra.

Talán nem kellett volna, kellene akkor megvédeni valahogy azt a bizonyos keresztény Európát?

Én sem örülök annak, hogy idejön egy csomó ember, nagyon mást gondol a világról, mint én, kiszámíthatatlan reakciói vannak és ha elmondok egy viccet, ön röhög, ő meg lehet, hogy levágja a fejemet. Kinek hiányzik ez? Nekem nem. Nem hiszek tehát a multikultiban. Valamit kezdeni kell a problémával, de nem így. Biztosan nem arra használnám fel például ezt a helyzetet, hogy tovább erősítsem az ebben az országban amúgy is nagyon erős előítéleteket mindennel szemben, ami kívülről jön. Hosszú távon nem működik a bezárkózás, márpedig mi ezt tesszük kulturálisan és minden szinten.

Az miért bezárkózás, hogy a kormánynak más a véleménye, mint Brüsszelnek, ezt el is mondja, ráadásul egyre több ország csatlakozik ehhez az állásponthoz?

Nem csak a magyar politikusokról lesújtó a véleményem. A modern politika eszköztára olyan embereket igényel, amilyen ember én nem szeretnék lenni és látni sem nagyon szeretem őket, főleg, ha a közelemben vannak.

Mégiscsak az elit része, Kossuth-díjas...

No igen. A lényeg, hogy szerintem lehetne emberibben, hogy úgy mondjam, keresztényibb módon művelni a politikát."

TG69 2015.08.12. 14:10:52

Az NKA megint nehéztüzérséggel támad egy általa kifogásolt mondatot és egy Kossuth díjast fikáz valamelyik senkiházi :

mandiner.hu/cikk/20150812_nemzeti_kulturalis_alap_valotlan_allitasok_a_cseh_tamas_programrol

Azokról az üres adathordozókról épp azért tudnak lehúzni jogddíjakat, mert vannak olyan zeneszámok/filmek amiket úgy sejtenek le lehet tölteni rá. Tehát nem a még nem is létező ismertségű együttesek, hanem a Lovasiék stbstb azok akikre lehet hivatkozni és egyáltalán hitelesíteni ezt a lenyúlást.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.17. 09:32:13

szomorú, hogy nem látja, hogy ő csinál viccet az egyházból azzal, hogy "bár volt egy templomi esküvője, lesz még egy, majd átmegy egy másik templomba".

Ebből látszik, hogy nem is érti a lényegét, meg le is szarja.

Csak dísz lesz az a templom akkor meg minek?
süti beállítások módosítása