Ott van a fejed felett a horgonyhelyed – az év magyar fantasy-regényéről
2015. július 27. írta: pinter.bence

Ott van a fejed felett a horgonyhelyed – az év magyar fantasy-regényéről

ma_horgonyhely_levagott.jpg

„- Ne kételkedjetek bennem – mennydörögte Lars. – Nyissátok ki a szemeteket! Varázsló vagyok, és dacolok a nőkkel!”

Matriarchális elnyomás, szétesett társadalom, rabláncon vezetett férfiak és ködös fjordok - rövid címszavakban így foglalhatjuk össze Moskát Anita Horgonyhely című második, nagyszerű regényét. A hajtás után spoilerek nélkül folytatjuk.

Emberemlékezet óta furcsa törvény uralkodik a Horgonyhely világának kietlen fjordjain: egy ismeretlen erő mindenkit születési helyéhez láncol. Ha ettől kétezer lépésnél messzebbre távolodik, egyre rosszabbul lesz, végül pedig meghal. Az egyetlen kivételt a törvény alól a terhes nők jelentik, akik terhességük második-harmadik hónapjától képesek elhagyni horgonyhelyüket. A fjordok menti falvakban és városokban így a nők uralkodnak: a férfiak másodrangú polgárok, egyes helyeken pedig gyakorlatilag leláncolt tenyészállatok.

A könyvtárhajójához kötött Vazil egy ígéret miatt tizenhét éve igyekszik megoldani tudományos módszerekkel a rejtélyes erő kérdését. Mi változik meg a terhes nőkben? Tényleg természeti törvény köti a többieket röghöz, vagy valami másról van szó? Vazil tinédzser lányát más kérdések foglalkoztatják: elvágyódik apja hajójáról, vándorolna, ha valaki teherbe ejtené. A férfiaknak tiltott földmágiát űző Lars veszélyesebb utakon próbálja megoldani az elnyomott férfiak gondjait: egy teherbe ejthető lányra van szüksége. A hét fjord környéke hatalmas változások küszöbén áll.

Ennyit a cselekményről: kár lenne bármi mást elárulni. Moskát Anita második regénye összességében jobb, mint az első (Bábel) − pedig az is nagyon rendben volt, nekem mindössze a hangulata nem feküdt igazán; most még ennyi kifogásom sem lehet. Az egész regényen érződik egy nem túl erős, ellenben nagyon kellemes China Miéville-utánérzés, főleg a Perdido juthat eszünkbe. A Horgonyhely világa rendkívül élő, a karakterek remekül működnek, az end nem feltétélenül happy, a próza remek, a gender-kérdés megfordítása pedig egészen izgalmas.

Utóbbi azért is jó dolog, mert a science-fiction/fantasy zsáneren belül külföldön éppen hatalmas kultúrharc zajlik, többek között gender-témában is. Röviden összefoglalva arról van szó, hogy egyes írók szerint a nagy díjakat azok a szerzők kapják, akik a különböző „progresszív” elemekre helyezik a hangsúlyt regényeikben, mint az LMBTQ-, etnikai- illetve gender-témák; miközben szerintük inkább a klasszikus űrkalandoknak és a kardozós-dugós fantasynek kéne nyernie, mint amilyeneket ők írnak. Bővebben nem mennénk bele a témába itt, de szerintem a kardozós-dugós fantasy egyik elismert mestere, George R.R. Martin nagyjából mindent leírt a dologról (linkek ebben a Guardian-cikkben).

A Horgonyhely férfiaknak mindenképpen kötelező olvasmány: igencsak kellemetlen élmény olyan dolgokról olvasni, amelyeket ebben a regényben, ebben a világban megtesznek a férfiakkal. Olyan helyzetekbe kell beleélnünk magunkat, amilyen helyzetekbe a mi világunkban leginkább nők kerülnek: az elnyomás, a megalázás, a szexuális tárgyiasítás és a nemi erőszak mind-mind ide tartoznak.

Nem vagyok nagy fantasy-rajongó, és annyira nem is ismerem a műfaj hazai alapműveit, ezért nem tudok állást foglalni abban, hogy mennyire paradigmaváltó a fiatal magyar szerző regénye.  Annyit azonban elmondhatok: kifejezetten örülök, hogy ma Magyarországon ilyen remek ötletekből ilyen nagyszerűen megírt, elgondolkodtató történetek születnek; mint ahogy annak is, hogy a magyar fantasy láthatóan nem kizárólag férfiműfaj manapság. Egy negatívumot a végére hagytam, de ez a kiadónak szól: a csinos borító sem feledteti, ha a gyatra ragasztás miatt párosával hullanak ki a lapok a kötetből.

*

Moskát Anita: Horgonyhely
Gabo Kiadó, 2015.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr297652492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Módfelett Kényelmetlen 2015.07.27. 19:26:26

köszi, az utolsó mondat elég is volt hogy ne vegyem meg

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.07.27. 21:49:13

@Módfelett Kényelmetlen: Már az első. :)

De kérdezem a szerzőt: mi ez a cicaharc a díjak miatt? Lehet, hogy hülye vagyok, bunkó meg biztosan, de mennyivel több egy ilyen díj, mint hogy "a mű tetszett a Díjosztó Bizottságnak, tessék egy plecsni/szobor/átutalás"?

Most, hogy belegondolok, fejből meg nem mondom, hogy a Forever War vagy a Vének háborúja vagy éppen a Starship Troopers kapott-e díjakat - ha igen, ezekben az esetekben akkor sem a díj emeli a mű rangját, hanem a kitüntetett ad rangot a kitüntetésnek. :)

A "progresszív" téma és az űrkaland amúgy nem zárja ki egymást, ld. a néhai I.M.Banks műveit.

annamanna 2015.07.27. 23:01:50

"annyira nem is ismerem a műfaj hazai alapműveit"

Ajánlom Karinthy Capilláriáját. hu.wikipedia.org/wiki/Capill%C3%A1ria

"A regényt a 20. század első éveinek-évtizedeinek női emancipációt követelő mozgalmai ihlették, melyek a szerző szerint elvonták a figyelmet a férfiak emancipációjának szükségességéről."
"A férfiak nők általi kihasználásának irodalmi megjelenítése"

pinter.bence 2015.07.30. 14:11:55

@Módfelett Kényelmetlen: közben beszéltem a kiadóval: azt mondták, hogy nagyon figyelnek az ilyen panaszokra, és ezzel a könyvvel kapcsolatban rajtam kívül még senki nem jelzett problémát. szóval az is lehet, hogy én gyűrtem nagyon, nem tudom. mindenesetre jelezték, hogy szívesen visszacserélik - gondolom ez nem csak rám áll, hanem bárkire, akinek ilyen problémája van.

pinter.bence 2015.07.30. 14:23:00

@Holger Hartland: érdemes elolvasni az ezzel kapcsolatos dolgokat, amiket linkeltem. itt első sorban nem is a győztesekről, hanem a nevezésről van szó:

"Hugo Award nominees and winners are chosen by supporting or attending members of the annual World Science Fiction Convention, or Worldcon"

tehát a Worldcon résztvevők nevezhetnek, és az ellenzők szerint itt kerültek túlsúlyba a progresszív művek, ezért szerveztek ellenkampányokat.

szegény Scalzit egyébként kifejezetten utálja ez a közeg, túl liberális szerintük.

Módfelett Kényelmetlen 2015.07.30. 19:08:59

@pinter.bence: csodás, ez szép hozzállás; nem lettem volna egyébként meglepődve, ha általános a probléma, a GABO kaidányok elég merev gerinccel készülnek, nem túl olvasás barát megoldásként

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.07.31. 00:45:26

@pinter.bence: Köszönöm, elolvastam. De még mindig furcsa. Naivitás-e, ha továbbra sem értem, hogy minek ekkora hajcihő? Ami jó, az úgyis jó, az olvasók meg nem hülyék - nem elég nagy a piac? Ráadásul ha egy díjat ilyen könnyű meghekkelni, akkor talán a díj volt erősen túlértékelve.

Az sem teljesen világos, mitől lesz egy sci-fi "baloldali", és főleg mitől "jobboldali". Valamennyire értem persze: mi a téma, milyenek a szereplők, milyen a világ, mi a végkifejlet. Az emlegetett Banks pl. egyértelműen balos és liberális, Heinlein libertárius, a Vének háborúja jobbos (de a folytatásaiban középre mozdul). De azért ezek mind jók és olvashatók bármilyen világnézettel, nem ezen múlik. Van továbbá rengeteg besorolhatatlan, ahol ez a kérdés nem is lényeges. Pl. a mi Brandon Hackettünkre mit mondanál?

Milyen lehet az a sci-fi, ami már annyira balos vagy jobbos, hogy indulatokat vált ki? Olvastál ilyet?

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2015.07.31. 09:20:22

@Holger Hartland:
Itt írtam egy rövid összefoglalót az ügyről, azóta nem nagyon változott semmi, csak az, hogy ma zárul a szavazás:
sfmag.hu/2015/04/09/na-de-mi-tortent-a-hugoval/

"Milyen lehet az a sci-fi, ami már annyira balos vagy jobbos, hogy indulatokat vált ki? Olvastál ilyet? "

Az if you were a dinousaur... az alappélda, más kérdés, hogy ez meg nem nyert Hugót, tehát felesleges a felháborodás :p

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.07.31. 11:04:16

@Komavary: Köszönöm, érdekes összefoglaló. De még mindig nem értem. :) Elolvastam a dinoszauruszos novellát - szerintem jó. Nem hagyományos értelemben vett sci-fi, de attól még jó. Igen, tényleg balos, de attól még jó. Én nem vagyok balos, de attól még tetszett. Nem értem, hogyan vált ki ez indulatokat. Nincs elég hely a nap alatt? Ennyire fontos ez a díj? Pénz jár hozzá vagy a reklámértéke miatt?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.08.07. 14:53:05

még a Balaton is négyszer annyira érdekli (legalábbis a kommentek száma alapján) a mandis közönséget, mint az irodalom, pedig az is csak egy nagy tócsa... nem érdemes itt ezeknek a könyvekkel veszkölődni..
süti beállítások módosítása