Észak dél ellen − balatoni méricskélés
2015. július 26. írta: nénike

Észak dél ellen − balatoni méricskélés

balaton_1.jpg

Tagadhatatlanul van némi kockázata annak a méricskélésnek, amely a Balaton északi és déli oldalát hasonlítja össze szépészeti, nyaralhatósági, és – merjük leírni a szót: emberanyag alapján. Mert ugyan, hogy jön valaki ehhez. A minap az RTL Híradó is rátévedt e szűk mezsgyére amikor kioknyomozta, hogy a Balaton nyolc legjobb, legcsaládbarátabb strandja közül hét az északi parton található. Na így.

Budapesttől mintegy 150-160 km-re távolodva, Révfülöp és Lelle hatósugarában pipettáztam a viszonyokat. Már maga az utazás is közérzet-alakító. Bizonyos létszám alatt költséghatékonyabb vonattal utazni, meg nosztalgikus is, légkondis autóban például soha nem éreznénk a MÁV-szerelvények jellegzetesen fémes ízét a szánkban, még órákkal az utazás után is. Nem világos, hogy az ilyenkor legkurrensebb viszonylaton (Bp. Déli – Keszthely) az IC-vonatokon miért nem jár a helyjegyes szolgáltatáshoz mindig légkondi; az meg egyenesen talány, hogy a nyitott ablakokon milyen algoritmus alapján szívja be a huzat a jármű fostartályából a szagot. Délre tehát sínen, északra közúton és fentről igyekezzünk, keresztül a magyar Provence-on, mert az a szép, az a szép.

Lelle a buli bárók Mekkája már vagy húsz éve, annak minden tárgyi, építészeti és testfelszínt illető attribútumával. Velük szemben Révfülöp és vonzáskörzete több tucat ezergyermekes anyukát, illetve az őket biztos, hogy valahonnan ismerő sorstárs anyukák laza netvörkjét tudja hadrendbe állítani. Az aranyélethez fűződő viszony nem meglepő módon megcsillan a Tondach kontra nádtető ellentétpárral jellemezhető épületek esetében is. Elképesztően mediterránnak elgondolt tüzép-villák és a hatvanas évekből megmaradt vállalati kockaüdülők váltogatják egymást délen. A tó szemközti oldalának látképét inkább a felújított vagy épp rogyadozó nyaralók, és az összevissza kanyargó szűk utcák uralják, egyre gyérülő ELADÓ feliratú táblák között. A legmagyaroschabb megjelenésű nádtetős, historizáló épületegyüttesek pontos mutatói a németalföldi migránsok balaton-felvidéki térnyerésének.

Ha nem akarunk Lellén feltűnősködni, a strandra lehetőség szerint Q7-essel vagy hármas tuning Golffal vigyük Vikit és Vivient − ehhez az északi oldalon elég egy csoffadt bicikli is, az említett csajokat pedig egyszerűen gyerekülésben, esetleg babakocsiban transzportáljuk. Aztán fizessünk a kasszánál keményen, mert ezek a kis rafkós, északi önkormányzatok nagyon érzik, hogy ebben a régióban lehet facsarni.

A strandon ledobott gatyák és pólók alól nagyon súlyos, szociológiai vonatkozású üzenetek türemkednek elő tetoválás formájában. Miután kb. tíz éve lezárult a monokini verseny, most az egy négyzetméter bőrfelületre jutó tetoválások alapján kell Lellét győztesnek kihirdetnünk. Ám ez esetben sem a győzelem számít, hanem a résztvevők bátor helytállása. Kár tagadni, okoz némi belső zavart egy-egy ábra eredetmítoszának feltérképezése. Mert, bár lenne kedvünk hozzá, mégsem kérhetjük, hogy homorítson uram, szeretnék meggyőződni, hogy a köldök alatti kígyó kitátott szájával saját farkába vagy a gazdatest ékkövébe harap-e amúgy grafikailag.

Nem kevésbé izgalmas kérdés, hogy a betűkkel felvésett mondatoknak, teszem azt: Quei me amat, amat et canem meum, ki is valójában a címzettje. A geometrikus ívek és sávok egymásutánja öltöztet? A jakuza tehetségkutatón Döglégy Kiafaszagyerek Zoltán több pontot ad-e, ha nadrággal, inggel el nem takarható helyen, mondjuk nyaktájékon mászik elő rejtekéből a vidám kis makimajom? Indokolt-e vagy sem, az illetlenség érzetét kelti bennem, ha a nagyközönség elé tárt formákat és alakokat két méternél közelebbről kell vizsgálnom. Kíváncsiság és a decens polgári kimértség között feszülő, kínosan ambivalens helyzet.

Végül nem mehetünk el szó nélkül a zenei kínálat mellett sem. Tekintettel arra, hogy Somogy és Baranya (Fejér és Pest) üde ifjúsága szigorúan a déli parton vereti, nincs mit csodálkozni azon, hogy már déli 12 órakor is a Fishing on Orfű című klasszikus dübörög felváltva Grofóval az óriás csúszda alatti bedobós wurlitzerből. E kezdeti előnyt hivatott ellensúlyozni a szép emlékű Országos Rendező Iroda (ORI) monolit ízlésvilágát ma is hibátlanul hozó szabadtéri koncertkínálat. Helyszíni szemlénk alkalmával épp Kóbor János felelt meg a nem-üde nem-ifjúság elvárásainak pátoszos oratóriumi hangcirádák kíséretében.

A szemközti Révfülöp népzenészetileg nincs versenyben (a méretarányos Füred esetleg). Se wurlitzer a strandon, se egy komolyan vehető színpad. Az irányadó kerthelyiség alkalmi deszkáin egyébként Sugárka közepesen ismert Manökken Proletarz nevű zenekarát vártuk 21 órától, de amikor az előzenekarnak vélt szakemberek fél 10-kor a részegen ki visz majd haza után rácsúsztak a szerelemvonatra, gyanút fogtunk. Mindeközben manökkenék a centrumtól karnyújtásnyira szolgálták ki magas hőfokon a messziről jött félsznob nyaralókat, váltás után már bennünket is.

Ha az anyák-nagyik-gyerekek rajzását akár hosszabb távon is méltányolod, ha jól áll a szádban a karakteres savgerinc, illetve a mandulás lecsengésű íz karakterisztika szóösszetétel, ha fontolva haladó Magyar Nemzet előfizető vagy, északra indulj!

Ha viszont simán fekszik neked a Kitty Apartment, a végtelen szabad strand, esetleg maga Kitty is, ne hagyd eltéríteni magad. A nap délen is ugyanúgy süt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr607647048

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nénike: Észak dél ellen − balatoni méricskélés 2015.07.26. 10:39:02

Tagadhatatlanul van némi kockázata annak a méricskélésnek, amely a Balaton északi és déli oldalát hasonlítja össze szépészeti, nyaralhatósági, és – merjük leírni a szót: emberanyag alapján. Mert ugyan, hogy jön valaki ehhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsebatya 2015.07.26. 09:58:32

"Az irányadó kerthelyiség alkalmi deszkáin egyébként Sugárka közepesen ismert Manökken Proletarz nevű zenekarát vártuk 21 órától, de amikor az előzenekarnak vélt szakemberek fél 10-kor a részegen ki visz majd haza után rácsúsztak a szerelemvonatra, gyanút fogtunk. Mindeközben manökkenék a centrumtól karnyújtásnyira szolgálták ki magas hőfokon a messziről jött félsznob nyaralókat, váltás után már bennünket is."
Biztosan én vagyok a teljesen hülye, de én ebből egy szót sem értek. Miket vagy kiket szolgáltak ki ezek a kicsodák magas hőfokon? Kusza mondatok, közhelyek, bravó, kedves Mandiner.

Pelso.. 2015.07.26. 11:32:58

Amennyiben mindössze ezt látod a Balatonból, s fentiek az egyébként felesleges É-D összehasonlítás szempontjai, -hát maradjon neked belőle ennyi, mindíg.

LoveKills 2015.07.26. 12:27:50

Nyáron a déli part a jobb, kedvesebb, ősszel az északi part a hangulatosabb.

- Nyáron fontos az aranyhíd és a szemközti hegyek (Tihany, Badacsony) látványa. Ez elképesztően gyönyörű tud lenni. Ami még ok: a déli parton ingyenesen a strandok. Gyalázat és szégyenteli, hogy a nem szebb és jobb minőségű strandokért fizetni kell az északi parton.

- Ősszel viszont, a szőlők érésekor, szüreteléskor, az északi part a sok porbincével szerintem hangulatosabb, jobb. Valahogy spirituális szempontból többet ad ekkor a Balaton, mint a déli part. De igazából bárhol, bármikor jó a Balatonnál.

Bloodscalp 2015.07.26. 13:11:21

@zsebatya: @Pelso..: hát ilyen körülményesen, kimérten leírni hogy a déli oldal a proliké, az északi az (új)gazdagoké még nem láttam.

Bell & Sebastian 2015.07.26. 13:21:33

@Bloodscalp: Ez bizony jogos. :)
De rozsdás vascső korlátnak vagy stégnek elsütve mindkettő parton van. Az elemi iskolát végzettek behozhatatlan előnye, hogy némi számolgatán után ki tudják deríteni, ugyanannyiból kétszeres idő kijön az olasz tengerparton. Egyetlen hátránya: ott is kínosan sok a sajátságosan szocializálódott magyar.

mojoking77 2015.07.26. 13:54:47

@Bloodscalp: Hat ez van, mikor egy mindenre alkalmatlan bolcsesznek kiadjak, hogy irjon 3000 leutest egy mondatrol.
Amugy meg egy igazan szep dolog van Lelle-Fonyodon.
Jo idoben gyonyoruen lehet latni a badacsonyi hegyet..:))

LoveKills 2015.07.26. 14:25:53

@mojoking77: vegyük ide még Balatonfenyvest is... Épp vele szemben van az északi part ékköve: Szigliget is.

nyelv-ész 2015.07.26. 15:26:20

@Bell & Sebastian: Ja, hát nem a jesolói kemping-lakóautó konglomerátumot kell megcélozni, és akkor nincs ilyen negatív élmény :-)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.07.26. 16:02:14

Az északin is vannak ingyenes strandok.

Amúgy az északi part jobb. Nem egy-egy falut kell nézni....

LoveKills 2015.07.26. 16:12:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a legtöbb strand fizetős az északi oldalon, a resztli meg olyan is. Meg sem közelíti a déli part strandjainak nívóját.

Az északi part NEM jobb. Más. És még valami. Az északi partra le is kell jutni. A 71-es út gyötrelmes nyári időszakban, míg az M7-esen gyorsan leérhet az ember bármikor a Balaton déli partjának végébe.

Beer Monster 2015.07.26. 17:05:57

Épp azt számolgatom, hogy ha egyszem magában utazgat az ember, akkor már valóban olcsóbb a MÁV.

Viszont a retúrjegyből már fapadost lehet kapni.

mrbateman 2015.07.26. 17:20:28

Egy apró gond van:

1. tétel: Magyarországon 100-ból 90 ember sajnos proli! (hidd el előbb-utóbb kijön mindegyikünkből, max nem 5 perc után)
2. tétel: Sajnos az északi parton több ember tartózkodik. mint a maradék 10%

Következtetés: Az északi oldal tele van kompenzálós sznob prolikkal, ami a legirritálóbb!

Részemről déli partra szavazok! Ott a tahó legalább nem erőlködik szánalmasan!

mojoking77 2015.07.26. 18:07:32

@mrbateman: Ti dolgotok, erezzetek magtokat jol.
" Sajnos az északi parton több ember tartózkodik"
Latod ez az igazi kulonbseg. A deli partra lemennek az emberek nyaralgatni, kivagyiskodni, mig az eszakin inkabb vesznek maguknak egy kis telket hazzal esetleg epitkeznek..

mrbateman 2015.07.26. 18:55:01

@mojoking77: :-DDD
Azosztigen!...És/vagy hogy kapcsolódik mindez ide???

Nyugi harcos, mondom a megfejtést! Nektek az északin van nyaralótok, nekem a délin.

martineden 2015.07.26. 19:00:53

@LoveKills: ,,1. Az északi part NEM jobb.".......de sokkal szebb! ,, az M7-esen gyorsan leérhet az ember bármikor a Balaton déli partjának végébe."...szerinted mindenki Pestrol indul?Amugy a legszarabb palya az M7,olyan mint a hullamvasut.

Bell & Sebastian 2015.07.26. 19:11:42

@martineden: Hája, mer betonykockákra aszfaltoztak, direk a bólogató kutyák kedvéért.

Beer Monster 2015.07.26. 19:39:26

@martineden: Na aki nem pestről indul, az felejtse el a vonatot, vagy készüljön fel átszállásokkal tüzdelt horrorra.

Érzésem szerint MÁV-val mindössze magyarország két pontjáról lehet lejutni a Balatonra:
Budapestről és Székesfehérvárról

Beer Monster 2015.07.26. 19:42:01

Ami egyszersmind igen durva. Ennyi pénzt elköltöttünk a Balaton körbevágányosítására meg az állomásokra, és két város tudja használni az országból.

Bell & Sebastian 2015.07.26. 19:55:40

@Beer Monster: Három, Bajáról fel lehet úszni a Sión.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.07.26. 20:32:27

@LoveKills:

Nekem megvan a törzshelyem, ami ingyenes és jó.

Füredre is leérek kevesebb mint másfél óra alatt. Bármikor.

dogoljmeg 2015.07.26. 21:04:48

Nyilvan a deli ezerszer jobb, persze ha pesti az ember akkor nem, de azok jobb ha maradnak eszakon. Amugy meg inkabb vagyok prolikkal mint a sznob ujgazdagok akik ugyanakkora prolik csak szeretnek elhitetni meg sajat magukkal is hogy nem azok. Mi delen legalabb tudjuk es buszkek is vagyunk ra :)

Merlot 2015.07.26. 21:26:57

Egy régi barátomtól hallottam:

"Tudod, a legjobb hely a déli part, mert onnan láthatod, milyen gyönyörű az északi."

Osztom. :))

Merlot 2015.07.26. 21:35:11

@LoveKills: "a legtöbb strand fizetős az északi oldalon, a resztli meg olyan is. Meg sem közelíti a déli part strandjainak nívóját."

Voltál már pl. az örvényesi strandon?
(Ingyenes)
Ha neked a nívót a tömeg jelenti, a hangos zene, és a percenkénti hangosbemondó, akkor csak maradj is délen.

Nekünk az említett strandon az egyedülálló Sajkodi-öböl., a tihanyi hegy látványa nyújt kikapcsolódást.

martineden 2015.07.26. 21:53:12

@Beer Monster: Ki beszelt vonatrol?Vagy talan az M7-es az vasut?

Tóth Ágas 2015.07.26. 21:58:43

nem esik egybe a valósággal ez az északi part - családosok, déli part - bulizó fiatalok leegyszerűsítés.

mindkét parton van mindkettő.

Alick 2015.07.26. 22:12:34

Egy igazi magánzó nem jár le a tömegek közé a strandra, hanem az északi parton panoráma látképes magaslati vityillójának úszómedencéjében hűsöl. :)

mojoking77 2015.07.26. 22:21:39

@mrbateman: Ezzel egesz pontosan vissza is tertunk az elso hozzaszolasomhoz, miszerint mi is a legjobb a Lelletol Fenyvesig tarto reszben?
Pontosan, a kilatas szemben Badacsonyra :)))))))

mojoking77 2015.07.26. 22:23:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ohh Veszprembol egesz biztos. Azert egy pentek delutan nyaron max motorral..

Imrebá 2015.07.26. 22:41:38

Tessékmondani, hanyadik kerületbe van az a Baleton izé?
Má az is nagy segítség vóna, hogy budáne vagy pesten.

martineden 2015.07.26. 23:04:34

@dogoljmeg:....,, Nyilvan a deli ezerszer jobb, persze ha pesti az ember akkor nem, de azok jobb ha maradnak eszakon."..Tee,szerinted melyik a deli part?Pont a pestiek jarnak oda az M7-esen ,remlik?

jog-ász 2015.07.27. 08:30:50

szerintem sem kell itt újgazdagozni, egyszerűen füred és térsége meg tudta szerezni a támogatások 70%kát és valóban a balatonpartra is költik, ez látszik, nem csak a szállodákon, hanem a házakon, kerteken, utcákon,eltűntek a ronda barna 70es évekbeli bódék, a helyben lakókban is kialakult az igény hogy ne csak kapun belül, hanem kapun kívül is legyen színvonal..ezt láthatjátok ha balatonalmádiban, füreden a parttól kissé távolabb mentek, az óvárosba pl.
a déli parton még érezni a 80as évek hangulatát, alig változott valami. sokat jelent azt is hogy melyik balatonparti városban élnek ott télen-nyáron és melyik csak üdülőfalu

nemszólokmégegyszer 2015.07.27. 11:12:46

@Bell & Sebastian: Azért a Balatonra eljutni olcsóbb, és így már nem. Nem beszélve az euró/forint árfolyam hektikusságáról.

I_Isti 2015.07.27. 11:19:24

Az viszont echte hungarikum, hogy még ezen is képesek vitatkozni a magyarok...

nemszólokmégegyszer 2015.07.27. 11:24:49

Rengeteg Balaton-parti kis település van, amit szerencsére még nem kaptak föl /anyira/, pl. Balatongyörök. Nincs tömeg, kedvesek az emberek, nem hurka-kolbász-hekk-lángos négyszögben mozog az ehető menü, szívélyes-házias vendéglátás, elfogadható árak, nem túlzsúfolt strandok, csak hát kavicsos. Istenem. Már a '70-es években is kapható volt a gumiszandál a gyerekeknek meg az érzékeny talpú felnőtteknek. A déli az tényleg bulipart, annak minden jó és árnyoldalával is. Az északi más. Ott borús-rossz időben is van mit csinálni. Délen annyira nem. És ez nem proliság kérdése. Szerintem. Persze a vélemények különbözők.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.07.27. 18:39:57

@mojoking77: Kocsival, háztól házig.

Tudod sok ember csak az M7-71 kombóban tud gondolkodni, én viszont ismerek pár helyi csapárt, ahol stabilan 70-100 km/h-val tudok közlekedni, miközben a 71-en a sor 30-40 km/h-val araszol, az M7 pedig Aligától Érdig szinte áll.

Beer Monster 2015.07.27. 20:12:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez nem dicsőség.

Azt írd meg, ha MÁV-val sikerül! :)

Imrebá 2015.07.28. 02:49:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

" az M7 pedig Aligától Érdig
szinte áll."

Az M1 az M3 és az M5 is.
Végig.
Napi 24 órában.

Imrebá 2015.07.28. 02:55:40

Addig örüljünk amíg a pályáink állnak.
A kőszívű ember is megmondta:
A Föld ne forogjon, hanem álljon.
A kerék forogjon, ne a pálya.
süti beállítások módosítása