A görög válság rugdossa a föderalizmus felé Európát?
2015. július 23. írta: bakó.bea

A görög válság rugdossa a föderalizmus felé Európát?

eu_foderalizmus.jpg

Nehezen álltam meg mosolygás nélkül, amikor Andrew Duff brit liberális-föderalista EP-képviselő felvázolta nekem a nézeteit a „kétlépcsős Európáról”, ahol a magot a föderális állammá váló eurózóna alkotja, a többiek pedig „társult tagokként” vennének részt az EU-ban.

Az utópikus felvetés azonban egyre kevésbé tűnik utópikusnak, miután a görög válság nyomán felelős pozícióban lévő politikusok is emlegetni kezdtek egy hasonló modellt. Legutóbb Jacques Delors 90. születésnapjára időzítve Francois Hollande francia elnök értekezett a közös eurókormányzat szükségességéről, amihez közös büdzsé és parlament is társulna. Martin Schulz EP-elnök pedig kinyilatkoztatta: fontos európai kérdésekben nem kellene hagyni, hogy a nemzetállami miniszterelnökök döntsenek. Nem sokkal korábban a német és a francia gazdasági miniszterek közös cikket írtak a Guardianben arról, hogy harmonizálni kellene egyes adónemeket és a minimálbért az EU-ban, és ami a legfontosabb: az eurózónában elkülönült végrehajtó intézményrendszert és erősebb hatásköröket szorgalmaztak.

Ha pedig a franciák és a németek ilyen nagy egyetértésben akarnak valamilyen uniós reformot, akkor abból könnyen lehet, hogy előbb-utóbb (jelen esetben persze inkább utóbb) lesz is valami – és ez a projekt leginkább nekik érné meg.

Egyértelmű, hogy az eurózónás kormány megteremtése a görög válság tapasztalatai miatt került most elő. A történet iróniája egyébként, hogy az euró ötletének az egyik nem túlreklámozott célja az újraegyesült Németország lehetőség szerinti kontroll alatt tartása volt. Ehhez képest most úgy látszik, a franciákkal karöltve elintéznék a németek, hogy jogilag is ők legyenek a főnökök az eurózónában, és ne fordulhasson még egyszer olyan elő, hogy például a görögök beleköpnek a levesükbe.

Épp ezért – annak ellenére, hogy egyelőre inkább csak a német és francia baloldal nyomja a témát – egyáltalán nem olyan biztos, hogy Németországban vagy Franciaországban később ne lenne akár jobbközép politikusok számára is felvállalható a téma. Hiszen lehetne azzal érvelni, hogy egy közös eurózónás kormány alatt nem fordulhatna elő, hogy a pazarló görögökre költsék a németek vagy a franciák adóeuróit, mert egy közös eurózónás kormány nem is engedné az országokat így eladósodni.

Kérdés persze, hogy mit szólnának mindehhez a gyengébb eurós államok, mondjuk a görögök, a portugálok, vagy épp a közép- és kelet-európaiak? Egy ilyen reform bizonyosan a szerződések módosítását követelné meg, és az is valószínű, hogy több tagállamban népszavazásra bocsátanák a kérdést: a közösködést pedig nem lesz könnyű eladni a népnek, még az ebből várhatóan profitáló országokban sem.

Érdemes még arra is röviden kitérni, hogy ez az – egyelőre ötlet szintjén létező – felvetés nem várt módon egybeeshet az erősebb integrációt hagyományosan ellenző Egyesült Királyság szándékaival is. Mivel David Cameron Konzervatív Pártja egyedül nyert választást, így a miniszterelnök ígéretének megfelelően megpróbálják újratárgyalni az ország EU-hoz való viszonyát, ha pedig ez nem sikerül kielégítően, akkor népszavazást tartanak arról, hogy az ország kilépjen az Unióból.

Eddig nem sok esély látszott arra, hogy a britek érdemben alkudozni tudjanak az EU-val (például az alapszabadságokról, köztük a kelet-európai munkavállalók szabad mozgásáról a londoni munkahelyekre). Egy ilyen – Duff szavaival élve – „kétlépcsős”, az eurózóna mentén szorosabbá váló Unió kialakítása viszont már jelentősebb újratárgyalási lehetőségeket villanthat fel a britek számára. Mondhatják, hogy köszönjük szépen, mi maradunk a második lépcsőben, és akkor mégse kell kilépni en bloc az EU-ból. Így Cameron is jól jönne ki a dologból, mert például nem kéne állást foglalnia a belengetett „Brexit”-referendummal kapcsolatban sem, hanem győzne anélkül is.

És végül söprögessünk egy kicsit a saját házunk előtt is. Bár politikai akarat hiányában eddig se kellett attól tartani, hogy belátható időn belül bevezetjük az eurót, de ez újabb érv lenne Orbánnak, hogy azt mondja: na, ebből a központosított eurózónából már végképp nem kérünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr437646538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bakó Bea: A görög válság rugdossa a föderalizmus felé Európát? 2015.07.23. 08:00:01

Ha a franciák és a németek ilyen nagy egyetértésben akarnak valamilyen uniós reformot, akkor abból könnyen lehet, hogy előbb-utóbb (jelen esetben persze inkább utóbb) lesz is valami.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2015.07.23. 07:09:20

Én nagyon fogok röhögni, de fogadjunk ez az egész Európai Únió nevű fedőszervezet, meg az egész föderalizáció, EEÁ-terv stb. stb. rajtunk fog elhasalni magyarokon.

Szentmihályi Szabó Péter – Magyar Hírlap
2013. szeptember 2., hétfő

"Mi pedig bízzunk abban, hogy Magyarország akkor is lesz, amikor ez az unió is emlékként létezik, mint minden unió."

gmihaly 2015.07.23. 08:21:08

A németek nagyon szeretnék, de 167 éve, 95 éve és 70 éve sikerült tartósan elbaltázni ezt a projektet. Túl sok a népek, nemzetek egymás közötti sérelme, amelyen felül kellene ehhez emelkedni, vagy ahogy József Attila írta vala: "Rendezni végre közös ügyeinket". A mai status quo ilyen körülmények között szintén akadályozza ezt.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 08:39:39

@mortullus: @gmihaly:

a föderális Európa felé a fenntarthatatlan "jóléti" rendszereken keresztül vezet az út

szerintem nyert ügyük van

a görög példa ékesen bizonyítja azt, hogy ha a nemzeti függetlenség és a "jóléti" rendszerek között kell választani akkor az utóbbi nyer

IdomitottFoka 2015.07.23. 09:44:58

@mortullus: Legfeljebb kimaradnánk belőle, egyedül biztos nem tudnánk elgáncsolni. Mondjuk az egész keleti blokk kérdéses, csak 25 éve jöttünk ki egy hasonló elképzelésből.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 10:03:08

@IdomitottFoka:

szerintem az ex-keleti-blokk fog a leglelkesebben belemenetelni az Európai Egybesült Államokba...

Helyes Írás 2015.07.23. 10:15:08

Kizártnak tartom, hogy ebbe a nagy, központi államoknál lényegesen kisebb gazdasági erejű társadalmak belemennek. Az azonos gazdaságpolitikai feltételek számukra hátrányosak lennének, s elveszítenék azt az eszköztárat, amellyel a megválasztott kormányuk módosítani tudna az érdekükben a politikán.

Minden kormányzat döntései politikai érdekeket érvényesítenek. Így lenne ez a "központi kormányzat" esetében is. Tegyük fel, hogy ezt a kormányt is demokratikusan választanák. Mit érne a baltiak, szlovákok, szlovének, görögök szavazata a németeké mellett? Vagy mi történne pl. Olaszországban, ahol a "padánok" esetleg egészen másként szavaznának, mint a csizma szárától lefelé? Egyáltalán, hogy történne egy ilyen választás, amikor nincs közös nyelv és alakosság egy igen jelentős része, több országban a meghatározó többsége nem tudná követni a kampányt és értelmezni a vitákat?

Arról az esetről ne is beszéljünk, ha a tagországok vezetői mondjuk kvótaarány szerint neveznének ki egy "szakértői bankárkormányt" maguk fölé. Vajon kiknek az érdekeihez igazodna a közös kormányfő? Bizonyára a szlovákokéhoz vagy a lettekéhez ugyebár?

Nagyon átgondolatlan, elaknásított terep ez a föderális koncepció, ahogy átgondolatlan, szűk közgazdász agyakból kipattant elképzelés volt maga az euró is.

Ha mégis lesz ilyen, nekünk magyaroknak érdemes lesz kivárni a tapasztalatokat, nem fejest ugrani bele.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 10:31:23

@Helyes Írás:

Szlovákia, Szlovénia és a Balti-államok már belementek

a többi keleti jelölt is inkább amiatt maradt távol mert nem találták alkalmasnak...

az ex-keleti blokk nagyon lelkesen fog belemenetelni az egybesült Európába...

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 10:34:20

@Helyes Írás:

persze a fenti az Eurozónára vonatkozott

a föderáció felé vezető út és az Eurozóna azonban lényegében árukapcsolás

az Európai Egybesült Államok esetében persze nem a név, hanem a de facto állapot lesz a lényeg

"független államok közössége" néven is lehet egyesült államokat csinálni...

sőt, tulajdonképpen így a legkönnyebb...

Bell & Sebastian 2015.07.23. 11:12:58

Már másodszor mondom, egy pénznemnek értékközvetítő szerepe is van, ami megfoghatatlan dolgokra is kiterjed. A közös euró mellett vidáman megélnlnek a helyi valuták is.

A központosítás úgy elképzelhető, hogy pár főminisztérium közös lenne, mint az volt például a Monarchiában. Emellett ki kell választani a helyi egységeket (régió vagy tartomány, esetleg megye?), amelyeket meg kell erősíteni önállóságukban.

De tartok tőle, ezek csak hiú ábrándok maradnak, mert nem látom azt, hogy a szlávok, vagy egyéb, sehova be nem sorolható népség (mi már német krajna vagyunk, nincs min gondolkodni) hogyan tagozódik be ebbe a modellbe?

Végül ott van Amerika az ő sajátságos érdekeivel és önnálló, homegenizáló (génturmixos) baromságával.

Talán előbb Európa önrendelkezését kellene visszaszerezni, nem?

Mert a Goldman küldötteire (melyik nyugati miniszterelnök nem az?) csak az igaz, bolond likból bolond szél fú.

Csak nehogy felértékelődjön Orbán és az ő birodalma ebben a sok ismeretlenes Játssz mában!.

Visceroid 2015.07.23. 15:18:15

Itt a népek évezredeken keresztül irtották egymást a népek, és szavazással akarnak föderációt, az USÁban meg alig voltak különbségek és mégis csak fegyverrel ment. A Szovjetunióban sem önként vettek részt a nemzetek.

IdomitottFoka 2015.07.23. 15:28:59

@pitcairn: Ezek az államok történelmi léptékkel mérve újszülöttek. Gondolod máris feladnák az önálló államiságukat? Önként és dalolva?

Holle anyó 2015.07.23. 16:09:15

Remélem, az unokáim (ha lesznek egyáltalán) már német (vagy francia/angol/holland/dán/svéd/norvég!finn/ausztrál) állampolgárok lesznek és magyarul sem fognak tudni.
Részemről így fogom megoldani, hogy kikerüljem a vállalhatatlan magyar politikai elitet.

Nzoltan 2015.07.23. 16:39:47

A görög pëldán okulva remélem soha nem lesz központosított politikai elit az eu-ban. Ott mindent elbasznak, amit csak lehet.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2015.07.23. 16:41:55

@Holle anyó: A mostani politikai garnitúra miatt lemondanád az unokáid származását?
Tudod, ez nagyon szomorú....
Semmi köze a származásnak ehhez. Európa legrégebbi nyelvét beszéljük, talán a legszebbet is. Egyik nemzet sem jobb a másikánál csak szerencsésebb maximum.
Gondold át.......

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 16:46:42

@IdomitottFoka:

az EU, az Eurozóna integrációval, ill. a többi nemzetközi szerződéssel már feladták a szuverenitásuk javát...

ráadásul egy olyan klubba léptek be, amely alapvetően az "ever closer union" talaján áll (lásd Római Szerződés eleje...)

anyadmajma 2015.07.23. 16:57:09

Na, ebbe kishazánk sosem fog belemenni.
Legalábbis amíg ez a hazaáruló bolsevik geci fidesz irányít.
Még mit ne, már így is sokkal több beleszólása van az EU-nak, hogy kinek adjuk a tőlük kapott lóvét, mint a nulla. Nekünk ne pofázzanak, csak a lét virítsák, oszt kuss!

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.07.23. 17:31:32

Remélem beválik, amiről a posztoló elmélkedik. Akik az Unióról fanyalognak, azok vegyék figyelembe az alábbiakat: minden kezdet nehéz, az ilyen nagy társulásoknál főképp, és hát ilyenre nem is volt még példa a történelemben (nem, az USA államok föderalizációja semmi ehhez képest). Nem tökéletes a szerkezet, reformokra van szükség, és nem kis türelemre.
A görögök, ha nem is egyedül ők okolhatók érte, de javarészt maguk alatt mélyítették a pöcegödröt. Mit vártok egy olyan országtól, ahol a közszférában dolgozók plusz juttatásokat kaptak azért, ha megmosták a kezüket budizás után.

Holle anyó 2015.07.23. 17:31:39

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
Nincs mit átgondolni. Nem fogom hagyni, hogy az utódaim gürizzék össze rabszolgaként, amit ez a gennyeslelkű tolvajbanda ellop. Izzadjon a seggük alá a saját fattyuk, meg a birka fajmagyarok.
Nekem ebből elegem van. Torkig vagyok a kakaóbiztos számítógéptől kezdve a kórházi széfen át a stadionolimpiáig, Lendvai Ildkótól az Orbán Ráchelig az egész tetű bandával.
Okádok ettől az országtól.
A szüleim meg hülyék voltak, hogy 56-ban leszálltak a teherautóról, amikor már anyám hasában voltam.
Tkp. azon az egy rossz döntésen múlt minden.....

Holle anyó 2015.07.23. 17:38:16

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
Ja! Nem csak a mostani politikai elittel van gondom, hanem 1848-tól kezdve folyamatosan mindegyikkel.

vizipipa 2015.07.23. 17:55:30

@Holle anyó:

Valamint azt képzeled, hogy arrafelé nincs korrupció meg kapcsolati tőke. Mert a kedvelt libsi sajtód arról keveset ír.
Nálunk meg akkora a diktatúra, hogy már másnap tudod, hogy egy Fideszesnek a felesége javasolta a végkielégítést. A birkák meg megszavazták.

Jó utat, kellemes tapasztalatszerzést! Ha nem írok, ne válaszolj!

Bell & Sebastian 2015.07.23. 17:58:13

@Holle anyó: Maga olyan lehet, mint egy kifordított kommunista, aki még álmában is szovjetkrémtortát majszolt, pedig a cukiban is csak orosz- volt.

vizipipa 2015.07.23. 17:59:50

Hadd jöjjön a szorosabb únijó! Kezdjük az egységes minimálbérrel! Annyit kap az Audi/Mercedes magyar rabszolga mint őnáluk!

Nálunk felemelik a minimálbért 300 ojróról 1000-re, a németeknél leviszik 1500-ról ezerre. Itt mindenki megszavazza! Ja, hogy ott nem?

Blogger Géza 2015.07.23. 18:11:15

@Holle anyó: Igen, mindenkinek jobb lett volna, ha eltűnsz a fenébe, egyetértek.

Blogger Géza 2015.07.23. 18:12:38

Amúgy a közös minimálbér és a közös adószabályok hazavágnák az EU keleti felében megtelepedett ipar jelentős részét, és ott (itt) borzalmas gazdasági válságot okoznának.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 18:15:25

Hát végül is ez volt az eredendő cél, nem de? De.
Csak kurva nehéz ezeréves nemzetállamokat föderációba szervezni. De azért, előbb-utóbb sikerül, ha felismerik saját közös érdekeiket. Magyarország egyelőre a renitens elsőosztályos szerepét játssza, a verekedő purdéét, de majd elmúlik. Lehet, kibaszott nagy nyomor árán, de biztosan. S sors ironikus - lehet, nem basztuk el annyira, mint a görögök, de nem sokkal vagyunk náluk különbek - tán csak annyira, amennyivel közelebb fekszünk Európa szívéhez. Nincs gond, hisz a történelem sikeres nemzetei is megvívták e belharcokat önmagukban - igaz 200, 300 vagy 500 évvel korábban. De egyben ez az a korkülönbség, amit a fejlett nyugat már felfogott, ezért nem vernek agyon minket és idióta politikusainkat egy rozsdás, 18. századi múzeumi szénlapáttal. Orbán viszont elmehet a picsába, ha soha dolgozni nem kényszerülő, elvileg művelt, tanult emberként annyira hülye, hogy nem ismerte fel, mik a valódi lehetőségeink.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 18:49:18

@Zombi elvtárs:

ja, "remek" dolog kontinentális szinten monopolizálni a politikai kompetenciákat

ami kicsiben kudarcot vallott nagyban biztos sikeres lesz

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 18:52:07

@Mr. Waszabi:

a "fejlett nyugat" (legyen bármi is az..) kb. annyit fogott fel, hogy olcsóbb fillérekért megvásárolni a k-európai elitet, mint megkockáztatni azt, hogy esetleg kemény adó- és szabályozási verseny indul meg a szomszédságban

Mr. Waszabi 2015.07.23. 19:15:36

@pitcairn: barátocskám, te meg az nem fogtad fel, hogy amiket itt szajkózol, az legfeljebb lófasz, halványlila esti ködfénnyel köríve. Nagyjából, ahogy az Orbán tanította neked. Ezzel szemben, a magyar átlagpolgár már '87-88-ban vágyott a rothadó nyugati imperialisták által létrehozott életszínvonalra, ezért vánszorgott ki tömegesen, nyilván az állampárt kényszerítése okán, Bécsbe olyan dolgokat beszerezni, amik ott olcsóbbak voltak, és egyáltalában voltak, ellentétben az 1988-as Magyar Népköztársaságban elérhető szükséges javakkal. Pedig hát nem akartak sokat a zemberek - csak választani akartak tv és tv között, hűtő és hűtő között, nagyjából erről szólt az a történet úgy 27 évvel ezelőtt. Te meg itt jössz az idióta, műveletlen, kormánypárti dumáddal, te barom? A történelem már rég leírta minden elmebeteg hozzászólásodat veszteséglistára, még mielőtt megszülettél volna. Hülyének lenni alapvető emberi jog, ezt elismerem, ám ez a jog csak addig illet meg bárkit, amíg a maga faszát tolja a csalánosba. Szóval, ha más emberek nevében nyilvánulsz meg, akkor elébb készülj fel alaposan - nehogy laposra verjenek hülyeséged miatt. Csupa szív jó tanácsot adtam, igazán nem mondhatod, hogy szemét vagyok. De, ha még egyszer megnyilvánulsz ilyen hülye szinten, akkor szemét leszek és elevenen eláslak, azután feljelentelek a Lázár-titkárságon, mint alkalmatlan trollt. Nem te leszel az első...

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 19:22:18

@Mr. Waszabi:

mégis mi a fas@z volt ebben "kormánypárti" duma?!

konkrétumokat kérek!

Mr. Waszabi 2015.07.23. 19:47:13

@pitcairn: ember, hol voltál te 1988-89-ben, amikor Orbán kétpofára szidta a kommuizmust, meg szorgalmazta a szovjetek kivonulását? Sztem még álom sem voltál. Épp ezért nem láthatod át, hogy mindaz, amit itt Orbán III. megvalósít itt úgy 5 év óta, az nem egyéb, mint államkommunizmus. Gondold csak végig a törekvéseit, céljait, melyeket kihirdetett s félig-,eddig végre is hajtott ez idő alatt - semmi más, mint nettó MSZMP program. Nem kell demokrácia, illetve nem olyan kell, a civil, szakmai és érdekvédelmi szervezetek ne szóljanak bele a kormány munkájába, mert csak zavarják azt. Soroljam még, vagy ráébredsz, hol lett elbaszva az ország jelene-jövője? Remélem rájössz magadtól is - utálok értelmi fogyatékosokkal vitázni, nincs haszna. Bocs, ha kemény voltam, de hát ezt hozta ki a magyar átlag idióta belőlem. Én se most jöttem a falvédőről...

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 19:53:19

@Mr. Waszabi:

fájdalom, de itt már mindenki EU-szövegkönyvből játszik...

Mr. Waszabi 2015.07.23. 20:02:26

@pitcairn: fájdalom? Bazmeg, hol neveltek ennyire baromnak? Nem kéne követni azt a mintát senkinek.
Vagy az EU, vagy a szocreál újratöltve - te melyiket választod? Mert Orbán a kínaiaknál is nyomorékabbá teszi a magyar "plebszet", efelől nem hagyott kétséget. Mert, ha versenyképessé akarja tenni a magyar munkaerőt a kínaival - márpedig ezt nyilatkozta 4 éve -, akkor bizony az azt jelenti, hogy szaré-húgyé fogsz dolgozni itt akárhol. De ha te épp nem, akkor sokan mások - ez lényegtelen végül is az érintett tömeg méretéhez viszonyítva.

Bell & Sebastian 2015.07.23. 20:03:02

@Mr. Waszabi: Szerintem a fasiszta - nemzeti-szocialista - falangista háromszög nyelte el Orbánt, ránézésre. Ezekből az egyik misztikus-kabbalisztikus hagyományon alapul, csakúgy. mint a kommunizmus, ez keverheti meg magát.

A szolicializmus sem más, mit egy génmódosított kapitalizmus. Csakhogy a kádári rend proletárdiktatúra volt, Orbán pedig a prolikat sokszorozza.

Vágja?

A marxizmus veleje a közgazdaságban él tovább, a magyarban csak igazán!

Ha így nézzúk, határozottan visszaléptünk Matolcsyval - Borsszem Jankóhoz képest. Ezért olyan messze vannak ezek a zsenitől, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől.

Bell & Sebastian 2015.07.23. 20:08:05

@Mr. Waszabi: Bocs, de majdnem ugyanazt mondjuk, leszámítva azt, hogy az Unió így, ebben a formában egy katasztrófa számunkra, Fidesszel súlyosítva.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 20:09:40

@Bell & Sebastian: az ám, csakhogy a Kádár rendszerben a prolik létbiztonsága elsődleges volt - akár a diplomások kárára is. Most meg éppen belőlük csinál közmunkást Orbán. A szocializmus annyiban különbözött a kapitalizmustól, fasizmustól, hogy ott közösségi tulajdonban állt sok minden java része. A lopást meg nem nagyon tolerálták. Ma is állnak az épületek, amiket 51-52-ben a Rákosi éra alatt építettek itt - akkor géppisztolyos AVH-sok vigyáztak arra, hogy senki ne lopjon el semmit. Látszik is az épületeken, hogy bennük van az anyag - ha a 21. századi robotgyártó kapitalistának megfelel, akkor nem lehet annyira szar. Viszont ma már ez nem így van, ma itt, aki nem tejel legalább 20%-ot valakinek, az nem kap állami megbízást sem önkormányzati, sem állami szinten. Magyar vállalkozókról beszélek.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 20:16:00

@Bell & Sebastian: nevetségesnek tartom az ilyen elméletieskedést: észre kéne venni, hogy akármilyen szar is az Unió, mi mégis nettó belőlül élünk régóta. Én meg úgy vagyok vele, hogy aki helyett perkálok, az kussoljon, tegye el az igazságérzetét, meg a nemzeti öklendezéseit - majd ha vírítja a lóvét az közös asztalon, akkor ugathat - de csak arányosan. Nos, M.o. még egy darabig nettó eltartottja lesz az EU-nak, tehát pofa haptákba. Bocs a nyersességért, de úgy látszik a szép szóból nem értenek a magyarok. A szép szó után a fal jön, amely könyörtelenül adja a másik pofont, erre most kéne ráébredni, amíg nem a pofon adja az ébresztőt. Lásd, görögök - nem vagyunk messze tőlük, csak picivel maradtunk le mögöttük - észre kéne ezt venni, de hamar, mielőtt késő lesz.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 20:23:08

@Bell & Sebastian: a baloldal pont azért ment a levesbe, és ugyanazért nem tudott feltámadni, mert csupa kiskirály urlaja az MSZP-t Horn halála óta. Csak nekem tűnt fel, hogy azóta mindig kívülről hoztak párt elnököt, miniszterelnököt? Sztem nem, legfeljebb mások nem értették, miért kellet így csinálni. Azért, mert a kiskirályok egyike sem tudott volna a másik fölébe kerekedni, viszont egyik sem akart veszíteni addig megszerzett érdekeltségeiből. Ezért kellett Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai. Egyik se volt párttag, nem furcsa? Na de ja.
És e mocsok ellenében Orbán bármit elhitetett a plebszszel, még azt is mára, hogy a Párt KÖzponti Bizottságát akarják szolgálni, önként. Már amennyiben a kormányzati hazugság-cunami befolyását önkéntes jelentkezésnek lehet nevezni. Sztem nem lehet, legfeljebb MSZMP-s ideológiai agymosásnak.

Bell & Sebastian 2015.07.23. 20:24:30

@Mr. Waszabi: Összességében nem az Unióból élünk. Ne keverjük az Uniótól lopással!

Annyi a nóvum, hogy egy vérszívó bagázzsal több. Ilyen volt a KGST is, ehhez jött a belső ellenség, legújabban még Sam bácsi is betette a patáját.

Szóval, nem elméletiskedés ez, hanem a rögvalóság.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 20:41:52

@Mr. Waszabi:

az EU - aminek semmi köze sincs ahhoz ami a jó öreg kontinenst anno gazdaggá és sikeressé tette - maga a "szocreál újratöltve"...

Messzi Vetek 2015.07.23. 20:52:47

@Mr. Waszabi: ha ma az az "idióta, műveletlen, kormánypárti duma", hogy "hello, minket amúgy megvettek kilóra (és csak a színház kedvéért harcolunk az EU-val)", akkor én lemaradtam valamiról.
mert lehet, hogy ez idióta és műveletlen - de legalább igaz.

megjegyzem, szerintem kicsit fogjon vissza ebből a zsellér-modorból, ha eszmét/véleményt szeretne cserélni itt. persze, ha csak trollkodni akar, akkor viszont hajrá és tekintse semmisnek soraimat.
tisztelettel.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 20:57:32

@Bell & Sebastian: nem-e? Ha nem vagyunk EU tagok, egyrészt nem kapunk vámmentességet oda. Ha ez nem volna, sem az Audi, sem az Opel, sem a Mercedes nem volna itt. Próbáld ki, hogy kilépünk az unióból - pár hónapon belül már Szlovákiában, Lengyelországban lesznek, itt meg a nagy lófasz hűlt helye marad. GDP-nk háromnegyedét az EU-s külföldiek adják - kell még folytatnom a sort, vagy már itt rájöttél, mennyiben is függünk a sokak által sokat szidott uniótól? Vagy arra, hogy akik ezt ész nélkül szapulják, mekkora idióták? A tudatlanság nem mentesít a törvény hatálya alól - nos, a félidióta magyarokat sem. És akkor még az EU-s támogatásokról nem is szóltam - nem kellett.

Bell & Sebastian 2015.07.23. 21:01:21

@Mr. Waszabi: Akkor itt be is fejeztük koma, mert hülye vagy ehhez, mint grófkisasszony a lóvakaráshoz.

Ennyit az árnyalt szkepticizmusról.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 21:04:05

@Messzi Vetek: tévedni emberi dolog - én ma már nem akarok eszmét cserélni, az az időszak 5 évvel ezelőtt elmúlt. Mondok dolgokat, amik esetleg hasznosak lehetnek olyan emberek számára, akik még nem lágyultak el teljesen agyilag. A többiek? In nomine Patris, et Filii et Spiritus Sancti, amen. És lehet a földet lapátolni rájuk. Aki agyilag kommunista birka, 25 évvel a Kádár rendszer után, annak már mindegy. Nem kell megsértődni - csak el kéne kezdeni mindenkinek a saját eszét használni - amire eddig nem voltak itt hajlandóak sokan. Most nekem kéne elnézést kérni helyettük is, vagy mi a szösz? Nehogy már.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 21:06:50

@Bell & Sebastian: én nem szkeptikus vagyok, hanem racionális. Picit régebb óta, mint amióta Orbán jobboldalinak öltözött be. Nekem nem kellett átöltöznöm sosem az elmúlt 25 évben, még is élek és virulok. Szóval a lécet ide tettem anno. Van még kérdés? Ugye nincs. Szép estét kívánok :)

Mr. Waszabi 2015.07.23. 21:08:22

@pitcairn: hát lehet kamuzni, hogy savnya a szőlő, de hát a valóság mégiscsak az, hogy a sovány magyar róka nem éri azt fel. Erről szól a történet, nem egyébről.

Mr. Waszabi 2015.07.23. 21:11:23

@pitcairn: hát tessék megpróbálni a magyarból játszani. Csak aztán tessék elszámolni is a veszteséggel - sok lesz az. Megéri az ego alátámasztatlan magasztalása? Nem hiszem. Orbánnak sem éri meg, hát még az önjelölt sleppjének. Nem kell izgulni, minden kiderül a maga idejében. Nem olyan sokára, ahogy elnézem.

Bell & Sebastian 2015.07.23. 21:25:38

@Mr. Waszabi: Ja, van. Záró mérleget láttál-e mán? Olyan vállalati szintűt?

Mert egy országé sem olyan egyszerű, ahogyan azt Vitéz Móriczka elképzeli. Csak végig kell menni a sorokon, mire rögtön kiderül(ne), eddig mennyibe fájt az uniós buli?

És még mennyibe fog!

Mr. Waszabi 2015.07.23. 21:57:13

@Bell & Sebastian: láttam. De azt is emellett, hogy más szempontok gyakorta fontosabbak annál. Nagyvállalati szinten, már csak hogy félreértés ne essen. Mint például, hogy az erősebb kutya izél először, a többiek csak utána. Nem az Orbán kormány az erősebb kutya, csak szólok, szintén a félreértés elkerülése végett. Nettó hülyeség uralkodó trend ellen lázadni, ha a megélhetésünk attól függ hosszabb távon. Mármint pl. az aktuális magyar politika vs. a világ fejlettebbik fele. Nem olyan jó négert játszani egy fehér palettán - kényszerből se, de önként egyenesen hülyeség. Főleg, ha azt egy munkakerülő réteg diktálja, amely sosem végzett érdemi munkát sehol. Ők mindenképpen jól jönnek ki ebből, viszont a rajongó tábor itt marad - és fizeti a hiszékenység árát. Gondolkodni nem árthat, ellenben hasznos az lehet. Próbálkozni kéne már...

Mr. Waszabi 2015.07.23. 22:01:16

@Bell & Sebastian: reális alternatívát kérek. A tagadás önmagában haszontalan. Tessék levezetni, mit miért kellene másképp, hogy fog az teljesülni. Kamuzni, álmodozni bárki tud, de ez magánügy, nem közügy. Én is szerettem volna gyémántot köpni régebben, elég sokáig, de idővel rá kellett jönnöm: nem tudok. Sőt, arra is, hogy más sem tud, legfeljebb ezt hazudja, ígéri más embereknek. Nem jó pálya, mert mindenképp fel fog sülni.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 22:20:27

@Mr. Waszabi:

milyen reális alternatívát akarsz?

a magyar választók lényegében azt kapják amit akartak

azaz

langymeleg (oligarchikus) EU szocializmust

megkapták

a dolog túl van tárgyalva

Mr. Waszabi 2015.07.23. 22:26:59

@pitcairn: hát, nem egészen. A magyar emberek az EU életszínvonalat akarták - ami nem kaptak meg. Nem az EU-tól nem, hanem a magyar vezetéstől, amely az elmúlt 5 évben egyre erősebben etatista, csak hízlalja a semmittevő bürokráciát, saját testét, és egyre több közpénzbe kerül - amely felemészti a nemzetgazdaság jövedelmének nagyobbik hányadát. Szóval, még lehetne rajta reszelni, tudna ez sokkal jobb is lenni.
Aztán majd, ha elértük az osztrák színvonalat, akkor lehet objektíven dönteni arról, hogy az szar és nekünk más út kell. De egyelőre még ettől is kivaszott messze vagyunk és egyre nő a szakadék. Nem ártana felébredni a valóságra. A többi csak kamuduma, nem egyéb.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 22:30:12

@Mr. Waszabi:

az un. "EU életszínvonalnak" semmi köze sincsen az EU-hoz...

korábban alapozták azt meg...

máskülönben az EU sokkal nagyobb szerepet játszik a mi életünkben, mint pl. a Lajtán túl...

az EU "sikerét" leginkább a periférián lehet meglátni...

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 22:31:46

@Mr. Waszabi:

az EU úgy alapjáraton egy etatista kartell...

Bell & Sebastian 2015.07.23. 23:18:02

@Mr. Waszabi: Tessék parancsolni!

A reális alternatíva kéznyújtásra volt: Eurázsia.

Mivel mára az _összes_, diktált csatlakozási feltétel érvénytelen a körülmények gyökeres megváltozása miatt, újra elindulunk a kályhától.

Az átszivárgást ugyan időlegesen és ügyesen megakadályozták Ukrajna annektálásával az amcsik, amivel visszakapták Galíciát a galíciánerek.

Jött egy újabb talicska bolhánk és nincsen nekik elég kutya a menhelyen. Éhen fognak dögleni.

picur3ka 2015.07.23. 23:31:17

@Mr. Waszabi:

"ember, hol voltál te 1988-89-ben, amikor Orbán kétpofára szidta a kommuizmust, meg szorgalmazta a szovjetek kivonulását?"

Akkor Orbán azt mondta egy Havas interjúban például, hogy a kommunistáknak ott a helyük a politikában és szerinte ott kell lenniük.

Nagy Imre szintén szorgalmazta a szovjetek kivonulását.

"Remélem rájössz magadtól is - utálok értelmi fogyatékosokkal vitázni, nincs haszna. Bocs, ha kemény voltam, de hát ezt hozta ki a magyar átlag idióta belőlem."

Mr. Waszabi 2015.07.24. 05:27:23

@pitcairn: nincs köze? Azért dolgozunk itt mi német autógyárakban, amelyek a GDP-nk nagyját adják. Sztem nem gondoltad át a realitást.
Az EU - velünk ellentétben - nem etatista kartell, csak felülről szerveződő államszövetség, nem pedig alulról, mint az USA. De alapja mindenképpen a jól teljesítő gazdaság. Ha megnézed a vezető tagországok egy főre vetített GDP-jét, kb ugyanannyi, mint az USA-é - vagyis nem rosszabb annál. Gondolom azért, mert dolgoznak, mint állat - itt nem csak a kapálásról van szó, vagy segédmunkáról, ha nem ebben benne van a társadalom általános fejlettsége, azaz az élet minden területe: K+F, oktatás, szorosan karöltve az iparral, mezőgazdasággal, egészségügy. Nyilván ezer éves nemzetállamok között sokkal nehezebb szövetségi államformát létre hozni, mint pl. az USA-ban, ahol ez lentről szerveződött, önérdekből. Ugyanaz az önérdek itt is megvan, csak éppen az évezredes szokások ellene dolgoznak. Azért nem sikertelen projekt, még így fél állapotban sem, hisz ma már nem őrlődnek oly mértékben a fejlett orszáhok sem az USA és Japán gazdasága között. Hogy mi hol vagyunk, lehetünk ebben, az attól függ, mennyiben tudjuk implementálni ugyanazokat az alapokat, mint pl. a németek, franciák, etc.: akinek nincs sok tőkéje, annak okosságot kell feltalálnia. Lásd Svájc, Japán. Azaz, invesztálni kell a K+F-be, technológiát kell átvinnie a vállalkozásokba. Ahhoz, hogy az emberek kellően motiváltak legyenek, nem lehet parancsuralmi rendszerben eldönteni a fejük felett, hogy ki mihez értsen: a leghatékonyabb a szabadság, amelyben mindenkinek lehetősége van kihozni magából a vele született affinitásokat, tehetségeket - ezzel tud hozzájárulni magas hatásfokkal a nemzetgazdaság egészéhez. Az állami tervgazdálkodás nem versenyképes modell, ma már különösen nem az. Ami viszont egy ilyen pici exportfüggő gazdaságnak egyáltalán nem mindegy.
Ami a 89-90-es történéseket illeti, nem vitatkozom olyan tényekről, történésekről, amelyeket a magam bőrén tapasztaltam, a magam szemével láttam, vagy fülével hallottam. Orbán szorgalmazta az oroszok kivonulását - ennek semmi köze ahhoz, hogy a kommunistákról, mint poltikai szegmensről azt mondta: kellenek. Másfelől ezt akkor mondta, most meg azt mondja, nem kell ide senki más rajtuk kívül, még szakmai és érdekvédelmi szervezetek sem, mert csak zavarják őket a munkában. Elhiszem, hogy megzavarják a tényekkel a kormány elképzeléseit, de buta ember képzeli csak, hogy rajta kívül mindenki más felesleges egy társadalomban, pláne a gazdaságban. Amint azt egy vállalkozó fogalmazta a minap egy fórumon:isten ments, hogy segítsenek, támogassanak, tudom én mi a dolgom, hogy csinálom legjobban. Az állam foglalkozzon a saját feladataival, amelyeket jól láthatóan hanyagol. Majd ha nagyon jól csinálja, hatékonyabban, mint a gazdaság, majd akkor segítsenek. De ilyenre nem igen van példa a világgazdaság történetében, lévén, az állam érdekeltségi rendszere más szempontokon alapul.
Sajnos, nem tudok nem rendszerben gondolkozni, mivel a racionalitás kikényszerít. Lehet kiragadott rész-elméletekbe kapaszkodni, de abból a valóság talaján legfeljebb csak hülyeség hajt ki, eredmény és fejlődés nélkül. Ha olyasmit szerelsz, aminek a működését nem ismered minden aspektusában, de erős az ambíciód, akkor el fogod rontani a gépet - párszor, mígnem megtanulod, hogy elképzeléseidhez képest az valójában hogy működik. Na, itt most megy a levesbe másodjára a nagy magyar gép - és nem a gazdasági szereplők miatt. Nem a piac , annak íratlan szabályai változtak meg az elmúlt negyed század alatt, tehát a bibi a politikában van.
Ami a másokra történő ujjal mutogatást illeti, hát abban ez a nép mindig erős volt - csak hát ez egy nagyon gyümölcstelen szokás, azaz értelmetlen és káros. Az irigység csak akkor jó motívum, ha arra sarkall, hogy ami mások ténykedésében, eredményeiben kívánatos magunk részére is , azt eltanuljuk azoktól, akiknek már sikerült. Olyanoktól nem érdemes tanulni semmit, akik nem képesek a valóságra váltani elméleteiket. Mert aki tudja, csinálja - aki nem csinálja, nem tudja. Így megy ez, ilyen egyszerűen.

Mr. Waszabi 2015.07.24. 05:39:41

@Bell & Sebastian: eurázsia? Akarsz úgy élni, mint tőlünk keletebbre lehet? Visszalépni pár évtizedet időben és életszínvonalban? Ennyire szimpi a kommunizmus vagy a feudalizmus? Képes volnál rá egyáltalában? Nem hiszem - feltételezem, hogy csak nem gondoltad át, mit is jelent ez a gyakorlatban, a hétköznapi élet szintjén.
Sztem először az önérdekünket kéne felfogni, aztán valahogy annak mentén lavírozni, és ehhez olyan elveket, elméleteket és gyakorlatot magunkévá tenni, amelyek az alapcélokat támogatják, építik, nem pedig marxista baromságokat hangoztatni (vagy fasisztákat), bármiféle eredmény nélkül. Mert ezek már voltak errefelé, aztán nagy lószar lett az eredményük, nem jobb élet. Legalábbis én a jobb életért dolgozom, nem a szarabbért. Gondolom, alapjáraton senki sem az osztályismétlésre gyúr, hanem előmenetelre - már ha a kerekek jó irányba forognak a fejében.
Nem is értem az ilyen elvszerű, visszacsatolás nélküli gondolatmenetet, pláne a rá épített vitát, hogy hogy nem tűnik fel, mennyire természetellenes már alapjáraton is. Persze ez nem az én problémám, nem az én dolgom, hisz nem az én fejemben vannak ellentmondások.

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 08:39:36

@Mr. Waszabi:

ne keverd össze "Európát" az EU-val mert nagyon nem ugyanaz a kettő...

az EU lényegében a tradicionális európai értékek tagadása

Mr. Waszabi 2015.07.24. 09:56:26

@pitcairn: ennél gyengébb mellébeszélésre nem tellett?
Van vagy 6 európai ország, amelyik nem EU tag vagy tagjelölt jelenleg. Biztos mindenki hülye, aki csatlakozott, ez nem lehet vitás.
Nem annyira viccesnek, de inkább nyomoréknak találom, hogy miközben magad is élvezed a tagság előnyeit, azért közben nagy hanggal pampogsz, hogy milyen szar. Nem valami hiteles álláspont, bocs.

Bell & Sebastian 2015.07.24. 10:12:26

@Mr. Waszabi: A számtalan előnye közül melyik az az egy se, amelyik nem egy még nagyobb hátrányát hivatott ellensúlyozni?

Szerva ott, leütés nálam.

Bell & Sebastian 2015.07.24. 10:18:51

@picur3ka: Nagy Imre - Vologya ezek után rögtön le is szögezte, hogy nem áll szándékában felrúgni a négyhatalmi megállapodást, maradunk az orosz övezetben, KGST -ben és VSZ -ben.

Több mézet a madzagra!

Bell & Sebastian 2015.07.24. 10:24:57

@Mr. Waszabi: Itt totális a félreértés, geopolitikai adottságot kétségbe vonni nem fog sikerülni!

Akar a fene szúnyogokat csapkodni a tundrán és elakadt lánctalpast kiásni.

Együttműködésről beszélek és nem szembenállásról.
Milyen furcsa, hogy ezt még Merkel is jól tudta, egészen addig, amíg Sammy be nem szólt neki, hogy más tervei vannak.

Akkoriban rúgta ki a tartótisztje Gyurcsányt ugyanezért, ha még rémlik?

Cavinton a neve, amit nem szedel rendesen.

IdomitottFoka 2015.07.24. 10:47:12

@Bell & Sebastian: A ruszkik sem hagynák, hogy csak úgy segítgessünk meg együttműködgessünk, amennyire nekünk (neked) tetszik. Kb annyira lehetnénk függetlenek mint Belorusszia vagy Grúzia.

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 11:14:22

@IdomitottFoka:

Grúzia mondjuk az orosz jelenlét ellenére is meglehetősen független + sikeres

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 11:16:29

@Mr. Waszabi:

nem hülyék, a politikai-gazdasági elit (azaz a lakossság néhány százaléka...) mindenütt nyert ezzel + az EU szabályozásnak köszönhetően jóformán örökre bebetonozta a pozícióját...

IdomitottFoka 2015.07.24. 11:31:02

@pitcairn: Ha nem oroszbarát a vezetés, mindig odatalál vhogy a vöröshadsereg. Vajon mi lenne, ha EU tagságért folyamodnának?

Mr. Waszabi 2015.07.24. 11:47:07

@Bell & Sebastian: nem a Cavinton az oka, hanem más a nézőpontunk. Én racionálisan nézem az egészet, te meg az ördög öreganyjának aranyhajszálába is belekapaszkodsz, csak hogy fikázhasd, amit mások összehoztak. A kákán is megtalálod a csomót, ha elég sokáig keresed, ezért ezzel a hozzáállással nem lehet vitatkozni.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy hol tartana az ország, ha nem csatlakozik az EU-hoz, s hány cég költözött volna ide, ha nincs vámmentes export pl.
Se az autógyárak, sem a kínai, s egyéb ázsiai országok vállalatai sem. Ami azért lenne baj, mert a GDP java részét ezek a cégek adják. A mezőgazdasági termékek exportja a hideg vízre sem lenne elég, csak szólok, más meg nem igen lenne exportképes. Magyarul lófasz se lenne itt, az a helyzet.
Persze, lehet az ilyen apróságokra bekamuzni, hogy te mit hiszel, meg mire nézel elméletileg, de hát először enni kell, ahhoz pedig dolgozni valahol, pénzért. Legalábbis a többségnek.
Aztán, nyilván lenne még pár százezerrel több nyomorgó/munkanélküli itt jelenleg, ha nem mehetnének dolgozni szabadon az EU más országaiba. De ezek tényleg olyan alpári, hétköznapi szemszögből érthető apróságok, amit csak a hozzám hasonló racionális gondolkodású emberek tartanak fontosnak.
Annak azért örülök, hogy tudtál egy jót gyurcsányozni, legalább ennyi haszna volt a beszélgetésnek, ha más nem is:)

picur3ka 2015.07.24. 13:34:30

@Bell & Sebastian:

Annyi méz nincsen!

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 14:11:40

@IdomitottFoka:

Abháziába és Dél-Oszétiába, amelyek nem kértek a Tbiliszi-i vezetésből

de istenigazában csak arra reagáltam, hogy együtt említetted ezt a két - orosz kapcsolataik tekintetében - felettébb különböző államot

ami pedig az orosz hódítókat illeti:

a legnagyobb expanziójuk annak volt köszönhető, hogy egy bizonyos __Roosevelt__ és __Churchill__ már az atlanti kartában is a __feltétel nélküli megadásról__ hadovált + ezt a későbbiekben olyan dolgokkal egészítették ki, mint a hadbíróság a legyőzöttek meg Morghentau terv-féle ötletelés

summa summarum

ez vezetett
1. a totális háborúhoz (vhogy nem vonzó a feltétel nélküli fegyverletétel...)
2. a tengelyhatalmak elpusztításához és
3. a tengelyhatalmak elpusztítása utáni __hatalmi vakumban__ a brutális szovjet expanzióhoz

a ma okkal baljós emlékeket felelevenítő szovjet expanzió leginkább az USA-UK külpolitikának volt köszönhető...

vizipipa 2015.07.24. 15:41:02

@Mr. Waszabi: "Arra azért kíváncsi lennék, hogy hol tartana az ország, ha nem csatlakozik az EU-hoz, s hány cég költözött volna ide, ha nincs vámmentes export pl. "

Ez egy remek kérdés, mert nincs rá közvetlen válasz. Mi lett volna ha? Ha Kapisztrán késik egy hetet Nándorfehérvárnál?
Ez a kérdés egy színvonal.

Egyébként már a cucializmusban is volt vámmentes övezet, meg különleges gazdasági zóna. Olyan fogalmak, amik 10-20 év múlva már főleg Kína kapcsán hangzottak el. A bérrabszolgaság nem az EU-val kezdődött!
Vagyis megoldották ezt, nemhogy 2004 előtt, de már 1990 előtt is. Ehhez mindössze kölcsönös érdekek kellettek. Megtalálták!

Tanulmányozásra ajánlom az 1980-2000 közötti évek gazdaságát. Egészen meglepő dolgok is vannak ott!

Bell & Sebastian 2015.07.24. 16:00:36

@Mr. Waszabi: Itt nem én kamuzok. Milyen jó, hogy külföldön lehet dolgozni, pedig munka azért nincsen, mert nem jutott az osztozkodásnál.

Milyen jó, hogy bárki ott vehet autót, ahol csak akar. Különben ki takarítaná el a tizenéves rozsdaboglyákat, ide még jó lesz.

Folytassam? Nincs egy épkézláb ötleted arra, mire is jó _ez_ az Unió? Mert ez nem ugyanaz, mint amibe beleléptünk, azt jól meghekkelték Nyújorkból. Vagy Telavívból, tudja az ördög, honnan?

Szóval, Ön most nem nyert, próbálkozzon legközelebb is, nagyon örültünk a szerencséjének.

Mr. Waszabi 2015.07.24. 16:02:45

@vizipipa: lófaszt nincs rá közvetlen válasz, csak mellé beszélsz. Esetleg picit túltoltad a vízipipát, de ez lényegtelen momentum:)
Megmondom én, ha már te nem mered: egy sem jött volna ide. Illetve Magyaország EU-ból való kilépésének leghaloványabb fátyollibbenetére heteken belül evakuálnák magukat valamelyik hasonló adottságú szomszédos országba. Mert azért jöttek ide akármikor, mert itt alacsonyabb a költség és nem kell vámot fizetni az EU-ba irányuló exportra, és korábban mi voltunk a feltörekvő bezzeg, ahol a jogrendszert leghamarabb harmonizálták a kívánthoz. Csak hogy azóta már a csehek beelőztek, pl. A kínaiak, s egyéb távol-keletiek is azért települnek ide, hogy EU-s termékként vámmentesen adhassák el termékeiket az Unióban.
Nem mellesleg szomszédaink epedve várják, hogy elkövessük az évszázad baklövését a populista ideológia mentén s átvehessék maradék pozícióinkat. Kenyérharc van, bazmeg. Ti meg itt elméletieskedtek az elefántcsonttoronyból, mint ha mindegy lenne. A többi hasonszőrű ország viszont nem hülye, nem játsszák az eszüket - simán lecsapnak a kínálkozó lehetőségre, akármennyire is V4 vagyunk.
Aztán kérlek szépen baszhatod a nyugdíjadat is , ha a GDP háromnegyede hirtelen kiszalad alólad - amjd az államtól kapsz egy cetlit, miszerint tartozik neked. Mert az akkora bevétel kiesés az államkasszának, amit nem tud finanszírozni - se rövid ideig, se hosszabban. Nincs rá felkészülve.
Nincs több kérdés a témában, úgy érzem. A pénz az matek, bazmeg, ált. isk. 4. osztály, legfeljebb, de nem több. Ennyit erről.
És kurvára örülnék, ha nem osztanád a hülyeséget a neten, mert káros mások agyára. Ha már számolni nem tudsz, meg a gazdasághoz sem értesz, akkor maradj az irodalomnál, esetleg, ott nem okozhatsz kárt a nemzetnek.

Mr. Waszabi 2015.07.24. 16:07:37

@Bell & Sebastian: kamuzol. Ennyi. Én bármit írok, levezetem, mi miért van úgy. Ezzel szemben te kétségeskedsz, ami könnyű, ha nem támasztod alá. Én a kétségeimet is milliméter pontosan alá szoktam támasztani. Kamu vagy apafej. De a jó hír, hogy még tanulhatsz, hogyan legyél a társadalom számára hasznos, építő ember. Sajnos, ha ezt tőlem kellett hallanod először, de még így is szerencsés vagy - kaptál egy esélyt, hogy normális ember légy. Ingyen volt, társadalmi munkában, nem kell megköszönni:)

Bell & Sebastian 2015.07.24. 16:14:27

@IdomitottFoka: De én nem az orosz föderációhoz akarok tartozni. Nagyon jó itt, az Alpok vagy Kárpátok árnyékában. Csak azt nem látom be, miért az amerikai szart kell megvennem*, miközben nekünk olyan nincs / de ha van, senkinek sem kell / nem vihetem Keletre.

Szerintem Európa az Urálig tart és arrafelé sem vérnősző barmok laknak, míg az Orális irodában többnyire.

*Németországot már elárasztotta az amcsi himihumi, rajta van a csillagos-sávos lobogó már mindenen, csak a vécépapíron nincs. Mit ne mondjak, ilyen szarságokat mi is tudnánk csinálni magunknak, csak a kutya nem venné. Bezzeg zászlóval - mégis csak más, nem?

Bell & Sebastian 2015.07.24. 16:16:50

@Mr. Waszabi: Ja. Ötleted sincs, mi? Csak a propaganda...

Mr. Waszabi 2015.07.24. 16:24:19

@pitcairn: na mi van, megakadt a tű a lemezen? Vagy nem válaszoltak időben a Lázár titkárságról a váratlan kérdésekre? Ne legyél már ennyire hülye, bazmeg. Van néhány ember ebben az országban, akit nem tud elvakítani az Orbáni hazugsággyár - azért nem, mert jobban ismerik a valóságot Orbánnál. Pech, hogy nem végeztette ki a vele egyívású értelmes embereket. Elhiszem, hogy az elefántcsonttoronyban a feledés ködfátyola elhomályosította a múltjukat, de hát az a helyzet édes, hogy valakiknek itt lent is kellett matatni az elmúlt 30-ban, amíg Orbán és társai a hatalomra törtek. Az eredménye, hogy pl. bármelyiküknél jobban értek a gazdasághoz. Pech? Na ja. És nem vagyok egyedül. A focihoz nem értek, de a gazdasághoz igen. Csinálom, nem képzelgek felőle - akármilyen szél fúj gazdaságilag, politikailag. Nem vagyok munkanélküli, szóval tán igazam lehet, amikor beszólok, hogy hülye vagy. Te kétségesítesz, ködösítesz, én meg tudom, mi hogy működik vagy nem működik. Mert ebből élek, bazmeg. Esélyed nincs, hiába vitatkozol. Nem mellesleg minél inkább ütöd a vasat, annál inkább lemeztelenítem a főnököd. Aki nem mellesleg már járt a telefon-vonalamon, de semmit nem talált. Nincsenek felkészülve a becsületes emberekre, tanácstalanok. Mert mindenki magából indul ki - ők abból, hogy midnenkinek van valami sara, amivel meg lehet fogni. Hát nálam rábasztak - kussoltak is rendesen. Gondolom, nincs több kérdés.
Ami pech, hogy idő óta elhatároztam, hogy mindegyikőtöket belefojtom a saját szarába. Szóval ne erőltesd. Mert ha szarul szerepelsz, feljelentelek a Lázár titkárságon. Már 2 balfasz trollt felnyomtam. Ha nagyon elszaporodtok, akkor publikálni fogom nyilvánosan a balfasz fidesztrollok listáját - nem olyan jó, ha megjelenik az Index.hu-n, hidd el.
Vesztettetek, ez van. És az egészre nem került volna sor - nagyon békés ember vagyok amúgy -, ha nem provokáljátok ki a hülyeségetekkel. Nálam az veri ki a biztit, amikor valaki a tények és a matek ellen hazudik - nem érdemli meg az életet, pokolra vele. Az élet építésre, jobbításra való, nem mások elhülyítésére. Erre allergiás vagyok valahogy. De megtettétek - hát lássátok következményeit. Szép estét - és gondold át legközelebb, miket nyilatkoztatsz ki - nehogy hülyeség legyen, mert rád találok:)

vizipipa 2015.07.24. 16:29:42

@Mr. Waszabi:

Régóta tisztában vagyok vele, hogy a hit egy nagyon fontos dolog.

De esetleg valami konkrétum?

Mr. Waszabi 2015.07.24. 16:41:16

@Bell & Sebastian: már leírtam. Esetleg nézd meg mi a helyzet Eurázsiában, hozzánk képest. Felőlem nyugodtan oda költözhetsz, engem nem zavar, ha te szpsz a saját hülyeséged miatt. De ahányszor itt hülyeséget fogsz írni, megtalállak és kimagozom a marhaságaidat. Mostanra sikerült felbasznotok eléggé a sablon kormányzati kommunista paneleitekkel, úgy hogy nem sajnálom a fáradtságot a földbe döngölésetekre. Lázár egy idióta fasz, még iskolás volt, amikor én már dolgoztam. Vajon melyikünk tett szert több gyakorlati tapasztalatra: aki dolgozott, ahol épp kellett, vagy a fasszopó seggnyaló Rapcsák titkár, aki a könnyebb utat kereste mindenkor? Szerintem a válasz egyértelmű. A szopás nem csak az ego kívánalma lehet, hanem bizony sokszor nem kívánt szexuális élmény. Lázárt hamarosan kibassza a főnöke, mert elmérte a lépést többször is az utóbbi időben.
Nem tudom feltűnt-e, de az utóbbi napokban egyre másra enged Orbán az EU és más szervezetek korábbi igényeinek - mert szarban van nyakig. Ha elhitted bármikor is a menő dumát, amit neked nyomott - hát te voltál hülye akkor is, meg most is te maradsz úgy - ő szépen kihátrál alólad. "Zúg az éji bogár, neki megy a falnak / Nagyot koppan, azután elhallgat", ugye? Pedig milyen régi vers ez. Kár, hogy nem olvastad, vagy ha igen, nem értetted. Nagyon sok elvtárs kerül szopóágra a mostani és az elkövetkezendő napokban - a saját főnöke csinál belőlük hülyét. Hát ez történik, amikor hülye emberek elhiszik, hogy a valóság talaján bármi létrejöhet hazugságok mentén. Pedig nem jött létre soha semmi - idővel minden orbitális hazugságra fény derült. Hitler, Sztalin, Mussolini - mind megbuktak - pedig egyesével is tehetségesebbek voltak Orbánnál. Hát nagyjából ennyi a valóság.

Mr. Waszabi 2015.07.24. 16:53:50

@vizipipa: én tehetek róla, hogy délig aludtál, bazmeg? Olvasd el a kommenteket - nem ismétlem, amit már megírtam. Pipás én barátnak nagyon jó vagyok, de ellenségnek nagyon kellemetlen. Szóval ne feszítsd túl a húrt, te nem vagy az Orbán kormány hivatalos trollja. Nem is fognak kiállni melletted. Szóval, inkább ne forszírozd, mert ha nálam felküzdöd magad a fekete listára, abban nem lesz köszönet. Békés ember vagyok, építeni szeretek, de ha a hazaáruló balfaszok irtására kényszerítenek a hazaáruló balfaszok, akkor is megteszem, ami tőlem telik. Nem kéne kikényszeríteni, mert mind szopni fogtok, akár naponta 10x. Ha leülnék Orbánnal beszélgetni, nagyjából 5 perc után lefújnák. Mert sarokba szorítanám. Nekem nincsenek holmi álszent hamis tekintélyelvű kényszereim, simán elküldöm nyaralni, vagy bekérdezek, ha hazudik. Nem véletlen, hogy az a majom nem vállal semmi interjút előzetes egyeztetés nélkül - nálam kevéssé online kérdezők is simán megszopatnák. Hiába, nagy teher, ha az ember egy egész életen át hazudni kényszerül. Én viszont nem. Ez egy szabadsági faktor, akkor is, ha esetleg holnaptól itt diktatúra lesz - esélyes, hogy mit jelent be Tusnádfürdőn. Tavaly még illiberális demokráciáról fantáziált, idén felteszem a királlyá koronázása lesz az ütő kártya. De ki nem szarja le? Én leszarom. Nem csinál semmit, ezért. Csak rombol, elvesz, fogyaszt, sorvaszt - ezt egy ovis is tudja ösztönből. Egy felnőtt ember, ráadásul ,ha magyarnak mondja magát, nos nem tesz olyasmiket, amiket Orbán. Hazáját, nemzetét nem kúrja seggbe, miközben szemközt hazudja, és nem árulja el. Alap, bazmeg.

IdomitottFoka 2015.07.24. 16:59:25

@Bell & Sebastian: Világos, de sztem nekünk nincs harmadik út.

@pitcairn: Irreleváns, hogy az oroszokat ki tanította meg disznóságokat csinálni. Az biztos, hogy most már dobogósok, van rá 40 év bizonyíték.

"a ma okkal baljós emlékeket felelevenítő szovjet expanzió leginkább az USA-UK külpolitikának volt köszönhető... "

Hát igen, a németek csak úgy belekerültek (a totális háborúba), mint Pilátus a krédóba.

Bell & Sebastian 2015.07.24. 17:08:44

@Mr. Waszabi: No, lássuk, vitéz úr! Akkor venne érdekfeszítő fordulatot ez a bájcsevely, ha fektetnél rá hangsúlyt, hogy megmagyarázd, mitől jobb az nekünk: végre kilóghat a seggünk a gatyánkból!

Sőt, minél jobban kilóg, antul jobb, nem de bár?

Bell & Sebastian 2015.07.24. 17:13:19

@IdomitottFoka: Mármint: Európának nincsen választása aközött, hogy fasírtban akar lenni a medvével vagy kereskedni vele?

Háát, pont ez az, hogy nincsen. Ezt reklamálom.

Bell & Sebastian 2015.07.24. 17:19:18

@Mr. Waszabi: Az Erőspista már foglalt, legyél mongyuk: Erősmustár.

Mr. Waszabi 2015.07.24. 17:32:56

@Bell & Sebastian: leírtam, részletesen. Melyik részét nem értetted? Sztem ne kapkodj idegből, inkább olvasd el a válaszaimat. Világosan, majdnem szájrbarágós módon kommunikálok, szóval, ha érteni akarod , akkor fogod is. Azzal a valós életben sem tudok mit kezdeni - de nem is akarok - , amikor valaki kérdéseket tesz fel, ám a válaszokra nem kíváncsi, nem nyitott. Az én olvasatomban, amikor egy ember kérdéseket tesz fel, amire válaszokat kap, nos, az feltételezi a megértés, elfogadás szándékát. Ha ez utóbbi nincs jelen, az illető csak trollkodik, igazából kérdései csak mások kétségesítését célozzák, de nem akar választ kapni rájuk valójában. Nos, te is ilyen troll vagy itt. Ugye, nem én kérek elnézést helyetted is?
(Szóltam előre, hogy ne erőltesd a dolgot, mert rábaszol. Nos, elkezdődött :)

Mr. Waszabi 2015.07.24. 17:41:27

@Bell & Sebastian: ki kérdezett ? 5 év óta változatlanul Waszabi vagyok, és mindig ugyanazon balfaszságok ellen kelek ki - mint például a tiédre itt. 50-edszerre is ugyanúgy. Elveszem, amit akarok - azaz, a balfasz trolloktól az internetes szereplés lehetőségét. Az Orbán kormány picit későn ébredt a netes szereplés jelentőságére. Az kevés lesz, hogy pénzért szerződtet hitvallás és erkölcs nélküli népeket szolgálatjára - akinek hite van, annak több ereje is van. Sokkal több. Én csak egy magyar férfi vagyok, szinte őrmester kategória - de akárkit leiskolázok, aki a területemre akarja tenni a lábát - pláne, ha nettó kamuzik - mint pl. Orbán és közvetlen sleppje. Eleddig én sosem sültem fel, mert kamuztam volna - ők viszont számtalanszor. Nos, innen indulunk ma is, és holnap is és holnapután is. Ezért nem nyerhetsz:)

Bell & Sebastian 2015.07.24. 18:00:30

@Mr. Waszabi: Teljesen nyitott vagyok a hülyeségre, például egy időben japán gésa akartam lenni, csak mindig leestem a sámliról.

Szóval, honnan szakadt ránk a nyomor, ha már elérkeztünk a Mennyei Unióba, ahol is égből hulló mannán tarják a polgárokat? Ehhez lépest a flying chicken -hiány jól bebaszott.

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 19:21:45

@IdomitottFoka:

vigyáznék az olyan kijelentésekkel, hogy "dobogós" , nagyon erős a mezőny...

ha a németek kapcsán adolfra gondolsz ő a segghülye Versailles-i rendezésből mászott elő és ezen a ponton újra az idióta Antant/Szövetséges hatalmak kerülnek elő

a hadbírósággal vegyített feltétel nélküli kapituláció doktrínája pedig egyenes úton ment a totális háború felé...

ki a fene akarja úgy megadni magát, hogy még hadbíróság elé is állítják a végén?!

arra pedig már szót sem érdemes vesztegetni, hogy a szovjet tömeggyilkosokba is elég necces volt cirka két Marshall tervnyi katonai segílyt beleölni...

az USA-UK duó az un. Atlanti kartában vázolta fel a II. vh kapcsán a céljait

ha annak alapján ítéljük meg a II. vh-s szerepvállalásukat, akkor a valószínűleg totális kudarc a megfelelő értékítélet

Bell & Sebastian 2015.07.24. 19:33:07

@pitcairn: És az a szép mindkét felvonásban (elődeit leszámítva), hogy végső soron Jeruzsálem birtoklásáért -mint kihelyezett keresztes háborúkban- pusztult el ennyi ember.

vizipipa 2015.07.24. 21:51:57

@Mr. Waszabi: kemény vagy, mint a birkozósz.r.

De hol vannak a konkrétumok?

gyalog.galopp 2015.07.25. 05:59:51

@vizipipa:

Nem látod, ott van a csörgősipkája alatt.

picur3ka 2015.07.25. 21:57:20

Eccerűen mulatságos minden kommentje.
süti beállítások módosítása