Sántha Hanga: A svédek értetlenül nézik, hogy mi történik
2015. július 21. írta: Redakció

Sántha Hanga: A svédek értetlenül nézik, hogy mi történik

santha_hanga.jpg

A déli határzár nem a leghatékonyabb módszer, de a legsúlyosabb probléma rövid távú, azonnali kiküszöbölésére talán alkalmasnak bizonyulhat – mondja a Mandinernek Sántha Hanga, a svéd kormány volt biztonságpolitikai tanácsadója. Családja a nyolcvanas évek végén menekült el a kommunista Romániából Svédországba, de ő maga nemrég Budapestre költözött. Sántha Hanga szerint a bevándorlást korlátozni kell, a svédek pedig identitásválságban szenvednek. Úgy látja: az iszlamista terrorizmusnak nem csak a szegénység lehet az oka, és érdemes volna számon tartani a bűnelkövetők etnikai hovatartozását. Hihetetlen mesék következnek a svéd naivitásról. Interjúnk.

„Nincs svéd nemzet?

A szó szoros értelemben természetesen létezik svéd nemzet. De heves érzelmeket kiváltó közvita tárgya, hogy valójában mi a »svédség«; melyek azok közös jellemzők, amelyek mentén meghatároznák magukat; és melyek azok az értékek és hagyományok, amik szerves részesei a svéd identitásnak. Emiatt is bizonyult nehézkesnek a bevándorlók integrálása, noha a svéd egy igen nyitott és befogadó társadalom – egy bizonyos szintig.

Ennek mi áll a hátterében?

Erről a kérdésről számos érdekes tanulmány született, többek között egy, ami szociálantropológiai szemszögből megvizsgálja harminc-negyven évre visszavezetve, hogy miként érvényesítették a svéd politikusok és közéleti személyek a multikulturalizmus ideológiáját, és hogy ezek miként befolyásolták mind a mai napig például a bevándorlókról és bevándorlásról szóló közvitát. A tanulmány rávilágított: többek között az a tény, hogy a sokszínűség jelenlétét (beleértve az iszlámot) a svéd kultúra egyértelmű részeként állították be, valójában megakadályozta a kölcsönös el- és befogadásra alapuló, valójában multikulturális társadalom kialakulását. Ezek a kijelentések annyira összhangban voltak egymással, hogy sok svéd ténylegesen a kultúra és társadalom szerves részeként tekint az iszlámra. Pedig ez nyilvánvalóan nem így van, hiszen az iszlám ötven-hatvan éve van jelen látható módon Svédországban. Úgy élem meg a svédeket, mint egy jelen pillanatban identitásválságban szenvedő népet, akiknek kiforrott identitásuk része volt a mássággal szembeni tolerancia és feltétlen befogadás. Ennek ellenére sok svéd sohasem szembesült a bevándorlókkal, főként a szegregálódás miatt. De most egyre több helyen szembesülnek ezzel az általuk eddig ismeretlen jelenléttel – legyen szó sokgyermekes szomáliai családról, romániai kéregetőkről (akiket a svédek »EU-migránsoknak« neveznek) vagy egy környékükön épülő mecsetről.

Messziről szeretik őket?

Lehet így is fogalmazni. Viszont itt érdemes pár szót mondani a bevándorlással foglalkozó közigazgatási háttérről. Az állami bevándorlási hivatal (Migrationsverket) ad menekültstátuszt és letelepedési engedélyt, viszont a gyakorlati befogadásért és az ezzel járó feladatokkal (elszállásolás, egészségügyi ellátás biztosítása, nyelvoktatás, munkába helyezés) az önkormányzatok felelnek. Az önkormányzatoknak viszont nagy mértékű önállóságot élveznek, amit maga a svéd alkotmány garantál. Az állam tehát nem kényszerítheti az önkormányzatokat, hogy fogadjanak be menekülteket, illetve nem oszthatja el őket egy bizonyos kvóta-rendszer szerint az önkormányzatok közt. Ezért van egy aránytalan eloszlás, ami jelentős feszültséget eredményez az önkormányzatok között. Így alakult ki a bevándorlók egyfajta önkéntes szegregálódása is. Az emellé társuló, híresen bőkezű szociális rendszer megerősítette ezt a szegregálódást és az ezzel járó dezintegrációt, miszerint lehetséges úgy leélni egy életet Svédországban, hogy nem beszéled a nyelvet, nem dolgozol, nem vagy szerves része a társadalomnak.

Önmagában a közösség együttlakása miért probléma?

Nem probléma, ha az állami intézkedések képesek egy egészséges egyensúlyt biztosítani a társadalmi integrálódás és a saját kultúra megőrzése közt. Jelen pillanatban a svéd rendszer sajnos nem képes ezt az egyensúlyt megvalósítani, számos helyen kialakultak etnikai enklávék. Az integráció részleges vagy teljes hiánya pedig komoly gondokat okoz, nem utolsó sorban a másodgenerációs bevándorlók körében.”

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr547643890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2015.07.21. 10:16:26

Jó, hát egy nőtől ez nem olyan rossz.

freehckr 2015.07.21. 10:23:26

„déli határzár nem a leghatékonyabb módszer, de a legsúlyosabb probléma rövid távú, azonnali kiküszöbölésére talán alkalmasnak bizonyulhat”

Na akkor röviden az „azonnali kiküszöbölésről”: már a tavalyi évben a tízszeresére nőtt a menedékkérők száma Magyarországon, hónapok óta már napi ezresével tartóztatják fel az illegális határátlépőket, és biztosan vannak akiket nem is tudnak feltartóztatni. A „magyar” honvédség nem rendelkezik semmiféle technológiával és képzettséggel ahhoz, hogy akár kültéri-, akár vagyon- vagy személyvédelem céljából rövid időn belül hatékony kerítésrendszert tudjon telepíteni, mivel még csak most „tesztelik” a megoldásokat. Ezen „tesztelés” keretein belül 5 nap alatt 175 méter kerítést tudtak felépíteni, ezzel szemben a terv az, hogy novemberre 175 kilométernyi (gyengébbek kedvéért: 175 * 1000 méter) határszakaszon kellene állnia a kerítésnek, azaz a mai naptól napi több mint másfél kilométernyi (ugyancsak gyengébbek kedvéért: napi 1500 méter) szakaszt kellene felépíteni.

Szóval ja... „talán” alkalmasnak bizonyulhat... főleg az „azonnali kiküszöbölésre”... de ha nem, akkor megint elkúrtunk több tízmilliárdnyi közpénzt Orbán és a Fidesz-KDNP elmeháborodott „unortodox” baromságaira. Végül is megtehetjük, olyan kurva „jól teljesít” az ország, az egészségügy is csillog-villog, a kórházaink, rendelőink kis ékszerdobozok... eltekintve a műtőben potyogó vakolattól. Közben pedig simán megvan a napi ezres átlag illegális határátlépő, míg a honvédség csak „tesztelget”, a kormányzat meg csak kampányolgat...

Egyébként meg nem nagyon kell félteni Magyarországot a „multikulturalizmustól”, mivel még a „lokálkulturalizmus” is romokban van... lásd csak a Fidesz-KDNP agyoncivilizált szavazótáborát. :) Amitől félteni kellene Magyarországot az a populista demagóg politika, az állami korrupció és a posztkádári balkáni nihil... ez a féreg rágja több mint két évtizede Magyarországot.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.07.21. 11:11:37

Ez a cikk is azt mutatja, mennyire veszélyes bevándorlókat befogadni. A bevándorló interjúalany hiába élte le élete nagyobb részét a svédek között, nem sikerült alkalmazkodnia a befogadó társadalom értékeihez. A svédeknek az ő példája is riasztó lehet, hogy a mértéktelen bevándorlás eredményeképpen az idegen értékeket képviselő megélhetési bevándorlók kiszorítják őket a saját országukból.

maroz 2015.07.21. 11:39:28

"1989 december közepén mentünk ki Svédországba a szüleimmel, az anyai nagyszüleim már a nyolcvanas évek közepétől kint laktak Stockholmban.

[...]

Később, felnőttként hogyan lett biztonságpolitikai szakértő a svéd kormánynál?

Egy véletlen folytán."

Aham, egy véletlen folytán. '89 december közepén ilyen volt elmenni Romániából. Lutri. Egyesekből napszámos lett és álltak sorban munkáért a Moszkva téren, míg másokból biztonságpolitikai szakértő a svéd kormánynál. Minden csak a véletlenen múlik.

"Magyarán annyi bevándorlót kellene befogadnia egy országnak, ahánynak tud egy emberhez és társadalomhoz méltó életet biztosítani. Az is kérdés, milyen bevándorlóról van szó. Képzett munkaerőre, elitmigrációra szüksége van Európának."

Na, ha ez ennyire hülye, akkor olvassa tovább az, aki eddig nem olvasott már tízezer ilyent. De jó is, hogy hazatelepült, akkora a hiány itthon az ilyenekből...

Leskelődő 2015.07.21. 11:41:27

@Szindbad: Eddig nem úgy volt, hogy Maga liberális?

bispora 2015.07.21. 13:41:59

"Az integráció részleges vagy teljes hiánya pedig komoly gondokat okoz, nem utolsó sorban a másodgenerációs bevándorlók körében."

Eléggé sokkoló nézni a svéd PISA eredményeket. A viking és a bevándorló diákok teljesítménye között pont akkora a szakadék mint a cigány-magyar diákoknál. És ugyanaz a következmény is: lassan az OECD országok alsóháza oktatás téren. Pedig az egy diákra jutó források összevetésénél látszik, a diákokra ott négyszer annyit költenek mint nálunk.

Miért baj ez?
Eltekintve a munkaerőpiac legszarabb szegmensére alkalmas másod- harmadgenerációs migránsok frusztrációjától, a következő generációk világpiaci versenyben borítékolható lecsúszása, a GDP stagnálása, majd csökkenése a fő probléma.
Pedig a senior PISA eredményekben a svédek még a második helyen állnak (a japánok az elsők)...

Pantagruel 2015.07.21. 14:27:56

A leghatékonyabb módszer megmutatni nekik, merre van Svédország. Jó esetben meghódítják az oroszok és az összes alja népet elhelyezik, ahogy szokták.

Szindbad 2015.07.21. 14:56:35

@Leskelődő: Ha liberális lennék, akkor azt írtam volna, hogy "A méhe járjon, ne a szája.". Ezt írtam? Nem.

vizipipa 2015.07.21. 14:57:55

A hölgy már elindult kifelé a PC mocsarából, amiben - úgy tűnik - nem merült nyakig, de még hosszú út áll előtte.

Egyébként kérdem a bevándorláspártiaktól, mi az oka annak, hogy nálunk a kertes házak rendre be vannak kerítve (KERÍTÉS, borzalom!) és a tetején lévő szögesdrót egyáltalán nem számít rendkívülinek?

Leskelődő 2015.07.21. 16:49:11

@Szindbad:
Én nem a Maga mondanivalójáról beszéltem, hanem a stílusáról. Maga is?

annamanna 2015.07.21. 17:47:21

"Hihetetlen mesék következnek a svéd naivitásról."

Mi bezzeg dörzsöltek vagyunk.

"már nem először „tévedt” orosz tengeralattjáró svéd vizekre, hogy Svédországnak jelen pillanatban, ha tudná, hogy ki a támadó, honnan és mivel támad, egy hétig volna kapacitása megvédeni magát. "

Tehát az oroszok ellen a svédek csak egy hétig tartanának ki, mert nem NATO-tagok. És mi?

"több, mint kétszáz éve nem tapasztaltak háborút. Az élő generációk egyike sem tud arról mesélni, milyen az, amikor a bombázás elől a pincébe kell bújni; vagy milyen az, amikor be kell rukkolni, s a családtól elszakadva egy távoli harcmezőn szolgálni a hazát. A második világháborúban Svédország „semleges” volt, pedig együttműködött mindkét oldallal, egyes történelmi források szerint az akkori svéd király Hitler-rajongó volt. A svédekben van egy nagy adag jóhiszeműség, ami egyrészt kedves és szimpatikus dolog, másrészt viszont nagyon komoly hátulütőkkel járhat. A honvédelemmel kapcsolatos felfogás is ezt a kettősséget tükrözi: ha ők betartják a rájuk vonatkozó szabályokat, akkor mások is minden bizonnyal betartják a rájuk vonatkozóakat, mert szerintük így működik a világ."

Lehet, hogy nincs igazuk, de a szöveg alapján nekem úgy tűnik, ez részükről nem naivitás, hanem történelmi tapasztalat. Ha ők nem támadnak meg másokat, ha kimaradnak a balhéból, akkor őket is békén hagyják. Ez bizonyára egy naiv történelmi tapasztalat, szemben a mi rafinált történelmi tapasztalatainkkal, ami a következő okoskodásra vezet:

"Az Iszlám Állam elleni koalícióhoz való csatlakozás tényleg fokozza a hazai terrorveszélyt, ezt valószínűleg nem csupán a beavatkozás ellenzői állapították meg, hanem az illetékes szakszolgálatok is. Véleményem szerint részt kell venni a koalícióban"

Na igen, pontosan így gondolkozik egy rafinált magyar.

"én egy hagyományőrző kálvinista családban nőttem fel, így az értékrendem elég távol áll az említettektől. Emiatt aztán egy kicsit meg tudom érteni az identitásválságban szenvedő másodgenerációs bevándorlókat."

Tehát a muzulmán bevándorlók fiainak gondolkodása közelebb áll a kálvinista szülők magyar lányának gondolkodásához, mint a svédeké. Ez valóban nem semmi. Ebből is látszik, bennünket még mennyire nem rontottak meg a feministák.

Bell & Sebastian 2015.07.21. 20:55:51

A mihaszna népség elhúzna magától is, ha nem édesgetnék, ugyanis nem szereti a hideget.
De az igazat megvallva, egész Svédországból csak a Daim cukorka említésre méltó.

Kellett nekik hímnős budi az iskolákba.

Bell & Sebastian 2015.07.21. 20:58:02

Különben is, a nevében van

Mohamed dán.

bispora 2015.07.22. 09:35:10

@annamanna:
Ez mind szép, de fogadni mernék egy Malmö-i albérlet kiválasztásánál nem az ár lenne neked sem a legfontosabb szempont...

picur3ka 2015.07.22. 14:05:52

@bispora:

Hm:

Almost a million people living in Britain can barely communicate in English, new analysis of the UK census suggests.

www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11728549/Revealed-The-areas-of-England-and-Wales-where-people-dont-speak-English.html

Néhány évvel ezelőtt 10%-os analfabétizmusról cikkeztek Németországban.

annamanna 2015.07.23. 01:49:51

@bispora: nem szeretnék malmö-i albérletet keresgetni :(
Én arra reagáltam, amit Sántha Hanga a háborúról, az IS ellen küldött magyar katonákról mondott, és nem arra, ami a svédek bevándorláspolitikájáról szólt.
Nem épp fair dolog a szöveg más témáit ráhúzni arra, amit idéztem és amire reagáltam. A cikk sok témát érint, én abból a háborúhoz való hozzáállást emeltem ki, mint dörzsölt, rafkós magyar álláspontot. A történelmi múltunk épp elég bizonyíték rá, milyen hétpróbás rókák vagyunk a naiv svédekhez képest, akik azt hiszik, ha kimaradnak a háborúból, akkor őket is békén hagyják majd.
A naiv és bamba svédek egy hétig lennének képesek kitartani az orosz hadsereg ellen, mert nem tagjai a NATO-nak. Bezzeg mi, rafinált és dörzsölt magyarok! Mi meddig is tartanánk ki az oroszok ellen, NATO-tagként?
A rafinált magyar tisztában van vele, hogy az ISIS ellen küldött katonai haderő megnöveli az országban a terrorveszélyt, tehát küldjünk ki katonákat az ISIS ellen!
Hála Isten, hogy mi nem vagyunk olyan hülyék, mint a svédek.

Tehát én egészen konkrétan erről írtam, nem a bevándorlókról, amit nyilvánvalóan nem jól kezelnek a skandinávok, meg úgy általában sok dolgot nem jól csinálnak, pl a genderóvodákat stb.
De a háborúhoz való passzív hozzáállásuk miért lenne naivabb, mint a magyarok "utolsó csatlós" mentalitása? Épp elégszer szívtuk már meg, megtanulhatnánk végre, hogy jobb az ilyesmiből kimaradni. Lehet, hogy a háborús passzivitásuk az ottani feminista őrület hozadéka, de akkor ez egy nyereség, legalábbis egyetértek vele, és nem értek egyet Sántha Ravasz Róka Hangával, aki közelebb érzi magát a másodgenerációs muszlimok gondolkozásához, mint a svédekéhez.
A svéd mentalitásról ebből a cikkből tudtam meg a legtöbbet: velvet.hu/trend/2013/11/03/25_dolog_amit_nem_lehet_megszokni_kulfoldon/ és mondjuk az tény, hogy a felsoroltak közül a svéd volt számomra a legszimpatikusabb, tehát végül is, ha valóban más országban kellene albérletet keresnem, talán Svédországban keresném a legszívesebben. Még az is lehet, hogy nem is vágynék ide vissza... De amúgy eszem ágában sincs malmö-i albérletet vadászni, így is túl sokan hagyták már el a saját szülőföldjüket ahhoz, hogy én ne tegyem. Nyilvánvaló, hogy semmi értelme a népvándorlásnak, és mindenki jobban tenné, ha szépen hazamenne.

bispora 2015.07.23. 08:06:59

@annamanna:
Svédországról nem elég a velvetet olvasgatni. Pár site ami a negatívumokra fókuszál:

minoritet.org/stats/
swedishsurveyor.com/

annamanna 2015.07.24. 02:11:28

@bispora: Ezt én értem, de ha jól látom, ez a két oldal is jórészt a migránsokra fókuszál, meg egy kicsit a genderelméletre, tehát ez megint elbeszélés egymás mellett.
Amúgy ja, a velvet mellett még megnéztem ezt a filmsorozatot is: www.imdb.com/title/tt1733785/ Szóval képben vagyok :)
Ami a migrációs kérdést illeti, arról már írtam, hogy szerintem a legjobb lenne, ha mindenki hazamenne. Tehát én egy olyan jövőt képzelek el, amiben mindenki hazamegy (vagy legalábbis tényleg csak azok maradnak máshol, akik nagyon odavalók). Mert mindenki, aki elmegy a hazájából, azért megy el, mert úgy gondolja, hogy máshol könnyebb. Ha pedig ezért keres egy új helyet, akkor nem valószínű, hogy az új hely problémáinak megoldásán törné a fejét, pedig nyilván problémák ott is vannak. Valószínűbb, hogy ő az új helyen teher lesz és nem áldás (persze ez nem minden esetre igaz, tehát van, aki miatt az új hely direkt jobb lesz, de ez sajnos nem általános). Az általános hozzáállás nyilván inkább a megfutamodás a nehézségek elől, ami persze érthető, de az is érthető, hogy miért nyomulnak ezek a migránsok a világ egyik leggazdagabb államába, és miért nem mondjuk Szibériába, noha ott is volna hely. Azért mennek gazdagékhoz, mert onnan nekik is több leesik, és nem azért, mert majd miattuk több lesz a helyieknek is.
Lehet, hogy a skandinávok szerencsések és kisebb problémákkal kell megküzdeniük az életben, mint a muzulmán bevándorlóknak, de szerintem minden egyes embernek személyesen az a feladata, hogy megküzdjön azokkal a kihívásokkal, amik pont őt érik, amik pont rá vannak kimérve, akár kicsik azok, akár nagyok.
Számomra az egyik példakép Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni, aki kábé 70 évi özvegység után ugyanabból a pici lakásból halt ki, ahová még a férjével költözött. Soha nem kért segítséget, nem hisztizett, nem játszotta meg a "nemzet özvegyét", nem akart többet elérni, mint amennyi neki jutott; azzal gazdálkodott, amije volt, arra vigyázott, ami az övé. Nem hagyta el a helyét, és ez nekem nagyon tetszik. Még ha szinte nevetséges is ugyanabban a lakásban, ugyanazon bútorok közt leélni egy egész életet, de maga a hozzáállás tetszik.
Egy másik példa egy német regény, aminek a szereplője (tképpen maga az írója) utálta a nácikat és zsidóbarát volt, ráadásul a felesége dán; ennek ellenére sem hagyta el Németországot, mert ő német és kész. Soha nem lett náci, de nem is lázadt különösebben, valahogy túlélte a háborút; besorozták, de nem kellett lőnie. Az egész családjával, feleségével, gyerekeivel túlélték a háborút. És szerintem ez nem pusztán szerencse, hanem hozzáállás kérdése is. Nem ment sehová, nem menekült el, a helyén maradt és kitartott ott, ahová született. Azt hiszem, Erich Kastner is nagyjából így állt a dolgokhoz, amikor bombázták Drezdát, azt mondta, nem megyek sehová, német vagyok, itt maradok, ez a hazám.
A harmadik egy ellenpélda, amin megütköztem: Károly angol herceg egyre vásárolja a telkeket Erdélyben, és azt nyilatkozta, hogy Románia fantasztikus ország, és ő szívesen lemondana az angol trónról a románért cserében. De mégis miért tenné ezt? Angliában már meg van oldva minden probléma? Ott már nincs semmi, amin javítani lehetne, minden tökéletes, és el lehet menni máshová problémákat megoldani? Vagy talán nem azért akar román király lenni, hogy megoldja Románia gondjait? Mert ha ezért akar ott király lenni, akkor ne fáradjon vele, egészen addig, amíg az összes angliai probléma meg nincs oldva.
Amikor a koszovóiak tömegesen mentek Németországba, valakivel beszélgettem erről, és azt mondtam, ezek az emberek mégis hogy gondolják? Ki marad Koszovóban? Azt az országot ki fogja rendbetenni, felépíteni? Talán költözzenek oda a németek és virágoztassák fel ők Koszovót, mert a koszovóiaknak inkább Németország kell?

Azt gondolom, ha menekültek lepik el az országot, akkor kötelesek vagyunk segíteni nekik, hiszen segítséget kérnek. A legjobb megoldás szerintem a zárt táborok létesítése, ahol biztonságos körülmények között kivárhatják, amíg hazamehetnek - aztán menjenek haza, és tegyék rendbe az országukat. Szerintem ez volna a helyes hozzáállás.

A buzifelvonulásra kivezényelt ovisokra meg inkább nem is mondok semmit, mert ehelyett azt is tapsolhatnák, hogy él-jen rá-ko-si! Semmi különbség nem lenne.

Az IÁ ellen viszont csak akkor küldenék katonákat, ha a szírek meg az irakiak direkt megkérnének minket, hogy helló, Magyarország, segíts légyszíves! Amíg nem kérnek arra, hogy beavatkozzunk, minek avatkozzunk be? Amikor mi direkt kértünk segítséget, nem kaptunk. Ahogyan Ruanda sem kapott. Akik viszont nem kérik a segítségünket, oda nyomulunk?
Akik viszont segítséget kérnek (menekültek), azoknak igyekszünk leszarni a fejét?
És mindezt azért, mert mi nem vagyunk naivak?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.07.24. 08:32:25

@annamanna: Ruanda nem kért segítséget, legfeljebb még néhány teherautónyi macsetét.

bispora 2015.07.24. 09:19:30

@annamanna:
Világos gondolatok, sok mindennel egyetértek. Különben míg mi itt Hanga cikkén merengtünk, a tegnapi svédországi felmérés szerint a bevándorlásellenes- ott szélsőjobbnak bélyegzett- Svéd Demokraták megint javítottak a helyzetükön, jelenleg a második legerősebb párt 23,3%-al (2010-ben 5,7%al kerültek a parlamentbe). A Svéd Szociáldemokraták már csak 0,8%-ra vannak tőlük, ami azt jelenti, hogy a következő felmérésnél már ők lesznek az elsők- igaz mivel a többi párt megegyezett, hogy nem állnak szóba velük, legalább 3-4 év míg kormányzáshoz elég támogatójuk lesz.
Ami Hanga kapcsán még eszembe jutott, az az, hogy milyen fiatal, bevándorló hölgyek kerülhetnek Svédországban vezető pozíciókba. A legutóbbi botrány ennek kapcsán Samiyah M Warsame esete, egy szomáliai harmincas csajszi ő, aki a bevándorlási hivatalban dolgozik vezető tisztségviselőként. Nos kiderült róla, hogy az ISIS támogatójáról van szó, aki facebookos bejegyzésekben fejezi ki tiszteletét a ISIS-hez csatlakozó "svédek" iránt. Természetesen nem fogják kirúgni, hiszen máris azzal védekezik, hogy iszlamofóbok támadják- és ugye a vikingeknél a rasszizmus vádja mindent visz...

Azért ez nem kicsit beteg felállás, hasonló ahhoz amit Mogherini asszonyság művel EU külügyérként, aki azt találta mondani, hogy
“Islam belongs in Europe. It holds a place in Europe’s history, in our culture, in our food and–what matters most–in Europe’s present and future.... I am not afraid to say that political Islam should be part of the picture. Religion plays a role in politics–not always for good, not always for bad. ”

Különben Mogherini politológusként végzett a Római Sapienza egyetemen, a disszertációjának a címe:"Relationship between religion and politics in Islam". Mellesleg akkoriban az olasz kommunista párt ifjúsági tagozatában nyomta ez az iszlám fan aktivista- és nyomná most is ha lenne ilyen párt.

Hogy kerülnek ilyen hátterű emberek bevándorlással kapcsolatos csúcspozíciókba? Kik választják ki, meg meg őket? Vajon köze van ennek Európa bénultságához, amivel az iszlám beözönlést kezeli?

annamanna 2015.07.25. 05:29:52

@Counter: valami dokfilmben azt mondták, üvöltöttek a beavatkozásért.

@bispora: ez egy egészen friss hír a svédekkel kapcsolatban (Szegedről): "Dr. Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee képviselője épp a svéd SVT riporterének nyilatkozik, mivel közel száz menekült hibás és összecsapott rendőrségi papírokkal érkezett az állomásra. Amellett, hogy a frissen kiadott okmányokat félredátumozták, azokkal a menekültek számára törvényben rögzített utazási kedvezményekre sem jogosultak. A félredátumozást a határrendészet kijavította, de az utazási kedvezmények igénybevétele még mindig kétséges. Ismét szép éjszakánk és reggelünk lesz."

A svédek sose fogják megérteni, hogy a Kárpát-medencében ez nem csak a bevándorlókkal való direkt kibaszás, hanem ilyen a rendes ügymenet: www.youtube.com/watch?v=INnwxpboe1A

A bevándorlás ellen amúgy egy ütős érv: www.hir24.hu/elet-stilus/2015/07/24/kihuztak-az-osszes-fogat-egy-zacskoban-kapta-vissza-oket/
"„Kicsit aggasztott, hogy az orvos csak alig-alig beszélt angolul, ennek ellenére bíztam a doktorban. Elmagyaráztam neki, miért jöttem, és azt is, hogy mivel immunis vagyok a helyi érzéstelenítésre, azt szeretném, ha elaltatna a beavatkozáshoz."
Mikor az altatásból magához tért, Alisonnak a legrosszabb rémálma vált valóra. „A doki minden fogamat kihúzta, és a fejem fölött lógó zacskóba tette. Nem mondta miért. Mikor kérdőre vontam, csak megvonta a vállát, és azt ismételgette, nem érti, mi bajom."

"Hogy kerülnek ilyen hátterű emberek bevándorlással kapcsolatos csúcspozíciókba? Kik választják ki, meg meg őket? Vajon köze van ennek Európa bénultságához, amivel az iszlám beözönlést kezeli?"

Erről egy másik sztori jut eszembe, már csak azért is, mert Sántha Hanga kivételes karrierje másnak is szemet szúrt itt följebb:

maroz · 2015.07.21. 11:39:28
"Aham, egy véletlen folytán. '89 december közepén ilyen volt elmenni Romániából. Lutri. Egyesekből napszámos lett és álltak sorban munkáért a Moszkva téren, míg másokból biztonságpolitikai szakértő a svéd kormánynál. Minden csak a véletlenen múlik."
"Na, ha ez ennyire hülye, akkor olvassa tovább az, aki eddig nem olvasott már tízezer ilyent. De jó is, hogy hazatelepült, akkora a hiány itthon az ilyenekből..."

Szóval, az általam ismert sztori 56-os, egy fiatal nőről szól, aki Svájcba emigrált. A nő pár évvel korábban elkezdte az orvosit Pesten, de kirúgták. Hogy utána mit csinált, nem lehet tudni, de nagyon ráért, mégis megélt, sőt még ő jelentette fel a bátyját, hogy meglopta (emiatt a bátynak el kellett menekülnie vidékre és disznópásztor lett).
A nő 56-ban disszidált a zsidó szeretőjével együtt; a fickó a Marx Károlyon végzett el addig pár szemesztert, és ahogy kikerültek, minden további tanulás nélkül közgazdász lett belőle, meglehetősen jól élt. Soha nem kértek tőle diplomát. A nő pedig 1958 januárjában kapta kézhez a summa cum laude orvosi diplomáját, felvették a hivatalos orvosi névjegyzékbe, és ott is volt, egészen a halála évéig (pár évvel ezelőttig). Magánorvosi rendelője is volt. Egészen biztosan tudom, hogy a svájciak még akkor sem fogadták volna el a diplomáját, ha lett volna; de nem volt magyar diplomája sem.
Ez is egy egészen bámulatos karrier egy idegen országban, nekem ez jutott eszembe.

Európa bénultsága kapcsán leírom a véleményemet, hogy szerintem az egyes ember mit tehet. Tegyük fel, hogy egy békés kis utcácskában élek, nyugodtan. De valami miatt az önkormányzat pont ebbe az utcába és a környékre telepít le egyre több roma családot. A nyugalomnak vége, megkezdődik a lopások és szorongás kora. Megpróbálok feljelentéseket tenni, beadványokkal ostromlom az önkormányzatot, ahol minden beadványra bólogatnak, időnként látszólag tesznek is valamit, de a helyzet nemhogy javulna, hanem egyre súlyosbodik. Mit tehetek?
Mondjuk, elköltözöm. Igenám, de senki sem jönne a helyemre, tehát az ingatlanomat csak elkótyavetyélni tudom, amiből máshol nem bírok lakást venni, vagy csak nagyon nagy színvonalkülönbség árán; és soha nem tudhatom azt, hogy az a hely, ahová költözöm, mikor fog elcigányosodni, és én megint mehetek tovább.
A másik lehetőség, hogy felveszem a harcot, megpróbálom megfélemlíteni a beköltözőket, de ez kilátástalan, sőt rám nézve szörnyen veszélyes.
A harmadik lehetőség, hogy megpróbálok összebarátkozni pár cigánnyal, valahogy azt a benyomást kelteni magamról, hogy rendes ember vagyok, akinek jó hírét költhetik a környéken.
Ennek persze az a veszélye, hogy a nyakamra jönnek a kéregetők (ld. Svédország esete); de ha nem a javak osztogatása által próbálom felkelteni magam iránt a jó benyomást, akkor talán elkerülöm az állandó kéregetést, mégis jó hírem lesz köztük.
Ez a variáció rettenetesen nehéz, óriási kockázata van, borzasztó áldozatokat kíván időben, energiában, figyelemben, türelemben, soha nem tudhatom, mikor lépek rosszul és mikor teszem ki magamat veszélynek; egyáltalán nem tűnik hasznosnak.
Viszont, ha bejön, akkor magam mellé állítom a romákat.

gyalog.galopp 2015.07.25. 05:55:49

@annamanna:

Az általad vázolt szituációban minden képen halálra vagy ítélve, az utolsó verziódat inkább lassú kínhalálnak nevezném.

annamanna 2015.07.25. 06:21:43

@bispora: De konkrétan miért is lenne jó nekem, ha magam mellé állítanám a romákat? Miért is akarnék
velük összebarátkozni?
Azért, mert a problémámat alapvetően nem ők okozták, hanem az önkormányzat, akik a cigókat a nyakamra küldték és a környékemre költöztették. A hivatalban nem véletlenül teszetoszáskodnak, miközben egyre csak növelik a problémát.
Ők úgy tudják, legalábbis úgy gondolják, hogy ez számomra erőn felüli teher, amibe így vagy úgy belerokkanok; vagy elmegyek, vagy összeveszek a romákkal és kinyiffantanak. Akár így, akár úgy, már nem leszek veszélyes azokra nézve, akik a romákat csak eszközként használják ellenem.
Semmi más esélyem nincs, mint semlegesíteni az ellenem küldött fegyvert, megbarátkozni azokkal, akiktől szorongok, akikkel nagyon veszélyes együtt élni.
Ha ezt nagyon hosszú idő után, nagyon sok rizikó felvállalása révén sikerül elérnem, akkor
1. az én pozícióm megerősödik;
2. a romákra jó hatással lehetek, és ők is jó irányba változnak miattam, tehát ők is nyernek valami leleki épülést;
3. azoknak a pozíciója viszont meggyengül, akik eddig fel tudták használni a romákat ellenem. Eztán nem fogják tudni, viszont ők továbbra is ugyanúgy szoronganak a romáktól, ahogyan én szorongtam. Hiszen pont azért irányították ezt a fegyvert ellenem, mert úgy gondolták, ez számomra egy veszélyes, szorongáskeltő fegyver.
Tehát én időközben megváltozom, miközben próbálok jóban lenni azokkal, akiktől féltem; ők viszont nem változnak, mert ők eddig is biztonságos távolságban voltak azoktól, akik közé engem belöktek. És emiatt nem volt szükségük változásra.
Az erő viszont a változásban van. Ha én megerősödök a romák felé, akkor megerősödök az önkormányzat felé is.

Ezt persze leírni könnyű, megvalósítani szinte lehetetlenül nehéz; de szerintem Európának az egyetlen esélye az, ha eltűri az áradatot, amit küldenek ellene, és megpróbál minél barátságosabb és segítőkészebb lenni. Ebben nem meggyengülni fog, hanem megerősödik. És ha elég erős lesz, és már nincs szüksége több edzésre a bevándorlóktól, akkor a bevándorlókérdés is megszűnik.
Bármi egyébbel próbálkozik az EU, szerintem nagy bajba kerül. Mert egyrészt a végtelenségig költözgetni nem lehet; másrészt aki kardot ragad, annak karddal kell megöletni, mondta Jézus, a Példabeszédek könyve pedig azt, hogy "Mert miképen a ki tejet köpül, vajat csinál; és a ki keményen fújja ki az ő orrát, vért hoz ki: úgy a ki a haragot ingerli, háborúságot szerez." Vagyis kicsi a rakás, nagyobbat kíván. Nem érdemes belekezdeni az erőszakoskodásba, mert annak nincs vége.

hvg.hu/itthon/20150722_Sok_mindenkiben_van_szegyenerzet

Szerintem ez a néhány civil, főleg nők nagyon meg fognak erősödni lelkileg, és rengeteget tesznek mindenki másért is, akik jelenleg az EU-ban élnek, hogy a jövőnk minél nyugodtabb és békésebb legyen.
Szerintem ez az egyetlen megoldás az egyén részéről, amivel hozzájárulhat a RENDHEZ, a békéhez, nyugalomhoz; mert úgy látom, az állam a maga eszközeivel egyáltalán nem igyekszik megoldani a helyzetet. Nincsenek zárt táborok, és amik vannak, ott sincs szakember:

"egyre látványosabb a táborokban a szakemberhiány, májusban például megszűnt a védőnői szolgálat a debreceni befogadóállomáson, ami – figyelembe véve a kisgyerekes családok és terhes asszonyok egyre növekvő számát – teljességgel érthetetlen."
hvg.hu/itthon/20150723_Orvosokat_novereket_keres_az_allam_harom

Nem érdemes a szorongásaimra hallgatnom, mert minél inkább azokra hallgatok, annál jobban félni fogok.
Hosszú távon a Bulibáró hatékonyabban képes oldani a romaproblémát, mint bármilyen gárdavonulás. Persze, önmagában annyira kevés, mint a tenger egyetlen cseppje, és rengeteg cseppet kell összehordani még egy pocsolyához is. De megéri, mert egyrészt cseppben a tenger (tehát egyetlen pici lépésben is ott van a végső nagy cél, a teljes béke ígérete); másrészt lassú víz partot mos, és a futóversenyt a teknős nyeri. Nem kell egyszerre minden problémát megoldani; minden napnak elég a maga baja. Jótett helyében jót várj; ezeket az ősi, egyszerű igazságokat nem árt észben tartani, mert nem avultak el.

www.youtube.com/watch?v=OKFbB_kqpDI

Ez persze nem azt jelenti, hogy a svéd modell jó. Még a legnagylelkűbb dolgokat is káoszba lehet fullasztani, és ahogyan ők csinálják, az sajnos tényleg káoszhoz vezet. De a túlzott keménykedés is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.07.25. 22:17:06

@annamanna: Ruanda mint állam aligha, hiszen az állami vezetés rendelte el és vitte véghez a népirtást, természetesen hű támogatói lelkes közreműködésével.

annamanna 2015.07.26. 02:58:28

@Counter: "Az elnöki gárda emberei meggyilkolták a mérsékelt hutu Agathe Uwilingiyimana ügyvivő miniszterelnökasszonyt (aki a rádión keresztül akart nyugalomra felszólítani), hogy az ne vehesse át az ország irányítását. A miniszterelnökasszony mellett agyonlőtték annak férjét, az alkotmánybíróság elnökét, és a kormány 4 miniszterét. Az Agathe Uwilingiyimana védelmét ellátó 15 ENSZ-katonát lefegyverezték, közülük 5 ghanait elengedtek, a 10 belga katonát a ruandai elnöki gárda katonái kegyetlenül megcsonkították, majd megölték."

A dok. filmből úgy emlékszem, ő volt az, aki segítséget kért (mielőtt megölték).

Amúgy a "A nemzetközi szervezetek tétlensége"-ről ennyit ír a wiki: hu.wikipedia.org/wiki/Ruandai_n%C3%A9pirt%C3%A1s#A_nemzetk.C3.B6zi_szervezetek_t.C3.A9tlens.C3.A9ge

És még: "2008. augusztus 5-én a ruandai kormány egyik bizottsága azzal vádolta meg a francia hatóságokat, hogy tudtak a készülő népirtásról, sőt segítettek a szélsőséges hutuknak a népirtás kivitelezésében. A jelentés 33 magas rangú francia tisztviselőt nevez meg, akiket felelősség terhel a tragédiáért, beleértve François Mitterrand elnököt, Edouard Balladur miniszterelnököt, Alain Juppe külügyminisztert és fő segítőjét Dominique de Villepint (a későbbi külügyminisztert). „A francia katonák közvetlenül felelősek tuszik és a tuszik bujtatásával vádolt hutuk meggyilkolásáért” - írja a jelentés, melyet a ruandai Igazságügyi Minisztérium állíttatott össze.[10][11]"

annamanna 2015.07.26. 04:33:36

A naiv svéd hozzáálláshoz képest ilyen a dörzsölt magyar (feljebb már idéztem a hvg cikkét, ez ahhoz hasonló):
"Egy menekülthelyzetet folyamatosan monitorozó hazai munkacsoport szerint a menekültek és bevándorlók számának növekedését egyáltalán nem követte a menekülttáborok egészségügyi személyzetének fejlesztése."
www.delmagyar.hu/szeged_hirek/apolonot_keresnek_a_nagyfai_taborba/2439217/

"Ők egy német menekülttáborba szeretnének eljutni. Azt mondták, ott – ellentétben Magyarországgal – valóban menekültként bánnak velük."
"A szkopjei lány szerint a migránsok eltökéltek, nem fogja őket megállítani a kerítés, legfeljebb más úton jutnak az Európai Unió területére.
– A Török- és Görögországon át érkező migránsok száma folyamatosan növekszik, hamarosan elérheti a napi ötezret. A menekültek tudnak a magyar határon épülő kerítésről, ezért minél többen és minél hamarabb el akarják érni az Unió határát – mondta."
"szerintem nem okoz gondot a kerítés. Jobbra is, balra is van egy ország, majd arra kerülnek. Aki ezer kilométert gyalogol, az ettől a néhány plusz kilométertől nem ijed meg – mondta a szír Tariq"
"Tömegesen és még szervezettebb formában jönnek majd a hír hallatán – mondták."
www.delmagyar.hu/szeged_hirek/naponta_tobb_ezer_menekult_johet/2439215/

Legálisan is rengeteg munkavállaló érkezik az EU-ba (és jár haza):

"Felejtse el a röszkei átkelőt!
2,5 kilométeres sor alakult ki a vendégmunkások miatt, úgy tűnik, gyalog hamarabb Szerbiába érhetünk, mint autóval."
www.delmagyar.hu/szeged_hirek/felejtse_el_a_roszkei_atkelot/2439276/

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.07.26. 15:16:46

@annamanna: A nemzetközi szervezetetk tétlenségét és esetleges cinkosságát nem vitattam. Mindösszesen megjegyeztem, hogy a ruandai államhatalom hajtotta végre a népirtást, tehát Ruanda nem kért segítséget saját maga megfékezésére – ez abszurdum.

annamanna 2015.07.26. 15:52:35

@Counter: értelek, de mivel a miniszterelnökasszony kérte, ez elég hivatalos szint.
És hát nekem az volt érdekes inkább, hogy a háttérben ott kandikált a francia-angol gyarmati ellentét, aminek ma sincs vége; pláne Franciaországról köztudott, hogy a mai napig 14 afrikai állam zsírjából élősködik www.hir24.hu/kulfold/2015/01/14/a-gyarmatoktol-a-charlie-hebdo-i-terrorig/
Ehhez képest nagy volt a visítozás januárban, amikor volt az a szarul kivitelezett áltámadás a Hebdo ellen.
Mobilra felvették, ahogy a rendőrautó gálánsan kicurukkol a "terroristák" elől; lehetett látni, hogy a szerkesztőség tagjain nincsenek lövésnyomok, mert még le is vetkőztették őket a mentősök; és lehetett látni, hogy a kóserboltban egy megbilincselt embert lőttek le, aki összebilincselt kézzel zuhant el, igazán érdekes, hogy ilyen állapotban ejtette túszul a vásárlókat. Na ennyit a franciákról.... :(

picur3ka 2015.07.26. 20:50:25

@annamanna:

1. Egészségügyi személyzet eleve nincs elég az országban.

2. Csak nem rajtunk át, nekünk ez a célunk.

annamanna 2015.07.27. 02:01:56

@picur3ka: 1. ez sajnos nem elég indok, mert a bevándorlók erősen fertőzésveszélyesek.
Ezen a képen látszik, hogy a civil segítők is gumikesztyűben vannak: scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11811479_1017535088256621_269970818027987890_n.jpg?oh=9d2a151b2f97109c39528af69e16abd4&oe=564CDC81

Ha pedig így van, akkor hogy létezik, hogy a migránsok felügyelet nélkül kóborolnak az országban, orvos meg nem is látja őket?
A sötét középkorban már kitalálták a karantént, ez egy nagyon hasznos dolog, egyszerűen nem értem, mi az akadálya, hogy sátor- vagy barakktáborokat húzzanak föl a pusztában, mindenkit alaposan kivizsgáljanak, ellássanak (és a zárt táborokból ne engedjék ki!)

Már eleve az, hogy civilek foglalkoznak velük, nonszensz. Perpill így áll a helyzet:
"úgy hiszem, érzékelhető a fanyar humorom és a helyzet kettőssége. ezt az éjszakát egyikünk sem fogja elfelejteni. 210en éjszakáztak az állomáson. a reggeli első vonattal szinte mindannyian elmentek. köszönöm a tegnap éjjeles önkéntes csapatnak - azoknak is, akik az első hívó szóra kijöttek. kemény volt, de álltuk a sarat."

2. "Csak nem rajtunk át"
De hát akkor kiken át, és mi a különbség?
Gyakran mondjuk, hogy "csak ezt megússzam, csak azt túléljem"; és a legtöbbször tényleg megússzuk és túléljük; de másnap újra jön egy másik kihívás, soha nincs vége. Mindent nem lehet megúszni. És ha nem úszok meg egy helyzetet, annak nyilván oka van. És mi egyéb lehet az oka, minthogy az a helyzet a javamra válhat?
Szerintem ennél izgalmasabb, érdekesebb dolog nem sok történhet az országban, mint most ez a menekültáradat. Megértem Irénkét, a röszkei határvadászt, hogy évek óta be van sózva. Sok nő be lett sózva, elég vicces, ahogy próbálnak segíteni, ezt egy férfi írta róluk:

"Én személy szerint biztosan halálra rémülnék, amikor jó néhány nap sétálás után több száz km-ert letudva három aranyos nő kezd el futni felém, vmi ismeretlen nyelven kiabálva harsányan, hogy menjek velük...
nem kell futni értük, és lehet szépen finoman is csinálni a dolgokat...
És ami a legfontosabb... Azért vagyunk kint, hogy egymást segítve segíthessünk a menekülteken és a rászorulókon.
Nem kell fel alá rohangálni, mindenki próbálja megtalálni a faházban, hogy mit kedvel... kávét csinálni, vagy szendvicseket osztani, esetleg az italokat, vagy jobban szereti a pakolási dolgokat esetleg takarítani?...
A lehetőség adott, de próbáljunk meg hatékonyan és nem a másik munkájának rovására cselekedni... ne legyünk egymás lába alatt..."

Lehet, hogy csak a nők ilyenek, amikor Jézus mászkált Izraelben (pontosabban Palesztinában), akkor is nők tüsténkedtek körülötte, valószínűleg épp úgy serénykedtek a kajaosztással, mint most a menekültek esetében. A nők már csak ilyenek, nekünk ez a helyzet irtó izgi. Tanszékvezető egyetemi tanárnő is egész nap keni a kenyereket, válogatja a ruhákat, takarítja a körletet. Mert ez full izgalmas. Lehet, ha férfi lennék, nem találnék benne semmi érdekeset, de nekem többet jelent, hogy az egyetemi tanárnő kenyeret ken, minthogy előad, pedig tudom, hogy az előadói munkája a komoly teljesítmény. De hát valahogy így vagyunk huzalozva, és a női agyból kiindulva azt is megértem, hogy a libsifemcsi svéd társadalom már teljesen rámegy, annyira segítenek a rászorulóknak.
A nőknek gondolom, ez a helyzet nem problémát jelent, hanem normális kihívást, amiben nem ütköznek meg, hanem zsigerből végzik a dolgukat. Szerintem amit a civil segítők most megcsinálnak, annak hosszú távon nagy haszna lesz.

Már előfordult, hogy meglepett, egy adott szituáció egy férfinak mennyivel nagyobb nehézséget jelent, mint egy nőnek. Amikor pár hónapig napi szinten jártam egy roma családhoz (tanítottam a fiukat), meghökkentem, hogy egy férfi ismerősöm ezen meghökkent. Merthogy oda merek menni. Miért ne mernék? Semmi félelmetes nem volt bennük. Később láttam felvételen, ahogy a TEK-esek teljes fegyverzetben lerohanják őket, és majdnem röhögtem.
Néha tényleg érdekes szembesülni azzal, hogy vannak helyzetek, amiket a férfiak látnak veszélyesnek, a nők nem.
Például valószínűleg a szegedi lányt is azért csapták képen, mert egyáltalán nem látta veszélyesnek az adott szitut, ő akarta kiosztani a börtönőrt, mert egy nőnek ehhez joga van. Hát, nem jött be.
A menekültek kapcsán is így lehet - mivel a nő elvileg nem jelent fenyegetést, ezért többet elérhet, mint egy férfi, akitől talán jobban tartanak, akivel bizalmatlanabbak.
Ez a videó tökéletes példája annak, hogy van olyan helyzet, amiben egy nő többre megy, mint egy férfi: www.youtube.com/watch?v=Mlahvvymkxc
Párja a valóságban: www.youtube.com/watch?v=SQyIKyd2gqA
Rachel Corrie is nyilván erre alapozott, és nem számított rá, mennyire semmibe veszik.
De az összes iskolában, kórházban, boltban, kocsmában, trafikban, szociális szférában stb napi szinten vannak éles helyzetek, ahol a nőknek meg kell állni a helyüket, bármiféle segítség nélkül.

annamanna 2015.07.27. 02:27:18

@picur3ka: De vehetjük akár a családon belüli konfliktusokat is, amikben szintén a nők a gyöngébb felek, és segítség nélkül kell boldogulniuk. Egy átlag roma bárhová megy, mindenhol nőkbe ütközik, velük kell dűlőre jutnia. Például a kocsmákban is általában fiatal lányok a pultosok, és folyamatos nyomás nehezedik rájuk. Egy iskolában egy pillanatra sem szűnik meg a konfliktushelyzet. Egy nővérnek állandóan résen kell lennie, és nagyon komolyan meg van terhelve. Tehát ez egy már meglevő helyzet. A migránsok ellátása ilyen szemszögből leginkább szervezési kérdésnek tűnik, és nem értem, pontosan mi a probléma.
Az persze nyilvánvaló, hogy nem lenne szerencsés azt kommunikálni feléjük, hogy itt örök időkre letelepedhetnek, mert csak menjenek szépen haza. De addig az átmeneti ideig, amíg ez megoldható, addig tényleg nem értem, tulajdonképpen mi a valós probléma. Ha kialakul egy helyzet, azt valahogy meg kell tanulni megoldani. És nem gondolom, hogy erőnkön felül lennénk megterhelve. Ha az elmúlt években több százezer ember vándorolt el innen, akkor több százezer migráns táboroztatásával se lennénk többen, és nem fogyna el a vizünk, kajánk.
56-ban egyik pillanatról a másikra kétszázezer ember lépte át a határt, és az osztrákok azonnal meg tudták oldani, pedig olyan hirtelen jött, mint derült égből a villámcsapás. Két éve Orbán azt mondta, 170 ezer menekültet be tudunk fogadni Ukrajnából. Két éve tehát simán megvolt a kapacitás 170 ezer emberre. Azóta ez hová tűnt?
Ha mondjuk egy öregotthonban valaki székkel dobálja az ápolókat; ha egy iskolában kést vesz elő vagy letolja a gatyáját; ha egy trafikban követeli a bevételt, az ilyen eseteket bírni kell. Nem világos, hogy ehhez képest a migránsok miért teremtenek olyan helyzetet, ami kibírhatatlan.
Egyáltalán nem arra gondolok, hogy "mindenki fogadjon be a lakásába egy afgán családot", hanem zárt táborokra, ahonnan mihamarabb haza lehet őket küldeni. Ez miért olyan lehetetlen dolog?

annamanna 2015.07.27. 04:29:07

@picur3ka: idokjelei.hu/2015/05/bill-gates-szerint-az-emberisegre-leselkedo-legnagyobb-veszely-egy-kiterjedt-jarvany-ami-milliok-eletet-kovetelheti/
Még nem olvastam el, elég a címe is. Tehát amit én hiányolok, az a kormányzat részéről a járványveszély komolyan vétele, a karantén, az orvosi ellenőrzés, a zárt táborokban való elhelyezés. Az összes többi mellédumálás.
Amúgy ha a kormány a nemi erőszaktól félti a lakosságot, akkor miért engedik szabadon kóborolni őket? Miért hagyják, hogy védtelen civil nők etessék őket?
Ha a munkahelyek elvételétől, azt nem is kommentálom.
Ha a terrorveszélytől, akkor megint ugyanaz a megoldás - zárt tábor.
Ha a muzulmán hit terjesztésétől fél, a megoldás - zárt tábor.

És mivel a zárt táborokat működtetni kell, ott egy csomó dolog van az építéstől a konyhán át a gyerekek tanításáig; a tábor fenntartásának munkáját is rájuk lehet bízni, elfoglalják magukat, és arról is letehetnek, hogy Európában meggazdagodnak. Szóval egy zárt táborból nem túl fájdalmas hazafelé venni az irányt.

Nekem ez elég szőkenős problémakezelésnek tűnik, úgyhogy ezzel zárom:

- Mit mond a szőke nő a barátjának?
- ???
- Drágám, kívülről lehet, hogy szőke vagyok, de belülről sötét!

És: - Mire vár a rendőr a szekrény mögött?
- ???
- Hogy előléptessék.

annamanna 2015.07.28. 01:38:15

@picur3ka: még ennyit: a feljebb említett TSZ-vezető szintén erdélyi származású, mint Sántha Hanga. Szintén nagyon értelmes, szintén sokra vitte. Ahogy elnézem, az egyikük mindent elkövet, hogy a kaotikus helyzetbe valamiképpen rendet, tapintatot, irgalmat vigyen, ellássa a szükségben levőket. A fentebbi írás néhány mondata alapján pedig úgy tűnik, S. H. sokat tesz azért, hogy uszítson és hergeljen. Két rendkívül hasonló adottságokkal rendelkező nő, és micsoda különbség.
A kormány, az állam, és az egész politikai osztály teljesítményét pedig a következő dalocskával tudnám értékelni: www.youtube.com/watch?v=JNo0Mq1Zrys

annamanna 2015.07.28. 02:25:21

még egy erdélyi nő: kettosmerce.blog.hu/2015/07/27/nem_akarunk_uj_vasfuggonyt_a_szerb_hatarra_emberseges_es_hatekony_megoldast_kovetelunk_a_menekult-ke
nem "fotelforradalmár", hónapokat töltött törökországi menekülttáborokban.

és: "Nem szörnyű, mi megy Csecsenföldön?" a válasz: "Vastagon leszarom, Jones."

erről a sztoriról jutott eszembe: rtl.hu/rtlklub/hirek/a-szerelmukert-menekulnek

annamanna 2015.07.28. 03:06:25

@annamanna: azért csak hozzáteszem, mert nem biztos, hogy érthető: a "vastagon leszarom" alkoholista szexfüggő pasi nem képes elvinni a díjat (már ha Bridget Jonest díjnak lehet nevezni), csak az, aki hatékonyan képes megoldani a problémákat, miközben ismeri azt a szót, hogy irgalom.

És két tanulságos videó:
www.youtube.com/watch?v=04domJ7F0oY
A kövek megoldandó feladatok. Aki nem hajlandó velük foglalkozni, csak megszabadulni akar tőlük, az egyre több kővel találja magát szemközt, egészen a legutolsóig. Ha elhajigálom magamtól a köveket, nem könnyebb lesz a helyzetem, hanem nehezebb.

www.youtube.com/watch?v=s88r_q7oufE
Aki üldözi az őzikét, azt egyszer az őzike kezdi üldözni.

aL_Ex 2016.04.05. 16:48:53

Idézek egy írásomból, amely a munkához való jog kérdését feszegeti az alapjövedelemmel összefüggésben. És itt vetem fel, hogy ennek a kérdésnek a migránsválsághoz is van köze. Hogy miért álszent és képmutató a liberális bevándorláspolitika amely nem hajlandó a munkához való jogot elismerni.
A liberálisok akkor legyenek befogadóak a menekültekkel szemben, ha elismerik minden ember jogár a munkához.

.............................
alex-fna.blog.hu/2016/03/13/nyilt_level_szabo_timea_pm_reszere

"Kapcsolódó témakör: a menekültválság!
Vajon miért viszonyul idegengyűlölettel Európa a menekültekkel szemben? Hiszen ugyanarról van szó, a munkanélküliségről és a munkahelyféltésről! Ez motiválja az idegenkedést a bevándorlóktól. Erre rakódik rá az idegen kultúrával és eltérő vallással szemben érzett félelem. Mivel a bevándorlókat sem várja más, mint munkanélküli sors, esélyük sincs az európai társadalomban való integrálódásra. Törvényszerűen ki fog alakulni a gettósodás és a párhuzamos társadalom. De mi ezt is letagadjuk.
Ezt a bevándorlási válságot is a neoliberális/neokonzervatív globális kapitalizmus olcsó munkaerőigénye, és tegyük hozzá, a tömeges munkanélküliség igénye kreálta meg, amit emberi jogi maszlaggal körítve próbálnak lenyomni a torkunkon. Ennek a menekültválságnak a megoldása sem képzelhető el a menekültek vak módjára való befogadásával, mert az amúgy is meglévő munkanélküliség drasztikusan megnő. A menekültválság megoldása elképzelhetetlen a munkanélküliség egyidejű felszámolása nélkül! Ebben az esetben is a munkaidőcsökkentés lehet csak a megoldás! Csak ebben az esetben képzelhető el, hogy az európai népesség szolidárisan tekintsen a bevándorlókra! Ez az alapfeltétele, hogy a bevándorlóknak reális esélye legyen az integrálódásra!
Biztosítékot (garanciát) kell adni az európai népességnek arról, hogy a munkanélküliség nem fogja veszélyeztetni a bevándorlók letelepítésével. De a bevándorlókat is biztosítani kell arról, ha képes a munkáltatók elvárásainak megfelelni, és átképezni magát, továbbá képes integrálódni a társadalomban, akkor valóban kedvező életlehetőségek várnak rá. Ez esetben nem lesz oka az elégedetlenségre, és nem fog radikalizálódni. Mert ellenkező esetben bizony a bevándorlók potenciálisan a terrorizmus hátországát fogják jelenteni. Sajnálatos, hogy mindezt az európai liberálisok nem akarják érteni."

......................

Számomra úgy tűnik, ez maga a "svédség". Befogadónak lenni a multikulturalizmus nevében, de leszarni a munkához való jogot!
süti beállítások módosítása