Mi kell a vállalkozóknak?
2015. július 15. írta: Redakció

Mi kell a vállalkozóknak?

vallalkozo.jpg

Magyarországnak gazdasági növekedésre és új munkahelyekre van szüksége, különben folytatódik az agyelszívás. A magyar kormányok szavakban mindig elkötelezettek a vállalkozások támogatása mellett, de a hazai valóság mintha mindig akadálypályát képezne a vállalkozó szelleműek előtt. Mi kell valójában a vállalkozóknak? Milyen pozitív és negatív példákat találunk a nagyvilágban? Kik azok a „szupervállalkozók”? Ezekre keresi a válaszokat a Danube Institute új kiadványa.

Superentrepreneurs – and how your country can get them (Szupervállalkozók – és hogyan szerezheti meg őket az országod) címmel jelent meg a Danube Institute gondozásában Tino Sanandaji és Nima Sanandaji tanulmányának magyarországi kiadása, Orbán Krisztián (Oriens) üzletember előszavával. 

Kik is azok a szupervállalkozók? Azok a férfiak és nők, akik legalább egymilliárd dolláros vagyonra tettek szert, akik a második világháború óta létrejött legnagyobb új vállalatok felét alapították s akik mára a világ leggazdagabb emberei közé emelkedtek fel. A Sanandaji-szerzőpáros a szupervállalkozók kiindulását, felemelkedését, tevékenységüket és hatásukat elemzik tanulmányukban. A gyorsan feltörekvő szupervállalkozók jelenléte néhány országban hangsúlyos: a listát Hong Kong vezeti, itt egymillió lakosra jut három szupervállalkozó. A kelet-ázsiai nagyvárost Izrael, az Egyesült Államok, Svájc és Szingapúr követi a rangsorban. Az USA-ban négyszer olyan erős a vállalkozói kedv, mint Nyugat-Európában.

Sanandajiék ugyanakkor nem feledkeznek meg a kelet-európai, posztkommunista világról sem. Kitérnek arra, hogy felénk előfordul az a milliárdos-típus, aki nyilvánvalóan az állami tulajdonú vállalatok privatizációjából gazdagodott meg a kommunizmus bukását követően. Ahogy a szerzők írják: ilyen vagyonok kialakulásában a korrupció és a politikai kapcsolatok is mindig szerephez jutnak. Az efféle milliárdosok közül sokan semmit sem adtak hozzá a gazdasági növekedéshez, legnagyobb jóindulattal is csak „átvették” a közforrások egy részének „kezelését”. A szerzők szerint alapvető tény: minél korruptabb egy ország, annál erősebb a szabályozás, és minél erősebb a szabályozás, annál kiterjedtebb az informális gazdasági szektor.

Rajcsányi Gellért írását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr797630356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2015.07.15. 16:28:29

„nem indult be az a vállalkozási hullám, ami valódi növekedést hozott volna a gazdaságban és a munkahelyek terén”

Hazukkság!!! Már tavaly óta dübörgünk!!! Majd megkapjátok a magatokét a CÖF-től... :)

Pelso.. 2015.07.15. 17:00:43

Abszolút célszerű pl a 200. sorszámig a párt tagkönyvek bármelyike. Megléte esetén vállalkozni felesleges, elég a látszat.

Bell & Sebastian 2015.07.16. 13:32:55

Ahol pályázatokon és lezsírozott közbeszerzéseken osztogatják a pénzet, ott nem jó lenni vállalkozónak.

Ahol versenyhelyzet van és majdnem semleges az állam, ott igen.

Megérne egy posztot az, hogy mitől vált ennyire arrogánssá a KKV -kal szemben ez a dögevő bagázs?
Nem tudnak vadászni, azéé.

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.16. 19:38:22

@Bell & Sebastian:

"Ahol versenyhelyzet van és majdnem semleges az állam, ott igen."

csak nem illatos mégis a rothadó nyugat bűze? :DDD

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.16. 19:40:48

@Pelso..: csak irigykedsz, mert nincs innovatív lámpaboltod.

Bell & Sebastian 2015.07.16. 20:07:46

@Herr Schnitzel Lutscher: Az a helyzet, hogy már ez sem különb. Csak pár nullával később lép be a maffia, ami pont elég a többségnek ahhoz, hogy sose találkozzon vele. Kicsi pénz - kisstílűbb maffia - mélyebb növésű keresztpapi.

Pelso.. 2015.07.16. 22:37:37

@Herr Schnitzel Lutscher: Az mi? Mármint mi van álcázva lámpának?

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.19. 17:48:26

@Pelso..: na vajh ki a nemzet legsikeresebb ifjú világítástechnikai vállalkozója? ugye... hiába irigykedsz, jól kellett volna házasodnod, oszt jónapot

Bell & Sebastian 2015.07.19. 17:59:58

@Herr Schnitzel Lutscher: Tudja, mi jár együtt az esti fénnyel?

Pelso.. 2015.07.19. 19:50:47

@Herr Schnitzel Lutscher: ok, nem kapcsoltam, talán a meleg teszi. Na és, te meg kétharmadot nem kaptál.

@Bell & Sebastian:
www.youtube.com/watch?v=M6jtYpBm-fQ

Bell & Sebastian 2015.07.19. 22:48:10

@Pelso..: Ezen pont voltam, pedig nem is az esetem.
süti beállítások módosítása