„Istenünk és császárunk Szörényi Levente” – Rosta Mária a Mandinernek
2015. július 15. írta: Redakció

„Istenünk és császárunk Szörényi Levente” – Rosta Mária a Mandinernek

rosta_maria.jpg

Másfél évtizede adott utoljára interjút, de Rosta Máriát így is mindenki ismeri a magyar művészeti és politikai elitben; sőt, az ország egyik legnevesebb és félelmetes hírű háttérembereinek egyike. A Zikkurat Produkciós Iroda vezetője a Mandinernek elmeséli, hogyan lett belőle a Szörényi-Bródy színpadi életmű egyszemélyes gondozója, hogy milyen rideg üzletember volt Gyárfás Tamás már évtizedekkel ezelőtt is, de még Tasnádi Péter és Bayer Zsolt is feltűnik a színen. Miért utálta eredetileg Alföldi Róbertet? Ki antiszemitázta le a zsidó származású producernőt? Miért nevezte a neológ főrabbi liberálisnak a konzervatív Szörényit? Miért van szükség idén augusztusban egy újabb királydombi István, a király-bemutatóra? Kiderül nagyinterjúnkból.

„Az elmúlt harminckét évben ki volt fontosabb önnek, Szörényi vagy Bródy?

Bródy egyszerű képlet. Az első pillanatban olyan volt, amilyen ma is. Letisztult, követhető, változatlan identitású ember, változatlan célkitűzésekkel és intelligenciával. Tisztán olvasható könyv, nincsenek benne meglepetések. 

Leventénél vannak?

Ajjaj! Ő aztán nem egyszerű képlet. Rettenetesen sokat változott, amióta ismerem. Emberileg is, de szerintem a színpadi művei is mind jobbak, mint az István. Átkomponáltabbak, zenedramaturgiailag is jobbak. Persze nem csoda, hogy az István lett a legnépszerűbb: megfelelő lélektani pillanatban jóval többet mutatott önmagánál 1983-ban,ráadásul mind közül ez a legbefogadhatóbb.

Amikor Szörényi az elmúlt ciklusban elkezdte nyíltan kritizálni a Fidesz-kormány kultúrpolitikáját, azt ön könnyen fogadta be? Valószínűleg nehezebb volt állami támogatást szerezni egy-egy produkcióra...

Egyáltalán nem is kértem állami támogatást az előző ciklusban. Semmire nem pályáztam. Meg is mondtam ezt Balog Zoltán miniszternek: »Azért nem kérek, hogy Levente nyugodtan szidhassa magukat«.

Ön is prüszköl a jobbos kultúrpolitikától?

Nem foglalkozom vele. Nem vagyunk része a holdudvarnak. 

Az SZDSZ-MSZP holdudvarához sem tartozott?

Nem. 

Azért Puch László csak kijárta a kérésére Medgyessynél, hogy hívja fel Nastasét – így jutott ki az István, a király Csíksomlyóra 2003-ban.

Ez igaz, de Puch Lacit rövid gatyás kora óta ismerem. Annak pedig, hogy a politikai és gazdasági elitet megismertem, mint mondtam, a Fonográf klub az oka. Ennek ellenére sosem voltunk extrán támogatottak. A szocialisták alatt sem. Amúgy persze tapasztaltam, hogy azt hiszik az emberek: egy zsidó származású producer biztos automatikusan a balliberálisokhoz tartozik. 

Nem tartozik?

Dehogy tartozom!”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr17630050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2015.07.15. 14:29:25

Nem is tudtam, hogy ehhez a vérciki, utolsó betűig hazug "szappanrockoperához" köze van egy zsidónak is. Gondolhattuk volna pedig. :)

mortullus 2015.07.15. 14:33:20

Nem lehet ilyen kérdést feltenni a magyaroknak, hogy Szent István vagy Koppány! Ez nyomorult Szörényi-Bródy hazugságmű terjesztette el ezt a baromságot a kevésbé művelt embertömegek között.

Nincs ilyen kérdés! De így, hogy sajnos fel van téve ez a megtévesztő kérdés már több mint 30 éve, azoknak a magyaroknak, akik ismerik a saját történelmüket, kórusban kellene válaszolnia.

SZENT ISTVÁN! SZENT ISTVÁN! SZENT ISTVÁN!

Ne hagyjuk hogy szürkítsék és elhazudják a magyar történelmet!

Zb74 2015.07.15. 15:50:39

@mortullus: Ez kezdettől fogva egy parabola volt, te szerencsétlen. Parabola, amelyben Kádár = István, és Nagy Imre = Koppány. Az elvtársak ezért engedték bemutatni - a húgyagyukkal azt képzelték, hogy az államalapító szent királyhoz való hasonlítgatás majd a jobboldali-vallásos elemek körében is népszerűbbé teszi Kádárt. Ahhoz már hülyék voltak, hogy a szövegkönyv alapján leessen nekik a húszfillér, hogy ez a rockopera az addig alig ismert Koppányt mutatja be szimpatikusabb színben, tehát a Kádár-Nagy ellentétpárból is Nagy Imrét teszi rokonszenvesebbé. Mindezt a kivégzése után pünkt 25 évvel, 1983 nyarán.

Hiába, no, ennyire idióták voltak ezek a kádáristák.

legeslegujabbkor 2015.07.15. 21:11:07

Mennyivel izgalmasabb egy kiismerhetetlen ember, akit mindig máshol találsz meg, és a véleménye is évente változik.
Na idáig olvastam.
süti beállítások módosítása