Iszlám Állam: keleten a helyzet változóban
2015. július 10. írta: Vaspurakan

Iszlám Állam: keleten a helyzet változóban

iszlam_allam_palmyra.jpg

Palmyra az Iszlám Állam kezén

Változnak a frontok a közel-keleti önjelölt kalifátus, az Iszlám Állam körül. A barbár terrorcselekményeiről elhíresült „állam” legkeményebb és legsikeresebb ellenfelei a saját állami létük megteremtéséért is küzdő kurdok; míg a szíriai Aszad-rezsim és az iraki kormány erői csak feltartóztatni tudják a radikális iszlamistákat. Az elmúlt időszak alapján látszik, hogy az Iszlám Állam nem legyőzhetetlen, csak egyszerűen nemzetközi összefogásra lenne szükség ellenük. „Csak.”

A helyzet viszont az, hogy amíg az Iszlám Állam a Közel-Kelet szívét terrorizálja, a térség és a világ nagyhatalmai (Törökország, Irán, Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Államok) is tovább folytatják saját különutas játszmáikat az összefogás helyett.

Fejtágító körkép az Iszlám Állam és ellenfeleinek 2015 júliusi pozícióiról.

kurd.jpg

Kurd női harcosok

Kurd keménység

A hét elején új offenzívába kezdett az Iszlám Állam Szíriában, a kalifátus fővárosának tekintett Rakkától északra lévő területek felszabadítása érdekében. A helyi kurd erők (YPG) által elfoglalt Ayn Issa-t és több környező települést sikerült visszafoglalniuk az iszlamista harcosoknak. Az amerikai légicsapásoknak köszönhetően a kurdoknak sikerült körbezárniuk a várost, majd a hét közepén lekerültek a fekete zászlók a városról.

Június folyamán a szíriai kurdok egy nagyszabású hadműveletet hajtottak végre, melynek köszönhetően sikerült létrehozniuk a szárazföldi korridort a korábban egymástól elvágott területek között, összekapcsolva Kobanit az északkeleti régióval. A kurdok által uralt területek déli határa így már veszélyes közelségbe került az Iszlám Állam legfőbb központjának számító Rakkához, ezért a radikálisoknak muszáj volt ellentámadásba kezdeniük.

Az elterelés részeként a múlt hét során súlyos terrortámadások érték az iszlamista ostromgyűrű alól januárban felmentett Kobanit is. A merényletekben közel másfélszázan vesztették életüket. A kurdok rögtön a török kormányt tették felelőssé a terrortámadás miatt, mivel szerintük a terroristák csak Törökországból érkezhettek, hiszen több tíz kilométernyi kurdok által ellenőrzött területen kellett volna keresztülvergődniük, ha délről akarták volna megközelíteni a várost.

A törökök persze kategorikusan tagadják a kurd vádakat, noha a kezdetektől fogva ellenérdekelt félként szerepelnek a szíriai konfliktusban. Ankara elsődleges érdeke, hogy Szíria területi integritás továbbra is megmaradjon és a helyi kurdok ne legyenek képesek egy autonóm terület létrehozására. A szíriai kurd felkelők ugyanis szoros kapcsolatot ápolnak, a török állammal évtizedes harcban álló Kurd Munkáspárttal (PKK). Bár utóbbi években megindult egy megbékélési folyamat Törökországban, a jelenlegi belpolitikai helyzet miatt kérdéses a folytatás. A korábban évekig egyedül regnáló Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ugyanis koalícióra kényszerül a hatalom megtartása érdekében. A potenciális partnerek közül azonban nem nézi mindenki jó szemmel a kurd nyitást. A szélsőségesen nacionalista Nemzeti Akció Párt (MHP) kifejezett feltételként szabta a kurdokkal való tárgyalások beszüntetését egy esetleges koalícióért. Mindeközben az Iraki Kurdisztánt vezető Barzani-klán is potenciális veszélyforrásként kezd tekinteni a PKK-ra. Az autonóm régió Iránnal határos észak-keleti csücskében levő, csak nehezen megközelíthető Kandil-hegységben berendezkedett PKK-t nemrég bázisaik elhagyására szólította fel a Maszrur Barzani a Kurdisztáni Regionális Biztonsági Tanács vezetője. Több mint valószínű, hogy a PKK önként nem fogja otthagyni a stratégiailag rendkívül fontos, szinte bevehetetlen pozícióit. Más mód pedig nem nagyon van erre, hiszen a múltban már több, a PKK-t elűzni akaró katonai akció is csúfos kudarcba fulladt.

ia.jpg

Az Iszlám Állam tovább folytatja kivégzéseit

Iszlamista útkeresés

Az Iszlám Állam mindeközben meggyengülni látszik, amire a fent említett, végül is sikertelen offenzíva jól rávilágít. Noha délen képes komolyabb győzelmeket is elérni, a kurdok ellen már kevésbé sikeresek. Mivel az északi front védelme komoly erőforrásokat köt le, a további terjeszkedéshez szükséges átcsoportosításokat képtelenek végrehajtani. A radikális szervezet a rekrutációs kör szélesítésével és új harctéri taktikák alkalmazásával próbál előnyösebb pozíciókba kerülni.

Az Iszlám Állam propagandáért felelős szárnya nemrég elindította orosz nyelvű médiáját, amely a volt szovjet tagköztársaságokban élő muszlimokat célozza. A rengeteg csecsen harcos mellett ugyanis egyre több közép-ázsiai is csatlakozik az iszlamistákhoz. Az új kommunikációs részleg is őket hivatott megszólítani. Az oroszra lefordított anyagokat a közösségi médián keresztül osztják meg, a Twitter és a Facebook mellett jelen vannak az orosz nyelvterületen népszerű VKontakte oldalon is.

A toborzás mellett az Iszlám Állam mindig is erős hangsúlyt fektetett a médiában való megjelenésére. A kivégzések egyre brutálisabbak lesznek, hogy át tudják törni a kitolt ingerküszöböt. Nemrég gyermekkel végeztettek ki több mint két tucat szír katonát az ókori Palmüra romjai között. Az Iszlám Állam katonai potenciálja jelentősen mérséklődött, amióta a Nyugat is bekapcsolódott a konfliktusba. A radikálisok csökkenő előnyük kiegyensúlyozására egy új harcmódra váltottak. Öngyilkos rohamcsapatokat hoztak létre jól képzett harcosokból, akik szó szerint a végsőkig harcolnak. A fanatikus szélsőségesek robbanóanyaggal töltött mellényeket hordanak, így mikor elkerülhetetlennek tűnik haláluk megpróbálnak még egy nagyobb pusztítást véghez vinni. Az utóbbi időszakban ezen rohamcsapatok bevetésével több sikert is elértek az iszlamisták.

iszlam_allam_terkep.jpg

A közel-keleti helyzet 2015 júniusának végén: Iszlám Állam (szürke); iraki kormányzat (lila); kurdok (zöld); szíriai kormányzat (rózsaszín); szíriai ellenzéki erők (világosszöld). (Forrás: Wikipedia)

*

aszad1.jpg

Komoly veszélyben Aszadék pozíciói

Moszkva hátrál Aszad mögül

Az Aszad-rezsim eközben elsősorban az Aleppó környéki harcokra összpontosít, ugyanis a helyi felkelők fontos állásokat foglaltak el a kormányerőktől a második legnagyobb szíriai városban, ezzel komoly veszélybe sodorva az Aszadhoz hű csoportok stratégiai pozícióit. A rezsim amúgy sincs túl előnyös helyzetben, hiszen pár hete az Iszlám Állam nagy kiterjedésű területeket foglalt el a kormányerőktől. A helyzetet az sem javítja, hogy Oroszország kihátrálni látszik Aszad mögül. Nemrég ugyanis hazahívták az orosz katonai tanácsadók javát.

A lépés hátterében az orosz Közel-Kelet politika komolyabb változása állhat. Moszkva és Szaúd-Arábia ugyanis látványos közeledésbe kezdett az elmúlt időszakban. Magas szintű találkozóra került sor a két állam vezetése között, ahol többek között atomerőművek megépítéséről is születtek szándéknyilatkozatok, mindemellett azonban Rijád meglebegtette, hogy akár orosz fegyvereket is vásárolnának. Ez kettős üzenet az Egyesült Államoknak és Iránnak. A szaúdiak ugyanis az amerikai védelmi ipar egyik legnagyobb vásárlói, az öböl legnagyobb királyságának katonai költségvetése az elmúlt években közel megduplázódott. Ezzel a 40 milliós ország tavaly megelőzte az atomhatalom Oroszországot is a Military Balance 2015-ös kiadása szerint. Az atomreaktorok építése pedig Irán számára lehet fontos üzenet. Korábban is terjedtek már olyan pletykák, hogy amennyiben az USA és Irán között létrejön a megállapodás a perzsa állam atomprogramját tekintve, a szaúdiak is nukleáris képességek kiépítésébe fognak kezdeni. Ezekre a hangokra erősített rá a közelmúltban aláírt megállapodás.

Iráni kiállás

Irán változatlanul teljes mellszélességgel kiáll az Aszad-rendszer mellett. Az oroszok esetleges kiesését azonban nem tudnák teljességgel pótolni. Így is iráni harcosok ezrei vesznek részt az Iszlám Állam elleni harc mindkét hadszínterén. A nyár folyamán, sajtó értesülések szerint, tízezer főt is meghaladó erősítést terveznek az irániak, hogy a szíriai rezsim meggyengülését ellensúlyozzák. 

A sokak által iráni proxynak tartott libanoni síita szervezet, a Hezbollah is növeli jelenlétét Szíriában. A szír-libanoni határ mentén csaknem minden fontosabb várost a rezsimhez hű erők őriznek. Pár napja indult egy nagyszabású hadművelet Zabadani elfoglalására. Habár a szíriai polgárháború rendkívül fontos a perzsa állam számára, Teheránt jelenleg elsősorban a nagyhatalmakkal való megegyezés köti le, hiszen egy sikeres megállapodás esetén a gazdaság komoly fellendülésbe kezdhetne, ezáltal rengeteg pénzügyi és egyéb erőforrás szabadulna fel.

Iraki patthelyzet

Irakban a helyzet továbbra is változatlan. A „keleti fronton” sokkal jobban szervezett erőkkel állnak szemben az Iszlám Állam fanatikusai, így a kalifátus elsősorban az ellenőrzésük alatt tartott területek megtartására koncentrál. Bár a helyi kurd erőknek, a pesmergáknak sikerült kisebb területeket visszafoglalniuk a radikálisoktól, de Moszul még mindig az iszlamisták kezén van.

Heves harcok folynak Szindzsárban és pár napja Kirkuk környékén is támadásba lendültek a szélsőségesek. A több száz fővel végrehajtott offenzívát azonban sikerült megállítaniuk a pesmergáknak, így a gazdag kőolaj-lelőhelyekkel rendelkező város továbbra is kurd fennhatóság alatt maradt.

carter.jpg

Ashton Carter bejelent

Amerikai dilemmázás

Ashton Carter, az Egyesült Államok védelmi minisztere a héten jelentette be, hogy eddig mindössze 60 szíriai felkelőt képeztek ki az Iszlám Állam harcra. A májusban indult amerikai program a tervek szerint egy év alatt több mint kétezer harcos számára tenné lehetővé a fejlett katonai képességek elsajátítását. A kritériumrendszer ugyanakkor rendkívül szigorú. A programban csak mérsékelt, iszlamista háttérrel nem rendelkező szír felkelők vehetnek részt, ami nagyban behatárolja a létszámot. Emellett a szomszédos Törökországban és Jordániában kiképzendő katonák biztonságos utaztatása sem megoldott a polgárháborús körülmények között. Egyes török sajtóértesülések szerint a felkelőkkel olyan nyilatkozatot is aláíratnak a kiképzés elején, hogy kizárólag az Iszlám Állam ellen hajthatnak végre műveleteket, ami az elsősorban Aszad-rendszert megdönteni akaró lázadók szemében elfogadhatatlan.

Úgy néz ki tehát, hogy Amerika továbbra is csak légicsapásokkal fog operálni a konfliktusban, ami szakértők egybehangzó véleménye szerint nem elégséges az iszlamisták elleni katonai győzelemhez. Nem beszélve a politikai rendezésről, ami továbbra is beláthatatlan távolságra van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr517614890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2015.07.10. 12:20:10

Ez túl hosszú, túl értelmes szöveg ide a mandire. Ehelyett a fiatal, értelmiségi, vezető beosztású közönségnek inkább az alábbi kérdésekre kéne a választ megírni:

- Ezek a szíriaiak, ezek most mindenki munkáját el akarják venni vagy csak a Keresztény Magyarokét?
- Mér' nem mennek Izraelbe?
- Ezek a szíriaik melegek, libsik vagy ISIS harcosok?
- Tiszteletben tartják-e a kultúránkat?
- Mér' nem mennek Izraelbe?
- Mér' nem jöttek vízummal? Ha van pénzük embercsempészre, akkor miért nem vettek repülőjegyet, kértek előtte vízumot a megszűnt damaszkuszi magyar követségen? Főleg, ha a kormányerők elől menekültek.
- Mér' nem Izraelbe mentek?

Az állam rossz. Majd az Illuminati vigyáz rád. · http://www.illuminatiofficial.org/illuminati-tv-commercial/ 2015.07.10. 12:32:26

@Virág et.: "Ez túl hosszú, túl értelmes szöveg ide a mandire."

Épp ezért neked felesleges is volt elolvasnod.

vizipipa 2015.07.10. 12:50:23

"A „keleti fronton” sokkal jobban szervezett erőkkel állnak szemben az Iszlám Állam fanatikusai"

Ez a SOKKAL JOBBAN szervezett erő az iraki hadsereg lenne, ennek megfelelően ez a mondat csak viccként értelmezhető.
Az iraki kurdok Barzani klánja, a pesmergák ugyan jó harcosok, de nem hadsereg és a kurd területeken túl csak taktikai lépésekre hajlandók.
A siita miliciák pedig nem jobbak az IÁ fanatikusainál.

Ami a szíriai YPG tevékenységét illeti: ők is a kurd területekért harcolnak, nem önmagában Asszad vagy az IÁ ellen. Tisztában vannak vele, hogy a kb. fél éves együttműködésük az amcsikkal átmeneti állapot, a pillanatnyi helyzet szerint.

Ayn Issa nem kurd terület, de aki ránéz a térképre,
- twitter.com/Karybdamoid/status/615282928558452737/photo/1 - YPG zóna jún. 28-án,
- https://www.google.hu/maps/place/Ain+Issa,+Sz%C3%ADria/@36.3457277,39.1258242,9.75z/data=!4m2!3m1!1s0x1536c68a31554151:0x055476f6cba8085e?hl=hu Szíria északi része,
az látja, hogy a kurd zóna alatt húzódó M4 út jelenti a körzet Kelet-Nyugat összekötő vonalát, középtájon Ayn Issa-val. Ezen közlekedési gócpont ellenőrzése az IÁ-nak nagyon fontos, katonai okokból, a kurdoknak meg azért, hogy nehezítsék az IÁ helyzetét.

Virág et. 2015.07.10. 13:40:58

@Az állam rossz. Majd az Illuminati vigyáz rád.: Ugye? Elolvastam, de még mindig nem tudom, hogy miért nem mennek inkább Izraelbe!
Becsapva érzem magam.

Remélem a végvári vitéz Miniszterelnök Úr megvéd majd tőlük azért!

Wikus Van De Merwe 2015.07.10. 18:02:08

@Virág et.:

Minek menjenek Izraelbe? Mi van ott? Semmi,csak köcsög biboldók.
Inkább jöjjenek ide. Sokkal jobb lesz itt nekik,nekünk és neked is,mert láthatóan nagyon vágysz már egy kimelegedett szír hátsóra.
Nem kell aggódnod. A "nemnáci" és "nemfasiszta" sajtót olvasva tudott dolog,hogy a végvári vitéz megbukott...a múlt héten többször is...,tehát nem kell attól tartanod,hogy a megunt szomáliai partnered fenekét kell pumpálnod a következő években is.
Nem csaptak be. Igaz volt a szlogen,miszerint neked is jár és jut a arab tavasz melegségéből.

apanna 2015.07.10. 18:43:05

"Iszlamista útkeresés"- Az a gond, hogy Európában keresik az utat...

Tudományos libsizmus 2015.07.10. 18:44:10

@Virág et.:
Neked Izrael fétised van? Szar lehet.

Bell & Sebastian 2015.07.10. 19:04:03

Mondjuk az öngyilkos rohamcsapatoknak megadhatná valaki a evolucionista értelmezését, cserébe elmondom a kreacionistát.

_Epikurosz_ 2015.07.10. 20:24:39

@vizipipa: Szerintem a sokkal jobban szervezett alatt nem iraki, hanem iráni hadsereget értett a szerző.

_Epikurosz_ 2015.07.10. 20:30:05

@Bell & Sebastian: Oké. Evolucionista: a mémek túléléséért harcolnak, nem a génekéért, ugyanis csoportszintű evolúcióról van szó, ahol a győztes csoport marad életben. A csoporthoz nem származási alapon, hanem mém/ideológiai alapon kötődnek, és így az ideológia él tovább, lényegében szinte mindegy, hogy milyen génekkel. Az ember csúcsragadozó, magasan a többi állat felett, tehát már nem a személyes génjei határozzák meg a túlélését, hanem az hogy melyik csoporthoz tartozik.

_Epikurosz_ 2015.07.10. 20:37:33

@Bell & Sebastian: folyt. Tehát, az a csapat marad fenn, amelyik a tagjait akár extrém mértékű áldozathozatalra tudja késztetni. Hőskultusz, mártírkultusz, satöbbi.

Ugyanakkor, egy-egy háborúval kihalnak azok, akik állandóan a konfliktust keresik, továbbszaporodnak az óvatosak és előrelátók - így a homo sapiens együttműködőbbé és szelídebbé válik az idők folyamán, persze nem mindenütt azonos mértékben, és valljuk meg, igen lassan. Én pl. már nem fogom tudni kivárni, míg teljesen szelídek lesznek, előbb elhalálozom.

Bell & Sebastian 2015.07.10. 22:09:06

Szempontok
>>> replikátor (mémek) - funkciós magyarázat - véletlen <<<

Kritika
A magyarázat csak abban az esetben elfogadható, ha az ellenséges csoportot legalább ugyanolyan mértékben gyengíti az önfeláldozással, mint a sajátját.

A feltételezés, hogy a nagyobb egység (mém) ebben az esetben a szunnita (vagy siíta csoport) azért sántít, mert egyrészt nagyfokú agymosást igényel annak elhitetése, hogy ez hasznos, másrészt a kiválasztott genetikai csoport ebben az esetben lehetne az emberiség vagy a mohamedánok, így pedig semmit nem ér az egész.

Ez a konstrukciós múlt azért nem kielégítő, mert egyrészt a mém nem elfogadható, a mese funkciója erősen kétséges, a véletlen szerepe ebben úgy tisztázott, hogy nincsen benne. Holott kellene.
___

Teremtéselméleti magyarázat

Elhullik a férgese.

kmb2 2015.07.11. 04:35:09

Csak úgy lehet győzni az ISIS ellen, ha elrettentjük a támogatóit. Ez szép szavakkal nem fog menni, de egy jófajta szőnyegbombázásból mindenki ért. Még az olyan sötétek is, mint az iszlamisták. Nem a sivatagra kell dobálni a bombákat, hanem az ISIS-es városokra, addig amíg ki nem vetik maguk közül a primitíveket, vagy el nem fogynak.

swfla 2015.07.11. 05:32:13

@Virág et.: regen rohogtem ilyen jot - kosz! :-)

(emeli a teljesitmenyt, hogy az a hosszunevu Illuminatis marha meg a haverja probalnak emberkedni)

A temahoz: szonyegbombazas nem biztos, hogy megoldas, eleg osszetett a konfliktus. A kurdokat nagyon sajnalom, a torokok egyertelmuen keverik a szart.

werecke 2015.07.11. 07:21:29

@Virág et.: Ezt hogy miért nem az izraeli falat döngetik, még baromi sokáig kérdezgetni fogjuk de félek választ nem fogunk kapni rá.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.11. 09:18:26

@apanna: Igen, ezer éve mi is kerestük az utat Európában. Még jó, hogy az avarok nem építettek kerítést...

Shopping 2015.07.11. 10:18:51

Érdemes kicsit utána olvasni a "másik valóságnak" is, nem csak a mainstream média ( CNN, BBC, STB.) hazugsagvideoit, riportjait nézni.
Érdemes lenne megkérdezni az USA -t, hogy miért segíti tevékenyen a menekültek Európába áramlását, és mi köze az ISIS megerősödéséhez ?
Ahogyan Bin Laden is amerikaiak által kiképzett ügynök volt, nyilván az ISIS -ben is vannak amerikaiak által küldött emberek akik megfigyelés, irányítás céljából épültek be.

Shopping 2015.07.11. 10:20:32

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat: történelemből megbuktál igaz?
Ennyi ésszel remelem nem voltál szavazni.

kmb2 2015.07.11. 11:07:49

@Shopping:

Agymosott hülyeségre minek időt pazarolni? Te miért teszed? Azt hiszed valaki beveszi? Egyből látják hogy nem vagy normális, és már tovább se olvasnak. "Másik valóság..." Aha, persze...

Bell & Sebastian 2015.07.11. 11:24:19

@Shopping: > Syrian Free Press

apanna 2015.07.11. 12:14:58

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat: Kezdhetted volna a világ keletkezésével .......

Azóta vannak államhatárok, semmivel nem lehet e két dolgot összehasonlítani. Persze lehet itt demagógnak lenni......

E.Katolnai 2015.07.11. 15:00:39

Bélám! Ilyen hosszú cikket írsz a liberális-demokrata szörnyetegek által kreált legújabb államról és Izrael nevét egyszer sem említed, mintha semmi köze nem lenne ehhez a kutya helyzethez. A CIA. és a Moszad által alapított hányadék-állam tökéletesen megfelel Izrael érdekeinek; a muzlimok egymást gyilkolják, semmisé vált a korábbi zsidó „ellenségkép”, szó sem lehet közöttük egy egységes izrael-ellenes front kialakitásáról. Ennek a féregképződménynek köszönhetően Izrael nagyobb biztonságban van, mint valaha és ez a lényeg. Lefejezések, barbár pusztítások mit sem számítanak, amíg a korcsok nem fordulnak a zsidó állam ellen, addig azt csinálhatnak, amit akarnak. És bizony a zsidók országát még egyszer sem támadták.
Gondolod ez véletlen?

Mikka-Makka 2015.07.11. 15:29:56

az iszlám állam arra jó h lehet vele riogatni a népet a nyugati mégiában
irakban a sikereiket egy hatalmi vákumnak köszönhetik, és mivel az új iraki hadsereg nem volt hajlandó harcolni
a kurdok képesek lennének legyőzni őket amcsi légitámogatással+ haditechnikával de csak a kurd területeket foglalják vissza, a szunni területeken hódítóknak néznék a helyiek, nem hiányzik nekik egy újabb konfliktus
amúgy a daesh veszélyről mindent elmond a laikusoknak h Izrael állam egyszer nem bombázta ezeket a rettegett terroristákat a határ túloldalán, ha légicsapást mért Szíriában az mindig a kormányerők ellen volt. ennyit az ISIL fenyegetés mértékéről
még egy kiegészítés: Irán simán hatalmon tudná tartani az Asszad rezsimet, eddig se az oroszokon múlott, a probléma h a térség többi nagyhatalma nem nézne jó szemmel egy jelentősebb iráni beavatkozást. teljesen így sem fogja hagyni hogy elbukjanak, de területeket még veszíthetnek

Mikka-Makka 2015.07.11. 15:33:23

@Shopping: usának annyi köze van az isis térnyeréséhez h megbuktatták Saddamot, kiszorítva a szunni kisebbséget a hatalomból
az ISISben a világ összes titkosszolgála képviselteti magát ugyanis bárki csatlakozhat hozzájuk aki szeretne
nem egy al-kaida, na:)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.11. 22:25:26

Az orosz- szaudi közeledés az olajárak emelkedését is előrevetíti..

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.07.13. 06:27:44

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat: Mivel te egy kibaszott sémita vagy, ezer éve az anyád picsáján kívül itt semmit nem döngettél, na, de azt nagyon. Az első telepeitek Pannóniában k.u. 200 körül létesültek. Legalább a saját történelmeteket ismerhetnéd, ha már a magyarhoz semmi közöd.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.13. 09:25:14

@Mr Falafel: Most ugyanzet rovásírással is légyszi, hátha attól lenyugszol. :-) Rajzolhatsz fölé egy turult is, vagy kettőt. Tudsz rajzolni, vagy ott még nem tartasz?
süti beállítások módosítása