„Orbán Viktor valósítja meg a rendszerváltást” – Tellér Gyula és Lánczi András az orbáni útról
2015. július 06. írta: Redakció

„Orbán Viktor valósítja meg a rendszerváltást” – Tellér Gyula és Lánczi András az orbáni útról

lanczi_andras_teller_gyula.jpg

Orbán Viktor valósítja meg a valódi rendszerváltást, miközben újra felfedezte a nemzeti érdeket, tevékenysége és filozófiája pedig az európai megújulásnak az egyik építőeleme. Orbán mára bejárt egy utat, a liberális felszín alól feltört az otthonról hozott öröksége; s 25 éve itt van a közéletben, míg mindenki más eltűnt a süllyesztőben. Így foglalja össze Tellér Gyula szociológus, Orbán Viktor tanácsadója és Lánczi András politikatudós, a Századvég Alapítvány elnöke Orbán politikai pályafutásának lényegét. A kettejükkel készült nagyinterjú a Danube Institute gondozásában megjelenő, Orbán Viktor politizálását elemző esszékötetben jelent meg angol nyelven. A Mandiner most az eredeti magyar változatot közli.

The second term of Viktor Orbán - Beyond prejudice and enthusiasm (Orbán Viktor második ciklusa: előítéleteken és lelkesedésen túl) címmel jelentetett meg a magyar kormány és Orbán Viktor politikáit elemző kötetet a budapesti Danube Institute. A bevezető tanulmányt követő tizenegy esszé nagy többsége az 1989 óta eltelt 26 esztendő magyarországi politikai realitásával foglalkozik, felrajzolva a Fidesz és a pártot markánsan meghatározó Orbán Viktor eddigi pályaképét. A John O'Sullivan és Pócza Kálmán, a Danube Institute tudományos igazgatója által szerkesztett – a budapesti BL Nonprofit Kft. és a londoni Social Affairs Unit által a Danube Institute-tal együttműködésben megjelentetett – könyvben mások mellett Ablonczy Bálint, Bod Péter Ákos, Élő Anita, Stumpf András és Csizmadia Ervin írásai olvashatóak. Tellér Gyulával, Orbán Viktor tanácsadójával és Lánczi Andrással, a Századvég Alapítvány elnökével Rajcsányi Gellért készített interjút a kötet számára pár hónappal ezelőtt. A jobboldal két véleményvezére Orbán Viktor és a Fidesz 25 éves útjáról, a miniszterelnök ideológiai fordulatairól és politizálásának hátteréről, valamint Orbánék jelenlegi és jövőbeli kihívásairól beszéltek az interjúban.

„Az orbáni politizálás egyik legforróbb pontja a nemzetközi körökkel való, állandónak tűnő konfliktus. Mi áll ennek a hátterében, mit céloz Orbán konfliktusvállalása?

Tellér Gyula: A közérdekről van szó, Magyarország állandóan a nemzetközi tőkével birkózik. A nemzetközi tőke jött ide privatizálni, az határozta meg a haszonkulcsokat is. És Magyarország benne van egy olyan nemzetközi szövetségesi rendszerben, amelynek az elitje, az intézményei annak a tőkének az érdekeit szolgálja, amellyel a magyar társadalom a jussáért birkózik. A cél az, hogy Magyarország visszaszerezze a nemzeti jövedelem legalább egy részét ahhoz, hogy az intézményi, társadalmi átalakításait meg tudja oldani. Itt van a konfliktus lényege. A tőkeérdeket képviselő Európai Unió bürokráciája, szemben egy profit- és jövedelem-visszahódítási törekvésekkel rendelkező országgal. Ehhez jön, hogy a nemzetközi intézményeket elfoglalták az 1968-as diáklázadások vezetői és utódaik, akik olyan ideológiát követnek, amit az egykori magyar liberális SZDSZ is. A frankfurti iskola szerint, miután proletárforradalmat már nem lehet csinálni, az egész európai kultúrát el kell törölni, hogy a neoliberális doktrínát rá lehessen erőltetni a társadalomra. Ezzel a mai magyar vezetés nem ért egyet, sőt, visszautasítja azt. Tehát ideológiai konfliktus is van a nemzetközi világ és a magyar kormány, Orbán Viktor között. Ha Orbán nem vállalta volna ezt a konfrontációt, akkor úgy járt volna, mint a volt szocialista kormányfő, Gyurcsány Ferenc: kormányzása alatt robban lefelé az ország, és egyre több hitelt vesz föl azért, hogy mégis legyen valami.

Lánczi András: Az a kérdés, hogy az EU az európai fejlődés egy újabb szakasza vagy a hanyatlás maga. A második világháború után a béke megőrzésére – és el szokták felejteni, az oroszok megfékezésére – hozták létre az európai közösséget. De ez a második világháború utáni rend – még egyszer – recseg-ropog. A világ folyamataira Európánál sokkal jobban reagálnak más régiók, akár az Egyesült Államok, de Ázsia is. Ezt a változást az EU nem tudja kezelni, nem érti, hogy mi a probléma. Ilyen kultúra még nem volt, amely saját kulturális gyökereit vágja el tudatosan; amely arról beszél, hogy a kultúrája akkor modern, ha nem vesz tudomást saját gyökereiről - legfeljebb a múzeumban. Az EU politikai értelemben nagyjából tíz éve, az európai alkotmány elbukása óta halott. Nem tudtak előre lépni semmiben, ehelyett dezintegráció zajlik. Orbán Viktor ezt ismerte fel, és erről próbál párbeszédet folytatni, vitázni az EU-val: »erről mit gondoltok, ez miért van úgy, erre mit léptek?« És nincs válasz. Mindig valamilyen elvhalmazra utalnak, de rendre kiderül, hogy érdekek vannak a háttérben. Európában az erős-gyenge dimenzió megint megjelent (Észak-Dél, Kelet-Nyugat, Németország-Franciaország viszonya). Új repedések jöttek létre Európában, de aki erre intellektuálisan reagál, azt megbélyegzik.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr427604564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyüge 2015.07.06. 14:43:42

"Nincsenek hozzászólások."

Hát nem csodálom.

"Szó bennszakad, hang fennakad, ..."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.07.06. 14:49:32

@nyünyüge:
Nem értem, mit csodálkozik. Mindez meg lett mondva, nyíltan, időben.

Például arról, hogy a magyarságnak több jár.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/01/igazsagok-deficitrol.html

Vagy arról, hogy a Nyugat halott:
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/01/a-tortenelem-kereke.html

Ami itt elhangzott, az nem szabad, hogy meglepetést okozzon már 5 éve.

nyünyüge 2015.07.06. 14:57:12

@Doomhammer:
a magukat értelmiséginek tartó urak talpnyalásnak ezen rekordmagas szintjén vagyok elképedve, nem az orbáni politikán.

freehckr 2015.07.06. 15:03:25

Hamarosan úgyis a torkotokon akad Orbán elvtársatok pöcse... :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.07.06. 15:05:25

@nyünyüge:
Talpnyalás? Tartok tőle, téved. Csoportgondolkodásról hallott már?
en.wikipedia.org/wiki/Groupthink

Amit itt hall, azok a tételek közhelynek számítanak az u.n. konzervatív értelmiségi elit köreiben. Hogy Orbán hiszi-e ezt vagy egyáltalán hisz-e bármilyen ideológiában azon a mindennapi pragmatizmuson felül, hogy addig uralkodhat, amíg legalábbis elég ügyesen takarja el a megszorításokat, azt nem tudom. Ezek az urak - és még néhány száz - mindezt el is hiszik. Csak eddig csupán Bogár László Professzor Úr volt olyan agyalágyult, hogy őszintén a hívek elé is öntötte.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.07.06. 15:10:38

@nyünyüge:

Én pár éve megkérdeztem @babarczy.esztert, hogy miért támogatták oly feltétlenül Gyurcsányt annak idején: azt mondta, azért, mert bíztak benne. Kizárt, hogy a fent megnyilvánuló urak hasonlóképp vannak Orbánnal?

freehckr 2015.07.06. 15:12:27

„Orbán Viktor valósítja meg a rendszerváltást”

Öt év alatt ötször szavazták le a fideszes és keresztyénkommunista elvtársak az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételére irányuló javaslatokat, egyszer a lusztrációs törvényjavaslatot, és vagy százszor a kommunistáik nyugdíjpótlékainak megvonását. Rendszerváltás, mi, rohadékok?! :)

nyünyüge 2015.07.06. 15:31:20

@bbjnick:
Hát ez is egy lehetséges magyarázat.
Akkor viszont kíváncsi vagyok, mi mindent bír ki, meddig tart ez a feltétlen bizalom.

freehckr 2015.07.06. 15:44:20

@nyünyüge: Aki az elmúlt öt év dilettáns kormányzati ámokfutása és világrekord fideszes korrupciós ügyei után még mindig kiáll Orbán és közpénztolvaj bűnszervezete mellett, az a) értelmi fogyatékos; b) bűnrészes. Ha már egyszer valamiféle „értelmiségről” beszélünk, ugye, nem pedig a műveletlen fideszes rezsiharcos prolikról...

Zb74 2015.07.06. 15:46:38

@bbjnick:
Azt a kukacot minek rakta Babarczy neve elé?

Pelso.. 2015.07.06. 15:51:48

@Doomhammer: Csoportgondolkodás?
Inkább tömegpszichozis:)

@bbjnick: Mindenki abban bízik, akiben szeretne. Kérdés, szembe tud/akar-e nézni döntésének következményeivel. Pártszimpatizációtól függetlenül, ez valahogy nem erős oldal nálunk.

2015.07.06. 16:02:42

Fideszes megélhetési és WC papír helyettesitő emberkék ezek. Csiga gerinccel, "csokis " szájjal és hajrá Magyarok
szlogennel.

Seggnyalók , aljasok és éhenkórász patkányok. Annak is az aljasabb és a pénzért mindenre képes fajából valók.
Abból, akik lopnak csalnak hazudnak . Nem kicsit, hanem nagyon és szinte állandó jelleggel !

Semmivel nem különbek mint egykor a szocik voltak. Sőt..........!!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.06. 16:11:19

Orbán fő érdeme a liberális terror megtörése.

hacsaturján 2015.07.06. 16:19:38

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

orbán legnagyobb fegyverténye a bazilika ágyú öntése volt, amellyel ii mehmet szarrá lövette bizánc falait.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.07.06. 16:47:33

@nyünyüge: @Pelso..:

Ez nem a mi gondunk, hanem az övéké:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.07.06. 16:51:38

@Zb74:

Azért, mert akivel beszéltem így nevezte magát:-) Nincs okom kételkedni, hogy valóban B. E. volt, mivel ugyanezzel a nickkel tolta itt is, egy saját szövegeit összegyűjtő, utánközlő blogon is, ezzel a nickkel publikált egy feminista oldalon és az őrült vincent-blogon is, de a történelmi hűség megkívánja, hogy így hivatkozzam rá.

2015.07.06. 17:13:05

Egy komcsi fattyu bolsevik sleppje aligha csinal rendszervaltast - ezek ugyanazt a rendszert viszik tovabb, csak a beka segge alatti szinvonalon. A valodi rendszervaltashoz kellenenek jobboldali es jobbkozep partok - ez meg nincs.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.07.06. 17:33:59

@Pelso..:
azert tomegekrol ne beszeljunk. az egyszeru fideszes talpas megerti, hogy a bankok kitalicskazzak a penzt, hogy a ciganyok bunozok, a bevandorlok meg terroristak, de a vilagnezet finomabb reszleteit, peldaul hogy miert van a nyugat pusztulasra itelve vagy hogy miert nem mukodik a demokracia, nem kell, hogy ertsek.

a teljes elmeletet alig nehany szaz hivo daralja, az o kis vilagukat nyugodtan nevezhetjuk csoportgondolkodasnak.

Pelso.. 2015.07.06. 17:43:43

@maxval bircaman felelős szerkesztő: mely megtörés elengedhetetlen eszközei a manyup buli, a dohánymutyi, az MNB-s alapítványok, közbeszerzések nevetségessé tétele stb, ugyebár.
-----------------------

Gellért, úgy kell értelmeznünk fentieket, hogy immár s végre lezajlott a rendszerváltás, OV-nek hála van egy csaknem késztermékünk, az emberek meg ilyesmire gondoltak anno, meg azóta is?

Hidvégi Mihály 2015.07.06. 17:59:34

De ha így van, akkor én miért gondolom Orbánról, hogy egy szar kis ember?!

Hidvégi Mihály 2015.07.06. 18:01:48

@Hidvégi Mihály: Akire egy pulikutyát nem bíznék, nem hogy egy országot.

Mondd kedves szerző, miért hazudik akkor annyit ez a kis szar?
Vagy ma már hazugsággal is lehet valaki nagy ember? Ó, az apátok faszát, Lánczi és Tellér uraim!

Pelso.. 2015.07.06. 19:42:26

@Doomhammer: szavazáshoz, adófizetéshez, meg a beletörődéshez, mint alapvető funkciók, nem kell megérteni az egész elméletet. Még a végén baj lenne belőle, valamint jobb, ha mindenki tudja, hol a helye.
Fenti üzenet: végre megkapta a tömeg a nagy rendszerváltótól a rendszerváltást, most már ne zavarják az üzletmenetet.

Bell & Sebastian 2015.07.06. 19:46:39

Hol van ez VIII. Hering tetteitől, aki fenekestül forgatta fel országát és egyházát, impozáns feleséggyűjteményéről nem is beszélve.

És mindezt úgy vitte végre, hogy egyetlen Szőr Tanácsadója se volt.

Mi eddig jutottunk, a tanácsköztársaságig. Az a rész mikor jön végre, hogy kuglóf, kakaó és Balcsi?

Bell & Sebastian 2015.07.06. 19:51:33

A poén lemaradt: eddig viszonylag jól jártunk, ha nem kérdezzük meg, hogy mihez képest? Tényleg, mihez képest? (Francba, csak eljárt a pofám.)

Sir Galád (már foglalt) 2015.07.06. 21:26:39

Ugye nem gondoljátok, hogy ezt a szart végigolvasom, ennyi erővel Népszavát is olvashatnék...

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.06. 21:40:41

majd az Éleselméjű Vezír eccerűen megteszi EU felügyelő biztosnak a Phapchuckot oszt jónapot

legeslegujabbkor 2015.07.06. 21:58:22

@Bell & Sebastian:
Vacsi már volt.
Ingyen tankönyv csak eljut már év elején az iskolákba.
Integetni zászócskákkal már tudnak. Mi kell még?

Bell & Sebastian 2015.07.07. 00:50:22

@legeslegujabbkor: Nem kellene összefirkálni a könyveket és tök ingyen lennének ingyen.

De akkor meg sérülne a tanarak szabad könyvválasztása. Eddig a legjobb ötlet a manuális tablet volt (anyukám palatáblája) és a szorobán, amihez kellett egy együttműködő tanítónéni.

Mondjuk az osztrákoknál a mai napig mártogatós redisztoll és töltőtoll van alsóban, döntött betűs írással.
Belterjes bugrisok azok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.07.07. 01:23:09

@bbjnick:
Adj nettó kettő millát havonta, elkezdek bízni benned...

Virág et. 2015.07.07. 07:48:24

@nyünyüge: Két rezsimszolga szerelmes levele a Főnökhöz. Ez ma egy poszt a mandineren.

Gratulálok. Közben mellékesen fizetős lett a közérdekű adatigénylés, mert nehogy már ingyen meg lehessen tudni, hogy mire költik az adódat, maguktól meg nem teszik ezt nyilvánossá. De abból nem lesz poszt. Az a kutyát nem érdekli, terelünk szerelmes levelekkel meg a Nagy Magyar Menekültveszéllyel (c).

Nem baj, nem kell ezt a blogot se látogatni legalább. Már hónapok óta úgyis csak a f.ngfaragás megy az érdemi témák helyett.

2015.07.07. 08:32:44

@Virág et.: "Közben mellékesen fizetős lett a közérdekű adatigénylés, mert nehogy már ingyen meg lehessen tudni, hogy mire költik az adódat, maguktól meg nem teszik ezt nyilvánossá."

A közérdekű adatigénylés eddig is fizetős volt. Tessék itt egy ítélet: ez pl. 274.221 forintba került.

atlatszo.hu/wp-content/uploads/2012/05/06-05-elsofok-itelet.pdf

Virág et. 2015.07.07. 10:53:25

@grundigg: Ez óriási tévedés. Eddig csak a felmerült anyagköltséget lehetett elszámolni. Azaz magyarul a szkennelés és a fénymásolás díját. Ezzel nagyon kicsit lehetett csak trükközni, ahogy a mellékelt ítélet is bizonyítja: 1.2 milliós számlából 200e-s számla lett, ami reális a kb 30 000 oldal másolásához. Ez amúgy korrekt szabályozás is volt.

Mostantól van ez + az alábbi kettő tényező:
- postázási költség (vagy csomagküldési, ha akkora mennyiség),
- és ez a legjobb: ha az adatszolgáltatónál "aránytalan mértékű munkaerőforrás" igénybevételét igényli a teljesítés. Az hogy ez micsoda és mi minősül annak, azt majd ők eldöntik. Azt is, hogy ez mennyi pénz. Az első kettőre azért van objektív mérce: a fénymásolás piaci ára, a posta piaci díjai. Erre annyit mond az állami szerv, amennyit akar és a bíróság bajban lesz, ha csökkenteni szeretne rajta. Mert nincs objektív mérce arra, hogy X szervnél mennyi a szabad munkaerő és az Y ezer oldalnyi anyag megkeresése, elkészítése, kimásolása az pontosan mennyi időt is vesz majd igénybe, mennyi munkaerő lesz ezzel lefoglalva. Erre azt mondanak, amit akarnak. És a csatolt példából látjuk, hogy akik fénymásolásra szerény hatszor annyit képesek kinyögni és bíróságig elvinni, mint amennyi amúgy járna, azok az új szabály szerint mennyire lesznek szégyenlősek majd. Röpködnek majd a tízmilliók, abban biztos lehetsz.

A másik két pont, ahol szigorítás történt: döntéselőkészítési anyagot 10 évig ki sem lehet kérni, semmilyet. A szerzői jogi védelem alatt álló művet csak részlegesen lehet kikérni. Hogy érthető legyen: minden logo, marketing anyag, egyes esetekben akár tanulmány is ilyennek minősül.

Ez meg csak azért gáz, mert ezeket KÉRÉS NÉLKÜL kellene eleve nyilvánossá tenniük. Főleg az internet korában, amikor minden kutyakozmetikának van már saját weboldala. És nem kell a dekadens buzibarát libsibolsi Berlinig, Bécsig, Párizsig, Brüsszelig, Londonig elmenni a pozitív ellenpéldáért: elég csak Pozsonyig. És az valahol szomorú, ha már transzparenciában is ránkvernek a szlovákok.

HToma 2015.07.07. 11:40:20

@Virág et.: És az egészben az a legszebb, hogy 2002 vagy '3 végén két ünnep között maga a FIDESZ volt aki elkövetett egy tömeges adatigénylést. Még Kiss Elemér vagy K. Péter kancelláriaminisztersége idején volt ez.

2015.07.07. 12:16:53

@Virág et.: "Ez óriási tévedés."

1. Azt állítottad, hogy "fizetős lett a közérdekű adatigénylés". Ez az állítás a magyar nyelvet beszélő emberek számára azt jelenti, hogy eddig nem kellett érte fizetni, ezután meg kell. Erre hoztam egy példát, hogy eddig is kellett, sőt sok esetben nem is két forintot, hanem majdnem háromszázezret. Ha szerinted az, hogy egy adatigénylés teljesítéséért adott esetben 274.221,- forintot kellett fizetni, azt jelentette, hogy az adatigénylés "nem fizetős", akkor mondd ezt az új szabályozásra is: igaz, hogy elkérnek érte pár százezret vagy milliót, de valójában nem fizetős. Ha viszont a "fizetős" azt jelenti, hogy fizetni kell érte, akkor bizony eddig is fizetős volt, és épp az ellenkező állítás az "óriási tévedés".

2. A munkerőforrás aránytalan mértékű igénybevétele kapcsán is áll az Infotv. 31. § (2), miszerint az adatigénylés teljesítéséért megállapított költségtérítés összegének megalapozottságát az adatkezelőnek kell bizonyítania. Nem igaz tehát, hogy az adatkezelő dönti el, meg hogy azt mond, amit akar. Illetve mondani azt mond, amit akar, de ha ezt nem tudja objektív módon bizonyítani, akkor el lesz utasítva a költségigénye.

3. "döntéselőkészítési anyagot 10 évig ki sem lehet kérni, semmilyet"

A döntéselőkészítő anyag a döntés meghozataláig, de legfeljebb 10 évig eddig sem volt kikérhető. Annyi a változás, hogy ezentúl a döntés meghozatala után akkor sem kérhető ki, ha arra alapozva további döntések fognak születni. Mondhatod, hogy ez visszaélésre adhat alapot, de ebben az eddigi szabályozás sem különbözött. Ha most attól tartasz, hogy azzal a valótlan indokkal utasítják el az adatszolgáltatást, hogy az adat "további döntések megalapozásához szükséges", akkor eddig is mondhatták valótlanul, hogy az adat "döntés megalapozásához szükséges, próbálkozz újra tíz év múlva". És persze erre is áll, hogy a bizonyítás terhe az adatkezelőn van, bemondásra nem lehet pert nyerni.

4. A szerzői művekkel kapcsolatban egyáltalán nem volt problémamentes a másolatkészítés. Pl. ha egy államigazgatási szerv rendel valamilyen szoftvert, akkor én közérdekű adat kiadása címén egy cd áráért hozzájuthatok a szoftverhez? Ez aligha célszerű. A lényeg szerintem, hogy ne zárják el, hozzá lehessen férni, meg lehessen nézni, ez pedig az új szabályozással is biztosított.

Virág et. 2015.07.07. 14:52:14

@grundigg:

1. 30 000 oldal fénymásolásáért én teljesen reálisnak tartom a 200 000 ft körüli díjat. Ezzel senkinek nem volt baja, ha nem próbáltak szemétkedni vele, mint ahogy a példádban próbálta az önkormányzat. Az új szabály ezzel szemben két új tétellel fejelte ezt meg, amiből az első még OK, de a második az problémás, mivel hiába neki kell bizonyítani, szinte lehetetlen érdemben vizsgálni az állításai valóságtartalmát. És az elvi alapja is botrányos, mivel az adatszolgáltatás nem extra feladata ma sem a jogszabály szerint a hatóságoknak, hanem létező kötelezettsége. Ezért külön díjat felszámítani minimum érdekes, a felmerülő költségtérítés az méltányos, de a munkaórák kifizetése az szánalmas.

2. Nincs itt ellentmondás, az adatszolgáltató dönti el, hogy mit mond. Aztán bíróság legyen a talpán, aki majd eldönti, hogy túlzás volt az a munkaóra, amit kiszámítottak. Lényegében könnyen manipulálható szabályról van szó. A bizonyítási teher - ami eleve csak a bíróság előtt játszik - ezen nem változtat, maximum finomít. A bírósági gyakorlatot ezzel kapcsolatosan meg kell várni. Az, hogy az eddigi egy tényezőn túl még kettő másik megjelent, az egyértelművé teszi, hogy a költségek emelkedni fognak. Ráadásul az igénylő által nem befolyásolható módon, ezért önkényes. Mire gondolok? Ha valaki kikér egy többéves teljes szerződésállományt (lásd fenti ítélet), akkor sejti, tudja hogy lesz egy jelentősebb költségvonzat. A munkaerő-költség viszont kiszámíthatatlan. Egy oldalra is mondhatják azt, hogy milliók, mert csak az államtitkár fért hozzá vagy mert a húsz raktárat kellett miatta áttúrni. Aztán majd a bíróság dönt, persze, csak mire abból határozat lesz (ehhez elég részletes bizonyítási eljárás kell, nem elég csak egy számlát bevizsgálni, mint eddig), addigra az adatkérés aktualitását veszítheti.

3. Pontosan ettől tartok. Igen, eddig is voltak hibák a szabályban, nem hiszem hogy a megoldás az lenne, hogy nyitunk még egy kiskaput, amivel megtagadhatják az adatszolgáltatást.

4. Nem hiszem, hogy szoftver forráskódjára mondjuk vonatkozhatna az adatigénylés. Vagy akár magára a szoftverre kiterjedne. Értem, amit írsz, de naivitás azt gondolni, hogy erre hozták a szabályt. Inkább arra, hogy ha valaki sokmillióért csinál egy új logót, arculatot (erre ír szerződést) egy állami szervvel, akkor az eredményt mi ne lássuk. Ugye emlékszik még mindenki a MNB-s pálcikákra az elmútnyócévből? Nagy pénzért nagy sz.rt csináltak. Na, a jövőben csak a pénzt látjuk majd, az eredményeket nem. Könnyebb lesz behazudni olyan teljesítést, ami nem is volt.

Virág et. 2015.07.07. 14:53:44

@HToma: @grundigg: Bizony, akik 8 éven keresztül bombázták minden hülyeséggel az állami szerveket, szó szerint, azoktól minimum érdekes az ilyen szabályozás.

Mondjuk beleillik az AB kiherélésével indított folyamatba. Az is jó volt még ellenzékből.

Virág et. 2015.07.07. 15:07:30

@grundigg: Egyébként a legutóbbi szerzői jogos magyarázkodása a kormánynak nem szoftvernél, hanem a Századvég tanulmányainál volt. Akkor az nem ment át a bíróságon. Mostantól majd átmegy simán.

Ez volt a lényege, nem a szoftverek.

2015.07.07. 15:27:19

@Virág et.:

Ami a költségeket illeti, szerintem is bele kellene férnie a munkaerő-ráfordításnak, és nem kellene néhány extrém eset miatt mindenki helyzetét nehezíteni. Azt azért el tudom képzelni, hogy vannak, akik sportot űznek a közérdekű adatigénylésekből, mégpedig úgy, hogy egyáltalán nem a közpénzek elköltését akarják ellenőrizni vagy a korrupciót felderíteni, hanem csak megharagudtak egy ügyintézőre vagy egy hivatalra, konkrétan elmebetegek vagy ezer más okból csak szívatják az adott hivatalt. Sőt van, aki kifejezetten azért bombáz különböző állami szerveket mindenféle érdektelen közérdekű adatigénylésekkel, hogy ha egyszer nem válaszolnak határidőben, lehessen pert indítani (az eljárás illetékmentes), a perben pedig perköltséget bezsebelni.

Na mindegy, szóval biztos, hogy vannak ilyen példák, de ezt nem így kéne kezelni. Ugyanakkor nem kéne azt a látszatot sem kelteni, hogy eddig semmit nem kellett fizetni, most meg majd egy számla vagy egy ötoldalas szerződés kikérése is százezrekbe fog kerülni. Sajnos sokan megint eljátsszák a nagyhalált, 2010. óta immár nyolcvankettedszer temetik el a demokráciát, a jogállamot, a szabadságjogokat stb. Nem kéne. Már csak azért sem, mert a módosítás bizonyos körben éppen az információszabadságot növeli: az államtitokká minősített adatok esetében lehetővé teszi a minősítés érdemi felülvizsgálatát. Csak erről senki nem beszél, mert nem illik bele a koncepcióba.

Visszatérve a költségekre: az Infotv.-ben van egy felhatalmazó rendelkezés a kormány számára, hogy rendeletben szabályozza a felszámítható költségelemeket, azok maximumát stb. Ez a kormányrendelet tudomásom szerint azóta sem készült el, ha az megszületne, nyilván sok minden tisztább lenne. Addig viszont a bíróságok kezében marad a mérlegelés, ők pedig az információszabadság pártján álltak eddig is.

Virág et. 2015.07.07. 15:37:43

@grundigg: "Ugyanakkor nem kéne azt a látszatot sem kelteni, hogy eddig semmit nem kellett fizetni, most meg majd egy számla vagy egy ötoldalas szerződés kikérése is százezrekbe fog kerülni."

Ez nem látszat, hanem a lehetséges valóság. A legtöbb adatkikérés eddig ingyenes volt, mert pár oldalért nem kértek egy fillért sem, csak az extrém mennyiség másolásáért számítottak fel pénzt és ebből a sorból is kilógtak a példádban szereplő esetek, amiket bíróságra kellett vinni. De ez eddig kalkulálható költség volt. Egy-egy szerződés kikérése díjmentesen ment, most már nem lesz díjmentes semmi, mivel ha a másolás 100 forintos költségét nem is számítják fel, a munkaórára annyit mondanak, amennyit nem szégyelnek. Tényleg nincs itt semmi,amibe kapaszkodni lehetne, az általad említett korm. r. soha nem fog elkészülni, pontosan ezért. Ezért sajnos igenis valóság, hogy százezrekkel megkínálják az adatigénylőt, ha olyan kérdéskörben érdeklődik, ami kényes. Aztán majd lehet perelni, akinek van rá pénze meg ideje.

Ez, illetve az anonim adatkérések tiltása lényegében megöli a KiMitTud rendszert és a nap végén a vesztes a választópolgár, mert eleve KÉRNI sem kéne ezeket az adatokat, azoknak maguktól nyilvánosnak kéne lenniük.

2015.07.07. 15:57:11

@Virág et.: "most már nem lesz díjmentes semmi"

Bocs, de ez egész egyszerűen nem igaz. A jogszabály szerint nem lehet minden esetben felszámítani a munkaidőt, csak ha "az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár". Ez pedig nyilvánvalóan nem áll meg minden esetben.

Virág et. 2015.07.07. 16:33:45

@grundigg: Csakhogy megint ők döntik el, hogy mi az az aránytalan mérték. És azt már most bármibe lefogadom, hogy ezt nem a lapok mennyisége, hanem a téma érzékenysége fogja meghatározni.

Persze, lehet majd bíróságra menni, csak míg a fénymásolási költség egy objektív költség volt, számolható, tervezhető, addig ez egy szubjektív költség és nem tenném rá az életem, hogy a bíróságok a helyzet magaslatán fognak állni, amikor majd azt kell eldönteniük, hogy mi számít aránytalan mértékű igénybevételnek.

Abban igazad van, hogy nem fogalmaztam pontosan. Úgy lett volna pontos, amit írok, ha azt írom, hogy most már lehetőség lesz bármiért pénzt kérni. Mert ez a helyzet, 3 oldalas anyagért eddig nem volt lehetőség pénzt kérni, most majd az lesz, mert mellé lehet biggyeszteni, hogy de mekkora munka volt ezt a három oldalt prezentálni.

nyünyüge 2015.07.07. 19:12:01

@grundigg:
Én is el tudom képzelni, hogy néhányan sportot üznek- egyesek az adatigénylésből. Az meg méginkább, hogy a hatalomban levő kettesek meg az adatok eltitkolásából teszik ugyanezt.
Amire az egyetlen megoldás az, hogy a kettesek mindent ÖNKÉNT nyilvánossá tesznek, ami a törvény szerint a nyilvánosságra tartozik.
Ezek után ugyanis igen könnyen azonosíthatóak-lerázhatóak lesznek a sportot űző egyesek, akik olyan adatokat kérnek, ráadásul tömegével, amelyek kiadása nem következik közvetlenül a törvényekből.

HToma 2015.07.08. 10:55:00

@Virág et.: És még hány ilyen történt.
süti beállítások módosítása