Nem akarok új vasfüggönyöket – Kiss Tibi a Mandinernek
2015. június 10. írta: Redakció

Nem akarok új vasfüggönyöket – Kiss Tibi a Mandinernek

kiss_tibi.jpg

Egy-két kretén magyart szívesen lecserélne néhány jöttment jófejre Kiss Tibi. A Quimby frontembere a Mandinernek elárulja: „bevándorló” filmes művésszel dolgozik együtt, magát pedig viking származásúnak tartja. „Szoptatós anyák alszanak a kórház kövén a gyerekük mellett, a rendőrök meg közben plakátokat őriznek. Vajon lesz-e majd az a langyos eső, amely lemossa arcunkról a szégyent?” – teszi fel a kérdést az énekes-gitáros, akivel a Quimby sorsfordulóiról és a Most múlik pontosan utóéletéről is beszélgettünk. Interjúnk.

„Írja már a Bevándorló bluest? 

Csak mert megírtam már a Kivándorló bluest?

Mert azt megírta, amikor aktuális volt, most meg ez nagyon aktuális. 

Ajaj. Összetett és bonyolult probléma. Múlt héten néhány napot kórházban töltöttünk a kisgyerekkel. Szoptatós anyák alszanak a kórház kövén a gyerekük mellett, a rendőrök meg közben plakátokat őriznek. Vajon lesz-e majd az a langyos eső, amely lemossa arcunkról a szégyent? Ha már dal, inkább ilyen módon. Engem az emberben létrejövő emóciók izgatnak, azokból lesz dal, nem aktuálpolitikából. A véleményem meg biztosan idealista, de úgy gondolom: a világ mindenkié. Nem örülnék, ha új vasfüggönyök, szögesdrótok és falanszterek világát alakítanánk ki attól tartva, hogy máskülönben ránk emelik a bunkójukat a szegényebb, szerencsétlenebb rétegek. A menekültstátusz egyébként alapvető emberi jog. A kérdést nem lehet ilyen bután és demagóg módon kezelni. De ha már így, hadd legyek én is demagóg. (...)

A Kivándorló bluesban felfestett sötét országkép máig sem lett tehát szebb, világosabb?

Nem az ország sötét, hanem az, ahogy mi, magyarok bánunk vele és egymással. Imádom Budapestet, az országot, de rengeteg huszonévessel beszélgettem akkoriban, amikor azt a dalt írtam. Nem láttak jövőképet itthon, nem tudtak elhelyezkedni – vagy ha igen, nem tudták megoldani, hogy abból ki tudják fizetni az albérletüket, vegyenek enni és még el is tudjanak menni szórakozni. Az ő helyzetükbe igyekeztem belehelyezkedni. A dalra kaptunk egy csomó negatív kritikát, de a lényege annyi, hogy ha már menni kell, szorítson nekem inkább, aki szeret, ne eltaszítson.

A politikai felhangja azért egyértelmű. 

Nem tagadom, van benne az is. Akkor már elég dühös voltam. Van ugye először a remény, a bizalom, utána a belassulás. Ezt követi a csalódottság, az apátia, a nihil. Hogy a fene fog ezzel foglalkozni. Belül viszont végig rágott valami apró fájdalom. Az érzés, hogy basszus, mégse lehet szó nélkül hagyni mindent, semlegesnek maradni, kivonulni. A folyamat viszont, amelynek ez a dal lett az eredménye, jóval hosszabb, mint hogy aktuálpolitikainak lehessen nevezni. A mindenkori szűk réteg a köz java ellen érvényesíti az érdekeit, nekünk meg annyi jut, hogy négyévente elmegyünk valamelyikre ikszelgetni.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr157531806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.06.10. 16:12:21

Azt én értem, hogy mi hájcsá, mert exrovertált, de mit hajt? A Tanksapka nem lesz, hogy valami kósabarátot is olvashassunk?

Tegnap megtudtam a tévéből, hogy a délvidéki (és nem vajdasági) cigányzenészeknek bealkonyult, de azt is, hogy a kasztíliai cigányok kivételével sehol sem érzi jól magát az emberiség (roma = ember). Még Angliában sem, mert ott is küzdenek a kirekesztő, rasszista őslakossággal, akik rendőrök.

Nem akarok vészkakas (ébresztő!) lenni, de bombában is van sokféle, nemcsak slafrok alatt viselhető.

Na már most, két eset lehetséges. Vagy az én tévém nem mond igazat, vagy ennek az embernek ment el az esze java.

Egyik lájkosa szerint Korunk Ady Endréje. Ja, az öreg Demagóg fia.

lezsír (törölt) 2015.06.11. 02:46:03

kevés művész van, aki ennyire pózba vágta magát és benne maradt a karakterben
de a csajoknak bejön, ez a lényeg

Quimby koncerten jót tudtam csajozni egyetemista koromban, a bőcsész csajok kisstibire izgultak, így az előjátékkal már nem is kellett bíbelődnöm
női búgatónak, afrodiziákumnak jó, az összefüggéseket kevésbé érti

Ákos a másik ilyen manírművész, de az ő koncertjére már nem mennék el

annamanna 2015.06.11. 02:55:32

"Arra jutottunk, hogy kellene egy rakendroll-nyugdíjasközpont." "Van néhány blues-zenész, akinek harmincvalahány gyereke van, B.B. Kingnek is volt vagy tizenöt."

Jerry Lee Lewis gyerekkorában "Órákat töltött el azzal, hogy a Haney's Big House nevű feketék által látogatott ferriday-i bár mögött elbújva hallgatta az akkor 18 éves B. B. King játékát." Tehát B. B. King már akkor zenész volt, amikor Jerry Lee Lewis még gyerek... ez megdöbbentő, és az is, hogy B. B. King 89 éves koráig aktív zenész volt, Jerry Lee Lewis pedig még idén májusban is fellépett a New Orleans-i jazz fesztiválon. Johnny Cash pedig nemhogy képes volt még hangszert ragadni öregen, hanem meglehetősen kreatív maradt.

Biztos tök jó ötlet már most jó előre a zenész nyugger klubon agyalni, de meghökkentő módon vannak zenészek, akik még nyolcvan fölött sem állnak le. És nem épp stabil kispolgári életút van mögöttük.

Ami a bevándorlást illeti, a "rakendroll" zene maga is eleve a migrációnak köszönheti a létrejöttét. Ha nincs önkéntes vagy épp erőszakos migráció, soha nem jött volna létre az a zenei kultúra, amit ma ismerünk. Persze akkor is lenne zene, és az is jó lenne. De azért elég nagy dobása volt a 20. sz-nak a zene.

TG69 2015.06.11. 09:38:04

Miközben azon poénkodnak Kis tibiék (egyébként helyesen), hogy az új klipet forgató rendező bevándorló a mandineren ott villog a bevándorlás ellenes plakáksorozat szégyenteljes darabjai. Miközben a mandiner bőszen mutogatja azt az egy szem összegyűrt KÁP ellenes , ki tudja ki által készített, mekkora példányszámú stbstb röpiratot és hűledezik a ballibek aljasságán, aközben maga teret ad ennek az ostoba államilag finanszírozott mindenkit elérő és központi témává emelt cinizmusnak.

Menjetek a büdös francba!!!!

lezsír (törölt) 2015.06.11. 10:59:37

"Nem akarok új vasfüggönyöket" - akkor vegyél másmilyet az Ikeában. Ezt is mindig el kell mondanom az a baj...
süti beállítások módosítása