„Semmit sem követtem el” – Gömöri Zsolt nem mond le
2015. június 09. írta: Redakció

„Semmit sem követtem el” – Gömöri Zsolt nem mond le

gomori_zsolt_7.jpg

„Beszorítottak egy pozícióba, amelyből nincs mozdulás. Innen egyszerűen nem lehet felállni” – magyarázza a Mandinernek Gömöri Zsolt, miért nem mond le a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöki posztjáról. Az elnököt több mint egy hónapja érik az urizálós vádak a sajtóban, pártok és sportolók is követelik a lemondását, miután kiderült, hogy 2012-ben az MPB fizette a végtörlesztését. Gömöri most elismeri, hogy nem volt elegáns megoldás; ám sem szabálytalannak, sem etikátlannak nem tartja a három éve történteket. Szerinte a Paralimpiai Bizottság meghatározó abban, ki lesz a MOB alelnöke; és vannak, akik nem szeretnék, hogy a ma MPB-alelnök Deutsch Tamás legyen az – ez is állhat szerinte a támadások hátterében. Interjúnk.

„Miért nem mond már le?  

Több oka is van annak.

Van időnk.

A személyes ok az, hogy beszorítottak egy pozícióba, amelyből nincs mozdulás. Innen egyszerűen nem lehet felállni.

Dehogynem. Sepp Blatternek is sikerült.

Az én esetem más. Abból is mi jött le, hogy a hárommilliós, nekem végtörlesztésre megszavazott pénzt visszafizettem? Az, hogy biztosan szabálytalan volt az összeg felvétele és azért fizettem vissza. Ha most lemondok, azt is beismerésként értelmezné mindenki.

A hárommillió visszafizetése mi más lenne, mint annak beismerése: nem kellett volna felvenni?

Nem volt semmi titok, semmi szabálytalanság. Nincs mit beismernem. Azért fizettem vissza az összeget, mert úgy éreztem, van ez az ügy, amely árt a parasportnak és árt nekem is. Ha pedig az alapját ez a hárommillió képezi a sajtóhadjáratnak, hát visszafizetem, csak ne ártson tovább. Volt egy lehetőség 2012-ben, amellyel nagy köszönettel éltem. Szerintem bárki örömmel élt volna vele. A kormány nem véletlenül hozta meg akkor a végtörlesztéses döntést: nemzetgazdaságilag is érzékelhető, fojtogató gond volt a lakossági frankhitelállomány.

Nem is azzal van gond, hogy élt a végtörlesztés lehetőségével, hanem azzal, hogy az ön által elnökölt Magyar Paralimpiai Bizottság fizette az ön személyes tartozását.

A munkáltatóm fizette. 2012-es eseményről van szó. Vastagon benne voltunk akkor a kvalifikációs folyamatban, a paralimpiai előkészületekben, más szervezet megszűnésével új feladatokkal néztünk szembe. Egy szűk iroda szenvedett ezzel, s a nyakunkba szakadt közben a köztestületi státusz megszűnése is, amit a hazai sportrendszer teljes szerkezeti átalakítása terhelt tovább. Két meghatározó kolléga is azon volt, hogy itt hagy minket, mert megélhetési gondjaik voltak. Ekkor határozott úgy az elnökség, hogy a végtörlesztéssel segít.

A kollégák anyagi helyzetéről nem is szóltunk. Ön viszont fizetést is kapott és cége is volt. Önnek ugyan miért kellett felvennie a hárommilliót?

Engem is anya szült, nekem is vannak kiadásaim. Egyedül nevelem a kislányomat. Nagy segítség volt akkor ez a támogatás. A Paralimpiai Bizottság feladatai addigra megsokasodtak, aminek kihatása volt az életem más részeire is. Amikor 2007-ben átvettem az MPB vezetését, még ment a vállalkozásom, 2008-tól viszont egyre több időt, energiát szenteltem a Bizottságnak. A közgyűlés nem véletlenül határozott úgy, hogy társadalmi munkában a megszaporodott feladatokat már nem lehet ellátni. 2012 januárjában ezért státuszba vettek és fizetést adtak a munkámért. Addig, öt éven át tehát társadalmi munkában vezettem a Bizottságot, 2011-re pedig már a vállalkozásomra sem tudtam kellő időt szánni.

2012-től viszont már milliós fizetésért elnökösködött?

Milliós? Ez is a tipikus csúsztatások egyike. 70 ezer forintos fizetésem volt először, azt emelték fel 2012 márciusában 420 ezer forintra, ami azóta változatlan.

Nettó vagy bruttó?

Nettó. Tudom, hogy van, aki számára ez rengeteg, de nem kiugró a sportvezetésben. Egyébként csak az lehet elhivatott, aki nem kap pénzt a munkájáért? Nincs elhivatott politikus a parlamentben, csak mert fizetést kap? Ön sem elhivatott, meg a kórházigazgató sem, csak mert nem ingyen dolgozik?”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr797529584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2015.06.09. 18:14:32

Ennek a fickónak olyan a bőr az orcáján, mint a rinocérosz patája.
Tételezzük föl, hogy mindent, de mindent jogszabályi keretek között tett.
Lehet úgy alakítani a környezetet, hogy bele ne lehessen kötni...
De.
Miféle erkölccsel rendelkezik egy olyan foszer, aki a vállalkozói jövedelme mellé nem átall fölvenni havi 420 000, azaz négyszázhúszezer elnökit. Vannak állítólag akik hasonló pozíciót társadalmi munkában is képesek elvállalni, elvégezni.
Még azt is megértem, hogy emellett a dőzsölő para-sportolók fölösleges három milliójára igényt tartott.
Az azonban már nehezen fér a fejembe, hogy amikor a 17 millás jutalmát felvette, nem jutott eszébe rögvest visszafizetni a hármat.
Ha meg a sorrend fordított, akkor hogyan gondolta azt a 3 milliót?
Az csak egy idealistának fordulhat meg a fejében, hogy a jutalom (nyilván qrvául megérdemelte) legalább egy részét felajánlja a sportolóknak.
Szóval erkölcs, etika, emberiesség, tisztesség, empátia mintha ismeretlen szavak, fogalmak lennének elnök "úr" számára.
Az ilyen alakokat a sport közeléből is el kőne távolítani.
Szerintem.

capacete 2015.06.09. 18:27:54

@anonymand: Arról pedig mélyen hallgat, hogy emellett milliós jutalmakat is felvett. Utolsó alávaló féreg...

anonymand 2015.06.09. 18:36:05

@capacete:

A teljesség igénye nélkül említettem nehány szememet csípő, és menthetetlen dolgot.
Nos igen.
Jutalék felvétel, amikor esetleg nem is az ő közreműködésének köszönhetően jött a pénz...
Találnék én szavakat, persze.
Csak az a nyomorult nyomdafesték...

Yorik 2015.06.09. 18:36:49

Kezet foghat a saját lábon álló Orbánrécsöllel meg a költségtérített szállodavendég Lézerjanival.

Pelso.. 2015.06.09. 18:50:18

@anonymand: E beszélgetés megjelentetése kérdőjelet vet fel: a fickóra van kilövési engedély, vagy a Mandinerre? Hát érted te ezt?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.09. 18:56:46

@capacete: Plusz jutalékok, "tanulmányutak", természetbeni ellátások, ahogy kijár. Miközben, ugye, a sportolók párizsira spórolnak.

Minden egyes újabb nap, amit ez a pacák hivatalban eltölt, aranyat ér a nemzetnek, de komolyan. Égjen csak rá a szarházi a Fideszre.

anonymand 2015.06.09. 19:11:11

@Pelso..:

A kérdés jogos.
Lehet, hogy mindkettőre.
Lázár az egyikről már nyilatkozott...

Bell & Sebastian 2015.06.09. 19:37:14

Hücp (német törp, felfújt)

Itt prejudikálásba oltott zsidózással állunk szemben, mert Deutschről van szó, akit így, ebben a formában még a helyesírás-ellenőrző is pirossal húz alá.

Nem tehet róla, hogy legalább úgy ért a sporthoz, mint Gyurcsány. Ha nettó négyszázezer itt nem sok, akkor mennyi a sok?

Hogy akadna torkán az állam csöcse, vagy a puffadt amoroso (ebben az esetben Zsoltunk amorosi) hücpe.

Robinzon Kurzor 2015.06.09. 23:57:27

Szar idők, szar emberek -- így szól az ősi dakota közmondás.

Conchobar 2015.06.10. 07:10:48

Egyáltalán, hogya csudába lett ez az ember elnök? Kik és miért választották meg? Ez az ember aligha most lett ilyen, ilyen volt már akkor is, mikor megválasztották. Azt hitték, hogy majd a parasportolóknak származik abból előnye, ha egy kormányközelit (Deutsch-havert) választanak elnökké? Elhisszük, hogy jót tesz a sportnak és a sportolóknak, ha beengedjük oda a politikát (pl.Kubatov)?

gyalog.galopp 2015.06.10. 10:35:04

@Conchobar:
egy stróman, úgy süt az egész ügy, hogy a monitorról is éget.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.06.10. 10:38:59

@gyalog.galopp: Stróman a NER-ben? Közpénzek közelében? Az kizárt, erre nagyon odafigyel a nemzeti ügyek kormánya.

Már te is Gyurcsány kottájából játszol?

gyalog.galopp 2015.06.10. 11:56:44

@Counter:
összekevered a NER-t az Álmoskönyvvel

Toportyán Zsóti 2015.06.10. 13:01:11

Lajos médiavarázsszőnyege nélkül szép lassan kiderül mindenki számára ezek a tolvaj hazug gyilkos narancs félállatok mindennek a legalja,korábbi ígéreteik meghazudtolásában jeleskednek leginkább ezek az analfabéta tákmatyik.

2015.06.10. 15:00:47

Ez a Gömöri nem más mint egy alkesz, egy hazug tolvaj fideszes patkány !
Abban tévedett a Simicska hogy nem csak 1 geci van a fideszben, hanem sok geci tolvaj van a fideszben !
süti beállítások módosítása