Békét találni a földi pokolban – Saul fia
2015. május 26. írta: Szelli

Békét találni a földi pokolban – Saul fia

saul_fia.jpg

Mindenki az elsőfilmes Nemes Jeles Lászlóról beszél: de vajon tényleg tudott maradandót alkotni és újat hozni a holokausztfilm-iparba (sic!) egy sonderkommandós rab pokoljárásának története? A válasz egyértelmű igen: a 68. cannes-i filmfesztiválon négy díjat is bezsebelő, ezzel pedig a magyar filmgyártás harminc éve legnagyobb sikerét hozó Saul fia kivételesen nagyszerű és fontos film.

Kate Winslet pár évvel ezelőtt azzal viccelődött, hogy majd egy holokauszt-filmmel biztosan nem marad újra hoppon, hanem végre kap egy Oscart − és lőn, összejött egy háborús bűnökkel terhelt volt náci nő megformálásával A felolvasóban. Hogy aláhúzzam az egyértelműt: a második világháború kedvelt, ám egyszersmind őrülten nehéz filmes téma, mert gyakorlatilag már mindent láttunk. 1946 óta készülnek a holokausztot megjelenítő, érintő, feldolgozni próbáló alkotások. Orson Welles ebben a műfajban is úttörő volt (The Stranger című filmjében először láthattunk jeleneteket koncentrációs táborból), de mindannyian az unásig ismerjük a Schindler listáját, a Sorstalanságot, A zongoristát, a Sophie választását, Az élet szépet, A napfény ízét; de talán még Sidney Lumet, Stanley Kramer, Andrzej Vajda, Agnieszka Holland, Costa-Gavras (…) filmjei sem teljesen ismeretlenek a témában.

Tény: a második világháború borzalmairól születtek már jobb-rosszabb mozgóképek és továbbra is születni fognak. A szalonnácik gyengébbek kedvéért: ez azért van így, mert a második világháború hagyatékának feldolgozása még mindig folyamatban van. Szembe kell nézzünk mindazzal, amelyre hamarosan már a túlélők sem emlékeztetnek majd, hogy soha többé ne történhessen meg mindaz, amely bebizonyította, hogy mennyire tud romlott lenni az ember. A felvilágosodás utáni Európa polgárainak felelőssége van hatmillió ember intézményes meggyilkolásában, erre pedig emlékeznünk kell, akárhányszor elfelejtenénk, akárhányszor elkapnánk egy-egy ártatlannak tűnő, ám valahol mélyen gyökerező rasszista megjegyzést.

A Saul fia nem egy kontraproduktív, politikával átitatott, hatásvadász holokauszt-memo. Nem arról szól, hogy gyerekek, nézzétek végig az elképzelhetetlent, aztán jó mélyen szálljatok magatokba. Nem tolja bele a halottakat a néző arcába, nem látunk síró áldozatokat, szenvedő időseket és gyerekeket a gázkamrákban; és egyetlen német tiszt sem kezd Chopin-t zongorázni benne, miközben a kamera a főszereplő könnyektől homályos szemeire közelít. 

nemes_jeles_laszlo.jpg

Nemes Jeles László (Fotó: MTI)

Nemes Jeles László Cannes-ban a zsűri nagydíját kiérdemlő filmje  ahogy már sokan megírták – újat akar és tud is mutatni. Először is azzal, hogy eltér a megszokott holokauszt-narratívától, amely a túlélést helyezi fókuszpontjába. A megsemmisítő táborokban a foglyok közül kiválasztott, majd pár hónapig az SS által gázkamrákban, égetőkben dolgoztatott, erkölcsileg igencsak vitatott felelősségű sonderkommandóról már korábban is készültek filmek. Az 1987-es, Szökés Sobiborból című alkotás a sonderkommandósok történetének két sikeres szökése közül érinti az egyiket. Az 1943. október 16-i eseményről 2001-ben egy dokumentumfilm is készült Claude Lanzmann, a maratoni, kilenc órás Soá alkotójának rendezésében, amely szintén Cannes-ig jutott.

Nemes Jeles azonban nem dokumentumfilmes, de nem is a sonderkommandósok lelki életéről kívánt erkölcsi drámát forgatni. A Saul fiának nagyszerűsége abban rejlik, hogy puritán és nyers, de semmit nem rág a néző szájába; mindenből csak annyit láttat, amennyi tovább gondolásra készteti a nézőt. Meg is mutat és nem is. Merész lépés volt, amikor a rendező Erdély Mátyás operatőrrel közösen úgy döntött, hogy 35 mm-re forgatja a filmet. A színek kontrasztjával és a mélység-élességgel való játék azonban olyan élményt eredményezett, amelyet a digitális technika nem tudott volna: a 4:3-as képarány azt üzeni nekünk, hogy itt nincs tág horizont, nem lehet sehová elmenekülni, elbújni. Azt látjuk, amit Saul lát; a kamera úgy követi minden lépését, mintha mellette lépkednénk a földi pokolban; ha hirtelen berobban valaki a képbe, minket is meglep.

A cselekmény egy olyan rabról szól, akit a film 107 perce alatt a legkevésbé sem ismerünk meg: nem tudjuk meg, milyen ember volt, mielőtt a lágerbe került volna. Sőt: egyetlen szereplőhöz sem kerülünk közel, miközben működés közben, szinte gyárszerűen látjuk a holokausztot. A film az első pillanattól beszippant, folyamatosan halljuk a kiabálást, a sikolyokat (a filmben minden szereplő a saját nyelvén beszél, összesen nyolc nyelvet hallhatunk), a kemencék tüzét, a takarítók súrolását, a fegyverropogást. Az igazi kép ezáltal a néző fejében bontakozik ki, a kamera nem „kukkol”, nem mutat obszcén vagy brutális jeleneteket – mivel Nemes Jeles pontosan tudja, hogy ennyi épp elég; hiszen a képzelet mindig sokkal szörnyűbb, mint amit a film eszközeivel képes volna megmutatni.

A címszereplő társaival együtt gépiesen végzi munkáját, tereli a vetkőzőbe az újonnan érkező „szállítmányt”, azaz a következő turnust a gázkamrákba. Hogy emberileg elviselje, nem néz a szemükbe, a kamera a vetkőző áldozatok szegycsontját pásztázza. A sonderkommandósokat pár hónapig dolgoztatták a táborokban, mielőtt őket is megsemmisítették volna, Saul pedig mindaddig félelemtől engedelmes robotként teljesít, amíg felfedezni nem véli egy gyerekben a saját fiát. Innentől kezdve viszont egészen más pályára áll: egyetlen célja tisztességesen eltemetni a fiút. Semmi más nem érdekli, sem a küldetés reménytelensége, sem pedig a még élő társainak és saját életének veszélybe sodrása.

Könnyen elcsúszhatott volna az egész mozi a címszereplőn, viszont a Sault alakító Röhrig Géza szinte nem is játszik, hanem gyakorlatilag a filmben él és eggyé válik karakterével. Ritkán tapasztalható elsőfilmes rendező esetében olyan tudatosság, mint amellyel Nemes Jeles nyúlt ehhez a kivételesen érzékeny témához, válogatta ki színészeit és szorította korlátok közé filmjét.

A nézőnek magával kell elszámolnia, mielőtt bekövetkezne az elkerülhetetlen, mert itt nincs hová nézni: a Saul fia olyan dolgokat mutat be az ember természetéről, amelyeket kényelmetlen látni. Nem facsarja ki a szívet, hanem gondolkodásra kényszerít. Mind tudjuk, hogy elkerülhetetlen a vég, az ember lelke viszont a földi pokolban is képes lehet megtalálnia a békét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr427492536

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szelli: Békét találni a földi pokolban – Saul fia 2015.05.26. 14:26:01

A Saul fia olyan dolgokat mutat be az ember természetéről, amelyeket kényelmetlen látni. Nem facsarja ki a szívet, hanem gondolkodásra kényszerít. Mind tudjuk, hogy elkerülhetetlen a vég, az ember lelke viszont a földi pokolban is képes lehet megtalálnia…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2015.05.26. 15:04:01

"Szembe kell nézzünk mindazzal, amelyre hamarosan már a túlélők sem emlékeztetnek majd, hogy soha többé ne történhessen meg mindaz, amely bebizonyította, hogy mennyire tud romlott lenni az ember. A felvilágosodás utáni Európa polgárainak felelőssége van hatmillió ember intézményes meggyilkolásában" - A poszt íróját csókoltatják Szrebrenyicából a holland békefenntartók (A jelzett nemes cél, "hogy soha többé ne történhessen meg" érdekében semmit nem fogunk elérni, ha egy népet kiemelünk, és e nép egykori szenvedéseit megcelebesítjük, és emlegetjük unos-untalan)

marko11 2015.05.26. 15:06:33

Egyelőre csak annyit tudunk, hogy ez a film egy példátlanul nagy magyar siker. (Majdnem, hogy filmtörténeti siker. De Cannes több évtizedes történetében eddig már egyszer megesett, hogy egy elsőfilmes fiatal ilyen jelentős díjat kapott.)
...a többit majd, hamarosan, a mozikban, a film után!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 15:14:10

@Conchobar:

jobb lett volna, ha hozzáteszed, hogy nemnemnemsoha. :D

gyalog.galopp 2015.05.26. 15:28:11

Igazán nem ünneprontás céljából, de ha már a II.Vh áldozatait számoljuk,

"A felvilágosodás utáni Európa polgárainak felelőssége van hatmillió ember intézményes meggyilkolásában, erre pedig emlékeznünk kell, akárhányszor elfelejtenénk, akárhányszor elkapnánk egy-egy ártatlannak tűnő, ám valahol mélyen gyökerező rasszista megjegyzést."

Az intézményes legyilkolás nem 6 millió volt, hanem lagalább tízszer annyi. A lövészárkokba hajtott bakák, munkaszolgálatosok, legyilkolása ugyanilyen intézményesen folyt, minden oldalon, a civil lakosság gyilkolása a hadseregek vonulgatása közben ugyanilyen intézményes volt. A hősinek megénekelt D-nap szétlőtt, csonkolt órákig, napokig haldokló katonáit intézményesen hajtották vágóhídra.

A borzalmak csak akkor nem ismétlődnek meg, ha nem felejtünk el egyetlen értelmetlen áldozatot sem, ennek ellenkezője szintén rasszizmus.

Ünnepeljük a "soha többé" filmeket, mikor napjainkban ugyanolyan vallási etnikai tisztogatások folynak a világban a szomszédunkban az ünneplők szemhunyása, vagy sunyi támogatása mellett.

Conchobar 2015.05.26. 15:38:43

@mavo: "jobb lett volna, ha hozzáteszed, hogy nemnemnemsoha" - Miért kellett volna hozzátennem? Netán úgy véled, hogy meglehetősen irredentára sikerült a kommentem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 15:39:37

@gyalog.galopp:

nos igen, végre kimondhatom én (és a többi "libsi") az afrikai keresztények lemészárlására verjük ki reggelenként. mert rohadédkok vagyunk.

valami egyéb faszság, baromarc?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 15:42:52

@Conchobar:

"semmit nem fogunk elérni, ha egy népet kiemelünk, és e nép egykori szenvedéseit megcelebesítjük, és emlegetjük unos-untalan"

ez igy ebben a formában egy az egyben illik a nemnemsoha trianon kultuszra, de jó, persze, az teljesen más, mert annak nem volt köze biboldókhoz (lófaszt nem), tehát az nem unos-untalan, nem egy nép kiemelése, és nem egykori. :D

gyalog.galopp 2015.05.26. 15:44:26

@mavo:

azé, szögezzük le, nem a filmmel vitatkozom, hanem a cikkíróval, a filmet nem láttam, a cikket olvastam.

Ez valami freudi elszólás volt a részedről?
Hát, te tudod, te benne vagy.:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 15:57:56

@gyalog.galopp:

freudi elszólás? igen, az volt, amikor azzal vádaskodtál, hogy a holokamu rajongók en bloc lelkesen támogatnak bármiféle etnikai-vallási tisztogatást bárhol is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 16:04:00

@gyalog.galopp:

és egyébként a dörnergyörgyök reakciója tökéletesen jelemzi a helyzetet: miért nem pozsonyi csata? egy magyar film szóljon magyarokról, és igy tovább.

bő 400 ezer magyart irtottak ki, de azok nem magyarok voltak a dörnergyörgyök szerint.

hát, itt tartunk 2015 előnyarán, 71 évvel a hollókoszt után, amit ideje lenne már végre elfelednünk, mert hát ki a faszt is érdekel 400 ezer honfitársunk embertelen halála.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.26. 16:04:06

"a második világháború kedvelt, ám egyszersmind őrülten nehéz filmes téma, mert gyakorlatilag már mindent láttunk."

Hát, ha nem is mindent, de nagyon sokat. az egyik legutóbbi ezzel kapcsolatos film, a Hellboy volt, amikor Raszputyin egy skót kastélyban akarta megnyitni a pokol kapuját egy Gonosz Náci, Obersturmbannführer Karl Ruprecht Kroenen segítségvel.

Persze sikerült megakadályozni. (Szerencsére!) Aztán ott volt az Iron Sky, ahol a nácik jönnek vissza, a Hold Sötét Oldaláról. (A Sötét Oldalról!!!)

"ez azért van így, mert a második világháború hagyatékának feldolgozása még mindig folyamatban van. "

...és mindig is folyamatban lesz, amíg zsidók élnek a földön.

"A felvilágosodás utáni Európa polgárainak felelőssége van hatmillió ember intézményes meggyilkolásában, erre pedig emlékeznünk kell, akárhányszor elfelejtenénk, akárhányszor elkapnánk egy-egy ártatlannak tűnő, ám valahol mélyen gyökerező rasszista megjegyzést."

Ezt Elie Wiesel sem mondhatta volna szebben. Mindannyian tudjuk hogy a II.Vh-ban Hatmillió Zsidó pusztult el. A Svájci Vöröskereszt adatai mindennél beszédesebbek ezen adat valóságára vonatkozóan.

A Holokauszt feldolgozása megtörtént a "Stalag" ímű izraeli képregénysorozatban is
www.que.es/archivos/201012/3555321w-365xXx80.jpg , amelyben Gonosz Náci nőstények a szegény zsidókat mindenféle elmondhatatlan szexuális értelmű dologra kényszerítik.

A szemtanú-leírások közé tartozik ezen kívül még Nyiszli Miklós könyve, a "Mengele boncolóorvosa voltam", amely könyv adatait ha összeadjuk, osztunk-szorzunk, akkor rájövünk hogy Kb 40 millió embert gázosítottak el, csak Auschwitzban egyedül. (Nyiszli saját bevallása szerint a Sonderkommando tagja volt, leírása így különleges értékkel bír.)

Tehát a hatmilliós szám durva csalás, mivel most már tudjuk hogy a valós szám 40 millióhoz közelít. De ki tudja még mi jön itt felszínre.

gyalog.galopp 2015.05.26. 16:05:30

@mavo:

Itt még senki nem beszélt se keresztényekről, se libsikről , csak te. Szerte a világon zajlanak vallási etnikai tisztogatások, te ebből kiragadtad és magadra vetted a keresztényeket, meg a libsiket ....
De hívd az ügyeletes orvost, ő jobban el tudja magyarázni neked Freudot.

gyalog.galopp 2015.05.26. 16:17:05

@mavo:
A gulágokon maradtakra gondolsz?

Conchobar 2015.05.26. 16:47:52

@mavo: "ez igy ebben a formában egy az egyben illik a nemnemsoha trianon kultuszra, de jó, persze, az teljesen más, mert annak nem volt köze biboldókhoz (lófaszt nem), tehát az nem unos-untalan, nem egy nép kiemelése, és nem egykori" - Semmiképpen sem illik. A 'Nem nem soha' közvetlenül Trianon után a 20-as években következett, arra válaszul (soha nem fogjuk elfogadni, nem, nem, soha), ez a film viszont 70 évvel az események után született, olyan korban, amikor más egész más a felállás (USA, Izrael, Gáza, Palesztin állam). És unos-untalan, mert legalább annyira unalmas a zsidók történetének arcunkbatolása, mint amennyire unalmas volt pár évtizeddel ezelőtt a Nagy Honvédő hős felszabadító szovjetek, és a Nagy Októberi Szocialista oroszok futtatása. És végül tessék tudomásul venni, nemcsak a zsidók szenvedtek (veszteségeket) a történelmük során, nemcsak a zsidókat irtották. Tökéletesen kontraproduktív az egykori, 70 évvel ezelőtti holokausztot emlegetni napjainkban is, miközben a velünk egykorú szenvedésekről, népirtásokról szinte tudomást se akarunk venni, vagy legalábbis gyorsan megfeledkezünk róluk (akár Szrebrenyicáról, akár Gázáról, akár Irakról, vagy Afganisztánról legyen is szó)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 17:27:02

@Conchobar:

tehát tagadod, hogy van trianon emléknap, és tagadod, hogy a mai napig megy a nemnemsoházás.

igen érdekes drogot használsz faszarckám.

amúgy ez hogy is van? orrba-szájba trianonozni az nem kontraproduktiv? :-DDDD

gyalog.galopp 2015.05.26. 17:31:36

@mavo:
A trianonozás az élőkért, az élők elemi emberi, polgári jogaiért folyik, nem a holtak utáni vámszedésért ....

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 17:33:33

@gyalog.galopp:

jól értem, hogy véleményed szerint a gulagon elpusztultak azok magyarok, az auschwitzban elpusztultak meg nem?

csak mert tudod magyar emberek halálát tragédiának minősiteni minimum hazafias dolog, ha meg nem, hát igen, az is téged minősit.

gyalog.galopp 2015.05.26. 17:37:01

@mavo:
Egyáltalán nem jól érted, de már említettem az orvosodat...
Pontosan azt kérdezem, melyik 400-.ra gondolsz a sok közül?

Felfogod már végre a kérdést?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.26. 17:44:58

@gyalog.galopp:

wow, tehát nincsenek holokauszttúlélők, bezzeg a trianoni ügyben elcsatoltak mind élnek, és mondjuk romániában a magyarok koncentrációs táborokban élnek.

na, ezt is megtudtuk végre. mi lesz a következő? auschwitz apró kis kellemetlenség volt? pöppet meghalt pár százezer MAGYAR ember, de hát ki nem szarja le?

a hozzád hasonló rohadékokról továbbra is egy dolgot tudunk csak: miközben elvárják, hogy mások ájultan essenek össze a nemzetünket ért igazságtalanságokért, a más nemzetekt érő igazságtalanságokkal szemben maximálisan érzéketlenek. kérdés, akor mi a tetves geciért várnak empátiát másoktól.

btw ismét jelzem, ha téged 400 ezer MAGYAR ember hidegvérű elpusztitása nem érdekel, te nem magyar vagy, hanem jó kérdés, hogy mi is.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.26. 19:02:17

@mavo: "auschwitz apró kis kellemetlenség volt? pöppet meghalt pár százezer MAGYAR ember, de hát ki nem szarja le?"

Ha a "többszázezer magyar" a többszázezer magyar _állampolgárságú_, de magát többnyire továbbra is zsidónak érző és valló embert jelenti, akik jóesetben pár évtizede éltek Magyarországon, akkor ez nem a magyarokról szólt.

mek.oszk.hu/06800/06899/06899.pdf

Szekfű Gula: Három Nemzedék

A pdf-böngésző szerinti 293., a belső számozás szerinti 286. oldaltól kezdődik.

fejezetcím: A zsidóság szerepe és Budapest kultúrája.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.05.26. 19:53:32

Bármennyire is unalmas és gusztustalan a holoipar ajnározása, ismerjük el, ez egy példátlan siker. Tényleg emeljük meg a kalapunkat NJL előtt, mert bármennyire is zsidó, a világban akkor is "magyar zsidó", vagyis jelentős hendikeppel indul a sajátjai közt is.
A film témája, hogy mentsünk fel minden háborús bűnöst, ha az zsidó. Hm, bátor kezdeményezés, tekintve, hogy az antiszemitizmus lassan eléri a száz évvel ezelőtti szintet. Szóval ez a sonderkommando a legderekabb zsidókból állt. Mert az kizárt, hogy az életükért rettegők megalkudtak a sorssal (és a nácikkal), s inkább vezettek halálba másokat, mint ők meneteljenek a feledésbe. Az életösztön bizony különös dolgokat képes művelni. No, nem a zsidókkal! Mert ők csupa jóravaló és becsületes emberek, akik soha büdös életben nem hazudnának. El is hisszük ezeknek a sondereseknek, hogy volt krema és kamra. Rajtuk kívül senki sem látta, de ők zsidók, - mint a poszt szerzője is! - tehát felette állnak minden kételynek.
Ezek után várom a sokkal kisebb költségvetésű filmet arról, hogy az ÁVH-t létrehozó zsidók, a tömeggyilkos bolsevikok valójában áldozatok voltak. Szeretnénk megtudni, mennyire szenvedtek, amikor magyarokat kínoztak halálig, amikor a hullákat ledarálták és a Dunába eresztették haleledelnek.

Bell & Sebastian 2015.05.26. 21:12:28

Így van, ez is csak üzlet. Most beletrafáltak, az elfújta a szél (ezek szerint) mellékvagánynak bizonyult, annyira nem zabálták a cicavíziósok.

Nekem az tűnt fel, hogy Sophie Marceau -t (nem román ez?) túráztatták, aki a fél bimbajával (az egy darab) többet ért az emlékezetkultúrához, mint három Pázmány.

Ettől még akár jó is lehet, ha valaki ilyesmire gerjed.

Mavo!
Eddig minden erőmmel igyekeztetem elfojtani a késztetést arra, hogy magömlenynek nevezzelek!

Háát, eddig sikerült.

Bell & Sebastian 2015.05.26. 21:14:58

@Mr Falafel: A magyar zsidók el vannak nyomva a világban? Meséljen még, mert olyan jó hallani.

Herr Sion Liebhaber 2015.05.26. 21:46:22

tanulság: a filmipar jobban teljesít önmagától, ergo mehet a pénz továbbra is a focira

Bell & Sebastian 2015.05.26. 23:57:51

@Herr Sion Liebhaber: Most mondja, hogy a gazdaságélénkítő, állami beruházások receptje nem vált be. Azazhogy majdnem, nem is tudom, a kudarc melyik oka fontosabb? Lázár-Speer hiányos műszaki tudása, a birodalmi forint erőtlensége, ami a Só Mihály -féle kereskedelmi sikerekből fakad (bebukta a malacát), a negatív demográfia, ami ott pozitív, ahol pont nem kéne, Henry Ford nem a heverünk, esetleg más. Hmm..., akvarellfestészeti műveletlenség.

pitcairn (törölt) 2015.05.27. 00:19:57

@mavo:

az un. XX. századi történelem en bloc egy aktuálpolitikai bullshit:)

kb. egy kiadós kurvaanyázásra jó:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 02:18:53

@pitcairn:

azért az elejefele már elég régen volt ahhoz, hogy normálisan lehessen róla beszélni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 03:00:11

@Nemzetstratégia:

a numerus clausus ugye 6% környékén határozta meg a zsidók egészséges arányát a magyar felsőoktatásan. ez alsó hangon 400 ezer nagyvárosi zsidóra enged következtetni, és a törvény alapján ezek értelemszerűen második generációsak kellettek, hogy legyenek, hiszen az úgynevezett valóságban elég kevesen emigrálnak MAJD járják végig az alsóbb iskolákat, MAJD a középiskolát is, MAJD jelentkeznek főiskolára. pláne nem mind egy szálig. annyira a zsidók sem tehetségesek, akármekkora antiszemita toposz is ez. mellesleg szekfű is 10%-ról ir.

arról ne beszéljünk, hogy még az általad citált (és ott faszán fajeméletező) szekfű szerint is az ott emlegetett 1 milliónyi zsidó magyarnak vallotta magát (30, azaz harminc évvel a sajnálatos, nemmagyarokat érintő események ELŐTT, tehát még akik a xix. század legvégén vándoroltak be, addigra azok nagy része is MINIMUM második generációs magyar volt - és jé, tényleg) és még szerinte is az 1 millió zsidónak csak a fele volt "pár évtizede" magyar. és persze szarjuk le, azt is hogyan lehettek 1910-ben galiciában a zsidók 700 ezren (úgynevezett tény), ha a xix. század végén MIND A FÉLMILLIÓAN idevándoroltak. izgalmas kérdések, és naná, hogy nem várok tőled választ, irásra betanitott majmok véleménye tulzottan nem érdekel.

olyan érdekességekről se értekezzünk, szekfű hogy a picsába tudhatta, cca 1 millió ember egyenként ténylegesen mit gondol a magyarságáról. gondolatolvasó volt milliós tételben, vagy mi a here?

a minimum szint az: továbbra sem fogod fel: aki magyarországon magyar állampolgár és magyarul beszél, az per definitionem magyar, és akkor a hungarushoz képest (mindenféle szász meg efféle nemmagyar, nemmagyarul beszélő csőcselék) már szűkitettem is a fogalmat. ha leszopod magadat, akkor is igy van.

de tudod mit: csak a kedvedért legyen "csak" 200 ezer közülük a "valódi" magyar. az akkor már egyből nem magyar tragédia? milyen magyar vagy, te rakás szardarab?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 03:04:51

@gyalog.galopp:

"Pontosan azt kérdezem, melyik 400-.ra gondolsz a sok közül?"

és ezt pont te kérdezed? :-DDDD hát már ne haragudj de ez kérdés valójában neked szól: nem én különböztetek meg MAGYAR áldozatokat, hogy ez nemmagyar, az meg magyar, hanem (többek között) te.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 03:10:16

@mavo:

ugye eleve galicia a monarchia része volt, és ODA menekültek pl. orosz pogromok elől, szóval ja. hát igen.

hoplita 2015.05.27. 06:23:08

"... de mindannyian az unásig ismerjük a Schindler listáját, a Sorstalanságot, A zongoristát, a Sophie választását, Az élet szépet, A napfény ízét;..."

Érdekes....én még nem untam meg egyiket sem, mert basztam végignézni.:)

hoplita 2015.05.27. 06:37:31

@mavo:
"...szekfű szerint is az ott emlegetett 1 milliónyi zsidó magyarnak vallotta magát ..."

A lőtéri kóbor kutyát sem érdekli, hogy te minek vallod magad.
A kérdés ott dől el, hogy a szűkebb és tágabb környezeted minek tart.
Vö. Győzike a török bazárban magyarnak mondta magát, a török árus meg kiröhögte és lecigányozta.

lezsír (törölt) 2015.05.27. 08:39:04

Technikai megvalósítása (amit díjaztak, a hangmérnöki munka és a kamerakezelés) miatt egyszer letöltöm majd és megnézem. De a témája számomra semmi extra, semmi különösre nem számítok. A holokauszt zsáner túl van már tolva. Ez a film is állítólag technikailag érdekes, ezt emeli ki mindenki, a nézőpontot, a kamera, mélységélesség, hangeffektek, háttér elmosása. Ennyi miatt nekem is megér egy letöltést majd, de mozijegyet biztos nem veszek rá.
Más műfajokkal is tele van a puttonyom, nem csak a holofimekkel. A szuperhősös szarokat se tudom megnézni. Bezzeg jó western nem készül már...

Majd kivezénylik rá az általános és középiskolásokat kötelező jelleggel és lesz szép nézőszám.

gyalog.galopp 2015.05.27. 08:53:04

@mavo:

Kedves mavo! Elnézést kérek tőled, jó keresztényként elítélem az erőszakot, különösen elítélem a beteg , tehetetlen emberekkel szembeni akár verbális, akár fizikai erőszakot.
Amikor téged dehonesztáló kifejezésekkel illettelek, nem tudtam, hogy te tényleg beteg vagy és téged nem bántani, hanem segíteni kell.
Átnéztem a kommentjeimet, meg a tiéidet is, azt kellett tapasztalnom, hogy te két komment között már rendszeresen elveszíted a fonalat, másról beszélsz, és ami a lényeg , olyan gondolatokra reagálsz, ami csak a te fejedben keletkezett.
Ez utóbbi valóban súlyos pszichikai eset, de ne veszítsd el a reményt, bízzál istenben és tartsd kéznél a gyógyszered.

gyalog.galopp 2015.05.27. 08:56:15

@lezsír:
a Pázmányon kötelező lesz a holokauszt oktatás

lezsír (törölt) 2015.05.27. 09:15:31

@gyalog.galopp: Ennek én tiszta szívből, őszintén örülök!
Anno a marxizmus-leninizmus, politikai gazdaságtan meg a munkásmozgalom története volt lenyomva minden főiskolás és egyetemista torkán kötelező jelleggel, függetlenül attól, hogy a hallgató német nyelvszakos tanárnak, ápolónőnek, vegyészmérnöknek vagy jogásznak tanult.
Eredmény? Mindenki átlátta, hogy mekkora hülyeség, így nevetségessé vált ez a marxizmus-leninizmus, foximaxi áltudomány. A kötelezővé tett, túltolt, dogmás tukmálás csak még több ellenérzést vált ki. Azok is utálni fogják a holokausz témát, akik eddig bólogattak az éceszgébereknek.

lezsír (törölt) 2015.05.27. 09:18:41

@gyalog.galopp: anno az iskolásokat kivezényelték a Honfoglalás című filmre is, legalább mindenki látta, mekkora fosch, low budget, Franco Nero meredt a semmibe, a gyetekek meg fogták a fejüket
Ezzel a filmmel is így lesz, végig fogják röhögni és jogosan. Amit le akarnak tolni az ember torkán, az egy életre meggyűlöli, elvicceli, szabotálja majd.

gyalog.galopp 2015.05.27. 09:31:02

@lezsír:
Karinthynak van egy szösszenete a zsidókról, csak a lényegét tudom mondani, kikeresni nincs kedvem.
Tehát, a zsidók csodálatos emberek, ha szétkergetik őket , valahol a világban összeverődnek, alázatosak, alkalmazkodóak, szorgalmasak, önmegtartózkodóak, ennek következtében szépen gyarapodnak. Amint gyarapodnak egyre elbizakodottabbak, majd nagyképüek , arrogánsak, követelőzőek, végül pogrom, aztán alázat,...., porom,....alázat,...pogrom, és ez így megy évezredek óta.
Amikor ezt olvastam, akkor jöttem rá, hogy a zsidók mért mérik az egyes országokban az antiszemitizmus állapotát.

lezsír (törölt) 2015.05.27. 09:59:08

@gyalog.galopp: a Pázmányos (öröm)hírhez: pár éven belül menő lesz az, aki csak utóvizsgán kettessel csúszott át holokausztból. Egy Jobbikos politikai karriernél alapelvárás lesz a gyenge holo érdemjegy, és szégyen a jeles. Aki pedig bukik, azt holokauszttagadásért rögtön viszik is börtönbe. Úgyhogy csak ki kell centizni a kettest valahogy.
Nonszensz az egész. Nem tudom eldönteni, hogy a katkó egyház bő nyállal szopni próbál-e a zsidóknak, vagy a háttérben ők is arra spekulálnak, hogy ezzel a kötelező holokauszt tantárggyal növeljék az ellenérzést a zsidók irányába a fiatalokban. Lehet ebben a dologban egy szándékos duplacsavar vagy mandíner, csak a katolikusokból nem nézem ki ezt.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.27. 11:31:21

@mavo: a numerus clausust soha nem hajtották egészében végre, egy kirakattörvény volt. Valamelyest csökkentette zsidók arányát a felsőoktatásban (egy ideig) , ennyi.

A hungárus-tudat nem jelentett valódi magyarságtudatot, hanem afféle "birodalmi alattvaló" státuszt, amikor is mindegy volt milyen nyelven beszéltél, milyen a vallásod, kultúrád, minden mindegy volt azon kívül, hogy hova fizetted az adót, meg hova soroztak be. A hungarus-tudat szélsőliberális volt.

Azt ne felejtsük el, hogy a galíciáner bevándorlás nyomán Budapest egész negyedei lettek zsidó jellegűek, vagyis a zsidók a fővárosban tömbökben települtek be. Ahol bármiféle népfaj egy tömbben települ be, ott meg lehet nézni miféle "asszimiláció" történik. Semmilyen.

Történelmi tapasztalat, hogy aki már félig-meddig asszimilálódott, de rájön hogy zsidó fölmenői vannak, 99% hogy a zsidó vonallal fog azonosulni.

A középkor folyamán amely zsidó szembement a rabbik akaratával, azt egyszerűen kiátkozták és kivetették a közösségből, és csak azok maradtak benn, akik hűek voltak fenntartás nélkül. Azok a gének maradtak benn és terjedtek el a populációban, amelyek a faji összetartást erősítették. A gettók sötétjében tehát egy olyan zsidó faj tenyésztődött ki, mely a saját népéhez a fanatizmusig hű, genetikai alapon.

"aki magyarországon magyar állampolgár és magyarul beszél, az per definitionem magyar"

Ez egy szélsőliberális meghatározás. Ennek már lejárt az ideje.

"de tudod mit: csak a kedvedért legyen "csak" 200 ezer közülük a "valódi" magyar. az akkor már egyből nem magyar tragédia?"

Amit eddig írtam, választ ad e kérdésre.

hoplita 2015.05.27. 11:43:27

@lezsír:
Van benne ráció, legbelül ezért is röhögök, miközben azért bosszankodok is...sőt.:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 13:22:35

@hoplita:

wow, tehát a magyarság kérdésében a török bazári árusok szava a hétszentség.

olvastam már pár hibbant turbómagyar baromságot, de eddig ez viszi a primet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 13:43:04

@Nemzetstratégia:

"a numerus clausust soha nem hajtották egészében végre, egy kirakattörvény volt. Valamelyest csökkentette zsidók arányát a felsőoktatásban (egy ideig) , ennyi."

és? nem a végrehajtásáról irtam, hanem arról, hogy mire enged következtetni. értő olvasásról esetleg valahol?

"A hungárus-tudat nem jelentett valódi magyarságtudatot"

ezt talán azoknak a hungarusoknak leszármazottjaival illene megbeszélned, akik pl. rákóczi alatt harcoltak, vagy mondjuk a magyar felvilágosodásért éltek, de mondok közelebbit: a máskor ájulatig tisztelt leghűségesebb város lakosaival, akiknek a felmenői jelemzően hungarusok voltak. eleve ugye magyarország és kultúrája jelenlegi léte hungarusok nélkül ... hm, izgalmas lenne, már ha lenne egyáltalán.

"Azt ne felejtsük el, hogy a galíciáner bevándorlás nyomán Budapest egész negyedei lettek zsidó jellegűek"

a probléma ezzel mindössze az, hogy galiciából nem ki, hanem pont befelé vándoroltak a zsidók, leginkább az orosz és az ukrajnai pogromok elől a velük szemben türelmes monarchiába. galicia zsidó lakosainak száma az álitolagos elvándorlás alatt nem, hogy legalább stagnált volna, de masszivan emelkedett. persze ne nézz utána, még a végén meghasad a kis elmécskéd. még ennél is jobban. :-DDD

"Történelmi tapasztalat, hogy aki már félig-meddig asszimilálódott, de rájön hogy zsidó fölmenői vannak, 99% hogy a zsidó vonallal fog azonosulni."

már ha "történelmi tapasztalat" alatt ostoba antiszemita előitéleteket értünk. akkor hogyne, sőt de még mennyire. természetesen tele vagy erről szóló nemzetközi szakirodalommal. upsz, fogadjunk, hogy mégse. ugye eleve a szóban forgó zsidóknak nem volt mire rájönni, ugyanis nagyon jól tudták, hogy zsidó felmenőik vannak. na jó, például imrédy bácsi nem, de valahogy neki mégsem jött össze a bezsidulás. :)

"Azok a gének maradtak benn és terjedtek el a populációban, amelyek a faji összetartást erősítették."

a fajelmélet látom, nem maradhatott el. és még azon belül is a speciális, csak zsidókra érvényes fajemélet. :) nyilván persze rengeteg genetikai szakirodalmat olvastál (és természetesen tudsz is forrásként megadni), amelyek ezeket a prima fajelméleti okosságokat cáfolhatatlanul alátámasztják.

érdekes mindig ide lyukadunk ki: tetves, elmebeteg nácinak néz ki, és még úgy is röfög, mint egy tetves, elmebeteg náci, erre nézzenek oda, hát nem egy tetves, elmebeteg náci? :-)))

pitcairn (törölt) 2015.05.27. 13:57:31

@mavo:

a "tetves elmbeteg náci" mindig is áldás volt az Izrael-projekt számára:)

szobrot érdemelnének ezek a Knesszet elé

nélkülük sohase sem mentek volna a zsidók Palesztinába:)

hoplita 2015.05.27. 13:58:30

@mavo:
Dzsere madzsar tesver.:)

Török-magyar két jóbarát...te meg baszd a zanyád.:)

hoplita 2015.05.27. 14:00:09

@mavo:
Ja...tuti, hogy kompetensebbek, mint te, metéltgeci.:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 14:28:30

@pitcairn:

szerintem elég egyértelműen holokauszt nékül is lett volna izrael állam, maximum felgyorsitotta a folyamatot. palesztina gazdátlan maradt, és tele volt zsidókkal. mit vártál, mi lehetett volna ebből?

pitcairn (törölt) 2015.05.27. 15:36:24

@mavo:

erősen kétlem, mivel 1931-ben még 200 ezer zsidó sem volt Palesztinában, a lakosság 87%-ban arab volt, a földterületek pedig több mint 95%-ban arab kézben voltak

israelipalestinian.procon.org/files/1-israeli-palestinian-images/arab-jewish-population-in-israel-palestine-1914-to-1946.gif

PS.: a nagy befogadó államok (USA, Kanada, Ausztrália, Új Zéland, stb.) bevándorlás ellenes intézkedései nélkül még ennyien se jöttek volna Palesztinába

akkoriban ez nem volt vmi hej de népszerű projekt (vagy "desztináció")

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 17:56:08

@pitcairn:

nem tudom, miért kellene 1931-es állapotokból következtetni 1947-es eseményekre, de.

1931-ben cca 17% zsidó élt palesztinában (az általad linkelt táblzat szerint is), az arabok részaránya tehát elég nehezen lehetett 87%, és akkor a 9%-nyi keresztényről még nem is volt szó. még akkor sem, ha utóbbiak egy része arab volt. az általad linkelt táblázat pl. ilyen szempontból erősen hiányos.

viszont 1937-re a zsidók részaránya már majdnem 28% volt, szám szerint meg már több, mint dupla annyian voltak, mint 1931-ben, holott tudtommal ekkor még olyan komoly holokauszt sehol sem volt. 1947-re ismét cca megduplázódott a számuk, de nyilván ennek már volt köze a holokauszthoz. ugyanakkor ne felejtsük e, hogy nem csak a zsidók alijáztak, elég sok arab bevándorló is volt.

és még mindig csak a tágan vett palesztináról van szó, holott gyárilag a terület felosztásáról volt szó. zsidók ide, "palesztinok" oda.

szerintem jóval érdekesebb, hogy a britek (akkortájt valójában övék volt a terület) már jó ideje többé-kevésbé támogatták a projectet - oké, már amikor, és már aki. ismétlem, a helyzet bonyolult volt.

szóval persze, a holokuszt nem lehetett elhanyagolható tényező, de azt állitani, hogy holokauszt nélkül ma nem létezne izrael, a dolgok igen-igen súlyos leegyszerűsitése.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.27. 19:09:01

@mavo: "ezt talán azoknak a hungarusoknak leszármazottjaival illene megbeszélned, akik pl. rákóczi alatt harcoltak, vagy mondjuk a magyar felvilágosodásért éltek"

Egy történelmi fejlődés kezdetlegesebb állomása volt a hungárus-tudat. A barlangokban is éltek valaha emberek, de ez nem jelenti hogy a barlangi életmód pozitív példa az összkomforthoz képest.

Galícia az OMM része volt, de Oroszországból is jöttek.

"természetesen tele vagy erről szóló nemzetközi szakirodalommal. upsz, fogadjunk, hogy mégse."

Kérdezz meg bárkit a környezetedben akinek zsidó fölmenői vannak, melyikkel azonosul inkább. Magadat is ideértheted lol

"ugye eleve a szóban forgó zsidóknak nem volt mire rájönni, ugyanis nagyon jól tudták, hogy zsidó felmenőik vannak."

Nem rájuk értettem, hanem a jelenségre általában. a szocializmus bukása után sokan jöttem rá hogy zsidó fölmenők vannak. azt saccolom hogy 90%-ban zsidónak tarják-érzik stb magukat. persze nincsen sok zsidó barátom, de sztem neked annál több. Rajta hát.

A faji/törzsi összetartás génjei nemcsak a zsidó, hanem általában a közel-keleti népeknél (arabok, örmények) is erősek, de a zsidóknál a legerősebbek, mivel hosszú ideig egy velük (joggal) ellenséges közegben éltek.

"nyilván persze rengeteg genetikai szakirodalmat olvastál"
Nem kell rengeteget olvasni alapvető dolgokhoz.
en.wikipedia.org/wiki/Selective_breeding

Ha az állatra és növényre nézve működik, az emberre nézve is működik.

pitcairn (törölt) 2015.05.27. 19:59:44

@mavo:

a 87%-ot félreírtam, valójában 83%-ra gondoltam

az alábbi két pontot azonban fenntartom:

1. a legvonzóbb befogadóállamokban (USA, Ausztrália, stb.) bevezetett korlátozások már az 1920-as években is segítették a Palesztina felé irányuló zsidó migrációt.

2. az igazi áttörés pedig 1933 után következett be

az 1933 utáni események már szoros kapcsoltban vannak a német eseményekkel

az 1933 utáni néhány évben a bevándorlók zöme Németországból érkezett (három év alatt több mint 60 ezer zsidó érkezett Németországból)

méghozzá relatíve "rendezett keretek" között, elvégre a Németországból bealijázók még a vagyonuk jelentős részét is magukkal hozhatták

Haavara Agreement
en.wikipedia.org/wiki/Haavara_Agreement

a német zsidók sokkal __képzettebbek__ és sokkal __gazdagabbak__ voltak az előttük érkezőknél lényegében ők lettek az újdonsült közösség __elitje__

az 1933-tól kibontakozó bevándorlási hullán kulcsfontosságú volt a zsidó állam kialakulása szempontjából

pitcairn (törölt) 2015.05.27. 20:08:17

@mavo:

nem hinném, hogy ez "leegyszerűsítés" lenne

a legtöbb "bealijázó" szívesebben ment volna vmi __normális__ államba pl. az USÁ-ba

1920 előtt erre minden esély megvolt

no és hogy haladt ekkoriban a cionista projekt?

jóformán sehogy...

tömött sorokban meneteletek a k-európai zsidók pl. az USA felé:)

és a többség istenigazából mindig is inkább efféle helyre akart menni..

Izrael egy kitalált, mesterségesen kialakított ország

Creating a Warrior State
The Enigma of Israel
by GABRIEL KOLKO
www.counterpunch.org/2012/03/16/the-enigma-of-israel/

pitcairn (törölt) 2015.05.27. 20:12:55

@Nemzetstratégia:

az un. zsidó "nemzettudatot" nem a "gének", hanem a hozzád hasonló kripto-cionista idióták tartják fent

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 20:20:33

@pitcairn:

ez azért elég messze van attól az állitásodtól, hogy "nélkülük [nácik] sohase sem mentek volna a zsidók Palesztinába".

pitcairn (törölt) 2015.05.27. 20:31:51

@mavo:

ilyet sohasem írtam, mindig voltak zsidók Palesztinában

én mindössze az "Izrael-projektről" mondtam véleményt

PS.: különben sokak szerint a palesztinoknak is legalább annyi közük van az ókori zsidókhoz, mint a diaszpórában élőknek

egy Shlomo Sand nevezetű meghasonlott izraeli állampolgár még könyvet is írt erről (a Franciaországba való áttelepülése előtt), ami bestseller lett Izraelben:)

The Invention of the Jewish People
en.wikipedia.org/wiki/The_Invention_of_the_Jewish_People

gyalog.galopp 2015.05.27. 20:39:51

@Nemzetstratégia:
"e a zsidóknál a legerősebbek, mivel hosszú ideig egy velük (joggal) ellenséges közegben éltek."

Azt már hallottam, hogy teher alatt nő a pálma, de a gének ilyen technikával történő szaporodása teljesen új.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 21:48:32

@pitcairn:

"ilyet sohasem írtam, mindig voltak zsidók Palesztinában"

baszki, szó szerint téged idéztelek. :) mindegy, fátylat rá, ahogyan utólag kiegészitetted az már okésabb sokkal.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.27. 21:53:50

@gyalog.galopp: nem volt választásuk ( az életmódjuk és a vallásuk miatt, lásd pl. a Talmud Jézussal kapcsolatos passzusait), bezáratásra voltak ítélve egy hagyományosan erősen keresztény közegben, meg ugye a zsidók közül kerültek ki az uzsorások, adószedők és egyéb parasztok által közkedvelt foglalkozások, a gettó jobb védelmet nyújtott mintha elszórtan éltek volna egy-egy városban, ahol egyenként levadászhatták volna pogrom idején az uzsorásokat.

Egy ilyen környezetben vagy nagyon erős összetartás van, vagy semmilyen, Aki nem játssza a játékot, az mehet amerre lát, örökre kiátkozva. Csak azok maradnak benn a közösségben, amelyek fanatikusan lojálisak hozzá. Azok a gének terjednek el, amelyek ezt biztosítják/elősegítik. Ezt bizonyítja közvetve hogy a kommunista zsidók és kapitalista zsidók milyen erősen összetartottak egymással, a látszólag teljesen ellentétes nézeteik ellenére is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.05.28. 06:37:44

@Nemzetstratégia: Leon Urist aligha lehet antiszemitizmussal vádolni. El kell olvasni a könyveit. Szépirodalmi regények, de nem törekednek a dokumentumregény trófeájára. Mindemellett azért elég érzékletesen leírja A királynő törvényszékében, miért éppen Lengyelországban voltak haláltáborok.

pitcairn (törölt) 2015.05.28. 09:23:42

@mavo:

igaz, tényleg ezt írtam, de azt azért fenntartom, hogy a cionista mozgalom sikere lehetetlen lett volna az antiszemiták nélkül

emlékművet érdemelnének ezek Izraelben:)

IdomitottFoka 2015.05.28. 09:46:55

Annyira uncsi, hogy a sok hülye szerint nem is volt ennyi meg annyi a zsidó áldozat, meg kamra se volt, csak spájz, meg a többi. Vegyék tudomásul, hogy egy rendes antiszemitának, nácinak nem azon kell herpegni, hogy vajon történt-e ilyen, hanem azon, hogy "sajnos csak ennyi sikerült". Ez a sok meghasonlás saját magukkal kieszi belőlük az értelmet.

hoplita 2015.05.28. 10:28:43

@mavo:
"...ekkor még olyan komoly holokauszt sehol sem volt. ..."

Aha....ekkor még csak komolytalan holokosztok voltak, de aztán jöttek a komolyak.:))))

Bazmeg...konyhanyelvvel vitázol tudományosan, kuriózum, igaz nem a tefélédnél.:))))

hoplita 2015.05.28. 10:30:51

@IdomitottFoka:
Te valóban idomított vagy, de a fóka intelligens állat.

A nicked másodrészének válassz más főnevet.
Lehetnél idomított fakanál, az pont jó is lesz.:)

IdomitottFoka 2015.05.28. 10:33:01

@hoplita: Az én apukám meg sokkal erősebb mint a tiéd, bibibá!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.06.07. 16:38:43

@hoplita:

szegénykém ... kicsit azért sajnállak, elég szar lehet úgy élni modern világunkban, hogy még olvasni sem igazán sikerült megtanulnod.
süti beállítások módosítása