„Szakadék peremén billegünk” – a ma 44 éves nagypapa, Lackfi János a Mandinernek
2015. május 18. írta: Redakció

„Szakadék peremén billegünk” – a ma 44 éves nagypapa, Lackfi János a Mandinernek

lackfi_janos.jpg

„Friss gyermekem már az anyaméhben nagynéni volt! A tetejébe az unokám nagynénje!” Lackfi János ma ünnepli 44. születésnapját, de már egy hónapja nagypapa, múlt pénteken pedig megszületett hatodik gyereke, Julianna. Harminc könyv szerzője, számos irodalmi díj birtokosa, nemzedékének egyik legolvasottabb költője, írója, akinek tankönyvbe került verse is kavart már vihart: még a jobbikos Dúró Dóra is kikelt ellene. Szerinte mégsem baj, ha „a valóság trolljai” rárontanak az irodalomra, s azzal sincs gond, ha „száll az ének site-ról site-ra”. Az irodalom halála ugyanis szerinte nem a szeretet vagy a gyűlölet. „Az irodalom halála az unalom.” Szupertitkos könyvterv, gyerekek, unoka, házasság, kultúra, politika, Isten, élet és halál – születésnapi nagyinterjúnk.

„Voltam olyan boros esten, ahol jobbomon az ajropéer kozmopoliták ültek, balomon meg a népiek. Én így hol népdalt daloltam, hol meg Rilkéről értekeztem, kicsit az ütköző szerepét is betöltve. Akkor éreztem, hogy a helyemen vagyok. Mélyen értem-érzem mindkét tábort. Kapolcson, a Kaláka Versudvarban amolyan hopmester, hivatalosan »házigazda« vagyok, és ötödik éve versműhelyt tartok tíz napig minden áldott délben. Babzsákon ücsörögve írogatták verseiket a népek csodás hangulatban. Aztán bejelöltek Facebookon. Az egyiknek akkora karmos turul volt a háttérképe, hogy el sem fért a képernyőn, a másik meg tagja volt a »Most rögtön akasszuk fel a miniszterelnököt, de előtte még heréljük is ki lehetőleg« nevezetű nemes társadalmi mozgalomnak. Ez a két ember úgy tudott együtt ülni, verset írni, hogy nem ontották ki egymás belét. Valahol tehát létezik Magyarország. Egy Magyarország. Nem kettő, meg sok. Egy. Ebben makacsul hiszek. 

Haza a magasban?

Vagy a mélyben. Vagy középen. Valahol. Lényeg, hogy van.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr887469618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.05.18. 13:25:55

Kukoricagombóc

<<<
A legnagyobb istenáldása a kukoricagombóc.
Nem azért, mert csövesen terem, hanem, ha a magamfajta ember bekap belöle vagy ötvenet, hát félév igénye táján nem eszik nem iszik, akár a puputeve a sivatagban, nem is (csámcsogás) azt a sárvízbéli úriemberek.
>>>

Szavak tudása

(Mit mondott Haumann (Patás), amit elnyomott a csámcsogása? Aki költő akar lenni, sok szavat kell annak tudni, ja.)

Stumpf ezúttal sem bírt kibújni a szőrszűréből, mert elfelejtett felkészülni áldozatából, aki ezt nem használta ki, mint ahogyan ez egy jó keresztényhez illik, ezért pontozással győzött.

A riport sportértéke: nem sok.

A plázacicavers, amit D.D. a szájára vett a parlamentben, tényleg nem irodalomkönyvbe való. Mert pornográf (= eredetileg prostituáltakról készült írás vagy rajz). Mert esetünkben a magyar nyelvet erőszakolják benne lényegre törően - halomra.

Ám ebben az értelemben (lásd: Lackfi elmélkedését a szellemét áruba bocsájtó írókról) maga a poszt is pornó, Stumpf szerepét benne pedig ne is firtassuk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.18. 13:40:41

@Bell & Sebastian:

Tudja, mi jutott nekem erről az interjúról eszembe?

Bertha Bulcsu még 1971-ben készített egy beszélgetést Cseres Tiborral, az a beszélgetés jutott eszembe, mert Lackfi ugyanúgy védi magát benne 2015-ben, mint anno Cseres 1971(!)-ben védte. Totál ugyanazok az önvédelmi technikák köszönnek vissza mindkét szövegben. Nesze neked, rencervátás!

Kikukáztam magának a Cseres-interjút: dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=0000000543&secId=0000048010&mainContent=true&mode=html

Bell & Sebastian 2015.05.18. 17:43:40

@bbjnick: Kösz.

A posztra visszatérve: annyit csak akartam mondani, attól, hogy valaki betéve tudja a szinonima szótárt még nem válik automatikusan íróvá / költővé. ... Jónak is kell ahhoz lenni, hogy széppé váljon a Mű. Az örökkévalóságnak.

Meg kellett néznem Cseres életrajzát, mert az időpontoknak jelentősége van, főleg a végjátékban. Azt például nem is tudtam, hogy Göncz lett az utóda. Ha megnézi az internyúl dátumát (1974, maga 4 éves volt), mindjárt világos, hogy mi miért. De ha végigolvastam, el fogok rajt' gondúkodni, hátha eszembe jut valami értelmes is. :)

Bell & Sebastian 2015.05.18. 18:43:14

@bbjnick: Párdony, 1971. Ennek az interjúnak sem sok értelme volt, a párhuzamosság a fentivel szembeötlő.

Mindkettő olyasmi, mint amikor választások előtt O.V. hűst sütkérezett a kertben és egészen úgy föstötték le a fénnyel írók, mint egy embert.

Vagy. A nagy öreghez elküldték a Bulcsu gyereket, nézze meg, meddig húzza még? Ha majd szétveti az egészség, ölje meg egy 45 -ös gumicsizmával.

Cseres takonyhalként tekeredik, miközben mindketten a Hideg napok -ra gondolnak. Egypár, tétova kérdés irányába, de ügyesen hárít. Ott se volt. Fogalma Se Nint-Sen, aki egy távol-keleti kocsmafilozófus.

Egészen elképesztő korrajz a semmitmondásról. Akárcsak ez. Nihil, mert nincs kiállás.
- - -
Adott pillanatban még egyszer és utoljára előszedték a fogatlan orosz lányt. Háát, nem harapott.

A fedő neve: vak.und.ok.

kakukkboy 2015.05.19. 18:00:25

Piha.
Ő pedig belelökne a szakadékba.
Szégyen, hogy ebben még ájtatos manók segítik is, toljáxekerét.

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tinibugyi_gumija_bemelyedten_-_kell_ez_egy_kilencedikes_tankonyvebe/2401218/

Anno, mikor pólyás volt gyermekem, igen mogorván elhajtottam mellőle a "gügyibabahogyivagygumibugyi" idiótákat.
Laczkfiffi -segédlettel- az egész nemzetet viszi gyügyére.
"Írodalmársága" nem lenne probléma, ha abból élne, és nem államosítanák, közpénzen végeznék a hülye-nevelést.
süti beállítások módosítása