John O'Sullivan: A konzervatívok megcsinálták a maguk szerencséjét
2015. május 12. írta: Redakció

John O'Sullivan: A konzervatívok megcsinálták a maguk szerencséjét

john_o_sullivan.jpg

Ha magát a konzervatív-liberális kormány eredményeit nézzük, nem meglepő a Konzervatív Párt győzelme Nagy-Britanniában – mondta a Mandinernek John O'Sullivan brit politikai elemző, a Danube Institute elnöke, Margaret Thatcher egykori tanácsadója. A Budapesten előadó és lapunknak interjút adó O'Sullivan szerint az új kormány karakteresebb jobboldali politikát folytathat majd. Ugyanakkor Skócia függetlenedési törekvései és Nagy-Britannia EU-hoz való viszonyának átgondolása súlyos kihívást jelentenek majd David Cameron és kormánya számára.

Ami O'Sullivan szerint drámai volt ezen a választáson, az a Skót Nemzeti Párt (SNP) és az EU-szkeptikus UKIP megerősödése volt. Várható volt, viszont meglepően nagy mértékű lett az SNP és UKIP áttörése. John O'Sullivan szerint egyre fontosabb ügy a „skót kérdés”, melyben már nem csak a függetlenséget kívánó skótok, hanem a skót elszakadási törekvéseket egyre kritikusabban figyelő angolok is megjelentek. „Ne a skót farok csóválja az angol kutyát” – mondják egyre többen Angliában. A Danube Institute elnöke úgy látja: az SNP földrengésszerű megerősödése meg fogja határozni a következő ciklust, és Skócia teljes függetlensége immár lehetségesnek tűnik.

Az UKIP megerősödése hasonlóan drámai történet John O'Sullivan szerint. „Nem fog eltűnni hosszú távon a UKIP” – vélekedett az elemző. Az EU-szkeptikusok az összes szavazat 13 százalékát megszerezve a harmadik helyet érték el a választáson, igaz, a választási rendszer sajátosságai miatt csak egy képviselőt küldhetnek a londoni parlamentbe. Viszont a UKIP 650 választókerületből 125-ben futott be a második helyen, így erős helyzetben lehet majd a következő parlamenti választáson, a helyhatósági választásokról nem is beszélve. Az Európai Parlamentben pedig – a tavalyi EP-választás óta – így is a UKIP a legtöbb képviselővel rendelkező brit párt. Hogy a UKIP kire veszélyes? Mind a Munkáspártra, mind a Konzervatívokra, különösen amióta a patrióta érzelmű „munkásosztálybeli” rétegektől mind a progresszív középosztály pártjává váló Munkáspárt, mind a gyakran elitizmust sugárzó Konzervatív Párt elfordult.

A Mandiner kérdésére, hogy mit vár David Cameron második kormányától, John O'Sullivan úgy válaszolt: „Enyhén jobbra tolódhat a kormány politikája és személyzeti összetétele. Jobboldali toryk foglalhatják el a liberálisok helyét a kormányzatban. Cameron több szimbolikus ügyben az eddiginél konzervatívabb álláspontot képviselhet majd, például a brit jobboldal által vitatott, még Blair idején elfogadott emberi jogi törvény vagy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága és Nagy-Britannia kapcsolatának a felülvizsgálatában. A kormány ugyanakkor nem fog nagyon jobbra menni, meg fog maradni a brit mainstream keretein belül”.

Hogy mi várható a választás után, a közeljövőben a brit politikában? John O'Sullivan szerint a gazdasághoz elismerten jól értő konzervatívoknak folytatniuk kell a 2010-ben elkezdett megszorításokat, és a választási győzelem után fájdalmas döntéseket kell majd meghozniuk ezen a téren. A másik az EU-tagság ügyében David Cameron által megígért népszavazás kérdése: O'Sullivan szerint lehet, hogy már 2017 előtt túl akar lenni ezen a kormányzat, hiszen egyébként a piacok is igénylik ennek a bizonytalan helyzetnek a lezárását. A brit elemző David Cameron álláspontját úgy fogalmazta meg: „Az EU-ban, de nem az EU által kormányozva”. A baloldali ellenzék ebben támogatja is a kormányfőt. O'Sullivan szerint a következő forgatókönyv várható: lesz népszavazás, a kormányfő EU-párti álláspontja fog nyerni, Nagy-Britannia az EU-ban marad, majd két év múlva újra elkezdődik a vita a britek EU-tagságáról. „Ez az örök vita nem fog lezárulni addig, amíg Nagy-Britannia az EU tagja marad” – tette hozzá John O'Sullivan. S ugyan London folyamatosan harcol Brüsszelben, a brit elemző úgy látja, nincsenek ebben állandó szövetségesei Nagy-Britanniának az EU-ban. De semmit ne zárjunk ki a jövőre nézve: „Amit »váratlannak« mondanak, az megtörténik a politikában, de amit »elkerülhetetlennek«, az soha” – zárta előadását John O'Sullivan.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr827453458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.12. 18:28:11

"Cameron több szimbolikus ügyben az eddiginél konzervatívabb álláspontot képviselhet majd, például a brit jobboldal által vitatott, még Blair idején elfogadott emberi jogi törvény vagy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága és Nagy-Britannia kapcsolatának a felülvizsgálatában."

A britek elég régi demokrácia már ahhoz, végigcsináltak, túléltek ezt-azt, hogy tisztán lássák, kétes, zavaros emberijogi tébolygásokra nem lehet nemzetek sorsát föltenni.

Bell & Sebastian 2015.05.12. 19:46:41

@bbjnick: Inkább az amcsi patás patáját vélem kilógva látni ebben a veled-de-nélküled -játékban.

(No meg, a Junájtid Kingdóm nincsen teleaggatva "Épült az Unió támogatásából" -blagádokkal. Mondjuk No. se nem, valahogy megoldják, saját kasszából. Olyan ez, mintha valami távoli rokon, aki mellesleg haragosom is, kezelné a családi kasszát. Az esetek többségében jó, hogy nem ad, inkább megveszi a bútort, tűzifa áron, amit elvisz a faszállító.)
süti beállítások módosítása