„Ez riogatás pepitában” – Fabiny Tamás evangélikus püspök a kormány politikájáról
2015. május 08. írta: Redakció

„Ez riogatás pepitában” – Fabiny Tamás evangélikus püspök a kormány politikájáról

fabiny_tamas.jpg

„Ez nem más, mint a 23 millió románnal való riogatás pepitában” – mondja a Mandinernek Fabiny Tamás evangélikus püspök a kormány bevándorlós-terroristás konzultációjáról, ami legalább annyira kiverte a biztosítékot nála, mint Orbán Viktor halálbüntetést emlegető „lufija”. A püspök szerint „nem szabad, hogy egy tíz évvel ezelőtti státuszhoz ragaszkodva mindent elhiggyen a hívő, amit egy adott párt elé tesz”. Fabinyt meglepte a kormány valódi konzultációt nélkülöző politikája, vagy ahogy ő fogalmaz: a gőzhenger. Interjúnk.

„Olyan nagyon nem hallottuk a hangjukat eddig.

A hajléktalanok kriminalizálása vagy az egyházügyi törvény kapcsán az evangélikus egyháznak volt különvéleménye, de nem mondom, hogy fene bátrak voltunk és borogattuk az asztalokat. Néhány alkalommal azért ellene mentünk ennek a gőzhengernek. Az egyház szerepe egyébként természetes módon kritikus. Ez a prófétai szerepből következik. Még a Bajnai-kormány alatt kérdeztek egyszer egyház és politika kapcsolatáról, s akkor azt mondtam: várom már a pillanatot, hogy egy konzervatív kormány kritikusa lehessek. Színt vallottam tehát, hogy várom a kormányváltást, másrészt jeleztem akkor is: fenntartom magamnak a kritika jogát.

Megbánta, hogy öt éve várta a Fidesz-kormányt?

Jó adag értetlenség van bennem. Azt vártam, hogy – főleg a kétharmad birtokában – elegánsabb, nyugodtabb kormányzást látok majd. Nem vagyok naiv, természetesen tudom, hogy élnie kell a kormánynak a rá bízott felhatalmazással, de az érdemi konzultáció teljes hiánya meglepett. Még mindig működik persze az a beidegződés az egyházi emberek és a hívők körében, hogy nekik csak a Fidesz lehet szövetségesük. Ez egyrészt érthető, mert a többi párt többé-kevésbé elzárkózott az egyháztól. Nem szabad azonban, hogy egy tíz évvel ezelőtti státuszhoz ragaszkodva mindent elhiggyen a hívő, amit egy adott párt elé tesz. A kritikus szolidaritás jegyében kell közelíteni minden kérdéshez. Nem káposztafejek vagyunk, hanem gondolkodó emberek.”

Stumpf András interjúját Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr887441542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.05.08. 15:14:58

érdekes ez az ember. azt mondja jézus, de mintha genny folyna a szájából.

Helyes Írás 2015.05.08. 17:58:02

Amit a "gőzhengerről" mond, az igaz, de szólhatott volna hamarabb is.

Amit a halálbüntetésről gondol, az tiszteletre méltó, de ha a keresztények az elmúlt kétezer évben szó szerint betartották volna a "jézusi szeretettanítást", már nem léteznének.

A bevándorlással kapcsolatban pedig tisztában kell lenni azzal, hogy az egyházak valóban globális szervezetek, egyetemes szempontokkal, az államok viszont lokális szervezetek, partikuláris (részközösségi) szempontokkal, s ez a kettő bizony számos esetben, így a bevándorlás kapcsán is szembekerülhet egymással. Az államok vezetői az állampolgáraiknak felelnek, az egyházak vezetői a kánonnak és amit arról gondolnak. Ez sem újkeletű ellentét az európai kultúrában: voltak már pápák avignoni fogságban és járt császár canossát.

Tenger Ész 2015.05.08. 18:01:27

Orbán Viktor:
"A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont"

Orbán Viktor:
"Több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét - jelentette ki tegnap Orbán Viktor kormányfő. A társadalom elöregedésétől egész Európában tartanak."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.08. 18:11:24

Keverjük csak a szezont a fazonnal, abból lesz csak jó móka, amibe valamennyien belerokkanunk!

Hogy az egyház(ak) nem kellően kritikusak a kormányzattal, azért senki mást nem illet feddés, mint az egyház(ak)at. Épp ideje volna, hogy kiálljanak magukért (ha már az elmúlt 25 évben nem volt rá érkezésük), ez a hívek kifejezett igénye is!

Ami viszont a konkrét kérdéseket illeti, a halálbüntetés és a bevándorlás kapcsán a kormányon köszörülni a köszörülni valót, bocsáttassék meg nekem, de meglehetősen farizeus magatartás!

A halálbüntetés intézménye egyáltalán nincs ellentétben a kereszténységgel: az Egyházatyák és számos korszakos nagy filozófusunk és teológusunk is a közösségi létezés evidenciájának tekinti azt. Ha egy közösségnek azt mondjuk, nincs joga a halálbüntetés alkalmazásához, az olyan hatású, mintha azt mondanánk, nincs joga megvédenie magát. Az a közösség folyamatosan szorongani fog és demoralizálódik. Megroppan a törvénybe vetett bizalma és, meglehet, nő a bűncselekmények száma is. Ez nem azt jelenti, hogy nyakra-főre alkalmazni kell a halálbüntetést, sőt, még az sem biztos, hogy egyáltalán alkalmazni kell, de a jog megtagadása az emberektől, hogy a rendelkezésükre állhasson egy büntetőszankció, amit biztonságuk érdelében szükségesnek éreznek, egyértelműen negatívan hat a társadalom lelkületére és erkölcseire. Ha létezne a halálbüntetés intézménye, akkor annak korlátozásáért vagy megszüntetéséért szerveződnének társadalmi mozgalmak és nem a bevezetéséért. Mennyivel egészségesebb lenne az a társadalom! Ezt kellene megérteni.

Ami pedig a jelenlegi népvándorlást illeti, nincs képmutatóbb magatartás annál, mint amit ezzel kapcsolatban a Nyugat képvisel! A Délről és Keletről özönlő tömegeket elsődlegesen az indította meg, hogy a nyugatiak politikailag és gazdaságilag kibombázták otthonaikból. Erre nem az az adekvát válasz, hogy Európa fogadjon be sokmillió menekültet, akik oly mértékben felborítják a gazdasági-társadalmi egyensúlyt, hogy súlyosabb krízist idéznek elő, mint ami elől menekültek, hanem az, hogy a Nyugat abbahagyja a "bombázásukat" és ott, helyben, gazdaságilag hozzájárul a kármentéshez. Mivel nekünk effektíve semmi szerepünk nem volt e probléma létrehívásában, nem is várható el, hogy közreműködjünk annak orvoslásában, főként olyan esetekben, ha nyilvánvaló számunkra, hogy a gyógymód hibás és életveszélyes. A magyarságot történelmi tapasztalatai arra tanítják, hogy a tömeges bevándorlás, a rajtunk keresztüli nagy népmozgások bármilyen formáját a leghatározottabban elutasítsa; és ehhez nem csak joga van, hanem igaza is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.08. 18:16:40

@bbjnick:

nyugatiak politikailag és gazdaságilag kibombázták otthonaikból.= nyugatiak politikailag és gazdaságilag kibombázták őket otthonaikból.

főként olyan esetekben, ha nyilvánvaló számunkra=főként olyan esetekben, amikor nyilvánvaló számunkra

és ehhez nem csak joga van, hanem igaza is.=és ehhez nem csak joga van, de igaza is.

Robinzon Kurzor 2015.05.08. 19:40:39

@bbjnick:

Felszínes locsogás, érvek nélkül, de legalább a valóságtól teljesen elrugaszkodott állításokkal.

Bébéjé, te szorongasz attól, hogy nincs halálbüntetés?
Arra egy szakorvos lehet a megoldás (esetleg), de nem az, hogy akkor legyen halálbüntetés, mert különben te szorongasz.

Ötperces Nickregisztráció 2015.05.08. 19:49:54

www.hir24.hu/belfold/2015/01/19/az-iszlam-allamot-eltette-egy-arab-ferfi-a-9-es-buszon/

„Szidjál csak! Muszlimok vagyunk, Csecsenföldről, Andalúziából, Törökországból, nem arabok. A prófétát – béke legyen vele – szolgáljuk. Terroristák vagyunk, megbasszuk az anyátokat! Mi szeretjük a keresztényeket. Jézusról szebbeket mondunk, mint ti! Jobban szeretjük Jézus Krisztust, mint ti. A Koránban ő is Próféta. Harmincezer próféta van! (itt a szöveg érthetetlenné válik). Ezért szeretem az Iszlám Államo! Ők jó dolgokat csinálnak. Harcolnak a kibaszott képmutatók ellen. Szaúd-Arábia ellen. A (érthetetlen szöveg) rendszerük ellen. Amerika a nagy hazug. Nem arab vagyok, hanem észak-afrikai. Szeretlek benneteket, keresztényeket, de próbáljatok meg jók lenni. Kibaszott rendszer! Éljenek a mudzsahidek! És éljen Mohamed. Eljön a világvége!"

www.hir24.hu/belfold/2015/01/19/az-iszlam-allamot-eltette-egy-arab-ferfi-a-9-es-buszon/

Lajka kutya 2015.05.08. 20:43:07

Ma volt volt módom elolvasni a csodálatos 12 pontot bevándorló ügyben. Teljesen egyetértek a Nógrádi György féle vonallal, de mire végére értem annak a szarnak addigra lement pár biztosíték a buksimban.
Felőrölték a népszerűséget az arrogáns faszságaikkal, meg a senkiházi stílusú frontembereikkel. Volt ilyen, lesz ilyen.
De hogy képesek ugyanazt megtenni, amit a tisztelt elődeik, nevesül, hogy az apadó politikai tőke megállítása és megfordítása reményében embert emberre ugrasztó hangulatot szítani...
Ócska geci banda

Herr Sion Liebhaber 2015.05.08. 22:39:25

elkapjuk az összes klerikális fasisztát:

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fb/Killing_Joke-Laugh-cover.jpg

a Stadion Staffel tagjait elsőként állítja falhoz a forradalom

lezsír (törölt) 2015.05.14. 06:48:14

Az evangélikusok jórészt német, sváb, szlovák kisebbségiek, nekik aztán mindegy, hogy hány menekült jön.
Az lett volna a karakán dolog, ha kimondja a püspök, amit minden igazságszerető ember gondol: ne pénzeljék az egyházakat állami pénzből, tartsák el őket a hívek.
A halálbünti gumicsont, az EU-ban nem lesz.

barsled 2015.05.14. 11:36:16

"Az evangélikusok jórészt német, sváb, szlovák kisebbségiek"
Hülyeséget írsz. A magyarországi evangélikusok többsége magyar, legfeljebb német, szlovák, stb. felmenőkkel. Mint, ahogy a magyar katolikusok többségének is vannak asszimilálódott német, szlovák, délszláv, román, cseh, lengyel,cigány, zsidó, örmény, stb. ősei.

lezsír (törölt) 2015.05.27. 07:49:12

@barsled: buta vagy
Az evangélikusok közt rengeteg (többségben vannak) a német és szlovák tudatúak
sokat ismerek, ők tényleg magyarországi szlováknak meg magyarországi németnek vallják magukat
Ezek tények

Görögkatolikus ismerőseim meg szinte mind ruszin származásúak Észak-Kelet Mo-ról. Borsod, Szabolcs-Szatmár.
Nincs ezzel semmi baj, a családnevük is olyan szlávos, hogy csuda.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.27. 18:33:38

@Helyes Írás:

"Amit a halálbüntetésről gondol, az tiszteletre méltó, de ha a keresztények az elmúlt kétezer évben szó szerint betartották volna a "jézusi szeretettanítást", már nem léteznének."

a háborúkban halálos itéleteket hajtanak végre?

Helyes Írás 2015.05.28. 08:42:55

@mavo:

Bizony gyakorta azt is. Mindenesetre ölnek. (Hatodik parancsolat.)

S Jézus azt hirdette, ne álljunk ellen a gonosznak, ha arcul ütnek minket jobbról, fordítsuk oda a másik orcánkat is, és a többi. A szó szerinti üzenet az, hogy soha ne álljunk ellen a kényszerítőnek, bízzuk magunkat Istenre.

Hát bizony később szükség volt értelmezőkre.
süti beállítások módosítása