Erdély újranemesítői: arisztokraták honfoglalása
2015. május 02. írta: dobray

Erdély újranemesítői: arisztokraták honfoglalása

kalnoky.jpg

Elegáns, öltönyös-nyakkendős úriemberek jelentek meg a kapuban és megindultak az udvar végében lévő lakás felé. A kis lakásban „gyönyörű porcelánszervízben” szolgálták fel a teát. Marosvásárhelyen emlékezik így a rokonok látogatására gyerekkorából Haller Béla, a Bolyai Farkas Gimnázium olasz-francia szakos tanára.

A kőröspataki templom előtt kisebb társaság gyűlt össze 1987 szeptemberében egy „ismeretlen” látogató köszöntésére. Nemsokára azonban három szekus Dacia tűnt föl a bekötőúton, a falusiak hazarebbentek, az „idegenek” pedig átkocsikáztak Miklósvárra, a Daciák számára járhatatlan úton.

Haller Béla az erdélyi arisztokratákat tömörítő Castellum Alapítvány elnöke, az emlékeiben feltűnő látogatók pedig az erdélyi arisztokrácia kommunizmus alatt is otthon maradt tagjai – jelentős részben rokonok. Amikor édesapja 12 éves korában először elvitte Küküllővárra, nagy mozgolódás támadt a településen. Küküllővár egyrészt erősen román tudatú falu, másrészt a Hallerek „ősi fészke” – a robosztus vár ma is lenyűgöző, habár ma már egy konstancai vállalkozó tulajdonában van. A helyiek 1966-ra már alaposan kiábrándultak a kommunizmusból és régi szép időkként emlékeztek a háború előtti világra, ráadásul a gróf, Haller Jenő nem egyszer segítette a falubelieket. Ezért volt a mozgolódás, amit akkor a 12 éves Haller Béla még nem teljesen tudott mire vélni.

A kőröspataki látogatók a Kálnoky család tagjai voltak, akikről útbaigazítójuk terjesztette el a mise alatt, hogy „itt vannak a grófék” – az illető ugyanis gyerekkorában játszótársa volt a Kálnoky grófnak, és felismerte rajta a jellegzetes Kálnoky-vonásokat.

Hát, így kezdődött újra – vagy inkább folytatódott némi szünet után – számos régi, már csak mesében olvasható történet, amelyek közül hatot foglalt kötetbe Csinta Samu, a Sepsiszentgyörgyön született újságíró. A Kálnoky- és a Haller-család erőfeszítésein túl az Apor-, a Mikes-, a Bethlen- és a Teleki-család közelmúltbeli erdélyi újrakezdését.

Voltak, akik elmentek, nem csak Németországig, akár Argentínáig is; s voltak, akik ott maradtak a történelemnek véget vetni szándékozó „utópia” beköszöntekor. Aki a történelem süllyesztőjébe küldeni kívánt társadalmi osztály maradékaként életben maradt, az nagy lelkierőről tanúságot téve kezdte újra az életet, például gyári munkásként, városszéli házikóban vagy külföldön.

Miután a rendszerváltást követően kiderült, hogy van némi remény visszaszerezni az „ősi jussot”, a múltat magukban már többé-kevésbé lezárt, új életet kezdő elüldözöttek utódai − akiknek azért meséltek ezt-azt és Hallerékhez, Kálnokyékhoz hasonló élményben volt részük  feladták a vállalati karriert, egzisztenciát, és visszamentek Erdélybe, nem tudva, mit hoz a jövő. Valaki csak vonakodva ment, és az ott látottak, tapasztaltak és a helyiek vendégszeretete volt az, ami végül meggyőzte őt: maradni kell, hiába kopott meg a Tündérkert.

Mit gondoljunk 2015-ben az arisztokráciáról? A marxista közhelyek talán már kihaltak, nem tekintünk rájuk népnyúzó elnyomóként, és talán már nem hozakodunk elő ötszáz éve élt főurak hatalmaskodásaival a mai arisztokraták ellen. De egyáltalán, létezik-e arisztokrácia, amikor hivatalosan nem létezik? Szikrázó vita kerekedett belőle a Facebookon, amikor az MTI pár éve egy hírében nemesi címeket tüntetett fel. Az hívja magát magánhóbortból hercegnek, grófnak és bárónak, aki akarja, de állami cég ilyet ne tegyen – szólt a követelés.

Ám a történelem és a társadalom nem pusztán az állam ripsz-ropsz adminisztratív döntései alapján működik. Ha egy társaság tradícióból számon tartja, honnan származik időben és térben, akkor édes mindegy, vannak-e nemesi címek hivatalosan vagy nincsenek. Senkinek nem lehet megtiltani, hogy olyan társaságba járjon, amilyenbe akar, az arisztokrata családok kapcsolatrendszere pedig a mai napig behálózza Európát. Ha pedig az illető úgy is viselkedik, ahogy ma elvárják egy arisztokratától, akkor semmi nem menti meg attól, hogy a helyiek a fent leírt módon emlékezzenek a régi szép időkre. Vannak címek vagy nincsenek, használják őket vagy sem, a neveltetése mindenkin meglátszik. A Kálnoky-gyerekek például csak ideiglenesen kaptak felmentést az inghordás kötelezettsége alól, amikor kicsúfolták őket emiatt az osztálytársaik.

A műveltség és jó modor hordozói vagy finnyás, elpuhult, túlfinomult ficsúrok? Kizsákmányolók, itt maradt felesleges relikviák vagy romantikus, misztikus köd által körülvett alakok? „Közöttünk élnek, és mégsem” – írja Csinta Samu. De hát kinek nincsenek meg a maga zárt, ezoterikus társaságai, ki nem él az emberek között úgy, hogy mégsem ott él? Arisztokrata mellett üzletemberek, egyetemi professzorok, politikusok, bármely szakma képviselői? Minden, hátsó kertben sütögető társaság egy kis összeesküvés a többiek ellen, akár egyedileg készített lovaglónadrág, akár konfekcióöltöny, akár kapucnis pulóver az egyenruha.

Persze, az arisztokraták tűnnek fel a legromantikusabb színben. Bizonyára van, aki élvezi ezt közülük, van, aki jót mosolyog és legyint rá, másoknak meg egyenesen terhes. Alighanem meg kell szokniuk, hogy ha nem is kell annyira figyelniük minden lépésükre, mint egy politikusnak, de fokozott érdeklődés követi életüket, és időnként elbotorkál hozzájuk egy-egy újságíró.

Zárt társaságok, jó modor, romantika és mesés Erdély ide vagy oda, azért bátor elhatározás otthagyni egy felépített, sikeres életet és Drakula földjén újrakezdeni, nyugati helyett román ügyintézési technikákat tanulni, lerobbant kastélyt felújítani, birtokot visszaszerezni, románul megtanulni és új jövőt építeni. Mindezt figyelő szemektől követve, miközben a román állam néha megpróbálja éjjel elhordani azt, ami nappal felépült.

Talán Erdélynek – és a magyar nemzetnek – is jobb, ha azok próbálnak életet lehelni régi kastélyokba és birtokokba, akiké régen volt, akik magukénak érzik; és az erdélyi soft powert erősítve Károly hercegeket látnak vendégül, valamint küzdeni tanítanak: „egy értékeit veszített korban, amelyet saját erőből egyelőre elfelejteni sem könnyű, nemhogy felülírni, égető szükség volna azokra a régi mintákra, amelyek – talán nem csak a múlt mindent megszépítő messzesége okán – ma is egy élhető, gondoskodó élet emlékét idézik fel”. Akkor is, ha vannak útbaigazító, gyerekkori játszótársak, akik talán mosolyognak a társadalom csodálatán és egyszerűen embernek ismerik az úri csemetéket.

Csinta Samu: Erdély újranemesítői. Arisztokraták honfoglalása. Heti Válasz, 2015. A képen Kálnoky Tibor áll a Sepsikőröspataki Kálnoky-kastély előtt. A felirat: Világ proletárjai, egyesüljetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr807396256

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szilvay Gergely: Erdély újranemesítői: arisztokraták honfoglalása 2015.05.02. 14:26:01

Talán Erdélynek – és a magyar nemzetnek – is jobb, ha azok próbálnak életet lehelni régi kastélyokba és birtokokba, akiké régen volt, akik magukénak érzik; és az erdélyi soft powert erősítve Károly hercegeket látnak vendégül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2015.05.02. 14:18:07

A nemesség kárpótlásának és rehabilitálásának tekintetben Magyarország borzasztóan el van maradva Romániától. És ez minden szempontból szégyen.

aehrenthal 2015.05.02. 16:27:18

Az erdélyi magyar arisztokrácia kétszeresen is hátrányos helyzetű volt a diktatúra alatt: egyrészt magyar származása miatt, másfelől arisztokrata származása miatt. Helytállásuk imponáló és példamutató! Nem panaszkodtak, nem nyafogtak, hanem helytálltak.

Herr Sion Liebhaber 2015.05.03. 08:11:46

sebaj, nekünk meg van csuti fáraó, közpénzből

apro_marosan_petergabor 2015.05.03. 12:19:46

Az arisztokráciáról és a nemesekről a kommunizmus, mely a lumpenproletárok és a felkapaszkodott, értékrendszer nélküli, zavaros agyu, tehetségtelen szatócsok diktatúrája volt, teljesen hamis, történelmietlen képet festett évtizedeken át.
Magyarország és Erdély történetében mind az arisztikrácia, mind a nemesség kiemelkedő, fontos és általában pozitív szerepet töltött be. Tölthet be ma is, és úgy néz ki fog is betölteni. Fontos emellett a kommunizmus sok más hazugsága, torzítása mellett
ennek a képnek is a helyre tevése, a becsöletének a helyreállítása, mely egyben múltunk (gyökereink) ápolását, megbecsülését jelenti, s ezzel jövőnk stabil értékekekn, folymatosságon alapuló építését.
(Mondom én, akiknek az ősei Erdélyben a Hallerekkel komoly birtokjogi vitákban voltak - és örömmel figyelme a Hallerek újbóli szerepvállalását Erdélyben).

pitcairn (törölt) 2015.05.03. 12:31:27

@apro_marosan_petergabor:

a kommunizmus afféle elitista, oligarchikus - azaz bizonyos tekintetben neofeudális - kísérlet volt, amelyben egy új "vörös" arisztokrácia emelkedett fel

természetesen az új oligarchák még meglehetősen kiforratlanok, nincsen mögöttük több száz év "nemesedés", ill. hatalmi legitimáció:)

az újracsomagolt elitista-kollektivista rendszer mégis alapvetően a vörös arisztokráciáról fog szólni, a régi arisztokrácia max csak érdekes színfoltként fog megjelenni ebben

lékek és ellensúlyok 2015.05.03. 16:55:14

@pitcairn:
"a kommunizmus afféle elitista, oligarchikus - azaz bizonyos tekintetben neofeudális - kísérlet volt, amelyben egy új "vörös" arisztokrácia emelkedett fel"

A vörös dzsentrik. Akik a legrosszabb irányba "fejlődtek" ideológiailag. Nem voltak, legfeljebb csak külsőségekben kommunisták, de a kozmopolitizmust, a nemzettudatot negligálták. A kisember vállát megveregették, miközben a gyárat eladták a feje fölül (a rendszerváltást övező privatizációk idején) cinikus de magát egyfajta modern arisztokratának tekintő réteg, amelynek semmilyen nemzettudata, és nemzeti jövőképe nincs. És mivel nincs, azt a kozmopolitizmus és a liberalizmus szólamaival helyettesíti, anélkül, hogy azt szintén velejéig magáévá tette volna.

lékek és ellensúlyok 2015.05.03. 16:58:54

Én szurkolok a nemességnek, hogy ismét tekintélyük legyen. Erdélyben legyen sikk magyarul is tudni. Fejlődjön tovább az Erdélyi románságban is egyfajta Erdélyi identitástudat.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.03. 19:19:38

Ez a cikk egyetlen példából vonja le a következtetést, hogy a tudatos erdélyi arisztokraták újranemesítik Erdélyt, vagy valami hasonló.

Erről szó sincs. Van pár fehér holló, akiket a mandíner nagy keservvel fölkutatott, ennyi. a régi arisztokratáknak, gazdasági, és politikai hatalmuk volt, ami aztán kulturális hatalmat, tekintélyt, befolyást stb eredményezett. De a pol-gazd hatalom volt ELŐBB. Maga a kulturális befolyás, esetünkben a nemesi név nosztalgiája pár visszaadott udvarházzal gyakorlatilag semmit sem jelent. A helyi falubeliek talán profitálnak belőle valami minimálisat, ennyi.

Aki azt hiszi hogy a mai erdélyi nemesek a " kulturális kisugárzásukkal" majd újra honfoglalják Erdélyt, az a holdban él.

Erdély valósága: a magyar vészesen fogy, meg fogy a román is. Az erdőket tarvágják, az érceket nemzetközi vállatok termelik ki. Minden rohad, pusztul. Ez ma Erdély. Pár helyi pozitív példa csak csepp a tengerben, a folyamatot tuti nem fordítja meg.

homoródkarácsonyfalváért 2015.05.03. 20:17:33

@Nemzetstratégia: Szia, jó régen járhattál arra.
Érdemes egy jó nagyot utazni Székelyföldön, meg máshol is.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2015.05.04. 12:21:37

@Nemzetstratégia: Ez egy könyvrecenzió. Az elején kiderül, de a végén ott vannak az adatok is.
Csinta Samu: Erdély újranemesítői. Arisztokraták honfoglalása. Heti Válasz, 2015.
Szóval semmilyen keserves felkutatásról nincs szó.

apro_marosan_petergabor 2015.05.05. 08:02:16

@pitcairn:
Ez nem adekvát megjegyzés.
A kommunista újgazdagoknak, vezetőknek annyi köze van az arisztoráciához, mint a kommunizmusnak a demokráciához, vagy az Apró klánnak az eredeti tőkefelhalmozáshoz.
A nemesség, arisztokrácia általában a tehetségek, a köz, az ország érdekében kiemelkedő cselekedet végrehajtása, pozitív tulajdonság (bátorság, önfeláldozás stb.) miatt lett kiemelve az átlagból.
A vörös újgazdagok kontraszelekcióval, negatív tulajdonságaikkal (gátlástalanság, kegyetlenség, árulás, tolvajszellem, szellemi sötétség, butaság, szolgalelküség, kétszínüség, köpönyegforgatás és más jellemtelenségek), kerültek a helyükre.
Ezért rájuk alkalmazni a nemesség és arisztokrácia kifejezéseket egyszerüen nevetséges melléfogás illetve ismeret hiány - illetve a kommunista, szoclib történetírás elferdült tény és fogalomrendszerére való támaszkodás lehet csak (még mindig?) a mozgatórugója .

pitcairn (törölt) 2015.05.05. 13:41:55

@apro_marosan_petergabor:

ugyanmá, az arisztokrácia általában mindenütt olyan gátlástalan rablókkal és kalandorokkal indul, mint amilyeneket pl. a "Vikingek" című sorozatban láthatsz:)

Vikingek (televíziós sorozat)
hu.wikipedia.org/wiki/Vikingek_%28telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat%29

persze idővel ők is kikupálódtak, mi több később még az "imidzsükre" is adtak:)

pitcairn (törölt) 2015.05.05. 13:48:04

@apro_marosan_petergabor:

a demokratikus hasonlatod is öngól elvégre a jó öreg Marx-Engels duó még a nyomorult kommunista kiáltványát is Victor Prosper Considerant __demokratikus kiáltványából__ ollózta össze:)

"Considerant wrote much in advocacy of his principles, of which the most important is La Destinée Sociale. He authored ___Democracy Manifesto___, which preceded by five years the similar ___Communist Manifesto__ by Marx and Engels. "

Victor Prosper Considerant
en.wikipedia.org/wiki/Victor_Prosper_Considerant

a demokrácia lényegében a kollektivista elitizmus előszobája

Fabian Freeway: High Road to Socialism in the U.S.A.
mises.org/library/fabian-freeway-high-road-socialism-usa

apro_marosan_petergabor 2015.05.07. 13:53:15

@pitcairn:
Nem.
Neked egy TV sorozat történelem könyv? Ugyan.
Másrészt a magyar arisztokráciának, nemességnek semmi köze a vikingekhez, egészen más származás, szokások, ideológiai alapok, fejlődés, tettek, történelem, társadalmi beágyazottság.

apro_marosan_petergabor 2015.05.07. 13:54:47

@pitcairn:
Nemigen értetted meg - úgy tűnik - amit írtam.
Próbáld újra.

pitcairn (törölt) 2015.05.07. 14:08:38

@apro_marosan_petergabor:

speciel szerintem te nem értetted meg azt amit én írtam:)

(vagy szimplán nem akarod megérteni)

Vak Ond 2015.06.26. 09:33:34

@Nemzetstratégia: tökéletesen egyetértek, sokszor populizmusból az ilyen elefántcsont-toronyba emelkedett írók elfelejtik, hogy erdélyben jelenleg 7 millió román van, akik ugye úgy tekintenek erre az állitólagos újboli honfoglalókre, mintha a holdból jöttek volna!! a dolog pikantériája mégis az, hogy 5-6 úttörő mellett 200-300 nem jön vissza, nem kell a kastély, realistább, de olyan is van, aki visszakapta és most bicuresti árverési házzal hirdeti értékesíteni!!
süti beállítások módosítása