Joffe: Európa hanyatlik, nem Amerika
2015. április 23. írta: Redakció

Joffe: Európa hanyatlik, nem Amerika

josef_joffe.jpg

Fenntartható Amerika elsősége? Életben marad az euró? Utolérheti Kína Amerikát? Ugyan eredetileg az amerikai hanyatlás téves mítoszáról szólt volna a vita, de Josef Joffe német-amerikai publicista és magyar vitapartnerei végül az Egyesült Államoktól kezdve Európa és Japán hanyatlásán át Kína felemelkedéséig a komplett világpolitikát megfejtették a Danube Institute rendezvényén a Budapest Music Centerben. Tudósításunk.

A The Myth of America's Decline (Amerika hanyatlásának mítosza) címmel jelent meg 2013-ben Josef Joffe legutóbbi könyve, melyben az Egyesült Államok hanyatlásának tartós, ám szerinte téves mítoszát elemzi és szedi szét érvekkel és adatokkal. Könyve fő megállapításai szerint az ötvenes évek óta minden évtizedben volt egy aktuális ellenfél vagy vetélytárs, amely sokak szerint „hamarosan” lenyomja Amerikát, a Szovjetuniótól kezdve Japánon és az egyesülő Európán keresztül a manapság emelkedő Kínáig. Különösen hangosak voltak ezek a jóslatok akkor, amikor az Egyesült Államok is nehezebb időszakait élte, például az ötvenes évek vagy a hetvenes évek végén, illetve a 2008-ban kitört gazdasági világválság után. Ám Joffe szerint ahogy a korábbi kihívók sem voltak képesek sem utolérni, sem legyűrni az Egyesült Államokat, úgy a most felemelkedő Kína sem éri utol fejlettségben belátható időn belül az USA-t. 

Igaz, hogy a rohamosan növekvő világgazdaságban egyre nagyobb Kína aránya (ma mintegy 15 százalék), az Egyesült Államok viszont évtizedek óta őrzi a maga valamivel 20 százalék fölötti részesedését a világgazdaságban igaz, a 2. világháború lezárásakor az USA egymaga a világ össztermelésének a felét tette ki. Van viszont egy kontinens, amely évtizedek óta veszít a világgazdaságban betöltött pozíciójából: ez pedig Európa. Josef Joffe előadásában elsősorban a vén kontinensre koncentrált.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr697389764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velemenyem szerint.... 2015.04.23. 10:53:19

a linkelt cikknél kommentek továbbra is eléggé lesújtó képet nyújtanak a magyarok tanultságáról.

annamanna 2015.04.24. 00:31:02

@Velemenyem szerint....: végigolvastam a kommenteket, szerintem nagyon érdekesek és tanulságosak voltak, a végén volt a leglényegesebb: www.youtube.com/watch?v=q_bZdq08H4k "Bármit támogatok, ami miatt Joffe lehányja a laptopját!"
És előtte: "Ulfkotte oldalakt ír erről a globális hazudozóról." Gondolom, erre a könyvre utalhat a kommentelő: mno.hu/magyar_nemzet_kulfold/titkosszolgalatok-a-nemet-media-mogott-1255117

Ha te ennél többet tudsz, mert mások nem elég tanultak hozzád képest, akkor miért nem osztod meg az ismereteidet?
süti beállítások módosítása