Lehet más a Jobbik? 12 pontban a nemzeti radikalizmusról
2015. április 16. írta: Redakció

Lehet más a Jobbik? 12 pontban a nemzeti radikalizmusról

jobbik_tapolca.jpg

A Jobbik tapolcai eredményvárója

Vendégszerzőnk, Kardos Gábor filozófus írása.

 

Jó reggelt, Magyarország! A Jobbikkal kapcsolatos illúziók korának vége: immár gyűjtőpártként nyertek időközi választást. Ezt a pártot mintha egyre kevésbé értenék az elemzők és a párt politikai vetélytársai, ami egyre nyilvánvalóbb versenyelőnyt jelent a Jobbiknak. Érdemes lenne talán őszintén szembenézni a tényekkel, hogy kik ők, hogy mit és kiket képviselnek, illetve hogyan. Az előítéletek sulykolása − például a jelölt megbélyegzése azzal, hogy náci tetoválása van − láthatóan nem vált be velük szemben. Sőt, inkább visszaütött. Ideje máshogy megközelíteni a Jobbikot, akár az ország helyzetének mélyebb megértéséhez; akár azért, hogy a párt további sikereit megakadályozzák azok, akik szerint ez élet-halál kérdésnek tűnik.

Tapolcán egy hétvége leforgása alatt többet lehetett látni és megérteni a nagy pártok valódi működéséből, belső és külső kommunikációjukból, mint amikor saját megszokott terepükön találkozunk velük, a médiában vagy a fővárosban, ahol sokkal otthonosabban mozognak. A nyilvánvaló országos téttel bíró időközi választások miatt most mindegyik pártapparátus csúcsra járatta magát Tapolcán.

Az első és legfeltűnőbb jelenség az volt, hogy csupán két párt tevékenysége volt nyilvánosan is jól látható, csak két párt ment fórumozni, beszélgetni és lufit árulni a választók közé: a Jobbik és az LMP. Egyetlen MSZP-standot vagy aktivistát sem lehetett látni – mintha csak Ajkára koncentráltak volna és Tapolcán a plakátokon kívül vegyileg sem lehetett kimutatni semmit. A Fideszből viszont nagyjából annyit lehetett látni, hogy jelöltjük egy kamera és a városház elé állva nyilatkozott valamilyen virtuális közönségnek, miközben a videós stábon kívül csak néhány civilnek álcázott Fidelitas-, illetve Kubatov-aktivista volt a közelben, akik mobilon úgy egyeztettek a városban házról házra járó társaikkal, mint valami kommandósok. A többi párt aktivistái többször látták a városban a hírhedt listával választókat toborzó „civileket” is, akik időnként küzdöttek a papírjaikkal, hogy el ne fújja őket a szél. A módszer már Veszprémben sem vált be. Vélhetőleg Kubatov most sem kap prémiumot az eredményért.

Érthetetlen módon ugyanazt a demagóg ígérgetést is bedobták, ami már egyszer visszaütött Veszprémben, amikor last minute uszodát ígértek. Tapolcán a végső kétségbeesés biztos jeleként a jelöltjük furgonokra matricázott portréjával kész tényként reklámozták az általuk korábban leépített kórházi részlegek újraindítását, potom 2,3 milliárdból. A választók nem hitték el. Ehhez képest markáns kontraszt, hogy este az arra járó mentők az egészségügyis jelöltet ünneplő Jobbik tábort spontán villogó jelzéssel üdvözölték az utcán. Mögötte nincs kormányígéret, de neki legalább el tudták hinni, hogy komolyan foglalkozna a megoldással.

*

Elfogulatlanságot kell bejelentenem ebben az egész témában. Őszintén szólva megtehettem volna, hogy nem állok szóba jobbikosokkal, vagy kereshettem volna a beszélgetés közben is minden szavuk mögött sötét erőket, ördögi manipulációt (pont olyan paranoid gyűlölet-vetítéssel, amivel amúgy őket vádolják). De ennél hitelesebbnek éreztem, hogy szembenézzek saját előítéleteimmel és utána járjak: kiállják-e a valóság próbáját. Nem állták ki.

A tavaszi fesztivál boros standjainál beszélgetve a Jobbik aktivistái és vezetői is sokkal normálisabb embereknek bizonyultak civilként, mint amit valaha gondoltam volna. Az még a kisebbik baj, hogy őket a sajtóban és a közéletben milyen sokan kizárólag negatív előítéletek alapján bélyegzik meg (eleve esélyt sem adva a megismerésnek) − a nagyobb baj és a végzetes hiba, hogy ezáltal a magyar társadalom jelentős részét (illetve most végbemenő sajátos változásait) meg sem próbáljuk megérteni.

Olyan gyűlöletesként és idegenként kezeljük a magyar valóság igen jelentős részét ezáltal, amilyen gyűlöletes idegenként kezelik szerintünk a szélsőségesek a cigányokat vagy a zsidókat. Ha pedig így van, akkor mennyivel vagyunk jobbak vagy hitelesebbek náluk, akik éppen ezeket a szempontokat, a valóságnak ezt a részét próbálják képviselni vagy valamit kezdeni vele?

Szó sincs arról, hogy meggyőztek volna engem is és igazat adnék nekik vagy támogatnám őket, akár szavazatommal, akár másképp. Csupán feltűnt, hogy milyen ellentmondásos, mennyire nem felel meg a valóságnak és mennyire kontraproduktív a Jobbik olyan leírása, amely pont úgy diszkriminál velük szemben, mint amilyen negatív diszkriminációval vádolja őket. Kiderült, hogy ők is emberek, sőt − ami még meglepőbb − sokkal normálisabb, nyitottabb emberek, mint ami akár a Jobbik által kommunikált önképükből látszhatott. Mire lenne jó, ha most azt hazudnám, hogy egymás közt cigányvért isznak ördögien összekacsintva, amikor ehelyett azt láttam, hogy megkínálják lángossal, aki épp odaül az asztalukhoz.

*

A politológusoktól megszokott módszer szerint objektív elemzésnek beállított személyes vélemény-megmondásnak itt pont a fordítottjára teszek most kísérletet: a személyes tapasztalatok kozmetikázatlan bemutatásán keresztül igyekszem több szempontból leírni azt, amit ideje lenne tényként rögzíteni, s mint nagyon is valós helyzettel, számolni vele − mert a tényfeltárás helyetti siránkozásból és szitkozódásból semmi jó nem jöhet ki, pedig az eddigi sajtóreakciók jellemzően ilyenek. Következzen 12 pont a nemzeti radikalizmusról és annak jelenlegi állapotáról!

1. Tematizálni tudták a kampányt

A Jobbik tematizálni tudta ezt a kampányt, és velük szemben a Fidesz negatív kampánya éppúgy zsákutca volt, mint a veszprémi ígérgetés megismétlése − új uszoda helyett ezúttal kórházzal. A Fidesz, főként Tapolcán, ahol a Jobbik mai polgármestere korábban legyőzte a Fidesz jelöltjét, eleve „ellenzéki pártként” volt kénytelen kampányolni. Mivel általános nézet volt, hogy a kórház miatt veszítettek korábban, próbáltak ráígérni a Jobbikra, akik helyi egészségügyi jelöltet indítottak, de a kormány ígéreteinek a tapolcaiak a jelek szerint kevesebb hitelt adtak, mint a helyi jelöltnek, aki szakmailag eleve elkötelezett volt az egészségügyi témában. Kifejezetten visszaütöttek Lázár János nyílt fenyegetései, hogy a város lakói fontolják meg: ha komoly forrásokat szeretnének fejlesztésre, akkor támogassák a kormánypárti jelöltet... ami után az összes szavazókörben a Jobbik futott be, az egyikben ötször annyi szavazattal mint a Fidesz! Ha ebből sem okulnak, hogy nix arrogancia, akkor semmiből sem fognak, ami akár a Fidesz látványos bukásához és gyors széteséséhez is vezethet.

2. Önmagukat is legyőzték

A Jobbik most korábbi önmagát is legyőzte és jelentős sikert tudott felmutatni a szélsőséges imázst háttérbe szorító arculatváltásával, amit a színfalak mögött „cukiság-kampánynak” is neveznek. Ez nemcsak kifelé, a Jobbik néppárti elfogadtatása szempontjából jelent áttörést.  Befelé is eredményesen bizonyította a gárdista kemény vonallal szemben, hogy a konszolidált, sokkal inkább civil értékekre, konkrét ügyekre és nem ideológiai szlogenekre építő Jobbik-arculat nagyon rövid idő alatt sokkal sikeresebbnek és ígéretesebbnek bizonyult, mint a korábbi keményvonalas „gárdista”, illetve markánsan rasszista és szélsőjobboldali (MIÉP-típusú) ideológiai arculat.

3. Konszolidált gyűjtőpártként jelentek meg

A Jobbik ebben a kampányban nem csupán kormányváltó (protestszavazat-gyűjtő) politikai erőnek mutatkozott, hanem kifejezetten konszolidált néppártként és jelentősen eltérő világnézetű csoportok mobilizálására képes gyűjtőpártként jelent meg. Ez nem csupán szavazói sokféleségében érhető tetten, hanem abban is, hogy az aktivistákkal és a párt vezetőivel bor mellett beszélgetve szintén az derül ki: úgyszólván „liberális” szárnyuk is van. Másként mondva: elég sokféle már a táboruk és hiba sommásan jellemezni egy-egy szempont egyoldalú hangsúlyozásával. Az például abszolút nem jött be, hogy a rasszizmus kiemelt témájuk lenne akár civilben, vagy akár csak sokkal szenvedélyesebben foglalkoznának vele, mint más pártok szimpatizánsai.

A kampány legviccesebbnek tűnő anekdotáját érdemes komolyan venni. Más párt aktivistája számolt be arról, hogy sümegi romák azzal hajtották el: ők bizony a Jobbikra fognak szavazni. Amikor ez szóba került, a jobbikosok úgy reagáltak rá, mint teljesen normális dologra, mivel a Hajdúságban például nemcsak roma szavazóik vannak, de vezető szerepet betöltő „cigányember” is van a pártban. (Az idézőjel arra utal, hogy roma helyett a jobbikos aktivista végig cigányembert mondott.) Erre még mondhatnák sokan, hogy díszcigányokat szalonnáci pártok szoktak így futtatni... Ehhez képest a jobbikosok arról számoltak be, hogy sok helyi fórumon egyedül ők állnak szóba a romákkal, akiknek persze feltűnt, hogy a korábbi bal-jobb gyűjtőpártoknak csak a szavazataik kellettek, az életük egyáltalán nem érdekelte őket. A Jobbik viszont vállalja velük a nyílt vitát, kemény dolgokat mond nekik, de legalább beszél velük és ilyen értelemben − paradox módon − inkább emberszámba veszi őket, mint a „nagy pártok”, akik csak kihasználják őket és pusztán szavazataikra hajtanak. (Nem tudom, tényleg így van-e, csupán azt mondhatom el, amit erről hallottam.)

4. A Jobbik fiatalos és menő

Akár tetszik, akár nem, a Jobbik Tapolcán nem csupán karizmatikusnak, de kifejezetten szexinek mutatkozott. Ugyan mivel magyarázzuk, hogy a pártban ennyi lelkes és menő fiatalt láthatunk, akik kicsit se felelnek meg a jobbikosokról kialakított sztereotípiáknak, hogy lecsúszott vagy érvényesülni képtelen, zömmel kisvárosi vagy falusi, de mindenképp vidéki lúzerek volnának, akik saját sikertelenségükért másokat: a zsidókat, cigányokat és más gyűlöletes bűnbakokat okolnak. A Jobbik ma éppen a legfiatalabbak körében a legerősebb. Bizonyos értelemben ez állhat az arculatváltás mögött, illetve ez lehet sikerességének kulcsa is. Mióta világ a világ, bármilyen emberi közösségben, fesztiválon vagy házibulin mindig döntő kérdés az, hova mennek a legvonzóbb, legelevenebb fiatalok, mert az élet azokra „szavaz”, akik mellé ők állnak. A marketing nyelvére lefordítva az a legmenőbb termék, amelyik szexi. Tapolcán az látszott, hogy az adott politikai kínálatban egyedül a Jobbik tűnt szexinek. Az Index tudósítóinak is feltűnt, hogy az álszakálban kubatovlistázó Fidesz egy elfáradt, arrogáns, korrupt, manipulatív és hiteltelen párt benyomását keltette. Az MSZP ugyebár ott se volt és Ajkán is veterán kommunista táboruk miatt értek el az országosnál jobb eredményt. Aktivista megfogalmazásban: a kommunista ott nem szitokszó, hanem önmeghatározás volt, mert sok helyről azzal küldték el őket, hogy ők bizony a „baloldalra” szavaznak, mert „kommunisták”. Az LMP pedig azért nem tudta átlépni a szexiség ingerküszöbét, mert ehhez túl kevesen vannak és sokszor túl elvontnak, túl szakmainak, illetve intellektuálisnak tűnnek az üzeneteik.

5. Komolyan veszik a választókat

Ugyanakkor nyilvánvaló volt a kampányban, hogy csak két olyan politikai erő van jelen ma, amelyik nem csak szavazatvadászatot folytat, hanem jól láthatóan próbál személyesen is foglalkozni a választókkal és az ország problémáival. Csak két párt mutatta azt, hogy egyáltalán komolyan veszi a választókat személyesen megszólító civil politizálást és saját programját, megpróbálva személyesen (és nem csupán marketing eszközökkel, ilyen-olyan konzultációkkal) meggyőzni az embereket. Ez a két civil politizálást képviselő párt ma a Jobbik és az LMP, akiknek aktivistái meglepően normális módon, spontán beszélgettek egymással este, bor mellett, a tóparti fesztiválon. Többször szóba került az este folyamán, hogy minden áthidalhatatlannak tűnő ideológiai különbség dacára sokkal hitelesebb lenne, ha egy új parlamentben a leszerepelt két korábbi gyűjtőpártot a Jobbik-LMP alternatíva válthatná fel... illetve le.

Koalíciójukról persze szó sincs, csak arról, hogy polarizációjuk nem valamilyen gazdasági „elitek” érdekeinek ellentétét képviselné, nem elsősorban valamilyen politikai osztály érdekeit képviselik, mint a „nagy pártok” (ahogy zömmel a külföldi nagy pártok is), hanem a társadalom valós helyzetét és a rá jellemző érdekellentéteket. Náluk a választók érdekeinek valós képviseletéből következik az oligarchia és a korrupció elleni fellépés, illetve a tényleges rendszerváltás igénye. Másként mondva: nem csupán politikai konszernekként, felülről irányított párt-cégekként működnek, hanem társadalmi bázisuk tényleges képviseletére törekednek. Akár a NAV-botrány, akár Paks 2 vagy az iraki háborúban való részvétel kapcsán egyértelműen kiderült, hogy egyedül ezt a két pártot érdeklik komolyabban a magyar polgárok tényleges érdekei, adott esetben a gazdasági és nagyhatalmi összefonódásokkal szemben is. Mindezt nem magánvéleményként írtam, hanem beszélgetések szabad összefoglalásaként, sőt: egyfajta konszenzus megfogalmazásaként, amiben a Jobbik és az LMP szimpatizánsai egyet tudtak érteni, áthidalhatatlannak tűnő világnézeti különbségeik dacára.

6. Civil kampányt folytattak

Kampányukban kifejezetten előtérbe helyezték a helyi jelöltet, mint civilt a Jobbik ideológiájával és marketingjével szemben is. Feltűnő volt ez a plakátokon és a győzelem kommunikációjában is, ahol a jelölt neve, személye, illetve a város nagyobb hangsúlyt kapott a külsőségekben is, mint például a Jobbik-logó vagy Vona Gábor személye (így a szónoki emelvényen is Tapolca címere volt és nem Jobbik-logó). Kifejezetten civil kampányt folytattak tehát, kerülve az ideológiai lózungokat, és ezzel győzték le a Fideszt.

7. Vona most triumfálhatott Orbánnal szemben

Ugyanakkor Orbán személyes bevetése és az általa lakossági fórumon bedobott „nix ugribugri” magas labda volt Vonának, aki lazán triumfálhatott Orbánnal szemben, megmutatva, milyen fatális hiba egy lakossági fórumon így reagálni valamilyen bekiabálásra. Orbán most aligha fogja megdicsérni azt, aki rávette, hogy csodafegyverként vessék be egy ennyire kétes kimenetelű kampányban. Egyesek szerint Lázár János lehetett a hunyó, aki talán várja már, hogy átvegye a vezetést pártjában. Ha ez igaz, akkor akár olyan kenyértörésre is sor kerülhet köztük a nem túl távoli jövőben, mint amilyen Simicskával történt.

Vona Gábor most olyan modernizációs átalakítást, olyan megújulást kommunikál saját pártjával kapcsolatban − a jelek szerint sikerrel − amihez hasonló megújulást jelenleg egyik vetélytársa sem tud felmutatni, legkevésbé pont a fő kihívást jelentő orbáni Fidesz. Ha csupán arról lenne szó, hogy egy cégvezető a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva alapjaiban képes megújítani a cégét, egész stratégiáját, az ugye általában jó vezetőre vall, aki képes kézben tartani és kifelé is sikeressé tenni cégét. E tekintetben egy párt sem működik nagyon másképp, legfeljebb esetében a sikeresség felmutatása még kényesebb kérdés. Akár szimpatikusnak találjuk Vonát, akár nagyon nem, azt butaság volna kétségbe vonni, hogy most a politikai kínálatban olyan karizmatikus, pártját sikeresen megújító politikusként tud megjelenni, akinek momentán nem látjuk a kihívóját.

A Jobbik elnöke inspirációt találhatott olyan példákban mint a spanyol Podemos-t látványosan sikerre vivő ifjú Pablo Iglesias és a görög Sziriza élén befutó Ciprasz − akikkel ugyan nagyjából ellentétes nézeteket vall (még a megújuló Jobbik vezetőjeként is), viszont karizmatikus mobilizációs modelljük mégis nagyon hasonló, amennyiben az elfáradt, korrupt és manipulatív „profi nagypárti” politika populárisabb alternatívájaként és fő kihívójaként jelennek meg. Ismerve, hogy a magyar országgyűlési választások mennyire erősen személyfüggő módon dőlnek el (ami pedig sokkal logikusabb lenne a nagyobb országokra jellemző elnöki rendszerben mint a magyarban!), a pártvezető karizmatikussága döntő kérdés. Vonán kívül ugyan ki jelenhetne meg ma a magyar politikai porondon olyan figuraként, mint Pablo Iglesias, akinek pártja szinte a semmiből pár hónap alatt favorittá vált a spanyol választások célegyenesében? Persze, a Podemos és a Sziriza sokkal inkább baloldali, sőt: sokak szerint radikálisan baloldali vonal, de nálunk úgy látszik minden pont fordítva van... Nálunk a bankokat, globális vagy nagyhatalmi érdekeket kiszolgáló politika és a korrupció radikális kritikája is főként jobbról jön, vagyis jellemzően jobboldali témákként jelentek meg a globalizációkritika világszerte inkább baloldaliként elkönyvelt témái.

Nem kellene megfeledkezni arról, hogy egy globálisan és országosan is akut válsághelyzetben a tömegek olyan politikai alternatívától várhatnak legtömegesebben kiutat, amelyik erőt mutat. Pártjának megújításával és sikeres új pályára állításával éppúgy mint akár radikális nézeteivel és a putyini modellt sejtető háttérrel, ami az ország jelenlegi helyzetében nagy tömegek számára kifejezetten imponáló kiútnak tűnhet... Távol áll tőlem, hogy a legcsekélyebb mértékben egyetértenék ezzel a nézettel, de attól még elvakultság volna nem belátni, hogy nagy tömegek mobilizációjára képes modellről van szó az országban éppúgy mint egész térségünkben.

Ha Vona sikerrel viszi tovább konszolidációs néppárti vonalát, látványosan háttérbe szorítva a szélsőségeket, ugyanakkor radikális felhangokkal azt sejtetve, hogy olyan erőt tud mutatni, ami kiutat jelenthet a válságból; akkor viszonylag rövid idő alatt drámai elmozdulás is bekövetkezhet a magyar politikában. A Fidesz és Orbán pozíciója pedig nagyon könnyen és gyorsan megrendülhet, ha nem tudnak látványos sikereket, konszolidációt és arrogancia helyett jó értelemben vett erőt felmutatni − véletlenül sem a polgárokkal szemben, hanem például kifelé, az ország érdekeinek érvényesítésében, illetve befelé a korrupció rendszerének tényleges felszámolásában, a párton belüli összefonódások felszámolásával, és így tovább.

8. A Jobbik normalizálódhat

Önmagában pozitív változásnak tűnhetne a Jobbik normalizálódása, ha nem olyan európai és világ-kontextusban menne végbe, melyben a radikalizálódás, sőt: fasizálódás jelei a nyugati országokban is egyre nyilvánvalóbbak, ráadásul egyre nyíltabban eszkalálódó háborús perspektívában. Talán nem kéne megfeledkezni arról a makacs tényről, hogy a fasizmus a gazdasági alapjait tekintve a korporatív oligarchikus kapitalizmus főként Európa felénk eső szegletében kialakult sajátos ideológiája, így a szintén korporatív globális kapitalizmus sokkal könnyebben átfordulhat fasizmusba, mint azt a ma még domináns liberális ideológiája alapján gondolnánk – az ideológiát ugyanis sokkal könnyebb megváltoztatni mint a gazdasági rendszert, mely alapját képezi.

9. Bázisdemokratikus jelenségek

Az apparátus több embere is minden felvetésre (kritikusra vagy konstruktívra) a beszélgetések során láthatóan nagyon nyitottan reagált, még teljesen kívülállók esetében is. Borozás közben és egyébként is a pártapparátus emberei meglepően befogadó, már-már bázisdemokratikus párt benyomását keltették, szöges ellentétben a vezérelvű szélsőjobboldali pártról kialakult általános képpel. Csak nagyon halkan mondom, hogy ilyen szempontból még az LMP sem tűnt sokkal nyitottabbnak és konstruktívabbnak náluk... a korábbi két gyűjtőpártot meg talán kár is emlegetni ilyen vonatkozásban, mert ott jó ideje fel sem merül a lehetősége annak, hogy a bázisuk bármibe érdemben beleszólhatna.

Azért kíváncsi voltam, hogy a győzelem mámora mit hoz majd ki belőlük (hátha akkor lehull az álarc és kiderül, hogy mégiscsak náci indulatok motiválják őket), de ez se jött be. Kifejezetten normálisan viselkedtek a győzelmi mámorban is, pedig ilyenkor végképp nehéz megjátszania magát a közösségnek éppúgy mint az egyéneknek. A sztereotípia alapján sörrel a kézben ordítozó nácikat képzelnének el nagyon sokan, de aki a valóságban ott volt, láthatta, hogy ebből legfeljebb a sör stimmelt. Az ilyenkor szokásos skandálások és éljenzések formájukban vagy tartalmilag semmivel sem tűntek szélsőségesebbnek mint bármelyik párt esetében, amikor több hetes kemény munkájuk sikerét átélhetik és kiengedhetik a gőzt. Céges bulinak se lett volna durva. Egy nem oda illő és részegnek tűnő gárdista kinézetű elemet még el is küldtek, pedig nem csinált botrányt, de − biztos, ami biztos − kikísérték a rendőrök.

Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy a két nap alatt volt egy-két rasszista felhang jobbikos szimpatizánsok megjegyzéseiben, de inkább olyanok részéről, akik nem vezetők és nem hangadók, hanem az arculatváltással most háttérbe szorított „gárdista” kemény vonal képviselőinek tűnnek. Összességében bármelyik magyar kocsmában sokkal durvábbakat lehet hallani, ahogy egyébként civilként megnyilvánuló fideszesektől vagy akár más pártok szimpatizánsaitól is.

10. Egyre profibbak

A Jobbik egyre profibb kommunikációs eszközöket alkalmaz, ugyanakkor az apparátusban nyoma sincs a két korábbi gyűjtőpártra jellemző „profi” marketing-szemléletnek, hogy minden csak a kommunikációról és a szavazatmaximalizálásról szólna – ami helyett kifejezetten értékelvű és a mindennapi gyakorlatban is értékorientált a személyes kommunikációjuk, ami nyilván sokkal hitelesebb a választók szemében, mint a multiktól megszokott profi tömegmanipulációs módszerek, reklámok, „konzultációk”, stb. E tekintetben szintén csak az LMP esetében látunk hasonlóan személyesség- és értékorientált politizálási és kommunikációs módszereket − ami minden ideológiai különbségük dacára elég nyilvánvaló hasonlóság.

11. A Dunántúlon is vannak válságkörzetek

Van egy meglehetősen objektív háttere a Jobbik előretörésének a Tapolca-Sümeg-Ajka körzetben, ez pedig a térség gazdasági leszakadása, ami különösen a Salgótarjánhoz hasonló gyorsasággal elnéptelenedő Tapolcán nyilvánvaló, ami pont ezért is válhatott a Jobbik hídfőjévé, ahogy korábban a vörösiszap-katasztrófa által is sújtott Devecser.

Nem csak Kelet-Magyarországon vannak tehát leszakadó térségek, hanem a Balaton tőszomszédságában is, amivel ideje lenne számot vetni az aktuális kormányoknak, amelyek pártfüggetlenül csúnyán elhanyagolták az egész balatoni régiót. Másként aligha lehetne magyarázni, hogy egy ilyen turisztikai adottságokkal rendelkező, országosan is kiemelkedő attrakciókkal és meseszép történelmi központtal rendelkező város, mint Tapolca leszakadó körzetté és elnéptelenedő várossá válhatott.

12. Meg kell érteni az új Jobbikot

Érdemes lenne alaposabban eltűnődni azon, hogy a jobbikosok épp annyira negatív előítéletek és diszkrimináció tárgyai, mint amennyire őket vádolják ilyesmivel. Ebből az erőszakspirálból jelenleg ők próbálnak meg kijönni arculatváltás címén, és nem a környezetük tett ez irányba döntő lépést.

Tulajdonképpen már nem az a kérdés, hogy „Lehet-e más a Jobbik?”, hanem inkább az, mikor veszik észre vetélytársai és az elemzők, hogy más lett. Ami engem illet, a pártot és vezetőit, illetve aktivistáit személyesen megismerve nem lettem Jobbik-szavazó, de már sosem leszek hajlandó olyan olcsó előítéletek alapján ítélkezni róluk, amilyenekkel általában vádolják őket, mert az nem vezet sehova. Az sem old meg semmit, ha a tényekkel való szembenézés helyett valaki most azzal intézné el a dolgot, hogy ezek csak az én szubjektív benyomásaim vagy ügyesen „megvezettek” a jobbikosok, stb. Ne tegyünk úgy mintha az én hibás értékítéletem lenne itt a probléma és nem a cikkben leírt helyzet maga.

Nem tetszik a Jobbik sikere? Tetszettek volna európaibb országot csinálni! Vagy legalább fülkeforradalom helyett valódi rendszerváltást... Ráadásul a Tamás Gáspár Miklós és sok más elemző által előadott siránkozás és szitkozódás, hogy mekkora baj van most, mennyire mélyen van az ország, hogy lám ilyen sikeresek lehetnek a fasiszták − mindez nemhogy alternatívát nem nyújt a Jobbikkal szemben, de kifejezetten megerősíti. Hiszen mély válságból speciel pont valamilyen erős kezű vezetéssel lehet kiutat találni a nagy többség szerint... A baloldali reakció tehát kifejezetten öngól, és az orbáni kapufázás, a Jobbik sikerének minimizálása ugyan érthető, de szintén nem jelent erős választ, ha a Fidesz csak ennyit tud mondani arról, ami időszakos választási vereségei közül a legsúlyosabb. Most nem egy „független” jelölt győzte le őket mint Veszprémben és nem is csupán egy másik párt győzött, hanem a kampányban személy szerint Vona győzte le Orbánt, ami következményeiben legalább olyan fontos lehet, mint pártjának választási áttörése, az első egyéni mandátum megszerzése. Ezért mondhatta, hogy „nix Orbán Viktor, nix Fidesz”.

Egy biztos: az elfogulatlan megismerésnek és őszinte párbeszédnek nincs vállalható alternatívája a Jobbik kapcsán sem. Most már végképp nincs más opció, mint szembenézni a tényekkel. A dolog úgy áll, hogy ma egy fasisztának kikiáltott pártnak sikerült legközelebb kerülnie a leszakadó térségek lakosságához. Széles rétegeket sikerült megszólítaniuk sokkal valóságosabb és hitelesebb társadalmi párbeszéddel, mint amilyet a többi parlamenti pártnál tapasztalhatunk. Ráadásul nem kevés rátermett káderük van már, aki hisz is abban, amit mond és sokkal tanulékonyabbnak bizonyul a gyakorlatban, mint a többi párt karrierista, illetve elitista káderei; tehát nem csak társadalmi bázisuk erős, de humán erőforrásaikat is nagy hiba lebecsülni. Ha a többi párt nem érti meg ezt és nem tud időben váltani, országos szinten is könnyen úgy alulmaradhatnak 2018-ban, mint most az időközi választásokon Tapolcán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr297372854

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kardos Gábor: Lehet más a Jobbik? 12 pontban a nemzeti radikalizmusról 2015.04.16. 12:26:01

Jó reggelt, Magyarország! A Jobbikkal kapcsolatos illúziók korának vége: immár gyűjtőpártként nyertek időközi választást. Ezt a pártot mintha egyre kevésbé értenék az elemzők és a párt politikai vetélytársai, ami egyre nyilvánvalóbb versenyelőnyt jelent a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2015.04.16. 23:51:56

@Sexual Harassment Panda: Ebben nagyon tévedsz. Szerintem meglepödnél, ha tudnád milyen kevés igazi náci van a Jobbikban (náci definició: hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetiszocializmus).

Sexual Harassment Panda 2015.04.16. 23:51:56

@dunántúli gyerek: igen.igazad van
.arra is ràjött h a friccek nèlkül itt fű sem nő, ki kell velük egyezni.
Csak akkor egy puha nèppàrti jobbiknak mi köze lesz az eredeti jobbikhoz a nevèn kìvül?

dunántúli gyerek 2015.04.16. 23:53:25

@Sexual Harassment Panda: Egyelőre valószínübb, hogy az EU szétesik, minthogy kiszálljunk.

Most épp megéri benne lenni. De ott a sok előretörő NÁCI párt, meg az érdekellentét, meg az egyre kevesebb FÓKA és az egyre öregebb VADÁSZ jurópában.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.16. 23:53:42

@Doomhammer:

"hogy ki kit vesz be a saját nemzetébe, az egyéni szocprobléma" --- írja.

Iiiiiiigggeeeeeeennn???????

Sexual Harassment Panda 2015.04.16. 23:54:19

@Nazareus: jò
.akkor antiszemita, revizionista, nyugatgyűlölő kemènymag.

Bell & Sebastian 2015.04.16. 23:55:07

@Mihint: Igen, felettébb tanulságos olvasni egy 10 négyzetméteres táblán, hogy nagyjából az egyharmadából megépíttettek a Rózsasándor Kft. -vel valami fontosat, aminek duplájába került mindaz, ami ezzel jár.

Horroráron mérik a lófaszt a hentesnél.

Sexual Harassment Panda 2015.04.16. 23:55:30

@dunántúli gyerek: azèrt egy "szètesès" sem 2èv.te is tudod.egy kilèpès sem.5-10èvekről beszèlünk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.04.16. 23:55:47

@Nazareus:
"Mi a különbség a "faji kérdés" és a "nacionalista nemzetépítési projekt" között"

Ez teljesen attól függ, hogy az adott nemzet mi alapján határozza meg, hogy ki a nemzet tagja. Pl. amikor a modern Indiát építették, akkor nem indulhattak ki a származásból, lévén azt a helyet ezernyi népcsoport lakja. Franciáknál ditto. Így aztán ők a nacionalista nemzetépítési projektjükben nem is indulhattak ki a származásból. A németek viszont a származás alapján állnak.

Egyéni szocprobléma, mint mondtam. Az adott nemzet magánügye.

dunántúli gyerek 2015.04.16. 23:56:43

@Sexual Harassment Panda: Most épp azért kellenének az új tagok, hogy legyen FÓKA.

A frissek, mint a horvátok és az esélyesek, mint Ukrajjina már kezdik kapiskálni, milyen az ha nálad van a SZOPI-Kupon...:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.04.16. 23:57:42

@bbjnick:
Hát igen. A portugálok mindig mondhatják, hogy magát soha nem tekintik portugálnak, mégha megfeszül se. Vagy éppen igen. Az ő döntésük.

Balu7979 2015.04.16. 23:59:07

@A megvalósult amerikai ólom..: Figyelj!Nem azt állítom,hogy a Jobbikban géniuszok ülnek,de azt megtanulták,hogy amelyik párt koalicióra lép velük (Fidesz),annak a pártnak vége (FKGP,MDF).NEM lesz SOHA (2018-ban tuti nem) Fidesz-Jobbik koalició,
mert az egyik félnek sem lehet érdeke.Amúgy miért is kéne?Ki fogja a Fideszt megszorítani?A Tóbiás?Bajnai?Gyurcsány?Együtt sem lesz 20 százalékuk.Marad egy 6%-os LMP,a többin meg osztozik a Fidesz és a Jobbik.
Ha a Fidesznek nincs meg az abszolút többsége,kényelmesen kihúz még 4 évet,mert hol innem,hol onnan (jobbról-balról)kap támogatást,de átvisz majd mindent.Lásd az elmúlt hetek eseményeit!
Emlékszem,amikor Schröder (bár elvesztette a választást) bejelentett csak maradna még kancellár.Egy ország röhögöt rajta.Szerinted,ha Viktor csak egy százalékkal nyer (már pedig fog),akar majd miniszterelnök maradni?Ha a Jobbik egy százalékkal,de nyerne,kinek adna Áder Jani megbízást,hogy alakítson kormányt.Úgy érzem,hogy rájöttek fenn,a Fideszt leváltani csak a Jobbiknak lenne (bár igen kicsi) esélye ezért elkezdték óvatosan nyomni Öket,mert tudják,hogy nagyon könnyen elzavarhatók.Ha ez megtörténik,akkor pedig lehet újra osztani a lapokat.Szakértöi kormány stb...Szóval,ha a Jobbik 2018-ban nyer,akkor a pártnak vége és bár csak rövid távon,de az országnak is nagyon fog fájni.Amúgy persze marad minden a régibe.Szóval, Gabi nix ugribugri!Majd eljön a Te idöd 2022-ben.

Nazareus 2015.04.16. 23:59:22

@Sexual Harassment Panda: Na, ez sem egységes: ".akkor antiszemita, revizionista, nyugatgyűlölő kemènymag. "

Mert én nem vagyon antiszemita és nyugatgyülölő. Revizionista már inkább :) És az baj?

Bell & Sebastian 2015.04.16. 23:59:25

@Mihint: Ne szívja mellre, régóta megy ez, minden párt megelégedésére. Csakhogy ezeknek volt rá legalább öt évük, hogy megakasszák a vircsaftot, mégsem tették.

Inkább ők is élvezték a hasznát. Most itt a vége, mert megunták a németek.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.17. 00:00:29

@Bell & Sebastian: Hát ponfix erről van nagyban szó.

@bbjnick: Ha jól emlékszem, más dolgok is tudnak "egyéni, szociális probléma" gyanánt jelentkezni. Provokációra ment ez régen, manapság ne legyen így.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.17. 00:01:28

@Bell & Sebastian: Már késő :) (mellre szíttam)

Nazareus 2015.04.17. 00:04:12

@Doomhammer: Kezdem érteni mire gondolsz. Leirásod alapján a "faji" megközelités származásalapú, mig a "nacionalista" önbevallás alapú. Azaz, ha valaki indiainak vallja magát (és persze elfogadja az indiai törvényeket), akkor elvileg indianak tekinthetö? Legalábbis az országépités idöszakában. De még igy se tiszta, hogy mi a "nacionalista" nemzet definiciója? Hisz egy ország se fogadja el állampolgárjának azt, aki kijelenti, hogy pl. "én istenbizony iránank érzem magam".

Sexual Harassment Panda 2015.04.17. 00:06:09

@Balu7979: "zóval,ha a Jobbik 2018-ban nyer,akkor a pártnak vége és bár csak rövid távon,de az országnak is nagyon fog fájni.Amúgy persze marad minden a régibe.Szóval, Gabi nix ugribugri!Majd eljön a Te idöd 2022-ben."

Ez màr nagyon perverz!

Sexual Harassment Panda 2015.04.17. 00:07:15

@Nazareus: de a nagyobb rèsze az.
Feltètelezem te lyobbikos vagy.
Kilèpnél az eubòl?

dunántúli gyerek 2015.04.17. 00:14:02

Bazmeg az Index címlapon a VERES Khmerek mészárlásáról van főcím.

HOLOKAUSZT emlékévben? Mi a retkes faszt engednek ezek meg maguknak?

Balu7979 2015.04.17. 00:16:03

@Sexual Harassment Panda: Sosem lépnek ki az Uniból.Jól hangzik,de ez egy egyirányú út.Szívesen kilépnénk,de az százszor rosszabb,mint bennt maradni.Ennyi esze Vona G.-nek is van.Mire a Jobbik kormány lesz (ha lesz egyáltalán,de az nem 2018-ban lesz) az égész valószínüleg magától el fog intézödni.Az Unió,vagy változni fog (de nagyon),vagy már úton lesz a megszünés felé.Látod,ami Adolfnak nem sikerült csak pár évig,csak megcsinálták a németek...
Kérdés,hogy milyen áron és meddig fog tartani?Hogy mi nem jövünk ki jól belöle az szinte biztos,legyen bárki kormányon.Ja és az egyszerü Németek is szopnak,mint a boci nap,mint nap.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.04.17. 00:16:42

@Nazareus:
"Leirásod alapján a "faji" megközelités származásalapú, mig a "nacionalista" önbevallás alapú."

Nem, egyáltalán nem. A "nacionalista projekt" egy társadalomfejlődési lépcső, amelyen közösségek át szoktak menni, a magyaroknál a XIX. században volt. Ekkor létrejön a nemzet fogalma és valami módon a nemzet tagjai kitalálják, ki tartozik bele és ki nem. Nálunk, magyaroknál próbálkoztak azzal, hogy újradefiniálják, ki a magyar, de a legelfogadottabb nézet - én is ezt vallom - szerint magyar az, akinek a magyar a legkedveltebb nyelve. Ez nem származásalapú megközelítés, hanem kulturális.

Más népek más módot választottak, ez a szívük joga. A németek például származási alapon definiálták, ki a német és ők a németek leszármazottjait akkor is németnek tekintik, ha az illetők egyáltalán nem beszélnek németül és kulturális hagyományaik szerint sem németek. Ez az ő döntésük.

" Azaz, ha valaki indiainak vallja magát (és persze elfogadja az indiai törvényeket), akkor elvileg indianak tekinthetö? "

Fogalmam sincs, erről egy indiait kell megkérdezni. Ha jól értem, ők területi alapon döntenek, indiai az, aki a modern India területén született.

kardos.g 2015.04.17. 00:21:46

@Gazz: Tény, hogy némi hiányosság adódik a riport műfajból. Emiatt számos olyan aggályról nem volt módom itt beszámolni, amire utaló jeleket nem láttam (amúgy is az ébresztés volt a cél, akár provokatív szembesítéssel). Pl nem volt ott Putyin vagy olyan oroszok, akik vastag borítékokat adtak volna Vonának, így nem írhattam arról, milyen problémákat vet fel egy ilyen szponzoráció. Meg nem volt ott sok tízezer olyan oldszkúl gárdista és/vagy miépes jobbikos, aki cseppet se tűnt volna jó fejnek... és akik még megfordíthatják belülről a párt irányvonalát, mert ezekről a belső erőviszonyokról keveset tudunk.

dunántúli gyerek 2015.04.17. 00:22:49

@Balu7979: 'Ja és az egyszerü Németek is szopnak,mint a boci nap,mint nap.'

Az biztos is. A T-comos főnököm is a 15000 ojrós havi fizetésével állandóan sipákol, mintha nem lenne holnap. Meg ideszól tegnap hogy mennyek a szülinapi partyjára Zürichbe és vigyek neki gémeskutas hütőmágnest.

Hát a faszom nem kéne?

Nazareus 2015.04.17. 00:23:26

@Sexual Harassment Panda: Jobbik szimpatizáns vagyok és rájuk szavazok. Nem lépnék ki az EU-ból.

Nazareus 2015.04.17. 00:27:42

@Doomhammer: Az indiai állam inkább vallási vonalak mentén szekuralizálódott (a muszlim Indiából lett Pakisztán, a hinduból meg India), de végül is ez mindegy.

A lényeg, hogy akkor megint összemosódik amit irtál, mert - ahogy irtad "faji kérdés" és a "nacionalista nemzetépítési projekt"- pl. a németeknél a kettö egy és ugyanaz.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.17. 00:29:45

@kardos.g: Szóval, az a célja riportodnak, hogy "emberi színekben" tüntessed fel a balhibbant csapat felé a jobbikosokat, mert hátha? Szerintem ez gáz.

Balu7979 2015.04.17. 00:31:06

@Sexual Harassment Panda: Hogy perverz,vagy sem az attól függ,hogy honnan nézzük.Kinek a pap,kinek a paplan.Ha elolvastad volna,amit írtam,akkor látnád erre szerintem minimális az esély,hogy megtörténik.Nem lesz Jobbik kormány 2018-ban.Tehát ez a "perverz" dolog nem fog megtörténni.Tegyük fel pár hónap és újválasztás lenne (ami nem lesz).Az új választáson nyerne a Jobbik (nem is nyerne).Miböl állna azt a (Jobbikos) kormányt elzavarni?Miböl állna a mostani (Fidesz)kormányt elzavarni?Ha konkrét valakik nagyon elakarnák?Miért nem tudtuk Gyurcsányt elzavarni?Azt ki nem akarta?
Ha azt hiszed ez perverz akkor Te egy másik bolygón élsz...

Nazareus 2015.04.17. 00:34:18

@kardos.g: Szerintem egész jó (objektiv) lett az irásod. Számomra ez meglepö, mert a Mandineren kevés jó irást találok. Gratulálok.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.17. 00:41:32

Lehet, hogy a xenofobia ma Magyarországon meglehetősen elterjedt, azonban kínosan sok oka van a "magyar lakosságnak" arra, hogy ne szeresse az idegeneket, például praktikusan az az ok, hogy se munkahelye, se jövedelme azóta, hogy a paprikás krumpli meghalt. Viszont idegen van bőséggel azóta. Mégis, kedves társadalomtudósok, mit vártok egy ilyen helyzetben?
Például Kardos Úrnak szánom a kérdést, mert lehet játszani ezzel egy darabig, meg lehet cukizni a radikális oldalt, aki próbál "eu-konformitást" szerezni - akármiért is. Azonban az alapproblémák tovább élnek. Kardos Úrnak is, - és másoknak, akiket még valóban érdekelnek a magyarok - személy szerint mégiscsak azt tanácsolnám, hogy menjenek közéjük, és beszélgessenek velük - az is egy kvalifikáció, ha sikerül. A pártokkal meg foglalkozzanak a politológusok.

De azt még egyszer ne pengesse senki olyan, aki ebben nem merült meg, hogy "a magyar nép mit kíván", mert higgyétek el, tele van már ezzel a faxunk.

Balu7979 2015.04.17. 00:42:47

@dunántúli gyerek:Ich versuche es auf eine andere Sprache.Das hier liest du vielleicht mit mehr Aufmerksamkeit.
Dein Chef gehört mit seinem Gehalt (!) nicht zum einfachen Volk.

dunántúli gyerek 2015.04.17. 00:51:24

@Mihint: Az alapgondolat a baj, de most ez a paradigma.

Már mi a fütyiért nem utálhatok (akár kollektíven, akár faju v. bármilyen alapon) azt akit csak szeretnék?

Ez a szabadság. Ez a kollektív önvédelem joga ésatöbbi, érvelhetünk reggelig.

De akiknél a pénz van, azok nem akarnak lokális csoportokat, kollektív tudatot, csak globális tömegembert.

És ez qrvára jó is mindenkinek, aki az előbbi hatalmas csoporton SZIGORÚAN KÍVÜL ÁLL.

Nazareus 2015.04.17. 00:55:10

@dunántúli gyerek: "Már mi a fütyiért nem utálhatok (akár kollektíven, akár faju v. bármilyen alapon) azt akit csak szeretnék?"

Utálhatsz. Meg hihetsz a szerencsepatkóban meg a nyúllábban (vagy épp asztrológiában). Csak hát manapság az a "divat", hogy aki ilyenekbe hisz, az komolytalan. Pont ugyanannyira, mint aki faji alapon utál valakit.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.17. 01:08:27

@dunántúli gyerek: Édes öregem, nincs ezen mit vitázni, amit írsz, a kollektív mindenkimindenkitutálhat törvénye egyetemes, jelenleg még nálunk sincs tiltva.

Nem ez a fő probléma.

Annak meg semmi köze az önvédelemhez, hogy kit utálhatsz, a szabadsághoz meg még kevésbé.

Akiknél meg a sok pénz van, azok kívánsága pedig azokra hat, akik szintén sok pénzt akarnak, ilyen módon akarva-akaratlanul szövetségesévé válnak egymásnak. Azonban, akik nem főként a pénzre hajtanak, azoknak van módja kikerülni a pénzes hatalmakat. (előbb vagy utóbb a pénzesek a nagyravágyásuk miatt sívó pusztasággá teszik az egész földet, persze ezt soha nem fogják elismerni)

Akik meg ezeken kívül állanak, azokról nem tudsz semmit, de ez nem baj. Ma esti bölcsességnek ez is megteszi.

dunántúli gyerek 2015.04.17. 01:18:07

@Mihint: 'Édes öregem, nincs ezen mit vitázni, amit írsz, a kollektív mindenkimindenkitutálhat törvénye egyetemes, jelenleg még nálunk sincs tiltva.'

De bizony tiltva van, 2009ben vágta bele az SZDSZ Btk-ba.

És alapszabály: ''if you want to know where the power lies ask whom you cannot criticize''

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.17. 01:32:51

@dunántúli gyerek: A kritika tiltva, az utálat nem :)

Cserébe egy másik bölcsesség, fontold meg:

"an implementation should be conservative in its sending behavior, and liberal in its receiving behavior"

dunántúli gyerek 2015.04.17. 01:37:31

@Mihint: Ez utóbbi okosság mondjuk tetszik, de elég lájtosan reagáltad le EZTET A MEGDÖBBENTŐ VALÓSÁGOT!

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.17. 01:43:08

@dunántúli gyerek: Persze hogy, nyugalom kell ahhoz, hogy "EZTET A MEGDÖBBENTŐ VALÓSÁGOT" ne magunkra döntsük, hanem - ha lehet - a javunkra használjuk. Agree?
p.s. mellesleg te is dolgozol közben?

dunántúli gyerek 2015.04.17. 01:47:01

@Mihint: Dehogy dolgozom, szabin vk. Hawaii

dunántúli gyerek 2015.04.17. 01:47:50

Meg hát iszom is, nem keveset. Mondjuk azt akkor is amikor dolgozom.

lezsír (törölt) 2015.04.17. 03:31:20

@A megvalósult amerikai ólom..: ha a Jobbik öszzebútorozik a FideSSel, annak az lesz a vége, hogy a Jobbik lejáratja magát a választói elő, felszalámizzák, rátolják a felelősséget mindenféle korrupcióért, sikertelen programokért.
A KDNP is ez ellen menne, hisz a keresztényparazita mikropárt koalíciós pozícióit rontaná. A Jobbik az MDF, MDNP, Fkgp és a többi régen elfeledett párt sorsára jutna.
Nem kizárt egy FideSS Dzsobbik koalíció, de az Vonáék politikai öngyilkosságával érne fel.

lezsír (törölt) 2015.04.17. 03:35:57

@dunántúli gyerek: felháborító!
A holokauszt emlékévben megemlékezni más népirtásokról szerintem kimeríti a holokauszt relativizálását!
Ez fasizmus! Hol vagy ilyenkor Gyurcsány?! Hol van ilyenkor a Tett és Védelem Alapítvány?!
Gyorsan börtönbe mindenkivel!

lezsír (törölt) 2015.04.17. 03:47:33

@IdomitottFoka: ha szándék sincs, esetleg háttérben kötnek egy kéz kezet mos, holló a hollónak nem vájja ki szemét típusú megállalodást, akkor a Jobbik bizonyítja a választói felé, hogy bizony FideSS 2.0 szintre jutott. A következő választáson olyat bukik, hogy öröm lesz nézni.

Az való igaz, hogy a FideSS ma már pártállami rendszert működtet, a parlament csak formális szerepet tölt be, minden poszton pártkatonák állnak. Ezek egy esetleges Jobbik kormány esetén ellenállást fognak kifejteni.
A jobbiktól szerintem joggal lenne elvárható, hogy szakítson a nepotista, korrupt gyakorlatokkal. Nem hiszem, hogy sikerül nekik. Túl nagy lesz a kísértés, túl nagy a nyomás. Félek, hogy a politika nem lehet más.

Én amúgy szívesen látnék egy Jobbik-LMP koalíciót. Tudom erre annyi az esély, mint Medve sajtban a brummogás,de két rendszerkritikus pártról van szó és szerintem mindkettőnek vannak érdekes felvetései. Persze fényévekre vannak egymástól, de a perverz fantáziámban egy Vona-Schiffer páros nagyon jól hangzik. Persze én se jobbikos, se LMP-s nem vagyon, kibicnek semmi se drága...
Egy vérbeli dzsobbikos vagy LMP-s ezért a fantáziámért biztos leköpne :)

Herr Schwarze Liste 2015.04.17. 05:57:19

túl sok a filózás, túl sok a pampogás. le lehet nyugodni. a bábok a színházban cserélődhetnek, de a kéz, ami mozgatja őket marad: a háttérhatalom örök. mi illuminátusok meghaarpoljuk meg chemtrailezzük az elitet és kész is a távvezérlés.

Gazz 2015.04.17. 07:21:15

@Nazareus: Az orosz lóra tettünk 45 és 89 között is.
Jó volt az nekünk?
Érdemes a válasz előtt visszaemlékezned az nszk és az ndk közötti különbségekre.

Revizionista 2015.04.17. 07:54:02

Ritka korrekt írás.
Történelmi győzelem akkor lenne, ha ~ olyan mértékben győzött volna, mint az ózdi srác. Így tényleg csak 1 hajszálon múlott a dolog. Szóval van még ott azért teendő bőven, ergo semmi sem biztosabb, mint 1 héttel ezelőtt.

Nazareus 2015.04.17. 08:09:02

@Gazz: Egyrészt nem tettünk az orosz lóra, az orosz ló lépett ránk :)

Másrészt igazad van, elég kutya világ volt, ugyanakkor Magyarország része volt egy világhatalomnak. Ma is az, az igaz és mindenképp szimpatikusabb EZ a mostani, mint az akkori.

csak egy néző 2015.04.17. 08:23:04

"Van egy új folyóirata, amelyik most kezdte harmadik évfolyamát, a neve Magyar Hüperión. A Jobbik elnöke (Vona Gábor) rendszeresen küld írásokat ide. Az egyikben (“A modernkori ember politikai tipológiája” című írásban) így jellemzi a választók többségét:

"A MODERN DEMOKRÁCIÁK LEGKISEBB ALAPEGYSÉGE TEHÁT NEM AZ EMBER, HANEM ANNAK LESÜLLYEDT TORZÓJA, A TÖMEGLÉNY… A STUPID.
"A stupid számára a politika egyedüli célja, hogy a gyomrát megtöltse és barázdátlan agyát ingerelje szubhumán tévéműsorokkal… ő a modernkori demokrácia alapanyaga… a stupid a disznó, amely a moslékban hempereg és mindent megzabál....Alapos vizsgálat után könnyen belátható, hogy mondjuk a papucsállatkával összemérve csupán mennyiségi különbségek felmutatására képes."

"József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire."

Nocsak, nocsak, mik vannak?
Hajrá magyarország, hajrá magyarok.
Szép jövő.

Aranyi Gábor 2015.04.17. 08:38:31

@Balu7979: Hülye vagy, nem jobbikos. Orbánnál jobban aligha tud valaki a glubálkufárok farkára lépni - igaz, Vona nem rálépni akar, hanem tövestől kitépni... Ha az oroszok velünk, ki ellenünk? Az oroszok az Ötök egyik tagállama, most zárkózik fel hozzájuk a Kelet-ázsiai gazdasági izé, Iránba is megy a haditehcnika... Irán SOHA nem volt ellenségünk. Lexarom az eurót, az Ötök éppen az alternatív IMF-ük révén mentették meg Argeninát. USA meg Izrühell megy a levesbe. Az eu meg eldönti, hogy Kelet-Nyugat-Európai Gazdasági Közösség lesz-e, v. Amerika 66. tagállama... Most is egyfolytában mindenféle támogatás megvonásával meg újratárgyalásával fenyegetőznek - Templetonék meg xarnak rájuk... A németeknek ugyanúgy piac kell, meg tehetséges beszállító, mint a franciáknak, akiknek ott van Románia erdélyi része - egyelőre...

búvár kondér 2015.04.17. 08:38:45

@csak egy néző: S ne feledjük Vona szerint a Fidesz a Jobbik programját valósítja meg. Tehát mind a Jobbik és mind a Fidesz a STUPID tök hülye és szándékosan lebutított rétegek ösztöneinek kiélését biztosítja sikerük ennek köszönhető. ....az hogy ez alatt összelopják magukat? De hát pont az a valós céljuk!!!!
G Fodor mit is mondott a polgári jelzőről???

búvár kondér 2015.04.17. 08:43:54

@Balu7979: @Aranyi Gábor: ....nem rólatok írta Vona "A MODERN DEMOKRÁCIÁK LEGKISEBB ALAPEGYSÉGE TEHÁT NEM AZ EMBER, HANEM ANNAK LESÜLLYEDT TORZÓJA, A TÖMEGLÉNY… A STUPID." ..... Én csak kérdezem.

Sir Galád 2015.04.17. 08:46:46

@bbjnick: Nem, nem. Ezzel pont te vagy úgy. Én azt mondom, amire a közösség használja.

Robinzon Kurzor 2015.04.17. 09:03:48

Az orosz szállal egyébként mi van?

Ha Orbán biztosítékot ad Putyinnak (ha ez egyáltalán Orbánon múlik), hogy az orosz érdekeknek megfelelően fognak a továbbiakban (2018 után is) manőverezni, akkor esetleg -- akár orosz segítséggel -- lebukhat egy-két jobbikos "orosz kém"?

És akkor a világ összes cukisága nem lesz elég a Jobbiknak.

Szabadi Béla letartóztatására és elítélésére emlékszik még valaki?

kardos.g 2015.04.17. 09:12:41

@Mihint: nem érted: eszem ágába sem volt sztárolni a Jobbikot, csak leírtam, amit tapasztaltam. Olyan nehéz felfogni? Ez egy riport.

kardos.g 2015.04.17. 09:16:05

@Balu7979: Nem sztárolom. Ez egy riport. Nem írhattam mást, mint amit láttam-hallottam. Nem vagyok "profi" újságíró, akit azért fizetnek, hogy valamit valahogy írjon, ezért megengedhetem magamnak a luxust, hogy ne torzítson a tükör.

Gazz 2015.04.17. 09:17:56

@kardos.g: Oké, korrekt válasz.

Balu7979 2015.04.17. 09:20:48

@Aranyi Gábor: "Ha az oroszok velünk,ki ellenünk?"
Ezt hely hiányában nem elemzem,de emlékezzél az 1945 és 1990 közti idöszakra!Persze Putyin nekem is szimpi,de NEM szabad túl jóban vele sem lenni.Amiket leírtál,amúgy jól hangzana,pl az USA meg "izrühel" megy a levesbe.Hát azt még meglátjuk.Reméljük,hogy így lesz,de nem 3 éven belül.Iránt én is tisztelem,de nekünk nem sok közünk van hozzájuk,nem is értem miért emeled ki,hogy nekünk soha nem volt ellenségünk.Nem is lesz.Szurkolok nekik.Szerintem,amúgy még nem jártál Argentínában,ha jártál volna nem emlegetnéd öket.Jaj csak ne jussunk a sorsára!És itt az életszínvonalra gondolok.Volt néhány igen szar évük.
"Leszarom az eurót" Én csak szívesen leszarnám,de nem megy.Ha Vona Gabi oda akar érni,nem tudja ö sem leszarni.Szóval a szívem azt mondja,hogy ki az EU-ból,Nato-ból,fegyverkezni és vissza egész Trianont.De a fejem tudja,hogy ez LEHETETLEN,így ezt nem is hangoztatom.Addig szabad feszíteni a húrt,amig az el nem szakad.Föleg egy ilyen kicsi,gyenge,barátok nélküli nép számára,mint a Magyar.

Balu7979 2015.04.17. 09:38:48

@kardos.g: Figyu!Örülnöm kéne,mert én is Jobbik szimpatizáns vagyok (nem Jobbikos párt tag!),de nem tudom mire vélni,és nem tudom,hogy örülnöm kell-e?Arculatváltás ide,vagy oda,nekem több,mint különös.Persze felfoghatnám úgy is,hogy Vona G. már nem mond olyan szélsöséges dolgokat,mint pár éve (bár nekem az sem volt szélsöséges),ezért szóba áll vele az ATV.Az Indexen és az Origon egyre kevesebb a gyalázkodó cikk,söt néha még jót is írnak.Most pedig Te írsz itt egy blogt,ami hát...Ez pár éve elképzelhetelen volt.Tudom a labdát magasra dobtam,a válasz egyszerü.De én szeretnék a dolgok mögé látni,ami most nem lehetséges,de pár év és tudni fogjuk.Remélem Gabi nem adta el a lelkét!

Balu7979 2015.04.17. 09:40:55

@búvár kondér: "nem rólatok írta Vona" Ha innen hiányzik egy kérdöjel,akkor a válaszom szerintem rólam nem.

csak egy néző 2015.04.17. 09:43:54

@búvár kondér:
Tudod mi az érdekes, hogy te vagy az első, aki reagál ezekre a mondatokra. Nem kicsi a hasonlatosság Vona és Kertész Akos mondatai között. Amikor Kertész leírta ezeket a mondatait, az összes fideszes, jobbikos azonnali "kivégzését" követelete. Most pedig, mintha észre sem vennék a hasonlatosságokat.
Elgondolkodtató.

búvár kondér 2015.04.17. 09:57:28

@csak egy néző: A tömegek tudatlanok .... mondotta egyszer valaki. S a Kertész igazságát kicsit fölturbózta a lakáj média - természetesen hátsó szándékkal pont az olyan STUPIDOKNAK mint a Jobbikos és Fidesz szavazók zöme. Ezért el lehetett üldözni az országból. Sajnálatos ,hogy ebben olyan politikusok is részt vettek mint Tarlós István. .....de tudomásul kell venni hogy a politikus az az állatfajta amely holmi kis népszerűségért , előnyért a saját anyját is kiállítaná a sarokra kurválkodni. S a stupid tömegeknek ez kell ....meg esetleg Isaura fölszabadítása s nem a 300 Ft-os vízit díj.

búvár kondér 2015.04.17. 09:59:38

@Balu7979: Hiányzik az a kérdőjel? S biztos hogy nem rólatok írta? Biztos???

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 10:22:08

@Balu7979: Marginális ügyekben kapott támogatást innen-onnan a kormánypárt , olyan esetekben, ahol kéthermad kellett. Csakhogy egy kormánynak pl. költségvetést kell elfogadtatnia a parlamenttel, csakhogy egy dolgot említsek. Aki ehhez asszisztál, menthetetlenül egybemosódik a kormányzó erővel, mert a nem asszisztáló ellenzéki párt le fogja ütni a magas labdát.
Képzeld el azt a szitut, hogy '18 után a Fidesznek 90 képviselője lesz, a Jobbiknak 60, a baloldalnak pedig 50. Nyilvánvaló lenne a koalíciós kényszer..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 10:26:45

@lezsír: A KDNP egy kirakat párt , nincs valós ereje, szerepe.
Képzeld el azt a szitut, hogy '18 után a Fidesznek 90 képviselője lesz a parlamentben, a Jobbiknak 60, a baloldalnak pedig 50. Nyilvánvaló lenne a koalíciós kényszer..
Nem azt állítom hogy bármelyik fél örömmel vágna bele egy ilyen közösködésbe, de más megoldás nem nagyon adódna.

Balu7979 2015.04.17. 10:29:54

@búvár kondér: "A tömegek tudatlanok..."Ez egy akkora közhely,hogy csak egy ilyen géniusz mondhata,mint a Kertész.Természetesen a Jobbik és a Fidesz szavazók mind "Stupidok",a többi nagy eszü maszopos,gyurcsányista,ex szadszos,bajnais stb. választók pedig a társadalom krémje veled az élen.

Balu7979 2015.04.17. 10:58:24

A Jobbiknak definitiv vége van amennyiben koalicióra lép a Fidesszel,ezért nem teszik.Az okokat nem sorolom csak röviden.A párt hitetlenné vállik saját szavazói elött,a sikertelenségböl,nagyobb arányba veszi ki a részét,mint a Fidesz stb...Ebböl nem lehet jól kijönni.Tudod Merkel mit fog tanácsolni?Jöjjön a nagykoalició.Németországban is müködik.De ez itt egy másik kávéház.Ha pár mandátum elég a Fidesznek talán behálóz valakit,de nem lesz egyszerü.Nem hiszem,hogy Schiffer Bandi leáll velük.Ha nem akkor új választás.

csak egy néző 2015.04.17. 11:40:07

@Balu7979:
Látod baromarcú troll, te vagy az élő példa, hogy azt sem tudod, hogy miről van szó, de reagálsz valaki kommentjére, maszpozol, gyurcsányozol, "szadszozol" (?), idézlek:
"A tömegek tudatlanok..."Ez egy akkora közhely,hogy csak egy ilyen géniusz mondhata,mint a Kertész.Természetesen a Jobbik és a Fidesz szavazók mind "Stupidok",a többi nagy eszü maszopos,gyurcsányista,ex szadszos,bajnais stb. választók pedig a társadalom krémje veled az élen."

Most pedig kisköcsög jobb lenne elnézést kérned, mert ezeket a mondatokat az imádott vezéred Vona Gábor írta. Úgy, hogy bő nyállal letérdelhetsz és tudod a dolgod, ugye?

"Van egy új folyóirata, amelyik most kezdte harmadik évfolyamát, a neve Magyar Hüperión. A Jobbik elnöke (Vona Gábor) rendszeresen küld írásokat ide. Az egyikben (“A modernkori ember politikai tipológiája” című írásban) így jellemzi a választók többségét:

"A MODERN DEMOKRÁCIÁK LEGKISEBB ALAPEGYSÉGE TEHÁT NEM AZ EMBER, HANEM ANNAK LESÜLLYEDT TORZÓJA, A TÖMEGLÉNY… A STUPID.
"A stupid számára a politika egyedüli célja, hogy a gyomrát megtöltse és barázdátlan agyát ingerelje szubhumán tévéműsorokkal… ő a modernkori demokrácia alapanyaga… a stupid a disznó, amely a moslékban hempereg és mindent megzabál....Alapos vizsgálat után könnyen belátható, hogy mondjuk a papucsállatkával összemérve csupán mennyiségi különbségek felmutatására képes."

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2015.04.17. 11:55:58

Szándékosan nem érteni valamit vagy csak szimplán nem felfogni azért nagy különbség...
Szóval azok a szavazók akik 2 forintért az anyjukat is eladják, egy jó kis állásért becsukott szemmel és zárt füllel járnak és teszik az X-et a fityiszre vagy a MaSZP-ra na azok az igazi stpidok. No meg azok akik semminek sem néznek utána, hanem együtt rettegnek az ATV-s Kálmán Olgival, szörnyülködnek Lézer Jani eszmefuttatásain és helyesen bólogatnak Kontrát Karcsi agyhalott válaszain a parlamentben.
Vona pontosan ezekre gondolt. Amit ma demokráciának nevezünk az egy teljesen megbukott, most már irányított stupid szavazás érték nélkül.
A fityisz pontosan ezért tartja gyújtólángon a népet, lefárasztva, elgyötörve, hogy ne legyen erejük és pénzük utánanézni dolgoknak és nem is gondolkozzanak jó nekik a közmunka. Birka képzés mesterfokon. De jó látni, hogy páran felébrednek ebből a kis magyar mátrixból... egyre többen.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 12:43:57

@Balu7979: Nagykoalíció? Nálunk? Ezt nem tartom elképzelhetőnek..Mellesleg ez nem lenne a szavazók arculcsapása? A Fidesz és a magyar baloldali tömb között jóval mélyebb a különdség mint a CDU és az német szociáldemokraták között. Ez itt nem működne.
Egyébként a méreteket tekintve a Fidesz-Jobbik koalíció is nagykoalíció lenne, hisz a Jobbik már most kb., azonos népszerűségi szinten van a baloldallal, amely a választások óta eltelt egy év alatt nem volt képes bővülést felmutatni.
Volt már a szomszédunkban példa arra, hogy egy szélsőségesként számon tartott párt bekerült a kormányba (Osztrák szabadságpárt), és bár kezdetben komoly ellenszenv övezet Európa szerte, mégis elfogadták előbb-utóbb..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 12:47:28

@Balu7979: Schiffer Bandi lehet hogy be sem jut a parlamentbe, de ha igen közel sem biztos hogy az öt szem képviselője elég lesz egy koalícióra.
Egy új választás mit oldana meg?

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 12:53:08

@A megvalósult amerikai ólom..: Az benne a poén, hogy Orbánéknak nem is kell koaliciót kötnie.

A balliberális oldallal eleve nem érdemes, hiszen népszerűtlenek és más világ.

A jobbikkal pedig nem kell, hiszen 3/4-es törvény esetén egy jobbikos igazoltan távol lesz, vagy ha olyan a törvény, Orbánékkal szavaz.

Persze arról beszélek, ha kb. a jelen népszerűségek alapján történik a választás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.17. 13:47:23

Tetszett az írás, +1 Kardos Gábornak.

"Érdemes lenne alaposabban eltűnődni azon, hogy a jobbikosok épp annyira negatív előítéletek és diszkrimináció tárgyai, mint amennyire őket vádolják ilyesmivel."

Pontosan. Persze akit nem vakít el a ballib gyűlölet (ezzel nem Kardosra célzok), az eddig is tisztában volt ezzel.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.17. 14:17:16

@♔bаtyu♔: Nem a mostról beszélek, hanem egy 2018-as választás utáni helyzetről. Jelenleg nyilvánvalóan nincs koalíciós kényszer.

Sir Galád 2015.04.17. 15:13:35

@bbjnick: Jól van, szólj, ha hazamentél az oviból...

Arcade Macho 2015.04.17. 16:10:52

a Jobbik megnyilvanult!!!

jobbik.hu/hireink/jobbik-torvenymodositast-nyujt-be-karcagi-brokerbotrany-karosultjainak-megmentese-erdekeben

tehat a 20%os kamatyra!!!
szintiszta piramisjatekra alljon helyt a normalis ember!!!
szenny szemet retek banda ez a Jobbik!

Google 2015.04.17. 16:10:56

@Balu7979:

Kíváncsi voltam, milyen válaszokat kapsz. Meglepetésemre Szerző úr is válaszolt, ez egy riport- írta. A szexiségre vajh' riportálisan hogyan jött rá?
Fényezni pedig azért fényezik a Jobbikot, mert más erőt nem látnak, mely legyőzhetné az általuk nagyon utált jelenlegit. A Jobbik sem fogja. De addig is legalább elkeseríteni próbálják a Patást, marnak bele egyet-egyet, mást mit tehetnének...
Kertész és Vona ebben a történetben az érem két oldala. De az érem ugyanaz.
Kardos arra is rájöhetett, hogy benne van abban a kétharmadban, amelyik eddig jobbikos volt ugyan, csak még nem tudta- a nagy Vona tételt idéztem. Kardos ma már inkább tudja.

Google 2015.04.17. 16:13:15

@Arcade Macho:

Így szereznek pénzt a pártok vajon?

program készítő 2015.04.17. 16:18:12

Megint oda jutunk egy párt pár százezer szavazója dönti el az ország sorsát?,Miért nem lehet megkérdezni az embereket?--az még nem kilépés--csak tudni az álláspontjukat.

Balu7979 2015.04.17. 18:11:48

Szerintem nam nagyobb a szakadék a Fidesz és a Jobbik között,mint az MSZP és a Fidesz között.Bár igaz ami igaz a Jobbik erösen befelé húz,ami többeknek (pl. nekem) nem tetszik feltétlen,de Fidesz-Jobbik koalició nem lesz/lehet.Ezt a másik oldal kommunikálja,de szerintem épp úgy nem életszerü,mint a Fidesz-MSZP koalició.Többször mondják a Jobbik nem valódi ellenzéki párt.Ugyan már!

Balu7979 2015.04.17. 18:24:16

@csak egy néző: Köszönöm a szépítö kritikát.Számomra megtiszteltetés,ha egy ilyen nagyformátumú ember oktat ki,mint amilyen Te vagy.A bönyálas térdelés inkább a Te fajtád szokása.Persze nem írtam azt sem,hogy Vonáért rajonganék.Azt tudom,hogy az ilyen büdös bogaraktól,mint Te vagy undorodom.Bocsánatot kérni töled,vagy a tehetségtelen írótol,esetleg Vona G.-töl.Hát legyen,boccs.Ez legyen az idén a legnagyobb orgazmusod,mert erre kivered ugye?

kardos.g 2015.04.17. 18:28:06

@Google: lécci ne gondolkodj az én fejemmel vagy helyettem, azt bízd rám! utálom, ha a nevemben beszélnek. Pont azért nem szoktam pártokra szavazni, mert bullshit a képviseleti demokrácia (esetleg Svájcban , vazelinnal elmegy). A Jobbikra amúgy sem szavaznék, mert pakspártiak. Úgyhogy totál mellélőttél:)

Balu7979 2015.04.17. 18:32:50

Elnézést mindenkitöl,az utolsó kommentem elég alpárira sikeredett,csak egy embernek (véglénynek) szólt.

búvár kondér 2015.04.17. 18:44:22

@Balu7979: Kedves Putyin fszán élvezkedő nemzetáruló puhapöcs! Vedd már észre a jobbik átbssza a fejedet, mert egy kis homály ökör nemzetieskedő tartás nélküli sejthalmaznak tart.

Kányádi Sándor bátyánk írta:
Magyar ne cigánykodj,
cigány ne magyarkodj.
CIGÁNY NE CIGÁNYKODJ.
magyar ne magyarkodj.

....érted-e puhapöcs?

Balu7979 2015.04.17. 19:12:45

@búvár kondér: nemzetáruló?puhapöcs?A lényeg,hogy a maszop meg a szadesz,dk és a többiek nem baszták át a fejedet.Anyukád milyen rokonságban áll apukáddal?
Ezt nem sértésnek szántam Endre bácsi,aki szeret titeket, mondta,hogy ez így ok nálatok.Érted szarfaszú?

csak egy néző 2015.04.17. 19:31:08

@Balu7979:
Haver, visszaolvasva a neked írt kommenteket, úgy látom, hogy hozzád képest a medvebarlanghoz cumizni járó vadász, csak amatőr. Te tátott szájjal rohantál be a faszerdőbe, de, hát ez a te dolgod.
Tudod öcsem, rólad és a fajtádról a Bayer Zsóti haverotok mondása jut eszembe, ami mondjuk őt magát is tökéletesen leírja.
"Ha a pincében az ember felfordít egy követ, akkor ilyen arcú férgek másznak ki alola"
Szebb jövőt neked

Balu7979 2015.04.17. 19:59:15

Bayer "Zsóti" esetleg a te haverod,hisz egy töröl fakadtok.Értsd közös az ösapátok,mert hát Zsolti nem sváb csak szeretne annak látszani.Amúgy nagyon korrekt válaszokat kaptam két félkegyelmüt leszámítva.
Segítek te voltál az egyik.

Balu7979 2015.04.17. 20:07:28

@Google: Nézd,lehet igazad van és csak Viktort akarják csipkedni a Jobbik sztárolásával,vagy megjött a "jobbik" eszük.Nekem mindenesetre gyanús,ami hetek óta megy.
Remélem üldözési mániám van,akkor bocsánatot kérek Kardos úrtól.

Bell & Sebastian 2015.04.17. 22:01:30

@Arcade Macho: Reggel kedvenc ügyvédem csengő-bongó hangjára ébredtem, aki most éppen Karcagon jogvéd. Miközben (nyilván jó pénzért) az ontológiai kivégzésemet szervezi egy hasonló ügyben - az ellenérdekelt félnek. Hogy más is értse: nem én loptam.

Furcsa dolog lehet a hungarian jogszolgáltatás, még az a szerencse, hogy nem mindenki lép bele, miután alaposan megnyalta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.17. 22:18:34

@csak egy néző:

"visszaolvasva a neked írt kommenteket, úgy látom, hogy hozzád képest a medvebarlanghoz cumizni járó vadász, csak amatőr. Te tátott szájjal rohantál be a faszerdőbe"

Haha, ez nagyon tetszett!!

búvár kondér 2015.04.18. 00:01:59

@Balu7979: egyszerű vagy puhapöcs , de jó neked mert rajtad a világszeme. a sok okostojás neked találja ki az olyan szövegeket mint ,hogy "Gyurcsány a hibás" meg hogy a "zemút nyócév", a libajnai ...és a hasonló jelszavakat.
Neked varrják az árpádsávos zászlót, találták ki a történelmileg sohasem létező székelyzászlót ....sőt még azt is hogy elszámoltatjuk a bankokat ...meg hogy Magyarország jobban teljesít!
Neked még gondolkodnod sem kell. ..... persze nem is tudnál, mert mégis mivel? s ez Vona szerencséje. ...... néha megetet egy kis zsidózással , cigányozással ....engedi hogy hőböröghess.
Mond mi kell még egy ilyen sima agyúnak mint Te ?....mond bátran s megkapod
Ja hogy kis hülye gyereknek tartanak? .... rá se ránts mert nem csak Vona. Vigasztaljon az a tény hogy a Te félédet valaki hasznos hülyének tart! No persze Én nem s ezt bátran állíthatom. Szebb jövőt s ne az Istennek se gondolkozz , mert abból úgy sem jönne ki semmise.

Aranyi Gábor 2015.04.19. 11:40:01

@Balu7979: Kapitány, nem vitatkozom Veled. 1. Maga Orbán sem azonos a KISZ-es időszakával, mint ahogy vénségemre én se nyúlok magamhoz, ha van egy-két feleségem, ugye. :) Úgy emlékszem, h. 45-től Hruscsov-Brezsmyev-Andropov-Csernyenko-Gorbacsov volt az általad jelzett időszakban. Aztán jött a Nagy Reccs, a titkárnője fenekét meg az atomnyomógombos táskát fölváltva csapkodó, a saját parlamentjét szétlövető Jelcin. ÉS azUTÁN Putyin... Aki ugyanúgy felhozta a gazdaságot, mint Orbánék - csak ő ott népszerűbb, mert valami 80%-on áll... 2. Írtam már, az Ötök tagjaként pont annak a dollárnak az alternatíváját kínálják/használják, amire az euro is létrejött... Vona is a keleti nyitás híve, az Ötök, a délkelet-ázsiai térség, a törökök és IRÁN együtt erősebbek, mint az USA meg Izrael. Már most erősebbek... És mind a muszlim vallás, mind Putyin élből elutasítja a "libeáisz" (zsidóbuzi/buzizsidó) "nyugati értékrendet".

Aranyi Gábor 2015.04.19. 11:42:10

@Aranyi Gábor: Folyt.: Iránnak van pénze, és ők számon tartják, h. milyen ősiek vagyunk, és h. velük soha nem álltunk hadban. Az argentinokat azért emlegettem, mert nem Jusrael, nem a zájemef, hanem az Ötök húzta ki a - sokadik - sz@rból.

Aranyi Gábor 2015.04.19. 11:46:18

Balunak tovább: Nem értem a kérdésed. Mindig önállóan politizáltam, meg lehet nézni a verseimet, az írásaimat 50 évre visszamenőleg. Már ha érdekel valakit. Nem tudom, Vona kinek mit írt - én náluk is radikálisabb vagyok (merthogy BAL-, és nem jobboldali radikális vagyok, tehát a népnek a munkához meg annak tisztességes béréhez való jogát követelem, nem a szabad vallásgyakorlás jogát... Bitófákat állítanék, nem kettőskereszteket...)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.04.20. 14:12:42

@kardos.g: Köszönöm a választ, rendben, megértettem.

2015.04.27. 08:57:44

@kardos.g:

"Meg nem volt ott sok tízezer olyan oldszkúl gárdista és/vagy miépes jobbikos, aki cseppet se tűnt volna jó fejnek... és akik még megfordíthatják belülről a párt irányvonalát, mert ezekről a belső erőviszonyokról keveset tudunk."

Mint ahogy nem lehet tudni azt sem, hogy a Baranyi Tibor Imre-vonal ("tradicionalisták") mennyire uralja és alakítja a pártot. Cikkedből kitűnt, hogy ők sem voltak ott; bár tőlük sem áll messze a borozgatás melletti intellektuális beszélgetés.

csak egy néző 2015.04.27. 09:45:07

Öregbítsük, reklámozzuk magyarorszagot ilyen férgekkel.
Bravó.

youtu.be/LP4WUMJrHVk

medium size devil 2015.08.20. 16:25:24

A szerzo elegansan kikerulte a tenyt, hogy a Jobbik a Putyin kormany magyarorszagi szatelitpartja.
süti beállítások módosítása