Így gondozd a kultúrharcodat: mindenki kontra Vidnyánszky
2015. április 14. írta: Redakció

Így gondozd a kultúrharcodat: mindenki kontra Vidnyánszky

szinhaz.jpg

Bicskanyitogatóan kultúrharcos vitát tartottak hétfő este a Goethe Intézetben Budapesten. A Vidnyánszky Attila részvételével megtartott nemzetközi pódiumbeszélgetés lehetett volna az értelmes vita színtere is, ám ez nem is volt valós cél. A cél az volt, hogy a Vidnyánszky által a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljára, a ma induló MITEM-re meghívott nyugati teátrumok képviselői egyértelművé tehessék: nem vállalnak közösséget az Orbán-rezsimmel. Nehogy valaki még félreértse a tényt, hogy elfogadták Vidnyánszky meghívását. Tudósításunk.

Jutta Gehrig, a Goethe Intézet igazgatója vezette fel a beszélgetést, aki gyorsan be is számolt arról, hogy van a németeknél, azaz náluk, egy szó: Streitkultur. És hogy erre nagyon büszkék, de sajnos magyarra nem lehet jól lefordítani. Nos. Vitakultúra. Ilyen egyszerű lefordítani. Ennyit jelent a híres Streitkultur, amelyben tehát nekünk szerinte nincs részünk, meg sem érthetjük igazán. S hogy nem csak a magyar kisebbségrendűség dolgozott bennünk, miközben ezt hallgattuk, gyorsan kiderült: Gehrig előadta, hogy Magyarországon nem is vitatkoznak annyira, ritkán jönnek össze, ezért régi sérelmek jöhetnek felszínre, de reméli, hogy azért ma este szépen fognak vitatkozni a felek. 

Mosolygós, tanítónénis, leereszkedő nyugati gőg már az elején, amely úgy tesz, mintha német találmány lenne a vita, az érvelés tudománya, nem pedig ókori görög. (Nehogy aztán a Sziríza licenszdíjat kérjen ezért is.)
 
Egyébként ezúttal sem alakultak másként a feltételek, mint ahogy az művelt, ajropéer liberáliséknál megszokott: négy az egy ellen. Karin Bergmann, a bécsi Burgtheater vezetője, Joachim Lux, a Thalia Theater főnöke Hamburgból, Matthias Langhoff Lausanne-ból, a Theater Vidy képviseletében és Imre Zoltán, az ELTE docense, tehát ők négyen, szemben az egy szem Vidnyánszkyval. Jó, oké, nagy darab a Nemzeti főigazgatója, de egy feje, egy szája van, szóval ha már vitakultúra, mifelénk, Büdöslábfalván ezt úgy szokás, hogy a vitázó partnerek száma az adott törésvonal egyik és másik oldalán is azonos.
 

S hogy itt miért alakult ez másként? Hát azért, mert a beszélgetést Bergmann és Lux kezdeményezte. Amolyan feltételféle volt ez, cserébe azért, hogy elfogadják Vidnyánszky meghívását a most kezdődő Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM). Mert a művészek nagy része azt mondta nekik otthon: Budapestre ne menjenek. Vidnyánszkyhoz ne. Mert Budapest az olyan... Ott székel az Orbán-rezsim, szóval ne. De ők -  így Bergmann - mégis eljöttek. Mert nyitottak. Mert párbeszédre van szükség.

Stumpf András tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr427367748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2015.04.14. 15:42:46

Hát... A helyükben én is befogott orral jönnék ide, de ez nem érdekes :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.14. 15:47:40

"(...) A legmegdöbbentőbb beismerést mégis Langhoff produkálta röviddel ez után. „Otthon, Franciaországban nem tudok olyan helyet találni, ahol nyilvánosan azt mondhatom el, amit gondolok. Köszönöm, hogy itt elmondhattam. Furcsamód Budapesten, furcsamód az Ön meghívására” – fordult Langhoff Vidnyánszky felé. (...)"

:-]

Bryan élete 2015.04.14. 16:07:04

"mifelénk, Büdöslábfalván ezt úgy szokás, hogy a vitázó partnerek száma az adott törésvonal egyik és másik oldalán is azonos."

Ezt nem értem. Mindenki ki volt tiltva, TEK-esek állták el az utat, csak Vidnyánszky mehetett be vitázni?

Sir Galád 2015.04.14. 17:02:59

Sajnos ebből a posztból hiányzik a vitakultúra. Ez volt a cél? Vagy így akarod tudattalanul bebizonyítani András, hogy igazuk van? Látom sikerült beilleszkedni a mandineren a sztereotip libsigyártás vonalába.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.14. 17:22:44

Minden ilyen cikk arra mutat: a Heti Válasz járt jól.
Hogy miért? A szerző gazdáinak vitakultúrájával: csak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.14. 18:51:25

@Sir Galád:

Lehet, hogy "András" olyat is tud, amit te nem? Például, tegyük fel, azt, hogy Langhoff Lausanne-ból és Lux Hamburgból a "vita" utáni ivászaton, részegen, hogyan panaszkodott (vagy, ad absurdum, zsidózott) Vidnyánszkynak...:-)

Sir Galád 2015.04.14. 19:47:12

@bbjnick: És ha már vitakultúra, megjelent bbjnick...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.14. 20:51:14

@Sir Galád:

Csak hogy semlegesítsem azt a feketelyukat, amit a "hozzászólásod" keltett:-)

Sir Galád 2015.04.14. 22:33:39

@bbjnick: :D vicces, hogy azt hiszed bárki másnak a hasznára válik, amit itt csinálsz....

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.04.15. 06:18:38

@bbjnick: Ha ön lát egy feketelyukat, rögvest fut és beléveti magát?

Így már érteni vélem az érthetetlen rajongási hajlamát és annak megdöbbentő sokirányúságát.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.04.15. 06:22:27

@Holger Hartland: Régen olvastam olyan cikket, amely a cím első betűjétől az utolsó írásjelig ilyen figyelemreméltó egyenletességgel lett volna görcsös.

Toportyán Zsóti 2015.04.15. 06:34:07

Jobber félművelt ifjúkonzik vajon mikor jönnek rá hogy az arcuk mérete nagyobb mint a tudásuk?Gazda halála lesz a produkciójuk most hogy lajos kihúzta alóla a média varázsszőnyeget örülhet ha megússza kényszergyógykezeléssel a brókerügyeket...

Bell & Sebastian 2015.04.15. 23:11:29

Német vitakultúra? Az olyan, mint az ismeretlen katona, meg lehet koszorúzni.

Csakhogy más is értse: ahol összejön két német, ott egy már főnök, a másik a beosztottja, ezért a német vita harsány Jawohl! -lal szokik véget érni.

Ehhez képest a Fideszben még bokacsattogás is van, mert az orosz partizánfilmekben így szoknak csinálni jawohlozás közben a németek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.17. 14:03:50

@Bell & Sebastian:

Szó sem volt itt vitáról:-) Itt most (csak) színházi emberek játszottak a kitartóiknak, a közönségnek, egymásnak és egymás alá. Lásd: Bulgakov: Színházi regény.

Bell & Sebastian 2015.04.17. 22:16:47

@bbjnick: Haverom mondta egykoron, kinek apja volt a párttitkár, hazafelé menet a kocsmából, midőn észleltük, hogy még tart a gyűlés és valamelyik elvtárs letámasztott egy kézikocsi szénát, vasvella a tetejébe szúrva, a pártház elé.

- Na, meghozták a szendvicseket.

(Egyébként az Amarcord után, szabadon: közös faszverésnek hívta a lokál-kongresszust.)
süti beállítások módosítása