Alapjövedelem: irány az új kommunizmus
2015. április 09. írta: Redakció

Alapjövedelem: irány az új kommunizmus

alapjovedelem_1.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása.

Kísértet járja be Magyarországot – a feltétel nélküli alapjövedelem kísértete. De talán pontosabban is fogalmazhatunk: zombi járja be Magyarországot – egy már sok millió életet követelő eszme élőhalottja. Mert itt nem a Marie Antoinette-i kecses ostobaságról – egyenek hát kalácsot – van szó, hanem igazi, nehézsúlyú kártevésről.

Az emberi világ tele van igazságtalanságokkal (a nem emberi világban az igazság persze nem is dimenzió). A tisztességes embert zavarják ezek az igazságtalanságok, vérmérséklettől függően bosszantják, felzaklatják vagy éppen akár önérdeke ellen is cselekvésre késztetik. A társadalom azonban alig felmérhetően bonyolult rendszer, és a beavatkozások hatása igen gyakran éppen az ellenkezője lesz annak, mint amit a beavatkozó elérni szándékozott. Az elmúlt évszázad nem kevés össztársadalmi kísérletnek volt tanúja – az egyik nagyobb katasztrófába torkollott, mint a másik. Újra és újra bebizonyosodott, hogy a legkisebb kockázattal még mindig a tapasztalatra építő társadalom-építés jár.

Az idő – talán ez a legfontosabb faktor, amikor az ember a konzervatív vagy a baloldali világnézet közül választ.

Annak mérlegelése, hogy érték-e az a formáció, megoldás-képlet, amely kiállta az idő próbáját. Érték-e még akkor is, ha igazságtalan mellékhatásai vannak. Vagy pedig jogunk, sőt kötelességünk változtatni rajta, a lehető leggyorsabban, hogy a kedvező hatás minél hamarabb érvényesüljön.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a durva beavatkozások – legyenek mégoly jó szándékúak is – mindig több kárt okoznak, mint hasznot. Felszámolnak egy igazságtalanságot, és teremtenek helyette kettőt. És nem azért, mert az elgondolás ugyan jó volt, de a végrehajtás hibás – hanem mert a beavatkozásból szükségszerűen ez következik.

Az új és új kommunisták, művelt européerek, magukat önzetlen világjobbítóknak ismerő emberek ezt nem hajlandók elfogadni. Én jó ember vagyok, mondják, én azt akarom, hogy minden gyerek lakjon jól – ócska, begyöpösödött, önző jobboldali vagy, ha te nem ugyanezt akarod. Azt akarom, hogy mindenkinek legyen alapjövedelme, ne legyen a szegénység kiszolgáltatottja – ha ezt vitatod, egy lépésre vagy a náciktól.

Csakhogy a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ez a beavatkozás – a feltétel nélküli alapjövedelem –, miközben átmenetileg több százezer ember életminőségét javítja, közben szétszaggatja azt a finom hálót, amely a társadalom végtelenül bonyolult érdekviszonyait egyben tartja, és a millió irányba tartó egyéni törekvéseket közjóvá transzponálja.

A 18. század végén Angliában egy időre kipróbálták az alapjövedelem egy korabeli változatát. Hogy ez mekkora károkat okozott Anglia gazdaságának, végső soron maguknak az érintetteknek is, azt mindenki elolvashatja Polányi Károlynak A nagy átalakulás című könyvéből – persze az sem volt csekély megrázkódtatás, amikor az állam kénytelen volt kihátrálni belőle.

A kommunista kísérletnek (mindenki képességei szerint, mindenki szükségletei szerint) az elviselhető, európai változatát sokan magunk is megtapasztalhattuk, de az ázsiairól csak halvány fogalmaink vannak – szerencsére.

Az eszme azonban él tovább. Minket, az egykori béketábor idősödő lakót talán megtévesztenek saját emlékeink, melyek szerint az eszme képviselői bumburnyák vidéki párttitkárok és tanácselnökök – márpedig az ő idejük tényleg lejárt. Nem ismertük a nyugat-európai kommunistákat, csupa magasan iskolázott, világlátott értelmiségit – nem a párttitkárok, hanem az „eurokommunisták” utódai bukkannak fel ismét közöttünk. Újra és újra támadnak „jó” emberek, akik erőnek erejével meg akarják változtatni a világot. És bár ezt soha nem fogják belátni, nem az önzés küldi majd őket a politikai süllyesztőbe, hanem a józan ész.

Nekünk, konzervatívoknak pedig marad a feladat: úgy szorítani vissza a szegénységet, úgy erősíteni a társadalmi szolidaritást, úgy küzdeni minden igazságtalanság ellen, úgy állítani meg százezrek leszakadását, hogy közben az egész társadalom működőképes maradjon. Ami azt illeti, elég nagy lemaradásban vagyunk ez ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr257350758

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: Alapjövedelem: irány az új kommunizmus 2015.04.09. 09:13:01

Zombi járja be Magyarországot – egy már sok millió életet követelő eszme élőhalottja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 07:12:49

Baloldal a fenéket.

Gagyi ki belvárosi jobbos liberók ezek, semmi egyéb.

empoftla 2015.04.09. 07:16:59

@maxval bircaman szerkesztő: Így van, jobbos liberó gágogás. Az igaz gágogás az illiberális.

Virág et. 2015.04.09. 07:21:53

Valamiből kimaradhattam, mert én úgy tudtam a "béketáborban" élni, hogy soha a garantált alapjövedelemről nem hallottam. Egyáltalán, arról hogy valaki pénzt munka nélkül kapjon nem hallottam. Hallottam viszont teljes foglalkoztatottságról, kamumunkáért kapott bérről, államosításokról stb. csupa olyasmiről, amikről most megint hallok - épp' abban a táborban, ahol Bencsik úr lengeti a pici zászlóját.

Lehet vitatni az alapjövedelmet, de intellektuálisan egy picit magasabb szinten, mint ez a komcsik így, komcsik úgy butuskaság.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.04.09. 08:12:10

az alapjövedelem teljesen jó dolog, ha arra használják amire kell. aki igénybe veszi, lemond a választójogáról az igénybevétel idejére.
így kivesszük a baloldali szavazó csőcseléket a rendszerből.

freehckr 2015.04.09. 08:23:55

„Nekünk, konzervatívoknak...”

Muhahaha. :D Ki sem látszotok az egykori három per akárhányas besúgókból, munkásőrökből, a középkorba adóztatjátok vissza a lakosságot és a vállalkozásokat, szocialista államot építetek, radikális baloldali Európa-, nyugat- és vállalkozás-ellenes szlogeneket szajkóztok, baloldali populista kormányzást folytattok, rezsiharc, közmunka, krumpliosztás... anyádat vagytok ti konzervatívok. Korrupt közpénztolvaj orbánista pöcsök vagytok mind egy szálig, a jobboldaliaknak már hányingere van a magatokfajta rohadékoktól...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.04.09. 08:24:34

@ehes: tetszik, nem tetszik maguknak, létünk értelme, hogy magukat kiiktassuk a társadalom életéből. és higgye el nekem, módszereink űberhumánusak. tudja, hogy lehetne rapidabban is :)

Robinzon Kurzor 2015.04.09. 09:02:20

Az lesz majd a vicces, amikor a 2018-as Fidesz-kampányban az alapjövedelem lesz a központi elem.

És Bencsik fogja megmagyarázni, hogy ez milyen nagyszerű.

Pelso.. 2015.04.09. 09:11:59

@Robinzon Kurzor: Már most az a bajuk, hogy nem ők dobták be először.
Az olcsó Bencsik félékkel meg lehet költséghatékony, de ütős kampányt kreálni.

Robinzon Kurzor 2015.04.09. 09:24:44

@jose maria padilla: "így kivesszük a baloldali szavazó csőcseléket a rendszerből."

Szép gondolat ... de akkor ki fog a Fideszre szavazni?

IdomitottFoka 2015.04.09. 10:45:08

Bencsik úr, az alapjövedelem f****ág, de előbb a saját porta előtt sepergessen.

freehckr 2015.04.09. 10:52:17

Ráadásul nem sokban különbözik az alapjövedelem a nettó naplopásért és a foglalkoztatottsági adatok hamisításáért járó közmunkabértől. Úgyhogy a lopott közpénzekből eltartott radikálbalos fideszes talpnyalók jobb ha ebben a témában is nagyon csendben maradnak...

Konzervatívok, lol, még mindig nem térek magamhoz... :D

P.Guszti 2015.04.09. 10:54:40

A feltétel nélküli alapjövedelem a legkeményebb balos néphülyítő demagógia. Meg kell jegyezni, a Jobbik is biztosan szívesen támogatná, ha ez az alapjövedelem a cigányokra nem vonatkozna.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.09. 11:08:02

@jose maria padilla: Szerinted minden fidesz szavazó (a megmaradt kb 1 millió) az alapjövedelem szint felett keres. Vagy megfordítva a 4 millió szegény mind "liberó"? Nem nagyon jön ki a matek...

De egyébként egy befizetett szja-val súlyozott választási rendszerben benne lennék én is.

flamer 2015.04.09. 11:28:40

"A 18. század végén Angliában egy időre kipróbálták az alapjövedelem egy korabeli változatát. Hogy ez mekkora károkat okozott Anglia gazdaságának, végső soron maguknak az érintetteknek is, azt mindenki elolvashatja Polányi Károlynak A nagy átalakulás című könyvéből"

Akinek meg nincs meg pont ez a könyv, az kénytelen elolvasni a linkelt anyagot, amiből meg ennek pont az ellenkezője derül ki.
Hoppá.

Egyébként feltűnően tartalommentes maga a cikk, végső soron arról szól, hogy azért rossz, mert nem kompatibilis azzal a szerző által elképzelt konzervatív ideológiával, aminek a baloldaliság az ellentettje.

HaCS 2015.04.09. 11:30:25

Hja kérem!

Az unortodox konzervativizmus.

Izo 2015.04.09. 11:36:22

@Redakció:
És mi a javaslatod annak, aki mégiscsak munka nélkül maradt, esetleg jobb is, ha nem megy munka közelébe, mert többet árt, mint használ? Haljon éhen? Lopjon?

Azért is hibás ez az érvelés, mert valamennyi pénzt mégiscsak juttatunk annak, aki semennyit nem keres. És ha így van, akkor minek is arra külön embert alkalmazni, hogy ezt megítélje, mikor automatikusan beépíthetjük a rendszerbe.

Arra hívnám még fel a figyelmet, hogy az AJ egyúttal a szociális juttatások felső korlátjaként is működhet.

A legfőbb érv, ami miatt az AJ föl-föl bukkan, hogy az utóbbi évtizedekben az automatizálás sok munkahelyet vett el, és ezzel együtt jelentősen nőtt a tőke jövedelemtermelő képessége a munka rovására.

Finomítási javaslataim, amik talán elfogadhatóbbá teszik az egészet számodra is:
- A szétosztott jövedelem ne egy meghatározott összeg legyen, hanem a megtermelt (munka és tőke) jövedelemmel legyen arányos. Így nagy tömegek nem játszhatnak arra, hogy nem termelnek, különben alapjövedelem sem lesz.
- Nem feltétlenül forintban kell odaadni, hanem lehet természetben, amit nehezebb nem a célnak megfelelően felhasználni.

Izo 2015.04.09. 11:39:13

Megjegyzem, hogy az a konkrét javaslat, amit a választások környékén az egyik csoportosulás előadott, az egy agyrém. Tipikus bürökrata konstrukció, ami tényleg többet árt, mint használ.

kvadrillio 2015.04.09. 11:40:40

" a Kiberkalifátus folytatja kibernetikai dzsihádját az Iszlám Állam ellenségei ellen"- volt olvasható egy üzenetben a tévé Facebook-oldalain, utalva arra, hogy a szervezet kikiáltott egy kalifátust az általa elfoglalt szíriai és iraki területeken."

"Az elkövetők feltették a TV5Monde Facebook-oldalára olyan emberek állítólagos személyazonossági okmányai és önéletrajzai másolatát, akik az IÁ elleni nemzetközi hadjáratban részt vevő francia katonák hozzátartozói" ...EZ...A CSODÁLATOS INTERNET ! :o)

"AZ ISZLÁM ÁLLAM ÓRÁKRA MEGBÉNÍTOTT EGY FRANCIA TÉVÉADÓT........." ...EGYRE JOBBAK LESZNEK AZ ISZLÁM HACKEREK...

kvadrillio 2015.04.09. 11:43:33

A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM IGENIS BEVÁLT MÁR MAGYARORSZÁGON !! LÁSD A QUAESTORT IS..., AHUNNAN ORBÁN 3,8 MILLIÁRDOT SIMÁN KIVETT.....:) ...ÉS MENNYIT VETTEK KI A 20-ON ÉV ALATT EZEKBŐL A BRÓKER-MAFFIA CÉGEKBŐL ?????

kvadrillio 2015.04.09. 11:45:38

@kvadrillio: ..jahhh..., hogy ez az "munka nélküli...alapjövedelem" nem a szegényekhez került ???
DE !...A SZEGÉNYEBBEKTŐL...BIZTOSAN !

MERT EZ AZ ÚJ TÁRSADALMI STRUKTÚRHA, AMIT ORBÁNKA MEGTEREMTETT NEKÜNK ITT, MAGYARORSZÁGON ! BASSZAMEG !

kvadrillio 2015.04.09. 11:51:21

Itt az újabb durva pénzügyi csalás Magyarországon - önfeljelentést tett a Lombard-tulajdonos
Címkék: csalás, lombard, lombard kézizálog zrt., rendőrség, zálog
A Lombard-csoporthoz tartozó Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője

..HMMM.HMMMM....KIDERÜLT, HOGY ORBÁNKA KEDVENC FOCICSAPATAI BRÓKER-MAFFIA PÉNZEKBŐL FOCIZGATTAK, JUTOTTAK "KOMMUNISTA ALAPJÖVEDELMEKHEZ" !!!!! :o)
KIELÉGÍTVE EZZEL ORBÁN VEZÉRÜNK FOCI-IGÉNYEIT ...UGYEBÁÁÁÁÁÁR.....

Bambano 2015.04.09. 11:58:39

és mekkorákat linkelnek ezzel kapcsolatban a politikusok... vagyishát a pm meg a többi gittegylet. hogy surányi is támogatja... miközben surányi udvariasan, hogy ne szemtől szembe hülyézze le őket, kérdésként megfogalmazta az ellenérveit is, csak ezek funkcionális analfabéták és nem értették a szépen csomagolt üzenetet.

az alapjövedelem nettó baromság.

Netuddki. 2015.04.09. 11:59:36

"feltétel nélküli alapjövedelem"

De hát ilyen már van!
A megélhetési politikusbűnözők havi ellátmánya, amely biztosítja nekik az átlagon felüli életszínvonalat. Amiért gyakorlatilag semmit nem kell tenniük csak mereszteni a seggüket a parlamentben és néha megnyomni azt a gombot amit szavazás előtt bekiabálnak nekik.
Én mondom, a feltétel nélküli alapjövedelem csak pénzszórás, semmi más...

kubikos11 2015.04.09. 11:59:40

A jelen Magyarországán annyit lehetne ebből megvalósítani, hogy egyetlen ember se éhezzen: népkonyha, ahol az éhenhalás ellen elég eledel kapható helyben, ha elmegy, akár az egész család is. Hétvégén, iskolai szünetekben is. Ha nincs fűtés, egy kijelölt erdőrész, ahol hulladékfát gyűjthetnek -- még a szállítást is fedezhetnénk a közösből. S a szegény emberek gyerekeivel foglalkozók (tanár, szoc. munkás) erős megfizetése, hogy -- pozitív szelekció révén -- odaadásukkal legalább csökkenteni tudják az esélyegyenlőtlenséget.

2015.04.09. 12:00:22

A nem létező alapjövedelem bírálói kommunizmust kiáltva ne feledjék, hogy Magyarországon negatív jövedelem is létezik!? Pl. akinek nincs jövedelme, mert épp befejezte az iskolát,éppen munkanélküli lett de még nem közmunkás, stb. annak is fizetnie kell a közel 7000.- Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami most már adóteher és behajtják - amit általában a családtagok dobnak össze, és senki sem veszi figyelembe,hogy ezzel csökken az ő jövedelmük.

Netuddki. 2015.04.09. 12:01:25

@kvadrillio: Mostanában nagyon elszaladt veled a ló. Mi lenne ha nem floodolnál és inkább a témához szólnál hozzá. Így előbb utóbb ki fognak baszni, csak szólok...

lobaszopiatej 2015.04.09. 12:03:40

Még 1-2 ilyen szélsőbaloldali "program" és végképp a Fideszre kell szavaznom, pedig utálom.

Netuddki. 2015.04.09. 12:04:43

@kubikos11: Ezt társadalmi szolidaritásnak hívják, és a fideszesek legfőbb ismertetőjegye. Mármint az hogy hiányzik belőlük...

freehckr 2015.04.09. 12:08:32

@lobaszopiatej: Persze, mert a Fidesz-kormány híján van radikális baloldali/szélsőbaloldali intézkedéseknek... ja, izé... :)

Rekord adók, rekord közterhek, rekord bürokrácia, államosítás, központosítás, nyugat-, Európa-, multi-, bank- és vállalkozás ellenes szlogenek, rezsiharc, szocialista osztogatás... „kisemberek”... Jó reggelt, a Fidesz-KDNP radikális-, nem elvétve szélsőbaloldali kormányzást folytat évek óta.

Netuddki. 2015.04.09. 12:09:47

Balfasz gabikánál vajon miért nem lehet kommentelni?
scheiringgabor.blog.hu/2015/04/08/az_egymillio_dolgozo_szegeny_orszaga

Üzenem az ilyen balfaszoknak, hogy a munka becsületét nem az "alapjövedelemmel" adhatja vissza, hanem a becsületes munkáért becsületes bér fizetésével.

Ha mondjuk a létminimum alatti jövedelmek esetén 6ezres emelés esetén nem 3-4000 maradna a becsületesen dolgozó nettója...

room_101 2015.04.09. 12:13:48

Tekintsük tisztán elméleti szempontból úgy, hogy most is létezik az alapjövedelem, csak az összege jelenleg nulla. Így nem a bevezetése a kérdés, hanem az összege és a feltételei. Így mindjárt más megvilágításba kerül a téma.

kvadrillio 2015.04.09. 12:20:47

Nagy bukás fenyeget - válságtanácskozás a bankoknál

Három hete felügyeleti biztos vezeti a Kézizálog Zrt.-t. A mindössze öt fiókkal rendelkező cég értékben annyi zálogtárgyat finanszírozott, mint a piacon levő összes vállalkozás együtt - beleértve a BÁV-ot és az Orexet is. A zaci esetleges bedőlése "sem mérete, sem jelentősége alapján nem jelenthet kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre" - így egészítette ki a felügyeleti intézkedést az MNB január végi közleményében, ám a mérlegadatok alapján a hazai zálogpiac meghatározó szereplőjeként tűnő társaság komoly veszteséget okozhat a finanszírozó bankoknak és az ügyfeleknek.

Válságtanácskozást tartanak a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t (KPSZ) finanszírozó bankok - szám szerint nyolcan - ezen a héten. A céget több mint 20 milliárd forinttal finanszírozó pénzintézetek nem csupán a január végén bejelentett felügyeleti intézkedés miatt aggódnak, sokkal inkább a társaság helyzete miatt. Az ügyfelek már hónapokkal ezelőtt szembesülhettek a társaság problémáival, mert a KPSZ zálogfiókjaiban nem vették be tárgyaikat, vagyis nem történt új kihelyezés. A hivatalos magyarázat akkor az volt, hogy finanszírozóváltást hajtanak végre. A Lombard Kft.-hez tartozó cég válságát jelezheti az is, hogy honlapja már a múlt héten nem működött - igaz, a fiókok nyitva voltak.

A zálogüzletág tevékenységét már régóta kérdőjelek övezik. Az első feltűnő adat az, hogy a megközelítőleg 29 milliárdos követelésállomány (2013-as adat) több, mint a piacon levő összes versenytársé együttvéve. Mindezt ráadásul úgy érték el, hogy a Kézizálog Zrt.-nek csak öt fiókja van (négy Budapesten és egy Szombathelyen) - míg a BÁV-nak közel 100, az Orex Zálognak pedig 32. Ez azt jelenti, hogy a Kézizálog fiókonként átlagosan 6 milliárd forintos állománnyal rendelkezik, a két nagy vetélytárs esetében ugyanez viszont nem éri el a fiókonkénti 100 milliót. (A BÁV követelésállománya 10 milliárd, az Orexé és a Multifaktoring Zrt.-é egyenként 2,4-2,4 milliárd forint volt 2013-ban.)
Zálogcégek adatai (2013)Cég Követelésállomány (Md Ft) Fiókszám (db)
Kézizálog 28,9 5
BÁV 10,2 100
Orex 2,3 32
Multifaktoring 2,4 15
Forrás: Napi-gyűjtés, Céginfo.hu

Azt még a szakmában jártas szakemberek sem értik, hogy hogyan duzzadhatott fel ilyen nagyságúra a KPSZ állománya, hiszen sem fiókjainak mérete, sem elhelyezkedése nem indokolja ezt az aránytalanságot. Egyes vélemények szerint ez a hatalmas összeg nem zálogtárgyak finanszírozásából, hanem egyéb pénzügyi műveletekből jöhetett össze, mások viszont úgy vélik, ennek forrása a nagy mennyiségű drágakövek - elsősorban briliánsok - és ékszerek zálogba vétele lehet. Pontos válaszért hiába kerestük a felügyeleti biztost és a Lombard-csoport tulajdonosát, Bíró Pétert, az utóbbi a felügyeleti intézkedés lezárulta utánra ígért válaszokat.

A Kézizálog esetében alkalmazott felügyeleti intézkedés kiváltó okairól és következményeiről megkérdeztük a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is, de további információt egyelőre nem kaptunk. Az MNB januárban közleményben jelentette be, hogy a céghez felügyeleti biztost - a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t - rendelt ki, amely az intézkedés visszavonásáig, de legfeljebb egy évig átvette a társaság vezető testületeinek jogköreit. Az MNB szerint a Kézizálog Zrt. "helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlatot folytatott".)
A zálogpiac szereplői
A magyar zálogpiacon a nagy hagyományokkal rendelkező bizományi, vagyis a BÁV-Zálog Zrt. mellett az Orex-Zálog Zrt. és a Multifaktoring Zrt. játszik jelentős szerepet - ez utóbbi kettő osztrák tulajdonban van. A vezető négyest több kisebb - főleg vidéki városokban - aktív cég követi: így a szegedi Hanza-Golden Kft, a Vajda Zálog Zrt. és a Cívis Credit Zrt. ( Ez utóbbi a közelmúltban banki tulajdonba került.) A zálogüzletbe a közelmúltban néhány takarékszövetkezet is bekapcsolódott, és a budapesti Magnet Bank is kiépítette hálózatát és becsüsi hátterét. Piaci információk szerint utóbbi pénzintézet már mintegy 2 milliárd forintos állománnyal rendelkezik.

A KPSZ esetében a zálogtevékenységen túlmutató szolgáltatási területekre utal a cég utolsó hozzáférhető, 2013-as mérlege is. E szerint a 4,2 milliárdos kamat és kamatjellegű bevételek mellett egymilliárdot meghaladó bevételt könyvelhettek el pénzügyi és befektetési szolgáltatásokból. (A cég adózott eredménye is egymilliárd forint körül alakult 2013-ban.) A pénzintézetek ebben az évben 21 milliárdot meghaladó hitellel biztosították a KPSZ zálogüzletágának forrásigényét - most elsősorban ezek aggódhatnak az általuk kihelyezett tőke miatt. A Napi.hu értesülései szerint a cég németországi kötvénykibocsátással is próbálkozott, ezzel 4-6 milliárd forintos forrást tudott bevonni még 2013-ban. Az elmúlt hónapokban pedig egy külföldi befektető megjelenéséről is beszéltek, de ennek egyelőre nincs nyoma a cégadatokban.

Úgy tűnik, a pénzintézetek most szembesülnek azzal, hogy a zálogfinanszírozás mögött álló fedezetek gyors változása és a szükséges

kvadrillio 2015.04.09. 12:22:37

@kvadrillio: speciális szakértelem miatt szinte lehetetlennek tűnik a záloghitelezéssel foglalkozó vállalkozások biztonságos finanszírozása - különösen azoké, amelyek mögött nem áll biztos háttér. Ez a felismerés alapvetően változtathatja meg a közeljövőben a piac finanszírozását.

A január közepén bejelentett felügyeleti intézkedésnek egyelőre nincs látható következménye. Az idei év első heteiben is folytatódott az a koncentrációs folyamat, hogy a zálogházi forgalom a biztos háttérrel rendelkező cégek felé irányul. (Az Orex Zálog mögött az osztrák Dorotheum GmbH áll.) A stabilan működő zálogcégek tevékenységét nem érintené károsan a nagy vetélytárs esetleges bedőlése - mondta el kérdésünkre az egyik érintett szolgáltató cég vezetője. Az értéktárgyaikat zálogba helyezők számára a felvételi ár mellett a legfontosabb az, hogy biztosak lehessenek abban, hogy az átlagosan 90 napos határidő után hozzájutnak zálogba csapott értékeikhez - vagy szükség esetén meg tudják hosszabbítani annak futamidejét.
A zálogüzletág különlegesen bonyolult és nehéz "műfaja" a drágakövek értékbecslése. Míg az arany vagy ezüst tárgyak esetében viszonylag könnyű megállapítani az értéket, az arany esetében a karátszámot, addig a drágakövek és főleg a brillek esetében ez nagy szaktudást és tapasztalatot feltételez. Nem véletlen, hogy a tapasztalt és megbízható drágakő becsüsök száma nem éri el a százat, s hogy az országban működő mintegy 500-600 zálogháznak csak a töredékében végeznek ilyen becslést - és ennek megfelelően csak ott vesznek zálogba briliánst és drágakővel ellátott tárgyat.

kvadrillio 2015.04.09. 12:25:47

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: ..ohhh...jajjjjj ! micsinájjak ! LÁZBAN ÉGEK AZ ELSZALADT BRÓKER-BOTRÁNYOK MIATT !!!! ÉN MÁÁÁ CSAK ILLEN LÁZASAN-SZALADÓ FAJTAHHH VAOK ! :o)
TÍÍÍLCCSÁÁÁ KI, OCCT JÓNAPOT ! :o)

Netuddki. 2015.04.09. 12:27:45

@kvadrillio: A felfogásoddal azért csak nincs baj. Nézzél utána mit jelent a floodolás!

kvadrillio 2015.04.09. 12:28:01

....amúúúgy az alapjövedelemről az a szerény véleményem, hogy attól csak FÖNNAKAD A SZEGÉNYEK SZEME, MÍG A NEM SZEGÉNYEK TOVÁBB LOPNAK,CSALNAK, BRÓKEREZNEK.....PLÁNEHHH !!!

2015.04.09. 12:29:20

Mondjuk sok érvet nem olvashattunk itt az ötlet ellen, azon kívül, hogy kommunista, aki ezt támogatná...

kvadrillio 2015.04.09. 12:30:54

MÉGAMÚGYABBAN, MOST ELMEGYEK A TEMETŐBE....SIRATNI A QUAESTOR-BUDA-CASH-LOMBARD KÁROSULTAKAT !..................

room_101 2015.04.09. 12:41:15

@Zoltanius:
Ez viszont - bizonyos körökben - eléggé megcáfolhatatlan érv. Manapság már nem azt kell nézni, mit mondanak, hanem hogy ki mondja.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.09. 12:41:38

A legfőbb baj az alapjövedelemmel, hogyha egyszer bevezetik, akkor állandó kampánytémává válik majd az emelése, és egymásra licitálnának a pártok a választások előtt..

unomma 2015.04.09. 12:42:12

Az írás összemossa a társadalom filozófiát az aktuál politikával. Ami az előbbit illeti, valamiért elhallgatja, hogy az általa szimplán kommunistának nevezett társadalom filozófia nem csak úgy a semmiből került elő, hanem éppen az általa favorizált világnézet több évszázados fennállásának súlyos társadalmi kudarcai hívták életre. Csak utalnék rá, hogy a konzervatív keresztény állam két ezer év alatt több embert ölt meg, mint a kommunistának (liberálisnak?) nevezett világnézet a maga kb. 200 éve alatt. Ebből nem következik, hogy akkor az jobb lenne. Csak az következik belőle, hogy rá kellene ébredni végre, nincs olyan társadalom filozófia amely minden társadalmi problémát maradéktalanul meg tud oldani. Ezért van igaza annak a gondolatnak amely szerint minden gondolati rendszerből érvényesíteni kell ami abból valóban praktikusan használható, vagy másként fogalmazva, hagyni kell érvényesülni a másik ember életszemléletét. Rohadt nehéz. Attól profi egy politikus (egy párt!) ha ezt meg tudja oldani. Mellesleg ez a liberalizmus eredeti tartalma. A Vatikán már rájött, a Fidesz-Kdnp és szavazó tábora még nem. A magyar jobboldal bűne, hogy a 2/3 birtokában megvalósíthatta volna az 500 éve hiányzó közös társadalmi cselekvést, ehelyett a NER hangzatos szólamai mögé bújva olajat öntött a tűzre. A kormányzó erő tele van okos emberekkel, kár, így nem maradt hely a bölcs ember(ek)nek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.09. 12:43:11

@kvadrillio: A híres öngondoskodás.. Persze ha baj van, rögtön segítsen állam bácsi..

freehckr 2015.04.09. 12:51:11

@Zoltanius: „sok érvet nem olvashattunk itt az ötlet ellen”

Most viccelsz... rekord az adóterhelés, már művirág- és szappanadót vezetnek be hogy fedezni tudják a kormányzati harácsolást, az egészségügy rohad, az eü. intézmények fejük búbjáig eladósodottak, hónapról-hónapra a beszállítók hitelezik a kórházaknak az eszközöket és gyógyszereket, az oktatás rohad, a képzett fiatalok és fiatalabbak szó szerint menekülnek az országból a jobb élet és legfőképp a „tisztességes megélhetés” reményében, a foglalkoztatottsági adatok a közmunkások és egyéb kormányzati manipulációk nélkül a 2008-2009-es válság szintjén stagnálnak évek óta, nyakunkon a Ratkó-nyugdíjasok, nyakunkon az egyre gyarapodó számú „rejtett erőforrások”, az intézményesített korrupció amely minden közbeszerzést és állami projektet többszörösen megdrágít rekord szinten van... Az önkormányzatok újra nekiálltak eladósodni, mert bár közpénzekből alaposan kitömték őket, de elfelejtették a hitvány gazdálkodásukat felszámolni és a dilettáns „haveri kutyás” közhivatalnokokat valamint a korrupt politikusokat kivágni pozícióikból...

Szerinted mégis ki fogja fizetni az „alapjövedelmet”? Az aktív adófizetők közül pár éven belül az utolsó is elhagyja az országot, ha nem változik meg már ma délutántól radikálisan a kormányzás minősége és a posztkommunista politikai elitünk hozzáállása.

Pontosan ennek a baloldali populista f.szverésnek kellene végre véget vetni, így több évtized után...

ggaborx 2015.04.09. 12:51:39

Jól jönne végre egy világos, ideológiáktól mentes, valódi érvekre alapozott elemzés a témával kapcsolatban.

A poszt és a hozzászólásaitok is kimerülnek ezekben:
- Nem jó, mert kommunista
- Nem jó, mert nem konzervatív
- Az alapjövedelem f****ág
- Nem sokban különbözik a közmunkabértől
- A legkeményebb balos néphülyítő demagógia
- Nettó baromság

Az a baj veletek, hogy az egyetlen lehetséges valóságnak a létező rendszereket tudjátok csak elképzelni. Burokban éltek és bármely új eszmét görcsösen próbáltok a meglévő működésbe beilleszteni. Nyilván nem lehet, mert alapvető átrendezésről szólna bármely ilyen ötlet - amit pont emiatt nem tudtok értelmezni. Ezért hasonlítgatjátok kommunizmushoz meg a segélyekhez. Ezt ismeritek, erről van véleményetek. Nincs ezzel amúgy baj, az emberi gondolkodás már csak ilyen, hogy a leginkább hasonló fogalomra próbálja ráhúzni az ismeretlent.

A nagyobb baj az, hogy mint minden alapvetően kiváló elképzelés bármely színű politikusok kezei között azonnal átalakul valami értelmetlenül kifacsart, átalakított förmedvénnyé. Az aktuális kampánycéloknak megfelelően. Ezért aztán a többség joggal véli, hogy végső soron elhibázott döntés akár egy ilyen témáról egyátalán beszélni is. Mert az egyéni és pár érdekek mentén kiherélt eredeti elgondolások pont a lényegüket veszítik el általában - amitől instant működésképtelenné válnak. Végül csak maga az elnevezés marad meg kampánycélra, a mögöttes tartalom már valami egészen más.

Maga az alapjövedelem nagyon jó gondolat, mert:
- Kiírtja az alapvető túléléssel kapcsolatos állandó félelmet.
- Növeli az egyén szabadságát és ezzel a kreatív kibontakozását (mérnökként nem kell mosogatni), ami már rövid távon hatalmas hasznot jelent a teljes társadalomnak.
- Az előbbihez kapcsolódóan lehetővé teszi, hogy mindenki olyan területen bontakozzon ki, amiben igazán tehetséges.
- Nagy mértékben csökkenti a kivándorlási vágyat.
- A munkáltatókat hatékonyan ösztönzi az inspiráló és ezzel eredményesebb környezet kialakítására és fenntartására.
- Kiegyensúlyozottabbá teszi a munkáltató és a munkavállaló viszonyát, radikálisan csökkenti a kiszolgáltatottságot.
- Senkit sem tesz gazdaggá, de garantálja, hogy senki sem hal éhen.
- Egész egyszerűen annyit jelent, hogy a jövedelmi minimum nem 0 hanem egy pozitív érték lesz.

Néhány korábban közzétett félelem:
- Munkakerülésre ösztönöz: Egyrészt ebből senki nem vesz házat/autót, másrészt a munkakerülő rétegeknek mindig is volt és mindig is lesz valamiféle segély, támogatás, egyéb "ingyen pénz".
- Igazságtalan a dolgozó réteggel szemben: a feltétel nélküli alapjövedelem mindenkinek egyformán, egyforma összegben jár, így senkivel szemben nem mondható igazságtalannak.
- Ha senki sem dolgozik nem lesz rá pénz: a társadalom többsége számára nem elég a vegetálás. Vannak vágyak saját lakásra/házra/autóra/nyaralásra/egyébre. A munkaerőpiacot úgy alakítaná át, hogy a lehető legtöbben a szakmájuknak/tehetségüknek/érdeklődési körüknek megfelelő területeken helyezkednének el.
- Úgy általában nincs rá pénz: itt azt kell megérteni, hogy a valódi feltétel nélküli alapjövedelem ki kell, hogy váltson minden most létező állami jutattást, legyen az nyugdíj, segély, támogatás vagy bármi egyéb jogcímen most fizetve.

És akkor végül, hogy nem sokra becsült politikusaink miért és hogyan rontják el az egészet:
- Gyerekeknek is jár: óriási, indokolhatatlan, de szándékos hiba. A "gyerekgyárat" támogatja. Nem új keletű téma, a mai napig működik. Látjuk az eredményt. Csak és kizárólag annak jár alapjövedelem, akinek egyébként normál jövedelem is.
- Csak a munkanélküliek kapják: gratulálok, feltaláltuk a segélyt!
- Bizonyos jövedelem felett nem jár: ezzel az egész lényege veszett el, ugyanis nem ösztönöz sikeres karrierre. Plusz nyilvánvalóan igazságtalan.

Szóval a feltétel nélkül alapjövedelmet támogatom, de a magyarosított, kampánycélú korcs változatát határozottan elutasítom.

ps.: esetleg valódi érvek/ellenérvek a fentiekre? A komcsi/baromság/hülyeség/idióta vagy/ vonal nem igazán érdekel.

Khonsu 2015.04.09. 12:55:33

Az alapötlet nem teljesen hülyeség, mert pénzt juttat a döglődő gazdaságba, mégpedig olyanokon keresztül akik azt leginkább napi megélhetésre költik el, nem import luxuscikkekre, tehát végső soron a magyar vállalkozásokat segíti.

A probléma a "feltétel nélküli" résznél kezdődik. Könnyen bele lehet kényelmesedni. A bevezetésekor például valószínűleg az összes közmunkás felmondana, akinek van egy csöpp esze.

Mondjuk az, hogy a közmunkaprogram jelen formájában ugyanakkora hülyeség, mint a feltétel nélküli alapjövedelem, és ugyanúgy beleragadnak az emberek, és nagyjából a kommunizmushoz is ugyanolyan közel áll, az már egy másik történet.

Persze az sem teljesen hülyeség, csak szintén bitang rosszul lett megcsinálva.

2015.04.09. 12:56:55

Csak megjegyzem mint egy mellékesen, hogy nem Marie Antoinette kalácsozott és egyáltalán nem volt ostobaság. Ugyanis akkoriban sok volt Párizsban az éhséglázadás, ezért hoztak egy törvényt, hogy ha elfogy a kenyér, akkor a pékeknek a kalácsot a kenyér áráért kell adni, hogy a szegények tudjanak enni.

freehckr 2015.04.09. 13:01:10

@ggaborx: „nagy mértékben csökkenti a kivándorlási vágyat” vs: „ebből senki nem vesz házat/autót”.

Nem is rejtett erőforrás közmunkások vagy a rezsiharcos fideszes nyugdíjasok emigrálnak... :)

Egyébként az általad felsoroltak többsége teljesen megszokott egy szabad piacgazdaságban: alapvető túlélés, egyén szabadsága, kreatív kibontakozás, eredményesebb (gondolom versenyképesebb) környezet kialakítása és a többi...

Előbb azt kellene megnézni, hogy a szabad, nyugati piacgazdaság megfelelő-e nekünk, aztán ha nem jött be, akkor majd elgondolkozhatunk azon, hogy mi legyen helyette. De amíg ki sem próbáltuk, egy lépést sem tettünk a megvalósítása felé (felzárkózás), addig talán nem kellene a meleg víz feltalálására az energiánkat fecsérelnünk...

David Bowman 2015.04.09. 13:05:28

@jose maria padilla: Tényleg, ez jó ötlet. Szerintem csak annak szabadna szavazni, aki Személyi Jövadót fizet.

Khonsu 2015.04.09. 13:10:45

@David Bowman: Ez mondjuk nem lenne hülyeség.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.09. 13:12:49

@ggaborx: Volnának kedvező hatásai, ez kétségtelen, viszont éves szinten több ezer milliádos kiadást jelentene az államnak..

David Bowman 2015.04.09. 13:13:36

@Kéményen dolgozó kisember:
Ezexerint nem csak nekem jutott eszembe.

1000bocs 2015.04.09. 13:15:57

@freehckr: "Ráadásul nem sokban különbözik az alapjövedelem a nettó naplopásért és a foglalkoztatottsági adatok hamisításáért járó közmunkabértől.

Csak hogy tisztázzuk: a nettó naplopás az, amikor az alany otthon növeszti a potrohát, és csak úgy elvan segélyen vagy adott esetben a semmiért kapott "alapjövedelmen". Amikor már fel kell emelni a seggét, és elmenni valahová, megfogni egy szerszámot, eltölteni az időt azért hogy megkapja a pénzt, az már egy helyes irányba tett lépés. A hatékony munkától még messze van az igaz.

Az ingyensegély vagy az alapjövedelem szintű baromságok megint megfogják az alany kezét, visszavezetik a szegénysorra adott esetben, és otthon marasztalják naplopni. És ha már úgyis otthon van és pihen, cserébe "jobbá teszi" a környezete életét azzal hogy valakin levezeti a fölös energiáit. Meg elveszi ami kell. Meg ilyenek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.09. 13:16:52

@David Bowman: Nem, szerintem nagyon sok öngondoskodásra törekvő és a dolgokat talán jobban átlátó embernek. Azok szavazata többet nyomjon a latban, akik felszínen tartják a hajót és valamivel kevesebbet, akik csak utaznak rajta.

2015.04.09. 13:17:41

@freehckr: Én mindösszesen annyit írtam, hogy az írásban nem olvastam érveket az alapjövedelem ellenében azonk kívül, hogy ez valamiféle komenista találmány lesz...

David Bowman 2015.04.09. 13:18:04

@flamer: Hol is az a linkelt anyag?

2015.04.09. 13:19:55

A baloldalról mindig azt mondják, hogy nem is igazi baloldaliak, meg nincs semmi innovatív ötletük. Ehhez képest, ha tényleg valamiféle baloldali gondolattal jöbbek elő, akkor rögtön nekiesnek (a jobboldaliak), hogy hát micsoda ócska baloldali ötlet ez...

ööö...aaa... 2015.04.09. 13:22:30

@P.Guszti: Szerintem a gyűlöletazonos nácikat kéne kihagyni az alapjövedelemből mert ők csak a strapás életet bírják értékesnek látni. Dolgozzanak a náci parasztok mint igás ló! Mi meg élnénk a technikai vívmányok adta lehetőséggel, miszerint a fejlett termelő eszközök hasznát az emberek szükségleteinek biztosítására használnánk fel.

freehckr 2015.04.09. 13:24:57

@1000bocs: „hatékony munkától még messze van”

Vagyis inkább közelebb a nettó naplopáshoz... jóval közelebb, szinte összeérnek. :)

Jelenleg a közmunka nagy része valamilyen kamu meló, csak hogy ne a talicskában aludjanak, vagy ne a lapátot támasszák az egyébként rekord adóterheléssel fosztogatott adófizetők által eltartott manipulált statisztikai adatok. Lásd napi egy centiméternyi vízelvezető kitisztítása egy komplett brigád által.

David Bowman 2015.04.09. 13:26:32

@freehckr: Megpróbáltak a rejtettek is lelécelni, de visszazavarták őket. Pedig a kedves kritizálók megérdemeltek volna belőlük egy nagyobb kolóniát.

2015.04.09. 13:26:41

@David Bowman:
Mennyit? Aki teszem azt elcsalja az adóját, mert megteheti, vagy úgy gondolja, hogy ha más lop, akkor neki is lehet, az mehet voksolni, de akinek vmiért éppen nincs adóköteles jövedelme, az ne szavazzon? Elég hülye ötlet...

netnepper 2015.04.09. 13:28:58

Hát igen...
Az alapjövedelem szétszaggatja a nyomor és kirekesztettség finom hálóját. Micsoda katasztrófa...
A poszterka persze pontosan átlátja a társadalmak bonyolult és jól bevált - értsd. háborúk, jogfosztottság, kihasználás, éhezés, halál, nyomorúság, gyerekszegénység..stb. - viszonyait.
De jó neki...
Idióta.

David Bowman 2015.04.09. 13:34:49

@ggaborx: Most akkor az újszülöttek kapjanak, vagy ne kapjanak?

1000bocs 2015.04.09. 13:42:43

@ggaborx: ellenérv?

Esetleg annyi, hogy a fenti elemzés arra utal, aki ezeket a gondolatokat forgatja a fejében. Ahogy ő elképzeli a világot.

Az emberek nem ilyenek. Nem osztom az elképzelést, hogy ha jót teszel az emberekkel, azok a helyes irányba fognak lépni. Az emberek egyénileg és tömegben is bizonyos programok szintjén működnek. Alsóbb osztályoknál ezek puszta túlélési ösztönök, amik pl. erősebbek a tanult erkölcsnél.

"Kiírtja az alapvető túléléssel kapcsolatos állandó félelmet. " kevesen vannak, akiknél a konkrét éhhalál valóban fenyeget. Azonban milliószám vannak, akik abban a stresszben élik az életüket, hogy semmire sem jutnak, hiába küzdenek. Ezt 50 ezer forint pl. nem oldja meg. Arról nem beszélve, hogy a low class tömegben most is úgy működik: amikor jön az ingyen pénz, akkor dőzsi két napig, aztán koldulás az élet megint. A plusz pénzt ami a semmiből, a levegőből jön, ugyanúgy elpacsálnák két nap alatt, és megy a rutin tovább.

Az ember azt értékeli, amiért küzdenie kell. Aminek "ára" van. Amikor az ember semmit sem értékel, annak soha nincs jó vége.

"Növeli az egyén szabadságát és ezzel a kreatív kibontakozását (mérnökként nem kell mosogatni), ami már rövid távon hatalmas hasznot jelent a teljes társadalomnak." - Kreatív? Én a masszáról, a szegény tömegekről beszélek. Kreatív kibontakozás? Az egyén szabadságát növeli, persze. Feltételezve hpgy az egyén egy terv szerint mozgó, a jövőért esetleg megtakarító, tudatos lény. Ha az alany agyatlan fogyasztó, akkor semmiféle kreatív "boost" nem következik be. Max hamarabb vesz új telefont.

"Az előbbihez kapcsolódóan lehetővé teszi, hogy mindenki olyan területen bontakozzon ki, amiben igazán tehetséges." a különböző ingyenpénzeknél már kitárgyaltuk ezt. A társadalom egy jelentős része nem akar kibontakozni. Ezek életpályája elég egyszerű. Megszerezni, minél többet, minél hamarabb. Elfogadni ami jön, azt nézni, mit lehetne még szakítani. Te tényleg azt hiszed, hogy ha lenne alapjövedelem, az emberek tömege varázsütésre átváltozna, és nem önző lényként, hanem intelligens, tanulni és fejlődni - áldozatot hozni akaró, dolgozni, megszakadni, kockáztatni, elfáradni akaró mintapolgárrá válik? Mi támasztja alá ezt az utópiát? Mert a tapasztalat nem.

"Igazságtalan a dolgozó réteggel szemben: a feltétel nélküli alapjövedelem mindenkinek egyformán, egyforma összegben jár, így senkivel szemben nem mondható igazságtalannak." - a dolgozó réteg nem jókedvében dolgozik. Hanem mert vállalja a harcot, ami az élettel jár. Az áldozatért jár a jutalom. - Ezt a tételt az ingyenpénz borítja, ami egy generáció alatt ki is tudja pusztítani az arra hajlamos tömegekből a motivációt. Hangsúlyozom: a normális emberek normálisan reagálnak ha egy kis pluszt kapnak. A haszonleső viszont csak a még nagyobb haszon felé fog fordulni, de nem válik normálissá. A társadalomban a normálisok aránya létfontosságú, mert azok húzzák tolják azt a gazdaságot, amiből a világmegváltók ki akarják szakítani a haszonlesők részét is. Ha a haszonlesők elég sokan lesznek, összedől minden.

"A munkaerőpiacot úgy alakítaná át, hogy a lehető legtöbben a szakmájuknak/tehetségüknek/érdeklődési körüknek megfelelő területeken helyezkednének el. " - Igen. Kivéve hogy a haszonlesőkből több lesz. A normális emberekről beszélünk most?

"Kiegyensúlyozottabbá teszi a munkáltató és a munkavállaló viszonyát, radikálisan csökkenti a kiszolgáltatottságot." - munkáltató vagyok, egyben munkavállaló is. Álomvilágban élsz.

Mindegy is meddig folytatom: ez egy utópia, álomvilág. Feltételezések halmaza. Feltételezéskre, bölcsészkedésre alapozni ekkora horderejű változtatást nem normális emberre vall, hanem idealistára, aki annyira akarja a JÓT, hogy vak a valóságra. A valóságtorzító mező nem működik. Nem a valóság változik, csak magát csapja be a képzelt valósággal.

Indriq 2015.04.09. 14:01:59

Tulajdonkeppen nekem is az volt az elso gondolatom, mind Virag et.-nak. A teljes foglalkoztatottsag (a'la viktor) brutal kommunista ideologia, de azt jo komcsi mondta, igy biztos nem gond.
Az el azonban, hogy mindenkinek biztositsa az alap megelhetest, nem az ordogtol valo, csak nem penzbeli alapon kellene vegrehajtani.

igazi hős 2015.04.09. 14:24:15

@ggaborx: "Bizonyos jövedelem felett nem jár: ezzel az egész lényege veszett el, ugyanis nem ösztönöz sikeres karrierre" Ez marhaság, azért ne keressek 250 helyett 50 ezret, mert elvesztek egy max 50 ezres összeget? Ha bruttó 200 alatt mindenkinek járna és 300-ig egyenletesen kivezetnék, akkor van egy sáv, ahol nem _annyira_ ösztönző a többletmunka, de fölötte már újra igen. (A karrier nálam a nettó 500-nál kezdődik, itt egyáltalán nem számít, hogy elveszítesz egy 30-40 ezres alapjövedelmet.)

Croma Soma 2015.04.09. 14:25:42

Nem vagyok kommunista, de semmiként nem keverném a Marx és Engels által lefektetett elméletet a megvalósult lenini úttól, aminek végső formát ugye Sztálin adott....

Az alapjövedelem ügye egy kicsit maibb dolog. A megoldandó probléma ugyan is az, mit kezdünk azzal a ténnyel, hogy kb. 2018-2020 között valahol elérjük azt a lélektani határt, hogy a világ termelő munkájának több mint 50%át robotok fogják végezni a gyárakban. Mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek nem jut munka.
Persze megvan erre a náci válasz pusztuljanak éhen, de ha éhen pusztulna ki veszi meg azt a sok szart, amit a robotok termelnek? Így még kevesebb emberre lesz szükség,
Nagyon hülyének kell ahhoz lenni, hogy valaki ne ismerje föl itt az ördögi kört! :)

Khonsu 2015.04.09. 14:52:15

@freehckr: Jelenleg a közmunkások két csoportból állnak. Az egyik , akikkel létező munkahelyeket töltenek be, hogy spóroljanak a bérükön, miközben a szerencsétlenek még örülnek is, hogy legalább nem küldik ki őket kapálni.

A másik csoport pedig a statisztikai adat, ami írtál. Látszatmunkahely, látszatfizetésért.

Közös tulajdonsága az egésznek, hogy aki belekerül többnyire bele is ragad. Jelenlegi formájában egyedül arra jó, hogy a rendszerben tartson sok sok embert, semmilyen módon nem segíti a benne lévőket abban, hogy belépjenek a munkaerőpiacra.

Az első csoport örül, hogy szükség van a munkájára és viszonylag biztos, normális helye van és nem meri megkockáztatni az elvesztését egy bizonytalan állásért.

A másik csoport meg örül, hogy kapja a pénzt a lapátnyél támasztásért és közben legalább jókat beszélget.

freehckr 2015.04.09. 15:05:00

@Khonsu: Miközben közmunkára + munkanélküliek ellátására idén már közel évi 160 milliárddal többet költ az állam (összesen évi több mint 500 !!! milliárdot), mint 2009-ben, holott akkoriban „közös megegyezéssel” még válság volt, tavaly a választási kampányban pedig már ugyancsak milliárdokat vertek el ugyancsak az adófizetők pénzéből arra, hogy többek közt a „kormányzati munkahelyteremtés” sikereit plakátozzák országszerte... :)

Na ezért is menekülnek az aktív adófizetők erről a korrupt balkáni szemétdombról...

lobaszopiatej 2015.04.09. 15:08:49

@ggaborx:
"A poszt és a hozzászólásaitok is kimerülnek ezekben:
- Nem jó, mert kommunista
- Nem jó, mert nem konzervatív
- Az alapjövedelem f****ág
- Nem sokban különbözik a közmunkabértől
- A legkeményebb balos néphülyítő demagógia
- Nettó baromság"

Nesze egy pár érv (elég triviálisak):
- mi, egyre fogyatkozó adófizetők tartjuk fent a hadsereget, állami apparátust, iskolát, kórházakat stb
- a jövedelmi szintekkel való manimuálás figyelmen kívül hagyja a valós vagyoni helyzetet (pl örökölt vagyon), helikopterről szórná a pénzt
- adócsalókat, ingyenélőket támogatná, sok olyat aki többet fel sem kelne kora reggel munkába menni, inkább igényel mégtöbb szociális juttatást, kis ügyeskedéssel vagy elmegy lopni / feketén dolgozni / könnyebb munkát végezni
- nem gazdag az állam, sőt már így is túl van költekezve, a már eddigi hasonló nagylelkű kiadások miatt (pl rezsicsökkentés - tkp. állami dotált, rezsitámogatás)
- a 200 nettó fizetéssel felkapaszkodókat, falfehéren adózókat Csányi Sándorozza le
- ezen politikusok mások pénzét szórnák szét nagylelkűen, hősként verve a mellüket micsoda nagylelkű emberek ám ők, van itt még pénz

zobod 2015.04.09. 15:20:00

@Croma Soma: a globalizáció révén, a nyugati és posztkommunista lecsúszó középrétegek helyébe egy sokkal nagyobb, új középosztály lép be a harmadik világ országaiból. A piacokért ne aggódjál, lesz kereslet, csak más eloszlásban, mint eddig.

Ami az automatizálást illeti, annak idején a mezőgazdaság tartotta el a lakosság elsöprő többségét, mégis voltak tömeges éhínségek, éhenhalások. Aztán most ott tartunk, hogy a lakosság néhány százaléka annyi élelmiszert termel, hogy már fizetnek is nekik, csak ne termeljenek többet, tömeges éhínség már régen nincsen, éhen meg senki nem hal. Nem kell az automatizálástól tartani, az érintetteknek kell új megélhetés után nézni.

A jövedelmek kapcsán pedig jó lenne megérteni, nem azért kap senki sem fizetést, hogy megéljen. Azért kapja, mert az elvégzett munkájának az a piaci ellenértéke. Az ő felelőssége, hogy olyan, és annyi munkát végezzen, amennyiből megél. Nem pedig a kifizetőtől kell elvárni, hogy ugyanazért a munkáért többet fizessen. Persze vannak tartalékok a rendszerben, de nem a munkaadónál, hanem a közterheknél. Egyszer mindenkinek érdemes alaposan átnézni, hogy a bérköltségének - nem is a bruttójának, hanem a bérköltségnek - hányad részét kapja meg.

Bobby Newmark 2015.04.09. 15:29:48

@maxval bircaman szerkesztő: Most már az is mindegy, hogy komplett faszság, ami kijön a billentyűzetedből? Mármint eddig legalább talán logika volt a faszságaidban, de most már konkrétan értelem nélküli szósalátát fosol ide nekünk.

Jobboldali liberó? Az olyan, mint a sötét világos, vagy a teli üresség?

aldum · http://aldum.pw 2015.04.09. 15:41:59

@lobaszopiatej:
>adócsalókat, ingyenélőket támogatná, sok olyat aki többet fel sem kelne kora reggel munkába menni, inkább igényel mégtöbb szociális juttatást
>nem gazdag az állam, sőt már így is túl van költekezve, a már eddigi hasonló nagylelkű kiadások miatt (pl rezsicsökkentés - tkp. állami dotált, rezsitámogatás)
Komolyan nem erted, hogy ez minden meglevo juttatas _helyett_ lenne, nem mellettuk? A trivialis kritikaid csak a koncepcio meg nem erteserol tanuskodnak.

Bobby Newmark 2015.04.09. 15:53:21

@aldum: Kicsit álszent ahogy kifogásolod az érvelés hiányát úgy, hogy neked sem volt egyetlen érved sem mellette.

Szóval eddig 0-0, döntetlen.

Meg ha már ekkora gurunak tartod magad alapjövedelem témában, akkor lenne pár kérdés is:

Mi akadályoz meg abban alapjövedelem esetén, hogy azonnal felmondjak a munkahelyemen, és feketén dolgozzak tovább a korábbi fizetésem bruttójáért, természetesen alapjövedelemmel kiegészítve?

Ha mindenki így tesz az országban a versenyszférában, akkor hogyan nem fog csődbe menni az állam bevezetés után azonnal?

Ha már most megy a károgás nyugdíjjal kapcsolatban, hogy 30 év múlva olyan rossz lesz a dolgozók/eltartottak arány, hogy nem marad nyugdíjra, akkor hogyan nem állítja bele azonnal a földbe az államháztartást az, hogy a nyugdíjkorhatárt gyakorlatilag levisszük 0 éves korig?

Ha mindezen problémák ellenére mégis lehetséges a bevezetés, akkor mégis milyenek lesznek az arányok alapjövedelmes és dolgozó közt? Lehet majd egyáltalán munkával több pénzt keresni, mint az alapjövedelmesek, vagy aki dolgozik, attól elveszik majd az alapjövedelem feletti részt (elvégre az éppen elég mindenkinek, nem?), hogy finanszírozhassák a sok ingyenélőt?

aldum · http://aldum.pw 2015.04.09. 16:08:50

>Mi akadályoz meg abban alapjövedelem esetén, hogy azonnal felmondjak a munkahelyemen, és feketén dolgozzak tovább a korábbi fizetésem bruttójáért, természetesen alapjövedelemmel kiegészítve?
Most mi akadalyoz meg, hogy alapjovedelem nelkul ugyanezt megtedd? A feketefoglalkoztatas egy masik problema, amit nem ez fog megoldani.

>Ha mindenki így tesz az országban a versenyszférában, akkor hogyan nem fog csődbe menni az állam bevezetés után azonnal?
Most hogyan nem megy csodbe?

>Ha már most megy a károgás nyugdíjjal kapcsolatban, hogy 30 év múlva olyan rossz lesz a dolgozók/eltartottak arány, hogy nem marad nyugdíjra, akkor hogyan nem állítja bele azonnal a földbe az államháztartást az, hogy a nyugdíjkorhatárt gyakorlatilag levisszük 0 éves korig?
A korhatart levisszuk, de az osszegeket is, a beka segge ala. Termeszetesen ennek az egesznek csak ugy van ertelme, ha a nyugdij eredeti formajahoz hasonloan mukodik, apropenz az ehenhalas ellen. Nyilvan egyetlen mukodokepes koncepcio sem szamol az atlagjovedelem 70%-aval, vagy hasonloval.

> Lehet majd egyáltalán munkával több pénzt keresni, mint az alapjövedelmesek, vagy aki dolgozik, attól elveszik majd az alapjövedelem feletti részt (elvégre az éppen elég mindenkinek, nem?), hogy finanszírozhassák a sok ingyenélőt?
Az a baj, hogy abbol indulsz ki, hogy most nem ez tortenik, pedig kurvara de. Jelenleg valami 70% az adoelvonas. Nem azert vedem ezt, mert minden vagyam, hogy meg tobbet szedjenek le, hanem ellenkezoleg, egyszeru es atlathato adozast akarok, ugyanilyen egyszeru segelyezessel. Lehetoleg sokkal kisebb aranyu elvonassal, mint ami most van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 16:16:28

@Bobby Newmark:

Nem, nem olyan.

A liberalizmus eleve eredendően JOBBOLDALI eszme. A szoclib irányzat a liberalizmus egy pici része csak.

Egyébként meg semmi jelentősége annak, hogy valami bal vagy jobb. Van jó baloldal és jó jobboldal, s van rossz baloldal és rosssz jobboldal. A magyar ballibaság egy jobbos rossz például, de ha balos lenne, az sem változtatna alényegen. Lásd: bircahang.blog.hu/2015/04/02/baloldalinak_lenni

Bobby Newmark 2015.04.09. 16:26:14

@ggaborx: Ja, hogy ezeket szántad érveknek? Ezek vágyak, nem érvek.

Tételesen:

- Kiírtja az alapvető túléléssel kapcsolatos állandó félelmet.
Hát ez tuti, csak nem értem, hogy ez nekem miért jó. Én nem félek, én dolgozom. Maximum attól félhetek, hogy elvesztem a munkám, de attól ez meg nem véd meg.

- Növeli az egyén szabadságát és ezzel a kreatív kibontakozását (mérnökként nem kell mosogatni), ami már rövid távon hatalmas hasznot jelent a teljes társadalomnak.

Ezt elmesélhetnéd, hogyan haszon.
A mosogató mérnök vagy hülye a szakmájához és azért nem dolgozik mérnökként, vagy telített a munkaerőpiac, és azért. DE LEGALÁBB DOLGOZIK VALAMIT.
Ha ugyanez a mérnök, és a hozzá hasonlók (főleg bölcsészek) tömegével elkezdik fenn hordani az orrukat, hogy nekik a munka büdös és nem ezért tanultak, akkor ki fog kiszolgálni a McDonaldsban?

- Az előbbihez kapcsolódóan lehetővé teszi, hogy mindenki olyan területen bontakozzon ki, amiben igazán tehetséges.

Ez azt feltételezi, hogy mindenki ért is ahhoz, amiben tehetséges. Ez nettó hülyeség, kár tovább boncolgatni.
Ellenben frankón növeli a munkakerülést a "szakmámban akarok elhelyezkedni" hozzáállással, mert mi van, ha abban a szakmában mondjuk még 20 évig nem lesz munkahely? Megvárják?

- Nagy mértékben csökkenti a kivándorlási vágyat.

Vagy éppen növeli, ha máshol mondjuk 10x annyi az alapjövedelem.

- A munkáltatókat hatékonyan ösztönzi az inspiráló és ezzel eredményesebb környezet kialakítására és fenntartására.

Érv is jó lenne, nem csak kinyilatkoztatás.

- Kiegyensúlyozottabbá teszi a munkáltató és a munkavállaló viszonyát, radikálisan csökkenti a kiszolgáltatottságot.

Vagy nem. Ha a munkáltató tudja, hogy minden dolgozójára jut még 5-10 otthon alapjövedelmen pöcsét vakargató szakmabeli, akkor éppen radikálisan megnövelted a kiszolgáltatottságot.

- Senkit sem tesz gazdaggá, de garantálja, hogy senki sem hal éhen.

A segély is pont erre való, és az sem garantál semmit. Gond nélkül el lehet inni a hó első hetében ezt is.

- Egész egyszerűen annyit jelent, hogy a jövedelmi minimum nem 0 hanem egy pozitív érték lesz.

Segély miatt most sem nulla.

- Munkakerülésre ösztönöz: Egyrészt ebből senki nem vesz házat/autót, másrészt a munkakerülő rétegeknek mindig is volt és mindig is lesz valamiféle segély, támogatás, egyéb "ingyen pénz".

Igen, csak vicces lesz kitermelni 3-4-5x annyit, mint most.

- Igazságtalan a dolgozó réteggel szemben: a feltétel nélküli alapjövedelem mindenkinek egyformán, egyforma összegben jár, így senkivel szemben nem mondható igazságtalannak.

Menj a picsába. KIZÁRÓLAG a dolgozó emberektől lehet elvenni azt, amit szétosztasz a pöcsvakargatók közt, mert más nem állít elő értéket. Ki vagyok segítve ám dolgozóként azzal, hogy kitermelem mondjuk a sajátomon kívül még három másik ember alapjövedelmét, amit ELVESZNEK TŐLEM...
Ez hol a kurva isten faszába igazságos?

- Ha senki sem dolgozik nem lesz rá pénz: a társadalom többsége számára nem elég a vegetálás.

Akinek viszont elég, annak megkönnyítjük a dolgát.

-Vannak vágyak saját lakásra/házra/autóra/nyaralásra/egyébre.

Meg az alapjövedelemre is, ahogy látom.

-A munkaerőpiacot úgy alakítaná át, hogy a lehető legtöbben a szakmájuknak/tehetségüknek/érdeklődési körüknek megfelelő területeken helyezkednének el.

Ja, az a 20 százalék, aki el tud. A szar melókat meg senki nem fogja elvégezni olcsón, egekbe fog szaladni bizonyos szolgáltatások ára.

- Úgy általában nincs rá pénz: itt azt kell megérteni, hogy a valódi feltétel nélküli alapjövedelem ki kell, hogy váltson minden most létező állami jutattást, legyen az nyugdíj, segély, támogatás vagy bármi egyéb jogcímen most fizetve.

Tehát gyakorlatban nem változik semmi, csak kibővítjük a segélyezettek körét, amit továbbra is ugyanannak a szűk dolgozó rétegnek kell kitermelni, ergo a teher nő.

Hát ez tényleg fasza lesz, de ha bevezetitek, akkor ÉN elmegyek alapjövedelemre plusz feketézni, abban teljesen biztosak lehettek. És akkor majd termelhetitek az én alapjövedelmem is.

Croma Soma 2015.04.09. 16:56:23

@zobod: Azt hiszem nem értetted meg!

Az élő munkaerő kiszorulása is globális jelenség! A destruáló hatás annál kevésbé fogja érinteni az adott társadalmat minél kevésbé termelés alapú és minél inkább a szolgáltatások a meghatározó gazdasági ág.

De bárhogy gondolkodunk az élő munkaerő kiszorulása egy olyan probléma, ami megoldásért kiált. A jelen rendszerben, ha nem tudok munkát adni egy embernek úgy a jövedelmét is elveszíti és el is tűnik a piacról, mint kereslet, ami tovább szűkíti a lehetőségeket. Nyilván nem sokban különbözik a helyzet, mint a 2. VH előtt. :(
Akkor a megoldás a makroökonómia és a szociáldemokrácia volt. Valószínű a megoldás most is e területen van elrejtve, ezeket tovább fejlesztve lehet majd megtalálni.
Az alapjövedelem egy gondolat, egy lehetséges megoldás. Járulékos haszna lehet, hogy sokat segíthet a katasztrofális demográfiai helyzet kezelésében is, ha az alapjövedelem a születéstől a halálig jár. De nem mint kiegészítés, hanem egyetlenként.

Az alapjövedelmet, nem mint valami munkajövedelem újraelosztást kell elképzelni. Az alapjövedelmet a növekvő tőkejövedelmekből kell származtatni!

Bobby Newmark 2015.04.09. 17:09:58

@aldum:
"egyszeru es atlathato adozast akarok, ugyanilyen egyszeru segelyezessel. Lehetoleg sokkal kisebb aranyu elvonassal, mint ami most van."

Ja, hogy egyszerű és átlátható adózást szeretnél?
Muhaha.
Akkor talán az nem lesz megoldás, hogy beállsz bármelyik párt mögé. Mert az adózás tollvonás kérdése, és az elmúlt 25 évben még egyik kormányzó pártnak sem volt ez igazi célja.
Mert akkor már átlátható és egyszerű adózásunk lenne.
Akkor inkább menjünk, lógassuk fel a jelenlegi bagázst figyelmeztetésképpen az utánuk következőeknek, aztán csináljunk egy országot nulláról.
Mert ezzel a politikai elittel ebben változás nem lesz. Valahogy a korrupció csökkentése meg az átláthatóság ilyen kis félős javaslatok, hogy csak ellenzékben merészkednek elő...

Mivel ez kormányzati cél, hogy ilyen legyen, úgy ez az alapjövedelem ezen segíteni nem fog. Ez tuti.
Másik oldalról közelítve: az adózást alapjövedelem nélkül is átláthatóvá lehetne tenni.

"Most mi akadalyoz meg, hogy alapjovedelem nelkul ugyanezt megtedd?"

Valóban semmi, de a gyakorlatban már most is ez a foglalkoztatás menete, minimálbér plusz a többi zsebbe.
Felveti azt a kérdést, hogy akkor a munkaszerződésekben az alapjövedelem szerepelni fog vagy nem? Tehát az lesz, hogy van egy fizum, amiből elvonják majd a mostani 70%-ot, plusz még az én saját alapjövedelmem, és azt majd visszakapom, vagy az külön tétel, és lesznek nulla forintos jövedelmű minimálbéresek?

"Most hogyan nem megy csodbe?"

Na, látod, ezen én is csodálkozom.

"A korhatart levisszuk, de az osszegeket is, a beka segge ala."

Hogy mivan? KSH adatok alapján
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/orsz/nyugdij/nyugdij11.pdf
2011ben az átlag nyugdíj 86ezer forint volt.
Ezt akarod a béka segge alá csökkenteni.
Akkor az hol alapjövedelem, ha még éhen dögleni sem elég?
Továbbá csökkenteni? Tehát az, aki hülyére dolgozta magát egész életében, hogy jó nyugdíja legyen, egységesen annyit fog kapni, mint egy általánosból frissen, 16 évesen kiesett, életében egy percet nem dolgozott kölyök? Az aztán kurvára igazságos, valóban...

Bobby Newmark 2015.04.09. 17:13:51

@Croma Soma: "Az alapjövedelmet, nem mint valami munkajövedelem újraelosztást kell elképzelni. Az alapjövedelmet a növekvő tőkejövedelmekből kell származtatni!"

Tehát az államadósságunkból, úgy érted? Mert a magyar államnak az a tőkejövedelme. Negatív.
Vagy... várj, magánvagyonokra gondolsz? Vegyük el a kuláktól a pénzét, mert mi az, hogy neki van?!

És ezek után próbáljátok bemesélni, hogy ez nem kommunizmus? Mehehe.

aldum · http://aldum.pw 2015.04.09. 17:14:43

@Bobby Newmark:
>Akkor talán az nem lesz megoldás, hogy beállsz bármelyik párt mögé.
Elnezest, ki mondta, hogy bealltam barmelyik part moge?

>Ezt akarod a béka segge alá csökkenteni.
Igen, ezt. Pont azert, hogy ne motivaljon arra, hogy ne is dolgozz, csak arra legyen eleg, hogy ne kelljen az aluljaroban megfagyni.

>Tehát az, aki hülyére dolgozta magát egész életében, hogy jó nyugdíja legyen
Az felrerakta maganuton, ahelyett, hogy az allamra bizta volna.
Egyebkent nem mondtam, hogy rogton el kell vagni az osszes nyugdijat, de azt lasd be, hogy mar most is katasztrofaval fenyeget a feloszto-kirovo rendszer, nagyon surgosen felul kene vizsgalni, csak egyik kormanynak sincs belebukni ebbe cserebe az orszag hosszutavu erdekeiert. Ez egy implementacios reszlet, amit ki kell dolgozni, onmagaban nem az alapkoncepciot minositi.

Bobby Newmark 2015.04.09. 17:33:29

@aldum: MSZP tolja ezt most, nem?

Én havi 86ezer forintból konkrétan éhen halnék. Csak a lakhatásom visz el annyit. Nyilván mondjuk ha nem kéne Pesten élnem hogy dolgozzak, akkor tökvakargatásra elég lenne.
Szal ezt a hihetetlenül magas átlagos nyugdíjat még a jelenlegi létminimumig vághatod, de az már egyébként simán kilakoltatásos, hajléktalanná válásos, aluljáróban megfagyós összeg.

Egyébként én azon vagyok a leginkább megdöbbenve, hogy kijelented azt, hogy
"mar most is katasztrofaval fenyeget a feloszto-kirovo rendszer",
és ezek után javasolsz egy még brutálisabban felosztó-kirovó rendszert. Komolyan nem látom, hogy mi ebben az előrelépés. Van egy probléma, amit úgy akarsz megoldani, hogy felfokozod többszörösére.

aldum · http://aldum.pw 2015.04.09. 17:49:24

>MSZP tolja ezt most, nem?
Eppen a PM volt utoljara, de ettol meg nem fogok rajuk szavazni.

>ezek után javasolsz egy még brutálisabban felosztó-kirovó rendszert
A nyugdijrendszerben van egy 40 ev idobeli kulonbseg, ez viszont egy par honapos laggal mukodhetne, a gazdasag kb. jelenlegi teljesitmenyetol fuggo lenne az alapjovedelem osszege, nem attol, hogy a kozben eltelt 40 evben mekkora szakadekba taszitotta az orszagot a mindenkori elit.
Meg ennek az egesznek sokkal kisebb osszeg felett kene rendelkeznie, mint a nyugdijrendszernek.

>Van egy probléma, amit úgy akarsz megoldani, hogy felfokozod többszörösére.
Nem ezt a problemat oldana meg, hanem az allami vizfej es burokracia problemajat. Hogy kozben az eltartottak es az eltartok aranya rendben legyen, egyeb, de kapcsolodo intezkedesek is szuksegesek, pl olyan adorendszer, amiben erdemes es egyszeru munkat vallalni es munkat adni, vallalkozni.

freehckr 2015.04.09. 18:01:11

@Bobby Newmark: „Akkor inkább menjünk, lógassuk fel a jelenlegi bagázst figyelmeztetésképpen az utánuk következőeknek, aztán csináljunk egy országot nulláról.”

Na ez a beszéd... :)

Viccen kívül, sajna más lehetőséget nem nagyon látni. Nem hogy a parlamenti bejutásra esélyes pártok közt (a kormányra kerülésre esélyesekről nem is beszélve), de az egész politikai elitünkben nincs senki, aki felismerné és következetesen felvállalná, hogy Magyarország leszakadásának eredendője az elcseszett, és az unióban totálisan versenyképtelen adórendszerünk, amit tényleg a nulláról kellene újratervezni; valamint a mindent velejéig átható, főként az állami rendszerekből kiinduló korrupció, amit igen keményen kellene szankcionálni még akkor is, ha mondjuk a volt egyetemi haverjaink és párttársaink is nyakig vannak benne...

Meg ha lenne is egy ilyen párt, ki szavazná meg őket?! Több évtizede amióta a Fidesz-MSZP váltja egymást csak suttyó proliknak való „prosztószocialista” kampányokkal és ígéretekkel lehet Magyarországon választást nyerni: osszon az állam, minél többet, lehetőleg még ma, mert az nekem jár. Sajnos ezeknek a szocialista ígéreteknek egy nagy részét pedig mindig be is tartják a posztkommunista pártok hatalomra kerülve, így herdálva tovább az egyre fogyatkozó számú aktív adófizetők közpénzeit.

Képzeld mi lenne, ha egy olyan „jó értelemben vett” jobboldali kapitalista politikai szervezet elkezdene kampányolni az adórendszer átalakításával: a Fidesz és az MSZP elsők között rikácsolnának, hogy jaj szegény nyugdíjasok, jaj szegény „kisemberek”, mi lesz velük, elveszik a rezsicsökkentést, elveszik a családi pótlékot, tandíj, fizetős egészségügy, nemzethalál... Egy ilyen politikai szervezet a programjának nyilvánosságra hozatala utáni másnap már megbukna.

Szóval marad a lámpavas... vagy a bőrönd... :)

empoftla 2015.04.09. 18:07:48

@maxval bircaman szerkesztő: A liberalizmus bukásra álló eszme, mindegy, hogy milyen oldali. Mind a gazdasági része (mert a pénz nem boldogít, a kereszténység viszont igen) mint a szabadság (szabadosság) része (mert ami a kereszténységgel ellentétes viselkedés az bűn).

Bobby Newmark 2015.04.09. 18:26:03

@aldum: A negyven éves dolog egy érdekes dolog érvnek, mert hiába a negyven éves eltolás, az aktuális nyugdíj a mostani döntésektől függ. Szóval éppen semmit nem befolyásol, és a különbség, amit próbálsz létrehozni, egyszerűen nem létezik.
A nyugdíj meg az alapjövedelem közt annyi a különbség, hogy az alapjövedelmet nem kell egyénileg számolgatni, mert legalább igazságtalan amennyiben ki is váltja a nyugdíjat.

"Nem ezt a problemat oldana meg, hanem az allami vizfej es burokracia problemajat. "

Ezt meg már megbeszéltük, hogy nem oldja meg, mert a vízfej az politikusi létszükséglet, ha nincs zavaros, ők sem tudnak halászni, meg kellenek az alattvalók is, akik annak ellenére hogy dolgoznak, mégis teljes mértékben az államtól függnek.

program készítő 2015.04.09. 20:01:27

Majd egyszer kiderül,honnan ered a feltétel nélküli alapjövedelem,tőlem 2010-ből biztos nem, ebben a formában főleg nem adtam be az N.G.M-be.

gyalog.galopp 2015.04.09. 20:40:10

@Virág et.:

Ritka pillanat, egyet kell, hogy értsek.
A Római Birodalom egy mini globális világ volt a maga idejében, tökéletes makettje a mostaninak.
A római polgár is kapott alapjövedelmet, "cirkuszt és kenyeret a népnek" ugye.
Ment a buli, míg a provinciák ( feltörekvő országok) be nem intettek, aztán disznók kezdtek legelészni a Forum Romanumon.

____törült____ (törölt) 2015.04.10. 12:20:42

Minden idea eltorzul, mire határainkra ér. Ez a sávos dolog nem alapjövedelem, hanem másfajta segély. Az eredeti alapjövedelem gondolata mindenkinek ugyanannyit ad. Gazdagnak, szegénynek.

Az eredeti alapjövedelem arról szólt volna, lényegében, hogy ne ösztönözzék rosszra az embereket. Azaz ne legyen az, hogy emberek nem mennek el dolgozni, mert akkor elveszítik a segélykét. Hanem kapják meg akkor is, ha dolgoznak. Ezért van az, hogy ezt eredetileg jobbosok találták ki (Charles Murray In Our Hands) mert a jobbosok szokták azt mondani, hogy ne ösztönözzük már rosszra az embereket.

Mert a jobbosok szerint ha az embernek azért fizetnek, mert szegény, munkanélküli, vagy beteg, akkor ezzel arra lesz ösztönözve, hogy mégy több szegénységet, munkanélküliséget, és betegséget termeljen. Az egyik megoldás tehát nem fizetni neki, dögöljön meg, az kegyetlen. A másik megoldás, hogy akkor is kifizetni ugyanazt a pénzt, ha már nem szegény, nem munkanélküli és nem beteg. Ezért találták ki jobbosok az alapjövedelmet: lényegében mindenkinek segélyt, nem csak a rászorulónak.

A PM viszont eltorzította ezt és lényegében csak rászorulóknak való segéllyé formálta.

Az eredeti, jobbos alapjövedelemnek lenne értelme. Azt lehetne mondani a rokkantnyugdíjasnak, hogy nincs rokkantnyugdíj, alapjövedelem van. De akkor is megkapod, ha holnapra varázslatosan meggyógyulsz és visszamész dolgozni. Na, vajon mennyi kamurokkant maradna? Tehát ebben lenne logika. A PM ötlete csak populizmus.

David Bowman 2015.04.10. 20:30:02

@Bobby Newmark: A libsik eredendően jobbosok. Sőt...
süti beállítások módosítása