POSZT-bojkott: a legújabb kultúrhiszti!
2015. április 08. írta: Stumpf András

POSZT-bojkott: a legújabb kultúrhiszti!

poszt.jpg

Rothadó diktatúra bűzös lehelete csapkodja az orromat! Pfuj! És még egyszer: pfuj! Én ebben nem veszek részt! Ezennel bejelentem, aláírásommal hitelesítem is, hogy idén bojkottálom a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Az én billentyűzetemből bizony egyetlen sort sem olvas majd a Mandiner hű közönsége a POSZT-tal kapcsolatban! 

S hogy miért? Hát azért, mert nem választották be a zsűribe Lukácsy Gyuri cimborámat. Pedig én jelöltem. De legalábbis gondoltam rá, hogy tök jó lenne, ha benne lenne a zsűriben. Gyurit jól ismerem, remek srác, ért a filmhez, még papírja is van róla, meg úgy általában nagyon vágja, mi van a színpadokon. Együtt melóztunk a Heti Válasznál egy csomó évig, én tehát tudom, hogy mennyire rendben van a srác. Pont a POSZT zsűrijébe lenne való. De nem! Ezeknek nem kell a szakértelem! Ezek azt hiszik, ezek a pribékek mind azt hiszik, hogy az csak valami bolsevista trükk. Ezért aztán hiába gondoltam én, milyen remek lenne a Gyuri a zsűribe, ezek nem olvasták el a gondolatomat és nem jelölték. Úgyhogy BOJKOTT!!!!

Nem, nyugi, nem kattantam meg teljesen. A fenti sorok csupán szemléltető eszközei a legújabb kultúrhisztinek. Ennek itt, ni.

Tiltakozás és szolidaritás. Bojkott. Azért, mert bár a nagybecsű Színházi Kritikusok Céhe Csáki Juditot „jelölte” a POSZT zsűrijébe, mégsem lesz benne a héttagú testületben, mert a POSZT szervezői nem tették bele. 

Na most.

*

A Színházi Kritikusok Céhének (innentől csak: Céh) pontosan annyi joga van tagot delegálni a POSZT zsűrijébe, mint amennyi nekem van, vagy bármely kedves olvasónak. Nulla.

Amióta a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság együtt szervezi a találkozót, ezek vezetése állapodik meg a zsűritagokról. Hét emberről. Leülnek és megdumálják. Ez egyébként nagy dolog, mert a teátrumi ugye a „jobbos”, a színházi a „balos”, árok, ásás, Vidnyánszky, Ascher, gyűlölködés, stb. − aztán mégis meg tudnak egyezni egy listában. A Céh a Színházi Társaság tagszervezete, szóval az lehet, hogy a saját tagszervezetüktől a színháziak megkérdezték, kit javasolnának, de a Céh semmilyen módon nem jogosult jelölni. (Korábban, amikor csak a Színházi Társaság szervezte a dolgot, lehet, hogy volt ilyen. Már nincs.) Ha pedig nem tetszik nekik, hogy a saját szervezetük nem kardoskodott eléggé Csáki mellett, hát miért nem ez ellen hirdetnek bojkottot? Miért nem lépnek ki a Színházi Társaságból, amiért az asszisztál a csúnya botrányhoz?

Ahhoz a nem létezőhöz. Annyi történt ugyanis, hogy egy kétségkívül nagy tudású kritikus helyett egy másik, kevésbé tapasztalt, de szintén színikritikus fog ücsörögni a zsűriben. Ha jól tudom, ő. Meg lesz még hat másik ember. 

A Csáki Judit melletti szolidaritási bojkottmozgalom négy aláírója egyébként régi cimborája, munkatársa, ismerőse, beosztottja Csákinak. Utóbbi kettő az aláírók legjobbikára, Jászay Tamásra igaz, aki szerkesztő a Revizornál, amelynek főszerkesztője Csáki Judit.

Szóval a Revizor azért nem ír a POSZT-ról, mert a Revizor főszerkesztőjét nem választották be a zsűribe. Grat.

Amikor az elnyomás abban testesül meg, hogy valakinek a barátja nem kerül be a zsűribe − ez azért már parodisztikus, tényleg. 

*

Az írás elejére visszatérve: Lukácsy Gyuri létező személy, jó kritikus, tényleg a kollégám volt, s a valóságban − bár nem az én javaslatomra − fel is vetődött a neve zsűritagként az idei POSZT-ra. Nem ért rá, nem vállalta, nem lesz a zsűriben. Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr677350846

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stumpf András: POSZT-bojkott: a legújabb kultúrhiszti! 2015.04.08. 19:00:01

Szóval a Revizor azért nem ír a POSZT-ról, mert a Revizor főszerkesztőjét nem választották be a zsűribe. Grat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma chi è questo Joker? 2015.04.08. 22:35:03

A Lukácsy amúgy egy teljesen unalmas, középszerű és félművelt kritikus, úgyhogy azt a bekezdést megspórolhattad volna.

Jean Sol Partre 2015.04.08. 22:56:41

most meg te hisztizel. grat.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2015.04.09. 08:51:25

a narancslommunizmus vegevel majd jo lesz reflektalni az ilyen mondatokra:
"Ahhoz a nem létezőhöz. Annyi történt ugyanis, hogy egy kétségkívül nagy tudású kritikus helyett egy másik, kevésbé tapasztalt, de szintén színikritikus fog ücsörögni a zsűriben. Ha jól tudom, ő. Meg lesz még hat másik ember. "

a kritikust kicsereled, tancsadora, jegybankarra, nagykovetre, szinhazigazgatora, alkotmanybirora, ugyeszre es ha nem vagy udvarias meg a nagy tudasut is lehagyod rola:)
bar tenyleg nagyon udvariasnak kell leni, hogy hasznald ezt a kifejezest a fenti szakmak mai kepviseloire;)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.04.09. 11:41:34

"olyan névre is akadni a tiltakozók között, aki szerepel az egyik olyan szervezet vezetőségi sorában, mely szervezet éppen hogy közreműködött Csáki Judit n e m delegálásában!

Csak össze kell vetni a két névlistát (Társaság vs. tiltakozók): lám, mindkettőn szerepel pl. Zubek Adrienn, akinek lehet hogy szakmán belül kellene tisztázni a dolgot, nem?"

kancsal-kuklopsz.tumblr.com/post/115928818311/egyszer-irja-meg-egy-kronikas-ezt-az-alairosdit

Kandeláber 2015.04.09. 13:45:25

Talán tarthatnának egy tüntit a MaNcs, ÉS, valamint hasonló nagy példányszámú, százezrek által olvasott sajtóorgánumok véleményformáló, Pulitzer-díjas tollforgatói Csáki Judit érdekében.
Már itt a jó idő...

TG69 2015.04.09. 17:55:03

Aljas egy tróger vagy te kis Stumpf

" A folyamat lényegét Vidnyánszky külön is összefoglalta Csákinak: "eddig ti mondtátok meg a tutit, mostantól én mondom meg, területfoglalás zajlik". Csákit gyors úton ki is dobták, aki ezért beperelte az egyetemet."

és

""A Színházi Kritikusok Céhe elfogadhatatlannak tartja, hogy miután a Pécsi Országos Színházi Találkozó eddigi gyakorlata szerint zsűritagnak jelölte egyik tagját, akit a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadott el, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) a kritikuscéh delegáltja mellett nem állt ki, valamint a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába. Mindez nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZT képtelen tagjai érdekeinek képviseletére, ezért a Színházi Kritikusok Céhe ezennel kilép a Magyar Színházi Társaságból."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.10. 07:45:53

Úgy látszik, a kommentelők többségét (joggal) nem érdekli, hogy a kiváltságos elit egyik frakcióját hogy nyírja ki a másik. Így a cikk csak a szerzőjéről árulkodik. Ki járt jól? A Heti Válasz.

ÁrPi 2015.04.10. 12:49:49

@Kandeláber:

"Pulitzer-díjas tollforgatói"

Emlék!!! (emlékdíjasok) De így rosszabb. És Holger haszonelemzése akárhogyis, igazul :) (Lám én sem bojkottáltam ezt a posztot :-D )
süti beállítások módosítása