Doktorduett – így lett doktor Bárdos András és Máté Krisztina
2015. április 03. írta: Redakció

Doktorduett – így lett doktor Bárdos András és Máté Krisztina

bardos_andras_mate_kriszta.jpg

A doktorija miatt három éve lemondani kényszerült Schmitt Pál esete nem indított el lavinát a doktorik ügyében, pedig nem csak a sportvilágban volt megszokott a tudományosnak aligha nevezhető dolgozattal való fokozatszerzés. Bárdos András és Máté Krisztina például 2003-ban egy közösen írt újságíró-kézikönyv közhelyekkel teli vázlatával szerzett doktori fokozatot. Mit csinálnak a doktori iskolák, mennyit érnek a doktori fokozatok ma Magyarországon – s mit mond az ügyről maga Bárdos András? Riportunk.

Nem csupán a kilencvenes évek elején (a Schmitt-dolgozat időszakában) volt divatban, hogy tudományos teljesítmény nélkül is doktori címet lehetett szerezni.Az ismert tévés műsorvezető páros, Bárdos András és Máté Krisztina doktorijának története tíz évvel későbbi: ők 2003-ban kaptak DLA-fokozatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájától. A nyilvánosság számára is elérhető dolgozatuk a Műsorvezetés a gyakorlatban címet viseli. Tudományosnak már ez sem láttatja magát, ahogy az alcím sem árul zsákbamacskát: Fejezetek egy kezdő rádiósoknak és televíziósoknak szóló kézikönyvből – factual-műsorok vezetéséhez. 

Egy tervezett, ám meg nem jelent újságíró-kézikönyv egyes fejezeteit olvashatjuk tehát mindösszesen – mellékletek nélkül – 93 oldalon. Ritkásan, nagy sorközzel, sok enterrel (szinte minden mondat új sorban kezdődik). Valóban kezdő újságíróknak, tévéseknek készült a mű: olyasmiket is megtudhatunk például a doktori dolgozatból, hogy sminkelni kell, amikor képernyőre megyünk. Mossunk hajat és még a körmünk is legyen ápolt ilyenkor – efféle ismeretekre is szert tehetett a tudós bíráló bizottság.

Még egy kis ízelítő a szerzőpáros által a doktoriban fontosnak szánt, kiemelt tudományos megállapításokból:

„Ami se nem érdekes, se nem fontos, nem hír.”
„Fontos! A hírt a véleménytől mindig el kell választani.”
„Fontos! A hírszerkesztés szakma, melynek szigorú szabályai vannak.”

Az értekezés tézise sem volt túl bonyolult: az újságírás szakma és tanulható. Nagyjából ennyi. De hogyan is születhetett ebből egyszerre két doktori cím?

Stumpf András riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr157336364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitcairn (törölt) 2015.04.03. 15:52:58

az un. társadalomtudományokban mindig is felettébb nagy volt a szubjektum (azaz az ideológiai befolyásoltság) szerepe

innentől kezdve pedig lényegében bármi lehetséges

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.03. 17:53:40

"A furcsa dolgozat ügyében megkerestük Bárdos Andrást is. A népszerű tévéstől és egyetemi tanártól azt kérdeztük, újraírná-e a doktoriját, ha kiderülne, hogy az, amit leadtak, a tudományossági feltételeknek nem tesz eleget. Bárdos nem tudott mit kezdeni a kérdéssel - amint mondta, már nem emlékszik, kinek az ötlete volt, hogy közös dolgozatot írjanak, de a bizottság elfogadta ezt a megoldást, meg is kapták a cum laude minősítést, a felvetés tehát értelmezhetetlen."

Aki még mindig nem érti, hogy miről is szólt a schmittügy, hogyan heccelték (ki)röhögve és sz_patták sz_rrá a liberálbolsevikiek és b_rdosféle médiag_czik a sok sötét és lincselkedhetnék prolit és balf_sz, magát szépnek és okosnak gondoló, holott csak lúzer, irigy, narcisztikus, csóri értelmisit, az már nem is fogja...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.03. 22:05:51

Stumpfnak egyfelől gratula, másfelől szégyellje magát súlyosan. A gratuláció a szép fogásért jár, a tájékozatlansága és az egyoldalúsága viszont szégyen. Ha képes rá.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.03. 22:31:46

@Holger Hartland:

Stump "fogása" nem nagy szám. Itt a mandineren is volt poszt (ami nem tudom hová lett, mert most nem találom!:-)) regnáló politikusok több, mint érdekes diplomamunkáiról, doktorijairól; ha valaki ráállna és kicsit jobban kutakodna, nyilván, tucatszám lehetne efféléket találni, közreadni. Ami pedig a szégyen kérdését illeti, Stumpfnak 2012 is az volt a véleménye mint ma:

"(...)

Egy fészbukoldal tanúsága szerint (www.facebook.com/notes/magdolna-szukits/hajr%C3%A1-eln%C3%B6k-%C3%BAr-stumpf-andr%C3%A1s-mai-%C3%ADr%C3%A1sa-ami-elt%C5%B1nt/264375813649847) március 27-én, kb. 14.34-kor, a Heti Válasz internetes oldala publikálta Stumpf András, a jelentés kapcsán írt, Nem volt bonyolult c. „jegyzetét” (hetivalasz.hu/jegyzet/nem-volt-bonyolult-47357/), amely azonban néhány órán belül el is tűnt a Heti Válasz oldalairól (az állítólagos szöveg olvasható az állítást megfogalmazó fészbukoldalon).

Az „elveszett” Stumpf-szöveg számos megállapításával nem értek egyet, más megállapításait pedig, ismereteim hiányos volta miatt, bár szeretném, de nem tudom vitatni, a végkövetkeztetésével azonban szinte teljes mértékben azonosulni tudok. Stumpf (állítólag) így zárta cikkét:

„Egy forgatókönyvet persze el tudnék képzelni, amely alapján a közmorál, a jog előtti egyenlőség érzete sem sérülne tovább, a következmények nélküli ország képe sem erősödne és Schmitt Pál is elnök maradhatna. Én a helyében a következőt tenném: saját magam töröltetném minden okmányomról és névjegyemről ezt a két fránya betűt, aztán nekilátnék egy valódi PhD írásának. A vicc ugyanis az egészben az: tény, hogy doktori cím a megismert plágiumhalmazért nem jár, ám Schmittnek ennek ellenére tényleg valódi és nagy tudása van az adott témáról, a sporttörténetről, sportdiplomáciáról. Ha valamiről, hát arról biztosan. Némi munkával fix, hogy képes lenne saját, tudományos igényű dolgozat írására is. Én a helyében megszerezném a címet magam, bundázás nélkül, csak azért is.

Hajrá, Elnök Úr!”

(...)"

bbjnick.blog.hu/2012/03/28/soha_nem_gondoltam_volna_hogy_en_valaha_az_eletben_barmiben_is_schmitt_mellett_fogok_allni_2_hajra_e

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.03. 22:35:07

@bbjnick:

2012 is az volt=2012-ben is az volt

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.06. 23:59:41

@bbjnick: Stumpf véééletlenül pont akkor ír doktori ügyekről, amikor az államtitkárságon készül a terv. Véletlenül pont annak a SZFE-nek egy régi ügyét találja meg, ahonnan elhajtották a Fidesz által rájuk erőltetni kívánt, nyilvánvalóan alkalmatlan kancellár-jelöltet. Véletlenül sem találja meg a nagyobb botrányt a kormány egyetemén, az NKE-n, ahol egy egész doktori iskolát lehet erősen kamugyanús nagydoktorival és a komcsi rendszerig visszamenően tisztázatlan előélettel vezetni. (De találhatott volna a Károlin is érdekeseket pár évvel ezelőttről.)

Hab a tortán, ahogyan a szerző elmossa a határt az "átláthatatlan" és a "Stumpf András meg sem próbálta átlátni, de valószínűleg nem is tudná" között. Valójában a sok doktori iskola működése tűrhetően átlátható, egyrészt a MAB (Magyar Akkreditációs Bizottság) nevű szervezet foglalkozik az átlátással, másrészt most már 7-8 éve minden doktori disszertációt kitesznek a netre a doktori.hu oldalra.

Magyarán, itt vagy tájékozatlanságról, vagy sunyi kis propagandacikkről van szó.
süti beállítások módosítása