Polgári Magyarország: vihar a biliben? – Török Gábor és G. Fodor Gábor a Mandinernek
2015. március 26. írta: Redakció

Polgári Magyarország: vihar a biliben? – Török Gábor és G. Fodor Gábor a Mandinernek

g_fodor_gabor_torok_gabor.jpg

Halott a politikai elemzés műfaja? Vihar a biliben a polgári Magyarország-vita? Szkepszis és szenvedély elegyével vitatták meg a magyar közélet aktuális ügyeit – és egymás szerepeit – Török Gábor politológus-elemző és G. Fodor Gábor politikai gondolkodó. Török szerint ma már egyik politikai oldal sem gondol többet annál, csak hogy „mi legyünk, ne ők”; GFG-nek tetszik a főgonosz szerep; a Quaestor-ügyben viszont sokakhoz hasonlóan mindketten elveszítették a fonalat.

A polgári Magyarország értelmezhető keret volt. Most mi van helyette? A NER vajon mi?

GFG: Kell lélek a politikába, szerintem is. Kell cél. Korábban ez a kommunisták, posztkommunisták legyőzésének igénye volt. Ez a történet elég jól áll, ehelyett kellene valami. 

Kellene? Most hallottuk Orbántól, hogy vezérlő csillag továbbra is a polgári Magyarország! Most akkor mi van?

GFG: Természetesen cél, ami felé törekedni kell. Talán akkor jön majd el a polgári Magyarország, ha bárki úgy vélekedik róla, ahogy akar; anélkül, hogy bárki is felkapná erre a fejét vagy kiátkozással fenyegetné.

TG: Ha tíz éve mondtad volna ugyanezt, így is lett volna.

GFG: Tehát igazat adsz abban, hogy a kontextus változott meg.

TG: Az is, de ebből a szempontból nem ez a fontos. Te változtál meg. A szereped. 

GFG: Az ember változik.  Már csak azért is, mert a bajtársiasság engem azok felé is kötelez, számomra azok felé is érvényes politikai erény, akik most éppen élesen támadnak.

TG: Azt mondod, a jobboldal célja az volt, hogy legyőzze a kommunistákat. A baloldalé pedig szerintem annyi, hogy legyőzze Orbán Viktort. Itt van a kutya elásva. Ezért volt olyan 2006 után a baloldali kormány, amilyen, és talán ez most a Fidesz gondja is. 2006 után azért is omlott össze a baloldali kormány, mert látszólag megvalósult a cél, de arról, hogy az újabb győzelem után mit kellene tenni az országgal, nem sok elképzelésük volt. Most a Fidesz van hasonló helyzetben. A polgári Magyarország ügyében pedig, Gábor, valószínűleg igazad van. Valóban csak eszköz volt az egyetlen létező célhoz. Akármilyen illúzióromboló is átgondolni ezt. Nekem az. Ezen túlmutató tartalom nincs a magyar politikában. Egyik oldal sem gondol többet a politika lényegéről, csak annyit, hogy „mi legyünk, ne ők”.

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr657308358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.03.26. 23:10:00

Éppen most dicsőítették az egyik, tudományosnak álcázott, ám a valóságban propaganda adón az angol polgári forradalmat.

Az ismertetett tézisekből annyi elfogadható (általánosságban), hogy az állam összefogása a magán kezdeményezésekkel vezetett el az _általános_ gazdagodáshoz, ami kiemelte a polgárságot.

A buliba mindenki azt adta bele, amiből fölöslege volt.
Az állam a hadseregét és adófontjait, a civilek az eszüket, majd később az adójukat, amitől a folyamat öngerjesztővé vált.

Iszonyatos áron, mert a kirabolt gyarmatok, rabszolgaként dolgoztatott bennszülöttek és robotoló angol prolik az életükkel fizettek azért, amit az utánozhatatlan angol humor felvilágosodásnak nevez.

Eltekintve attól az elhanyagolható ténytől, hogy a polgári spanyolviaszt nagyobb eséllyel a németalföldiek találták fel, az ipari forradalom vitathatatlanul az angoloké.

A közismert, több százéves recept lényege: az állami és magánerőforrások egyesítése (idegenek kifosztása céljából), majd igazságos osztozkodás. Ebből lesz a polgárság.

Nem is a kibaszott, lótolvaj rokonságból.
Óriástörpék csak a Szovjetunióban és a Galápagos-szigeteken fordultak elő, de még Darwin sem tudná megmagyarázni - a magyar csodát, mire várunk.

2015.03.27. 06:02:00

Egy elemző, aki valamit is ad magára, az elemez. Tényeket, tetteket, következményeket és elméleteket, hibákat, lehetőségeket.

Ám az soha nem volt és lesz elemző--bár annak hivja, hivatja magát--aki segget nyal, majd miután megtörli a száját, ami nem csokis--megmagyarázza hogy nem ő a gerinctelen.

Ő csak csupasz csiga aki szeretne a gerincesek fajtájához tartozni. És lett belőle bértollnok, seggnyaló és magamutogató, önmagát pénzért eladó ,jellemtelen firkász .

Toportyán Zsóti 2015.03.27. 06:31:25

G e c i FG-az egyik sírásója a csuti pocakmutyinak,lajos médiavarázs szőnyege nélkül csak nagyképű analfabéta tákmatyi az egész ifjúkonzi siserehad.2015-ben nem kicsit szánalmas komcsik legyőzéséről hadoválni,miközben városaik pénze után már az ország megtakarításait tőzsdézik el a narancsoffshorkkok,ojan pénzügyi zsenik háttértámogatásával akik rubelben akarták tartani a Bajnaiék által megnövelt jegybanki tartalékot...

gyalog.galopp 2015.03.27. 14:41:47

@Bell & Sebastian:
tekintsük ezt a kis beszélgetést, valami kezdetének, bemelegítésnek. A polgári maszlagot ők maguk is hanyagolták, nem is erről szól az egész.
A kommunizmust lehet, hogy sikerült legyőzni, de a kommunisták még itt vannak. Na, nem az ügynök aktákban, hanem pozícióban, oktatásban, ideológiában , a korrupció változataiban, a szellemisége még bejárja és befolyásolja a közgondolkodást a gazdaság, piac , állam megítélésében.

Bell & Sebastian 2015.03.27. 16:27:04

@gyalog.galopp: De ettől még Orbán komolyan gondolta a magyar polgárság megteremtését, hiszen összeszedte az ehhez szükséges rekvizitumokat.

Nem mellékesen előállított vagy 3-4 millió prolit a fosztogatással, akiket Kádár egyszer már felemelt.

Többre mentünk volna a néppárti (és szabadkőműves) MDF -fel, ha ki nem herélik önmagukat, vagy egy karakán KDNP -vel, ha be nem darálják az izraeliták, vagy egy szocdem formációval, ha már mindenki állami csecsen cuclizik.

Az a helyzet, hogy ezt az országot a szolgálatok vezették, többnyire az orránál fogva. Mint legújabban az összes többit.

Ebből lehet következtetni, hol csücsülnek a paleo-kommunisták.

Remélem, nem kell elmagyaráznom, miért vált szükségessé Röhm papa eltakarítása, az SS létrehozása után? Pedig egyedül csak vele volt per tu Adolf.

A TEK itt mi a bánatra vár? Szirének énekére vagy pánok fuvolájára?

Pelso.. 2015.03.27. 17:40:03

@gyalog.galopp: Még ha csak komcsik lennének, ennél rosszabb a helyzet.
Ideológiától függetlenül tele vagyunk aljas gazemberekkel. Csoda, hogy ország mocsoktűrő képessége bírja, már, ha van ilyen.

@Bell & Sebastian: Ugye emlékszik, mit művelt első perctől Antallékkal az ország?.....

István Tamasi 2015.03.27. 18:54:00

TG és GFG vitája valóban nem több, mint vihar a biliben.

gyalog.galopp 2015.03.27. 20:39:02

@Bell & Sebastian:
A polgárság az csak a marxista kontextusban ideológiai fogalom, de még ott is zavaros. Szociológiai értelemben a Kádár népe is polgár volt, vagyis én akkor is polgár voltam, és polgárnak tekintettem a körülöttem lévőket is, akár pap volt, akár párttitkár.
Nekem GFG beszólása nélkül is már régen fölállt a szőr a hátamon a fidesz "mi polgárok" és "ti" akárkik retorikájától.
Az a helyzet, hogy a rendszerváltás nem gazdasági, hanem ideológiai alapon ment végbe. A kommunistákból liberálisok a párton kívüliekből, meg kényszerkommunistákból polgárok lettek, így szakadtak szét baráti, rokoni, családi kötelékek.
A gazdasághoz ugyanis egyik oldal sem értett, egyik oldalnak sem volt még fingja sem a világ működéséről, csak az aranyborjút vizionálták maguk előtt.
A fidesz úgy tűnik felébredt a víziókból, de a teljesítményét kontroll anyag hiányában nehéz megítélni.

gyalog.galopp 2015.03.27. 20:40:21

@István Tamasi:
Nem vita ez, csak törlik a csipát a szemükből.

petraeus 2015.03.28. 00:03:02

Olyat nem lehetne, hogy egyik se legyen hanem legyunk inkabb gyarmat?

Niebur 2015.03.28. 05:14:51

@Pelso..: És arra is emlékszel, hogy Antallék mit műveltek ezzel az országgal?

Pelso.. 2015.03.28. 09:12:31

@Niebur: Emlékszem, s magamban számos kritikát fogalmaztam meg. Legnagyobb hibának a kezdés adta lehetőségek elszalasztását látom, ennek ellenére valamiféle letisztított (aljas gazemberektől) indulás esetén szívesen látnék egy józan konzervatív vonalat.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.03.28. 10:26:45

@lac666:

Így van. A média által felfuttatott két abszolút selejt, akiknek a célközönsége a VV nézők illetve azok színvonala..

Aki csak minimálisan érttelmiségi, az látni se bírja ezt az Orbáni seggnyalonc komcsi géfodort, se ezt a semmit mondásokat tömegtermelésben gyártó Törökgáborelemezt.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.03.28. 10:28:12

"Török Gábor elindul majd a veszprémi időközi választáson. De az is lehet hogy nem.

Török Gábor elemzett"

Baldrick68 2015.03.28. 16:03:26

@Pelso..:
"Ugye emlékszik, mit művelt első perctől Antallékkal az ország?....."

Én arra is, hogy miért.
Persze most elő lehet rángatni a taxis blokádot meg ilyeneket (annak is megvolt az oka).
Aki nem élt akkor vagy csak a csattogós lepkét tologatta úgy sem érti meg.

Baldrick68 2015.03.28. 16:08:33

@Belpo:
Ja durva.
Meg szeretném kérdezni, hogy most hol a retkes k... anyjában van a gágogó libajnaizó kórus akik annyira de annyira aggódtak a gazdákért?

Baldrick68 2015.03.28. 16:15:40

@gyalog.galopp:
Te most komolyan elhiszed, hogy a fidesz felébredt és valamiféle polgárosodást tűzne ki célul?

Gondolom hiszel még a húsvéti nyúlban is.
Ezeknek a fiúknak a polgár, kisember, bármi csak egy hívószó. Semmiféle céljuk nincs a lopáson és a halom megszerzésén ill. megtartásán kívül.

A számomra beszédes volt az az Orbáni elszólás, hogy ők nem a Kommunizmus ellen küzdöttek hanem akik működtették.
Akkor ezek szerint az az eszme amúgy tök klafa volt csak volt a gond, hogy nem Viktor ült a "Janibácsi" székében?
Ne legyenek kétségeink, ha nem lett volna rendszerváltás ma Viktor már főtitkár elvtárs lenne vagy közel hozzá.
Elég megnézni a fideszesek családi hátterét az összesnek valami fő kommancs volt valakije a családban fura módon.

Niebur 2015.03.28. 16:19:03

@Pelso..: Én jóval több kritikával illetem azt a négy évet és nem nagyon találok józan konzervatív vonalat.

Pelso.. 2015.03.28. 16:41:54

@Baldrick68: ingyen nem aggódik a kórus, valamint a vezér kolompja sem szól, hisz majd öt éve rendben minden.
süti beállítások módosítása