Csercsel: A népdalok a mi mindennapjainkról is szólnak
2015. március 25. írta: Redakció

Csercsel: A népdalok a mi mindennapjainkról is szólnak

csercsel.jpg

A népdalok annyira alapvető érzésekről és örök érvényű dolgokról szólnak, annyira elementárisak, hogy teljesen megfelelnek a mi 21. századi életünknek, köthetőek a mi mindennapjainkhoz is – vallja a Csercsel, a Felszállott a pávában feltűnt, női énekegyüttes. A lányokkal az országos Táncháztalálkozó kapcsán beszélgettünk. A Csercsel szerint az alapműveltség része, hogy tisztában legyünk népdalkincsünkkel, hiszen ez a mi saját kultúránk, ami mindannyiunkat összeköthet. Interjúnk.

Réka: Én sosem találtam a helyemet ott, ahol a hangos tuc-tuc, és emiatt még beszélgetni sem lehet. Mit csinálunk abban a három órában, amikor ott vagyunk? A folkkocsmában táncolok kettőt, aztán énekelek.

Dorottya: Utóbbi közösségibb, emberibb mint mondjuk egy diszkó. Úgy gondolom, az alapműveltség része, hogy tisztában legyünk népdalkincsünkkel. Az baj, hogy sokaknak csak a Hej, Dunáról fúj a szél és a Hull a szilva a fáról kezdetű népdal jut eszébe a népzenéről. De mi azért vagyunk, hogy ezt a látókört kiszélesítsük.

Boris: Az iskolai énekoktatással az is baj, hogy eleve a klasszikus zene felől közelít a népzenéhez. Én nagyon nem szerettem, ha operastílusban énekelték el az énekórán a népdalokat. De egyre több olyan program van, aminek a keretében játékos, interaktív módon mutatják be a gyerekeknek a népdalokat és a néptáncot.

Réka: Nem lenne rossz a közegével együtt bemutatni a népzenét az iskolában.

Fanni: Én megőrültem a Hull a szilvától, nagyon utáltam. Sokkal többrétűbb a népzene annál, mint amit az énekórán megismerünk. A népzene a mi saját kultúránk, ennél sajátabb nincs, s ez mindannyiunkat összeköt, ezért jó, ha mindannyian ismerjük és szeretjük

Szilvay Gergely interjúját Fesztivál.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr767304140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galád 2015.03.25. 18:29:10

Szépek a dalok, jól is énekelnek, cukik is, de nekem kicsit száraz. Jobban bejönnek a zenével kísért és/vagy többszólamú népdalok. Mint a Csík, Makám, Butterfly Effect, Csíkszerda kórus. Én mindenképp valami ilyesmi irányba lépnék.

"Úgy gondolom, az alapműveltség része" - szerintem az ilyen mondatokat mindenkinek hanyagolni kellene, egyrészt, mert fennhéjázón hangzik, másrészt mert elég sok minden az alapműveltség része, és kevesen tudnának megfelelni a tudásbeli követelményeknek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.25. 19:12:22

@Sir Galád:

Üres, szánalmas fölényeskedéssel csak magadat járatod le: ha a te alapműveltségednek nem része a magyar népdalkincs (a népzenei nyelv) az szimplán szellemi nyomor, s minden, csak nem természetes.

Bell & Sebastian 2015.03.25. 19:27:50

@Sir Galád: Ha látod, akkor minek lépsz bele?

Sir Galád 2015.03.25. 19:34:32

@bbjnick: Azt hiszed érdekel a véleményed? Te csak belerúgsz mindenkibe, engem ez hidegen hagy...Tanulj meg viselkedni, aztán papolj nekem az alapműveltségről. Addig ez csak kétszínűség.

Sir Galád 2015.03.25. 19:35:17

@Bell & Sebastian: Mindig van egy folyó, amin át kell kelni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.25. 19:44:42

@Sir Galád:

Hogy lehet azt udvariasabban megfogalmazni, hogy ostoba hülye vagy, hisz nem elég, hogy kulturálisan fogyatékos vagy, de még fölényeskedsz és hencegsz is vele és megpróbálod megideologizálni nyomorodat?

Sir Galád 2015.03.25. 19:53:24

@Bell & Sebastian: Tök jó! Nem ismertem.

Sir Galád 2015.03.25. 19:59:27

@bbjnick: Mind a viselkedés, mind a szövegértés az alapműveltség része. Itt gyakorolhatod mindkettőt.

Sir Galád 2015.03.25. 20:21:10

@bbjnick: Ha már így kéred. A magyar népzene szintén az alapműveltség része, nem is írtam soha mást. 30 éve foglalkozom zenével (írás, hallgatás, elemzés). Klasszikus zene, jazz, népzene, könnyűzene. De ma, a műveletlenség széles körűen elterjedt világában, fennhéjázón hangzik bármiről azt állítani, hogy az alapműveltség része, főleg, hogy 1001 olyan dolgot fel lehetni sorolni, ami odatartozik, de csak kevesek birtokolják teljeskörű tudást. Te kiragadtál egy részt a hozzászólásomból, rosszul értelmezted, és szánalmas stílusban megpróbáltál lehordani. Nem velem van itt a komoly probléma barátom, hanem azzal akinek ez az egyetlen öröme. Na viszlát, megyek rembétikot hallgatni.

Bell & Sebastian 2015.03.25. 21:44:35

@Sir Galád: Dehogynem, hiszen a felsoroltak mind ebben a műfajban utaznak. Ahogyan a görög progresszivitás is nem kicsit zsidoid-klezmatics, ez se áll távolabb.

Bébéjét attól kapta el a harci láz, hogy ő tisztában van evvel, ellentétben veled. Tipikusan a cigányzene esete, aminek (legalábbis Kodály szerint, aki szőrösebb szívű volt Bartóknál ebben a kérdésben) sem a cigányokhoz, sem a zenének köze nincs.

Tulajdonképpen a bebukott szabadságharc hozta el a végromlást a magyar népzene számára.

Általánosságban: a bebukott szabadságharcok nem tesznek jót a népi kultúrának.

A modern katyvaszból már lehetetlen kiszedni, mi belőle cigány, zsidó vagy magyar?

Three is equal to one.

Sir Galád 2015.03.25. 22:36:35

@Bell & Sebastian: Na ezt azért tisztázzuk. Bébéjét azért kapta el a harci láz, mert boldogtalan. Mindenben csak a rosszat keresi. Vagy mindenhez a
rosszat köti. Ezen segíteni csak önmaga tud, de néha azért próbálkozik az ember.

A különböző kultúrák hatással vannak egymásra, na bumm, ez így megy több ezer éve. Annak idején Mezopotámiában nagyon értékes hadifoglyoknak számítottak a zenészek, énekesek. Kétségtelen, hogy hatással voltak a zsidó zenére is a mezopotámiai városok. Akkor most mindenben ott a babilóniai zene? Ennyi erővel minden pentaton zene kínai eredetű, vagyis a magyar népzene valójában kínai.

Kodály nem azt vitatta, hogy zene-e a cigányzene, hanem hogy népzene-e. A cigányzene eredetéről meg épp az ellenkezőjét állítja. Idézem:

"Vitatott kérdés: népzenének számít-e a cigányok zenélése. A cigányzenész néprajzi értéke annyi, amennyit a városi dal- és tánczenén felül tud. Mikor a nép dalait játssza, tárgyunkhoz tartozik. Ezenkívül – különösen Erdélyben – sok, egyelőre ismeretlen eredetű tánczenét hallani cigányoktól. A nép ugyan táncol rá, de sem dalolni, sem zenélni nem szokta. Ennek tehát a cigány az egyetlen forrása"

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.03.25. 22:46:06

@Sir Galád: Látom, küszködsz vele, hogy megértsed Bell & Sebastian-t. Nem fog menni, amíg nem fogadod el, hogy egy ostoba, elmebeteg náci. Amint ezt megérted, megérted azt is, hogy mit ír. (Hogy elfogadod-e, az azon múlik, hogy tenmagad hulladékember vagy-e, vagy sem.)

Sir Galád 2015.03.25. 23:44:08

@Disznóvári: Jaj ne már. Múltkor megbeszéltük, hogy elfelejtjük egymást...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.03.26. 04:34:05

Nahát, hogy pont nekem kell szóba hozzam. Sanyarú.

www.youtube.com/watch?v=aLAxbQxyJSQ

A népdalok, mi?

Bell & Sebastian 2015.03.26. 19:26:08

@Sir Galád: Kodálybartóknak is sokat változott a véleménye, miközben a a szocializmus savanyú kenyerét majszolgatták és a Nyugat felé kacsingattak.

Aki a Nyugat felé kacsingat, az menthetetlenül megzsidul.

Bell & Sebastian 2015.03.26. 19:30:42

@Mihint: Megint jót talált, mert pont ez szólt a tengeralattjárókon és megtámadott hajókon is. Hallgathatták egymást a fülesen, virág meg egyiknél se nem vót.

Sir Galád 2015.03.27. 08:55:20

@Bell & Sebastian: Csakhogy ezt 1943-ban mondta.

Bell & Sebastian 2015.03.27. 12:21:24

@Sir Galád: Mert a nácistákat jobban utálta az invazívoknál, ennyi.

Sir Galád 2015.03.27. 12:35:48

@Bell & Sebastian: És eljutott arra pontra, hogy ezek már csak blöffök az igazsággal szemben.

Bell & Sebastian 2015.03.27. 17:10:58

@Sir Galád: Vagy négyszer tárgyaltuk mán a témát, ezért nem kezdünk a kályhánál. Ez a tanfolyam haladóknak szól és ezért a propagandát leszarjuk.

Sir Galád 2015.03.27. 17:38:16

@Bell & Sebastian: Alapdolgokban téved és képtelen belátni. Még így se, hogy itt van a szeme előtt. Nincs itt sem haladó kurzus, se semmi más, csak a nagy üres sötétség.
süti beállítások módosítása