Jobboldali sajtóháború: csak jót vagy semmit?
2015. március 18. írta: nénike

Jobboldali sajtóháború: csak jót vagy semmit?

magyarnemzet.jpg

Nem ülök fel a közszolgálati médiát ekézők traktorára. Ez a fajta kárörvendés az a rázós műfaj, amitől rosszul vagyok. Egyébként igen, szurkolok a nagy átalakítás sikerének, és remélem, hogy az új médiumok nem halnak bele a komoly tüneteket mutató gyermekbetegségeikbe. Az új médiumcsaládra ugyanis már régóta szükség volt, ha nem is abban az összefüggésben, ahogy azt sokan gondolják. Inkább úgy, mint a pénzpiacokon a rossz bankra.

A közszolgálati hírtévé, a rádiós hírszolgáltatás, ha nem is deklarált módon, de kétségtelenül a kormányzat jó híreinek tolmácsolására és a rosszak elhallgatására szegődött, plasztikusan bemutatva a hatalom ideális médiáról kialakított minden tévképzetét. A BBC-normák alapján álló közszolgálatiság is inkább tűnik a nyugat ravaszkodásának, mint irányadó alapelvnek, így a közpénz itteni elköltését sem a műsor minőségén kell számon kérni.

Az új média szerepe pozitív olvasatban nem más, mint hogy megtisztítsa a jobbközép médiumok szellemi portfólióját a korábban rá nehezedő elvárások teljesítésének terhétől. A reklámköltések pénzügyi köldökzsinórja után szombati interjújával maga a párt alelnöke tette egyértelművé, hogy a barátkozós, szívességet kérő és adó kapcsolat szálait is elvágja a kormányzat. Ha az adminisztratív eszközökkel beszűkített reklámpiacon is képesek lesznek ezek a műhelyek megállni saját lábukon (ez komoly, de nem reménytelen feladat), sajtó szakmailag ennél jobb hírt nem is küldhettek volna. 

A szakításból a Hír TV és a Heti Válasz, de különösen a Magyar Nemzet előtörténetét ismerve egyáltalán nem következik harcos ellenzékiség. Épp ellenkezőleg, a hatalom aktuális megfontolásaitól függetlenedve, újra autonóm módon képviselheti a polgári Magyarország ízlés- és értékvilágát. Csak az tesz egyenlőségjelet a kritika és az ellenzékiség közé, akinek a pártpolitikai szemüveg hozzánőtt az arcához.

Miután a sajtópalettán ma már határozott kontúrokkal körberajzolható, hogy hol terem a propaganda; mindaz, ami azon kívül esik, a távolságtartóbb újságírás és a függetlenebb szerkesztőségi munka irányába mutat. A kormány képviselői eddig egy jól-rosszul kigondolt stratégia mentén rázták le, hajtották el kommunikáltak az ellenségként kezelt baloldali, liberális sajtóval, s etették információval a sajátjukként kezeltet, ám most új helyzet állt elő. A Fidesztől elpártolt, de még visszaszerezhető több mint fél millió polgár érezheti úgy, hogy a NER-ből kihajított, de értékrendjében változatlan, a korábbinál szabadabb média az ő hangján szól, az ő kérdéseit teszi fel.

Fontos indikátor lesz az elkövetkezendő hónapok mért példányszáma (nézettsége, hallgatottsága), mert megmutatja, hogy a felhasználók ezekben a médiumokban a Fidesz kommunikációs teljesítményét vagy a szerkesztőségi munkát értékelték-e magasabbra. Lehet ezeket a nézőket, olvasókat Simicska oldalára áttolni, leellenzékizni, csak épp nem érdemes. Egei Antal és Horváth Zsolt szellemének kihátrálása a sajtó ezen feléről persze nem teszi könnyebben emészthetővé a közmédiába öntött, ár-érték arányban súlyos egyensúlytalanságot mutató 80 milliárd forintot. Nem csak azért, mert ez nagyságrendekkel több pénz annál, mint amennyiből elkészíthető a havi két miniszterelnöki nagyinterjú az MR1-en (a kormányzati célok és szándékok megismertetéséhez a reggeli beszélgetések időkerete elég is lenne), de azért is, mert azt az érzetet kelti, mintha a köz szolgálata a pénzen vásárolható lojalitást jelentené.

A mindenkori hatalom ellenőrzőinek köre most néhány szereplővel bővült és többpólusúvá vált. Mindazoknak, akik szerint a kritika csak méltánytalan lehet (bár nem egy esetben ezt tapasztaltam), ajánlom, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: kik azok, akikhez a közkeletű vélekedés alapján úgy viszonyulunk, hogy róluk már csak jót vagy semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr867274953

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nénike: Jobboldali sajtóháború: csak jót vagy semmit? 2015.03.18. 08:00:01

Mindazoknak, aki szerint a kritika csak méltánytalan lehet, ajánlom, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: kik azok, akikhez a közkeletű vélekedés alapján úgy viszonyulunk, hogy róluk már csak jót vagy semmit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsk 2015.03.18. 07:19:25

Most annak kellene örüljünk, hogy a Fidesz propaganda közpénzből való nyomatása nem bujtatva a Hír TV/Magyar Nemzet csatornán fog folyni, hanem teljesen nyíltan 2-3 szoros összegért a közszolgálati médiában? Ez fog elvezetni a jobboldali kánaánhoz? Képzelem hogy mennyire megkönnyebbültek a Magyar Nemzetnél hogy most már nem a Fidesznek kell megfelelni, hanem folytathatnak valódi jobboldali konzervatív újságírást. Tiszta szerencse hogy akad még néhány mártír újságíró aki feláldozva a szakmaiságát elmegy a köztévéhez, természetesen csakis azért hogy a tisztuljon a média. Ők az igazi hősök.

tsk 2015.03.18. 08:06:21

Aki meg arra gondol hogy végre a közmédia is igazi polgári, jobboldali értékeket fog közvetíteni nem pedig ballib fröcsögést az is csalódni fog. A fidesz se nem jobboldali, se nem konzervatív. Ha egyik éjjel a Viktor megálmodja hogy Magyarország számára egyedül a maoista kommunizmus az üdvözítő, akkor másnaptól a közmédia maoista propagandát fog nyomatni. Persze nemzetinek meg polgárinak nevezve.
A fidesz nagy "polgári" meg "nemzeti" politikája amúgy is csak kb. három alapelvre épül:
- nemzetközi karvalytőke = rossz
- minden ami magyar-fideszes = jó
- elmúlt 8 év/ballibek = rossz.
Ezen kívül még annyiban sem tudnak megegyezni hogy a magántulajdon jó vagy rossz?
Egy pár példa hogy működikne az új közmédia a fideszes sablonok alapján:
csökken a gdp = rossz = nemzetközi karvalytőke
csökken a munkanélküliség = jó = fidesz
A brókerbotránnyal már kicsit bajban voltak, mert a
brókerbotrány = rossz = nemzetközi karvalytőke egyenlet nem igazán működött, de végül csak megtalálták a tökéletes megoldást a brókerbotrány = rossz = elmúlt 8 év/ballibek formájában.

Toportyán Zsóti 2015.03.18. 08:50:45

Most hogy oda a majdnem teljes médiafölény lajos csatornába vágja az illibsi g e c i ket,kihúzza alóluk a varázsszőnyeget amit ő szőtt meg,csuti pocakmutyi analfabéta tákmatyijainak bemutatkozása szégyenletesre sikeredett,marad nekik "a negatív siker is siker" amivel elegendő bircát nehéz lesz összeterelni.

Cook kapitány 2015.03.18. 10:16:51

"Az új média szerepe pozitív olvasatban nem más, mint hogy megtisztítsa a jobbközép médiumok szellemi portfólióját a korábban rá nehezedő elvárások teljesítésének terhétől. A reklámköltések pénzügyi köldökzsinórja ..."

Ezt a szakítást meg lehetett volna lépni anélkül is, hogy létrehoznak egy új AgitpropTV-t. Ha ilyen pozitív hozadéka van, akkor minek q sok pénzt erre elkölteni.

"Miután a sajtópalettán ma már határozott kontúrokkal körberajzolható, hogy hol terem a propaganda..."

Na és hol terem? A "közszolgálati" csatornán. Ez lenne a közszolgálat definíciója? Közszolgálat = kormánypropaganda? Lehet tippelgetni mekkora felháborodás lenne, ha ugyanezt a szocik csinálnák.

freehckr 2015.03.18. 11:25:30

Akkor ha már megint itt tartunk, igazán ejthetnénk pár szót arról is, hogy pontosan mitől lenne jobboldali az egyébként radikális-, nem elvétve szélsőbaloldali populista Fidesz-KDNP?! :)

freehckr 2015.03.18. 12:45:25

@Cook kapitány: „Lehet tippelgetni mekkora felháborodás lenne, ha ugyanezt a szocik csinálnák.”

Bár én ugyan úgy lelkiismeret-furdalás nélkül tudnám kirúgni a sámlit mind a szocialista, mind a fideszes politikusok alól, de azt meg kell jegyezni, hogy az adófizetők által fenntartott „közmédia” párt- és propagandacélokra való felhasználásában a szocialisták sem engedtek meg maguknak ilyen mértékű pofátlanságot, mint a Fidesz-KDNP évek óta... Szóval ugyanezt legfeljebb az MSZMP központi bizottsága csinálta a „közmédiával”.

Satyala 2015.03.18. 12:48:40

"A BBC-normák alapján álló közszolgálatiság is inkább tűnik a nyugat ravaszkodásának, mint irányadó alapelvnek, így a közpénz itteni elköltését sem a műsor minőségén kell számon kérni."

Tényleg sírok!

A tisztességes újságírás, a hanyatló nyugat ópiuma, úgy hogy a közmédia az adófizetők pénzén nyugodtan nyomassa a kormánypropagandát, és eszébe se jusson senkinek hiteles tájékoztatást várni 80 milliárdért... :)

Sőt! Még azt se várja el senki, hogy az M1-nek sikerül úgy kihúznia egy napot, hogy másnap ne rajtuk röhögjön mindenki a bakiparádévá vált, műsorok miatt!
Ha azt akarjuk h
hogy ne legyen bakiparádé, akkor adjon a kormány még 80 milliárdot, mert ennyiből nem megy...

vizipipa 2015.03.18. 12:53:59

"képesek lesznek ezek a műhelyek megállni saját lábukon"

Mondanál ehhez esetleg üzleti tervet? Mióta a lapok többsége nem az olvasóiból él, azóta elég vicces ez a feltételezés.

Blikk és Nők Lapja nem számít, ők a kivételek. Nem véletlen, hogy igen ritkán politizálnak.

5perc 2015.03.18. 14:38:11

Az idő és a hely szűk keretet adott az elemzéshez.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.03.18. 15:09:25

Csak örvendezni lehet, hogy a jobber sajtónak megtisztulási lehetőség a közpénzből üzemeltetett királyi adók struktúrális átszervezése a hatékonyabb agitpropseggnyaláshoz.

Egy kikönyökölt pepitazakós szobatudósnak is sokk lenne ez az izzadtságszagtól penetráns műfilozófálgatás.

Ez büdösebb volt, mint egy telibeszart turistabusz.

2015.03.18. 15:12:39

Nem kéne kiragadni az eseményeket a jelen politikai viszonyaiból. Alapvetően egyet lehet érteni az elemzéssel, de azért teljesen elfelejteni, hogy Simicska-Orbán harc folyik, több mint hiba.
Az, hogy azért alakított a fidesz kampánytévét, mert a jobboldali média álljon meg a lábán, enyhén szólva hülyeség. Vagy minket nézel hülyének?
Azért lett, hogy a Simicska birodalom boruljon.

KUHULIN 2015.03.18. 15:23:21

"kik azok, akikhez a közkeletű vélekedés alapján úgy viszonyulunk, hogy róluk már csak jót vagy semmit."
Ez valami beugratós kérdés??? :D

Kandeláber 2015.03.18. 15:46:56

Van annak valami diszkrét bája, hogy az eddig - és megjegyzem, most is - oligarcha Simicska az úgynevezett "baloldal" szemében hirtelen a sajtószabadság élharcosává avanzsált, dicséretétől hangos az AljaNépszavától a nemMagyar Narancsig minden orgánumuk.
Már az életéért is aggódnak egyesek. :D
Holott ő maradt, aki volt:
www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=kis+oligarchat%C3%A1roz%C3%B3+simicska&spell=1

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.03.18. 15:55:28

@Kandeláber: A kárörvendő szerepet ne keverd a szimpatizánssal!

Ha két cigány késsel hadakozik egymás ellen, dőlj hátra, mert az egyik megdöglik, a másikat meg utána fel lehet kötni gyilkosságért népi bölcsességét sem érted már?

5perc 2015.03.18. 16:38:46

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
Asszem értem a párhuzamodat orbánnal meg simicskával: véleményed szerint az egyik g.ci üti a másikat.

Kandeláber 2015.03.18. 16:51:13

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Az addig oké. :D
De sok olyan hozzászólást olvastam különböző közösségi oldalakon, amelyekben ezt a Simicska spermiumot istenítették ballerek.

Bloodscalp 2015.03.18. 19:57:56

@Kandeláber: közben te meg csak hátradőlsz és csak kérsz egy kávét ugye

Bloodscalp 2015.03.18. 20:03:23

A szerzőt se zavarja a valóság. Sok jó élményt kívánok akkor neki, szurkoljon a butuska mosolyú nagymellű időjárást jelentő csajnak hogy relatíve kevés ökörséget mondjon naponta, idővel majd belejön...aki értett ugye hozzá azt ki kellett rugni:)

4000 egy blogposzt? Megduplázom csak ne írjál nénike:D

Robinzon Kurzor 2015.03.19. 00:05:18

Ez hány forintos poszt volt?

(Hogy a Mandiner mennyit fizet, azt tudjuk. Nem erre gondoltam.)

Kandeláber 2015.03.19. 15:46:17

@Bloodscalp: Kávét azért nem. Inkább egy sört.

Pelso.. 2018.06.06. 21:55:09

@Doomhammer: Borókai:
"Én csak egy tisztességes, értékelvű lapot szerettem volna csinálni.”

Na, nem mondok semmit, most nem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.06.06. 22:46:50

@Pelso..:
Mindent megcsinált, amit kértek tőle, aztán egy kritikus pillanatban lemaradt egy brossúrával és most még az amerikai üzletember se. Hát ez kész van.

De nem érdemes a sajnálatunkat vesztegetnünk a balszerencse csúcsaira.
süti beállítások módosítása