Veszélyezteti Putyin politikája Európa stabilitását?
2015. március 12. írta: Redakció

Veszélyezteti Putyin politikája Európa stabilitását?

danube2.jpg

Veszélyt jelent Putyin politikája az európai biztonságra, ahogy sokan gondolják? Vagy pedig az csak Oroszország legitim aggodalmait tükrözi, így nincs szó az európai stabilitást veszélyeztető ambíciókról? Erről vitáztak a budapesti Danube Institute hétfői rendezvényének nemzetközi szakértői, akik közül egyesek szenvedélyesen kritizálták, mások megvédték a putyini politikát. Az est folyamán Orbán Viktor is méltatást kapott. Tudósításunk.

Charles Crawford volt szarajevói, belgrádi és varsói brit nagykövet emlékeztetett arra, hogy Putyin szerint a 20. század legnagyobb tragédiája a Szovjetunió bukása volt. „Nem. A Szovjetunió megszületése volt a legnagyobb tragédia, amely tömegek szenvedését okozta!” – kommentálta a putyini kijelentést Crawford. A volt nagykövet szóba hozta a '94-es Budapesti Memorandumot is, amelyben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Oroszország is garantálta Ukrajna szuverenitását és területi egységét. „Ma viszont orosz felügyelet alatt orosz fegyverzettel Ukrajnában ukránokat ölnek.” 

„Oroszország támadást indított a világháborút lezáró szerződések és eszmék rendszere ellen” – ezzel az erős tételmondattal indított James Sherr, a londoni Chatham House munkatársa, a korábbi ukrán kormányzat biztonságpolitikai tanácsadója az est második beszédében. Az elemző szerint „háború van Ukrajnában, de ennek indokai hazugságok voltak”. Sherr ezután egy csavarral arról kezdett beszélni: „Ha valaki azt mondaná, hogy az EU veszélyes Oroszországra, én azzal is egyetértenék. Az európai jogállamiság valóban veszélyes az orosz vezetésre, amely ragadozó és neofeudális rendszert épít. A Szovjetunióra is veszélyt jelentettek a nála vonzóbb rendszerek”.

Vlad Sobell volt Szabad Európa Rádió-szerkesztő, prágai elemző viszont Moszkva pártját fogta: szerinte, ha az ukrán válságba nincs beleszólása Oroszországnak, akkor mennyire szólhat bele abba az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia? Sobell álláspontja szerint a donyeckiek és luganszkiak csak visszautasítják a kijevi „soviniszta rezsimet”, amiért terroristáknak nevezik őket. A prágai elemző úgy fogalmazott: Kijev bombázza őket, a nőket és gyermekeket is. Ehhez képest a Kreml még vissza is fogta magát, nem avatkozik közbe. „Pedig jogos lett volna”mondta Sobell, aki fájlalja, hogy ettől függetlenül sokszor akár hitlerezik is Putyint.Szerinte az ukrán válságban a Nyugat az agresszor, ezért le is kellene állni annak további elmélyítésével. „Fogadjuk el, hogy Oroszországnak joga van integritásának, szuverenitásának érdekeinek a védelméhez. Talán Európa elfogadná, hogy orosz katonai bázisok legyenek Ausztriában, a Csatorna-szigeteken vagy Észak-Afrikában?” A csehországi elemző végül egy hirtelen kanyarral Orbán Viktor magyar miniszterelnök méltatásával zárta a beszédét: „Több ilyen emberre van szükség, nem pedig olyan birodalmi kreatúrákra, mint Brüsszel!”

„A mostani NATO-ígéretek nem nyugtatják meg Moszkvát. A NATO beleharapott Moszkva kelet-európai érdekszférájába” – mondta Timothy Less nemzetközi tanácsadó, a University of Kent Kelet-Európa oktatója, aki szerint ráadásul a jelenlegi orosz rubel- és gazdasági válság arról győzte meg az oroszokat, hogy a Nyugat nem is kívánja Oroszország boldogulását. A szakértő úgy látja: Putyin nem akar új Szovjetuniót, tervei Ukrajnával kezdődnek és végződnek. Timothy Less tudja, a Nyugaton eleget hangsúlyozzák, hogy Putyint nem érdekli a demokrácia, és ez így van, de magukat az oroszokat sem érdekli a demokrácia. „Kipróbálták a kilencvenes években, és nem jött be nekik.”

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr67262677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.03.12. 13:54:22

www.newsweek.com/2015/03/13/final-interview-boris-nemtsov-310392.html
"Nemtsov: Someone once said that the future fascists will be ardent anti-fascists. Fascism in Ukraine? Nonsense! Let’s look at Russia. We have one party built on the cult of a leader, plus some irrelevant satellite parties. Every few years there is a pathetic parody of an election. We have a chauvinistic and aggressive foreign policy, a reheating of imperial complexes, the militarization of society. These are the characteristics of a fascist regime, aren’t they? But Putin is not a fascist. He just cynically uses some elements of the past, mixes them with others—for example with Soviet traditions—and the hybrid is born, the contemporary hybrid fascism. It’s like the war in Ukraine. The war is going on, Russian soldiers are there, but the Kremlin denies it and pretends [the government] has nothing to do with these tanks and regiments in Donetsk. The same is true of fascism—it exists in Russia, but the authorities say that we are fighting the fascism in Ukraine. If we do not stop this madness, the consequences for all of us will be devastating."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.03.12. 14:24:01

@maxval bircaman szerkesztő:
"Newsweek: Putin is shifting his position on Ukraine every five minutes, but he’s not proclaiming fascist ideas...

Nemtsov: Really? But he simply despises the whole world order! He openly says that the West is worse than us, evil, weak. He says that Ukrainians are unable to build the state and only he, Putin, can help them. He talks about the need to rebuild the world order, about the Russia birthright to its own sphere of influence, about the necessity of protecting the Russian minorities abroad. The Kremlin uses minorities, language and cultural issues to blow up the neighboring countries from the inside. And this is the most horrible thing: People who control the Kremlin are convinced that they have a recipe for happiness for this enormous country. They gathered a handful of slogans and ideas from the most authoritarian regimes of the past and integrated them into the present world order. They mixed it all up and they see themselves as geniuses."

vizipipa 2015.03.12. 18:49:40

@Doomhammer:
Nemcov egy baromi sikeres miniszterelnök-helyettes volt Jelcin alatt - vagy nem?
Számolj be a sikereiről. Hirdesd fennhangon az orosz közvélekedést róla.

Minden hasonlat sántít, de itt nálunk az orosz Gyurcsánynak nevezték. Tévedésből? Cáfold meg!

"People who control the Kremlin are convinced that they have a recipe for happiness for this enormous country."

Elég sokáig tartana felsorolni, az USA hány országba vitte el a boldogságot a 2. vh. óta. Mert ők még a Kremlnél is jobban tudják hogyan kell.

A soros ügyfél:Ukrajna.

Kandeláber 2015.03.12. 19:51:47

A stabilitást és a békét Putyinon kívül az USA-beli neokon héják is veszélyeztetik, nem csupán Európában, hanem világszerte.
Szenilis vén hülye McCain-féléknek max. az öregek napközi otthonába kéne dominózniuk, nem beleugatni a világpolitikába a szenátusban.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy Oblama a kisebbik rossz, ha a republikánusok nyerik a következő választást, nehéz napok várnak Európára.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.03.12. 20:15:44

@vizipipa:
Néhány órával azután, hogy Nemcov ezeket mondta, meggyilkolták.

Nyilván a nőügyei miatt. Vagy mert karikatúrákat rajzolt a prófétáról.

Azt teljesen elképzelhetetlen, hogy az oroszoknál a politikai stílus már csak ilyen, pláne ha olyan nemzetstratégiai kérdésekről van szó, mint a Donyeck-medence vagy a Krím félsziget, Szevasztopollal benne. Az meg aztán végképp elképzelhetetlen, hogy legjobb európai barátaiknál, a magyaroknál is ilyesmik történnek. Például hogy egy furcsa haláleset után gyorsan lesz elkövető, akit előtte egy kissé megvernek, a miheztartás végett.

Magyarországon ilyesmi aztán végképp nem fordulhat elő.

vizipipa 2015.03.12. 21:32:42

@Doomhammer:

Nemcov ikszedszer mondta ezt. Az utolsóhoz képest néhány óra telt el. És a korábbiakhoz képest?

Egyébként folytasd nyugodtan, mert a lényeg még hiányzik: a sikerei, meg az orosz közvélemény.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.03.12. 21:42:47

@vizipipa:
Beszélhetünk Oroszország sikereiről úgy általában a Szovjetunió összeomlása után, Nemcovval és Putyinnal benne.

Tisztára úgy tűnik, hogy ha leesik az energiaár, akkor az orosz csodából semmi nem marad. Mintha bizony egy olajsejkségről lenne szó.

Az orosz közvélemény keveset számít azok után, hogy Putyin szisztematikusan megszüntetett minden független médiát. Nehogy ugye a Nyugat ártó lehellete megmételyezze az ártatlan orosz lelkeket.

vizipipa 2015.03.12. 21:44:16

@Kandeláber:

Ezen a McCain szövegen röhögnek sokan mostanában:

Mariupol elfoglalása utat nyit a balti államokhoz.

Az oroszok ezt így képesítették meg:
i.imgur.com/e1jULU4.jpg

forrás: quemadoinstitute.wordpress.com/2015/03/04/john-mccain-the-capture-of-mariupol-militia-will-open-the-way-to-the-baltic-states/

A magyar hírportálokon nem találkoztam vele. Biztos nem is érdekes.

pitcairn (törölt) 2015.03.12. 22:08:25

@Doomhammer:

mi értelme lett volna annak ha meggyilkolják?

így csak mártírt csináltak belőle...

sokkal hatékonyabb lett volna ha vmi mondvacsinált üggyel bevágják 20 évre vmi szibériai börtönbe...

pitcairn (törölt) 2015.03.12. 22:13:08

@Doomhammer:

hát ez elég gyengus...

PS.: "ország-fölrobbantásban" pedig a nyugati hatalmak sem rosszak, mondhatni specialisták:)

különösen az USA:)

Tudományos libsizmus 2015.03.13. 12:43:55

Európa stabilitását Washington veszélyezteti leginkább, ahogy mindenki más stabilitását is, természetesen Izraelét leszámítva.

2015.03.13. 14:04:02

A kérdés már csak az, hogy akik ennyire imádják az oroszokat, mint pár hozzászóló az oldalon, azok hány évesek, vajon éltek-e már a több, mint 40 éves orosz megszállásunk alatt, ott voltak-e a kötelező május elsejei felvonulásokon a dicsőséges vezetőink és jó pár vörös lobogó előtt, kellett-e általános iskolában a megszálló Szovjetunió himnuszát énekelniük orosz nyelven március tizenötödikén, vagy netán szimplán haszonélvezői voltak az orosz megszállásunknak?Rohadt, gerinctelen hazaárulók vagytok egytől-egyig.
USA és Izrael sem egy cserkészkislány, de ha az oroszok ismét erre tendálnak, isten óvjon minket tőlük.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.03.30. 18:12:20

Mi a rémítőbb perspektíva, ha Putyin ölette meg Nemcovot, vagy ha nem? Mert utóbbi esetben felmerül, hogy Putyin "erős" államában az alvezérei szabadon gyilkolásznak.

Ilyesmik történnek egy országban, ahol az írott szabályok helyét "személyes ellenőrzés" veszi át.

www.newsweek.com/who-really-killed-boris-nemtsov-315705
"Nemtsov wouldn’t be the first Kadyrov critic to wind up dead—investigative reporters Anna Politkovskaya and Natalia Estemirova were shot and killed while working on stories about corruption and violence in Chechnya. Politkovskaya was murdered outside her Moscow apartment in 2006, shortly after calling Kadyrov the “Stalin of our times.” Estemirova was kidnapped and shot in Grozny in 2009 after writing about Kadyrov’s alleged involvement in torture and extrajudicial executions, which he denied.

The more pressing question, though, is whether Putin is still able to control Kadyrov. Even if the Kremlin leader agrees that Nemtsov was a traitor, “that doesn’t necessarily make it OK to murder him,” says the long-serving editor-in-chief of one of Russia’s most prominent newspapers, who asked for anonymity because of the matter’s sensitivity. “The Kremlin was in shock, of course. When you have people running around the streets of Moscow choosing who lives and who dies—that’s not OK.” According to the newspaperman, who until his recent retirement attended regular meetings with Putin and his top lieutenants, “this was a kind of ‘screw you!’ to Putin. [The killers] were saying, Sure, boss, you make the rules. But we get to execute them how we like.”

In a political system like Russia's, where Putin has replaced formal institutions with what his supporters call “personal control,” the unwritten rules of court politics are paramount. “Signals and gestures matter,” says Brian Whitmore, author of The Power Vertical, an influential blog for Kremlinologists. “They have to, because the law doesn't apply to those on the top…. Killing somebody this prominent, and certainly doing the deed blocks from Red Square, was against the rules.”"
süti beállítások módosítása