Balázs Zoltán: Zárvány és zsákutca a plebejus politika
2015. február 17. írta: Redakció

Balázs Zoltán: Zárvány és zsákutca a plebejus politika

 balazs_zoltan.jpg

Nem gondolja, hogy a miniszterelnök egy nem szabad demokráciát akar bevezetni, de zárványnak és zsákutcának tartja Orbán Viktor plebejus politikáját Balázs Zoltán konzervatív közgazdász, politológus. A Corvinus tanára úgy látja, továbbra is elszigeteltek vagyunk a külpolitikában: odakint vagyunk, csak már megszoktuk a hideget. Interjú.

„Októberben megjelent a hvg.hu-n egy írása azzal a címmel, hogy Az ország, amely kiment a hidegre. Azóta elég sok minden történt a belpolitikában és a külpolitikában egyaránt. Azóta még hidegebb lett, vagy esetleg elindultunk már az ajtó felé?

Szerintem nem jöttünk be sehova. Én nem látom, hogy azóta sikerült volna újabb szövetségeseket gyűjtenie az országnak. Az a bizonyos meleg, amiről írtam, azt jelenti, hogy kiszámítható, stabil, értékelvű szövetségnek vagyunk vagy akarunk a tagjai lenni lenni, de ilyenre nincs újabb jel. A sokkon túl vagyunk. Az ember megszokja a hideget. Ott van Belorusszia, elég stabilan elvan úgy, ahogy van. Ettől viszont még nem föltétlenül kívánkozunk ott élni.

A Merkel-látogatás, illetve a Putyin-látogatás befolyásolja ezt a helyzetet bármilyen irányba? 

Ezt még korai megítélni, pont azért, mert az egyik még hátra van. S több hónap, mire valamiféle mérleget húzhatunk. Annyi persze tudható, hogy a miniszterelnök kétfelé játszik. Ezt is kétféleképpen lehet értékelni. Van, akinek bizonyára imponál, hogy milyen remekül megy ez a hintapolitika; sőt, hízelgő, hogy a német kancellár és az orosz elnök egymásnak adják a kilincset Budapesten. Másrészt viszont azt is tudjuk, hogy hintapolitikával nagyon csúnyán a padlóra is lehet kerülni. Ha valaki nem vigyáz, úgy jár, mint Fráter Gyögy, aki addig hintapolitizált, míg végül ott végezte az alvinczi kastély hideg padlóján, hetven napig temetetlenül maradva; az ország meg néhány hónappal később végleg szétesett. Ugyanakkor ez a tragédia valószínűleg elkerülhetetlen volt, ma viszont ilyen tragédiának nincs előszele. A Kállay-kettősre is sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy hiányzott belőle a valódi, történelmi helyzet-szülte dráma. Hogy most is hasonló hintapolitikát, egyensúlyozást kellene bemutatni, arról finoman szólva sem vagyok meggyőződve. Nem azt állítom, hogy a külpolitikában nem kell folyton egyensúlyozni a különböző érdekek között, ez teljesen természetes; de remélem, érthető, hogy egy dolog, amikor barátok üzletelnek egymással, s másik dolog, amikor a baráti kapcsolatokat dobják a piacra.”

Szilvay Gergely és Kiss Brigi interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr447183101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2015.02.17. 14:27:41

"konzervatív közgazdász, politológus"
" hintapolitika"
"Kállay-kettős"

??????????????????

A hintapolitika egy standard libsi duma.
Hogy szól a közmondás? Ne tegyél fel mindent egy lapra!
Megvan angolul is: don't put all the eggs into one basket!

A korlátlan egyoldalú seggnyalás az persze ok, ha az általuk preferált irányba megy. A történelem elég példát mutatott már az egyoldalúság veszélyeire. Ez persze ilyenkor nem jut az eszükbe, sőt tagadják.

A múltat végképp eltörölni...

TG69 2015.02.17. 14:35:08

Majd jön Aristo és egy reposztban jól ízekre szedi Balázst :).

2015.02.17. 15:56:14

Fárasztóak ezek a korlátolt, csőlátású atlantista hülyék. Valami türelmes ápoló elmagyarázhatná nekik, hogy semmiféle választási kényszer nincs az EU és Oroszország között. Maximum a balliberálisok beteg agyában. A kapcsolatokat és a jó viszonyt mindenkivel ápolni kell. Ha pedig valaki túl erőszakossá válik az érdekérvényesítésben (mint most az EU és az USA), akkor jelezni feléjük, hogy ácsi, nem a gazdáink vagytok, hanem a gazdasági partnereink.

Bell & Sebastian 2015.02.17. 15:59:54

@TG69: Nem is ártana, mert ebből a posztból nagyjából egy szó sem igaz. Teljes átrendeződés van, ahol létszámunkhoz képest felül vagyunk reprezentálva. A Soros -féle puppet shownak vége, ott állunk a németek jobbszárnyán, mi kellhet még?

TG69 2015.02.17. 16:17:50

@Bell & Sebastian: Utoljára ilyen faszán 41 december 12-én láttuk a világpolitikai összefüggéseket :). Majd ha a németek lesznek a mi balszárnyunk, akkor persze más lesz a helyzet...

Bell & Sebastian 2015.02.17. 16:54:09

@TG69: Egészséges lelkű mi mást is akarhatna, mint kiverni az amcsikat? Kívánsága máris teljesült, méghozzá úgy, hogy a lengyelekkel nézünk farkasszemet.

Sajnálatos, pedig akár a V4 -et is vezethették volna, akkor hamarabb végzünk. Kicserélték Churchillt Obamára és megint két tűz közé szorultak, ezért ha valakit, hát őket megint elhagyta a szerencséjük.

gyalog.galopp 2015.02.17. 19:15:35

Chikán Attila egyszer, elküldte a hallgatóit, hogy készítsenek riportot élő, igazi vállalkozókkal a versenyképességről /you tube/, a riportokat kiértékelik , jutalmazzák.
A riportokat kiértékelték, mindenki jó volt, mindenki szép volt , mindenki kapott egy elismerő barackot a buksijára.
A legjobb is béna volt.

Hát ennyit a versenyképes közgazdászképzőinkről és képzettjeinkről.
Kicserélhetik a címert, névtáblát, de a dohos begyepesedett, fantáziátlan szervilizmus a régi.

Helyes Írás 2015.02.18. 15:26:37

Úgy látom, Balázs Zoltán és a Kommentár c. folyóirat szerzőinek egy köre atlantista és globalista kereszténydemokrata elvi alapokon áll. Konzervatívnak tartják magukat, de a konzervativizmusuk a globalista közgazdasági felfogásuk miatt, mindenképp egy sajátos "árnyalatnak" tekinthető. Hasznos lenne, ha a globalizmusukról végre le lehetne folytatni egy alapos vitát, de ennek nem nagy a valószínűsége, mert kevés a konzervatív felfogású közgazdász, a bölcsészek pedig inkább kerülik ezt a témát, mivel a közgazdászok által használt szakzsargonban, érthető módon, nem tudnak érvelni.

Az atlantista felfogásról sem ártana beszélgetni, mert miközben nyilvánvaló, hogy az EU és az angolszász országok kulturális identitása és gazdasági érdekei hosszabb távon azonosak, az USA nagyhatalmi politikája nagyon ellentmondásos, s időről időre egyenesen szégyenletes helyzeteket teremt. Nehéz az USA-t "barátként" kezelni, mert a barátság érzelmileg megalapozott intim dolog. (A lengyeleket sem mindig könnyű barátnak tekinteni, de azért őket legalább akkor is értjük, ha másfelé járnak, mint mi.) Azért besorolni az amerikaiak mögé, mert egyetértünk velük, vagy azért, mert a "barátaink" - ez azért nem mindegy. Ha pedig csak azért, mert szövetségben vagyunk velük, az egyenesen fogcsikorgató is lehet.

Ha mi úgy gondoljuk, hogy a szomszédos országokban élő, megkérdezésü(n)k nélkül leválasztott magyarokhoz közünk van, értük megszólalhatunk, érdekeiket képviselhetjük, számukra segítséget nyújthatunk, (reméljük, nem kényszerülünk a kapcsolatot tovább fokozni), akkor önfeladás nélkül nem mondhatjuk azt, hogy ugyanezt az oroszok (vagy mások) nem tehetik meg. Akkor sem, ha "barát" akar tőlünk ilyet hallani, s akkor sem, ha rövidlátó és ostoba kormánygyűlölők. Zoltán, legalább ezt gondold meg!
süti beállítások módosítása