A liberális Európa, a Charlie Hebdo és a szólásszabadság
2015. január 09. írta: bakó.bea

A liberális Európa, a Charlie Hebdo és a szólásszabadság

charlie_hebdo.png

A Charlie Hebdo elleni támadás két dolgot mutatott meg. Egyrészt, hogy nem jól működik Nyugat-Európában a bevándorlók integrációja, amit nagyon is folytatni kellene a bevándorlók második generációjában is. Másrészt, hogy a szólásszabadság még itt, Európában is védelemre szorul: nem csak az annak lényegét egyáltalán nem értő muszlim terroristákkal szemben, de a politikailag korrekt véleményformálókkal szemben is, akik most ugyan hősként emlékeznek a politikailag egyáltalán nem korrekt Charlie Hebdo-ra, de egyébként meg nekimennek azoknak, akik a bevándorláspolitikára vonatkozó tanulságokat próbálnának levonni az ügyből.

Érdemes elöljáróban megjegyezni, hogy az Iszlám Állam Irakban hónapok óta gyilkol halomra keresztényeket, gyerekeket, és bárkit, aki nem velük van – teljesen véletlenszerűen ölnek, ahol érik a szerintük „hitetleneket”. Európa mégsem ezen rökönyödött meg, hanem azon, mikor egy – egyébként évek óta fenyegetett – párizsi szerkesztőségben csináltak vérfürdőt. Pedig Európában sem ez az első eset: legutóbb épp a szintén franciaországi Nantes karácsonyi vásárán hajtott a tömegbe egy iszlamista merénylő.

Ezzel persze egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy a random merényleteknél egy fokkal is elfogadhatóbb lenne bosszúból rajzolókat és újságírókat ölni, csak érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az iszlamista terroristáknak akkor sikerült az európaiak „ingerküszöbét megütniük”, amikor egy újság szerkesztősége, a szólásszabadság megtestesítője ellen támadtak. A szólás- és véleményszabadság ellen, ami oly távol áll az iszlám fundamentalistáktól, de ami a liberális Európában is a politikai korrektség falai közé kezd szorulni.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében történt vérengzés tényén túl a történtekre adott reakciók is szomorúak. Egyrészt a Szőnyi Szilárd-féle érvrendszerre gondolok, miszerint bármennyire tragikus is az eset, a szatirikus lap munkatársainak semmi se volt szent és ezzel maguk ellen hívták ki a sorsot. Másrészt pedig a szelektíven liberális megmondókra, akik a politikai korrektség mögé bújva élesen támadják azokat, akik a történtek után felvetik: talán valamit elrontott a toleráns Európa bevándorlás-ügyben.

Az első érvcsoport arra a régi, véget nem érő vitára nyúlik vissza, hogy hol a határ a sajtószabadság és mások (vallási) érzékenysége között. Az én véleményem az, hogy a sajtó egész nyugodtan gúnyolja ki a vallásokat, akinek pedig ez sérti az érzékenységét, az ne olvassa. Persze ezzel lehet vitatkozni, abban viszont bizonyára egyetértés van, hogy ha még fel is tesszük, hogy a sajtószabadságnál előbbre való mások vallási érzékenysége, akkor sem igazolható egy ilyen brutális támadás azzal, hogy „úgy kell nekik, amiért kiprovokálták”.

Ami sokkal problematikusabb az ügyre adott reakciókban, az az, hogy a „politikai korrektség” megfoghatatlan elvárása miatt csak félve kerül elő – de azért előkerül – az a tanulság, hogy valamit bizony nagyon elrontott az állítólag toleráns és liberális Európa. Mint ahogy Stefano Bottoni is írja a Mandineren, a Charlie Hebdo elleni támadás az eddig felépült európai civilizáció, a „tolerancia és a tisztelet mindennapi gyakorlata” elleni háborús deklaráció. És amelynek a gyakorlatában a magát progresszívnek és liberálisnak tartó értelmiség az utóbbi időben szelektálni kezdett: csak a „kiszolgáltatottnak” számító csoportok – köztük a bevádorlók – vallási, vagy egyéb érzékenysége számított, de az viszont sokszor túlságosan is. Hogyan tanulhatták volna így meg például a muszlim bevándorlók a szólásszabadság, a „bármit lehet mondani”-gyakorlatát? Ja, hogy mégsem lehet bármit mondani?! 

Sok európai muszlim mindenesetre úgy tűnik, egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal, hogy mit jelent egy nyílt társadalom és a szólásszabadság – persze jobb esetben ettől még nem lesznek terroristák. Ami elsőre a legfurcsább: akik igazán nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni, azok a második generációs bevándorlók, akik már itt születtek. A Charlie Hebdo elleni támadás feltételezett elkövetői Párizsban születtek, algériai-francia kettős állampolgárok. Itt rögtön felmerül a kérdés, hogy érdemes volt-e túl könnyű feltételek mellett állampolgárságot adni a bevándorlóknak, illetve azok gyerekeinek – úgy, hogy egyébként az EU-ban a letelepedett státuszúak is szinte minden téren az állampolgárokkal azonos jogokat élveznek.

A Kouachi testvérek egy szabad országban nőttek fel, ahol mindenki nagyjából azt mond, de mindenképpen azt gondol, amit akar; mégis teljesen más elvek mentén szocializálódtak. Vagy ott van Iszlám Állam hóhéra, aki pedig londoni, east-endi akcentussal beszél. Azok a második generációs bevándorló, valamiféle identitásválságban lévő muszlim fiatalok, akik Nyugat-Európában radikalizálódnak, már nem tudják, nem emlékeznek rá, hogy a szüleik miért jöttek el otthonról, és miért választották azt, hogy egy szabad, demokratikus országban éljenek.

Egy liberális demokráciában nevelkedtek, amely azonban nem tudta megtanítani nekik a legfontosabb alapelveket: az élet feltétel nélküli tiszteletét, mások véleményének – még ha mégoly sértő is – tiszteletben tartását. Azt, hogy a nem tetsző véleményekkel szemben ők is hallathatják a saját hangjukat – de ez a legtöbb, amit tehetnek; és ami még fontosabb: hogy a „hitetlen” élete is szent. Nagy kudarca ez a liberális Európának: hogy nem tudta a saját értékeit közvetíteni azok felé, akik számára pont a legfontosabb lett volna. Akik számára nem magától értetődő, hogy lehet véleményük, azt világgá kürtölhetik, de cserébe, aki őket bírálja ország-világ előtt, azt is el kell viselniük. Valószínűleg sokuk most azt sem látja át, hogy aki kiírja magáról, hogy „én vagyok Charlie”, az nem blaszfémekkel helyezi magát egy platformra, hanem a szólásszabadság híveivel.

Persze sokszor elkelne máskor is, hogy a szólásszabadság feltétlen hívei felemeljék a hangjukat, ideális esetben nem kellene ehhez vérnek folynia. Például olyankor, mikor egyes történelmi események tagadását, vagy bizonyos jelképek használatát büntetik államok – köztük Magyarország. Ilyenkor a politikailag korrekt, szelektív szólásszabadság-harcosok már nem védik meg azokat, akiknek a Charlie Hebdo-hoz hasonlóan semmi se szent.

A liberális Európa értékeinek – jelen esetben a szólásszabadságnak – a szelektív értelmezésére is rámutat ez a tragikus eset. Mindenesetre amíg a politikailag inkorrektekre is a szólásszabadság mártírjaiként tud tekinteni a közvélemény egyébként szelektíven liberális része, addig van remény.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr47054051

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.01.09. 09:58:50

Miközben megy világszerte az agyatlan énvagyokcharlie-zás, itt az idő bátran kimondani: Nem vagyok Charlie Hebdo! Lássuk csak mi történt Párizsban: fanatikus muzulmánok fanatikus liberálisokat gyilkoltak. A gyilkosok fanatikus muzulmánok, akik szerintR…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2015.01.09. 08:34:16

Egyáltalán nem meglepő, hogy a nantes-i merényletnél ez nagyobb hírverést kapott. Ott 0 halálos áldozatról beszélhetünk, itt 12-ről (ha a másnapi lövöldözést nem is soroljuk már ide). Az is természetes, hogy az emberek érzékenyebbek a közelükben történő merényletekre, mint a messzi távolban. Mindenre érzékenyebbek, ami mellettük történik és ez is teljesen normális.

A második, harmadik, sokadik generációs bevándorlókat nem lehet nevelni. Ők már nem bevándorlók, született állampolgárok. Talán nem véletlen, hogy szerte Európában vagy a világban nem az első generációs bevándorlókkal van a baj, azokkal, akik tudják, milyen egy fundamentalista iszlám állam (épp az elől menekültek a "romlott nyugatra"), hanem azok gyerekeivel, unokáival, dédunokáival, akik soha nem tapasztalták meg a "mesés keletet" a saját bőrükön.
Ezek gyerekek, kamaszok még 30 évesen is. Így lázadnak, ebben próbálják a társadalmi lemaradottságukat kompenzálni, ebben találják meg az identitásukat. Franciaországban 11% körüli a munkanélküliség, a szegény városi és fiatal muszlimok között ez az arány a sokszorosa ennek. Ezek a fiatalok is látják, hogy a korukbeli franciák jobban élnek, a szülők magasabb társadalmi státusza miatt a gyerekek életpályája "sínen van", nyugati jólét és jól fizető munkahely szinte garantált nekik. Ezzel szemben ők nem kapnak állást, akár még le is nézik őket, megjegyzéseket is kapnak az utcán. Ilyenkor nem csoda, hogy ezek a rétegek a bűnözéshez fordulnak (ahogy tették egyébként első körben a Kouachi fivérek is, mielőtt radikalizálódtak piti bűnözők voltak), majd később "megtérnek" a valláshoz, illetve hát nyilván a radikalizmushoz.

A társadalmi különbségek kiegyenlítése nem szüntetné meg 100%-osan az ilyen sokadik generációs terrorizmust, de az biztos, hogy nagyon-nagyon lecsökkentené.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.01.09. 09:24:38

Tessék alaposabb újságírói munkát végezni:

"teljesen más elvek mentén szocializálódtak"

Az egyik merénylő kb. tíz éve még olyasmiről rappelt, hogy csajozni mennyivel jobb, mint mecsetbe járni. A fordulat már huszonéves korában jött.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.01.09. 10:11:16

@mrZ: A kép 2012-es dátummal van ellátva. Lehetséges, de mégsem túl életszerű, hogy a Charlie-k mészárlására adott válasz volna, mint ahogy sugallod ("már észbekaptak").

InTheGajd 2015.01.09. 10:19:05

Szólásszabadság nem egyenlő a vallás gyalázással. Ez a baj a nyugati emberrel. Nem tiszteli a keleti világot és ez lett a veszte. Bezzeg ha a saját kis mikromiliőjét éri támadás az elkényelmesedett "nyugatinak"...

mrZ (törölt) 2015.01.09. 10:21:28

@Counter:

Én csak arról írok hogy rájöttek hogy mihez adták magukat, mert tegnap még kizárólag iszlámterrorista vonalon ugráltak, mára meg engedélyeztek egy kis ellenhangot is.

A karikaturista önálló, nem alkalmazott, az újságnál/ügynökségnél vannak tárolva a képei, aztán aki akar felhasznál belőle.

Virág et. 2015.01.09. 10:25:23

@mrZ: A CH ugyanúgy odamondogatott a zsidó vallásnak is. Sőt, Izrael államnak is. Google a barátod.

DrDukcsik 2015.01.09. 10:43:46

Bakó!
Irod: ""Az én véleményem az, hogy a sajtó egész nyugodtan gúnyolja ki a vallásokat, akinek pedig ez sérti az érzékenységét, az ne olvassa. ""
Ugye most arra gondoltál,hogy a zsidó vallást nyugodtan lehet gúnyolni...
Vagy ez nálad kivétel?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.01.09. 10:43:47

@bakó.bea:

Ez tömény zagyvaság, kedves @bakó.bea:!

Például a "tolerancia és a tisztelet mindennapi gyakorlatába" hogyan illeszthető be a szólásszabadság korlátlan joga, hogyan emlegethető a kettő egy lapon? Nyilván, sehogyan. A kettő összekapcsolása nem méltányosságot szül, hanem sérelmek, manipulációk és visszaélések kiapadhatatlan forrása. Nem kell ahhoz szélsőséges muszlimnak lenni, hogy valaki lássa, akik így hivatkoznak, így alkotnak törvényt és így ítélkeznek, azok vagy őrültek vagy bűnözők.

Nemrégiben hallottam egy muszlim kádit beszélni a tévében. Azt taglalta, hogy a másodgenerációs (bevándoroltak gyerekei) nyugati muszlimok, akik otthon és/vagy közösségükben jó vallási nevelést kaptak és európai/észak-amerikai környezetüket is jól ismerik nagyon élesen látják a liberális demokráciák ellentmondásait és veszélyeztetve érzik ezektől magukat és övéiket. Az iszlám kultúra hierarchiá(k)ban gondolkodik, világos és egyértelmű értékhierarchiában és személyes alá- és fölérendeltségi viszonyokban: ha egy muszlim ezek megbomlását vagy zavarát látja, magától értetődően (önmagát és övéit védendő) ezek helyreállítására fog törekedni. A bevándorlók ezért is gettósodnak, hogy hagyományaikba és közösségeikbe zárkózva védjék magukat. A második generációsoknak, akiket már a befogadó ország kultúrája nevelt, akik számára már a befogadó ország a szülőföld, nincs hová hátrálniuk vagy elbújniuk: ők, a maguk módján, megpróbálják érvényesíteni a társadalom egészével szemben vélt és valós jogaikat és érdekeiket...

Virág et. 2015.01.09. 10:45:31

@mrZ: Nehéz válasznak venni, mert kifelejtetted azt a részt a kommentedből, hogy a kollégái (akik közül sokat most lelőttek) kiálltak érte, egy petíciót is aláírtak a védelmében. Az újság részéről aki bocsánatkérésre szólította fel az az a Philippe Val volt, aki éppen külföldön volt a támadás idején, tehát aki túlélte az egészet. Rajta kívül csak politikusok hőzöngtek.

Ha valami, hát pont ez a történet is azt mutatja, hogy nekimentek a lap munkatársai mindennek. Csak a zsidók esetében a polgármester a miniszter részéről jött a "támadás", míg a muszlimoknál gyújtóbomba és most tömeggyilkosság volt a válasz.

Virág et. 2015.01.09. 10:46:33

Egyébként miért van az, hogy a hazai jobboldal minden tetves hírnél 2 perc alatt eljut a nyomorult zsidózásig? Kedves NER-droidok, miért vagytok ennyire egybites istenverte barmok?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.01.09. 10:49:09

@Virág et.:

Ejjj, ki zsidózott már megint, hogy az ég szakadna rá a moslékzabáló, genetikusan alattvaló fajtájára?!:-]

Virág et. 2015.01.09. 10:57:53

@bbjnick: Kezd rohadtul unalmas lenni, hogy már az időjárásról vagy az esti meccsről sem lehet úgy beszélni, hogy valaki ne jönne a zsidókkal meg Izraellel.

Az egész jobboldal olyan szinten szerelmes ebbe a témába, hogy talán orvosolná a nyilvánvalóan elfojtott vágyaikat, ha fognák magukat és kihúznának Izraelbe. Jobb lenne utána az ország, az biztos. Lovas Pista is megpróbálta, csak nem sikerült. Mások is megpróbálhatnák igazán.

mrZ (törölt) 2015.01.09. 11:07:27

@Virág et.:

Nem érdekel a melléduma, a fickót kibaszták az újságtól és bíróság elé citálták zsidó vicc miatt. Ez mutatja az újság tulajdonosának az irányítását és a célirányt.

Mivel pont a google képkeresővel néztem végig, amit te is ajánlottál, hogy lehet az hogy te arra hivatkozol hogy a zsidókkal is vicceltek, mert amikor most ellenőrzésül megint megcsinálom, egy két perc türelem:
5 (különböző) zsidós karikatúrát találtam, és egy sem a zsidó istenről vagy a könyvekről szólt. A sokszáz allah mohamed korán között. Egyszóval hazudsz, itt van előttem, mondom mégegyszer: HAZUDSZ!!!

DrDukcsik 2015.01.09. 11:10:39

@Virág et.: Az az igazság, szerintem,hogy nem a jobboldal tematizálja a közéletet..
A liberális oldal az , amelyik ezt teszi...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.01.09. 11:15:34

na még ez a vagina monológ kellett az ügyben. butaliba! a liberális demokrácia méreg. és még csak nem is az iszlámot mérgezi, hanem ejrópát. kiirtotta a keresztény ejrópát. egy keresztény ejrópában a tipikus pedofil, anyjukkal icesztusban háló pofájú humorista bagázs évek óta börtönben lenne.
és buta liba, egy olyan ejrópában, ahol büntetni rendelnek bizonyos történelmi események kételyét, vagy vitatását, ottan ne tessen mán kötelező vélemény toleranciáról hazudozni, ok?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.01.09. 11:18:14

és még valamit, buta liba. egy keresztény ejrópával nem lenne az iszlám ellenséges. az iszlám az ateizmust, és annak vallását, a liberalizmust utálja. a más vallást tolerálja alap esetben. persze, ha amerika nekik esik fanatikus sátánkereszténységével, akkor majd a kereszténységgel is baj lesz.

DrDukcsik 2015.01.09. 11:24:26

@Virág et.: Kedves kis idióta!
Tán nem kéne provokálni..
Csárly,hogy ráfázott..
Nem csak a ballibbant néhányezer számit ebben az országban, Európában. Vagy igen?

Veridicus76 2015.01.09. 11:46:50

A muzulmán szélsőség megtámadta a liberális szélsőséget.
Mindkét szélsőség idegen és eltávolítandó Európából.

vizipipa 2015.01.09. 12:16:45

A vallásgyalázás nem közösség elleni izgatás?

Google 2015.01.09. 12:33:01

MÁSOK véleményének a tiszteletben tartásával hogyan fér össze a megint mások vallásának a kigúnyolása, kedves Szerző? Tisztelet és gúny együtt nem játszik, nem gondolja?
MÉG ezeket a bizonyos "európai értékek" kifejezést kellene meghatároznia valakinek, így európaiként fogalmam sincs, mit fed. Azt viszont tudom, az EU kikérte magának a keresztény gyökereket, arra ők igényt nem tartanak. Vallások háborúja így itt nem zajlik, a keresztények Európában legfeljebb gúny tárgyát képezik, lásd még Tóta W. egész munkássága.
MÁST mondok: ebben az évben arra virradtunk, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította az önálló Palesztina tervet. Eszerint 2017-ig Izraelnek el kellett volna hagynia a megszállt területeket.
Nyolc ország, köztük Franciaország is támogatta a tervezetet, Amerika, Ausztrália nemmel szavazott.
Netanjhauék bekérették a francia nagykövetet.
Lesz még szavazás a témában, kíváncsi vagyok arra, hogy a nagy szólás- és véleményszabadság nevében hogyan szavaz majd akkor Franciaország.

DrDukcsik 2015.01.09. 12:47:03

@Google: Izrael érvényesiti érdekérvényesitő képességét.

DrDukcsik 2015.01.09. 12:47:40

@Google: Izrael érvényesiti érdekérvényesitő képességét.

Bell & Sebastian 2015.01.09. 12:54:51

@bbjnick: A hierarchiába rendezettség egy katkó számára sem kérdés, a protkó már kétesélyes.

Ez nem vallás vs. vallás konfliktus, hanem vallás vs. állam. Csak amikor mi szólunk, akkor fül becsuk, amikor a konkurencia patakvért ereszt, akkor doszta se.

Így aztán mi (a normálisak) járunk a legrosszabbul, mert beküldenek egy olyan húsdarálóba, amit az államok _fölötti_ Goldmanok és Sachsok kezdtek tekerni, hogy dőljön a lé.

Helyes Írás 2015.01.09. 12:58:24

Nincs rendben ez a gondolatmenet.

"Az első érvcsoport arra a régi, véget nem érő vitára nyúlik vissza, hogy hol a határ a sajtószabadság és mások (vallási) érzékenysége között. Az én véleményem az, hogy a sajtó egész nyugodtan gúnyolja ki a vallásokat, akinek pedig ez sérti az érzékenységét, az ne olvassa."

"Hogyan tanulhatták volna így meg például a muszlim bevándorlók a szólásszabadság, a „bármit lehet mondani”-gyakorlatát? Ja, hogy mégsem lehet bármit mondani?!"

Bizony régi vita az az európai kultúrában is, hogy hol a határ a szólás- vagy sajtószabadság és mások érzékenysége között, illetve hogy bármit lehet-e mondani. S bizony etikai szempontból soha nem értett egyet az európai ember sem azzal, hogy korlátlan legyen a szólásszabadság és bármit lehessen mondani, mert az sérelmeket okoz és ellentétben áll az emberi méltóság védelmével, amely legalább olyan fontos európai érték, ha nem fontosabb (szerintem fontosabb).

Az európai kultúra abban hozott újat, hogy a sérelmek kezelésének módja nem lehet az önkényes kényszer és erőszak, a "szemet szemért" elv, a vérbosszú, stb., hanem csak a független bíráskodó intézmény által alkalmazott törvény. S a törvénybe foglalt szankciók határait a társadalom folyamatosan mérlegeli. Ezért utasítjuk el itt mindannyian az önkényt. Nem csak az ilyen brutális önkényt, (bár nálam belefér, ha pl. a megerőszakolt lány apja alaposan megveri az erőszakolót).

Még a legliberálisabb európai gondolkodók is egyetértenek azzal az általános elvvel, hogy a szabadságunkat mások szabadsága korlátozza. Az ún. politikai korrektség mozgalom konkrétan megnevezett ilyen korlátokat, csak az a baj vele, hogy megállt a számára fontos ügyeknél, s ezért elfogulttá vált. Ennek a problémának azonban nem az a feloldása, hogy akkor mindenki mondhat, amit akar, azaz mindenki úgy sérti meg mások méltóságát, ahogy akarja, s ha nem tetszik, ne olvassuk el. A sérelemnek ugyanis akkor is vannak/lehetnek következményei, ha homokba dugjuk a fejünket.

Az erkölcsi és a jogi megítélés konzisztenciájáról tehát folytassuk csak a vég nélküli vitákat.

A konkrét ügy erkölcsi megítélése zavaros jelenleg és ezt a zavart Bakó Beának nem sikerült feloldania. A megtámadott lap tevékenységét etikai szempontból nagyon sokan sérelmesnek tartjuk, nem minősíthetjük makulátlannak, tehát hősi halottaknak, a "szabadság hőseinek" sem tartjuk őket, hiszen a "hősiesség" erkölcsi értékítélet. Ettől még a haláluk tragédia és a meggyilkolásuk az európai értékrend elleni támadás, mert a jelenlegi erkölcsi mércéink szerint az elkövetett erkölcsi bűneikért nem jár halálbüntetés, s jogilag bűnösnek is akkor minősülnek, ha a bíróság bűnösnek mondja ki őket.

Ugyanakkor a gyilkosok értékrendje az ő kultúrájukban nem az elmeháborodottak szintjén extrém, hanem tömegek azonosulnak vele, tehát az ügy bizony "kultúrák szembenállásának", mondhatni harcának a része, s így is kell mérlegelnünk, mindkét kultúrán belül. S az európai iszlám bevándorló közösségek integrációjának a kérdését nem lehet a szőnyeg alá seperni, s - véleményem szerint - még addig kell az integrációs feltételeinket egyértelművé tenni és rájuk kényszeríteni, amíg még mi számítunk otthon lévőknek.

(A szabadság határainak mérlegelésére a távol-keleti kultúra ad az európaitól eltérő, de nagyon szimpatikus megoldást. Ott minden felnövekvő fiatalba belenevelik azt a mások tiszteletén alapuló belső erkölcsi mércét, amely meggátolja őket mások sértegetésében. Udvariasak, tisztelettudók, megkeresik azokat a fogalmazási módokat, amelyek elég árnyaltak ahhoz, hogy mérlegelendő kritikának és ne sértésnek, minősítésnek, lejáratásnak érződjenek. Öncenzúra – mondja a törtető európai „jogvédő”. Bizony az. S jó lenne belőle minél többet eltanulni.)

(„Ne az legyen a magyar társadalom szervezőelve, hogy mindent szabad, ami más szabadságát nem sérti, hanem legyen az, hogy amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd azt másokkal.”)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.01.09. 13:06:00

@jose maria padilla: "az iszlám az ateizmust, és annak vallását, a liberalizmust utálja. a más vallást tolerálja alap esetben. "

Ez mondjuk így konkrétan nem igaz.

Bell & Sebastian 2015.01.09. 13:13:02

@Disznóvári: Háromféleképpen, hárman mondjuk ugyanazt, nosza, cáfold meg, Yoko.

Google 2015.01.09. 13:17:42

@DrDukcsik:

Na, de hányszor, már hányadjára?

legeslegujabbkor 2015.01.09. 13:28:59

@Google:
"MÁSOK véleményének a tiszteletben tartásával hogyan fér össze a megint mások vallásának a kigúnyolása, kedves Szerző? Tisztelet és gúny együtt nem játszik, nem gondolja?"
A szólásszabadságba belefér egy vicclap, sőt a megjelentetett oldalain mindenből csinálhat szatírát, és mindent kigúnyolhat.
A komikum keresése közben nehezen tudom elképzelni a karikaturista arcán elomló ájult tiszteletet.

DrDukcsik 2015.01.09. 13:45:48

@Google: Sokadszorra, és még addig mig az Usa törvényhozásában és irányitasában ők a hangadók.

Baldrick68 2015.01.09. 13:52:54

@DrDukcsik:
Ha elfogadom azt az érvrendszert, hogy maguknak keresték a bajt és minek hergelik a jónépet...

Akkor ezek szerint az is tök okés lenne, ha egy Magyar Nemzetes író olvasó találkozó alkalmával egy Glock 17-el látogatnám meg Bayer Zsoltikát?

mrZ (törölt) 2015.01.09. 13:55:50

@Bell & Sebastian:

Igaza van valahol, mert csak az egyisten hitűeket abból is a valóban hithűeket, fogadja el az iszlám, a többi vallású hitetlen mert másban hisz, az ateista meg a legrosszabb mert még tagadja is isteni létet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.01.09. 14:00:52

@Bell & Sebastian:

"Ez nem vallás vs. vallás konfliktus, hanem vallás vs. állam." --- írja.

Igen. Ezért is írtam fentebb, hogy ...akik így hivatkoznak, így alkotnak törvényt és így ítélkeznek, azok vagy őrültek vagy bűnözők...

Robinzon Kurzor 2015.01.09. 14:07:05

"egyes történelmi események tagadását, vagy bizonyos jelképek használatát büntetik államok – köztük Magyarország"

A 2012. évi C. törvény (Btk.) a NER kreálmánya.

A Fideszben ezek szerint polkorrekt ballibek ülnek?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.01.09. 14:11:28

@legeslegujabbkor:

"A szólásszabadságba belefér egy vicclap, sőt a megjelentetett oldalain mindenből csinálhat szatírát, és mindent kigúnyolhat." --- írod.

Egy hívő ember számára hite személyisége legérzékenyebb, legmélyebb és legszemélyesebb része. Te mit szólnál hozzá, ha egy vicclapban, mondjuk, a családodat gúnyolnák ki aljas és alantas módon? Vérmérséklet szerint, felháborodnál, perre mennél, esetleg, ha kéznél van, pofán vágnád a karikaturistát --- mert megsértették a méltóságodat. A te emberi méltóságod számít, egy hívőé nem?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.01.09. 14:17:16

@Robinzon Kurzor:

A Fideszben köcsögök ülnek --- de, szerintem, neked emiatt boldognak kéne lenned:-)

Robinzon Kurzor 2015.01.09. 14:24:06

@bbjnick:

Lázár Jánosnak innen üzenem, hogy ezt nem én mondtam.

Amúgy pedig megint magadból indulsz ki és azt képzeled, hogy mindenki más is azon a degenerált módon működik, ahogy te magad.

Miért kellene bárkinek boldognak lennie attól, hogy "köcsögök" kezében van az ország irányítása, ráadásul láthatóan még azok sem tesznek ellene semmit, akik köcsögöknek mondják őket (mint pl. te, ugye).

mrZ (törölt) 2015.01.09. 14:24:52

@Robinzon Kurzor:

nem ballib hanem zsidók és zsidó bérencek.

De a btk csak az egyik fele, a csavar a tákolmányban van elrejtve:
(2) Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

Így aki holobűnös nem indokolhatja meg az érveit, a holokutató mond itéletet felette, amit a bíró csak kihirdet.

Bell & Sebastian 2015.01.09. 14:25:12

@bbjnick: Fogalmam sincs, hogy létezik-e még a Móricka, de annak a tartalma is csak akkor tűnt fel a demokratáknak, amikor megrajzolták benne a tücsköt és hangyát, párásztokkal és cigányokkal.

A katkó toleranciába bele kellett férniük a méretes fütyiknek, a libsikébe az élősködés felemlegetése nem fért bele. A jó öreg kettős mérce.

Ne legyen igazam, de van párhuzam a magyar cigány-vadászat és francia skribler irtás között.

Legalább háromféle aspektusból, de most nem erről van szó.

Az államvallás hozza elő ezeket az infernális jelenségeket, erre dobnak rá még egy lapáttal!

Nem vagyok Csárli, valahol meg kell húzni a határt mindenkinek. Legfőbb ideje lenne, ha hagynák.

Sir Galád 2015.01.09. 14:31:41

És újra és újra és újra ugyanaz a mandineren. Bámulatos ez a egysíkúság, amit nap, mint nap levezettek. A lényeg, hogy bármi történik, az a liberalizmus hibája. Nem tudom feltűnt-e, de más is létezik a liberalizmuson kívül a világban. Értem én, hogy valamit okolni kell. De mindig ugyanazt? Ilyen felületes érvekkel?

Megy az aggódás a politikai korrektség miatt, holott mindenki nyilvánosan el szokta mondani a véleményét és csak olyanoknak kell általában a véleménye miatt aggódni, aki szélsőséges nézeteket vall és közösségeket izgat. Nem mondom, hogy ez jó, de mi köze van a bevándorláspolitika kritikáihoz? Világos, hogy baj, hogy valaki nem mondhatja el, hogy lángszóróval égetne el arabokat és zsidókat, de valószínűleg nem ez az a vélemény, ami a társadalmi vitákat előreviszi.

Olcsó demagógia, hogy a liberalizmus nem tudta megtanítani az alapelveket. Nem a konzervek buzdítanak arra, hogy nem idevalóak a mohamedánok, a szélsőjobb pedig irtaná őket? Ahol a társadalom kilöki magából és ahol a iszlámisták maguktól is zárt kört alkotnak egy számukra idegen országban (mert ez természetes és mert a bevándorlók jóval konzervatívabbak a saját kultúrájukban még egy európai konzervatívnál is), nem nyilvánvaló, hogy hosszú idő kell az alapelvek elsajátításához? Nem tudom miből jön Nálad az a sejtetés, hogy ennek azonnal működnie kellene. Igen, lehet, hogy a negyedik vagy ötödik generáció fog rendesen beilleszkedni.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a második generációs bevándorlók közül kerülnek ki a dzsihádisták. Az ország, ahol élnek, megveti őket. Ingyenélőknek, kívülállóknak tekintik őket Főleg a konzervatívak. A kultúrájuk jelenleg egy egyvelege a csőkonzerv iszlám és a nyugati liberalizmusnak. Sokuk napról napra él meg, ki tudja miből (legálisan-nem legálisan). Nyilván megjelennek náluk is a szokásos mély szegénységből eredő problémák (drog-bűnözés-tán alkohol is, prostitúció stb.). Többségük huszonéves vagy még fiatalabb, akik bedőlnek a saját kultúrájuk populista dogmáinak, mert ez értelmet ad az életüknek és így szembeszállhatnak az őket elnyomók ellen. Közismert tény, hogy ebben a korosztályban mindig tarolnak a populisták. Nem véletlen, hogy Mo-n a Jobbik (vagyis a legpopulistább párt) pl. a huszonévesek körében magasabb támogatottsággal bír.
Igen, felelőssége van a liberális demokráciáknak abban, hogy könnyen adták meg a bevándorlási jogot, mert ez jelenleg a kulturális különbségek miatt konfliktusokhoz vezet, illetve radikalizálódik olyan szervezetek miatt, mint az Iszlám Állam (melynek létezésében az iszlám államoknak szintén komoly felelőssége van, ha már azokat is keresünk - Ez vicc kategória, hogy nem léptek fel még komolyabban egy olyan ellenség ellen ami a saját hatalmukat is veszélyezteti). De az emberség és az empátia vezette ezeket a liberális demokráciákat. Ami azért még is valami keresztény és európai dolog. Főleg Európa gyarmati történelme után.

Mindemellett viszont nem tudjuk mi lenne, ha nem lenne ha nem lennének nálunk bevándorlók és elkülönült kultúrák élnének egymás mellett, egymást meg nem értve. Valahol el kell kezdeni a közeledést (még ha nem is ilyen vehemensen).

Bell & Sebastian 2015.01.09. 14:36:14

@mrZ: A holohit (kötelező jelleggel) az államvallás része azokban az országokban, amelyek egy cionisták nélküli birodalom építésén munkálkodtak.

Ebből csak az következik, az újbirodalomból a cionisták kihagyhatatlanok. Sem az egyik, sem a másik.

Bell & Sebastian 2015.01.09. 14:39:12

@Sir Galád: Galád, baszod, ilyen már volt egyszer, például a Monarchiában. Együtt - de külön. Az se volt jó, ez se lett jó, mindig csak a más asszonya volna jó.

Google 2015.01.09. 14:48:46

@legeslegujabbkor:

Nem az "ájult tiszteletet" hiányolja itt senki, hanem azt, hogy míg egyesek érzékenységét illik és figyelembe is kell venni, a másokéra tesznek, tehetnek. És ez a kétarcúság - mint jelen esetben is - megbosszulja magát.
Egyesek túl jól tudják érvényesíteni az érdekeiket, ha kell, akár az egész világ kárára is! Értékek ide vagy oda.

mrZ (törölt) 2015.01.09. 14:52:45

@Sir Galád:
>>Egyáltalán nem meglepő, hogy a második generációs
>> bevándorlók közül kerülnek ki a dzsihádisták.
>>Az ország, ahol élnek, megveti őket.
>>Ingyenélőknek, kívülállóknak tekintik őket....

Khmm.... mintha hazudnál.

rt.com/news/immigrants-jobs-native-brits-049/

aztán ezt a képet elmentheted magadnak és ráérő idődben mélyenszántó gondolatokat áldozhatnál rá:
cdn1.cityam.net/sites/default/files/sites/default/files/content-editors/images/u41884/Immigration-Per-1000-persons-pop-_chartbuilder%20%281%29.png

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.01.09. 15:19:27

"Újabb lövöldözés volt Párizs egyik keleti elővárosában, egy kóser élelmiszerboltban. Egy felfegyverkezett férfi túszokat is ejtett. A legfrissebb hírek szerint legalább két halottja van a támadásnak.

Lövöldözött és túszokat is ejtett egy felfegyverkezett férfi Párizs keleti részén egy kóser élelmiszerüzletben. A mintegy húsz másodpercig tartó lövöldözésben legalább egy ember megsérült – közölte a rendőrség. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi túszt ejtett a támadó, a sajtóorgánumok öt és tíz közé becslik a túszok számát.

Feltételezések szerint a lövöldöző azonos lehet azzal a 32 éves férfival, aki csütörtökön lelőtt egy francia rendőrt. Ő a hatóságok közlése szerint kapcsolatban lehet a Charlie Hebdo szerkesztőségét megtámadó testvérpárral.

A rendőrök és mesterlövészek ellepték a területet.

A France24 szerint a kóserboltot érintő támadásnak legalább két halálos áldozata van. Ezt a Le Monde-nak is megerősítették. A túszejtés helyszínen két fiatalt rángattak le a robogóról és vettek őrizetbe a rendőrök. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy van-e közük a támadáshoz."

mandiner.hu/cikk/20150109_lovoldozes_es_tuszejtes_volt_egy_parizsi_koser_uzletben

Robinzon Kurzor 2015.01.09. 15:20:49

@mrZ:

Tehát a Pitagorasz-tétel tagadását sem úszom meg egy karóval matekból.

Ráadásul mindez a zsidók és -bérencek miatt.

Kemény.

Sir Galád 2015.01.09. 15:21:22

@mrZ: Nem tűnik hazugságnak. Te amúgy ilyen statisztika-hívő vagy?

Nem mohamedán bevándorlókról szól a stat, hanem az összesről. Például európaiakról, ázsiaiakról, ausztrálokról, afrikaiakról, dél-amerikakról, avagy minden kontinensről, ahol a britek gyarmatot tartottak. Emellett egy brit statisztika nem releváns egy másik EU országban. Harmadik kifogásom, hogy a szegénységben élő bevándorlók százalékával semmit nem foglalkozik az elemzés.

A második statisztikát meg nem tudom minek küldted, úgyhogy esélyem sincs szántani, aratni meg végképp nem.

Sir Galád 2015.01.09. 15:26:13

@Bell & Sebastian: Most viszont békében élünk az osztrákokkal. Vannak akik a másik országában.

DrDukcsik 2015.01.09. 15:43:18

@Baldrick68: Nem irtad milyen érvrendszert...
Hol szerzel Glockot?
Nekem is kéne ellened. Ha elfogadod...

mrZ (törölt) 2015.01.09. 15:49:25

@Sir Galád:
>>Te amúgy ilyen statisztika-hívő vagy?

Csak ha engem igazol.

Itt a (zsidó!!!) pew research az amerikai muszlimokról értekezik, ha már a brit nem tetszik:

The 2007 Pew survey found that Muslim Americans generally mirror the U.S. public in education and income levels, with immigrant Muslims slightly more affluent and better educated than native-born Muslims. Twenty-four percent of all Muslims and 29 percent of immigrant Muslims have college degrees, compared to 25 percent for the U.S. general population. Forty-one percent of all Muslim Americans and 45 percent of immigrant Muslims report annual household income levels of $50,000 or higher. This compares to the national average of 44 percent. Immigrant Muslims are well represented among higher-income earners, with 19 percent claiming annual household incomes of $100,000 or higher (compared to 16 percent for the Muslim population as a whole and 17 percent for the U.S. average).

vizipipa 2015.01.09. 16:41:27

@Robinzon Kurzor: "A 2012. évi C. törvény (Btk.) a NER kreálmánya"

Nagyon csúnya dolgokat írhatnék a szavahihetőségedről, de nem teszem. Ehelyett ennyit:

"2010. február 24., szerda
Hétfőn az Országgyűlés elfogadta a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvénymódosítást. A Btk. friss 269/C paragrafusa szerint ..."

A NER (Fidesz) ezt annyiban módosította, hogy a holo+komm-ra változtatta.

Sir Galád 2015.01.09. 16:43:57

@mrZ: Figyu ne a bevándorlók hazájával, Amerikával gyere nekem! Abba az országba azóta van bevándorlás, amióta megalakult. A franciákról túrj elő egy statot, mivel ők az elsődleges célpontok.

mrZ (törölt) 2015.01.09. 18:28:36

@Sir Galád:

A francia nem a bevándorlók miatt problémás hanem a szemtelen zsidók miatt. Ha nem a muszlimok akkor a helyiek gyepálnák őket, nagyon rátelepedtek az országra a lazard-rotschild vezette családok.
Ahogy egyre mélyebbre süllyednek és a gazdasági dolgok egyre több embert foglalkoztatnak, rájöttek hogy 6.000mrd$ adósságuk van, a tartalékokat (10.000mrd$ ) viszont elprivatizálták a zsiványok. Közben évi százmilliárdokat kell költeni állami pénzből a zsidó cégek afrikai működésére és a mediterrán kötelezettségekre, akik SEMMI ADÓT SEM FIZETNEK!!!! Meg a rengeteg rendőr akik a zsidó érdekeltségeket védik, bosszantja őket rendesen.

Mondjuk úgy hogy a franciák a muszlimokat használják a kivándorlás motiválására, évek óta menekülnek a zsidók, azok meg a buta parasztokat lázítják az afrikaiak ellen, hasonlóan ahhoz ahogy nálunk a cigányok lettek a főellenség.

SzerződésSertés 2015.01.09. 18:36:13

Ezeket nem lehet integrálni. Ezek nem akarnak sem tanulni, sem dolgozni, ráadásul szemet vetnek ugyan más tulajdonára, de a mögötte álló munkát már nem látják meg. Talán végre ideje felhagyni ezzel a kurva nagy toleranciával, amíg még kinek-kinek él a családja és belátni, hogy ez multikulti erőltetés ránk is csak bajt hoz, de ezek a veszett férgek sem érzik magukat jobban tőle.

bömböcz 2015.01.09. 18:45:39

Nézem a "zavart tekintetű"és a "genetikailag kódolt mosolyú " mandi szerkesztőket a szektATV-én és elsomolyodom a világ folyásán...

hoplita 2015.01.09. 19:21:03

@Baldrick68:
Tőlem nyugodtan, de az agyarhírlapnál van..:)

Ha javasolhatnám félköpenyes üregeshegyűt használj, biztos, ami biztos.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.01.09. 23:14:24

@Baldrick68:
Ha feldugod a seggébe, azonnal megtér liberálisnak. :)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.01.09. 23:37:14

@jose maria padilla: "Nemzetközi keresztény statisztikák2 szerint az egyház világszerte ötven országban él időnkénti vagy állandó korlátozás, elnyomás vagy üldözés alatt. Az ötvenből harminc-
egy az iszlám vallásjogot is valamilyen szinten alkalmazó állam, a többi ateista vagy személyi diktatúra, buddhista vagy hindu nacionalista kormányzat. A hármas kategória szerint a keresztényeket kifejezetten „üldöző” 10 államból 7, a 18 „elnyomó” államból 11, a 32 „korlátozó” államból 13 iszlám ország."
teol.lutheran.hu/tanszek/driskola/images/pdfek/szalai_diss.pdf

Sir Galád 2015.01.10. 00:54:51

@mrZ: Valahogy nehéz belátni, hogy a zsidók jobban zavarják őket, pláne ezek után. De legalább már ezen a honlapon tudjuk kit zavarnak.

Bell & Sebastian 2015.01.10. 00:57:56

@Disznóvári: Azt leszámítva, hogy pontosan akkora (vagy még nagyobb) színjátékot láttunk, mint amit Magyarországon egyszer már elsütöttek, továbbra is azt állítom, hogy az államvallás gyári hibás, a végtelen tolerancia óriási tévedés, a kultúrák keverése-kavarása pedig több mint hiba, bűn. Többfajta iszlám van, a vadhajtásaira tán nem kéne védernyőt borítani.

A konkrét eseménysorozattal kapcsolatban:
- nagyon csúnyán felültettek mindenkit
- terrorizmus is importáltunk, nemcsak kólát és ájfont
- egyértelmű, ki húz hasznot ebből és ki szív ezek után
- egyedül a civil halottak igaziak, vagy még azok sem
- a kóser bolttal túlspílázták és elszarták az egészet

Mindösszesen: ezt csak nagyon bugyuta emberek szopják be, csak ürügynek kellett. A díszemelvényen álldogáló államfők elgondolkozhatnak azon, hogy Jupiterhez vagy az Ökörhöz van nem szerencséjük.

És szépen aláírják, amiz kell.

A TEK erre kap még 6 helikoptert és 8 tankot, veszély van, nyökögi majd Háry János, ex sofőr a tévé-tévében. Majd odacsapnak a rasszistáknak és antiszemitáknak, csak hogy értsék!

Van benne jó pár logikai bukfenc, de kit érdekel? Fő az egészség.

Bell & Sebastian 2015.01.10. 01:02:44

@bömböcz: A neokon mozgalom itt tájidegen jelenség. Nem hitték el, megszívták. Majd keresnek másikat, mint invalidus trafikos munkahelyet.

picur3ka 2015.01.10. 01:45:56

@Disznóvári:

Annak vizsgálata nélkül, hogy hogyan üldözik a keresztényeket a 'keresztény' államokban ez a statisztika lófaxt nem ér.

Meg sok egyéb vizsgálata nélkül sem.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.01.10. 03:16:51

@picur3ka: Butuska, szerinted a "világszerte"nem azt jelenti, hogy megvizsgáltak minden országot?
A kérdés, hogy az iszlám toleráns-e más vallásokkal.
Nem, nem az. Alapból nem.

Virág et. 2015.01.10. 05:59:19

@mrZ: A fickó soha nem volt munkaviszonyban, tehát nehezen rúghatták ki. A google képkeresős hülyeséged meg téged minősít - olvass el 30 év újságot és aztán ugass, vagy kussolj és ne minősíts mást. Ha állítasz, akkor bizonyíts is vagy fogd be a pofád.

Ennyi. Takarodhatsz vissza zsidózni.

@DrDukcsik: Provokálni? Ki provokál kicsodát? Ti olyan egybitesen egyszerű retardáltak vagytok, hogy nektek tök mindegy, hogy a bélyeggyűjtésről vagy a vízilovakról van szó, akkor is ugyanott köttök ki.

Virág et. 2015.01.10. 06:19:50

@mrZ: "zsidó isten"

Isten egy van, te ostoba, félművelt fotelnáci.

"hazudsz"

galeria.index.hu/kult/2015/01/07/a_charlie_hebdo_iszlam_allammal_foglalzo_cimlapjai/10

De ez persze nem Izrael ellen szólt és nem Charb csinálta, akit nem lőttek le az elvbarátaid. Te senki.

mrZ (törölt) 2015.01.10. 07:35:30

@Virág et.:
>>A CH ugyanúgy odamondogatott a zsidó vallásnak is.
>>Sőt, Izrael államnak is. Google a barátod.

Így indítottál. És a google bebízonyította hogy hazudtál. Mondom még egyszer hazudtál.

1.,
wp.patheos.com.s3.amazonaws.com/blogs/getreligion/files/2012/09/Charlie-Hedbo-18-Sept-2012.jpeg
2.,
i.huffpost.com/gen/2462932/thumbs/o-VEILED-570.jpg
3.,
static.guim.co.uk/sys-images/guardian/Pix/pictures/2011/12/16/1324038811554/The-cover-of--December-20-001.jpg
4.,
theneedleblog.files.wordpress.com/2015/01/charlie_hebdo_shoah_hebdo1-agchbtbki00g00gk88s80skw-brydu4hw7fso0k00sowcc8ko4-th_.jpeg
5.,
litinerantcitoyen.files.wordpress.com/2011/11/shoah-hebdo2-724x1024.jpg

Ennyi a google képkeresővel oldalakon keresztül görgetve. Közben százával az iszlám-mohamed karikatúrák. Fontos különbség még hogy a zsidókkal kapcsolatban csak a rabbi és a zsidó ember a célpont, a muzulmánoknál meg a vallás is (mohamed és a korán).

ja hogy te indexre hivatkozol, indexet olvasol. Az más.
Az ne zavarjon hogy naponta hazudják az ellenkezőjét a tegnapinak, hogy ugyanazt a zsidó provokációt csinálják mint a hebdo csak pina-fasz-bulvár köntösben, az olyan zsebhoki bajnokokra bazíroznak mint te.

Zsidóisten? Még több is volt nem csak egy, aztán karbantartás hiányában (megették az áldoznivalót) leamortizálták őket, nulla értéken kivezették a könyvekből, és bekönyveltek egy új fejlesztést jahve néven. Csak nem vigyáztak rá eléggé, azóta mást is szolgál. Ők visszavennék a rablott holmit, de kevesen vannak és gyengék(egyenlőre).

>>olvass el 30 év újságot és aztán ugass,
Kisfiam, a 30 év újságolvasás már rég megvolt. Vau. Vau.

Virág et. 2015.01.10. 07:41:57

@mrZ: A Shoa Hebdo-t nem a CH adta ki, az a címlap egy provokáció. A rabbik ábrázolása az nem zsidó vallás szatírája szerinted? A rabbi az micsoda, ha nem vallási figura?
Szerinted miért szerepelt egy rakás Mohamed-karikatúra? Talán nem azért, mert sem a zsidók, sem a keresztények, sem a hinduk sem senki más nem dobott gyújtóbombát a szerkesztőségükre, csak a retardált militáns iszlamisták? Erre a megfelelő válaszuk az volt, hogy felkapcsolták a sebességet a Mohamed-karikatúrák vonalán.

Ezért megölték őket most. Ez megbocsáthatatlan.

A korábbi kirúgós történetedből meg kifelejtetted azt a tényt, hogy a szatíra célpontja a nem zsidó Sárközy elnök fiacskája volt. És már akkor sokan mondták, hogy az antiszemitizmus vádja csak a kifogás volt, mert valójában Sárközy állt a cirkusz hátterében. Ha nem Sárközy fiának esküvője a téma, akkor probléma sincs.
De neked ebből is a Nagy Zsidó Összeesküvés jön le.

mrZ (törölt) 2015.01.10. 08:28:58

@Virág et.:

Nem hiszek a zsidó összeesküvésben. Egyszerűen csak élik az életüket, nekik az a természetes. Mókuskerék. A boldogságuk mindig csak egy kicsit van odébb.

Ezzel most azt mondod hogy először gyújtóbombát dobtak rájuk, és ezek bosszúból karikatúráznak. Csak akkor miért kértek rendőri védelmet, miért nem költöztek mekkába aztán a főtéren személyesen osztogatnák a lapot. Mert így olyan gyávának tűnik, ők meg olyan bátor HŐS öknek akarnak látszani.

A fickó meg repült amikor kinyitotta a száját, és zsidó felé beszólás miatt vitték bíró elé. De tényleg nem tudom mi volt az ügy mögött.

Sejtheted mennyire nem érdekel, nekem ez csak móka kacagás ingyen cirkusz, bírom a hülyéket, egyből okosabbnak érzem magam.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.01.10. 08:49:17

na, lapozzunk. bűnözőket bűnözők öltek halomra. bandaháború.
hogy kik generálták? minden esetre érdekes, hogy mint a cigánygyilkosságoknál, a megfigyelteket egyszer csak már nem figyelik. és az is, hogy gondosan mindenkit kivégeztek a leszámolók közül. azok már nem fognak beszélni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.01.10. 08:50:07

@Disznóvári: a keresztényüldözések csak reakciók az évtizedes iszlámbaszogatásra.

Virág et. 2015.01.10. 08:53:36

@mrZ: "Ezzel most azt mondod hogy először gyújtóbombát dobtak rájuk, és ezek bosszúból karikatúráznak. "

Nem. Pontosan azt mondom, amit írtam is. Olvasd el.

Nem akartak hősöknek látszani, csupán egy szatirikus közéleti vicclapot szerkesztettek egy olyan országban, ahol ezt a törvények engedik. Nem Mekkában (ahová egyébként be sem engednek nem muzulmánokat), hanem Párizsban, mert mindig is ott éltek és ott működtek. Nem a világot akarták megváltani, hanem egy buta lapot kiadni.

Ami tetszhet vagy nem tetszhet. Lelőni őket nem lehet. Aki ezt védi vagy mosdatja, az két lábon járó végtermék az én szememben. És hogy legyen viszonyítási alapod: még a Hezbollah (!) is elítélte az akciót. Fegyvertelen embereket lemészárolni vagy egy rendőrt hátba lőni az csak nagyon unortodox helyeken érdemel dicséretet vagy jóízű "megérdemelte" kommenteket.

"De tényleg nem tudom mi volt az ügy mögött. "

Tényleg nem tudod. Olvasd el csak a saját magad által beidézett cikket a kedvemért. Mást nem is kell. Esetleg megkeresheted a petíciót, amit a most halomra lőtt újságírók írtak a védelmében. De inkább ne fáradj. Szaladj Orbán facebook oldalára és írjad be szépen a többi 100+ hülye mellé, hogy megérdemelték meg ez kéne ide is. Hadd lássa a világ, hol is áll Magyarország a nagy térképen.

mrZ (törölt) 2015.01.10. 09:49:06

@Virág et.:
Az hogy a szerkesztőségben meghalt valaki, semiiféle bizonyíték nem támasztja alá, sőt minél inkább kifésülik a sztorit annál inkább kétséges.

Az hogy a franciák/dánok poltpéterei megengedik a gyűlölet keltést karikatúra címszó alatt nem mérvadó, ott is ugyanazok a törvények vannak, ezek mind egységesek európában, britanniában egyből 20év. Milliónyi iszlám karikatúra van, ők miért csinálták ennyire vadra?

A provokáció nyilvánvaló lásd fent, vagy azt is vitatod?

Mert ha az megvan megyünk tovább.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.01.10. 09:58:55

@jose maria padilla: Nem, illetve nem csak.

A hivatkozott tanulmány szerzője részletesen elemzi, hogy pl. valami Abdul Fattah Munif hogyan magyarázza félre a Koránt, hogy igazolja, hogy az iszlám szerint "vallási sokféleség Allah akarata".

teol.lutheran.hu/tanszek/driskola/images/pdfek/szalai_diss.pdf (194-197 o.)

Persze van erről komolyabb irodalom is, de így hirtelen ezt találtam a neten.
---
Szemelvények a Koránból:
"9:29 (SIMON) Harcoljatok azok ellen – azok között, akiknek az Írás adatott –, akik nem hisznek
Allahban és a Végső Napban és nem tekintik tilalmasnak azt, amit Allah és az ő küldötte
megtiltott, és nem vallják az igazság vallását – [harcoljatok ellenük] mindaddig, amíg megadják
a jótettért járó dzsizját, lévén, hogy becsületüket-vesztettek ők."

"9:30 (SIMON) És a keresztények azt mondják: „A Messiás Allah fia.” Ezt mondják ők a szájuk-
kal. [Állításukkal] hasonlítanak azoknak a beszédéhez, akik korábban hitetlenek voltak. Allah
átka legyen rajtuk! Hogy fordulhatnak el [ennyire az igazságtól]? Írástudóikat és szerzeteseiket
és Mária fiát, a Messiást Allah mellé uraiknak tették meg, holott nem kaptak más parancsot, csak
azt, hogy egy istent szolgáljanak. Nincs más isten rajta kívül!
5:17 (SIMON) Bizony hitetlenek azok, akik azt mondják: „Allah: a Messiás, Mária fia.” Mondd
nekik: „Ki érhetne el Allahhal szemben bármit is, ha úgy akarná, hogy elpusztítsa a Messiást,
Mária fiát és az anyját és mindenkit, aki csak van a földön?” (ue. 5:72-73)"

"3:59-61 (SIMON) Jézus olyan Allah előtt, mint Ádám. Porból teremtette őt, majd azt mondta
neki: „Legyél!” – és lett. [Ez a kinyilatkoztatás] az Igazság, [amely] az Uradtól [ered]. Ne légy
[hát kételkedő] a kételkedők között. Ha ennek okán bárki is vitába száll veled, miután [Allahtól
mind]eme tudásra szert tettél, akkor mondd: „Jöjjetek ide és hívjuk [össze] a mi fiainkat és a ti
fiaitokat, ami asszonyainkat és a ti asszonyaitokat, saját magunkat és benneteket, azután
kölcsönös átkot fogadunk, hogy Allah átka azokat [sújtsa], akik hazudnak!”

Robinzon Kurzor 2015.01.10. 11:27:42

@Bell & Sebastian:

A helyzet komoly.
Annyira, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ne lenne igazad.

Robinzon Kurzor 2015.01.10. 11:41:07

Az pedig továbbra is minimum nyitott kérdés, hogy a vallási fanatizmus kigúnyolása mikortól csap át magának a vallásnak vagy követeinek gúnyolásába.

És ha már átcsapott, akkor ennek hol van az a határa, amit az emberi méltóság védelme érdekében már nem lenne szabad tolerálni. (Tehát az államnak, a jog eszközeivel hol kellene közbelépnie.)

Továbbá az is kérdés, hogy a nem vallási meggyőződést is tiszteletben kell-e tartani? Hiszen bármilyen (érték)választás is a személyiség része lehet (focicsapatnak szurkolás) és akkor aki ezen gúnyolódik, az is -- bébéjé kedvéért: -- a illető emberi méltóságát sérti.

Dzsentrisvihák 2015.01.10. 15:50:33

"Nagy kudarca ez a liberális Európának: hogy nem tudta a saját értékeit közvetíteni azok felé, akik számára pont a legfontosabb lett volna."

Akinek/aminek nincsenek értékei, az mégis mi a szart tudnak közvetíteni bárkinek is!?

Az ide áramló muszlimoknak, meg a többi bevándorlónak pedig egy dolog volt fontos: az easy money, a szabadon szipolyozható szociális ellátórendszer, és a védtelen, kiherélt társadalom, amitől bármikor, bármit elvehettek, mert ugyanazok a liberális tetűládák, akik most hőst próbálnak faragni ezekből az alpári karikaturistákból, azt harsogták, hogy nekik szabad, mert más a bőrszínük, és a vallásuk. Tehát többet érnek, mint a bűnös, fehér, keresztény, európai ember.

Tessék, itt az eredmény.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.01.10. 17:24:06

@Dzsentrisvihák: S mi a helyzet azokkal, akik azt harsogják, hogy az iszlamistáknak szabad a minden, mert ők többet érnek, mint mi, elfajzott, degenerált, Istentől elfordult európaiak?

zsoltszekeres 2015.01.10. 17:28:03

A cikk egy nagyívű általánosításra alapul, ami elfogadhatatlan. Három gyilkos merénylő tetteiből milliós közösségek integrációjára, viselkedésére, az általuk vallott elvekre vonatkozó generális megállapítást tenni egyszerűen nem lehet. De persze jó ürügy a valóban irtózatos brutális párizsi mészárlás és az elmúlt napok franciaországi eseménysorozata azoknak, akik mindenáron az európai bevándorlási politikát akarják ütni.

Virág et. 2015.01.10. 17:37:44

@mrZ: micsoda? Szerinted akkor nem is lőtték le a lap szerkesztőit?
Ez komoly?

mrZ (törölt) 2015.01.10. 18:09:10

@Virág et.:

Persze hogy komoly. Én nem feldolgozott híreket olvasok, hanem az eseményeket, apró részleteket. Ott pedig nagyon nagy különbségek és érthetetlen megmagyarázhatatlan dolgok vannak az ügy kapcsán. Már az első percektől riasztott a vészcsengő, mert semmi bizonyíték nem került elő, a mobiltelefonok korában!!!!!, és az egyetlen ami kikerült a liveleak-re!!!! az hiányos és hibás. Nem vagyok egyedül akik figyelték a kibontakozást és már mondták is folytatást. Én például a fegyveres tűzharcban lelövik őket-tel telibe vertem, más a telefonos interjút találta el, volt aki színesbőrű lelőtt rendőrt, a legjobb aki megmondta hogy körbeutaztatják a riportereket mindenféle vakriasztásokra hogy csak a kiválasztottak legyenek a végső kifejletnél. Előre tudható volt a szkript az elmúlt évek eseményeinek elemzése alapján. Ajánlom figyelmedbe az egyik fórumtársunkat, brilliáns meglátások mégha nem is mindenben értek egyet: beszelomajom.blog.hu/

De neked ettől még csak maradjon a hivatalos verzió, most nem viccelek!!!!, mert fizikailag és szellemileg is rosszul éreznéd magad ha kételkedni kezdenél. Sajnos ez a tv hatása.

Ha esetleg úgy döntesz hogy kidobod a tv-t, egy-két hónap múlva megváltozik a világ körülötted.

Mielőtt válaszolsz: A barlang mítosza:
hu.wikipedia.org/wiki/Barlanghasonlat

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.01.10. 19:00:16

@mrZ: A paranoid skizofrénia gyógyszeres és analitikus terápiával gyógyítható. Fordulj szakorvoshoz, mielőtt családtagjaid fejéből akarnád kivenni a téged sugarazó csipet.

Nem vicc! Be kell látnod, hogy elmebetegség tünetei mutatkoznak rajtad, ami a számodra kedves, veled kapcsolatban élő emberek életére is veszélyes lehet!

mrZ (törölt) 2015.01.10. 19:14:35

@Counter:

Mi benne a skizó? Mi benne a paranoia?
Én a netbe nőttem bele, 25 éve olvasom mekkora különbség van a tv nézők és tv mentesek véleménye/tudása között. És közben végigtúrom a netet a foia dokumentumok után, ezrével olvasom azokat amikről sohasem hallottál. És mindez ott lenne neked is, de te tudatosan elhatárolod magad tőle.

Itt van egy cím. cryptome.org/

Mind valós dokumentum, hányról tudsz vagy hallottál? Egyről sem. A tudatlanságot választottad. De az a te életed, én attól még élem az enyémet.

ja chip!!! az új diákigazolvánok már kint vannak, rfid chippel felszerelve. Tudod mit jelent ez? Meg tudod fogalmazni mit jelent ez?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.01.10. 20:52:43

@Bell & Sebastian: Nem tudom, arra céloz-e, hogy elég fura, hogy szétlőtték a fickókat. Én azért előbb elbeszélgettem volna velük. S ha volt száz lőszerük, ami talált, talán egy is lett volna. Mondjuk egy mesterlövész puskájából. Egy profin végrehajtott akció utáni fejvesztve menekülés sem illik a képbe.

Robinzon Kurzor 2015.01.11. 01:01:18

@vizipipa: "A NER (Fidesz) ezt annyiban módosította, hogy a holo+komm-ra változtatta."

Nem, kis barátom.

A NER (Fidesz) egy új Btk-t fogadott el.
2012. évi C. törvény.

Ha a NER (Fidesz) nem akarná, hogy a holokauszt tagadás bűncselekmény legyen, akkor nem írja bele.

Nincs annál szánalmasabb, mint a 5 év kétharmados NER után bármilyen jogszabály miatt maguk mögé mutogatni.

Amikor bármilyen kósza ötletből 2-3 nap alatt elfogadott-aláírt-kihirdetett törvény lehet, akkor azt jelenti, hogy a NER (Fidesz) kifejezett akarata, hogy egyes történelmi események megtörténtének kétségbe vonása bűncselekmény legyen.
Próbálj meg együtt élni ezzel.

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 12:47:00

@Robinzon Kurzor:

EU-kompatibilis vagy nem?

ha kételyed van az itteni dolgokkal kapcsolatban akkor fordulj az Alkotmánybírósághoz vagy az Európai Bírósághoz

tudod itt már az EU jog van a joghierarchia csúcsán...

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 12:48:52

@zsoltszekeres:

az erőltetett integráció politikáját is lehetne ütni

meg egy csomó másikat

picur3ka 2015.01.12. 00:32:10

@Last Glacial Maximum:

Nem. Ebben teljesen igaza van. Sok európai országban nincs ilyen törvény. A Fidesz kukába lökhetné.

Hoppá: elméletileg. Mozgásterük nincs. A szoc-libek benyomták távozásuk előtt, eltörölni lehetetlen. A kormány teljes internacionális 'anti-szemita' letámadására adna teret. Tehát nem.

Teória és gyakorlat, még sincs igaza.

ebből persze nem tudjuk meg, mi az ő álláspontjuk...

picur3ka 2015.01.12. 00:53:00

@zsoltszekeres:

Nem azt akarják ütni. Ez azért kellett vagy jó, hogy összekovácsolják az Amerikától elidegenült európai hátországi támogatást.

Robinzon Kurzor 2015.01.12. 09:08:04

@jose maria padilla:

Akkor meg aztán végképp ne csodálkozzanak, hogy így jártak.

Robinzon Kurzor 2015.01.12. 09:13:13

@Last Glacial Maximum:

Nincs olyan EU-szintű jogszabály, amely kötelezővé tenné, hogy egyes történelmi események megtörténtének kétségbe vonását a büntetőjog eszközeivel kellene szankcionálni.

Tehát a Fidesz önszántából emelte be a saját Btk-ájába ezt a rendelkezést.

Neked is csak azt tudom mondani: fel kellene ezt valahogy dolgozni magadban.

Dzsentrisvihák 2015.01.12. 11:57:25

@Counter:

Szerintem ilyet egy európai nép fia sem harsog (max. azok a radikális iszlám hitszónokok állnak elő ilyen állásponttal, akik így akarják fanatizálni a sokadgenerációs, Európában született, muszlim fiatalokat).

A zárójeles eseteket leszámítva, ez az opció valahogy mindig csak belemagyarázások, ferdítések, szándékos félreértelmezések formájában merül föl. Vicces módon főleg pont azoktól a liberálisoktól, akik vallásos hittel imádják a zéró kontrollos bevándorláspolitikát, a bevándorlókat, és bármit, ami nem valóban európai, keresztény.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.01.12. 15:27:46

@Robinzon Kurzor:
egyrészt igen, másrészt meg azt mutatja, hogy nem a "sajtószabadság" hősei, hanem köcsög bérfirkászok, öngyilkos merénylők voltak.

Bell & Sebastian 2015.01.12. 17:03:00

@Mr Falafel: Arra célzok. Azt gondolom, hogy az előadás elengedhetetlen része a hamis-ingerület átvivő közeg és az ilyesmire fogékony közönség. Meg azt is, hogy itt mindhárommal komoly gondok vannak, a gyatra előadást lehúzták a kritikusok és a nép sem veszi a jegyet.
A darab teljes bukásnak mondható, csak ez még nem eléggé nyilvánvaló.

picur3ka 2015.01.13. 22:46:53

Felkérés keringőre.

Vlagyimir Csizsov, Oroszország EU nagykövete pedig a következőket nyilatkozta az EU Observer számára:
„Az gondolják, hogy bölcs döntés ilyen komoly politikai energiát fektetni az Egyesült Államok és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásba, amikor egy sokkal kézenfekvőbb partnert találnak épp a szomszédban? Mi még csak nem is kezeljük klórral a csirkéinket.”

euobserver.com/economic/127081

mrZ (törölt) 2015.01.15. 00:13:46

@picur3ka:

Tegnap pedig a gazprom főnök üzenete: fázni fogtok.

Транзит российского газа в Европу через Украину будет остановлен.
www.rg.ru/2015/01/14/miller-site.html

Bell & Sebastian 2015.01.15. 00:36:32

@mrZ: Aszt is szongya, hogy épíccsetek vezetéket magatoknak a török-görög határtól, addig tudunk 63 milliárd köbmétert elküldeni.

Hoppá.

mrZ (törölt) 2015.01.15. 10:19:05

@Bell & Sebastian:

Sok jelentkező van arra a mennyiségre, jól kiszámolták. Konfliktus bebiztosítva.

És mi meg majd építgetjük a vezetéket oda, aztán meg mégis jön ukrajnán keresztül vagy mégsem, mert mehetünk hajóval érte valamelyik lng terminálhoz. Ha karikaturista lennék inkább azt rajzolnám ahogy az eu rohangál a csöveivel a "sajnáljuk technikai okok miatt üzemszünet" feliratú csatlakozási pontok között.

Az is volt a hírekben valamikor 2 héttel ezelőtt, hogy a rosznyeft leállítja a vezetékes kőolajat ukrajnán keresztül? nem volt? A francba.

Bell & Sebastian 2015.01.15. 16:55:31

@mrZ: Most kell venni kondenzációs gázkazánt, éppen támogatják. :)

picur3ka 2015.01.16. 11:02:35

A MOL meg azt üzente, hogy nem kap elég dieselt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.01.17. 23:00:45

@DrDukcsik:

akkor viszont igencsak kézenfekvő igény az is, hogy az afrikai keresztények se provokálják a létezésükkel a muzulmánokat. bántanák őket a muzulmánok, ha ők is muzulmánok lennének? hát persze, hogy nem bántanák. de ezek a ketesztények odamennek, és kiprovokálják, hogy irtani kelljen őket. hát szabad ilyet?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.01.17. 23:21:29

@Virág et.:

nekem is azonnal a sárközis szál ugrott be a kirúgás valódi okaként, illetve feszegették azt is, hogy nem volt jóban a főnökével.

már csak azért is, mert amint a cikkben benne is van (!) emberünk a sárközi affér előtt nem sokkal pár mondaton belül a katkókat a moszlimokat ÉS a zsidólat is kigúnyolta, és mégsem rúgták ki.

mellesleg van egy norbid humor abban, hogy ha a csávó is ott lett volna, akkor a zsidó világösszeesküvés szerecsétlen áldozatáról ugyanezek a baromarcok azt írnák le, hogy milyen jó alaposan megérdemelte a halálát az a mocskos libsi, aki egyébként de facto kijelentette, hogy minden vallást gyűlöl.

úgy mellékesen a csávó beperelte a hebdót, és meg is nyerte a pert. 90 ezer eurót kapott, ami bizony ott sem kis summa. biztos éppen szundikáltak a zsidó világösszeesküvők.
süti beállítások módosítása