Ha nincs diktatúra, nincs interjú – Kertész Imre és a New York Times
2014. december 17. írta: TuRuL_2k2

Ha nincs diktatúra, nincs interjú – Kertész Imre és a New York Times

new_york_times_streitfeld_kertesz_interview.png

2013. július 20-a, délután 4 óra volt, amikor David Streitfeld, a New York Times újságírója megérkezett a Kertész-család budapesti otthonába, mesélte el a Mandinernek Kertész Magda, Kertész Imre felesége. Streitfeld több mint másfél órán át beszélgetett a Nobel-díjas íróval, mielőtt távozott volna. Az interjú nem jelent meg, és Kertészék nem is hallottak többé az amerikai újságíró felől.

A történetről a nyilvánosság semmit sem tudott mindaddig, amíg a Hungarian Quarterly című angol nyelvű folyóirat számára készült, a magyar holokausztra emlékező különszámban megjelent interjúban Kertész meg nem említette a publikálatlan interjút:

„Múlt nyáron felkeresett a The New York Times egyik riportere, hogy interjút készítsen velem. Megkérdezte, hogy mi a véleményem a magyarországi helyzetről. Azt válaszoltam, hogy a helyzet kielégítő, remekül érzem magam, mire meglepődött. Úgy tűnt, az a benyomása, hogy megfélemlítve érzem magam a politikai hangulat miatt. 

(...)

És a kérdése nem volt őszinte. Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellenérzéseimnek Magyarországgal szemben vagy valami ilyesmi. És nem tettem. Azzal a céllal érkezhetett, hogy rávegyen, mondjam azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van, ami nem igaz. Szándéka csupán azt jelzi, hogy halvány sejtelme sincs arról, hogy mi az a diktatúra. Ha az ember szabadon írhat és véleményt nyilváníthat, nyíltan kifejezheti az ellenvéleményét és szabadon utazhat, akkor egyszerűen képtelenség diktatúráról beszélni. Ezt aztán meg is mondtam neki. Nem vagyok mindennel teljes mértékben elégedett, ami Magyarországon történik, mint ahogy nem is voltam soha, de abban bizonyos vagyok, hogy Magyarországon diktatúra lenne, nem több mint ideológia és felelőtlen beszéd. Az interjú végül sohasem jelent meg. Erre az egyik baráton nagyon helyesen azt mondta, hogy ez egyfajta cenzúra, mert ha olyan választ kapnak, amelyre nem számítanak, akkor azt egyszerűen nem teszik közé.” 

A sztori akkor került a szélesebb magyar közönség elé, amikor a Szombat magazin novemberi számában közölte az interjú magyar fordítását (a fent idézett részlet is ebből a fordításból származik – a Szerk.). Kőműves Anita, a Népszabadság újságírója megszólaltatta a New York Times munkatársát, aki azt nyilatkozta, hogy csak rövid ideig beszélt az íróval: „[Kertész Imre] azt mondta nekem, kimerítette a rossz egészségi állapota, illetve azt, hogy nem vesz részt a magyar közéletben vagy politikában." Streitfeld azt is kihangsúlyozta válaszában, hogy „a diktatúra semmilyen formában vagy alakban” nem hangzott el az interjú során.

Joseph Kahn, a New York Times főszerkesztő-helyettese a Magyar Narancsnak nyilatkozott az ügyről: „A riporterek a tudósításaik során több személyt interjúvolnak meg, és több forrással konzultálnak, mint amennyit idézet vagy hivatkozás formájában a megszülető cikkben szerepeltetnek. A cikk a lényeg összefoglalása, és nem szó szerinti leirat. Annak eldöntése, hogy mi szerepeljen a végső cikkben, semmilyen esetben sem hasonlítható a cenzúrához. Ez az újságírás folyamata.”

A Streitfeld által elmondottak élesen ellentmondanak Kertész saját változatának. Thomas Cooper, a folyóirat Kertész-interjúját is jegyző Hungarian Quarterly-főszerkesztő jelen volt a 2013-as beszélgetés során is, a NYT újságírójának tolmácsaként. Az, hogy a saját interjúban nem mond ellent, nem kérdez vissza Kertész verziójára, azt jelzi, hogy ő sem tapasztalhatott nagyon mást, mint amit az író mondott.

Ráadásul néhány hónappal Streitfeld budapesti útja után, 2013. október 20-án a NYT idézte Kertészt Egy operával veszik fel a harcot a növekvő magyarországi antiszemitizmussal szemben című írásában. A cikk azonban nem Kertész júliusi, a lapnak adott interjújából idéz, hanem egy másfél évvel korábbi, a Guardiennek adott nyilatkozatból„Tavaly Kertész Imre, Magyarország Nobel-díjas írója Orbánt a hamelni patkányfogóhoz hasonlította, és azt mondta, a demokrácia sosem eresztett teljesen gyökeret Magyarországon.”

Kertész Magda egyeztette az interjúidőpontot a New York Times újságírójával, és a beszélgetés során is végig jelen volt. Elmondása szerint arra kérte Streifteldet, hogy két napra jöjjön, arra az esetre, ha férje egészségi állapota miatt az első nap nem sikerülne az interjú. A beszélgetést felidézve azt mondta, a riporter kétszer is rákérdezett, hogy diktatúra van-e Magyarországon, és hogy Kertész Imre zsidóként félti-e az életét Budapesten. Kertész azt mondta, nincs diktatúra az országban, és nem érzi veszélyben az életét Budapesten. Válaszában azt is hozzátette, hogy egészen közeli, személyes tapasztalatai vannak arról, milyen is diktatúrában élni.

Kertész felesége szerint a másfél órás beszélgetést követően Streitfeld nem említette, hogy több időre lenne szüksége, vagy hogy másnap folytatná az interjút, és azt sem jelezte sem személyesen, sem emailben, hogy nem fog megjelenni semmi a beszélgetésből. Kertészék később több csatornán keresztül is próbáltak kapcsolatban lépni a New York Times-szal, hogy megtudják, mi lesz az interjú sorsa, de nem jártak sikerrel. A magyar-amerikai kettős állampolgársággal bíró Kertész Magda azt is megemlítette, hogy nem ezt várta volna egy New York Times-tól.

Az elmúlt hetek során több alkalommal is próbáltam elérni kérdéseimmel Streitfeldet és Kahnt, de semmilyen megkeresésre nem válaszoltak. Amennyiben reagálnak a fentiekre, természetesen helyet biztosítunk álláspontjuknak. Mivel egyedül a riporter rendelkezik a beszélgetés vágatlan hangfelvételével, ezért könnyen bizonyíthatja, hogy neki van igaza, akár a beszélgetés hosszát, akár a diktatúrára vonatkozó kérdést illetően.

*

(Illusztrációnk a Huffington Post NYT-címlapfotójából készült.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr476988981

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Urfi Péter durva állításai és a Magyar Narancs ámokfutása 2014.12.19. 09:26:24

A fideszes pártlapok teszik a dolgukat. De mit művelnek a többiek? – vezette fel nagyvonalúan egy hónapja a Hungarian Quarterly Kertész-interjújának visszhangjáról szóló, Kertész Imre durva állításai és a magyar sajtó ámokfutása című írását Urfi Péte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.17. 10:04:13

Mert jól megvette a gonosz újfasiszta cigány diktátor Orbán az eleve alacsony szintű, írni nem tudó, gerinctelen, illiberális Imre Kertészt, aki közismert antiszemita nyilas.

Virág et. 2014.12.17. 10:18:25

Gondolom ez a rész véletlenül maradt csak ki a fenti "összefoglalóból":

"Cooper megerősítette lapunknak, hogy Streitfeld már Kertész szobáját elhagyva, közvetlenül az interjú után azt mondta neki, hogy a beszélgetés során nem kapott elegendő anyagot egy újságcikkhez. Nem arról van tehát szó, hogy egy megírt interjút nem közölt le a lap. "

Cooper a Hungarian Quarterly említett főszerkesztője, aki a tolmácsolást végezte.

Tündér_Lala 2014.12.17. 10:24:13

Összeesküvéselmélet, hogy a világ média döntő többsége a világot uraló erők érdekeit képviseli, annak megfelelően vezeti- , tájékoztatja félre olvasóit.

Összeesküvéselmélet, hogy a szabad (pénz, árú) piacot politikai célokból manipulálják. (Gáz olajár, rubel bedöntése)

Összesküvéseémélet minden, ami a valós viszonyokat felismeri, esetleg feltárja.

toportyánzsóti 2014.12.17. 11:06:41

Most hogy a talibánok gyermekeket mészárolnak,iszlám állam gyermekeket fejez le,csak idióták próbálnak moralizálni azon mit hogy csinálnak amerikában.

toportyánzsóti 2014.12.17. 11:09:04

@maxval bircaman szerkesztő: Mekkora arc vagy szerencsétlen homofób kérődző,vagy csak az orosz blöff buktája vágott gallyra nem kicsit?

mrZ (törölt) 2014.12.17. 11:36:34

A 127.számú magyar zsidóhiradó állomás, ismertebb nevén mandiner.hu propagandáját olvasták. Amennyiben szeretne zsidómentes napokat, menjen a picsába ne itt töltse az idejét!

Ha viszont szereted az ingyen mókát kacagást és sületlen se füle se farka margaságokat, olvasd el még egyszer!

Zb74 2014.12.17. 13:00:00

@Virág et.: Már nem azért, de neked meg efölött siklott át - a jelek szerint - a tekinteted:

"Thomas Cooper, a folyóirat Kertész-interjúját is jegyző Hungarian Quarterly-főszerkesztő jelen volt a 2013-as beszélgetés során is, a NYT újságírójának tolmácsaként. Az, hogy a saját interjúban nem mond ellent, nem kérdez vissza Kertész verziójára, azt jelzi, hogy ő sem tapasztalhatott nagyon mást, mint amit az író mondott."

Virág et. 2014.12.17. 13:07:54

@Zb74: Amit idézel az ebben a cikkben van és a mandineres szerző GONDOLATAIT, FELTÉTELEZÉSEIT tartalmazza.

Amit én idéztem, az Cooper saját SZAVAI.

Tessék megpróbálni megérteni a különbséget.

Toportyán Zsóti 2014.12.17. 13:23:35

@Virág et.: Tessék megpróbálni ugyanazt az anyagot sodorni amit az angyali oldal.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.12.17. 13:58:41

@Virág et.: A lényeget nem érinti: ha nincs diktatúra, nincs interjú. Legfeljebb nem a szerkesztőségben dőlt el, hanem azonnal, na és. Egyébként meg persze, hogy nincs diktatúra. Demokrácia van. A NER korrupt, ostoba, káros és bűnös rendszer - de attól még demokrácia. Megjegyzem, a 'How Democracy Can Fail' sokkal érdekesebb téma, mint a 'Neo-Fascist Dictatorship'.

huKKK 2014.12.17. 15:18:52

Azért ez felháborító.
Diktatúrának kéne lennie.

picur3ka 2014.12.17. 16:22:02

Kertész meghibbant. Akkor is magyarozhatott vóna egy jó ízűt.

És különben is. Ez meg micsoda új módi, hogy ha nem azt mondja, akkor nem írják meg? Ezek is meghibbantak.

Egyébként, mi az, hogy pesti háza??????? ÚÚÚÚÚÚtálja a magyarokat, Mo-t, soha ide nem jön. Hogy van ez?

Dzsentrisvihák 2014.12.17. 20:04:50

Most akkor Kertészre, vagy a Nyújorktájmzra rúgja majd rá az ajtót a TEV? Vagy a TEK...? Már kezdem elveszíteni a fonalat, hogy mikor, melyik is az illetékes...
Egy biztos, ebből valakinek kötelező Ausviclátogatás néz ki.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.12.17. 23:59:39

Van a szereplők között nem zsidó?
A Cooperre gyanakszom, hátha...

Egyébként meg nem tudom, hogy direkt kormányzati kérésen kívül mi indokolhatja ennek a béka segge alatti jelentőségű, de annál zavarosabb sztorinak a lehozását itt és most.
Végigcsócsálta már a nagyérdemű korábban, számos helyen.

profilo 2014.12.18. 00:02:47

Szar egy diktatúra a miénk.
Már a "kertészek" sem félnek...

kvadrillio 2014.12.18. 00:08:06

Belföld
Lázár: A magyar jogrendszer nem hagyja annyiban a gyűlöletkeltést
Előző cikk Következő cikk
Nyomtatás
2014. december 17., szerda 16:52, frissítve: szerda 19:21 , forrás: MTI, szerző: RZ
Lázár: A magyar jogrendszer nem hagyja annyiban a gyűlöletkeltést
Kovács Attila / MTI

Aki gyűlöletet kelt, az arra számíthat, hogy a magyar jogrendszer nem hagyja annyiban tettét – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal szerdai ülése után újságíróknak.

A tárcavezető értékelése szerint Magyarországon jó jogszabályok vannak a különböző antiszemita jellegű bűncselekmények megakadályozása, megtorlása érdekében. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a jog alkalmazásában a rendőrségnek, ügyészségnek még van tennivalója.

Lázár János jó hangulatú, konstruktív értekezletként jellemezte a tanácskozást, amelyen részt vett Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint a Legfőbb Ügyészség, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetése is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint a jelenlévő igazságügyi vezetők kaptak kritikákat és pozitív kezdeményezéseket is.

Az antiszemita jellegű bűncselekményekről szólva elmondta: ezek száma stagnál, de nem a szám a fontos, hanem az, hogy azok egy közösség nyugalmát képesek veszélyeztetni.
Szándék a konszenzusra

A tárcavezető szavai szerint a Sorsok Házáról nem esett szó, a kormány szándéka továbbra is a konszenzus megteremtése, mert nem lehet a magyarországi zsidóság nélkül létrehozni a múzeumot.

Kérdésre beszélt arról is: szeretné, ha Zoltai Gusztáv továbbra is folytatná tanácsadói munkáját. Megjegyezte, hogy mind a párton belülről, mind a külső környezetből érkező kritikákat „érdeklődéssel hallgatja”, a miniszteri tanácsadó felkérése azonban személyes döntése volt, amelyet Zoltai Gusztáv több évtizedes vezetői, szervezői tapasztalataival indokolt.

Zoltai marad tanácsadó
Zoltai marad tanácsadó

facebook
link

Bevonnák a közösségi szolgálatot

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára arról számolt be, hogy a résztvevők az érdekvédelem szélesítésére kérték az igazságügyi minisztert. Egyeztettek arról is, hogy Magyarország 2015 márciusa és 2016 márciusa között a Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság soros elnökségét látja el, amelyet a résztvevők bevonásával szeretnének megvalósítani.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a kormány kiemelten kíván foglalkozni a temetők kérdésével, s nemcsak örökségvédelmi szempontból tekint a feladatra, hanem például az iskolai közösségi szolgálatot is bevonnák, hogy célzottan lehessen megismertetni a fiatalokat a helytörténeti vonatkozásokkal. Az erre szánt források nagysága milliárdos lehet – fűzte hozzá.

Latorcai Csaba arról is beszámolt, hogy a kormány döntött a politikai üldözöttek nyugdíjszerű ellátásának növeléséről, ez idén november 1-ig visszamenőlegesen 9,9 százalékos, január 1-jétől pedig 2,4 százalékos emelés. A kormány elhatározta, hogy az érintettek támogatásának meg kell haladnia az átlagnyugdíjat, s ezt a következő évek nyugdíjpolitikájában érvényesíteni kell – hangoztatta a helyettes államtitkár.
Felújíthatják a zsinagógákat

DICSŐ...FASSZFEJ ORBÁNKORMÁNY !
NU ! IDEJE LENNE A MÉG ÉLŐ MAGYAR EMBEREK SORSÁVAL FOGLALKOZNI !
ÉS NEM A HALOTT ZSIDÓK MILLIÁRDOS TÁMOGATÁSÁVAL ! EZ ITT MAGYARORSZÁG, NEM IZRAEL !!!
A MAGYAR, MAGYAR NYUGDÍJASOKNAK MEGFELELŐ NYUGDÍJEMELÉST ADNI,MERT A ZSIDÓ-EMLÉKÉVRE MÁR KIOSZTOTTATOK SOK MILLIÁRDOT !
VAGY MENJETEK INNEN A JÓ BÜDÖS PICSÁBA !!+!

KVADRI.LLIOÓ VOLTAM ITTEN-E....

a rohadt életbe ! EZ A KURMÁNY MEGHIBBANT !

kvadrillio 2014.12.18. 00:11:57

a sok hülye maszlag-dumából meg elege van már mindenkinek !
EZ A POSVÁNYBARAGADT KORMÁNY-GONDOLKODÁS MÁR BETEGES SOK MILLIÁRDOS HARÁCSOLÁSBA, LENYÚLÁSOKBA, KAPZSISÁGBA TORKOLLOTT EDDIG !!!
IDEJE LENNE ÉSZHEZTÉRNIÜK, MERT HAMAROSAN MEGLINCSELI ŐKET A FELHÁBORODOTTAK SEREGE !+
MEG IS ÉRDEMLIK ! MINDENFÉLE KAMU-TANÁCSADÓKKAL EGYÜTT !

kvadrillio 2014.12.18. 00:25:19

Hetente visznek el mentők diákokat az iskolából
Előző cikk Következő cikk
Nyomtatás
2014. december 17., szerda 16:30, frissítve: szerda 18:26 , forrás: Teol.hu, szerző: MD

Heti gyakorisággal esnek ki a padból a gyerekek a drog miatt – mondta el egy Tolna megyei szakképző iskola igazgatója a Teol.hu-nak.

Az intézmény vezetője közölte, már nem veszélyeztetésről van szó, komoly gondokat okoz a drogfogyasztás a fiatalok körében. Hozzátette, már az általános iskolás korú gyerekek is használnak kábítószert. Heti szinten előfordul, hogy valakit mentővel kell az iskolából kórházba szállítani, de a drogteszt mégis negatív, noha a diák jóformán a nevét sem tudja megmondani – írja a lap az igazgatóra hivatkozva, aki szerint ez annak köszönhető, hogy a fiatalok a szokásos módszerekkel nem kimutatható, legális szereket fogyasztanak – patkánymérget, permetezőszert, öngyújtógázt. Az intézmény vezetője szerint a nyugtató és alkohol kombinációja sem ritka. A dizájnerdrogokról szólva kifejtette, ezek a fiatalok nem tudják azt megfizetni.

ÉS A MAI MAGYAR FIATALOK MEGMENTÉSÉRE KELLENE SOK MILLIÁRDOT FORDÍTANI, NEM KAMU SORSOK-HÁZÁRA !!!
EZEK A FIATALOK MOST ÉLNEK, MOST KERÜLNEK PSZICHIÁTRIÁRA ÉS LESZNEK BIPOLÁRISZAVAROS BETEGEK, ESETLEG SKIZOFRÉNEK A MINDENKORI MAGYAR KORMÁNYOK ÁLTAL ELTERJESZTETT DROGOKTÓL !!!
JAHHH...HOGY A DROG-MAFFIA DROGBEVÉTELEI NÖVELIK A GDP-T ???
HÁT DÖGÖLJÖN MEG AZ ILYEN KORMÁNY !
MERT KEZDETBEN A POLITIKUS-GYEREKEK, BANKÁRGYEREKEK KEZDTÉK EL A DROGTERJESZTÉST.....

Bell & Sebastian 2014.12.18. 00:44:08

Hamelni patkányfogó, mi?

Tessék megismerkedni a teljes sztorival! Röviden az a lényeg, hogy a pestis elől elvitte a gyerekeket egy távolabbi faluba.
(A patkányok kiirtására nyilvánvalóan azért volt szükség.)

Hogy aztán milyen mesét kerített e köré a libero média, az már egy másik kérdés. Vagy ugyanez.

@Hepci: Most éppen Amerikát kell ütni, okkal vagy anélkül. Lenne erre nyomósabb érv is, csak azt még nehezebb körbemagyarázni, mert aki eddig naponta háromszor imádkozta el, hogy összeesküvés-elmélet, az most nagy hirtelen azt kellene, hogy mondja, tényleg van ilyen.

Ha valami, hát az ember változik. Az ítéletei és megítélése - feltétlenül. Bolond az, aki szövegnek hisz. Mindenki hazudik, mert csak így képes gyorsan alkalmazkodni. Aki nem alkalmazkodik, az meghal.

Miért pont a diktaturhát fröcskölik szartaszéjjel és miért nem az önrendelkezést?

Mert az van? Áá, dehogy.

huKKK 2014.12.18. 00:46:13

Hülyének nézik a magyart?
Velünk nem lehet kukoricázni!
Diktatúra kéne?
Ingyér?
Krisztus koporsóját se ingyen őrizték...

kvadrillio 2014.12.18. 00:52:05

Máté T. GyulaOrosz nátha
Álláspont. Ha Moszkvában tüsszentenek, Kelet-Európa megfázik – közhelysze­rűen igaz mondás.

Máté T. Gyula – 2014.12.17. 02:02

BUX: 3775,02. Az OTP árfolyama több mint 16 százalékot, a Rábáé 22 százalékot zuhant. A tőzsdei kereskedést csak azért nem függesztették fel, mert a börze vezetése ideiglenesen eltörölte a húszszázalékos zuhanási limitet. Mélyben a forintárfolyam is. Egy nap alatt tűntek el vagyonok, lettek semmissé cégek és egzisztenciák. A LaSalle brókereinek vezetője az öngyilkosságba menekült.
Kérem, ne kapjanak a szívükhöz. Nem a napi tőzsdetudósítást hoztuk néhány oldallal előre. Mindössze a múltat idéztük, egész pontosan 1998. szeptember 21-ét és annak következményeit.
A múltat? Amely újra és újra ismétli magát?

Bő tizenhat éve összeomlott az orosz pénzpiac. A rubel példátlan mélységekbe zuhant, a pénzváltók bezártak, az orosz részvények árfolya­mait nagyítóval kellett keresgélni. Ha van kedvük hozzá, most lapozzanak el a gazdasági rovathoz, és nézzék meg, mi történt tegnap Moszkvában. Kísérteties az egybeesés?

Ha Moszkvában tüsszentenek, Kelet-Európa megfázik – közhelysze­rűen igaz mondás. Tegnap a BUX majd öt százalékkal esett, az orosz piacon érintett vállalatok részvényei is a mélybe estek, a forint három hónapja nem ért ilyen keveset.

Újra itt a letaglózó orosz nátha?
Kezdjünk euró- és dollárvásárlásba, dobjunk piacra mindent, amit forintban mérnek, és töltsük fel a kamrát sólet- és töltöttkáposzta-konzervekkel? A gyerek karácsonyi ajándékára szánt pénz menjen tartalékba, az ünnepi vacsora legyen diétás, a fa meg műanyag korcs?
Megismétlődik tehát 1998?

Ha két beteg lázas, az természetesen nem jelenti azt, hogy a betegségük is ugyanaz. A magas hőmérséklet éppúgy lehet tünet, mint a tegnapi moszkvai pánik. Nézzük tehát az okokat.
Az orosz válság meghatározó kiváltója az olajár zuhanása volt akkor és most is, hiszen az ország teljes exportbevételének legalább hetven százaléka olajból és gázból származik. Tegnap 55-60 dollár körül járt az olaj hordójának ára, Moszkvának 80 fölött lenne az ideális, 70 körül az elfogadható, 60 alatt baj van. Tizenhat éve az olajár zuhanásának számtalan világgazdasági oka volt, ezekből most is van, azonban a politikai indokok a meghatározóak. Az Egyesült Államok még a goodfriendi skálán mérve is hihetetlen nyomást gyakorol az arab országokra, hogy az áresés ellenére se fogják vissza termelésüket. Nyeljék le a veszteséget, amíg az oroszok belerokkannak a zuhanásba.

Politikai oka van a gazdaság más problémáinak is. Az Ukrajna miatti szankciók után menekül a tőke Oroszországból, hihetetlenül drágává válik a hitelezés, emelkedik az infláció. A gazdaság már említett energetikai egysíkúsága, az elmaradt szerkezetváltás mellett ez már sok Moszkvának. Ráadásul a pénzügyi vezetés 1998-hoz hasonlóan kapkod, a tegnapi rekord-kamatemelés a rubel megerősítéséhez későn jött, csak a pánikot segítette.

Ugyanakkor van két meghatározó különbség. Egyfelől az orosz gazdaság szereplői az elmúlt évtizedben megerősödtek, tűrőképességük nem hasonlítható össze a kilencvenes évekbelivel. De ami legalább ugyanannyira fontos: Oroszország élén nem a vodkamámorban vergődő Borisz Jelcin, hanem a népszerűsége csúcsán lévő Vlagyimir Putyin áll, az államhatalom stabil és erős. Oroszország ráadásul a nyugati országokkal szemben nincs eladósodva, s ott van a 350 milliárd dolláros, a rossz időkre felhalmozott tartalék is.

John Kerry amerikai külügyminiszter tegnap nyíltan közölte, ha Moszkva „feladja Ukrajnát”, akkor vége a gazdasági háborúnak. Orosz kollégája határozott nemet mondott. Az orosz pénzpiacon pánik van, a Kreml azonban nyugodt, a Krím feladása szóba sem jöhet, s nem áll le a délkelet-ukrajnai szakadár területek támogatásával sem. Washington a gazdasági fegyverrel hihetetlen kárt okoz Moszkvának, viszont nem tudja térdre kényszeríteni. Ráadásul a kár kölcsönös, komoly veszteséget okoz a nagy amerikai cégeknek, hosszú távon nem jó az említett arab országoknak, és már-már oroszországi nagyságrendekkel árt Európának. Aligha véletlen a válság kiéleződésének időzítése, a moszkvai pénzpiaci spekuláció felfutása sem: márciusban az uniós szankciók lejárnak, meghosszabbításukban csak a tengerentúli politika érdekelt.
Tehát összegezve: míg az 1998-as válság elsősorban gazdasági volt, a mostani politikai háború következménye. A megoldás is ezen a fronton keresendő. Egy biztos: a két „nagy” geopolitikai összecsapása nem kell, hogy Európán, rajtunk csapódjon le. Ez nem Ukrajnáról, nem a szabad világ sorsáról, legfeljebb annak „vezérének” hazai kudarcokat leplezni hivatott külpolitikai kapkodásáról, az amerikai gazdasági lobbik közötti lavírozásáról szól.

ERRE CSAK AZT TUDOM MONDANI: FEHÉR EMBER NEM FELEJT !!!!! :o)o))))))))

kvadrillio 2014.12.18. 00:53:52

FENTIEK HELETT PUTYIN ÉS OBAMA INKÁBB ÜLJÖN LE EGY ASZTALHOZ KARIZMOZNI ! :)

kvadrillio 2014.12.18. 01:28:50

valószínűleg nem egyezik az ízlésével, ami itt nagyban folyik.

„Az, ami belefért, nem tudom én, milyen kirándulás Ausztráliába két évvel ezelőtt, az nem fér bele” – mondja Pokorni. Első pillanatra mintha csak a látszatról lenne szó, és a dolgok megváltozásáról. Arról, hogy amikor minden az állami szintű korrupciótól hangos, nem illik Rolex órákkal, fácánvadászatokkal és a semmiből előteremtett százhetvenmilliós villákkal kérkedni. Mintha különben illene. Mintha a közjó szolgálatának ez volna az ellentételezése. A közjó cinikus emlegetése – olaj a tűzre, az ember nem tudja, nevessen-e vagy dühöngjön – nem Pokornitól származik, sőt ő továbbmegy az előbb idézett mondatánál, „nem kellene akkora házat venni, amekkorát tudsz”, inti önmérsékletre a fennhéjázó, kiváltságos politikai kasztot.

Itt az a probléma, hogy miből tudsz. Mert az akármilyen szép fizetésből biztosan nem. Nem lehetünk olyan naivak, hogy elhiggyük: a hirtelen gazdagodás nincs egyenes összefüggésben a politikai pálya által nyert előnyökkel. A hatalom révén szerzett jövedelmek egy része akár még törvényes is lehet, ne zárjuk ki eleve ezt a lehetőséget. Különösen, hogy maga a törvényhozás is a vagyonosodásra kiválasztottak érdekében van manipulálva. De törvényen kívül is számos lehetőség nyílik a hatalommal való visszaélésre, hiszen ki tudna ellenállni annak, hogy szíves invitálásra ott fektessen be, ahonnan politikai szolgálatot remél gazdasági érdekeltségeinek? Ez korrupció volna? Dehogy! Baráti szívesség.

Bármennyire szimpatikus is Pokorni fellépése – mástól ennyit sem várhatunk el, hiszen ők gátlás nélkül fölözik le politikai pozíciójukból az anyagi hasznot –, ez nem több, mint az alapfokú morális érzék megnyilvánulása. Nem kicsinylem le, mert fehér holló a keselyűk csapatában. De a legjobb indulattal is csak a felszínt kapirgálja. Ha mélyebbre ásna, akkor már nem erkölcsprédikátor lenne, hanem rendszerkritikus, és ezzel az egzisztenciáját veszélyeztetné. (Beszéljünk nyíltan: Orbán Viktor kicsinálná.)

Mielőtt az olvasó félreértene, és olyan ostobaságot feltételezne rólam, hogy a rezsim kritikáját várom el Pokorni Zoltántól, hozok egy konkrét példát.
Fotó: Riskó Gáspár

A XII. kerületben, ahol Pokorni a polgármester, az egyik iskola padjait a szülőknek kellett megvenniük. Először nem hittem el, de kiderült, hogy igaz, nevet és címet is tudok, de természetesen nem fogom elárulni. Egy ismerősöm azt mondta: na és, hegyvidéki gazdag szülők, nagy részük a Fideszre szavazott, mit akarok? Azt akarom, hogy mindenki felháborodjon, mert ez disznóság. Az iskolák fenntartását – ha ezt fenntartásnak lehet nevezni – az állam átvette az önkormányzatoktól, irányításukat átruházta a Klik nevezetű mihaszna, dilettáns és felfuvalkodott lakájintézményre, amelynek kártékonysága egyszerűen fölmérhetetlen. Pokorni tehát ebben a dologban konkrétan ártatlan, mert kivették a kezéből azt a „területet”, amelyhez a legjobban ért, így tehetetlen a rombolással szemben. Legföljebb hangosan kiáltozhatna, hogy a kerületében nincs pénz iskolapadokra, és ezt naponta megismételhetné munkakezdés előtt, hogy mindenki meghallja.

De ez már rendszerkritika volna, és túl kockázatos, úgyhogy hallgat.

Egy másik iskolát – ennek is tudom a nevét, Pesten van – úgy újítottak fel, hogy a szülők adták össze a pénzt.

Így újítjuk föl téglánként, ha élni akarunk, és tartjuk fenn nap nap után – a hallgatásunkkal és a spórolt pénzünkből – az egész korhadt rendszert. A lerohadt egészségüggyel, a lezüllesztett oktatással, a rabszolgatartó közmunkaprogrammal, a szétmálló peremkerületekkel, a szegénységi küszöb alatt élő négymillió honfitársunkkal.

És persze a kiváltságos elittel. A szemükben mit számít a züllés, hiszen nekik kiemelt egészségügyi ellátás, szemeszterenként másfél millióba kerülő külföldi egyetem, hetvenmilliós ház a tízéves fiúcskának és hétvégi leruccanás jár Rolling Stones-ékhoz az új-zélandi partokra. Meg egy csomó üres stadion több százmilliárdért a miniszterelnöknek.

Demagógia, izgatás, a nép hergelése – hallom a kiváltságosak szájából.

Komolyan? Lehet, de ez még mindig nem az igazi.

ennek A KORMÁNYNAK TÉNYLEG VILLÁMGYORSAN EL KELL TAKARODNIA !!!!!!!

kvadrillio 2014.12.18. 01:31:12

@kvadrillio: ÉPP EZEKÉRT NEM KELL !+ NEM KELL !! UMBULDA SORSOK HÁZÁRA ÉS RÉGMEGHALTAKRA MILLIÁRDOKAT ELSZÓRNI ! ITT, EBBEN AZ ORSZÁGBAN AZ ÉLŐKRE KELL KÖLTENI, NEM A RÉG MEGHALTAKRA !!!!!

kvadrillio 2014.12.18. 01:58:23

Most ér véget a hidegháború, az USA nagykövetséget nyit Havannában
horváthbence

horváthbence
külföld
december 17., szerda 16:34

A fogolycsere csak egy lépés volt, de amerikai kormányzati források azt is bejelentették, hogy az Egyesült Államok arra készül, hogy helyreállítsa a teljes jogú diplomáciai kapcsolatokat Kubával, és nagykövetséget nyit Havannában a következő hónapokban. Barack Obama amerikai és Raul Castro kubai elnök pedig egy időben kezdődött sajtótájékoztatón éltették az enyhülést.
(YAMIL LAGE / AFP)(YAMIL LAGE / AFP)
220volt.hu - Akció! LG 32LB5610 FullHD LED TV 69.800 Ft

Obama elmondta beszédében, hogy az USA megvizsgálja a még mindig érvényben lévő embargó feloldását is. Ehhez viszont meg kell nyernie a kongresszus beleegyezését is, ahol a republikánusok vannak többségben. Nem jó jel, hogy John Boehner, a képviselőház elnöke rögtön élesen kritizálta a nyitást.

Obama utasította John Kerry külügyminisztert, hogy mérlegelje, levehetik-e Kubát a terrorizmust támogató országok közül. Az utazási korlátozásokat pedig azonnali hatállyal enyhítik.

Az amerikai elnök köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért közvetített a felek között, és Kanadának, hogy helyszínt biztosított a több mint egy éven keresztül zajló titkos tárgyalásokra.

Az ellentétek több területen megmaradnak, de a két országnak meg kell tanulnia civilizált módon együtt élnie – mondta Raul Castro havannai sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok eddig csak egy érdekképviseleti irodát tartott fenn a kubai fővárosban. (MTI, BBC)

egyesült államok
kuba

NA ! ÁÁÁMERIKA ELINDUL...KUBÁT LERABOLNI, KIRABOLNI..., MEGFOSZTANI ÖSSZES JAVAITÓL, RABSZOLGÁKKÁ TENNI ŐKET SAJÁT HAZÁJUKBAN ! REMÉLEM SOROSBÁCSIK MEGDÖGLERNEK MIELŐBB ODA ÉRNÉNEK !!!

Behajtó70 2014.12.18. 07:12:04

Na most annnnyira meglepődtem! (tényleg van olyan ostoba magyar, aki nem érti, nem emlékszik, hogy gyurcsány a tavaszi választások után mit mondott? Időközi választások lesznek, ezért mindent el fogunk követni.

És mindent el is követnek, trükkök százait, haveri kutyákat, hazudnak reggel, délben, meg este.....

Tényleg még bekajálja bárki, hogy a NTimes úgy magatól érdeklődik? Hogy pénzt adnak, hogy valaki ideutazzon egy másfélórás interjúra? Ez alsó hangon 3000 dollár 2 napra!

torró 2014.12.18. 07:17:02

@kvadrillio:
Nem szenvedsz Te álmatlanságban:))))))? Egynémely rész elég zavaros!
Ez a poszt meg ha igaz ha nem, a valóságot tükrözi. Amerókában azt szeretnék ha valaki, diktatúráról ordítana, mert akkor lehetne még jobban mószerolni bennünket. Akkor többet lehetne költeni a zavargások támogatására. Keresik a Júdásokat / igaz találnak könnyedén/ !

Virág et. 2014.12.18. 08:00:01

@Holger Hartland: A "lényeg", vagyis inkább a sugalmazni kívánt üzenet önmagában butaság. Úgy lenne értelme, hogy "ha nincs sztori, nincs cikk sem". Csak így már nem lehetne beugrani a manapság mainstream jobbos körökben népszerű Amerika-utalátba.

Nehéz megérteni, hogy mi a pláne abban, hogy ha egy újságíró követni kezd egy történetet, ami közben kiderül, hogy ott nincs is semmi lényegi látnivaló, ezért félbehagyja és nem készíti el a cikket. Az oknyomozás már csak ilyen: néha kiderül, hogy nincs is ott az a sztori, amit szerettünk volna. Ha nem így lenne, akkor minden újságírónak inkább rendőrnek kellene mennie, mert ezek szerint tévedhetetlenek. Ha mondjuk a Rolling Stone (a lap) újságírója megtudja, hogy XY rocksztár drogon él és háremet tart a groupie-jaiból, utána megy a sztorinak és közben az interjúk alatt kiderül, hogy egy szó sem igaz belőle, akkor szerinted lehozza a lap, hogy mittudomén Rod Stewart példás családapa és segít kivinni a szemetet a szomszéd néninek? Ezt mégis ki a fene olvasná el? Hol itt a szenzáció, a hírérték?

Az lett volna etikátlan, ha abban a hiszemben tartja az alanyt, hogy le fogja közölni az interjút. Viszont a helyszínen tájékoztatta őt (a tolmácson keresztül, nyilván), hogy ez nem fog megtörténni.

A nagy Amerika-utálatban annyira szeretnénk botrányt látni mindenhova, hogy az izzadságszag már a képernyőn keresztül is érződik.

frob 2014.12.18. 08:27:45

Nevetséges és felháborító ez a zsidó vircsaft, aminek egy kis szeletét láttuk, ahogy befolyásolni kívánják a világot, kormányokat.

Kertészt nyilván felhasználták, aztán eldobták. Aztán újra fel kívánták használni, de nem jött össze, Kertész már nem szolgálta ki a koncepciót.

Virág et. 2014.12.18. 08:28:04

@Holger Hartland: Egyébként diktatúra tényleg nincs (még). De nem is az a lényeg ebben az egészben, hogy mi van vagy nincs, hanem hogy minek látnak minket nyugaton. És igen, ez nem csak Amerikát jelenti. És McCain óta nyilvánvaló lehet mindenkinek, hogy ebben konszenzus van jobb- és baloldal között: egy fél-ázsiai fél-diktatúrának.

Ahelyett, hogy Kumint küldjük a NYT szerkesztőségébe inkább az okokon kéne elgondolkodni.

Első lépés lehet például, hogy miért az a téma, hogy x ezer km-re a jobboldal által korábban csak "Imre Kertésznek" nevezett író mit mondott vagy nem mondott tavaly nyáron (!). Ahelyett hogy pl. azon beszélgetnénk, hogyan lehet egy évi 8-10 milliós jövedelemmel rendelkező embernek 3 és félmilliós órája, 500 ezres táskája, 15 milliós Audija, 100+ milliós budai luxuslakása. Ráadásul mindez úgy, hogy ez az évi 8-10 millió csak pár éve van meg, előtte fele ennyi volt. Hogyan lehet, ennyi pénzből Rolexet meg Hublot-t venni? És Audit? Nem gyanús picit, hogy mindenre mindig az a válasz, hogy a család összedobta? Simon Gábornak nem dobhatta össze a család a százmilliókat? Vagy az csak úgy ért, ha palotát veszünk rajta?

Amíg ezek helyett nektek is az a téma, hogy Juhász Péternek négy hónapig nem volt munkája, addig ne csodálkozzatok, ha a 0 társadalmi kontroll miatt ideskatulyázzák az országot. Talán a médiának végezni kéne a dolgát és az ellenzék mellett a kormánnyal is foglalkozni picit. Ameddig azonban az a téma, hogy ruszki módra regisztráljuk a külföldi pénzeket kapó civil szervezeteket (ami EU-n belül külön poén) és belföldi pénzeket meg nem adunk nekik (a CÖF-ösök osztják, nyilván), addig nyilván nem is fogunk innen kimozdulni.

frob 2014.12.18. 08:29:33

@kvadrillio: Érdekes, a sok libsi most nem liheg mint Orbán esetében, hogy a nyugati világ egy véres diktatúrával üzletel. Az indexen sem olvastam erről semmit.

Na ja, Sorosnak nyilván ezzel nincs problémája.

Virág et. 2014.12.18. 08:33:11

@Virág et.: Ha nem akarunk sz.r, banánköztársaságnak látszani, akkor nem kéne úgy viselkedni. Nem kéne a haver feleségét berakni a bíróságok élére, nem kéne az elnökúr pici fiát betenni a tuti köztévés állásba, nem kéne jachtot, kastélyt meg rolexet venni olyan jövedelemből, ami nincs, soha nem is volt, aztán zárt ajtók mögött a parlamenti bizottságban "kideríteni", hogy nincs itt semmi látnivaló.

És főleg azért nem kéne, mert néhányan még emlékszünk a "limuzinszocialistákra", meg a "luxusbaloldalra", akik Söjtörön drága ételt ettek vagy máskor meg korcsolyáztak, esetleg saját pénzből Bécsbe (!) mentek koncertre. Akkor ezen még hőbörgött a cseppet sem részrehajló jobboldali média, ma hír sem lesz belőle, ha Bécs helyett Új-Zélandra mennek koncertezni és korcsolya helyett háromnegyed millió dollárért vesznek medencés, autómosós házat.

frob 2014.12.18. 08:37:56

@Virág et.: Lehet hogy hülyén hangzik, de az, hogy politikusok még egy kis országban is milliárdokat rabolhatnak, annak épp az ilyen Kertész jelenség az oka.

Te ugyanúgy nem tudnál sok mindenről Orbánékról, ahogy nem tudtál Gyurcsányéknál, ha Orbánra az USA nem adott volna kilövési engedélyt.

Félre ne érts, a dolog valahol ott mégis pozitív, hogy kiderül, az adófizetők pénzéből óriási pazarlások, lopások folynak, Orbánékat az RTL és az Index még akkor is önvizsgálatra fogja késztetni, ha ezek mögött nem a tájékoztatás igénye, hanem Soros és a bosszú áll.

De az elsődleges dolog a szabadság, a zsidó befolyástól mentes szabadság. Itt zsidó alatt természetesen nem általában zsidó embereket értek, hanem a zsidó kézben lévő USA és izraeli érdekeket kiszolgáló médiát.

frob 2014.12.18. 08:39:27

@Behajtó70: Gyurcsány nem ostoba, de ezzel mellényúlt. Nem lesznek időközi választások és ennek legfőbb oka éppen ő.

frob 2014.12.18. 08:44:03

@Virág et.: Egészen biztosan nem akarnák Orbánék a külföldiektől pénzt kapó civil szervezeteket regisztrálni, ha azok nem éltek volna vissza ezzel.

Ma már azért elég nyilvánvaló, hogy ezeket az USA pénzeli és egyfajta feltételeknek ezért meg kell felelniük. Nem ragoznám, de ahhoz hogy pénz kapj, még az is kevés volt, ha csak ballibsi körbe tartozó vagy.

Putyin sem azonnal rúgta ki Sorosékat, csak miután kiderült, Sorosék úgy gondolták, nekik USA pénzzel Oroszországban bármihez joguk van.

2014.12.18. 08:59:00

@frob: És tessék mondani, most akkor Kertész hazaáruló zsidó, vagy gerinces magyar? Olyan nehéz átlátni a jobboldal logikáját....
Eddig arról volt szó, hogy ha Magyarországra mer jönni, meghal, most hirtelen fideszigazoló nemzetközi hős lett?

frob 2014.12.18. 09:01:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: Kertész szerintem egy hazaáruló zsidó. Mást írtam?

2014.12.18. 09:01:48

@frob: Orbánékat az RTL és az Index még akkor is önvizsgálatra fogja késztetni,"

Hülye-e vagy? Mire készteti????? Önvizsgálatra?????
Ez a hét vicce, elmenthetem? Fogom majd idézni.....

frob 2014.12.18. 09:06:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: Idézd, de anyádat hülyézd. Nem emlékszem, hogy én tettem volna veled szemben.

Vágtad?

frob 2014.12.18. 09:08:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Orbán a civilek összeírásával is a Jobbiktól nyúlna" (Index)

Ez is egy alkalmazkodás, sokunknak nem tetszik, hogy idegen országok pénzelnek "civil" szervezeteket.

MACISAJT 2014.12.18. 09:08:40

Kirúgták a New York Times főszerkesztőjét
2014. május 15. 14:52

A New York Times (NYT) lapigazgatója, Arthur Sulzberger szerdán jelentette be, hogy távozik Jill Abramson, a lap főszerkesztője, helyét Dean Baquet vezető szerkesztő veszi át, aki a lap történelmének első afro-amerikai főszerkesztője lesz - írja a New Yorker."

Már Ámerikában is veszélyben a sajtószabadság...
Bár emiatt a kirúgás miatt fele akkora cirkuszt nem láttam mint Magyarországon az origot konkrétan anyagi veszteségekbe taszító főszerkesztő kirúgásakor...

Pedig ott ahol már zsidók rúgnak ki zsidókat, és helyettük négereket vesznek fel, ott hamarosan eljön a világvége. És azon se csodálkozzunk ha Kertészéket már egy Streitfeld is átkúrja.
Muhaha.

Virág et. 2014.12.18. 09:12:21

@frob: Politikusok általában kis országokban tudnak milliárdokat rabolni. Nagyobbakban csak az olyan progresszív országoknál, mint példaképünk, Oroszország vagy a mesés Kína. Korrupció persze mindenhol van, de valahol érdekes, hogy ennek mértéke fordítottan arányos az ország gazdagságával. A legnagyobb fényűzést a fekete afrikai diktátorok tudják felmutatni vagy a brunei szultán pl. És biztos lopnak Merkel körül is, de korántsem lesz arany wc kefe meg római mellszobor belőle.

"Te ugyanúgy nem tudnál sok mindenről Orbánékról, ahogy nem tudtál Gyurcsányéknál, ha Orbánra az USA nem adott volna kilövési engedélyt. "

Gyurcsányra is megadták a kilövési engedélyt anno? Csak mert első naptól tele volt vele az újság - és nem csak jobboldalon. A balos botrányok jelentős része az indexnél vagy az rtl-en indult. Sukoró, Hagyó, moszkvai külképv stb. egyik sem jobboldali kezdeményezés. Bár látnék hasonlót a NER-ből ...

"Orbánékat az RTL és az Index még akkor is önvizsgálatra fogja késztetni"

Itt tévedsz, mert nem fogja. Elmondom miért, mert kapcsolódik a regisztrációs témához. Az a nagy taktika, hogy hitelteleníteni kell a kritikusokat. Ennek eszköze, hogy azok a "drogmaffiát", a "külföldi érdekeket" stb. szolgálják, tehát ami onnan jön, az eleve hazugság. Ezt 2 millióan elhiszik ebben az országban. A saját oldal meg összezár és cinkos, bűnrészes a lopásokban. A MN, a MH, a HV kussol, ha botrány van. Az olyan picik, mint a mandiner is jönnek a szokásos "egyrészt-másrészt", "nem tetszik, de", meg "ezen kéne változtatni" lagymatag butaságokkal, mint az Ilyen ország pedig nincs ... sorozat részei. Harmatos kritika, el se jut a célba. Ha a saját oldal nem nyomoz, nem kritizál, ha a hírtévének az jelenti az oknyomozást, hogy ellenzéki tüntetésen felszólaló tanárnőt vegzál a munkahelyén, akkor a kritika soha nem fog a 2 millióhoz eljutni. És Orbánék meg se próbálnak a másik 8 millióval foglalkozni, tudják, hogy az ellenzék megosztottsága miatt nekik ez a 2, amivel 2002-ben és 2006-ban simán bukták most bőven elég mindenre. Ezek után nehéz magaménak érezni ezt a kormányt, amikor nyíltan a képembe mondják, hogy nem az enyémek.

"Egészen biztosan nem akarnák Orbánék a külföldiektől pénzt kapó civil szervezeteket regisztrálni, ha azok nem éltek volna vissza ezzel. "

Norvég, svájci pénzek USA-ból jönnek? Egyébként arra kíváncsi lennék, hogy akkor szerinted miből kéne a hazai ellenzéki civil szférának fenntartania magát. Magyar pénzt nem ad neki a kormány, külföldit nem fogadhat el, mert akkor ügynök. Mit csináljanak? Magyarországon senki nem adományoz, adományokból nem lehet komoly szervezetet fenntartani, rendezvényeket szervezni. Vagy civil szervezetek csak a kormányt támogassák? Talán nem kellett volna a civil támogatási rendszert úgy átalakítani 2010 után, hogy csak a csókosoknak jusson pénz. Szerinted ez véletlen volt? Itt is ugyanazt játszák, hogy mi nem adunk pénzt, ha mástól kapsz, akkor meg hiteltelenítünk, ingyen meg megdöglesz.

MACISAJT 2014.12.18. 09:25:32

Ismétlem a tananyagot, gati charles 2012-es forgatókönyveit:

Így buktatnák meg Orbán Viktort - Charles Gati 5 pontja
2012.01.11., szerda 15:50 /

Íme a terv:

1. A Fidesz elveszti a 2014-es választásokat. (Megj: ez nem jött be, ismét akkorát buktak a "korszakváltók" mint az ólajtó).

2.
A Fidesznek új legitimációra lesz szüksége 2012-ben vagy 2013-ban, és előrehozott választásokat ír ki, amikor népszerűségvesztésének folyamata
megáll vagy lelassul. Ezt a választást mégis elveszítheti. ( Megj: ez még kevésbé jött be.)

3.
IMF- és EU-kölcsön hiányában a gazdaság állapota tovább rosszabbodik.
Ekkor a Fidesz-elit egy része szembeszáll az Orbán-Matolcsy párossal,miközben az utcán százezrek tüntetnek. A görög és az olasz helyzethez
hasonlóan az Orbán-Matolcsy párost és támogatóikat lemondatják, s egy valóban konzervatív - tehát nem populista -, jobbközép Fidesz-kormány
jut hatalomra. (Megj: ehhez fűzték a legtöbb reményt, de ezt a forgatókönyvet is csúfosan bebukták.)

4. Az új kormány -legitimációját növelni óhajtandó - igénybe veszi néhány igazi szakember
részvételét, olyanokét, akik Brüsszelben és Washingtonban is meggyőzően reprezentálnák a kormány elkötelezettségét a szabad piac és a nyugati
stílusú demokrácia iránt. Ebben a variációban Bajnai Gordon és Bod Péter Ákos, talán Bokros Lajos is komoly, szinte döntő szerephez juthatna. ( Megj: ebből is ugyanaz lett mint az előbbiekből. Bukta).

5.
Polgárháború. Ez akkor következhet be, ha a kormány nemcsak kaotikus gazdasági lépeseivel veszíti el a nép többségének bizalmat, de a
választók rájönnek, hogy a szuverenitásról ismételt politikai szónoklatok tartalma a XXI. században üres fogás. Isten őrizz, hogy a helyzet idáig fajuljon, de ennek lehetőségét sem zárom ki, ha
folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása.( Megj: ennek a megvalósításán dolgoznak most gőzerővel.
Amúgy vasárnap a Parlament előtt a nrendőrökre rontó "megsérült lány" kifejezetten erre az alkalomra jött haza külföldről, társaival együtt. Micsoda "véletlenek" vannak.)

frob 2014.12.18. 09:30:00

@Virág et.: Lehet, hogy furcsa lesz amit írok, de egy civil szervezet sajnos általában inkább nem kap pénzt egy kormánytól mint kap. Azonban éppen attól civil szervezet, hogy ekkor is működik. Egy társadalmi igényből létrejött civil szervezetet alapvetően működtetnek a résztvevői. Én is tagja vagyok egynek és kapcsolatban állok többel, tehát eléggé képben vagyok.

Mi pld. elég ritkán kapunk pénzt, akkor is keveset, de működünk, rendszeres programjaink vannak, valójában semmit nem befolyásol az, hogy kapunk pénzt vagy nem. Többször nem kaptunk, mint ahányszor kaptunk és 90 óta működünk 60 körüli létszámmal. Ja, nem döglött éhen senki ez idő alatt.

Külföldről pénzelt civil szervezet eleve nemzetbiztonsági kérdés, ez evidens. Nagy baj, ha nem az.

Az (sajnos) evidens, hogy a kormány elsősorban csókosoknak ad. Ismerem az önkormányzati viszonyokat, dettó. Nincs különbség fideszes, vagy ballibsi kurzus között. Viszont a fideszesek szűkmarkúbbak, nem alakítottak ki olyan mértékben civil klientúrát, ahogy a ballibsik. (Nálunk a kerületben). Persze ballibsi vereséggel ezek pillanatok alatt szét is estek, hiszen szervezetenként valójában kb. 1-2 ember éldegélt ezekből a pénzekből.

Szerintem a fideszes korrupció felszínen tartása hosszabb távon hatással lehet a fideszre, Orbánék nyilván nyerni akarnak, ezért én nagyon hasznosnak ítélem. Amúgy is azt gondolom, hogy a kurrupció alapvetően méreg a társadalom számára.

Virág et. 2014.12.18. 09:40:31

@frob: Különbséget kell tenni civil szervezetek között. Egy sportegyesület vagy hagyományörző egyesület nyilván nem igényel nagy forrásokat. Egy közérdekű adatigénylésre használható online rendszert kiépíteni vállaló szervezetnek viszont pénzbe kerül a szükséges szoftvert lefejlesztetni, letesztelni, a szervereket kibérelni, az igénylések kezelésére és a supportra munkaerőt fenntartani. Ezeket vállalkozások végzik, akik tesznek a közérdekre, pénzt akarnak keresni. Persze biztos lehet pénzt fogni, ha az átlátszó tagjai lelkes szoftverfejlesztők lennének és nem kéne a vállalkozót fizetni, de akkor meg nehezen tudnának közjogi kérdésekben cikkeket írni, mert az meg már egy másik szakma.

"Külföldről pénzelt civil szervezet eleve nemzetbiztonsági kérdés, ez evidens. Nagy baj, ha nem az. "

A források 99%-a EU-ból vagy EU-val kötött szerződés alapján harmdik országból, de EU-s felügyelet mellett érkezik. Magyarország az EU része. Itt egy követ nem raknak arrébb 2004 óta úgy, hogy azt ne "külföldről pénzelnék". Akkor nemzetbiztonsági kérdés a Kossuth-tér átalakításától kezdve a 4-es metróig és az M6-ig bezáróan minden? Nemzetbiztonsági kérdés a fideszes földesúr/államtitkár birtoka? Nemzetbiztonsági kérdés a fideszes Kaposvár dísztere?
Tudom, hogy Amerika a célpont, de a civil szervezetek külföldi forrásainak elenyésző része jön az USA-ból, nem véletlen, hogy norvég és svájci alapok miatt megy a "nyomozás". A pártok ugyan nem civil szervezetek, de még ott sem ez a forrás a meghatározó. És a Fidesz ugyanúgy kapott republikánus köröktől pénzt ellenzékben, ahogy a szocik a demokratáktól. A mostani hiszti után gondolom kb utoljára.

Arról nem is szólva, hogy álságos ez a Jobbikos javaslat a KGBélák pártjától.

frob 2014.12.18. 09:40:38

@MACISAJT: Mécs is nyilván véletlenül sétált arra, de az istennek sem sikerült megsérülnie, pedig nagyon szerette volna.

Virág et. 2014.12.18. 09:44:06

@frob: Hadd idézzem ide McCaint:

"The Hungarian Prime Minister is distancing himself from the values of most European nations. Mr. Orbán said that NGOs are receiving service from abroad, need to be “monitored” as he considered those to be foreign powers. We are talking about the National Democratic Institute, Freedom House and others. He calls them “We are not dealing with civil society members but paid political activists who are trying to help foreign interests here.” Amazing!"

Virág et. 2014.12.18. 09:45:06

@frob: Révész Mártiriusz? Csak elértünk ide 2014-re. Régóta mondom, a jobboldalnak annyi volt a baja a 2006-os rendőrrohammal, hogy nem ők vezényelhették.

Muad\\\'Dib 2014.12.18. 09:45:38

@Virág et.:
Annak ellenére, hogy az általad leírtak nagy részével teljesen egyetértek, ezt vitatnám:

"...Első lépés lehet például, hogy miért az a téma, hogy x ezer km-re a jobboldal által korábban csak "Imre Kertésznek" nevezett író mit mondott vagy nem mondott tavaly nyáron (!)..."

Az, hogy Kertész mit és miért mondott nem a jobboldal mániájaként kezdett bevonulni a köztudatba. Pont az ellenzék hordozta körbe véres kardként anno Kertész nyilatkozatait. Ha most ezekkel kapcsolatban új fejlemény van, arról egyáltalán nem felesleges beszélni.

Virág et. 2014.12.18. 09:52:42

@Muad\\\'Dib: Először is: nem új a sztori. Másodszor az újrafelfedezése is megtörtént már hetekkel ezelőtt, körbejárta a médiát. Harmadszor: nem szólnék egy szót sem, ha közben az aktuális kérdések is előkerülnének egy állítólag közéleti online portálon. De nem kerülnek.

Nekem Kertésszel semmi bajom, egyetértek vele, hogy nincs (még) diktatúra Magyarországon. Ha engem kérdeznek, én sem mondtam volna mást és nagyon meglepődtem volna, ha Kertész nem ezt teszi. Viszont abból hírt csinálni, hogy az NYT nem hozta le az interjút, amikor ezt a tényt tavaly nyáron, az interjú után közvetlenül, még a helyszínen közölte a jelenlévőkkel, az minimum vicces.

Ha most nem lenne téma, hogy Amerikában verik a négereket, akkor ebből sem lenne hír. Senki nem kapta volna fel a Szombat cikkét, erre mérget vehetsz.

frob 2014.12.18. 09:53:31

@Virág et.: Tévedésben vagy, mert a civil szervezet lényege a társadalmi működtetés. Érdekvédelemmel is foglalkozunk a szakértői jelentést ingyen írták meg.

A jelenlegi állami finanszírozás szerintem jó, mert elég szigorúan el kell számolni, nem lehet csalni.

A civil szervezet működtetője a civil érdek. Ha ez nincs meg, akkor a civil szervezet kamu.

Az EU ha lehet korruptabb mint bármelyik magyar kormány, ráadásul az ellenőrzés lehetősége is kisebb.

Na ja, azt azért mégsem mondhatják Orbánék, hogy ki kellene baszni innen Sorosékat. Pedig az kellene, a többi pusztán a polippal való harc, egy csápot nagy nehezen levágnak, kettő nő a helyére.

A helyzet az, hogy liberális civil szervezetek az USA saját gazdasági és politikai céljai érdekében használ fel. Mivel ezt nyilván egyetlen ország sem pénzeli, az USA Sorost használja erre a célra, Soros pedig svájcot és a norvégokat.

Az eredeti ötlet szerint ennek célja a kormányok civil ellenőrzése lett volna, de már igen régen ortodox SZDSz-es struktúrák nyúlják ezeket a pénzeket.

Virág et. 2014.12.18. 10:04:00

@frob: "A jelenlegi állami finanszírozás szerintem jó, mert elég szigorúan el kell számolni, nem lehet csalni."

A Nemzeti Együttműködési Alap elnöke a CÖF-ös Csizmadia László. Hét ennyire jó a finanszírozás. A "nem lehet csalni"-n hadd nevessek már egy picit. Például nem csalt a Gyermekrák Alapítvány sem, igaz? Ha nincs a szemét Soros-bérenc index és az igazi oknyomozás (vö. tanárnő-molesztálás by HírTV), akkor még ma is vinnék el a százmilliókat.

"A civil szervezet működtetője a civil érdek. Ha ez nincs meg, akkor a civil szervezet kamu. "

És szerinted nincs civil érdek pl. a Ki Mit Tud portál működtetésére? Hányan vették azt eddig igénybe? Nem az lenne a te érdeked is, hogy a mindenkori közpénzköltők elszámoltathatóak, átláthatóak legyenek? Nem ezzel kampányolt a fidesz, aztán tett az egészre kormányon?

A civil érdek ráadásul globális. A greenpeace-t biztos nem sokan támogatják mondjuk D-Amerikában, ennek ellenére van rájuk szükség az őserdőben, nem gondolod? Azt se gondolnám, hogy Japánban szeretik a bálanvadász-hajókat fotózó aktivistákat, de a világon már mások az arányok, ha szimpátiáról van szó. A Freedom House, a Helsinki Bizottság, az Amnesty international, ezek társszervei globális civil érdekeket látnak el. Pl. a TASZ is ezt tette, amikor szemét idegen ügynökként a bíróságon védte Orbánt a kordobontáskor. Akkor nem volt büdös az a külföldi ügynök-tanya?

"Az EU ha lehet korruptabb mint bármelyik magyar kormány, ráadásul az ellenőrzés lehetősége is kisebb. "

Hát persze.

Az összeesküvés-elméleteidet inkább nem kommentálom.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2014.12.18. 10:12:56

@Hepci:
Mindössze annyi az oka, hogy sokáig vártam, hogy a NYT részéről akár az újságíró, akár a főzerkesztő-helyettes válaszoljon az emailjeimre.

2014.12.18. 10:15:18

@frob: Tudod, azt lehet hülyézni, aki az.

Blogger Géza 2014.12.18. 10:18:32

@Virág et.: Ne röhögtess, több mint másfél órányi kérdezősködés után nincs "elég anyag"? Három perces interjúkból is lazán születik újságcikk. Továbbá másnap folytathatta volna, ha akarja. Nyilvánvaló, hogy nem illeszkedett a "koncepcióba" a dolog, így ejtve lett.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.12.18. 10:29:22

Nincs ebben semmi furcsaság.

Aki azt hiszi, hogy a NT jobb a Népszavától, vagy a Magyar Nemzettől az csak saját magát áltatja.

Minden média, azt a politikai álláspontot tükrözi, amit képvisel.

A NT csak azon véleményeket jeleníti meg, melyek szerint Magyarországon diktatúra van.

Hát hogy nézne ki ezek után egy cáfolat, egy antiszemitizmus ellen küzdő emigrált magyar zsidó író részéről ?

Virág et. 2014.12.18. 10:46:08

@Blogger Géza: A szövegértési problémáiddal máshoz fordulj.

A nincs elég anyag nemcsak mennyiségi kérdés, hanem minőségi is. Egy hétig beszélgethetsz valakivel, ha nem jön ki belőle olyan info, ami a sztoridat alátámasztja, akkor nem lesz belőle cikk. Kemény, mi?

Blogger Géza 2014.12.18. 10:58:31

@Virág et.: Pont erről van szó. :) A nyilatkozat tartalma ("minősége" ) nem tetszett neki, ennyi. Na, csakhogy beismerted.

MACISAJT 2014.12.18. 11:12:23

@Blogger Géza: ("A nyilatkozat tartalma ("minősége" ) nem tetszett neki, ennyi.")

Naná. Megvolt a koncepció, ahhoz kerestek egy megfelelő alanyt.
Csakhogy Imre Kertesz, aki már korábban is produkált eredeti húzásokat, kirúgott a hámból, lásd mikor egyenesen a kommunizmusra húzta rá a Sorstalanságot vagy mikor egy sima holokausztbohócnak volt szíves minősíteni önmagát...most is előállt egy váratlannal.

Ahogyan a Magyarországra való visszaköltözése is jelezte, szép szép Berlin, de kurva drága. Főleg ilyen betegséggel és ápolási költségekkel mint az övé.
Így aztán most inkább nem volt hajlandó lediktatúrázni az országot.
Innen már egyenes út vezetett a mostani kitüntetéséig amitől persze ismét epét hánytak a Schiffek...("há' te is fiúnk Imre? Ez a köszönet és a hála, amiért a világlobbink kieszközölte neked a Nobel-csontot?")

A New York Times meg inkább hagyta veszni a fenébe az egészet.
Kiküldött Budapestre egy Streitfeldet , beszerveztek szállodát, tolmácsot ahogy illik...
aztán ha nem jött össze a diktatúrázás amiért az egészet csinálták, inkább kidobták az egészet.

Őszintén:mi ebben a meglepő?

Virág et. 2014.12.18. 11:14:44

@Blogger Géza: Beismertem? Erről írok az elejétől fogva. Ami meg ennél jóval fontosabb: ezt mondta a NYT szerzője is az újságírói kérdésre. Újságírói, hangsúlyozom, a mandi itt hiába vár választ.

Olvasd el mégegyszer amiket írtam, ha elsőre nyilván nem sikerült. Amúgy nem rossz ötlet úgy általában előbb elolvasni azt, amire válaszolsz.

Blogger Géza 2014.12.18. 11:22:03

@Virág et.: Na, hát akkor mindenki egyetért, az újság nem hozta le az interjút, mert nem tetszettek neki Kertész válaszai, mehetsz dolgozni.

5perc 2014.12.18. 11:37:55

Amerika egy diktatúra. Mi az, hogy nem kötelező megírni egy semmitmondóra sikerült, interjú teljes, vagy legalábbis az interjúalany által összevagdosott szövegét, mint itt, nálunk?

Virág et. 2014.12.18. 13:02:56

@Blogger Géza: Nem az újság nem hozta le, hanem a riporter nem csinálta meg a cikket, aminek része lett volna a Kertész interjú. Nem érted vagy nem akarod érteni? Ha valamiről cikket írunk, akkor keressük hozzá az infot, ez csak úgy megy, ha beszélünk emberekkel. Ha az összkép nem lesz elég erős, akkor "nincs elég anyag" a cikkhez, tehát nincs cikk.

Ezt a tényt egyébként a helyszínen közölte a tolmácsolást végző személlyel az NYT riportere. Ennyi, nincs dráma, se botrány.

@5perc: Ja, botrányos. Az egészben pláne az az arcpirító, hogy ez a szemét imperialista a döntését a helyszínről távozva még közölte is az alany tolmácsával. A pofátlan jenkije!

huKKK 2014.12.18. 13:49:25

@5perc:
"Amerika egy diktatúra."

Nem az.

huKKK 2014.12.18. 14:05:30

@5perc:.

"Mi az, hogy nem kötelező megírni egy semmitmondóra sikerült..."

Mert Amerika nem diktatúra, hanem egy szabad nemzet, ahol szabad semmitmondónak lenni, de nem kötelező.

32FNewYork 2014.12.18. 14:10:14

@Virág et.: "Ha valamiről cikket írunk, akkor keressük hozzá az infot..."

Élethű az elképzelésed.
A feladat: cikket írni a magyarországi diktatúráról. Az NYT megoldása: repülőre ülünk, utazunk 2000 km-t, eltöltünk két napot egy szállodában, egyetlen emberrel órákat beszélgetünk valami teljesen másról, majd nekiszegezzük: diktatúra van Magyarországon? Majd ha a válasz nincs, hazautazunk és ejtjük a témát és a feladatot.

huKKK 2014.12.18. 14:12:24

@Virág et.:
"Ennyi, nincs dráma, se botrány."

Majd csinálunk.

huKKK 2014.12.18. 14:19:09

@32FNewYork:
Ennél kevesebb eredmény eléréséhez is fektettek már be emberek nagyságrendekkel több időt, pénzt, energiát.
Igazad van, életszerű.
Élethű.

Blogger Géza 2014.12.18. 14:22:06

@Virág et.: @32FNewYork: Hát, ennél jobban én sem tudnám leírni, ennyi. :)

Hozzá teszem, hogy elég illetlenség egy Nobel-díjassal több mint másfél óráig interjúzni, majd az egészből semmit le nem hozni. Ha nem kíváncsi a véleményére, akkor minek kérdezi meg, ha viszont megkérdezi, illik belőle közreadni valamit.

Képzelem, hogyan reagálna Virág elvtárs, ha a Magyar Nemzet másfél óráig interjúzna mondjuk Gyurcsány Ferenccel, majd a végén semmit (de semmit!) nem írna le belőle, mert mondjuk nem dicsérte eléggé az Orbán-kormányt. :)

Virág et. 2014.12.18. 14:23:18

@32FNewYork: Ez nem elmélet, ez tény. Ezt eddig senki sem vitatta, hogy azért ment a Kertészhez, mert egy témán dolgozott (hogy Mo. diktatúra) és ehhez keresett hiteles és híres magyar riportalanyt, aki ezt megerősíti. Nem talált, ergo nem is írta meg a cikkét. Erről a döntésről még helyben tájékoztatta az érintettet.

A beszélgetés témájáról meg eltérnek a vélemények, de amit te mondasz, azt éppen egyik fél sem állította. Kertész szerint végig azt próbálta kihozni a beszélgetésből, hogy Mo-n diktatúra van. Streitfeld pedig azt mondta, hogy a diktatúra szó el sem hangzott. Egyébként a kettő változat egymást nem zárja ki, de ezt már csak zárójelben. Amit te írsz, hogy teljesen másról beszéltek, aztán nekiszegezte ezt a kérdést, azt éppen senki nem állította.

Virág et. 2014.12.18. 14:24:56

@Blogger Géza: Mit mondanék? Semmit. Az ő döntésük, az ő sajtótermékük. Ha közmédia nem hozza le, az más, mert abba én is fizetek. Ha a MN ezt tartja jó döntésnek és ezt közli is az érintettel (ahogy tette a NYT Kertész tolmácsán keresztül), akkor hol ott a baj?

Tiszteletlen? Ennek az interjúnak a témája nem Kertész évekkel korábbi Nobel-díja volt, hanem Mo.

Kandeláber 2014.12.18. 14:54:23

Miért nem a Kanadába menekült Kertész Ákost kereste meg ez a tájékozatlan jenki skribler?
Esetleg odahívhatták volna a szintén az emigráció keserű kenyerét eszegető Mohácsi Vikit, és olyan dikatatúrás-antiszemitázós cikket lehetett volna rittyenteni a moslékzabáló. született alattvaló magyarságról, hogy még Fletó is megnyalta volna mind a tíz ujját az elolvasás után.

huKKK 2014.12.18. 16:42:14

@Blogger Géza:
Le tudnád.
Csak lusta vagy.

@Virág et.:
A baj ott van pl. , hogy néha irigyek vagyunk rá, ha nálunk ügyesebben élnek szabadságjogaikkal embertársaink.

huKKK 2014.12.18. 16:47:55

@Kandeláber:
Mi az a "jenki skribler"?

picur3ka 2014.12.18. 17:37:14

Aszongya, hogy "hiteles magyart" keresett, Virág, eldobom az agyam!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.12.18. 18:12:53

@Virág et.: De hát pont erről van szó: "ha nincs sztori, nincs cikk sem" - tehát hogy az újságírónak a sztori az lett volna, ha diktatúra van. Ha "csak" egy végletekig elcseszett, korrupt, meghekkelt demokrácia, ahol nyugodtan, szabadon ki lehet mondani, hogy az ország vezetői hazug, cinikus, tolvaj gazemberek, és ez még igaz is, de nem lesz belőle semmi, és amúgy a zsidó származású öreg író jól elvan itt, és nem, ez nem a Kádár-rendszer, hanem egész máshogy van elrontva, az neki már nem sztori. Pedig - ez a legnagyobb sztori.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.12.18. 18:19:18

@Virág et.: Jé, most látom, hogy te buta vagy. :)

"Első lépés lehet például, hogy miért az a téma, hogy x ezer km-re a jobboldal által korábban csak "Imre Kertésznek" nevezett író mit mondott vagy nem mondott tavaly nyáron (!)"

Mert érdekes. Kertész Imre érdekes: Nobel-díjas magyar író.

"Ahelyett hogy pl. azon beszélgetnénk, hogyan lehet egy évi 8-10 milliós jövedelemmel rendelkező embernek 3 és félmilliós órája" stb.

Hát úgy, hogy lopott. Mit akarsz még erről beszélgetni? :) Eléggé ki van merítve a téma. Beszélgetni arról lehet, hogy hogyan csinálják és hogyan építették ki a rendszert úgy, hogy ennek ne legyen következménye.

"Amíg ezek helyett nektek is az a téma"

Kinek "nekünk"? :)

Kandeláber 2014.12.18. 18:52:09

@huKKK: Igaz, ez a David Streitfeld valóban nem lehet jenki, hanem a kiválasztott néphez tartozik. :D

Kandeláber 2014.12.18. 19:02:57

@Holger Hartland: Mert még mindig ők akarják előírni, hogy miről beszélgessünk, írjunk. Pokolian meg vannak sértődve, hogy az iskolában a gyerekek nem elsősorban Kahána Mózesről tanulnak, hanem például Wass Albertről vagy Nyírőről.
Hogy nem épülhetett kaszinóváros a Velencei-tónál.
És hogy Simon Peresz álma Magyarország felvásárlásáról még nem valósulhatott meg teljesen.
És hasonlók.

Zb74 2014.12.19. 11:38:04

@Virág et.: Nana, ad 1 te hiányoltad a bejegyzésből, hogy Cooper a Hungarian Quarterly főszerkesztője, holott benne van; ad 2 az meg tény, hogy amidőn a Hungarian Quarterly számára készülő interjúban Kertész elmondta a maga verzióját, azt nem reagálta le sehogy, holott ő készítette az interjút. Nem kérdezett vissza, nem mondta, hogy "de hát, Imre bátyám, az nem egészen úgy volt, hiszen én is ott voltam". Le lehet ellenőrizni. Csak utólag, a botrány kipattanásakor kezdett magyarázkodni - korábban nem jelezte, hogy fenntartásai volnának Kertész mondataival.
süti beállítások módosítása