Szűk utcába fordulva – cigányság, közmunka, szakiskola
2014. december 16. írta: Redakció

Szűk utcába fordulva – cigányság, közmunka, szakiskola

cigany_gyerekek_az_iskolaban.png

Forgács István írása. 

*

Továbbra sem beszél szinte senki sem azzal az őszinteséggel cigányügyben, amivel pedig kellene, miközben az elmúlt évek, a mostani idők, és következő esztendők számos fontos kérdése és döntése szinte csakis a hazai cigány közösségekhez kötődik.

Továbbra is komoly dilemma, hogy szabad-e vagy sem őszintén szólni, mert az éppen erősíti a sztereotípiákat vagy sem, de a tény attól még tény: még mindig nem beszélünk úgy, ahogyan kellene. Legalábbis azok nem, akik a közbeszédet, közgondolkodást formálják, és – bár nincsenek igazán sokan – pártokat vezetnek és képviselnek, hivatalokat vezettek és vezetnek, újságcikkeket, elemzéseket írnak, alkalmanként meg tanulmányokban próbálják alátámasztani mindazt, amit gondolnak.Néhány száz emberről beszélünk, akiket az ideológiáik, pártkötődésük, világnézetük vezet, ha a cigányügy szóba kerül, de igazán őszintének csak kevesen tűnnek. 

Azzal ugyan még nincs semmi gond, hogy mit is gondolnak ők maguk – az igazán fontos kérdés az az, hogy ezek a gondolatok hogyan kerülnek tőlük a mindennapi ember elé... Mert egyébként az igazi hazugság itt van valahol: nem csak a plebs, de a közgondolkodást formálók jelentős része is közel ugyanazt gondolja cigányügyben.

Sőt, kormányzati döntéseket is meghatároznak ezek a gondolatok, de egész egyszerűen fél, retteg mindenki attól, hogy egyértelműen és teljes mellszélességgel vállalja fel az őszintén kimondott szavak súlyát. Fél mindenki attól, hogy a teljes igazság kiszakadása a mellkasokból (hogy mekkora gond valójában a cigányság jelenlegi helyzete) mennyire lökhet messze minket az uniós – erőltetett – politikai korrektségtől. És közben ugyanők suttogva ugyan, de maguknak biztosan elismerik, hogy ha nem történik változás, akkor nem lesz jövője ennek az országnak.

Szinte minden a cigányokról szól.

A szakmunkásképzés erőltetése azért fontos, mert rengeteg cigánygyerek kerül, illetve kerülhetne a szakiskolákba, ami sokaknak igenis valódi lehetőség kellene, hogy legyen az előbbre jutáshoz. És hogy miért? Azért, mert a szülők, nagyszülők 8 osztályához képest komoly előrelépés lehetne egy vagy több szakma megszerzése.

És itt tévednek azok a szakértők, ellenzéki politikusok, akik szerint konzerválja a kormány a nyomort azzal, ha ezt erőlteti. Én ennek az ellenkezőjét látom és az ellenkezőjében bízom, mert a kormány csakis ezzel kínálhat társadalmi mobilizációt ennek a rétegnek. De ehhez az is kell, hogy a szakmunkásképzés fejlesztése mellett a közmunkának is érdemet, megbecsülést adjon. Legyen többféle besorolás, többféle bér, hosszú távú szerződések, folyamatos képzési lehetőség és olyan területek bevonása is (pl. mezőgazdaság), ahol sok esetben egy-egy település és közösség túlélését jelentheti a közcélú feladatvégzés. Amit pedig komoly érdemmé kell tenni: nem lehet szégyen a közmunka, ha annak valódi értelme és értékteremtő hatása van.

Egyszerűnek tűnik, és egyszerű módon kell megközelíteni a kérdést: oda kell eljutni, hogy az iskolázatlan közmunkás cigány embernek a gyermeke eljusson a szakiskolába, és fejezze is be. És közben értse, lássa, hogy ez miért fontos. Mert ez az egyetlen pislákoló remény-fény, ami talán kivezetheti őt a sötét nyomorból. Ehhez akkor viszont a kormány adjon közmunkát a szülőnek, és adjon szakiskolát a gyereknek. Adjon ösztöndíjat, és ha kell, akkor önkéntes alapú bentlakásos iskolát. És a végén természetesen tegyen azért, hogy munka is legyen, amiből meg lehet élni.

Enélkül viszont a cigány fiatal most nem biztos, hogy befejezi az iskolát, és nem biztos, hogy nem vállal gyereket olyan körülmények közé is, ahol még semmi sem adott ahhoz, hogy azt biztonsággal, kellő tudatossággal és felelősséggel tehesse.

Fontos leírni, kimondani: senki nem kötelezi a cigányokat arra, hogy a szakiskolákba legyenek rekesztve. Aki tehetséges és tanulna, az menjen, szerezzen érettségit, diplomát! De a szakiskola egy olyan minimum kell, hogy legyen, amellyel legalább az elméleti esélyt megteremtheti a kormány, a család és a cigány fiatal együttesen ahhoz, hogy a gyermek előbbre jusson, mint a szülei. És ez adhat alapot ahhoz, hogy az ő gyermekeinek már ne csak a szakiskolai végzettség legyen a cél, hanem akár majd az érettségi meg egy/több idegen nyelv. Ennél gyorsabban és ennél tudatosabban ezt viszont nem lehet végigvinni. Minél később áll neki ennek a kormány, annál később jelentkeznek az eredményei.

Kis megjegyzés: a középiskolai és az egyetemi tehetséggondozás kapcsán senki nem vádolja a kormányzatot kirekesztéssel. És talán azok a cigány fiatalok, akik idáig eljutnak, végig is tudnak menni már az úton, de ők nagyon kevesen vannak azokkal összevetve, akiknek a szakiskola most a legközelebbinek tetsző, legelérhetőbbnek látszó oktatási és végzettségi kikötő.

A segélyezése átalakítása is a cigányokról szól – mindenki tudja.

Hogy ez mennyire lesz kegyetlen és embertelen majd a gyakorlatban, az nagyon hamar ki fog derülni. De azt évek óta ismételgetem, hogy a cigányok felzárkózása nem esélyegyenlőségi, jogegyenlőségi kérdés elsősorban, hanem gazdasági. Olyan kérdéskör, amelyben az egyszerű matematika jéghideg kegyetlenséggel szembesíti mostanra a kormányt (és hamarosan az Európai Uniót is) azzal, hogy ez sokáig nem tartható fenn. Olyan döntésekre van szükség a segélyezési rendszer átalakítása kapcsán, amelyek nem elodázhatók. Fájni fognak holnap, és fájnának akkor is, ha még várnánk néhány évet azzal, hogy meghozzuk őket. Eddig nem beszéltünk róla, mert mindenkinek kényelmesebb volt bármi más miatt szipogni és felháborodni cigányügyben, most viszont itt van, itt áll velünk szemben, és kezdeni kell vele valamit.

Néhány hete már leírtam, de megírom itt is: a növekvő gyermekszegénység oka elsősorban az, hogy a megszülető új gyerekek többsége a legszegényebb családokba érkezik meg. [Zárójeles megjegyzés: nem, nincs róla kutatás. Az adatközlők ott vannak a szülészeteken minden megyeszékhelyen (Győrben is!), és az összes Dankó Pista utcában – hetente találkozom velük.]

És itt tűnik demagógnak az a kijelentés, hogy a pont emiatt kellene a segélyekre többet fordítani. Látszólag valóban így van, bárki, akiben van egy csöpp emberség is, osztja ezt a gondolatot. De az a nagy kérdés, hogy lesz-e ez jobb, könnyebb, egyszerűbb a helyzet valaha is? Nem lesz. És ezt azok is tudják, akik szerint ezeket a döntéseket nem szabadna meghozni.

Ugyanakkor mindeközben átalakulnak az ország saját belső erőforrásai, és a trendek sok mindent előrevetítenek. Így viszont a segélyezési rendszer átalakításának a kérdése mindenképpen szükségesnek látszik – az egyetlen kérdés, hogy az majd mikor történik meg. Már tegnap is elkéstünk volna vele.

És ez az a pont, ahol nagyon sok kérdés összeér.

Ha egy széteső, sokszor a saját deviáns, beilleszkedni nem akaró egyes tagjainak is teljesen kiszolgáltatott cigány közösségben nem sikerül összefogást kovácsolni, nem sikerül tudatosságot ébreszteni és változásra sarkallni az ott élőket, akkor ezekben a közösségekben továbbra is jellemző lehet, hogy egy 20 éves cigány fiatalnak nincsen semmilyen érdemi iskolai végzettsége. Van két ellátásra szoruló gyermeke, miközben sokszor még maga is a szüleivel él, akik legjobb esetben csak közmunkára alkalmasak. Hideg, málló vakolatú falak között élnek, a család egy része konstans beteg, távol vannak a közszolgáltatásoktól, miközben állandó veszélyként leselkedik rájuk a drog, az uzsorás, a saját közösségük nyomorából eredő erőszak. Tízezer-szám várják most ezek a 18-25 év közötti cigány fiatalok, hogy valami csoda történjen velük. Az iskolába már nem nagyon lehet visszaküldeni őket. Munkát néhány elvégzett osztállyal biztosan nem lehet kapni az országnak azokban a részeiben, ahol sokszor diplomával is nehéz, és közben szinte mindenki, akivel hetente beszélek, könnyek mellett vallja be, hogy ha tehetné, újrakezdené. És máshogyan állna hozzá. És tenne magáért. Később szülne. Tovább tanulna. Mással barátkozna.

Örök dilemma, hogy kimondható-e az, hogy vannak-e, és ha igen, mennyien azok, akiknek szinte lehetetlen segíteni már. Társadalmi hajléktalanságról beszélünk, amiből sokaknak gyakorlatilag lehetetlen kijutniuk.

De közben kell, hogy legyen egy olyan cigány generáció, amelyet ha még meg tudunk menteni, akkor meg kell mentenünk mindenképpen. Ha máshogyan nem, akkor közmunkás szülőkkel, legalább szakiskolai végzettséggel, rengeteg tudatosságot ébresztő, szemléletformáló közbeszéddel, és annak az elfogadtatásával, hogy ha ez nem következik be, akkor az az ország jövőjét veszélyezteti. És ezt mindenkinek értenie kell, a többségi társadalomnak leginkább.

Ha nem így lesz, akkor a cigányügy igenis megfojtja az országot. Nem ma és nem holnap. Talán csak évtizedek alatt, de biztosan megteszi.

*

(Fotó: Fortepan)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr886984425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cipollina 2014.12.16. 18:37:20

@Cipollina: Ugyanerről írt az ORIGO, az ottani cikk alól egy ütős komment:

" FELVILÁGOSÍTÁS!
Kedves Honfitársaim!
Felhívom a figyelmüket arra, hogy minden gyermeket megillett a nyugodt oktatáshoz, tanuláshoz , szellemi fejlődéshez való jog.
Egyik gyermek, tanuló joga nem terjeszkedhet túl egy másik tanuló, de leginkább nem egy egész tanulóközösség jogán.
Ha egy korlátoltan belátóképes, alul szocializált, viselkedészavaros cigányt raknak az iskola valamelyik osztályába és ezáltal sérülnek a magyar etnikumú diákok nyugodt oktatáshoz, tanuláshoz, szellemi fejlődéshez való jogai, akkor JOGSÉRTÉS TÖRTÉNIK!
Ezt a súlyos JOGSÉRTÉST, (alapjog sértést) nem írhatja felül semmiféle szegregáció elleni törekvés vagy integrációs program, vagy kísérlet.
MIÉRT?
Azért mert gyermekeink, a magyar gyermekek nem kísérleti alanyai és elszenvedői a cigány integrációnak!
Erre egyetlen magyar családot sem lehet kényszeríteni!

A magyar etnikumnak joga van ahhoz, hogy gyermekeit saját etnikai, történelmi eredetközösségébe taníttassa és biztonságban tudja!

Az adott oktatási intézménynek kötelező saját maga által kiadott és nyilvánosságra hozott "HÁZIRENDJÉT" , az iskolai magatartásra vonatkozó előírásait, fegyelmi vonatkozásait és szankciórendszerét következetesen betartani és betartatni.
Ezt a "HÁZIRENDET" minden szülőnek, aki gyermekét iskolába íratja tudomásul kell vegye és gyermekét ezek szerint kell az iskola felé szocializálnia.
Ha az oktatási intézmény képtelen biztosítani a gyermekek nyugodt tanuláshoz való jogát és ennek érdekében intézkedés az igazgató részéről nem történik, akkor a tankerületi igazgatóhoz, utána az "Oktatási Jogok Biztosának" hivatalához kell fordulni. De a szülők összefogva "pertársaságot is létrehozhatnak" , annak érdekében, hogy biztosítsák gyermekeik tanuláshoz való alapvető jogát.
Ezt a jogot, amit fentebb írtam egyetlen egy korlátoltan belátóképes , viselkedészavaros cigánypurdénak sincs joga megsérteni.

Ha ezen a területen nem lesz lényegi áttörés akkor azt a magyar szülők ki fogják követelni!
Akkor majd remélhetően minden magyar megtölti az ország tereit és utcáit, mert a gyermekeinkről van szó, a legdrágább kincsünkről és a magyar jövőről.
Aki ezt a jogot kétségbe vonja, az ki kell dobni a magyar közéletből!

A fentieket igazságtartalmát vitassa, aki tudja és képes rá!"

picur3ka 2014.12.16. 18:53:11

@kiir:

"a reakciós kutyák"

Ezt nevezem.

mrZ (törölt) 2014.12.16. 18:56:40

@Cipollina:

>>Ha ezen a területen nem lesz lényegi áttörés akkor azt a magyar szülők ki fogják követelni!

Követelni, na azt lehet. Kitől?

Hajrá!!!

ja bocsi, akarom mondani:

ELŐRE!!!!

Ma van a humorfesztivál?

picur3ka 2014.12.16. 19:10:33

@kiir:

Nem az ő elmélete. Magának nem kellene megvetően ironizálnia, mert a kommentjei nem sok alapot adnak rá.

Személyiségvonás kérdése, mennyire örökletes. A jelen esetben például fontos riszkvállalás 70%-ban. Az persze már nevelés kérdése, hogy ebből a gyerekből bűnöző, drogos, vagy tűzoltó, hegymászó lesz-e.

Az IQ is nagy arányban örökletes.

A cigányközösségek egy jó részében nincs gyermeknevelés. Nem is lenne arra alkalmas szülő.

Az elhanyagolt emberek körében személyiség és viselkedészavarok alakulnak ki. Az egyik gyakori, különösen fiú gyermekek körében, az agresszió.

Plusz, az egyéb súlyos egészségi problémák.

Az iskolarendszert a többségi társadalom mutatóira tervezték. Ezzel megbirkózni, ezen segíteni nem fog tudni.

A sikeres tárgyalás alapfeltétele: beszélni kell tudni a nyelven, amit a másik ért. Pl: az kapja a legtöbb segélyt, akinek legkevesebb gyereke van. Ez ilyen egyszerű, hogy mit kell csinálni.

A Jobbik roma programja a legjobb, sajnos, és nem elég radikális.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.12.16. 20:34:42

Hiánypótló írás.

A célokról röviden:
trompf.blog.hu/2009/01/31/magyarbunozes_3

Megoldás a problámára addig nem lesz, amíg nem nézünk vele farkasszemet. Még ezután is csak homályos sejtések vannak mi a helyes és járható út, mely megoldja a problámát. Mely szerint egzisztenciát kell teremteni a cigányoknak. Munkát megélhetést biztosítani a számukra. Érdekeltté tenni őket, hogy gyermekeik tanuljanak. Hogy legyen veszítenivalójuk. Mert akinek van veszítenivalója az kétszer is meggondol minden cselekedetet. Törvényest és törvénytelent egyaránt.

Herr Schwarze Liste 2014.12.16. 20:35:36

@Holger Hartland: a magyarosch megfelelési kényszer miatt minden oldal a maga doktrináinak foglya, a realitás az csak egy nyügös izé amit hozzá kell átkölteni. a holdudvarok pr és médiadroidjai egész szépen megélnek ebből. ne akarj már nekik rosszat, pláne karácsonykor.

Krisz11 2014.12.16. 20:40:07

"Továbbra is komoly dilemma, hogy szabad-e vagy sem őszintén szólni"
Ezen már rég túl vagyunk. Itt már arról kellene vitatkozni, hogy milyen erővel kell azonnal cselekedni a cigányság ellen, hogy kimenjenek külföldre és hogy a magyarság túlélje.

"hogy mekkora gond valójában a cigányság jelenlegi helyzete"

Francot. Nem a helyzetükkel van a gond. A tehetősebb, aki be tud menni egy étterembe ugyan úgy böfög, fingik, kiabál az asztalnál, és ugyan úgy agresszív kötekedős.

Szerintem be kell őket sorozni, oszt takarodjanak ki harcolni az Iszlám Állam ellen.

Fizet a katonaság? Fizet. Van hiány katonából? Van.
Akkor meg lehet takarodni, siránkozás helyett, és nem a vidékieket kirabolni, meg szinesfémért gyilkolászni a vadaknak.

kewcheg 2014.12.16. 20:54:05

Nettóba ki kell mondani, hogy a cigánygyereket el kell venni attól a családtól,ahol bűnözést,kilátástalanságot lát és tanul.Ez lehet hogy kegyetlen,de a társadalom védelme ezt kívánja,ez már nemzetbiztonsági kockázat ugyanis. A 20+-os korosztály és a felettük lévők már elvesztek, nincs az a mágus aki ezeket az embereket ki tudná vezetni abból a mocsárból amiben vannak.De legalább a most születőknél meg kellene ezt lépni.Baz megyében 6 éves IQ-jú emberek szülnek 6-8 gyereket, ki védi meg a társadalmat ezeknek az embereknek a döntésétől? 3-4 éves gyerekek faszról, szopásról stb. beszélnek óvodában a többi gyerek előtt.Nos az ilyen "szülők" ne neveljék tovább ezeket a gyerekeket,ettől még az állami gondozás is sokkal jobb...Egyébként fenti megyében a bűnüldözés igazságszolgáltatás meg fog gebedni in-no-time...

Herr Schwarze Liste 2014.12.16. 22:15:06

@kewcheg: "Ez lehet hogy kegyetlen" miért lenne az? ha egy bármilyen színű család körülményei veszélyeztetik a gyerek normális fejlődését, akkor az gyermekvédelmi és gyámügyi kérdés, évtizedek óta európaszerte. a jogalap teljesen demokratikusan adott a gyerek kiemelésére, arra kell "mindössze" figyelni, hogy ez ne csöbörből vödörbe hatású legyen pl nem megfelelő állami otthonok/nevelőszülők miatt és nem szabad elzárni a családegyesítés lehetőségét ha a tisztelt szülők időközben méltóztatták magukat megemberelni. nem spanyolviasz.

kiir 2014.12.16. 22:21:17

Hú, nagyon rámugrottatok, gyorsan lenyomom a válaszokat, van még dolgom az este.

@Bell & Sebastian 2014.12.16. 16:51:17
Tehát a cigányokkal azt csinálnád, hogy leváltod a politikusokat. Fasza. Mondom én, hogy gyáva vagy leírni a saját véleményedet. No mindegy is, ki vagyok én, hogy válaszra bírjalak? Tényleg, mrZ miért olyan félelmetes, hogy nem mersz színt vallani előtte, én még új vagyok itt, világosíts föl légyszi.

@Nemzetstratégia 2014.12.16. 17:07:30
Nagy nehezen, az állításaid felére (az IQ-bizonyítékra még várok ám!) sikerült egy 30 éves pszichológiai cikket előhúznod. Ám legyen neked, elolvastam: a cikk azt állítja, hogy a személyiségvonások kialakulásában nagyobb szerepe van az öröklöttnek, és kisebb a nevelésnek, mint addig gondolták. Szerinted ez miben mond ellent nekem? Láttam én már olyan introvertáltat, aki hasznos tagja volt a társadalomnak, és olyat is, aki nem. Agresszív személyiségből ugyanígy. Pont itt jön a nevelés kérdése: a genetikailag meghatározott korlátok között a legtöbbet kell kihozni az emberből. De szerintem érted te ezt, csak most már nem vonulhatsz vissza.

@ gyalog.galopp 2014.12.16. 18:07:29
Te mit csinálnál, ha látnád, hogy Dzsudzsák kihagyja a tizenegyest? Ilyen körülmények között hogyan emelnéd föl a magyar focit? Vedd úgy, hogy tanácsot kérek.

Jól elkaptam amúgy a lényeget: olyan valaki írt posztot odafönt, aki a kisebb kérdésekben is dilettáns - vajon miért hinnék neki nagyobb kérdésekben?

@ picur3ka 2014.12.16. 18:53:11
Akinek nem inge, ne vegye magára.

@picur3ka: 2014.12.16. 19:10:33
Az ő elmélete, amíg nem hajlandó az elméjén kívül álló bizonyítékot hozni rá. Sajnos tudományosat nem fog tudni hozni. Az irónia örökölt személyiségvonásom, nem tudok változtatni rajta, vagy megszoksz, vagy megszöksz.

"Személyiségvonás kérdése, mennyire örökletes. A jelen esetben például fontos riszkvállalás 70%-ban. Az persze már nevelés kérdése, hogy ebből a gyerekből bűnöző, drogos, vagy tűzoltó, hegymászó lesz-e. Az IQ is nagy arányban örökletes."
Nézd, tulajdonképpen egyetértünk. Épp azt állítom, hogy az önmagukban forgó rossz kulturális köröket kell megszakítani állami kezdeményezéssel. Igen, olyan impulzusokkal kell hatni a leszakadottakra (akik közel sem csak cigányok, föntebb írta is valamelyik észlény "a szegények elcigányosodását"), hogy maguk is ez ellen tegyenek. Azaz oktatás, pénz, türelem és ész kérdése az egész. Ma Magyarországon ebből négy hiányzik: az oktatás, a pénz, a türelem és az ész.

"Az iskolarendszert a többségi társadalom mutatóira tervezték. Ezzel megbirkózni, ezen segíteni nem fog tudni."
Hát ez az iskolarendszer nem is. Innentől lásd előző pont.

"A Jobbik roma programja a legjobb"
Írjátok már le azt a kibaszott programot, tényleg elolvastam a Janiczák ózdi programját, köze sincs ahhoz, amit itt ti neki tulajdonítotok. Most van programotok, vagy nincs? Hangemberek.

Azt vegyétek észre, hogy vágyálom a "cigánymentes Magyarország". Ebben bízni annyit ér, mint Nagy-Magyarország matricát ragasztani a Suzuki hátuljára. Vagy van egy stratégia a helyzet megoldására, vagy marad ez az agyatlan acsarkodás. Ugye mindannyian tudjátok, hogy az utóbbi vége társadalmi robbanás lesz? Vajon miért jó ez?

KissGecihuszár 2014.12.16. 22:25:21

Remek, objektív és tárgyilagos írás, mely nem a P.C. jegyében blablázik, mellébeszél, hanem tényszerűen közli, hogy a 24.órában vagyunk cigányügyben, hiszen a cigányság lélekszáma exponenciálisan nő, miközben az elmúlt 25 év egyértelmű bizonyíték volt, van és sajnos még egy jó ideig lesz is arra, hogy az ú.n. leszakadó, 3H-s térségekben felülreprezentált cigányságnak a jelen feltételek közt csak a helyi "döbrögik" által kidekázott közmunka jut, mint egyetlen megélhetési lehetőség, vagy a "megélhetésinek" csúfolt nettó köztörvényes bűnözés. Bízom abban, hogy pl. Ózd egyfajta kísérleti terep lesz, ahol egy aránylag nagy cigány populáción lehet majd modellezni a szakmunkásképzés hatékonyságát, hiszen egy nagyobb városban mindenképp könnyebb eljuttatni a pár buszmegállónyi távolságra lévő tanulókat az iskolákig, nem beszélve arról, hogy Ózdnak létérdeke az egykor szebb napokat látott ipar felélesztése, hiszen ott adottak ehhez a feltételek, nem quasi a semmiből kell felépíteni azokat az üzemeket, melyekben akár magas hozzáadott-értéket előállító cégek jól megfizetett szakmunkásai dolgoznak. Semmiképp nem szabad abba a hibába beleesni, hogy úgy indítunk útjára országos felzárkóztatási, szakképzési programokat, hogy azokat nem modelleztük le kicsiben, s amennyiben az ózdi "inkubátorban" sikerült eredményeket elérni, úgy sokkal egyszerűbb az ott kialakított szisztémát ha nem is 1 az 1-ben (hiszen ahol a mezőgazdaság, állattenyésztés a mainstream irányvonal, ott nyilván az agráriparnak kell felszívni a szakmunkásokat, épp ezért kell egy agrár modell is), de lényegi elemeit tekintve copy+paste formában elvinni akár az Ormánságba, Szabolcsba, Somogyba, egyéb olyan régiókba, ahol a jelenleg vegetáló cigány népesség teljes kilátástalanságban tengődik.

Éhes ló 2014.12.16. 22:32:35

A cigányintegráció, asszimiláció egy 500 éve sikertelen projekt.
Még egy nép van amelyik ezzel a teljesítménnyel dicsekedhet rajtuk kívül.
Nos jó ideje ez másik használja ma biológiai fegyverként a cigányságot hideg polgárháborúban az őket befogadó és eltartó magyarság ellen.
Sikeresen, hiszen nincs nap amikor ne alázna porba, lopna meg, rabolna ki, verne meg, gyilkolna le bestiálisan magyart szoc.segélyeken élősködő bűnöző cigány, miközben a 25-30 éve purdégyártásra megfizetett babagyáraik mára kiszülik a magyarságot a hazájuk egyes részeiből, pár évtizeden belül pedig a komplett Kárpátmedencéből.

Sem értelme, sem eredménye nincs a polgárháború és a demográfiai összeomlás során az ellenségeinket támogatni, fizetni, eltartani, eltűrni.

Fel kellene ébredni végre!

picur3ka 2014.12.16. 22:53:47

@kiir:

"Az irónia örökölt személyiségvonásom, nem tudok változtatni rajta,"

milyen kár, ne rinyálj akkor a cigány kérdésről

"vagy megszoksz, vagy megszöksz."

elmész te a §csába

kiir 2014.12.16. 22:58:13

@picur3ka: Lehengerlőek az érveid :)

csonka balázs 2014.12.16. 23:02:45

A rasszizmusról, cigányságról, szegregációról logikusan

Igazságos megoldáshoz csak gondolkozással juthatunk - a düh igazságtalansághoz vezet

Egyre több helyről hallom, olvasom, hogy demográfiai válság előtt állunk, mert a hazai (különösen a kelet-magyarországi) társadalom „elcigányosodik”. (Itt a hozzászólásokban is.) A kommentekben (rengeteg más helyen) pedig egymást érik a nyíltan uszító, kirekesztésre, és sajnos néha (gyakran) az elűzésre, sőt likvidálásra utaló sorok.

Gondolkodjunk egy kicsit.

Más a kérdés etnikai vonatkozása, más a kriminológiai, és más a szociológiai.

A "cigány" szó etnikai megközelítést feltételez.

Ki is a cigány? Aki annak vallja magát? Vagy akinek a szülei cigányok? Ez utóbbi esetben megint csak definiálni kellene, hogy a szülők mi alapján azok. Vagy akinek a szülei annak vallják magukat? De akkor meg megint az öndefiníciónál vagyunk. Vagyis mielőtt ítélkezünk bárki fölött ilyen vonatkozásban, meg kell tőle kérdezni, minek vallja magát.

Vagy aki ilyen kulturális térben nőtt föl? Ez esetben meg definiálni kellene azt, hogy mit értünk ilyen kulturális tér alatt? …És ha még nem nőtt fel? Vagy csak részben tartózkodott ilyen kulturális behatás alatt?

Vagy aki rassz-jegyeket visel? Sötét a bőre? Megint nem jutunk sehova, mert vannak sötét bőrű magyarok és világos bőrű cigányok is.

Tehát egy rendes rasszizmust eleve el sem tudunk kezdeni, csak akkor, ha a támadni vágyott embertől (több ember esetén az emberektől egyenként) megkérdezzük, hogy ő éppenséggel cigány-e.

----------------------

Én magyar ember vagyok, és pedig elsősorban azért, mert magyarnak vallom magam. (Liszt Ferenc nem értett magyarul, nem ebben a kultúrában nőtt fel, jóformán nem is tartózkodott Magyarországon, mégis egész életében magyarnak vallotta magát, ha kérdezték. Ezért tekintjük magyarnak, és vagyunk rá büszkék.)

----------------------

Tehát. Egy pár percre fogadjuk el azt a rasszista borzalmat gondolkodási kiindulásul, hogy valami miatt a cigány embert kevésbé kell tisztelni, mint az átlagot, ill. hogy önmagában a cigány mivolta miatt rászolgált az üldözésre, a kirekesztésre és egyéb hátrányokra. Ezzel egyidejűleg pedig a magyart, csak azért mert magyar, szeressük és támogassuk az átlagnál jobban.

Ez esetben a probléma az, hogy mit kell tenni egy olyan emberrel, akinek egyik szülője ilyen, a másik meg olyan? (Több ezer honfitársunk van így.) Ővelük mi legyen? Őket üldözni, vagy éppenséggel támogatni kell? Vagy ez kioltja egymást, és úgy kell viszonyulni hozzájuk, mint egy itt tartózkodó - mondjuk - portugálhoz? (De a portugált meg a vendégjog ősi elve alapján inkább kicsit támogatjuk.)

Még a legfelkészültebb rasszizmus sem képes választ adni erre az egyszerű kérdésre. Vagy ilyen esetben is rá kell bíznunk az illetőre, hogy döntse el ő maga, hogy ki is ő valójában? De akkor mi a helyzet, ha vegyes indentitásúnak vallja magát?

De lépjünk még eggyel tovább. Mit kell kezdenünk azzal az emberrel, akinek csak az egyik nagyszülője volt cigány? Ő már nyilvánvalóan inkább magyar, mint cigány, tehát máris az átlagnál jobban kell őt támogatnunk. De vajon, ha ő maga cigánynak vallja magát, akkor mit kell tennünk? Elnyomni a meggyőződése miatt akkor is, ha valójában inkább magyar?

Ez utóbbi embernek az egyik nagyszülője cigány. A cigány nagyszülőt vajon üldözni és elnyomni kellene a cigánysága miatt a rasszizmus logikája szerint akkor is, ha történetesen egy magyar identitású unokát nevelt föl? Magyar ember fölnevelése a rasszizmus elemi elvei okán támogatandó tett. Ha cigány tesz ilyet, akkor máris inkább támogatandónak minősül a logika egyszerű elvei alapján még az eredeti álláspont figyelembe vétel mellett is, azaz inkább támogatandó, még ha cigány is. Ez esetben viszont hogyan számolunk el a rasszista társainknak arról, hogy találtunk egy embert, aki cigány ugyan, de mégis támogatandó?

…És így tovább. Ha nem szeretjük a félig vagy negyedig cigány, de a többi részében magyar embert, akkor milyen aránynál lehet ezt figyelmen kívül hagyni? Ha például az már nem számít megbélyegezendőnek, akinek csak az egyik ükszülője volt cigány, akkor meg az a kérdés adódik, hogy az egy cigány dédszülős ember vajon pontosan miben is különbözik az egy cigány ükszülős embertől?

Satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Nem nehéz kérdések.

Amíg a rasszizmus, cigányellenesség, kirekesztés ezekre a végtelenül egyszerű kérdésekre nem tud igazságosan válaszolni, addig én ezeket az eszméket társadalmilag káros, elutasítandó és ostoba gondolatoknak tartom, és az úgy általában a cigányság elleni hitvány és üres hőzöngést elítélem, a harsány hangoztatókat, az igazságtalanság önjelölt apostolait megvetem, és bizony, erre bíztatok mást is.

csonka balázs 2014.12.16. 23:04:39

Még néhány gondolat:

A fenti eszmefuttatásban a magyarságot és a cigányságot ki lehet cserélni bármely többség-kisebbség viszonylatra, természetesen olyanra is, ahol épp a magyarság a kisebbség. És bizony az elszakadt országrészekben élő jelentős vegyes magyar identitású tömegekkel is kell kezdeni valamit; leginkább és elsősorban tiszteletben tartva őket, figyelni rájuk. Nem csak szín szerbek vannak az egyik oldalon szín magyarokkal a másikon, és nem is csak két oldal van.

A helyzet kezelésére tökéletesen alkalmatlan a kirekesztő és igazodásra kényszerítő nacionalizmus.

----------------------------------

Ha a bevezetőben szereplő, és mostanában minduntalan előkerülő gondolat arról, hogy a társadalmunk „elcigányosodik” (lejön a pofámról a bőr, hogy egy ilyen szót leírok), szóval ha ez igaz is lenne így egyszerűen, hogyan lehetne ezt a cigányoknak terhükre róni? (Mert mindenki nekik rója föl.)

Nem az inkább a hibás, aki lemarad?

----------------------------------

Azért is írtam le ezen gondolataimat, mert sajnos alig akadt olyan társaság, ahol ezeket végig lehetett volna mondani. Pedig ez csak puszta igazságkereső logika.

Ám ha az ember a logika mentén érvel, akkor általában már a második mondatnál legyintenek: „ne dumálj itt nekünk, hát nézd meg, milyen koszosak és lopnak is”

De én ebben az esetben nem a kérdés szociológiai vagy a kriminológiai vetületével, hanem a logikai igazságtartalmával kívánok foglalkozni. (Remélem, később még lesz módom ezekben a megközelítésekben is összeszedni az érveket.)

Itt a lényeg most az, hogy megértsük, hogy az „ezek” nem léteznek. Olyan nincs, nem lehet, fogalmilag kizárt, hogy igazságos legyen az „ezek” ellen irányuló gyűlölet, akármi is legyen a tapasztalat.

„Ezek” elleni tapasztalat ugyanis a fentiek alapján nincs, mert fogalmilag kizárt. Vannak erős és kevésbé erős identitásúak, vannak, akik szívesen beilleszkednek, vannak, akik büszkén dacolnak, igen, vannak bűnelkövetők, deviánsak, élősdiek, de vannak szelídek, jámborak és tisztelettudók is.

Semmilyen problémát nem old meg a gyűlölet, a rasszizmus. Sem a cigányok esetében, sem a szórványmagyarság esetében.

-------------------------------------

Kulturális autonómiát követelünk – joggal. Kulturális autonómiát adni vajon készen állnánk?

-------------------------------------

A gondokra, kérdésekre (mert bizony vannak bőven) vannak, lehetnek megoldások. De önmagában a gyűlölet, a kirekesztés, a szegregáció az igazságosság próbáját nem állja ki.

arrajutottam.blog.hu/2014/11/22/a_rasszizmusrol_ciganysagrol_szegregaciorol_logikusan

Bell & Sebastian 2014.12.16. 23:06:27

@kiir: Csigavér, Harcimarci, nem először nyilvánul meg a hozzászólók többsége a témában. Oszt mit értünk el vele. Nem melegítek töltött káposztát minden, idetévedt újszülöttért.

A probléma része az amerikanizálódásnak, ami állítólag csak most tűnt föl Orbánéknak. Ha már itt tartunk, én is szeretném látni a Világhírű Roma Integrációs Programot, de leginkább annak gyakorlati megvalósítását. Ez lenne az?
www.jobbik.net/index.php?q=node/524

Most úgy néz ki, (újra)termeltünk 3 millió prolit, akik közül már nincsen sok értelme válogatni, szépen oldódnak egymásban és nem is kell mondani, benne melyik etnikumé a dominancia.

Hogy mit kellett volna tenni? Kicsit késő, hogy ezt megkérdezze. Gyurcsányék alatt már polgárháború fenyegetett, most csak a csendes rohadás.

Ha pont rám kíváncsi, inkább tenyésszünk valami mást, amit el lehet adni, hátha megveszi valaki, mint Csautól a szászokat és zsidókat, diplomás magyarokat.

Bell & Sebastian 2014.12.16. 23:11:52

@csonka balázs: Ne kábíccs, térjünk a lényegre! Lesz tömeges alkalmazkodás a párászt többséghez, vagy nem lesz? Mert ha még igény sincs rá, mindketten baszhassuk. Egyikünket kiszavazzák a villából.

Khonsu 2014.12.16. 23:12:03

A szegénykérdés nem egyenlő a cigánykérdéssel. Szokás szerint minden szegényt, rászorulót, munkanélkülit egy kalap alá vesznek a cigányokkal, miközben még a cigányok is differenciáltak, nemhogy az így egybemosott hatalmas tömeg. Ami 10% számára megoldás, az a maradék 90% számára akár kifejezetten káros is lehet. Jól átgondolt, precíziós, finomra hangolt rendszer kéne, ehelyett megint kisbaltával nyúlnak a problémához, és szokás szerint kiöntik majd a fürdővízzel a gyereket is.
Valójában most az említett kategóriába tartozó mondjuk 100 ezer cigány "megnevelése" ürügyén megszívatnak 1-2 millió magyart és 200-300 ezer, nem ebbe a kategóriába eső cigányt is, de ez engem már cseppet sem lep meg.

Bell & Sebastian 2014.12.16. 23:22:11

@Khonsu: Most gyakorlatilag azt mondta, steril zónába a legkirívóbban antiszociális nagycsaládokkal és átnevelés, gyengéd erőszakkal. Ez a legolcsóbb és leggyorsabb, leghatékonyabb. De mit szól ehhez a..., akiknek nem érdekük?

Herr Schwarze Liste 2014.12.16. 23:22:40

@Bell & Sebastian: kérdezze meg a nyolcvanas évek veterán jogvédőit (valahol délen, afrikában), hogy is képzelték a szegregáció végét. merthogy a nagy örömünnep után elég hamar védett lakóparkba szorultak oszt kamillázták a szemüket, amikor az átdemokratizált új rendőrkapitányságtól kaptak egy határozatot, hogy le kéne bontani a védőkerítést, mivel akadályozza a bűnözés egyenletes eloszlását és így diszkriminálja a szegényebb negyedben élőket, akik így potenciálisan nagyobb eséllyel válnak áldozattá.

nagy találmány ez a bumeráng.

Bell & Sebastian 2014.12.16. 23:37:31

@Khonsu: Mondjuk a magyar bűnüldözés egy katasztrófa. A közösség mindenkiről pontosan tudja azt, hogy miből él. Így a beépített téglák is.

Nálunk a kis halakat nem bántják és a cápákat sem, kizárólag a sütnivaló halászható. A kettős mérce minden hatóság sajátja. Pedig a kicsiből lesz a nagy és a cápa is sok keszeget megzabál.

Cigánybűnözést emlegetni csak fehérgallérossal- együtt érdemes, mert van összefüggés a kettő közt. Sőt, számlakapcsolat is, az esetek túlnyomó többségében.

Orvvadászat, rabsickodás, fabiznisz, gyűjtögetés, behajtás, kábítószer, számlagyár, leánykereskedelem, uzsorázás, soroljam?

Melyik az az illegális üzletág ami "magyar" kézben van és nem valamelyik etnikumé?

Egyik sem.

telkoe 2014.12.16. 23:37:48

@DFK: @Pupu Blogja: De a PC azt jelenti, hogy hazugság. És nem attól lesz aggreszív a cigó szülő mert igazságtalanok a gyerekével, hanem azért mert nem engednek meg neki mindent, mert normakövetésre kényszerítenék.

Azert lesz agressziv, mert rajott hogy ezzel sokmindent elerhet. Tanar / rendor nem mer ellentmondani az arenazo ciganynak mert egybol raszista-fasiszta-kirekeszto lesz belole akiert senki nem (mer) kiallni. A szervezett rasszistazsra-fasisztazasra-kirekesztozesre megvannak a kialakult csoportok (AI, TASz es egyeb baloslibsi politikai hatteregyletek) Nekik egyreszt letszukseglet hogy a budapesti kavehazi zsurpubi aktivistak parszor megmutassak, hogy megfelelo sajto es jobarat hatterrel szorakozasbol is jol meg tudnak szivatni egy egesz kisvarosi iskolat. Vegul is mindenki jol jar a jelenlegi helyzettel: A PC aktivistak meg tudja mutatni hogy mekkora fasizmus van es milyen szepen harcolnak ellene (jobarat is tudja hogy kiket kell tamogatni mint halado tarsadalmi eroket), a hoborgo ciganynak senki nem mond ellent, az meg hogy az iskolaval / rendorrel / mentossel stb tortenik ugysem kap igazan nyilvanossagot.

Bell & Sebastian 2014.12.16. 23:42:09

@Herr Schwarze Liste: Ott még nem tartunk, hogy tiltanák az erődített lakóparkokat és páncélozott személyautókat. Ennyire ostoba politikusaink azért nincsenek. Jó felvetés, zárjuk be a kisebbséget.

Melyikre gondolt? A számszerűre vagy érdek(érvényesítés) szerintire?

Khonsu 2014.12.16. 23:42:50

@Nemzetstratégia: A magyaroknál a gyerekszám alacsony, ahogy a németeknél, a briteknél, a fehér amerikaiaknál, és úgy majd minden fejlett nyugati ország "őslakosságánál". Arrafelé mégis nő, vagy stagnál a népesség.
Ezt bevándorlással érik el, ami gyakorlatilag az egyetlen módszer arra, hogy kitörjünk a helyzetből, mert akármit csinálhatnak, a magyar családokban nem fog jelentősen több gyerek születni, ebben biztos vagyok.
Mellesleg ezáltal a nyugdíjrendszer összeomlása is elkerülhető lenne, amit a jelen helyzet ugyancsak előre vetít.

Ehhez persze valódi munkahelyek és értelmes életszínvonal kéne, mert közmunkára és nyomorba nem jön ide senki sem, hanem még az itt élők is inkább elmenekülnek.

Ha a feltételek megvannak, akkor végre lehetne hajtani egy jól szervezett betelepítési programot, és feltölthető lenne az ország magas termelékenységű, jól képzett fiatalokkal. Én itt speciel a távolkeletet céloznám meg.

Emellett persze futtatni kell a cigányság beilleszkedését elősegítő programokat is, de az a születési arányokon önmagában nem segít, csak a feszültségeket csökkenti.

Bell & Sebastian 2014.12.16. 23:50:43

@telkoe: Mondom, hogy Amerika fújja a passzátszelet. Ha megengedik az éppen aktuális helytartójuknak, hogy megoldja -például a cigánykérdést-, akkor meg lesz oldva. Ha nem, akkor tovább eszkalálódik a gelyzet és a szelíd lelkűre átnevelt báránykák felköthetik a nyúlcipőt vagy kiválthatják a vadászjegyet.

Ezért kár ezen törpölni. Ha ott verik a négereket, majd itt is kötelező lesz.

Bell & Sebastian 2014.12.16. 23:55:25

@Khonsu: Mi tehát a tanulság? Tüneti kezelés lehetséges csak ott, ahol se helyes diagnózis, se terápia, ami a gyógyulásba vezet.

Máma Antivakarin, holnap Cumicecid, ..., megint Antivakarin és így tovább.

Herr Schwarze Liste 2014.12.17. 00:10:39

@Bell & Sebastian: zombiapokalipszis során a külvilágot könnyebb elzárni, vagy minket tőle? avagy a kérdés feltételekor már úgyis mindegy, mert az akármilyen elkerítés helyett az elkerülés lett volna a megoldás.

Bell & Sebastian 2014.12.17. 00:21:05

@Herr Schwarze Liste: Lett volna. Pontosan, mert már késő. A összeolvasztás már nagyban zajlik.

A genetikai állománnyal szórakozás nem maradt abba Adolf után, sőt! Ki beszél itt nácizmusról?

Génkoktél, ha mondom, segít a gondon.

Herr Schwarze Liste 2014.12.17. 00:44:28

@Bell & Sebastian: miféle összeolvadás? az egyetlen belga a király, pedig ott stimmel a színkód is.

Herr Schwarze Liste 2014.12.17. 00:56:00

@Khonsu:

"Én itt speciel a távolkeletet céloznám meg."

tudod-é, hogy kínában már jobban keresnek, mint itt? minek gyünne ide, hacsak nem okosba szerzett eu-s állampolgárságért, ugródeszkának.

E.Katolnai 2014.12.17. 03:16:16

Megoldás lehetne, és nem csak a cigányság, hanem az afrikai népek számára az, ha kevesebbet szülnének. Álljanak le a sok felesleges gyerek gyártásával és néhány év múlva már mindenki elkezdhetné érezni a pozitív változásokat.

Tapsi75 2014.12.17. 05:11:07

Annyiban egyet értek a cikk íróval, hogy valamit tenni kell. Van egy réteg, amely saját erejéből nem képes változtatni a sorsán, ez sajnos tény. Nem akar, es nem is tud változtatni a többség szamara elfogadhatatlan eletmodjan, tehát nem marad más, mint a többség jogosnak tűnő gazdasági érdekének figyelembevételével valamilyen megoldás kidolgozása.
Mivel bármilyen megoldás csak kívülről jöhet, ezek mindegyike nagyon súlyos gazdasági, társadalmi, szociológiai kérdéseket vet fol, melyek nagy részével a többségi társadalom sem tud szembe nézni.
Csak hogy aktuális, es kellően demagóg is legyek: ha a többségi társadalom egy tagja, többet tesz félre mint amennyit keres, akkor az nem lopás? De igen, de azert eloleptetjuk. Akkor en miért nem hozhatok el egy kis tűzifát az erdőből?
Semelyik nagy rendszer, egészségügy, oktatás, igazságszolgáltatás stb., nincs felkészülve ezen réteg kezelésére. Valahol közbe kell avatkozni, es egyszerűsítve vagy börtönt, vagy iskolát kell épiteni ezeknek az embereknek....

Nzoltan 2014.12.17. 06:38:53

Az MSZP es az egész baloldal elsōsorban az ernikai problémákba bukott bele. Mégis el kellett telnie öt évnek, hogy ilyen cikkek jelenjenek meg az indexen. A cikkek örvendetesek, de a felismerés nagyon lassan megy. Az is inkább a kormány munkájának köszönhető.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.17. 07:52:09

A cigany fiatal, aki ma erettsegiig eljut, sokkal tobb lehetosegbol valogathat, mint egy magyar. Osztondijak tomege, etnikai alapu pozitiv diszkriminacio, kulfoldi palyazatok, osztondijak, unios es mindenfele penzek a segguk ala tolva. Pont, mint a hataron tuli magyaroknak, csak mig a jottment romaniait, szlovmagyart, szerbiait a szelsojobb tolja, addig a ciganyokat a ballerek es kulfoldi gazdaik.
A legalja meg szakmunkasnak se alkalmas, a kivetelezettek meg sima utat kapnak ciganysaguk miatt amerikai es nyugat-europai egyetemekre, brusszeli burokrata allasokba. Ciganynak vallva magad nyert ugyed van egy csomo felsooktatasi osztondij palyazaton, ezekbol lesznek a megelgetesi jogvedok, kozben meg egy csomo cigany az altalanos iskolat se vegzi el. Eppen csak dolgozni nem tanitjak meg a ciganyt, patyolgatjak,a jogaira oktatjak, jogvedot, diszciganyt faragnak belole, pumpoljak az allamot.
Liberaliskent azt mondom, az egyen felelossege, hogy hova jut.
A ciganyok egy jo reszet felveti a penz, mentalitasuk pedig marad amilyen volt. Ismerek cigany vallalkozokat, a legrosszabb szelsojobbos ciganykarikaturakat idezo modon elnek es viselkednek.

Problema az elciganyosodas is, korabban feher kulturaju csaladok, falvak viselkedese tolodik el es kozelit a ciganyokehoz. Lasd BAZ megye. Mar viselkedes alapjan meg se tudod mondani, hogy ki magyar es ki cigany. A szoveguk hasonlova valik, ahogy a mentalitasuk is.

csonka balázs 2014.12.17. 08:00:01

@Bell & Sebastian: Tömeges alkalmazkodást akarsz? Ehhez kell a rendes, felelősségteljes oktatás. Anélkül nem megy.
Ha úgy gondolkodunk, hogy vannak „azok” meg vagyunk „mi”, akkor joggal félsz, hogy „egyikünket kiszavazzák a villából”. Tudomásul kell venni, hogy ebben a társadalomban bizony cigány és magyar, szegény és gazdag együtt vagyunk, ezeket a kérdéseket (bűnözés, szegénység, oktatáshoz való hozzáférés hiánya) együtt kell megoldani (vagy legalább törekedni rá). Nem kell senkit kiszavazni.

picur3ka 2014.12.17. 09:43:26

@csonka balázs:

Mindez csak időpocsékló szócséplés, terelés. Vagy 300 éves ráadásul. Mi meg közben kihalunk. Magyarok.

A hozzászólások egy jó része is még mindig ezzel van tele. A megoldás keresés. A nagy rohadó valóság pedig az, hogy a megoldáskeresők valójában a megélhetésükért dolgoznak és nem megoldásért.

Hányan élnek mára a romaiparból? 2-3 százezren? Millióan? Ezek mind visszavedlenének azzá, amik, segélyessé, ha nem kellene a romákat pelenkázni, míg meg nem halnak.

Persze, mindenki rasszista. A csoporthoz tartozás fontos szociális lényeknél. Ebből fakadóan elég különböző lehet a hozzáállásunk.

Forgács: hogy lehetne megmenteni egy roma generációt?

Én: hogy lehetne megmenteni a magyarokat?

picur3ka 2014.12.17. 09:45:46

@csonka balázs:

Ezeket egyet sem lehet megoldani Balázs, amíg a babagyárat le nem állítják és vissza nem fejlesztik.

Ezzel a programmal semmit nem lehet megoldanni. Ez nem is lehet célja.

picur3ka 2014.12.17. 09:53:30

Ja, még valami: a többiből is látszik, Forgács a cigányságért aggódik. Mi nem érdekeljük, félreértés ne essék.

Azért kongatja a vészharangot, mert tudja, ha elfogy a pénz, ott lesz vége a szép ingyenélésnek.

kiir 2014.12.17. 09:55:27

@picur3ka:
"Forgács: hogy lehetne megmenteni egy roma generációt?
Én: hogy lehetne megmenteni a magyarokat?"

És nem veszed észre, hogy a kettő ugyanaz. Ha az egyiket megteszed, már a másikat is megtetted. Mert ugyanaz az ország, a megye, a város, a falu, ahol mindketten laknak.

Void Bunkoid 2014.12.17. 10:08:56

@E.Katolnai: +1

Afrika valóban nagyon fertő lett.

Pedig harminc éve még mennyire máshogy képzelték el az emberek (lásd "de szóba se jöhet Skandinávia") :)

kiir 2014.12.17. 10:49:31

@Bell & Sebastian:
Hát veled nehéz beszélgetni. Se nem tagadsz, se nem állítasz, de azt marha gyakran és hosszan. Pedig tudod: a langyosat kiköpi az Isten.

Mindenesetre a bosszankodó rezignáltság bennem is megvan. Ezzel a néppel és ezzel az elittel már nem nagyon van kiút. (Talán ha egyszer elérjük a gödör fenekét - de az még messze van, és hát őszintén: ki kíváncsi arra, hogy mi van a pöcegödör legalján?
Persze segít elképzelni, ha olvasom itt a posztokat és kommenteket. De átélni mégse akarnám.)

bispora 2014.12.17. 11:51:36

@kiir:
Csak most olvastam a kommenteket és látom, hogy Te valami moderátor-terelői státuszban írogatsz. Ami nem lenne baj, ha nem egy létfontosságú, Magyarország jövőjét meghatározó témában tennéd ezt a legszebb bölcsészes vitakört idézően: lehengerlő és választékos stílusban, magabiztossággal, a szellemi fölény érzékeltetésével- ugyanakkor a probléma átlátásának minimális szintjét sem éred el. mert már az alap problémát nem érted, illetve azt világnézeti alapon tagadod.
Miről is van szó? Hát arról alapvetően, hogy vélekedéseddel szemben a cigányok nem ugyanolyan magyarok, mint mindenki más, csak barnább a bőrük és kevesebb a pénzük. A cigányság alapvetően különbözik a született képességek terén a befogadó európai nemzetektől. A cigányság iskola alapú felzárkóztatása csak papíron jelent áttörést és kecsegtet sikerrel, a valóság szigorúbban ennél: hazai 1%-alatti (90%-ban szociológus-szoc munkás diploma) felsőfokú végzettség, a Gandhi gimnázium gyászos érettségi eredményei, az olyan százmilliókkal támogatott nagy ívű elképzelések kudarca, mint a SOTE cigány orvos projektje mind azt jelzik, hogy a cigányok mások. Hogy nem mi magyarok vagyunk a rasszista hunyók, arra bizonyíték a többi európai ország cigány edukációs statisztikája- a cigányügyben példaként felhozott Spanyolországban 40% végez 8 általánost, 5% középiskolát. Azon is érdemes elgondolkodni, ha már külföldre tekintünk, hogy a cigányok Indiában maradt rokonai, a dalit törzsek tagjai ugyan olyan putrikban laknak, szegregálva a falvak, városok szélén mint nálunk-olyan indiai szomszédokkal akik fizimiskája elmenne bármelyik borsodi szabaduló-bálban.
És hogy gyorsítsam a beszélgetést, vitát, beidéznék néhány referenciát a fentiek alátámasztására, amit a párhuzamos mandis topikba küldtem:

" ...az elérhető cigány intellektussal foglakozó, peer-review tudományos cikkekből láthatóan a cigány etnikum átlagos kognitív képessége szakadéknyi távolságra van bármelyik európai őslakos nemzetéhez képest és ez az öröklött képesség a közhiedelemmel ellentétben edukációval nem fejleszthető. A 75 IQ körüli átlag azt jelenti, hogy a cigány gyerekek fele a mentális retardáció határán billeg. Továbbmegyek: én abban is biztos vagyok, hogy a cigányság személyiségjegyei (agresszivitás, altruizmus, bizalmi rádiusz, ) és az ezen az lapon kialakuló szegénység kultúrája sem kompatibilis az európai társadalmakkal és ezek a tulajdonságok is a genetika által determináltak nagyrészt.
-Bafekr, S (1999) Schools and their undocumented Polish and “Romany Gipsy” pupils. International Journal of Educational Research, 31(4) 295-302.
-Dumitrascu (1999) Intellectual development of gypsy families in Romania. In WJ Donner and DL Dinnel, 14th International Congress of the International Association for Cross-Cultural Psychology, pp173-187. Lisse, The Netherlands, Swets.
-Rushton, JP Cvorovic, J and Bons, TA (2007) General mental ability in South Asians: Data from three Roma (Gypsy) communities in Serbia. Intelligence, 35, 1, 1-12.
-Bakalar, P (2004) The IQ of gypsies in central Europe. Mankind Quarterly, 44, (3-4) 291-300.
-Iveta Kovalčíková and Juraj Kresila (2009): How to secure equal opportunities for adequate schooling? Human rights contexts of the Slovak education system relevant to Roma pupils: Meeting students’ learning needs through dynamic assessment. edited by Peter Cunningham, published in London by CiCe. (Verbal IQ tests of gypsy children from the famous slovakian Lunik ghetto- demonstrating a disgenic trend: 1994- 68.8IQ; 2008-62.3IQ)
-Fania R. Gärtner & Peter J. Tellegen. (2008): The SON-R 5.5-17: A Valid Estimate of Intelligence for Minorities? An Explorative Study on the Usefulness of the SON-R 5.5-17 Intelligence Test for Roma Children. In: Kopcanová (ed.), Equal Access to Quality Education for Children from Socially Disadvantaged Settings (pp. 81-97). Bratislava: The Research Institute for Child Psychology and Patopsychology & Education Section, Slovak Commission for UNESCO. (~78 IQ, low sample size~30)
-Kezdi,G and Kertesi, G (2011) The Roma/non-Roma test score gap in Hungary. American Economic Review, 101 (3): 519-525.
-Jelena Cvorovic: The Roma: A Balkan Underclass.Ulster Institute for Social Research, 2014. ISBN 978-0-9573913-9-0. (60-as IQ román cigánygyerekeknél, hetvenes átlag a szlovákoknál!!!)"

mrZ (törölt) 2014.12.17. 12:35:18

@bispora:

Szép szép. Most hogy idemásoltad a fajelmélet "peer reiewed" irodalom válogatását, meghajlok előtted magaságos BUTASÁG, de engedd meg hogy félfordulatból beléd rúgjak.
Már 100 éve tudott hogy egyfajta tulajdonság mérése nem ad EMBERI minősítést, ugyanis tulajdonságaink összessége határozza meg emberi mivoltunkat. Mert ha nem így lenne akkor például a cigók (és nigák) mondhatnák hogy a magyarok-fehérek degeneráltak fizikai mivoltukban, buddhisták meg hogy mindenki más degenerált érzelmi képességek terén.
Mire kognitivitás mérése sorra kerül a cigó gyerekek már sérültek, így csak a cigányellenesség pusztító hatását igazolod.
De mivel mindezt nem láttad be, valamint félművelten próbálsz meg okosnak tűnni, így az általános intelligencia szinted sem lehet túl magas, mégha mondjuk a logikain 140-t csinálsz is. De a természet már csak ilyen, ritkán adakozik bőkezűen.

Uram, örültem hogy ma is jött egy újabb ökör a csordához. Marhára hiányzott.

bispora 2014.12.17. 14:00:11

@mrZ:
Hát persze, MrProgresszív...
A butaság szerintem az, ha valakit annyira elvakít egy eszmerendszer, hogy a valóságot kezdi szabdalni és letépkedni róla ezt-azt. Melyik beidézett anyag "fajelméleti"? Jó lenne ezt tudni, mert ott a pálya- fel lehet jelenteni a tudományos lap szerkesztőségét, a kutatókat szépen sorban.
Gondolom szintén bőcsész, ezért óvatosan megjegyezném nagy változások kezdődtek úgy tíz éve az új generációs szekvenálások bevezetésével. Ma már etnikai csoportok százairól van teljes genomi információ, ami teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy az egaliter, minden ember egyforma, mindenki egy üres palatábla, amire a környezete vázolja a személyiségjegyeket, alakítja a képességeket hitvilág lassan oda kerülhet ahová való: a kőbalta mellé a múzeumba.
A cigányság edukáción alapuló felzárkóztatása nem megy az etnikai csoport gyenge átlagos kognitív képességei miatt. Ez a lényeg, de belátom idegesítő hallani. A szokásos lózungok, hogy a környezet, meg már sérültek mire mérik őket, már az anyaméhben, az alkohol, a nyugtatók, a kalapács, a kevés mese esténként, meg az önbeteljesítő jóslat, meg a rasszizmus, meg a kirekesztés csak porhintés. Mit kellene csinálni b+, cigány nők megtermékenyített petesejtjét ültessük középosztálybeli magyar nők méhébe, mert akkor majd jönnek a cigány Einstenek?
Nem lenne egyszerűbb busásan megfizetni egy egyke modellt aHHH-s nőknél, hogy ne exponenciálisan rakják a terhet a hátunkra?
No, látom benácultam...

picur3ka 2014.12.17. 14:39:42

"Már 100 éve tudott hogy egyfajta tulajdonság mérése nem ad EMBERI minősítést, ugyanis tulajdonságaink összessége határozza meg emberi mivoltunkat."

Én hülye meg azt hittem, az intelligencia egy igen fontos tényező.

"Modern humans (Homo sapiens or Homo sapiens sapiens) are the only extant members of the hominin clade, a branch of great apes characterized by erect posture and bipedal locomotion; manual dexterity and increased tool use; and a general trend toward larger, more complex brains and societies."

"Mire kognitivitás mérése sorra kerül a cigó gyerekek már sérültek,"

Egy évesen?

"így csak a cigányellenesség pusztító hatását igazolod."

Ez mi? Tassz-os kiskáté vagy költészet?

"De mivel mindezt nem láttad be, valamint félművelten próbálsz meg okosnak tűnni, így az általános intelligencia szinted sem lehet túl magas,"

Mért akarsz okosabbnak látszani egy szakértő(k)től? Nem sikerült.

Ezt ma már egyetlen közeli szakterületen nem tagadják. Nehéz is lenne. Még a marxista-leninista, kommunista-liberális szociológus fajvédő néni - legnagyobb meglepetésemre - sem tagadta.

Általános egészségi állapottal is probléma van. Ennek orvoslata nélkül megint csak felesleges iskolázásra pénzt költeni.

Cseh országban, Kanadában külön program szerint tanítják őket. Nagyon helyesen. Mi meg még mindig a liberálisok ökörségeivel küszködhetünk.

Dolgozni pedig, természetesen nem fognak. A népesség kb fele (45%) fiatal, akárhány (20-30%) beteg, 40-50 akárhány évesen meghalnak. Plusz az állandó szülés. Alig van munkaképes és korú személy ebben a populációban.

----
@bispora:

Látom, te is írtál közben.

De igen, pontosan ennyit kellene csinálni, gyermekteleneknek adni a legjobb pénzt.

kiir 2014.12.17. 14:42:17

@bispora:
"valami moderátor-terelői státuszban írogatsz"
Mert barmok vagytok, és a barmokat terelni kell. (Ne pörögd túl, ez nem tudományos tény, csak az én véleményem. Egy véleményemre jut kb. 6 ellenvélemény, úgyhogy ne érezd magad elnyomva.)

Te is csak ott tartasz, hogy "fúj a cigányok, buták és csúnyák is!" De nem vonsz le ebből semmi következtetést. Itt állunk egy társadalmi katasztrófa küszöbén (ha jól látom, ezzel egyetértetek), és a legtöbb, amit tudtok, hogy "kár, hogy sok a gyerek". Az egész bagázsból a legokosabb kétségtelen a poszt szerzője, mert ő megpróbált továbblépni (jó, a szakiskola maximum részmegoldás, de ő legalább megpróbálta). De ti nem. Itt álltok, és az egyik sopánkodik, a másik acsarog. Szerinted mi lesz így a jövő? Legalább addig jussatok el, hogy valami kiutat, továbblépést, stratégiát, jövőképet tesztek magatok elé.

A te kommented tökugyanez: bebizonyítod, hogy a cigányok alsóbbrendűek, majd elégedetten hátradőlsz. És? Most akkor mi van? Ettől eltűntek? Vagy megjavultak? Vagy fehérek lettek?

A cikksorozatodból az utolsó előttit néztem meg, mert kissé meghökkentett volna, ha Kézdi és Kertesi azt állítja, amit te tulajdonítasz nekik. És hát nem is. Egyszerűen bekamuztad. Itt a link, legközelebb legalább a magyar nyelvű összefoglalót fusd át, mielőtt hivatkozol rá:
www.econ.core.hu/file/download/bwp/bwp1010.pdf

mrZ (törölt) 2014.12.17. 15:10:19

@bispora:
>>No, látom benácultam...

erről van szó. Látásmód és kiértékelési probléma, ok és okozat összekeverése. Amiket idézel, pl címben low sample size. Na, egy másik: Verbal IQ tests of gypsy children from the famous slovakian Lunik ghetto- demonstrating a disgenic trend: baszod egy gettóba zárt közösség, ez bizony szelektív célválasztás már előszelektált emberekből, plusz verbal magyarán biztosítva a szubjektív kiértékelés!

Hogy lennének ezekből mérhető általános cigó jellemzők?

A dalitról: a dalit egy kaszt, a fekete bőrűek és kevésbé értelmesek önmagukkal szaporítása, erőszakos rabszolgatenyésztés. Hatalmas bukta mindenhonnan nézve, majd kitárgyaljuk egyszer.

A cigók sohasem voltak célirányosan tenyésztve, pont ellenkezőleg, állandó géncserében voltak a környező népekkel.

Írd ki egy cetlire, ha megjegyezted add oda a következőnek:

Nincs semmi félelmetesebb mint az ismeretlen.

És akkor miért nem a közvetlen megismeréssel kezded? Úgyhogy kalandra fel, irány a cigánysor!

mrZ (törölt) 2014.12.17. 15:41:37

@picur3ka:

Uram, én nem akartam okosnak látszani.

Én csak nem akarok butának látszani!

És ne adjon számba szavakat, én is ellene vagyok a cigányok és egyéb léhűtők államilag erőltetett tenyésztésének. De ha lehet ne jöjjön itt nekem negatív cigány genetikai tulajdonságokkal, mert nincs alapja, és ne a gyereket baszogassa az ön saját felelőtlen és lustaságából eredendően összetákolt idióta rendszer hibái miatt.

1., Egy évesen nehéz lenne objektíven mérni képességeket, max a szülőnek van olyan kapcsolata, a gyerekek fejlettségében egyébként is túl nagy a különbség még akkor a standardizáláshoz..
2., később meg már ott van az őstulok banda által letaposott személyiség.
3., Mit nem tagadnak? A brit tudós fajvédők? Számítanak?
4., A többit hagyom, szokásos buta maszlag, legalább kibeszélted magadból, most jobb? Egy kis zene rásegít: www.youtube.com/watch?v=VVgehLqwNUc

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.17. 15:56:20

@kiir: "Szerinted ez miben mond ellent nekem? Láttam én már olyan introvertáltat, aki hasznos tagja volt a társadalomnak, és olyat is, aki nem. Agresszív személyiségből ugyanígy. "

Az utolsó állítás hamis.

newobserveronline.com/scientists-discover-nazis-correct-criminality-hereditary-trait/

Nem az állításaim felére találtam, hanem 5 állításból négyre.

De itt van az ötödik is:

www.cog-genomics.org/static/pdf/ggoogle.pdf

Google Tech Talk előadás anyaga, 11. oldal - "Life outcomes"

"Pont itt jön a nevelés kérdése: a genetikailag meghatározott korlátok között a legtöbbet kell kihozni az emberből."

soha ennek ellenkezőjét nem állítottam, szerintem a korlát szűkebb, mint sokan gondolják, és erre bizonyítékot is hoztam.

@mrZ:

"baszod egy gettóba zárt közösség, ez bizony szelektív célválasztás már előszelektált emberekből,"

Nem, mivel itt bizonyítani kéne hogy minden gettó gyökeresen más életet élne egymástól, illetve hogy a Lunik gettó kivételes bármilyen szempontból.

"plusz verbal magyarán biztosítva a szubjektív kiértékelés! "

a szóbeli IQ korrelál bizonyos határon belül az átlag IQ-val.

A magyar közélet nagy baja (német mintára) a szőrszálhasogatás, pedig az IQ-re nézve egyszerű reakcióidő-tesztek (pl. "nyomd meg a kék vagy zöld gombot amilyen gyorsan csak tudod ha kék vagy zöld pötty villan föl a képernyőn") is megbízható előrejelzést adnak. Az okosabbaknak gyorsabb a reakcióidejük is. Ezt többször meg lehet ismételni, ugyanolyan feltételek között (tehát pl. józanok, nem ittak alkoholt vagy vettek be valami szert stb) ugyanolyan emberek ugyanolyan eredményeket érnek el.

Vagyis értelmetlen a szóbeli IQ-ba ill. annak szubjektivitásába belekötnöd. A szóbeliség a bal agyfélteke lényegi feladata, ha valakinek nagyon jó a beszélőkéje, az nagy valószínűséggel legalábbis átlagos vagy afölötti intelligenciával jellemezhető.

picur3ka 2014.12.17. 16:04:55

@mrZ:

Szó szerint idéztelek. A többi meg liberális tényszerűtlen süketelés.

Kora gyermekkori fejlődés felmérése, alap orvosi statisztika minden fejlett országban. Tanulmányozhatod.

Szabolcsban a gyermekek kb harmada nem fogja tudni meg sem közelíteni a Nemzeti Tanterv anyagát, ezt már 1-3 éves korukban lehet tudni.

kiir 2014.12.17. 17:12:47

@Nemzetstratégia:
Örömmel szedem szét minden állításodat :)

Az első linked arról szól, hogy egy genetikai eltérés nyomán öröklődhet a hajlam a visszaeső erőszakos cselekedetekre. Sajnos nem tisztázza, hogy melyik társadalomban a bűnözés mekkora részére jellemző ez az örököltség. (Ha végiggondolod, nyilván nem is tisztázhatja, hiszen a bűnözés fogalma időben és térben változékony, szociális konstrukció. Például a feleségverés nem is "bűn" Japánban és vakkomondoréknál, máshol meg igen. Vagy egy másik példa az öngyilkosság.) Ugye a Dawn-kór is öröklődik, ráadásul összefüggést mutat az IQ-szinttel, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes foglalkozni egy Dawn-kórossal. Az agresszivitás alapvető társadalmi kártékonyságáról szó se esik a cikkben, pedig erre hoztad föl. A cigányokról se.

A második linked még jobb: immár nem egy 30 éves cikket hozol kínodba', hanem egy projektoros kivetítés egyetlen oldalát (!). De értékelem, hogy dolgoztál rajta, neked is hasznos, és én is tanulok belőle. Szóval: nem vitatom, hogy az IQ korrelál a végzettséggel. Csakhogy én láttam már a társadalomnak rendkívül hasznos ápolónőt és ártalmas egyetemi tanárt, és fordítva is.

És végül, hogy ne felejtsük el, miről beszélünk: azt kéne bebizonyítanod, hogy a cigányok IQ-ja öröklötten és javíthatatlanul alacsonyabb, mint a nem-cigányoké. Ez egyelőre nem megy. De még ha ebben igazad is lenne, akkor sem a cigányokat kellene kasztrálni, hanem az alacsony IQ-júakat. Hiszen miért fosszuk meg magunkat egy tehetséges cigány jogásztól, és miért terheljük a társadalmat egy Dawn-kóros magyarral?

bispora 2014.12.17. 17:14:20

@kiir:
No, kezd a hangod a normális halandókéra hasonlítani, ezt köszönöm. Hátulról kezdeném, de ígérem nem fog fájni...
Szerinted a beírásom komolysága, stílusa alapján alája állnék egy "bekamuzásnak"? Kertesi és Kézdi két kulturmarxista közgazdász, akik az oktatáskutatásban szociológiában találtak maguknak niche-t, ahol meg is élnek statisztikai jártasságuk miatt (ja a félszem néha királlyá tesz). A hivatkozott cikkükben a következő az állítás:
"The test score gap is approximately one standard deviation for both reading and mathematics, which is similar to the gap between African-American and White students of the same age group in the U.S. in the 1980s."
Eddig mi a probléma? Ez IQ-ra fordítva 80-85 érték átlagosan, erről beszélek.

Folytassuk, mert téged ezt villanyozott fel:
"After accounting for on health, parenting, school fixed effects and
family background, the gap disappears in reading and drops to 0.15 standard deviation in
mathematics. Health, parenting and schools explain most of the gap, but ethnic differences
in those are almost entirely accounted for by differences in parental education and income"

Ezt azt hiszem bekajáltad. Itt azt mondják a szerzők, hogy ha az azonos jövedelmi viszonyú, azonos iskolázottsággal rendelkező magyar- és cigány gyerekek eredményeit hasonlítják össze akkor a különbség eltűnik. Hát persze hogy eltűnik, mert ilyenkor a magyar diákok leggyengébb 10%-át hasonlítják a cigány tanulók 90%-ához.
Ha nekem nem hiszel az oktatáskutatás vezető szakemberét hívom segítségül, Robert Plomint, a Kings College professzorát, aki a viselkedés-pszichológia, a gyermekek kognitív fejlődése és a genetika határterületeinek vezető kutatója. Idén a jelentős Intelligence című lapban publikált egy ide vágó vizsgálati eredményt. Ebből az derült ki, hogy a családok szocioökonómiai helyzetének a gyermekek kognitív fejlődésére gyakorolt hatása, amit eddig kizárólag környezeti hatásként magyaráztak, döntően genetikai determináltságú. A genetikai mintázat a vizsgált 3000 gyermeknél a kognitív képességek és a szocioökonómiai viszonyok tekintetében átfedőek voltak: a szerző szerint, ha egyszer feltárják az intelligenciában kulcsszerepet játszó géneket, akkor egyúttal a szocioökonómiai viszonyok (szegénység-gazdagság) kialakulásáért felelős géneket is megtalálták.
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289613001682
Érted- nem azért lütyő Ricsi, mert az apja nem tud írni olvasni, és vályogházban laknak, hanem azért, mert a képességeit meghatározó génjeit az apjától örökölte. Mecsoda különbség!

És akkor a megoldásról. Minden oktatás alapú cigány felzárkóztatás kudarcra van ítélve a fentiek szerint. A segélyezési rendszert kellene úgy átalakítani, hogy a HHH-s (nem csak cigány!) réteg akkor járjon jól, ha kevés gyereke van. Erre minden eszköz rendelkezésre áll, Kínában és Indiában százmilliónyi nőnél végeznek önkéntes alapon sterilizációs műtéteket. Ha egy HHH-s nőnek (bizony ez főleg a cigányokat érintené) az első gyereke után életjáradékot adnánk, amiért az nem fokozza tovább a nyomort és az adófizetők terheit, így teremtve meg az önkéntességet, vajon milyen természeti törvényt sértenénk? És mielőtt megint beindulsz, csak szólok, jelenleg éppen háromszor annyi gyereket szülnek mint az adózó réteg. Természetesen a HHH-s férfiaknak a közmunka lenne az egyetlen lehetőség, tőlem egy fillért nem kapnának. Egy ilyen program csak akkor működhetne, ha közben óriási erőfeszítéseket tennénk az adózó réteg gyermekvállalásának kettő felé közelítésére.
Ennyi.

mrZ (törölt) 2014.12.17. 17:19:22

@picur3ka:

Akkor az meg regionális probléma, meg a lopás, meg a politikáé.
Miért a cigókon akarod leverni?

Milyen orvos az aki egyéves korban mér gyerek kognitív funkciókat? és hogyan? Az enyémek miért maradtak ki, vagy csak cigókat mérnek? Mihez?
Van a családsegítőnek nevezett kém aki körbeszagolgat, meg felírja hogy milyen az autód, aztán az utcán még beleírja gonoszságból hogy veszélyeztetett, mert nem nyaltad ki a seggét a butájának, aztán nézel nagyot amikor az ismerősöd megmutatja az anyagodat, hogyaszondja információ szegénység mert nincs tv, élelmezési problémák mert nem látja hogy a kaja meg a frigó a kamrában van, és nem dolgoznak a szülők, baszod mert TŐKÉS!!!-ek, és karácsonykor meg beállít a segélyosztó marha két szatyor konzervvel.
ne etess már itt bármilyen gyerekkori felméréssel, max ahol segélyen élnek oda kell az alapos papírmunka, meg aztán az oviban, az meg már a börtön egy szabadon szaladgáló értelmes gyereknek, oszt mit mérsz azon aki átrúgja a labdát az épületen, de utálja ha ceruzával kell köröket rajzolni.

na ennyi volt, részemről kiszállok.

bispora 2014.12.17. 17:40:50

@mrZ:
MrNagyarc,
A "low sample size" megjegyzés tőlem származik, én írtam oda, mert ahova küldtem ezt a hivatkozást ott ez számított. És így is kell kezelni, valóban bizonytalanabb az a 78 IQ érték, mint Rushton 70-IQ-s szerb cigány átlagintellektus adata, amit 300 fős felmérésében, Raven teszttel mért.
Dalitok. Hát azok sokfélék- itt bizony pontatlan voltam, az európai cigányok rokonai a genetikai vizsgálatok szerint az észak-indiai dalit törzsek közül kerülnek ki. Innen kezdték Európáig tartó vándorlásukat 1000-1200 évvel ezelőtt. Az őshazában élő rokonok viszont valóban nagyon hasonlóan élnek-viselkednek mint a cigányaink, gyengék a normakövetésben, putrikban laknak a faluvégen, jellemző rájuk a kriminalitás.
A cigányaink rendkívül endogám csoport, jellemző rájuk a törzsi-klán szerveződés, tehát nem igazán keveredtek az elmúlt hatszáz évben. Ezt az is jelzi, hogy vannak csak rájuk jellemző gentikai betegségek, amik egy szűk founder populáció zárt szaporodási közösségében alakul ki- lásd askenázi zsidók.
Elköszönésként én is csak javasolni tudom az információ szerzés minden formáját- pl ez a poszt is milyen tárhelye az ismereteknek.

kiir 2014.12.17. 17:43:50

@bispora:
Tényleg örülök, hogy kb. 20. hozzászólásomra valaki végre összeszedett, egybefüggő szöveget írt le. Ezért könyörögtem kezdetektől fogva. Ezzel már lehet valamit kezdeni.

Egyelőre annyit kezdek vele, hogy megállapítom: a Robert Plomintól hivatkozott elmélet nélkül a Kertesi-Kézdi-cikk pont az ellenkezőjét jelenti annak, amit tulajdonítasz neki. Ott fönt tehát simán bekamuztad - gondoltad egy hosszú süketelés elég lesz arra, hogy lekopjak (ugye valahogy pont Plomin lemaradt a listáról).

De most már értelek. Neked végsősoron minden adat jó, ami szimplán kimutatja az IQ-különbséget, mert a genetikai magyarázatot már Plomin teszi mögé. Akkor is, ha az eredeti cikk tök más magyarázatot ad. Szóval így érthető a listád.

Egyelőre ennyi, mert Plomint viszont tényleg nem ismerem.

picur3ka 2014.12.17. 18:05:36

@mrZ:

Ismerethiányod, alaplogika hiányával egybekötve sokkoló.

Fogalmad sincs, miről beszélnek a nikkek.

Messzi Vetek 2014.12.17. 18:16:34

@mrZ:
"A cigók sohasem voltak célirányosan tenyésztve, pont ellenkezőleg, állandó géncserében voltak a környező népekkel."

hát ezzel elég könnyen ki akarta védeni a párhuzamosságok állítását a két indiai népcsoport között. persze, lehet, hogy teljesen más tészta a kettő, de nem a fenti érv miatt, hiszen azt azért nem olyan nehéz belátni, hogy ha valóban keveredtek volna, akkor a környező népekhez volnának hasonlatosak mind genetikai mind kultúrális vonatkozásban. pont az a baj, hogy nem nagyon cserélték a géneket, csak úgymond egymás között - többek között pont azért, mert rabszolgasorban tartották őket például felvilágosult román barátaink is* egészen a 19. század közepéig; ugyanakkor Mária Terézia konkrétan keverte volna őket, de annek meg ellenálltak -, valószínűleg ezért sem túl könnyű az asszimiliácójuk.

* - sok irodalom fellelhető erről, de itt egy egész jó wiki szócikk: en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Romania

bispora 2014.12.17. 18:34:51

@kiir:
Nem értelek igazán: mi is az állításom ellenkezője a jelzett cikkben, már hogy a cigányok átlagos kognitív képessége szakadékra (1SD értéknyire) van a magyar átlaghoz képest. A Kézdi cikkben én az állításom gyakorlati bizonyítékát látom, jelesül azt, hogy az iskolai felmérésekben 20%-al a magyar gyerekek alatt teljesítenek a cigány diákok. Az iskolai tesztek 0.9 körüli korrelációt mutatnak a kognitív képességekkel, így a 80-85 IQ teljesen reális lehet. Azzal, hogy a két imposztor hogyan, milyen trükkel magyarázza ezt a tényt én a helyedben nem foglalkoznék- tudniillik nem arról vitázunk mitől van különbség, hanem arról az hogy ott van.
Akkor lenne igazad, ha találnál olyan cikket, cikkeket, amiben cigány gyerekek átlag IQ-ja 100 körül lenne, valamilyen beavatkozást követően. Türelmesen várom, mert ez meg legyen a Te feladatod.

Messzi Vetek 2014.12.17. 18:50:06

@bispora: a megoldási javaslata szerintem európai normakövető, kellőképpen pragmatikus és szabályozással/adminisztrációval viszonylag könnyen kivitelezhető. elismerésem!

a termelő társadalom fertilitását növelni valósznűleg egyrészt anyagi támogatással (sávos adócsökkentés; a nyugdíjrendszer átalakítása*), másrészt intézményi támogatással (bölcsödék, óvodák hálózata; adómentes babysitter-fogadás; még több gyerek után járó szabadnap és/vagy részmunkaidő támogatása), harmadrészt a családos modell népszerűsítésével, követendő normává válásával elképzelhető.

/OFF
* itt konkrétan a nyugdíjjárulék és a szülőknek/nagyszülőknek kifizetett nyugdíj összegét kapcsolnám analóg módon össze.
pl a bruttó fizetés 10%-a a nyugdíjjárulék, ennek 3-3%-a a szülők nyugdíjába számolódna, 1-1% meg a nagyszülőkébe. akiknek a szülei és/vagy nagyszülei még nem nyugdíjaskorúak, azok pénze a központi nyugdíjpénztárba vándorol. ezzel közvetlenül nyílvánvalóvá válna, hogy a gyerek befektetés: minél több gyerek, minél nagyobb fizetéssel (iskoláztatás) = annál magasabb időskori nyugdíj. 3 gyerekes modell esetében ha már az unokák is dolgoznak, akkor a gyerekek átlagfizetésének a 9%-a, plusz az unokák átlagfizetésének 9%-a érkezik a minimál-nyugdíjon felül. ez utóbbit a "gazdátlan" befizetésekből állná az állam. további előny, hogy a jó munkaerő országban-tartása mindenki érdekévé válna és a nyugdíjrendszer fenntartatóvá válna növekvő népességszám mellett.

mrZ (törölt) 2014.12.17. 22:09:20

@Messzi Vetek:

Ez direkt neked kerestem ki, sok tanulmány közös konklúziója:

Single locus comparisons have resulted in controversy, with some pointing to close genetic affinity between Roma and Indians, and others indicating that the Roma are indistinguishable from Europeans.
More importantly, the analysis highlights the internal diversity of the Roma, who appear to be genetically far more heterogeneous than autochthonous European populations.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC31389/

Azt a faluban mért iq-t nem értem miért számít, én is ki tudok választani 3 izigmagyar falut 70-es iq-val, mert az agyelszívás 1000 éves folyamat, a helyben maradók más irányban fejlődtek.

Viszont szívesen vennék egy más fajta téma megközelítést is: ha a romák alsóbbrendűek, akkor hogyan tudnak 1000év elnyomás, üldözés, progromok ellenére 10milliós populáció lenni? Hogyan tudják fentartani a ekkora ellenszélben kultúrájukat közösségeiket? Ki az ultimate túlélő? Ki nyeri az alkalmazkodási versenyt? mert mire van az intelligencia ha nem a génjeink túlélésére és terjesztésére? Ki a nagyobb ász, vizi e szilveszter 2 utóddal, vagy józsi a 12-vel?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.17. 23:13:03

@kiir:

"Dawn-kór?" :DDDDDDD

Az első linkem az agressziót kódoló géneket vizsgálja, több vizsgálatot összegeznek benne, az egyik pl. finn börtöntöltelékeket vizsgált. Én elfogadom a tudományos szakcikket hiteles alapnak, ennyi.

"ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes foglalkozni egy Dawn-kórossal."

:-) Olyan szinten érdemtelen foglalkozni a DOwn-kórossal, hogy már a közeljövőben lehetővé válik a magzatról kimutatni hogy Down-kóros-e, és az anyára lesz bízva, hogy akar-e inkább egy egészséges gyereket, vagy megszüli a beteget. A távoli jövőben pedig a Down-kórt teljesen el lehet majd kerülni. Vagyis: affelé haladunk hogy a Down-kór mint olyan, eltűnjön a fejlett világból.

Egyébként persze, lehet velük foglalkozni, nagy erőbefektetéssel 20%-ukból még tán lehet is valami (spec környezetben), de nem éri meg, ha ennyi erővel el is lehet kerülni ezt, és inkább abortálják magzatkorában és helyette az anya egy Down-kór-mentes gyereket szül inkább.

"Az agresszivitás alapvető társadalmi kártékonyságáról szó se esik a cikkben, pedig erre hoztad föl. "

A börtönviselt populáció tagjai között több az agresszív, (amely genetikai eredetű), ahhoz pedig nem kell zseninek leni hogy tudjuk, az agresszív ember hajlamosabb 'elfeledkezni magáról', s erőszakos cselekedetben résztvenni. Ez többezer éves tapasztalat, az állat- és embervilágban egyaránt megfigyelhető, persze a liberális arról ismerkszik, hogy a legkézenfekvőbb dolgokat is képes megkérdőjelezni.

Projektoros kivetítés tökmindegy, tudományos kutató előadásáról van szó. Azt mondtam hogy "A genetikai, öröklötten hozott adottságaink határozzák meg DÖNTŐ MÉRTÉKBEN, kik vagyunk, mivé válunk."

Ezek után nézzük: a 70-IQ-snak 16x (tizenhatszor) nagyobb valószínűséggel van törvénytelen gyereke, mint a 140 IQ-snak, a 70IQ-s 15x nagyobb valószínűséggel él szegénységben, mint a 140 IQ-s, a 70 IQ-soknak 7%-a volt már átlgosan börtönben, a 140 IQ-soknak pedig zéró %-a (ami persze többmindent jelenthet, pl. az okos bűnözőt nem kapják el), lényeg hogy az IQ szegénység és rendezett családi háttér esetében döntően meghatározza kik vagyunk és mivé válunk.

Ehhez marginálisan kapcsolódva a 21. oldal táblázatát az IQ örökletességről "Heritability and Linearity"

"Csakhogy én láttam már a társadalomnak rendkívül hasznos ápolónőt és ártalmas egyetemi tanárt, és fordítva is."

anecdotal evidence, valamint cherry-picking, statisztikailag az van amit idéztem, nagyságrendileg mindenképpen.
Persze, majd minden debil Forrest Gump, és minden zseni őrült tudós, mi? :-)

"Azt kéne bebizonyítanod, hogy a cigányok IQ-ja öröklötten és javíthatatlanul alacsonyabb, mint a nem-cigányoké. Ez egyelőre nem megy."

Hát mert nincs erről vizsgálat, és ismerve a magyar tudományos élet színvonalát, jó darabig nem is lesz, súlyosbítva a problémát és lehetetlenné téve a tisztánlátást. Minél előbb egy vizsgálat kéne erről, hogy megtudjuk mivel is álluk szemben. Én nem aggódom, szerintem az jönne ki amit mondok. Persze ezt csak egy átfogó vizsgálat után tudjuk biztosra. A négereknél pl. kijött ez, nyilván cigányoknál is kijönne.

"Hiszen miért fosszuk meg magunkat egy tehetséges cigány jogásztól, és miért terheljük a társadalmat egy Dawn-kóros magyarral?"

:-) Fenomenális vagy ezzel a "Dawn"-kórral, szóval itt a népek egymás mellett éléséről van szó tágabb értelemben. Én a Down-kóros magyarért sem hullatnék könnycseppet ha nem születne meg, ez gondolom világos, de a cigányok nagyrésze a 'debil', vagyis enyhén értelmi fogyatékos kategóriába esik már most is, és az intelligencia 'javítása' csak kb 20%-ban működik. Vagyis a 70-s iQ-júból, ha föltesszük hogy a környezet semmit sem adott hozzá a gyerekhez, akkor tudunk egy 84-IQ-st faragni, óriási erőfeszítéssel. Nem éri meg.

Nem várható el a magyarságtól, hogy az öröklötten ostoba és agresszív cigányságot a saját költségre próbálja, teljesen hiábavalóan integrálni. Nem lehet.

Magyarország = magyarok országa. Nem a hollandoké, nem a dánoké, (nekik megvan a sajátjuk, az hasonlóképp nem a magyaroké vagy bárki másé) vagy a hottentottáké, hanem a magyaroké.

A magyar az magyar, a cigány meg cigány. Akkor amikor Kanada, Franciaország, Olaszország nem bír velük és hazaküldi őket, ha a fejlett nyugat nem bír velük, akkor mi hogyan bírjunk velük. Semmiféle lelkiismereti kötelességük nincs (valamiféle "magasabb humanista szempontból"), amikor a nálunk nagyobbak és fejlettebbek is feladták.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.17. 23:19:42

@bispora: olyat lehetne csinálni, hogyha sterilizáltatja magát (vaszektómia), kap százezer forintot készpénzben. A szexuális képességei nem károsodnának, szerintem sok cigány (és buta magyar) ráállna, így kiírva magukat a génkészletből.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.17. 23:34:15

@mrZ: "ha a romák alsóbbrendűek, akkor hogyan tudnak 1000év elnyomás, üldözés, progromok ellenére 10milliós populáció lenni? Hogyan tudják fentartani a ekkora ellenszélben kultúrájukat közösségeiket? Ki az ultimate túlélő? Ki nyeri az alkalmazkodási versenyt? mert mire van az intelligencia ha nem a génjeink túlélésére és terjesztésére? Ki a nagyobb ász, vizi e szilveszter 2 utóddal, vagy józsi a 12-vel?"

Jó, de ezek nem(csak) egymástól függetlenül létezhetnek. Pl. Vizi E. Szilveszter két utóda eldöntheti, hogy mit kezdjen azon ténnyel hogy Józsinak 12 gyereke van, továbbmenve: mit kezdjen Józsival ill. az ő 12 gyerekével. Amennyiben a gének terjedésről beszélünk, a gének terjesztése és más génvonalak kiiktatása is ugyanolyan jogos cselekedet.

És itt most nem feltétlenül beszélek cigány genocídiumról, pusztán megjegyezném: azon kontextusban ahogy fölvetetted, ez is teljesen jogos. Ha pusztán génekről beszélünk, akkor minden játszik.

picur3ka 2014.12.18. 00:11:42

@mrZ:

"Azt a faluban mért iq-t nem értem miért számít, én is ki tudok választani 3 izigmagyar falut 70-es iq-val"

Tedd meg. Sorold őket. Három nem lesz elég. Azonos nagyságrendben.

Nem tudsz ilyet sorolni, mert különbözőek az IQ adatok az össznépességre. Csak a furcsa kivételt tudnád találni. Lényegtelen.

"Viszont szívesen vennék egy más fajta téma megközelítést is: ha a romák alsóbbrendűek"

Ilyet senki nem mondott. Alacsonyabb az IQ-juk.

"akkor hogyan tudnak 1000év elnyomás, üldözés, progromok"

Ez csak 20-30 éves kitaláció, Roma Jogi Aktivista Mozgalom. Új mítosz és nemzetteremtő politikai hókusz-pókusz, történelmi valóságalapja elenyésző, semmi.

"ellenére 10milliós populáció lenni?"

Nem tudnak. Ehhez kellett ez a társadalommérnökösködő program, amely megcsinálja őket, állami pénzen. Szinte kihalnának a jóléti állam nélkül. Az 1941-es magyar cenzus 27800 valahány cigányról tud. (szinte 500 év ittlét után. egyébként megdöbbentően azonos populáció arány, mint a hasonló életvitelű tinkerek a UK-ben, ahol nem volt kommunizmus, a mai napig, 0.5% az össznépességben)

picur3ka 2014.12.18. 00:16:35

@Nemzetstratégia:

Ezt egy szlovák ellenzéki politikus felvetette a parlamentben ott vagy két éve. Akkor hivatalosan azt a választ kapta, hogy ilyen 'teljes körű'(?) programot a szlovák állam nem futtathat, mert az össz-szlovák születési ráta 1.4.

picur3ka 2014.12.18. 00:17:52

@mrZ:

"Akkor az meg regionális probléma"

Persze. Szabolcsi, borsodi, hevesi regionális probléma.

Bell & Sebastian 2014.12.18. 00:24:13

@kiir: Langyos ám a jó nénikéje. Majd, ha fizet érte, akkor szemlézek a korábbi vitákból magának (megtehetné akár önállóan is), ugyanis a hablatyoláson már régen tűl vagyunk, mint ahogyan a holtponton is, ahonnan még lett volna visszaút.

Láthatóan kiskegyedről leperegnek az érvek, ha még a cigány tenyésztés tényét sem ismeri be.

Most, hogy már van belőlük egy jó csomó, kellene is valamit kezdeni velük.

Az én problémám? Hát persze, mert kevesebb jut, amiért el kell tartanom őket.

Tudja mit. Süsse meg tudományát, amíg higgadt vagyok. És tanuljon (ne tőlem, másoktól), ha már egyszer itt teljesen ingyé van.

További, önfeledt felzárkózást a Valósághoz, Kedves Szerző!

mrZ (törölt) 2014.12.18. 08:42:05

@kiir:

Meghívlak a reakciós kutyák leugatására, azt hiszem mind elődugta mocsok pofáját., már bele is zavarodtak, ideje rendet vágni.

mert talán nem kell vitatni, hogy volt itt minden cigány iq, cigány gének, dalitozás, alsóbbrendű, állatok, szegregáció, kiírtás, bla bla.....

De közben mindegyik a lumpenesedésről és elszegényedésről beszél, azzal érvel ami ugyanúgy érvényes a teljes magyar társadalomra.

ÖNMAGUKRÓL ÍRNAK!!!!

Hogy hogyan csúsznak le, hogyan válnak először financiális szegénnyé, hogyan lesz belőlük mobilitásában korlátozott, hogyan lesznek információszegények, hogyan csúsznak le,

HOGYAN LESZNEK ŐK A "CIGÁNYOK"!!!!

bispora 2014.12.18. 09:14:23

@mrZ:

Ez nem leugatás, ez így csak egy elég szánalmas nyüszítés MrAlfa. A rendvágás előtt olvasnivalót ajánlanék (és természetesen várnék is olyan cikkeket, ahol cigány edukációs sikereket láthatnék- mindegy ki a szerző csak statisztika legyen bennük).
A következő cikk rímel a sajókazai Orsós Jánosnak (a Dzsaj Bhím buddhista közösség vezetője és az Ambedkar gimi vezetője) indiai tanulmány útja után tett kijelentésére: valami olyasmit mondott, hogy megtalálta Indiában a cigányok testvéreit az érinthetetlenek személyében, akik ugyanolyan számkivetettként putrikban élnek mint az európai cigányok. Minden tiszteletem Orsós Jánosnak, mert a 2012-es Plos One cikk előtt évekkel találta meg a párhuzamot.
És a cikk, meg a rövid lényeg:

"Tellingly, the short tandem repeat (STR) based network of H1a1a-M82 lineages displayed the closest connection of Romani haplotypes with the traditional scheduled caste and scheduled tribe population groups of northwestern India."

www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0048477

kiir 2014.12.18. 14:09:55

@ bispora 2014.12.17. 18:34:51
Húú, most sok mindent leromboltál, pedig tényleg azt hittem, hogy hasznos lesz veled beszélgetni.

Már hogy a faszomba nem lenne érdemes tudni, hogy mi magyaráz egy tényt? Anélkül baszhatod a tényeidet. Nem tudod, mit csinálj velük, és hogy lépj tovább.

Felvilágosítalak, mert úgy látszik, nem vetted észre, hogy te magad is magyarázod az iskolai pontszámok különbségét. Te genetikailag magyarázod azokat, Kézdi-Kertesi meg szociológiai tényezőkkel. Így szerinted az eugenika lenne a megoldás, szerintük nyilván valami társadalmi beavatkozás. Szerinted ez nem lényeges eltérés?

Mindenesetre köszi a cikkajánlódat, kiegészítve az utóbbi angol faszival. Ha találok valami érdekeset, majd jelentkezem. (És visszavonom a bekamuzást, úgy látszik nem direkt csináltad: te tényleg nem vetted észre, hogy miről szól az a cikk.)

@ Nemzetstratégia 2014.12.17. 23:13:03
Köszi az eddigi szíves közreműködésedet, a veled való beszélgetésből asszem kiszedtem, amit ki tudtam. Nem meggyőzni akarlak, csak fel akartam hívni a figyelmedet a saját logikai bakugrásaidra. De mivel egyre újabbakat vétesz, ez számomra feneketlen tó.

Tényleg csak néhány példa:
"az IQ szegénység és rendezett családi háttér esetében döntően meghatározza kik vagyunk és mivé válunk"
Hoppá, mintha a rendezett családi háttér eddig nem lett volna tényező. Hoppá, mintha én mondtam volna, hogy gének + hat év gyerekszoba teszi az embert. Mert ezekszerint a családi háttér rendezésével is lehet segíteni.

"Hát mert nincs erről vizsgálat, és ismerve a magyar tudományos élet színvonalát"
B+, nem én kezdtem el cikkeket hozni! Most akkor egy ennyi az összes elolvasott cikknek?

Légyszi tisztázd magaddal a saját álláspontodat, én ezt nem tudom megtenni helyetted. Ha meg csak addig tiszta neked, hogy a cigányok javíthatatlanul rosszak, ezért nem kell törekedni a javításukra - hát az se baj, csak ne akarj ennél többet mondani, mert belekavarodsz.

"Magyarország = magyarok országa"
Nézd, nagyanyám szlovák volt, de Magyarországon élt. Nagyapám magyar volt, de Szlovákiában született. Vagy mondom másképp: egyszer olvasd el Jonathan Littel Jóakaratúak c. könyvét, jó vastag második háborús regény (ne emiatt, egyébként is érdemes, mert jó könyv). A főhős a közepén elkeveredik a Kaukázusba, 1942 van, és ki kéne válogatnia az ottani népek közül az árjákat és nem árjákat. És baromira küzd a hitleri fajelmélet valóságra átültetésével. Elég életszagú rész, de aztán ez a szál megszakad, mert jön Sztálingrád. (Ami még életszagúbb, ha lehet: ha egy regényt olvasol Sztálingrádról, az ez legyen.)

Na mindegy, részemről ez az eszmecsere lezárva. Nyilván meggyőzni nem fogjuk egymást, meg a tudósok vitáit sem döntjük el itt két kommentben.

@ Bell & Sebastian 2014.12.18. 00:24:13
Pontosan azért vagyok itt, hogy tanuljak. És pontosan azt állapítottam meg rólad, amit te magadról:
"És tanuljon (ne tőlem, másoktól)"
Hogy tudniillik tőled nem lehet. Kérdésre nem válaszolsz, minden kijelentés alól azonnal kihúzódsz. Szöveg az van bőven, de nem megfogható a tartalma. Csak a nagy löttyös indulat.

Egyébként mindegy, nincs az sehol előírva, hogy veled kell beszélgetnem. Megpróbáltuk, nem sikerült, majd tanulok mástól, akitől lehet.

@ mrZ 2014.12.18. 08:42:05
Bocs, tőlem most ennyi tellett. Sok lúd disznót győz.

Foldes Gazda 2014.12.18. 15:12:56

@TG69: Aki teheti az utolsó erőfeszítésével is tanítatja gyerekét ÉS irány a LAJTÁN TÚL .

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.18. 15:17:25

@kiir: "az IQ szegénység és rendezett családi háttér esetében döntően meghatározza kik vagyunk és mivé válunk"

rendezett családi háttér = van-e törvénytelen gyereked vagy sem. A 70 IQ-soknak 16x több esélye van törvénytelen gyereket a világra hozni. Így értettem.

"B+, nem én kezdtem el cikkeket hozni! Most akkor egy ennyi az összes elolvasott cikknek?"

A legvégső és mindent végérvényesen eldöntő érv valóban egy magyar cigókon végzett vizsgálat lenne. ennek hiányában viszont jó közelítés amit bispora is említett, J. Philippe Rushton szerb cigókon végzett kutatásai, ahol a 70 IQ jött ki átlagnak.

Persze ettől még az IQ és egyéb személyiségvonások döntően öröklöttek maradnak, az általam hozott cikkek is csak erről beszélnek.

Amit elmondtál az őseidről (meg hogy hol születtek), nem döntő érv. A történelem iránya a nemzetállamok kialakulása felé megy, persze ebbe az asszimiláció bőven belefér (lásd a szlovák mamit).

A hitleri fajelmélet korában még nem volt DNS-ismeret, többek közt ezért is volt kezdetleges. De ha a példa kedvéért azt mondjuk hogy a hitleri fajelmélet egy tudománytalan katyvasz volt is, a rasszok és a köztük lévő, öröklötten kialakult különbségek akkor is megmaradnak.

picur3ka 2014.12.18. 17:02:20

@bispora:

"megtalálta Indiában a cigányok testvéreit az érinthetetlenek személyében"

Valaki mindig feltalálja a kereket. Ezt a görögök (meg a hülye bőcsészek, akik olvassák űket) már évszazadok óta tudják. Így hívták őket. A pc előtt legalábbis.

picur3ka 2014.12.18. 17:07:26

@Nemzetstratégia:

"a rasszok és a köztük lévő, öröklötten kialakult különbségek akkor is megmaradnak"

Egy indiai professzor azt is elmagyarázta, hogy az évezredes kasztrendszernek vannak genetikai következményei is, a kasztok közötti különbségekben.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.18. 20:01:38

@picur3ka: Igen. Nem egyértelmű hogy melyik volt előbb, a kasztrendszer nyomán alakult-e ki a genetikai különbség, vagy a kasztrendszer csupán kodifikálta a meglévő genetikai különbségeket. Valószínűleg a kettő oda-vissza hat egymásra.

Bell & Sebastian 2014.12.19. 00:45:58

@kiir: Helyes, nem vagyunk egyformák. Lapátolja vissza a lepényt a tehénbe - ha tudja. És hagyja a részleteket a picsába, ha a Zeitgeistet nem mi fújjuk.
Majd tiplizünk, ha meguntuk a Gangesz -parti (lófaszt, picsát, cintányért és) esti fényt / ha gépkarabélyt osztanak.

kiir 2014.12.19. 18:44:12

@Bell & Sebastian: Nem pontosan értem a szavaidat, de nyilván ez a játék része, úgyhogy nem zavarlak meg benne.

@mindenkinek:
Ha jól értem, a következő a koncepció (javítsatok, ha tévedek).

Vannak a cigányok és a magyarok.
A cigányok öröklötten (nagyrészt genetikai, esetleg kisrészt kulturális okokból), így javíthatatlanul rendelkeznek több rossz tulajdonsággal.
Főleg ezekkel: alacsony IQ, agresszivitás. (A rossz szociális körülményeket ezek a tulajdonságok maguk eredményezik.)
Emellett a cigányok sokan vannak, és mivel sok gyerekük születik, egyre többen lesznek.
Fentiek miatt nem tudnak/akarnak dolgozni, terhet jelentenek Magyarországnak, akadályozzák a magyarok előrejutását.
Az oktatás nem megoldás, mert a rossz tulajdonságok miatt nem tudnak tanulni.
A megoldás a rossz génállomány, azaz a cigányság súlyának csökkentése. Erre alkalmas legtöbbetek szerint a gyerekszám valamilyen úton elérendő csökkentése, ritkább vélemény szerint a kitelepítés, szintén ritkább vélemény szerint az életszínvonaluk süllyesztése.

(Van még néhány mellékszál. Például a tudományos bizonyítékok kérdése: a fentiekre csak szórt bizonyítékok vannak, mert a tudomány nyugati/liberális/akármilyen befolyás alatt van, ezért nem ismeri föl azt, amit amúgy minden normális ember lát.

Aztán lehet bővíteni a történeti körülményekkel. Van a dalit-verzió, hogy párszáz vagy ezer éve az indiaiak tenyészették a cigányokat. Meg van a zsidó verzió, hogy 50 éve a kommunisták és a nemzetközi pénzvilág felváltva tenyésztették a cigányokat nekünk.)

Kb. ennyi, ugye? Kihagytam valamit?

Ha idáig stimmel, még egy dolog érdekelne. Honnan ismerjük föl a cigányokat, és hogyan különböztetjük meg a magyaroktól? Igazából arra akarok kilukadni, hogy belülről adott-e (mondjuk genetikailag) az, hogy ki cigány és ki magyar, vagy inkább szociális helyzetük és viselkedésük alapján lehet elkülöníteni őket? Mondhatnátok, hogy a kettő ugyanaz, de mégis van két itt sajátos populáció. Az egyik az a cigány népesség, ami valamiért hasznos a társadalomnak (a rendes életet élő konyhásnénitől a válogatott focistán és a dzsezzdoboson keresztül az egyetemet végezettig). A másik az a magyar populáció, ami "cigány módra él" (a legszegényebbeknek állítólag a fele cigány, a fele magyar). A kérdés, hogy végsősoron visszaüt-e az eredeti vér náluk, és mikor üt vissza - vagy a helyzetük véglegesen megváltozott (mondjuk asszimilálódtak)?

Tényleg érdekel, igazából a véleményemet úgyis tudjátok, nem feltétlenül akarom megváltoztatni, de kíváncsi vagyok más álláspontokra is.

picur3ka 2014.12.19. 18:58:33

A fejlett rasszista nyugat mindjárt meg is számolja őket darabra (nyilván, ha akar velük valamit csinálni, ugye):

"The report follows visits to 11 schools in Manchester, Sheffield and Derby – where there have been large increases in the number of Roma pupils from Eastern Europe after border controls were relaxed.

Ofsted, led by chief inspector Sir Michael Wilshaw, called for more support for schools in areas with a large Roma population
In Sheffield, numbers rose from 100 to 2,100 in five years. Derby’s Roma pupil population tripled to 600 between 2009 and 2013. Manchester has an estimated 800 Roma pupils. Nationally, the number of gipsy and Roma pupils in schools has risen 14 per cent in a year to 19,000."

Read more: www.dailymail.co.uk/news/article-2876334/Schools-struggle-cope-thousands-Roma-children-arrive-unable-speak-English-warns-Ofsted.html#ixzz3MMqsMxeH

Bell & Sebastian 2014.12.19. 19:40:15

@kiir: Lakva ismerszik meg, vazze!

Egy fehér eldobja a pepijét, ha igazi, dzsumbuj-cigánnyal kerül interakcióba.
Meg lehet tanulni, csak határozott visszamászás a banánfára.
A kultúrájukat meg hagyjuk, elfér egy poháralátéten.

Ugyanez a helyzet a zsidókkal is, ezért azt gondolom, valami ufók lehetnek itt. Erre már ők is rájöhettek, mert cigány-zsidó két jó barát, együtt isszák el a bor árát, ami nincs lebetonozva.

Csak nehogy kiadják magyar nóta vagy musical változatban, ezért ezennel le is mondok a jogdíjamról.
A Bimninek jól állna, Tibi duettet énekelhetne Mezőmisivel.
Beszédhibás-exkábos + füstös-dohányos-piás.

A józan ész innen hová lett?

mrZ (törölt) 2014.12.19. 20:09:23

@Bell & Sebastian:

Várd meg amíg meglesz ady petőfi meg a többi kultúrcsináló dns vizsgálata, nézel majd nagyot mint az angol anyakirálynő, mert az le is tiltatta a további vizsgálatot a nigáknak fenntartott génszekvencia láttán.

Oszt még sarkítasz is, a dzsumbuj-cigány evidens hogy nem vitatéma, itt a hozzád és picurkához hasonló sötétségben vegetáló, fal mellett osonó, rejtett cigányok megmentéséért küzdök, oszt te meg harapod a barátság megértés sajnálat kezét.

Bell & Sebastian 2014.12.20. 00:06:45

@mrZ: :) Ha mar, mint a királyvíz, akkor pont jó.

picur3ka 2014.12.20. 00:25:37

Ne rajkodjanak itt kérem, ez egy nemzeti oldal. Banán sincs.

hoplita 2014.12.20. 13:16:31

@kiir:
"...Szerinted mi lesz így a jövő? ..."

Kibaszott sötét és nagy valószínűséggel durvább, mint egy átlagos FPS izé....
Ideje eldöntened hova állsz.
Ez csak egy jó tanács, nem kell megfogadni....sőt, leszarom.
Tudod, sok ezer éven át úgy működött, hogy valakinek veszni kellett, hogy a másik élhessen. Most is így lesz, ne ringasd illúziókban magad.

hoplita 2014.12.20. 13:27:09

@kiir:
"...miért fosszuk meg magunkat egy tehetséges cigány jogásztól, és miért terheljük a társadalmat egy Dawn-kóros magyarral? .."

A válasz pofoneccerű, öreg.
Mert az egyik a fajtámbéli, a másik nem.
Szemléletesebben....ugyanazon baromságért a fiamat megmosolygom, az öcsémet lebaszom, neked meg kiütöm a füleid közül a fejed.
Ilyen atavisztikus szisztémák alapján működik ez a világ és neked esélyed sincs belekontárkodni.

hoplita 2014.12.20. 13:37:48

@Nemzetstratégia:
Én már ezt mondogatom jó pár éve, széltében-hosszában.
És még ennyire fukar sem lennék, akár milliós tételek is kifizetődőek lennének ám...

mrZ (törölt) 2014.12.20. 13:47:31

@picur3ka:
>>...ez egy nemzeti oldal.

A napi 1-2 zsidóktól zsidó témáról cikk, az melyik/milyen "nemzeti"?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.20. 15:41:46

@hoplita: Érdekes lenne megtudni, mely összeg eredményezné a legkedvezőbb hatást.

Magyarország elég szegény ország, ezért óvatosan a többmilliós tételekkel. Szerintem nem érdemes párszázezer forintnál magasabbra menni.

Az is megfontolandó hogy egy vaszektómiától még a szexuális késztetése és képessége, azzal együtt pedig az agresszív mivolta is megmarad a cigánynak. Vagyis ugyanúgy bűnözni fog mint azelőtt, embert ölni stb. Vagyis a társadalomra tett negatív hatása (kivéve a gyerekcsinálást) megmarad. Tehát a vaszektómia jelentőségét sem kell túlbecsülni (persze lebecsülni sem).

Max párszázezer forint. Aki ennyiért belemegy, az meg is érdemli.

@kiir: Felteszem az őszinte megismerés vágya motivál, szóval:

"A kérdés, hogy végsősoron visszaüt-e az eredeti vér náluk, és mikor üt vissza - vagy a helyzetük véglegesen megváltozott (mondjuk asszimilálódtak)?"

Fontos kiemelni, hogy a különböző népeknek különböző átlag IQ-juk van.

Tehát ha a cigó nép átlag IQ-ja 70 (Rushton alapján ennyi jött ki a szerb cigóknál, ez szerintem jó közelítés a magyar cigókra nézve is, noha mindenteldöntő mint említettem egy részletes magyar vizsgálat lenne), akkor ha mondjuk van egy 100 IQ-s vagyis átlag intelligenciájú cigány aki értelmi szempontból hasznos átlagember a magyar társadalomban, a saját fajtájában ettől függetlenül kivétel marad, hiszen cigók genetikailag determinált átlag-IQ-ja 70, társadalmi szerintem ehhez térnek vissza. És a statisztikai átlagot nem változtatja meg az sem, ha te mondjuk személyesen ismersz 100 IQ-s cigányt, 120 IQ-s cigányt vagy 140 IQ-s cigányt.
Vagyis: igen, visszaüt az eredeti vér, IQ-szinten mindenképp, de nyilván agresszió-szinten is.

Az én megoldásom egyébként: pénzért fölajánlott vaszektómia (esetleg még a nőknél petefészek-kivétel), valamint a többszörösen visszaeső (cigány)bűnözőket megfosztani magyar állampolgárságuktól és kitoloncolni őket a határon. Aztán mehetne amerre lát, végre kaphatna politikai menedékjogot is Kanadában (mint "menekült"), vagy ahol akar.

picur3ka 2014.12.21. 12:41:38

@hoplita:

Annyi butaságot irkál ez össze nagy arccal. De legalább ennyit, úgy döntöttem, idepötyögök.

Down-kórnak hívják. És szenvedői a 20. századi orvosi fejlődés eredményei, stb jóvoltából többségükben 60 évig élnek, elég jól beilleszkednek, dolgoznak és részt vesznek a társadalmi életben. Csak enyhe vagy közepes szellemi hátránnyal rendelkezik a többségük.

Másrészt, igen kevesen vannak. Mint a roma ügyvédek.

Sok buta, értelmetlen példa.

kiir 2015.01.01. 19:29:48

@Bell & Sebastian:
És akkor majd fölállítod a Nemzeti Együttlakó Hivatalt, hogy tudd kin kell vaszektómiát elvégezni? Ha valakinek itt elment a józan esze, az nem én vagyok.

@bispora:
Karácsony alatt valami vonatúton volt szerencsém elolvasni a mindennek az alapját képező Plomin-cikket. Szerintem eléggé félreértetted. A legfontosabb dolog itt az, hogy a "heritability" fogalma a valamilyen külső tulajdonság varianciájából a genetika varianciájának tulajdonítható részt méri (variancia=szórásnégyzet). És nem a külső tulajdonság és a genetika köti összefüggést, ahogy te gondolod. Magyarul: ha mondjuk van egy 70 és 120%-os IQ között szóródó populáció, akkor ezt a szóródást mennyiben magyarázzák a genetikai állományban való különbségek. (Plomin eredményei szerint nagyban.) De ha akármivel (pl. oktatással) a populáció IQ-ját 90-130 közé tornázzuk föl, attól a "heritability" még marad ugyanaz. Mert az nem az IQ-t, hanem csak az IQ-k közötti eltéréseket veszi figyelembe. Ami egyben azt is jelenti, hogy az égvilágon semmit nem mond a "lütyő Ricsi" esetéről, mert az egész cikk populációra és nem egyénre vonatkozik. "Mecsoda különbség" - hogy klasszikusokat idézzek.

Egyébként a cikkben konkrétan szerepel egy mondat, amiben Plomin maga zárja ki azt az értelmezést, amit te tulajdonítasz neki:
"Although these results are surprising and provocative, they do not in any way support the misguided notion that heritability implies immutability."

Szóval szerintem ne nagyon mutogasd a cikkgyűjteményedet komolyabb helyeken, mert egyelőre ahova nyúltam, ott kiderült, hogy szimplán félreértetted a cikkeket.

@mindenki
A többi hozzászólónak is köszönöm az értékes együttműködést. Nyilván túlfeszítettem a komment műfaját, mert így nehéz érdemi párbeszédet folytatni - ehhez képest egész sokat kihoztunk a dologból. Összességében nem tudtátok alátámasztani a rasszizmust (lényegében egyetlen érvetek van, miszerint senki se szívesen találkozik egy rosszarcú cigány csávóval egy sötét utcában), a megoldási javaslat pedig kb. a kamaszkori ábrándok realitásával bír. Így a nagy arcom ezúttal megmarad (ami változhat, ha találkozom egy értelmes rasszistával).

Nemzetstratégiának pedig külön köszönet jár, mert asszem végül sikerült megjegyeznem, hogy Down-kór.

Bell & Sebastian 2015.01.01. 20:03:59

@kiir: Az alapkérdés, hogy tisztázzuk, melyikünk bolondult meg? A magam részéről ebben sem foglaltam állást - elfogultság okán. Eső után köpönyeg, nem bír meghatni az ajvékolása.

kiir 2015.01.01. 21:07:14

@Bell & Sebastian: Jaja, ki tudja, melyikünk van a rácson kívül és melyikünk van a rácson belül. De abban legalább megállapodhatunk, hogy bolondokháza mindkettőnk szerint létezik. Ez is valami. (Mondjuk ennek az országnak ettől még ugyanúgy lőttek.)

Bell & Sebastian 2015.01.01. 23:47:45

@kiir: Sajnálatos, de így van. Azon lehetne vitatkozni, hogy pillanatnyilag melyikünk a kreacionizmus vagy evolucionisták áldozata?
(remélem, kiérzi a leheletfinom iróniát)

kiir 2015.01.03. 19:00:40

@Bell & Sebastian:
Ez már végképp nem ehhez a topikhoz tartozik. (Max. ha azon elmélkedsz, hogy a cigányokat evolúció vagy egyszeri isteni teremtő aktus hozta létre, és melyikből mi következik. Ha ebben eredményre jutsz, esetleg szólj vissza.)

(És akkor is szólhatsz, ha meg tudod mondani, hogy a "lakva ismerszik meg a cigány" elmélet hogyan operacionalizálható az államigazgatás számára.)

Bell & Sebastian 2015.01.04. 02:01:06

@kiir: Figyelmesebben kellett volna olvasni, mert a megoldást már többen is hozták.

Ha a magyarok alkotta magyar államra gondol, akkor evidens, hogy a cigány vágja haptákba magát, ne az állam. Majd most lesz alkalmuk fegyvert fogni a magyar állam ellen vagy mellett, oszt meglátjuk. Mert akármilyen kedves vendég, három napig untig elég.

Mézes éveknek vége.

kiir 2015.01.04. 22:12:34

@Bell & Sebastian:
"Figyelmesebben kellett volna olvasni, mert a megoldást már többen is hozták."
Akkor tudom, köszi. Aki sok pénzért lemond a gyerekcsinálásról, az nem magyar ember.

"Ha a magyarok alkotta magyar államra gondol"
Az itt nem különösebben érdekel senkit, hogy én mire gondolok. A magam részéről meg inkább a ti hiedelemvilágotokat próbáltam feltérképezni és megpiszkálni. De asszem már leült a dolog, úgyhogy pá.

Bell & Sebastian 2015.01.05. 12:29:32

@kiir: Virágot az öltözőmbe, autogramot majd a kutya ad, ha odatartja.

picur3ka 2015.01.10. 21:37:51

Nem találom a szegregációsat.

Ennyi van, papíron:

"333 iskola,
ebből 70 kifejezetten „gettóiskola”

Létszám:
Borsod-Abaúj-Zemplén: 15’401 fő
Szabolcs-Szatmár-Bereg: 12’461 fő
Jász-Nagykun-Szolnok: 3013 fő
Heves és Nógrád: 5689 fő
Hajdú-Bihar: 5005 fő
Többi alföldi megye: 1466 fő
Dunántúl: 5981

Összesen országosan 49 ezer általános iskolás gyerek"

valasz.hu/itthon/leleplezodtek-a-szegregacio-ellen-kuzdo-jogvedok-108319

picur3ka 2015.01.17. 20:32:43

Közmunka. Egy polgármester, aki elkeseredetten feladta:

"Lemondásom előtt megkérdeztem a körzetközpont, Szentlőrinc rendőrkapitányát arról, hogy amikor én igazolom, hogy a nem dolgozó közmunkások dolgoznak, elkövetek-e bűncselekményt.
Ő azt felelte, igen, és hogyha ezt hivatalosan bevallom, meg kell gyanúsítson. Jó, feleltem, akkor nem vallom be. Sokan azt mondták, ne törődjek az egésszel, hisz ezen az alapon valamennyi polgármester bűnös."

"Százmilliárdok mennek el a semmire... Az állástalanok hálásak a kevés, de biztos bért jelentő közmunkáért, és ezért támogatják a kormányt. A jövő senkit se érdekel."

nol.hu/belfold/szazmilliardok-a-semmire-1510331

picur3ka 2015.01.24. 16:58:03

Itt a következő integrációs projekt: Áramot minden roma sírba!

"és az áramot is bevezették a tévének, mert az elhunyt szerette nézni a műsorokat"

www.blikk.hu/blikk_aktualis/luxuskriptaba-temettek-a-ciganyvajdat-2204225
süti beállítások módosítása