Kozma atya és Filep Mária: A határok megszűntek, de a lélek még nem szabad
2014. december 16. írta: Redakció

Kozma atya és Filep Mária: A határok megszűntek, de a lélek még nem szabad

paneuropai_piknik.jpg

Petőfi-díjban részesült Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Filep Mária, az 1989-es Páneurópai Piknik főszervezője a rendszerváltozás során kifejtett tevékenységükért. A Terror Házában átadott díjjal a közép-európai népek szabadságáért küzdő személyiségeket tünteti ki a XXI. Század Intézet és a díjhoz csatlakozó MOL. Kozma atyával és Filep Máriával az Andrássy út 60. alatti, tragikus múltú épületben beszélgettünk a rendszerváltás álmáról és a szabadság kihívásairól.

„Kozma atya a zugligeti templomkertben tábort rendezett be a Magyarországra érkezett NDK-s menekülteknek. Mi az, ami máig megmaradt emlékként, élményként erről az eseményről?

Kozma Imre:
Ezek az emberek szomorú szívvel érkeztek ide egy konok elhatározással. Maguk mögött felégettek minket. Úgy érkeztek ide, hogy ők soha nem mennek haza. Megdöbbentő tapasztalat volt számomra, hogy mit jelent az, ha valaki a saját hazájában nincs otthon. Ha valakitől elveszik a múltját, az értékeit, az örökségét. Ezek az emberek abba betegedtek bele, hogy egy olyan ideológiát kényszerítettek rájuk, ami idegen volt tőlük. Az igaz, hogy a németek esetében súlyos volt ez a kényszerítés, de az a véleményem, hogy a keleti blokkból minket, magyarokat intéztek el a legjobban. A többieknek szabad volt nemzeti érzéssel, gondolatokkal élni, csak nekünk nem... Vissza a keletnémet menekültekhez: ezek az emberek úgy érkeztek ide, hogy innen tovább is akartak menni. Talán a legfájdalmasabb az volt, hogy amikor kinyitottuk ezeknek az embereknek a kaput és a szívünket, az nekik nem volt elég. Ezek az emberek féltek egymástól, de ez sajnos természetes volt. De tőlünk is féltek: attól tartottak, hogy szépen összegyűjtjük őket és visszaadjuk a keletnémet hatóságoknak. Ilyen kísérletek voltak a keletnémetek részéről, de ezekkel mi nem foglalkoztunk. Bizony, az embert nagyon nehéz megajándékozni a szeretettel. A szeretet határtalan, és ezt az egész eseményt úgy értelmeztem, hogy a határtalan szeretet műve. A szeretet nem viseli el a határokat. Most jöttem haza Izraelből: borzasztó látni a határokat. A határok védelmet is jelenthetnek, de amik egymástól elválasztanak bennünket, azok ijesztőek. Azt hiszem, ez az egész történés, a keletnémetek befogadása, a róluk való gondoskodás azt jelentette, hogy mi már lebontottuk a határokat magunkban. Ezt kellene mindenkinek tudomásul venni: amíg a bennünk lévő határokat nem bontjuk le, addig ne is álljunk szóba egymással, mert addig színjáték az életünk. Nekünk, embereknek határtalan szeretettel kell egymás felé fordulnunk. Nekünk, magyaroknak különösképpen, mert itt vagyunk egy szál magunk ebben a csodálatosan szép Kárpát-medencében. A szeretet nem tűr meg határokat, nem személyválogató. Nekem kötelező mindenkit szeretni, ez parancs minden keresztény számára. Nincs más lehetőségünk: vagy együtt, vagy végünk van.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr606987453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.12.16. 16:02:18

Napkirályszindrómás csuti orálmuzsik a visszarendeződésen dolgozik ifjúkonzik.Normális ember ettől távol tartaná magát amióta orálisan kényeztette a KGB főtisztet.

huKKK 2014.12.16. 16:36:44

@toportyánzsóti:
Mire jo ez a gyalaz kodó hangnem?
Az en mini szterelnokomet ne csutimu zsikozza le senki, meg akkor seha utolso gazem ber lene.
Kulo nben duhbe jovok.
Vegyel vissza a kozonseges stilusbol.
Ha megkerhetnelek.
Eleg intelligens vagy ahhoz, hogy uriemberkent "szitkozodj".
Nem illik hozzád ez.
Ne szennyezd be magad.
Meg akkor se ha egyébként igazad
lenne.

toportyánzsóti 2014.12.16. 17:16:25

@huKKK: Remélem bayerzsocának is megírtad soraidat.

mrZ (törölt) 2014.12.16. 19:18:28

Szabad világ?

Ahol a clinton nyanya és a jeb bush között lehet majd választani?

Fogtok ti még sztálin után sírni, és cserélitek a havasi legelőt a nappali falán, jobb ha most elmented, kéznél legyen szükség esetén:
hd.se/kultur/blogg/wp-content/uploads/2013/04/stalin_wallpaper.jpeg

huKKK 2014.12.16. 23:13:19

@toportyánzsóti:
Meg.
Ha idekommentel.
Hogy a viharba ne.

huKKK 2014.12.16. 23:19:57

@toportyánzsóti:
De akkor se kéne
bzs mögé bújni.
Most rólad van szó

toportyánzsóti 2014.12.17. 06:38:33

Ahogy elnéztem bayerzsocát kifelejtetted,biztos lenyűgöz az intellektusa.
süti beállítások módosítása