Drogteszt: az ifjúság kollektív gyanúsítása
2014. december 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Drogteszt: az ifjúság kollektív gyanúsítása

drogteszt.jpg

Igazából még most is várom a bejelentést, hogy az egész csak vaskos csendőrhumor volt − de a poén csak nem akar csattanni. A mai hivatalos bejelentések szerint a Fidesz tényleg komolyan foglalkozik Kocsis Máté javaslatával, a politikusok, újságírók és a komplett ifjúság rendszeres drogtesztjének bevezetésével. A Fidesz már nem csak kisbaltával, hanem láncfűrésszel vágja maga alatt a fát? Ha meg tényleg csak arról szólt az egész, hogy az elégedetlenkedő tömegek és a kritikus firkászok előtt végighúzzák a rácson a botot, ahhoz csak gratulálni tudok, mert a hecc sikerült.

Coming out: nem, nem élek drogokkal, nélkülük is teljes az életem. Nem élek cigarettával sem, soha az életben nem cigiztem, egy slukkal sem; így egy fillérrel sem finanszírozom a Nemzeti Együttműködés Rendszerének trafikos barátait és üzletfeleit. Szóval engem küldhet a kormány drogtesztre − mentem én már rabosításra is fideszes politikus büntetőfeljelentése nyomán, abból se lett semmi, drogtesztből se lesz.

A politikusok drogtesztje legyen az ő kasztjuk magánügye, bár nem vagyok biztos abban, hogy mindegyikük minden pillanatban átmenne-e a teszten. És persze: ki „a politikus”, ki számítana bele ebbe a körbe pontosan?

És ugyanez a kérdés az újságírók esetében is: kik „az újságírók”? Akik a MÚOSZ tagjai? (Muhaha.) A főállású firkászok? A szabadúszók? A hobbibloggerek? A receptjeiket Facebookon megosztó háziasszonyok? A divatbloggerek? A horgászbloggerek? A nyugalmazott főorvos közírók? A publikus magánnaplót vezető kiscsajok? A közéletről elmélkedő vagy arról valamit beböffentő kommentelők? Bárki, aki valaha egy darab szöveget kitett egy nyilvános felületre? S ugyanúgy drogtesztre lenne kötelezve az ifjú belvárosi gonzósztár és mondjuk az Élet és Tudomány tisztességben megőszült, nyugdíj előtt álló ásványtani vagy rovarászati szakírója?

De ami nálam kivágta a biztosítékot, és ami nyilván megint közfelháborodást fog okozni a társadalomban, az a gyerekek és fiatalkorúak teljes nemzedékének drogtesztre való kötelezése. Mintha a Fiatal Demokraták Szövetségének fiatal politikusa a fiatalok kollektív droghasználatát vélelmezné. Ha most lenne egy szeretetben és bizalomban nevelt, ártatlan és ártalmatlan 12 éves gyerekem, és azt hallanám a tévéhíradóból, hogy egy politikus kötelező drogtesztre küldené őt; akkor azt hiszem, beleállítanám a bakancsomat a képernyőbe.

Mégis, micsoda kiforgatott, perverz logikával lehet úgy fellépni a drog társadalmi problémája ellen, hogy nem a rendőrséget, a nyomozó hatóságokat, a felderítést, illetve a felvilágosítást és a prevenciót erősítjük; hanem kötelező drogtesztet vezetünk be, vagyis a droghasználat kollektív gyanújával sújtjuk a komplett tizenéves nemzedéket? Micsoda megközelítés az, hogy az állam, a kormányzat a családok fölött átnyúlva vélelmezi, hogy a gyerek potenciális drogfogyasztó, így nem árt az ellenőrzése?

A számos technikai, infrastrukturális és egyáltalán, erőforrási akadályról még nem is beszéltünk. Zacher Gábor toxikológus az Inforádiónak elmondta: a hagyományos drogtesztek a mai drogpaletta 4-6 százalékát fedik le; a mintegy háromnegyed milliós érintetti kör drogtesztelése a mai árak mellett 50 milliárd forintra rúgna; miközben ma összesen három darab, egyenként mintegy 100 millió forint értékű olyan műszer van Magyarországon, amely viszonylag nagy pontossággal tudja kimutatni a legtöbb ma elérhető kábítószert. És ahogy Zacher Gábor rámutatott: Magyarországon 800 ezer alkohol- és 20 ezer kábítószerfüggő él, vagyis az alkoholizmus sokkal súlyosabb népegészségügyi probléma, mint a drog. Valószínűleg a politikusok és az újságírók körében is, teszem hozzá.

Nem gondoltam volna, hogy valamikor egy Novák Előddel fogok egy platformra kerülni, de ez esetben teljesen pontosan fogalmazott a jobbikos politikus: a Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt. Novák elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy vélte, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azt azonban nem így kell megoldani. Novák jelezte: javaslatot nyújtottak be a parlamentnek arra vonatkozóan, hogy a korábbi, 960 milliós szintre emeljék vissza a prevencióra szánt forrásokat. A jobbikos politikus szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el. „Amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a terjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség nem?” – kérdezte Novák, jogosan.

Végül pedig még egy felvetés: kérdés, hogy ez az egész meredek javaslat végül nem fog-e alkotmányos, alapjogi elveken, korlátokon elbukni vagy itthon, vagy legkésőbb Strasbourgban.

Több milliárdba, tízmilliárdokba kerülő, ártatlan gyerekek tömegeinek droghasználatát vélelmező drogtesztek helyett több forrást a nyomozó hatóságoknak, több prevenciót és több felvilágosítást az iskolákban! A felelős életre való nevelést oldják meg a családok, szeretetben és kölcsönös bizalomban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr346967449

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Te mibe szoktál vizelni laborvizsgálat előtt? 2014.12.08. 21:59:49

Készüljünk fel az MSZP-vel a kötelező drogtesztre! A szocialista Harangozó Tamás - ülj le, és kapaszkodj meg - Petri-csészébe pisil, ha vizeletmintát kell adni! Olyanba, mint ezek itt: (Kép: zdnet.com - A kép illusztráció, a Petri-csészék fölött NEM...

Trackback: Egy előre bejelentett törvény-megtagadás krónikája 2014.12.08. 16:26:23

Két dolgot tudtam meg a saját gyerekeimről a hétvégén.  1. Nem is gyerekek. Legalábbis az egyik nagy mozihálózat szerint, amelynél a családi jegy, gyerekjegy csak a 9 éven aluliakra vonatkozik, az ennél idősebbeknek diákjegy jár, de csak diákigazolv...

Trackback: Drogteszt: az ifjúság kollektív gyanúsítása 2014.12.08. 16:00:01

Tízmilliárdokba kerülő, ártatlan gyerekek tömegeinek droghasználatát vélelmező drogtesztek helyett több forrást a nyomozó hatóságoknak, több prevenciót és több felvilágosítást az iskolákban!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.12.09. 03:42:32

@Robinzon Kurzor: gondolom, hogy valami ilyesmi célja lehet a dolognak. mondjuk ez is egy roppant "ötletes" felhasználás: ujszo.com/online/panorama/2012/07/31/kutyapiszok-dns-adatbank-pragaban

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.09. 04:28:36

@Robinzon Kurzor:

Te jobban tudod "innét", mint a szülők, hogy mi jó és mi rossz a gyerekeiknek? Ebből is látszik, hogy te nem vagy szülő.

prakp 2014.12.09. 04:50:52

Ebből majd az jön ki, hogy azért éhesek a gyerekek, mert drogra költik a családi pótlékot. Dehát, egy ködös késő este előbb lehet droghoz jutni, mint cigarettához, megoldották. A barmok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.09. 05:22:59

Kicsit utánakeresgéltem és azt találtam --- a Világhálón bárki ellenőrizheti állításaimat --- , hogy az USÁ-ban a kilencvenes évek közepe óta rendszeresen végeznek drogteszteket az iskolákban, két legfelsőbb bírósági döntés is született a szűrések alkotmányosságáról, az EU országai közül pedig 18-ban folytatnak kampányjelleggel vagy rendszerszerűen tesztelést. Ők el tudják ezeket a vizsgálatokat úgy végezni, hogy ne roppanjanak bele a diákjaik és a társadalmaik?

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.09. 06:01:02

Kocsis csak a nemzeti drogstratégia syllabusát követi, így a teljes fidesz szavazóbázist képviseli.

hoplita 2014.12.09. 06:08:49

@Nyekenyóka:
Ergének a fityisz a drogja.:)

rasztaszív 2014.12.09. 06:10:34

esetleg a dolog kontraproduktivitásán is érdemes lenne elgondolkodni.tudniillik a kevéssé veszélyes,de könnyen kimutatható fű helyett majd a sokkal veszélyesebb,de kimutathatatlan designer szarokat fogják használni.

Herr Schwarze Liste 2014.12.09. 06:57:05

@bbjnick: az más. ott ez progresszív dolog, itt meg fasírottizmus. szóval vágjunk csak bele, de ügyeljünk arra, nehogy a végén a jópártefftársak csemetéit kidobja a szűrő, avagy kiderüljön, hogy a mélyszegényeknek telik a kábulatra. politikusokat meg végképp ne teszteljünk, a végén még valami elszámoltathatóság felé nyitna utat, na neeeeeeee

rasztaszív 2014.12.09. 07:17:30

@Herr Schwarze Liste: ez annak tűnik,de olykor nehéz megkülönböztetni...

gyalog.galopp 2014.12.09. 07:26:02

A nyugati világban egyetlen országban sem sikerült a rendőrségnek visszaszorítani a drog terjedését.
A világ összes rendőrsége végrehajtószerv, vagyis csak azt, és annyit tehet, amit jogszabályok előírnak, megengednek neki.

A poszt is,a vélemények jelentős része is fájdalmasan groteszk, latens voluntarista felfogást tükröz, A polgárnak ugye nincs , nem is lehet felelőssége, kötelessége az ügyben, oldja meg a rendőrség, az állam, engem meg hagyjanak békén.

A rejtőzködő bolsevizmus.

wantaan 2014.12.09. 07:44:01

Vegyük kérem komolyan a dolgokat!!! Először is a nemzeti magyar irodalmárokhoz fordulok..... a Hugyos Józsi igaz története után ideje lenne megírni a Hugyos Máté igaz történetét is.
Másodszor pedig valaki írja már meg azt a regényt amely a "Józsi a kurva anyádat!" kezdő mondat helyett a "Máté a kurva anyádat!" kezdő mondattal indul!

Amúgy már vártam hogy mikor jelenik meg valami hasonló ötlet mint amit Kocsis/Hugyos Máté talált ki. S ezek után talán megalakul a Fidesz pedofil tagozata is ..... Nekem úgy tűnik ketten már vannak az egyik a veszprémi fideszes cserkész vezető a másik ez a Kocsis/Hugyos Máté.

Virág et. 2014.12.09. 08:43:38

@gyalog.galopp: Voluntarizmus az rejtőzködő bolsevizmus???

Szerintem nem érted a voluntarizmus fogalmát.

Nem az a bolsevizmus, hogy az állam csináljon mindent, figyeljen, ellenőrizzen, szűrjön, jutalmazzon, büntessen? Szerinted mi a voluntaristább felfogás: az állami szűrés ajnározása vagy a dolog egyén felelősségre hagyása?

Mindez ráadásul egy olyan ötlet kapcsán, ami 50 milliárd forintba kerülne. Nem alkalmas jelenleg csak 4-6% drog kiszűrésére, nincs rá infrastruktúra (3 gép van az országban) és ráadásul könnyen kijátszható, mert csak annyit kell csinálni, hogy azon a héten, amikor teszt van, az érintett nem szív 2 napig.

Ali Lali 2014.12.09. 08:47:07

Még 2 hungarikum elftásak! A fidesz jobban teljesít!
1. Ostoba pökhendi 2/3 os politikusok akik ilyen javaslatot tesznek és elfogadnak./A 2/3 -nyi eszük biztos elment, vagy szer hatása alatt állnak./
2. Az a nép amely ezt elfogadja.

wantaan 2014.12.09. 08:54:17

@jose maria padilla: A liberális majmokat egyből a pszichiátriára kell utalni a nem liberális majmok mellé! ....s Te melyik ketrecben vagy Tisztelt Jancsi-Mari??

Krutzifix 2014.12.09. 08:57:08

@Doomhammer: Akkor tudományoskodjunk tovább: vajon kábítószerfogyasztónak nevezhető-e az, aki egy valamely évben egyszer fogyaszt - vagyis kipróbál - egy valamilyen szert?
Vajon minden drogos rablógyilkos lesz? Egyelőre ez a két kérdés ugrik fel az áltudományos fejtegetés alapján, ami - bízom benne - csak vicc.

Egyébként azt olvasom valahol, hogy az igazságügy szerint is zavaros a javaslat...pedig nem a javaslat zavaros, hanem a javaslattevő...

wantaan 2014.12.09. 09:02:23

@Krutzifix: Lehet ,hogy nem is zavaros a javaslattevő hanem simán csak drogos????

Lesből Támadó Szárítókötél 2014.12.09. 09:11:36

@bbjnick:

"Ami a gyerekeket illeti, a szülők többsége (szerintem) beleegyezését adná (én is!), hogy a gyerekét évente teszteljék. Olyan (volna) ez, mint például a tetűszűrés. Az ellen is csak a kisebbségijogi bajkeverők szoktak tiltakozni, pedig elsősorban az ő érdekeiket szolgálná."

Hát persze... Mennyivel egyszerűbb lenne az élete a mai, modern szülőnek, ha a gyermeke droghasználatát ki tudná pipálni az évente menetrend szerint érkező drogteszttel ahelyett, hogy időt és energiát nem kímélve foglalkozna a gyerekével és odafigyelve rá próbálná kiszűrni a figyelmeztető jeleket.

Vajon a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra milyen teszteket fognak végezni? Oh, wait... az nem probléma ebben az országban, ergo miért ne űzhetnék a gyerekek.

Steve the Great 2014.12.09. 09:13:23

@komolytalan samu:
Ez is egy módszer lenne. Kérdés, hogy mivel lehetne a középkemény fidesz-rajongókat meggyőzni (a teljesen elszántakat semmivel). Én továbbra is tartom, hogy részben vagy egészben kommunikációs elterelő hadműveletről van szó, talán a kitiltás-gate elleni válaszcsapásnak (Orbán állandóan ilyesmit emleget) próbálnak megágyazni.

Nem szoktam dicsérni a DK-t, de egyelőre ők tették le a legjobb érvet az asztalra: "A teljes körű tesztelés költsége milliárdokban mérhető [én 4 és 40 Mrd közötti összegeket olvastam], míg a megelőzésre csak néhány százmilliót szánnak."

Lesből Támadó Szárítókötél 2014.12.09. 09:26:09

@polyvinyl:

"Kötelező TBC-szűrést és kötelező AIDS-szűrést is el lehet rendelni azoknál a csoportoknál, akik fokozottan érintettek. Sőt, kötelező védőoltások is vanank. Biztos hallottál róluk te is. Drogszűrést - a fokozott egészségügyi kockázatra hivatkozva - miért ne lehetne elrendelni?"

A "politikus" meg az "újságíró" az milyen csoport? Az ő életvitelük milyen hajlamosító tényezőt tartalmaz, ami miatt a drogfogyasztás szempontjából veszélyeztetettnek számítanak? Ha nem újságíróként/politikusként élnek tovább bizonyos időpont után, akkor vajon a hajlamosító tényezők is eltűnnek, ezért nem szükséges már utána drogtesztet csinálniuk?

A "gyerekkor" önmagában milyen egészségügyi kockázatokkal jár, ami miatt hajlamosabbak a drogfogyasztásra a többi korosztálynál és ami indokolja a teljes csoport rendszeres, időbeli korlátok nélküli szűrését?

Az analógiád úgy sz*r, ahogy van. Mondjuk úgy valamennyire elfogadható lenne, hogy X településen/megyében kiugróan magas a fiatalok droghasználata, ezért ideiglenes jelleggel bevezetik a periodikus drogszűrést, de hogy földrajzi és időbeli korlátok nélkül mindenkire bevezetik az abszurd. Különösen úgy, hogy mindezt egy olyan kormány akarja meglépni, amely mereven elzárkózik attól, hogy értelmes drogpolitikát alakítson ki és amúgy tűzzel-vassal irtja a szakmai egyeztetéseket, fórumokat. Jól mutatja a hozzá(nem)értésüket, hogy mostanra eljutottak oda, hogy még csak nem is rendőrséggel fenyegetőznek, hanem egyszerűen mindenkit drogosnak tekintenek mindaddig, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.

"Öld meg mind, Isten kiválogatja majd az övéit."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.09. 09:43:20

@Lesből Támadó Szárítókötél:

Nagyon drámai teccel lenni, de számomra az volna igazán katartikus, ha meg tudnád magyarázni, hogy ha az USÁ-ban a kilencvenes évek közepe óta rendszeresen végeznek drogteszteket az iskolákban, két legfelsőbb bírósági döntés is született a szűrések alkotmányosságáról, az EU országai közül pedig 18-ban folytatnak kampányjelleggel vagy rendszerszerűen tesztelést és ennek ellenére eddig az USA is, Svédország is, Nagy-Britannia is, Lettország is, Csehország is (és a többi valamennyi is) valahogyan elkerülte az armageddont, akkor miért pont nálunk olyan lehetetlen ötlet ez a drogtesztesdi?

Lesből Támadó Szárítókötél 2014.12.09. 09:48:11

@bbjnick:

Ügyes próbálkozás, csak épp annak a bizonyos két, LB-i döntésnek köze sincs a tervezett magyar szabályozáshoz.

Azokban az ügyekben ugyanis csak korlátozott kör részére írták elő a drogtesztet, és csak adott iskolán belül. Nem mellékesen az egyik esetben az iskola számára érzékelhető módon növekedett a drogfogyasztás, ami aztán az iskolán belüli, a drogteszttel megcélzott körben is érzékelhető hatást jelentett, azaz ebben az esetben az iskolán belüli, meghatározott körben indokolt lehetett a drogteszt.

Ehhez képest a tervezett magyar szabályozás az ország összes iskolására kiterjeszti a tesztet. Majdnem stimmel az analógia...

Laikus Érdeklődő 2014.12.09. 10:02:59

A gyerekek drogszűrése szerintem a szülők feladata. Nekik kellene kiosztani évente x db. ingyenes drogtesztet és elmondani nekik: ha a 16 éves gyereked csillagszemű juhászként vagy Piedone-szemekkel érkezik haza akkor pisiltesd meg!
A megmaradó 49,9 Mrd Forintból pedig az iskolaorvosi/iskolapszchihológusi rendszert lehetne fejleszteni.

A felnőttek szúrópróba-szerű drogellenőrzése pedig elsősorban a munkáltató feladata. Végül is a munkavállaló kötelessége és munkáltató felelőssége, hogy mindenki munkavégzésre alkalmas állapotban jelenjen meg a munkahelyén.

Lesből Támadó Szárítókötél 2014.12.09. 10:04:41

@bbjnick:

Akkor menj vissza, és olvasd el azt a bizonyos általad annyira hivatkozott Legfelsőbb Bírósági ítéletet, hogy pontosan milyen körülmények közt végzett drogtesztekre vonatkozik és ehhez képest a magyar szabályozás milyen tesztekre vonatkozik.

tarackos 2014.12.09. 10:29:42

Tele van alkeszekkel, bagósokkal az ország a gyógyszerfogyasztásról meg szinte senki sem beszél pedig tuti 10 ezrek rágják az altatókat, nyugtatókat. Ezek után az egész sztori a szokásos narancsos képmutatás, egy újabb ellenség, megint a magyarok, amit a narik habzó szájjal gyűlölhetnek.

gyalog.galopp 2014.12.09. 11:16:35

@Virág et.:

Pontosan ezért írtam latensnek, rejtőzködőnek, mert a tudat alatt még mindig kommunista, bolsevik beidegződések működnek.

Én szabad vagyok, hagyjon engem az állam, a vallás , akármi békén, de biztosítsa a szabadságomat, ne vegzálja a gyerekemet, de védje meg a drogdílerektől, ne vegzálja a lányomat, de ha félpucéran , piásan nyilvános helyen riszálja magát védje meg a barmoktól.
Etesse az éhező gyerekeket, adjon nekik diplomát, mindenkinek ingyenes teljes körű orvosi ellátást, de ne kotorásszon a zsebembe, ne akarjon engem adóztatni, de ne adóztassa a vállalkozót se, mert annál kevesebb munkabért ad nekem.

Egyébként is utáljuk a gazdagokat, de csak a hazaiakat, mert lopnak, imádjuk a multikat, meg a külföldi gazdagokat, mert azok tehetségesek, az állam meg gondoskodjon a munkahelyekről.

Az ügyben a legmenőbb hozzászólása annak a "politikus" képviselőnek volt, aki valami ilyesmit mondott, " ha a gyerekek megtalálják a drogdílert, akkor a rendőrségnek is meg kell találnia".

Na, ezt a barmot még idáig senki nem tudta felülmúlni, még ergé sem.

gyalog.galopp 2014.12.09. 11:21:50

@Lesből Támadó Szárítókötél:

úgy tudom, még semmilyen tervezett szabályozás nincs, hanem van egy bedobott ötlet, egy össztársadalmi probléma kezelésére.

Próbálj a problémára koncentrálni, ne a politikai ellenfelekre.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 11:37:49

@gyalog.galopp: Bedobott ötletből rántottát se lehet sütni, nem hogy törvényt írni vagy országot kormányozni.

A sorra döglő libákról most nem is szólva.

gyalog.galopp 2014.12.09. 11:54:19

@Counter:

Hát igen, az ötlettelenség viszont lehet, hogy kisebb haszonnal jár, de jól fizet és nem kell tenni semmit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 11:58:59

@gyalog.galopp: Valójában az ötletelgető "kormányzás" a legbűnösebb semmittevés.

Mert az még útban is van.

Ilyen ötletelések miatt számolták fel a magyar repülő- és autógyártást, fényképtechnikát, ilyen ötletelések eredménye volt a gumipitypang, a gyapot meg az eocén program is. Én értem a nosztalgiádat, biztos jó volt, hogy pár apró szívességért és ésszerű kompromisszumért megkaptad az útlevelet, beutaltak az üdülőbe és a gyereknek se volt sok baja az életében, de attól még szánalmas.

gyalog.galopp 2014.12.09. 12:05:47

@Counter:

Mi van?? ezt most hogy hoztad ide?
Már megint leszarod, mit írt a másik, neked van egy prekoncepciód és azt nyomatod, nem a szöveget értelmezed, hanem a személyt támadod, akkor beszélgess magaddal.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.12.09. 12:11:27

@HToma: liberális alemberek szokják a világot a személyes hibáikhoz igazítani.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.12.09. 12:13:13

@Rezsicsökkentő Hapcibenő:
miért is ne lehetne a gyerekeket drogtesztelni?
az újságírók meg azért, mert liberálisok, ner ellenesek, és " véleményformálók".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.09. 12:44:25

@Lesből Támadó Szárítókötél:

A két Legfelsőbb Bírósági döntés két konkrét esethez kapcsolódik. És mi van azzal a több, mint ezer oktatási intézménnyel (több mint a felük állami támogatásból működteti a szűrőprogramját), ahol rendszeresen (drog)tesztelik a diákokat? Mi van a különböző államok különböző gyakorlataival? És mi van a 18 tanulóit (drog)tesztelő EU-állam különböző gyakorlatával?

I_Isti 2014.12.09. 12:48:25

@bbjnick: Persze azt nem tudod megmutatni, hogy a Biblia hol írja azt, hogy a drogozás bűn....

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 12:51:30

@gyalog.galopp: Arról beszélsz, hogy az ötletelő kormányzás milyen jó (relatíve).

Én pedig erre azt válaszolom, hogy ilyen volt már nem is olyan régen, és nem bizonyult jónak (abszolúte).

Hogy ezt te becses (bár kissé túlérzékenynek tűnő) személyed elleni támadásként értékeled, nos, az az ötletelő kormányzáshoz fűződő viszonnyal esetleg magyarázható...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 12:53:14

@jose maria padilla: Én úgy tudom, hogy konzervatív szokás a világot a hibákhoz igazítani.
A haladárok szokása, hogy a hibákat el nem fogadva tökéletes világot akarnak létrehozni erőnek erejével.

Maga melyik típus is? Ja, tudom. Maga a harmadikutas, a "fogalmatlan idióta".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.09. 12:57:22

@I_Isti:

És te tudod, hogy a Biblia hol írja azt, hogy a magadfajtával nem kell szóbaállni?

I_Isti 2014.12.09. 13:03:40

@bbjnick: Hol? Volt egy István nevű ember, akit a magadfajták inkább megköveztek, csak hogy ne kelljen hallgatniuk. Bár azok a megkövezők legalább a Bibliát ismerték, nem úgy mint mondjuk Te...

picur3ka 2014.12.09. 13:12:25

Erkölcsi és anyagi vonzatai vannak ezeknek a dolgoknak az egész társadalom számára.

Talán arra a liberális nyugati szintre nem kéne eljutni, hoy mindenki drogozik, az egész iskola környékén.

"A terhesség alatti alkoholfogyasztásról talán mindenki tudja, hogy érdemes lenne kerülni, mégis meglepően sok gyermek születik alkohol okozta károsodásokkal Európa-szerte. Idén egy precedens-értékű kárpótlási per zajlott Nagy-Britanniában: a hét éves, magzati alkohol szindrómával született, fejlődésben visszamaradott kislány gyámja perelt - sikertelenül."

"Hazánkban évente körülbelül 300 gyerek születik ezzel a szindrómával, ...
Tíz magzati alkohol szindrómás gyerekből nyolc speciális iskolába kényszerül, mert a normál tanítást nem bírja. A fentiekhez hallássérülés, látássérülés, szívfejlődési rendellenességek is társulhatnak."

divany.hu/poronty/2014/12/09/beteg_vagy_bunozo_aki_terhesen_iszik_precedensper/

wantaan 2014.12.09. 13:18:13

@I_Isti: Ó I_Isti Isti a bbjnick az nehéz eset ... ő képes a párt érdekében szellemi energiáit felhasználni s holmi bibliai hívatkozás nem hinném ,hogy el tudja tántorítani. A Biblia számára csak addig lényeges amíg a PÁRT és a vezérei érdekében lehet felhasználni. ....mert "A Párttal a Néppel egy az utunk .... csak mi luxus autóval járunk"

gyalog.galopp 2014.12.09. 13:21:06

@Counter:

Veled kapcsolatban nem tudom eldönteni, hogy férfiból vagy, vagy nőből vagy. Egy nőnek, - alapvetően nőpártiként - nyilván többet megengedek, mint másnak.

Ahogy keversz, kavarsz, csúsztatsz, az egy tipikusan női mentalitás, akinek egynél több felesége volt, annak ez nem újság.

De akármiből is vagy a logikátlan csúsztatásaidra nem tudok érdemben válaszolni. Megsértődni meg pláne nem fogok.:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 13:32:26

@gyalog.galopp: Veled kapcsolatban viszont egészen egyértelmű, hogy nem vagy férfiból.

Ilyen picsogós mimózákat talán bizonyos szórakozóhelyeken lehet találni, ha egyáltalán. Bár ehhez én nem értek.

picur3ka 2014.12.09. 13:36:40

@I_Isti:

És? Hogy jön ez ehhez a hozzászóláshoz?

Egyébként pharmakeus (bűbájos, varázsló) eretnekség értékű bűn.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.12.09. 14:43:12

@jose maria padilla: Egy vicc vagy b+. Téged kéne drogtesztelni.

Robinzon Kurzor 2014.12.09. 15:44:32

@picur3ka: "Erről van valami statisztikája magának? Mer a gyerekek tutira fokozottan érintettek."

Az én gyerekeim például nem érintettek.
Aki úgy gondolja, hogy az övéi meg igen, az végeztessen velük drogtesztet. Nem tilos.

Statisztikát pedig hozzon az, aki jogkorlátozó intézkedésének szükségességét akarja igazolni.

Robinzon Kurzor 2014.12.09. 15:54:01

@bbjnick:

Nem vagyunk egyformák.

Vannak szülők, mint például én is, akik olyan bizalommal teli környezetben nevelik a gyereküket, hogy nincs szükségük az állam kötelező (és megalázó) procedúrájára. Mert sok időt töltenek el a gyerekeikkel, ismerik őket és ezért nincs okuk kételkedni a saját tapasztalataikban.

És vannak szülők, mint például te is, akik örömmel teszik ki gyermeküket egy ilyen megalázó procedúrának. Akik minden további nélkül mondanak le gyerekük emberi méltóságáról, és kezelik hazug drogosként őket (szerencsére lehetősége adva nekik ártatlanságuk bizonyítására).
Vagy mert bennük nem bíznak, nem ismerik őket. Vagy saját szülői teljesítményükben nem bíznak.

Ez is egy nagy különbség közöttünk.

gyalog.galopp 2014.12.09. 16:04:25

@Robinzon Kurzor:

Na persze, hogy senkinek sincs szüksége az állam megalázó procedúrájára, de itt nem erről van szó, hanem a szőlői elfogultság, mint hiba tényező csökkentéséről.
Próbáld meg így felfogni, meg úgy is, hogy nem te csináltál , neveltél minden gyereket.

Túl sokan vagyunk a világon ahhoz, hogy a te egyszemélyes szuperszülői tehetségedet általánosként lehessen elfogadni.

Robinzon Kurzor 2014.12.09. 16:06:31

@bbjnick: "Mi van a különböző államok különböző gyakorlataival?"

Az van, hogy államilag elrendelt, általános (mindenkire kiterjedő), kötelező drogteszt sehol sincs.

Egyébként pedig egy magadfajta akaratgyenge, nikotinfüggő drogos ugyan mire föl akarja előírni, hogy a más gyerekével mit műveljen az állam?

Előbb mutass jó példát a saját gyerekeidnek, hogy ne egy drogos szülőt lássanak mintaként!

Robinzon Kurzor 2014.12.09. 16:11:17

@gyalog.galopp:

Hát kérlek, ezen az alapon, Spártát is lehetne csinálni.

Mivel nem mindenki elég jó szülő, ezért legyen kötelező intézetbe adni a gyerekeket ... egy csomó probléma meg lenne oldva.

Talán még a drogteszet is meg lehetne spórolni, mert a börtönszerű körülmények már eleve megakadályoznák, hogy droghoz jussanak.

Szerintem bébéjé támogatja az ötletet, a saját gyerekeit örömmel küldené ...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 16:20:23

@Robinzon Kurzor: A sajátjuknál már csak a másét vegzáltatják nagyobb örömmel.

@gyalog.galopp: Igen, legyen a legalja a mérce. Itt már arról van szó, hogy te nem bízol a más gyerekében meg a más nevelésében.
Az ilyen beteges, ki tudja milyen traumákat és komplexusokat szublimáló érzéseket pedig leszel szíves feldugni magadnak.

Szerintem senkinek se lehet kifogása az ellen, ha havonta kopaszra nyírunk és tetvetlenítünk minden gyereket az iskolában. A tetű ellen harcolni kell.

És lehet, hogy a te gyereked nem tetves, de a szülői elfogultságot ki kell küszöbölni. És nem is lehet mindenki olyan tökéletes, mint te. Szóval tessék, meg is van indokolva a javaslat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.12.09. 16:36:29

@Robinzon Kurzor:
Mint írtam, van ilyen statisztika.
mandiner.blog.hu/2014/12/08/drogteszt_az_ifjusag_kollektiv_gyanusitasa/full_commentlist/1#c25336395

Az öntökönszúrás minősített esete: a drogpártiak a liberalizáció érdekében felpumpálták az illegális drogfogyasztók arányát a fiatalok között. Így most a Tudomány azt mondja, hogy minden második fiatal illegális drogfogyasztó, vagyis a kötelező drogteszt indokolt.

Őszintén szólva a hócipőm tele van drogos lobbyból Magyarországon. Azért, hogy tovább fogyaszthassák a cuccukat zavartalanul, még cigányellenes hisztériát is képesek kavarni.

gyalog.galopp 2014.12.09. 17:21:46

@Robinzon Kurzor: @Counter:

a bennünk rejlő kommunizmus ugye, amikor a bőség szarujából mindenki egyaránt vehet, mert mindenki egyenlő, minden ember csupa tolerancia és szívjóság , senki nem akar többet, mint amennyit érdemel, mert mindenki önmagától tudja, hogy mennyit érdemel ugye.
Mer a fékek, meg az ellensúlyok rendszere ne boruljon. De zavarba is jönnétek, ha ezt a baromságot értelmezni kellene, merthogy a fékek, ellensúlyok a változás a fejlődés ellen hatnak.

Szóval, abban a bőségszaruban, amelyikből mindenki egyaránt vehet, abban legfeljebb szar lehet, ezért én inkább egy másik bőségszaruhoz sorolok be.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 17:45:35

@gyalog.galopp: Zavaros. De tőled ennyi telik, szóval köszönöm a hozzászólást.

Robinzon Kurzor 2014.12.09. 17:51:08

@Doomhammer:

Tehát a drogoslobbi manipulált statisztikáira kellene egy ilyen fontos kérdésben a döntést alapozni?

Csak nem!

Robinzon Kurzor 2014.12.09. 17:52:37

@gyalog.galopp:

"a bennünk rejlő kommunizmus ugye"

Benned, kérlek, benned.
A többi innentől csak rád vonatkozik...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.12.09. 18:01:47

Nohát, nohát!

"A nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, a kiskorúak eredményéről csak a szülők kaphatnak információt, pozitív teszt esetén pedig semmilyen jogkövetkezmény nem lenne. „Gyermekek esetében, a 18 év alattiak esetében a szülőkre bíznánk azt, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, hogy évente drogteszt alá, szűrés alá vetik a gyermeket, avagy nem” – fogalmazott Dunai Mónika."

mno.hu/ahirtvhirei/drogteszt-a-szulok-donthetnenek-a-lehetosegrol-1262365

"(...) A 90-es években az általános, kötelező, szúrópróbaszerű drogtesztelést bevezették az amerikai középiskolákba is a „drogmentes iskolákért” program jegyében. Az iskolai drogtesztelésre szánt pénzforrások 2003 és 2006 között 400 százalékkal nőttek USA-ban. 2006-ban az Oktatási Minisztérium (...) 8,6 millió dollár értékben írt ki pályázatot az iskolák számára drogszűrő programok támogatására, ebből 1,7 milliót új programok elindítására, 6,9 milliót pedig jelenleg is futó programok fenntartására fordítottak. Napjainkban mintegy 497 iskola drogszűrő programja részesül szövetségi támogatásban, további 500 iskola szövetségi támogatás nélkül folytat drogszűrést. A Bush-kormányzat bejelentette, hogy 2008-ban 17,9 millió dollárra kívánja emelni a drogszűrés támogatását.(...) Az USA Legfelsőbb Bírósága kétszer is foglalkozott a drogtesztelés alkotmányosságának kérdésével. Az első esetben (...) kimondta, hogy az iskolai sportolók drogszűrése nem alkotmányellenes. A második esetben pedig (...) a többségi véleményt megfogalmazó Clarence Thomas bíró a következőt jelentette ki: „azon diákok tesztelése, akik iskolán kívüli programokban vesznek részt, ésszerűen hatékony módszere az iskolakerület azon törekvésének, hogy megelőzze, azonosítsa és elhárítsa adroghasználatot”. (...) A lisszaboni központú Európai Drog és Drogfüggőség Monitorozási Központ (EMCDDA) adatai szerint az Európai Unió tagállamai közül Belgiumban, Csehországban, Írországban, Litvániában, Ausztriában, Finnországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Magyarországon folytatnak drogtesztelést bizonyos iskolákban. (...)"

drogriporter.hu/files/drogriporter/ISKOLAI_DROGSZURES.pdf

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.12.09. 18:35:23

@Robinzon Kurzor:
Igen, itt most egy nagyon fontos tudományos döntést kell meghozni. Mennyi legyen az illegális kábítószerhasználat aránya a fiatalok körében, ami elég magas ahhoz, hogy a legalizációt indokolja, de elég kicsi ahhoz, hogy a politikusok ne nyúljanak "law and order" eszközökhöz?

Javaslom a 20-30%-ot.

A Tudománynak adva van a feladat, ezt kell kimérni.

zorki 2014.12.09. 18:54:23

@polyvinyl: Szerintem valszeg még nincs gyereked. Haegy tini már függő, és a szülei nem veszik észre, akkor biza a szülei az igazi hibásak.
De az igazán jó szülő-gyermek kapcsolatban a drogkérdés sem tabu, és nem kell hozzá teszt, hogy megbeszéljék.
Ami a rendőröket illeti, ha egy 13 éves megtalálja a terjesztőt, ők, hogy nem? Minek nekik ehhez teszt?

A Fidesz zavarodottságát mi sem bizonyítja jobban, mint a kitiltási ügy és a drogteszt.
Vida ügyben bizonyítékokat követelnek, addig nem bűnös, mert itt jogállam van.
Ezzel szemben minden magyar fiatalról feltételezhető, hogy drogos, de legalább is neki kell bizonyítania, hogy nem az. Nem csodálom, ha elhúznak innen.

gyalog.galopp 2014.12.09. 19:32:28

@zorki:

"Ami a rendőröket illeti, ha egy 13 éves megtalálja a terjesztőt, ők, hogy nem? Minek nekik ehhez teszt?"

Te tényleg ott tartasz, hogy a kisgyerek fejében kipattan a szikra, márpedig neki drog kell és elkezdi keresni?
Ha így van akkor inkább, maradj a pornó oldalaknál.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 20:08:44

@bbjnick: "a szülőkre bíznánk azt, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, hogy évente drogteszt alá, szűrés alá vetik a gyermeket, avagy nem"

Erre már most is lehetősége van minden szülőnek.

A kormánynak nincs is semmi dolga, de ha már felvonultatták a nehézlovasságot, biztos szívesen rohamoznák még egy darabig a szélmalmokat. Olyan látványos, és úgy tapsolnak hozzá a nézők.

Ja, és ha jól értem, ezzel a Fidesz a drog pártjára állt.

Herr Schwarze Liste 2014.12.09. 21:23:05

@Counter: Óceánia mégsem Eurázsia ellen visel háborút, Óceánia ellenfele Keletázsia. Eurázsia szövetséges hatalom.

duplagondol pupák, duplagondol!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.09. 21:58:00

@Herr Schwarze Liste: Nem véletlenül emelték a csokoládé-fejadagomat 20-ról 15 grammra: egy kicsit nehezen állok már át az én koromban a "tanulságos XX. század közepi utópia" kategóriáról az "ez a valóság"-ra. Vagy mi.

zorki 2014.12.09. 22:41:53

@gyalog.galopp:
Amikor valóban nem lehetett hozzájutni droghoz, akkor pont ebből a korosztályból kerültek ki a szipusok, és nem az ÁPISZ-ban megbúvó drogdílerek vették őket rá, hogy ragasztót vásároljanak.
Persze, ha neked jobb úgy, áltathatod magad, hogy csak a drogdílerek teremtik a keresletet is.
Talán tájékozódhatnál a témában, mielőtt másokat minősítgetsz.

picur3ka 2014.12.09. 23:42:14

Mennyi süketelő van.

gyalog.galopp 2014.12.10. 10:00:44

@zorki:

A idézett mondatodnak egyszerűen semmi értelme, pláne semmi köze ahhoz, hogy ki , mikor, hogyan lesz, vagy vált függővé.
A mondatnak sok egyéb mellet azért nincs értelme, mert egészen más érdekei vannak Pistikének a droggal kapcsolatban, mint a rendőrségnek, tehát ugyanaz az út nem járható mindkettőnek.

Ebben az esetben, meg a múltkori rendőrségi videó esetében a hangos többség fordítva ült a lóra.
Ha egy bűnmegelőzési tevékenységet úgy állítunk be mint személyiségi, szabadság meg a .... jogaink korlátozását, akkor igen nagy szívességet teszünk a bűnözőknek.

Értelmes , felelős gondolkozású ember nem jön azzal hogy "az én gyerekem" , a gyerekek többsége tudtán és akaratán kívül kapja az első adag drogot.

( az újságírók bevonása a tesztalanyok közé jó ötlet volt :))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.10. 10:03:43

@gyalog.galopp: Ja, ja, hogyne. Egyesek az internálást is képesek személyiségi, szabadság meg .... jogaink korlátozásaként megélni, pedig arra bűnmegelőzési okokból került sor.

Szánalmas.
És most tartják a markukat soha véget nem érő kárpótlásért. Ez még felháborító is.

Vegyük észre: a legfőbb közös érdek a bűnmegelőzés, azt semmiféle jogra vagy efféle kitalált libsi maszlagra hivatkozva nem szabad, nem lehet korlátozni. A bűn rossz.

gyalog.galopp 2014.12.10. 10:15:25

@Counter:

Mondjuk egy internálás jogkövetkezményekkel járt, tehát már nem megelőzés, hanem büntetés volt.

A gyerekek tesztjeinek nem lennének jogkövetkezményei, tehát az részben megelőzést , részben a felderítést segíti.

Facehugger 2014.12.10. 10:17:46

Miért vállalja Kocsis Máté a drogteszt ötletének bedobását? Pénzért.

A név és az elterelés tárgya bármi lehet. Amúgy pedig ostoba és gonosz képviselő sok van a Fideszben is.

wantaan 2014.12.10. 10:17:58

@gyalog.galopp: Na jaaa akkor már csak az következik ,hogy pl bűnmegelőzési szempontokat is figyelembe véve az állam kötelezően ellenőrzi majd minden háztartás bútorzatát, gépeit ....hogy pl a tulaj nem lopta -e s ennek nagyon nagy elrettentő ereje lenne.
....vagy pl az állam ellenőrzi a házastársak szexuális akciói igy is küzdve a prostitúció ellen ....mert ha véletlenül a saját családi házba pl a Hugyos Józsi mással kefél vagy a feleségével azt azért biztosan tudnia kell a kormánynak.Képzeld el a Hugyos Józsi dug s akkor lecsap a NAV kommandó hogy igazolja magát a felesége .hogy az -e?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.10. 10:36:08

@gyalog.galopp: Az internálás a közbiztonsági szempontból gyanús, veszélyes, megbízhatatlan személyek bűnmegelőző célú fogvatartása volt. Segítette a bűnmegelőzést és a felderítést is, azáltal, hogy az internáltak nem bűnöztek kinn, és azáltal, hogy odabent gyakran törtek meg és tettek vallomást addigi bűneikről, illetve váltak törvénytisztelő polgárrá és vállalták, hogy a jövőben segítik a hatóságok bűnmegelőző és -felderítő munkáját.

Te meg jössz itt a személyiségi jogokkal. Hülye libsi.

Egyébként persze hogy voltak jogkövetkezményei; mindennek voltak, vannak és lesznek is jogkövetkezményei. A valóság már csak ilyen.

gyalog.galopp 2014.12.10. 10:46:54

@Counter:

Mi van, ez valami új cucc?

gyalog.galopp 2014.12.10. 10:48:55

@wantaan:

Mondjuk ez se lenne példa nélküli, aszem valamikor az ötvenes évek elején az usákoknál az adóellenőr számon tartotta a bútorokat, és el kellett számolni a gyarapodással.
Nem tudsz újat mondani.

picur3ka 2014.12.10. 10:56:29

@gyalog.galopp:

"Értelmes , felelős gondolkozású ember nem jön azzal hogy "az én gyerekem" , a gyerekek többsége tudtán és akaratán kívül kapja az első adag drogot."

Lol. Kurzós minden gyerekeket érintő témánál ezzel jön, hogy az ő gyereke nem tartozik a gyerekek halmazába.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.10. 10:57:00

@gyalog.galopp: "Ha egy bűnmegelőzési tevékenységet úgy állítunk be mint személyiségi, szabadság meg a .... jogaink korlátozását, akkor igen nagy szívességet teszünk a bűnözőknek."

Miért teszel szívességet a bűnözőknek? Nem volna biztonságosabb a magyar vidék, ha a cigányokat internálhatnánk, például? Vagy a nagyvárosok, ha a drogosokat, kínai és vietnami csempészeket, munkakerülőket egyszerűen közbiztonsági őrizetbe vehetnénk?

Próbálj személyiségi és szabadságjogokra való hivatkozás nélkül érvelni!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.10. 11:00:17

@gyalog.galopp: Nálunk a négyzetmétereket tartanák csak számon, azt is csak szűk körben, de az se megy.

A nép még nem érett meg a bútorok nyilvántartására!

Egyébként amíg Amerikában ez ment, azalatt Magyarországon nem is kellett adóznia egy polgárnak se. Erre nem emlékszik a sok megvezetett fiatal Kádár-gyalázó marha! Pedig az áfa és az szja a rendszerváltás nevű lokalitás-szipolyozó örvényszivattyú jól eltervezett fegyvereként került beültetésre a magyarországi lokálgazdaság vérereibe!

wantaan 2014.12.10. 11:39:52

@gyalog.galopp: Nem is akartam újat mondani. .....legfeljebb eddig a panel szomszédod csupán szórakozásból számolta a dugásodat ,holnaptól majd Orbán vagy Semjén netán a Kocsis/Hugyos Máté megbízásából.
S majd írja:" Szigorúan bizalmas! Veszély esetén elégetendő! Kioku Mitsu!: Gyalog.galopp szomszéd-ner-társ december 11.-én éjjel 11 után 1x vagy 2x megdugta az asszonyát (szerinte).
.....az eset további tanulmányozást érdemel mert az átszűrődő hangok alapján a Gyalog.galoppné nem ment el.
A felderítés pontossága érdekében a párt/Fidesz véleményezését kérem.
Ner-társi üdvözlettel: ..... a szomszéd a xxxxxx ügynök 12.emelet 2-es ajtó, a csengőt ne nyomjátok hosszan mert idegesít s akkor nem vállalok felelősséget a tetteimért..
A párttal tűzön -vízen át! Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!"

gyalog.galopp 2014.12.10. 11:46:16

@wantaan:

Az első panel kb 5 km-re van, ha ott meghallanák .... , hát szép halál lenne mindkettőnknek. Neked s kívánok rosszabbat.

gyalog.galopp 2014.12.10. 11:48:29

@wantaan:

egyébként nagyon rutinosan nyomod, te ezt nem most csinálod elősször

wantaan 2014.12.10. 11:53:05

@gyalog.galopp: Nézd meg a Kígyótojás című filmet s utána menj el egy mai magyar kisvárosba Borsodba, Békésbe vagy Somogyba ...... ha nyitott szemmel jársz sok hasonlóságot tapasztalsz.

Kandeláber 2014.12.10. 12:39:01

Roppant hasznos a kezdeményezés.
A drogos idiótákkal szemben a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni.
Most lehet jönni a szokásos mantrával, hogy "bezzeg az alkohol"...
Aki ezt a hülyeséget szajkózza, valószínűleg nem tud különbséget tenni egy nívós söröző és egy lepukkant drogtanya között.
A szerzőnek gratulálni lehet az igyekezetéért, sikerült ManCs vagy hvg.hu szintre süllyednie.

Tehéntőgy 2014.12.10. 12:54:40

@Kandeláber: Ilyen alapon vannak csilivili ópiumbarlangok is, ahogy hányásszagú késdobálók is, vizenyős tekintetű, remegő kezű harmincas alkoholistákkal. (Ha már demagógia.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.10. 13:01:54

@Tehéntőgy: Ténylegesen is vannak. Volt például az a kurvázós-jachtos történet.

zorki 2014.12.10. 14:34:11

@gyalog.galopp: Nem jöttem azzal, hogy mi van a gyermekemmel, tehát egyszerűen csak terelsz.
Azt állítottam, ha egy szülő nem veszi észre, hogy gyermeke függővé vált, akkor a szülő is hibás. A függővé válás egy folyamat, ami nem egy-két hetes, és az egymást követő szakaszainak észrevehető jelei vannak. Arról már nem is beszélve, hogy egyre több pénzre is szükség van a drogosnak.
A fiatalok többsége nem úgy találkozik a droggal ahogy állítod.
Az egyik jellemző találkozási pont egy-egy fiatal mikroközösség, ahol társakra talál a helyét kereső -letöbbször különböző problémákkal is küzdő- tini.
A drog fogyasztás lehet a csatlakozás "próbája", megfelelési kényszer, stb.
A másik ismert színtere a droggal ismerkedésnek a hétvégi szórakozóhelyek, legtöbbször már alkoholos befolyásoltság közben.
Az egyébként eléggé közismert, hogy a dohányzás és az alkohol sokkal több fiatalt érint. Ha valóban az ifjúság mentése-nevelése a cél ezekkel is kellene kezdeni valamit, de nem tesztekkel.

I_Isti 2014.12.10. 14:58:40

@zorki: átlag magyar szülő naponta nyolc-, esetleg kilenc percet beszélget a gyerekével. Ennyi idő alatt egy klinikai szakorvos se állapítaná meg, hogy gáz van, nem hogy egy szülő...

picur3ka 2014.12.10. 15:05:50

@wantaan:

rettegde van már vagy 20 éve. ismerjük a dumátokat. a nácikról átálltatok a kommmunistákra, mert az előbbi nem jött össze.

írni kéne talán valami politikai programot az emberek rémísztgetése helyett.

picur3ka 2014.12.10. 15:16:00

@zorki:

Az a rész nem teljesen rád vonatkozott, de meggondolhatod te is. A kormány nem terólad dönt személy szerint.

Egyébként, ha a függőséget veszi észre a szülő, az már egy kicsit késő...

Nincsenek többen a rendszeresen dohányzó és alkoholozó fiatalok, mint a kábítósok.

zorki 2014.12.10. 15:27:04

Ezért írtam, hogy a szülő is hibáztatható.
Természetesen egy sor objektív tényező felhozható a szülő mentségére, sajnos ez a fiatalon semmit sem segít!

zorki 2014.12.10. 15:31:19

@picur3ka: Nem neked válaszoltam, ebből adódhatott félreértés, de sebaj: DDD
Szerintem is késő.

picur3ka 2014.12.10. 15:37:22

@zorki:

Tudom, semmi félreértés.

Csak nem úgy fogalmaztál. Sajnos, sok fiatal próbálkoziik kászerrel manapság. Meglepően sok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.12.10. 17:23:55

www.origo.hu/itthon/20141210-rogan-januar-vegere-kesz-lehet-a-drogteszt-torveny.html
"Várhatóan január végére elkészül az a törvénytervezet, ami általános drogtesztet vezet be a veszélyeztetett korosztályba tartozó gyermekeknél, a politikusoknál és az újságíróknál, mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A törvénytervezetet úgy akarják megfogalmazni, hogy minden szülőnek döntenie kelljen arról, beleegyezik-e gyermeke iskolai drogtesztjébe, tette hozzá a frakcióvezető. "

Robinzon Kurzor 2014.12.10. 17:36:08

@picur3ka: "Nincsenek többen a rendszeresen dohányzó és alkoholozó fiatalok, mint a kábítósok."

Ezt ugyanonnan meríted, ahonnan azt is tudni véled, hogy a fiatalak először tudtuk és akaratuk ellenére találkoznak "droggal"?

Szerintem drogos vagy és teljesen elvesztetted a kapcsolatodat a valósággal.

gyalog.galopp 2014.12.10. 19:17:24

@zorki:
A fenét terelek, a lényeglátásra törekszem.
A gyerekem, gyereked az élete jelentősebb részét a szülői felügyelet nélkül tölti a szülők számára ismeretlen ingerek, befolyások alatt.
Abban bízni, hogy a rendőr fogja megakadályozni a gyerek drogfogyasztását, vagy megerőszakolását az a szülő részéről végzetes, büntetendő hanyagság.

zorki 2014.12.10. 21:31:58

@gyalog.galopp: Azért tereltél, mert én nem hivatkoztam olyasmire, amire Te válaszoltál, de toddte:D
Még azt sem mondtam, hogy a rendőr dolga megakadályozni a gyerek drogfogyasztását. A rendőr dolga a dílereket elkapni, és szerintem ezt a mainál sokkal hatékonyabban is megtehetik. Ha másképpen nem megy kérdezzék meg a fiatalokat, hol kellene őket keresni. (Nem adott személyt, hanem általában a drogdílereket.)
A szülők dolga meg az, hogy figyeljenek a gyermekükre. Ha elromlik a kapcsolat -ami ebben a korban gyakori-, akkor még inkább. Ez nem azt jelenti, hogy naponta beszélgessél vele minél többet.
Lehet, hogy csak az én személyes szerencsém -bár biztos mások is vannak így vele-, de -heti átlagolva- napi 8-9 percnél most is többet vagyok együtt a felnőtt gyermekemmel, családjával és unokáimmal. Tény, hogy már nyugdíjas vaok. Nyahh, most bezzegeltem!:)))

zorki 2014.12.10. 21:33:45

"Ez nem azt jelenti, hogy naponta beszélgessél vele minél többet."
Helyesen: Ez azt jelenti, hogy naponta beszélgessél vele minél többet.
Ejnyehh!(((
süti beállítások módosítása